ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durum ve KADEŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 4.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durum ve KADEŞ"

Transkript

1 ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 4.Ders Dr. İsmail BAYTAK ANADOLU Hititler Siyasi Durum ve KADEŞ

2 II.Muvatalli (M.Ö ) Kadeş Savaşı Uluslar arası nitelikte insanlık tarihinin iki büyük devlet arasındaki en eski savaşı olan Tarhuntaşşa Hattuša nın Kaškalar tarafından yıkılması ve Mısır tehlikesinin artması nedeniyle II. Muvatalli döneminde, başkent Konya kesimindeki Tarhuntašša ya taşındı. Bundan dolayı II. Muvatalli dönemi hakkında bilgilerimiz sınırlıdır.

3

4 Güneydeki artan tehdide karşı çıkabilmek için öncelikle batıdaki problemlerin halledilmesi gerekliydi. Ancak Arzawa huzursuzdu ve kuzeybatıda asi uyruk Millawandalı Piyamaradus yine başına buyruk davranışlar içindeydi. Bu nedenle batıya yapılan sefer başarıyla sonuçlanmıştır. Uyrukların bağlılığı sağlanmış ve Arzawa ile kalay yolu arasında önemli bir tampon bölge olan Šeha Nehri Ülkesi Hitit ülkesine her zamankinden daha sıkı bağlanmıştı. Bunun sonucunda, Mısır dan gelecek bir saldırıda batı devletlerinden gelen büyük destek kuvvetleri Hitit ordusuna katılabilecekti. Ancak, yine de II. Muvatalli batıyı hala sorun olarak görmektedir. Kuzeyde Kaška saldırıları sürse de, bunlara karşı az sayıda bölük yeterli oluyordu

5 Kadeş Savaşı M.Ö. 1274=(1280) Taraflar Mısır Hitit Kumandanlar II.Ramses II. Muwatalli Güçler 20,000-50,000 Kayıplar bilinmiyor

6 Kadeş Savaşı nda Ramses I. Şuppiluliuma nın torunu Muvatalli zamanında Hititler bütün güçlerini Mısır Firavunu II. Ramses i karşılamak üzere Kuzey Suriye de toplamıştı. İki ordu Orontes Irmağı (Asi) yakınlarında karşılaştı (M. Ö. 1286/72). Savaşı Hititler kazandı ve Kuzey Suriye üzerindeki denetimlerini sürdürdüler.

7 A drawing of the reliefs at the Temple of Luxor depicting the Battle of Kadesh. The bottom register shows Ramesses II single-handedly charging the enemey

8

9

10 Cathedral Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e Tre e T r e e Seth Ptah Ra Amon Hititler Orontes Nehri Kades Kalesi Amurru KADEŞ SAVAŞIN GELİŞİMİ

11 HİTİT ORDUSU piyade 4500 savaş arabası Her arabada 3 asker= = toplam asker MISIR ORDUSU Amon, Ra, Ptah ve Seth tümenlerinin her birinde 5000 piyade ve arabalı olmak üzere toplam asker

12

13 II. Muvatalli Mısır ı durdururken, Asur orduları da Mitanni yi yendi ve bu devlet Assur a bağlandı Kadeš zaferine karşılık, Hitit orduları doğudan ve hem de batıdan ciddi tehlike altındaydı. II. Muvatalli öldüğünde, durum hızla kötüleşti. Tahta, oğlu III. Muršili (Urhi-Tešup) geçti. III. Muršili( ) III. Muršili, tahtta gözü olduğundan şüphelendiği amcası III. Hattušili ile mücadeleye girişti. Bu anlaşmazlık Batı Anadolu topraklarını da etkiledi. Šeha Nehri Ülkesi Hattušili yi, Mira ve muhtemelen Ahhiyawa III. Muršili yi desteklemekteydi. III. Muršili, amcası tarafından tahttan indirilerek sürgüne yollandı (yak. M. Ö. 1278). Muhtemelen Arzawa ülkeleri Hitit denetimini sarsmak için bu olaydan yararlanmış olmalıdır.

14 -Urhi Teşup u sürerek tahta çıktı. -MISIR ile II. Ramses (Mısr ın kralı) ile -Geciken Kadeş Barış Muahedesi ni yaptı. insanlık tarihinin iki süper devlet arasındaki ilk barış anlaşmasını gerçekleştirdi III. Hattuşili III. Hattušili, Kaška bölgesinde faaliyetler de bulunmuştur. Bu kral da Hattuša nın restorasyonu ile uğraşmıştır. Nitekim, bu dönemdeki mücadeleler Hitit metinlerinde anlatılır

15 Bu dönemde Suriye deki durum oldukça ciddi idi. Mısır yenilmişti ama Assur kralı I. Adad-Nirari Mitanni Ülkesindeki bir ayaklanmadan yararlanarak Fırat a kadar olan toprakları eline geçirmişti. Böylece güneydoğu rotası tehlikeye girmişti. Bu dönemde Babil le geçici bir ittifak yapıldı.

16 Hititler yalnızca kuzeybatıda, kalay yolu üzerindeki çıkarlarını korumak için çaba harcamışlardır. III. Hattušili nin yıllıklarında Lukka ülkeleriyle savaştan da söz edilmektedir. Bu dönemde Šeha Nehri Ülkesi Hititlere bağlı kalmayı sürdürmüştür. Muhtemelen Millawanda yeniden Hititlere bağlanmıştır. Ahhiyawa ile ilişkiler de sürmektedir Artan Assur tehlikesi III. Hattušili ve II. Ramses i bir araya getirdi. Yapılan antlaşma ile Kuzey Suriye üzerindeki Hitit denetimi onaylandı (M. Ö. 1270). Mısır bu bölge üzerindeki iddialarından vazgeçti.

17

18 Kadeş Antlaşması Metni : (II. Ramses'le III. Hattuşili arasında) Mısır Memleketi Kralı, Büyük Kral, Kahraman Ra-maşe-şa mai Amana nın Hatti memleketlerinin büyük Kralı Hattuşili ile iyi dostluklarının, kardeşliklerinin ve büyük krallıklarının devamı için yaptıkları antlaşmadır. Bunlar, Mısır memleketi Büyük Kralı, bütün memleketlerin kahramanı, Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral, kahraman Minmuarea nın oğlu, Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral, kahraman Minpahirita rea nın torunu, Rea-Maşeşta-Mai Amana nın, Hatti memleketi Kralı, Büyük Kral, Murşili nin oğlu, Büyük Kral, Hatti memleketi Kralı, kahraman Şuppiluliuma nın torunu, Büyük Kral, Hatti memleketi Kralı, kahraman Hattuşili ye söylediği sözlerdir. Aramızda daima olarak iyi kardeşlik ve iyi sulh kurdum. Mısır memleketi ile Hatti memleketi arasındaki münasebetlerde iyi kardeşliğin ve iyi sulhun tesisi için şunları söylüyorum: İşte, Mısır memleketi ile Hatti memleketi arasındaki münasebete gelince, ezelden beri tanrı onlar arasında düşmanlığa müsaade etmediğinden antlaşma ebedidir. Büyük Kral, Mısır memleketi Kralı, Rea-Maşeşa Mai Amana, güneş ve fırtına tanrılarının münasebeti gibi öyle edebi bir münasebet tesis etti ki, o aralarında daima düşmanlık yapmağa mani olur.

19 Mısır memleketi Kralı, büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana gümüş bir tablet üzerine kardeşlik Hatti memleketi Kralı, büyük Kral Hattuşili ile bugünden itibaren aramızda iyi sulh ve iyi bir kardeşlik tesisi için bir muahede yaptı. O benim kardeşimdir, ben de onun kardeşiyim ve onunla daima sulh halindeyiz. Bize gelince: Bizim kardeşliğimiz ve sulhumuz evvelce Mısır memleketi arasındaki sulh ve kardeşlikten daha iyi olacaktır. Bak, Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana Hatti memleketi Kralı, Büyük Kral Hattuşili ile sulh ve kardeşlik halindedir. Bak, Mısır memleketi Kralı Rea-Maşeşa Mai Amana nın oğulları Hatti memleketi Kralı, Büyük Kral Hattuşili nin oğulları ile ve kardeşleri ile sulh ve dostluk daimidir. Onlar da bizim gibi kardeş ve sulh halindedir. Mısır memleketiyle Hatti memleketi arasındaki münasebete gelince: Onlar da bizim gibi daima kardeşlik ve sulh halindedirler. Mısır memleketi Kralı, büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana istikbalde her hangi bir şey almak için Hatti memleketine girmeyecektir. Hatti memleketi Kralı, Büyük Kral Hattuşili de istikbalde herhangi bir şey almak için Mısır memleketine girmeyecektir. Bak Güneş ve Fırtına tanrılarının Mısır memleketi ile Hatti memleketi için getirmiş oldukları ilahi nizam, onlar arasındaki sulh ve kardeşliktir, düşmanlık değildir. Bak Mısır memleketi Kralı; Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana bugünden itibaren iyi durumu muhafazada sebat edecektir. İşte Mısır memleketi Hatti memleketi ile daimi sulh ve kardeşlik halindedir.

20 Eğer yabancı bir memlekette bir düşman Hatti memleketine gelirse ve Hatti memleketi Kralı, Büyük Kral Hattuşili bana Ona karşı koymak için bana yardıma gel diye bir haber gönderirse Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana piyadesini süvarisini gönderecek onu öldürecek, Hatti memleketi için ondan intikam alacak. Eğer Hatti memleketi Kralı, Büyük Kral Hattuşili tâbi beylerine kızarsa, onlar ona karşı bir kusurda bulunursa Mısır memleketi Kralı Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana ya haber gönderirse Mısır memleketi Kralı piyadesini ve süvarisini ona gönderir. O kimlere kızmışsa onları imha eder. Eğer dış memleketlerden yabancı bir düşman Mısır Kralı kardeşin Rea-Maşeşa Mai Amana ya ve Mısır memleketine karşı gelirse ve onun kardeşi Hatti memleketi Kralı Hattuşili ye Ona karşı koymak için bana yardıma gel diye bir haber gönderirse Hatti memleketi Kralı Hattuşili piyadesini, süvarisini gönderecek ve benim düşmanımı öldürecek.

21 Eğer Mısır Kralı Rea-Maşeşa Mai Amana tâbi beylerden birine kızarsa, onlar ona karşı birleşirlerse ve ben Hatti Kralı kardeşim Hattuşili ye Haydi dersem Hatti memleketi Büyük Kralı Hattuşili piyadelerini ve harb arabalarını gönderecek, o kimlere kızmışsa onların hepsini mahvedecek. Bak, Hatti memleketi Kralı Hattuşili nin oğlu babası Hattuşili nin bir çok senelerinden sonra Hattuşili nin yerine Hatti memleketi Kralı olacak. Eğer Hatti memleketinin asilzadeleri ona karşı birleşirlerse Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana piyadelerini ve harp arabalarını Hatti memleketinin hatırı için onlardan intikam almak üzere gönderecek. Hatti memleketinin Kralının ülkesinde asayişi temin ettikten sonra memleketleri Mısır a dönecekler. Eğer bir asilzade Hatti memleketinden kaçarsa böyle bir adam Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral Rea Maşeşa Mai Amana ya iltica ederse vazifesini yerine getirmek için, ister Hatti memleketi Kralı Hattuşili ye ait olsun, ister ayrı bir şehre ait olsun, onu yakalayacak ve onu Hatti Kralı, Büyük Kral Hattuşili ye iade edecektir.

22 Eğer bir asilzade Mısır memleketi Büyük Kralı Rea-Maşeşa Mai Amana dan kaçarsa ve böyle birisi Hatti memleketine, Hatti memleketi Kralı Büyük Kral Hattuşili ye gelirse onu yakalayacak, kardeşi Mısır memleketi Kralı Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana ya iade edecektir. Eğer bir adam veya iki üç adam Hatti memleketinden kaçarsa, Mısır memleketi Kralı, Büyük Kral Rea-Maşeşa Mai Amana ya gelirse Mısır memleketi Kralı Büyük Kral onları yakalayacak ve kardeşi Hattuşili ye iade edecek. Mısır Kralı ve Hatti Kralı kardeştirler, bu sebepten onları bu kabahatleri için şiddetle cezalandırmasınlar, onların gözlerinden yaş akmasın, bu şahıslardan karıları ve çocuklarından intikam alınmasın.

23 IV. Tuthaliya IV. Tuthaliya = parlak bir dönem fakat düşmanlar: kuzeydeki Gaşkalar, Assur Kralı taht kavgası, kısa süren egemenlik ca. M.Ö BC: Hitit çiviyazılı belgeleri sustu, yalnızca GD Anadolu ve K Suriye de kurulan küçük devletlerle Hitit varlığın sürdürüldüğü Geç Hitit Dönemi başlamış oluyordu

24 III. Hattušili nin oğlu ve ardılı olan IV. Tudhaliya Assur saldırılarından uzak ve yeterince bakır kaynağı bulabileceği Kıbrıs ı, muhtemelen Suriye donanmasının yardımı ile ele geçirdi. Bu durumu güvence altına almak amacıyla Suriye kıyısındaki Amurru ile bir antlaşma yapıldı. Bu antlaşmada Amurru ile Assur arasında her türlü ticari ilişkileri yasaklayan bir madde vardı. Böylece Hititler güneydoğu ticaret yolu üzerinde bir süre daha avantajlı pozisyonlarını koruyabildiler

25 Kuzeybatıda da benzer baskılar oluşmaktaydı. Šeha Nehri Ülkesi nde, muhtemelen Millavanda dan kaynaklanan ve Ahhiyawa tarafından desteklenen karışıklıklar yaşanıyordu. IV. Tudhaliya bölgede başarı kazandıysa da, denetimin elinden çıkmaya başladığı açıktır. Bu bölgede Ahhiyawa güçlenmekte ve Arzawa da yeni gelişmelerde rol oynamaktadır. Bu durum aynı zamanda Hitit devletinin sonuna da işaret etmektedir IV. Tudhaliya nın ardılları durumu düzeltmek için fazla bir şey yapamadı. Bu dönemde kıtlık vardı ve gereksinim duyulan tahıl Mısır dan getirilmişti

26 II. Šuppiluliuma (M. Ö ) Doğuda ise Assur baskısı sürmekteydi. Suriye deki Hitit uyrukları yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınıyorlardı. Kuzeyde Kaška tehdidi sürmekteydi. Bu dönemde tahta geçen II. Šuppiluliuma (M. Ö ) ile birlikte geçici bir canlanma yaşandı. Suriye deki uyrukların desteği yeniden kazanıldı. Kıbrıs taki bir deniz savaşında düşman donanması bozguna uğratıldı. Hatta Yukarı Mezopotamya ya bir sefer yapıldı ve muhtemelen Asurlular yenildi. Böylece İšuwa bakır madeninin denetimi tekrar ele geçirildi

27 Rameses III recorded his conflict and defeat of the sea peoples at Medinet Habu. Egyptian Ship used during the conflict with the Sea Peoples 1250 BCE Ancak II. Šuppiluliuma dönemindeki bu mücadeleler adeta nafile birer çaba gibi idi. Hititler için son darbe Assur dan gelmedi. Batıdan hareket ederek Önasya ya yönelen Deniz Kavimleri Hititler de içinde olmak üzere Eskiçağ dünyasında önemli sarsıntılara yol açtı. İçinde Ege ve Anadolu toplumlarının bulunduğu bu göçebeler yak. M. Ö dolaylarında Mısır a ulaştılar

28 Bu göçlerle ilk önce kuzeybatı ticaret yolu kesildi. Bu yolla bağlantılı olan Arzawa ortadan kalktı. Kilikia ve Kıbrıs yenildi ve güneydeki bakır yatakları da elden çıktı. Sonunda istilacılar Kuzey Suriye ye kadar ulaşıp burayı talan ettiler. Böylece Hititler için bir diğer önemli bölge elden çıkmış oldu

29 Ege Göçleri sırasında Hitit başkenti Hattuša ya ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Muhtemelen bu göçebeler Kızılırmak tan yukarıya çıkmamışlardır. Ancak ticaret yollarının elinden çıkmasından dolayı Hititlerin zayıfladığı anlaşılmaktadır. Bunun sonucunda da başta Kaškalar olmak üzere, kuzey ve doğudan gelen düşman saldırıları Hititlerin yıkılmasına sebep olmuş olmalıdır

30 Egyptian Drawings of Two Different Tribes of Sea People Hitit İmparatorluğu ortadan kalktı ve kısa bir süre sonra da unutuldu. Bu devlet 250 yıl boyunca çok önemli hammaddeleri kendisine ulaştıran yolları denetim altında tutmayı başarmıştı. Bu sayede de Yakındoğu politikasında etkin ve güçlü bir rol oynamıştır. Bu rol Eski Krallık zamanında geliştirilen ve İmparatorluk döneminde tam anlamıyla hayata geçirilen politikanın sonucudur. Ancak Egeli göçebeler, bu ticaret yollarını keserek bir dönemi sona erdirmiş oldu

31 Devletin yıkılışında etkili olan en önemli etken Mısırlıların deniz kavmi dedikleri kavimler göçünün başlamasıdır Devletin hızlı bir çöküş dönemine girmiş, Asurlular Hitit orduklarını yenerek Doğu Anadolu yu ele geçirmiş. Bu yenilgileri Firiglerin öncülüğünü yapmış olduğu kavimler göçüyle birlikte Hititler büyük bir yenilgiye uğrayarak yıkılmıştır.

32 Kuzey ve Kuzeydoğu Hititlerin varlıklarını korumak konusunda karşılaştıkları askeri ve diplomatik sorunlar, temelde coğrafi konum ve ekonomik gereksinimlerden kaynaklanıyordu. Bu sorunları anlayabilmek için önce Hitit Ülkesi ve onun komşu ülkelerle olan ilişkilerine daha iyi bakmak gerekmektedir

33 Öncelikle başkent Hattuša incelenmelidir. Bu kent, kuzeyde verimli bir ovaya bakan kayalık bir yamaç üzerine yerleşmiştir. Buradaki zengin tarım alanları başkent tahılının büyük bölümünü sağlamaktaydı. Ancak kuzeydeki tepelerden Kaškalara karşı savunulmaya çalışılması Hititler için büyük bir sorundu. Buranın Kaškalar tarafından sürekli bir işgal tehlikesi yanında, her yıl yapılan akınlarla ürünün talan edilmesi başkentte hayatı aksatmaktaydı. Bu yıllık akınları önlemek için bir sınır hattı oluşturmak ve burayı korumak gerekiyordu. Hitit kralları İmparatorluk Çağı boyunca bununla uğraşmışlardı

34 Kuzey sınırın güvenliği, kaleler arasında sürekli devriyelerin gezmesi ve Kaška hareketleri konusunda yöre halkından bilgi toplanmasına dayanıyordu. Eğer bu hat yarılırsa, Amasya dan Çorum a uzanan bir hat üzerinde son bir savunma da mümkündü. Burası da düşerse, başkent üzerine Kaška baskınını engelleyecek bir şey kalmıyordu

35 Hakpiš in (? Amasya) doğusunda sınır hattı, Turhal a (Gaziura), oradan da Sivas-Zara arasında bir yerden Yukarı Kızılırmak kesimine uzanır. Kaška boyları bu hat boyunca da akınlar yapmakta ve Kaneš e doğru ırmağın güney kıyısına kadar inmekteydi. Böylece Hititlerin doğuyla en önemli iletişim rotasını da tehdit etmekteydiler

36 Zara nın doğusunda Azzi-Hayaša başlamakta idi. Burası Kuzeydoğu Anadolu nun zengin maden yataklarını denetliyor olmalıydı. I. Šuppiluliuma diplomasi ve II. Muršili seferler yoluyla buradaki kaynaklara ulaşmaya çalışmışsa da, Hititler muhtemelen kalıcı bir mevki kazanmamışlardır

37 Yalnızca Yukarı Kızılırmak tan Fırat a kadar bir sınır hattı oluşturmayı başarmışlardır. Bu hattın gerisinde Yukarı Ülke olarak bilinen, yönetim ve dinsel merkezi Šamuha da (? Divriği yakınları) bulunan tampon bölge yer almaktadır. Stratejik açıdan Yukarı Ülke hayli önemliydi. Çünkü burasının düşmesi Sivas dan Malatya Ovasına giden yolu düşman saldırılarına açık hale getirirdi. Oysa bu yol Hititler için Kuzey Suriye ye giden önemli bir rotaydı ve I. Muršili döneminden I. Šuppiluliuma dönemine kadar o bölgeyle tek iletişim yolunu sağlamaktaydı

38 Doğu ve Güneydoğu: Fırat Nehri nin Malatya Ovası karşısına düşen yakasında, sınırları içinde Yakındoğu nun en zengin bakır yatağı olan Ergani Madeni bulunan Išuwa toprakları vardı.

39 Hitit ve Mitanni arasındaki konumu, bölgeyi bu güçler arasında sürekli bir çekişme kaynağı durumuna getirmiştir. Bu bölge I. Šuppiluliuma zamanında Hititler açısından güvenceye alınmıştır. Burası III. Hattušili döneminde Assur un eline geçene kadar (yak M. Ö. 1260) Hitit ordularının donanımı için kullanıldı

40 Bu bölgede Sivas-Malatya yolu dışında diğer ana yollar da şunlardı. Kaneš den başlayıp Orta Toroslardaki Kilikia Kapıları (Gülek Boğazı) üzerinden Kilikia ya açılan yol. Karaman ın güney yaylasından aşağı dönüp Akdeniz kıyısında Silifke ye, oradan da kıyı boyunca Mersin, Tarsus ve Adana ya ilerleyen yol

41 Hititlerin yükselişinden önceki dönemlerde Assurlu tüccarların Orta Toros geçitlerini kullandığı ve I. Hattušili nin (M. Ö. 1650) hem bu yolları ve hem de Kilikia Kapılarını denetlediği anlaşılmaktadır. Telepinu döneminde ise (yak M. Ö. 1500) Kilikia Bölgesi Adaniya nın (? Adana) bağımsız toprakları durumuna gelmiş ve daha kuzeydeki yollar Kizzuwatna Krallığı nın topraklarında kalmıştı

42 Kizzuwatna ile yapılan (başkent Kummani=? Şar) bir ittifak Telepinu nun bu yollardan yararlanmasını sağladı. Ancak güçlenen Mitanni bu ittifakı bozmaya çalıştı. Bundan sonra rakip güçler otorite kurmak için çalışırken Orta Toros Bölgesi de sık sık el değiştirecekti.

43 Bu karmaşa döneminde Kizzuwatna Adania yı işgal ederek Kilikia Kapıları ve Karaman-Silifke yolunun yanı sıra kuzeydeki yolların denetimini kazandı

44 Sonunda I. Šuppiluliuma döneminde Kizzuwatna ile sağlam bir antlaşma yapıldı. Bu antlaşmayla güney yolları onların denetiminde kalırken Orta Toros bölgesi tümüyle Hitit Ülkesine katıldı. Muršili döneminde Kilikia da ele geçirildi.

45 Bunun sonucunda ve Mısır tehlikesi karşısında II. Muvatalli döneminde başkent Tarhuntašša ya taşındı. Bunun bir nedeni, Batı Anadolu dan gelecek olası destek kuvvetlerinin Kilikia ya ve oradan da Kuzey Suriye ye bu yol üzerinden geçecek olmasıydı

46 Kizzuwatna nın ele geçirilmesi ile Hititlerin sınırları, Akdeniz ve Fırat arasındaki bölgeye doğru genişledi. Burada uzun zamandır ana güç I. Hattušili ve I. Muršili nin eski düşmanı olan Halep idi. Suriye zaferlerinden sonra I. Šuppiluliuma Halep tahtına oğlunu yerleştirdi. Bir oğlu da Halep in rakibi Kargamıš ı yönetmekteydi. O tarihten sonra Hitit politikası Halep aleyhine Kargamıš ın desteklenmesi şeklinde oldu

47 Kargamıš civarında da çeşitli bağlı krallıklar vardı. Assur u karşılamak için yeniden örgütlenen Mitanni, Akdeniz yakınlarında Ugarit ve Alalah, güneyde Mısır a karşı Kadeš (Kinza) ve Amurru da bunlar arasındaydı. Bu tampon bölge düzenlemesi Hitit İmparatorluğunun son yıllarına kadar işe yaramıştı

48 Güneybatı, Batı ve Kuzeybatı: Güneybatı ve batıdaki doğal sınır Konya Ovası nın (Aşağı Ülke) batı kenarıydı. Bu hattın gerisinde Arzawa ülkeleri vardı. Kaška sınırında olduğu gibi burada da güçlü bir tahkim hattı gerekiyordu. Çünkü Arzawa nın birkaç defa alınmasına ve Hapalla (? Beyşehir ve Eğridir Gölleri civarı) ile Mira da (? Afyon-Kütahya bölgesi) tampon krallıklar kurulmasına karşılık Hititler batıda kalıcı bir politik birlik sağlayamamıştı

49 Daha kuzeyde ise Marmara ve Troia Bölgesi ne giden bir yol vardı ve burası Hititler için ikinci önemli bir güzergahtı. Bu bölgede yer alan Ahhiyawa (? Troia) ve Wiluša (? Eskişehir Ovası) gibi devletler, kesintisiz ticaretin kendileri yararına olduğunu anladıkları için, bu yol üzerinde genelde ince diplomasi taktikleri izlemekteydiler. Bu yolun yalnızca Arzawa ülkelerinden gelecek saldırılardan korunması gerekmekteydi. Bu amaçla Šeha Nehri Ülkesi (? Balıkesir yakınları) kayırılmakta ve güneyden gelecek saldırılara karşı tampon devlet olarak özel ayrıcalıklar verilmekteydi

50 Bu yolun kuzeyinde Hulana Nehri Ülkesi (? Beypazarı), Kaššiya (? Devrez Çayı Vadisi), Pala ve Tummana Ülkeleri (? Kastamonu civarı) bulunmaktaydı. Hitit kralları bu merkezleri Karadeniz kıyısına doğru daha kuzeydeki halklara karşı kalkan olarak kullanmak politikası güdüyordu. Kaška Ülkesinin devamı niteliğindeki bu bölgede kalıcı fetihler yapılamamıştı.

51 Maša (? Bolu civarı) ve Arawanna (? Safranbolu) krallıkları daha batıdaki bölgeler için sürekli tehdit oluştururken, Aşağı Kızılırmağın batısındaki Tummana ve Pala, Kaška saldırılarına açık hedef durumunda idi. Kaška cephesinin geri kalanında olduğu gibi, burada da izlenebilecek tek politika, sürekli tetikte durmak ve karşı saldırılar yapmaktı

52 Dış Politika: Böylesine uzun ve değişken bir sınırda, bütün sorunlara tek bir politikayla cevap verebilmek mümkün değildi. Kaynakların bol olduğu ve ticaretin serbest bir şekilde aktığı ideal bir dünyada, üreticiler ve tüketiciler karşılıklı bağımlılıklarının farkındadır. Aralarında sağlam antlaşmalar yapılır ve sınırların önemi azalır.

53 Ancak Anadolu dünyası bu idealden uzaktı. Hitit dünyasının çevresi aynı kaynaklar için mücadele eden güçler tarafından çevrilmişti. Hitit politikasını belirleyen hedef, bu kaynakların ya da onlara giden yolların savunulması olarak görülebilir. Büyük devletler arasında ittifak yapılabilmesi ancak üçüncü taraftan gelecek bir tehlike karşısında mümkün olabiliyordu. Bunun dışında uluslar arası diplomasinin fazla başarı şansı yoktu

54 Hititlerin bu rekabet ortamında, denizden uzak bir kara gücü olarak büyük bir üstünlüğü vardı. Her ne kadar etrafı düşmanlarla çevrili olmasına rağmen, bu düşmanların birlikte hareket etmeleri mümkün değildi. Ayrıca her hangi bir tehlike anında Hititler merkezi konumları sayesinde bir cepheden diğerine ordularını hızla aktarabiliyordu.

55 Sınır sorunları bazen, I. Šuppiluliuma nın Mitanni ve II. Muršili nin Arzawa ya yaptığı gibi istila ile çözülmekte idi. Ancak genelde Hitit kralları, ellerinde olanları denetlemekle yetinerek üstünlüklerini koruyabileceklerinin farkında idiler. Bu denetimin sürekliliği ise iki ana politikaya bağlıydı: Küçük tampon devletlerle diplomatik düzenlemeler ve askeri güç kullanımı

56 Son: çeşitli sebeplerden dış ve iç düşmanlar kuraklık göç: Mısır, Yunanistan, Anadolu Truva yı ve Hattuşa yı yıktı ve Mısır a saldırdı Mısır yazıtlarından ve kabartmalarından anladığımıza göre atlı savaş arabaları ve ordu ile birlikte, öküz arabalarına binmiş kadınlar ve çocuklar da göç şeklindeki bu korkunç akıma katılmışlardı

57 Göç Doğu Avrupa dan gelen kavimler? bir Hitit metninde Anadolu nun GD bulunduğu düşünülen Mita adlı bir kraldan soz edildiğini ve onun Phryglerin Midas adına benzediğini soylemiş» bu benzeme doğruysa Mita nın ve emrindeki topluluğun Phrygler gibi Anadolu ya D Avrupa dan gelmiş olabilecek» doğruysa Hitit Devleti nin son yıllarında Balkanlar dan gelen saldırgan kavimlerin Hattuşa yı bir yana bırakarak GD Anadolu ya ulaşmış olmaları gerekir Assur Kralı Tiglat Pileser (M.Ö ) Muşki ye karşı savaştı (Muşki = Phryglerin bir başka adı)

58 Hititler M.Ö den sonra: karanlık Anadolu, Yunanistan 200/400 yıl boyunca beylikler, küçük krallıklar Hitit Büyük Krallık çözülünce, her tür uygarlık hareketi onlarla birlikte ortadan kalktı (yazma, okuma, )

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durumu

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. ANADOLU Hititler Siyasi Durumu ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-II 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK ANADOLU Hititler Siyasi Durumu ORTA KRONOLOJİYE GÖRE HİTİT KRAL LİSTESİ ESKİ HİTİT DEVLETİ M. Ö. 1650-1620 I. Hattuşili (= II.Labarna) M. Ö. 1620-1590

Detaylı

Kadeş Savaşı ve Kadeş Antlaşması - Eski Mısır - Gizli ilimler Sitesi

Kadeş Savaşı ve Kadeş Antlaşması - Eski Mısır - Gizli ilimler Sitesi Kadeş Savaşı Kadeş Savaşı, Hititler ile Mısır arasında yapılan, tarihteki en fazla savaş arabasının kullanıldığı söylenen savaştır.[1] Mîlâttan önce 1296 yılında, bugünkü Humus yakınlarında harâbeleri

Detaylı

Hitit İmparatorluk Dönemi

Hitit İmparatorluk Dönemi Hitit İmparatorluk Dönemi II.Tudhaliya zamanında Hititlerin güneydoğudaki en önemli rakibi Mitanni Krallığı'dır. Hititler bu krallık ile geleneksel dış politika hedeflerinin arasında olan bölgede mücadele

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Adı Adı TAR 501 Eski Anadolu Kültür 3 0 3 TAR 502 Eskiçağda Türkler 3 0 3 TAR 503 Eskiçağ Kavimlerinde

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI)

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders Dr. İsmail BAYTAK (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) İskenderin ölümünden sonra imparatorluk 4 parçaya ayrıldı. Cassander Yunanistan'a, Creatus ve Antigonos Batı Asya'ya,

Detaylı

İmparatorluk Mirası. Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem. Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü

İmparatorluk Mirası. Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem. Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü İmparatorluk Mirası Anadolu Kültürel Mirası Erken Dönem Elif Ünlü Boğaziçi Üniversitesi - Tarih Bölümü Arkeoloji insanların kültürlerini ortaya çıkarıp, belgelemek ve analizlerini yapmak suretiyle maddi

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Orta Asya Tarihine Giriş ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Orta Asya Tarihine Giriş Türk Adının Anlamı: Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Türk adından ilk olarak Çin Yıllıklarında bahsedilmektedir. Çin kaynaklarında

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Hadrianopolis ten Edrine ye : Bizans Dönemi.......... 4 0.2 Hadrianopolis Önce Edrine

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar).

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). Sanherib, Sennaherib, Sin-ahhe-riba ( 704-681) II. Sargon un 705 te ölümünde sonra, tahta oğlu Sanherib

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 7. II.Sargon Dönemi ( siyasi tarih, Anadolu-Assur ilişkileri, kabartmalar ve diğer sanat eserleri) II.Sargon, Strommenger,E., 1962, no.224 II. SARGON / II. Şarru-kin

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 9. Esarhadon ve Assurbanipal Dönemi. (Siyasi tarih, kabartma sanatı ve diğer sanat eserleri) Assurbanipal, J.Reade, 2001, şek.91 ESARHADDON / Aššur-aha-iddin ( 680-669)

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

İktisat Tarihi II. 2. Hafta

İktisat Tarihi II. 2. Hafta İktisat Tarihi II 2. Hafta İKİNCİ DEVRİMİN BAŞLANGICI İkinci bir devrim kendine yeterli küçücük köyleri kalabalık kentler durumuna getirmiştir. Bu dönemde halk yerleşiktir. Köyün kendisi toprak elverdikçe

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Batı da sıcaklık 2-4 derece arasında düşerken, iç ve doğu kesimlerde 2-4 derece artacak. Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde ise kuvvetli yağış beklentisi var. Yayın

Detaylı

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti.

URARTULAR. topografik özelliklerinden dolayı federasyon üyelerinin birbirleriyle bağları gevşekti. E T KİNLİK 5 URARTULAR U Y G A R L I K L A R T A R İ H İ - I A Y D A N D E M İ R K U Ş K AY N A K 1 : 178 (Lloyd, Seton, Türkiye nin Tarihi, Tübitak Yayınları, 2007, s. 106) K AY N A K 2 Hitit İmparatorluğu

Detaylı

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin

13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin 13. YY. DA ARAMİ KAVİMLERİ BET ZAMANİ: Qir ülkesi halkı daha Emar metinlerinde görülmeden önce, Arami kavimlerine eski Kaŝiyari Dağı olan Tur Abdin yakınlarında rastlanır. Gerçek tarihi belgeler MÖ 13.

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

Sizce hangi soru daha öncelikli? Ne görüyorsunuz? ya da Nerden Bakıyorsunuz? Farklı bir bakış açısı

Sizce hangi soru daha öncelikli? Ne görüyorsunuz? ya da Nerden Bakıyorsunuz? Farklı bir bakış açısı TARİHSEL KAYNAKLARI ELEŞTİREL OKUMAK Kadeş Savaşı'nı kim kazandı? Dr. İbrahim Hakkı ÖZTÜRK * Sizce hangi soru daha öncelikli? Ne görüyorsunuz? ya da Nerden Bakıyorsunuz? Farklı bir bakış açısı tarihte

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri)

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 2. II. Assurnasirpal dönemi. ( siyasi tarih, mimari, ortostatlar ve diğer sanat eserleri) II. Assurnasirpal Heykeli, Nimrud, İştar Sharrat-niphi mabedi. Reade,J.

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK İSKENDER Gençlik yılları 19.10.2017 MÖ.336-323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük imparatoru. Makedonya kralı II. Filip'in oğlu.

Detaylı

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir.

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir. Lidyalılar Lidya nın Ege kıyılarından doğuda Göller Bölgesi'ne, kuzeyde Gediz Irmağı havzasından güneyde Muğla bölgesine kadar olan alanı kapladığı kabul edilir. Hitit Krallığı'nın yıkılıncaya kadar ilgi

Detaylı

GÖÇ DUVARLARI. Mustafa ŞAHİN

GÖÇ DUVARLARI. Mustafa ŞAHİN Mustafa ŞAHİN 07 Eylül 2015 GÖÇ DUVARLARI Suriye de son yıllarda yaşanan dram hepimizi çok üzmekte. Savaştan ötürü evlerini, yurtlarını terk ederek yeni yaşam kurma ümidiyle muhacir olan ve çoğunluğu göç

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI

YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI YAKIN DOĞU ARKEOLOJİSİ / GEÇ-HİTİT KRALLIĞI Timothy P. Harrison PATİNA KRALLIĞI NIN BAŞKENTİ TELL TAYINAT Kazı çalışmaları, bit hilani olarak adlandırılan birkaç büyük saray kompleksini ve zarif bir şekilde

Detaylı

Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı

Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre,türkiye genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara nın doğusu, Konya,Karaman ve Aksaray il

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri HOMEROS DA YUNAN ORTA ÇAĞI / KARANLIK ÇAĞI Büyük Kolonizosyon hareketlerinin başladığı

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Kuzey ve batı kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz gök gürültülü, diğer yerler açık geçecek. Yayın

Detaylı

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus T KİNİK 1 ANCAK ÖÜMÜN DURDURABİDİĞİ, DOĞUNUN V BATNN GNÇ İMPARATORU İSKNDR İN KİŞİİĞİ V SRİ K a yn a k 1 : H N U Y G A Amenhotep Tapınağı nda Amon-Ra ve firavun İskender rölyefi R Kay n a k 2 : Ğ Sikkeler:

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK III. HAÇLI SEFERİ

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK III. HAÇLI SEFERİ HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 9.Ders Dr. İsmail BAYTAK III. HAÇLI SEFERİ 3.HAÇLI SEFERİ (1189-1192) Sebepleri: 1187 yılında Selahattin Eyyubi nin Hıttin Savaşı nda Küdus Kralı nı yenmesi ve şehri ele geçirmesi

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) Savaş 2450-50=2400 yılının başında sona ermiştir. (İşlem 1 puan) Çünkü miladi takvimde, MÖ tarihleri milat takviminin başlangıcına yaklaştıkça

Detaylı

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk

istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk , istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sebepleri istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından gelişmesi istanbul'un fethinin türk ve dünya tarihi açısından sonuçları istanbul'un fethinin

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

Prof. Dr. Cemal Saydam havadaki savaş olarak tanımlıyor.

Prof. Dr. Cemal Saydam havadaki savaş olarak tanımlıyor. Güneş parladı, havalar ısındı kısa kollular bavullardan çıktı 23 Nisan için tatil planları yapılırken, 22 Nisan sabahı kış havası o bildik tavrıyla çıktı karşımıza Sert Poyraz 45 knot ı aştı, sıcaklar

Detaylı

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 10. Hafta Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER KLA ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİ Ege Göçleri Dor Göçleri

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 10. Hafta Doç. Dr. Serdar Hakan ÖZTANER KLA ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİ Ege Göçleri Dor Göçleri KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ 10. Hafta Ege Göçleri Dor Göçleri Kaynakça: R. Drews, Tunç Çağı nın Sonu, (Çev. T.Ersoy-G.Ergin), 2014. A.M. Mansel, Ege ve Yunan Tarihi, 1947. O. Tekin, Eski Yunan

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

c-1086 da Süleyman Şah ile Tutuş arasında yapılan savaşta Süleyman Şah yenildi ve intihar etti, oğulları esir alındı.

c-1086 da Süleyman Şah ile Tutuş arasında yapılan savaşta Süleyman Şah yenildi ve intihar etti, oğulları esir alındı. Anadolu Selçuklu Devleti Hakkında Bilgi (1075-1308) Süleyman Şah Dönemi: (1075-1086) a-1075'te İznik'i aldı ve devleti kurdu. b-büyük Selçuklu tahtını ele geçirmek amacıyla doğuya yöneldi. c-1086 da Süleyman

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017

Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017 On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017 Hava sıcaklığının ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde 1 ila 3 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi

Detaylı

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir.

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir. MATE417 ÇALIŞMA SORULARI A) Doğru/Yanlış : Aşağıdaki ifadelerin Doğru/Yanlış olduğunu sorunun altındaki boş yere yazınız. Yanlış ise nedenini açıklayınız. 1. Matematik ile ilgili olabilecek en eski buluntu,

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ Selçuklu Devleti nin Kuruluşu Sultan Alparslan Dönemi Fetret Dönemi Tuğrul ve Çağrı Bey Dönemi Malazgirt Zaferi Anadolu ya Yapılan Akınlar Sultan Melikşah Dönemi Sultan Sancar Dönemi

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

SAYFA BELGELER NUMARASI

SAYFA BELGELER NUMARASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... SAYFA BELGELER NUMARASI 1. 27 Ekim 1922 tarihinde İsmet Paşa nın Dışişleri Bakanlığına ve Fevzi Paşa nın Batı Cephesi Komutanlığına atanması... 1 2. İstanbul daki mevcut

Detaylı

SİYASİ TARİH REHBERİ f a t i h v u r a l

SİYASİ TARİH REHBERİ f a t i h v u r a l SİYASİ TARİH REHBERİ f a t i h v u r a l İÇİNDEKİLER Tunç ve Demir Devri nde Anadolu Hatti...1 Luvi...2 Troya.3 Hitit...4 Pala Kaşka.6 Kizzuvatna...7 Arzava..8 Kaşka Kartveli..9 Mitanni 10 Likya 11

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler...

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler... 4. ÜNİTE İÇİNDEKİLER Tarihteki Önemli Buluşlar... 6 Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor...21 Coğrafi Keşifler... 26 Rönesans... 32 Reform... 36 Mucitler... 43 Düşünce, sanat

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

Borsa Başkanı Salaş'tan Malazgirt Zaferi mesajı

Borsa Başkanı Salaş'tan Malazgirt Zaferi mesajı 2 28 Ağustos 2018 Salı Kapadokya Borsa Başkanı Salaş'tan Malazgirt Zaferi mesajı evşehir Ticaret Borsası (NTB) Baş- Nkanı İbrahim Salaş, Malazgirt Zaferi'nin 947. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı

Detaylı

Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi

Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi Hattuşa'nın Kısa Tarihçesi Hattuşa'da ilk yerleşime dair izler M.Ö. 6. binde Kalkolitik Çağ'a kadar eskiye gider. İlk Tunç Çağı'nda da yerleşimin olduğu Hattuşa, Anadolu'nun M.Ö. 2. binyılın başlarından

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

İktisat Tarihi I

İktisat Tarihi I İktisat Tarihi I 11.10.2017 12. asrın ikinci yarısından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti siyasi ve idari bakımdan pekişmişti. XII. yüzyıl sonlarından itibaren şehirlerin gelişmesi ile Selçuklu ekonomik

Detaylı

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci Yerleşik Yaşama Geçişte Buğdayın Önemi Buğday dayanıklı bir bitkidir. Zengin toprakta, fakit toprakta yetişir. Uzun süre saklanabilir. Besin değeri zengindir. Çeşitli şekillerde

Detaylı

Kent Devleti nden Akdeniz İmparatorluğuna: İtalya da Fetih ve Genişleme

Kent Devleti nden Akdeniz İmparatorluğuna: İtalya da Fetih ve Genişleme Kent Devleti nden Akdeniz İmparatorluğuna: İtalya da Fetih ve Genişleme Geçmiş İ.Ö. 5. yüzyıldan 3. yüzyıla kadar Roma, bir yandan sınıf çatışmalarına sahne olurken öte yandan İtalya yarımadasındaki diğer

Detaylı

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ 1 SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ Gürbüz MIZRAK Süleyman Şah Türbesi ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisindeydi. Burası Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. ZARA ŞEHİTLİĞİ İL SİVAS İLÇE ZARA MAH.-KÖY VE MEVKİİ GENEL TANIM: Sivas ili, Zara ilçe merkezinde bulunan ve Milli Savunma Bakanlığı, Zara Askerlik

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İLKÇAĞ TARİHİ Ders No : 0020100003 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış var. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde

Detaylı

Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir. Frig tarihini Frigler in yeterli sayıda yazılı belge bırakmamış

Detaylı

Gıdaların Raf Ömründe Soğuk Zincirin Önemi

Gıdaların Raf Ömründe Soğuk Zincirin Önemi Gıdaların Raf Ömründe Soğuk Zincirin Önemi Prof. Dr. Y. Onur Devres (onur@devres.net) Devres Teknoloji ve Danışmanlık Ltd. Şti. İstanbul, Türkiye Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 2 Yaşadığımız Topraklar

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Bashar al-assad ın Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül onuruna verilen Akşam Yemeği nde yapacakları konuşma 15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye

Detaylı

9 EYLÜL 1922 BAKİ SARISAKAL

9 EYLÜL 1922 BAKİ SARISAKAL 9 EYLÜL 1922 BAKİ SARISAKAL 9 EYLÜL 1922 Güzel İzmir imizin kurtuluşu, bugün doksan birinci yılına basıyor. Bu mutlu günü anarken, harp tarihinde eşi görûlmiyen Başkomutanlık Meydan Muharebesindeki geniş

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 02.03.2018 Roma şehir devleti, başlangıcında aristokratik bir karakter arz ediyordu. Roma İmparatorluğu nun zirvede olduğu 1. ve 2. yüzyıllarda sınırları İskoçya dan Mısır a kadar uzanıyordu

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için

HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için düzenledikleri seferlere "Haçlı Seferleri" denir. Haçlı Seferlerinin

Detaylı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı Birecik ilçesi Şanlıurfa Merkez ilçesine 80 km uzaklıkta olup, yüzölçümü 852 km2 dir. İlçe merkez belediye ile birlikte 3 belediye ve bunlara bağlı 70 köy ve 75 mezradan

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ

III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ III. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ 2. KONU: ORTA ASYA DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ a. Türk Göçleri ve Sonuçları Göçlerin Nedenleri İklim koşullarının değişmesine bağlı olarak meydana gelen kuraklık, artan

Detaylı

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Sosyal Bilgiler (Coğrafya-Tarih) Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:19 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. Sorular 1. Aşağıdaki

Detaylı

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ).

MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: ). MED SANATI: Arkeolojik kaynaklar ise çok sınırlıdır. Iran arkeolojisinde Demir Devri I I I. safhasıdır (Orta Batı İran da: 850-500). Ö n e m l i M e d merkezleri: Nush-i Jan, Godin II Safha, ve Baba Jan

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 5. V.Şamsiadad ve III.Adadnirari Dönemi ( siyasi tarih, mabet mimarisi, diğer sanat yapıtları V. Şamşi-Adad, Reade, J. 2001. V. ŞAMŞİ-ADAD (824-811) III. Salmanasar,

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 23.02.2018 İkincil özeklerde yalnızca ekonomik yapı benimsenmekle kalmamıştır. - Biblos - Kapadokya uygarlıkları birincil özeklerin yapısı ile zorlanmıştır. İkinci devrimin yaygınlaşmasında

Detaylı

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI DERS NOTLARI-ŞİFRE ETKİNLİK TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HELEN UYGARLIĞI Makedonyalı İskender in doğu ile batı

Detaylı

İSTEYİNCE BU ÜLKEDE GÜZEL ŞEYLER OLABİLİYOR

İSTEYİNCE BU ÜLKEDE GÜZEL ŞEYLER OLABİLİYOR Balkanlar ın en büyük Avrupa nın da 3. büyük tek kemerli köprüsü olan ve Epir bölgesinde Arachtos Nehri üzerinde bulunan PLAKA Köprüsü yeniden ayağa kalkacak. İSTEYİNCE BU ÜLKEDE GÜZEL ŞEYLER OLABİLİYOR

Detaylı

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22

Yazar Administrator Perşembe, 26 Nisan 2012 17:25 - Son Güncelleme Cumartesi, 19 Mayıs 2012 14:22 Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgiler halk hikayeleri, mitler ve Heredot tarihinde verilmektedir. Ortak verilere göre MED kralı Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso M.Ö. 550 yilinda yenilince

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülke genelinde 1 ila 3 derece artacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 23 Aralık 2016 Cuma (oluşturma : 1/15/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinin

Detaylı

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler On5yirmi5.com Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 12/22/2018) Cemiyetler-Zararlı ve Yararlı

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 6.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri KÖKTÜRK DEVLET

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 6.ders. Dr. İsmail BAYTAK. İlk Türk Devletleri KÖKTÜRK DEVLET ORTA ASYA TÜRK TARİHİ-I 6.ders Dr. İsmail BAYTAK İlk Türk Devletleri KÖKTÜRK DEVLET I. GÖKTÜRK DEVLETİ (552-630) Asya Hun Devleti nden sonra Orta Asya da kurulan ikinci büyük Türk devletidir. Bumin Kağan

Detaylı

Yazı Menu. 1 - Anadolu Uygarlıkları. Hititler. Frigyalılar. Lidyalılar. Urartular. İyonyalılar. 2 - Kültür ve Uygarlık. Devlet Yönetimi.

Yazı Menu. 1 - Anadolu Uygarlıkları. Hititler. Frigyalılar. Lidyalılar. Urartular. İyonyalılar. 2 - Kültür ve Uygarlık. Devlet Yönetimi. Yazı Menu 1 - Anadolu Uygarlıkları Hititler Frigyalılar Lidyalılar Urartular İyonyalılar 2 - Kültür ve Uygarlık Devlet Yönetimi Din ve İnanış 1 / 12 Sosyal ve Ekonomik Hayat Yazı-Dil-Bilim-Sanat 3 - Uygarlıkların

Detaylı