KRtSTOF KOLOMB DAN ÖNCE MÜSLÜMANLARIN AMERİKA YI KEŞFİ!*)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KRtSTOF KOLOMB DAN ÖNCE MÜSLÜMANLARIN AMERİKA YI KEŞFİ!*)"

Transkript

1 KRtSTOF KOLOMB DAN ÖNCE MÜSLÜMANLARIN AMERİKA YI KEŞFİ!*) Brezilya nın keşfi İbn Fadlalahel- Umerî(Ö. 1348), Batı Afrika dan bahsederken, Amerika ya ulaşmayadairbirteşebbüstenbahsedenbirrivayetbırakmıştır.onunmesâlikû l-ebsâr adlıhacimli ansiklopedisinin ancakbir kısmı neşredilmiştir. Bu eserin dördüncü cildinden(1) şunlarıokuyoruz: (*) Bu makale, France-Islam mecmuasının sayılarında neşredilmiştir. (1) Gaudefroy-Demombynes tercümesi (Fransızca), Paris, 1937, s. 59,

2 «Mali ülkesinin(2) kuzeyinde, beyaz Berberi kabileleri(3) bu Sultanınegemenliği altında yaşamaktadırlar. Bunlar, Antasar lar, Yantar arâ lar, Meddusalarve Lemtunalardır. Ben Sultan Musa ya. yâniibn Amir Hâcib e,iktidarın nasıl kendi elinegeçtiğinisordum. O, banaşöyle dedi: «Biz,iktidarın babadan oğulatevarüs etiğibirailedeniz. Bendenönceki Sultan, bizi çevreleyen denizin öbür ucuna varmanın mümkün olmadığına inanmıyordu; oraya varmakistediğiiçin de, butasarısına dört elesarıldı. Bugayeyle,ikiyüzgemiyiadamlarladonatıp,senelerce kendilerineyetecek derecedealtın,suveyiyecekverdiktensonra, gemi kaptanlarınaşuemri verdi:«okyanusun sonuna varıncaya, veya yiyecekiçeceğinizbitinceyekadargeridönmeyiniz.» Onlardadenizeaçıldılar. Uzunzaman, hiç biri geri dönmedi. Nihayet gemilerden bir tanesigerigeldi. Kaptana, maceralarınıanlatmasınısöyledik. Oşöylededi:«Eyprens! Biz uzun zaman denizde yol aldık; tâ ki, denizin ortasındaşiddetle akan nehir gibi bir şeye rastlaymcaya kadar. Benim ge- (2) Mali, Batı Afrika ülkelerindendir (Mütercimin notu). (3) Berberîler, Kuzey Afrika da yaşayan bir milletir (Mütercimin notu).

3 mim ensondaseyrediyordu. Diğergemiler öndeilerliyorlardı;fakatiçlerindenhangisi oakıntıyavardıysa, bir dahagörünmemek üzerekayboluyordu. Benhemendümenigeriyeçevirip, akıntınıniçinegirmedim!. FakatSultan,kaptanınbusözlerineinanmakistemedi. Bununiçin bin tanesi kendisi ve onarefakatedecekadamları,bintaneside, suveyiyecekleriçinolmaküzere,ikibingemi hazırlatı. Yokluğunda Devletiidareetmemiçin,banadaiktidarıtevdiederek,arkadaşlarıyla beraber Okyanusa açıldı. Bu, onusongörmemizoldu. Neo, ne dearkadaşlarından hiç biri geri gelmedi ve ben İmparatorluğuntek hâkimioldum.»(4) Burada bazı müşahadeler dikkatiçekmektedir: Denizin ortasındaki büyük nehir Bunehrin, Brezilya daki Amazonolmasılâzım;yânidenizdedevamedenakıntısı. Burivayetin doğruluğunu ortaya koymak için, Amazon deltasında, araştırmalar ve (4) Gaudefroy-Demobynes, dip notunda şu kaynaklara da atıfta bulunmaktadır: Kalkaşandî, Subhu l-a şâ, V, 294; Krş. Carra de Vaux un, İdrisî den nakletiği rivayet, Penseurs del Islam, II, 47; ve Fagnan m buna benzer nakileri, Extraits, s. 30vd.

4 kazılar yapılmasıtemenni edilir. Brezilya, Afrika ve müslüman devletlerini müşterekenilgilendiren bu meseleyle UNESCOilgilenebilir. Zenciler Yukarıdatemasetiğimizhadisede,son olarak gideniki bin gemiden,ikincifilonungemilerinebinenlerinhepsi,-ve muhtemelenbirincifilodabulunanlardanbir kısmı- boğulmadılar. Bizzatikincifilodan bir kimsenindönmemehususu,-tıpkıbirinciteşebbüste,tehlikeyisezipgeridönenbirgeminin kaptanı gibi-, buikinci teşebbüste de,filonun biryerlerde karayaçıkmışolabileceğiveorada misafirperver,verimlibir toprakbuluncada, Afrika yageridönmezaruretine, özlem bakımından gerek duymadığı düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Hata, söz konusu metinde bütünfilonun kaybolmasınarağmen, kralındenizeçaılmayakararverdiğiniokumakdehşetvericidir. Acaba kralı bu karan almayaitensebep, bu nehrin,varlığıçevrede mutlakolan meçhul kararparçasmmbirişaretiolduğundan mıydı? Yoksaodevringelenekleri,-gelirleritekeline almakiçin- buna benzer keşiflere ait haberleri yok etmek veya bu konuları konuşmamayı, bilâkisolması muhtemelra

5 rakipleri saptırmak için yanlış haberleri yaymayı mıgerektiriyordu? Brezilya kelimesi Brezilyaimlâsınagöre Brezil,İngilizce imlâsınagöre de Brazilolan«Brezil» kelimesi,ne Avrupavenede Brezilya(Amerika) kökenlidir. Bukelimeninetimolojikyapısı, hâlâizâhedilememiştir. Fakat Afrika ileilgiliolarak, yukarıda verdiğimiz bilgiler, bunu kolaycaaçıklamaktadır,şöyle ki: Yukarıda nakletiğimiz metnin başlangıcı, Mali deltasmdayaşayan beyaz Berberiler denbahsetmektedir. Berberilerarasındaçok meşhurbirkabilevardırki,adı Birzala dır. Bukabileninfertlerindenoluşantoplulukda, kendisine «Brâzîl» demektedir. Çokilginçtirki,bu Brâzil Berberîlerine,sadece MüslümanIspanya dadeğil,suriye yekadarolan yerlerde derastlanmaktadır. Biyografiklügatler,önemli bir miktarda«birzâlî»lerden bahsetmektedirler. Bu kabilenin şeceresi hakkında, Endülüslü meşhur âlim İbn Hazm(5) danşunlarıokuyoruz: «Berberilerinşeceresi: Zanâtalar a gelince,bunların,benû Birzâl, Benû Dammir, Mağrava, BenûSağmarv.s.gibibüyükkol- (5) Cemheretu ensâbi l-arab, Kahire, 1948, s. 463.

6 «Afrika nın Atlantik üzerindekikıyıları boyunca, plajlardangeçerekçok uzun bir mesafe katettim. Bir kaç Mağribli yle beraber birleno ya(lignum, hertürlü deniz taşıtma verilenisim) binerek, Gresa diye adlandırılanilkadayavardık. Dahasonra yerlilerinbuismitaşıyanbir Cenovalıyıöldürmelerinden dolayı Lansarot(Lançarote) adıverilenbiradayavardık. Oradan, Bezimurinadındakibaşkabir adaya,sonra da Rakan(Rackan) adasına geçtim. Aynışekilde, Alegraça, Vegimar, Forte Venturave Kanaryaadaları davar. Müteakiben Tenerifedenenbiradaya,oradanIsladeInfemo adındaki başka birine, oradan Cumara adındaki başka birine, oradan Ferro adındaki başka birine, oradan Aragania admlen (Londra, 1912),Look of the Knowledge ofthe Kingdoms, Lands, and Lordshipsthat areinthe World, andthe Arms and Devices of each Land and Lordship, or of the Kings and Lords who possessthem adlıingilizcetercümesinden aldık. Metinde zikredilen bölüm ve aşağıdaki notlar, İngilizcetercümenin sahifelerinde yer almaktadır. Leno, lignum, ağaç, hertürlü deniztaşıtlarına verilen genel birisim. Gresa, Graciosa olan bu kelime, el yasmasında yanlış yazılmıştır. Bezimarin, Vachi-Marini,Isla de Los Lobes.

7 daki başka birine, oradan Salvaje adındaki başka birine, oradan Disierta-adındaki başkabirine,oradanlecmaneadındakibaşkabirine,oradanpuertoantoadındakibaşkabirine, oradan Lobo adındakibaşka birine,oradan Cabrasadındakibaşkabirine, oradan Braziladındakibaşkabirine,oradan Columbaria adındaki başka birine, oradan Venturaadındakibşkabirine,oradanConejos adındaki başka birine, oradan Cuervo- Marines adında başka birine, böylecetoplam25adayagitim.» Şu halde, daha 1350yılında bu adalar hakkında açık bilgilere sahibiz. Buisimlerdenbazıları Asoradalarıiçindeyeralan adalara aitolup, zikredilen Brazilismi de tamamen Arapçases uyumundan kaynak- Kachan. Roque del Este. Ueglmar, Bu isim iki elyazmasmda da zikredilmemektedir. Bu, Benimarin in aynısıdır. Bu, acaba müstehsihin bir hatası mı, yoksa Tenerife deki Guimar mıdır? Argania. Gran-Canaria (Büyük Kanarya da bir yerismi). lecmane, Madeira. Portilani d'andres Blanca ve Benicasa da olup, Lecnaraeolarak yazılır. Brasil, Terceira. Columbaria, Asor (Açores) adalarında Rico. Corejos, Asor adalarında Corvo.

8 lanmaktadır. Bu adalara ait asli bir bilgi dahavardır ki, bu açık belirtiyegöre,söz konusu adalar arasında, tesadüfi değil, muntazambirticaretvardı;veozamanlar mevcutolan tek deniz gücü Araplardı. Brazil adı, muhtemelen bugünkü Brezilya danziyâde, Küçük Antil adalarından, meselâ Barbad lailgiliolmalıdır. Araplarve Amerikalılar tarafından bilinen Atlantik adaları arasında, Ekvatorayakınolan bölgedevardı. Hernekadarbuyörelerdeyelkenli gemicilik yapamama üzüntüsü var idiyse de; kürekligemilerçokyaygınolup, sürekliyağmurlarda,içmesuyunugaranti ediyordu. Kristof Kolomb,ticaret malarıyla yüklü oyma kayıkların, Gine kıyılarından hareket edip Batıya doğru yola çıktıkları iddiasını nakletmektedir. Yine Kristof Kolomb, aynışekildekikayıkların Amerika ya dageldiklerini zikretmektedir. Kristof Kolomb un hatıralarını tercüme eden Jane, onun üçüncüseyahatiileilgilişunlarıyazmaktadır(8): «. oşekilde kio,ispanyola (Haiti) kızılderililerinin, güneyden ve güney-doğusiyah halklarıyönünden adalarına gelip, «ganin» diye adlandırdıkları bir metaldenyapılmışsivri mızraklarıolanin- (8) 1930, C. 271.

9 sanlara aitrivayetindoğruluğunuispatetmeyi düşünüyordu.». Kristof Kolomb danönce Amerika da Zenciler Weiner(9) şöyle demektedir: «1513 ten önce,yânihiçbirbeyazadamgelipsürekli bir toplum oluşturmadan evvel Darien de Zenciler yaşıyordu». Peter Martyr(lO) de şöyle diyor: «îspanyolar bu ülkede Zenci kölelerbuldular. Onlar Quarequa yabirkonakuzaklıktakibölgelerdeyaşamaktaolup, çokacımasızvevahşidirler. Quarequayerlileri,sürekliolarakbuZencilerlesavaşhalindedirler. Buikihalkıngeleceği,yakatliam veya köleliktir». Gormara, bunabenzerbir şekilde şöyle demektedir: «Balboa, Reis in köleleriolanzencileribuldu;veonlara,buraya neredengeldiklerinisordu. Fakatbunun cevabını veremedikleri gibi, civarda renkliinsanların yaşadığı, ve bunlarlasürekli olarak savaş halinde olduklarından başkabirşeybilmiyorlardı.» Quatrefages, Donelydl denşununakletmektedir:«amerika da, birbirindençokfarklıinsantoplu- (9) Africa andthe Discovery of America, Filadelfiya, 1922s. 11, 137. (10) üne Connaissance de Christophe Colomb. (11) Atlantic, Londra, 1950, s. 136.

10 bilirşuhususlabitirelimki, Amerika menşelibesin maddeleri Kristof Kolomböncesi Afrikasmdaçokyaygındı: «Bonafous(16) şöyledemektedir:«.ve Santa Rosa de Viterbo, mısırbitkisinin 13. yüzyılda AraplartarafındanIspanya yagetirilmiş olabileceğini söylemektedir.»(17) Buhaberedayanaraksöylememizgerekirki, butahıliçin Avrupadilerinde,granoturco (İtalya da),sarazinçora(ingiltere de,1621), Triticum Turcicum (Holanda da, 1552), TrigodeTurkina(Ispanya da),turkishheude (İsveç de), Turkie Cornes (İngiltere, (16) Hictoire naturele agricole eteconomique de maîs, Paris, 1836, 1. (17) Jefreys tarafından zikredilen esere doğrudan doğruya müracaat etiğimizde bazı küçük farklılıklar müşahade etik. Adı geçen kaynakta aynen şöyle denilmektedir: «Mısır bitkisinden bahsedenilk botanikçi Bock, 1532 yılında-, Amerika nın keşfinden kırk sene sonra neşredilen Almanca bir kitapta (s. 11), bu bitkinin Yemen den Almanya ya getirildiğini ve ona Asya buğdayı,iri buğday,iri kamış(tipha magna) denildiğini kaydetmektedir. Malinari tarafından neşredlien (Storia d incisa e del gia celebre sur Marchesato, Asti, 1810, t. 1) bu belgeye göre, 1240 yılında, yâni Avrupa miletlerinin Şark milletleriyle karıştığı bir devirde, Montferrat şı, Anadolu dan bir çeşit beyaz ve sarı hu

11 1597), Türkishes Korn(Almanya da)şeklinde kulanılanilk kelimeler, Araplarlailişkilidir.Şunudakaydedelimki,çoğukimsenin, Kristof Kolomb u, Eski dünyaya mısırı getirenilkinsanolarak kabuletikleriispanya da bile, mısıra Trigo des Turkina denmektedir. Araplaraişaretolan butahılınadıhakkmdaki mantıkîsilsile,onun Avrupa ya nereden geldiğine bir delildir. «Netice: Artık şunu söyliyebilirim ki, Kristof Colomb dançokönce müslümandenizcilerin ve Arap köle kaçakçılarının debubât getirerek, Haut-Montferrat da, Incisa kasabası halkına verdiler ve bu hububata Maliga adını verdiler» (s. 12). «Bunaparalel olarak, Santa Rosa de Viterbo adındaki Portekizli bir yazarın, 1289 yılma ait bir hadiseden, mısırın 13. yüzyılda Portekiz de bilindiğine dair tesbitlerinl okuyoruzki, bugörüş Valcarcel(Agriculturageneral, ygobierno dela Casa del Campo, Valencia, ) ve diğer yazarların, mısırın Araplartarafındanİspanyayarımadasınagetirildiğine dair görüşleriyle tetabuk etmektedir»(krş. Mathieu Bonafous, Histoire naturele agricole et economique de Mais, Paris, 1836). Jefreys in diğer bulgularının da başka kaynaklardan alındığı anlaşılıyor. Bu arada şunu dailâve etmekisterim ki, bu bitkinin Türkçe adı «mısır» olup, Mısır ülkesi için de aynıisim kulanılmaktadır.

12 falarca Amerikaileilişkileriolmuştur. AtlantikadalarındaAraptercümanlarınınvarlığı, bu adaların durumu hakkmdaki bilgi ve Brazildiyebiryerinoluşu,buiddiamızı desteklemektedir. Buadaların, meselâpicde Tenerife adalarının Arapçaisimleri, Arapların azılı düşmanları olan Portekiz veispanyoların o adaları hâkimiyetleri altına almalarından çok önce bilindiklerine dair birerişaretir. Budenizcilerin, Amerika dan Afrika yageri dönmekiçin, denize açılmadanönceyaptıkları Amerika'ya aitzahireden eniyi korunanı, mısırve manyok tur. Böylece, Kristof Kolomb un Amerika yagitmesindençoköncesine ait, Afrika dabulunan Amerika menşelibuikigıda maddesininziraatınadairbirizahbulmuşoluyoruz ki bu, aynızamanda Lady Lugard(18) tarafından zikredilen ve 1324 yılında Touat CinSalâh) da, Mansa Musa yaaitkervanm büyük birbölümünezararveren hastalığa daizahgetirmişoluyor.iştebu hastalıktır ki,tropikal Amerika'darastlananbitkihastalığınınsebepolduğupulexpenetranshastalığınıyapıyor. Aynıdenizciler, Afrika dan olanhareketlerinde,yerliveeniyikorunabilengıda maddelerinizahireolarakalmala- (18) A Tropical Dependency, Londra, 1905, s. 124.

13 rıgerekiyorduki,bunlar Kristof Kolomb un Amerika ya varınca ziraatının yapıldığmı gördüğü Afrika patatesi (igname) ve kök nişastasıbololan Afrikabitkisi(colocase) - dir. Böylecebu ülkede Zencilerinbulunuşu vezencileritemsileden,yuvarlaktaşlardan yapılmış kafa heykelerive üzerinde Zenci fizyonomilerininişlendiğiçömlek vazoların bulunuşu, vuzuha kavuşmuşoluyor» (Jefreys denyapılannaklinsonu.) Bilyönündenolan kanıtlar Mevzumuzu, Prof. Ch. Pelat'nın, üzerine dikkatimiziçektiği, Kumandan G. Cauvet nineserinden(19) bazıalıntılaryaparak bitirelim: «Jules Ceser ın, Alplerötesi Gaule bölgesiniişgaldenbirkaçseneönce, Cis-alpine mevkiniidare eden yargıç Quintus Coerilus MetelusCeler ebircermenşefininhediyeolarak,ırkıbilinmeyenve Germaniakıyılarındadenizinkarayaatığısiyahadamlarhediyeetiğisöylenmektedir.(Plinebunlarıkızılderililerolarakkabuletmektedir). Filhakika, bunlar Amerika kızılderilileri idi. Kristof Kolomb un Amerika yıkeşfinden (19) Les Berberes en Amerique, Alger (Cezayir), 1930.

14 önce,bunabenzervegerçekolanenazdört ayn vaka daha bilinmektedir ki, Beuchat bunlarıkendi Manueld archeologie ancienne adlı eserinde(s. 40) kaydetmiştir.»(20) «Tuareg lerin menşeini ararken, Berberi miletine aitbazıisimlerin, Amerika kızılderilileri kabileleritarafından alındığım müşahade etim.»(21) «Bir Almamy kabilesi Honduras dayaşamaktaydı ki, onların burayagelişi, Kristof Kolomb ungelişinden azöncesinerastlamaktadır. Almamy kelimesi, Arapça el-îmâm kelimesininbozulmuşşeklidir. ki dahasonra Futa Djalonyerlileribukelimeyialıp, kendileriniidareeden Prens eisim olarakvermişlerdir.»(22) «GüneyAmerika nındeğişikkabilelerinde, Kuzey Berberîlerine ait dalgalı Ganduraelbiselerinerastlanmaktadır.»(23) «Bazı Amerikavazoları,sanki Kabil(24) çömleklerindenilhamalmışabenziyor.»(25) «Huare ler, Meksika ya yerleşmiş olan Nikaragua kızılderilileridir. (Huare ler, Bene Hoare diye adlandırılan Palma adasına (20) Ay.es. s. 7. (21) Ay.es. s. 9 (22) Ay.es. s (23) Ay.es. s (24) Kabil, Cezayir debir Berberi kabilesinin adıdır (Mütercimin notu). (25) Les Berberes en Amerique, s. 108.

15 kendiisimlerinivermişlerdir)»(26). «Bölüm IV. Berberîler ve Amerika da müşterek olanisimler endexi.»(27) Biz bu aradaşunukaydedelimki, Cauvet,bu müşterekisimlerinsayısını77 yeçıkartmaktadır ki, bazısışüpheli görünmektedir. Bazı müteferrik hadiseler Süleyman Nedvî, «Arab awr Amerika»(28) adlı büyük eserinde, İbn Haldun un, Mukaddimesinde(s.45), Hicrî8.yüzyıl -milâdî14.yüzyıl-ortalarında,bazı AvrupalIkorsanlarıntesadüfen Atlantik tebiradayavardıklarınıveoradaesiretikleribazı insanları Faskıyılarındasatıklarınızikretmektedir. Buesirleryeteriderecede Arapça öğrenince, Sultan a,kendiülkelerindedemirin bilinmediğini;toprağı boynuzlarlasürdüklerini,savaşlardataşların kulanıldığını ve güneşe taptıklarını v.s. anlatılar. îbn Haldun,buadayakararverilerekdeğil,tesadüfenvarıldığınıilâveetmektedir. Süleyman Nedvî, dahasonra Leo Wei- enr in(29)araştırmalarındanbahsederek,kı- (26) Ay. es.s (27) Ay. es. s (28) Bk. Ma ârif, Azamgarh/Hindistan, C. 43, s , (29) Africa andthe Discovery of America, Filadelfiya,

16 zılderili Amerikalılarındilerinde13.yüzyıla ait Arapça kelimelerin bulunduğunu; ve Kristof Kolomb un, Amerika da, Batı Afrika dangetirilmişaltmparalarbulduğunu, aynı zamanda, o devrin gemicilerinin deniz haritalarınısakaldıklannızikretmektedir. Hatırlanacağıgibi,1930Aralığında Meksika da, daha önce AvrupalIların hiç gitmedikleribirbölgede,tamamının müslüman olduğu bir halk keşfedildi ki, bunlar hâlâ Arapçakonuşup,buralaraçokuzunasırlardan beri geldiklerini söylüyorlardı. Daha sonra Meksika dayapılankazılardada,arap paralanbulundu. Unutulması mümkün olmayan bir husus daşudur ki, Kristof Kolomb unilkseyahati, MüslümanlannIspanya da, Gırnata yı boşaltmak mecburiyetinde bırakıldıklan senede yapılmıştır. Evet, bu devir müslümanlarmyenilgileriylesonuçlanansavaşların yapıldığı yılardı;fakat buna rağmen düşmanlannaağır kayıplarverdiriyorlardı. İşte AvrupalIlarakarşı kendi meşru haklannı savunan müslüman gemilerini hedef alan ve Avrupa da kaleme alınıp, Beynelmilel Hukuk kitaplanna geçen korsanlık adet ve geleneklerinin arka plânında, Avrupa'nın bu düşmanlığıyatıyordu.

17 Netice Muhtemelen, bu dağınık bir kaç veri, insanlıktarihinin, sadece devamlı birzincirdenibaret olmayıp, karşılıklı bağımlılık olduğunugösterecektir. Hiçbirırk, hiçbir devir,icâdvekeşiflerininhisannmkendisine aitolduğunuiddiaedemez: bütünbunlar, nekadaribtidaibileolsa, dahaönceki verilen ve hadiselerden gelmektedirler. Bu konuda Mili(30) e müracaatetmekbileyeterhdir;biryerindeşöyledenmektedir:«onlar(yâniaslı FenikeliolanTyrveSidon un gözüpektüccarları) Asor adalarmakadar vardılar; Çünkü Corvoadasında(Asoradalarınınenbatıdaolanıdır) M.Ö. 4. yüzyıla ait Kartaca madeniparalan bulunmuştur.» BatıAvrupa'nınçeşitb miletlerindekikültür gehşmesindençokönce, Fenike, Kartacave Ispanya yayerleşenler müslümanlardır. (30) Encyclopedia Britanica, s. v. Geography, 14. baskı.

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere,

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, COĞRAFİ KEŞİFLER 1)YENİ ÇAĞ AVRUPASI AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, Türklerden Müslüman

Detaylı

İktisat Tarihi II. 13 Nisan 2018

İktisat Tarihi II. 13 Nisan 2018 İktisat Tarihi II 13 Nisan 2018 Modern Çağ ın Başlangıcında Avrupa Ekonomisi 11 yy başından itibaren Avrupa Rostow'un deyimiyle kalkışa geçmiştir. Bugünün ölçütleriyle baktığımızdaavrupa gelişmemiş bir

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı)

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) Ulaşım Coğrafyası Ulaşım Coğrafyası Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) DENĐZ ULAŞIMI Deniz Ulaşımı Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır

Detaylı

Türkiye de üniversiteye giremeyen öğrenciler Fas ta üç dil öğreniyor

Türkiye de üniversiteye giremeyen öğrenciler Fas ta üç dil öğreniyor Türkiye de üniversiteye giremeyen öğrenciler Fas ta üç dil öğreniyor Türkiye deki üniversite imkanlarının zorluğu ve kontenjan sıkıntısı öğrencileri değişik arayışlara itiyor. Her yıl 50 binin üzerinde

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

HAZİRAN 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU

HAZİRAN 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği TÜRKİYE GENELİ DURUM: HAZİRAN AYLIK İHRACAT RAPORU yılının Ocak Haziran döneminde bir önceki senenin aynı dönemine tüm sektörlerdeki

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Tarih: 13 Temmuz 2012 Daha fazla bilgi için Nurgül Usta Genel Md. Yardımcısı Tel: 0212 349 48 50 E mail:nurgul.usta@dorinsight.

Tarih: 13 Temmuz 2012 Daha fazla bilgi için Nurgül Usta Genel Md. Yardımcısı Tel: 0212 349 48 50 E mail:nurgul.usta@dorinsight. BASIN BÜLTENİ Tarih: 13 Temmuz 2012 Daha fazla bilgi için Nurgül Usta Genel Md. Yardımcısı Tel: 0212 349 48 50 E mail:nurgul.usta@dorinsight.com Hitay Yatırım Holding firmalarından Türkiye nin en büyük

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM. 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli. 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı

DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM. 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli. 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı DÜNYA NIN ŞEKLİ NASILDIR? Teknolojinin henüz gelişmemiş olduğu eski zamanlarda yaşamış İnsanlar, Dünya

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

TÜTÜNÜN TARİHÇESİ. Prof. Dr. Y. İzzettin Barış

TÜTÜNÜN TARİHÇESİ. Prof. Dr. Y. İzzettin Barış TÜTÜNÜN TARİHÇESİ Prof. Dr. Y. İzzettin Barış Kuzey Güney Amerika İÖ 6000 Tütün bitkisi üretimi başladı. İÖ 1 Yerliler tütün içmeye başladılar 1492 Columbus Küba da tütünü buldu ve Avrupaya taşıdı. 1531

Detaylı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı 1 DÜNYA ve TÜRKİYE POLİPROPİLEN ( PP ) DIŞ TİCARET ANALİZİ Barbaros Demirci ( Genel Müdür ) Neslihan Ergün ( Teknik Uzman Kimya Müh. ) PAGEV - PAGDER DÜNYA TOPLAM PP İTHALATI : Dünya toplam PP ithalatı

Detaylı

Piri Reis Hayatı ve Yapıtları

Piri Reis Hayatı ve Yapıtları Piri Reis Hayatı ve Yapıtları Pîrî Reis (d. 1465-70, Gelibolu - ö. 1554), Osmanlı denizcisi. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Piri Reis eşsiz

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU. A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU. A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi SOSYAL GÜVENLİK REFORMU A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşgücünün Durumu TÜRKİYE KENT KIR 2005 2006 2005 2006 2005 2006 Kurumsal olmayan sivil nüfus (000) 71 915 72 879 44 631 45

Detaylı

COĞRAFİ KEŞİFLER. 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ada, kıta, okyanus ve ticaret yollarının bulunmasına Coğrafi Keşifler denir.

COĞRAFİ KEŞİFLER. 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ada, kıta, okyanus ve ticaret yollarının bulunmasına Coğrafi Keşifler denir. COĞRAFİ KEŞİFLER 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ada, kıta, okyanus ve ticaret yollarının bulunmasına Coğrafi Keşifler denir. Öncelikle merak ve keşif amaçlarıyla başlayan bu hareketler

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 269.665.223,68 305.580.419,69 13,32 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 155.240.675,64 92.044.938,69-40,71 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

2013 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2013 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2013 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 ARALIK/

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI EKİM 2018 ( )

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI EKİM 2018 ( ) DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI EKİM 2018 (02.11.2018) TÜRKİYE DIŞ TİCARET VERİLERİ (EKİM 2018): 2018 Ekim ayı İhracatı: 15,7 Milyar USD (Bir önceki yıla göre % 13,1 artış) Demir ve

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı mayıs ayında, Türkiye

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI Aralık ayı İhracatı: 13,9 Milyar USD (Bir önceki yıla göre % 0,4 artış)

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI Aralık ayı İhracatı: 13,9 Milyar USD (Bir önceki yıla göre % 0,4 artış) DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI TÜRKİYE DIŞ TİCARET VERİLERİ (ARALIK 2018): 2018 Aralık ayı İhracatı: 13,9 Milyar USD (Bir önceki yıla göre % 0,4 artış) Demir ve Demir Dışı Metaller

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI KASIM 2018 ( )

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI KASIM 2018 ( ) DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI KASIM 2018 (03.12.2018) TÜRKİYE DIŞ TİCARET VERİLERİ (KASIM 2018): 2018 Kasım ayı İhracatı: 15,5 Milyar USD (Bir önceki yıla göre % 9,5 artış) Demir

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Aralık ayında, Türkiye nin

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

OİB Ekim 2017 İhracat Bülteni. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği İhracat Bülteni

OİB Ekim 2017 İhracat Bülteni. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği İhracat Bülteni OİB Ekim 2017 İhracat Bülteni Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği İhracat Bülteni Ekim 2017 OİB Ekim 2017 İhracat Bülteni Türkiye Geneli Otomotiv Endüstrisi İhracatı Türkiye- Ekim 2017 Aylık

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2012 NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2012 NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Mayııs HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA

Detaylı

RAKAMLARLA DÜNYA ÜLKELERİ

RAKAMLARLA DÜNYA ÜLKELERİ İSTANBUL YAYIN NO: 1991-22 TİCARET ODASİ RAKAMLARLA DÜNYA ÜLKELERİ Hazırlayan BİRGÜL ACARI Reklamcılık ve Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. Haznedar, Menderes Cad. 25/2 34600 Bakırköy/İSTANBUL Tel: 556 04

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 04/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Mart ayında, Türkiye

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 06/2015 DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI 2015 yılı

Detaylı

Murat Yankı nın «Portekiz in bilinmeyenleri» ile ilgili yazısı 10/02/2014

Murat Yankı nın «Portekiz in bilinmeyenleri» ile ilgili yazısı 10/02/2014 Murat Yankı nın «Portekiz in bilinmeyenleri» ile ilgili yazısı 10/02/2014 Japonlarla çalıştığım sıralarda onlara Türkiye coğrafyasından söz ederken hep Asya nın iki ucunda yer alan ülkelerin Japonya ve

Detaylı

AMERİKA NIN KEŞFİ SORUNU 1

AMERİKA NIN KEŞFİ SORUNU 1 AMERİKA NIN KEŞFİ SORUNU 1 Homo sum humani nihil a me alienum puto (İnsanım, insani olan hiç bir şey bana yabancı sayılmaz. Terentius. La tarifi l-hakka bi r-ricali, i rifi l-hakk ta rif ehlehü. (Gerçeği

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül)

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) 2- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcunun Borçluya Göre Alacaklı Dağılımı (2002-2015

Detaylı

Büyüme Rakamları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. Tablo 1. En hızlı daralan ve büyüyen ekonomiler 3. 2009'da En Hızlı Daralan İlk 10 Ekonomi

Büyüme Rakamları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. Tablo 1. En hızlı daralan ve büyüyen ekonomiler 3. 2009'da En Hızlı Daralan İlk 10 Ekonomi POLİTİKANOTU Mart2011 N201126 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Sarp Kalkan 1 Politika Analisti, Ekonomi Etütleri Ayşegül Dinççağ 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Büyüme Rakamları Üzerine

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 07/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Haziran ayında, Türkiye

Detaylı

2015 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2015 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2015 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 ŞUBAT / TÜRKİYE

Detaylı

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

SAHA RATING, DÜNYA KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ Nİ GÜNCELLEDİ

SAHA RATING, DÜNYA KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ Nİ GÜNCELLEDİ SAHA RATING, DÜNYA KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ Nİ GÜNCELLEDİ 21.07.2017 Saha Rating güncellenmiş Dünya Kurumsal Yönetim Endeksi (DKYE) çalışmasını tamamladı. Saha nın çalışması sonucunda, endekse giren ülkelerin

Detaylı

Araştırma Notu 15/179

Araştırma Notu 15/179 Araştırma Notu 15/179 27.03.2015 2014 ihracatını AB kurtardı Barış Soybilgen* Yönetici Özeti 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 152 milyar dolardan 158 milyar dolara

Detaylı

ANTEP FISTIĞI DÜNYA ÜRETİMİ

ANTEP FISTIĞI DÜNYA ÜRETİMİ ANTEP FISTIĞI DÜNYA ÜRETİMİ Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün en güncel verileri olan 2010 yılı verilerine göre; dünyada Antep fıstığı üretiminde lider durumda bulunan ülke İran dır. Ancak

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Nisan Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Nisan 2017 Nisan 2018 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 3.329.314 1.583.409.695 0,47 3.279.850

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2017 Ekim Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Ekim 2016 Ekim 2017 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 2.686.805 1.499.381.265 0,56 3.144.303 1.833.382.383

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Temmuz Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Temmuz 2017 Temmuz 2018 DEĞİŞİM % DEĞER (FOB USD) MİKTAR (KG) BİRİM FİYAT MİKTAR (FOB USD) DEĞER

Detaylı

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Lütfi ĠNCĠROĞLU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı GiriĢ Nüfusunun yarısı kadın olan ülkemizde, kadınların işgücü piyasasına

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 521.361.708,54 519.945.727,22-0,27 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 308.690.215,23 226.634.279,98-26,58 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

Son 5 yıldır Orta Doğu pazarında %48 gibi bir Pazar kaybı yaşayan Türkiye, bu pazarı tekrar kazanabileceği değerlendirilmektedir.

Son 5 yıldır Orta Doğu pazarında %48 gibi bir Pazar kaybı yaşayan Türkiye, bu pazarı tekrar kazanabileceği değerlendirilmektedir. 1 12 Mart 2019 SIPRI 2018 GÜNCELLEMESİ SIPRI Mart 2019 tarihi itibari ile 2018 yılı ihracat ve ithalat verilerini güncellemiştir. Bu güncellemede dikkati çeken husus 2014-2018 döneminde Türk Savunma ve

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Doğurganlık ve Aile Planlaması. İsmet Koç - Turgay Ünalan

Doğurganlık ve Aile Planlaması. İsmet Koç - Turgay Ünalan Doğurganlık ve Aile Planlaması İsmet Koç - Turgay Ünalan Doğurganlık ve Aile Planlaması Doğurganlık Aile Planlaması Doğurganlığı Belirleyen Ara Değişkenler Düşükler ve Ölü Doğumlar Doğurganlık Tercihleri

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı RAMAZAN 2013 KENYA TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı Güneyinde Tanzanya, batısında Uganda, kuzeybatısında Sudan, kuzeyinde Etiyopya ve doğusunda Somali olan bir doğu Afrika ülkesidir. Hint Okyanusu na kıyısı

Detaylı

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

Korsanları sadece İngiltere. kullandı. Evrensel Bakış Açısı Gürbüz Evren

Korsanları sadece İngiltere. kullandı. Evrensel Bakış Açısı Gürbüz Evren Evrensel Bakış Açısı Gürbüz Evren Korsanları sadece İngiltere Fransa değil Osmanlı da kullandı B ütün Dünya da, Osmanlı Donanması ve denizciliğini konu eden yazılar yayınlamıştık. Ayrıca Osmanlı Donanması

Detaylı

2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2011

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2011 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2011 26 Temmuz 2011 İstanbul 1 DÜNYA YATIRIM RAPORU Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü - UNCTAD ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya

Detaylı

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ Uluslar arası marka tescil maliyetleri şu şekilde hesaplanır: 1) WIPO ücreti: Uluslar arası Fikri Mülkiyet Örgütü merkezi İsviçre'de bulunan, uluslararası marka başvurularının

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 05/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2017 Eylül Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Eylül 2016 Eylül 2017 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 3.012.900 1.427.003.768 0,47 2.561.302

Detaylı

Dünyanın meşhur su kanalı ve boğazları

Dünyanın meşhur su kanalı ve boğazları Dünyanın meşhur su kanalı ve boğazları Dünayadaki su yolları çağlar değişse de stratejik önemini muhafaza ediyor. 11.06.2017 / 13:10 Uluslararası ticaretin en önemli güzergahlarını barındıran dünya üzerindeki

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Niisan 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Haziran 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 5 Ayında %7,5

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları Hristiyanlarca kutsal sayılan Hz. İsa nın doğum yeri Kudüs ve dolayları, VII. yüzyıldan beri Müslümanlar ın elinde

Detaylı

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 NİSAN

Detaylı

2013 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2013 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2013 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 EKİM/ TÜRKİYE

Detaylı

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM SURİYE ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM 2011 SURİYE ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI BAŞKENTİ DİL : Suriye Arap Cumhuriyeti : Şam (Damascus) : Arapça (resmi), Kürtçe,

Detaylı

Piri Reis Haritasý neyi resmediyor?

Piri Reis Haritasý neyi resmediyor? Piri Reis Haritasý neyi resmediyor? Birçok yerde 1513 yýlýnda yapýlmýþ olan Piri Reis haritasýnýn o dönemde henüz bilinmiyor olan Antartika kýyýlarýný kesin bir þekilde gösterdiði iddiasýyla karþýlaþabilirsiniz.

Detaylı

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 AĞUSTOS

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmini Giriş

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmini Giriş Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmini Giriş Murat DURAK Yönetim Kurulu Başkanı (Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği-TÜREB) md@enermet.com.tr www.tureb.com.tr 5 Mart, 2010 ANKARA 1 1. Giriş (TÜREB) 2. RES Projelerinin

Detaylı

2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 HAZİRAN

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 ARALIK /

Detaylı

T.C. Balıkesir Valiliği Projeler Koordinasyon Merkezi

T.C. Balıkesir Valiliği Projeler Koordinasyon Merkezi RESMĐ DĐL: ĐSPANYOLCA BAŞKENT: MADRĐD EN BÜYÜK KENT: MADRĐD KRAL: I. JUAN CARLOS BAŞBAKAN :JOSÉ LUĐS RODRÍGUEZ ZAPATERO Yüzölçümü - Ülkeler arasında 50'nci - Toplam: 504.782 km² - Su %'si: %1,04 Nüfus

Detaylı

2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

2013 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2013 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2013 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 KASIM/ TÜRKİYE

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 ARALIK /

Detaylı

Başkent, Nüfus ve Cografiyasi

Başkent, Nüfus ve Cografiyasi Fas Morocco Başkent, Nüfus ve Cografiyasi Fas (Arabça: Elالمغرب Mağrip), resmî olarak Fas Krallığı Kuzey Afrikada yaklaşık olarak 35 milyon nüfusa ve 710,850 km 2 yüzölçüme sahip bir ülkedir. Başkenti

Detaylı

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var VİZE TABLOSU Pasaport Vize Tablosu MAVİ YEŞİL GRİ KIRMIZI ÜLKE UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK MAHSUS DAMGALI A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var ALMANYA

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI (21.01.2016 tarihi İtibariyle) Taraf Devlet Anlaşmanın İmza Edildiği Tarih Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih No Yürürlük Tarihi Vergiler Açısından

Detaylı

Türkiye İleri Teknolojiye Sıçramayı Nasıl Yapar? Dün Nerede Hata Yaptık?

Türkiye İleri Teknolojiye Sıçramayı Nasıl Yapar? Dün Nerede Hata Yaptık? tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye İleri Teknolojiye Sıçramayı Nasıl Yapar? Dün Nerede Hata Yaptık? Ankara, 29 Nisan 2015 Slayt 2 Çerçeve Şimdi neredeyiz? Türkiye nin geçirdiği

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BİRİNCİ KİTAP

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BİRİNCİ KİTAP İÇİNDEKİLER GİRİŞ Afrika ve Afrikalılar 13 BİRİNCİ KİTAP Bir Yuruba Efsanesi: Dünyanın Yaratılışı 23 Küçük Tanrı Obatala, Beş Parmaklı Beyaz Horoz ve Kara Kaplan 23 Kara Kaplan'la Beş Parmaklı Beyaz Horoz

Detaylı

Aynı kökün "kesmek", "kısaltmak" anlamı da vardır.

Aynı kökün kesmek, kısaltmak anlamı da vardır. Kıssa, bir haberi nakletme, bir olayı anlatma hikâye etmek. Bu Arapça'da kassa kelimesiyle ifade edilir. Anlatılan hikâye ve olaya da "kıssa" denilir. Buhâri, bab başlıklarında "kıssa"yı "olay" anlamında

Detaylı

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU Bu çalışmada elevetörler-konveyörler sektörü, GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. 8428.20 Pnömatik elevatörler ve konveyörler

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Temmuz ayında 54.873 adedi otomobil olmak üzere toplamda 88.198 adet araç üretilmiştir. yılının ilk 7 ayında ise 300.802 adedi otomobil olmak üzere 488.576 adetlik araç

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2010 OCAK - MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2010 OCAK - MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2010 OCAK - MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatı İlk Üç Ayda 14,2 Arttı yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye den 4

Detaylı

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 TEMMUZ /

Detaylı