Nelerle etkileşiyoruz/etkileşiyorlar?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Nelerle etkileşiyoruz/etkileşiyorlar?"

Transkript

1 S A Y I S A L D Ü N Y A V E Ç O C U K L A R I M I Z Teknoloji kaçınılmaz, artık teknolojiye erişimde nicelik olarak hiçbir sıkıntımız yok, tartışmamız gereken nitelik. Nitelik üzerinde tartışmak ve süreci oraya getirmek istiyorum. Öğrenme yaşantı ürünü değişmedir. Bunu hepimiz duyuyoruz. Burada yaşantı kelimesi çok önemli, yaşantı ise yaşadıklarımızın, çevremizle etkileşimimizin bizde bıraktığı izdir; deneyimdir. O halde öğrenmeyi yönetmek yaşantıyı, başka bir ifadeyle etkileşimi yönetmektir. Etkileşim olmadan yaşantıların, öğrenmenin oluşmasından söz edemiyoruz. Zira neyle etkileşirsek onu öğreniriz ya da ondan öğreniriz. Bir yer düşünelim: Çoğunluğu çocuk, hatta bebek. Birbirleri ile iletişimleri müthiş; hem yüz yüze hem de internetten bunu çok iyi halledebiliyorlar. Dizüstü bilgisayarlar mı? Onlar çok geride kaldı, artık tablet bilgisayarda dergi okuyorlar Tuşlu telefon? Biz o yaşta "bak postacı geliyor" şarkısını söylerken, onlar şimdi dokunmatik telefonlarından e-posta yolluyorlar. Küçük yaşta bu kadar yetenekliler çünkü onlar birer "dijital yerli". Biz niye sadece hayal edecek kadar bu ülkeye yabancıyız? Çünkü biz birer "dijital göçmen"iz. Onların yaşantısına doğuştan giren teknoloji, bizim yaşantımıza yaşımıza geldiğinde girdi. Prensky, 1980 sonrası doğan çocukların ki 1985'lileri milat olarak alıyor, öncesinde doğanlara oranla teknolojiye, teknolojiyle öğrenmeye daha yatkın olduklarını; hatta bunu doğal olarak yaptıklarını söylüyor. Yazara göre bu yeni dijital dünyaya dahil olmak isteyen bir göçmen "adapte" olmayı öğrenmeli. Bunu da ilk önce öğretmenler gerçekleştirebilmen. Biraz önce söylediğim gibi artık teknolojiye erişimde hiçbir sıkıntı yok. Her keseye göre her koşulda bir tablet pc alabilirsiniz. Bu işin en kolayı ama kullanımında ciddi anlamda sıkıntılar var. Nitelik sorunumuz var bizim ve bu sorunu aşamazsak, bunun üstesinden gelemezsek biz bilgiyi üreten değil tüketen olmaya mecburuz ve bilgiyi üretmedikçe de dünya sıralamasında yerimiz yok sayılır. Bilgiye ulaşmak o kadar kolay ki, bugün google giriyorsunuz. Eskiden bilginin yokluğu sıkıntıydı, bugün ise bilginin çokluğu sıkıntı, yokluğu gibi çokluğu da sıkıntı yaratır. Maalesef sizler de öğrencilerinizden, biz de üniversitede kendi öğrencilerimizden görüyoruz, internetten alıp, kopyalayıp getirmek, ödev yapmakla eş anlamlı hale geldi. Düşünme becerileri açısından sıkıntımız var. Biz nelerle etkileşiyoruz, onlar nelerle etkileşiyor? Biz derken öğretmenleri kastediyorum. Onların dünyası ile bizim dünyamız biraz farklı. Nelerle etkileşiyoruz/etkileşiyorlar?

2 Sayısal yerlilerin yaşam hikayesine bakalım. Biraz önce de söylediğim gibi 1985 doğum tarihi olarak kabul edilir. Onlar doğduğunda bizim hayatımızda bilgisayarlar 10 yıldır varmış ve anaokulu geldiklerinde web programı yazılmış, ilköğretim 6.sınıfa geldiklerinde avuç içi pcier çıktı. Onlar ilköğretim 7'deyken bloglar oluşmaya başladı. Lise 1'deyken napster (program indirme) üzerinden müzik indirmeye başladılar yılında wikipedia, bunlar üniversiteye geldiklerinde ipod, skype, podcast ve yıl 2005 youtube yılı doğumlular üniversiteyi bitirdiler. Bugün ise çok daha farklı özellikle sosyal medya yaşantımıza girdi. Sayısal yerli bir birey üniversiteden mezun olduğu gün itibariyle, yani 20 yıllık yaşamında; Bu etkileşimin sonucu olarak; Çoğu etkinliklerini, birebir iletişimlerini ve bilgi yönetimlerini teknolojik ortamlarda yürütür. Sayısal teknoloji ile iletişimi istediği yere taşır. İnternet gelişim sürecinin merkezindedir. Çoklu görev yapmak normal hale gelmiştir. Sürekli bir bölünmüş dikkat söz konusudur. Bağımsız öğrenir, bağımsızca bilgiyi sorgular. Bilgiyi çok hızlı alır, işlemek için yönergeye gerek duymaz. Güçlü görüşe sahiptir, görüşlerini serbestçe ifadeyi ister. Deneysel öğrenir, keşfeder, araştırma ve deneyimle öğrenmeyi kalıcı hale getirir. Problemleri spontane çözer. Bu çocuklara sayısal okur-yazar diyoruz, görsel öğrenir; metinden önce resme bakar Video oyunları ve iletişim araçları onu daha sosyal ve işbirlikli hale getirmiştir. Sosyal olarak bağlı olmak ve bir topluluğun üyesi olmak çok önemlidir. Çok farklı kültürlerle iletişim halindedir, her fikire açıktır. Ebeveynlerinden farklı öğrenir, farklı çalışır, farklı oynar, farklı eğlenir, farklı sosyalleşir. En yoğun etkilişimi sayısal teknolojiyle sağlayan bu nesil, yeni bin yılın öğrenenleri nasıl adlandırılıyor? Dijital yerliler Oyuncu nesil Gelecek nesil Ağ nesli N nesli Siber çocuklar Homo zapiens Çekirge kafa (Pedro, 2006)

3 Çekirge kafalılar denmesinin nedeni, düşünme biçimlerinden dolayı ve nöroloji alanında çalışanlar daha iyi açıklıyorlar, nöronlarının farklı geliştiğini söylüyorlar. Düşünce atlamaları söz konusu. Öğrencilerinizi düşünün, bir konuyu anlatırken, o tamamen başka bir konuya atlıyor, sistematik olmadan başka bir soruyla karşınıza gelebiliyor. Çekirge kafa da, çekirge zıplaması gibi düşünce zıplamalarının oluşmasından dolayı deniliyor. Şimdi yeni bir görüş oluştu, sosyal medya-teknoloji dilimizi bozdu deniliyor. Bir grupta diyor ki buna dilimizin bozulması olarak bakmayın, yeni bir dil doğuyor. Şimdi bu tartışılıyor. Sesli harfler kalktı biliyorsunuz. Merhaba yerine mrb, selam yerine sim gibi. Mesajlaşırken bizim 10 dakikada yazacağımız şeyi onlar saniyeler içinde yazıp gönderebiliyorlar. Biz onlardan, onlar bizden memnun değil. Burada bir sıkıntı var. Dijital yerli çocuklar, aktifler, eğlenceliler, rasgeledirler. Anında tepki verirler. Çoklu-görevleri başarıyorlar. Sosyal ağ oluşturma eğilimindeler. Yaşamdan öğreniyorlar. Dijital göçmen yetişkin ise pasif, ciddi ve düzenlidir. Beklemededir, yavaş hareket eder. Odaklıdır, adım adım ilerler. Bireyseldir. Planlı, kontrollü süreçlerden öğrenir. Nesli tükenmiş bir dili konuşmakta olan sayısal göçmen öğretmen, tamamen yeni bir dili konuşmakta olan bir nesile ders vermeye çalışmaktadır. Sıkıntı burada başlıyor. Sayısal göçmen öğretmen yavaş yavaş, adım adım, bir seferde bireysel ve ciddi olarak öğrenmeye, öğretmeye alışmıştır. Sayısal yerlilerin beyin yapısını ve öğrenme biçimini algılamakta zorluk yaşar. Kendisi müzik dinlerken veya TV izlerken öğrenmeye ve çalışmaya alışık olmadığı için öğrencilerin de bunu yapamayacağına inanır. Bu durumda öğrenme ortamında sıkıntı oluşuyor. Öğrenci sıkılmaya başlıyor, bir süre sonra da sınıf yönetiminde sıkıntı ortaya çıkıyor. Eğlenceli ortamlar sunamadığımız için birbirleriyle eğlenmeye başlıyorlar. Sınıf yönetimi bu anlamda güçleşti. Dijital yerli ne ister? Anlık, birden bire, oyun hızı Eşzamanlı işlemler Grafikler öncelikli Rastgele erişim Bağlanabilirlik Aktif Oyun Anında dönüt Fantezi önemli, hayal kurmak istiyorlar Teknoloji arkadaşları Geleneksel eğitim ne sunar? Normal hız Doğrusal işlemler Düzyazılar öncelikli Adım adım erişim Ayrık (stand alone) Pasif İş Ertelenmiş dönüt Gerçeklik Teknoloji riskli Geldiler, yerleştiler; genişliyorlar, yayılıyor, yeni bir yaşam yaratıyorlar. Peki ne yapmamız gerekiyor? İki seçeneğimiz var; Ya yeni neslin dünyası hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımızı kabul eder ve onların dünyasını anlamaya, onların dilini öğrenmeye çalışırız. Ya da zamanımızın çoğunu eski günlerin ne kadar güzel olduğunu hayal ederek ve iç çekerek geçiririz. Şimdi teknoloji yatırımı yapılıyor, Fatih Projesi güzel düşünülmüş, akıllı sınıflar yaparsınız, teknoloji sınıfları yaparsınız problem yok ama geçmişte bilgisayar destekli eğitimde yapılan hataya da düşülecek diye çok korkuyorum.

4 Çünkü söylediğim gibi akıllı sınıflar, akıllı okullar yaparsınız hiç sakınca yok ama teknolojiyi etkili kullanmadığınız sürece 1000 TL'ye aldığınız teknoloji size TL maliyet oluşturur. Etkili kullandıkça da maliyeti düşürür. Öğretmen, anne-baba eğitimi, velinin eğitimi ve içerik çok önemli. Siz bunları sağlamadığınız sürece başarılı olmanız mümkün değil. Tüm Türkiye'yi internetle donatın hiç önemli değil, nitelik çok önemli. Hızlı karar almak, bunları hızla gerçekleştirmek zorundayız ama bugün artık bilgisayar okur-yazariığ kavramından söz etmek mümkün değil, nasıl ki bugün okur-yazar kavramından söz etmemizin mümkün olmadığı gibi. Bu çağda okur-yazar olmayan olmadığı gibi, bilgisayar okuryazarı olmayan da olmaz. Okuma yazma bilmeyen küçük çocuklar bilgisayarı açıp bakarak tuşlarıyla oyun oynayabiliyor. Çocuklar artık görsel okur-yazar. ikonlardan biliyorlar. Bugün bilgisayar okur-yazarlığından söz etmek mümkün değil artık. Ama bilgi okur yazarı ve sayısal yetkinlik becerileri açısından sıkıntımız var. Bizim onları bilgi okuryazarı yapmak, sayısal yetkinliklerini geliştirmek zorundayız. O zaman ancak nitelikle mücadele edebiliriz. Onların dünyasında bilgiye daha hızlı ve etkin erişim, daha derin analizler yapabilme, planlama ve öncelikleri belirleme gücüne katkı, başkalarını daha iyi anlayabilme, alternatif bakış açılarına hızla ulaşabilme var. Dolayısıyla gelecekte, her geçen gün daha eşsiz bir düzeyde ve anında bilgiye erişim gücüne sahip olacaklar. Çünkü iyi bir veri tabanı oluşmaya başladı artık. Dünyadaki tüm tartışmaları, yüzyılların tarihini tek bir tuşla görebilecekler. Yılların deneyimini birkaç saat içinde gerçeğe yakın benzeşimlerle, simulasyonlarla yaşabilecekler. Bizim bunlara başka beceriler kazandırmamız gerekiyor. O gördüğünden, ulaştığından ne anlıyor? Onun üzerine ne koyacağız ve bu çocuklar ne üretecek? Yine söylüyorum bilgi üretmediğimiz sürece, o bilginin üzerine bilgi koymadığımız sürece yerimiz bu dünyada yok. En fazla teknoloji kullanan biziz, birazdan istatistikler vereceğim, internet başında geçirilen saat açısından Türkiye önde ama PISA sonuçların açıklandı, aşağıdayız. Dil bilenler açısından yine en alttayız. Danimarka, Norveç. Hollanda, özellikle Hollanda da çok kültür var, birden fazla dil konuşuluyor her yerde, İngilizce de en iyi dereceye sahipler. Biz nerede yanlış yapıyoruz? Bu anlamda alt yapıya en çok para ayıran biziz, devlet bütçesinden veya diğer bütçelerden, hiçbir ülke bu kadar para ayırmıyor. Ama teknoloji kullanımı ve nitelik açısından ciddi anlamda tehlike çanları çalmaya başladı. Ne yapmak lazım? Konu öğrenmek değil artık, varolan eski konulan yeni yöntemlerle öğretebilmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Düşünüş biçimini değiştirmek ve dijital yerlilere ayak uydurmamız gerekiyor. Öğretmen hem kalıtsal içeriği (okuma, yazma, matematik gibi) hem de gelecek içeriğini (sayısal ve teknoloji temelli) dijital yerlilerin dilinde işleyebilmeli. Bu kalıtsal içeriği, sayısal ve teknoloji tabanlı araçlarla vermek nasıl olacak bunu tartışmalıyız. Teknolojiyi derslerde çok etkin kullanıyorum diyor öğretmen. Ne yapıyorsun? Povverpoint hazırlayıp sunuyorum. Bu etkin kullanma değil. Daha önce kitaptan sunuyordun, şimdi buradan sunuyorsun. Bunlar kolaycılık. Tüm bu gerçeklik yeni bir kavrama kapıları aralamamıza yol açıyor; Sayısal Bilgelik - Sayısal Bilge. Öyle bir anlattım ki sanki önümüzde dahi bir jenerasyon var, teknolojiyi çok iyi kullanıyor, öğretmenler de eski teknoloji ile ne yapıyor? Aslında öğretmenler bilge, deneyimleri var, yaşam zenginlikleri var. Biz bu deneyim ve yaşam zenginliklerimizi, bu ağ jenerasyonu dediğimiz grubun becerileriyle birleştirirsek ortaya bir ürün çıkartabiliriz. Bizdeki bilgi birikimini, sağduyuyu onlara aktarmak ve onların bunları teknoloji ortamında kullanmasını sağlamalıyız. Sayısal bilgelik; dijital araçların, potansiyel bilişsel gücümüzü tam olarak geliştirmek, kapasitemizi zenginleştirmek için yeterince ve sağduyulu bir biçimde kullanılması demektir. Bilgi üretebilmek için teknolojiyi etkin biçimde işe koşma yetişidir. Sayısal teknolojiyi kullanırken elde edilen bilişsel yetilerin de yardımıyla elde somut olarak bulunan verilerden ötesini görebilme gücüdür. Sayısal yerli olmak, sayısal bilgeliği garanti etmez. Herkes okuma yazma bilir, ancak çok az felsefeci var. Hepimiz okuma yazma biliriz ama bir Yaşar Kemal okuma-yazma becerisini en üst düzeyde kullanabilen kişidir. Sayısal teknolojilerin bilgeliğe neler katabileceğinin farkında olmak ve sayısal bilge olmak için teknolojiyi çok iyi kullanmak ön şart olmayabilir. Barack Obama sayısal yerli değil, teknolojiyi çok iyi kullanmıyor ama sosyal medyanın etkisini çok iyi değerlendirdi, ona göre danışmanlar tuttu ve bugün herkesin söylediği başarısında sosyal medyanın etkisi çok fazla gördü. Avantaj, doğuştan gelen yetiler ile sayısal gelişim ile gelen yetileri en iyi biçimde birleştirebilenlerin elindedir.

5 Sayısal bilgelik testi yapalım sizinle; Sayısal araç ve kaynaklan ne ölçüde kullanabiliyorsunuz? Gereksinim duyduğunuz bilgiye ulaştığınızda bu bilgi yığınını nasıl süzüyorsunuz? Gerçek bilgeliğe ulaşmak için teknolojiyi ne düzeyde kullanıyorsunuz? Matrix'in içinde herşeyden habersiz mi yaşıyorsunuz? Yoksa çatıyı algılayabilen ve bilgiyi yönetebilenlerin arasında mısınız? Cevaplarınızı kendinize saklayabilirsiniz. Biz sayısal dünyada öğrenmeyi öğretmeyi konuşacağız. 21. yüzyıl becerilerini tartışırken şöyle bir şey var. Artık öğretmen ve öğrenci ortaklığından söz ediliyor. Biz bu ortaklığı kurduğumuz zaman başarılı olacağız. Öncelikle, öğrenci ve öğretmen sürecin ortağı olarak hareket edecekler. Öğrenciler, eleştirel düşünme, ekip çalışması, sayısal teknolojileri kullanma, problem çözme ve karar vermenin önemli olduğu bir dünyaya yetişiyorlar. Bugün iş arayan yerler artık beceriler üzerine odaklanmış, matematik, tarihi çok iyi bilen demiyorlar becerileri sıralıyorlar. Yabancı dili çok iyi bilen, iletişim becerileri çok iyi, ekip çalışması yapabilen, karar verebilen diyor. O yüzden biz öğretmenler, geçmişe saygı duyarak gelecek için hazırlanmalarını sağlamak durumundayız. Ortak olarak öğrencinin rolü; Araştırmacı Teknoloji Uzmanı Düşünen Dünyayı değiştiren Kendi kendine öğrenen Bazen gazeteci, bazen politikacı, bazen yazar, bazen mühendis vd. Bunun içinde ekip çalışmasına yönlendirecek projeler çok önemli, proje tabanlı götürmek durumundayız, teknolojiyi kullanacak, eğlenecek, bu tür çoklu görevlerin bir araya olduğu projelere yönlendirmek durumundayız. Ortak Olarak Öğretmenin Rolü Hedef koyan, Öğrenmeyi tasarlayan, Kontrolü ve kontrollü etkinlikleri bırakan İçerik sağlayan Nitelikten sorumlu Ayrıca, sayısal bilge öğretmenler olarak, sayısal teknolojilerin doğru kullanımı konusunda öğrencilerimize yol göstermek durumundayız. Bu amaçla düzenlenecek öğrenme ortamlarını, sayısal yerli öğrenenlerin özelliklerini dikkate alarak tartışalım. Nasıl ortamlar düzenleyeceğiz, ne yapacağız? Sayısal yerliler ya da yeni bin yılın çocukları aktiftirler. Hareketli olabilecekleri ya da doğrudan katkıda bulunabilecekleri etkinlikler isterler. Araştırma yapacak, bu araştırmasının sonucunu sunacak, sunarken dramayı kullanacak, teknolojiyi kullanacak, veri toplarken gidip röportaj yapacak, onlan birleştirecek, biz aynı zamanda bu çocukların araştırma becerilerini, bilgi okuryazarlığı becerilerini, proje becerilerini geliştireceğiz. Çünkü böyle bir dünyaya yetişiyorlar ve bu becerilere sahip olanlar da iyi işler bulabiliyorlar. Eğlence, oyun istiyorlar. Hareketli olabilecekleri, eğlenip, keyif alabilecekleri etkinlikler istiyorlar. Rastgele süreçleri tercih ederler, yani sürpriz beklerler. Esnek etkinlikler istiyorlar. Anında tepki vermeyi istiyorlar. Çoklu görevleri başarabilirler, eşzamanlı işlemler isterler. Aynı zamanda birkaç işlemi birlikte yapmayı gerektiren etkinlikler istiyorlar. Sosyal ağ onlar için çok önemli ve bir sosyal ağ içinde olmayı istiyorlar. Tabi yaşı da önemli, mümkünse belki meslektaşlarımızla sosyal ağ kurup, sınıflararası sosyal ağ üzerinden ders yapabiliriz. Ödevleri, sorumlulukları kendi içinde tartışmaları için sosyal ağ kuracağız. Böylece sosyal ağı anlamlı bir şekilde kullanmasını da öğreteceğiz.

6 Sayısal yerli öğrenen: dinlenilmek, güvenilmek ve saygı duyulmak, zamanlarını planlamak, akranlarıyla grup çalışması ve projeler yapmak, karar vermek, kontrol etmek, akranlarıyla iletişim içinde olmak ve düşüncelerini paylaşmak, işbirliği yapmak ve rekabet etmek, gerçek yaşamla bağlantılı öğrenme ortamı isterler. O halde öğrenme ortamı; öğrenen etkinlik ve manipülasyonlara açık olmalı, biz değil onlar yönlendirecekler. Bireyin yapılandımıacı doğasını dikkate almalıdır, işbirlikçi çalışmaları ve öğrenenler arası sözel paylaşımları desteklemelidir. Bireyi kendi süreçleri üzerinde düşünmeye ve bunları ifade etmeye teşvik etmelidir. Şimdiki müfredatta akran değerlendirme, öz değerlendirme gibi bir sürü şey de olanak veriyor. Gerçeğin karmaşık doğasını hesaba katmalı, amaçlı ve anlamlı gerçek problemler üzerinde durmalıdır. Bir çocuk ya da yetişkin ancak oynarken ve sadece oynarken yaratıcı olabilir ve bütün kişiliğini kullanabilir. Bireyde ancak yaratıcı olduğunda kendisini keşfedecektir. (VVinnicott, 1998:75) Esnek ortamlar konusunda kaygılarımız var, acaba başıboşluk getirir mi diye, bu anlamda ortak olarak kontrolü biz yapacağız. Bütün bu içerik, müfredata entegrasyon ve ayrıca başka bir sıkıntımız daha var. Sayısal bilge öğretmenler olarak sayısal teknolojilerinin doğru kullanımı konusunda öğrencilerimize yol göstermek durumundayız. Çünkü bunu kullanıyorlar, velilerle işbirliği yapmadığınız sürece sizin süreci kontrol etmeniz mümkün değil. TUİK'in hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması var yaş arası bireylerde bilgisayar ve internet kullanım oranları sırasıyla % 46,4 ve % 45.0'dır. Bu oranlar 2010 yılında sırasıyla % 43.2 ve % 41,6 idi, yani artmış. Bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu 16-24, gençler bunu kullanıyor. Teknoloji ve internet kullanımı açısından Avrupa'daki ilk beş ülke Almanya, Rusya, Fransa, İngiltere, italya. Türkiye 23 milyonla italya'nın arkasında altıncı sırada. Kullanıcıların internette geçirdiği zaman açısından üçüncü sıradayız, bu çok önemli. Aylık ortalama sayfa görüntüleme, dosya indirme açısından Avrupa'da ilk sıradayız. Bizim ilköğretim, ortaöğretim dediğimiz gruba hitap eden EU Kids Online (Avrupa Çevrimiçi Çocuklar) projesi var. Bunu internetten indirebilirsiniz, Türkçesi de yayınlandı. Türkiye ayağına ODTÜ katıldı. Burada çok ilginç bilgiler var. EU Kids Online (Avrupa Çevrimiçi Çocuklar) projesi kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili yayımlanan ön bulgular, Türkiye'de 9 16 yaş arasındaki çocukların % 47"27sinin en az bir sosyal paylaşım sitesinde profili olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan, Türkiye'deçocuklar interneti kullanmaya 10 yaşında başlıyor vegünde 1-1,5 saatlerini internette geçiriyorlar. EU Kids Online Project, National Executive Summaries: Turkey, Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Projesi Türkiye Bulguları Özeti, Türkiye'de Çocukların Sosyal Paylaşım Sitesi Kullanımı Araştırma bulgularına göre Türkiye'de 9-16 yaş grubundaki çocukların % 47''27sinın bir sosyal paylaşım sitesinde profili var. Çoğu sosyal paylaşım sitesi hesap oluşturma için 13 yaş sınırı koymasına rağmen, bu çalışmaya katılan ve sosyal paylaşım sitesinde hesabı bulunan tüm çocukların üçte biri 13 yaşının altında. Sosyal paylaşım sitesi kullanan çocukların % 85'i Facebook profiline sahip. Ebeveynlerin yansından çoğu, çocuklarının kişisel bilgilerini internette paylaşmasını yasaklamış olmasına rağmen, çocukların % 42'si sosyal paylaşım sitesindeki hesaplarını kendi kişisel bilgilerinin herkes tarafından görülebileceği "herkese açık" seçeneği ile kullanmakta iken çocukların üçte biri bu bilgilen sadece arkadaşları ile paylaşıyor. Çocukların %19'u adres bilgilerini, % 8! i ise telefon numaralarını sosyal paylaşım sitesinde paylaşıyor. Türkiye'de çocukların internet kullanımı becerileri diğer Avrupa Ülkelerine göre düşük kalıyor. Türkiye'de Internet okur-yazarlığı ile ilgili beceriler ölçüldüğünde 9-16 yaş arasındaki çocukların çok azının bu becerilere sahip olduğu görülüyor.

7 Araştırmaya katılan; Çocukların sadece % 39u internette bulduğu bilgilerin doğru olup olmadığına karar vermek için farklı siteleri karşılaştırdığını söylemiş, Yaklaşık % 17! si filtre seçeneklerinin nasıl değiştirileceğini bildiğini belirtmiş, Bir internet sayfasını favorilerine / en sık kullanılanlara ekleyebildiğini söyleyenler çocukların oranı sadece % 31, Yaklaşık % 34ü gezdiği sitelerin kaydını silebildiğini bildirmiş, Çocukların % 32'sı sosyal paylaşım sitelerindeki gizlilik ayarlarını değiştirebildiğini belirtmiş, Çocukların % 29'u istenmeyen mesajları nasıl engelleyebileceğini bildiğini belirtmiş, Çocukların yarısından azı - % 44! ü interneti nasıl güvenle kullanacağına dair bilgileri bulabileceğini bildiğini söylemiş. Ne yapacağız? Sayısal bilgeler olarak, öncelikle teknoloji okuryazarlığımızı geliştirip, sayısal yetkinlik kazanacağız. Nitelikten sorumluysak eğer bunu yapmak zorundayız ve onlara doğru kullanımını vereceğiz. Doğru kullanımı da projelerle yapacağız, internetle ilgili bir proje vereceğiz. O projede nasıl bilgiye ulaşacağını, ulaştığı bilgiyi nasıl değerlendireceğini, yorumlayacağını öğreteceğiz. Sayısal yerli öğrencilerimizin sayısal teknolojileri doğru ve etkili kullanımı konusunda onlara rehberlik edeceğiz, bazen onlarla birlikte öğreneceğiz. Sayısal teknolojileri derslerimize entegre ederek, projeler yaparak onlara yol göstereceğiz. İnternet bağımlılığı üzerine bir çalışma yaptık, öğrenciler kendilerinin internet bağımlısı olduğunu kendileri buldular. Hiçbir şey söylemedik, projeyi verdik, araştırdılar, uzmanlarla görüştüler, anketler hazırladılar, uyguladılar ve bağımlı olduklarını ortaya çıkardılar. İşin içine katmaksak, yaparak, yaşayarak öğretmezsek eğer bizim için de öyle değil midir? Yaşadığımız, etkileştiğimiz, bizim için anlamlı olanları öğreniyoruz. Çünkü o kadar çok şeyle etkileşimde bulunuyoruz ki artık, ne kadarını hatırlıyoruz, ne kadarı bizim için anlamlı? Bir Türkçe projesi de yapabilirsiniz, ikinci kademe, 13 yaş üstü için üyesi oldukları çevrimiçi sosyal iletişim ağlarından facebook, youtube, twitter gibi buradaki yazışmalarda yer alan Türkçe yalnışlarını, dilbilgisi, imla gibi yazım özellikleriyle ilgili yanlış kullanımları ve doğrusu belirleyerek çözüm önerileri getirmelerini isteyebilirsiniz. Kaynaklar Jonassen. D. H. (2002). Technology as Cognitive Tools: Learners as Designers ' de as Designers.pdf adresinden alınmıştır. Jonassen, D.H., Howland, J., Moore, J., & Marra, R.M. (2003) Learning to soh/e problems with technology: A constructivist perspective, 2nd. Ed. Columbus, OH: Merrill/Prentice-Hall. Pedro, F The New MıBennıum Learners: Chalenging our Vıews on ICT and Learning de Prensky, M. (2001a, September/October). Digital natives, digital immigrants. On the Horizon 9(5): 1-6. Prensky, M. (2001b. November/December). Digital natives, digital immigrants, Part II Do they really think differently? On the Horizon 9(6): 1-6. Prensky, M. (2009). H. Sapiens Digital: From digital immigrants and digital natives to digital wisdom. Innovate: Journal of Online Education, 5(3). Prensky, M. (2010). Teaching digital natives: Partnering for real learning. Califomia: Corvvin Press.

Öğretim Teknolojilerinde Yeni Eğilimler. Yrd.Doç.Dr. Nuray Gedik Güz 2012

Öğretim Teknolojilerinde Yeni Eğilimler. Yrd.Doç.Dr. Nuray Gedik Güz 2012 Öğretim Teknolojilerinde Yeni Eğilimler Yrd.Doç. Güz 2012 Teknoloji ve Medya 1950 ler 1980 lerde bilgisayar Teknoloji ve Medya: Eğilimler Toplum ve Medya 1 yılda basılan kitap 967,474 1 günde dağıtılan

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de!

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! BASIN BÜLTENİ 18 Mart 2014 Türkiye busuu'da en hızlı büyüyen ülkelerden birisi... Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! 40 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyanın en büyük sosyal

Detaylı

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR?

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Haziran 2010 SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Proje Koordinatörleri: İndeks Araştırma Ekibi Simge Şahin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Giriş:

Detaylı

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek Tarih: 19.01.2013 Sayı: 2014/01 İSMMMO dan Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı Raporu Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek İSMMMO nun Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı adlı

Detaylı

AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR

AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR Projenin Amacı Çocuklar ve çevrimiçi teknolojiler konusunda Avrupa çapındaki sosyal, kültürel ve düzenleyici etkilerin neler olduğunu belirlemek

Detaylı

1. SINIF VELİ BÜLTENİ

1. SINIF VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL Dr. NATUK BİRKAN İLKOKULU ve ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF VELİ BÜLTENİ Aslında içinde bulunduğumuz çağ dijital bir çağ çünkü günümüzde teknoloji yaşamımızın

Detaylı

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Sunumumuza Bir Soru İle Başlayalım Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru1: Hangisini Kullanıyorsunuz? Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru2:

Detaylı

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir.

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital Pazarlama, rekabet avantajı için yeni kaynaklara ulaşımı

Detaylı

OKULLARDA TEKNOLOJİ KULLANIMI İLE BEŞERİ ALTYAPI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ. Demet CENGİZ

OKULLARDA TEKNOLOJİ KULLANIMI İLE BEŞERİ ALTYAPI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ. Demet CENGİZ OKULLARDA TEKNOLOJİ KULLANIMI İLE BEŞERİ ALTYAPI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ Demet CENGİZ AMAÇ Bu çalışmanın genel amacı, Uşak ilindeki ilköğretim okullarında ve liselerde genel olarak bilişim teknolojilerinin

Detaylı

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir?

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir? İnternet Teknolojisi Öğrt. Gör. Alper Aslan ENF102 Bilgisayar - II İnternet Teknolojisi İnternet Nedir? İnternet Kime Aittir İnternet in Türkiye deki Gelişimi İnternet in Türkiye de Kullanımı Yakın Gelecekte

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

Konu: Bilgi Paylaşım Araçları. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilgi Paylaşım Araçları. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6.Sınıf Konu: Bilgi Paylaşım Araçları 8.-14.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul 1- İŞBİRLİKLİ YAZARLIK İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu bilgi paylaşım

Detaylı

www.konusmakulubu.net Neden Konuşma Kulübü? Pek çok insan İngilizce ile ilgili anlıyorum ama konuşamıyorum ifadesini çokça kullanır. Bu durum insanların eğitim hayatından, iş hayatına hatta sosyal hayatına

Detaylı

Yaz l Bas n n Gelece i

Yaz l Bas n n Gelece i Emre Aköz Yeni Okur-Yazarlar ve Gazetelerin Geleceği ABD li serbest gazeteci Christopher Allbritton õn yaşadõklarõ bize yazõlõ medyanõn (ki bu tabirle esas olarak gazeteleri kastediyorum) geleceği hakkõnda

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İŞ YERİNDE GELİŞİM Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İş gücünüz, müşterileriniz, ortaklarınız ve tedarikçileriniz, farklı konumlara dağılmış durumda ve hareketli. Akıllı telefonlar ve

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yard. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com Fiziksel Arayüz

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi SON DERS Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları ÖĞRETİM ARACI OLARAK (BDÖ) YÖNETİM UYGULAMALARI ÖĞRETİMİ DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) BDÖ, öğretim

Detaylı

-SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI-

-SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI- -SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI- Pazarlamadünyasi.com un Vodaco Agency işbirliği ile 04 Ağustos 30 Eylül 2009 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Sosyal Medya araştırması sonuçlandı. İnternet kullanıcıları sosyal

Detaylı

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve Hayatın hemen hemen her alanında bir şekilde karşımıza çıkan Facebook ve Twitter, İngilizce öğrenmek için iyi bir araç olabilir mi? İngilizce eğitimi uzun ve önemli bir süreçtir. Genelde ilkokul çağlarında

Detaylı

ALMS SUNUMU KARİYER TEKNOPARK

ALMS SUNUMU KARİYER TEKNOPARK ALMS SUNUMU KARİYER TEKNOPARK www.globaxsoft.com 28.10.2016 1 www.advancity.com.tr HAKKIMIZDA 1999 dan bu yana faaliyet gösteren Advancity uzaktan eğitim ve yazılım çözümleri sunmaktadır. Ofislerimiz:

Detaylı

ULTIMATE LANGUAGE SCHOOLS D O P İ N G D İ L. İngilizce Eğitim Merkezi WWW. DOPINGDIL. COM

ULTIMATE LANGUAGE SCHOOLS D O P İ N G D İ L. İngilizce Eğitim Merkezi WWW. DOPINGDIL. COM ULTIMATE LANGUAGE SCHOOLS D O P İ N G D İ L İngilizce Eğitim Merkezi WWW. DOPINGDIL. COM KURUMSAL DopingDil, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunu Öğretmenler Tarafından Kurulmuş İngilizce Uzmanı Dil Okuludur.

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ ÇALIŞMAYA DAİR BİLGİLER 1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ SUNUM:(X) ATÖLYE ÇALIŞMASI: ( ) 2 UYGULAMADA YER ALAN DİĞER PAYDAŞLAR(DERSLER/KURUMLAR) Tüm derslerde uygulanabilecek bir çalışmadır.

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağ Bilgi Güvenlik Farkındalıkları

Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağ Bilgi Güvenlik Farkındalıkları Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağ Bilgi Güvenlik Farkındalıkları M. Emre SEZGİN, Ozan ŞENKAL Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Sosyal Ağlar-I Yaşamakta olduğumuz yüzyılda ortaya çıkan en önemli

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

İTÜGVO İZMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

İTÜGVO İZMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ İTÜGVO İZMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ OCAK Ş UBAT MAR T 2 01 7 SAYI 3 Esma ÇUK URBAŞI Ç ALIŞIR Eğitim Teknolojileri Uzmanı Bil işim Teknolojileri Öğretmeni 3B DÜNYA 3 boyutlu (3B) sanal ortamlar ile oyun,

Detaylı

Çevrimiçi Yeni Neslin Davranış ve Beklentilerini Anlamak: İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Üzerine Bir Saha Çalışması. Dr. Ahmet Çubukcu, PMP

Çevrimiçi Yeni Neslin Davranış ve Beklentilerini Anlamak: İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Üzerine Bir Saha Çalışması. Dr. Ahmet Çubukcu, PMP Çevrimiçi Yeni Neslin Davranış ve Beklentilerini Anlamak: İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Üzerine Bir Saha Çalışması Dr. Ahmet Çubukcu, PMP 26 ilden; 8.140 ortaokul öğrencisi, 7.281 lise öğrencisi;

Detaylı

Bağlantılar Kurma. Modül 3

Bağlantılar Kurma. Modül 3 Modül 3 Bağlantılar Kurma Bu Defter Intel Öğretmen Programı Çevrimiçi Temel Kursu kapsamında kullanılacaktır. Tüm kurs boyunca, düşüncelerinizi çevrimiçi araçlara ya da bu deftere kayıt edebilirsiniz.

Detaylı

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (27 Mart - 12 Mayıs 2017 )

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (27 Mart - 12 Mayıs 2017 ) 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (27 Mart - 12 Mayıs 2017 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her 6 haftada

Detaylı

SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI. Yasin YÜKSEL

SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI. Yasin YÜKSEL SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI Yasin YÜKSEL Araştırma konusu: Sosyal medyanın -özellikle yüksek öğretimde olmak üzere- eğitime katkısını, bu konuda yapılan araştırmaları, istatistikleri ve uygulamaları

Detaylı

2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar

2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar 2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar 2.3.1. İşbirlikli Yazarlık (Ör: Viki) 2.3.2. Çoklu Ortam Paylaşımları (Ör: YouTube, Flickr) 2.3.3. Web Günceleri (Ör: Bloglar) 2.3.4. Etiketleme ve Sosyal İmleme (Ör:

Detaylı

EĞLENCEM MEDYA. Prof. Dr. E. Nezih ORHON. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi

EĞLENCEM MEDYA. Prof. Dr. E. Nezih ORHON. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi EĞLENCEM MEDYA Prof. Dr. E. Nezih ORHON Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Merhaba, Öğrencilerimiz ile birlikte hayata geçireceğimiz çalışmalarda deneyim paylaşımı için aşağıdaki şu üç boyutu

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com 2 3 4 5 6 7

Detaylı

ÖZEL ÜMRANİYE İRFAN ANADOLU LİSESİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ BÜLTENİ

ÖZEL ÜMRANİYE İRFAN ANADOLU LİSESİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ BÜLTENİ ÖZEL ÜMRANİYE İRFAN ANADOLU LİSESİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ BÜLTENİ Kasım 2012 www.irfankoleji.com Sayfa 1 / 5 GENCİN TEKNOLOJİYLE İMTİHANI Gençler Dile Geldi adında İntel in düzenlemiş olduğu

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Bilgisayar II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Dersin Türü Zorunlu (x) Seçmeli

Detaylı

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen 1 2 Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen yerden, istenildiği anda ulaşabilmeyi sağlamaktadır.

Detaylı

BİLGİ EVLERİ ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ. Ölçme ve Değerlendirme Merkezi 1

BİLGİ EVLERİ ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ. Ölçme ve Değerlendirme Merkezi 1 BİLGİ EVLERİ ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ Ölçme ve Değerlendirme Merkezi 1 UYGULAMALARIMIZ Çoklu Zeka Yetenek Yönelim Çalışmaları Kulüp/Kurs Memnuniyet Anketleri Veli Memnuniyet Anketleri Ölçme ve Değerlendirme

Detaylı

Kısaca İçindekiler. KISIM I: Sosyal Bilgilere Giriş. KISIM II: Sosyal Bilgiler Öğretimin Temelleri

Kısaca İçindekiler. KISIM I: Sosyal Bilgilere Giriş. KISIM II: Sosyal Bilgiler Öğretimin Temelleri iv / Künye Kısaca İçindekiler KISIM I: Sosyal Bilgilere Giriş Bölüm 1: Sosyal Bilgiler Öğretiminin ve Öğreniminin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği KISIM II: Sosyal Bilgiler Öğretimin Temelleri Bölüm 2: Sosyal

Detaylı

Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Mobil Öğrenme

Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Mobil Öğrenme Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Mobil Öğrenme Özlem Güzelyazıcı, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Buket Dönmez, İstanbul Aydın Üniversitesi Güneş Kurtuluş, Beykent Üniversitesi Özlem Hacıosmanoğlu, Beykent Üniversitesi

Detaylı

EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu. Hazırlayan Caner YACAN

EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu. Hazırlayan Caner YACAN EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu Hazırlayan Caner YACAN Değineceklerimiz: EBA Nedir? EBA nın Amacı Nedir? EBA yı Önemli Kılan Özellikleri Nelerdir? Niçin EBA yı Kullanmalıyız? EBA da Neler

Detaylı

6 VE 7. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN

6 VE 7. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN 6 VE 7. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN Değerli Velimiz, 2018-2019 eğitim öğretim yılında, 6 ve 7. sınıflardaki öğrencilerimiz, okuma ve okuduğunu anlama becerilerini geliştiren Raz-Plus ve karmaşık İngilizce dil

Detaylı

SOSYAL MEDYA. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Araçları Nelerdir? Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken Kurallar Nelerdir?

SOSYAL MEDYA. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Araçları Nelerdir? Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken Kurallar Nelerdir? SOSYAL MEDYA Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Araçları Nelerdir? Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken Kurallar Nelerdir? Sosyal Medya Nedir? Sosyal medya, kişilerin internet üzerinden birbiriyle

Detaylı

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz?

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Günümüzde tüketiciler ihtiyaç duydukları ya da istedikleri bir şey olduğunda refleks olarak Yayınlandı Nisan 2015 telefonlarına uzanıyor.

Detaylı

Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme

Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme Öğr.Gör. Sema ÇELİKBAŞ ÜNAK2018 Yeni Nesil Kullanıcılar, Değişen Kütüphaneler 4-6 Ekim 2018,

Detaylı

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI 15. MİLLİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe GÜROL Atatürk Üniversitesi, ayseparlak42@gmail.com Bilim ve teknoloji alanında değişim

Detaylı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kendimizi İfade Etme Yollarımız Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi Eğitimde Teknoloji Kullanımı Kursu -ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti

Detaylı

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ Sosyal medya zaman ve mekan sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir iletişim şeklidir. Wikipedia sosyal medyanın özelliklerini

Detaylı

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Nilgün KEÇEL & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz.

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz. ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Aralık 2014-23 Ocak 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır?

Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır? Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır? Yayınlanan Aralık 2015 Konular Video Çekirdek kitlenizde kaç oyun meraklısı olduğunu biliyor musunuz? MediaVest te Grup Kıdemli Başkan

Detaylı

Merak etmek, soru sormak, keşfetmek çocukların doğasında vardır. Bu yönleriyle çocuklar gerçek birer araştırmacıdır.

Merak etmek, soru sormak, keşfetmek çocukların doğasında vardır. Bu yönleriyle çocuklar gerçek birer araştırmacıdır. Merak etmek, soru sormak, keşfetmek çocukların doğasında vardır. Bu yönleriyle çocuklar gerçek birer araştırmacıdır. ARAŞTIRMACI ÇOCUK MERKEZİ 2 Araştırmacı Çocuk Merkezi, 2009 yılında Ankara da kuruldu.

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DiSiPLiNLERÜSTÜ TEMA Kendimizi Düzenleme Biçimimiz İnsan yapısı sistemler ile toplulukların birbirleriyle

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade

Detaylı

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

Eğitimde Teknoloji Kullanımı Eğitimde Teknoloji Kullanımı Durum Tespiti Uluslararası standartlar MEB in öğretmen yeterlikleri Günümüz öğrenenleri Sınıf ortamı Durum Tespiti: MEB Öğretmen Yeterlikleri 2006 yılında oluşturulan Öğretmenlik

Detaylı

Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? HASHTAG KULLANIM REHBERİ

Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? HASHTAG KULLANIM REHBERİ HASHTAG KULLANMA REHBERİ 1 Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? #HASHTAG Hangimiz günlük olarak kullandığımız sosyal medya platformlarında

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Yaşamımızı sürdürebilmemiz için kullanıp attığımız bazı

Yaşamımızı sürdürebilmemiz için kullanıp attığımız bazı ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (11 Mayıs -19 Haziran 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

RKOR ZZRIAKLI NLPAPKNL EV RKAMŞAILALY

RKOR ZZRIAKLI NLPAPKNL EV RKAMŞAILALY T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENLİK PROGRAMLARIMERKEZİ BAŞKANLIĞI GRUNDTVIG PROGRAM KOORDİNATÖRLÜĞÜ RKOR ZZRIAKLI NLPAPKNL EV RKAMŞAILALY Mustafa ERDOĞAN TEMATİK TOPLANTI 08-11 Aralık 2013

Detaylı

Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri

Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri Bilgisayar 2 1. HAFTA Bilişim Teknolojilerinin Sosyal Yapı Üzerindeki Etkileri ve Eğitimdeki Yeri Bilgi Toplumunda İnsan Nitelikleri, Yaşam Boyu Öğrenme, Bilgisayarın Eğitimde Kullanımı BDO Kuramsal Temelleri

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders ve kaynak kitaplarını sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken akademik

Detaylı

L Oréal in Dijital Dönüşümü

L Oréal in Dijital Dönüşümü L Oréal in Dijital Dönüşümü Yazan: Marie Gulin-Merle Yayınlanma tarihi: Nisan 2017 Konular Reklamcılık, Perakende, Mobil, Önemli Anlar Dijital dünyada, özellikle de mobil platformda tüketicilere gitgide

Detaylı

2014 Ericsson ConsumerLab

2014 Ericsson ConsumerLab 2014 Ericsson ConsumerLab TÜRKİYE MOBİL GENİŞBANT KULLANICI ARAŞTIRMASI Ericsson ConsumerLab 2014 Türkiye Mobil Genişbant Çalışması 19.09.2014 Page 1 ARAŞTIRMA METOD VE KAPSAMI Örneklem 3G mobil interneti

Detaylı

Y Jenerasyonu İş Hayatı Hakkında Ne düşünüyor? Şubat 2011

Y Jenerasyonu İş Hayatı Hakkında Ne düşünüyor? Şubat 2011 Y Jenerasyonu İş Hayatı Hakkında Ne düşünüyor? Şubat 2011 Baby Boomers II. Dünya Savaşı ve 1960 a kadar doğumlu Jenerasyon X doğumlu 1961 ve 1981 arası Jenerasyon 1970 sonlarıyve(millenials) 21.yüzyılın

Detaylı

Y Kuşağı İçin Hazır Olmalıyız: Öğrenme Nereye Gidiyor? Ahmet Hançer, Enocta Genel Müdürü

Y Kuşağı İçin Hazır Olmalıyız: Öğrenme Nereye Gidiyor? Ahmet Hançer, Enocta Genel Müdürü Y Kuşağı İçin Hazır Olmalıyız: Öğrenme Nereye Gidiyor? Ahmet Hançer, Enocta Genel Müdürü 2011 Gündem Öğrenme Nereye Gidiyor? Y Kuşağı Ne Bekliyor? E öğrenme İçin E Öğrenme Dünyası ndaki ndaki Diğer Trendler

Detaylı

Müh. Salim İMAMOĞLU. Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık.

Müh. Salim İMAMOĞLU. Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık. Müh. Salim İMAMOĞLU Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık. A-İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin madde 26 sı der ki : "Herkesin eğitim hakkı vardır. Eğitim

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni. www.eba.gov.tr

Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni. www.eba.gov.tr Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni SUNU İÇERİĞİ EBA (Eğitim Bilişim Ağı)nedir? Neden EBA? EBA da neler var? EBA yı kimler kullanabilir? EBA ya nasıl giriş yapılır? EBA da çevrimiçi neler yapılabilir?

Detaylı

enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim...

enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim... enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GELECEĞİ BUGÜNDEN GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim... enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 2 E-ENSTİTÜ SÖZLÜĞÜ Uzaktan eğitim: Farklı

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 )

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Kütüphaneler. Tuba Akbaytürk Çanak

Sosyal Ağlar ve Kütüphaneler. Tuba Akbaytürk Çanak Sosyal Ağlar ve Kütüphaneler Tuba Akbaytürk Çanak Ajanda Web 2.0 Kütüphane 2.0 Sosyal Ağ ğ kavramı Sosyal Ağ Örnekleri Kütüphaneler ve Sosyal Ağlar Web 2.0 nedir? Yeni bir kavramdır, 2004 yılında ortaya

Detaylı

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir.

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir. Kadın Girişimcilerin Yeterliliklerinin Artırılması ve İş Dünyasına Entegrasyonu AB Projesi (W2LAB) 2013-1-TR1-LEO05-47596 İhtiyaç Analizi Anketi Raporu Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye

Detaylı

Öğretim ve öğrenmeyi zenginleştirmek için disiplinler arası okul konularını ve teknolojiyi kullanmak.

Öğretim ve öğrenmeyi zenginleştirmek için disiplinler arası okul konularını ve teknolojiyi kullanmak. İlk Ulusal Senaryo / TÜRKİYE BAŞLIK Öğretim ve öğrenmeyi zenginleştirmek için disiplinler arası okul konularını ve teknolojiyi kullanmak. Temel Amaç Hedefler ve Esinleme Bu senaryo, öğrencilerin güvenilir

Detaylı

Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), öğretimsel içerik veya faaliyetlerin bilgisayar yoluyla aktarılmasıdır

Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), öğretimsel içerik veya faaliyetlerin bilgisayar yoluyla aktarılmasıdır FEN EĞİTİMİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Bilgisayar Destekli Eğitim Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), öğretimsel içerik veya faaliyetlerin bilgisayar yoluyla aktarılmasıdır BDE, eğitimde bilgisayar kullanımı

Detaylı

Öğretim Tasarım ve Teknolojisi Sistemi - ASSURE Modelİ

Öğretim Tasarım ve Teknolojisi Sistemi - ASSURE Modelİ Öğretim Tasarım ve Teknolojisi Sistemi - ASSURE Modelİ Bir dersin hazırlığına nereden ve nasıl başlarsınız? Ne öğretmek istiyorum? Hangi hedefe ulaşmak istiyorum? Sınıfın konu hakkında ön öğrenmeleri nedir?

Detaylı

4.4. Hazır bir veritabanı kullanılarak amacına yönelik sorgulama yapar ve yorumlar.

4.4. Hazır bir veritabanı kullanılarak amacına yönelik sorgulama yapar ve yorumlar. 5. SINIF BİLGİSAYAR DERS PLÂNI Genel Bilgi Ders Adı: İlköğretim Seçmeli Bilgisayar Dersi Ünite: Verilerimi Düzenliyorum Seviye: 5. Sınıf Kazanım: 4.4. Hazır bir veritabanı kullanılarak amacına yönelik

Detaylı

MEHMET VEYSEL ÇELİK ŞAİR NESİMİ İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR 20.12.2009

MEHMET VEYSEL ÇELİK ŞAİR NESİMİ İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR 20.12.2009 MİCROSOFT YENİLİKÇİ ÖĞRETMENLER PROGRAMI 2009 TÜRKİYE FORUMU SANAL OYUNLARLA SOMUT ÖĞRENİYORUM Sunum: Mehmet Veysel ÇELİK Diyarbakır Şair Nesimi İlköğretim Okulu Öğretmeni 1 İÇİNDEKİLER: -OKULUMUZU TANIYALIM

Detaylı

ORTAÖĞRETĠM ĠNGĠLĠZCE ÖĞRETMENĠ ÖZEL ALAN YETERLĠKLERĠ

ORTAÖĞRETĠM ĠNGĠLĠZCE ÖĞRETMENĠ ÖZEL ALAN YETERLĠKLERĠ A. DĠL BĠLEġENLERĠ VE DĠL EDĠNĠMĠ BĠLGĠSĠ A1. Ġngilizceyi sözlü ve yazılı iletiģimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaģımlarını ve stratejilerini bilme Bu alan,

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI. İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik

BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI. İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik İŞBİRLİKLİ YAZARLIK İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu

Detaylı

Algoritma Kodlama Robotik 3D Tasarım 3D Printing

Algoritma Kodlama Robotik 3D Tasarım 3D Printing GENÇ AKADEMİ Algoritma Kodlama Robotik 3D Tasarım 3D Printing Bilge Adam Akademi nin ilk ve orta öğretim öğrencilerine özel bölümü olan Genç Akademi kapsamında düzenlenen Kış ve Yaz Okulları nda farklı

Detaylı

CIK. çocuklar için K O D L AM A

CIK. çocuklar için K O D L AM A CIK çocuklar için K O D L AM A 4ya+ ş Başaran Bilişim Akademisi 17 yıllık tecrübesini BaşaranCIK ile genç nesillere aktarıyor. Türkiye de Özel Bilisim Eğitimleri kategorisinde bir ilk olan Çocuklar İçin

Detaylı

Uludağ Projesi, İlk Adımlar (Kalite Takımı)

Uludağ Projesi, İlk Adımlar (Kalite Takımı) Uludağ Projesi, İlk Adımlar (Kalite Takımı) A. Murat Eren (meren@uludag.org.tr) 16 Mart 2005 Özet Bu belgede Uludağ Projesi Kalite Takımı nın amacından, nasıl bu takımın bir üyesi olunabileceğinden bahsedilmeye

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik.

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital Pazarlamada 2016 Trendleri 2017 ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital pazarlamanın 2016 daki trendlerini sizler için bir araya getirdik. Böylece

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MYO RADYO TELEVİZYON TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Bölümün amacı Bölümün Hedefi Öğrenme Çıktıları RADYO TV TEKNOLOJİSİ Öğr.

Detaylı

Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları

Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları Bu Ders Çağdaş Eğitim Gereksinimleri Bilgisayarların Eğitime Girişi Bilgisayarların Eğitime Etkisi Öğrencinin ve Öğretmenin Değişen Rolü Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları

Detaylı

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ A. DİL BİLEŞENLERİ VE DİL EDİNİMİ BİLGİSİ A.1. İngilizceyi sözlü ve yazılı iletişimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A.2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaşımlarını ve stratejilerini bilme A.3.

Detaylı

VE GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ

VE GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ GAYRİMENKULÜNÜZÜN PAZARLANMASI VE GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ HAKKINDA HERŞEY Aysın Reisoğlu Gayrimenkul Danışmanı Gayrimenkulünüzün Pazarlanması ve Gayrimenkul Danışmanınız Hakkında Bilmek İstediğiniz Her

Detaylı

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME Öğretmenlerimiz: Esra Akkoyun: 1 A/B Pelin Yaman: 1 C/D ATAFENDE İngilizce programı Avrupa Dil standartları ve çoklu zekâ kuramına uygun olarak

Detaylı

Captain d e.

Captain d e. c o Captain d e www.makerbee.net/captain-code çocuklara neden kod'lama (programcılık) öğretmetliyiz? Steve Jobs ; Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli.

Detaylı

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI INTERNET NEDİR? Dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Üretilen bilgiyi saklama, paylaşma ve ona kolayca ulaşma istekleri sonrasında ortaya çıkmış olan bir teknelojidir. Bilgilere

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Dünyada İnternet Kullanımı 2 milyardan fazla kişi internet kullanıyor. 1 milyardan fazla kişi sosyal ağ sitelerine üye. 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Türkiye de

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı