TÜ R K ERKEK VE KIZ ÇOCU KLARIN D A DOĞUM DAN DOKUZ YAŞINA KADAR AYAĞIN BÎYO M ETRÎK YAPISI ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRM A1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜ R K ERKEK VE KIZ ÇOCU KLARIN D A DOĞUM DAN DOKUZ YAŞINA KADAR AYAĞIN BÎYO M ETRÎK YAPISI ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRM A1"

Transkript

1 TÜ R K ERKEK VE KIZ ÇOCU KLARIN D A DOĞUM DAN DOKUZ YAŞINA KADAR AYAĞIN BÎYO M ETRÎK YAPISI ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRM A1 D r. T u n cer K O R K M A Z Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Kürsüsü, Fizik Antropoloji Asistanı. A Y A Ğ I N B İ O M E T R İ K Y A P I S I Ü Z E R İ N D E A R A Ş T I R M A L A R İnsan ayağı gövden in ençok özelleşm iş organ ların dan biridir. Y aşam boyu gövde ağırlığın ı üzerinde taşırken hiç b ir yard ım cı organa gereksinm e duym az, in san a enyakm m aym u n lar bile iki ayak üzerinde yürüdükleri zam an gerektiğinde ellerini bir baston değneği gib i kullan ırlar (38). Bu nedenle insan ayağı dik yürüm eye tam am en ve m ükem m el derecede adapte olm uştur (31,36,38,42,48). A y a k büyüm esi, evrim i, m orfolojisi ve em briyolojisi konusunda yapılm ış araştırm alar old u kça eski tarihlere d ayan m ak tadır. Bu konuda önem li çalışm alar yapılm ıştır. F akat gün üm üzde ayak b ü yüm esi üzerinde y ap ıla n araştırm alar old u kça azdır. A y a ğ ın evrim sel gelişim i konusunda ilk -alışm alar 1864 yılm a kadar d ayan m ak tadır. İlk ciddi araştırm a L U C A E (1864) tarafın dan yapılm ıştır; bunu W E Î D E N R Î C H (1922) izlem iştir, in san ve antropoid a y a k la n arasında bu lun an ilişkileri araştırdılar (15). A y n ı konu d a bu araştırıcıları b irçok ları izlem iştir (1,3,4, 29>34>36,42,43). T ü rk iy e de T ü rk Ç o cu k ların d a eski A n a d o lu h alkların a yak b ü yüm esi ve kem ikleri üzerinde yap ılan araştırm alar K A N S U (1939) Ş E N Y Ü R E K (1950) B O S T A N C I (1954, 1955, 1956, 1967, 1959, 1958, 1959, 1962)' (10, n, 12, 27, 45). Bu araştırıcılar tüm prim at ayakla 1 üzerinde bir ben zerlik olduğunu belin m işler, insan ayağın a geçişte bir evrim çizgisinin old u ğu n d an söz etm işlerdir, i n san ayağın a geçişte talus un sapm a açısının kü çü ld ü ğü n ü ; b ununda lıa lu x\m d iğer p arm aklara yaklaşm asına neden old u ğu n u ; bununda Tarihinde Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Kürsüsünde sunulan doktora tezinin özetidir. Doktora Yöneticisi, Prof. Dr. Enver B O S T A N C I. Ankara Üniversitesi Paleoantropoloji Kürsü Başkanı.

2 94 TUNCER KORKM AZ insani bil' nitelik olarak o rtaya çıktığını belirtm işlerdir. A y rıca kalkaneus un isanlara d oğru gid ild iğin d e kısaldığım, yüksekliğinin a rttığını ve eğim açısm ın fazlalaştığın ı belirtm işlerdir. E ğim açısının artm ası ile a yak kem erinin in san larda ve insanlara yakın p rim atlarda (az olarak) oluştuğunu belirtm işlerdir. A y rıca ayak p arm aklarının insan larda ve insana yakın p rim atlarda kısaldığını ve yakalayıcı n iteliğin in kayb old uğu n u belirtm işlerdir. A y a ğ ın em bryolojik gelişim i konusunda b ir çok araştırm a y a pılm ıştır (5, 32,33,44). Bu araştırıcılar em bryolojik a yak gelişim ini sekizinci haftadan itib aren, fetüsler üzerinde radyolojik ve biyom etrik m etod larla araştırm a yapm ışlardır. A y a ğ m biyom etrik büyüm esi ve m orfolojisi konusunda birçok araştırm alar yapılm ıştır (4,7,14,15,16,17,20,22,23,25,31,32,37,40,47). Bu araştırıcıların çoğu n lu ğu erişkin kişilerin ayakları üzerinde çalışm ışlardır. Ç ocu klu k çağm a ait yapılm ış araştırm alar çok azdır. K e z a T ü rk iy e de bu konuda yapılm ış araştırm alar azdır. Bu nedenle araştırm am ızı yeni doğm uş bebeklerden alarak, d oku z yaşm a ka d a r olan a yak ölçülerinin, bü yüm e peryotlarını açıklam ağa calışacağız. M A T E R Y A L V E M E T O D A raştırm ad a ku llan ılan çocukların a yakla n norm al olup, patolojik belirti gösteren ayaklard an ölçü alınm am ıştır. Bu ölçüler D iy a r bakır ve A n k ara illeri kreş, anaokulu ve ilk okullard an alınm ıştır. Y e n i doğm uş bebeklerin ayak ölçüleri, H acettepe Ü niversitesi doğum klin iğin d en ve A n k ara doğum evinden, en fazla üç gün lük bebeklerlerden alınm ıştır. Serim izde sosyal ve ekonom ik yap ıları farklı olan ailelerin çocukları bulunm aktadır. A raştırm ad a bu farklılık göz önüne alınm am ıştır. Ö lç ü alm an çocu klar d oğum yaşı olan 0 yaştan 8 yaşına kadar (8 yaş dahil) toplam 886 kişidir. S ağ ve sol ayaklard an a y n ayrı olm ak üzere 22 antropom etrik ölçü alınm ıştır. A y rıca ayaklard a dijital form ül ve bazı m orfolojik karekterler tespit edilm iştir.

3 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI 95 Y aşla ra göre fertlerin d ağııım ı aşağıdaki g ib id ir: Y aş Erkek K ız o / T o p lam Ö lçü lerin hepsi çıplak ayakta alınm ıştır. A y a k ta d uram ayan küçük yaştaki çocu klardan sırt üstü yatm ış durum da, a ya k ta d u ran lard an ise vü cu t a ğırlığı her iki a yağa eşit olarak dağılm ış durum da iken ölçüler alınm ıştır. Ö lçü lerin alım ında k lavu zlı pergel, çap p ergeli ve şerit m etre kullanılm ıştır. Ö lçü ler m ilim etre olarak ölçü l m üştür. Ö lçü ler aşağıda ta rif edilen noktalard an alındı. Bu ölçü ler çeşitli araştırıcılar tarafından ta rif edilm iştir (7,14, 16,21,22,30,32,39). Ölçülerin Tanım ları: 1 - T o p u k -b aşp a rm a k u zu nluğu: A cro p od ion ile baş parm ak ucu arası uzaklık. 2 - T o p lu k -ik in ci p arm ak u zu n lu ğu : A cropod ion ile ikinci par- parm ak arası uzunluk. 3 - T o p u k -ü çü n cü parm ak u zu n lu ğ u : A cropod ion ile üçüncü parm ak u cu arası u zaklık. 4 - T o p u k -d ö rd ü n cü parm ak u zu n lu ğ u : A cropod ion ile dördüncü parm ak u cu arası uzunluk. 5 - T o p u k -b eşin ci parm ak u zu n lu ğu A cropod ion ile beşim i parm ak u cu arası uzunluk. 6 - A y a k iç uzunluğu (A yak u zu n lu ğu ): A cropod ion ile piternion arası uzaklık. Bu uzunluk a ya k tab an eksenine paraleldir.

4 96 TUNCER KORKM AZ 7 - A y a k dış u z u n lu ğ u : A cropod ion ile,, önde beşinci parm ak ucu arası u zunluktur. Bu u zu n lu k ayak eksenine paralel alınır. 8 - T o p u k geniş iğ i: T o p u ğu n içte ve dışta yan lara doğru en fa zla açıld ığı n oktalar arasında; ayak eksenine dik olarak alm an m esafedir. 9 - A y a k gövdesi gen işliği: T arsus ve m etötarsus ların eklem y a p tığ ı düzlem üzerinde, a yağın iç ve dış noktaların daki y a ta y g e nişliktir. ıo~ T a ra k gen işliği: Birinci ve beşinci m etatarsah arın distal u ç la n arasında kalan genişliktir Baş parm ak ucu genişliği: Baş parm ağın yan lara doğru en dış n o ktaları arası m esafedir. alınır Beşinci P arm ak ucu gen işliği: Baş p arm akta old u ğu gib i M alleolu slar altı en d ar genişlik: M alleolu slar altın d a cal- caneu s un en d ar genişliğidir Bi m allelolar genişlik: M alleolu s m edialis ile m alleolus letaralis arası uzaklık Baş parm ak kökü yüksekliği: Baş parm ağın birinci m eta- tarsal kem ik ile eklem yap tığı yerde üst n ok.a ise zem in arasında k a la n dik yükseklik M alleolus m edialis yüksekliği: M alleolus m ed. ile zem in arasındaki dik yükseklik M alleolus letaralis yüksekliği: M alleo lu l let. ile zem in arasındaki dik yükseklik T o p u k yüksekliği: T o p u ğu n arkasında bulunan üst çıkıntın ın zem in ile olan yüksekliği A y ak sırtı yüksekliği: (K on turp ie yükseklik : A y a k sırtının tioia ile yap tığ ı açının köşesi ile zem in arasında kalan dik yükseklik. 20- A y a k bileği çevresi: M alleolu slan n hem en üzerinden nan horizon tal çevre A y a k gövdesi çevresi: Tarsus üzerinde, içte birin ci küne- iform ile dışta-beşin ci m etatarsusun prokiim al ucu üzerinden geçen vertikal düzlem içinde alın an çevre uzunluğu.

5 AYAĞIN BİOMETRÎH YAPISI A y a k tarağı çevresi: M etatrsallar ü zerind e birin ci ve beşinci ve m etatrsallan n distal uçları üzerinden geçen vertikal düzlem deki çevre uzunluğu şekil i). B u ölçülerden önem li olan, a yak genişlik ve a yak yükseklik en- disi olm ak üzere iki endis hesaplanm ıştır. A y a k genişliği x ıo o A y a k genişlik endısı = v A y a k uzunluğu.., A y a k sırtı yüksekliği x ıo o A y a k vükseklık endısı = : rhr A v a k uzunluğu Y u k a rıd a tanım lanan bu ölçülerin her birinin teker teker, m in i m um ve m aksim um değerleri, ortalam aları, ortalam aların ın standart h ataları, standart sapm aları ve populasyon ortalam asının güvenlik sınırları hesaplanm ıştır. A y n ı şekilde endislerinde, yu k arıd a belirtilen istatistik değerleri hesaplanm ıştır. A raştırm am ızd a ayak büyüm esinin açıklanm asını, çeşitli grafik ve korrelasyonlarla saptam aya çalıştık, istatistik hesapların b ü yü k çoğunluğu O.D.T.Ü. b ilgi sayar m erkezinde yap ıld ı. B azı hesaplar ise, klasik istatistik form üller ku llan ılarak elde yapılm ıştır (28).

6 98 TUNCER KORKM AZ B U L G U L A R A yak Uzunluğunun Büyüm esi: A y a k u zu n lu ğu n u n kız ve erkek çocu klarda, yaşlara göre, ortalartıa değerleri ve diğer istatistik değerler tab lo - i de gösterildi. A y a k u zu n lu ğu n un ortalam a ve m in i-m a x d eğerleri yaşla birlikte d üzen li o larak artış gösterm ektedir. Tablo i. Kız ve erkeklerde ayak uzunluğunun ortalamaları, ortalamalarının St. hataları, st. sapması var. katsayısı ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: Yaş M in-m ax. Ort-^st.hala St.Sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik smırı N ± < t1< i ± <{J.< * ı ± ı ı 23-3<!jt< I ı ± ı I35-9<H -< I »49 2±I I46.5< ( i < ± i56.8<[x<ı ± ı ,5<(A<i ± ı i7 3.6 < (x < i7 9.o ,87 7± ı 371 r ı85.0< ( X d K ızla r Sağ A yak: ± o *9 75 o < n < I I < [ i< ! ± ı > 9 1 < [ i< I5_ I ± ı < { < ± ı <!-< < ! 57 ı ± ı I ± I < [ < ± < ;j.< i ± I < f i< H er iki cinste sağ ve sol ayak uzu n lu kların ın ortalam aları arasında görülen farklar çok küçük değerlerdir. Bu farkların (t) testi sonucu önem siz oldukları saptandı. Bu nedenle, ayak uzu n lu ğu n un b ü yü m esinde, her iki cinste sadece sağ a ya ğ a ait değerleri ele alacağız. Y e n i doğm uş erkek çocukların o rtalam a ayak uzunluğu 77.3 m m, kız çocuklarının ise 76.3 m m. dir. 8 yaşında bu değerler, erkeklerde 187 m m. ye, kızlard a ise m m. ye ulaşm aktadır. B üyüm e erkek çocu klarda m m., kızlard a ise m m - dir. Erkeklerde büyüm enin yıllara göre dağılım ı şu şekildedir : 0-1 yaş arasında 39 m m., 1-2 de 11 m m., 2-3 te 11 m m., 3-4 te 11.1 m m., 4-5 te 10.5

7 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI 99 m m., 5-6 da 14.9 m m de 17 m m., 7-8 yaşlar arasında ise 11.4 m m. olm aktadır. K ızla rd a ise bu büyüm enin d ağılım ı; 0-1 yaş a ra sında 35.6 m m., bunu izleyen yaşlarda sırası ile, 9.9 m m., 13.5 m m,, 13.0 m m., 9,8. m m m m., 0.6 m m. ve 13.5 m m. dir (G r a fik -ı). Y ılla ra göre kız ve erkek çocukları karşılaştırdığım ız zam an, her iki cinste ayak uzu n lu ğu büyüm esinde bir p aralellik görm ekteyiz, o 1 yaş arasın büyüm e süratli, 1-6 yaşlar arası büyüm e m m. arasında değişiyor, 6-7 yaşlar arası büyüm e süratle düşerek, 0.7 m m. ile 1.7 m m. arasında olm aktadır. 7-8 yaşlar arası büyüm e hızı tekrar yükseliyor (G rafik - 1). E rkeklerde a yak uzunluğu bütün yaşlarda kızlard an d ah a büyüktür. A n cak 1 ve 2 yaşlar dışında bu farklılık istatistik yönden önem li bulun m adı. Y a p ıla n ;t' testi sonucu, yukarıd a belirtilen yaşlarda farklılıklar önem li bulundu (i yaşında: 1= , S D = 76, P < : 2 yaşında 1 = 2.409, SD=97, P < o.o 5 ). Bu clurum rastlantı olabilir. Z ira, cins farkından söz edesilm em iz için öteki yaşlarda da (t) testi sonucu farkın önem li olduğunun saptanm ası gerekir. G erçektende 1 ve 2 yaş dışında kalan d iğer yaşlarda bu farklılık 0.9 m m. ile 4.5 m m. arasında değişm ektedir. A yak G enişliğinin B üyüm esi: A y a k genişliği a yak u zu n lu ğu n da olduğu gib i yaş artışına parelel olarak artış gösterm ektedir. K e z a her yaşa ait ayak genişliğinin m in ve m ax değerlerde yaş artışına parelel olarak artm aklad ır ( T a b lo - 2). Sağ ve sol arasında görülen farklar çok küçük değerler olup, istatistik yönden önem siz bulundu. Bu nedenle ayak genişliğinin büyüm esinde sadece sağ a yağa ait değerleri ele alacağız. Y e n i doğm uş erkek bebeklerde ortalam a ayak genişliği 32'. 8 m m., kızlard a ise 32.2 m m. dir. 8 yaşında bu değerler, erkeklerde 74.2 m m. ye, kızlard a ise 70.3 m m. ye ulaşm aktadır. Sekiz yıllık büyüm e erkeklerde 41.4 m m., kızlard a 38.1 m m. dir. Bu büyüm enin yaşlara göre d ağılım ı şu şekildedir: E rkek ço cu klarda 0-1 yaş arası büyüm e 14.7 m m., 1-2 de 2.5 m m., 2-3 te 5 m m., 3-4 te 2.3 m m., 4-5 te 4.5 m m., 5-6 da 7.8 m m., 6-7 de 0.1 m m., 7-8 de 4.5 m m.: K ız la rd a ise 0-1 yaşlar arası büyüm e 13.9 m m., diğer yaşlarda sıra ile; 1.9 m m., 4.1 m m., 4.3 m m., 3.7 m m., 6.2 m m., 3.6 m m. ve 0.5 m m. olm aktadır. B urada da en hızlı

8 100 TUNCER KO RKM AZ Tablo 2. K ız ve erkeklerde ayak genişliğinin ortalama değerleri ortalamaların St. hataları, st. sapması, varyasyon katsayısı ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: varyasyon Populasyon ort. Yaş M in-m ax. Ort ± st.hata St. sapma katsayısı güvenlik sınırı N * < [i< ± < [x < i i I < x < 5 i ± o < ( i < ± < [ < i ı.8 * < [ < ı-8 ı * 0, < jx< g -7 ± < fx < 7 o * < i^ < K ızla r Sağ A yak: * i - 5< (x < 32.g * < tj-< o 4 8.o * o.6 g o < (a < * < [jl< * < [x < i * < (i< 6 o, * H < ;x< * ^ <H -< * a <(j.< b ü yü m e h er iki ciste o - ı yaş arasındadır. E n az bü yüm e hızının o l d uğu yaşlar erkeklerde 6-7 yaşlar arası, kızlard a ise 7-8 yaşlar arasıdır. Y ılla ra göre kız ve erkeklerin ayak genişliklerin in büyüm eleri karşılaştırıldığında b ir p a relellik o ld u ğu görü lü r. B üyüm e h ızları belirli yaşlarda yükseliyor ve a zalıyo r ( G r a fik - ı). E rkeklerde ayak genişliği bütün yaşlarda k ızlara oranla b ü yü k olm asına karşın istatistik yön d en önem li bu lun m ad ı, (t) testi sonucu 3-6 Ve 8 yaşlarda önem li bulundu (3 yaşın da t = 3.200, S D = 9 i ; 6 yaşında, 1= , S D = ı o o ; 8 yaşında t = , S D = 100, P < ). A yak Yüksekliğinin Büyüm esi: A y a k yüksekliğinin ortalam a d eğerleri tab lo -3 te gösterildi. A y a k yüksekliğinin o rtalam a değerleri yaş artışına p aralel o larak a r tış gösterm ektedir. H e r iki cinste sağ ve sol ayak yükseklikleri arasında görülen farklar çok kü çü k değerler verm ektedir. U yg u la n a n (t) testi sonucu

9 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI ın ı Tablo 3. K ız ve erkeklerde ayak yüksekliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, ortalamaların st. hataları, st. sapması, varyasyon katsayısı ve populasyoıı ort. güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: varyasyon populasyoıı ort. Yaş M in-m ax Ort ± st.hata St.sapma katsayısı güvenlik sınırı N 0 I ± < ^ < O io < <38-8 5i ± < ( < ,g± o.6 o < ^ < ± < M- < ± < i. < io < ( < ^ <M-< ± < [i < K ızla r Sağ A yak: ^ < (x< < H < ± <ta< * < ^ < ± İ4.o <[x< ' ± < i.<48.o ± o < i1 < ± <[J-< i 8 İ ± o < t1 < farklılıklar önem siz bulundu. B u rad ada d iğer ölçülerde o ld u ğu gibi ayak yüksekliğinin büyüm esinde sadece sağ a yağa ait değerleri ele alacağız. Y e n i doğm uş bebeklerde ortalam a ayak yüksekliği 23.2 m m., kızlarda 22.5 m m. dir. Bu d eğerler 0-1 yaş arasında h ızlı bir artış göstererek 1 yaşında ki erkeklerde 38.0 m m. ye, k ızlard a ise 36.1 m m. ye ulaşm aktadır. D iğ er yaşlarda bu artışlar 2-3 m m. arasında değişm ektedir. 8 yaşın d a ise b u d eğerler erkeklerde 51.2 m m., kızlard a ise 50.2 m m. ye varm aktadır. B uradada d iğer ölçülerde olduğu gib i büyüm e hızı en fazla 0-1 yaş arasındadır (G r a fik - ı). En az b ü yü m e her iki ciste 7-8 yaşlar arasıdır. B ütün yaşlarda ortalam a ayak yüksekliği değerleri erkklerde kızlard an küçük oran d a b ü yük olm asına karşın, 1 yaş dışında bu farklılıklar önem li bulun m ad ı (1 yaş için t = 2-366, S D = 9 9, P < 0.05).

10 102 TUNCER KORKM AZ A yak Dış Uzunluğunun Büyüm esi: A y a k dış uzu n lu ğu n un yaşlara göre ortalam a değerleri tablo-4. te gösterildi. O rta la m a değerler yaş artışına b ağım lı olarak a rtm ak tadır. H er iki cinste sağ ve sol ayaklar arasında görülen farklar istatistik yön den önem siz bulundu. Y en i doğm uş erkek bebeklerde a ya k dış uzunluğu o rtalam a o la rak 67.3 m m., kızlard a 67.5 m m. dir. 8 yaşına kadar d üzen li artış göstererek; bu değerler, erkek ço cu klard a m m. ye, k ızlard a ise m m. ye ulaşm aktadır. 8 yıllık büyüm e erkek ço cu k lard a m m., kız çocu klarda 89.2 m m. dir. B üyüm e hızının yaşlara göre dağılım ı g r a fik -2 de gösterildi. En hızlı büyüm e 0-1 yaş atasm dadır. D iğ er yaşlarda büyüm e hız eğrisi her yaş değişim inde düzem i ç ı kışlar gösterm ektedir. E n az büyüm e hızının olduğu yaşlar her iki cinste 6-7 yaşlar arasıdır. Erkeklerde a yak dış uzu n lu ğu bütün yaslarda kızlard an büyük olm asına karşın, 1,2,3 yaşlar dışında bu farklılık istatistik yönden Tablo 4. Kız ve erkeklerde ayak dış uzunluğunun ortalama değerleri ve öteki E rkekler Sağ Ayak: istatistik değerleri. varyasyon populasyon ort. Yaş M in-m ax Ort i st. hata St.sapma katsayısı güvenlik sınırı N * ' ^ i. < ' * ıo3 - o < ( i< ıo _I3i * ,689 ıo 8.9 < ji< ıi x i2 2.8 < la < !3"147 I ! [!.< * I H i ;/ I * I i4ö.6<[a< * i47.6<tji.<i * i I5 6.8 < (x< ı6 ı.2 50 K ızla r Sağ Ayak: ± < < * <!-i< 103, * I05.5 <M-< * J ,o < jx < * < ij. < * t i34.2 < [ i < l a: i4 6.o < jx < i5 t * !53 I5-4 <(J < I * < -t <

11 AYAĞ IN BİOMETRİK YAPISI 103 önem siz bu lu n d u (i yaş için t= , S D = g g ; 2 yaş için 1= , S D = 9 7, 3 yaş için t= , S D = g ı, P < 0,0 5 ). Topuk Genişliğinin Büyüm esi: T oprakgen işliği yaş artışına paralel olarak artış gösterm ektedir. Y e n i doğm uş bebeklerde o rtalam a 17.2 m m., k ızlard a ise 16.7 m m. dir. Bu değerler 8 yaşında erkeklerde 50.3 m m., kızlard a ise 47.9 m m. ye u laşm aktadır (T a b lo -5 ). En hızlı büyüm e d iğer ölçülerde olduğu gib i o 1 yaş arasıdır, sidir. En az büyüm e ise her iki cinste 6-8 yaşlar arasında o lm aktad ır (g ra fik -2 ). Tablo 5. Kız ve erleklerde topuk genişliğinin ortalamaları, bu ortalamaların St. hataları, st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ Ayak: Yaş min-max Ort r st. hala St.sapma varyasyon katsayısı populasyon ort. güvenlik sınırı N ± ' 'L I.'i ± g.8 < fi< 3 i ± o.45i < [a < ± < (a < ± <(a< 38, ± o < ;j.< 4i < J.< 51 -o ^ i < < ± ! 48.2< u < K ızla r Sağ A yak: ± < I-1 < <[a< < a < ^ < (a< ± o <fA < * < ıj. < < ( i < i < ^ < i q < u.< T o p u k genişliği bütün yaşlarda, erkeklerde kızlara oranla daha bü yüktü r, tik yaşlarda bu farklılık istatistik yön den önem siz olm asına karşın, ileriki yaşlarda bu farklılıklar (t) testi sonucu önem li bulundu. (4 yaşında t = 2-334, S D = g 6 6 yaşın d a t = 2 53g, S d = ı o o ; 7 yaşında 1 = , S D = 108; 8 yaşında 1 = 3.256, S D = ıo o, P < ).

12 104 TUNCER KO RKM AZ A yak Gövdesi Genişliğinin Büyüm esi: A y a k gövdesi genişliği her iki cinste sağ ve sol ayaklar arasında görülen farklılıklar önem siz bulun du. Y aş artışına paralel olarak görülen farklılıklar önem siz bu lun du. Y aş artışına parelel olarakdzenli artış gösterm ektedir (tablo -6 ). B üyüm e hızının süratli olduğu dever o - ı yaşlar arasıdır. B üyüm e hız eğrisi yaşlara göre düzenli çıkış gösterm ektedir (g ra fik -2 ). Tablo 6. Ayak gövdesi genişliğinin kız ve erkeklerde yaşlara güre ortalama değerleri, st. hataları, st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rk ek ler; Yaş min-ma O rt±st. hata St.sapma varyasyon katsayısı populasyon ort güvenlik sınırı N * 0.4* o ± o r * ± o ± ^ I Ö.5<(J,< <(X< <!A< < < < [ < < ^ < < [ i < < i^ < < f i < 6 ı K ız la r: ± < ;ı< 2 7.o < [i< 4 i ± < 0. < ± o qg < fi < ± <[jl< ± * < ^ < * <!-< < <,u < < jx < A y a k gövdesi genişliği, cinsler arasında (t) testi sonucu 5 ve 7 yaşlar dışında erkeklerde, k ızlara oranla önem li derecede büyük old u ğu saptandı (o yaşın da 15 = 1.935, S D = 76; 1 yaşında t = S D = 99; 2 yaşında t = 2.275, S D = 97; 3 yaşında t = 2.282, S D = g ı ; 4 yaşında 1 = 4.662, SD = 9Ö; 6 ya şm da t = i, SD = 100; 8 yaşında 1= , Sd = ıoo, P < o.o 5 ).

13 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI 103 Baş ve K üçük Parm ak Uku Genişliğinin Büyüm esi: Bu parm akların ortalam a genişlik değerleri ve diğer istatistik h esapları ta b lo -7 ve 8 de gösterildi. S a ğ ve sol a ya k lard a görülen farklılıklar, her iki cinste istatistik yönden önem siz bulun du. B üyüm e yaş artışı ile birlikte olm aktadır. B üyüm e hız eğrisi yaşlara göre düzenli çıkışlar gösterm ektedir. D iğ er ölçülerde old u ğu g ib i en h ızlı bü yüm e 0-1 yaşlar arasıdır. Cins farkları küçük yaşlard a önem siz olm asına Tablo 7. Baş parmak genişliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, st. hataları st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: Yaş Min-m ax O rt * st. hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N * ıo.4 < [ X < ± < f i < * ı6.o < jji< i7.o i 7-5 ± 0-3« ı 6. g < [ x < ı * ı8.5< ( x < ı g I5_ * < fl< * < < * <[jL<2I * < (X < K ı z la r : * IO. I < [ < * I <(J.< * I I4-9 < ii < I * I i 5. 8 < fx < I9-4 ± - 3a n -245 ı8.7 < [x < 2 0.o * I I ıg.4 < [j.< 2 o * <fx< * i o i < [A < 2 I * < [X < karşın, ileriki yaşlarda o rtaya çıkm aktadır. Baş p arm ak ucu genişliği erkeklerde 7-8 yaşlarda kızlardan önem li derece bü yüktü r. (7 yaş için 1 = 2.352, S D = ı o 8 ; 8 yaş için t = ı. 988, S D = ı o o, P < ). K ü ç ü k parm âk ucu genişliğinin cins farkları bütün yaşlarda önem siz bulun du. M alleolus M edialis Yüksekliğinin Büyümesi: o yaştan 8 yaşına kadar her iki cinste bu yükseklik d üzenli o la rak artm aktadır (tab lo-9 ). Sağ ve sol a ya k lar arasında görü len fark-

14 106 TUNCER KORKM AZ Tablo 8. Küçüö parmak ucu genişliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, st. hataları, st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve popuîasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rk e k le r Sağ A y a k : Yaş M in-m ax Ort * st.hata St.sapma Varyasyon katsayısı Popuîasyon ort. güvenlik sınırı N * < [ < I Oh-O < ix < I ^ < ^ < x I > < [ a<: * ' < [ i < ı o. i * iü -797 g.6 < [j.< ıo * I < ( i< ı. 9 * < [A < I I !0-13 1x.6 * I < 1 < K ız la r co co 0 0 4^9 5-5± o. i < [A < i 5- ı * I < jl< ~ı * <M-< * I <rj.< * I < j.< ± <!^< l0.3 * g < (j.< ıo * g.6 < ( i< I I. 2^ <(X< Tablo 9. Malleolus mediaiis yüksekliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, St. hataları, st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve popuîasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rk e k le r Sağ A y a k : Yaş M in-m ax Ort. * st.hata St.sapma varyasyon katsayısı Popuîasyon ort. güvenlik sınırı N * <tj-< * <M-< * < < i * n <!J-< ± - 57I < (x < * < JJL< * < t i < * < [j.< * <(x< K ız la r : 0 5-3! 25-5± < fx< ± <!x < 40.ı * < < g * < [x< 4 i * i < H < * < ıx < * < 5X < * <[A <52.4 5t * < n <

15 AYAĞIN BİOMETNİK YAPISI 107 3ar önem siz bulundu. Y e n i doğm uş bebeklerde m alleolus m edialis yüksekliğinin ortalam a değerleri erkeklerde, 26.5 m m., k ızlard a 25.5 m m. dir. 8 yaşında bu değerler, erkeklerde 55.4 m m. ye kızlard a ise 54.2 m m. ye ulaşm aktadır. B.üyüm e eğrisi yaşlara göre düzenli çıkışlar gösterm ektedir (g ra fik -3). H er iki cinste büyüm e hız eğrisi b ir birlik gösterm ektedir. B elli p eryotlard a eğri inm ekte ve çıkm ak tadır. Cins farkları it) testi sonucu bütün yaşlarda önem siz bulundu. M alleolus L etaralis Y üksekliğin in B üyüm esi: B u rad a diğer ölçülerde olduğu g ib i o rtalam a değerler yaşa b a ğım lı olarak düzenli artış gösterm ektedir. Sağ ve sol ayaklard a görü len yükseklik farkları her iki cinste önem siz bu lun du ( ta b lo - 10). Tablo 10. Malleolus leteralis yüksekliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, st. hataları, st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları E rkekler Sağ A yak: Yaş Min-m ax Ort. st. hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırları N * < P -< 25* * <[ * ioo < H < * <[J-< * < [ i < * < n < G * < *< * < (x< 4i * I I < ( < K ız la r : * < H < 2 6.o * < tt< * < (a < 39.o * <[J-<4ü * n <!J-< * ! <İA ' * (/.< * < (i< * o <[x< Y e n i doğm uş bebeklerde erkeklerde bu d eğer 24.9 m m., kızlard a 24.7 m m. dir. 8 yaşında erkeklerde 45 m m. ye, kızlard a ise 44.3 m m. ulaşm aktadır. 0-1 yaş arası büyüm e dışında büyüm e düzensiz değerler gösterm ektedir. B üyüm e hız eğrisi düzenli çıkışar gösterm ek

16 108 TUNCER KORKM AZ tedir (grafik -3 ). Erkeklerde o rtalam a d eğerler kızlard an d ah a büyük olm asına karşın, 3 yaş dışında önem siz bulundu (3 yaş için t = 2.420, S D = g ı, P < 0.05). Topuk Yüksekliğinin Büyümesi: H er iki cinste topuk yüksekliğinin o rtalam a değerleri yaşa göre d üzen li artış gösterm esine karşın, m in -m a x d eğerler bu artışa u ym a dığım gördük. B uda bize topuk yüksekliğinin yaşa b ağım lı olarak düzenli artış gösterm ediğini, ferdi varyasyonların çok olduğunu açıklam aktadır. G erçekten varyasyo n katsayıları bu durum u d aha iyi gösterm ektedir f t a b lo - ıı). V a ryasyo n katsayılarının değerleri yüksektir. Tablo 11. Topuk yüksekliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, st. hataları, st.sapmaları, varyasyon kat sayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: Yaş M in-m ax Ort. * St.hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N * I7-970 I 7.7 < ii.< ıg * < ti < * < [ < * s - î s 6 ' < t t< * i8 I ,7< [A < ± < fa < * < tt < ± i< [A < 3i * < (X < K ızla r * ı6.7< [ x < ı g * r <H-< * I < (x< a * < a< * < (a<3x i -7±. 59o i3 -! < [x< * < ( = * = (x = * <(a< 3 4. i 52 H er iki cinste sağ ve sol a ya k farkları değişik d eğerler gösterm ektedir. B azı yaşlarda kızlar erkeklerden d ah a büyük, bazı yaşlarda ise erkekle" kızlard an d ah a b ü yü k tü. Y e n i doğm uş bebeklerde topuk yüksekliği ortalam a değenle*-! e-kekle^de 18.7 m m., k ızlard a 18 m m.

17 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI 109 d i. 8 yaşında bu değenle - erkeklerde 35 m m. ye k ızlard a ise 36 m m. ulaşm aktadır. B üyüm e hız eğnsi düzenli çıkışlar gösterm ektedir (grafik-3). Erkeklerde topuk yüksekliği b ü tün yaşlarda kızlard an b ü yük olm asına karşın, t testi sonucu bu farklılığın önem siz olduğu saptandı. A n c ak 1 ve 4 yaşlarda bu farklılık önem li bulun du (1 yaşında 1 = 3.285, S D = g g; 4 yaşında t = 2-94i, S D = g 6, P < ). Ayak Bileği çevre uzunluğunun Büyüm esi: A y a k b ileği çevre uzu n lu ğu n un o rtalam a değerleri ta b lo -12 de gösterildi. B üyüm e yaşa b ağım lı o larak artış gösterm ektedir. H er iki cinste sağ ve sol farklı önem siz bulun du. Y e n i doğm uş bebeklerde ortalam a olarak erkeklerde 8g.2 m m., kızlard a 86.1 m m. dir. Bu d eğerler 8 yaşında erkeklerde m m - ye k ızlard a ise m m. ye ulaşm aktadır. Tablo 12. Ayak bileği çevresinin yaşlara göre ortalama değerleri, St. hataları, st. sapmaları, varyasyon kat sayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. Erkek Sağ A yak: Yaş M in-m ax Ort. * St.hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N ± o < p.< 9i I3I - 4 i I2 8.7 < jj.< i3 4.ı i3 4 -o ± ı i3 - < ti < i * i34-4< H < i I3 7-9 ± I ı< n< i4q * < H < i5 7-7 ± i i5 4.7 < ;i< ı6 o >44 ' * ı < < i45-' * ı6 2.4 < jx < ı6 9.o 50 K ızlar * <{x< * < ji< i * i2 4-5< (X < i3 i I3 I -5i 1 5I I28.4 < x < i i3 9-5 ± i-o < tt <! * i I45-3 < ij- < I ^ I i53-5< l^ < ı6o * <!J-<!Ö * ! *57 5<İj- < i65-o 52 B üyüm e hızının fazla olduğu yaşlar 0-1 yaşlar arasıdır. 8 yıllık büyüm en in % 50 sine yakın bir bölüm ü bu devrede olm aktadır. E n

18 110 TUNCER KORKM AZ az büyüm e erkeklerde 6-7 yaşlar arasını, kızlard a ise 7-8 yaşlar a ra sıdır. B üyüm e hız eğrisi d iğer ölçülerde o ld u ğu gibi d üzenli çıkışlar gösterm ektedir (grafik -3 ). E rkeklerin ayak bileği çevresi 2-4 ve 7 yaşlar dışında kızlard an daha bü yüktü r. A n c a k b u n ların hepsi istatistik yön den önem li bulun m adı. Sadece 1-3 ve 8 yaşlarda görülen farklılıklar önem li bulun du fi yaşında t = , S D = g g; 3 yaşında t = 2-727, 8 yaşında 1 = , p < o.o 5 ). G örülü yorki, cins farkları b ü tün yaşlarda aynı derecede olm ayıp, ferdi b ü yüm eler söz konusu olm aktadır. B unun sebebi ise beslenm e değeri etken olabilir. A yak Gövdesi Çevre Uzunluğu: A y a k gövdesi çevre uzu n lu ğu n un o rtalam a değerleri yıllara göre d üzen li artış gösterm ektedir. A n c ak bu düzenli b üyüm eyi m in -m ax d eğerlerde görem em ekteyiz. B uda bize bü yü m en in ferdi varyasyo n lar gösterdiğini açık lam ak tadır (ta b lo -13 ). H er iki cinste sağ ve sol a ya k lar arasında görü len farklar önem siz bulun du. B üyüm e hız Tablo 13. Ayak gövdesi çevresi uzunluğunun yaşlara göre ortalama değerleri, st.hataları, sapmaları, varyasyon katsayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: Yaş M in-m ax Ort * st.hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N * g.2< 5x< ' x37-5 ± <^.< ± < [ i< * < ^ < I39- I r t o < ja< * ı6 4.3 <!i< ı * i >75-7< ti < I8o * ı8 o.2 < [i< x * ! <5jl< K ızla r * <i-t < 8g * I2 6.g < (x < i i38.5 ± t " < ja < IX * I44.8 < f i < i * i55-o < [X < i * ı6 o.8 < jjı< ı ± I I73.2< f i < i !55- i * ,8 < fi < ı8 i * i8o.7 < ( a< i

19 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI 111 eğrisi yaşlara göre düzenli çıkışlar gösterm ektedir. E n h ızlı büyüm e d iğer ölçülerde o ld u ğu gib i o - ı yaş arasıdır. H er iki cinste büyüm e hız eğrileri genel olarak b ir b irlik gösterm ektedir ^grafik-3). E rkeklerde a yak gövdesi çevre u zu n lu ğu bütün yaşlarda kızlara oranla önem li derecede dah a b ü yü k olduğunu gözledik. Şu halde b u rad a cins farkından söz edebiliriz. A yak T arağı Çevre Uzunluğunun Büyümesi: A y a k tarağın ın çevre uzu n lu ğu n un ortalam a değerleri her iki cinste, sağ ve sol ayaklar arasında görülen farklılıklar istatistik yön den önem siz bulun du. B üyüm e yaş artışına parelel olarak olm aktadır. Y e n i doğm uş bebeklerde b u u zu n lu k ortalam a olarak, erkeklerde 90.4 m m., kızlard a 88.4 m m. dir. Bu d eğerler 8 yaşında erkeklerde m m - Ye kızlard a ise, m m. ye ulaşm aktadır (ta b lo -14 ). Tablo 14. Ayak tarağı çevresi uzunluğunun yaşlara göre ortalama değerleri, st. hataları, st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: Yaş M in-m ax Ort * st.hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N ± < h < _I ± i2 g.8 < [x< I34.6<[j.< ± ± i46.9 <M -<i5i -7 5i * I <^X< * < i< * i 75- <H-< i87,3± i <[A< K ız la r: II * o < [x< 9i * i24-3 < ti < i * i2 g.o < i< i * <{*< * i4 8.o < fi< i5 2.o !58-5 ± <(A< * ı67-9 <M -<i i79-3± ı i7 6.8 < ( i< ı8 ı * i7 8.g < [i< ı B üyüm e hız eğrisi her iki cinste düzerni çıkışlar gösterm ektedir. 0-1 yaşlar arası bü yüm e h ızı her iki cinste yüksektir. E n az bü yüm e

20 112 TUNCER KO RKM AZ hızının o ld u ğu yaşlar ise, erkeklerde 6-7 yaşlar arası, kızlard a ise 7-8 yaşlar arasıdır (grafik-3 ). Erkeklerde bu u zu n lu k 7 yaş dışında kızlard an önem li derecede b ü yük o ld u ğu görüldü. Şu h ald e, b u ölçü için cins farkın dan söz edebiliriz ve erkeklerin a yak tarağı çevre uzunluğu kızlardan önem li derecede b ü yüktü r diyebiliriz. M alleolus A ltı Ender Genişliğinin (Kalkaneus Genişliği) Büyüm esi: K alk an eu s genişliğin e ait o rtalam a değerler ta b io - 15 te gösteri di. B u ölçü diğer ölçülerde o ld u ğu gib i yaş aratışına paralel olarak d üzenli b ir artış gösterm ektedir. H er iki cinste sağ ve sol ayaklar a ra sında görülen farklar istatistik yön den önem sizdir. Tablo 15. Kalkaneus genişliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, St. hataları st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve populasyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler Sağ A yak: Yaş M in-m ax O rt * st.hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N I5-8± o K ( j.< i * < H < i * i < ^ < * I I <[A< * <[A<34-3 5i * < i< * I < ia< * < < 4 3. i * I < i< K ızla r: * I3.8< p ı< i I ± < < ± I < tl < ±. 8o <[A<3I ± <t*-< ± o i.2< fj.< * < ta< * < [ i < 4i o * = H = Erkeklerde 8 yıiıik büyüm enin d ağılım ı 0-1 yaşlardan sonra h ızlı b ir düşm e gösterir. V e ileriki yaşıard a bü yüm e h ızı tekrar y ü k selm eye başlar. D iğ er ölçülerde old u ğu g ib i en h ızlı bü yüm e 0-1

21 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI 113 yaşlar arasında olm aktadır. H er iki cinste büyüm e hız eğrileri bir birlik gösterm ektedir (gra fik -4 ). K alkan eus genişliği bütün yaşlarda k ızlara oran la erkeklerde d ah a büyüktür. U yg u la n a n (t) testi sonucu v 7 yaşlard a b u farklılık önem li bulundu (o yaş için t= , S D = 76; 2 yaş için 1= , S D = 9 7 ; 4 yaş için 1= , S D = g 6 ; 5 yaş için t = , S D = ı o ı ; 7 yaş için 1= , S D = ı o 8 ; P < o.o 5 ). Bi M alleolar Genişliğinin Büyüm esi: B im aileolar genişliğe ait o rtalam a d eğerler ve d iğer istatistik h esaplar ta b lo - 16 d a gösterildi. O rtala m a değerler yaş yaş aratışına p aralel olarak büyüm ektedir. H er iki cinste sağ ve sol ayaklar arasında görülen farklar istatistik yön den önem siz bulundu. B üyüm e hız eğ risi d üzen li çıkışlar gösterm ektedir (grafik -4 ). D iğ er ölçülerde old u ğu gib i h ızlı büyüm e 0-1 yaş arası; yavaş bü yüm e ise, 6-7 yaşlar a ra sıdır. Tablo 16. Bimaileolar genişliğinin yaşlara göre ortalama değerleri, st. hataları, st. sapmaları. varyasyon kat sayıları ve populasyoıı ortalamasının güvenlik sınırları. E rkekler: Yaş Min-nıax Ort ^ st.hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N ± o <[Jt< ± o.38g < [ < < jl< ± o < [ i < < < <[X< * <Sj-< ± < fa < ± < i,< 6o.o 50 K ız la r: ± i 1.31 o 24.1 < < * < fx < ± < fx < 4i-a < X< ± < (x < ± < [i< 5 i ± < ( < ± < H < ± OI < [x<

22 114 TUNCER KORKM AZ Bi m alleolar genişlik erkeklerde, kızlara oran la önem li derecede d ah a bü yüktü r. U yg u la n a n (t) testi sonucu 0-4 ve 6 yaşlarda bu farklılık önem siz bulun du. B unların dışında kalan yaşlarda görülen fark önem li derecededir (1 yaş için t = 2-56o, 2 yaşında t= , 3 yaşında t = 3-7g3, 5 yaşında 1 = 2.278,7 yaşında t= , 8 yaşında 1= ; P < 005). Baş Parm ak K ökü Y üksekliği (Ayak Ucu Yüksekliği): A y a k ucu yüksekliğine ait ölçüler ta b lo -1 7 de gösterildi. Y aşla bilrikte o rtalam a değerler düzenli artış gösterm ektedir. 8 yıllık büyüm e her iki cinste çeşitli değerler gösterm ektedir. H er iki cinste sağ ve sol ayaklar a rasm daki fa rk la r istatistik yön den önem siz bulun du. A y a k Tablo 17. Ayak ucu yüksekliğini:"'- yaşlara göre ortalama değerleri st. hataları, st. sapmaları, varyasyon katsayıları ve pop^.asyon ortalamasının güvenlik sınırları. E rk ek ler: Yaş M ia-m ax Ort. * st.hata St.sapma varyasyon katsayısı Populasyon ort. güvenlik sınırı N ı - 5 ± IO.O <^.<II ^ I I < 11 <. i I I < ^ < * i6.4 < ^ < * < (J. < * <,u < ± - 34a < ;j. < * ı8.6 < ıx < * i9-3<h -<20.o K ız la r : 0 7-* * < ;j. < ii ± < x < * < o. < * !5-3 < ii-< I t 6. 3 < (A < i * ı6.6 < [x < i * i < A< * < i-1- < * i9.4 < (x < ucu yüksekliğinin büyüm e hızı 0-1 yaş arasında hızlı olm aktadır. E n az bü yü m e hızının olduğu devre ise erkeklerde 5-6 yaşlar arası, kızlard a 1-2 yaşlar arasıdır. B üyüm e hız eğrileri her iki cinste farklılık gösterm ektedir. K ız ve erkekler arasında görülen farklılıklar çok küçük değerler olu p istatistik yön den önem siz bulundu.

23 AYAĞIN 5IOMETRİK YAPISI 115 Digital Formül: Serim izde bunın 25.arda p arm akların b ü yüklü k sırası 1 > 2 3 > 4 > 5 şekli yüzde ciarak en fazladır. Y a şla ra göre bu şekilin d ağ ı lım ı aşağıdaki gibidir. 1 > 2 > 5 4,> 5 Y a ş Erkekler % K ız la r % I ık Y u k a rıd a k i tab lo ya b aktığım ızda yaş artışına uygun olarak 1 > 2 > 3 > 4 > 5 şekli yü zd e olarak artm aktadır. ı = 2 > 3 > 4 > 5 Şekli yaş artışına ters orantılı olarak dağılım yüzd eleri azalış gösteriyor. 1 = 2 > 3 > 4 > 5 Y aş E rkekler % ].ızlar % B uda bize ayak baş p arm ağın ın diğer p arm aklara göre büyüm e hızının d ah a az o ld u ğu n u gösterm ektedir. ı < ^ 2 > 3 > 4 > 5 Şekli çok küçük oranlarda görülm ektedir. Y aşla ra göre d ağılım aşağıdaki gib id ir..

24 116 TUNCER KORKM AZ Y a ş E rkekler % K ız la r % ! 3k5 I o B u şekilde d ig ita l form ül yaşla birlikte d üzenli b ir azalış gösterm em esine karşın, genel anlam d a d ağılan ı yüzd eleri yaşla birlikte azalm aktad ır. Endisiler: TT A y a k genişliği x ıoo U zu n lu k genişlik endısı = { r z A y a k uzunluğu Bu endişe kısaca a yak endisi diyebiliriz. Bu form ülden elde edilen sayı, a ya ğ ın dar v e ya geniş oluşu hakkında b ir fik ir verm ektedir. A y a k endisi üç gru b a ayrılır; d ar ayaklar, orta genişlikte ayaklar ve geniş a ya k lar olm ak üzere (4,14,15,18,30,32,39). B u n ların değerleri şu şekildedir: D a r ayaklar X O rta genişlikte a ya k G en işlik a yak 4*~x Serim izd e yaşlara göre dar, o rta ve geniş ayakların d ağılım y ü z deleri aşağıdaki gib id ir. 0 yaş gru b u n d a her iki cinste geniş ayakların oranı d iğer tiplere o ran la yüksektir. Bu da bize yen i doğm uş bebeklerde a ya ğ ın norm al şeklini alm ad ığın ı gösterm ektedir. 1 yaşın d a d ar ayakların oranı o ld u kça düşük, geniş ve orta genişlikte ayakların o -a n la n birbirlerin e yakın değerlerdir. 2. yaşm a kadar d ar ayakların oranı d iğer şekillere oran la artm akta, buna karşı geniş a ya k ların oranı azalm aktad ır. 3-4 yaşlarda d ar aya k ların oranının

25 AYAĞIN BİOMETRİK YAPISI 117 Dar % Orta % Geniş % Yaş erkekler kızlar erkekler kızlar erkekler kızlar i *! 1 i 01 I oı 1 CO i 0 1 C-J o I artışının yanı sıra orta genişlikte ayakların oram da artm aktadır. 5,-6 ve 7 yaşlarda geniş ayakların oranı az ve d iğer şekiller fa zla lık gösterm ektedir. Bu durum bize yeni doğm uş bebeklerin geniş ayaklı olduğunu gösterm ektedir. Y a şla birlikte ayağın uzunlam asın a b ü y ü mesi genişlem esine büyüm esinden d ah a h ızlı old u ğu n u gösteriyor. G erçekten de erişkin kişilerde yap ıla n araştırm alard a, geniş a ya k ların oranı diğerlerin e oran la d ah a az old u ğu belirtilm iştir. Y aşla ra göre ayak endisinin o rtalam a değerleri ta b lo - 18 de gösterildi. A y a k endisi değerleri, yaş artışına ters orantılı olarak düşüş gösterm ektedir (grafik -4 ). G erçekten de her iki cinste o ile 8 yaşlar arasında endislerde görülen azalm a önem lidir (Erkeklerde 1 = 5.564, S D = g o, P < o.o o ı; kızlarda 1= , S D = 8 6, P < o.o o ı). A y a k endisi ortalam a d eğerleri 1 yaş dışında bütün ayaklard a erkeklerde kızlara oran la d ah a bü yüktü r. B uda bize erkeklerin ayakların ın k ızlara oran la d ah a geniş olduğunu gösteriyor, o yaştan 4 yaşm a kadar cins farkları istatistik yön den önem li bulunm adı. A n c ak 5 yaşından itib aren cins farkları önem li derecededir (5 yaşında t = 2.i5 6 ; 6 yaşında 1 = 1.989; 7 yaşında t= ; 8 yaşında 1= ; P < ). Y a ş artışı ile endis azalm ası arasında n e gatif yön den bir korrelasyon olduğu görüldü. Bu d eğer erkeklerde, r = kızlarda,

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ DENKLEM KURM İ SYI KESİR İ Örnek... : H a n g i s a yın ın d ö r t t e b i r i n i n 4 e k s i ğ i n i n 2 k a t ı 5 6 d ır? i r p r o b l e m i ç ö ze r k e n, s o r u d a ye r a l a n v e r i l e r i,

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

İ Ü Ğ Ğ Ş ö ğ ğ ğ ğ ç ö Ş Ş ç ç ğ ğ ç ç ğ ğ İ Ö İ Ş Ş ç ğ ö ç Ş ç ğ ğ ç ğ ç ğ Ş ö ğ ö ö ö ç ğ ö Ş Ş ç Ş ö İ ö ö ç Ş ğ Ş Ğ Ş Ğ ğ ğ ç ğ ö ç ğ ö ç ö ç ö Ğ ö ğ ğ ö ç ç ç İ İ Ğ çö ö İ İ ö ğ çi ö ö ö İ ö» Ü

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008 U MK E K A MP Ç I L I K E ĞİT İMİ 2008 K A MP Y E R İ S E Ç İMİ V E Ö ZE L L İK L E R İ (Y A Z OP E R A S Y ON L A R I ) U L A Ş I M İÇ İN A R A Ç V E Y A Y A Y A Y OL U N A Y A K I N OL MA L I D I R.

Detaylı

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z K U R A SIR A A D I S O Y A D I i p y 51 5 9 9 E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z 52 1038 G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z 53 179 A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z 54 1316 H A T İÇ

Detaylı

ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö İ İ Ş Ş ö İİ Şİİ İ İ ç Üİ ç ö İ ö ö ç ö ç İ

ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö İ İ Ş Ş ö İİ Şİİ İ İ ç Üİ ç ö İ ö ö ç ö ç İ İ İ İ İ Ö İ ç İ ö İ ö ö ç İ ö ç ç ö ö İç ö ç ö ö ö ö ç ç ö ö ç İ İ ç ö ç İ ç İ İ ö ö ö ö ç ç ö ö ç ö ç ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö

Detaylı

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği)

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) Türkiye V. T arım Eko nom isi Kongresi 18-20 E y lü l 2002 Erzurum Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) A. Ahmet Yl'CER1 Nurettin

Detaylı

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi I ürkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi Adcnı AKSOY Tecer ATSAN Fahri YAVUZ Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi larıın Ekonomisi

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) MUHASEBE VE DENETİM,TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 17-1 EĞİTİM-ÖĞTETİM YILI BAHAR YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A17 1******* ES*** FE*** İŞLETME PR. (AÇIK 7.9 1, 9,5 Kazandı A 1*******3 BÜ*** Şİ***

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üğü ü İ ç Ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ü ç ü Ş ğ Ç Ü ç ğ ş Ç ğ Ü

İ Ç Ü ş ö üğü ü İ ç Ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ü ç ü Ş ğ Ç Ü ç ğ ş Ç ğ Ü İ Ç Ü ş ö üğü ş ş ö üğü ğ ü ü öğ ü ü ü ü ü Ü ş ö ş ç ç ş ş ğ Ğ Ş ç ş ğ ğ ğ ü ğ ç Ü ç ş ö üğü ö ü ü ç ç ş ş ğ ü ş ğ ş ç ş ğ ş ü ü ç ü ş ü ğ ç ş ü ü İ Ç Ü ş ö üğü ü İ ç Ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ü ç ü Ş ğ Ç Ü

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... "O ~ rı ;!. o tı) l"li. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ...

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... O ~ rı ;!. o tı) lli. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ... Q. :,. [ ;::l (JQ l O'Q (h ::: ;:,;' (JQ tı) l"li!t "'I N p.:,,, : ") r ti 8 cr'5 r.! :,;.. Q. ı;ıı,. r r (/) tn.{/),, < ) rı, ff ı ı r ı "' ı :: ı,,,, ;:,;', ı (li p.:, p.:, ::! l"li ti" p.:,,(/),,{j)..

Detaylı

Ü ğ ü ü İç ç ç ü ü ü üş ç ş ş ğ ü ü ş Ü ü ş ç Ç ğ Ü ç Ü İç ü Öğ ü İ ğ ş ç ç ü ü ü ü ğ Öğ ö ğ ğ Ş ÜÇ ğ ü ü ü ü

Ü ğ ü ü İç ç ç ü ü ü üş ç ş ş ğ ü ü ş Ü ü ş ç Ç ğ Ü ç Ü İç ü Öğ ü İ ğ ş ç ç ü ü ü ü ğ Öğ ö ğ ğ Ş ÜÇ ğ ü ü ü ü üş Ğ ü ü Ğ İ İ ü ç ü İ İ Ş ç Ü ş Ğ İ ş İ Ü ğ ü ü İç ç ç ü ü ü üş ç ş ş ğ ü ü ş Ü ü ş ç Ç ğ Ü ç Ü İç ü Öğ ü İ ğ ş ç ç ü ü ü ü ğ Öğ ö ğ ğ Ş ÜÇ ğ ü ü ü ü ğ ö ü ö ğ ğ ö ü ç ç ü ç ö İ ğ ü ğ ş ş ğ Ş ç ş ö ü

Detaylı

İ ö Ü ğ Ü ö ğ ö ö ç ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ Ü ğ ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ö ç ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ö Ö ğ ç ö ö ğ ç Ü ğ ğ ğ ğ ğ ö ç

İ ö Ü ğ Ü ö ğ ö ö ç ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ Ü ğ ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ö ç ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ö Ö ğ ç ö ö ğ ç Ü ğ ğ ğ ğ ğ ö ç Çİ İ İ ö Ü ğ Ü ö ğ ö ö ç ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ Ü ğ ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ö ç ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ö Ö ğ ç ö ö ğ ç Ü ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ç ç ç ö ö ğ ğ ö ç ö ö ğ Ü ğ İ ğ ç ö ğ Ü ç ç ğ ö ğ ö ö ğ ç Ç ö «ğ ö ç ğ ö ö Ü Ü

Detaylı

İ Ğ ü ö ğ ç İ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ö ç İ ğ ö ç İ İ ç Ç ç ğ ğ ö ç İ ğ ğ ö ç ğ ğ ü ö ç ç ç ç ğ ç ö ç İ ğ ğ ü Ş Ş Ö İ Ü Ü Ö Ö ÜŞ Ş Ö Ğ Ü Ü Ş Ç

İ Ğ ü ö ğ ç İ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ö ç İ ğ ö ç İ İ ç Ç ç ğ ğ ö ç İ ğ ğ ö ç ğ ğ ü ö ç ç ç ç ğ ç ö ç İ ğ ğ ü Ş Ş Ö İ Ü Ü Ö Ö ÜŞ Ş Ö Ğ Ü Ü Ş Ç «Ğ ü İ ç ö ç İ ö ç İ ğ ğ İ İ» ğ İ ğ Ş ö ğ ğ ö ü ü ü İ Ğ ü ö ğ ç İ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ö ç İ ğ ö ç İ İ ç Ç ç ğ ğ ö ç İ ğ ğ ö ç ğ ğ ü ö ç ç ç ç ğ ç ö ç İ ğ ğ ü Ş Ş Ö İ Ü Ü Ö Ö ÜŞ Ş Ö Ğ Ü Ü Ş

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum (ALMANCA) ÖĞRETİM)

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum (ALMANCA) ÖĞRETİM) 1 A337 3*******9 BU*** GÜ*** İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI 9.5 9,5 Kazandı A3939 15******* MÜTERCİM-TERCÜMANLIK PR. AY*** ÖZ*** (ALMANCA) 91. 91, Kazandı 3 A5 11******* HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ ME***

Detaylı

Ğ İ ğ ğ İ ğ ü üğü ü İ ğ İ ö üü ü ö ğ ğ ğ İ İ ö Ş ü ü üğ ö ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ç ğ ü ü ğ ğ ü ü Ş Ş Çö ü Çö ü ü İ

Ğ İ ğ ğ İ ğ ü üğü ü İ ğ İ ö üü ü ö ğ ğ ğ İ İ ö Ş ü ü üğ ö ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ç ğ ü ü ğ ğ ü ü Ş Ş Çö ü Çö ü ü İ İ İ İ Ş Ğ ğ Ş İ İ ç ü ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ü ç ü ğ ğ ğ ç ö ğ ğ ç ü ğ ö ç ç ğ Ş ö ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ğ ğ ö ç İ ğ ğ ğ Ş ğ ö ğ Ş ğ ö ç İ ğ ğ ç ü ğ ö ü ü ü İ ö ü ü ö ü Ğ İ ğ ğ İ ğ ü üğü ü İ ğ İ ö üü ü ö ğ

Detaylı

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U S ınava girm ek istediğiniz ili seçiniz İstanbul Ankara 4,5*6 eb ad ın dakifoto ğrafın ızı yap ıştırın ız İzm ir B ilim sınavına girm

Detaylı

ULUSLARARASI USKUDARSEMPOZYUMU

ULUSLARARASI USKUDARSEMPOZYUMU ULUSLARARASI.... USKUDARSEMPOZYUMU V 1-5 Kasım 2007 BİLDİRİLER CİLT I EDİTÖR DR. COŞKUN YILMAZ USKUDAR SEMPOZYUMU V KURULU Prof. Dr. Mehmet Prof. Eriinsal Prof. Dr. Mustafa Uzun Prof. Dr. Zekeriya Prof.

Detaylı

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama BHP EBELİK, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ (* Bu programda mülakat sınavını kazanan öğrenci sayısı 7'nin

Detaylı

Ş Ğ ö ğ ğ ö ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ç ç ğ ç ö ğ ç ö ğ ç

Ş Ğ ö ğ ğ ö ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ç ç ğ ç ö ğ ç ö ğ ç Ş Ğ Ş ç ç Çö ö ğ ö ç ğ ğ ö ğ ğ ç Çö ö ö ö ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ö Ş Ğ ö ğ ğ ö ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ç ç ğ ç ö ğ ç ö ğ ç Ş Ğ ç ç öğ ö ö ğ ç ö öğ ç ç ğ ç Ü ğ ö ö ö ö

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

Açıldı göklerin bâbı

Açıldı göklerin bâbı Dük Açıdı gök bbı Rast-Ih Âm Atş 8 A çı dı gök b bı O ha t m hac o du 5 A ı cü d v t Mv Muham M ço du 9 A ı çü gök gç t O hu u a ço du 13 (So) A ı cü d v t Mv Muham M ço du Sof 4 B vşm Hc-Ih Âm Atş 8 6

Detaylı

İ Ş İ İ ş ş ğ ç ğ ş ç ç ğ ç ğ Ç ö ç şi İ ç ç ş ğ ç ğ ç ç Ç ğ ö ğ İ ç ğ İ İ ğ ş ğ ğ ş öş ç ç ç ğ İ ş ğ İ ğ ç ç Ğ ş öş Ğ ç ç ç İ ğ ş ğ İ Ş ğ İ ğ ç ç İ Ğ

İ Ş İ İ ş ş ğ ç ğ ş ç ç ğ ç ğ Ç ö ç şi İ ç ç ş ğ ç ğ ç ç Ç ğ ö ğ İ ç ğ İ İ ğ ş ğ ğ ş öş ç ç ç ğ İ ş ğ İ ğ ç ç Ğ ş öş Ğ ç ç ç İ ğ ş ğ İ Ş ğ İ ğ ç ç İ Ğ İ Ş İ İ ş ş ğ ç ş ş ğ ğ ğ İ ğ İ İ ğ ş ğ ö ğ İ «ş ğ ş İ Ş ş ğ ş ş ğ İ ş ğ Ş İ Ş ş İ Ş ş Ş İİ Ş ş İ ğ Ş ö ş ö İ Ü Ü İ ö İ ş ç ğ ş çi ö ğ ç ş ç ö ğ ş ö ğ ç ş ğ ş ğ ş İ ö İ İ ö İ İ ç ş ş ö İ Ö ğ ş ğ İ ğ ş

Detaylı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A71 *******9 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN EC*** EK*** 9.9 1, 95,5 Kazandı A139

Detaylı

İ İ İ Ş Ğ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ğ ğ ö ç İ ç ö ç İ ğ ğ ğ ö ğ ö ç ö ç İ ç ö ç İ ğ ğ ç ç ç ğ ö ö Ü

İ İ İ Ş Ğ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ğ ğ ö ç İ ç ö ç İ ğ ğ ğ ö ğ ö ç ö ç İ ç ö ç İ ğ ğ ç ç ç ğ ö ö Ü İ İ Ğ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ğ ö ö ç İ ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ç ö ç İ ğ ğ ö ç İ ç ö ç İ ğ ğ ç ç ç ğ ö ö ö İ İ İ Ş Ğ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ğ ğ ö ç İ ç ö ç İ ğ ğ ğ ö ğ ö ç ö ç İ ç ö

Detaylı

EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017 YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017 YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017 YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU T.C. EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU I.OCAK-HAZİRAN 2017 DÖNEMİ UYGULAMA SONUÇLARI....4 A. Bütçe

Detaylı

ü ç ü ü ü ö Ö ç

ü ç ü ü ü ö Ö ç İ Ç Ü ö üğü ö üğü Ü ü öğ ü ç Ç ü ü ğ ö ö ç ç ğ Ğ İ İ ç ç ç Ü ç ö üğü ö ü ü ç ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü Ç ü ğ Ç Ş ü ü ü ü ü Ç ö Ş ö Ö ğ ö ü Ç ğ ç Ü Ç ğ Ç ğ İ Ü Ü İ ü ç ü ü ü ö Ö ç ğ ü ü ğ ğ ö ğ ö ü ğ ü ü ü ü ü

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

Ö Ö Ü İ ö Ü Ş ö Ğ Ğ Ğ Ö Ö Ü Ö İ Ö Ç Ğ Ğ ö Ö Ğ Ö Ü Ç Ö ÜĞÜ Ö ÜĞÜ Ü Ğ ö İ ö Ğ Ğ Ğ ö Ü Ü Ğ Ğ ö Ü Ğ ö Ü ö ö Ü Ö ö Ü ö ĞÜ ö ÜĞÜ Ü Ü Ö ö ö ö Ğ öi Ğ Ç ö Ö Ü

Ö Ö Ü İ ö Ü Ş ö Ğ Ğ Ğ Ö Ö Ü Ö İ Ö Ç Ğ Ğ ö Ö Ğ Ö Ü Ç Ö ÜĞÜ Ö ÜĞÜ Ü Ğ ö İ ö Ğ Ğ Ğ ö Ü Ü Ğ Ğ ö Ü Ğ ö Ü ö ö Ü Ö ö Ü ö ĞÜ ö ÜĞÜ Ü Ü Ö ö ö ö Ğ öi Ğ Ç ö Ö Ü Ğ Ğ Ğ Ğ İ Ğ Ş Ğ Ş Ö Ü İ ğ İ Ö ö Ğ Ş İ Ş Ö Ü Ş Ş Ü Ö Ş Ş ğ Ş İ ğ Ö Ö Ü İ ö Ü Ş ö Ğ Ğ Ğ Ö Ö Ü Ö İ Ö Ç Ğ Ğ ö Ö Ğ Ö Ü Ç Ö ÜĞÜ Ö ÜĞÜ Ü Ğ ö İ ö Ğ Ğ Ğ ö Ü Ü Ğ Ğ ö Ü Ğ ö Ü ö ö Ü Ö ö Ü ö ĞÜ ö ÜĞÜ Ü Ü Ö ö ö ö Ğ

Detaylı

ç ö ö ç ğ ğ ç ğ ğ ö

ç ö ö ç ğ ğ ç ğ ğ ö ç ç ç ç ö ç ğ ğ ğ ğ ç ö ğ ğ ç ç ğ ğ ç ğ ö ö ç ğ ğ ç ç ö ç ö ç ğ ğ ç ö ö ç ö ö ç ğ ğ ç ğ ğ ö ğ ç ğ ö ç ğ ç ç ğ ç ç ö ö ö ç ğ ö ç ğ ç ç ğ ö ç ç ç ö öç ö ç ğ ğ ö ç ğ ç ö ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

30 MALİ BORÇLAR *** En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek

30 MALİ BORÇLAR *** En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek 30 MALİ BORÇLAR *** 3.. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek olan borçlardır. 30 Mali Borçlar 14 32 Ticari Borçlar 33

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha...

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha... İÇİNDEKİLER Türkçe Çeviri Hakk nda.............................................................. 7 kinci Bask Hakk nda................................................................ 8 Sahada Dil Dokümantasyonu....................................................

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR. Aday Kimlik Ad Soyad Sınav Lisans Lisans 1 A233139 2 A234223 3 A234363 4 A2712 5 A223251 6 A227829 7 A232737 8 A228288 9 A232288 A2596 11 A234425 12 A233457 13 A227794 ******* 36 19******* 90 ******* 46

Detaylı

ÜN VERS TEYE G R SINAV SORULARI

ÜN VERS TEYE G R SINAV SORULARI ÜN VRS TY G R SINV SORULRI. 000 - ÖSS. 00 - ÖSS m( ) = 90 = cm = cm = cm > H G Yukar daki verilere göre ) ) ) ( ) ( ) ) 9 ) 9 kare, = =, G = G, H, G do rusal;, H, do rusal ise H H ) ) ) ) ). 000 - ÖSS.

Detaylı

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi;

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi; S i s t e m - a t i k M e m b r a n K a p a k S i p a r i T a k i p v e Ü r e t i m T a k i p S i s t e m i ; T ü r k i y e l d e b i r i l k o l a r a k, t a m a m e n m e m b r a n k a p a k ü r e t

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme 8. SINIF Sevgili Ö renciler, SBS nin kald r lmas ile bunun yerine yaz l s navlar n merkezî bir uygulamayla yap lmas n esas alan bir sistem getirilmifltir.

Detaylı

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17 B R N C BÖ LÜM SES B L G S a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER Gazi Üniversitesi 17 1-ALFABE Tür ki ye Türk çe sinin alfabesinde 29 harf var d r. A a (a) ayakkab B b (be) bebek C

Detaylı

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2 BÖÜ IŞI VE GÖGE IŞTIRR ÇÖZÜER IŞI VE GÖGE a) c) N N O O P P R R pee pee ve noktalaı yalnız kaynağınan, P ve R noktalaı yalnız kaynağınan ışık alabili noktası yalnız kaynağınan, O ve P noktalaı yalnız kaynağınan

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. BÖÜ GAZ BASINCI ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 3. ı ı Z ı 1. I II III,, muslukları açıldığında: I düzeneğinde: aptaki yüksekliği arttığından, kabın tabanına yapılan toplam basınç artar. Borudaki

Detaylı

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına BÖÜM 8 R VE DEE MDE SRU - 1 DEİ SRUARI ÇÖZÜMERİ 1 1 yönü (+), yönü ( ) alınırsa kuvvetlerin noktasına torkları, x = d d = d olur evha 1 yönünde, d lik torkla döner d d 1 d 4 uvvetlerin noktasına göre torkların

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

P İO N D İA 45 m g ta b le t A ğız yolu ile a lın ır

P İO N D İA 45 m g ta b le t A ğız yolu ile a lın ır P İO N D İA 45 m g ta b le t A ğız yolu ile a lın ır Etkin madde: H er tablet 45 m g pioglitazon (hidroklorür olarak) içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz m onohidrat, hidroksipropil selüloz, kalsiyum karboksim

Detaylı

2016 TARTIM ÜRÜNLERİ

2016 TARTIM ÜRÜNLERİ 206 TARTIM ÜRÜNLERİ laboratuvarürünleri S A A T C A M L A R I - c a m > DİN 234 standartlarına uygun borosilikat 3.3 camdan üretilir. Değişik malzemelerin ve kim yasalların tartım ı için idealdirler. no

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R E ST R Y, Ü N IV E R SIT Y O F İS T A N B U L

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R E ST R Y, Ü N IV E R SIT Y O F İS T A N B U L S E R Î S E R IE S S E R IE SE R IE.CÎLT V OLÜM E B A M ) TOM E SA Y I N U M B E R H E F T P A SC IC U L E 1988 ÎSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI. Kaliteli Üret! Elde Et!

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI. Kaliteli Üret! Elde Et! T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kaliteli Üret! Elde Et! ANKARA - 2015 YÜKSEK VERİM VE KALİTE İÇİN GÜBRELEME > / Yüksek verim ve kalite için buğdayın

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

< a H < < ^ 5 i r DÖNEM 3 HBD BECERİLERİ YETERLİLİK DURUMU ( 3.ÖBD SONUÇLARI) M U R A T H A N M y M M

< a H < < ^ 5 i r DÖNEM 3 HBD BECERİLERİ YETERLİLİK DURUMU ( 3.ÖBD SONUÇLARI) M U R A T H A N M y M M F A K Ü L T E N O A D I - S O Y A D I CL LU H < < CL P O ı/) CL < LU ^ 5 i r CL LU V) *~3 < a z CÛ 8 1. 1 9 8 8 9 1 1 5 1 7 M U R A T D U R S U N M y M M 2. 2 0 0 6 1 0 5 1 2 0 R U H T A N U Z U N M y

Detaylı

ö ş ğ ö ğ öğ ş ş Ü İ ş ö öğ ş öğ ğ ş ğ ş ğ ğ Öğ öğ öğ Ö Ö ş ö ö ö ş Ü ö ğ öğ ş öğ ö ş ş ş ş Ü ş öğ ö ğ ş ö ö ş öğ ş ş ş ö ş öğ ş Ü ş Ü öğ Ö ş ğ ğ Ö öğ

ö ş ğ ö ğ öğ ş ş Ü İ ş ö öğ ş öğ ğ ş ğ ş ğ ğ Öğ öğ öğ Ö Ö ş ö ö ö ş Ü ö ğ öğ ş öğ ö ş ş ş ş Ü ş öğ ö ğ ş ö ö ş öğ ş ş ş ö ş öğ ş Ü ş Ü öğ Ö ş ğ ğ Ö öğ ş Ü ğ Öğ ö ğ İ ş ş ğ ş ğ ğ Ş Ü İ Ğ öğ ö İĞİ ş«ö ş Ü ğ öğ ö ö ş ş Ü ğ öğ ş öğ ğ Öğ ö ğ ş ş Ü ğ Öğ ö ğ ş ğ ş ş öğ ö ö öğ ö öğ ş ş Ü ğ ğ öğ ö öğ öğ ö ş ş ş ğ ş ş ğ ş ş ş ş ğ öğ öğ ş ş ö ş ğ ö ğ öğ ş ş Ü İ

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A367828 43*******70 EM*** EK*** MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ PR. 86.40 100 93,2 2 A372569 24*******68 SE*** ŞA*** SİYASET

Detaylı

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa;

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa; 1. BÖÜ EESTROSTATİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ ODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 1.. 1. Z. yatay üzlem 8 yatay üzlem ve küeleinin ve küeciğinin yükleinin işaeti I., II. ve III. satılaaki gibi olabili.

Detaylı

üü Ü ğü Ş ü ğ Ü ğ ğ ğ ğ ğ ü Ç ü ü ğü ü ç ü ğ ü ü Ş ğ ğ ğ ü ü

üü Ü ğü Ş ü ğ Ü ğ ğ ğ ğ ğ ü Ç ü ü ğü ü ç ü ğ ü ü Ş ğ ğ ğ ü ü ğ Ü Öğ ğ ğ Ç Ü Ş Ç ğ Ç Ş ü ü üğü ü ğ ç ü ü ü ü Ü Öğ ü ğ ü ü ü ğ ç ü üş üü Ü ğü Ş ü ğ Ü ğ ğ ğ ğ ğ ü Ç ü ü ğü ü ç ü ğ ü ü Ş ğ ğ ğ ü ü Ş ğ ç ğ ğ Ş ü Öğ ğ ğ Ç Ş ğ ç Ş ü ü ç Ş ğ ğ ğ Ö ü ü Ş ğü ç ç ğ Ş ü ğ ğ

Detaylı

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI Jo h n R a v v l s HALKLARIN YASASI VE Ka m u s a l A kil D ü ş ü n c e s İn İn Y e n İde n Ele A l in m a s i 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI J O H N R A W L S John Rawls 1921 yılında

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

ATAM MARŞI ... œ. œ. œ. œ. œ. -œ. œ œ bœ. œ œ nœ ... œ œ œ Œ œ œ. & b 1- &b œ j œ j œ j œ œ œ nœ œ. . œœ œ œ œ œ. œ Œ. œ œ. œ œ j œ.

ATAM MARŞI ... œ. œ. œ. œ. œ. -œ. œ œ bœ. œ œ nœ ... œ œ œ Œ œ œ. & b 1- &b œ j œ j œ j œ œ œ nœ œ. . œœ œ œ œ œ. œ Œ. œ œ. œ œ j œ. q=100 ATAM MARŞI Söz ve Müzik: Ziya AYDINTAN Eşlik Düzenleme:Ercan BAŞ 2 &b4 { Piano q=100.......... 2 & b - 4 œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ intro...? 2 b 4 œ œ œ œ œ œ œ. œ. œ. œ. œ. -œ œ. œ. œ. œ. œ. œ. œ..

Detaylı

Ç İ Ş Ç ü ç Ç ö ğ Çİ İ Ö ğ ş ü ç ğ ş ö ü ş ç ş ü ü ğ ğ ü ğ ğ ğ ş ç ç ğ ö ü ü ç ö ç ş Ç ş ş ğ ç İ İ ş ü ü İ İ İ ş ç ş ş İ İ ç ü ü Ç ç ç İ ş İ İ ş ğ

Ç İ Ş Ç ü ç Ç ö ğ Çİ İ Ö ğ ş ü ç ğ ş ö ü ş ç ş ü ü ğ ğ ü ğ ğ ğ ş ç ç ğ ö ü ü ç ö ç ş Ç ş ş ğ ç İ İ ş ü ü İ İ İ ş ç ş ş İ İ ç ü ü Ç ç ç İ ş İ İ ş ğ İ Ç İ Ç Ü İ İş ş ğ ş ü Ü İ İ Ü İ İ Ü ç ş ş ğ Ğ İ ç ğ Ç ö ü ç Ü ç ş ş ğ ö ü ü ç ş ş ğ ü ş ğ ş ç ş ğ ş ü ü ü ç ç ü ş ü ğ ç ş ü ü ü ü ü ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ü ç ç ş ş ş ğ ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ Ü Ü İ Ç İ Ş Ç

Detaylı

İ ğ ğ çö Ç ç ö ğ ğ çö ç ö ö Ö ğ ö ğ ç ğ ç Ü İ İ Üİ ö ğ ö ö ğ öğ ğ ğ İ ğ ç ğ ö İ ğ öğ öğ öğ öğ ç ğ ğ Ü

İ ğ ğ çö Ç ç ö ğ ğ çö ç ö ö Ö ğ ö ğ ç ğ ç Ü İ İ Üİ ö ğ ö ö ğ öğ ğ ğ İ ğ ç ğ ö İ ğ öğ öğ öğ öğ ç ğ ğ Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ğ ö ç ç İ ğ İ ğ ö İ ğ ö İ İ ğ ğ çö Ç ç ö ğ ğ çö ç ö ö Ö ğ ö ğ ç ğ ç Ü İ İ Üİ ö ğ ö ö ğ öğ ğ ğ İ ğ ç ğ ö İ ğ öğ öğ öğ öğ ç ğ ğ Ü ğ Ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ğ ö ö Öğ ö ğ öğ ö Ö öğ ğ ğ ğ öğ ö İ ç ç

Detaylı

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ SAKARKÖY Uzun boy lu bir can lı ol ma yı ben is te me dim. Ben, doğ du ğum da da böy ley dim. Za man la da ha da uzadım üs te lik. Bü yü düm. Ben bü yü dük çe di ğer can lılar kı sal dı lar, kü çül dü

Detaylı

ö ç Ö ğ Ş ö ç İ ç Ğ İ İ Ç

ö ç Ö ğ Ş ö ç İ ç Ğ İ İ Ç Ş İ Ü İ İ İ ç ö ö İ ö Ğ ş ğ ş ş ğ ö Ç ö ç ğ ö ç Ö ğ çö ö ç Ö ğ Ş ö ç İ ç Ğ İ İ Ç Ö ğ ö ö Ç İ İ ç ç ç ö ö ç ç ç ç ç ğ ş ö ç ş ğ Ç ş ç ş ç ğ ö ğ ç ş ö çö ç ö İ ç İ Ş ö ş ğ ş ş ö «ş ç ç ş ğ ö ğ ç ğ İ Ş ş

Detaylı

ç Ğ İ Ş İ Ş Ç Ç Ğ Ü ç Ş Ş Ç Ğ Ü İ ç ç Ğ İ Ğ Ö Ö Ğ Ü Ş İ ç Ğ » İ «İ Ç Ğ Ş Ö İ Ü İ Ş Ş» Ğ Ğ Ğ İ İ « İ Ş İç Ö»» Ğ Ş İ İ ç Ğ ç « Ü ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ş ç ğ ğ ç ç ç İ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ

Detaylı

MESLEK HUKUKU. Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

MESLEK HUKUKU. Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir MESLEK HUKUKU Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Mevzuat Yayınları 1 Grafik ve Uygulama: Evren Günay Bask ve Cilt TOR OFSET SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Hadımköy Yolu Akçaburgaz Mah.

Detaylı

BU KALEM UN(UFAK)* SEL YAYINCILIK. Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları:

BU KALEM UN(UFAK)* SEL YAYINCILIK. Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları: BU KALEM UN(UFAK)* Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları: 60 mm Dizüstü Meşkler ve İçcep Meşkleri Elma / Örgü Teknikleri Üzerine Bir Roman Denemesi Bu Kalem - Bukalemun Bu Kalem - Melûn Bu Kalem - Un(Ufak)

Detaylı

ÖĞRETİM) PR. ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 46*******5 ME*** YI*** İŞLETME PR. (AÇIKÖĞRETİM) ,000 83,9500 Kazandı

ÖĞRETİM) PR. ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 46*******5 ME*** YI*** İŞLETME PR. (AÇIKÖĞRETİM) ,000 83,9500 Kazandı MUHASEBE VE DENETİM,TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A3 3******* İB*** KE*** 93. 95, 9, Kazandı A77 *******5 ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN

Detaylı

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR...

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR... BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR I. ANAYASA HUKUKU... A. A a asa Hukuku u Ta ı ı... B. A a asa Hukuku u Ko usu... II. ANAYASA KAVRAMI... A. Te i oloji... B. A

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum 1 A3719 3*******1 İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BE*** İL*** 7.1 95,,55 Kazandı A37793 33******* EB*** ŞE*** İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PR.. 9, 5,3 Kazandı 3 A33 17*******5 SE*** YÜ*** PSİKOLOJİ PR.. 5, 3,9

Detaylı

Ç ö ğ İ İ İ İ Ç ö ğ İİ İ İ ğ ğ ğ ç ç İ İ İİ ğ ç ç ö Ö Ö ğ ö ç ğ Ç Ç ğ Ç ğ Ü

Ç ö ğ İ İ İ İ Ç ö ğ İİ İ İ ğ ğ ğ ç ç İ İ İİ ğ ç ç ö Ö Ö ğ ö ç ğ Ç Ç ğ Ç ğ Ü Ç ö ğ İ İ İ İ Ç ö ğ İİ İ İ ğ ğ ğ ç ç İ İ İİ ğ ç ç ö Ö Ö ğ ö ç ğ Ç Ç ğ Ç ğ Ü İ Ç Ü ö ğ ö ğ Ü öğ ç Ç İ ğ ö İ ğ ç ğ Ğ İ ç ç ö ç İ Ğ İ ö Ğ ç Ü ö Çö çö Ü ğ ö ö ö ç ö ğ Ç ö ö ç ö ö ğ Çö ğ çö ö İç ç ö İ İ İ

Detaylı

Ğ Ş Ğ

Ğ Ş Ğ Ğ ç ç ö ç ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö Ğ Ş Ğ ç Ğ Ğ öğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ öğ Ğ Ğ ç Ö ö ç ö ç ç Ö «ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç Ö Ç ö Ğ Ö Ö ç Ç Ş ç Ö Ö ö ö ö ç ö ç Ğ ö ç ç ö ç ç

Detaylı

Ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ö ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ö ğ ö ğ ğ ö ç ö ğ ö ğ ğ ğ ö ö ğ ğ ö ö ö ç ö ö ğ ç ğ ğ ğ ö ö ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ç ğ ğ ğ ö İ ğ ç

Ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ö ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ö ğ ö ğ ğ ö ç ö ğ ö ğ ğ ğ ö ö ğ ğ ö ö ö ç ö ö ğ ç ğ ğ ğ ö ö ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ç ğ ğ ğ ö İ ğ ç ö Ö Ğ Ğ ö ğ İ ğ Ğ İ Ç Ş İ Ö ö ö ö İ ö İ Ç İ ö ğ ğ ö İ Ğ İ İ İ İ Ğ İ İ ğ İ Ç ç İ ö Ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ğ ö ğ ö ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ö ğ ö ğ ğ ö ç ö ğ ö ğ ğ ğ ö ö ğ ğ ö ö ö ç ö ö ğ ç ğ ğ ğ ö ö ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ

Detaylı

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR Tİ 45 75 75 4 5 5 80 80 6 5 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 40 40 50 0 BÖÜ ASA VE DÜZE AAAR ansıma ve Düzlem Aynalar ÇÖZÜER Alıştırmalar 5 9 6 0 7 4 8 46 Tİ 5 9 6 0 7 4 8 Tİ 47 4 6 7 8 4 9 5 0 48 Tİ a)

Detaylı

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir.

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir. 1. BÖÜM A DAGAARI AIŞTIRMAAR ÇÖZÜMER A DAGAARI 1.. (c) T λ 5c Şe kil de 5 c lik kıs ı,5 dal ga a kar şı lık ge lir. 0 5 (c) Bu du ru da, 5 λ = 5 λ = 10 c Dal ga nın aıla hı zı, 60 V = = = 15 t c/ s Dal

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖÜM 1 MADDE VE ÖZEİERİ MODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 1. atıların belirli bir şekilleri vardır. Tanecikler birbirlerini çeker. Sıvı moleküllerinin birbirleri üzerinden

Detaylı

ğ Ü ö ç ö Ü ö ğ ğ Ü ö Ü ç Ç ç ö ö ğ ç ç ö ö ç ö ö ğ ç ç ğ ğ ğ ö ğ ğ ç ğ ö ç ç ç ö ğ ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ö Ü ç ö ö ğ Ç ö ğ ğ ö ç ğ ç ğ ö ç ç ğ ö ç ğ ğ ğ ç

ğ Ü ö ç ö Ü ö ğ ğ Ü ö Ü ç Ç ç ö ö ğ ç ç ö ö ç ö ö ğ ç ç ğ ğ ğ ö ğ ğ ç ğ ö ç ç ç ö ğ ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ö Ü ç ö ö ğ Ç ö ğ ğ ö ç ğ ç ğ ö ç ç ğ ö ç ğ ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ Ü ö ç ö Ü ö ğ ğ Ü ö Ü ç Ç ç ö ö ğ ç ç ö ö ç ö ö ğ ç ç ğ ğ ğ ö ğ ğ ç ğ ö ç ç ç ö ğ ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ö Ü ç ö ö ğ Ç ö ğ ğ ö ç ğ ç ğ ö ç ç ğ ö ç ğ ğ ğ ç ç ğ ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ö ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k 2016 HORTUMLAR 103 laboratuvarürünleri H O R T U M L A R - k a u ç u k > Uluslararası standartlara uygun olarak 45A sertlik derecesinde en iyi kalite saf, esnek ve doğal kauçuktan üretilirler. > -25 C

Detaylı

PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) NEW PALTZ) (ÜCRETLİ) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM)

PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) NEW PALTZ) (ÜCRETLİ) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 1 A377 13******* ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ, LİSANS MU*** SÜ*** PROGRAMI, (ÖRGÜN 91. 1, 95, Kazandı A373 *******1 EKONOMİ PR. (İNGİLİZCE) (UOLP-SUNY FE*** KA*** NEW PALTZ) (ÜCRETLİ).3 1, 9,15 Kazandı 3 A3797

Detaylı

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)...

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)... Sayfa No....................................................................9 - Kümeler Konu Özeti.......................................................... 9 Konu estleri ( 6)...........................................................

Detaylı

istatistik El 10 1_ ve 2_ sorular a Ş3 gldakl bilgilere göre Al 4 Bl 6 cı 7 Dl 8 Al 5 B) 12 CL 27 D) 28 E) 35 2Q 10 BS 4200-A

istatistik El 10 1_ ve 2_ sorular a Ş3 gldakl bilgilere göre Al 4 Bl 6 cı 7 Dl 8 Al 5 B) 12 CL 27 D) 28 E) 35 2Q 10 BS 4200-A 2Q 10 BS 4200- İstatistik sorulannın cevap l anmasında gerekli olabilecek tablolar ve f ormüller bu kita p ç ığın sonunda ver-ilmiştir. 1_ ve 2_ sorular a Ş3 gldakl bilgilere göre cevaplandırılacaktır

Detaylı

IŞIK VE GÖLGE BÖLÜM 24

IŞIK VE GÖLGE BÖLÜM 24 IŞI VE GÖLGE BÖLÜM 24 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖÜMLER 1 1 Dünya Ay Günefl 2 2 Bu olay ışı ğın fak lı say am o la a fak lı hız la a yayıl ı ğı nı açık la ya maz Şe kil

Detaylı

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAŞINMASINDA KULLANILAN KABLO HATLAR Prof. Dr. Turgay AYKUT 1 K ı s a Ö z e t Bu yazıda oruıan ürünlerinin

Detaylı

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir.

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. PARAGRAF TAMAMLAMA GİRİŞ CÜMLESİ Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. Paragrafı konusu u ü lede ortaya atılır. Tü de geli ge elde özele yö te i i uygula dığı paragraflarda

Detaylı

B A R T IN Ü N İV E R S İT E S İ K O N U T T A H S İS K O M İS Y O N U T O P L A N T IS I T o p lan tı no : 75

B A R T IN Ü N İV E R S İT E S İ K O N U T T A H S İS K O M İS Y O N U T O P L A N T IS I T o p lan tı no : 75 B A R T IN Ü N İV E R S İT E S İ K O N U T T A H S İS K O M İS Y O N U T O P L A N T IS I T o p lan tı no : 75 T o p lan tı tarih i :fliz./p$t/205 T o p lan tı sa a ti : l ı :0 0 T o p lan tı y eri : Bartm

Detaylı

ğ İ Ü Ü İĞ Ğİ İ İ Ü Ü Ü Ü ğ ğ öğ ğ ö Ö ğ ç ğ ş ğ ğ ç ç ğ ğ ö ğ ş ğ ğ ç ö ş ö ş ş ğ İ ş ğ ğ ç Ö ö ö ş ş ğ ğ ğ ğ ö ş ö ş ğ ğ ğ ğ Ü ğ ç Ş ç Ü ğ ş ş ç ş ş ö ö ş ç ş ş ğ ş ş ğ ğ İ ş ğ ç ğ ç ç ö öğ Ü ğ ç ş ğ

Detaylı

SERÎ B CİLT 34 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SERÎ B CİLT 34 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ TÜRKİYE DE EN YAŞLI SEDİR AĞACI AMBAR KATRAN Doç. Dr. M. D oğan KANTARCI3 K ı s a Ö z e t Sedir orm anlarım ızdaki araştırm alarım

Detaylı

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR Bu proje, T.C. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilmektedir. Bu araştırmada kullanılan veri toplama araçları ve raporu Sn. Dr. Özgür Dirim Özkan ve Sn. Oğuzhan

Detaylı

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU BİRİM İM A R V E Ş E H İR C İL İK D A İR E S İ B A Ş K A N L IĞ I Tarih:10.10.2018 İTİRAZ SAHİBİ Ö Z E L Ş A H IS L A R MECLİS TOPLANTISININ

Detaylı

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir.

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir. 1-MISIR ISLAH ARAŞTIRMALARI 1.1.Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanının Şeker Mısırı (Zea mays sacchararata Sturt.) Çeşitlerinde Taze Koçan ve Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi Proje

Detaylı

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I im ar ve Ş ehircilik Dairesi Başkanlığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I im ar ve Ş ehircilik Dairesi Başkanlığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A W «7 W H ^ W.. «W W 4 W W i;w W I Planlama Şube Müdürlüğü Sa/ı: 90852262-301.03-E.964 Tarih: 05.04.20171231 Dos/a Numarası: 2017-64110 İQ T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı