SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu"

Transkript

1 Sayfa1 SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Tarih Revizyon No 2012 / Ekim 4

2 Sayfa2 İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları RTK Sabiti Yapılandırma Ayarları RTK Gezicisi Yapılandırma Ayarları Detay Alımı Ofset Otomatik Alım Aplikasyon Dönüşüm Nokta Dosyası Aktarımı DWG Dosya Okuma-Yazma SL50 yi El GPS i Olarak Kullanma 39-40

3 Sayfa3 1. İş Dosyası Oluşturulması Kontrol ünitesi masa üstünde bulunan SATLAB SurvCE ikonuna iki kere tıklanır ve program çalıştırılır. Program, iş yöneticisini açarak size yardımcı olur. İki seçenek vardır : Son İşe Devam Et Mevcut İş Seç / Yeni İş Aç Mevcut İş Seç / Yeni İş Aç seçeneği seçilir. Açılan sayfada İsim satırına iş ismi yazılır. İsim yazmak için satıra dokunduğunuzda sanal klavye otomatik olarak açılacaktır. Noktalama işaretleri içermeyen bir iş adı yazılır ve basılır. Tamam a Dikkat : İş dosyaları NandFlash/SurvCE/Data klasörü altında oluşturulur. Farklı bir dizin için Yukarı Dizin ve Yeni Klasör fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.

4 Sayfa4 İşe isim verildikten sonra yazılım otomatik olarak İş Ayarları menüsüne yönlenir. Seçenekler, Aplikasyon, Yeni İş, Sistem ve Format sekmelerinden oluşan İş Ayarları menüsünün Sistem sekmesinden koordinat sistemi seçimi yapılır. Sistem sekmesine ait ayarlar : Mesafe : Metrik Açı : Gon / Grad Azimut Sıfır Ayarı : Kuzey şeklinde olmalıdır. Projeksiyon seçimi için Projeksiyon Listesi butonuna tıklanır. Açılan pencerede Önceden Tanımlı Ekle seçilir. Ülke Türkiye olarak seçildiğinde ITRF ve ED-50 datumunda kullanılabilecek koordinat sistemleri listelenir. Bulunduğunuz yerin dilim orta meridyeni ve çalışmak istediğiniz dilim genişliğine göre uygun bir sistem seçilir. Örn : Turkiye/ITRF/3 Derece/Dilim 33 gibi. Tamam ile koordinat sistemi seçimi bitirilir.

5 Sayfa5 İş ayarlarının Format sekmesinde Koordinat Sırası kullandığınız sistemlere uygun olarak seçilir. Y,X seçimi ülkemizde kullanılan CAD yazılımlarının genel olarak kullandığı format olduğundan bu şekilde seçilebilir. Seçenekler sekmesinde Her Noktaya Zaman Damgası Ekle seçeneği mutlaka seçilmelidir. Bu seçenek seçilmediği sürece yapılan ölçülere ait tarih-zaman bilgisi depolanmaz. Seçimlerden sonra tıklanır ve iş ayarları oluşturulmuş olur. Tamam Dikkat : Seçilen iş ayarları açılacak sonraki işler için de iş ayarı olarak kabul edilecektir. Seçtiğiniz ayarlar haricinde bir ayar değişikliği yapacaksanız değişiklik yapmadan onaylamayınız.

6 Sayfa6 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları Ayar menüsünde yer alan Gezici Kur seçilir. Gezici Kur menüsü altında ayarların yapıldığı; Güncel, Haberleşme, Ayarlar ve RTK sekmeleri bulunur. Güncel sekmesinde; Üretici : SATLAB Model : isurvey SL500 seçilir. Haberleşme sekmesinde GNSS alıcısı ile kontrol ünitesinin Bluetooth üzerinden haberleşmesi sağlanır. Bunun için ; Tip : Bluetooth seçilir. Bir GNSS alıcısını kontrol ünitesi ile eşleştirmek için Tipi kutusu yanında yer alan Ayarlar a tıklanır ve Bluetooth Yöneticisi açılır.

7 Sayfa7 Bluetooth Aygıtları menüsünde yer alan ; Alıcı Bul seçilir ve aygıtlar listelenmeye başlar. Bulunan aygıtlar yandaki gibi bir listede görüntülenir. İletişim kurulacak alıcı seçilir ve Tamam a tıklanır. Seçilen alıcı listeye eklenir. Bağlantının güvenliği için Alıcıya PIN Gir butonuna tıklanır 1234 PIN kodu olarak girilir ve tıklanır. Tamam a Bu işlemler yapıldıktan sonra bağlantı kurulacak alıcı seçilir ve ikonuna tıklanarak bağlantı yapılır.

8 Sayfa8 Bluetooth ile bağlantı sağlandıktan sonra Ayarlar sekmesine geçilir. Bu sekmede yer alan alarlar ; Anten Yüksekliği : Ölçülür ve girilir. Yükselme Açısı : 10 Güncelleme Hızı : 10 Hz seçilir. Ayrıca anten yüksekliği tipi Düşey veya Eğik seçilir. Jalon üzerindeki yükseklik tipi Düşey dir. Ham Verileri Kaydet kutucuğu mutlaka işaretlenmelidir. Bu seçim arazide yapılan tüm ölçülerin ham kayıtlarının tutulmasını sağlar. TUSAGA-AKTİF ile yapılan ölçülerinde çizelgeleri oluşturulurken bu ham verilerden faydalanılır. Son olarak RTK sekmesine geçilir. Bu bölüm ölçüye başlama açısından son derece önemlidir. CORS gezicisi olarak kullanılacak bir alıcı için ; Aygıt : Dahili GSM Modem seçilir ve Ayarlar a tıklanır. Cihaza takılan SIM kartın internete bağlanabilmesi için bir profil seçilir. Seçim yapıldıktan sonra Tamam a tıklanır. RTK sekmesine geri dönülür. Ağ : NTRIP (CORS) seçilir ve Ayarlar a tıklanır. NTRIP Sunucuları için bir pencere açılır.

9 Sayfa9 Bu bölümde bağlantı kuracağımız CORS hizmet sunucuna ait bilgiler girilir. İsim kutusunda bulunan yazılır. Örn : SATLAB IP Numarası : Port : 2101 Kullanıcı Adı : (TKGM den Alınır) Şifre : (TKGM den Alınır) Ok a tıklanır ve bir profil ismi Bu bilgiler doğru girildikten sonra süreci başlatılmış olur. Tamam a tıklanır ve bağlantı Dikkat : TKGM den aldığınız şifreler küçük-büyük harfe duyarlıdır. Lütfen size gönderildiği gibi şifreleri giriniz. Bir süre sonra açılan bir pencerede çözüm yöntemleri listelenir. TUSAGA-AKTİF için örnek liste aşağıdaki gibidir. VRSCMRP SAPOS RTCM3NET VRSRTCM31 : GPS+GLONASS, Sanal İstasyon Metodu : GPS, Alan Düzeltme Parametresi Metodu : GPS+GLONASS, Ana-Yardımcı İstasyon Metodu : GPS+GLONASS, Sanal İstasyon Metodu SATLAB GNSS kartı için en uygun olan yöntem VRSCMRP seçilir ve Tamam a tıklanır. Kontrol ünitesi ekranında Bağlantı Başarılı ifadesi gözükür ve işlem sonlandırılmış olur. CORS ile bağlantı kurulduğunda GNSS alıcısı panelinde veri linkine ait LED sabit olarak YEŞİL renkte yanmalıdır. Düzeltme gelmeye başladığında LED in ortasında TURUNCU ışık yanıp sönecektir. Dikkat : GNSS alıcısına takılan SIM kartın internet erişimine açık ve PIN kodunun kaldırılmış olması gerekmektedir. Bu gereksinimler yerine getirilmeden CORS ile bağlantı yapılamamaktadır.

10 Sayfa10 3. RTK Sabiti Yapılandırma Ayarları RTK yapmak için bir kurulacak bir sabitin kurulum şekli aşağıdaki gibi olmalıdır. Radyo modem anteni mutlaka takılmalıdır. GNSS Alıcısı Radyo Anteni Anten uzatma çubuğu Tribrach ve Adaptörü Alet Sehpası

11 Sayfa11 Ayar menüsünde bulunan Sabit Kur seçilir. Sabit Kur menüsü altında 4 tane sekme bulunur. Kurulumla ilgili tüm ayarlar bu sekmelerde yapılır. Güncel sekmesinde ; Üretici : SATLAB Model : isurvey SL500 seçilir. Haberleşme sekmesinde ; Tip : Bluetooth seçilir ve eğer otomatik bağlantı yapılmamışsa butonuna basılarak Bluetooth yardımcısı kullanılarak bağlantı kurulur.

12 Sayfa12 Haberleşme sekmesinde ; Tip : Bluetooth seçilir ve eğer otomatik bağlantı yapılmamışsa butonuna basılarak Bluetooth yardımcısı kullanılarak bağlantı kurulur. RTK sekmesinde ; Aygıt : Dahili UHF Modem seçilir ve butonuna tıklanır. Karşımıza gelen pencerede Çıkış Gücü : 1 Watt Kanal : 1, 2, 3. (hangisini kullanacaksanız) seçilir. Tamam a tıklanır ve Mesaj Tipi : CMR+ olarak seçilir. Tekrar Tamam a tıklanır. Kurulumun bu adımında sabit için koordinat girmemiz gerekir. Kurulan yerin bir koordinatı yoksa ; GPS den Oku seçilir. Koordinat varsa; Grid Sistem Koordinatlarını Gir seçilir.

13 Sayfa13 Koordinat giriş ekranına doğrudan koordinatlar elle girilebileceği gibi eğer nokta kontrol ünitesinde kayıtlı ise botunu ile listeden de seçilebilir. Nokta Listesi Seçim yapıldıktan sonra Tamam a tıklanır. Girdiğiniz koordinatlar coğrafi koordinatlara çevrilerek size gösterilir. Burada yer alan Sabit ID: bölümüne CMR+ mesaj tipini destekleyecek şekilde 1-32 arasında bir değer girmeniz gerekir. ID girildikten sonra gönderilir. tıklanır ve girdiğiniz tüm parametreler modeme İşlem sonunda Sabit kurulumu başarılı. Ayarlar dosyaya kaydedilsin mi? uyarısı çıkar ve Evet seçilir. İş ile aynı adı taşıyan ve uzantısı.ref olan bir dosya kaydı için seçilir. Tamam

14 Sayfa14 4. RTK Gezicisi Yapılandırma Ayarları RTK yapmak için bir yapılandırılacak bir gezicinin kurulum şekli aşağıdaki gibi olmalıdır. Radyo modem anteni mutlaka takılmalıdır. Radyo Modem Anteni GNSS Alıcısı Kontrol Ünitesi Kontrol Ünitesi Tutucusu Karbon Fiber Jalon

15 Sayfa15 Ayar menüsünde bulunan Gezici Kur seçilir. Gezici Kur menüsü altında 4 tane sekme vardır. Kurulumla ilgili tüm ayarlar bu sekmelerde yapılır. Güncel sekmesinde ; Üretici : SATLAB Model : isurvey SL500 seçilir. Haberleşme sekmesinde ; Tip : Bluetooth seçilir ve eğer otomatik bağlantı yapılmamışsa butonuna basılarak Bluetooth yardımcısı kullanılarak bağlantı kurulur.

16 Sayfa16 Ayarlar sekmesinde ; Anten yüksekliği ölçülür ve girilir. Yükselme açısı : 10 olarak seçilir. Konum Hızı : 5 Hz seçilir. Ham Verileri Kaydet seçeneği işaretlenir. Dikkat : TUSAGA-AKTİF çizelgesi hazırlamak isteyen kullanıcıların bu seçimi mutlaka yapması gerekir. RTK sekmesinde ; Aygıt : Dahili UHF Modem seçilir ve tıklanır. butonuna Karşımıza gelen pencerede Çıkış Gücü : 1 Watt Kanal : 1, 2, 3. (hangisini kullanacaksanız) seçilir. Tamam a tıklanır ve Mesaj Tipi : CMR+ olarak seçilir. Tekrar Tamam a tıklanır. Dikkat : Gezicinin kanal ve çıkış gücü ayarı sabit ile aynı olmalıdır. Aksi durumlarda sabitten düzeltme datası alınamaz. Bu sebeple buradaki ayarları sabitte kullandığınız ayarlar olarak giriniz. Dikkat : Sabit veya gezici kurulumu sonrasında düzeltme yayınının yapılması-alınması ile ilgili hem sabit hem de gezici GNSS alıcısında gözle kontrol yapabilirsiniz. Başarılı bir kurumundan sonra GNSS alıcısının veri link LED i aşağıdaki gibi KIRMIZI renkte yanıp sönecektir. KIRMIZI renkte yanıp sönen bu LED in anlamı : Sabit İçin : Düzeltme yayını yapıyor. Gezici İçin : Düzeltme yayınını alıyor.

17 Sayfa17 5. Detay Alımı Ölçüm menüsünde, Alım Seçilir. Alım Ortalamalı Alım Ofset Ayarlar Okuma Yapılandırma Çözüm Durumu Uydu İzleme Ölçek Çubuğu Koordinatlar Uydu Sayısı Yatay-Düşey Hatalar Ekran Ayarları Limitleri Bul Önceki Pencere Büyüt Küçült lt Belirli Bir Bölgeyi Büyüt lt

18 Sayfa18 Alıma başlamadan önce Nk: satırına istediğiniz bir nokta adı giriniz. HT: Anten yüksekliğini ifade etmektedir ve jalon üzerinden okuduğunuz değer girilmelidir. Ekran üzerinde gördüğünüz butonların fonksiyonları aşağıdaki gibidir. Bir kez ölçüm yapar ve otomatik kaydeder. Kontrol ünitesi klavyesinde bulunan ENT tuşu da bu fonksiyonu yerine getirir. İstenilen sayı kadar ölçüm yapar ve otomatik kaydeder. Ulaşılamayan yerler için ofset fonksiyonudur. Bir sonraki bölümde detaylı olarak anlatılacaktır. Alımla ilgili ayarlar yapılır. GPS okuma sayısı gibi parametreler buradan değiştirilir. Uydu izleme ve gözlem menüsüdür. İzlenen uydulara ait bilgiler, DOP bilgileri, link durumu ve referansa ait bilgiler buradan gözlemlenir. Arka plandaki ekranı limitlerine sığdırır. Grafik ekranı büyütür. Grafik ekranı küçültür. Ekran üzerinde görülen noktalara ait öznitelik ve katman bilgileri buradan değiştirilir.

19 Sayfa19 6. Ofset Alım ekranında bulunan Ofset botununa tıklanır. Metod sekmesinden Keşisim veya 2 Nokta yöntemi seçilir. 2 nokta yöntemi örnek olarak anlatılmıştır. 1 nolu nokta üzerinde durulur ve Nokta 1 Oku ile okuma yapılır. 2 nolu noktaya gidilir ve nokta üzerinde iken Nokta 2 Oku ile okuma yapılır. 2 nolu noktadan itibaren bina köşesine olan mesafe ölçülür ve ofset penceresine girilir. Kaydet butonu ile hesaplanan ofset noktası kaydedilir.

20 Sayfa20 7. Otomatik Alım Ölçüm menüsünde yer alan Otomatik Alım seçilir. Mesafe veya zamana göre yapılacak otomatik alım için gerekli ayarlar seçilir. Otomatik alımın başlatılacağı Nokta No yazılır ve Tamam a tıklanır. Otomatik alım başlatılmış olur. Dikkat : Mesafeye göre yapılacak bir otomatik alım için sadece yataydaki değişim göz onuna alınacaksa X/Y : penceresine veri girildikten sonra Z : penceresine 0 yazılmalıdır. Otomatik alımı durdurmak için butonuna basılır. Otomatik alım devam ederken elle bir nokta kaydı gerekirse basılır. butonuna

21 Sayfa21 8. Aplikasyon Ölçüm menüsünde bulunan Aplikasyon butonuna tıklanır. Aplike edilecek noktaların seçilebileceği bir pencere açılır. Aplike edilecek bir nokta iki türlü seçilebilir ; 1. butonuna basılarak Nokta Listesinden 2. butonuna basılarak grafik Harita Ekranından Nokta Listesinden bir seçim yapılmak istenirse aplike edilecek noktanın üzerine tıklanır ve Tamam ile seçilir.

22 Sayfa22 Grafik ekran üzerinden bir seçim yapmak için aplike edilecek noktanın üzerine tıklanır. Her iki şekilde yapılan nokta seçiminden sonra yazılım seçtiğiniz noktanın numarasını ve koordinatlarını kontrol amacıyla ekrana getirir. Aplikasyona başlamak için Tamam a tıklanır. Aplikasyon standart olarak grafik ekran ile başlatılır. Grafik ekranda gösterilen objeler ve bilgilerin anlamı aşağıdaki gibidir. Aplike Edilen Nokta Güncel GPS Konumu Yönlendirme Bilgisi Bu ekranda bir noktayı aplike edebilmek için üçgenle ifade edilen şeklin noktaya doğru yönelmesi gerekmektedir. Yönelim sağlandıktan sonra alt bölümde yer alan yön bilgileri ile hassas yaklaşım sağlanır.

23 Sayfa23 Noktaya yaklaştığınızda ekranın ölçeği otomatik olarak değişir ve daha hassas bir yapı kazanır. Nokta çevresinde tolerans daireleri belirir. Yapılacak işin tecviz değerlerine göre en hassas yaklaşım sağlanır ve nokta aplike edilir. Aplike Edilen Noktanın Kaydı Sonraki Nokta Yeni Nokta Seçimi Aplikasyon Ayarları Aplike Edilen Çözüm Durumu Uydu Bilgileri Güncel Konum Aplike Edilen Nokta GPS Konumu Aplike Edilen Nokta No Yön Bilgileri Kazı-Dolgu Miktarı Ekran Ayarları Limitleri Bul Önceki Pencere Büyüt Küçült lt Belirli Bir Bölgeyi Büyüt lt

24 Sayfa24 Aplikasyon için alternatif bir ekran görünümü daha vardır. Bu görünümde altlık harita görüntülenmez. Sadece aplike edilecek nokta ve alıcı konumu yer alır. Text görünümlü ekrana geçiş için ekranın sol üstünde bulunan ikonuna tıklanır ve kısa yolları içeren bir menü açılır. Bu menüde Text Görünüm seçilir. Text görünümlü ekranda yapılacak bir aplikasyonda yine üçgen ikonunun ucu noktaya doğru yönlendirilir. Doğrultuya girildikten sonra aşağıda bulunan yön değişkenlerine göre noktaya yaklaşılır. Yön değişkenlerinden yer alan Kazı-Dolgu bilgisi yükseklik bilgisi içeren noktalar için anlamlıdır. Yüksekliği olmayan noktalarda bu değerler çok yüksek gözlemlenebilir. Noktaya toleranslar dahilinde yaklaşılmışsa grafik ekranın dört köşesinde kırmızı renkte uyarı işaretleri belirir. Bu işaretlerden sonra hassas aplikasyon yapmak için alıcı daha yavaş hareket ettirilir. Aplikasyon yöntemini kullanıcı belirleyebilir. Bunun için menüde ; ikonuna tıklanır ve açılan Açı-Mesafe Doğrultu İleri-Geri / Sağa-Sol Kuzey-Güney/Doğu-Batı yöntemlerinden biri seçilerek aplikasyon yapılır.

25 Sayfa25 9. Dönüşüm SATLAB SurvCE ölçme yazılımında bulunan dönüşüm modülü ile TUSAGA-AKTİF ile çalışırken mevzii veya ED-50 koordinat sistemlerinde çalışmanız mümkündür. Dönüşümün nasıl yapılacağı aşağıdaki bir örnekte anlatılmıştır. Yukarıda görüldüğü gibi P.1 ve ve P.2 nolu poligonların koordinatları mevzii değerlerdir. Bu iki nokta kullanılarak bir dönüşümün nasıl yapılacağı anlatılacaktır.

26 Sayfa26 Dikkat : Bu işlem öncesinde dönüşümde kullanılacak noktaların Ortalama Okuma metodu kullanılarak, ITRF koordinat sisteminde okunmuş olması gerekmektedir. Ayar menüsünde bulunan Dönüşüm butonuna tıklanır. Noktalar menüsü seçilir. butonuna basılır. Nokta listesinden ilk olarak mevzii koordinatlar seçilir. Koordinatlar henüz girilmemiş ise Dosya > Noktalar > Ekle yolu izlenerek noktaların elle girilmesi gerekir. Nokta seçildikten sonra Tamam a tıklanır.

27 Sayfa27 Sonraki pencerede Ham Dosyadan Oku seçilir ve tıklanır. Tamam a Bu adımda seçeceğimiz nokta daha önceden Ortalamalı Okuma kullanılarak, ITRF sisteminde okunan nokta olmalıdır. Ham okuması mevcut nokta seçilir ve Tamam a tıklanır. Dönüşüm dosyasını kaydetmek için butonuna tıklanır. Dönüşüm dosyası *.LOC uzantısı ile kaydedilir. Kayıt işlemini bitirmek için Tamam a tıklanır.

28 Sayfa28 basıldıktan sonra Basılır. Tek noktadan dönüşüm yapılmıştır. Dönüşümde kullanılan noktalar yanda görüldüğü gibi listelenir. Tamam a tıklanır. Dikkat : Dönüşümden önce ölçülmüş veya kaydedilmiş noktaları dönüşüme göre hesaplamak ister misiniz? sorusuna her zaman HAYIR ile yanıt veriniz. Bu işlem adımları ile dönüşüm işlemi yapılmıştır. Artık kontrol ünitesi ekranında mevzii koordinatları kullanarak tüm ölçme uygulamaları yapılabilir.

29 Sayfa Nokta Dosyası Aktarımı Aplikasyon yapılacak noktaları yüklemek veya alım yapılan noktaları aktarmak için öncelikle kontrol ünitesi ile bilgisayar arasında bağlantının kurulmuş olması gerekmektedir. İşletim sistemi Windows XP olan kullanıcıların Microsoft ActiveSync, işletim sistemi Windows Vista ve Windows 7 olan kullanıcıların Microsoft Mobile Aygıt Merkezi ni yüklemeleri gerekmektedir. Yazılımların kurulum dosyaları size verilen CD içerinde bulunmaktadır. Noktaların Kontrol Ünitesine Yüklenmesi Kontrol ünitesine yüklenecek noktaların uzantısı.ncn,.xyz,.asc,.txt olabilir. Yükleme yapmadan önce nokta koordinatlarını içeren dosyaların ayracında boşluk, virgül, tab veya özel ayırma biçimleri kullanılıp kullanılmadığını kontrol ediniz. Dosya menüsünde yer alan Oku-Yaz butonuna tıklanır. Nokta Dosyası Oku seçilir. Bu sayede bilgisayarımızdan kontrol ünitesine taşıdığımız.ncn uzantılı dosyası iş dosyası içine aktarılmış olacaktır.

30 Sayfa30 Format P X Y Z D seçilir ve Seç butonuna tıklanır. Açılan pencerede Tip : NCN Dosyası seçilir. Kontrol ünitesinde NandFlash klasörü altında bir dizine atılan.ncn dosyası seçilir ve Tamam a basılır. Yandaki örnekte NandFlash/SurvCE/Data dizinine kopyalanmış olan SATLAB.ncn dosyası seçilmiştir. Dosya, seçilen formata uygunsa doğru olarak okunur ve pencerede noktalar sıralandığı şekilde görüntülenir. Görüntülenen dizilim doğru ise Tamam a tıklanır.

31 Sayfa31 Noktaların yükleneceğini işi seçilir ve Tamam a tıklanır. İşe yüklenilen nokta sayısının belirtildiği bir uyarı alınır ve işlem tamamlanmış olur. Yüklediğiniz noktaların doğru yüklenip yüklenmediğini kontrol etmek istenirse Dosya menüsünde bulunan Noktalar butonuna tıklanır.

32 Sayfa32 Kontrol Ünitesinden Noktaların Aktarılması Dosya menüsünde bulunan Oku-Yaz butonuna tıklanır. Açılan pencerede Nokta Dosyası Yaz seçilir. Koordinat Sırası : Nokta No Doğu Kuzey Yük. Tanım seçilir. Ayraç : Boşluk seçilir ve Tamam a tıklanır. Kaydedilecek nokta dosyasına bir isim verilir. Dosya kayıt tipi.ncn olmalıdır. kaydedilir. Tamam a tıklanır ve noktalar.ncn uzantılı Dikkat : Nokta dosyasını kaydettiğiniz dizini unutmayınız. Yandaki örnekte dosya NandFlash/SurvCE/Data dizini altına kaydedilmiştir. Kaydedilen bu dosyası bilgisayarınıza kopyalanır.

33 Sayfa DWG Dosya Okuma Yazma butonuna tıklanarak harita ekranı açılır. Harita ekranına geçildikten sonra Dosya > DXF-DWG-DGN> DGN Oku seçilir. DWG uzantılı dosyamız kontrol ünitesine kopyaladığımız dizinden seçilir. simgesine tıklanır.

34 Sayfa34 DWG dosyası okuma işlemine başlamıştır. İşlem bitene kadar müdahalede bulunmayınız. DWG dosyası okuma işlemi bitince vektör veriler ekranda görünür. Vektör üzerine nokta eklemek için harita ekranından çıkılır. Dosya menüsü seçildikten sonra Oku-Yaz butonuna tıklanır.

35 Sayfa35 Nokta Dosyası Oku seçilir. butonuna tıklanır. NCN uzantılı dosya kontrol ünitesinde bulunduğu dizinden seçilir.

36 Sayfa36 Biçim bakımından problem yoksa noktalar ekranda ön izleme şeklinde görüntülenir. Doğruysa butonuna tıklanır. Noktaların aktarılacağı iş dosyası seçilir ve tıklanır. Aktarım işleminden sonra Harita Ekranı açılır ve noktaların ekranda görünüp görünmediği kontrol edilir. Ekranda görüyorsanız nokta okuma işlemi başarıyla tamamlanmıştır.

37 Sayfa37 DWG Dosya Yazma Harita ekranında DXF-DWG-DGN menüsünden DWG Yaz şeçilir. DWG uzantılı dosyanın hangi dizine kaydedileceği seçilir ve tıklanır. Yazma seçeneklerinde ; - Hatları ver işaretlenir - AutoCAD noktaları seçilir - Dosya tipi : 2000 olarak seçilir seçimler yukarıdaki gibi yapıldıktan sonra tıklanır.

38 Sayfa38 DWG yazma işlemi başlamıştır. İşlem sonuna kadar müdahalede bulunmayınız. İşlem bittikten sonra seçilen dizinde oluşan DWG dosyası bilgisayara aktarılır ve kullanılır.

39 Sayfa39 SL50 Kontrol Ünitesini El GPS i Olarak Kullanmak Ayar>Gezici Kur seçeneği seçilir. Güncel kısmında Üretici olarak El Tipi GPS / DGPS Alıcısı seçilir. Haberleşme kısmında Tip : Kablo Port : COM 3 Baud : Parity : None Stop Bits : 1 Data Bits : 8 seçilerek Ayarlar sekmesine geçilir.

40 Sayfa40 Anten tipi [NONE] NONE seçilerek tıklanır. Ölçüm>Alım menüsüne girildikten sonra ekranda SL50 nin izlediği uydu sayısı gösterilir. Jeodezik modda işlem yapılıyormuş gibi tüm fonksiyonlar kullanılabilir.

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Sayfa1 Tarih Revizyon No 2012 / Ocak 1 İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması 3-5 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 6-9 3. RTK Sabiti Yapılandırma Ayarları

Detaylı

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu. info@satlab.com.tr www.satlab.com.tr

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu. info@satlab.com.tr www.satlab.com.tr SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı 2014 info@satlab.com.tr İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 3. RTK Sabiti Yapılandırma Ayarları 4. RTK Gezicisi Yapılandırma Ayarları

Detaylı

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı 2017 info@satlab.com.tr İçindekiler Sayfa No 1. İş Dosyası Oluşturulması 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 3. RTK Radyo Sabiti Yapılandırma Ayarları 4. RTK Radyo Gezicisi

Detaylı

SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU

SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU www.adastekmuhendislik.com.tr Öveçler mah.1315.sok.6/4 Çankaya/ANKARA TEL: 0 312 473 83 37 FAX: 0 312 473 83 39 info@adastekmuhendislik.com.tr

Detaylı

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir.

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. MAGNET FIELD PROGRAMINDA CORS-TR SİSTEMİNİN KULLANILMASI Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. Magnet Field programının açılması

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU Hazırlayan FURKAN TUZCU * Yeni İş Oluşturulması Yapılacak ölçümlerin, arazide toplanan verilerin kaydedilmesi için bir iş dosyası oluşturulması gerekmektedir.

Detaylı

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU 1-ALIM Epoch50 GNSS alıcısı ile arazide alım veya aplikasyon yapılabilmesi için öncelikle bir RTK ağa bağlanılması gerekmektedir.bağlanılan bu RTK ağı Tusaga-Aktif(CORS-TR)

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU Topcon yeni nesil arazi ölçüm programı olan Magnet Field in RTK uygulamalarındaki kullanımını anlatan dökümandır. Doküman RTK uygulamalarında anten yüksekliklerinin

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması

Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması Giriş TKGM nin TUSAGA AKTİF kullanılarak yapılan ölçülere ait istediği Poligon ve Detay Alım çıktılarının doğrudan

Detaylı

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI FC200 BLUETOOTH LU CEP TELEFONU İLE İNTERNETE BAĞLANMA VE TOPSURV 7.2 CORS DÜZELTME ALMA AYARLARI SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI Bu doküman dahili GSM modemi olmayan Topcon GNSS alıcılarının

Detaylı

SYTP ÜYELİK İŞLEMLERİ

SYTP ÜYELİK İŞLEMLERİ 1-)Kullanıcı,tarayıcının adres çubuğuna, bağlı bulunduğu ilin sytp linkini yazdığı zaman karşısına ilk olarak sağ taraftaki gibi bir ekran gelir. 2-)Sisteme üye olacak olan eczane kullanıcısı sağ taraftaki

Detaylı

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU İlaç Takip Sistemi ile ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü nüze şahsen başvuru yapan eczanelerin bilgilerini sisteme kayıt etmek ve daha sonra bu bilgilerden sorgulamalar yapabilmek amacıyla bu kılavuzda

Detaylı

R100 Kullanım Kılavuzu

R100 Kullanım Kılavuzu R100 Kullanım Kılavuzu Bluetooth Ayarlarının Yapılması: Cg Survey programı çalıştırılır. Ayarlar bölümünden çalışma seçimine tıklanır. Çalışma seçimi cihaz ayarlarının yapıldığı bölümdür.tüm RTK ve Cors

Detaylı

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Kullanım Kılavuzu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Sisteme Giriş http://oys.thsk.gov.tr/oys Sisteme ilk defa giriş yapılıyorsa size verilen kullanıcı adını girdikten

Detaylı

TUSAGA-AKTİF İLE TG03 (ORTOMETRİK KOT) KULLANIMI

TUSAGA-AKTİF İLE TG03 (ORTOMETRİK KOT) KULLANIMI Bilindiği gibi GNSS Cors ağlarında varsayılan yükseklik referansı olarak Elipsoit düzlemi kullanılmaktadır. Bu da cors yönteminde gerçek yükseklik bilgisi (ortometrik) olmadan, kullanıcının sadece elipsoidal

Detaylı

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU ŞUBAT - 2014 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA GELİŞTİRME VE DESTEK ŞUBESİ 1 İçindekiler GİRİŞ......3 1. HARCAMA BİRİMLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER..3 1.1.

Detaylı

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız.

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Sisteme giriş yapıldıktan sonra karşımıza bu ekran gelir. Burada sol üstte bulunan

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

NIKON DTM-330 ELEKTRONİK TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU

NIKON DTM-330 ELEKTRONİK TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU 1 NIKON DTM-330 ELEKTRONİK TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU Hazırlayan Arş.Gör. Burak AKPINAR İstanbul, 2002 2 1- POLİGON AÇI ÖLÇÜMÜ DTM 330 poligon noktasına kurularak küresel ve silindirik düzeç ayarları

Detaylı

Aplikasyon Klavuzu (V )

Aplikasyon Klavuzu (V ) Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi klavuzunda da anlatıldığı üzere FieldGenius (FG), obje tabanlı bir arazi ölçme yazılımıdır. Nokta ve çizgi tipindeki vektörel objeleri kullanarak arazi ölçmeleri gerçekleştirilebilir.

Detaylı

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-053 0 03.01.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 03.01.2012 TALM-001-053 03.01.2012 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2

Detaylı

Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali

Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali www.neosinerji.com.tr / www.babonline.com.tr TEKNİK DESTEK e-mail: acentedestek@mapfregenelsigorta.com tel: 212 334 90 90 MAPFRE GENEL SİGORTA SİSTEME

Detaylı

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi İçindekiler Tablosu GİRİŞ...2 I. BÖLÜM...3 HARCAMA BİRİMİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER...3 A. Kanıtlayıcı Belge Ekleme...3

Detaylı

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU ENGELLİ RAPORU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 - AN K AR A ENGELLİ RAPORU Sayfa No : 2 / 18 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu.

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) VERİ İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 15.07.2013 Yazılım

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Portal / Ana sayfa... 3 2.1 Sisteme Giriş Yapılması... 3 2.2 Sisteme Giriş Yapılamaması...

Detaylı

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9 İçindekiler Tablosu Kantar Otomasyonu... 3 1.Özellikler... 3 2.Kullanım... 3 2.1. Satış... 4 2.2. Kamyon Hareketleri... 8 2.2.1. Ağırlık Bilgisi... 9 2.3. Ayarlar... 10 2.3.1. Kullanıcı Tanımlama... 11

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Bilgi Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Presto Plus da iki farklı tip devir yapılabilir. İhtiyaca göre bu iki devir programından birisi tercih edilerek devir işlemi yapılmalıdır. Devir işlemlerinden

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

MT4 Platformu Kullanıcı Kılavuzu

MT4 Platformu Kullanıcı Kılavuzu MT4 Platformu Kullanıcı Kılavuzu OCAK 2012 PLATFORMUN BAŞLATILMASI Program indirme linki: http://www.gedik.com/liveupdate/gedikforex4setup.zip Program çift tıklayarak başlatılır. Açılan pencere İleri butonu

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Uygulamaya giriş yapabilmek için https://iskop.istanbul.edu.tr/ adresine girilir. Proje Takip Platformu adlı bölümden Proje Takip Platformu linkine tıklanır. Açılan

Detaylı

Ipad,Ipone ve Android Mobil Aygıtlar İçin İş Zekası Mobil Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu

Ipad,Ipone ve Android Mobil Aygıtlar İçin İş Zekası Mobil Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu Ipad,Ipone ve Android Mobil Aygıtlar İçin İş Zekası Mobil Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu https://mobiliz.sbm.org.tr/ İçindekiler. Uygulamanın mobil aygıtlara yüklenmesi... 3. Uygulamanın başlatılması ve

Detaylı

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme Versiyon : 1.00 Yayınlama Tarihi : 16.09.2007 23:00 Sayfa Aralığı : 1-19 MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme MEDULA Sistemi ile E-Fatura gönderme işleminde ilk adım gönderilecek faturaların GSS** icmallerinin

Detaylı

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu EMANUSCRIPT YAZAR İÇİN KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Sisteme Kayıtlı Yazar ise Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu e-mail adresidir) ve şifresini

Detaylı

MT4 Platformu u Kullanıcı Kılavuzu ARALIK 2011

MT4 Platformu u Kullanıcı Kılavuzu ARALIK 2011 MT4 Platformu u Kullanıcı Kılavuzu ARALIK 2011 Platformun Başlat latılması Program indirme linki: http://www.gedik.com/liveupdate liveupdate/gedikforex4setup. /gedikforex4setup.zip Program çift tıklayarak

Detaylı

NÜTRİSYON TAKİBİ. Nütrisyon takip formu; «Hemşire Fizik Değerlendirme ve Gözlem» ekranından veya order uygulama aşamasında otomatik açılır.

NÜTRİSYON TAKİBİ. Nütrisyon takip formu; «Hemşire Fizik Değerlendirme ve Gözlem» ekranından veya order uygulama aşamasında otomatik açılır. NÜTRİSYON TAKİBİ Nütrisyon takibi; Erişkin ve Çocuk hastalarda belirlenmiş olan sistem sorgularının kayıt edildiği, çocuk hastalar için oluşturulmuş formülasyona göre; erişkin hastalar için değerlendirme

Detaylı

Veri aktarımı ve Proje İşlemleri (V )

Veri aktarımı ve Proje İşlemleri (V ) Field Genius, vektörel ve raster proje verileri ile çalışabilen, zengin bir arazi yazılımıdır. Popüler CAD ve GIS yazılımları ile üretilmiş harita ve proje verilerini alabildiği gibi, oluşturduğu nokta

Detaylı

Web Labaratuar Modulu

Web Labaratuar Modulu Web Labaratuar Modulu http://212.156.99.42:777/mlis Linkini web tarayıcıların(google Chrome tercih sebebi) adres satırına linki yazıp Enter butonu tıklanır. Kullanıcı ekranı karşımıza gelir. Karşımıza

Detaylı

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014 14 Temmuz 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Fatura Gelen e-fatura Dosyalarının Transferi Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları firmalardan gelen e-faturalar,

Detaylı

SPEEDSENSE KONFİGÜRASYON ARACI KULLANIM KILAVUZU

SPEEDSENSE KONFİGÜRASYON ARACI KULLANIM KILAVUZU SPEEDSENSE KONFİGÜRASYON ARACI KULLANIM KILAVUZU Doküman Kodu Yayın Tarihi Versiyon Numarası E1101_KK_TR_v1.0 04.01.11 1.0 Görev Kişi Pozisyon Tarih İmza Hazırlayan Aydoğan Ersöz ARGE Yönetici Yardımcısı

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU 1 GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Uzaktan Eğitim Sistemi (UZEM) öğrenci ekranlarının kullanımına yönelik yardım içeriği bulunmaktadır.

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) 1 Genel Bakış Bu dokümanda, robotsan tarafından geliştirilmiş olan idea Kontrol Kartları nın programlanabilmesi için işletim sistemine tanıtılması sırasında yapılması

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinde anlatıldığı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel menüden Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala butonları kullanılırsa fiş giriş ekranı açılır. Fiş giriş ekranları kullanıldığı

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

Sihirbaz Kullanarak Sorgu Oluştur : Sihirbaz sorguyu hazırlayan kişiye sorular sorar ve yanıtlarına göre sorgu oluşturur.

Sihirbaz Kullanarak Sorgu Oluştur : Sihirbaz sorguyu hazırlayan kişiye sorular sorar ve yanıtlarına göre sorgu oluşturur. BÖLÜM17 3. SORGULAR Access Veritabanında sorgu; tablolara yazılan bilgilerin hepsinin veya istenilen (belirlenen) şarta uyanlarının bulunmasıdır. Örneğin Tıp Fakültesinde okuyan öğrenciler gibi. Sorguları

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinden de hatırlanacağı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel butonlardan Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala ile kasa tahsilat ödeme ekranı açılır. Kasa tahsilat ve ödeme fişleri

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Sarus Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri tarafından geliştirilmiş olan Radyoloji Modülü kullanım fonksiyonlarını içermektedir. TEKNORİTMA MEHMET DEMİRTAŞ 1.09.2016 1 İçindekiler

Detaylı

SAĞLIK KURULU ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU ÖZÜRLÜ RAPORU S İS O F T S AĞ L I K BİL G İ S İS T E ML E R İ 2019 - ANK AR A ÖZÜRLÜ RAPORU 1. SUNUM 1.1. Genel Hususlar Özürlü Sağlık Kurulu Raporu adlı formda, özürlü raporu verilmesi için yönlendirilmiş

Detaylı

HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU

HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi... 6 Windows-XP

Detaylı

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU İÇINDEKILER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. MESAJ KUTUSU ÖZELLİKLERİ... 4 2.1 Mesaj Kutusu Seçim... 4 2.1.1 Mesaj Dizinleri Listeleme / Mesaj Gösterme... 5 2.1.2 Mesaj Silme...

Detaylı

BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ (KBS) MALİ İSTATİSTİK VERİ GİRİŞLERİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU

BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ (KBS) MALİ İSTATİSTİK VERİ GİRİŞLERİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN KAMU HARCAMA VE MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMİ (KBS) MALİ İSTATİSTİK VERİ GİRİŞLERİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU 2013 İÇİNDEKİLER 1-SİSTEME GİRİŞ... 2-VERİ GİRİŞ İŞLEMLERİ... a)mizanın

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

MYLOGO ÜYELİK VE KUR İŞLEMLERİ

MYLOGO ÜYELİK VE KUR İŞLEMLERİ Bölüm MYLOGO ÜYELİK VE KUR İŞLEMLERİ MYLOGO HESAP AÇMA İŞLEMİ www.mylogo.com.tr sayfasına ulaşılarak ana sayfada bulunan kullanıcı bilgileri girişinin yapıldığı menünün altında "Yeni Hesap" butonu ile

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU

T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU 2015 ARALIK I 1. İçindekiler 1.1 Paraf Bekleyenler... - 1-1.2 İmza Bekleyenler... - 2-1.3 e-imzalama İşlemi... - 4-1.4

Detaylı

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 1. Özellikler.3 2. Kullanım..3 2.1. Ana Sayfa..5 2.2. Talep Modülü.7 2.3. Takibim Modülü 9 2.4. Takipte Modülü..11 2.5. Silinen Talepler Modülü...11

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu 1. Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Online İşlemler sisteminde, Basılı Evrak Stok Takip Sisteminin kullanımını anlatmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu sistem ile; - Basılı Evrak

Detaylı

T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığı

T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığı Dış Ticaret İşlemlerine Bakış e-gümrük işlemleri başlatıldı. Beyannameler elektronik olarak üretiliyor Beyanname eki olarak gümrüğe sunulan imzalı evrak sayısı 200 Islak Mali kayıp : Kayıplar Islak imzalı

Detaylı

1. Zamanbaz Hakkında Zamanbaz Kurulumu Zamanbaz Sistem Gereksinimleri Zamanbaz Kurulumu... 3

1. Zamanbaz Hakkında Zamanbaz Kurulumu Zamanbaz Sistem Gereksinimleri Zamanbaz Kurulumu... 3 İÇİNDEKİLER 1. Zamanbaz Hakkında... 3 2. Zamanbaz Kurulumu... 3 2.1. Zamanbaz Sistem Gereksinimleri... 3 2.2. Zamanbaz Kurulumu... 3 3. Zamanbaz İlk Çalıştırma ve Kullanımı... 6 3.1. İlk Çalıştırma...

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU ARALIK - 2013 SİSTEME GİRİŞ Sisteme, Tc numaranız ve size verilen şifre ile; http://cbs.thsk.saglik.gov.tr adresinden

Detaylı

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Yeni lisanslama sistemine geçiş sonrasında karşılaşılan aksaklıkları gidermek amacı ile yükleme işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verildi. Yapılan

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI Üniversitemiz FTP sunucusuna bağlanma, Windows 8 ve Office 2013 (Ġngilizce) kurulum dosyalarının indirilmesi ve Windows 7 ve Office 2010 un Windows

Detaylı

TachoMobile Web Uygulaması v1.00.

TachoMobile Web Uygulaması v1.00. TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Web Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Web Uygulaması 1. TANIMLAMALAR 1.1 Araçlar 1.2 Sürücüler 2. TAKOGRAF VERİLERİ 2.1 Veri İndirme 2.2 Gelen Kutusu 2.3

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI 1 (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

DESTEK DÖKÜMANI GO 3 DEMO KURULUMU VE AYARLARI

DESTEK DÖKÜMANI GO 3 DEMO KURULUMU VE AYARLARI GO 3 DEMO KURULUMU VE AYARLARI GO 3 demo setinin çalışması için öncelikle bilgisayarda veya sunucuda Microsoft Sql Server ın kurulu olması gerekmektedir.eğer mevcut değil ise aşağıdaki linklerden kurulum

Detaylı

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014 TURKCELL HİZMETLERİ Kullanım Bilgileri LOGO Kasım 2014 İçindekiler TURKCELL HİZMETLERİ... 3 Online Turkcell Fatura Aktarımı... 4 Fatura Eşleştirme Tabloları... 5 Online Fatura Aktarımları... 6 Toplu Mesaj

Detaylı

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI 14.07.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. AYNİ BAĞIŞ ÖZELLİKLERİ... 5 2.1. Ayni Bağış Hizmet Grubu Ana Ekranı... 5 2.2.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri... 5 2.2.1.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri Listeleme...

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI PROGRAM İNDİRME : Beşhekim grup Aybel Yazılım İbys programımızı http://aybelsoft.com/uploads/aybelsoft-ibys.rar linkinden programı indirebilirsiniz.

Detaylı

1) Dokümanı baştan sona okumanızı tavsiye ederiz. Bazı ipuçları mevcuttur.

1) Dokümanı baştan sona okumanızı tavsiye ederiz. Bazı ipuçları mevcuttur. MMO Asansör Tablet Kullanım Dokümanı Uyarılar 1) Dokümanı baştan sona okumanızı tavsiye ederiz. Bazı ipuçları mevcuttur. 2) Tablet yazılımı sadece sahadaki kullanıma yöneliktir. Onaycının onaylaması tablet

Detaylı

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI 1. Faks Tanımlama 1.1. Uygulamalar Santral Yönetimi Faxlar Fax Ayarları Ekranı açılır. 1.2. Yeni bir faks tanımlamak için Navigasyon Çubuğundaki Ekle düğmesi tıklanarak yeni

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

BELGE SAHİPLERİNİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA

BELGE SAHİPLERİNİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA BELGE SAHİPLERİNİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA Başvuru öncesi önemli birkaç hatırlatma; Başvuru yapabilmeniz

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN;

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; 1. İnternet Explorer açılır. ARAÇLAR > İNTERNET SEÇENEKLERİ iletişim

Detaylı

DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM

DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM DENİZYOLU GENEL BİLDİRİM (Gemi Kayıt) Gemi Geliş/Gidiş Bilgilerinin İletilmesi ÖNEMLİ: Geliş işlemi yapılacak olan gemiler için, aşağıdaki sırayla işlem yapılması gerekmektedir. Bilgilerin geminin limana

Detaylı

Zoru Kolay Yapmak İçin...

Zoru Kolay Yapmak İçin... Zoru Kolay Yapmak İçin... 3308 Mesleki Eğitim Okullarında Öğrenci Takip Programı KURULUM Programı http://www.cetasey.com/userfiles/file/setup.exe adresinden bilgisayarınıza indirip kurun. Daha sonra programın

Detaylı

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri Bu çalışmada NetCAD ortamında bir yol projesinin güzergahının oluşturulması ile en kesit ve boy kesitlerin çizdirilmesi anlatılmıştır. 1. ADIM: NCZ Dosyasının Açılması

Detaylı

Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında. Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu. Cihazın Yapısı. 1 Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında

Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında. Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu. Cihazın Yapısı. 1 Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında 1 Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında Bu kılavuz Trimble DiNi Elektronik Nivo yu hızlı ve etkin bir şekilde kullanabilmek için hazırlanmıştır. Daha detaylı destek

Detaylı

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:Mobil Kurulum Adımları Kuruluma başlamadan önce ana bilgisayarınızda kontrol etmeniz gereken minimum gereksinimler aşağıda belirtilmiştir. 1. Microsoft Windows Versiyon Kurulum

Detaylı