RADYASYON GÜVENLİĞİ. Uzm. Dr. AYİŞE BAHÇEBAŞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RADYASYON GÜVENLİĞİ. Uzm. Dr. AYİŞE BAHÇEBAŞI"

Transkript

1 RADYASYON GÜVENLİĞİ Uzm. Dr. AYİŞE BAHÇEBAŞI

2 RADYASYON NEDİR VE NEDEN KORKARIZ? ENERJİNİN ORTAMDA PARÇAÇIK VEYA ELEKTROMANYETİK DALGALAR ŞEKLİNDE YOL ALMASIDIR. RADYASYON DOZU İSE,HEDEF KÜTLE TARAFINDAN BELİRLİ BİR SÜREDE ALINAN VEYA SOĞRULAN RADYASYON MİKTARIDIR.

3 RADYASYONDAN NEDEN KORKARIZ? ÇÜNKÜ RADYASYONU; GÖREMEYİZ, KOKLAYAMAYIZ, TADINI ALAMAYIZ, İŞİTEMEYİZ.

4 MARUZ KALINAN DOGAL VE YAPAY RADYASYON ORANLARI VE KAYNAKLARI; Doğal Radyasyon %88 Yapay Radyasyon %12 Tıbbi Uygulamalar %96 Nükleer Santraller %1 Tüketici Ürünleri %1 Mesleki Işınlar %1 Radyoaktif Serpintiler %1

5 RADYASYON ÇEŞİTLERİ İyonlaştırıcı Radyasyon İyonlaştırıcı OlmayanRadyasyon Parçacık Tipi Dalga Tipi Dalga Tipi Hızlı Elektronlar Beta Parçacıkları Alfa Parçacıkları X Işınları Gama Işınları Radyo Dalgaları Mikro Dalgalar Kızılötesi Dalgalar Görülebilir Işık Dolaylı İyonlaştırıcı Nötron Parçacıkları

6 RADYASYON BİRİMLERİ Eşdeğer doz ;radyasyonun türüne ve enerjisine bağlı olarak doku ve organda soğrulmuş dozun,radyasyon ağırlığı faktörü ile çarpılmış halidir ve birim (SV) sieverttir. Etkin doz,insan vücudunda ışınlanan bütün doku ve organlar için hesaplanmış eşdeğer dozun, her doku ve organın doku ağırlık faktörleri ile çarpılması sonucunda elde edilen dozların toplamıdır. Birim sievert olup etkin doz hesaplarında daha çok milisievert (msv)kullanılır. (1sievert =100milisievert)

7 RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ Maruz kalınan toplam doz Maruz kalınan süre Maruz kalınma şekli (iç ve dış ışınlama) Dozun hangi aralıklar ile alındığı Radyasyonun türü ve enerjisi (LET değeri)

8 RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ STOKASTİK ETKİ,belirli eşik değeri yoktur. hücrelerin bozulması ile ortaya çıkan,gecikmiş etkidir ve sonucu kesin değildir.. Dokuların radyasyon soğurma miktarına bağlıdır. DETERMİNİSTİK ETKİ;belirli bir eşik değerden sonra ortaya çıkan etkidir. Doğrudan hücre ölümü ile ilişkilidir. Ölüm,cilt yanıkları,katarakt,kısırlık deterministik etki sonuçlarındandır. Kemik iligi ovaryum,testis lerin bölünen hücreleri mide bağırsak ve deri radyasyona karşı duyarlıdır. Karaciğer,böbrek, kas,kemik, kıkırdak ve bağ dokuları radyasyona dirençlidir.

9 HASTANELERDEKİ RADYASYON ALANLARI Radyoterapi üniteleri Nükleer tıp üniteleri Radyoloji üniteleri Anjiyo üniteleri Skopi cihazının kullanıldığı ameliyathaneler Diş röntgen üniteleri

10 RADYASYONDAN KORUNMA MESAFE ZAMAN ZIRHLAMA

11 Mesafe; radyasyon kaynağından uzak kalındıkça maruz kalınacak radyasyon şiddeti uzaklığın karesi ile ters orantılı olarak azalır. Bu sebepten dolayı radyasyon uygulamalarında çalışırken mümkün oldukça kaynaktan uzak durulmalıdır.

12 Zaman; Bir radyasyon dozu,kaynağa maruz kalma süresi ile doğru orantılıdır. Maruz kalma suresi arttıkça radyasyonun etkisi de artacaktır. Doz =doz hızı x zaman

13 Zırhlanma Zırh radyasyonu soğurduğu için etkisini azaltır. Dolayısı ile çalışan ile radyasyon kaynağı arasında bir zırh (engel) varsa bu çalışanın radyasyon maruziyetini azaltacaktır. X- ışınlarında zırhlama yapmak için kurşun kullanılır.

14 RADYASYON UYGULAMALARINDA TEMEL PRENSİPLER GEREKLİLİK ; net fayda sağlamayan hiçbir radyasyon uygulamasına izin verilmemelidir. Tıbbı amaçlı iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ancak radyasyonun zararlı etkilerine karşılık elde edilecek faydanın üstünlüğü varsa kullanılır. İyonlaştırıcı radyasyonla ilgili işlemi talep eden tabip ve işlemi gerçekleştiren tabip tarafından yapılacak işlem gerçeklendirilir. Tanı tedaviye yönelik işlem tekrarına tabip karar verir.işlem tekrarı azaltmak için eğitim dahil olmak üzere her türlü tedbirin alınması ilgili kliniğin sorumluluğundadır.

15 ETKİNLİK(ALARA) Maruz kalınacak dozlar mümkün oldugu kadar düşük tutulmalıdır. Hastanın ve çalışanın maruz kalacagı doz minimilize ederek en iyi kalitede görüntü elde edilmelidir.

16 KİŞİSEL DOZ LİMİTLERİ Yıllık doz sınırları sağlığa zarar vermeyecek şekilde uluslar arası standartlara uygun olarak,sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan sağlık hizmetlerinde iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları Çalışan personelin radyasyon doz limitleri ve çalışma esasları hakkındaki yönetmelik belirlenmiştir.bu yönetmeliğe göre ;radyasyon kaynağı ile çalışan personelin maruz kalacağı etkin doz,göz merceği ve vücut için ardışık beş yıl ortalaması 20msv i,herhangi Bir tek yılda 50msv geçmez.

17 Doz limitleri Bu kurala uygun etkin doz;ayda 2msv i El ve ayaklar için eşdeğer dozun aylık 50msv i,en yoğun radyasyona maruz kalan 1cm2 lik alan referans olmak üzere cilt için eşdeğer dozun aylık 50 msv i geçmesi halinde bu seviyeler,inceleme düzeyi doz seviyeleri olarak değerlendirilir. 18 yaş doldurmamış olanlar radyasyon kaynağı ile çalışılan işlerde görev alamaz. Hamileliği belirlenmiş.kadın çalışan,çalışma şartlarının yeniden düzenlenebilmesi amacı ile yönetimi bilgilendirir. Yıllık doz limitleri toplum için belirlenen doz limitlerini aşamaz. Emzirme döneminde personel,radyo iyodun solunması veya sindirim yoluyla alınması riski taşıyan nükleer tıp alanında ve benzeri bulaşma riski taşıyan işlerde çalıştırılamaz.

18 Kişisel Dozimetri ölçümlerinde Radyasyon güvenlik komitesi sorun kaynağını inceler. İdare ile birlikte değerlendirilir. Doz limit aşım olan personel ilgili işte çalıştırılamaz. Yıllık sağlık izni varsa Hatalı radyasyon kaynağı kullanılamaz. Sağlık yönünden olumsuz bir durum halinde radyasyon güvenlik komitesi tarafından 15 günden az olmamak kaydıyla sağlık sorunu giderilene kadar izin süresi belirlenir. İzin idarece kullandırılır.

19 RADYASYON GÜVENLİK KOMİTESİ Sağlık hizmetlerinde iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile çalışan personelin radyasyon doz limitleri ve çalışma esasları hakkında yönetmelik uyarınca; Nükleer tıp,radyasyon onkolojisi,radyoloji uygulamalarının en az ikisinin yürütüldüğü bölümleri içeren sağlık kurum ve kuruluş bünyesinde radyasyon güvenlik komitesi kurulur. Bu şartın sağlanamadığı illerde bu komite il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulur(komite üyeleri,lisans sahipleri,radyasyon koruma görevlileri,medikal fizikçiler,hemşire temsilcisi,hastane yönetim temsilcisi,en az 4 kişiden oluşması tavsiye edilir. Radyasyon kaynağı kullanan her bir birimin yer alması gerekir. Radyasyon güvenliği konulu komite bildirim komite kararları uygulamada idare sorumludur. Bu kararların yürütülme imkan fiziki ve idari kararları idare tarafından sağlanır. Komite başkanı asil üyeler arasında iki yıllık seçimle belirlenir. Gerektiğinde komite görevini etkin eksiksiz yerine getirmek üzere yılda iki kez toplanır. Komite alınan kararlar en geç 5 iş günü içerisinde idareye bildirir. Radyasyon güvenlik komitesi,taek tarafından belirlenen çalışma usul ve ve esaslarına göre,idari açıdan sağlık kurum ve kuruluşlarında baştabibe,il sağlık müdürlüklerinde müdür olarak çalışır.

20 RADYASYON ALANLARI Türkiye de radyasyon güvenliğinin sağlanmasında sorumlu kurum TÜRKİYE ATOM ENERJİ KURUMU dur.radyasyon alanların lisanslama işlemlerini TAEK yapmaktadır.radyasyon alanlarının lisanslanması hasta ve çalışan güvenliği açısından çok önemlidir. Çünkü lisanslama sırasında TAEK bazı kriterler belirlemekte ve ölçümler yapmaktadır.radyasyon alanları radyasyon düzeyine göre denetimli alanlar ve gözetim alanlar olmak üzere ikiye ayrılır.

21 Denetim alanları Radyasyon görevlilerinin giriş ve çıkışları özel denetime,çalışmalarının radyasyondan korunma bakımından özel kurallara bağlı olarak ve görevi gereği radyasyon ile çalışan kişilerin 6 msv tan fazla radyasyon dozuna maruz kalabileceği alanlardır.görüntüleme üniteleri denetimli alanlardır. Ve bu alanların kapısında radyasyon uyarı levhaları bulunmaktadır.dozimetre kullanım zorunluluğu vardır.uyarı levhaları dikkat radyasyon alanı,hamileler ve hamilelik şüphesi olanlar giremez gibi,

22 Gözetimli alanlar Radyasyon görevlileri için yıllık doz sınırının 6mSv ı aşması beklenmeyen alanlardır.

23 RADYASYON DOZUNU AZALTMA YÖNTEMLERİ HASTALAR GÖRÜNTÜLEME ÜNİTELERİNE TEK TEK ALINMALIDIRLAR.BU TARZIN DISINDA MAHREMİYETE VE HASTA GÜVENLİGİNE AYKIRIDIR. AYRICA HASTA MAHREMİYETİ Nİ SAGLAMAK İÇİN GÖRÜNTÜLEME ODASINDA GİYİNME KABİNİ VE TEMİZ ÖRTÜ BULUNMALIDIR. HASTANIN KORUYUCU DONANIM KULLANMASI SAGLANMALIDIR.FARKLI EBATLARDA KORUYUCU DONANIM BULUNDURULMALIDIR. TİROİD VE GONAD GİBİ HASSAS ORGANLAR İÇİN

24 HASTANIN SADECE ÇEKİM YAPILACAK BÖLGESİ IŞINLANMALIDIR. Çekim öncesi iyi bir kolimatör ayarı yapılarak bölge ışın alanı içinde kalmalıdır. Radyasyonun stokastik özellikler düşünüldüğünde bu işlem hasta güvenliği için önemlidir. Hastanın fazladan doz almasını engeller.

25 HASTA YAŞLI VE ÇOCUK HASTA İSE ÇEKİM SIRASINDA TİTİZ DAVRANMAMIZ GEREKİR. ÇOÇUK VE YAŞLI HASTALAR RADYASYONA KARŞI DAHA HASSAS OLDUKLARI İÇİN ONLARA RADYASYON UYGULAMASI YAPILIRKEN DAHA DİKKATLİ DAVRANILMALIDIR.ÇOÇUK HASTALARIN HAREKET KISITLAMALARINI SAGLAMAK İÇİN ÇEŞİTLİ APPARATLAR KULLANILABİLİR.

26 HASTA YAKINLARI GEREKMEDİKÇE GÖRÜNTÜLEME ALANINA ALINMAMALI,

27 GEBE VE GEBELİK ŞÜPHESİ OLANLAR RADYASYON GÜVENLİGİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELİDİR. RADYASYON UYGULAMADA GÖRÜNTÜLEME ÜNÜTESİNİN KAPILARININ KAPALI OLMASINA DİKKAT ETMELİDİR.

28 SKOPİ KULLANILAN AMELİYATHANELERDE RADYASYON GÜVENLİGİ ÖNLEMİ ALINMALIDIR.

29 SKOPİ KULLANIM RADYASYON KAYNAGI İLE BİRLİKTE 1MsV ETKİN DOZ DEGERİNDEN FAZLA DOZA MARUZ İHTİMALİ OLAN RADYASYON GÜVENLİGİ KOMİTESİ TARAFNDAN BELİRLENEN PERSONELE TEDBİR OLARAK KİŞİSEL DOZİMETRE KULLANDIRILIR. ALINAN DOZ TAKİP EDİLİR. ETKİN DOZ ÖRNEGİ ;ÇALIŞAN A,1 YLDA 1000 İŞLEM YAPIYOR VE RADYASYONDAN KORUNMA ÖNLEMLERİ ALMADIGI İÇİN İŞLEM BAŞINA 0.02X1000=20msv(yıllık etkin doz sınırı) ÇALIŞAN B;1 YLDA 1000 İŞLEM YAPIYOR,ANCAK RADYASYONDAN KORUNMA ÖNLEMLERİ ALDIGI İÇİN İŞLEM BAŞINAETKIN DOZ 0.002X1000=2mSv(yıllık etkin dozun onda biri

30 Radyasyon yayan cihazlarn kalibrasyonuve kalite testleri periyodik yapilmalidir Dogru kalibre edilmis cihazin calısana ve hastaya Fazla doza maruz kalmasını engellemektedir. KURŞUN ÖNLÜK ;VUCUDUN HASSAS ORGANLARIN KORUMAYA YÖNELİK YAPILMIŞTIR. İçinde katlanamayacak kurşun plakalar oldugundan katlanamayacak şekilde düzgün bir askıda muhafaza edilmelidir. 6 ayda bir periyodik kontrol edilmelidir. Kontrolde kurşun önlügün geniş yüzeyinin filmi çekilir skopi altında incelenir. Filmde homojen görüntü var ise önlük saglamdır,damar tarzı degişimler var ise önlük tahrip olmuştur ve sızdırabilir.

31 Ağır olan kurşun önlük daha kalındır ve koruyuculuğu daha yüksektir.

32 Gonad koruyucu, tiroid koruyucu ve yüksek dozlarda kurşun eşdeğerli gözlük kullanılmalıdır.

33 DOZİMETRE KULLANIMI VE TAKİPLERİ RADYASYON ALANINDA ÇALŞANLARIN DOZİMETRELERİ TAEK TARAFINDAN TEMİN EDİLMEKTE VE İNCELENMEKTEDİR. DOZİMETRE KULLANIM KONTROLLERİ YAPILIP DOZİMETRE KULLANAN KİŞİLERİN İSMİNE KAYTLI OLMALIDIR. ÇÜNKÜ İNCELENEN DOZİMETRE SONUÇLARI TAEK ULUSAL DOZ BANKASINA KAYDEDİLMEKTEDİR. DOZİMETRELERİN SONUÇLARIN DOGRULUGU İÇİN BAZI DİKKAT GEREKTİREN DURUMLAR; 1,DOZİMETRE SOL GÖMLEK CEBİNE TAKILMALI 2,DOZİMETRE NEM VE SICAGA MARUZ BIRAKILMAMA 3,İŞ ÇIKIŞI DOZİMETRELER RADYASYON ALANI DIŞINDAKİ ALANDA MUHAFAZA EDİLMELİDİR. DOZİMETRE SONUÇLARI 2 AYLIK VE YILLK OLARAK KAYIT ALTINA ALINARAK YASAL SINIRLAR İLE KARŞILAŞTIRILIR.

34 SAĞLIK TARAMALARI RADYASYON ALANINDA ÇALIŞANLAR; 6 AYDA BİR KEZ PERİFERİK YAYMA 6 AYDA BİR KEZ HEMOGRAM YILDA BİR KEZ DERMATOLOJİK MUAYENE YAPTIRMALIDIR. Kan tablosu degişimlerinde tüm vücüt dozu için 250 msv ta başlar. Eger ciddi kan tablo degişimleri varsa kan örnekleri TAEK biyolojik dozimetri labaratuvarlarına gönderilir.

35 Teşekkür Ederim

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar NSAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ İLE DOZ AŞIMINDA ALINACAK TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile 5.7.2012 tarih ve 28344 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR. Sağlık Bakanlığından: KAMU SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN

Detaylı

5 Temmuz 2012 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28344 YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE

5 Temmuz 2012 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28344 YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE 5 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28344 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI

Detaylı

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA Mehmet YÜKSEL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı MADDENİN YAPISI (ATOM) Çekirdek Elektronlar RADYASYON NEDİR? Radyasyon; iç dönüşüm geçiren

Detaylı

Radyasyon Güvenliği Mevzuatı

Radyasyon Güvenliği Mevzuatı Radyasyon Güvenliği Mevzuatı, Salih Gürdallı Ph.D 1.RADYOTERAPİ TEKNİKERLERİ DERNEĞİ KONGRESİ 10-12 MAYIS 2013 Dream Hill Hotel-İSTANBUL GİRİŞ Kanun,Tüzük ve Yönetmelik İlişkisi Yürürlükte Olan Kanun,Tüzük

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB RADYASYON GÜVENLİĞİ Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB İyonlaştırıcı radyasyonlar canlılar üzerinde olumsuz etkileri vardır. 1895 W.Conrad Roentgen X ışınını bulduktan 4 ay sonra saç dökülmesini

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 05.07.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28344 SAĞLIK HİZMETLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARI İLE ÇALIŞAN PERSONELİN RADYASYON DOZ LİMİTLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ İçerik Türkiye de Radyasyon Kaynakları Radyasyona Maruz Kalma Çeşitleri Temel Güvenlik Standartları Doz Sınırları

Detaylı

Türkiye de Radyasyon Güvenliği Komiteleri

Türkiye de Radyasyon Güvenliği Komiteleri Türkiye de Radyasyon Güvenliği Komiteleri Yrd. Doç. Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi 1. ULUSAL RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 19-21 KASIM 2015, ANKARA Radyasyon Güvenliği Komiteleri (RGK) 2690

Detaylı

Radyasyon yayan cihazların bulunduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Radyasyon yayan cihazların bulunduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Radyasyon yayan cihazların bulunduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Radyasyon yayan cihazların bulunduğu alanların Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) lisansı bulunmalıdır. Radyasyon yayan

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYASYON GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ Sayfa No :1 / 7 1. Amaç Bu prosedürün amacı, Enstitümüzün Radyoterapi Ünitesinden hizmet alan hasta ve hasta yakınlarının, tüm radyasyon alanlarında çalışanlarının, ayrıca görevi gereği radyasyon alanlarında

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşlarında (UÜ-SK) iyonlaştırıcı

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK.

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON ÇALIŞANLARI VE BİLİNMESİ GEREKENLER RADYASYON TANIMI: DALGA VE TANECİK ÖZELLİKTE UZAYDA DOLAŞAN ENERJİ PAKETİ.

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ "RADYASYON GÜVENLİĞİ ÜST KURULU KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ RADYASYON GÜVENLİĞİ ÜST KURULU KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar SELÇUK ÜNİVERSİTESİ "RADYASYON GÜVENLİĞİ ÜST KURULU KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönerge, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Yakın Doğu

Detaylı

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti 1. ULUSAL RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 19-21 Kasım 2015 Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti Dr. Çiğdem YILDIZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölümü

Detaylı

2-KAPSAM Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliği nde verilen tüm görüntüleme hizmetlerini kapsar.

2-KAPSAM Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliği nde verilen tüm görüntüleme hizmetlerini kapsar. 1-AMAÇ Görüntüleme hizmetleri sunumunda hasta ve çalışan güvenliği dikkate alınarak, teknik personel ve cihazlar göz önüne alınarak radyoloji ünitesinden alınan hizmetin kalitesini arttırmaktır. 2-KAPSAM

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ RADYASYON GÜVENLİĞİ BARIŞ ÜNLÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ Radyasyon Nedir? Radyasyon veya ışınım, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçiminde ki enerji yayımı ya da aktarımıdır.radyoaktif maddelerin

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Endüstriyel Uygulamalar Radyasyon endüstriyel alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin, X ve gama ışınlarından

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 26/11/2013 Toplantı Sayısı : 375 Karar Sayısı : 3176 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3176- Ankara Üniversitesi Radyasyon Güvenliği Üst Kurulu ve Bağlı Komiteler Kuruluş ve Çalışma

Detaylı

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir MÖ 460-377 980-1037 MÖ 460-377 980-1037 Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir RADYASYON NEDİR X ışınını 1895 te Wilhelm Conrad Roentgen

Detaylı

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz ve Birimler Çekirdek Elektron Elektron Yörüngesi Nötron Proton Nükleon Atom 18.05.2011 TAEK - ADHK 2

Detaylı

İçerik. İçerik. Radyasyon. Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri

İçerik. İçerik. Radyasyon. Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri İçerik Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma yöntemleri Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Radyoloji AD Radyasyon ve iyonlaştırıcı radyasyon nedir? İyonlaştırıcı radyasyonun biyolojik İyonlaştırıcı

Detaylı

Doz azaltma teknikleri. Süre. Mesafe. Zırhlama. Yapısal Zırhlama 11/18/2015 RADYOLOJİDE ZIRHLAMA. Prof.Dr.Nail Bulakbaşı

Doz azaltma teknikleri. Süre. Mesafe. Zırhlama. Yapısal Zırhlama 11/18/2015 RADYOLOJİDE ZIRHLAMA. Prof.Dr.Nail Bulakbaşı Doz azaltma teknikleri RADYOLOJİDE ZIRHLAMA Radyasyondan korunma parametreleri Prof.Dr.Nail Bulakbaşı Süre Mesafe Zırhlama Süre Mesafe Doz = (Doz Şiddeti)x(Süre) Bir ölçüm cihazının 50 µsv/saat lik radyasyon

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 7 Radyasyon Güvenliği Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU RADYASYON NEDİR? Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçiminde enerji yayılımı ya da aktarımıdır. RADYASYON ÇEŞİTLERİ İYONLAŞTIRICI

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI MEVZUATINDA RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ, UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI MEVZUATINDA RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ, UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI MEVZUATINDA RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ, UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Detaylı

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA

TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA TIPTA RADYASYONDAN KORUNMA 1. Ulusal Radyasyondan Korunma Kongresi İş Sağlığı ve Güvenliğinde Temel Radyasyondan Korunma Kursu Prof. Dr. Doğan BOR Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Kişisel dozimetre nedir?

Kişisel dozimetre nedir? TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ 24-25 Ocak 2014 KİŞİSEL DOZİMETRİ SİSTEMİ VE DOZİMETRE KULLANIMI Erinç REYHANİOĞLU

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMA. Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi

RADYASYONDAN KORUNMA. Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi 1 RADYASYONDAN KORUNMA Radyofizik Uzm.YÜCEL SAĞLAM VKV Amerikan Hastanesi 2 Sunum İçeriği Radyasyon birimleri Radyasyonun biyolojik etkileri Radyasyondan Korunmada Prensipleri Doz sınırlamaları Radyoterapide

Detaylı

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi

Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma. Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Nükleer Tekniklerin Endüstriyel Uygulamalarında Radyasyondan Korunma Prof.Dr.Ali Nezihi BİLGE İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstride Nükleer Teknikler Radyoaktif izleyiciler Radyasyonla Ölçüm Cihazları

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SENATO KARARI Karar Tarihi:12.03.2010 Toplantı Sayısı:05 Sayfa:1 Erciyes Üniversitesi Hastaneleri Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Kuruluş ve Çalışma Esasları hk. 2010.005.039 - Erciyes Üniversitesi

Detaylı

İçerik. Radyasyon Güvenliği Mevzuatı 18/11/2015 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU KANUNU. Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik Standartları

İçerik. Radyasyon Güvenliği Mevzuatı 18/11/2015 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU KANUNU. Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik Standartları İçerik Radyasyon Güvenliği Mevzuatı Prof.Dr.Nail Bulakbaşı TAEK Kanunu Radyasyon Güvenliği Tüzüğü Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği İlgili Diğer Kurumların Mevzuatları Doz Sınırlama Sistemi ve Temel Güvenlik

Detaylı

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir.

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir. Doz Birimleri Bir canlının üzerine düşen radyasyon miktarından daha önemlisi ne kadar doz soğurduğudur. Soğurulan doz için kullanılan birimler aşağıdaki gibidir. 1 rad: Radyoaktif bir ışımaya maruz kalan

Detaylı

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyon nedir? «Yüksek hızlı partiküller ya da dalgalar şeklinde yayılan enerji» Radyasyon kaynakları 1- Doğal kaynaklar 2- Yapay kaynaklar

Detaylı

RADYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI GENEL ĠġLEYĠġ PROSEDÜRÜ

RADYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI GENEL ĠġLEYĠġ PROSEDÜRÜ KODU: SRG. PR. 87 YAYIN TA: 11.06.2018 REVĠZYON TA:---- REVĠZYON NO:03 Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ: Radyoloji Bölümünün kayıt, randevu verme, çekim süreci ve sonuç verme gibi genel işleyişinin tanımlanmasını sağlamak.

Detaylı

1. AMAÇ: 4. KISALTMALAR: EKK : Enfeksiyon Kontrol Komitesi SHKS : Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları 5. UYGULAMA:

1. AMAÇ: 4. KISALTMALAR: EKK : Enfeksiyon Kontrol Komitesi SHKS : Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları 5. UYGULAMA: Kalite Yönetim Birimi SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Hastanemizdeki; sağlıkta hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun; sürekliliğini, yeterliliğini ve etkinliğini sağlamak için, planlanmış

Detaylı

İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını. ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir.

İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını. ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir. Çalışanların sağlığı ve güvenliğin bozulması

Detaylı

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU 6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU Güneşten gelen ısı ve ışık enerjisi radyasyonun doğal formudur. Bunlar çevremizde doğal olarak bulundukları gibi yapay olarak da elde edilmektedir. O nedenle radyasyon kaynağına

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

Radyoloji çalışanlarının 7 saat olan çalışma süresi 8 saate çıkarılabilir mi?

Radyoloji çalışanlarının 7 saat olan çalışma süresi 8 saate çıkarılabilir mi? Radyoloji çalışanlarının 7 saat olan çalışma süresi 8 saate çıkarılabilir mi? RADYOLOJİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA ŞARTLARINI DÜZENLEYEN MEVZUAT Radyasyon kaynakları ile çalışanlara ilişkin olarak, sağlıkla

Detaylı

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR

Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR Radyasyondan Korunma Prensipleri ve Yönetmelikler Dr. Emin GÜNGÖR İçerik Radyasyon Nedir? Radyasyonun Biyolojik Etkileri Radyasyondan Korunma Yapay kaynaklardan toplum ışınlanmaları Radyasyon etkilerinin

Detaylı

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor

ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ. Prof. Dr. Doğan Bor ÇALIŞTAY İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ VE ÖNEMİ 11, Ekim, 2014 Antalya Radyasyondan Korunma Uzmanlığı Eğitim programları ve Uygulamaları Prof. Dr. Doğan Bor RADYASYON Yaşamın

Detaylı

T.C KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ ARAġTIRMA VE UYGULAMA HASTANESĠ

T.C KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ ARAġTIRMA VE UYGULAMA HASTANESĠ T.C KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ ARAġTIRMA VE UYGULAMA HASTANESĠ RADYASYON SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ KSÜ ARAġTIRMA VE UYGULAMA HASTANESĠ RADYASYON SAĞLIĞI

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Tel: +90 312 295 88 09 Fax: +90 295 89 56 İçerik Ayrıntılı

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm Sağlık Fiziği 1. Bölüm Tıbbi Uygulamalar Tanı Radyasyon başta Radyoloji olmak üzere, Nükleer Tıp, Radyoterapi ve çeşitli tıp dallarında tanı amaçlı kullanılmaktadır. En yüksek oranda tanı amaçlı kullanımı

Detaylı

TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya

TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya TAEK RADYASYONDAN KORUNMA MEVZUATININ UYGULAMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ A.Gönül BUYAN 11.Ekim.2014 Antalya Radyasyon Bir enerji formudur. Parçacık veya dalgalar ile enerji transferidir.

Detaylı

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI Dr. Çiğdem YILDIZ Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölüm Başkanı Proje (2011-2017) Proje Adı: Türkiye nin Radyasyondan Korunmada

Detaylı

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI 1. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR TIBBİ RADYOLOJİ LABORATUVARLARININ TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ZIRHLAMA KOŞULLARI. RADYOLOJİ ODASI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR a) Radyoloji cihazı odası tercihen binanın zemin/bodrum

Detaylı

Geçen Süre/Yarı ömür. İlk madde miktarı. Kalan madde miktarı

Geçen Süre/Yarı ömür. İlk madde miktarı. Kalan madde miktarı 27.10.2017 1 27.10.2017 2 27.10.2017 3 Geçen Süre/Yarı ömür Kalan madde miktarı İlk madde miktarı 27.10.2017 4 Soru 1: Yarı ömrü 18 gün olan radyoaktif bir elementin, 72 gün sonunda % kaçı bozunmadan kalır?

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Güz Dönemi (2. Dönem) Hizmet İçi Eğitim Programı RADYASYON GÜVENLİĞİ Hazırlayan: Ufuk CENGİZ ( Radyoloji Teknikeri ) Hastanemizde Kullanılan

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Radyasyonun Keşfi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X-ışınlarının keşfi yapılmıştır. Radyasyonun Keşfi 1896 yılında

Detaylı

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E Janset GÜNEY Su Hazal ÇALLI DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1.PROJENİN AMACI...2 2. RADYASYON

Detaylı

RADYASYON ALANLARINDA RADYASYON GÜVENLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ

RADYASYON ALANLARINDA RADYASYON GÜVENLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ RADYASYON ALANLARINDA RADYASYON GÜVENLİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ İYONİZE RADYASYON ALANINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ Fizikçi Okan ŞAR A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Radyasyon Güvenliği Uzmanı İSG DE BAZI TANIMLAR VE

Detaylı

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ

TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ TIPTA TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAN İYONLAŞTIRICI RADYASYON KAYNAKLARINI İÇEREN TESİSLERE LİSANS VERME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarih/Sayı: 21.07.1996/21997 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,Tanımlar Amaç

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA SUNUM PLANI Çalışan Güvenliği Nedir? Yasal Düzenlemeler Hizmet Kalite

Detaylı

RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA. Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi

RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA. Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi RADYASYON ve RADYASYONDAN KORUNMA Cansu Akbay Biyomedikal Yük. Mühendisi Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Radyasyon: Dalga veya parçacık şeklinde uzayda enerji yayılımı RADYASYON İyonlaştırıcı

Detaylı

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara

Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri. Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan Korunmanın Temel Kriterleri Temel Radyasyondan Korunma Kursu 21 Kasım 2015-Ankara Radyasyondan korunma çalışanların, halkın ve çevrenin radyasyonun zararlı etkilerinden korunmasıdır. Radyasyondan

Detaylı

X-Ray Çözümleri - Biz Güvenlik İzmir Kamera Sistemleri Güvenilir Güvenlik Çözümleri Mobotix Çözümleri

X-Ray Çözümleri - Biz Güvenlik İzmir Kamera Sistemleri Güvenilir Güvenlik Çözümleri Mobotix Çözümleri X-RAY CİHAZLARI X-Ray cihazı kullanımıgenel olarak çanta, bavul, koli, paket, zarf gibi cisimlerin güvenliği tehdit edici bir içerik taşıyıp taşımadığı ve ne tür bir içerik taşıdığının tespit edilmesinde

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMA PROGRAMI TALİMATI KOD:GÖR.TL.03 YAY.TRH: AĞUSTOS 2015 REV.TRH:- REV NO:- SAYFA NO:1/8

RADYASYONDAN KORUNMA PROGRAMI TALİMATI KOD:GÖR.TL.03 YAY.TRH: AĞUSTOS 2015 REV.TRH:- REV NO:- SAYFA NO:1/8 1.AMAÇ: Kurum içerisindeki radyasyon güvenliğinin tüm yönlerini gözeterek ve koordine ederek, kuruluşun radyasyon kaynaklarına sahip olma ve bunları kullanma yetkisini yönetmek; radyasyon korunmasında

Detaylı

TÜMRAD-DER. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği. Konu: Yönetmelik Taslağı Hk. SAĞLIK BAKANLIĞI. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü

TÜMRAD-DER. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği. Konu: Yönetmelik Taslağı Hk. SAĞLIK BAKANLIĞI. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü TÜMRAD-DER Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Sayı: 2011 / 163 Tarih:23.05.2011 Konu: Yönetmelik Taslağı Hk. SAĞLIK BAKANLIĞI İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İLGİ: 28 Nisan 2011 tarih

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. Diş Hekimi İsmail SERDAROĞLU

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. Diş Hekimi İsmail SERDAROĞLU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Diş Hekimi İsmail SERDAROĞLU Hizmet Kalite Standartlarının Amacı Hizmet Kalite Standartları AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR. Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri Eğitimi)

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders Meslek Dersi Seçmeli Ders DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR. Bireysel Öğrenme Süresi (Proje, Ödev, Araştırma, İş Yeri Eğitimi) DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-4 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-4 Işınlar İyonizan olmayan ışınlar İyonizan ışınlar Eşik değerler 1 Işınlar

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 5 AMAÇ Hastanemizde, çalışan güvenliği ile ilgili risklerin azaltılması için çalışan güvenliği kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına, bunu tesis edecek uygun yöntem ve

Detaylı

TMMOB- FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

TMMOB- FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU TMMOB- FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği Taslağı nın Geneli Üzerindeki Görüşler, Değerlendirmeler ve Teklifler 1. Yönetmelikteki bazı tanımlara yer verilmemiş

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FAALİYETLERİ

SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FAALİYETLERİ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FAALİYETLERİ Dr. Rahime KAÇMAZ Planlama ve Uygulama Birim Sorumlusu 1 BAKANLIĞIMIZDA İŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ YAPILANMA SÜRECİ-1 Mülga Temel Sağlık

Detaylı

ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA RADYASYONDAN KORUNMA MODÜL 11

ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA RADYASYONDAN KORUNMA MODÜL 11 ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA RADYASYONDAN KORUNMA MODÜL 11 EĞİTİMİN İÇERİĞİ 1. YOĞUNLUK VE RUTUBET ÖLÇÜM CİHAZLARI 2. PROSES KONTROL CİHAZLARI 3. X- IŞINLI ANALİZ CİHAZLARI 4. X- IŞINLI PAKET KONTROL SİSTEMLERİ

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SIRA NO ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA PERİ- YOD İZLEME YÖNTEMİ Her doktor ve hemşire Odasında el hijyeni Malzemeleri (alkol bazlı

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 1) Radyoaktivite nedir? ALARA RGD RKS SINAVI ÇALIŞMA SORULARI a. Çekirdeğin enerji açığa çıkararak 2 farklı atoma bölünmesidir b. Atomun yörünge elektronlarından birinin koparılmasıdır. c. Karasız atom

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI VAN BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ LEVENT SONĞUR KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI VAN BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ LEVENT SONĞUR KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI VAN BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ LEVENT SONĞUR KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI NEDİR? Çalışanların; Fiziki, ruhsal ve sosyal durumlarının en üst

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ BÖLÜM UYUM REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ Doküman Kodu Yayın Tarihi

Detaylı

Radyolojik Cihazların Kalite Kontrolünde Sağlık Bakanlığı Uygulamaları

Radyolojik Cihazların Kalite Kontrolünde Sağlık Bakanlığı Uygulamaları Radyolojik Cihazların Kalite Kontrolünde Sağlık Uygulamaları TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU Mehmet KARABUĞA Medikal Fizik Uzmanı www.titck.gov.tr YÖNETMELİK TIBBİ CİHAZ YÖNETMELİĞİ YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI

Detaylı

Morötesi ışınlar (ultraviole ışınlar); güneş ışını içerisinde bulunduğu gibi yapay olarak da meydana getirilir ve x-ışınlarına göre dalga boyları

Morötesi ışınlar (ultraviole ışınlar); güneş ışını içerisinde bulunduğu gibi yapay olarak da meydana getirilir ve x-ışınlarına göre dalga boyları RADYASYON 1.Radyasyonun tanımı, türleri, kaynakları: Radyasyon Latince bir kelime olup dilimizde ışıma olarak kullanılır. Atomlardan, Güneş ten ve diğer yıldızlardan yayılan enerjiye, radyasyon enerji

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Muafiyet

RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Muafiyet Resmi Gazete Tarihi: 24.03.2000 Resmi Gazete Sayısı: 23999 RADYASYON GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Muafiyet Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, iyonlaştırıcı radyasyon

Detaylı

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177 Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Nami Yeyin 1, Mohammed Abuqbeitah 1, Emre Demirci 2, Aslan Aygün

Detaylı

GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ

GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ Uzm. Dr. Filiz Denizli Ergen - Radyodiyagnostik Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Antalya

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ PROGRAMI TALİMATI KOD.GÖR.TL.02 YAY.TRH. MAYIS 2010 REV.TRH. EYLÜL 2012 REV NO:1 SAYFA NO:1/8

RADYASYON GÜVENLİĞİ PROGRAMI TALİMATI KOD.GÖR.TL.02 YAY.TRH. MAYIS 2010 REV.TRH. EYLÜL 2012 REV NO:1 SAYFA NO:1/8 1. AMAÇ:Bu programın amacı radyoloji departmanında iyonlaştırıcı radyasyon ve etkilerine karşı çalışanların, hastaların ve çevrenin radyasyon güvenliğini sağlamaktır. 2. KAPSAM:Radyasyon kaynakları ile

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ TALİMATI

RADYASYON GÜVENLİĞİ TALİMATI KODU: GÖR.TL.3 YAYIN TARİHİ : MART 213 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO: SAYFA NO:1/5 1. AMAÇ:Bu programın amacı radyoloji departmanında iyonlaştırıcı radyasyon ve etkilerine karşı çalışanların, hastaların

Detaylı

Sağlıkta Kalite Standartları Kapsamında Hastanelerde Risk Yönetimi

Sağlıkta Kalite Standartları Kapsamında Hastanelerde Risk Yönetimi Sağlıkta Kalite Standartları Kapsamında Hastanelerde Risk Yönetimi 27 Mayıs 2014 Eyüp,İstanbul Dr.Emine Elvan Çiftlik İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Risk ve İş Sağlığı ve Güvenliği Tanımı Risk

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. İZMİR Sağlık fiziği yüksek programımızda sadece radyoterapide uzman sağlık fizikçisi (Uzman Radyoterapi Fizikçisi) yetiştirilmektedir.

Detaylı

G. Begüm SİLSÜPÜR İSG Uzmanı (Elektrik-elektronik Yük. Müh.) İSG Uzman Yardımcısı (Fizik Müh.)

G. Begüm SİLSÜPÜR İSG Uzmanı (Elektrik-elektronik Yük. Müh.) İSG Uzman Yardımcısı (Fizik Müh.) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ G. Begüm SİLSÜPÜR İSG Uzmanı (Elektrik-elektronik Yük. Müh.) Alev SAKARYA İSG Uzman Yardımcısı (Fizik Müh.) Mayıs 2015,

Detaylı

RADYOAKTİF MADDE İÇEREN PAKETLERİN HAVAALANLARINDA GEÇİCİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNERGE

RADYOAKTİF MADDE İÇEREN PAKETLERİN HAVAALANLARINDA GEÇİCİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNERGE RADYOAKTİF MADDE İÇEREN PAKETLERİN HAVAALANLARINDA GEÇİCİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, havayoluyla taşınan radyoaktif madde içeren paketlerin havaalanlarında geçici

Detaylı

Radyolojinin Büyümesi. Radyolojide Departmanlarının Planlanması ve Organizasyon 18/11/2015

Radyolojinin Büyümesi. Radyolojide Departmanlarının Planlanması ve Organizasyon 18/11/2015 Radyolojinin Büyümesi Radyolojide Departmanlarının Planlanması ve Organizasyon Prof. Dr. Murat Kocaoğlu Yakın Doğu Üniversitesi Radyoloji AD 1 X-ışını 1895 yılında bir takım tesadüfler sonucu Wilhelm Conrad

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü Sayfa 1 / 8 NÜKLEER TIP HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ HAZIRLAYAN NÜKLEER TIP HİZMETLERİ BÖLÜM KALİTE SORUMLUSU KONTROL EDEN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ ONAY BAŞHEKİM Sayfa 2 / 8 1.AMAÇ: 2.KAPSAM: Nükleer Tıp

Detaylı

Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği

Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği Resmi Gazete Tarihi: 24.03.2000 Resmi Gazete Sayısı: 23999 Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, ayanak, Tanımlar, Muafiyet Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, iyonlaştırıcı radyasyon

Detaylı

RADYASYON GÜVENLĠĞĠNĠN SAĞLANMASI PROSEDÜRÜ

RADYASYON GÜVENLĠĞĠNĠN SAĞLANMASI PROSEDÜRÜ Doküman Kodu: GÖR.PR.02 Yayın Tarihi:Ağustos 2013 Revizyon Tarihi:- Revizyon No:0 Sayfa No:1/1 1.Amaç: : Bu prosedürün amacı, hastanemizde iyonlaştırıcı radyasyon ışınmalarına karşı kişilerin ve çevrenin

Detaylı