Sayı : 2015/207 3 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N GAYRĠMENKULLER ĠÇĠN YAPILAN TAMĠR BAKIM VE YENĠLEME GĠDERLERĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sayı : 2015/207 3 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N GAYRĠMENKULLER ĠÇĠN YAPILAN TAMĠR BAKIM VE YENĠLEME GĠDERLERĠ"

Transkript

1 Sayı : 2015/207 3 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N GAYRĠMENKULLER ĠÇĠN YAPILAN TAMĠR BAKIM VE YENĠLEME GĠDERLERĠ 1

2 I- YASA HÜKMÜ Vergi Usul Kanununun Gayrimenkullerde veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarında maliyet bedelinin artması başlıklı 272 nci maddesinde aşağıda hüküm bulunmaktadır. Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü ve elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir. (Bir geminin iktisap tarihindeki süratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yükleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.) Gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan bir ve ikinci fıkralardaki giderler bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerlenir. Kiracının veya işletme hakkına sahip tüzel kişinin faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderler de bu hükümdedir. Gayrimenkuller veya elektrik üretim ve dağıtım varlıkları için yapılan giderler hem tamir, hem de kıymet artırma giderlerinden terekküp ettiği taktirde, mükellef bu giderlerden maliyet bedeline eklenecek kısmı ayrı göstermek mecburiyetindedir. 2 Aynı kanunun 269 uncu maddesine göre; -Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı, -Tesisat ve makinalar, -Gemiler ve diğer taģıtlar da gayrimenkul gibi değerleneceğinden yukarıda belirtilen 272 inci madde hükmü bu iktisadi kıymetler bakımında da uygulanacaktır. Konu hakkında açıklayıcı bir genel tebliğ veya sirküler bulunmamaktadır. II- GAYRĠMENKULLERĠN NORMAL TAMĠR, BAKIM VE TEMĠZLEME GĠDERLERĠ Vergi Usul Kanununun 272 nci maddesindeki normal bakım, tamir ve temizleme giderlerinden anlaşılması gereken, gayrimenkulün kullanımı sırasında kırılan, çatlayan, bozulan yerlerin onarılması, kirlenen, normal görüntüsü bozulan yerlerin eski durumuna getirilmesi amacıyla yapılan mutad mahiyetteki harcamalardır. Örneğin gayrimenkulün iç ve dış yüzeyinin, kapı, pencere ve sair bölümlerinin boyanması, bozulan ahşap, plastik veya madeni aksam, kırılan kiremit, cam, lavabo gibi bölümlerin yerine yenilerinin konması için yapılan giderler bu kapsamdadır.

3 III- GAYRĠMENKULLER ĠÇĠN YAPILAN DEĞER ARTIRICI GĠDERLER Gayrimenkullerde değer artışından söz edebilmek için, yapılan harcama sonucunda binanın bakımına başlanmadan önceki duruma göre değil, gayrimenkulün başlangıçtaki orijinal duruma göre kayda değer bir artışın meydana gelmesi gerekir. Örneğin bir binanın iç ve dış tüm unsurları boyandığında bina, boya başlamadan önceki haline göre daha değerli hale gelir. Ancak buradaki değer artışı boya masraflarının aktifleştirilmesini gerektirmez. Çünkü yapılan boya binayı ilk kullanılmaya başlandığı gündeki değerine ulaştırmıştır. Benzer bir şekilde bir motorlu taşıtın bazı parçalarının yenileriyle değiştirilmesi de değer artırıcı gider sayılmaz. Gayrimenkullerde değer artırıcı harcamalar ise aşağıdaki harcamalardır. 1- Gayrimenkulün iktisadi ömrünü uzatan harcamalar Amortisman süresinin sonuna gelmiş bir taşıtın motorunun yenisiyle değiştirilmesi, bu taşıtın kullanım ömrünü artıran giderdir. 2- Gayrimenkulün fonksiyonunu artıran harcamalar Bir makinanın 100 devirli motorunun 200 devirli motorla değiştirilmesi bu tür bir harcamadır. Bu harcama makinenin ömrünü uzatmamakla birlikte makinenin fonksiyonunun ve buna bağlı olarak yararını artırmaktadır Gayrimenkulü geniģleten harcamalar Binaya yeni kat ilave edilmesi, geminin yolcu kapasitesinin artırılması, makinenin üretim kapasitesinin artırılması gibi harcamalar bu kapsamdadır. IV- BĠNALARLA ĠLGĠLĠ ÖZELLĠK ARZEDEN DURUMLAR 1-Bakım ve yenileme harcamalarının binanın bütününü kapsaması Bakım ve yenileme çalışmalarının gayrimenkulün bütününü kapsayacak şekilde yapılması halinde farklı değerlendirmeler yapılabilir. Örneğin binada ahşap pencerelerden biri çürüdüğü için sökülüp yerine yenisi taktırılmışsa, bu masraf gider kaydolunacaktır. Ancak yıllarca ihmale uğramış harap bir binadaki tüm pencerelerin yenilenmesi halinde bunun normal tamir bakım gideri değil ömür uzatıcı bir işlem olduğu görüşü ileri sürülebilir. Gayrimenkullerde kiriş, kolon, duvar gibi uzun ömürlü unsurların yanı sıra, çürümek, paslanmak, kırılmak, bozulmak suretiyle belli periyodlarla yenilenmeye ihtiyaç gösteren bölümler de mevcuttur. Bu bölümlerin yenilenmesi zamana yayılmış olarak birer ikişer yapıldığı zaman yenileme masrafları gider yazılabildiğine göre, bir süre bakımsız kalmış gayrimenkulde topluca bakım ve yenileme yapılması da doğrudan gider kaydına konu olabilmelidir.

4 Bina bakım ve tadilatları dolayısiyle yapılan harcamaların değer artırıcı, dolayısiyle aktifleştirilmesi gereken harcamalar olduğunu söyleyebilmek için; binaya ilave kat çıkılması veya eklentiler yapılarak kullanım alanının büyütülmesi, çok önemli tadilatlarla fonksiyonunun bariz şekilde artırılması veya farklılaştırılması, betonarme veya çelik takviyelerle genel ömrünün uzatılması veya eskisine göre çok daha kaliteli malzemeler kullanılarak binanın başlangıçtaki durumuna göre daha değerli hale getirilmesi gibi işlemlerin varlığına ihtiyaç vardır. 2- Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için yapılan harcamalar Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için yapılan, betonlama, istinat duvarı yapma, çelik kuşak ve destekler kullanma, temel sağlamlaştırma gibi işlemlerle ilgili harcamaların değer artırıcı gider olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. 3-Binalara sonradan ilave edilen tesisat ve demirbaģlar Gayrimenkule önceden mevcut olmayan kalorifer, klima, asansör, havalandırma, yangın alarmı tertibatı, güneşle ısıtma sistemi gibi tesisatın konması halinde binaya sonradan ilave edilen bu unsurlar dolayısiyle yapılan harcamalar gider kaydedilmez. Bina maliyetine de eklenmezler, tesisat olarak ayrıca aktifleştirilmeleri gerekir. Binaya monte edilen münferit ve portatif türdeki klima, hava filtresi gibi cihazlar ise binanın bir unsuru olmayıp aynı birer demirbaş olarak değerlendirilmelidir. 4 V- MALĠYETE DAHĠL EDĠLEN DEĞER ARTIRICI GĠDERLERĠN AMORTĠ EDĠLMESĠ Önceki bölümde açıklanan değer artırıcı harcamaların gider yazılmayıp aktifleştirilmeleri ve amortisman yoluyla itfa edilmeleri gerekmektedir. Amortisman uygulaması değer artırıcı harcamaların türüne göre şöyle olacaktır. 1-Kullanma ömrünü uzatıcı giderlerin asıl gayrimenkule ait sürede, fakat aktifleştirildikleri yıldan başlayarak itfa edilmeleri gerekir. Örneğin 2013 yılında ,-TL ye alınan ve %20 nispetinde amorti edilen bir taşıtın motoru ,-TL harcanarak 2015 yılında değiştirilmiştir. Bu durumda ,- liralık bedelin ,-lirası 2013 ve 2014 yıllarında amorti edilmiştir. Kalan ,-TL 2015, 2016 ve 2017 yıllarında amorti edilir ,-liralık değer artırıcı gider ise 2015 yılından itibaren gene %20 nispeti ile beş yılda ayrıca amorti edilecektir. 2-Sabit kıymeti genişleten veya fonksiyonunu artıran giderlerin, esas kıymetin kalan itfa süresi içinde eşit tutarlarla amorti edilmeleri gerekir. Örneğin 2013 yılında ,-TL bedelle alınan ve %10 amortisman oranına tabi bir makinede 2015 yılında ,-TL lik fonksiyon artırıcı gider yapılması halinde, makinenin ömrü uzamamaktadır. Bu taktirde makine ,-TL üzerinden 10 yıl doluncaya kadar %10 nispetinde normal şekilde amorti edilir. Ayrıca ,-liralık fonksiyon artırıcı gider kalan sürede eşit taksitlerle amorti edilir.

5 3-Esas kıymetin tamamen itfa edilmesinden sonra yapılan giderlerin ise niteliği ne olursa olsun, aktifleştirilmesi ancak kullanma ömrünü artırma halinde söz konusu olur. Onun dışında yapılan tüm giderler doğrudan zarar kaydedilir. VI- GAYRĠMENKULLERĠN, ELEKTRĠK ÜRETĠM VE DAĞITIM VARLIKLARININ VE GEMĠLERĠN KĠRACILARI VE ĠġLETME HAKKI SAHĠPLERĠ TARAFINDAN YAPILAN GĠDERLER Yukarıda belirtildiği üzere gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin kiracıları ve işletme hakkı sahipleri tarafından yapılan ve bunların iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderler özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilir. Özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilen bu giderler, kira veya işletme hakkı süresi içinde eşit tutarlarla itfa edilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebeple sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş giderler, boşaltma veya hakkın sonra erdiği yılda bir defada gider yazılır. Kira süresinin belli olmaması halinde özel maliyet bedeli amortisman oranı %20 olarak uygulanacaktır. Tek düzen hesap planında 264 özel maliyetler hesabı ile ilgili açıklamada, özel maliyet bedellerinin, kira süresinin beş yıldan fazla olması durumunda da beş yılda eşit tutarlarda amorti edileceği belirtilmiştir. 5 Ancak vergi uygulamasında vergi usul kanununun 327 inci maddesi gereğince özel maliyet bedelleri kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilecektir. Saygılarımızla Hasan Zeki Süzen (YMM) Ekrem Kayı (YMM) YARARLANILAN KAYNAKLAR 1-Vergi Usul Kanunu 2-Yılmaz Özbalcı :Vergi Usul Kanunu Yorum ve Açıklamaları Oluş Yayıncılık 3-Mehmet Maç :Bina için yapılan harcamaların gider kaydedileceği, bina maliyetine ekleneceği ve özel maliyet olduğu haller. Makale. 4-Turgay Arbak 5-Hasan Yalçın :Amortismana tabi kıymetler için yapılan değer/ömür artırıcı giderler ve bu giderlerin itfaları, makale. : Gayrimenkulü genişleten veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderler.

ÖZEL MALİYET BEDELİ. İlker Şadi İŞLEYEN *

ÖZEL MALİYET BEDELİ. İlker Şadi İŞLEYEN * ÖZEL MALİYET BEDELİ İlker Şadi İŞLEYEN * I-GİRİŞ Ticari işletmeler tarafından kira ile tutulan ve genişletilen veya iktisadi kıymeti devamlı olacak şekilde artırılan gayrimenkullere bu amaçlarla yapılan

Detaylı

GAYRİMENKULLERDE VEYA ELEKTRİK ÜRETİM VE DAĞITIM VARLIKLARINDA MALİYET BEDELİNİN ARTMASI

GAYRİMENKULLERDE VEYA ELEKTRİK ÜRETİM VE DAĞITIM VARLIKLARINDA MALİYET BEDELİNİN ARTMASI I-MADDE METNİ: GAYRİMENKULLERDE VEYA ELEKTRİK ÜRETİM VE DAĞITIM VARLIKLARINDA MALİYET BEDELİNİN ARTMASI Madde 272 (Değişik: 3/7/2005 5398/24 md.) Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü

Detaylı

ÖZEL MALİYET BEDELİNİN İTFASI

ÖZEL MALİYET BEDELİNİN İTFASI ÖZEL MALİYET BEDELİNİN İTFASI Altar Ömer ARPACI 31 * 1. GİRİŞ Gelir Vergisi Kanunu nun 40/7. maddesinde; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanların gider yazılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Detaylı

Niyazi ÖZPEHRİZ 1206 ÖZEL MALİYET BEDELİ. I. Giriş

Niyazi ÖZPEHRİZ 1206 ÖZEL MALİYET BEDELİ. I. Giriş Niyazi ÖZPEHRİZ 1206 ÖZEL MALİYET BEDELİ I. Giriş Kira ile tutulan gayrimekullerde kiracı tarafından yapılan değer artırıcı giderler, özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilir. Kiracının faaliyetini sürdürebilmek

Detaylı

İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI I- GİRİŞ:

İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI I- GİRİŞ: İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI I- GİRİŞ: İşletmeler, faaliyetlerini sürdürmeleri için gerekli olan gayrimenkulleri malik sıfatıyla iktisap edebilecekleri gibi bunları

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 28.12.2018 Sayı: 2018/221 Ref:4/221 Konu: İMAR BARIŞI KAPSAMINDA YAPI KAYIT BELGESİ İÇİN ÖDENEN BEDELLER AKTİFLEŞTİRİLMEK SURETİYLE AMORTİSMANA TABİ OLACAKTIR İskânsız yapıların belli

Detaylı

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI. ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI. ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1569 10/09/2011 Konu : Şirketin aktifinde kayıtlı gayrimenkulün

Detaylı

GELECEK DÖNEMLERDE KULLANILMAK ÜZERE ALINAN YEDEK PARÇALARIN MADDİ DURAN VARLIK VE AMORTİSMAN UYGULAMALARI KARŞISINDAKİ DURUMU

GELECEK DÖNEMLERDE KULLANILMAK ÜZERE ALINAN YEDEK PARÇALARIN MADDİ DURAN VARLIK VE AMORTİSMAN UYGULAMALARI KARŞISINDAKİ DURUMU GELECEK DÖNEMLERDE KULLANILMAK ÜZERE ALINAN YEDEK PARÇALARIN MADDİ DURAN VARLIK VE AMORTİSMAN UYGULAMALARI KARŞISINDAKİ DURUMU 1. GİRİŞ Maddi duran varlık ve amortisman konuları vergi mevzuatımızda ve

Detaylı

MUHASEBE BÖLÜMÜ. Đstanbul, 04.01.2012. Sirküler No: 2012 / 05 Konu: Özel Maliyetler

MUHASEBE BÖLÜMÜ. Đstanbul, 04.01.2012. Sirküler No: 2012 / 05 Konu: Özel Maliyetler MUHASEBE BÖLÜMÜ Rödl & Partner Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Teşvikiye Cad. No: 17 D 12/13/15 Đkbal Ticaret Merkezi TR-34365 Teşvikiye-Đstanbul Telefon + 90 (212) 310 14 00 Telefax + 90 (212) 327 32

Detaylı

ISI YALITIMI VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMAYA YÖNELİK HARCAMALARIN GİDER YAZILABİLME DURUMU?

ISI YALITIMI VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMAYA YÖNELİK HARCAMALARIN GİDER YAZILABİLME DURUMU? ISI YALITIMI VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMAYA YÖNELİK HARCAMALARIN GİDER YAZILABİLME DURUMU? Ümit ERKAN* 33 ÖZ Enerji politikaları ile uyumlu olarak çıkarılan, 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

Detaylı

KUR DÜŞMELERİNİN SABİT KIYMET MALİYETLERİNE VE AMORTİSMAN UYGULAMALARINA ETKİSİ

KUR DÜŞMELERİNİN SABİT KIYMET MALİYETLERİNE VE AMORTİSMAN UYGULAMALARINA ETKİSİ Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü GİRİŞ KUR DÜŞMELERİNİN SABİT KIYMET MALİYETLERİNE VE AMORTİSMAN UYGULAMALARINA ETKİSİ Vergi Usul Kanunu nun 269 uncu maddesinde, iktisadi işletmlere dahil olan gayrimenkullerin

Detaylı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - II Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR Maddi olmayan duran varlıklar; herhangi bir fiziksel

Detaylı

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE VERGİSEL DURUM

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE VERGİSEL DURUM Makale Necat KOLĞU YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE VERGİSEL DURUM Bu makalemizde İstanbul vergi dairesi başkanlığı tarafından yap-işlet-devret modeli çerçevesinde 07.08.2013 tarihinde verilen mukteza

Detaylı

YENİLEME FONUNA ALINAN SATIŞ KARLARI FİNANSAL KİRALAMALARA AİT AMORTİSMANLARDAN MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ?

YENİLEME FONUNA ALINAN SATIŞ KARLARI FİNANSAL KİRALAMALARA AİT AMORTİSMANLARDAN MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ? YENİLEME FONUNA ALINAN SATIŞ KARLARI FİNANSAL KİRALAMALARA AİT AMORTİSMANLARDAN MAHSUP EDİLEBİLİR Mİ? Rızkullah ÇETİN 22* 1-GİRİŞ Şirketler zamanla eskiyen ya da eski işlevini tam olarak yerine getirmeyen

Detaylı

Sayı : 2016/217 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N FİNANSMAN GİDERLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Sayı : 2016/217 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N FİNANSMAN GİDERLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Sayı : 2016/217 6 Tarih : 05.12.2016 Ö Z E L B Ü L T E N FİNANSMAN GİDERLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ 1 I- GİRİŞ İşletmeler ihtiyaç duydukları finansal kaynağı özkaynaklardan veya yabancı kaynaklardan sağlarlar.

Detaylı

Satın alınan emtianın maliyetini oluşturan hususlar Vergi Usul Kanunu nun ilgili maddeleri ve tebliğleriyle açıklamaya çalışacağız.

Satın alınan emtianın maliyetini oluşturan hususlar Vergi Usul Kanunu nun ilgili maddeleri ve tebliğleriyle açıklamaya çalışacağız. VERGİ USUL KANUNU AÇISINDAN KREDİ FAİZİ VE KUR FARKLARININ EMTİA VE GAYRIMENKULLERİN MALİYETİNİN BELİRLENMESİ ESNASINDA DEĞERLENDİRİLMESİ H. Enes KOÇ SMMM - Denetçi Doktora Öğrencisi 1.GİRİŞ Makalemizin

Detaylı

bedeli karşılığında devrinde, gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı ile katma değer vergisi uygulaması anlatılmaya çalışılacaktır.

bedeli karşılığında devrinde, gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı ile katma değer vergisi uygulaması anlatılmaya çalışılacaktır. ÖZEL MALİYET BEDELİ NİTELİĞİNDEKİ KIYMETLERİN KİRA BEDELİ KARŞILIĞINDA DEVRİNİN GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ TEVKİFATI İLE KDV AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ İbrahim ERCAN * 1- GİRİŞ Gayrimenkul sermaye iradı,

Detaylı

ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI

ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI ÖZEL MALİYET BEDELLERİNİN İTFASI I-MADDE METNİ: Madde 327 (Değişik: 3/7/2005 5398/24 md.) Gayrimenkullerin, elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının ve gemilerin iktisadî kıymetlerini artıran ve 272 nci

Detaylı

DEĞERLEME ĠġLEMLERĠNE ĠLĠġKĠN ÖZET TABLO

DEĞERLEME ĠġLEMLERĠNE ĠLĠġKĠN ÖZET TABLO DEĞERLEME ĠġLEMLERĠNE ĠLĠġKĠN ÖZET TABLO İşletmelere dahil iktisadi kıymetlerin kayda alınması ve değerlenmesine ilişkin bilgiler aşağıda tablo halinde özet olarak yer almaktadır. Söz konusu tablo VUK

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2005/37 İstanbul,28 Mart 2005 KONU : Özel Maliyet Bedelleri

Detaylı

2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI

2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI Sirküler Rapor 04012011/ 10-1 2011 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI ÖZET : 2011 yılına ait binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/8-1 2015 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTIRILMIŞTIR

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/8-1 2015 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/8-1 2015 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTIRILMIŞTIR ÖZET : 2015 yılına emlak vergisine esas değerler yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde artırılmıştır.

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ

Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29522 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 47) AMORTİSMAN VE TÜKENME PAYLARI Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

2014 Yılına Ait Yeniden Değerleme Oranının Tespiti

2014 Yılına Ait Yeniden Değerleme Oranının Tespiti 30.12.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/149 KONU: 2015 Yılı Emlak Vergisi Değerleri Hk. 30 Aralık 2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 65 seri

Detaylı

Özelge: Yabancı plakalı araç kiralamada KDV tevkifatı hk.

Özelge: Yabancı plakalı araç kiralamada KDV tevkifatı hk. Özelge: Yabancı plakalı araç kiralamada KDV tevkifatı hk. Sayı: 49366803- Tarih: 27/03/2015 T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü Sayı : 49366803-27/03/2015 Konu : YABANCI PLAKALI ARAÇ KİRALAMADA

Detaylı

ÖZEL MALİYET BEDELİ OLARAK AKTİFLEŞTİRİLEN KIYMETLERİN BEDELSİZ OLARAK KİRALAYANA DEVREDİLMESİNDE VERGİ

ÖZEL MALİYET BEDELİ OLARAK AKTİFLEŞTİRİLEN KIYMETLERİN BEDELSİZ OLARAK KİRALAYANA DEVREDİLMESİNDE VERGİ ÖZEL MALİYET BEDELİ OLARAK AKTİFLEŞTİRİLEN KIYMETLERİN BEDELSİZ OLARAK KİRALAYANA DEVREDİLMESİNDE VERGİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ 11 ÖZEL MALİYET BEDELİ OLARAK AKTİFLEŞTİRİLEN KIYMETLERİN BEDELSİZ OLARAK KİRALAYANA

Detaylı

SERBEST MESLEK ERBABININ FİNANSAL KİRALAMA YOLU İLE EDİNDİĞİ İKTİSADİ KIYMETLER İÇİN AYIRDIĞI AMORTİSMANLAR GİDER YAZILABİLİR Mİ?

SERBEST MESLEK ERBABININ FİNANSAL KİRALAMA YOLU İLE EDİNDİĞİ İKTİSADİ KIYMETLER İÇİN AYIRDIĞI AMORTİSMANLAR GİDER YAZILABİLİR Mİ? SERBEST MESLEK ERBABININ FİNANSAL KİRALAMA YOLU İLE EDİNDİĞİ İKTİSADİ KIYMETLER İÇİN AYIRDIĞI AMORTİSMANLAR GİDER YAZILABİLİR Mİ? Oktay COŞGUN * GİRİŞ: Hukuksal çerçevesi 1985 yılında çıkarılan 3226 sayılı

Detaylı

SİRKÜLER. : 67 Seri No lu Emlak Vergisi Kanununu Genel Tebliği

SİRKÜLER. : 67 Seri No lu Emlak Vergisi Kanununu Genel Tebliği SİRKÜLER TARİH : 28.12.2015 SAYI : 2015-12-9 KONU : 67 Seri No lu Emlak Vergisi Kanununu Genel Tebliği ÖZETİ : Tebliğde 2016 yılına ait emlak (bina, arsa ve arazi) vergi değerleri ile 2016 yılında mükellef

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2016/155 27 /Aralık/2016 İçindekiler: * 2017 Yılında ödenecek Emlak Vergisi hakkında genel tebliğ yayımlandı. 2017 YILINDA ÖDENECEK EMLAK VERGİSİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: 27 Aralık

Detaylı

2017 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILDI

2017 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILDI 02.01.2017/3-1 2017 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILDI ÖZET : 70 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde 2017 yılında uygulanacak ait emlak vergisine esas değerler yeniden

Detaylı

Kiralık işyerine yapılan masraf gider yazılır mı. 27.01.2010 Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz KİRALANAN İŞYERİ İÇİN YAPILAN MASRAFLAR

Kiralık işyerine yapılan masraf gider yazılır mı. 27.01.2010 Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz KİRALANAN İŞYERİ İÇİN YAPILAN MASRAFLAR Kiralık işyerine yapılan masraf gider yazılır mı 27.01.2010 Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz KİRALANAN İŞYERİ İÇİN YAPILAN MASRAFLAR SORU: Bir şirket kiraladığı işyeriyle ilgili masraf yaparsa (Özel Maliyet)

Detaylı

: Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) yayımlandı. alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna

: Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) yayımlandı. alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna SİRKÜLER TARİH : 31.03.2016 SAYI : 2016-03-6 KONU : Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) yayımlandı. ÖZETİ : Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran

Detaylı

GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 90) YAYIMLANDI

GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 90) YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.10.2016/119-1 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 90) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde, 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz

Detaylı

Sirküler No: 2015/83. Sirküler Tarihi: Konu: 2016 Yılında Geçerli Emlak Vergi Değerleri

Sirküler No: 2015/83. Sirküler Tarihi: Konu: 2016 Yılında Geçerli Emlak Vergi Değerleri Sirküler No: 2015/83 Sirküler Tarihi: 25.12.2015 Konu: 2016 Yılında Geçerli Emlak Vergi Değerleri 25.12.2015 tarih ve 29573 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 67 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

SİRKÜLER Tarih,30/03/2016 Sayı:2016/16. KONU: Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) Yayımlandı.

SİRKÜLER Tarih,30/03/2016 Sayı:2016/16. KONU: Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 90) Yayımlandı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,30/03/2016 Sayı:2016/16

Detaylı

MUKTEZALAR IŞIĞINDA SERBEST MESLEK ERBABI HANGİ FAİZLERİ GİDER YAZABİLİR?

MUKTEZALAR IŞIĞINDA SERBEST MESLEK ERBABI HANGİ FAİZLERİ GİDER YAZABİLİR? MUKTEZALAR IŞIĞINDA SERBEST MESLEK ERBABI HANGİ FAİZLERİ GİDER YAZABİLİR? İshak ÇELİK* Uğur UĞURLU ** I- GİRİŞ 193 sayılı Gelir Vergisi Kanun un 65 inci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü serbest

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/08

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/08 TARİH : 1.1.2017 NUMARA : 2017/08 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/08 KONU : 2017 yılına ait emlak (bina, arsa ve arazi) vergi değerleri ile 2017 yılında mükellef olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında

Detaylı

BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ

BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ GİRİŞ Son yıllarda banka kredisi ile binek otomobil alımındaki artış sözkonusu satın alımlara ait kredi faizi, ÖTV, KDV ve masrafların ne şekilde kayıtlandırılacağı

Detaylı

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 26 İstanbul, KONU : 90 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı.

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 26 İstanbul, KONU : 90 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. SİRKÜLER SAYI : 2016 / 26 İstanbul,30.03.2016 KONU : 90 Seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. 29/03/2016 tarihli 29668 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 90 Seri No.lu Gider

Detaylı

2016 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR

2016 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor Mevzuat 2.2.205/73-206 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR ÖZET : 206 yılına ait emlak vergisine esas değerler yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde artırılmıştır.

Detaylı

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI

YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI YENİ MAKİNE ALIMINDA KULLANILAN KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI 6655 sayılı kanun ile sanayi sicil belgesi sahibi mükelleflere üretim işlerinde kullanılmak üzere satın alınan makine için kullanılan krediler

Detaylı

KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ

KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ Sayfa 1 / 5 KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ Yazar: SalimKARADENİZ (*) Yaklaşım Dergisi / Ocak 2007 / Sayı: 169 I- GİRİŞ Bilindiği üzere, 24.04.2003 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 4842

Detaylı

68 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

68 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI T Ü R M O B Sirküler Rapor Mevzuat 29.08.2016/105-1 68 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 2017 yılında binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında kullanılacak bina

Detaylı

2012 Yılı Bina Arsa ve Arazi Metrekare Birim Değerler ( Emlak Ver. Gen Teb. / 59 ) Salı, 06 Mart :51

2012 Yılı Bina Arsa ve Arazi Metrekare Birim Değerler ( Emlak Ver. Gen Teb. / 59 ) Salı, 06 Mart :51 2012 yılına ait emlak (bina, arsa ve arazi) vergi değerleri ile 2012 yılında mükellef olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin

Detaylı

GELĠR VE GĠDER TAHAKKUKLARININ VERGĠ UYGULAMASI VE TEK DÜZEN HESAP PLANI YÖNÜNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

GELĠR VE GĠDER TAHAKKUKLARININ VERGĠ UYGULAMASI VE TEK DÜZEN HESAP PLANI YÖNÜNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Sayı : 2014/201 4 Tarih : 21.05.2014 Ö Z E L B Ü L T E N GELĠR VE GĠDER TAHAKKUKLARININ VERGĠ UYGULAMASI VE TEK DÜZEN HESAP PLANI YÖNÜNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ 1 I- Giriş Gelir vergisi uygulamasında vergiyi

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 1/2/2012 Resmi Gazete Sayısı: 28191 MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 339)

Resmi Gazete Tarihi: 1/2/2012 Resmi Gazete Sayısı: 28191 MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 339) Resmi Gazete Tarihi: 1/2/2012 Resmi Gazete Sayısı: 28191 MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 339) MADDE 1 26/5/2005 tarihli ve 25826 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Millî Emlâk Genel Tebliği (Sıra No:

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/206 Ref: 4/206

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/206 Ref: 4/206 SİRKÜLER İstanbul, 06.11.2013 Sayı: 2013/206 Ref: 4/206 Konu: KİRALANAN ARSA ÜZERİNE KİRACI TARAFINDAN İNŞAA EDİLEN BİNALARIN VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Bilindiği üzere bir çok işletme

Detaylı

Aşağıda söz konusu Kanun un Katma Değer ve Özel Tüketim Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır:

Aşağıda söz konusu Kanun un Katma Değer ve Özel Tüketim Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır: 28 Kasım 2017 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi

Detaylı

Ayrıca, kanunun 29. maddesinin dördüncü fıkrasında, vergi değerinin hesabında bin liraya kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, kanunun 29. maddesinin dördüncü fıkrasında, vergi değerinin hesabında bin liraya kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir. DUYURU Sayı: 2017/003 BURSA, 10.01.2017 Konu: 2017 Yilinda Emlak Vergisi Hesabina Esas Vergi Değerinin (Vergi Matrahinin) Nasil Belirleneceğine Dair Açiklamalar İçeren Genel Tebliğ Yayinlanmiştir. 27.12.2016

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/223 Ref: 4/223

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/223 Ref: 4/223 SİRKÜLER İstanbul,..0 Sayı: 0/ Ref: / Konu: 05 YILINA AİT EMLAK (BİNA, ARSA VE ARAZİ) VERGİ DEĞERLERİ İLE 05 YILINDA MÜKELLEF OLACAKLARIN EMLAK VERGİ DEĞERLERİNİN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ASGARİ ÖLÇÜDE

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No: 59)

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No: 59) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 09.0.202 Sirküler No : 202 / 6 EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No: 9) 3.2.20 tarih ve 289 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 9 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

Maliye Bakanlığından VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No: 365) (30 Aralık 2006 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Maliye Bakanlığından VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No: 365) (30 Aralık 2006 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Maliye Bakanlığından VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No: 365) (30 Aralık 2006 tarih ve 26392 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) Vergi Usul Kanununun 315. maddesinde 5024 sayılı Kanunla(1) yapılan

Detaylı

Finansal Kiralama Konusu İktisadi Kıymetlerde Amortisman Süresi Ve Sözleşmeden Doğan Ve İlk Yıla İsabet Eden Faiz Ve Kur Farklarının Aktifleştirilmesi

Finansal Kiralama Konusu İktisadi Kıymetlerde Amortisman Süresi Ve Sözleşmeden Doğan Ve İlk Yıla İsabet Eden Faiz Ve Kur Farklarının Aktifleştirilmesi Finansal Kiralama Konusu İktisadi Kıymetlerde Amortisman Süresi Ve Sözleşmeden Doğan Ve İlk Yıla İsabet Eden Faiz Ve Kur Farklarının Aktifleştirilmesi Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE (Denge İstanbul

Detaylı

Konu: 295 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği 23 Aralık 2016 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Konu: 295 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği 23 Aralık 2016 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. No: 2016/98 Tarih: 28.12.2016 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

DPT PROJELERİ TALEP YAPARKEN KULLANILACAK EKONOMİK SINIFLANDIRMA (HARCAMA KALEMLERİ) KODLARININ AÇIKLAMASI

DPT PROJELERİ TALEP YAPARKEN KULLANILACAK EKONOMİK SINIFLANDIRMA (HARCAMA KALEMLERİ) KODLARININ AÇIKLAMASI DPT PROJELERİ TALEP YAPARKEN KULLANILACAK EKONOMİK SINIFLANDIRMA (HARCAMA KALEMLERİ) KODLARININ AÇIKLAMASI 06. SERMAYE GİDERLERİ Daha geniş açıklaması girişte Tanımlar bölümünde yapıldığı üzere, sermaye

Detaylı

KİRALANAN ARSA ÜZERİNE KİRACI TARAFINDAN YAPILAN BİNAYA İLİŞKİN HARCAMALARIN VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

KİRALANAN ARSA ÜZERİNE KİRACI TARAFINDAN YAPILAN BİNAYA İLİŞKİN HARCAMALARIN VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ KİRALANAN ARSA ÜZERİNE KİRACI TARAFINDAN YAPILAN BİNAYA İLİŞKİN HARCAMALARIN VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Nisan 2014 sayısında yayınlanmıştır. Güray ÖĞREDİK

Detaylı

Makine ve Teçhizat Alımında Kullanılan Kredilerde BSMV İstisnasına İlişkin 90 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı.

Makine ve Teçhizat Alımında Kullanılan Kredilerde BSMV İstisnasına İlişkin 90 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı. Makine ve Teçhizat Alımında Kullanılan Kredilerde BSMV İstisnasına İlişkin 90 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı. Duyuru No: 2016/27 İstanbul, 30.03.2016 6802 sayılı Gider

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 01.04.2016

SİRKÜLER İstanbul, 01.04.2016 SİRKÜLER İstanbul, 01.04.2016 Sayı: 2016/068 Ref:4/068 Konu: MAKİNE VE TEÇHİZAT ALIMLARININ FİNANSMANI İÇİN KULLANDIRILACAK KREDİLERDE BSMV İSTİSNASI UYGULAMASI İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR BELİRLENMİŞTİR

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2019/010 Ref: 4/010

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2019/010 Ref: 4/010 SİRKÜLER İstanbul, 07.01.2019 Sayı: 2019/010 Ref: 4/010 Konu: 2019 YILINDA EMLAK VERGİSİ HESABINA ESAS VERGİ DEĞERİNİN (VERGİ MATRAHININ) NASIL BELİRLENECEĞİNE DAİR AÇIKLAMALAR İÇEREN GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/147

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/147 28.12.2016/ÇARŞAMBA ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/147 Konu: 15/7/2016 Tarihli ve 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

Aşağıda söz konusu Kanun un Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır:

Aşağıda söz konusu Kanun un Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır: 28 Kasım 2017 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi

Detaylı

Sirküler No: 122 İstanbul, 23 Aralık 2016

Sirküler No: 122 İstanbul, 23 Aralık 2016 Sirküler No: 122 İstanbul, 23 Aralık 2016 Konu: 6728 ve 6745 sayılı Kanunlarla Gelir Vergisi Kanunu nda yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalar yapıldı. Özet: Ağustos ve Eylül aylarında yayımlanan 6728

Detaylı

2010 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI

2010 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI 28.10.2009/156 2010 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI ÖZET : 2010 yılına ait binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında kullanılacak

Detaylı

FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ HALİNDE VERGİLENDİRME VE BELGE DÜZENİ 28 AĞUSTOS 2018

FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ HALİNDE VERGİLENDİRME VE BELGE DÜZENİ 28 AĞUSTOS 2018 FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ HALİNDE VERGİLENDİRME VE BELGE DÜZENİ 28 AĞUSTOS 2018 1 KAPSAM İşbu çalışma; 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Gelir İdaresi

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/24 TARİH:

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/24 TARİH: VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/24 TARİH: 04.05.2010 KONU Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması Hakkında 12

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016/080 23.12.2016 Konu: Gelir Vergisi Kanunundaki Değişikliklere İlişkin 295 Seri No.lu GVK Tebliği Yayımlandı. Bilindiği üzere, 6728 ve 6754 Sayılı Kanunlarla; Gelir Vergisi Kanununda bazı değişiklikler

Detaylı

5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ

5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü 5024 VE 5228 SAYILI KANUNLAR SONRASINDA AMORTİSMAN AYIRMA YÖNTEMLERİ VE BİRİKMİŞ AMORTİSMANLARIN DÜZELTİLMESİ GİRİŞ Bilindiği üzere, 5024 ve 5228 sayılı Kanunlarla vergi

Detaylı

DUYURU: 05.04.2016/16

DUYURU: 05.04.2016/16 1 DUYURU: 05.04.2016/16 29.03.2016 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 90 seri no.lu Gider Vergileri Genel Tebliği ile, üreticiler tarafından imalat sanayinde kullanılmak üzere iktisap edilen makine ve

Detaylı

FABRİKA BİNASI SATIŞINDAN DOĞAN VE YENİLEME FONU HESABINDA BEKLETİLEN KAR, İŞYERİ (BÜRO) AMAÇLI BİNA ALIMINDA KULLANILABİLİR Mİ?

FABRİKA BİNASI SATIŞINDAN DOĞAN VE YENİLEME FONU HESABINDA BEKLETİLEN KAR, İŞYERİ (BÜRO) AMAÇLI BİNA ALIMINDA KULLANILABİLİR Mİ? FABRİKA BİNASI SATIŞINDAN DOĞAN VE YENİLEME FONU HESABINDA BEKLETİLEN KAR, İŞYERİ (BÜRO) AMAÇLI BİNA ALIMINDA KULLANILABİLİR Mİ? Bilindiği üzere, Yenileme Fonu Müessesesi Vergi Usul Kanununun (VUK) 328

Detaylı

FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİNDE AMORTİSMAN VE FİNANSMAN GİDERLERİNİN DURUMU

FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİNDE AMORTİSMAN VE FİNANSMAN GİDERLERİNİN DURUMU FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİNDE AMORTİSMAN VE FİNANSMAN GİDERLERİNİN DURUMU I- GENEL AÇIKLAMALAR Sakıp ŞEKER Yeminli Mali Müşavir Hukuksal çerçevesi 1985 yılında çıkarılan 3226 sayılı Finansal Kiralama

Detaylı

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELĠR ĠDARESĠ BAġKANLIĞI ĠSTANBUL VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Tarih : 10/09/2011 Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1569 Konu : Şirketin aktifinde kayıtlı gayrimenkulün

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/224 Ref: 4/224. Konu: 295 SERİ NUMARALI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/224 Ref: 4/224. Konu: 295 SERİ NUMARALI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 27.12.2016 Sayı: 2016/224 Ref: 4/224 Konu: 295 SERİ NUMARALI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 23.12.2016 tarihli ve 29927 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 295 Seri Numaralı

Detaylı

SABĠT KIYMET YENĠLEME FONUNUN KULLANIMINDA ÜÇ YILLIK SÜRENĠN BAġLANGIÇ VE BĠTĠġ TARĠHĠNĠN TESPĠTĠ

SABĠT KIYMET YENĠLEME FONUNUN KULLANIMINDA ÜÇ YILLIK SÜRENĠN BAġLANGIÇ VE BĠTĠġ TARĠHĠNĠN TESPĠTĠ SABĠT KIYMET YENĠLEME FONUNUN KULLANIMINDA ÜÇ YILLIK SÜRENĠN BAġLANGIÇ VE BĠTĠġ TARĠHĠNĠN TESPĠTĠ 1. KONU Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu nun 328 inci maddesinde; amortismana tabi iktisadi kıymetlerin

Detaylı

6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: TARİH : 26/12/2016 SİRKÜLER NO : 2016/152 6728 VE 6745 SAYILI KANUNLARLA GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLAYAN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Geçtiğimiz aylarda yayımlanan 6728 ve 6745 sayılı

Detaylı

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. SİRKÜLER Tarih,26/12/2017 Sayı:2017/63. KONU: 72 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ Yayımlandı.

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. SİRKÜLER Tarih,26/12/2017 Sayı:2017/63. KONU: 72 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ Yayımlandı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,26/12/2017 Sayı:2017/63

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/58

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/58 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 18.07.2018 Sayı : 2018/58 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -İndirimli Orana

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

4 TEMMUZ /2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK VERGĐ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAVI SORULAR

4 TEMMUZ /2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK VERGĐ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAVI SORULAR 4 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK VERGĐ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAVI SORULAR 1) Vergi Usul Kanunu'nun defter tasdik zamanları ve tasdiki yenileme konusundaki hükümlerini belirtiniz.

Detaylı

DUYURU. Üyelerimize ve Kamuoyuna önemle duyurulur.

DUYURU. Üyelerimize ve Kamuoyuna önemle duyurulur. DUYURU 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2011/023 26.03.2011 Konu: Gayrimenkullerin Değer Artışı Kazancının Hesaplanmasında İktisap Tarihine İlişkin Sirküler Yayınlandı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı sirkülerde gayrimenkullerin iktisap tarihinden

Detaylı

FİNANSAL KİRALAMADA FAİZ VE KUR FARKI MUAMMASI (GİDER Mİ MALİYET Mİ?)

FİNANSAL KİRALAMADA FAİZ VE KUR FARKI MUAMMASI (GİDER Mİ MALİYET Mİ?) FİNANSAL KİRALAMADA FAİZ VE KUR FARKI MUAMMASI (GİDER Mİ MALİYET Mİ?) FİNANSAL KİRALAMADA FAİZ VE KUR FARKI MUAMMASI (GİDER Mİ MALİYET Mİ?) Güray ÖĞREDİK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mazars&Denge Denetim

Detaylı

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU 2017-005 Konu : Belediye Gelirleri Kanunu nda yer alan çevre temizlik vergisi ile ilgili maktu tutarlar yeniden değerleme oranında artırılması ve 2017 yılında uygulanacak emlak

Detaylı

2018 YILI BİNA İNŞAAT METREKARE MALİYET BEDELLERİ BELİRLENDİ

2018 YILI BİNA İNŞAAT METREKARE MALİYET BEDELLERİ BELİRLENDİ 21.08.2017/108-1 2018 YILI BİNA İNŞAAT METREKARE MALİYET BEDELLERİ BELİRLENDİ ÖZET : 2018 yılında binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında kullanılacak bina inşaat metrekare maliyet bedelleri

Detaylı

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Enflasyon Düzeltmesinden Kalan Bilanço Kalemleri 469 ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Hasan Zeki SÜZEN * / Ekrem KAYI ** GİRİŞ Bilindiği üzere, 5024 sayılı kanunla Vergi Usul Kanununa geçici

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 61 )

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 61 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 02.01.2013 Sirküler No : 2013 / 2-5 EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 61 ) 01.01.2013 tarih ve 28515 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 61 Seri No.lu Emlak

Detaylı

2. Asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin tespiti

2. Asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin tespiti No: 2017/85 Tarih: 29.12.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 135 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 135 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 135 İST, 27.12.2017 ÖZET: 23 Aralık 2017 tarih ve 30279 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 14 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer

Detaylı

Sayı: İstanbul, Konu: Bazı Vergi Kanunlarında değişiklikler içeren Yasa Tasarısı nın Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili düzenlemeleri.

Sayı: İstanbul, Konu: Bazı Vergi Kanunlarında değişiklikler içeren Yasa Tasarısı nın Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili düzenlemeleri. Sayı: 2017 106 İstanbul, 2017 Konu: Bazı Vergi Kanunlarında değişiklikler içeren Yasa Tasarısı nın Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili düzenlemeleri. Sayın; Mükellefimiz, Başta bazı Vergi Kanunları olmak

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ Tarih : 14/11/2011 Sayı : B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-611 Konu : Mesleki sorumluluk sigortası

Detaylı

2-GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ MÜKELLEF OLMAYAN GERÇEK KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDAN DOĞAN KAZANCIN VERGİLENDİRİLMESİ H. ENES KOÇ SMMM - DENETÇİ DOKTORA ÖĞRENCİSİ 1-GİRİŞ Makalemizin konusu gerçek

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/183 Ref: 4/183

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/183 Ref: 4/183 SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2017 Sayı: 2017/183 Ref: 4/183 Konu: 2018 YILINDA EMLAK VERGİSİNİN HESAPLANMASINA ESAS ASGARİ ÖLÇÜDE ARSA VE ARAZİ BİRİM METREKARE DEĞERLERİNİN %50 DEN FAZLA ARTTIRILAMAYACAĞINA

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE BAŞLIK DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO:

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE BAŞLIK DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK Sayı KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 14) ile KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) 2017 / 120 ÖZET Tebliğde 7061

Detaylı

GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI (GMSİ)

GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI (GMSİ) GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI (GMSİ) Türkiye genelinde yapılan denetim ve çalışmalar sonucunda, kira geliri yönünden de oldukça yüksek miktarda vergi kayıp ve kaçağının olduğu, bu nedenle Mart/2011 ayının

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/56 TARİH: 06/12/2017

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/56 TARİH: 06/12/2017 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/56 TARİH: 06/12/2017 KONU 7061 Sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Kanun) Yayımlanmıştır. 5 Aralık 2017 tarihli ve 30261

Detaylı

GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN ÖZEL MALİYET BEDELİ

GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN ÖZEL MALİYET BEDELİ GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN ÖZEL MALİYET BEDELİ SAKIP ŞEKER * A. ÖZEL MALiYET KAVRAMI Özel maliyet bedeli, iktisadi bir işletmede kullanılmak amacıyla kiralanan gayrimenkullerin iktisadi kıymetlerini

Detaylı

Kapsam Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Kapsam Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. Sirküler No : 2017-74 Sirküler Tarihi : 26.12.2017 Konu : 1 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik 23/12/2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel

Detaylı

2019 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR

2019 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR 02.01.2019/8-1 2019 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR ÖZET : 2019 yılına ait emlak vergisine esas değerler yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde artırılmıştır. 31.12.2018

Detaylı

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı. Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14)

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı. Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Sirküler Numarası 2017 / 57 Kanun Adı 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Konusu 5520 sayılı

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/17

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/17 Değerli Müşterimiz, Ö z e t B ü l t e n Tarih : 21.03.2017 Sayı : 2017/17 YATIRIM TEŞVİK KARARNAMESİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR (2012/3305 SAYILI) 2017/9917 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında

Detaylı