Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Genel Mikrobiyoloji Ders Notu#1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Genel Mikrobiyoloji Ders Notu#1"

Transkript

1 Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Genel Mikrobiyoloji Ders Notu#1

2 Mikroorganizmaların Gelişme İstekleri Gerekli koşullardan anlaşılan; mikroorganizmanın hangi hızda gelişebileceği ve gelişmenin nasıl kontrol altına alınabileceğidir. «sıcaklık, ph, ozmotik basınç, oksidoredüksiyon potansiyeli, ışık, karbon, kükürt, fosfor, oksijen» gibi fiziksel ve kimyasal faktörlerdir.

3 1. SICAKLIK Mikroorganizmalar çok geniş bir sıcaklık aralıığnda gelişebilirler. Sıcaklık tercihleri dikkate alındığında; 1. Psikrofiller (düşük sıcaklık koşulları) 2. Mezofiller (normal sıcaklık koşulları) 3. Termofiller (yüksek sıcaklık koşulları) Bunların dışında her mikroorganizmanın kendine has en yüksek, en düşük ve en uygun sıcaklık derecesi mevcuttur.

4 Bu 3 ana grup birbirinden kesin sıcaklık değerleri ile ayrılamaz. Psikrofiller; 15 derece ve altı sıcaklıklarda iyi şekilde gelişme gösterirler. En yüksek 20 derece. En iyi gelişme sıcaklığı derece arasında ise «psikrotrof» olarak alt grup adlandırılması derece arası geniş bir gelişme sıcaklığı gösterirler.

5 Mezofillerin en yaygın gelişme sıcaklığı derece arasıdır. ***Birçok patojen mikroorganizma için en uygun gelişme sıcaklığı 37 derecedir*** Mezofil gruptan olup psikrofil grup sıcaklığında gelişme gösterenlere fakültatif psikrofil adı verilir. Mezofil olduuğ halde 50 derece ve üzerinde gelişme gösterebilenlere termotolerant adı verilir.

6 Termofiller; derece arasında gelişme gösterirler. Bazıları 90 derece dahi yaşamlarını sürdürebilirler. Termofilik küf-maya ve bakteri Termofilik bakterilerinin endosporları ısıya dayanıklıdır. Eğer 65 derecenin üzerinde iyi gelişme gösterebiliyorsa ekstrem termofil adını alır.

7 2. ph İkinci en önemli gelişme koşuludur. ph tanımı: ortamın hidrojen iyonları konsantrasyonudur. Sıcaklıkta da olduğu gibi en yüksek-en düşük-en uygun değerleri vardır. En uygun gelişme ph sında mikroorganizma birim zamanda en fazla gelişmeyi gösteriyor demektir. Mikroorganizmaları ph değerlerine göre gruplandırabiliriz

8 1. Prokaryotların büyük bölümünü oluşturan bakteriler nötre yakın değerlerde ve dar bir ph aralığında gelişme gösterir. **6,5-7,5*** Bazıları asit toleranslıdır, 4.0 un altında da gelişme gösterir. 2. Siyanobakterler genelde 7.0 de gelişirler (mavi-yeşil algler)

9 3. Küf ve mayalar çok geniş bir aralıkta gelişir. En uygun 5,0-6,0 arasıdır. Küfler için optimum 4,5-6,8, gelişme aralığı 1,5-11,0 Mayalar için optimum 4,0-6,5, gelişme aralığı 1,5-8,5 4. Protozoa. ph 5,0-8,0.

10 3. OZMOTİK BASINÇ Gelişmek ve biyolojik aktivite gösterebilmek için %80-90 arasında suya ihtiyaç duyar. Mikrobiyel bir hücrenin konsantrasyonu içinde bulunduğu tuzlu ya da şekerli ortamın konsantrasyonuna bağlı olarak değişime uğrar. Plazmoliz **Hücreden ortama su kaybı** Halofiller.. Ozmofiller..

11 4. IŞIK Çok sayıda mikrrorganizma ışık olmadan da gelişim gösterebilirler. Ancak bazılarının yaşam döngüleri için ışık gereklidir. Özellikle mavi-yeşil algler

12 5. OKSİDASYON-REDÜKSİYON O/R potansiyeli: maddenin elektron kazanma ya da kaybetme eğilimidir. Elektron alan indirgenir, elektron veren yükseltgenir. İndirgene negatif yüklenir, yükseltgenen pozitif yüklenir. İki potansiyel arasındaki fark bir enerji doğurur +400 mv ile -400 mv değerleri arasında değişir. + değerler: aerob mikroorganizmalar için - değerler: anaerob mikroorganizmalar için

13 6. OKSİJEN AEROB: gelişmeleri için oksijene ihtiyaç duyarlar OBLİGAT AEROB: mutlak oksijene ihtiyaç duyanlar FAKÜLTATİF ANAEROB: Aerob olduğu halde oksijen yokluğunda da kısmen gelişebilenler OBLİGAT ANAEROB: Gelişmek için oksijensiz ortama ihtiyaç duyarlar

14 Genel Mikrobiyoloji

15 Mikroorganizmaların beslenme durumunu tanımlamak için; enerji kaynağı, H-verici ve C- kaynakları göz önünde bulundurulur. FOTOTROF; enerjisi kaynağı olarak güneş ışığını kullanan (fotosentez yapan) mikroorganizmalardır. KEMOTROF; enerjilerini hazır besin maddelerini oksido-redüksiyona uğratarak elde eden mikroorganizmalar, LİTOTROF; hidrojen verici olarak inorganik bileşiklerden (H 2, NH 3, H 2 S vb.) yararlanan mikroorganizmalar,

16 ORGANOTROF; Hidrojen verici olarak organik bileşikleri kullanan mikroorganizmalar, OTOTROF; karbon kaynağı olarak karbondioksitten yararlanan mikroorganizmalar, HETEROTROF; karbon kaynağı olarak organik bileşikleri kullanan mikroorganizmalar, FOTOLİTOTROF; enerjiyi ışıktan, hidrojeni inorganik maddelerden, karbonu ise karbon dioksitten sağlayan mikroorganizmalar (mavi-yeşil algler)

17 KEMOLİTOTROF; enerjisini hazır besin maddelerinden, hidrojeni inorganik maddelerden ve karbonu karbon dioksitten elde eden mikroorganizmalar (Nitrifikasyon bakterileri), KEMOORGANOTROF; enerjiyi hazır besin maddelerinden, hidrojeni organik bileşiklerden ve karbonu ise karbondioksitten sağlayan mikroorganizmalar, KEMOLİTOHETEROTROF; enerjiyi hazır besin maddelerinden, hidrojeni inorganik maddelerden ve karbonu hazır besin maddelerinden elde eden mikrorganizmalardır.

18 Kültür Besiyeri Mikroorganizmaların laboratuvar koşullarında gelişmesini sağlayabilmek için hazırlanan besi maddeleri Kültür Besiyerleri olarak isimlendirilir. Bir besiyeri içinde veya üzerinde gelişme gösteren mikroorganizmalar kültür olarak isimlendirilir. Özellikleri; Geliştirilmek istenen mikroorganizmaya uygun besim maddeleri içermeli, Yeterli miktarda nem ve oksijen içermeli, ph sı ayarkanmış ve steril durumda olmalı. Bunların yanında kültür ancak uygun sıcaklıkta inkübe edilerek geliştirilebilir.

19 Besiyerlerinin Gruplandırılması Besiyerleri elde ediliş yöntemlerine göre «yapay» ve «doğal» olmak üzere ikiye ayrılır. Üzüm şırası, malt şırası, maya ve et ekstraktı doğal besiyerleri. Yapay besiyerleri içinde inorganik tuzlar, Vitaminler, aminoasitler ve şekerler.

20 Fiziksel özelliklerine göre besiyerleri «sıvı»» ve «katı» besiyerleri olarak anılır. Bileşimlerine göre «basit» ve «kompleks» olarak gruplandırılır. Kullanılış amaçlarına göre «genel» ve «seçici» olarak ayrılır.

21 İnokülasyon İnokülasyon ya da aşılama, mikroorganizmanın tam anlamıyla sterilize edilmiş besiyerine geliştirmek üzere taşınmasıdır. İnokülasyon ardından bir inkübatöre yerleştirilerek genellikle saat bekletilerek inkübe edilme işlemi gerçekleştirilir. Bu süreçte mikroorganizmalar besiyerlerinde aktif olarak gelişirler.

22 Mikrobiyal Gelişmenin Kontrolü Mikrobiyal gelişme kontrolü sadece hastalık etmeni mikroorganizmalar bakımından değil, aynı zamanda gıdalarda bozulma etmeni olanlar bakımından da büyük önem taşır. Mikrobiyal kontrol, kontaminasyonu (bulaşma) ve bozulmaları önlemek amacıyla gerçekleştirilir. Mikrobiyal kontrolde fiziksel yöntemler; ısıl uygulama, filtrasyon, düşük sıcaklık, kurutma ve radyasyon alt başlıklarında incelenebilir.

23 Dezenfeksiyondaki esas nokta kontamine materyale zarar vermeden, kısa sürede bütün mikroorganizmaları öldürecek bir ajan seçilmesidir. Mikrobiyal kontrolde her durumda kullanılacak tek bir fiziksel yöntem olmadığı gibi her duruma uygun tek bir kimyasal ajan (dezenfektan) bulunması da zordur. Kaliteli bir dezenfektan; kontamine materyaldeki mikroorganizmaların hemen hepsine hızlı bir şekilde etki edebilmeli, su ile karışımları veya emülsiyonları stabil olmalı, dezenfekte edilen maddedeki organik bileşiklerden zarar görmemeli, ışık, ısı ve havadan etkilenerek aktivitesini kaybetmemeli, hoş kokulu, ekonomik ve taşımada emniyetli olmalıdır.

24 Mikrobiyal Kontrolü Etkileyen Faktörler Mikroorganizma cinsi; birçok antiseptik madde ve dezenfektan Gram-pozitif bakterilere daha etkilidir. Ancak Gram-negatif bakterilerden Pseudomonas kimyasal maddelere aşırı direnç gösterir. Mikroorganizmanın fizyolojik durumu; aktif olarak gelişmelerini sürdüren mikroorganizma hücreleri yaşlı hücrelere nazaran kimyasal ajanlara daha duyarlıdır. Endospor yapısına sahip olanlar ise diğer hücrelere göre daha dayanıklıdır. Sıcaklık; Düşük sıcaklıklar mikrobiyal gelişmeyi kontrol altında tutabilmektedir. Gelişme için gereken tüm kimyasal ve biyokimyasal tepkimeler düşük sıcaklıklarda gerçekleşemez. Ortam; Organik maddeler kimyasal ajanlarla karşılıklı tepkimeye girebilmektedirler. Örneğin, kremadaki bakteriler proteinler ve yağlar tarafından korunmakta.

25 Sterilizasyon Dezenfeksiyon Ortamda canlı bulunan mikroorganizmaların tüm formlarını öldüren proses. Sterilizasyon mutlaktır ve derecesi yoktur. Vegetatif patojenlerin öldürülmesi prosesi. Antisepsis Germisid Bakteriostatik Deri, mukoza membranları veya diğer canlı dokuların kimyasal dezenfesiyonu Mikroorganizmaları hızla öldüren bir kimyasal ajandır, fakat endosporlarına etkili değildir. Bakteriyel gelişme ve çoğalmayı engelleme işlemidir. Asepsis Patojenlerin obje ya da ortamdan yok edilmesidir. Sanitasyon Patojenlerin miktarını mekanik veya kimyasal yollar ile insan sağlığına zarar vermeyecek düzeye indirme işlemi.

26 Mikrobiyel Kontrolde Etki Şekilleri Membran geçirgenliğindeki değişim; Hücre duvarının hemen altındaki plazma membranı birçok kontrol ajanının hedefidir. Bu membran besin maddelerinin hücreye girişini ve hücreden yapılan atıkları kontrol eder. Plazma membranındaki lipid ve proteinlerin antimikrobiyel ajanlarla zarar verilmesi sonucu hücre içi maddeler dışarıya sızmakta ve hücre gelişmesi engellenmektedir.

27 Protein ve nükleik asitlerin zararlanması; Proteinlerin fonksiyonelliği sahip oldukları üç boyutluluktan kaynaklanmaktadır. Bu yapı aminoasitlerin kimyasal bağlarla bağlanmasından ileri gelir. Bu bağlara kimyasal ajnalarla zarar verilmesi hücre yapısını bozacaktır.

28 Fiziksel Kontroller 1. Isıl Uygulama: Isı, etkili bir sterilizasyon aracı olması sebebiyle çok yaygın uygulanan bir işlemdir. Ayrıca ekonomik olmasının yanısıra kontrolü de kolaydır. Isı, mikroorganizmaların öncelikle enzimlerini parçalamakta ve ardından protein yapıdaki maddelerin denatürasyonu ile de hücre ölümü gerçekleşmektedir. Her mikroorganizma ısıya farklı direnç gösterir. Bu nedenle hedef mikroorganizmanın ısı direncinin bilinmesi gerekir.

29 Sterilizasyonda sıcaklık kuru ve nemli olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Kuru sıcaklık oksidasyon etkisiyle öldürmektir. Nemli sıcaklık ise suyu kullanarak protein yapısındaki hidrojen bağlarının kırılması esasıyla gerçekleşir. a) Nemli sıcaklık; bilinen ilk yöntem «kaynatma»dır. 100 C deki kaynatma ile 10 dakika içinde patojenlerin vegetatif formların öldürülmesi gerçekleşir. Ancak bu yöntemle endosporlar ve bazı virüslerin ölümü gerçekleşmez.

30 Bu sebeple kaynatma çok iyi bir sterilizasyon yöntemi değildir. Nemli yüksek sıcaklık «otoklav»da gerçekleşir. 121 C de en az 15 dakika mikroorganizmaların vegetatif formlarının ve endosporlarının tamamen öldürüldüğü işlemdir. Otoklavda sterilizasyon; kültür besiyerleri, alet ekipman, çözeltiler gibi ürünler için kullanılır.

31 b) Kuru sıcaklık; sterilizasyon en kolay yol doğrudan alev uygulamasıdır. Bu yöntem daha çok laboratuvar çalışmalarında aşı iğnesi veya gözünü sterilize etmek amacıyla kullanılır. Bu yöntem %100 etkilidir. Diğer yöntem ise sıcak hava uygulamasıdır. Sterilizatör denilen aletlere materyaller yerleştirilir genelllikle 170 C de 2 saat işlem uygulaması şeklinde gerçekleşir. Daha uzun süre ve daha yüksek sıcaklık için nemli sıcaklık tercih edilir.

32 2. Filtrasyon: Bir sıvı veya gazın mikroorganizmaların geçemeyeceği kadar küçük delikli filtrelerden geçirilmesidir. Bu amaçla vakum uygulamasından yararlanılır. Filtrasyon bazen mikroorganizma sayısını azaltmak üzere, ve ısıya hassas materyallerin sterilizasyonunda kullanılır. Bu amaçla günümüzde «membran filtre» adı verilen çok küçük gözenekli filtreler kullanılır.

33 3. Düşük Sıcaklık; Düşük sıcaklık etkisi mikroorganizmanın özelliği ve uygulamanın derecesine bağlıdır. SOĞUTMA & DONDURMA Bu işlemlerin hepsinin etkili olabilmesi için hızla soğutma veya dondurma yapılması şarttır.

34 4. Kurutma; Mikroorganizma gelişmesi için «su» en gerekli maddedir. Hücredeki suyun bir kısmının ya da tamamnının uzaklaştırılması durumunda mikrobiyel gelişme yavaşlamakta veya bir süreliğine durmaktadır. Ancak hücre suya kavuştuğunda yeniden gelişme gözlemlenebilir.

35 5. Radyasyon; Radyasyon; dalga boyu, yoğunluk ve süreye bağlı olarak hücreleri çeşitli şekillerde etkiler. a) İyonize etkili olan b) İyonize etkili olmayan olarak 2 tipi vardır. İyonize etkili radyasyın, X-ışınları ile gammaışınlarıdır. Enerjisi yüksektir. Mikroorganizmaları doğrudan etkiler.

36 İyonize etkili olmayan radyasyon ise daha uzun dalga by-oyuna sahiptir. Bu nedenle de az enerji taşır. UV-ışınları buna örnektir. Hücrelerin direk DNA sına etki etmektedir. Böylece hücrelerin gelişerek çoğalması engellenmiş olunur. Gıdalarda radyasyon uygulaması yenidir. Ticari amaçla gıda maddelerine sterilizasyon uygulanmasında kullanılır. En büyük engel insanlara radyasyonun etkileridir...

37 Yöntem Etki Şekli Sonuç Kaynatma Denatürasyon Vegetatif bakteri, Fungal patojen, bazı virüslerin 10 dak.da ölümü Otoklavlama Denatürasyon Bütün hücrelerin ve endosporların ölümü Kuru Sıcak Hava Denatürasyon Etkili Sterilizasyon Alevleme Külleşme Tam Sterilizasyon Pastörizasyon Denatürasyon Patojen-Bazı patojen dışı Filtrasyon Süzerek ayırma Filtre materyalinin mikroorganizmaları tutması Soğutma Dondurma Liyofilizasyon Kimyasal tepkimeler yavaşlar, protein yapısı Kimyasal tepkimeler yavaşlar, protein yapısı Kimyasal tepkimeler yavaşlar, protein yapısı Bakterostatik etki Mikrobiyal kültür muhafazası Mikrobiyal kültür muhafazası Uzun süreli ve etkili muhafaza

38 Yöntem Etki Şekli Sonuç Kurutma Metabolizmanın Bozulması Mikroorganizma içerisindeki su azalır, bakteriostatik etki Ozmotik Basınç Plazmoliz Mikrobiyal hücre su kaybeder İyonize etkili radyasyon İyonize olmayan radyasyon DNA nın X, gama vb ışınla parçalanması DNAnın UV ışını ile zararlanması Yaygın kullanım alanı yoktur Işın fazla nüfus etmez bazı hücre yapılarında statik etki yaratır.

39 Mikrobiyal kontrolde kimyasal yöntemler ise bazı kimyasal bileşikler yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Bunlar; 1. Fenol ve fenolikler 2. Halojenler 3. Alkoller 4. Ağır metaller ve bileşikleri 5. Yüzey aktif maddeler 6. Organik asitler 7. Aldehitler 8. Oksitleyici maddeler

40 Yöntem Etki Şekli Kullanıldığı yerler Fenoller Fenolikler Halojenler Plazma membranında bozulma, denatüresyon, enzim inaktivasyonu Plazma membranında bozulma, denatüresyon, enzim inaktivasyonu İyot; protein fonksiyonunu engeller. Klor; hipoklorik asit-güçlü bir oksidasyon ajanı. Diğer dezenfektanlarınetki belirlenmesinde standart olarak kullanılır Çeşitli yüzeyler, aletler, deri ve mukoza membran temizliği Etkili bir antiseptik Alet-ekipman temizliği Alkoller Denatürasyon ve yağ çözücü Dezenfektan olarak tek başına kullanılabilir, diğer antiseptik maddeler ile Yüzey aktif maddeler Mekanik yolla mikroorganizma yok edilmesi, enzim parçalama, protein denatürasyonu, plazma membranı parçalama Cilt temizliği Gıda endüstrisi sanitieri Alet ve cilt için antiseptik

41 MİKROORGANİZMALARIN ÇOĞALMASI Mikroorganizmaların çoğalması birbirinden farklı ve değişik şekillerde, cins, tür ve hatta çevre koşullarına göre değişim göstermektedir. Genellikle çoğalma iki ana başlık altında incelenir; eşeyli ve eşeysiz çoğalma. 1.EŞEYSİZ ÇOĞALMA Tek bir hücrenin kendi başına çoğalması şeklidir. Vejetatif çoğalma ve sporla çoğalma olark ikiye ayrılır.

42 Vejetatif çoğalma, tomurcuklanma ve bölünme olarak iki gruba ayrılmaktadır. Tomurcuklanma daha çok mayalarda görülmektedir. Gelişmekte olan yavru hücre normal hücre büyüklüğüne geldiğinde eğer çevre koşulları da uygunsa tomurcuk oluşturma yeteneği kazanır. Koşullar uygun olduğunda ana hüre tomurcuklanmaya devam ederken, yavru hücre de tomurcuklanabilir. Bu durumda genellikle hücreler birbirinden ayrılmaz ve «dallanma» denilen yapı oluşur.

43 Genel Mikrobiyoloji

44 Sınıflandırma; canlıların özelliklerinin belirlenmesi ve tanımlabması amacıyla köken, morfoloji, sitoloji, fizyoloji ve ekolojileri bakımından benzer olanların bir grup altında toplanmasıdır. Organizmalarınadlandırma, tanımlama ve sınıflandırılmalarını konu edinen bilim dalı taksonomidir.

45

46 Bakterilerin Sınıflandırılması Bakteriler çeşitli özellikleri bakımından gamlandırılırlar. Bu özelliklerin başlıcaları; şekilleri, kamçı durumları, solunumları, beslenmeleri ve boyanmaları olarak sayılabilir. 1. Çubuk Şeklinde Olanlar (Bacillus): Tek tek veya birbirlerine yapışmışlardır. Tifo, tüberküloz ve şarbon hastalığı bakterileri bu şekildedir. 2. Yuvarlak Olanlar (Coccus): Bunlar monococcüs, diplococcüs, staphilococcüs ve streptococcüs biçimde olurlar. Genellikle kamçısızdırlar. Zatürre ve bel soğukluğu bakterileri bunlara örnektir.

47 3. Spiral Olanlar (Spirillum): Kıvrımlı bakterilerdir. Frengi bakterileri ve dişlerde yerleşen Spiroket ler bunlara örnektir. 4. Virgül Şeklinde Olanlar (Vibrio): Virgül biçiminde tek kıvrımlıdırlar. Kolera bakterisi gibi.

48 Bakteriler, tek hücreli prokaryotik mikroorganizmalardır. Büyüklükleri µm arasında değişir. Hava, toprak, su ile canlı dokularında yaşarlar ve dünyada bilinen ilk yaşam formunu oluşturmuşlardır. Bakteriler prokaryot yapıdadır. En çok organik atıkların bol bulunduğu yerlerde ve sularda yaşarlar. Büyüklükleri normal ökaryotik hücrelerin mitokondrileri kadardır. -90 ºC de buzullar içinde veya +80 C kaplıcalarda yaşayabilen bakteri türleri vardır.

49 Bünyelerinde; organik ve inorganik madde ile su içerirler. Su oranı %70-90 civarındadır, sporlarda su oranı %40-50 ye düşer. Organik maddeler; protein, karbonhidrat, lipid ve nükleik asitlerdir. Bakterilerin gelişme ve beslenmeleri için besin kaynaklarına ve özel çevre koşullarına gereksinimleri vardır. Uygun ortam koşullarını bulan bakteriler bölünerek çoğalırlar.

50 BAKTERİLERİN YAPISI Genel görünüm bakımından; yuvarlak, çomak, ve sarmal olmak üzere üç ana gruba ayrılmaktadır. Yuvarlak şekilli bakteriler (Koklar): ikili (diplokok), zincir (Streptokok), üzüm salkımı (Staphlokok) diziliş gösterebilirler. Çomak şekilli bakteriler (Basiller): silindir şekilli bakteriler, zincir biçiminde ve uc uca dizilebilirler (Streptobasil). Sarmal şekilli bakteriler: bir kıvrımlı veya çok kıvrımlı olabilirler. Esnek bükülebilir yılansı hareketliler (Spiroketler), veya sert kıvrılmaz sarmal şeklindekilerdir (Koliform).

51

52 Bakteri hücresinde başlıca şu oluşumlar yer alır: 1. Çekirdek 2. Stoplazma, 3.Hücre zarı, 4.Hücre duvarı 5. Kapsül 6. Kirpikler (Flegella) 7. Fimbria (Pilus)

53 ÇEKİRDEK: Bakteri kromozomu çift iplikli tek bir DNA molekülünden oluşmaktadır. Çembersel yapıda bir yün yumağı şeklindedir. SİTOPLAZMA: En önemli özelliği çok yüksek ozmotik basınca sahip olmasıdır. İçerisinde bol miktarda, hücre eskidikçe çoğalan, granüller vardır. HÜCRE ZARI: Stoplazmanın etrafını saran bir zardır. Bu zar bazen içeri doğru uzantılar meydana getirir bunlara mezozom adı verilmektedir.

54 Stoplazma zarı seçici geçirgendir bu sayede aktif transport yapar. Üzerinde solunum enzimlerini taşır. Sindirim işlevini yürütür. Biyosentez görevini yürütürler. HÜCRE DUVARI: Hemen hemen bütün bakterilerde hücre duvarı bulunur. Bakteriye şeklini verir, Hücre duvarı bütünlüğü bozulursa bakteri ölür. Bütün bakterilerin hücre duvarında murein bulunur. Bu tabakanın kalınlığı Gram pozitif bakterilerde Gram negatif bakterilere oranla daha fazladır.

55 Kapsül Bazı bakterilerde bulunur. Jel kıvamındadır, Bakteriyi fagositoza karşı korur. Genelde iyi bir antijenik özellik gösterdiklerinden serotiplendirmede kullanılırlar. Dış ortam şartları bakteri lehine olduğu zaman kapsül yapımı söz konusudur.

56 KİRPİKLER Hareket organelidir. Bazı bakterilerde bulunur. Kirpiğin yerleşim şekline göre bakteriler isim alırlar. Artrik, Monotrik, Amfitrik, Löfotrik, Peritrik

57 a)artrik, b)monotrik, c)amfitrik d) Löfotrik, e) Peritrik Artrik (kirpiksiz), monotrik (tek kripikli), amfitrik (karşılıklı kutuplarda birer kirpikli), löfotrik (bir kutbunda birden fazla kirpikli), peritrik (tüm çevresinde birden fazla kirpikli)

58 FİMBRİA=Pilus Bakterinin her yönünden çıkar. Flegellaya göre daha kısa olup hareketle ilgisi yoktur. Basit ve seks pilusu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Basit pilus bakterinin yüzeye yapışmasını sağlar, seks pilusu ise bakteri hücreleri arası genetik materyalin aktarımında görevlidir.

59 SPOR Spor bakterinin uykudaki halidir. Bazı bakteriler ortam şartları kötüleştiğinde spor yapabilme kabiliyetine sahiptirler, Bu olaya sporulasyon denir. Spordan bakteri haline dönme işlemine de germinasyon adı verilir. Sporlar bakteri içinde değişik yerleşim yerleri gösterebilirler ve buna göre de isimlendirilirler.

60 a) Sentral spor, b) Subterminal spor, c) Terminal spor

61 spor oluşturmuş bir bakteri

62 BAKTERİ GELİŞMESİNDE BAŞLICA DÖRT DÖNEM VARDIR: Başlangıç Dönemi; Bakteri bu dönemde çoğalma için hazırlıklarını yapar, metabolizma artar, bakteri bu döneminde en büyük hacmine ulaşır. Logaritmik Dönem; Bakteri sayısının hızla arttığı dönemdir. Bu dönemde bakteri cisminin hacimce en küçük olduğu dönemdir. Durma Dönemi; Bakterilerin gelişmesi devam ederken bir yanda ölüm görülür, ölen bakterinin üreyen bakteri miktarına eşit olduğu dönemdir. Ölüm Dönemi; Ölen bakteri hücreleri sayıca artmıştır, gelişen bakteri sayısı sıfırdır. Sonuçta ortamda hiç bakteri kalmaz.

63 Bakteri Gelişme Dönemleri A.Başlangıç Dönemi, B.Logaritmik Dönemi C.Durma Dönemi, D.Ölüm Dönemi

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Mikrobiyoloji Biliminin Gelişmesi...2 1.3. Mikroorganizmaların Hayatımızdaki Önemi...5 1.3.1. Mikroorganizmaların Yararları...5

Detaylı

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur.

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur. BAKTERİLER GENEL ÖZELLİKLERİ: -Prokaryot hücre yapılı, tek hücreli canlılardır. -Halkasal DNA ya sahiptirler. Bazı bakterilerde plazmit bulunur. Plazmit: Küçük ve halka şeklinde DNA parçacıklarıdır. Bakterilerin

Detaylı

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA Prokaryot hücre yapısına sahip olan tek hücreli canlılardır. Gözle göremediğimiz için keşfedilmeleri ancak mikroskobun icadı ile olmuştur. Keşfedilmemiş bakteri çeşidi sayısının

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015 Mikrobiyal Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde funguslarda görülen

Detaylı

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 1 Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısına sahip olan tek hücreli canlıların oluşturduğu alemdir. Mikroskobun icadından sonra keşfedilmişlerdir.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 BAKTERİLERDE EŞEYSİZ ÜREME İKİYE BÖLÜNME Bakteri bölüneceği zaman DNA dan bir kopya çıkartılır. Böylece bakteri içinde iki tane

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 Canlıların prokaryot ve ökoaryot olma özelliğini hücre komponentlerinden hangisi belirler? MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 B. Stoplazmik membran C. Golgi membranı D. Nükleer membran E. Endoplazmik retikulum

Detaylı

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 1 Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Hastalıkların engellenerek halk sağlığının korunması Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan

Detaylı

Prokaryotik ve Ökaryotik Hücre Yapısı ve İşlevi

Prokaryotik ve Ökaryotik Hücre Yapısı ve İşlevi Prokaryotik ve Ökaryotik Hücre Yapısı ve İşlevi PROKARYOTİK HÜCRE YAPISI ve İŞLEVİ Prokaryot tamamen bakterilere ait bir kavramdır. Prokaryot hücrelerde hücre zarının çevrelediği hücre içi kompartımanlaşma

Detaylı

Sıkça kullanılan terimler

Sıkça kullanılan terimler MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Gıdaları mikrobiyal bozulmaya karşı korumak Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan arındırmak Hastalıkların

Detaylı

olmak üzere 2 gruba ayrılırlar.

olmak üzere 2 gruba ayrılırlar. CANLI ALEMLERİ *Canlı alemleri: Canlılar filogenetik sınıflandırmaya göre; bakteriler, arkebakteriler, protista, fungi, bitki ve hayvanlar olmak üzere 6 Aleme ayrılır. **Prokaryot canlılar: Çekirdeksiz

Detaylı

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Çoğunluğu peptidoglikan yapıdır. Bunun yanında teikoik asitte içerirler. Bu yapı gliserol veya Ribitolün PO4 gruplarına bağlanmasıyla oluşur. Teikoik asitler peptidoglikan

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

MİKROORGANİZMALARIN KLASİFİKASYONUNDA (SINIFLANDIRILMASI) KULLANILAN KRİTERLER:

MİKROORGANİZMALARIN KLASİFİKASYONUNDA (SINIFLANDIRILMASI) KULLANILAN KRİTERLER: MİKROORGANİZMALARIN KLASİFİKASYONUNDA (SINIFLANDIRILMASI) KULLANILAN KRİTERLER: 1-Kültürel özellikler 2-Morfolojik özellikler 3-Biyokimyasal (Metabolik) özellikler 4-Kimyasal özellikler 5-Antijenik özellikler

Detaylı

TEMEL VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE İMMÜNOLOJİ (LBV106U) KISA ÖZET. kolayaof

TEMEL VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE İMMÜNOLOJİ (LBV106U) KISA ÖZET. kolayaof DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE İMMÜNOLOJİ

Detaylı

8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme

8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme Copyright McGraw-Hill companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme 1 Copyright McGraw-Hill companies, Inc. Permission required for reproduction or display.

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Canlının en küçük birimi Hücre 1665 yılında ilk olarak İngiliz bilim adamı Robert Hooke şişe mantarından kesit alıp mikroskopta

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

Sitoplazmik membran periferal integral

Sitoplazmik membran periferal integral İÇ YAPILAR Sitoplazmik membran Hücre duvarının altında, ince ve bakterilerde genellikle aynı yapıda İki katmandan oluşur Periplasmik boşluk ve sitoplazmaya bakan yüzeyde, protein ve fosfolipid İç bölgede,

Detaylı

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!!

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! DERS : BİYOLOJİ KONU: HÜCRE BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimidir.( Virüsler hariç) Şekil: Bir hayvan

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

Prokaryotik Hücre Yapısı ve Fonksiyonları. 4. Bölüm

Prokaryotik Hücre Yapısı ve Fonksiyonları. 4. Bölüm Prokaryotik Hücre Yapısı ve Fonksiyonları 4. Bölüm Prokaryotik hücre yapısı Prokaryotik ve ökaryotik hücreler kimyasal kompozisyon ve kimyasal reaksiyonları açısından birbirine benzer Prokaryotik hücre

Detaylı

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi HÜCRE Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi Hücre Canlıların en küçük yapı taşıdır Bütün canlılar hücrelerden oluşur Canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir Bitki ve hayvan hücresi = çok

Detaylı

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ Canlıların dış görünüşüne ve yaşadıkları yere göre yapılan sınıflandırma..denir amp.yap. Kökenleri farklı görevleri aynı olan

CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ Canlıların dış görünüşüne ve yaşadıkları yere göre yapılan sınıflandırma..denir amp.yap. Kökenleri farklı görevleri aynı olan CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ Canlıların dış görünüşüne ve yaşadıkları yere göre yapılan sınıflandırma..denir amp.yap. Kökenleri farklı görevleri aynı olan organlara denir Analog organ Sineğin ve yarasanın kanadı.organdır

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Mikroorganizmalara giriş. Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN

Mikroorganizmalara giriş. Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Mikroorganizmalara giriş Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN CANLILAR ALEMİ Hayvanlar Bitkiler Protistler Prokaryotlar: ilkel tek hücreli bakteriler mavi algler Ökaryotlar: hücre yapısı hayvan ve bitkilere benzer

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ HÜCRESEL YAPI: Tüm canlılarda temel yapı ve görev birimi hücredir. Canlılar hücre sayılarına ve hücre yapılarına göre gruplandırılır.

Detaylı

BAKTERĠLERĠN YAPISI, ÜREME ÖZELLĠKLERĠ VE GENETĠĞĠ. Doç.Dr. Hikmet Eda Alışkan Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji ABD

BAKTERĠLERĠN YAPISI, ÜREME ÖZELLĠKLERĠ VE GENETĠĞĠ. Doç.Dr. Hikmet Eda Alışkan Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji ABD BAKTERĠLERĠN YAPISI, ÜREME ÖZELLĠKLERĠ VE GENETĠĞĠ Doç.Dr. Hikmet Eda Alışkan Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji ABD Hücre nedir? Hücre, yaşayan organizmaların temel yapıtaşıdır. Hücre yapısı Hücreler,

Detaylı

Biyoloji Bilimi ve Canlıların Ortak Özellikleri

Biyoloji Bilimi ve Canlıların Ortak Özellikleri Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 1 Bu yazıda ne anlatıyoruz? Hazırladığımız yazıda biyoloji bilimi ve canlılarda bulunan ortak özelliklerle alakalı sınava yönelik bilgileri paylaştık. Konuyu okuduktan sonra,

Detaylı

00220 Gıda Biyokimyası

00220 Gıda Biyokimyası 00220 Gıda Biyokimyası Hazırlayan: Doç.Gökhan DURMAZ 00220 Gıda Biyokimyası-Şubat 2013 1 Bu notların hazırlanmasında aşağıdaki eserlerden yararlanılmıştır; Biyokimya, Engin Gözükara, Nobel Tip Kitabevi,

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DERS SAATİ DERS ADI DERS KONUSU DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ 4. DK 1. Hafta 07 Aralık Pazartesi Mikrobiyoloji Mikrobiyolojinin tarihçesi ve mikroorganizmalara genel

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Kimyasal Maddelerle 1) ETİLEN OKSİT (EO) Sterilizasyon 2) HİDROJEN PEROKSİT 3) PERASETİK ASİT 4) OZON 5) KLORİN DİOKSİT (ClO2) 6) DÜŞÜK

Detaylı

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI Behzat Balcı, F. Elçin Erkurt, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş İçme sularında dezenfeksiyon,

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #6 1) Canlılar soylarının devam ettirebilmek için üreyerek yeni bireyler meydana getirir. Bu üreme olaylarıyla ilgili olarak; I. Bakterinin ikiye bölünerek kendine benzer yeni

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ PROTİSTA ALEMİ Koloni, tek ve çok hücreli ökaryot canlıların bir arada bulunduğu karışık bir gruptur. Protista alemindeki canlılar

Detaylı

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÇEVREYE ZARAR VEREN MADDELERİN ORTADAN KALDIRILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÖZET Mikroorganizmalar, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler,

Detaylı

Bakterilerin Anatomik Yapıları

Bakterilerin Anatomik Yapıları Bakterilerin Anatomik Yapıları Kapsül Hücre Duvarı Hücre Membranı Ribozom Mezazom Plazmid DNA Pilus Nükleotid Sitoplazma Falgella Bakterilerin Anatomik Yapıları DIŞ YAPILAR Hücre duvarı Kapsül Flagella

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 27. ADIM HÜCRE 4- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 27. ADIM HÜCRE 4- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 27. ADIM HÜCRE 4- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ Hücre zarı canlıdır ve seçici-geçirgendir. Bu özelliği nedeniyle bazı maddeler hücre zarından geçebilirken bazı maddeler geçemez. Hücre

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

Gıdalarda Mikrobiyel Gelişim Üzerine Etkili Faktörler. Prof. Dr. Ali AYDIN

Gıdalarda Mikrobiyel Gelişim Üzerine Etkili Faktörler. Prof. Dr. Ali AYDIN Gıdalarda Mikrobiyel Gelişim Üzerine Etkili Faktörler Prof. Dr. Ali AYDIN Mikroorganizmaların gıdalarda gelişimini etkileyen faktörler genel olarak A. İç faktörler, B. Dış faktörler, C. İşlemsel faktörler,

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

Enfeksiyon etkenlerinin. sınıflandırılması

Enfeksiyon etkenlerinin. sınıflandırılması Enfeksiyon etkenlerinin Asellüler Prionlar Viroidler Viruslar Çok hücreliler Mantarlar Helmintler Artropotlar sınıflandırılması Tek hücreliler Prokaryotikler Bakteriler Klamidyalar Mikoplazmalar Riketsiyalar

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON

2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON 2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON Bir ülkenin insanlarının sağlık durumunu, büyük ölçüde o ülkenin mikrobial topluluklarının etkili bir şekilde kontrol edebilmeleri ile tayin edilir.

Detaylı

Hücre çeperi (Hücre duvarı)

Hücre çeperi (Hücre duvarı) Hücre çeperi (Hücre duvarı) Mycoplasmalar dışındaki tüm prokaryotlarda vardır. Görevleri: Bakteriyi kendi iç basıncına karşı korur(hücre içi ozmotik basıncı % 10-20 sakkaroz çözeltisi yoğunluğuna eşittir).

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden

Detaylı

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur.

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur. Enerji Dönüşümleri Enerji Enerji; bir maddeyi taşıma veya değiştirme kapasitesi anlamına gelir. Enerji : Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir. Kimyasal enerji ;moleküllerinin kimyasal bağlarının

Detaylı

HÜCRE. Dicle Aras. Hücre bölünmesi, madde alışverişi ve metabolizması

HÜCRE. Dicle Aras. Hücre bölünmesi, madde alışverişi ve metabolizması HÜCRE Dicle Aras Hücre bölünmesi, madde alışverişi ve metabolizması Hücre Bölünmesi Hücre bölünme ve çoğalması iki şekilde gerçekleşir. Vücut soma hücrelerinin bölünme ve çoğalma biçimi Mitoz (mitosis),

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 1) Memeli bir hayvanın vücudunda gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerden bazıları aşağıdaki gibidir. I Glikojen Glikoz ATP III Buna göre I, II ve III ile gösterilen metabolik

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Genel Mikrobiyoloji. Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır.

Genel Mikrobiyoloji. Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır. Genel Mikrobiyoloji Buders notunun hazırlanmasında aşağıda belirtilen kaynaktan bire bir yararlanılmıştır. KAYNAK: Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, (Ed: Madigan, M. T., Martinko, J. M.), Çeviri Editörü:

Detaylı

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Willy Brandt Sokak No: 9 Çankaya/ANKARA Tel : 0.312.409 81 00 Fax : 0.312.409 81 32 e-mail: eczakademi@teb.org.tr Web Adresi: www.recete.org www.eczak3demi.org

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Gıdaların Dondurularak Muhafazası İçerik Gıda dondurma ve donma olayı Gıda dondurma sistemleri 1 GIDALARIN DONDURULARAK MUHAFAZASI Bir gıdanın donması,

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

25.03.2015. Mikroorganizmalar; nükleus özelliklerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki grupta incelenir.

25.03.2015. Mikroorganizmalar; nükleus özelliklerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki grupta incelenir. BAKTERİLERİN DİĞER MİKROORGANİZMALARLA KARŞILAŞTIRILMASI BAKTERİLERİN DİĞER MİKROORGANİZMALARLA KARŞILAŞTIRILMASI Mikroorganizmalar; nükleus özelliklerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki grupta

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 TEK ZARLI ORGANELLER 4) Koful Hücre içerisinde çeşitli görevleri bulunan organeldir. Genel olarak hayvan hücrelerinde çok sayıda küçük küçük ;bitki hücrelerinde

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 29. ADIM HÜCRE 6- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 3

ADIM ADIM YGS-LYS 29. ADIM HÜCRE 6- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 3 ADIM ADIM YGS-LYS 29. ADIM HÜCRE 6- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 3 TURGOR BASINCI: Hücre içindeki suyun hücre çeperine yaptığı basınca TURGOR BASINCI denir. Turgor durumundaki bir hücrenin turgor basıncı

Detaylı

Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana. bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir.

Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana. bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir. EKOSİSTEM OLARAK TOPRAK Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir. Toprağın mineral ve organik madde parçaları karasal

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #1

YGS ANAHTAR SORULAR #1 YGS ANAHTAR SORULAR #1 1) Yıkımları sırasında Tüketilen O2 miktarı 2) H2O2 H2O2 H2O2 Grafikte bazı organik bileşiklerin yıkımları sırasında tüketilen oksijen miktarı verilmiştir. Buna göre organik bileşiklerin

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Su bitkinin yaşamında yaşamsal bir rol oynar. Bitki tarafından yapılan her gram başına organik madde için kökler tarafından 500 gr su alınır. Bu su, bitkinin bir ucundan

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

PROKARYOTLARIN GENEL ÖZELLĠKLERĠ

PROKARYOTLARIN GENEL ÖZELLĠKLERĠ PROKARYOTLARIN GENEL ÖZELLĠKLERĠ Mikroorganizma dünyasının önemli bir bölümünü Prokaryote lar oluģturmaktadır. Prokaryotik organizmalar klorofil içermezler. Bunlar gerçek anlamda çekirdeği olmayan, basit,

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Dezenfeksiyon Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Yrd. Doç. Dr Özlem ALICI Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Cansız yüzeylerdeki patojen mikroorganizmaların

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon ENZİMLER Enzimler Canlı sistemlerde meydana gelen tüm yapım ve yıkım reaksiyonlarına metabolizma denir Metabolizma faaliyetleri birer biyokimyasal tepkimedir. Ve bu tepkimelerin başlayabilmesi belirli

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 1) İnsanda döllenme sırasında, I. Spermdeki çekirdek, sentrozomun yumurtaya geçmesi II. Spermdeki akrozomun patlayarak zona pellusidayı eritmesi III. Yumurtadaki salgı maddelerinin

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı