AŞILAMA TEKNİĞİ. Prof.Dr.Ş.Şebnem ELLİALTIOĞLU BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRME II

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AŞILAMA TEKNİĞİ. Prof.Dr.Ş.Şebnem ELLİALTIOĞLU BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRME II"

Transkript

1 AŞILAMA TEKNİĞİ Prof.Dr.Ş.Şebnem ELLİALTIOĞLU BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRME II

2 AŞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR? R? AŞI I NEDİR?? ANAÇLARI NELERDİR? R? AMAÇLARI NELERDİR? R?

3

4 Aşılama,, iki bitki parças asını bir bitkiymiş gibi kaynaşacak acak ve büyümelerine b devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir. idir. Çok yılly llık k süs s s bitkilerinin ve özellikle meyve ağaçlarının üretilmesinde uygulanan bir vegetatif çoğaltım m yöntemidiry ntemidir. İyi nitelikli bir ağaca acın tohumu, ya da bir meyvenin çekirdeği i ekilse, sonuçta o bitkinin özelliklerini taşı şımayan değişik ik bir bitki elde edilir. Meyve ağaçlara ları uzun yıllardan y beri serbestçe e yabancı tozlandıklar kları için in çok ok yaygın n bir heterozigotiye sahiptir.. Genetik açılım a olur ve ana bitkiden farklı, çok çeşitli yeni bireyler elde edilir.

5 İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırarak tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmesini sağlamak olarak tanımlanan Aşı işleminin yapılabilmesi için iki ayrı parçaya gereksinim var demektir. İşte, oluşan yeni bitkinin toprak üstü kısmını yani tacını oluşturan kısmına Kalem veya Çeşit, kök sistemini oluşturan kısmına ise Anaç adı verilir.

6 Açılım m nedeniyle tohumla yapılmak istenen üretimde, nitelikler değişecek, ecek, başka genotipler (bireyler) ortaya çıkacaktır. İşte bu sebepten, aşıa şılama veya çelikleme yöntemleri kullanılmaya lmaya başlanm lanmıştır. Çelikle ve aşıa şılama ile yapılan üretimlerde o bitkinin özellikleri bozulmadan devam eder. Çünk nkü bu çoğaltım şekilleri, eşeysiz e eysiz (vegetatif)) yöntemlerdir. y Aşı ile çoğaltım, en emin ve çabuk sonuç alınan bir tekniktir. AşıA için in bir ANAÇ ve bir de yetiştirilmek tirilmek istenen ÇEŞİT gerekir. Üzerine aşıa yapılacak ağaça veya fidana ANAÇ; ; kendisinden aşıa kalemi alınana ise KALEM veya ÇEŞİT T denir.

7 Aşılamanın n Amaçlar ları Nelerdir? Tohumdan elde edilen veya vegetatif anaçlar ların üzerinde kaliteli kültür çeşidini yetiştirmek, tirmek, Çelik,, daldırma veya tohumla çoğaltılamayan lamayan bitkileri üretmek, İsmine doğru fidan üretimi, Anaçlar ların, farklı toprak koşullar ulları ya da hastalık k ve zararlılara lara dayanıkl klılık, k, soğuğa a veya kurağa a dayanıkl klılık özelliklerinden yararlanmak, Anaçlar ların n bodurlaştırma rma ve meyve kalite özelliklerini iyileştirme gibi olumlu etkilerinden faydalanmak, Yaralanan, zarar gören g ağaçların n onarımı, Yeni ıslah edilen çeşitlerin özelliklerini kısa k sürede s görmek, Çeşit değiştirmek, İndikatör r bitkilere yapılan aşıa şılar yardımıyla yla virüs s testi yapmak, amacıyla aşıa şılama tekniklerinden faydalanılır.

8 AŞI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR? *Aşı yapılacak meyve ağacı ile üzerine aşı yapılacak anaçarasında, botanik akrabalık yani bir yakınlık ve benzerlik bulunmalı. Örneğin kirazdan alınacak bir gözün; kuş kirazı, acı kiraz denilen yabaniye (idris ağacına), kayısıdan alınacak bir gözün zerdaliye, armuttan alınacak bir gözün ahlata aşılanması uygun olur. Bazı meraklıların söyledikleri gibi elmadan söğüde aşı yapılmaz. *Aşının zamanında ve mevsiminde yapılması, * Aşıda kullanılan aletlerin keskin ve aşı bıçağının iyi olması, aşıcının da usta ve becerikli olması lazımdır. *

9 * Aşı yapıldıktan sonra gözün oynamaması ve su kaybı olmaması için, aşı bağının iyi sarılması gerekir. * Çeşit ve anaç materyali birbirine tam temas etmeli, arada boşluk kalmamalı, kambiyum dokuları birbirine karşılıklı gelmelidir. * Aşı gözü alınacak kalemler pişkin ve hastalıksız olmalı, kesildikten sonra yaprak sapları temizlenip serin bir yerde saklanmalıdır. * Aşı kalemleri sabah ve akşam serinde alınmalı, iyi muhafaza edilmeli, öğle saatlerinde aşırı sıcaklarda aşıya birkaç saat ara verilmelidir. * Aşı yapılacak anaçlar bir hafta önceden sulanmalı, iyi kabuk vermesi sağlanmalı; aşı yapılacak kısımlarda sürgün ve dal varsa kesilmeli, çapası yapılmalı, otlar alınmalıdır. * Aşı o bölgedeki hakim rüzgarın estiği yöne yapılmalıdır. Aksi yapılan aşılar rüzgarla çabucak ayrılabilir. * Aşının yapıldığı günlerde çöğürlere verilecek fazla su aşı seviyesini aşarsa bağlar gevşer, göze su girerek kararmasına neden olur ve aşı tutmaz.

10 Çekirdekten yetişmiş ve meyve özellikleri iyi olmayan badem ağaçları çevirme aşıları yoluyla kaliteli meyve yapan verimli ağaçlara dönüştürülebilir. Başarılı bir şekilde yeni çeşitlere çevrilen ağaçlar 3. yıldan itibaren meyveye yatar. Çevirme aşıları için özellikleri bilinen çeşitlerden aşı kalemleri temin edilmelidir. Çevirme aşıları genel olarak erken ilkbahar döneminde en iyi sonucu vermektedir. Bu dönemde çevirme aşısı yapabilmek için aşı kalemleri ağaçlar uyanmadan önce alınmalı ve aşı zamanına kadar nemini yitirmeden soğukta (4 o C'de depoda; ya da buzdolabının sebzeliğinde) plastik poşet içinde saklanmalıdır. Zira, erken ilkbaharda aşı yapılırken aşı kalemleri "uyanmamış" olmalı, buna karşın aşılanacak ağaçlar ise "uyanmaya başlamış" (su yürümüş) olmalıdır. Çevirme aşısı olarak kalem ya da göz aşıları uygulanabilir. Çapı 5 cm'e kadar olan dallarda ya da gövdelerde yonga veya çift kapaklı göz aşıları yapılabilirken, daha kalın dal ve gövdelerde kalem aşıları uygulanmalıdır.

11 Çevirme aşısı uygulanmış ağaçlar

12 Aşılamada Uyuşma ve Uyuşmazl mazlık Aşının n başar arılı olarak tutması için in aşı yapılacak meyve ağaçlarının n bir birine yakın n akraba olmaları gereklidir. Örneğin bir elma anacı üzerine kiraz aşıa şısı söz z konusu olamaz. Çeşit içi i i aşıa şılama: Tamamen başar arılıdır. r. Örnek: Starking elmasından alınan gözün g n yine Starking çeşidine ait bir ağaca aca aşıa şılanması. Çeşitler arası aşılama: Tamamen başar arılıdır. r. Örnek: Starking elmasından alınan gözün g n Golden çeşidine ait bir ağaca a aca aşılanması. Türler arasında aşıa şılama: Çoğunlukla başar arılı olabilir. Örneğin Poncirus trifoliata (üç( yapraklı portakal) anacı üzerine istenirse bir dala portakal, bir dala mandarin, birine limon ve diğerine altıntop aşıa şılanabilir. Yani Citrus türleri birbiriyle aşıa şıda uyuşur. ur. Benzer bir şekilde şeftali anacı olarak, tümüt Prunus cinsine ait olan badem, kayısı,, erik kullanılabilir. labilir. Amerikan asma anaçlar larına, Vitis vinifera ya ait çeşitler aşıa şılanabilir. Cinsler arası aşılama: Bazı durumlarda başar arı elde edilebilir. Örneğin ayva üzerine armut aşıa şılandığında aşıa tutar ve bodur gelişen en armut ağaçlara ları elde edilirken; armut üzerine ayva aşıa şılandığında uyuşma olmaz. Familyalar arası aşılama: Başar arısızdır.

13 Yapılan aşıa şının n tutmamasına veya tuttuktan sonra belli bir süre s sonra aşıa şının n atılmas lmasına uyuşmazl mazlık denilmektedir. Uyuşmazl mazlık k belirtileri şunlardır: - Başar arılı bir kalem veya göz g z aşıa şısı yapıld ldığı halde kaynaşma olmaması, - Ağaçların n erken ölmeleri, - Kalem tuttuktan belli bir süre s sonra sürgs rgün verse de, sürgs rgünün n zayıf f gelişmesi, yaprakların sararması ve kuruması, - Kalemde gelişen en sürgs rgünün n eğik e büyümesi, b - Anaç ve kalemin büyüme b hızlarh zlarının n farklı olması, - Anaç ve kalemin mevsim başı ve mevsim sonu gelişme zamanlarının n farklı olması, - Aşı noktasında nda, üzerinde veya altında aşıa şırı büyümelerin meydana gelmesi, - Ağaçların n veya omcaların n aşıa noktasından, ndan, düzgün n bir yüzey y oluşturarak kırılmask lmasıdır.

14 Aşı uyuşmazl mazlığı ile ilgili bazı görüntüler Ağaç büyüyüp geliştikten sonra bile aşı uyuşmazlığı nedeniyle bağlantılar yetersiz oluşmuşsa, aşı yerinden kırılmalar oluşabilir. Kiraz/idris kombinasyonlarında 7-8 yaşlarından sonra bu durumla sıkça karşılaşılabilmektedir. Aşı yerinde gelişme farklılığı ve şişkinleşme

15 Aşıda Başar arı İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar : 1- Kalem ve anacın üretken ( kambiyum ) tabakalarının n karşı karşı şıya gelmeleri, 2- Anaç ve kalem arasında uyuşmazl mazlık k olmaması, 3- Aşılamanın, n, aşıa çeşitlerine göre g belirtilen zamanlarda yapılmas lması, 4- Anaç ve kalemin arada boşluk kalmayacak şekilde aynı boyutlarda düzgd zgün n hazırlanmas rlanması, 5- Aşıda kullanılan lan aletlerin keskin ve temiz olmaları, 6- Aşı yapıld ldığı günde havanın n fazla donlu, yağmurlu, aşıa şırı rüzgarlı ve sıcak s olmaması, 7- Aşı yapıld ldıktan sonra bağlama ve macunlama işlemlerinin kalemi oynaymayacak ve hava aldırmayacak şekilde itina ile yapılmas lması, 8- Aşı yapıld ldıktan belli bir süre s sonra kontrol edilerek macunda açılma, a çatlama varsa macunlamanın n yeniden yapılmas lması, 9- Belli bir aralıklarla yapılan kontrollerde tutmayan aşıa şıların n yerine yenisi yapılarak tamir edilmesi gereklidir.

16 ANAÇLAR Tohumdan elde edilenlere Generatif anaçlar lar (çöğür r ya da yoz); çelik daldırma, kök k k sürgs rgünleri vb. bitki parçalar alarından oluşanlara ise Vegetatif anaçlar (klon anaçlar) lar) denilmekledir. Genelde tohum, tozlanma ve döllenme d sonucu oluşur ur ve kalıtsal yapılar ları homojen değil, heterojen niteliktedir. Bunlar çimlendikleri zaman yozları ya da çöğürleri oluştururlar. KültK ltür çeşitlerinin tohumlarından oluşan yeni bitkilere yoz; yabanilerin tohumlarından oluşanlara ise çöğür denilmektedir.

17 ANAÇLARIN ÖZELLİKLERİ Generatif Anaçlar ların Özellikleri ( Avantaj-Dezavantajlar Dezavantajları ) Kuvvetli veya çok kuvvetli gelişirler. irler. Üzerine aşıa şılı çeşidi geç meyveye yatırır. r. Ağaçlar uzun ömürlü olur. Bol ürün n alınır r ama standart yoktur. Üzerine armut aşılanmak üzere hazırlanmış ahlat ağacı Zerdali üzerine aşılanıp meyve vermiş bir kayısı ağacı

18 Çöğür r anaçlar tohumdan elde edildiği i için i in kalıtsal yapısı heterozigottur. Alınd ndığı çeşidin bir çok üstün özelliği, i, tohumlarda kaybolur, çoğunlukla bir yozlaşma meydana gelir. Heterozigot yapıdan dolayı standart ağaçlar a oluşmaz ve aşılanan çeşitten birörnek rnek meyve alınamaz. AğaçlarA ların n soğuğa-sıca cağa, a, hastalık- zararlılara lara dayanımı farklı,, habitüsü farklı olur. Kültürel işlemler i zorlaşı şır, üretim maliyeti artar. Kuvvetli kök k k oluşturduklar turduklarından topraktan su ve besin maddesi alımlar mları yüksektir. Toprağa a tutunumu kuvvetlidir. Stres koşullar ullarına dayanımı daha iyidir. Tohumdan elde edildiği i için i in virüs s hastalıklar klarını taşı şımazlar.

19 Vegetatif (Klon) Anaçlar ların Özellikleri ( Avantaj-Dezavantajlar Dezavantajları ) Dikimin 2. ve 3. yılından y itibaren, üzerine aşıa şılanan çeşit meyveye yatar, yatırım m masraflarının n geriye dönüşümü için in gerekli süre s kısalk salır r (Gençlik kısırlığı kısa sürer). Homojen (birörnek, rnek, yeknesak) ağaçlar oluşaca acağından ve de bodur anaçlarla da bodurluk sağlanaca lanacağından işçilik ilik masrafları düşer (budama, sulama, hastalık k ve zararlılarla larla mücadele, m hasat gibi işler i daha kolaydır ), üretim maliyeti azalır. Üretilen ürünün n kalitesi ve standardı yüksektir. Klon anaçlara aşıa şılı fidanlarla daha homojen bahçeler kurulur. Her yıl y l ve düzenli d meyve elde edilir. Birim alana düşen d ağaç sayısı fazla, birim alandan alınan verim yüksek y ve kalitelidir.

20 Ancak; Ağaçların ekonomik ömürleri kısadır ( yıl l ) Anaç-kalem arasındaki uyuşmazl mazlık k durumu ve anaçlar ların n hastalık taşı şıma riski (özellikle virüsler) yönündennden dikkatli olmak gerekir. Bahçenin tesis masrafı yüksektir. Birim alana daha fazla fidan gerekecektir, bodur anaçlarla bahçe e tesis ediliyorsa destek sistemi isteyecektir, damla sulama tesisat masrafı vb. Olacaktır. M9 anacı üzerinde yetiştirilen bir elma bahçesi

21 Aşıda Kullanılan lan Aletler Aşı yapımında aşıa çakısı, serpent,, budama makası,, testere gibi aletler kullanılır. Bu aletlerin temiz ve keskin olmalarına dikkat edilmelidir. Çünk nkü bir takım m bitki hastalık k ve zararlılar ları aşı yapımında nda kullanılan lan bu aletlerle geçebilmektedir. ebilmektedir.

22 Aşı Bağlar ları Aşı yapıld ldıktan sonra kalem ile anacın aralarında herhangi bir boşluk kalmayacak şekilde birleşmesi ve kalemin oynamaması; suyunu kaybetmemesi gereklidir. Bunun içinde i inde aşı yapıld ldıktan sonra bağlanmal lanmalıdır. AşıA şıda kullanılan lan bağ malzemeleri rutubetten ve sıcaktan s etkilenmemeli, elastiki ve dayanıkl klı olmalıdır. Aşı bağı olarak en uygun rafya olup bunlardan başka pamuk yün n iplikler, polietilen şeritler kullanılabilir. labilir.

23 Aşı Macunları Macun aşıa şıdan sonra aşıa yarasının örtülmesinde kullanılır. Macun kullanılmazsa lmazsa aşıa çabuk kurur su ve havanın n teması ile hastalık k ve çürümeler görülebilir. g Aşı macunları kalem aşıa şılarında nda kullanılmaktad lmaktadır. İyi bir aşıa macununun soğuktan çatlamaması,, sıcaktan s erimemesi ve aşıa yerini bozmaması gerekir. AşıA macunları sıcak ve soğuk olarak iki şekilde yapılır. Soğuk macunlarda ısıtmaya gerek yoktur, sürüldükten sonra içinde i inde bulunan uçucu u ucu maddeler kaybolur ve macun sertleşir. Sıcak S macunlar ısıtmadan kullanılamazlar lamazlar aşıa yerini yakmaması için in kullanırken sıcakls caklığına dikkat edilmelidir. Macun yapımında çam sakızı,, zift, içi yağı ğı,, balmumu, mangal külü,, ispirto gibi maddeler kullanılabilir. labilir.

24 AŞILAMA YÖNTEMLERY NTEMLERİ Meyve ağaçlara larının çoğaltılmasında genel olarak göz g z ve kalem aşıa şıları olmak üzere iki aşılama yöntemi y uygulanır. Göz G z aşıa şılarında altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük üçük k bir kabuk parças ası ve bunun üzerinde bulunan bir göz g z kullanılır. Kalem aşıa şılarında ise üzerinde birkaç göz bulunan sürgs rgünün n bir parças ası kullanılmaktad lmaktadır.

25 AŞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR? R? Göz z aşıa şıları Yapılma zamanına na göre Uygulama şekline göre Sürgün Durgun T Yama Flüt Bilezik Yongalı Kalem aşıa şıları Yarma Kakma İngiliz Kenar Yanaştırma Kemer Köprü

26

27 2. KALEM AŞILARIA Daha çok göz g z aşıa şısı yapılamayacak kadar kalın n olan anaçlara veya durgun T göz g z aşıa şısı yapılm lmış fakat aşıa şısı tutmamış olan kalın anaçlara yapılır. Aşılama zamanı: Anaca su yürümeden y önce (Yarma aşıa şı) ) veya su yürüdükten y hemen sonra (Çoban( aşıa şısı) ) ilkbaharda yapılır. Düzgün n kesilmiş anaçla aynı titizlikte hazırlanan kalemlerin kambiyum bölgelerinin üstüne gelecek şekilde sıkıca s temas ettirilmeleri sağlan lanır. Anaç ile kalem arasında bir bağlant lantı kurulması ile yeni bir bitki meydana gelir. Bu tür t r aşıa şılara KALEM AŞISI adı verilir.

28 Aşı Kalemlerinin Alınmas nması ve Muhafazası Aşı yapımında kullanılacak lacak kalem sürgs rgünleri damızl zlık k olarak seçilen iyi kaliteli, verimli, hastalıks ksız z standart meyve çeşitlerinin ağaçlarından alınmal nmalıdır. Kalem için i in seçilen sürgünler, dalların n pişkinle kinleşmiş, üzerinde yeterli sayıda sağlıkl klı göz z bulunan güneg neş gören taraftaki, kurşun un kalem kalınl nlığında olan bir yıl y önceki sürgs rgünlerden alınmal nmalıdır. Obur dallardan aşı kalemi alınmamal nmamalıdır, çünk nkü bu dalların verime yatmaları zor olur. AşıA kalemleri yapılacak aşıa şının çeşidine göre g değişik ik zamanlarda alınabilir. En iyi ve en emin şekil kalemin aşıa yapılaca lacağı zaman alınmas nmasıdır. Ancak aşı döneminde geç kalınd ndığında kalemlerin uyanmasını önlemek için i in ağaçla dinlenme döneminde iken alınmalar nmaları uygundur. Alınan dalların n uçu kısmı ve üzerindeki yapraklar sap kısmı kalacak şekilde kesilmelidir.

29 Kış döneminde alınan kalemler aşıa zamanına na kadar adetlik demetler yapılarak üzerlerine çeşidi yazılarak bağlan lanır. Fazla sıcak s veya soğuk olmayan, serin yerlerde nemli kum veya talaş içinde inde saklanır. Arada kontrol edilerek ısı,, nem ve kuruma durumları incelenir. Kalemler kesildikten birkaç gün n sonra kullanılacaksa lacaksa içi i i su dolu bir kovaya konabilir veya ıslak çuvala sarılı olarak da muhafaza edilebilir.

30 Kabuk (Çoban)( AşıA şısı Anacın n aşıa şırı kalın n olduğu u aşıa şılamalarda kullanılan lan bir metottur. Kalemler kabukla odun dokusu arasına yerleştirilir ve bir anaca kalınl nlığına göre g üçten fazla kalem takılabilir. Anacın n kabuğu u aşıa şırı kalın n ise şekildeki gibi kesilir ve ince bir çivi ile çakılır. Daha sonra aşıa macunu ile yara yerleri kapatılır.

31 Kabuk aşısının yapılışı Kabuk aşısının tutmuş hali

32 Yarma AşıA Anacın n kalın n olduğu, u, yumuşak çekirdekli türlerde (elma,armut vb.) uygulaması tavsiye edilen ve çeşit değiştirme aşıa şısı olarak bilinen bir aşıa şılama metodudur. Her anaca en fazla iki kalem takılabilir. Kalem ile anaç kabuk yara yerlerinin karşı şılıklı gelmesine özen gösterilmelidir.

33

34

35 Kakma AşıA Çeşit değiştirme aşıa şılarında 7,5-10 cm ve daha kalın n dallara uygulanabilir. Bu aşıa ilkbaharda ağaçlar uyanmadan önceki döneme d kadar yapılabildi labildiği i gibi kalemler iyi muhafaza edildikleri takdirde büyüme b döneminin d başlang langıcında nda da yapılabilir. Her ana dala ortalama 3 kalem takılabilir. Kakma aşıa için in dal aşıa yapılacak yerden testere ile düzgd zgün n bir şekilde ekilde kesildikten sonra hazırlanan kalemlerin kesit boyutları dikkate alınarak dalın n merkezine doğru 1-1,51 1,5 cm ve aşağıa doğru cm üçgen şeklinde kesim yapılır. Kalemler cm uzunlukta ve iki üç gözlü olarak hazırlan rlanır. r. En alt gözün g n karşı istikametinde ortalama 3 cm den başlan lanılarak larak aşağıa doğru incelecek şekilde üçgen kesim yapılır. Anaçtaki kesim ile kalemdeki kesimin aynı boyutlarda olması,, kalemin anaç üzerine iyi oturması ve boşluk kalmaması açısından önemlidir. Diğer kalemlerde anaç üzerine yerleştirildikten sonra rafya ile bağlanarak macunlama yapılır.

36

37 Köprü Aşı: Bir tamir aşıa şısı olup ağaca acın n gövde g kısmında zararlanma meydana gelmişse uygulanır. AşıA gövdenin kolaylıkla kla kabuk verdiği ilkbaharda uygulanmalıdır. Önce ölü ve yırty rtılmış kabuk kazınıp p atılır. Yara yeri temizlenir, zararlı bölgenin etrafına her cm de bir kalem yerleştirilmek üzere aşı yerleri hazırlan rlanır. r. Kabukta açılan a bu yerlere iki tarafından meyilli tarafından ndan kesim yapılan kalem üzerindeki gözler g köreltirilerek yerleştirilir. Kalemler ya ağaça üzerine inci çivilerle tutturulur ya da bağlan lanıp p macunlanır. Onarma amacıyla kullanılan diğer uygulamalar

38 Dilcikli ve Dilciksiz İngiliz AşıA şısı Göz z aşıa şısı başar arı oranını düşük k olduğu (ceviz gibi) bazı türlerde uygulanan kalem aşıa şısı yöntemidir. Bu yöntemde y kalem ve anacın n aynı kalınl nlıkta olması arzu edilir. Bazen dilcik yapılmadan da aşılama yapılır r ve aşıa tutar. Önemli olan anaç ve kalemin kambiyum dokularının tam karşı şılaşmasıdır. AşıA yerinin bağlanmas lanması,, kalemin uçu kısmının n ise imkanlar ölçüsünde aşıa macunu veya parafin ile kapatılmas lması aşı başar arısını artırır.. Bu aşıa şılamada ustalık k daha da önem kazanır.

39

40 Cevizde dilcikli ingiliz aşısı

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Genel anlamda, bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları yada özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Çoğaltma Nedir? Yeni bağ, meyve bahçesi, sebze bahçesi kurmak ya da iç ve dış mekan süs bitkileri elde etmek amacı ile tohum, fide ve fidan üretmek üzere yapılan çalışmalardır.

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF (EŞEYSİZ) ÇOĞALTMA Bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları ya da özelleşmiş veya değişikliğe

Detaylı

7. Hafta Bahçe bitkilerinin çoğaltılması: Aşı ile çoğaltma-kalem aşıları, göz aşıları

7. Hafta Bahçe bitkilerinin çoğaltılması: Aşı ile çoğaltma-kalem aşıları, göz aşıları 7. Hafta Bahçe bitkilerinin çoğaltılması: Aşı ile çoğaltma-kalem aşıları, göz aşıları AŞI İLE ÇOĞALTMA Tanımı: Aşı, eşeysiz iki bitki parçasını kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi gelişmesini sağlamaktır.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ)

Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Tohum ve Fidanlık Tekniği Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2014-2015 GÜZ DÖNEMİ) Diğer Autovejetatif Üretme Yöntemleri Stolonlarla Üretme : Tepe tomurcuğundan oluşan ince hava sürgünleri stolon olarak isimlendirilir.

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) HETEROVEGETATİF (=AŞI İLE) ÜRETME Aşı ile üretme tekniği, üretilmesi istenilen bitkinin bir parçasını, kökünden faydalanmak istenilen

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3- VEGETATİF ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARININ AŞILANMASI

MEYVE AĞAÇLARININ AŞILANMASI MEYVE AĞAÇLARININ AŞILANMASI Bitkilerin, süs bitkilerinin ve bilhassa meyve ağaçlarının üretilmesinde kadim tarihten beri uygulanan bir metottur. Doğada, ormanlarda dalların birbirine sürtünmeleri sonucu

Detaylı

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ)

VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) VEJETATİF ÇOĞALTMA (EŞEYSİZ) Çelikle Çoğaltma Yeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TARIM TEKNOLOJİLERİ AŞI TEKNİĞİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TARIM TEKNOLOJİLERİ AŞI TEKNİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TARIM TEKNOLOJİLERİ AŞI TEKNİĞİ Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir.

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir. Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.msonormaltable {mso-style-name:"normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

Detaylı

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği Yayın No: 61 Yayın Tarihi: 15.10.2014 Ceviz Yetiştiriciliği Yılmaz SESLİ Lütfen Dikkat!... Ülkemiz ceviz üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerdendir. Ancak sürdürülebilir bir üretim için kapama ceviz bahçelerinin

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Tür ve çeşitlerin devamını sağlamak Ticari üretimin ve bahçelerin devamını sağlamak 1. Generatif (Eşeyli=tohum ile) çoğaltma 2. Vejetatif (Eşeysiz) çoğaltma GENERATİF ÇOĞALTMA

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

MEYVECİLİKTE EŞEYSİZ ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ. Prof. Dr. Lütfi PIRLAK Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi KONYA

MEYVECİLİKTE EŞEYSİZ ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ. Prof. Dr. Lütfi PIRLAK Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi KONYA MEYVECİLİKTE EŞEYSİZ ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ Prof. Dr. Lütfi PIRLAK Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi KONYA Eşeysiz çoğaltma, kök, sürgün gibi bitki kısımlarıyla yapılan çoğaltmadır. Eşeysiz üretme yeni

Detaylı

www.blacklionmakas.com

www.blacklionmakas.com BLACKLION AŞI MAKASI Yıllardır ülkemiz tarımda dışa bağımlı kaldı, halende birçok tarımsal alet için aynı şeyleri yaşıyoruz. Dünyada tarımın geldiği güzel noktalara ülkemizi taşımak yolunda bizlerde bir

Detaylı

Meyvecilikte Çoğaltma Teknikleri. www.ziraattube.com

Meyvecilikte Çoğaltma Teknikleri. www.ziraattube.com Meyvecilikte Çoğaltma Teknikleri www.ziraattube.com ÇOĞALTMA a. Tohumla b. Aşıyla c. Çelikle d. Daldırma ile e. Doku Kültürü ile A. Tohumla Çoğaltma : Tohum : Minyatür organ taslaklarını içeren, tozlanma

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 5- VEGETATİF ÇOĞALTMA Bitkilerin

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Giriş Meyve ağaçları, çok yıllık bitkilerdir. Türe, bölgeye, toprak koşullarına ve bakım şartlarına bağlı olarak 20 ile 100 yıl yaşarlar. Hatta zeytin gibi

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ

ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ ORGANİK K BAĞCILIKTA TAÇ YÖNETİMİ Doç.. Dr. Ahmet Altı li Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe e Bitkileri Bölümü, B 35100 Bornova İzmir / Türkiye altindis@ziraat.ege.edu.tr Ekolojik Tarım m Organizasyonu

Detaylı

ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler ÇOĞALTIM TEKNİKLERİ Dersin Modülleri Tohumla Üretim Çelikle Üretim Aşıyla Üretim Daldırmayla Üretim Ayırma-Bölmeyle Üretim Kazandırılan Yeterlikler Tohumla üretim yapmak Çelikle üretim yapmak Aşıyla üretim

Detaylı

MEYVECİLİKTE BUDAMA GENEL PRENSİPLER

MEYVECİLİKTE BUDAMA GENEL PRENSİPLER MEYVECİLİKTE BUDAMA Budama, ağaca iyi bir şekil vermek, gelişme ve verime etki etmek, kaliteyi iyileştirmek ve çeşitli nedenlerle zararlanan yerleri onarmak amacı ile yapılan kesme sanatıdır. Dikim zamanı

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

FİDAN YETİŞTİRME. kolay temin edilebilmelidir.

FİDAN YETİŞTİRME. kolay temin edilebilmelidir. FİDAN YETİŞTİRME Ġyi bir meyve bahçesi tesis etmek istiyorsak bahçemizi iyi, kaliteli fidanlarla kurmalıyız. Memleketimizde her yıl yaklaģık 10 Milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir. Bunlardan 6.5

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FĐDANI

KESME GÜL VE GÜL FĐDANI KESME GÜL VE GÜL FĐDANI ÜRETĐMĐ Gül Fidanı Üretimi Tohum Çelik ve aşı ile çoğaltılabilirler. Tohumla Üretim *Gül tohumları hasattan hemen sonra ekildiğinde çimlenemez. 4 C de 4-6 ay süre ile nemli sphagnum

Detaylı

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir.

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir. ELMA BAHÇESİ TESİSİ 1. Dikim Zamanı Elma fidanları kışın ılık geçen ve yağışlı olmayan bölgelerde sonbahardan (yaprak dökümünü müteakip) itibaren ağaçlarda fizyolojik faaliyet başlayana (ilkbahar) kadar

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

Peki kirazda Avrupada en çok kullnılan bodur-yarıbodur kiraz anacları nedir?

Peki kirazda Avrupada en çok kullnılan bodur-yarıbodur kiraz anacları nedir? Bilindiği gibi artık dünyada moderne meyveciliğinin gereklerinde biride bodu r fidanlarlarla meyve bahçelerini tesis etmektir. Bodur -yarı bodur kiraz yetiştiriciliğinde kullanılan anaçlar kiraz ağacını,

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ Gül Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsindendir ve dünyada yaklaşık 1.350 Rosa türü tanımlanmıştır. Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, çok yıllık dikenli

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

ARMUT ANAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ

ARMUT ANAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ ARMUT ANAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ ANAÇLAR AĞAÇ GELİŞİMİ KİREÇLİ VE YÜKSEK AĞIR PH'LI VE TOPRAKLARA TABAN SUYU KISITLI YÜKSEK DAYANIKLILIK SULAMA TOPRAK VE K ATE BA 29 1 m x 4 m 2 m x 5 m 3 veya 4 Farold 40

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

-Erken yaşta meyveye yattıklarından yatırım masrafları ilk yıllarda geriye döner,

-Erken yaşta meyveye yattıklarından yatırım masrafları ilk yıllarda geriye döner, Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.msonormaltable {mso-style-name:"normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK AŞIYLA ÜRETİM

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK AŞIYLA ÜRETİM T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK AŞIYLA ÜRETİM ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve Terbiye

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Ayvanın İklim İstekleri Ayva bir ılıman iklim meyve türüdür. Kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye girer. Ilıman deniz ikliminden hoşlanır.

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA ZİRAAT MÜHENDİSİ SİMGE UÇGUN

MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA ZİRAAT MÜHENDİSİ SİMGE UÇGUN MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA ZİRAAT MÜHENDİSİ SİMGE UÇGUN BUDAMA NEDİR? Dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere Budama denir. NEDEN

Detaylı

MEYVE ISLAHININ ÖZELLİKLERİ

MEYVE ISLAHININ ÖZELLİKLERİ MEYVE ISLAHININ ÖZELLİKLERİ - Meyveler binlerce yıl, besleyici özelliğinden çok lezzet ve keyf verici ürün olarak görülmüştür - Bu nedenle ıslah çalışmaları tek yılık bahçe bitkilerine göre oldukça geç

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

Cevizlerin Aşı ile Çoğaltılması

Cevizlerin Aşı ile Çoğaltılması Aşı kalemi alma; Bedemler çiçek açar iken aşı kalemleri mart ayında alınıp 40-50 cm derin kuma gömülür,elmalar çicek açar iken de yarma kabuk dilçikli aşı yapımına geçilir. Cevizin aşılanması diğer meyve

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumculuk Nedir? Tohumlukların ıslahı, tescili, üretimi, sertifikasyonu, hazırlanması, dağıtımı,

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

7.4. Budama. 7.4.1. Modifiye Lider (Değişik Doruk Dallı) Terbiye Sistemi

7.4. Budama. 7.4.1. Modifiye Lider (Değişik Doruk Dallı) Terbiye Sistemi 7.4. Budama Elmalarda budama konusu çok önemlidir. Zira bir elma ağacının anaç ve çeşitinin kuvvetllik durumuna göre uygulanacak terbiye sistemi de değişiklik arz eder. Bu cümleden olarak elma bahçelerinde

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney 4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ Bitkide büyüme ve gelişme, bitkisel üretimde çeşitlilik Bitkinin genetik yapısı

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler

Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Bağ Tesisinde Dikkat Edilmesi Gereken Ekolojik Faktörler Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Amacımız? Bağ

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi BAĞ-BAHÇE TESİSİ Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi Yer Seçimi: a. Bir yörede sahip olduğumuz bir arazinin meyveciliğe, sebzeciliğe ve/veya bağcılığa uygun olup olmadığını, uygunsa ne tür bahçe bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

DALDIRMA İLE ÇOĞALTMA

DALDIRMA İLE ÇOĞALTMA DALDIRMA İLE ÇOĞALTMA - Bir dalın ana bitkiden ayrılmadan köklendirilmesine "daldırma" denilmektedir. - Farklı daldırma yöntemleri ile siyah ve mor ahudutları, fındık, incir, kızılcık ve ayva gibi meyve

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ Ceviz hem meyvesi hem de kereste değeriyle ekonomik önem kazanmıştır. Ceviz ağacının 150-200 yıllık ömrünün ilk 60-70 yılında meyvelerinden, bu yaştan sonra da piyasa taleplerine

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar Giydirme Sisteminde Metal Konstrüksiyon, Duvar U (DU) ve sadece 75mm ve 100mm Duvar U ve Duvar C profiller

Detaylı

AŞIYLA ÇOĞALTIM TERİMLER

AŞIYLA ÇOĞALTIM TERİMLER AŞIYLA ÇOĞALTIM - Geçmişten günümüze kadar çelikle çoğaltılması güç olan meyve türleri aşıyla çoğaltılmıştır. - Aşının orijini antik çağlara dayanmaktadır. Aşı sanatının M.Ö.1560 yılında Çin de bilindiği

Detaylı

MEYVE BAHÇESİ TESİSİ. A. Meyve bahçesi kurulacak yerin seçimi. B. Meyve çeşitlerinin biyolojik özellikleri. C. Ekonomik ve kültürel şartlar

MEYVE BAHÇESİ TESİSİ. A. Meyve bahçesi kurulacak yerin seçimi. B. Meyve çeşitlerinin biyolojik özellikleri. C. Ekonomik ve kültürel şartlar MEYVE BAHÇESİ TESİSİ Meyve ağaçları dikildikleri plantasyonlarda toprağı tür ve çeşit özelliklerine bağlı olarak çok uzun yıllar muhafaza ederler. Kurulurken yapılacak hatalar uzun yıllar sonra ortaya

Detaylı

MEYVECİLİK. Mandarin (Mandalina) Asma Yetiştiriciliği. Dut yetiştirmek

MEYVECİLİK. Mandarin (Mandalina) Asma Yetiştiriciliği. Dut yetiştirmek MEYVECİLİK Dersin Modülleri Meyvecilik Elma Yetiştiriciliği Armut Yetiştiriciliği Erik Yetiştiriciliği Kiraz Yetiştiriciliği Şeftali Yetiştiriciliği Ceviz Yetiştiriciliği Antep Fıstığı Yetiştiriciliği

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

TURUNÇGİLLERDE HASAT SONRASI MEYDANA GELEN KAYIPLAR. Mustafa ÜNLÜ Ziraat Yüksek Mühendisi

TURUNÇGİLLERDE HASAT SONRASI MEYDANA GELEN KAYIPLAR. Mustafa ÜNLÜ Ziraat Yüksek Mühendisi TURUNÇGİLLERDE HASAT SONRASI MEYDANA GELEN KAYIPLAR Mustafa ÜNLÜ Ziraat Yüksek Mühendisi Genel Durum Yaş sebze meyve sektörü Türkiye deki toplam tarım üretiminin yaklaşık %42 sini oluşturmakta olup, yıllık

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Tohum ve Fidanlık Tekniği

Tohum ve Fidanlık Tekniği Tohum ve Fidanlık Tekniği Prof. Dr. İbrahim TURNA (2017-2018 GÜZ DÖNEMİ) Fidanlıkta Repikaj *Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Meyvecilikte

Detaylı

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ * Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Örtüaltında meyve yetiştiriciliği çok eskiden beri yapılmaktadır. İlk uygulamalar Fransa ve İngiltere krallıklarına dayanmaktadır. Soğuğa hassas ağaçların büyük saksılar içerisinde

Detaylı

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı

MEYVECİLİKTE BUDAMA TEKNİKLERİ

MEYVECİLİKTE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVECİLİKTE BUDAMA TEKNİKLERİ 3 Mart 2004 - KTAE Dr. Mustafa AKBULUT İdris MACİT Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, SAMSUN MODERN MEYVECİLİĞİN GEREKLERİ * Her yıl ve düzenli ürün * Yatırımın ilk

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

Yapı ve Organların Gelişmesi. 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma

Yapı ve Organların Gelişmesi. 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma Yapı ve Organların Gelişmesi 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma Gelişme başlangıcı Derim Tüketim Dışı Yaprak, çiçek, ham meyve (1) gelişme, fiziksel (2) Yaşlanma Kök,

Detaylı

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz

Detaylı