Uyarlanmış Yoğun Tuvalet Eğitimi Yrd. Doç. Dr. Emre Ünlü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uyarlanmış Yoğun Tuvalet Eğitimi Yrd. Doç. Dr. Emre Ünlü"

Transkript

1 Uyarlanmış Yoğun Tuvalet Eğitimi Yrd. Doç. Dr. Emre

2 Tuvalet Becerilerini Kazanmanın Önemi Kişisel Temizlik Sağlık Sosyal Etkileşim Kendini yönetme

3 Kendi kendine tuvaletini yapma beceri basamakları İşaret İşaret İdrar torbası / bağırsağın dolu hissedilmesi Eylem Tuvaletini tutma Tuvaleti görmek Pantolonu indirme Tuvalete oturma Eylem Boşaltım İşaret İdrar torbası / bağırsağı boş hissetmek Eylem Pantolonunu çekme Ayağa kalkma

4 Tuvalet Becerisi ve Bileşenleri Hazır Bulunuşluk Tuvaletini ifade etme Kişisel Hijyen El yıkama vb. Tuvaleti kullanma

5 Hazır bulunuşluk Boşaltım örüntüsü Gözlem (A-B-C) Zihinsel işlevde bulunma düzeyi Gece ya da gündüz kuru kalıyor mu? Banyoya anne ya da baba ile gidiyor mu? Anne babayı taklit ediyor mu? Sevdiği oyuncaklar etkinlikler neler ve bunları elde etmek için nasıl bir çaba harcar? Hiç siz söylemeden tuvalete gittiği oldu mu? Tuvaletinin geldiği y da yapmaya başladığına ilişkin herhangi bir işaret var mı? Tuvalet sürecinde sürekli takıldığı ya da huzursuz olduğu bir nokta var mı?

6

7 Tuvalet Becerilerinin Edinimini Zorlaştıran Etmenler Fiziksel Dil Giyinme soyunma Korkular Vücudunu tanıma Bu bir maraton, kısa mesafe koşusu değil Garry Heffner yıl sürebilir Yeni bir rutin oluşturma Farklı tuvaletler kullanma

8 Tuvalet eğitimi teknikleri Pantolon alarmları Model Olma Davranışsal Ödüllendirmeler Ceza Beceri analizi Aşamalı yardımla öğretim Görsel Destek kullanımı Teknoloji desteği

9 Pantolon alarmları

10 Pekiştirme

11 Beceri Analizi Tuvaletini yapma Tuvalete girer Pantalonunu indirir Külodunu indirir Tuvaletini yapar Temizliğini yapar Külodunu çeker Pantalonunu çeker Sifonu çeker Ellerini yıkar Tuvaletten çıkar Oturumlar

12 Görsel destekler

13

14 Teknoloji kullanımı

15 Özel Gereksinimli Bireyler için Uyarlanmış Geleneksel Yöntem

16 Rol Model Aynı cinsten olan aile bireyi ile birlikte evde çalışılabilir. Evin banyosunda ebeveynin rol model olmasını içermektedir. Çalışmada ortam ve gizlilik normal şartlarda çocuğun beceriyi nasıl gerçekleştirmesi gerekiyorsa öyle olmalıdır. Kapılar kapalı olmalı.

17 Kardeş ya da yakınlardan da yararlanılabilmektedir, tabi ki eğer çocuğunuz taklit etmek isteyecek ve ilgi duyacaksa. Ama bir başkasına tepki gösterirlerse de ısrar etmemek gerekmektedir. Gerçekleştirilecek olan etkinliklerde aile bireyi ve çevreden kimlerin yer alıp almayacağı önceden belirlenmeli ve bu sayede önyargı ve yanlış anlaşılmaların önüne geçilmeli ve yapılan hazırlıkların boşa gitmemesi sağlanmalıdır.

18 Çocuğunuza model olurken, yaptığınız her adımı sanki bir içsesmiş gibi çocuğunuza anlatın. Burada sesinizin yeterli seviyede olduğundan, açık net ve anlaşılır olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda çocuğunuzun düzeyine uygun bir dil kullanmanız gerekmektedir. Çocuğunuzdan gelebilecek sorulara sakin ve arkadaşça cevap vermeniz gerekmektedir.

19 Çıplaklık zamanı Çocuğun günün belirli bir döneminde çıplak olmasına izin verilir. Bu süre ve zaman aile tarafından belirlenmektedir bazen gün boyu buna izin veren ailelerde görülmektedir. Burada beklenilen amaç, çocuğun neden sonuç ilişkisi kumasını sağlamaktır. Çişini yaptığın ne olduğu ya da ortamda ne gibi değişiklikler olduğu, bu durumun ortaya çıkardığı rahatsızlıkları fark etmesi amaçlanmaktadır. Tabi bu durum çevreyi, hava şartlarını ve başka değişkenleri deişin içine katmayı ve iyi bir planlama yapmayı gerektirmektedir.

20 Tabi bu durum çevreyi, hava şartlarını ve başka değişkenleri de işin içine katmayı ve iyi bir planlama yapmayı gerektirmektedir. Bu zaman dilimini planlarken, daha önceden yapılmış olan gözlemler doğrultusunda elde edilen verilerden yararlanılabilir. Kaza yaptığı, altına kaçırdığı zaman dilimleri önceden belirlenmiş iste bu zaman dilimlerinde çıplak kalması ağlanabilir ve bu aşamada ekstra sıvı alması sağlanabilir.

21 Bu aşamada süreç ve amacından çocuğa bahsedilebilir. Basit ve gerçekçi olmaya özen gösterilmelidir. Çocuğun kaygıları varsa bunları ortadan kaldırmaya çalışmalı yoksa onu kaygılandıracak eylem ve söylemlerden kaçınmalıyız. Sadece izleyip beklememiz gerekmektedir. Bu aşamanın özellikle başlarında mutlaka çocuğa yakın bir konumda bulunulması germemektedir. Kaçınılmaz olan gerçekleştiğinde uygun tepki hemen verilmeli ancak sakin olunmalıdır.

22 Kazalar Çocukların kazalara olumsuz tepkiler verdiği sıklıkla görülmektedir. Kaza sonrası sesinizi yükseltmeniz veya üzerinin kirlenmesi çocuğunuzu etkileyebilir. Muhtemelen ilk tepki bağırmak veya kızmak olacaktır, ancak bu geri tepecektir. İlk yapılabilecek olan çocuğu hemen tuvalete götürüp, orda devam etmesini sağlamak veya süreci tamamlatmaktır.

23 Kibar ve zarar vermeyecek bir şekilde onu daha kolay temizlenecek bir zemine doğru götürmek yapılabilecek en kolay olan şey. Ona bunun herkesin başına gelebileceğini anlatmanız yarar sağlayabilir ya da kendinize ait eski bir hikâye anlatabilirsiniz. Bu aşamada amacınız bu arada bacaklarından akan çişin, vücudundaki ıslaklık onu rahatsız etmesine yol açarak çişini olması gereken yere yapmaya yöneltmek olacaktır.

24 Bu durumu kolaylaştırmak için bir lazımlık, ya da tuvalet sandalyesi yakınınızda bulundurulabilir ve tuvalete gitme aşaması için bir geçiş basamağı oluşturulabilir. Eğer tuvalet becerilerine uygun bir zaman model olunmuş ise, kaza yaşadıktan sonra ne yapması gerektiğini kavrama konusunda çocuğun işi daha da kolaylaşacaktır.

25 Kakayı çişten ayırt etme Çoğu çocukta çiş kolayca kazanılırken kakada durum daha zor olmaktadır. Kaka için kas, çevre, koku ve temizleme yöntemi değişmektedir. Bu sebeple genellikle önerilen çiş için ayrı bir planlama, kaka için ise farklı bir planlama yapılmasıdır. Çişe odaklandığınız durumlarda kakayı yok sayın, başka bir ifade ile temizlenmesine yardımcı olun.

26 Bir iç çamaşırı ile çalışmaya devam edilmesi gerekmektedir. Kendi seçtiği ve değer verdiği bir çamaşırın seçilmesi işleri kolaylaştırabilir. İç çamaşırı kullanırken, çamaşıra pamuksu bir tabaka ilave edilmesi, çocuğun kendini daha konforlu hissetmesini sağlayacaktır. Zaman içerisinde ilave ettiğiniz tabakayı alarak sadece iç çamaşırı ile çalışmaya devam edebilirisiniz.

27 Başlangıçta bir saatlik bir zaman diliminde 15 dakika iç çamaşırı giymesini sağlarken, süreç ilerledikçe tüm gün boyunca çamaşırını giymesine olanak sağlayın. Çocuğunuza çamaşır giydirerek çalışmaya başladığınız ilk gün, çabucak bir kazanın meydana gelmesini önlemek için hazırlıklı olun ve dikkatli şekilde onu izleyin. Çocuğunuz bu aşamada henüz yeni seçtiği ve giymeye başladığı iç çamaşırını kirletmesi performansını olumsuz etkileyebilir.

28 Tuvalet Eğitimi için İpuçları Bir rutin oluştur. Çocuğunuzu en ok gitme ihtiyacı duyacağı belirli aralıklarla tuvalete oturtun. İlk olarak sabah, sonrasında öğle yemeği ve yatmadan önce en temel zaman aralıklarınız olabilir. Başarılı bir tuvalet eğitiminde doğru zamanı yakalamak önemlidir. Çocuğunuza düzenli olarak tuvaleti kullanmasını hatırlatın. Eğer bir zaman çizelgesi kullanıyorsanız belirli aralıklarla tuvalete gidin. Bazı çocuklarda tuvaletlerinin geldiğini anlatmaları için görsel uyaranlardan yararlanabilirisiniz. Görsel sembollerden yararlanın. Kazalar meydana geldiğinde sakinliğinizi koruyun. Zman dest Sesinizin tonunu oldukça doğal tutmaya çalışın. Çocuğunuz başarılı olduğunda kullanmak için anlamlı ve etkili ödül ve pekiştireler kullanın. Gece ıslaması gibi durumlarda önlem olarak yatak şiltesi gibimateryaller kullanarak zararı en aza indirin. Bazı yardım ve destekler al. Eğer başa ıkmada gülük çekiyorsanız uzman desteği alın.

29 Karşılaşılan Genel Problemler

30 Çocuğum tuvaleti nasıl kullanacağını bilmiyor Oğlumla defalarca çalışmama rağmen o bir türlü tuvaletini tuvalete yapmayı öğrenemedi. Tüm çabama rağmen çişi ve tuvalet arasındaki ilişkiyi kuramadı. Onunla olan deneyimlerim, oğluma bir şeyi öğretmenin en iyi yolunun ona öğretilecek şeyi doğrudan göstermek olduğunu gösteriyor. Aslında bazen sözel ipuçlarını kullanarak yardım etmekte işe yarıyor. Son olarak, babasından onunla çalışmasını istedim. Babası ona ne yapması gerektiğini gösterdi. Bir süre çalıştıktan sonra bunun işe yaradığını gördük. Artık çişi geldiğinde tuvaleti kullanıyor.

31 Çocuğum tuvalete oturmak istemiyor. Kızım küçükken tuvalete oturmaktan çok korkardı. Sanırım bu onda büyük bir delikte uyuyormuş hissi uyandırıyordu. Bende çalışmaya başladığımızda, oturağın alt kısmına bir karton koydum ve artık delik görünmüyordu. İkinci haftaya geldiğimizde karton artık sadece tuvaletin deliğini kapatıyordu ve kızım bunu fark etmemişti bile.

32 Çocuğum sıkça evin içine ya da etrafına çişini veya kakasını yapıyor İşin anahtarı tepki göstermekti. Oğlum kendisine tepki gösterilmesini seviyordu. Ona tepki göstermeyi bıraktığımızda bazı şeylerin değişmeye başladığını görmeye başladık. Aile üyeleri olarak bir anlaşma yaptık, ne kadar kötü olursa olsun, tepki göstermeyecektik.

33 Hiçbir şey olmamış gibi davranacaktık. gerçekten zordu ancak üstesinden gelebildik. Pantolonunu her çıkarmaya çalıştığında herhangi bir tepki göstermeden, nazikçe onu durdurduk, nerdeyse hiçbir ifade de bulunmadan onu tuvalete götürdük ve her tuvalete yapışında onu abartılı bir şekilde pekiştirdik. Yaptığı bu harika işin bizi nasıl memnun ettiğini ona gösterdik. Bizden alabildiği tek tepki buydu (Chakravarty)

34 Kızım beyaz olmayan klozetlerden korkuyor. Evimizdeki banyomuz beyaz renkte. Oğlum evde iken tuvalet eğitimini çok iyi şekilde uyguluyoruz ve oldukça başarılı. Ancak dışarıya çıktığımızda, onun tuvaleti gelince problemler başlıyor. O, ahşap görünümlü ya da renkli banyoları kullanmayı reddediyor. Sanırım o edindiği beceriyi evden farklı ortamlara genellemedi. Renkli tuvaletleri kullanması için çabaladığımda, o yüksek sesle bağırıp çağırıyor ve bizde bir an evvel eve dönmek zorunda kalıyoruz.

35 Bu annenin kendince bulduğu çözüm oldukça etkili ve basitti. Anne yanında hijyenik kağıt taşıyordu. Rengi beyaz olan bu kağıt havlu oturağı kapladığı için sorun yaşanmasını engelliyordu. Zaman geçtikçe annesi kullandığı kağıt havlu miktarını azaltmaya başladı. Kestikçe kesti sonunda kağıt o kadar az kaldı ki oğlu neredeyse sadece klozete oturuyordu. Oğlu hale renkli tuvaletlerde kağıt kullanmak istese de, annesi oldukça mutlu çünkü artık bu üstesinden gelinmeyecek bir durum değil.

36 Çocuğum sifonun çekilmesinden korkuyor Bu çok yaygın görülen problemlerden birisi değildir. Özellikle OSB gösteren bireylerin ses hassasiyetinden dolayı bu durum rahatsız edici olabilmektedir. Hele ki sesin kaynağına çok yakıda olmaları gerektiği düşünülünce bu durum kaçınılmaz olmaktadır.

37 Torunum neredeyse eline geçirdiği her türlü şeyle hazır ol.. başla (yerlerinize.. hazır. Başla)oyunu oynamayı çok sever. Bende bunu sifon sesi korkusundan kurutulması için kullanmaya karar verdim. Onun ilk tepkisi her zaman yaptığı gibi kapıya doğru koşmaktı, ancak ben dışarıya çıkmasına izin vermedim ve ona sihirli kelimeyi söyledim hazır ol ve bağırarak otomatikman cevap verdi başla ve sifonu çektim.

38 Ona uyarıda bulunmak gerçekten de fark yarattı. O hala sifonun çekildiği bir tuvalette bulunmayı pek sevmiyor ancak artık kendisini ne beklediğini ve ne zaman olacağını artık biliyor.

39 Çocuğum çişini yaparken çoğu zaman klozeti ıskalıyor Tuvaletin suyuna bir miktar yeşil gıda boyası döktüm, bu oğlumun amacına ulaşmasında önemli katkı sağladı. Biz tuvaletimize yeşil plastik bir kurbağa koyduk ( sifon çekildiğinde gitmeyecek kadar büyük). O misafirleri eğlendirirken, oğlumun da doğru noktayı hedef almasını sağlıyordu (Tabi babasının da!)

40 Çocuğum dışkısını bulaştırmaya başladı Bu en hoş olmayan tuvalet eğitimi problemlerinden birisi olarak görülmektedir. Çocuğunuzun yaptığından fiziksel olarak etkilenmişken bir şey yokmuş gibi davranmak oldukça zordur. Çocuğunuz kalın bir işçi elbisesi tarzı kıyafet giydirmek çıkarması zor olması ve kakalı bir beze ulaşması engellemesi açısından işe yarar olabilir.

41 Bazı diğer aileler ise çözümü, arkada fermuarlı ve sadece arkadan açılabilen elbiseler kullanmakta bulmuşlardır ( Schopler, 1995). Bu çözümle rkısa sürelidir ancak tuvalet eğitiminde işe yaramaktadır.

42 Eğer bulaştırma belirli bir ortamda meydana geliyor ise, çocuğunuzun o ortamda yalnız başına uzun bir süre kalmasının önüne geçebilirsiniz. Düzeltme ve aşırı düzeltme kullanıldığı durumlarda görülmektedir. Eğer çocuğunuzun, dışkısının formu, kokusu ya da başka bir özelliğinden duyuşsal bir uyaran elde ettiğini fark ederseniz, benzer uyaranı sağlayacak, etkinlik ya da materyaller bularak yerini almasını sağlayabilirsiniz.

43 Çocuğum tuvaleti kullanıyor ancak kendisini peçete ile temizlemek istemiyor Oğlumun öğretmeni ile onun ellerini yıkamaya karşı duymuş olduğu isteksizlikten bahsettim. Öğretmeni de okulda parmak boyası yapma gibi etkinlikleri yapmak istemediğini belirtti. Öğretmeni ile evde ve okulda parmaklarını kirletmesine neden olacak etkinlikler yaptırmaya karar verdik.

44 Bu oyunlar birkaç dakika sürüyordu ve bu süre sonunda bir parça kurabiye ile ödüllendiriyorduk. Sonrasında ellerini sıvı sabun ile yıkamasına izin veriyorduk ( pompasına basmayı çok seviyordu). Hala ellerini yıkarken isteksiz olabiliyor ancak artık bunu yapabileceğini ve bunun işine yarayacağını biliyor.

45 Yoğunlaştırılmış Tuvalet Eğitimi

46 Giriş Tuvalet eğitiminin bu ilk bölümünde, tuvaleti geldiğini haber verme becerisi olmaksızın tuvaleti kullanma ve uyanıkken kuru kalma becerileri öğretilmektedir. Ancak, tuvaleti kullanma becerileri gelişirken çocuk tuvaleti geldiğini haber verme becerisini de edinebilir.

47 Tuvaleti kullanma becerilerinin öğretimi, bir-kaç ay süreyle yoğun çaba gerektirecek ve gün boyu çok zaman alacak bir süreçtir. Ayrıca programda, iki gün boyunca çocukla birlikte tuvalette zaman geçirmeyi gerektiren ve oldukça stresli geçen yoğun tuvalet eğitimi günleri de yer almaktadır. Dolayısıyla, çocukla etkileşimi olan herkes bu sürece kendisini hazırlamalıdır.

48 Araçlar Müzikli ya da müziksiz oturak (klozeti kullanamayan çocuklar için) Favori içecekler ve tatlı-tuzlu yiyecekler Favori oyuncaklar ve araç-gereçler Çalar saat 5-6 adet şort (kolay kuruyan kumaştan dikilmiş)

49 Hazırlık Çalışmaları Hazırlık çalışmaları 2-3 hafta süreyle yürütülür. Hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü haftalarda çocuğun altı bağlanmaya devam edilir. Her saat başı çocuk tuvalete götürülür.

50 Tuvalete giderken çocuğa hadi çiş yapalım ya da çiş gibi bir sözel yönerge verilir ve çocuğun da bu yönergeyi yinelemesi teşvik edilir. Eğer çocuğun konuşma becerisi sınırlıysa, sözel yönerge verilirken basit bir jest de kullanılır ve çocuğun da bu jesti yinelemesi teşvik edilir.

51 Daha sonra çocukla birlikte tuvalete gidilir. Oturağın / klozetin başına gelindiğinde, eğer çocuk pantolon indirme becerisine sahipse, pantolonunu indirmesi için fırsat yaratılır. Eğer çocuk pantolon indirme becerisine sahip değilse, öğretmen çocuğun pantolonunu indirir ve bezini çıkarır.

52 Daha sonra çocuk oturağa / klozete oturtulur ve 3-5 dakika süreyle çocuğun hiç kalkmadan oturması sağlanır. Oturma sürecini keyifli hale getirmek için çocukla çeşitli etkinliklere yer verilir. Eğer çocuk tuvalette otururken çişini / kakasını yaparsa, çok özel bir yiyecek / içecek pekiştireci verilir ve çok coşkulu sosyal pekiştirme yapılır.

53 Eğer çocuk 3-5 dakika içinde çiş / kaka yapmazsa, peki, kalkalım o zaman deyip tuvaletten kaldırılır. Müzikli oturak çiş / kaka yapıldığını fark etmeyi ve pekiştirmeyi kolaylaştıracaktır. Daha sonra çocuk tuvaletten kaldırılır, altı temizlenir, bezi bağlanır ve pantolonu giydirilir.

54 S aat başı aynı işlemler yinelenir. Y oğun tuvalet eğitimine birkaç gün kala tuvalete gitme sıklığı artırılır ve çocuk yarım saatte bir tuvalete götürülür.

55 Y oğun Tuvalet Eğitimi G ünleri Çoğu çocuk, iki gün süreyle yürütülen yoğun tuvalet eğitimi sonunda çiş kontrolünü edinir. Ancak, pek çoğu kaka kontrolünü daha ileriki zamanlarda kazanacaktır. Ayrıca, az ya da çok, kaza da meydana gelecektir. Dolayısıyla, tüm bunlara hazırlıklı olmak işleri kolaylaştırabilir!

56 N eredeyse tüm gün tuvalette zaman geçirileceğinden, çocukla birlikte tuvalette yapılacak etkinlikler ve dönüşümlü olarak görev alabilecek ekip üyeleri belirlenir. Çalar saat kullanılarak tuvalet ve teneffüs zamanlarının belirlenmesi kolaylaştırılır. U ygulamalarla ilgili gözlem notları tutulur. Y atmadan önce çocuğun altı bağlanır.

57 Aşama 1 Çocuk sabah kalkınca, sözel / j estsel yönlendirmeyle çocuğu tuvalete götürün ve oturağa / klozete oturtun. Tatlı-tuzlu yiyecek ve içecek vererek; ayrıca, keyifli etkinlikler sağlayarak, oturakta / klozette oturmayı pekiştirin. Eğer çocuk çiş / kaka yaparsa, yoğun pekiştirme yapın ve beş dakika süreyle tuvaletten kalkarak teneffüs yapmasına izin verin.

58 Eğer çocuk yarım saat içinde çiş / kaka yapmazsa, en fazla beş dakika yerinden kalkmasına izin vererek teneffüs yaptırtın. Teneffüste çocuğun belden aşağısını çıplak bırakın ve tuvaletten uzaklaşmamaya çalışın. Eğer çocuk teneffüs sırasında çiş/kaka yapmaya başlarsa, hemen tuvalete oturtun ve tuvalete çiş / kaka yapmasını pekiştirin.

59 Eğer müdahale edilinceye kadar çocuk çişini / kakasını yere yaparsa, 3-5 saniye süreyle çocuğun yeri silmesini sağlayın (eğer caydırıcı olacaksa! ) Daha sonra ikinci denemeyi başlatın. Eğer çocuk üst üste üç denemede tuvalete çiş / kaka yaparsa ve teneffüslerde kuru kalırsa, tuvalette oturma süresini 25 dakikaya indirerek, teneffüs süresini 7 dakikaya çıkarın.

60 Alternatif ölçüt olarak, çocuğun altı deneme üst üste teneffüslerde kuru kalmasını kullanabilirsiniz. Belirtilen ölçütleri kullanarak, tuvalette oturma süresini aşamalı olarak 5 dakikaya indirin, teneffüs süresini ise aşamalı olarak 1 5 dakikaya çıkarın.

61 Tuvalette Oturma Teneffüs Y apma 3 0 dak. 5 dak. 2 5 dak. 7 dak. 20 dak. 1 0 dak. 1 5 dak. 1 2 dak. 1 0 dak. 1 5 dak. 5 dak. 1 5 dak.

62 Eğer çocuk birinci günün öğleden sonrasında 1 0 dakikanın üzerindeki teneffüslerde kuru kalamazsa, tuvalet eğitimini 2-4 ay erteleyin. Çocuk 5 dakika tuvalette oturma ve 1 5 dakika teneffüs yapma basamağ ında ölçütü karşıladığında, Aşama 2 ye geçin.

63 Aşama 2 Bu aşamada teneffüslerde çocuğa şort giydirin. Tuvalete otururken şortun indirilmesini sağlayın. Tuvaletten kalkınca, şortu yukarı çekin. Tuvalete çiş/kaka yapmayı ve teneffüslerde kuru kalmayı pekiştirmeye devam edin.

64 Çocuk şortuna çiş / kaka yaptığında Hayır deyin ve hemen şortu çıkarın ki üzerindeki ıslaklığa alışmasın. Hemen ardından çocuğun 3-5 saniye süreyle yeri silmesini sağlayın (eğer caydırıcı oluyorsa! ) Daha sonra beş dakikalığına çocuğu tekrar tuvalete oturtun.

65 Tuvalette oturma süresini giderek azaltıp, teneffüs süresini giderek artırmaya devam edin. S on basamakta, 3 dakika süreyle tuvalette oturup, 30 dakika süreyle teneffüs yapmayı hedefleyin. Bir basamaktan diğerine geçişte, Aşama 1 deki ölçütleri kullanmaya devam edin.

66 Tuvalette Oturma Teneffüs Y apma 5 dak. 1 5 dak. 5 dak. 20 dak. 4 dak. 20 dak. 4 dak. 25 dak. 3 dak. 25 dak. 3 dak. 3 0 dak.

67 S on basamaklarda teneffüs sırasında çocuğun tuvaletten ayrılmasına izin vermeye başlayın. G iderek, teneffüslerde çocuğun günlük rutinini sürdürmesini sağlayın. Bu basamaklarda da tuvalete çiş / kaka yapmayı coşkuyla pekiştirmeye ve çocuğa tatlı-tuzlu yiyecek ve bol bol içecek vermeye devam edin.

68 Teneffüslerde arada bir şort kontrolü yaparak kuru kalmayı pekiştirin. K azalarda ise hemen şortu çıkarın ve yeri çocuğa sildirin (eğer caydırıcı oluyorsa!)

69 İ lerleyen G ünler Y oğun tuvalet eğitimi günlerinden sonra, çocuğun günlük rutinine geri dönün. G ünlük rutin içinde, Aşama 2 nin son basamaklarında uyguladığınız süreci uygulamaya devam edin. Teneffüs sürelerini, 2-3 günde bir 5 dakika artırarak, bir ya da bir buçuk saate kadar çıkarın. Ü st üste kazalar olduğunda, teneffüs süresini 5 dakika kısaltın.

70 P antolon / Ş ort İndirme ve Çekme Tuvalet becerilerinin öğretimine geçmeden önce ya da tuvalet eğitiminin devamında pantolon / şort indirme ve çekme becerilerinin öğretilmesi planlandığında, S oyunma- G iyinme Becerilerinin Ö ğretimi programına başvurulabilir.

71 Kaynakça

TUVALET E Ğİ T İ M İ

TUVALET E Ğİ T İ M İ TUVALET EĞİTİMİ İÇERİK Tuvalet Eğitimi Nedir? Tuvalet Eğitimi için Hazır Olma Süreci Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Tuvalet Eğitimine Başlarken Tuvalet Eğitimi Süreci -Tuvalet rutinini

Detaylı

1- bireyin saptanan tuvalet yapma saatinden 10 dk. önce tuvalete gitmesi sağlanır.

1- bireyin saptanan tuvalet yapma saatinden 10 dk. önce tuvalete gitmesi sağlanır. Öğretim süreci içinde çocuk kaza ile altına yaptıysa öğrenci ile hiç konuşmadan çamaşırları değiştirilir ve birey temizlenir. Pekiştireç ve ceza kullanılmaz. GÜNDÜZ ÖĞRETİMİ 1. GELENEKSEL TUVALET ÖĞRETİM

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI A N A KU O LU ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÖZ BA BEC KIM ERİS İ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - KASIM 2016 ÖZ BAKIM BECERİSİ KAZANMA SÜRECİ Çocukların temel ihtiyaçları, onlar dünyaya geldikleri

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ANNE-BABA OKUL İŞBİRLİĞİ Okul öncesi eğitimde anne-baba ve öğretmen iletişimi çok önemlidir. Çocuğun

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ANNE-BABA OKUL İŞBİRLİĞİ Okul öncesi eğitimde anne-baba ve öğretmen iletişimi çok önemlidir. Çocuğun OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ Çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişmelerini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak. Çocukların Türkçe yi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak Çocukları

Detaylı

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce ÖDEV- 3 ADI SOYADI:.. HAYAT BİLGİSİ Tırnaklar, el ve ayak parmaklarının ucunda bulunur. Tırnaklar sürekli uzar. Uzayan tırnakların arasına kir ve mikroplar girer. Bu yüzden belli aralıklarla tırnaklar

Detaylı

UYARAN KONTROLÜ VE BİÇİMLENDİRME O D S (PEKİŞTİREÇLER)

UYARAN KONTROLÜ VE BİÇİMLENDİRME O D S (PEKİŞTİREÇLER) İpuçları UYARAN KONTROLÜ VE BİÇİMLENDİRME O D S (PEKİŞTİREÇLER) Uyaran kontrolü Biçimlendirme Yardımlar Çevrenin davranış üzerindeki etkisini düşünerek, davranışlar (öğrencinin tepkisi) ortaya çıkmadan

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

Ayrık Denemelerle Öğretim

Ayrık Denemelerle Öğretim Ayrık Denemelerle Öğretim Başarı, her gün toplanan küçük çabaların tekrarıdır. Robert Callier Ali Kaymak - Elmas Seyhan Tohum Türkiye Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Oturumun Ana Hatları Ayrık Denemelerle Öğretimin

Detaylı

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ Sıra

Detaylı

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken nokta olmuştur. Aile, bir çocuk ve ergen psikiyatristine

Detaylı

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ www.armtr.org Yazan: Billur Demiroğulları Çizen: Yasemin Erdem Kontrol: Özlem Küçükfırat Bilgi (Çocuk Gelişim Uzmanı) Bu hikaye kitabının her türlü yayın hakkı Anorektal

Detaylı

ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ NE ZAMAN VE NASIL OLMALIDIR?

ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ NE ZAMAN VE NASIL OLMALIDIR? ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ NE ZAMAN VE NASIL OLMALIDIR? Prof.Dr.Ferah Sönmez A.Menderes Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı 8.01.2016 58. Türkiye Milli Pediatri Kongresi TUVALET EĞİTİMİ ÖNEMLİ Çocuğun

Detaylı

KiŞiSEL. HiJYEN CEP KİTABI EGEBİLİM KOLEJİ NİN HEDİYESİDİR.

KiŞiSEL. HiJYEN CEP KİTABI EGEBİLİM KOLEJİ NİN HEDİYESİDİR. KiŞiSEL HiJYEN CEP KİTABI EGEBİLİM KOLEJİ NİN HEDİYESİDİR. www.egebilimkoleji.com EGEBİLİM KOLEJİ ÇEVREYE DUYARLI ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİR TÜRÇEV DEN SAĞLIK NEDİR? Temizlik, yalnızca hastalık ve sağlığın

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız: ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU Çocuğun adı, soyadı: Çocuğun doğum tarihi:.../.../... Formun doldurulduğu tarih:.../.../.. DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM 1)Çocuğun doğum öncesi dönemi nasıl

Detaylı

ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN ETKİLENMİŞ ÖĞRENCİLERE BAKKALDAN EKMEK ALMA BECERİSİNİN EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİYLE ÖĞRETİMİNİN ETKİSİ

ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN ETKİLENMİŞ ÖĞRENCİLERE BAKKALDAN EKMEK ALMA BECERİSİNİN EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİYLE ÖĞRETİMİNİN ETKİSİ ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN ETKİLENMİŞ ÖĞRENCİLERE BAKKALDAN EKMEK ALMA BECERİSİNİN EŞZAMANLI İPUCU İŞLEM SÜRECİYLE ÖĞRETİMİNİN ETKİSİ T.S.K GÜLSAV ÖZEL EĞİTİM OKULU VE REHABİLİTASYON MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENİ RAMİYE AYDIN ESEN DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ

ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENİ RAMİYE AYDIN ESEN DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENİ RAMİYE AYDIN ESEN DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ 2014 W W W. E S E N T E R A P İ. C O M İÇİNDEKİLER DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ... 3 Adım 1: Çocuğun

Detaylı

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ Doç. Dr. İbrahim H. Diken Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü Easy ICT Konferansı 1 Ekim 2009, Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Davranışların ölçülmesi

Davranışların ölçülmesi Davranışların ölçülmesi Doğal ortam ve durumlardaki davranış örüntülerini kayıt etmek, hedef davranışın boyutlarını ölçmek ve hedef değişkenle ilişkili değişkenleri belirlemek. + Kullanılan yöntemlerin

Detaylı

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

Aile Eğitimi Programı

Aile Eğitimi Programı Programın Adı Aile Eğitimi Programı Programı Hazırlayan Metin ÇİFTÇİ (Özel Eğitim Öğretmeni) Programın Uygulayıcısı Metin ÇİFTÇİ Programın Seviyesi Bu program 0-21 yaş arası zihin Engelli çocuklara ve

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU Formun Amacı: Bu form çocuğun sağlık durumu, psikomotor gelişimi, özbakım gelişimi, sosyal duygusal gelişimi ve davranışsal özelliklerine ilişkin bireysel gereksinimleri

Detaylı

DAVRANIŞ KAYDI TEKNİKLERİ Kesin Kayıt Teknikleri Olay Kaydı

DAVRANIŞ KAYDI TEKNİKLERİ Kesin Kayıt Teknikleri Olay Kaydı DAVRANIŞ KAYDI TEKNİKLERİ Kesin Kayıt Teknikleri Olay Kaydı En pratik ve en kullanışlı kayıt etme süreçlerinden biri sıklık sayma ya da olay kaydıdır. Bu kayıt türünde gözlemci belirlenen gözlem zamanı

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

14 12 Bu ifadenin ne zaman kaba olduğu ne zaman gerekli olduğu konusunda onunla konuşabilirsiniz. Annebaba yanındayken ona nazikçe teklif edilen bir şeyi istemediğini Hayır diye bağırarak ifade etmek doğru

Detaylı

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 İçindekiler 1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 Giriş...1 ÖĞRENCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN TOPLUMSAL ETMENLER...2 Aile...3 Anne Babanın Çocuğu Yetiştirme Biçimi...3 Ailede Şiddet...4 Aile İçi Çatışmanın

Detaylı

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır.

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Film Deşifresi Açılış Jeneriği Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Adım Zohra. Bir buçuk yıldır Central and East London

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

TC KİMLİK NO 1-Adı ve Soyadı. 2-Cinsiyeti. 2-Doğum yeri ve tarihi

TC KİMLİK NO 1-Adı ve Soyadı. 2-Cinsiyeti. 2-Doğum yeri ve tarihi TED MERSİN ÖZEL ANAOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ TANIMA ANKETİ ÇOCUĞUN TC KİMLİK NO : 2-Cinsiyeti 3-Doğum yeri ve tarihi 4-Geldiği okul 5-Okula geliş nedeni 6-Velinin Adı-Soyadı ve Yakınlık

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı

EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ

EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ FARKLI GELİŞENLERDE UYKU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ www.algiabaterapi.com Uyku karmaşık, beyin işlevi ve psikoloji ile ilgili yaşamsal bir durumdur. Uyku, çocuğun biyolojik

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ Rehberlik Bilgi Bülteni Ekim 2014 IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ İLKOKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA RUHSAL OKUL SÜREÇLERİ KAYGILAR VE SORUMLULUKLAR EYVAH ÖDEVİM VAR! 1 Sevgili Velilerimiz, En değerli varlıklarımız olan

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

REHBERLİK POSTASI -1

REHBERLİK POSTASI -1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI -1 TARİH: 02.11.2012 Sayın Velimiz, Anaokullarımızda, öğrencilerimizin katılımlarıyla renklenen, çeşitli branş dersleri,

Detaylı

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü Henry Winker İllüstrasyonlar: Scott Garrett Çeviri: Bengü Ayfer 4 GİRİŞ Bu sendeki kitaplar Dyslexie adındaki yazı fontu kullanılarak tasarlandı. Kendi de bir disleksik

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir;

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; OTİZM TANIM Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; Sosyal etkileşim becerileri, İletişim becerileri Basma kalıp ilgiler, aktiviteler ya da davranışların

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN 7.HAFTA

ÇOCUK VE OYUN 7.HAFTA ÇOCUK VE OYUN 7.HAFTA ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN ÇOCUKLAR VE OYUN ETKİNLİĞİ Özel Gereksinimli Çocuklara Oyun Yoluyla Eğitim:Bireyin; hayatı boyunca yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak

Detaylı

Kardeş Kıskançlığı Nedir?

Kardeş Kıskançlığı Nedir? 1 Kardeş Kıskançlığı Nedir? Kardeş kıskançlığının önlenebilmesi için, hamilelik döneminden başlanarak, çocukları kardeş olgusuna hazırlamak gerekir. Doğduğu günden itibaren ilgi odağı haline gelen ilk

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)

Detaylı

OKULA HAZIRLANAN ÇOCUĞUN ÖNCE UYKUSUNU DÜZENLEYİN

OKULA HAZIRLANAN ÇOCUĞUN ÖNCE UYKUSUNU DÜZENLEYİN OKULA HAZIRLANAN ÇOCUĞUN ÖNCE UYKUSUNU DÜZENLEYİN OKUL ÇOCUĞU HER GÜN AYNI SAATTE KALKMALI Tatil döneminde geç yatıp geç saatte kalkmaya alışan, okula başlayacak çocukların uyku düzeninin en az bir hafta

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER Uykuyla ilgili sorunlar sadece bebeklik döneminde yaşanmaz.okul öncesi dönemde ki çocuklarda çeşitli uyku sorunu yaşarlar.uykuya dalmada güçlük,gece terörleri

Detaylı

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR Korku, yaşamın olağan ve doğal bir parçası, kızgınlık, sevinç ya da üzüntü gibi bir duygudur. Korku insanların görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİMİ OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM

İÇİNDEKİLER ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİMİ OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİMİ OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM GİRİŞ...1 ÖZEL EĞİTİMİN İLKELERİ...3 YETERSİZLİĞİN NEDENLERİ...4 Doğum Öncesinde Oluşan Nedenler... 4 Doğum Anında Oluşan Nedenler...

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ Erken çocukluk dönemi fiziksel, duygusal, zihinsel, davranışsal ve iletişimsel temel becerilerin ve

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ Sayın Velimiz, Öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar/etkinlikler hakkında sizlere bilgi vermek üzere hazırlanan

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler DİL GELİŞİMİ-2 Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler O Çocukların dil gelişimlerinin desteklenmesi onların dil kazanımlarını hızlandırmak, çeşitlendirmek ve akıcı olmalarını sağlamak açısından önemli olmaktadır.

Detaylı

Aile Eğitimi Programları

Aile Eğitimi Programları ÖZBAKIM VE EV İÇİ BECERİLERİNİN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK BİR AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI (ÖZEBÖP) Y. Doç. Dr. Atilla Cavkaytar Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü AİLENİN AKTİF KATILIMI Sosyal

Detaylı

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu İgi ve ben Benim adım Flo ve benim küçük bir kız kardeşim var. Küçük kız kardeşim daha da küçükken ismini değiştirdi. Bir sabah kalktı ve artık kendi ismini kullanmıyordu. Bu çok kafa karıştırıcıydı. Yatağımda

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

Kanatları Kırılan Çocuklar Cuma, 02 Ekim :21

Kanatları Kırılan Çocuklar Cuma, 02 Ekim :21 İnsanlara yardım etmeyi millet olarak çok severiz. Bazen üzerimize vazife olmayan görevleri de kendimize yükleyerek, sırf iyilik olsun diye insanlara yardım etmeye çalışırız. Bunu bazen o kadar abartırız

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız?

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? REHBERLİK SERVİSİ Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? OKULA GİTTİĞİNİZ İLK GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ? Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA

ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Çocuklara Sınır Koyma hakkındadır. Sizlere bu konuda çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. ÇOCUKLARA SINIR KOYMA Yanlış davranışları

Detaylı

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum»

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum» Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni «Okula Uyum» Hayatımızda yeni bir sayfa daha açılıyor. Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Çocuklar, okula

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 7 TUVALET EĞİTİMİNİN HANDİKAPLARI TUVALET İLETİŞİMİ N 1K (UYGULAMALI TUVALET İLETİŞİMİ)... 29

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 7 TUVALET EĞİTİMİNİN HANDİKAPLARI TUVALET İLETİŞİMİ N 1K (UYGULAMALI TUVALET İLETİŞİMİ)... 29 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 7 TUVALET EĞİTİMİNİN HANDİKAPLARI... 11 Freud Gerçeği...13 Brazelton ve Erken Tuvalet Eğitimi...15 Boşaltım Sistemi Fizyolojisi...18 Tuvalet Eğitimine Alternatif...20 TUVALET İLETİŞİMİ...

Detaylı

Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5

Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5 Simbegwire Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5 Simbegwire annesi öldüğü zaman çok üzüldü. Simbegwire ın babası, kızıyla ilgilenmek için elinden gelenin en iyisini yaptı.

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi pişirdik. Topla tanışma oyunları oynadık. Heykel ol, adını

Detaylı

(01 EKİM-31EKİM 2013)

(01 EKİM-31EKİM 2013) EKİM AYI BÜLTENİ (01 EKİM-31EKİM 2013) 3 YAŞ GELİŞİM SÜRECİ MOTOR GELİŞİMİ Merdivenden yukarı ayak değiştirerek çıkar ve aşağı inerken her basamakta iki ayağını bitiştirir Alt basamaklardan atlayabilir

Detaylı

Ders 6: BECERİ ANALİZİ. Prof. Dr. Tevhide Kargın

Ders 6: BECERİ ANALİZİ. Prof. Dr. Tevhide Kargın Ders 6: BECERİ ANALİZİ Prof. Dr. Tevhide Kargın BECERİ ANALİZİ Beceri: Bireyin sahip olduğu yeterliklere dayalı olarak yapabileceği tahmin edilen veya yaptığı etkinliklerdir. Örneğin: Okuma, problem çözme,

Detaylı

AİLENİN ETKİN KATILIMI

AİLENİN ETKİN KATILIMI AİLE KATIMI YAKLAŞIMLARI UYGULAMALI AİLE EĞİTİMİ Y. Doç. Dr. Atilla Cavkaytar Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü AİLENİN ETKİN KATILIMI Sosyal Kabul Fiziksel Beceriler Özbakım Becerileri

Detaylı

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2-3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ NELER YAPABİLİR? PSİKOMOTOR GELİŞİM Top oyunlarında iyice ustalaşmıştır..

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

KASIM AYINDA NELER YAPTIK?

KASIM AYINDA NELER YAPTIK? KASIM AYINDA NELER YAPTIK? Değerli Velilerimiz; Kasım ayı projemiz Su ile keyifle geçen bir ayı daha geride bıraktık. 4 hafta süren proje çalışmalarımızda sınıfımız su hakkında çok detaylı bilgiler edindiler.

Detaylı

ile yalnız kalma, içe kapanma, sürekli öfke duyma ve yoğun çatışmalar ile kendini gösterir.

ile yalnız kalma, içe kapanma, sürekli öfke duyma ve yoğun çatışmalar ile kendini gösterir. C Bir çocuğun kardeşini kıskanması doğal bir duygu olarak tanımlanabilir. Her birey özel olmak, ilk olmak, öncelikli olmak, tercih edilmek, beğenilmek isteyebilir. Karşıdaki kardeş olsa bile bu duyguların

Detaylı

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Okulda unutulan çantalar, evde unutulan kitaplar ve ödevler... Bu çocuklar biraz sorumluluk sahibi olmayı ne zaman öğrenecekler? diye sorarız zaman

Detaylı

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013 ÇOCUKLARA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETMEK Aslında çocuklarımız okulumuz da yapılan Hayır Demek Ne Demek? ve Nelere Hayır Demeliyiz? konulu seminerimizde bilgi sahibi oldular. Evde siz ebeveynlerde çocukları bu konuda

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

AİLE BİLDİRİM FORMU (4 YAŞ ve ÜZERİ ÇOCUKLAR İÇİN)

AİLE BİLDİRİM FORMU (4 YAŞ ve ÜZERİ ÇOCUKLAR İÇİN) Pediatrik Gastrointestinal Semptomlar Anketi, Roma III Versiyon (QPGS-RIII) (Çocuk Gastrointestinal Semptomlar Anketinden Uyarlanmıştır. Walker, Caplan-Dover & Rasquin-Weber, 2000) Açıklamalar Bu anket

Detaylı

SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları

SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları Yapıldı. Renk çalışmalarında; çocukların renk algısını geliştirmek amacıyla üç ana renk vererek ara

Detaylı

BURSA ÖZEL BİREY OKULLARI OKULA UYUM SÜRECİ BAHAR İLHAN REHBER ÖĞRETMEN

BURSA ÖZEL BİREY OKULLARI OKULA UYUM SÜRECİ BAHAR İLHAN REHBER ÖĞRETMEN BURSA ÖZEL BİREY OKULLARI OKULA UYUM SÜRECİ BAHAR İLHAN REHBER ÖĞRETMEN OKULA UYUM SÜRECİ BİR ÇOCUK İÇİN OKUL, DAHA ÖNCE HEMEN HEMEN HİÇBİRİNİ TANIMADIĞI ÇOK SAYIDA ÇOCUKLA KARŞILAŞMA ZORUNLULUĞUYLA, UYULMASI

Detaylı

ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU :

ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU : ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU : II. ANNENİN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : UYRUĞU : MEDENĠ

Detaylı

ÇOCUK VE ADÖLESANLAR İÇİN BİLDİRİM FORMU (10 YAŞ ve ÜZERİ)

ÇOCUK VE ADÖLESANLAR İÇİN BİLDİRİM FORMU (10 YAŞ ve ÜZERİ) Pediatrik Gastrointestinal Semptomlar Anketi, Roma III Versiyon (QPGS-RIII) (Çocuk Gastrointestinal Semptomlar Anketinden Uyarlanmıştır. Walker, Caplan-Dover & Rasquin-Weber, 2000) Açıklamalar Bu anket

Detaylı

Testversion Ej för ifyllnad

Testversion Ej för ifyllnad 65 yaşın altındaki kişiler için evde bakım hizmetleri turkiska 1. Evde bakım hizmeti hakkında genel değerlendirme Hiç memnun değilim Pek memnun değilim Ne memnunum ne de değilim Oldukça memnunum Çok memnunum

Detaylı

DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ

Detaylı

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi. Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İçerik Sınıf ve sınıf yönetimi kavramları Sınıf yönetiminin boyutları Düzeni oluşturma

Detaylı

Okul ve öğretmenine karşı sorumluluklarını bilir.

Okul ve öğretmenine karşı sorumluluklarını bilir. 40 Dakika Örnek olay, soru cevap, yaparak yaşayarak öğrenme Okul ve öğretmenine karşı sorumluluklarını bilir. Öğrencilere sınıfta uyulması gereken kurallar ve onlardan beklenilen davranışların neler olabileceği

Detaylı

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin

Geç Kalmış Bir Yazı. Yazar Şehriban Çetin Bir bahar günü. Doğa en canlı renklerine büründü bürünecek. Coşku görülmeye değer. Baharda okul bahçesi daha bir görülmeye değer. Kıpır kıpır hareketlilik sanki çocukların ruhundan dağılıyor çevreye. Biz

Detaylı

T.C. Artvin Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi OTİZM

T.C. Artvin Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi OTİZM T.C. Artvin Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi OTİZM BENİ KOŞULSUZ SEVİN! OTİZM NEDİR? O Bireyin sosyal iletişimini, dil

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI T105004 ADI SOYADI NOSU UYRUĞU SINAV TARİHİ ÖĞRENCİNİN BÖLÜM Okuma Dinleme Yazma Karşılıklı Konuşma Sözlü Anlatım TOPLAM

Detaylı

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı?

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 yaşındaki çocuk elinden gelse dünyayı keşfetmeye çalışır. Kırılabilecek şeyleri kırmaya, kalemlerle bir yerleri çiz meye ihtiyacı vardır. Buna göre bir oda veya

Detaylı

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKO-MOTOR GELİŞİMİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK ETKİNLİKLER HEDEFLENEN BECERİLER Kendi vücudunu ve yeteneklerini keşfedebilme Duygu ve düşüncelerini psikomotor hareketler yolu ile ifade

Detaylı

ADDIE MODELİ RENK RİTİM PROJESİ

ADDIE MODELİ RENK RİTİM PROJESİ BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ADDIE MODELİ RENK RİTİM PROJESİ Bengi HOŞSUCU Gizem Güneş EKİM Ceyhun Gizem ALPARSLAN Öğretim Tasarımı Kadir KOZAN Kasım, 2015 1 İÇİNDEKİLER Sayfa İHTİYAÇ ANALİZİ 2 1. Planlama

Detaylı

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar MOTİVASYON Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar Güdü: Bilişsel, duyuşsal ve davranışsal değişkenleri organize ederek davranışın yönünü belirlemektedir. Motivasyon(güdülenme):Okuldaki öğrenci davranışlarının

Detaylı

AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012

AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012 AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012 1 2 İnsanların özellikle de çocukların, doğa şartlarına olduğu kadar toplum şartlarına ve kurallarına da uyum sağlaması

Detaylı

Anne Ben Yapabilirim Resimleyen: Reha Barış

Anne Ben Yapabilirim Resimleyen: Reha Barış Anne Ben Yapabilirim Resimleyen: Reha Barış MERAKLI KİTAPLAR 3. B A S I M Çocuklarla İlgili Her Türlü Faaliyette, Çocuğun Temel Yararı, Önceliklidir! 2 Süleyman Bulut Anne Ben Yapabilirim 4 Süleyman

Detaylı

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Müzik, yetersizliği olan çocukların eğitimlerinde kullanılan ve tüm gelişim alanlarını da destekleyen bir disiplin

Detaylı

STOMA BAKIMI ve TORBA DEĞİŞİMİ

STOMA BAKIMI ve TORBA DEĞİŞİMİ STOMA BAKM ve TORBA DEĞİŞİMİ Şim d i sîzle rle sto m a bakım ı ve to rb a d e ğ işim ini inceleyelim. Önce birkaç önemli hatırlatma yapalım!!!! STOMA: Küçük delik anlamına gelir. KOLOSTOMİ: Kalın barsakların

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÇEVRE İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL İSTANBUL ÇEVRE İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL İSTANBUL ÇEVRE İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK BÜLTENİ EKİM 2007 EVİMİZDEKİ İNTERNET Bilgisayarların yaygınlaşması, bilgisayar oyunlarının çoğalması çocukları bilgisayar başına çekmeye çoktan başladı.

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

Okul günüm. Anne-babalar ve çocuklar için için okula başlama rehberi. Niedersächsisches Kultusministerium

Okul günüm. Anne-babalar ve çocuklar için için okula başlama rehberi. Niedersächsisches Kultusministerium Derste biraz önce resim yaptık. Şimdi öğretmen resimlere bakıp neyi daha iyi yapabiliriz diye bize öneride bulunuyor. Öğlenleri okulumuzun yemekhanesinde yemek yiyorum. Yemekler çoğunlukla lezzetli ve

Detaylı

EŞ ZAMANLI İPUCU YÖNTEMİYLE İFADE EDİCİ DİL BECERİLERİNİN KAZANDIRILMASI T.S.K. GÜLSAV ÖZEL EĞİTİM OKULU VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

EŞ ZAMANLI İPUCU YÖNTEMİYLE İFADE EDİCİ DİL BECERİLERİNİN KAZANDIRILMASI T.S.K. GÜLSAV ÖZEL EĞİTİM OKULU VE REHABİLİTASYON MERKEZİ EŞ ZAMANLI İPUCU YÖNTEMİYLE İFADE EDİCİ DİL BECERİLERİNİN KAZANDIRILMASI T.S.K. GÜLSAV ÖZEL EĞİTİM OKULU VE REHABİLİTASYON MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ : Reyhan BAYRU Hatice ABAZ Uğur ARMUTCU BİRİM

Detaylı