ANNE BABA TUTUMLARI. ÇOCUGUN GELĠġĠMĠNE ETKĠLERĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANNE BABA TUTUMLARI. ÇOCUGUN GELĠġĠMĠNE ETKĠLERĠ"

Transkript

1 ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUGUN GELĠġĠMĠNE ETKĠLERĠ

2 Çocuk eğitiminde En etkili anne baba tutumu hangisidir? Çocuklarımıza farklı durumlarda nasıl davranacağımızı bilemiyoruz. Acaba hoşumuza gitmeyen, yapmamaları gereken davranışları yaptıklarında otoriter olup, sert bir tavır mı sergilemeliyiz, yoksa her zaman yumuşak ve hoşgörülü mü olmalıyız?

3 Anne baba tutumlarının en belirgin iki özelliği vardır: 1)Duygusal ilişki boyutu 2)Denetim boyutudur.

4 Çocuklarımıza karşı uzak, mesafeli davranıp aynı zamanda onları bağımlı kılabiliriz:

5 Mesafesiz, yakın ama bağımlı kılıcı tutum:

6 Mesafeli, uzak davranılır ancak çocuklara özerklik verilebilir:

7 Mesafesiz, yakın olup yaşa uygun özerklik verilebilir:

8 ACABA BİZ HANGİ TUTUMU SERGİLİYORUZ?

9 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI AġIRI BASKICI VE OTORĠTER ANNE-BABA TUTUMU Ailede katı bir disiplin anlayışı ve baskıcı bir tutum vardır. Çocuktan ailenin kuralarına koşulsuz uyulması beklenir Aile içinde korku hakimdir ve çocuk korku ile büyür.

10 OTORİTER BASKICI PATRON Çocuklarını kontrol etmeye odaklıdırlar Çocukların ne yapması gerektiğini söylerler, yapmazlarsa cezalandırırlar. Çocukların kendilerinden daha iyi olmasını da kaldıramazlar. Hataları hemen yüze vururlar. Çocuklarına sürekli yeterince iyi değilsin derler. Mükemmeliyetçiler için, daha iyisi olma adına her şey feda edilebilir.

11 OTORİTER VE BASKICI ANNE BABA TUTUMU SONUCUNDA: Kendine olan güvenini yitirir. Davranış bozuklukları sıklıkla görülür. Sık sık hastalık ifadeleri görülür; baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı. Her an ceza görmek endişesi ile yalan söyleme eğilimi vardır. İleriki yaşamlarında olumsuz ve itaatsiz davranışlar gösteren veya pısırık, otorite karşısında sinen, kendi duygu ve düşüncelerini ifade edemeyen bir kişilik geliştirirler. Yeniliklere açık değillerdir. Yeni şeyler üretemezler.

12 AġIRI HOġGÖRÜLÜ TUTUM Çocuk merkezci aile, orta yaşın üzerinde çocuk sahibi olan ailelerde ya da kalabalık yetişkin grubu içinde tek çocuk bulunan ailelerde sıklıkla rastlanır. Böyle bir ortamda çocuk, söz sahibi tek kişidir ve onun isteklerine hemen uyulur.

13 AġIRI HOġGÖRÜLÜ TUTUM SONUCUNDA: Çocuk söz sahibi tek kişidir. Onun isteklerine hemen uyulur. Abartılı sevgi sonucu doyumsuz bir birey oluşur. Anne baba her isteğine evet demekle bu doyumsuzluğu gidereceğini zanneder. Ağlayarak,sızlanarak veya tepinerek istediklerini aldırırlar. Çocuk ile toplum arasında önemli iletişim problemleri ortaya çıkar. Okuldaki kurallar karşısında hayal kırıklığına uğrar. Okula kolay adapte olamaz.

14 TUTARSIZ VE KARARSIZ TUTUM Anne babaların dengesiz ve kararsız tutumu, çocuğun eğitimini ve gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu tutarsızlık, anne baba arasındaki görüş ayrılıkları şeklinde olabileceği gibi, anne veya babanın değişik davranışları biçiminde de görülebilir. Anne baba arasındaki tutarlılık Ev dışındaki kişi ve ortamların tutarlılığı Anne ve babanın kendi içindeki tutarlılık

15 TUTARSIZ VE KARARSIZ TUTUM SONUCUNDA: Çocuk çatışma yaşar. Kararsızlık içindedir. Eğitimini ve gelişimini olumsuz yönde etkiler. Anne-babaya ve çevredeki insanlara güven duymazlar.

16 KORUYUCU TUTUM Çocuk tıpkı bir cam fanus içindeymişçesine koruma altındadırlar. Anne baba çocuğun başına kötü şeyler gelir veya yorulur düşüncesi ile kendi başına bir şeyler yapmasına izin vermezler.

17 Anne baba çocuğun her davranıģına müdahale eder, Sürekli çocuğa yaģından daha küçükmüģ gibi muamele edilir Aile aģırı koruyucu ve vericidir. Çocuğun kendini tanımasını ve yapabileceklerini fark etmesini engelleyen bir anne-baba tutumudur. Çocuğun bireyselleģme çabalarını engelleyen bir tutumdur.

18 AŞIRI KORUYUCU HİZMETÇİ Çocuklarına özel hizmet sunarak onlara yüz verirler. Çocukların yapabilecekleri şeyleri onların yerine yaparlar. Başkalarını mutlu etmek için kendilerini boş verirler. HADĠS: AHĠRZAMANDA ANNE BABALAR EFENDĠLERĠNĠ YETĠġTĠRECEKLER.

19 KORUYUCU TUTUM SONUCUNDA: Her zaman birilerine bağımlılık hisseder. Kendine güven duygusu zayıflar. Duygusal kırıklıklar yaşar. Yalnız başına iş yapamaz. Girişimci ve sosyal bir kişi olamaz.

20 ĠLGĠSĠZ VE KAYGISIZ TUTUM (REDDEDĠCĠ TUTUM) İlgisiz ve kaygısız tutum, şu şekillerde oluşur. -çocuk ya istenmeden dünyaya gelmiştir -yada beklentilere uygun doğmamıştır. Bunlar sonucunda özellikle küçük yaşlarda en fazla gereksinimi olan sevgiden yoksun kalmaktadır.

21 İLGİSİZ VE KAYGISIZ TUTUM SONUCUNDA: Kendini değersiz görür. Duygusal olarak istismar edildiğini düşünür. Öğretmenine, arkadaşlarına veya çevresindeki eşyalara zarar verir. Saldırganlık eğilimlerini çevreye yöneltir. Sözlü iletişim yetersizliğinden dolayı dil gelişiminde gecikme, konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir.

22 GÜVEN VERĠCĠ, DESTEKLEYĠCĠ VE HOġGÖRÜLÜ TUTUM Anne babanın çocuklarına karşı hoşgörü sahibi olmaları, onları desteklemeleri, çocuklarının bazı sınırlar içinde istediklerini, diledikleri biçimde gerçekleştirmelerine izin vermeleri Demokratik anne baba tutumunu ifade eder.

23 GÜVEN VERİCİ, DESTEKLEYİCİ VE HOŞGÖRÜLÜ TUTUM SONUCUNDA: Kabul edildiğini ve onaylandığını hisseder. Özgüven kazanır. Üretken olur. Sosyal bir birey olarak yetişir. Sevgi ve teşvik görür. Kendi kendine kararlar alır. Sonuçlarını kabullenir. Sorumluluk bilinci artar.

24 SAĞLIKSIZ AĠLEDE GĠZLĠ KURALLAR: 1.Denetleme 2.Mükemmeliyetçilik 3.Suçlama 4.KonuĢmanın yasak olması 5.Küskünlük ve kırgınlıkların sürdürülmesi 6.Kimseye güvenmeme

25 KORUNMASI GEREKEN BEġ TEMEL ÖZGÜRLÜK; 1.Kendi düģündüğünü olduğu gibi ifade edebilme özgürlüğü, 2.Kendi duygularını olduğu gibi ifade edebilme özgürlüğü, 3.Kendi arzularına göre bir Ģeyi isteme ya da reddetme özgürlüğü, 4.Olmak istediği yönde geliģerek kendi özünü gerçekleģtirme özgürlüğü,

26 ANNE BABALARA TAVSĠYELER 1-Ondan yapamayacağı şeyler istemeyin, 2-Yaşına uygun yapabileceği görevler verin, 3-Başarılı olmuş kişileri ona sevdirin ve örnek gösterin, 4-Kendine güvenmesini sağlayın, 5-Okul arkadaşları ile iyi ilişkiler kurmasını sağlayın, 6-Gelişimine uygun görevler vererek sorumluluk duygusunu geliştirmeye çalışın.

27 Çocuklarınız sizin çocuklarınız değildir, Onlar kendini özleyen yaşamın oğulları ve kızlarıdır. Onlar sizin aracılığınızla gelirler ama sizden gelmezler. Sizinledirler ama size ait değildirler. Onlara sevginizi verebilirsiniz, ama düşüncelerinizi asla vermeyin; çünkü onların düşünceleri vardır. Onların bedenlerini eve koyun, ama ruhlarını hapsetmeyin; çünkü onların canları, rüyanızda dahi ziyaret edemeyeceğiniz yarının evinde oturmaktadır. Onlar gibi olmaya çalışabiliriz ama, onları kendiniz gibi yapmaya uğraşmayın.

ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KĠġĠLĠK GELĠġĠMĠNE ETKĠLERĠ ÖZEL GENÇLİK İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ

ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KĠġĠLĠK GELĠġĠMĠNE ETKĠLERĠ ÖZEL GENÇLİK İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KĠġĠLĠK GELĠġĠMĠNE ETKĠLERĠ ÖZEL GENÇLİK İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ Çocuk GeliĢiminde Anne Baba Tutumunun Etkisi Anne-baba-çocuk ilişkisi, temelde anne ve babanın

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI İLKOKUL ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI OKUL ÇAĞINDA ANNE BABA TUTUMLARI NASIL OLMALIDIR? PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2019 ÇOCUKLARDA ÖFKE YÖNETİMİ Bireylerin doğuştan getirdikleri kişilik

Detaylı

ANNE-BABA TUTUMLARI. Aşırı Koruyucu Tutum

ANNE-BABA TUTUMLARI. Aşırı Koruyucu Tutum ANNE-BABA TUTUMLARI Anne-baba tutumu, anne-babanın, karşılıklı iletişim esnasında, çocuklarına yönelttikleri tutum ve davranışlarının bütünüdür. Çocukların bütün olarak sağlıklı bir gelişim göstermesi

Detaylı

MASLOW İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ. Dr.Abdullah Atli

MASLOW İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ. Dr.Abdullah Atli MASLOW İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ Karnı aç bir insan için 5. sınıf bir çorba, 1.sınıf bir yağlı boya tablodan daha değerlidir. Abraham Maslow Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını

Detaylı

Ailenin çocuk yetiştirmedeki tutumunu ve çocuk yetiştirmeyle ilgili sorunlarını anlamak için aile tutum modeli ni bilmek yararlı bir yaklaşımdır.

Ailenin çocuk yetiştirmedeki tutumunu ve çocuk yetiştirmeyle ilgili sorunlarını anlamak için aile tutum modeli ni bilmek yararlı bir yaklaşımdır. AİLE TUTUMLARI Eğitimciler olarak bizler çocukların gelecekte uyumlu ve başarılı olabilmeleri için en sağlıklı eğitim yollarının geliştirilmesi çabası içindeyiz. Öğrenci eğitiminde ve çocuğa karşı doğru

Detaylı

OLUMLU ANNE-BABA YAKLAŞIMLARI

OLUMLU ANNE-BABA YAKLAŞIMLARI OLUMLU ANNE-BABA YAKLAŞIMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ Her anne baba çocuğunun sosyal duygusal ve bilişsel anlamda iyi yetişmesini arzu eder ve bunun için elinden geleni yapmaya çalışır.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI 18 Kasım KASIM 4 Kasım 21 Ekim EKİM 7 Ekim AY HAFTA 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI Verilecek Konu Kaynakça Görevli Öğretmen OKULDAKİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI 4.1. Tanımı

Detaylı

UTKU ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

UTKU ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ UTKU ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ BİR ÇOCUK İÇİN ANNESİ VE BABASI DÜNYAYI TEMSİL EDER. ÇOCUK, ANNESİ VE BABASI NASIL DAVRANIYORSA, DÜNYADAKİ HERKESİN DE AYNI ŞEKİLDE DAVRANACAĞINI DÜŞÜNÜR. YAYGIN ANNE BABA

Detaylı

ANNE-BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KiŞiLiK GELiŞiMiNE ETKiLERi

ANNE-BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KiŞiLiK GELiŞiMiNE ETKiLERi ANNE-BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KiŞiLiK GELiŞiMiNE ETKiLERi Çocuğunuzun Nasıl Birey Olmasını İstersiniz? ANNE-BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ Anne-baba-çocuk iliģkisi, temelde anne ve babanın tutumlarına bağlıdır.

Detaylı

NİLÜFER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ. Sınav Kaygısı. Veli Kitapçığı

NİLÜFER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ. Sınav Kaygısı. Veli Kitapçığı NİLÜFER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ Sınav Kaygısı Veli Kitapçığı Kaygı Nedir? Kaygı; kişiliğimize yönelik bir tehdit olarak algıladığımız, nedeni ve kaynağı bilinmeyen, temel inançlardan (algılar,

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu EBEVEYN TUTUMLARI

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu EBEVEYN TUTUMLARI PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Mayıs 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu EBEVEYN TUTUMLARI Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve Rehberlik

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU OKUL KORKUSU Her yıl milyonlarca çocuk okula başlayıp, neşeyle devam ederken

Detaylı

Aile; anne-baba ve çocuklardan oluşan en küçük sosyal birim. ÇOCUK/LAR

Aile; anne-baba ve çocuklardan oluşan en küçük sosyal birim. ÇOCUK/LAR ANNE BABA TUTUMLARI Aile; anne-baba ve çocuklardan oluşan en küçük sosyal birim. ÇOCUK/LAR ANNE BABA EĞİTİM Bireyin davranışlarının istenilen yönde değiştirilmesi sürecidir. İç içe geçmiş basamaklar birikimi

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

Ailenin önemi. Aile Anne-Baba olmak, dünyanın en zor ve en güzel mesleğidir.

Ailenin önemi. Aile Anne-Baba olmak, dünyanın en zor ve en güzel mesleğidir. Anne-Baba olmak, dünyanın en zor ve en güzel mesleğidir. Kişiliğin temellerinin atıldığı yer ailedir. Temeller ne kadar sağlam ve bilinçli atılırsa, kişilik oluşumu da o kadar sağlıklı olacaktır. Aile

Detaylı

ERGENLİK ÇAĞININ ÖZELLİKLERİ

ERGENLİK ÇAĞININ ÖZELLİKLERİ ERGENLİK ÇAĞININ ÖZELLİKLERİ İnsan hayatı; çocukluk, gençlik, yetişkinlik, orta yaşlılık ihtiyarlık olmak üzere evrelere ayrılır. Bu evrelerden birinden diğerine geçişte kesin yaş sınırı yoktur. Bununla

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur.

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur. SAYIN VELİ; Okul olarak amacımız, ruhsal, duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden sağlıklı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi, milli ve manevi değerlere sahip başarılı bireyler yetiştirmektir. Bu

Detaylı

ADÖLESAN SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

ADÖLESAN SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL ADÖLESAN SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL 1 Birleşmiş Milletler Örgütünün yaptığı tanıma göre adölesan; 15-25 yaşları arasında öğrenim gören, hayatını kazanmak için çalışmayan

Detaylı

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP)

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP) ŞUBAT 24/02/2016 1. Programa ilişkin olumlu görüş geliştirmeye başlar. 2. Programın genel amaç ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 3. Programa devam etme konusunda motivasyonu artar. 4. Programdan

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız?

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? REHBERLİK SERVİSİ Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? OKULA GİTTİĞİNİZ İLK GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ? Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız: ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU Çocuğun adı, soyadı: Çocuğun doğum tarihi:.../.../... Formun doldurulduğu tarih:.../.../.. DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM 1)Çocuğun doğum öncesi dönemi nasıl

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI Yalan, insanları aldatmak amacı ile uydurulmuş kasıtlı davranış veya sözdür. Çocuğun yalana başvurması tıpkı yetişkin insanın yalana başvurması kadar kendini,

Detaylı

AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV)

AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV) AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV) Eylül, 2009 Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Kongresi, Ankara Uzm. Seda YILMAZ İNAL AÇEV Ankara Temsilcisi Ailenin Önemi Anne-babalar, ilk eğiticiler olarak çocukların

Detaylı

OTORİTER ANNE-BABA TUTUMU. Otoriter tutumun en önemli göstergesi denetimdir.

OTORİTER ANNE-BABA TUTUMU. Otoriter tutumun en önemli göstergesi denetimdir. 1 AİLE İÇİ İLETİŞİM ANNE- BABA TUTUMLARI 1-Otoriter anne-baba tutumu 2-Serbest anne-baba tutumu 3-Aşırı koruyucu anne-baba tutumu 4-İlgisiz kayıtsız anne-baba tutumu 5-Dengesiz anne-baba tutumu 6-Reddedici

Detaylı

ETKĠLĠ ANNE-BABA OLMAK ÖZEL GENÇLĠK ĠLKÖĞRETĠM OKULU REHBERLĠK SERVĠSĠ

ETKĠLĠ ANNE-BABA OLMAK ÖZEL GENÇLĠK ĠLKÖĞRETĠM OKULU REHBERLĠK SERVĠSĠ ETKĠLĠ ANNE-BABA OLMAK ÖZEL GENÇLĠK ĠLKÖĞRETĠM OKULU REHBERLĠK SERVĠSĠ YAġAMIN YANKISI Bir zamanlar bir baba ile oğul dağlık bir bölgede yürüyüşe çıkmışlardı; Bir ara nasıl olduysa çocuğun ayağı kaydı

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

Çocuklarla El Ele Ebeveynlik (Connection Parenting)

Çocuklarla El Ele Ebeveynlik (Connection Parenting) Çocuklarla El Ele Ebeveynlik (Connection Parenting) Programın Amacı Bu program Amerika da Connection Parenting/Çocuklarla El Ele Ebeveynlik kitabının yazarı Pam Leo tarafından anne ve babalar için hazırlanan

Detaylı

ENVAR EĞİTİM KURUMLARI

ENVAR EĞİTİM KURUMLARI ENVAR EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR uklarımızın eğitiminde ve başarılı alarında etkili olan ortamlar Aile, O aşanılan çevredir. rtam birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahip olmak er çocuğun eğitiminde

Detaylı

2016/2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MERAM MEVLANA ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ EKİM AYI AİLE BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

2016/2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MERAM MEVLANA ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ EKİM AYI AİLE BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2016/2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MERAM MEVLANA ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ EKİM AYI AİLE BİLGİLENDİRME BÜLTENİ EĞİTİMİN TEMELİ OKULÖNCESİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ Çocukların zihinsel ve kişilik gelişiminin

Detaylı

ÇOCUKLARDA BENLİK SAYGISI GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA BENLİK SAYGISI GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA BENLİK SAYGISI GELİŞİMİ 1 Sevgili Velilerimiz; İstanbul Üniversitesi Vakfı Adıgüzel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak bu postamızda Çocuklarda Benlik Saygısı

Detaylı

OKUL FOBİSİ. Bir çocuğun okul deneyiminin beyin işlevi ve anatomisinde gerçek değişimler yarattığı biliniyor Mel Levine

OKUL FOBİSİ. Bir çocuğun okul deneyiminin beyin işlevi ve anatomisinde gerçek değişimler yarattığı biliniyor Mel Levine OKUL FOBİSİ Okullar eğitim-öğretim süreçlerine başlarken çocuklarda en temel karşılaşılan sorunlardan biri okul fobisidir. İlk defa böyle bir durumla karşılaşan ebeveynler şaşırmış bir halde en uygun çözümü

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

MESLEK SEÇİMİ EĞİLİM ANKETİ 2014

MESLEK SEÇİMİ EĞİLİM ANKETİ 2014 MESLEK SEÇİMİ EĞİLİM ANKETİ 2014 ÖĞRENCİ 1. Tür Eğilim meslek seçiminde değerlerine, isteklerine ve beklentilerine göre tercih 2. Tür Eğilim meslek seçiminde ailevi ve çevresel faktörlere bağlı kalarak

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ ÇOCUKLARDA ÖZ GÜVEN GELİŞİMİ

REHBERLİK SERVİSİ ÇOCUKLARDA ÖZ GÜVEN GELİŞİMİ REHBERLİK SERVİSİ ÇOCUKLARDA ÖZ GÜVEN GELİŞİMİ 1 . Öz güven, tüm insanlar için temel ve çok önemli bir duygusal gerekliliktir.. Öz güven, kişinin hayatıyla ilgili aldığı kararları gerçekleştirebilmesi

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:1

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:1 1 Sevgili Velilerimiz; İstanbul Üniversitesi Vakfı Adıgüzel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak bu postamızda çocuğunuzun okula, ders çalışmaya ve çevresine alışmasında

Detaylı

OKUL KORKUSU VE OKULA UYUMDA AİLE

OKUL KORKUSU VE OKULA UYUMDA AİLE OKUL KORKUSU VE OKULA UYUMDA AİLE OKUL KORKUSU (FOBİSİ) NEDİR? Okula yeni başlayan bir çocuk için okul daha önce hemen hemen hiçbirini tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşma zorunluluğuyla, uyulması

Detaylı

RAGIP NAİLE SARAÇ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIM AYI VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

RAGIP NAİLE SARAÇ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIM AYI VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ RAGIP NAİLE SARAÇ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIM AYI VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Anne Baba Tutumları Değerli Veli; Hayatınızın olmazsa olmazı çocuklarınız için birçok fedakarlıklarda

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ. Kurallar, Sınırlar ve Ebeveyn Tutumları. Aralık 2017

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ. Kurallar, Sınırlar ve Ebeveyn Tutumları. Aralık 2017 OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ Kurallar, Sınırlar ve Ebeveyn Tutumları Aralık 2017 Sınır Koymak Nedir? Sınır koymak, çocuğun kendini güvende hissederek hareket edebileceği

Detaylı

ASTRONOTLAR ANAOKULU OCAK- ŞUBAT AYI BÜLTENİ

ASTRONOTLAR ANAOKULU OCAK- ŞUBAT AYI BÜLTENİ ASTRONOTLAR ANAOKULU OCAK- ŞUBAT AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçerken biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden geliştiği bireyselleştiği, toplumsallaştığı

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ Özgüven Nedir? Özgüven en basit tanımıyla kişinin kendisine güvenmesidir. Daha geniş anlatımla, kişinin yapabildikleri ve yapamadıklarıyla, olumlu

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

****Disiplin Yaklaşımları****

****Disiplin Yaklaşımları**** ****Disiplin Yaklaşımları**** 1-İntikamcı 2-Cezalandırıcı 3-Korku Yoluyla Engelleme 4-İyileştirici (Düzeltici) 5-Önleyici (Yapıcı olumlu) 1 ****Disiplin Yaklaşımları**** İntikamcı Öğretmen disiplini kişisel

Detaylı

Can Kardeş Kreşi Rehberlik Servisi ARALIK 2014 REHBERLİK BÜLTENİ

Can Kardeş Kreşi Rehberlik Servisi ARALIK 2014 REHBERLİK BÜLTENİ Sevginin Ölçüsü Ne Olmalı? Çocuklar anne babaların hayatlarındaki en önemli varlıklardır. Uzun süren bir bekleyişin ardından kavuştukları çocuklarına ellerinden gelen ne varsa vermeye, imkanlarını onlar

Detaylı

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir?

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Tanrı Tasavvuru Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Peker e göre: Kişinin bebekliğinden itibaren, zeka gelişimine, edinmiş olduğu bilgi ve yaşantısına göre, Tanrı yı zihninde canlandırması, biçimlendirmesi

Detaylı

EBEVEYN TUTUMLARI PDR BÜLTENİ SAYI:04

EBEVEYN TUTUMLARI PDR BÜLTENİ SAYI:04 EBEVEYN TUTUMLARI PDR BÜLTENİ 2018-2019 SAYI:04 Değerli Velilerimiz; Bu ay hepimizi yakından ilgilendiren, kendi hayatlarımızda edindiğimiz deneyimlerimizi çocuklara aktarım şeklimizi yansıtan ve davranış

Detaylı

ÇOCUKLARDA SINIRLAR & KURALLAR

ÇOCUKLARDA SINIRLAR & KURALLAR 01 ÇOCUKLARDA SINIRLAR & KURALLAR ÇOCUKLARDA SINIRLAR & KURALLAR Değerli Velilerimiz, Geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu bireyler olmaları, becerilerinin keşfedilip güçlendirilmesi hepimizin

Detaylı

AİLE İÇİ İLETİŞİM. Aile İçi İletişimi Etkileyen Ve Bozan Faktörler

AİLE İÇİ İLETİŞİM. Aile İçi İletişimi Etkileyen Ve Bozan Faktörler AİLE İÇİ İLETİŞİM Anne-baba arasındaki ilişkinin niteliği, her koşulda ve mutlaka ebeveyn-çocuk ilişkilerine yansır, çocuğun davranışlarını belirlemede çok önemli bir etkendir. Sıcak ve sağlıklı ilişkiler

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI BABA ve ÇOCUK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - OCAK 2013 Tarihsel Süreç İçinde Baba Olma Kavramı Sosyo-ekonomik ve bilimsel gelişmeler, geleneksel aile

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AÇISINDAN AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AÇISINDAN AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ AYLIK BÜLTENLER SERİSİ HAZİRAN, 2007 SAYI: 8 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AÇISINDAN AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ Aile, insan türünün sürekliliğini sağlayan, ilk toplumsallaşma sürecini oluşturan, karşılıklı ilişkileri

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI KU KO İL L ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÇOC UĞU NG DES ELİŞ TEK İMİ LEYE Nİ NE B TUT EVE YN UML ARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - KASIM 2017 ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEN EBEVEYN TUTUMLARI

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI Ü P YE ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÜS DA TÜN Ç VRA OC VE NIŞ D UKLA EBE GELİ EĞİ RDA VEY ŞTİR ŞTİR M NT M UTU EDE E ML AR I PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - ŞUBAT 2018 ÜSTÜN ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ

Detaylı

Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve Öneriler

Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve Öneriler REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ SAYI: 5 MART 2017 KADEME: A 8 KONU: Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve Öneriler Çocuklarda Davranış Bozuklukları ve Öneriler Çocuklarda Uyum ve Davranış Bozuklukları

Detaylı

S I N I F T A D İ S İ P L İ N

S I N I F T A D İ S İ P L İ N S I N I F T A D İ S İ P L İ N 1 Ö ğ r e n c i K a t ı l g a n l ı ğ ı * Açık * Kapalı DEMOKRATİK ORTAM OLUŞTURULMALIDIR. ÖĞRETMEN - ÖĞRENCİ İLETİŞİMİNDE DENGE ARANMALIDIR. Öğretmen Sorumluluğu Öğrenci

Detaylı

ANNE - BABA TUTUMLARI BEYLERBEYİ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ REHBERLİK ÖĞRETMENİ ALİ SEFA DALKIRAN 2017

ANNE - BABA TUTUMLARI BEYLERBEYİ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ REHBERLİK ÖĞRETMENİ ALİ SEFA DALKIRAN 2017 ANNE - BABA TUTUMLARI BEYLERBEYİ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ REHBERLİK ÖĞRETMENİ ALİ SEFA DALKIRAN 2017 Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı,

Detaylı

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ 1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Tüm bu anlayış ve

Detaylı

KELEBEKLER EYLÜL-EKİM BÜLTENİ

KELEBEKLER EYLÜL-EKİM BÜLTENİ KELEBEKLER EYLÜL-EKİM BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni her

Detaylı

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler;

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler; SORUMLULUK "Bir meselenin tartışmasına katılan kimse düşündüğünü, kanaatini açık söylemeli, yaptıklarını da kendi namına yapmalı, yaptığının sorumluluğunu da kendi üzerine almalıdır". M.K.ATATÜRK Değerli

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 Düşüncelerini, duygularını rahat ifade edebilen, Çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilen, Kendine güvenen, Öğrenmeye istekli, Mutlu, başarılı çocuklar yetiştirelim.

Detaylı

Eğitim anne dizinde başlar; her söylenen sözcük, çocuğun kişiliğine konan bir tuğladır.

Eğitim anne dizinde başlar; her söylenen sözcük, çocuğun kişiliğine konan bir tuğladır. Eğitim anne dizinde başlar; her söylenen sözcük, çocuğun kişiliğine konan bir tuğladır. Ailenin önemli işlevlerinden biri de çocuğunu eğitme işlevidir. Her aile bu işlevini karşılamak zorundadır. Bu aynı

Detaylı

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2014

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2014 YÖNETİLEMEYEN DAVRANIŞ VE KENDİNİ YERE ATAN ÇOCUKLAR Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 13 Temmuz 2014 Alışveriş merkezleri artık neredeyse toplumsal ve kültürel

Detaylı

UYUŞTURUCU ÖZGÜRLÜĞÜN SONU!

UYUŞTURUCU ÖZGÜRLÜĞÜN SONU! Risk Faktörleri BİRECİK RAM Tedavi İçin Psikolojik sorunları olan ya da herhangi bir madde bağımlılığı bulunan ebeveynin çocukları daha büyük risk altındadırlar. Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen,

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUK GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN TEMEL FAKTÖRLER

ERKEN ÇOCUKLUK GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN TEMEL FAKTÖRLER ERKEN ÇOCUKLUK GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN TEMEL FAKTÖRLER Fakültemiz, Beslenme ve Diyetetik ile Çocuk Gelişimi bölümlerinin öğrencileri tarafından 2014/2015 Eğitim-Öğretim yılı bahar dönemi öğrenci sosyal etkinlikleri

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

ARILAR SINIFI EYLÜL-EKİM BÜLTENİ

ARILAR SINIFI EYLÜL-EKİM BÜLTENİ ARILAR SINIFI EYLÜL-EKİM BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZ VE BİZ. Prof. Dr. Gelengül HAKTANIR

ÇOCUKLARIMIZ VE BİZ. Prof. Dr. Gelengül HAKTANIR ÇOCUKLARIMIZ VE BİZ Prof. Dr. Gelengül HAKTANIR İnsanların yetişme tarzlarında toplumsal etkilerin rolü büyüktür. Bu nedenle her toplumun bireyleri farklı kişilik yapısı gösterirler. Bu farklılıkların

Detaylı

ADEM İLKKILIÇ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ

ADEM İLKKILIÇ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ ADEM İLKKILIÇ İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ BİLİNÇLİ AİLE MUTLU ÇOCUK İSA KOLUMAN Psikolojik Danışman & Rehber Öğretmen ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ KONU BAŞLIKLARI Anne baba tutumlarının

Detaylı

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com KOÇLUK HİZMETLERİMİZ Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com Gelişim Koçluğu Gelişim Koçluğu, bireyin isteği doğrultusunda, mevcut durumundan arzu ettiği duruma gerçekçi hedeflerle ulaşmasını sağlayan

Detaylı

Mimar Sinan İşitme Engelliler İ.Ö.O. Aile Rehberliği Etkiliğine Hoş Geldiniz

Mimar Sinan İşitme Engelliler İ.Ö.O. Aile Rehberliği Etkiliğine Hoş Geldiniz Mimar Sinan İşitme Engelliler İ.Ö.O. Aile Rehberliği Etkiliğine Hoş Geldiniz İşitme Kayıplı Çocuğun Sosyal Çevresiyle Olan uyum Problemleri Tüm çocuklar okul döneminden önce, yaşıtlarıyla sınırlı bir etkileşim

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :20 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :24

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :20 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :24 Çocuk Eğitiminde Aile Tipleri Ve Sosyal Etkileri Nelerdir? Aile, en küçük toplumsal kurum diye tanımlanır. Ana baba çocuklardan oluşan bu kurumun, yasalarla saptanan görevlerinin yanında, geleneklerle

Detaylı

ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ 7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI 7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI HAKKINDA GENEL BİLGİLER VELİ DAVETİYESİ.doc NEDEN ANNE BABA EĞİTİMİ? 7-19 Yaş Aile Eğitimi Programı ailelerin

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI Anaokulu ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - KASIM 2012 Çocuklarda Davranış Bozuklukları Çocuğun yaşamakta olduğu iç çatışmalarını, çeşitli

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

PENGUENLER EYLÜL-EKİM BÜLTENİ

PENGUENLER EYLÜL-EKİM BÜLTENİ PENGUENLER EYLÜL-EKİM BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni her

Detaylı

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak.

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak. Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Kardeş Kıskançlığı hakkındadır. Sizlere çocuğunuza bu süreçte nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. KARDEŞ KISKANÇLIĞI Neler olduğunu hiç anlamıyorum!

Detaylı

EXPLORERS ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ

EXPLORERS ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ EXPLORERS ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu

Detaylı

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ Çağdaş kuramlar kişiliğin kalıtımla getirilen bir takım özellikler ve çevreyle kurulan etkileşimler sonucu oluştuğunu ileri sürmektedir. Aile, hem kalıtımla aktarılan özellikler

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler

Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkilere Giriş Yaşamımızın ¾ ünü başkalarıyla birlikte geçiriyoruz (Learson ve ark., 1982) (anne, baba, kardeş, öğretmen, arkadaş, meslektaş vb) Hepimiz, kişilerarası

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİNDE ANNE BABA TUTUMLARININ ETKİSİ

ÇOCUK GELİŞİMİNDE ANNE BABA TUTUMLARININ ETKİSİ ÇOCUK GELİŞİMİNDE ANNE BABA TUTUMLARININ ETKİSİ 1 EĞER Bir çocuk, düşman bir çevrede yaşarsa kavga etmeyi öğrenir. Bir çocuk, korku içinde yaşarsa korkmayı öğrenir. Bir çocuk, kıskançlık içinde yaşarsa

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

Hepinize saygı, sevgi ve hoşgörü ile kuşatılmış günler diliyoruz.

Hepinize saygı, sevgi ve hoşgörü ile kuşatılmış günler diliyoruz. DİKKAT Anne babalar bazı durumlarda çatışma çıkmaması ya da çocuklarını korumak adına çocuklarının sorumluluklarını onların yerine üslenir. Çocuk nasıl olsa benim yerime yapıyor diye düşünmeye başlar ve

Detaylı

Bağımlılık-Bağımsızlık. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Bağımlılık-Bağımsızlık. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Bağımlılık-Bağımsızlık Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Yemedim yedirdim, içmedim içirdim, saçımı süpürge ettim Peki iyi mi ettim? Bağımlılık Bağımsızlık Bağlılık Bağımsızlık Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya

Detaylı

ÇOCUĞUN EĞİTİMİNDE ETKİN ROL OYNAYAN AİLE BÜYÜKLERİ(ANNEANNE,BABAANNE,DEDE,HALA,TEYZE VB KİŞİLER) VE BAKICI

ÇOCUĞUN EĞİTİMİNDE ETKİN ROL OYNAYAN AİLE BÜYÜKLERİ(ANNEANNE,BABAANNE,DEDE,HALA,TEYZE VB KİŞİLER) VE BAKICI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ ARALIK 2011 ÇOCUĞUN EĞİTİMİNDE ETKİN ROL OYNAYAN AİLE BÜYÜKLERİ(ANNEANNE,BABAANNE,DEDE,HALA,TEYZE VB KİŞİLER) VE BAKICI OCUĞUN EĞİTİMİNDE

Detaylı

ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ŞİDDET NEDİR? ŞİDDET NEDİR? ŞİDDET; Özel ya da toplumsal yaşamda Fiziksel,cinsel,psikolojik olarak herhangi bir zarar ve üzüntü sonucunu ortaya

Detaylı

Tarihsel Süreç İçinde Baba Olma Kavramı

Tarihsel Süreç İçinde Baba Olma Kavramı Tarihsel Süreç İçinde Baba Olma Kavramı Sosyo-ekonomik ve bilimsel gelişmeler, geleneksel aile yapısının çekirdek aileye dönüşmesi, çalışan anne sayısının artması tarihsel süreç içinde baba olma kavramını

Detaylı

Kohlberg e Göre Ahlak Gelişimi Kohlberg ahlak gelişiminin gelenek öncesi, geleneksel ve gelenek sonrası olmak üzere üç düzey içinde gerçekleştiğini

Kohlberg e Göre Ahlak Gelişimi Kohlberg ahlak gelişiminin gelenek öncesi, geleneksel ve gelenek sonrası olmak üzere üç düzey içinde gerçekleştiğini Kohlberg e Göre Ahlak Gelişimi Kohlberg ahlak gelişiminin gelenek öncesi, geleneksel ve gelenek sonrası olmak üzere üç düzey içinde gerçekleştiğini öne sürmektedir. Her düzey kendi içinde iki ayrı aşamada

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ AKRAN İLİŞKİLERİ VE AKRAN ZORBALIĞI AKRAN İLİŞKİLERİ Akran etkileşimi doğum itibariyle başlamaktadır. Ancak yaş ilerledikçe akranlarla geçirilen

Detaylı

CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ

CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ Yaşamımızın her alanında sürekli olarak gelişim ve değişim yaşarız. Yaşanan gelişim, biyolojik kültürel ve bireysel faktörlerin ortak ürünüdür. Gelişimsel değişimin bir parçası olarak

Detaylı

DUYGUSAL GELİŞİME UYGUN ETKİNLİKLER

DUYGUSAL GELİŞİME UYGUN ETKİNLİKLER DUYGUSAL GELİŞİM-2 DUYGUSAL GELİŞİME UYGUN ETKİNLİKLER Duygusal gelişimin erken çocukluk döneminde yeri ve önemi büyüktür. Özellikle erken çocukluk döneminde duygusal gelişimle ilgili duygusal tepkiler,

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :27 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :31

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :27 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :31 Çocukların Arkadaş Edinmelerine Nasıl Yardımcı Olunmalı? Bu soruya cevap vermek için öncelikle bazı çocukların neden arkadaş edinemedikleri üzerinde durmamız gerekmektedir. Çocuklar çok çeşitli nedenlerden

Detaylı

ÇOCUĞUMU KİMLER YETİŞTİRİYOR? YENİLENEN EĞİTİM SİSTEMİ VELİ BÜLTENİ EKİM - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ

ÇOCUĞUMU KİMLER YETİŞTİRİYOR? YENİLENEN EĞİTİM SİSTEMİ VELİ BÜLTENİ EKİM - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ ÇOCUĞUMU KİMLER YETİŞTİRİYOR? YENİLENEN EĞİTİM SİSTEMİ VELİ BÜLTENİ EKİM - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ ÇOCUĞUN EĞİTİMİNDE ETKİN ROL OYNAYAN AİLE BÜYÜKLERİ(ANNEANNE,BABAANNE,DEDE,HALA,TEYZE VB KİŞİLER)

Detaylı

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER EKİBİMİZ Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından 1991 yılında diğer bilim dalları ile interdisipliner

Detaylı

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ VELİLERE ÖNERİLER SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER Kaygı, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engeldir. Kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar veren öğrenciler

Detaylı

Hamileliğe başlangıç koşulları

Hamileliğe başlangıç koşulları Zeka aslında tek bir kavram değildir. Zekayı oluşturan alt yeteneklere bakıldığında bu yeteneklerin doğuştan getirilen yeteneklerin yanı sıra sonradan kazanılmış, gerek çocuğun kendi çabasıyla edindiği,

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

DİNİ GELİŞİM. Bilişsel Yaklaşım Çerçevesinde Tanrı Tasavvuru ve Dinî Yargı Gelişimi

DİNİ GELİŞİM. Bilişsel Yaklaşım Çerçevesinde Tanrı Tasavvuru ve Dinî Yargı Gelişimi DİNİ GELİŞİM Bilişsel Yaklaşım Çerçevesinde Tanrı Tasavvuru ve Dinî Yargı Gelişimi Bilişsel Yaklaşımda Tanrı Tasavvuru 1. Küçük çocuklar Tanrı yı bir ruh olarak düşünürler, gerçek vücudu ve insani duyguları

Detaylı