Turkish. HIV E KARŞI KOMBİNE İLAÇ TEDAVİSİ (Combination Therapy Against HIV) Hasta bilgilendirilmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Turkish. HIV E KARŞI KOMBİNE İLAÇ TEDAVİSİ (Combination Therapy Against HIV) Hasta bilgilendirilmesi"

Transkript

1 Turkish HIV E KARŞI KOMBİNE İLAÇ TEDAVİSİ (Combination Therapy Against HIV) Hasta bilgilendirilmesi Debbie van der Meijden Iman Padmos Nisan 2003

2 Yayım bilgileri Sorumluluk Bu broşür Debbie van der Meijden ve İman Padmos tarafından derlenmiştir. Söz konusu kişiler Rotterdam daki Erasmus Sağlık Merkezi personeli, uzman Aids hemşireleridir. Bunun yayımı ise, Alkmaar daki Boehringer Ingelheim bv. nin maddi katkılarıyla gerçekleşmiştir. Bu yayımın gerçekleştirilmesine oldukça özen gösterilmiştir. Buna rağmen metinde eksik veya yanlış olarak geçen herhangi bir bilgiden, ne yazarlar ne de sponsor sorumlu değildir. Metninde bulunan bilgilere yapılacak olası ek ve/veya düzeltmeler memnuniyetle değerlendirilir. Rotterdam, Nisan 2003 Çeviriler Bu broşür ayrıca Hollandaca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Etiyopya dili olan Amharic, Taica ve Swahili dillerinde mevcuttur. İsteğe bağlı ve danışılarak başka dilde çevirileri de mümkündür. Siparişler Uzman hemşireler istenilen broşür adedini aşağıdaki adresten isteyebilirler: Boehringer Ingelheim bv Antwoordnummer VC Alkmaar Telefon (Suzanne Huisman) E-posta:

3 İçindekiler 1. HIV e karşı kombine ilaç tedavisi HIV nedir AIDS nedir 4 3. Viral yük ve CD4 hücreleri 5 4. Anti-retroviral ilaçlar 6 5. Kombine ilaç tedavisi 6 6. Direnç 7 7. Tedaviye ne zaman başlanır? 8 8. Yan etkileri 8 9. Sonunda Adresler/telefon numaraları 10

4 1. HIV e karşı kombine ilaç tedavisi 1996 yılı Temmuz ayından itibaren, piyasada AIDS a neden olan HIV virüsüne karşı çeşitli yeni ilaçlar mevcuttur. AIDS li hastayı iyileştiren ilaçlar veya HIV e karşı etkili aşılar, hâlâ geliştirilme safhasındadır. Günümüzde HIV i vücuttan tamamen yok etmek imkansızdır. Ancak, şu anda mevcut olan ilaçlar HIV i öyle güçlü bir şekilde engelleyebilir ki, bunlarla HIV enfeksiyonu belirtilerinin başlaması uzun bir süre geciktirilir. Bunun için, bu ilaçlara HIV inhibitörü (geciktiren) denilir. HIV inhibitörleriyle tedavi şekli, her zaman çeşitli ilaçların bir kombinesini içerir. Bu nedenle buna kombine (çoklu) ilaç tedavisi denilir. Tedaviden iyi bir sonuç elde etmek için, bu kombine ilaç tedavisi sırasında belli kurallara uyulması gerekir. Bu kurallar ilaçların kullanımında zorluk yaratabilir ve hatta bazı kişilerin bu kombine ilaç tedavisine başlamalarına bile engel olabilir. Bu bilgilendirme kitapçığında, kombine ilaç tedavisinin daha fazla detaylarını sunacak ve bu tedavinin günlük hayatınıza yaptığı olası sonuçlar size anlatılmaya çalışılacaktır HIV nedir HIV, Human Immunodeficiency Virus (İnsanda Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ün kısaltılmasıdır. Bu virüs kan, sperm veya vajina sıvısı veya anne sütü gibi diğer vücut salgılarıyla insana bulaşmaktadır. Kişiye HIV bulaşmışsa, bu onun HIV seropozitif olduğu anlamına gelir. Bir virüs olan HIV in, çoğalmak için başka canlı hücrelere ihtiyacı vardır. HIV özellikle CD4 hücrelerine bulaşmaktadır. Bu hücreler, vücudun enfeksiyonlara karşı bağışıklığında önemli bir rol oynamaktadır. Bu CD4 hücrelerine HIV bulaştığında, ileride ölürler. Bu ölü hücrelerden, bulaştırmak üzere yeni CD4 hücreleri arayan yeni virüsler ortaya çıkar. Bu şekilde CD4 hücreleri sayısı azalır. Azalan CD4 hücreleri sayısı, kişinin bağışıklık sisteminin, sağlıklı bağışıklık sistemine sahip bir kişide rastlanmayan belli enfeksiyon ve tümörlere karşı daha zayıf düşmesi anlamına gelir AIDS nedir AIDS, Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinsel İmmün Yetmezlik Sendromu) nun kısaltılmasıdır. HIV her zaman AIDS e neden olur. Bu nedenle AIDS hastası bir kişi her zaman HIV seropozitiftir. Ancak her seropozitif kişi, AIDS hastası olmayabilir. AIDS teşhisi konulması için, vücudun bağışıklık sisteminin gördüğü ağır hasar dolayısıyla, vücutta belli özel enfeksiyonlar oluşmuş olmalıdır. Bu enfeksiyonlara fırsatçı enfeksiyonlar denilir.

5 3. Viral yük ve CD4 hücreleri Doktora gidildiğinde, hastadan düzenli aralıklarla kan örnekleri alınır. Bu da enfeksiyonun ne kadar ilerlediğini ve virüsün ne kadar aktif olduğunu öğrenmek için yapılır. Viral yük, kandaki virüs miktarını göstermektedir. Bu 1 l Kaan daki virüs kopya veya logo sayısında gösterilebilir. Hastanede bu sayı, kopya sayısı olarak belirtilir. Bu sayı çok düşükse, virüs miktarı gösterilemez veya keşfedilemez tabiriyle tarif edilir. Ancak bu her zaman virüsün vücutta bulunmaması anlamına gelmez. Virüs başka dokularda değil sadece kanda keşfedilebilir. İkinci olarak; testin belli bir hassasiyeti vardır ki bu da, kandaki virüs miktarı sadece belli bir seviyenin üstünde olduğunda sayılabilir. Yukarıda belirtildiği gibi, CD4 hücrelerinin sayısı, insan vücudunun bağışıklık sisteminin kondisyonunu temsil etmektedir. Vücutta ne kadar çok CD4 hücresi varsa, bağışıklık da o kadar iyi olur. Normal bir kişide mm3 kanda 500 ile 1500 CD4 hücresi vardır. 200 ile 500 CD4 hücresi arasında ise, bağışıklık zayıflamış demektir. Kişide 200 CD4 hücresinden daha az bir sayı varsa, o kişi genellikle fırsatçı enfeksiyonlara karşı duyarlıdır. Bu durumda doktor hastaya genellikle bazı enfeksiyonlara karşı korunma açısından belli profilaktik (önleyici) antibiyotik yazacaktır. Şekil 1. [HIV: HIV / Cel: Hücre/ Celkern: Hücre çekirdeği] 1 -Revers transkriptaz inhibitörü, HIV i hücre çekirdeğine (nucleus) girmesini önler. 2 - Proteaz inhibitorü, enfekte edilen hücrenin yeni virüsler üretmesini önler.

6 4. Anti-retroviral ilaçlar Şu anda piyasada HIV in ilerlemesini geciktiren birçok ilaç mevcuttur. Bu ilaçlar esasen iki ayrı gruptan ibarettir. 1. Reverz transkriptaz inhibitörleri, daha az sayıda hücrenin HIV ile enfekte edilmesini sağlar. 2. Proteaz inhibitörleri, HIV ile enfekte edilmiş hücrelerin yeni virüs üretmesini önler. Bu inhibitörlerin kombine edilmesiyle HIV e karşı iki ayrı stratejik alanda mücadele edilir (Şekil 1 e bakınız). 5. Kombine ilaç tedavisi Antiviral bir rejim, genellikle en az üç ayrı ilacın kombinasyonundan ibarettir. Böyle bir ilaç kombinasyonu HIV i uzun bir zaman için güçlü bir şekilde geciktirebilir. Bu etki yıllarca sürebilir, ancak tam olarak ne kadar uzun olacağını bilemeyiz. Çünkü kombine ilaç tedavileri henüz yeteri kadar uzun araştırılmamıştır. Günümüzde kombine ilaçlarla biraz tecrübe kazanılmış ve bu ilaçları HIV pozitif kişilerin çoğunda olumlu etkisi görülmüştür. Bu durumda viral yük artık keşfedilemeyen seviyelere indiğinden dolayı, bu kişilerin çoğu düzelmiş fiziksel kondisyonla yaşamaktadır. Ancak, sonuçlar kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişiler alınan ilaçlarla kendilerini oldukça iyi hissederler, diğerler ise durumlarında hemen hemen bir düzelme hissetmezler. Aynısı, rejimlerin olası yan etkileri için de geçerlidir. Bazı kişilere ilaçlar pek dokunmaz, bazılarında ise epey çok yan etkisi olur. Bundan dolayı ilaçlara karşı pek dayanamazlar. Kişilerin, HIV inhibitörlerine ek olarak başka ilaç kullanmaları gerekiyorsa, ilaçların arasında bir etkileşim ortaya çıkabilir. Bazen etkileşim o kadar güçlü olabilir ki, ilaçlar aynı anda kullanılamaz veya aynı anda kullanılan ilacın kullanımının yeniden uyarlanması gerekir. Bu da doktorunuzun, size başka ilaç yazmadan önce, aldığınız tüm ilaçları bilmesini gerektiren nedendir. Konuyla ilgili herhangi bir sorunuz olduğunda, genellikle ilaçları aldığınız eczaneniz de size bu konuda yardımcı olabilir.

7 6. Direnç HIV inhibitörlerinin ciddi bir dezavantajı da, HIV in ilaçlara karşı dirençli olma eğilimidir. Direnç, virüsün ilaçlara alışması ve ona göre değişmesi demektir. Bu durumda ilaçlar artık etkili değildir. İlaca karşı direnç, kanda virüsü bastıracak kadar yeterli ilacın bulunmamasından oluşur. Buna ilaç seviyesinin kanda düşük olması hali denilir ve aşağıda yazılı nedenlerden ortaya çıkar: * Bir ilaç dozu atlatılmıştır. * Yazılan dozdan daha az kullanılmaktadır. * İlaç mutlaka belirlenen saatte alınmalıdır. Bu çok önemlidir! HIV inhibitörleri kullanıldığına kandaki ilaç seviyesi hızla düşebilir. Bu nedenle ilaçların her 12 veya 24 saatte bir (alınan ilaçlara bağlı olarak) tam saatinde alınması gerekir. * HIV inhibitörleri diyet tavsiyelerine göre alınmamakta. Bazı ilaçların (yağlı) yemeklerle birlikte, bazılarının ise aç karnına alınması gerekir. Bu talimatlara uyulmadığında, bu ilaçlar kana zor nüfuz eder ve sonuçta kan seviyesi düşük olur. * İlaçlar başka bir nedenle de kana nüfuz etmeyebilir. Virüsün direncini önlemek çok önemlidir. Bir virüs direnç kazandıktan sonra, tedavisi de genellikle daha güçleşir. İlaçların bazılarının birbirine çok benzemesinden dolayı, virüs bazen, aldığınız ilaçlardan farklı ilaçlara karşı da aynı direnci gösterir. Buna çapraz direnç denilir. Çapraz direnç sonucu bir sonraki tedavi için tüm ilaçlar kullanılmayabilir. Bu nedenle şu sözler sık sık söylenir: "İnsanın kullandığı ilk kombine ilaç rejimi, viral yükü, etkili ve sürekli bastırmak için en büyük şansa sahiptir". Virüsün direnci çok çabuk gelişebilir. Bu nedenle, ya yan etkiler nedeniyle, yada ilacın doğru zamanda veya doğru dozajda alınamaması nedeniyle, ilacı kullanmada zorluklarla karşılaşırsanız, uzman hemşire veya doktora danışmak hayati önem taşır. Kendisi size bu soruna çözüm bulmada yardımcı olabilir.

8 7. Tedaviye ne zaman başlanır? Hollanda daki HIV uzmanı doktorlar, kombine ilaç tedavisine başlamayı belirten genel talimatlar hazırlamışlardır. Buna göre hastada: * CD4-hücrelerin 350/ml den daha az ve/veya * hastalık belirtileri veya HIV enfeksiyonu ve/veya * HIV li hamile kadın söz konusu olduğunda tedaviye başlanabilir. Bunlar, doktor veya hastanın uyup uymamaları konusunda kendi inisiyatiflerine bırakılan genel talimatlardır. İlacı uzun bir süre için alabileceğinizden emin olduktan sonra, ancak kombine ilaç tedavisine başlamak çok önemlidir. Kombine ilaç tedavisine bağlı yararları ve olası zorlukları düşünüp tartmanız gerekir. Bunu yapabilmek için, önceden hesaba katılmış olması gereken kötü sürprizlerin sonradan ortaya çıkmaması açısından size yeterince bilgi verilmiş olması gerekir. Doktor veya uzman AIDS hemşiresi size gerekli bilgiyi sağlayabilir. 8. Yan etkileri Kombine ilaç tedavisinin yan etkileri hakkında bir çok dedikodu ve söylenti vardır. İlaçların bazılarının, diğerlerine nazaran daha fazla yan etkiye neden oldukları bilinmektedir. Yine de bu yan etkilerin her insanda ayrı olduğu ve insanların ilaçlara farklı cevap verdiği bir gerçektir. Daha önce de söylediğimiz gibi, bazı kişilerde bir ilaçtan dolayı çok fazla yan etki görülür, bazılarında ise aynı ilacın hiç bir yan etkisi olmaz. Tedavinin başlangıcında sık sık görülen yan etkiler, mide bulantısı, kusma, ishal ve yorgunluktur. İnsanların çoğu bu yan etkileri ilk haftalarda/aylarda yaşar, fakat bunlar çoğunlukla sonra kaybolurlar. Yan etkiler çok kötü olduğunda, doktor, bu dönemi daha rahat geçirmeniz için size çoğu zaman ishal ve/veya mide bulantısını önleyen ilaç yazabilir. Bazı durumlarda yemek düzeninizi biraz değiştirmekle bu yan etkiler azalabilir. Uzunca bir zaman sonra, yani kişi bir süredir ilaç kullandığında, şeker hastalığı ve nöropati (ayak ve/veya bacak ve bazen ellerde bulunan nörolojik ağrı) yan etkiler olarak ortaya çıkabilir. Başka uzun vadeli yan etki ise, kandaki yüksek kolesterol ve/veya yağ oranıdır. Bu değerler çok yüksek olduğunda, doktorunuz bunun için size ek ilaç yazabilir. Bazı kişiler ise lipodistrofi durumundan rahatsızdırlar. Bu, vücuttaki yağın yeniden dağılımıyla ortaya çıkan bir vücut formu değişikliğidir. Bu durumda yüz, kol ve bacaktaki derinin altındaki yağ miktarı azalır. Diğer taraftan karında yağ birikebilir. Günümüzde lipodistrofi tedavisi hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır.

9 Uzman AIDS hemşireleri, alacağınız ilaçlara bağlı yan etkileri sizinle görüşür ve bunlarla ilgili olarak kendinizin neler yapabileceğiniz konusunda size tavsiyede bulunur. Yine de herhangi bir sorunuz olursa, kendisine de sonradan her zaman telefon edebilirsiniz. Çok az sayıdaki vakada bu yan etkiler sürekli olabilir. Bu durumda ilaçların değişmesi zorunludur. Çok ciddi yan etkiler olsa bile, ilaçların kullanımını durdurmamak, geçici de olsa, hayati önem taşır. Çünkü bazı durumlarda uzun bir süre aynı ilaçları yeniden almak mümkün olmayabilir. Bu nedenle böyle bir durumda yapacağınız en iyi şeyi öğrenmek için uzman AIDS hemşiresine veya doktorunuza danışınız. 9. Sonunda Kombine ilaç tedavisine başlamadan önce size yeterli bilgi verilmesi çok önemlidir Doktorunuzdan ve/veya uzman AIDS hemşirenizden kombine ilaç tedavisi veya kendi özel durumunuz hakkında istediğiniz zaman bilgi edinebilirsiniz. Hastaneye bağlı olmayan bir kişiden daha genel bilgi almak isterseniz, aşağıda İrtibat kurabileceğiniz adres ve telefon numaraları listesi bulunmaktadır:

10 10. Adresler/telefon numaraları Servicepunt HIV Vereniging Nederland (Hollanda HIV Derneği Servis Merkezi) Pazartesi günlerinden Cuma günlerine kadar (Cuma dahil) saat arası Tel: Bilgi (tıbbi) veya seropozitif bir erkek veya kadınla (gerektiğinde isimsiz olarak) özel bir görüşme yapmak içindir. Aids/Soa infoline (Aids/cinsel yolla bulaşan hastalıklar bilgi hattı) HIV, AIDS veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında soru sormak isteyen herkes için ülke çapında bilgilendirme telefonudur. Bu bilgilendirme hattının açık olduğu gün ve saatler: Pazartesi-Cuma saat arası kişisel görüşmek için Veya diğer zamanlarda bilgisayar yoluyla Tel: (dakikası 0.10, isimsiz) Uzman AIDS hemşireleri: (Buraya hemşirenizin bilgilerini yazabilirsiniz!)

Önsöz Yayın bilgileri:

Önsöz Yayın bilgileri: Hasta bilgilendirme Önsöz Viramune hiv enfeksiyonunu tedavi etmek için bir ilaçtır. Bu broşürle Viramune ile ilk tanışma amaçlanmıştır. Bununla, Viramune hakkında, ilacın nasıl etki yaptığı, bunu nasıl

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

Tarifname AİDS'İN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON. Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir.

Tarifname AİDS'İN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON. Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. 1 Tarifname AİDS'İN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR FORMÜLASYON Teknik Alan Buluş, aids'in tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde AIDS ya da EBES, HIV

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi NSW Health Factsheet - Turkish TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi The connection between TB and HIV Bu, Verem (TB) ve Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu na (AIDS) neden olan İnsanda

Detaylı

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi Pocket Cep kitapçığı size ART HIV tedavisi Antiretroviral Tedavi Ocak 2018 Bu cep broşürü HIV tedavisi (ART) hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes için hazırlanmıştır. HIV tanısı aldığım için, pek

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi)

H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler. Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) H1N1 den Korunmada Alınacak Önlemler Pandemik H1N1 Gribi (Domuz Gribi) İnfluenza olarak da bilinen grip, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini

Detaylı

HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler

HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler Page 1 of 5 05/12/2010Page 1 of 5 HIV / AIDS hakkında bilmemiz gerekenler HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) insan bağışıklığını bozan bir virüstür. AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu)

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil

Detaylı

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016

İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI. Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İMMÜN SİSTEM HASTALIKLARI VE BAKIMI Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge ARALIK 2016 İmmünite ile allerji arasında yakın bir ilişki vardır. İmmünite antikorlarla vücudu korumak, Allerji ise, antikorlarla

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70, sakarin sodyum, benzoik asit, etanol, vanilin, sükroz,

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS EĞİTİMİ Acquired Immune Deficiency Syndrome Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor. Tanzanya da AIDS yetimleri AIDS Nedir? AIDS, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil selüloz,

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır.

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. WEİL FELİX TESTİ WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. Riketsiyöz tanısında çapraz reaksiyondan faydalanılır bu nedenle riketsiyaların çapraz reaksiyon

Detaylı

Hasta bilgileri. Lantus

Hasta bilgileri. Lantus Hasta bilgileri Lantus Bu kitapçığı diyabet hastaları ve doktor tarafından Lantus teşhisi koyulan kişiler için hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı kan glikoz seviyesini olabildiğince normal

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için A S T A B I L G I L E R I Apidra ara insülin verilen kişiler için Doktorunuz tarafından saptanan diyabetli hastalar için bu broşürü hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı iyi hissetmek, ayrıca

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Information for contacts of Tuberculosis (TB) - Turkish January 2013 Page 1 Verem (Tüberküloz) için sizinle niçin ilişkiye geçtik? Veremli bir kişiyle temasınız

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 107.7 mg Demir III amonyum sitrat (16.4 mg elementel demire eşdeğerde) bulunur. Yardımcı maddeler : Metil

Detaylı

Bölüm A. NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay

Bölüm A. NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay NEW YORK EYALETİ SAĞLIK DAİRESİ AIDS Enstitüsü HIV Testi için Bilgilendirilmiş Onay HIV testi isteğe bağlıdır. Size sağlık hizmeti veren personeli bilgilendirerek herhangi bir tarihte onayınızı geri alabilirsiniz.

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir.

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin dihidrat, karboksimetil selüloz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 3 gram fosfomisine eşdeğer 5.631 gram fosfomisin trometamol Yardımcı maddeler Portakal aroması, mandalina aroması, sakkarin, şeker içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ADELEKS IM 4 mg/2 mi Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. - Etkin madde: Her bir tablet 10 mg enalapril maleat ve 20 mg nitrendipin içerir. - Yardımcı maddeler: Sodyum hidrojen karbonat, Mikrokristalin

Detaylı

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi =Evaluation of HIV Infection and Tuberculosis Concomitance= Behice Kurtaran, Selçuk Nazik, Aslıhan Ulu, Ayşe Seza İnal, Süheyla Kömür, Ferit

Detaylı

NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ?

NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ? ANNE VE BABALAR İÇİN BİLGİ BROŞÜRÜ NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ? ÇOCUKLAR İÇİN ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ SEVGİLİ ANNE VE BABA, Bugün çocuğunuz öksürüğe yakalandığı için doktorunuza geldiniz. Endişeleniyorsunuz

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZEFFĐX 100 mg film tablet Ağızdan alınır Etkin madde: Her tablette; 100 mg lamivudin içerir. Yardımcı maddeler: Titanyum dioksit, sentetik kırmızı demir oksit, sentetik sarı demir oksit

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. NOTUSS 7.5 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALĐMATI. NOTUSS 7.5 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALĐMATI NOTUSS 7.5 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat. Yardımcı maddeler: Sitrik asit monohidrat, sodyum sitrat dihidrat, sorbitol %70 nonkristalin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir enterik kaplı tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini ve 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı madde(ler):

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. Etkin Madde : Her bir tablet 250 mg kalsiyuma eşdeğer 1000 mg kalsiyum asetat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum nişasta glikolat, Poliletilen

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 15 mg butamirat sitrat (3 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, karboksimetilselüloz

Detaylı

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmüş ve

Detaylı

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Tedavi hedefleri HIV e bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak Viral yükü maksimal ve en uzun süreli şekilde bastırmak. İmmun

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI OSEFLU 30 mg kapsül Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül 30 mg oseltamivire eşdeğer 39.448 mg oseltamivir fosfat içerir. Yardımcı maddeler: Pre-jelatinize nişasta, kroskarmeloz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI ROTASTİN 24 mg ağızda dağılan tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. Yardımcı maddeler : Mannitol E421, mikrokristalin

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

AIDS Dinle, Öğren, Yaşa! Sözünde Dur AIDS i Durdur AIDS e Sırtını Dönme

AIDS Dinle, Öğren, Yaşa! Sözünde Dur AIDS i Durdur AIDS e Sırtını Dönme AIDS Dinle, Öğren, Yaşa! Sözünde Dur AIDS i Durdur AIDS e Sırtını Dönme 1 2 AIDS 3 AIDS İlk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde bir grup homoseksüel erkekte ve Haiti'den gelen göçmenlerde

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI EPIVIR 150 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Lamivudin dir. Her tablet 150 mg lamivudin içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, sodyum nişaşta glikolat, magnezyum

Detaylı

SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU

SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU ÖĞRENCİ ANNE BABA 1-ÖĞRENCİNİN / / 20 TC Kimlik Numarası (Gün, Ay, Yıl) Cinsiyeti Anne Baba Ayrı mı? Evet ise kiminle beraber

Detaylı

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir.

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. VERTİN 16 mg Tablet Ağızdan alınır Etkin madde Yardımcı maddeler : Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. : Mikrokristalize selüloz, mannitol, sitrik asit monohidrat, susuz kolloidal

Detaylı

Metastazlarla yayılmış meme kanseri hastalara ve yakınlarına tavsiyeler

Metastazlarla yayılmış meme kanseri hastalara ve yakınlarına tavsiyeler Metastazlarla yayılmış meme kanseri hastalara ve yakınlarına tavsiyeler Yayılmış meme kanseri memedeki primer tümörde bulunan kanser hücrelerinin vücudun diğer bölümlerine yayılması ve kanser hücrelerinin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ

TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ GİRİŞ Bu bilgi kiti, size Ramazan süresince oruç tutmanın esaslarını anlatmak ve pratik tavsiyeler sunmak amacıyla

Detaylı

LOKAL ÖSTROJEN TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN

LOKAL ÖSTROJEN TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN LOKAL ÖSTROJEN TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN HASTALAR İÇİN BİLGİLENDİRME 1 2 İÇİNDEKİLER Östrojen hormonunda azalma ve vajinal şikâyetler... 4 Oestring tedavisi... 5 Oestring in herhangi bir yan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MUSCOFLEX 8 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsülde 8 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, jelatin, sodyum

Detaylı

HASTA İÇİN Şırınga şu kuruluşla işbirliği halinde geliştirilmiştir

HASTA İÇİN Şırınga şu kuruluşla işbirliği halinde geliştirilmiştir CIMZIA BİLGİ BROŞÜRÜ HASTA İÇİN Şırınga şu kuruluşla işbirliği halinde geliştirilmiştir Halen Cimzia veya bu broşürde okuduğunuz herhangi bir şey hakkında sorunuz varsa lütfen sağlık bakımı sağlayıcınızla

Detaylı

VEGAFERON 50 mg/ml Oral Damla

VEGAFERON 50 mg/ml Oral Damla VEGAFERON 50 mg/ml Oral Damla Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde : 1 ml (20 damla) solüsyonda, 50 mg elementer demir e eşdeğer miktar demir III hidroksit polimaltoz kompleksi. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup 7,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, sodyum karboksimetil selüloz,

Detaylı

KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör

KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Human Papillomavirüs Aşısı [Tip 6, 11, 16, 18](Rekombinant, adsorbe) LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ:

Detaylı

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6 SAYFA 1 / 6 AMAÇ Hastanemizde ürünler için yasal şart ve mevzuat gereklerinin eksiksiz yerine getirilmesi ve uygulamada yanlış kullanımın önlenmesi, hizmet sağlama sürecinde hasta beklentileri ve yasal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 7 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

Şeker düşürücü ilaçlar

Şeker düşürücü ilaçlar TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES 05 MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ Şeker düşürücü ilaçlar Şeker düşürücü

Detaylı

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR

NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR NÖROMUSKÜLER HASTALIKLAR Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. X-VEN 500 mg kapsül Ağız yolu ile kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. X-VEN 500 mg kapsül Ağız yolu ile kullanılır. X-VEN 500 mg kapsül Ağız yolu ile kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Bir kapsül; etkin madde olarak 500 mg kalsiyum dobesilat monohidrat içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, magnezyum stearat,

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. UROCARE saşe Ağızdan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. UROCARE saşe Ağızdan uygulanır. KULLANMA TALİMATI UROCARE saşe Ağızdan uygulanır. Etkin madde: Her bir 8 g lık saşe, 3.0 g fosfomisine eşdeğer 5.631 gram fosfomisin trometamol içerir. Yardımcı maddeler Portakal aroması, mandalina aroması,

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon. Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon. Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon Damar içine uygulanır. Steril, Apirojen Etkin madde: Her flakonda 120 mg liyofilize belimumab Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GYNOTİN Vajinal Ovül Vajina içine (hazneye) uygulanır. Etkin madde: Her bir ovül 300 mg tiokonazol içerir. Yardımcı madde: Novata BCF PH Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA

Detaylı

VEGAFERON FORT Film Tablet

VEGAFERON FORT Film Tablet KULLANMA TALİMATI VEGAFERON FORT Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Herbir film tablette 100 mg elementer demire eşdeğer miktar demir III hidroksit polimaltoz kompleksi ve 0,350 mg folik asit. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI LEVOPRONT öksürük şurubu Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg Levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Metil paraben, propil paraben, sakkaroz, kiraz aroması, monohidrat sitrik

Detaylı

HEPATİT B, TÜRKİYE İÇİN AIDS TEN DAHA TEHLİKELİ. Dr. Zülkar Dönmez Asil Çelik San. Tic. A.Ş.

HEPATİT B, TÜRKİYE İÇİN AIDS TEN DAHA TEHLİKELİ. Dr. Zülkar Dönmez Asil Çelik San. Tic. A.Ş. HEPATİT B, TÜRKİYE İÇİN AIDS TEN DAHA TEHLİKELİ BİRLEŞİK METAL-İŞ YAYINLARI Tünel Yolu Cd. No.2 81110 Bostancı - İstanbul Tel: (0216) 380 8590 Faks: (0216) 373 6502 Dr. Zülkar Dönmez Asil Çelik San. Tic.

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Nipagin M, sodyum sakarin, portakal aroması, gliserin, sorbitol.

Detaylı

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1

LokaL östrojen tedavisine GereksİnİMİ olanlar İÇİn Hastalar için bilgi 1 Lokal östrojen TEDAVİSİNE GEREKSİNİMİ OLANLAR İÇİN Hastalar için bilgi 1 2 İÇİNDEKİLER Östrojen hormonunda azalma ve vajinal şikayetler... 4 Oestring tedavisi... 5 Oestring in herhangi bir yan etkisi var

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER. Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER. Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı TÜRKİYE DE HIV/AIDS YÜRÜTÜLEN HİZMETLER Dr. Ayla Aydın Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Tüm dünyada yürütülen programlar ve etkinlikler ile; Toplum genelinin HIV/AIDS konusunda doğru bilgilenmesini

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ACNEDUR Merhem. Haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ACNEDUR Merhem. Haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI ACNEDUR Merhem Haricen uygulanır. Etkin madde: 100 g merhem 3 g Tetrasiklin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Beyaz vazelin, orta zincirli trigliserid, titanyum (IV) oksit (E 171),

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 3,5 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir. KULLANMA TALİMATI ANTISTAX 180 mg Sert Jelatin Kapsül Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir. Yardımcı maddeler: Susuz kolloidal silisyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup 7,5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol %70, glukoz, gliserol, sodyum sakarin,

Detaylı

HIV ENFEKSİYONUNUN PATOFİZYOLOJİSİ VE DOĞAL SEYRİ

HIV ENFEKSİYONUNUN PATOFİZYOLOJİSİ VE DOĞAL SEYRİ HIV ENFEKSİYONUNUN PATOFİZYOLOJİSİ VE DOĞAL SEYRİ Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Sunum Planı HIV in morfolojik ve

Detaylı

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler.

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Pandemik grip Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Bu broşürde neler yazılıdır? Bu broşürde grip pandemisi (dünya grip salgını) hakkında bilgiler verilmiştir. Dünya grip

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir 8 g lık saşe, 3.0 g fosfomisine eşdeğer g fosfomisin trometamol içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir 8 g lık saşe, 3.0 g fosfomisine eşdeğer g fosfomisin trometamol içerir. KULLANMA TALİMATI MONUROL saşe Ağızdan uygulanır. Etkin madde: Her bir 8 g lık saşe, 3.0 g fosfomisine eşdeğer 5.631 g fosfomisin trometamol içerir. Yardımcı maddeler: Mandalina esansı, portakal esansı,

Detaylı

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Neuro-Medivitan film kaplı tablet

Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Neuro-Medivitan film kaplı tablet Almanca dilindeki kullanma talimatιnιn resmi olmayan tercümesi. Kullanım bilgileri: Kullanıcılar için bilgiler Neuro-Medivitan film kaplı tablet Etken maddeler: Tiamin klorür hidroklorür / Piridoksin hidroklorür

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Yardımcı maddeler: Şeker (Öğütülmüş), kolloidal silikon dioksit, portakal esansı, mandalina esansı ve sodyum sakkarin içerir.

KULLANMA TALİMATI. Yardımcı maddeler: Şeker (Öğütülmüş), kolloidal silikon dioksit, portakal esansı, mandalina esansı ve sodyum sakkarin içerir. KULLANMA TALİMATI PHOSMYCİN 3 g saşe Ağızdan uygulanır. Etkin madde: 3 g fosfomisine eşdeğer 5.631 g fosfomisin trometamol Yardımcı maddeler: Şeker (Öğütülmüş), kolloidal silikon dioksit, portakal esansı,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEVOSOL 30 mg/5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Sakkaroz, metil parahidroksi benzoat, propil parahidroksi benzoat, sodyum

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun.

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun. Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler Grip. Korunun, koruyun. 1 İçindekiler Bu broşür hakkında 3 Domuz gribi nedir? 3 Domuz gribi aşısı hakkında

Detaylı

Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI DACOGEN 50 mg, tek doz IV enjeksiyonluk çözelti için toz Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit,

Detaylı

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN Sağlık Çalışanlarında İnfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hepatit D Sağlık çalışanlarında majör

Detaylı

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler KITALARARASI GRİP SALGINI Aileniz ve sizin için önemli bilgiler Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, kıtalararası bir grip salgını olacağını öngörmektedirler. Bu broşürde grip salgını, bu ülkede ortaya çıkma

Detaylı