ğıdakilerden hangisi yenidoğan B) Kusma C) Letarji D) Karpopedal spazm E) Tremor CEVAP D

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ğıdakilerden hangisi yenidoğan B) Kusma C) Letarji D) Karpopedal spazm E) Tremor CEVAP D"

Transkript

1 101. AşağıA ğıdakilerden hangisi yenidoğan bebeklerde hipokalseminin sık k görüleng bulgularından biri değildir? A) Konvülsiyon B) Kusma C) Letarji D) Karpopedal spazm E) Tremor CEVAP D

2 102. AşağıA ğıdakilerden hangisi skorbütte gözlenen radyolojik bulgulardan biri değildir? A) Yeşil ağaça kırığıığı B) Fraenkel hattı C) Buzlu cam görünümüg D) Korteks incelmesi E) "Spur" Spur" " oluşumu umu CEVAP A

3 103. AşağıA ğıdaki aşıa şılardan hangisi evde immün yetmezlikli kardeşi i olan bir çocuğa a yapılmamal lmamalıdır? A) KızamK zamık k aşıa şısı B) Kabakulak aşıa şısı C) Oral poliovirus aşısı D) Suçiçeği i aşıa şısı E) Boğmaca aşıa şısı CEVAP C

4 104. AşağıA ğıdakilerden hangisi Beckwith- Wiedemann sendromunun tipik bulgularından biri değildir? A) Makroglossi B) Omfalosel C) Hepatoblastom D) AğıA ğır r anemi E) Mikrosefali CEVAP D

5 105. AşağıA ğıdakilerden hangisi nekrotizan enterokolitte gözlenen bulgulardan biri değildir? A) Karında distansiyon B) Kanlı gaita C) Sepsis D) Bağı ğırsak perforasyonu E) Alkaloz CEVAP E

6 106. Zor doğumlarda, bebeklerde en sıks hangi kemikte kırık k k gözlenir? g A) Humerus B) Klavikula C) Tibia D) Femur E) Kosta CEVAP B

7 107. AşağıA ğıdakilerden hangisi, diyabetik anne bebeklerinde görülebileng konjenital anomalilerden biri değildir? A) Gastrik duplikasyon B) Duodenal atrezi C) Kardiyak malformasyonlar D) Nöral tüp defekti E) KüçüK üçük k sol kolon sendromu CEVAP A

8 108. "Terli ayak kokusu" aşağıa ğıdaki organik asidemilerin hangisinde tipik bir bulgudur? A) Propionik asidemi B) Metilmalonik asidemi C) Biotinidaz eksikliği D) İzovalerik asidemi E) Holokarboksilaz enzim eksikliği CEVAP D

9 109. AşağıA ğıdaki hastalıklardan hangisi renal tübüler disfonksiyona yol açmaz? a A) Sistinozis B) Galaktozemi C) Alfa 1-antitripsin1 eksikliği D) Wilson hastalığı E) Lowe sendromu CEVAP C

10 110. Çocukluk çağında gözlenen g grup A beta- hemoli-tik streptokok enfeksiyonları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlış ıştır? A) En sık s k rastlanan klinik tablo akut tonsillofarenjit- tir. B) Otitis media,, sinüzit ve peritonsillar apse pürülan komplikasyonlar arasında yer alır. C) En önemli tedavi endikasyonu akut romatizmal ateş ve akut glomerülonefrit lonefrit gibi nonpürülan komplikasyonların önlenmesidir. D) Hastalığı ığın insidansı 3 yaşı şın n altında en yüksektir. E) Tedavide ilk seçilecek ilaç penisilindir. CEVAP D

11 111. AşağıA ğıdakilerden hangisi yenidoğan bebeklerde (0-1 1 ay) sıkls klıkla kla menenjite yol açan an bakterilerden biri değildir? A) B grubu streptokoklar B) D grubu streptokoklar C) Staphylococcus aureus D) Gram(-) enterik basiller E) Listeria monocytogenes CEVAP C

12 112. AşağıA ğıdakilerden hangisi varisella enfeksiyonu nun komplikasyonlarından ndan biri değildir? A) Ensefalit B) Serebellar ataksi C) Artrit D) Trombositopeni E) Spontan splenik rüptür CEVAP E

13 113. AşağıA ğıdakilerin hangisinde folik asit eksikliğinin inin görülme g olasılığı ığı en düşüktür? A) Düşük D k doğum ağıa ğırlıklı bebekler B) Malabsorpsiyonlu kişiler iler C) Antikonvülsan tedavi alanlar D) Keçi i sütüs ile beslenenler E) İntrinsik faktör r eksikliği CEVAP E

14 114. Hemofili A tanısı koymada en yararlı test aşağıa ğıdakilerden hangisidir? A) Protrombin zamanı B) Parsiyel tromboplastin zamanı C) Trombin zamanı D) Trombosit sayısı E) Kanama zamanı CEVAP B

15 115. Konjenital hipoplastik aneminin bulgularıyla ilgili aşağıa ğıdaki ifadelerden hangisi yanlış ıştır? A) Anemi, doğumdan sonra ilk 6 ay içindei inde ortaya çıkar. B) Hemoglobin F düzeyi d artar. C) Eritrosit adenozin deaminaz aktivitesi artar. D) Retikülosit sayısı artar. E) Serum demir düzeyi d artar. CEVAP D

16 116. AşağıA ğıdakilerden hangisi akut romatizmal ateşin minör r kriterlerinden biridir? A) EKG de PR uzaması B) Geçirilmi irilmiş tonsillektomi C) Tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonu atakları D) C3 düşükld klüğü E) ANA pozitifliği CEVAP A

17 117. Beş aylık k bir kız k z bebek sık s k enfeksiyon geçirme ve fiziksel gelişme geriliği şikayetleriyle getiriliyor. Fizik muayenede siyanoz bulunmuyor, oskültasyonda sol subklaviküler ler bölgede devamlı üfürüm m duyuluyor. EKG de sol ventriküler hipertrofı bulguları saptanıyor. Bu bebek için i in en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Pulmoner stenoz B) Patent duktus arteriozus C) Aort stenozu D) Atrial septal defekt E) Triküspit atrezisi CEVAP B

18 118. Mide çıkışında obstrüksiyon olan durumlarda en sık s k görüleng metabolik bozukluk aşağıdakilerden hangisidir? A) Hiperkloremik metabolik asidoz B) Hiperkloremik metabolik alkaloz C) Hipokloremik metabolik alkaloz D) Hipokloremik metabolik asidoz E) Hipokalemik metabolik asidoz CEVAP C

19 119. AşağıA ğıdakilerden hangisi konjuge hiperbilirübine bine-minin nedenlerinden biri değildir? A) Rotor sendromu B) Kistik fibrozis C) Dubin-Johnson sendromu D) Alagille sendromu (Arteriohepatik( displazi) E) Anne sütüne s bağlı sarılık CEVAP E

20 120. Atopik dermatitli bir çocukta, aşağıdakilerden hangisinin varlığı kötü prognoz göstergesidir? A) AşıA şırı kaşı şıntı B) Eozinofili C) Eşlik E eden astım D) Antekübital tutulum E) Allerjen duyarlılığı ığı CEVAP C

21 121. AşağıA ğıdakilerden hangisi atelektazinin nedenlerinden biri değildir? A) Yabancı cisim B) Plevral efüzyon C) TüberkT berküloz D) Alfa -1-antitripsin eksikliği E) Pnömotoraks CEVAP D

22 122.Henoch Henoch-Schönlein purpurası olan bir hastada lezyonlu bölgeden b alınan cilt biyopsisinde ve böbrek b brek biyopsisinde immünofloresan incelemede aşağıdakilerden hangisinin depolandığı gözlenir? A) lga B) lgg C) C4 D) C1q E) IgD CEVAP A

23 123.Şiddetli gastroenterit saptanan 1 yaşı şındaki kız çocukta yapılan fizik muayenede kan basınc ncı 95/60 mmhg,, solukluk, letarji, bifissür ödem gözleniyor, g idrar volümü 0.5 ml/kg/saat olarak bulunuyor. Bu çocukta akut böbrek b brek yetmezliğinin inin fizyopatolojik nedenini saptamada aşağıa ğıdaki laboratuvar testlerinden hangisi en önemlidir? A) İdrar volümü B) İdrar osmolaritesi C) idrar protein-kreatinin oranı D) Hemogram E) İdrar sedimenti CEVAP B

24 124. AşağıA ğıdakilerden hangisi, konjenital hipotiroidiye neden olmaz? A) Bebekte tiroglobulin sentez defekti B) Annede endemik iyot yetersizliği C) Bebekte otoimmün tiroidit D) Annenin gebelikte iyotlu ilaçlar lar kullanması E) Bebekte sublingual ektopik tiroid CEVAP C

25 125. Okulda öğrenme zorluğu u ve davranış bozukluğu u nedeniyle getirilen 15 yaşı şında bir çocuğun un fizik muayenesinde, pubik kıllanma evre 1, bilateral testisler 3 mi, boy uzunluğu 97. persentil ve ağıa ğırlığı 25. per-sentil olarak saptanıyor. Bu çocuk için i in en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Kallman sendromu B) Yapısal puberte gecikmesi C) Hipertiroidi D) Hipopitüitarizm itarizm E) Klinefelter sendromu CEVAP E

26 126. AşağıA ğıdakilerden hangisi Duchenne musküler distrofinin klinik bulgularından biri değildir? A) Lordotik yürüyüş B) Dilde fasikülasyon C) Gowers belirtisi D) Baldır r kaslarında psödohipertrofi E) AğıA ğır mental retardasyon CEVAP B

27 127. Geç çocukluk çağında ortaya çıkan ataksi, retinitis pigmentosa, periferal nörit,, kas güçsüzlüğü, mentalretardasyon,, vibrasyon ve pozisyon hissinde bozulma gibi nörolojikn bulguları olan bir çocukta, serum vitamin E düzeyi saptanamayacak kadar düşüktd ktür. Bu çocuk için i in en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Arjininosüksinik asidüri B) Hartnup hastalığı C) Abetalipoproteinemi D) Tüberoz skleroz E) Friedreich ataksisi CEVAP C

28 128-Çocukluk çağında görülebilen g aşağıa ğıdaki santral sinir sistemi tümörlerinden t hangisinin prognozu diğerlerine göreg daha iyidir? Pons gliomu Juvenil pilositik astrositom Atipik teratoid rabdoid tümör Anaplastik astrositom Koroid pleksus karsinomu CEVAP B

29 129. Akut lenfoblastik lösemide aşağıa ğıdaki bulgulardan hangisi diğerlerine göre g en iyi seyri gösterir? g A) Hiperdiploidi varlığı B) Hastanın n bir yaşı şından küçük üçük k olması C) Lökosit L sayısının n /^L den yükseky olması D) t(4;11) varlığı E) Philadelphia kromozomu varlığı CEVAP A

30 130. Lisch nodülleri aşağıa ğıdaki hastalıklar kların n hangisinde görülür? g r? A) Nöroblastom B) Retinoblastom C) Nörofibromatozis tip I D) Kistik fibrozis E) Miyotonik distrofı CEVAP C

31 131. AşağıA ğıdakilerden hangisi kan potasyum düzeyi d 7.2 meq/l olan bir hastada saptanabilecek elektrokardiyografi bulgularından biri değildir? A) T dalgası yüksekliğinde inde artış B) T dalgası tabanında nda daralma C) Birinci derece atrioventriküler blok D) P dalgasının n kaybolması E) Dar QRS dalgaları CEVAP E

32 132. AşağıA ğıdaki ilaçlardan lardan hangisinin plazma lipoproteinleri üzerindeki etkisi az olduğundan undan güncelg hiperkolesterolemi tedavisinde yeri yoktur? A) Kolestiramin B) Nikotinik asit C) Pravastatin D) Probukol E) Kolestipol CEVAP D

33 133. AşağıA ğıdakilerden hangisinin alt ekstremitelerin kronik tıkayt kayıcı arter hastalığı ığının n tedavisinde yeri yoktur? A) Oral antikoagülasyon yapılmas lması B) Sigaranın n bırakb rakılması C) Klopidogrel kullanılmas lması D) Aspirin kullanılmas lması E) Cerrahi revaskülarizasyon yapılmas lması CEVAP A

34 134. Epilepsisi olan 25 yaşı şındaki bir hastanın öyküsünden zaman zaman alkol aldığı ve tekrarlayan sağ alt lob pnömonisi olduğu öğreniliyor. Bu hasta için i in ilk düşünülmesi gereken patoloji aşağıdakilerden hangisidir? A) Legionella pnömonisi B) Akciğer tüberkt berkülozu C) Aspirasyon pnömonisi D) IgA eksikliği E) Alfa 1-antitripsin1 eksikliği CEVAP C

35 yaşı şındaki hasta trafik kazası sonrası gelişen en çok sayıda kırık k k ile ortopedi servisine yatırılıyor. yor. İkinci gün g n solunum sıkınts ntısı ve konfüzyon gelişiyor. iyor. Fizik muayenede ateş, taşikardi, göğüs g s alt kısmk smı ve koltuk altında peteşiler gözleniyor. En olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Pnömoni B) Pnömotoraks C) Yağ embolisi D) Aspirasyon E) Kalp yetmezliği CEVAP C

36 yaşı şında erkek hasta sol yan ağrısıa ile başvuruyor. Fizik muayenede perküsyonda matite, taktil fremitusta azalma, lokalize frotman, solunum seslerinde azalma ve sol hemitoraksta solunuma az katılma gözleniyor. g En olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Konsolidasyon B) Plevral effüzyon C) Astma D) Atelektazi E) Amfizem CEVAP B

37 137. AşağıA ğıdakilerden hangisi kronik böbrek brek yetmezliğinde inde hipokalsemi nedeni değildir? A) Hiperfosfatemi B) Aktif D vitamininde azalma C) Kalsitriol yapımında azalma D) İntestinal kalsiyum emiliminde bozulma E) Hiperkalsiüri ri CEVAP E

38 138. AşağıA ğıdakilerden hangisi siklosporinin yan etkisi değildir? A) Hipokalemi B) Hiperglisemi C) Hipertansiyon D) Hiperlipidemi E) Diş eti hiperplazisi CEVAP A

39 139. Hipertansiyonu olan ve tedavi almamış olan övolemik hasta potasyum 2.9 meq/l ve 24 saatlik idrar potasyumu artmış bulunuyor. AşağıA ğıdakilerden hangisi en olası tanıdır? A) Nelson sendromu B) Feokromasitoma C) Bartter Sendromu D) Primer hiperaldesteronemi E) Cushing Sendromu CEVAP D

40 140. Karın n ağrısıa olmayın n 70 yaşı şındaki hasta 2 haftalık k sarılık k ile başvuruyor. Ultrasonografide gergin safra kesesi izleniyor. Aşağıdakilerden hangisi en olası tanıdır? A) Koledokolitiazis B) Kronik pankreatit C) Pankreas Ca D) Akut kolesistit E) Safra yolunun benign striktürü CEVAP C

41 141. AşağıA ğıdakilerden hangisi toksini ile psedomembranöz enterokolit nedeni olur? A) Yersinia enterocolitica B) Campylobacter jejuni C) Enterotoksijenik E.coli D) Clostridium difficile E) Aeromonas CEVAP D

42 142. Belirgin asiti olan sirotik hasta genel durumunda bozulma ile hastaneye başvuruyor. Yapılan incelemede asit polimorfonükleer lökosit sayısı 500/mm3 bulunuyor. Cerrahi tedavi gerektiren bir bulgu olmayan hastada asit kültk ltüründe E. Coli ürüyor. En olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Spontan bakteriyel peritonit B) Tersiyer peritonit C) Sekonder peritonit D) Peritonitis carsinomatoza E) Şilöz asit CEVAP A

43 143. Tıkanma T sarılığı ığında ilk yapılmas lması gereken görüntg ntüleme yöntemiy aşağıdakilerden hangisidir? A) Ultrasonografi B) Bilgisayarlı tomografi C) Manyetik rezonans görüntg ntüleme D) Biliyer sintigrafisi E) Direkt karın grafisi CEVAP A

44 yaşı şında erkek hasta halsizlik, solukluk, ciltte ve skleralarda sarılıkla başvuruyor. Fizik muayenesinde subikter, splenomegali,, soluk mukoza izleniyor. Yapılan tetkiklerde hemoglobin 8.5 gr/dl dl, retikülosit artmış olarak bulunuyor. Aşağıdakilerden hangisi öncelikle yapılmas lması gereken tetkiklerden biri değildir? A) Direkt-indirekt indirekt coombs düzeyi B) Serum haptoglobin düzeyi C) Serum LDH düzeyid D) Serum direkt-indirekt indirekt bilirubin düzeyleri E) Kemik iliği aspirasyonu CEVAP E

45 145. AşağıA ğıdaki lösemi l tiplerinden hangisinde karşı şısında verilen tedavi kullanılmaz? lmaz? Lösemi Tedavi A) Kronik lenfositik Klorambusil B) Hairy Cell Klorodeoksiadenozin C) Kronik Myelositer İmatinib D) Akut promyelositik ATRA E) Akut lenfositik Bisülfan CEVAP E

46 146. Epstein Barr virüsü aşağıdakilerden hangisiyle ilişkili değildir? A) Burkit lenfoma B) AIDS li hastada santral sinir sistemi lenfoması C) Hodgkin Mikst sellüler ler D) Castleman hastalığı E) Anaplastik nazofarenks kanseri CEVAP D

47 yaşı şındaki bayan hasta 10 gündg ndür çarpıntı,, ellerde titreme, sinirlilik ve uykusuzluk şikayetleriyle başvuruyor. Öyküde hafta önce üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdi irdiği öğreniliyor. Fizik muayenede nabız z 134/dak dak. Ritmik, kan basınc ncı 145/70 mmhg,, cilt nemli, tiroid bezi ise kat büyümüş, b diffüz hasas ağrılı izleniyor. Yapılan tetkiklerde T3: 2.4 ng/ml, T4: 14.9 µg/ g/dl,, TSH: 0.01 IU/L, tiroid sintigrafisinde bezin süprese olduğu u izlenmiştir. Bu hastada en olası tanı ve verilmesi gereken tedavi aşağıdakilerden hangisidir? Tanı A) Subakut tiroidit B) Job Basedow C) Graves D) Tirotoksikozis faktisiya E) Hashitoksikozis CEVAP A Tedavi İndometazin-Proplonalol Metimazol Propil tiourasil Propranolol Radyoaktif iyot

48 148. AşağıA ğıdaki durumlardan hangisi plazma renin düzeyinde artış ışa a neden olmaz? A) Tuz kısıtlamask tlaması B) Yatar pozisyon C) Dehidratasyon D) Hipokalemi E) Renal arter darlığı CEVAP B

49 149. Meningokok sepsisi nedeniyle yoğun bakımda yatan 20 yaşı şındaki erkek hastada ani gelişen en hipotansiyon, hiperkalemi, hipoglisemi gözleniyor. g Tanı için in yapılmas lması gerekenler içerisindei aşağıdakilerden hangisi en uygundur? A) Serum fizyolojik supresyon testi B) Serum T3, T4, TSH C) Serum kortizol,, ACTH D) İnsülin tolerans testi E) Serum insülin ve glukagon düzeyleri CEVAP C

50 150. Kırım K m Kongo kanamalı ateşiyle ilgili aşağıdaki seçeneklerden eneklerden hangisi yanlış ıştır? A) Etken Bunyaviridae grubundan bir virüst stür B) Hastanın n kanıyla temas ile hastalık bulaşabilir abilir C) Enfekte kene ısırığıığı en sık s k bulaşma yoludur, D) Tedavisinde parenteral asiklovir verilir E) Endemik bölgelerde b en sık s k ilkbahar ve yaz aylarında görülürg CEVAP D

51 gündg ndür r mekanik ventilasyon desteği i alan hastada gelişen en pnömonide en olası etken aşağıa ğıdakilerden hangisidir? A) Acinetobacter baumanii B) Streptococcus pneumoniae C) Bacterioides fragilis D) Moraxella caterralis E) Viridans streptococlar CEVAP A

52 yaşı şındaki genç kız z 20 güng önce kriptik tonsillit öyküsü ve sonrasında nda gelişen en önce sağ dizde sonra sol ayak bileğinde inde artrit ile başvuruyor. Fizik muayenede vücut sıcakls caklığı 37 C, nabız z 74/dak dak., sol ayak bileğinde inde şişlik ve duyarlılık, sağ dizde sıvıs varlığı saptanıyor. EKG ve kardiyovasküler sistem muayenesi doğal. Yapılan tetkiklerde ESR: 60/saat, ASO: 400, Todd/U bulunuyor. En uygun tedavi şekli aşağıa ğıdakilerden hangisidir? A) Benzatin penisilin + aspirin verilip 21 yaşı şına kadar benzatin penisilin profilaksisine devam edilmesi B) Prokain penisilin + aspirin verilip takiben ömür r boyu benzatin penisilin verilmesi C) Prokain penisilin ve prednizolon verilip takiben benzatin penisilin ile ömürboyu profilaksi verilmesi D) Prokain penisilin ve sulfosalazin verilmesi E) Prokain penisilin, aspirin ve prednizolon verilmesi CEVAP A

53 153. Ozon tabakası incelmesine neden olan gaz aşağıa ğıdakilerden hangisidir? A Karbondioksit B) Karbonmonoksit C) Kükürt K dioksit D) Kloroflorokarbonlar E) Azot oksitler CEVAP D

54 154. Bir grup araştırmac rmacı Brusella tanısında nda yeni bir yöntem y geliştirmi tirmiştir. tir. Yeni tanı yöntemine ve onunla birlikte uyguladıklar kları altın n standart teste göre g aşağıa ğıdaki tabloyu elde etmişlerdir. Altın n standart teste göreg Yeni tanı yöntemine göre Pozitif Negatif Toplam

55 Yeni tanı yönteminin duyarlılığı ığı aşağıdakilerden hangisidir? A) 15/130 B) 20/370 C) 115/130 D) 115/465 E) 350/370 CEVAP D

56 155. AşağıA ğıdaki durumlardan hangisinde konfabulasyon gözlenmez? A) Korsakoff sendromu B) Wernicke ensefalopatisi C) Frontal lob hastalığı D) Alzheimer hastalığı E) Munchausen sendromu CEVAP E

57 156. AşağıA ğıdakilerden hangisi sel felaketi gibi bir olaydan sonra felaketzedede ortaya çıkabilecek uzun süreli s bir klinik durumdur? A) Dissosiyatif bozukluk B) Posttravmatik stres bozukluğu C) Kronik anksiyete bozukluğu D) Panik bozukluk E) Amnestik sendrom CEVAP B

58 157. Son üç aydır r sol göz g z kapağı ğında gün g n içindei inde düzeyi değişen en düşükld klük k ve günün g n ilerleyen saatlerinde gelişen en çift görme g yakınmalar nmaları olan kırk yaş bir erkek hastanın n muayenesinde solda pupil üst sınırına s na kadar ptozis ve sol göz g z içei bakışı ışında kısıtlk tlılık k saptanmış ıştır. Bu hasta için i in en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Sol posterior komünikan arter anevrizması B) Sol Horner Sendromu C) Myastenia Graves D) Tolosa-Hunt Sendromu E) Kavernöz Sinüs trombozu CEVAP C

59 158. Altmış ışiki yaşı şında bir erkek hasta 20 yıldany bu yana yılda y birkaç gelen başağrılar larından yakınıyor. yor. AğrıyıA yaklaşı şık k 30 dakika süreyle s sağ göz z içerisinde i göz g z arkasında ve sağ şakakta hissediyor. Gün G n içerisinde i 4 kez ve geceleride bir kez aynı şekilde ağrıa olduğunu unu belirtiyor. Bu hasta için i in en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Küme K baş ağrısı B) Oftalmoplejik migren C) Trigeminal nevralji D) Beyin tümörüt E) AğrılıA oftalmopleji CEVAP A

60 159. AşağıA ğıdaki bulgulardan hangisi refleks sempatik distrofinin erken döneminde görülmez? g A) Şiddetli ağrıa B) Şişlik C) AşıA şırı terleme D) Eritem E) Eklem hareketinde kısıtlk tlılık CEVAP E

61 160. Poxvirüsü aşağıdaki deri hastalıklar klarından hangisine neden olur? A) Verruca vulgaris B) Molloscum contagiosum C) Epidermodysplasia verruciformis D) Condyloma accuminatum E) Keratoakantoz CEVAP B

62 161. Kalp veya solunum problemi olmayan bir cerrahi hastasında kan transfüzyonu için i in gereken hemoglobin eşik değeri eri kaç g/dl dir? A) 6 B) 7 C) 9 D) 10 E) 12 CEVAP B

63 162. Duktal karsinoma in situ ile ilgili aşağıa ğıdaki ifadelerden hangisi yanlış ıştır? A) Küme K oluşturan kireçlenme en sık s k görüleng radyolojik bulgudur. B) Mamografıde artmış doku yoğunlu unluğu u görülebilir. g C) Meme koruyucu ameliyat ile tedavi edildiğinde inde cerrahi sınırda s tümör t r kalması durumunda, radyoterapi hastalığı ığın nüksünü önlemede yetersiz olabilir. D) Multisentrik olgularda en sık s k karşı şılaşılan histolojik tip, kribriform tiptir. E) Genellikle aksilla diseksiyonu endikasyonu yoktur. CEVAP D

64 163. AşağıA ğıdakilerden hangisi patolojik meme başı akınt ntısının özelliklerinden biri değildir? A) Unilateral olması B) Sarı-ye yeşil renkte olması C) Kitle ile birlikte olması D) Kendiliğinden inden olmaması E) Kanlı olması CEVAP D

65 164. AşağıA ğıdaki tiroidektomi komplikasyonlarından ndan hangisinin ameliyat sonrası ilk 24 saatte görülmeg olasılığı ığı en düşüktd ktür? A) Yara hematomu B) Asfiksi C) Vokal kord paralizisi D) Trakeomalazi E) Hipotiroidi CEVAP E

66 165. AşağıA ğıdakilerden hangisi, primer hiperparatiroidi tanısında nda yarar sağlamaz? A) Serum kalsiyum düzeyid B) 24 saatlik idrarda kalsiyum atılımı C) Serum fosfor düzeyid D) Serum paratftormon düzeyi E) Kemik mineral yoğunlu unluğu CEVAP?

67 166. Mide kanseri nedeniyle distal subtotal mide rezeksiyonu ve Billroth II anastomoz yapılan bir hasta ameliyattan 12 ay sonra gaz-gaita gaita çıkaramama şikayetiyle acil servise başvuruyor. Bu duruma aşağıa ğıdakilerden hangisinin yol açmaa olasılığı ığı yoktur? A) Bezoarlar B) Karın n içi i i adezyon C) TümörT nüksü D) Efferent ans sendromu E) Alkalen reflü gastrit CEVAP E

68 167. Kronik karaciğer hastalarının değerlendirilmesinde erlendirilmesinde yararlanılan Child- Pugh Skorlama sisteminde aşağıa ğıdaki klinik ve laboratuvar kriterlerinden hangisi kullamlmaz? A) Asit varlığı B) Kan amonyak düzeyid C) Serum bilirübin bin düzeyi D) Serum albümin düzeyid E) Ensefalopati CEVAP B

69 168. AşağıA ğıdakilerden hangisi ameliyat sonrası dönemde böbrek b brek yetmezliği i gelişen en bir hastada hemodiyaliz endikasyonlarından ndan biri değildir? A) Serum K düzeyinin d 5.5 meq/l nin üzerinde olması B) Kan üre azotunun 90 mg/dl nin üzerinde olması C) Sebat eden asidoz D) AşıA şırı sıvı yükü E) Serum Na düzeyinin 145 meq/l nin üzerinde olması CEVAP E

70 169. AşağıA ğıdakilerden hangisi ameliyat sonrası akciğer komplikasyonu gelişme riskini artıran ran durumlardan biri değildir? A) Baş-boyun cerrahisi uygulanmış olması B) Anestezi süresinin s 3 saatten fazla olması C) Sigara kullanma öyküsü D) Beslenme bozukluğu E) Hastanın n 60 yaşı şın üzerinde olması CEVAP A

71 170. AşağıA ğıdakilerden hangisi doku yaralanması sonrası ilk yanıt t olan vazokonstrüksiyonun ksiyonun ortaya çıkmasında etkili olan mediyatörlerden biri değildir? A) Tromboksan A2 B) Nitrik oksit C) Endotelin D) Serotonin E) Bradikinin CEVAP B

72 171. AşağıA ğıdaki ilaçlardan lardan hangisi ameliyattan en az 5 güng önce kesilmezse ameliyat sırass rasında ve sonrasında nda komplikasyona yol açabilir? a abilir? A) Antitiroid ilaçlar lar B) Antidiyabetik ilaçlar lar C) Steroİdler D) Antiagregan ilaçlar lar E) Digital preparatları CEVAP D

73 172. AşağıA ğıdakilerden hangisi transplantasyon cerrahisinde immünosupresyon amacıyla uygulanmaz? A) Takrolimus B) Plazmaferez C) Kortikosteroidler D) Siklosporin A E) Antilenfositik globulin CEVAP B

74 173. Zaman zaman kramp tarzında karın n ağrısı, a febril ateş bulantı ve kusma şikayetleri olan 35 yaşı şındaki bir kadın n hastanın n fizik muayenesinde karında duyarlılık k ve malnütrisyon bulguları gözlenmiştir. Çekilen ince barsak pasaj grafisinde üç ayrı segmentte darlık k ve enteroenteral fistül l saptanmış ıştır. Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Tifo enteriti B) Meckel divertikülü C) Entero-beh behçetet hastalığı D) Crohn hastalığı E) Gastro-intestinal lenfoma CEVAP D

75 174. Perkütan transhepatik kolanjiyografi aşağıdkilerden hangisi için i in tanı koydurucu değildir? A) koledok taşı B) koledok tümörüt C) pankreas başı tümörü D) safra yolları striktürü E) kronik hepatit CEVAP E

76 175. Pankreasın n en sık s k görülen g adacık hücreli tümörüt aşağıdakilerden hangisidir? A) Adenokarsinom B) Gastrinom C) Somatostatinom D) İnsulinom E) Glukagonom CEVAP D

77 176. Trafik kazası sonucu dalak yaralanması nedeniyle splenektomi yapılan 42 yaşı şında bir hastayı enfeksiyona karşı korumak için i in aşağıa ğıdaki yaklaşı şımlardan hangisi en uygundur? A) Taburcu olacağı gün n başlamak üzere ayda bir uzun etkili penisilin enjeksiyonu yapılmas lması B) Splenektomiden hemen sonra H. influenza tip B, menengokok serogrup C, polivalan pnömokok üçlü aşısı yapılmas lması C) Ameliyat sonrası iki haftada polivalan pnömokok aşısı yapılmas lması D) Hastanın immün cevabını arttırmak rmak içini in immünostim nostimülan ilaç verilmesi ve polivalan pnömokok aşının n 6 ayda bir tekrarlanması E) Penisilin profilaksisi ile birlikte IgG enjeksiyonunun her ay tekrarlanması CEVAP B

78 177. AşağıA ğıdakilerden hangisi uzun sürelis parenteral beslenmenin komplikasyonlarından ndan biri değildir? A) Hiperglisemi B) Solunum yetmezliği C) Hipokapni D) Safra taşı oluşumu umu E) Hepatik steatoz CEVAP C

79 178. Çocuklarda invajinasyon, gastrointestinal kanalın n genellikle hangi bölümünde başlar? A) Duedenum B) Jejenum C) İleum D) Çıkan kolon E) Transvers kolon CEVAP C

80 179. AşağıA ğıdakilerden hangisinin sensörin rinöralral işitme itme kaybına yol açmaa olasılığı ığı en yüksektir? y A) Kulak kepçesine esine tokat atılmas lması B) Hemotimpanum C) Fasial siniri etkilemeyen temporal kemik kırığıığı D) Longitudinal temporal kemik kırığık ığı E) Transvers temporal kemik kırığık ığı CEVAP E

81 180. Açık A k açılıa glokom da aşağıa ğıdaki görme alanı defektlerinden hangisinin görülme olasılığı ığı en düşüktd ktür? A) Santral alan kaybı B) Kör K r noktada büyümeb C) Sinir lifi demet defektleri D) Nazal step E) İzopterlerde genel depresyon CEVAP A

82 181. AşağıA ğıdaki inhalasyon anestetiklerinden hangisi inorganik gazdır? A) Haloten B) Kloroform C) Nitrozoksit D) Dietileter E) Trikloretilen CEVAP C

83 182. Kalça a ağrısıa ve topallama şikayetleriyle getirilen adölesan çağda şişman ve enukoid tip bir erkek çocukta fizik muayenede kalçada ada abdüksiyon ve içi rotasyonda hareketlerinin kısıtlı,, bacağı ğın n dışd rotasyonda olduğu saptanıyor. Kanda beyaz küre k sayısı ve sedimentasyon hızı normal bulunuyor. Bu çocuk için i in en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Femur başı epifiz kayması B) TüberkT berküloz artrit C) Septik artrit D) Romatoid artrit E) Villonodüler ler sinovit CEVAP A

84 183. Renal pelviste 3,5 cm çapında sistin taşı olan hastanın n böbreb breği hidronefrotiktir ve toplam fonksiyonun %30 nu karşı şılamaktadır. Aşağıdaki tedavi yöntemlerinden y hangisi en az morbidite ile en yüksek y oranda taştan tan arınd ndırma sağlar? A) Medikal tedavi B) Piyelolitotomi C) Parsiyel nefrektomi D) Ekstrakarporeal şok dalga litotripsi E) Perkütan nefrolitotomi CEVAP E

85 184. Konjenital dudak yarığı ile doğan bir bebekte cerrahi tedavinin yapılmas lması içinin aşağıdakilerden hangisinin beklenmesi gerekmez? A) Doğum sonrası genel anestezi almaya uyumlu duruma gelmesinin B) Vücut V ağıa ğırlığının n 5 kg a ulaşmas masının C) Ek mamalara başlanmas lanmasının D) Hemoglobin düzeyinin d 10 mg/dl dl nin üzerine çıkmasının E) 10 haftalık k olmasının CEVAP C

86 185. Aynı ve şiddetli başağrısı,, kısak süreli şuur kaybı ve ense sertliği i ortaya çıkan bir hastada ptozis, diplopi ve midriazis gelişmesi durumunda aşağıdaki lezyonlardan hangisi düşünülmelidir? A) Arteriovenöz malformasyon B) Serebellar arter anevrizması C) Anterior komünikan arter anevrizması D) Posterior komünikan arter anevrizması E) Arteria serebri media anevrizması CEVAP D

87 186. Sekonder dismenore tedavisinde yapılan presakral nörektomi ameliyatında aşağıdaki sinir pleksus-lar larından hangisinin bir segmenti kesilerek çıkartılır? r? A) Uterovajinal B) İnferior hipogastrik C) İnferior mezenterik D) Superior hipogastrik E) Ovaryan CEVAP D

88 187. AşağıA ğıdaki sitolojik bulgulardan hangisinin görülmesi g durumunda herpes virüs s enfeksiyonu düşünülmelidir? d A) İntranükleer inklüzyon cisimleri B) İntrasitoplazmik inklüzyonlar C) Cam görünümlg mlü sitoplazma D) Donovan cisimcikleri E) Multipl yuvarlak nukleoluslar CEVAP A

89 188. Haemophilus ducreyi aşağıdakilerden hangisine neden olur? A) Genital siğil il B) Gom C) Şankroid D) Granüloma inguinale E) Lenfogronüloma venerum CEVAP C

90 189. Stres üriner inkontinans cerrahisinde, paraüretral retral dokuları asmak için in kullanılan lan ligament aşağıdakilerden hangisidir? A) İnguinal B) Cooper C) Sakrotuberöz D) Sakrospinöz E) Kardinal CEVAP B

91 190. Gartner kisti aşağıa ğıdakilerden hangisinde lokalizedir? A) Mezosalpenks B) Uterus yan duvarı C) Serviks D) Vajina yan duvarı E) Vestibulum girişi CEVAP D

92 191. AşağıA ğıdakilerden hangisi gebelik süresince uygulanan heparin tedavisinin yan etkilerinden biri değildir? A) Trombositopeni B) Fetal anomali C) Osteoporoz D) Postpartum kanama E) Pelvik hematom CEVAP B

93 192. Gebelikte, kronik hipertansiyon tedavisinde aşağıa ğıdaki ilaçlardan lardan hangisi kontraendikedir? A) Metildopa B) Hidralazin C) Anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü D) Labetalol E) Kalsiyum kanal blokörü CEVAP C

94 193. Amniyotik membranları açılmış ve suyu boşalan 35 haftalık k bir gebe kadında, aşağıa ğıdakilerden hangisi uygun yaklaşı şımlardan biri değildir? A) 12 saat ara ile iki doz betametazon uygulanması B) Doğum eyleminin indüksiyonu C) Antibiyotik başlanmas lanması D) Steril şartlarda eylemin beklenmesi E) Elektronik eksternal monitorizasyon CEVAP A

95 194. AşağıA ğıdaki durumların n hangisinde intravasküler koagülasyona veya tüketimt koagülopatisine bağlı hemorajik diyatez riski diğerlerinden düşüktd ktür? A) Septik abortus B) Missed abortus C) Ablasyo plasenta D) Ektopik gebelik E) Amniotik sıvı embolisi CEVAP D

96 195. Göbek G kordonunun, servikal os ta intakt membranlar ile fetal baş arasında olması durumuna ne ad verilir? A) Kordon prolapsusu B) Vasa previa C) Kordon prezentasyonu D) Velamentöz insersiyon E) Plasenta sirkumvallata CEVAP C

97 196. AşağıA ğıdakilerden hangisi komplet androjen insen-sitivite sitivite sendromunun bulgularından biri değildir? A) 46,XY genotipi B) Testis varlığı C) Dişi i dışd genitalia D) Dişi sekonder seks karakterleri E) Otozomal geçiş CEVAP E

98 197. Menstrual siklus süresince ovaryan follikülleri lleri apoptozdan koruyan faktör aşağıdakilerden hangisidir? A) Folistatin B) Folikül stimüle edici hormon C) İnhibin D) Östrojen E) Lüteinize edici hormon CEVAP B

99 198. AşağıA ğıdaki vulva lezyonlarından ndan hangisi nonskuamöz intraepitelyal neoplazidir? A) Vulvar intraepitelyal neoplazi B) Paget hastalığı C) İnvazif vulva kanseri D) Condyloma accuminatum E) Skuamöz hiperplazi CEVAP B

100 199. AşağıA ğıdakilerden hangisinden sonra oluşan gestasyonel trofoblastik tümörün kemoterapiye rezistans oranı en yüksektir? A) Ektopik gebelik B) Yasal gebelik sonlandırma C) Spontan abortus D) Mol hidatiform E) Term gebelik CEVAP E

101 200. AşağıA ğıdaki durumların n hangisinde, tek başı şına progestinli kontraseptif haplar en uygun aile planlanması yöntemidir? A) Emzirme B) Diyabet C) Migren D) Ektopik gebelik öyküsü E) Hipertansiyon CEVAP A

EYLÜL 2006 TUS SINAVI KLİNİK BİLİMLER SORULARI

EYLÜL 2006 TUS SINAVI KLİNİK BİLİMLER SORULARI EYLÜL 2006 TUS SINAVI KLİNİK BİLİMLER SORULARI 101. Aşağıdakilerden hangisi yenidoğan bebeklerde hipokalseminin sık görülen bulgularından biri değildir? A) Konvülsiyon B) Kusma C) Letarji D) Karpopedal

Detaylı

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. SİROZ Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. İlerleyici ilerleyici karaciğer hastalıkları sonuçta siroz ile sonuçlanan progresif fibrozise neden olur. Safra kanalikülü

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir?

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? 86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? A) Angajman B) Pelvik girimden geçiş C) Orta pelvise giriş D) Pelvik çıkım düzlemine giriş E) Omuz

Detaylı

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Tıkanma Sarılığı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Normal serum bilirubin düzeyi 0.5-1.3 mg/dl olup, 2.5 mg/dl'yi geçerse bilirubinin dokuları boyamasıyla klinik olarak sarılık ortaya çıkar. Sarılığa yol

Detaylı

12:30 15:30 16:30 17:30. 2.9.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 12:30. 3.9.2015 08:30 Üst solunum yolu enfeksiyonları TT K ÇOCUK SAĞLIĞI Özden TÜREL

12:30 15:30 16:30 17:30. 2.9.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 12:30. 3.9.2015 08:30 Üst solunum yolu enfeksiyonları TT K ÇOCUK SAĞLIĞI Özden TÜREL SINIF 4 2.grup (Çocuk Hastalıkları) 31.8.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 09:30 Bilimsellik komitesi 10:30 Bilimsellik komitesi 11:30 Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi 13:30 Bilimsellik komitesi

Detaylı

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Tiroid Hastalıkları Gebelerin %2-3 ünde tiroid disfonksiyonu var Gebelik tiroid fonksiyonlarını

Detaylı

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir?

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? 109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? A) Subserozal B) Pedinküle subserozal C) İntramural D) Servikal E) Tip 0 submukozal Soru kalitesiz

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir.

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir. TİROİD HORMON SENTEZİ Dishormonogenezis Hasta ötroid? Şiddetli açlıkta, kronik hastalıkta, akut hastalıkta, cerrahi esnasında ve sonrasında T4--- T3 azalır Propiltiourasil, kortikosteroid, amiodaron propnalol

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes Mellitus Akut Komplikasyonları Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes mellitus akut komplikasyonlar Hipoglisemi Hiperglisemi ilişkili ketonemi

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

Bu hasta için ön tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Miyastenia gravis. B) Miyotonia konjenita. C) Miyotonik distrofi

Bu hasta için ön tanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Miyastenia gravis. B) Miyotonia konjenita. C) Miyotonik distrofi 21.Otuz beş yaşında erkek hasta, soğukta ellerinin kasılması ve ellerini açmada güçlük yakınması ile başvuruyor. Fizik muayenede frontal kellik, bilateral katarakt, fasiyal güçsüzlük ve tenar kasta perküsyon

Detaylı

Müşahade Odasında Yatan Hastaların Tanı Bazında Dağılımları

Müşahade Odasında Yatan Hastaların Tanı Bazında Dağılımları Müşahade Odasında Yatan Hastaların Tanı Bazında Dağılımları Hastane Adı : R0.4 Karın ağrısı diğer ve tanımlanmamış 558 5,46 2 R07.4 Göğüs ağrısı, tanımlanmamış 459 2,72 3 R06.0 Dispne 262 7,26 4 R42 Baş

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır.

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır. HODGKIN LENFOMA HODGKIN LENFOMA NEDİR? Hodgkin lenfoma, lenf sisteminin kötü huylu bir hastalığıdır. Lenf sisteminde genç lenf hücreleri (Hodgkin ve Reed- Sternberg hücreleri) çoğalır ve vücuttaki lenf

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

41. Aşağıdakilerden hangisi herediter kemik iliği yetmezliği hastalıklarından biri değildir?

41. Aşağıdakilerden hangisi herediter kemik iliği yetmezliği hastalıklarından biri değildir? 41. Aşağıdakilerden hangisi herediter kemik iliği yetmezliği hastalıklarından biri değildir? A) Diskeratozis konjenita B) Miyelodisplastik sendrom C) Fankoni anemisi D) Amegakaryositiktrombositopeni E)

Detaylı

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr Akut Karın Ağrısı Emin Ünüvar İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eminu@istanbul.edu.tr 28.07. Acil ve Yoğun Bakım Kongresi 1 AKUT Karın ağrısı Çocuklarda karın ağrısı

Detaylı

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353 23. Aşağıdakilerden hangisi akne patogenezinde rol oynayan faktörlerden biri değildir? A) İnflamasyon B) Foliküler hiperproliferasyon C) Bakteriyal proliferasyon D) Aşırı sebum üretimi E) Retinoik asit

Detaylı

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Dr. Sıtkı Sarper SAĞLAM DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU 04.10.2011 1 Netter in Yeri: DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM NE YAKLAŞIM Prof. Dr. Sibel Güldiken TÜTF, İç Hastalıkları AD, Endokrinoloji BD PREVALANSI Palpasyon ile %3-8 Otopsi serilerinde %50 US ile incelemelerde %30-70 Yaş ilerledikçe sıklık artmakta Kadınlarda

Detaylı

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI)

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi K.İnci 1: Bebek K, 2 günlük kız hasta Meme emememe, morarma yakınması

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM IV Entegre Cerrahi Bilimler Stajı Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem 4 Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU Yrd. Doç.

Detaylı

Prof.Dr.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 2006-2007 Eğitim yılı

Prof.Dr.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 2006-2007 Eğitim yılı ASİT Prof.Dr.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı 2006-2007 Eğitim yılı Ders programı Asitin tanımı Fizik muayene bulguları Asit miktarının ifadesi Asit yapan nedenler Asitli hastada ayırıcı tanı

Detaylı

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi.

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Muayeneyi Yapanın Adı- Soyadı: Uzmanlığı:

Detaylı

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Doç. Dr. Habib BİLEN Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı SUNU PLANI Örnek olgu

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

TÜMÖR MARKIRLARI. Dr. Ömer DİZDAR. Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı

TÜMÖR MARKIRLARI. Dr. Ömer DİZDAR. Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı TÜMÖR MARKIRLARI Dr. Ömer DİZDAR Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı TÜMÖR MARKIRLARI Tümör markırları kanserli hastaların dokularında, serumda, idrarda ya da diğer

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 1. OLGU Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 49 yaşında kadın hasta, ev hanımı Yakınması: Öksürük, balgam Hikayesi: Yaklaşık 2 aydır şikayetleri olan hasta akciğer grafisinde lezyon görülmesi üzerine merkezimize

Detaylı

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar Dr. Dilek Çolak 10 y, erkek hasta Olgu 1 Sistinozis Böbrek transplantasyonu Canlı akraba verici HLA 2 antijen uyumsuz 2 Olgu 1 Transplantasyon öncesi viral

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

A) Plazma hücrelerinin infiltrasyonu. B) Multinükleer histiyositik dev hücreleri. C) Lenfositlerden zengin inflamasyon. D) Fibrozis.

A) Plazma hücrelerinin infiltrasyonu. B) Multinükleer histiyositik dev hücreleri. C) Lenfositlerden zengin inflamasyon. D) Fibrozis. Genel olarak bakıldığında soru dağılımı beklenen dışında değildi. Her sınavda sorulan bazı başlıkların sorulmaması dahi olasılık dahilindeydi. Zorluk yönünden geçen sınavlardan pek farklı değildi. Yine

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

Dr.BUKET DALGIÇ G.Ü.T.F ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ BD

Dr.BUKET DALGIÇ G.Ü.T.F ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ BD Dr.BUKET DALGIÇ G.Ü.T.F ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ BD Laboratuar testlerin amacı nedir? Doğru tanıya ulaşmak Hastalığın klinik seyrini monitorize etmek KARACİĞER Büyük fonksiyonel rezerve sahiptir Belirgin

Detaylı

Romatizma BR.HLİ.066

Romatizma BR.HLİ.066 Nedir? başta eklemler olmak üzere, birçok organ ve dokunun doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesine yol açabilen hastalıklar grubudur. Kanda iltihap düzeyinde yükselmeye neden olup olmamasına göre

Detaylı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde Febril Nötropenik Hasta Antifungal Tedavi Uygulama Prosedürü

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde Febril Nötropenik Hasta Antifungal Tedavi Uygulama Prosedürü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde Febril Nötropenik Hasta Antifungal Tedavi Uygulama Prosedürü Prof. Dr. Neşe Saltoğlu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 Tiroid bezi boyun ön tarafında yerleşmiş olup, nefes, yemek borusu ve ana damarlarla yakın komşuluk gösterir. Kelebek şeklinde olup

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI Akut tonsillofarenjit veya çocukluk çağında daha sık karşılaşılan klinik tablosu ile tonsillit, farinks ve tonsil dokusunun inflamasyonudur ve doktora başvuruların

Detaylı

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM Nadirdir!!! Üst aerodijestif sistem malinitelerinin % 5-10 u, tüm malinitelerin ise %0.5 i hipofarinks kanserleridir. Kötü seyirlidir!!! İleri evrede başvurmaları ve

Detaylı

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 BAŞVURU ÖZELLİKLERİ 28 yaşındaki gebe suyunun gelmesi nedeniyle acil servise başvurdu. İlk gebelik, gebelik takipleri yok Gebelik yaşı 39 hafta Amniyon

Detaylı

Eser Elementler ve Vitaminler

Eser Elementler ve Vitaminler Doç. Dr. Onur POLAT Eser Elementler ve Vitaminler Esansiyel eser elementin temel özellikleri diyetten kesilmesi veya yetersiz alımıyla yapısal ve biyokimyasal değişikliklerin olması ve bu değişikliklerin

Detaylı

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROMLAR Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROM NEDİR? Akut böbrek yetmezliği bulguları ile gelen bir hastada gross hematüri, varsa tanı nefritik sendromdur. Proteinürü

Detaylı

Postoperatif Noninfeksiyoz Ateş. Dr.Dilek ARMAN GÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD

Postoperatif Noninfeksiyoz Ateş. Dr.Dilek ARMAN GÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD Postoperatif Noninfeksiyoz Ateş Dr.Dilek ARMAN GÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD GT, 62 y, kadın Nüks tiroid papiller CA Kitle eksizyonu (özefagus ve trake den sıyırılarak) + Sağ fonksiyonel; sol radikal

Detaylı

TİROİD CERRAHİSİ. Dr. Ömer USLUKAYA

TİROİD CERRAHİSİ. Dr. Ömer USLUKAYA TİROİD CERRAHİSİ Dr. Ömer USLUKAYA CERRAHİ KİME NE ZAMAN? NASIL CERRAHİ - KİME? Malignite veya şüphesi GUATR Medikal tedaviye dirençli hipertroidi Bası Kozmetik sorun Retrosternal yerleşim AMAÇ Ötirodizim

Detaylı

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 OLGULAR EŞLİĞİNDE GÜNDEMDEKİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Olgu E.A 57 yaşında,

Detaylı

15.Aşağıdakilerden hangisi, meme kanseri gelişimi için risk faktörleri arasında yer almaz?

15.Aşağıdakilerden hangisi, meme kanseri gelişimi için risk faktörleri arasında yer almaz? 15.Aşağıdakilerden hangisi, meme kanseri gelişimi için risk faktörleri arasında yer almaz? A) Erken menarş B) 30 yaş öncesi doğum yapma C) Geç menopoz D) Alkol kullanımı E)Ailesel faktörler Referans: e-tus

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 10.15-11.00 Kardiyovasküler sistem semiyolojisi M.YEKSAN 11.15-12.00

Detaylı

Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu

Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar Prof.Dr.Dildar Konukoğlu Vitaminler Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TOKAT 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM REHBERİ DÖNEM IV

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TOKAT 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM REHBERİ DÖNEM IV GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TOKAT 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM REHBERİ DÖNEM IV 2 Dönem 4 stajyerlerin Ana Bilim Dalları Rotasyon Tarihleri Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Kadın Hastalıkları ve Doğum

Detaylı

Pankreas Kisti Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Pankreas Kisti Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Pankreas Kisti Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından, pankreasımda iltihabi kist

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi...

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... xiii I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANI

Detaylı

Pankreas Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Pankreas Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Pankreas Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından, pankreasımda tümör olduğu

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI TARİHLER 05/09/2011 24/10/2011 01/11/2011 14/11/2011 02/01/2012 09/01/2012 16/01/2012 30/01/2012 19/03/2012

Detaylı

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji Doğumsal kalp hastalığının sıklığı % 0.9 Ciddi anomali % 0.3 Her yıl 1.2 milyon kalp hastası bebek dünyaya gelmekte

Detaylı

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu 29 yaşında erkek aktif şikayeti yok Dış merkezde yapılan üriner sistem ultrasonografisinde insidental olarak sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması üzerine hasta polikliniğimize

Detaylı

Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu. Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin

Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu. Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin Olgu-şikayet 2 yaş, erkek hasta, Kahramanmaraş Tekrarlayan akciğer ve cilt enfeksiyonları, ağızda aftlar ve solukluk. Olgu-Öykü Anne

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Katlandur

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Katlandur MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2015 AKADEMİK YILI DÖNEM III IV. DERS KURULU GASTROİNTESTİNAL VE ENDOKRİN SİSTEM HASTALIKLARI 22 Aralık 2014 23 Ocak 2015 (5 hafta) Yönetim Dekan Dönem III Koordinatörü

Detaylı

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU Op.Dr.Hakan YETİMALAR Doç.Dr.İncim BEZİRCİOĞLU Dr. Gonca Gül GÜLBAŞ TANRISEVER İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştıma Hastanesi GİRİŞ

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14 HEREDİTER SFEROSİTOZ İNT.DR.DİDAR ŞENOCAK Giriş Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dr. Koray TOPGÜL Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü/ SAMSUN 35 yaşında erkek hasta, İlk kez 2007

Detaylı

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA 49 yaşında, erkek hasta Sol ayakta şişlik, kızarıklık Sol ayak altında siyah renkte yara

Detaylı

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi HİPERKALSEMİ Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi Tanım: Hiperkalsemi serum kalsiyum düzeyinin normalden (9-11 mg/dl) yüksek olduğunda meydana gelen

Detaylı

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D Ablasyon sonrası hasta izlemi amacı İşlem başarısının değerlendirilmesi Komplikasyonların

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi

Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi Dr. Handan Onur XXI. Düzen Klinik Laboratuvar Günleri, Ankara, 23 Ekim 2011 MEME KANSERİ Meme Kanseri Sıklıkla meme başına

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

10:10-10:20 Trombosit disfonksiyonu: Kanamalı hastaya GR yaklaşımı İsmail Oran 10:25-10:35 Oturum sonu genel tartışma

10:10-10:20 Trombosit disfonksiyonu: Kanamalı hastaya GR yaklaşımı İsmail Oran 10:25-10:35 Oturum sonu genel tartışma 1. gün Girişimsel radyolojide hasta/klinik yönetimi kursu GR de poliklinik uygulamaları 08:30-09:10 08:30-08:40 GR de poliklinik kurmanın yolları ve altyapı hazırlığı Nurullah Doğan 08:45-08:55 Günlük

Detaylı

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu Bölüm 21 Astımla Karışan Hastalıklar Dr. Alpaslan TANOĞLU ve Dr. Mustafa DİNÇ Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu hastalığıdır. Hastalığın en

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP 3 PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 17.02.2014-18.04.2014

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP 3 PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 17.02.2014-18.04.2014 SDÜ TIP FAKÜLTESİ 20-204 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 7.02.204-8.04.204 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Ali AYATA Prof. Dr. Mustafa AKÇAM Prof.

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Latince gerilme anlamına gelir. İstemli kasların tonik spazmıyla karakterize akut bir toksemidir. Etken: Clostridium tetani

Detaylı

Dahiliye Konsültasyonu için Altın Öneriler: En Sık Görülen On Olgu Örneği Asıl Deniz alt Güney başlık Duman stilini düzenlemek için tıklatın Marmara

Dahiliye Konsültasyonu için Altın Öneriler: En Sık Görülen On Olgu Örneği Asıl Deniz alt Güney başlık Duman stilini düzenlemek için tıklatın Marmara Dahiliye Konsültasyonu için Altın Öneriler: En Sık Görülen On Olgu Örneği Asıl Deniz alt Güney başlık Duman stilini düzenlemek için tıklatın Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Olgu 1 28 yaşında erkek Ortopedi

Detaylı

DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN

DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN ÜRİNER SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ 5. haftada metanefrik divertikül oluşur metanefrik blastem ile birleşir Nefrogenezis başlar. 6-9. hafta: lobule böbrek anteriordan

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI. 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK

İÇ HASTALIKLARI. 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.Y. SELÇUK 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi

Detaylı

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 YILI EĞİTİM PLANI

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 YILI EĞİTİM PLANI Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan Klinik Eğitim Sorumlusu Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi TARİH SAAT EĞİTİMCİ KONU 02.09.2013 07:00-08:00 Dr. S. Yüksekdağ Cerrahi Hastada Anestezi 06.09.2013

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından, karaciğer ana

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

HUMAN ALBÜMİN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Finansal Analiz Daire Başkanlığı Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı

HUMAN ALBÜMİN  Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Finansal Analiz Daire Başkanlığı Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı HUMAN ALBÜMİN 2013 yılında Stok Takip ve Analiz Daire Başkanlığınca ilaç tasarrufuna teşvik etmek ve maliyetini azaltmak amacıyla Human Albümin çalışması yapılmıştır. ALBUMİN NEDİR? Albumin karaciğerde

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

UYGUNSUZ ADH SENDROMU

UYGUNSUZ ADH SENDROMU UYGUNSUZ ADH SENDROMU Dr Sevin Başer Pamukkale Üniversitesi Göğüs G Hastalıklar kları Anabilim Dalı PAMUKKALE TARİHÇE 1957 yılında y Schwartz ve arkadaşlar ları Schwartz WB. Am J Med 1957; 23: 529-42 Bartter

Detaylı

03.06.15 09:30 BİYOKİMYA-MİKROBİYOLOJİ-FARMAKOLOJİ 10:30 HALK SAĞLIĞI 11:30 PATOLOJİ 13:30 İYİ HEKİMLİK UYG. 6 Hafta. Kurul Süresi: 10 saat 10 saat

03.06.15 09:30 BİYOKİMYA-MİKROBİYOLOJİ-FARMAKOLOJİ 10:30 HALK SAĞLIĞI 11:30 PATOLOJİ 13:30 İYİ HEKİMLİK UYG. 6 Hafta. Kurul Süresi: 10 saat 10 saat Yeni Yüzyıl Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 215 216 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DERS KURULU 6 TIP TIP 332- ÜREME SİSTEMİ HASTALIKLARI

Detaylı

Hepatik Ensefalopati. Prof. Dr. Ömer Şentürk

Hepatik Ensefalopati. Prof. Dr. Ömer Şentürk Hepatik Ensefalopati Prof. Dr. Ömer Şentürk Hepatik Ensefalopati : Terminoloji Tip A Akut karaciğer yetmezliği ile birlikte Tip B Porto-sistemik Bypass ile birlikte (intrensek hepatosellüler yetmezlik

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı