ATATÜRK Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ATATÜRK Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!"

Transkript

1 ATATÜRK Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

2 Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle

3 TANIŞALIM ve BEKLENTİLER

4 1973, İstanbul Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 91 İstanbul Üniversitesi / İngilizce İktisat 95 Oklahoma State University / MBA 97 Danışman & Proje Yöneticisi İstanbul Business School Eğitmeni Turkcell Kardelenler Projesi Mentoru Yaşam Koçu Oklahoma State University Koçbank Koç Holding Penajans D Arcy Wunderman Turkcell DArtuc Consultancy Avea Digiboard DArtuc Consultancy

5 MARKA YÖNETİMİ ve MARKA İLETİŞİMİ Demet Artuç

6

7 İnsanlar ürün satın almazlar Marka satın alırlar!

8 Tüketicinin Yeni Rolü

9 Artık patron tüketici

10 Bütün markalar üründür, çünkü fonksiyonel bir yarar sağlamayı amaçlarlar. Ancak bütün ürünler marka değildir!

11 Marka Yönetimi Üründen markaya Marka nedir Marka nasıl oluşur Markaların önemi Güçlü markalar Marka varlıkları Marka değeri ve satın alma kararı Değişen tüketici ihtiyacı Değişen iletişim mecraları Marka İletişimi Marka iletişim araçları Marka iletişim stratejileri Marka iletişim planı Uygulama çalışması Konu Başlıkları

12 Durum Tespiti Ürünlere bakmak için çok zaman harcıyoruz. Ancak markalara bakmak için yeterli zamanı harcamıyoruz. Tüketiciler markaları ürünlerden ayrıştırmaktan aciz. Tüketiciler sadece marka olarak adlandırdığımız şeyle ilgileniyorlar. Bu durumu kabul etmeyen herhangi bir iletişim başarısız olacaktır!

13 Ürün Amacı fonksiyonel fayda sağlamaktır. Fiziksel özellikler görme, işitme, koklama, tatma, hissetme- ile anlatılır. Mantık çerçevesinde değerlendirilir. Üreticiler tarafından fabrikada üretilir. Taklit edilebilir.

14 Ürünün fonksiyonel yararına ek bir değer getirir. Tüketiciler tarafından yaratılır. Sadece tüketicilerin zihinlerinde yer alır. Market raflarında gördüklerimiz sadece ürünlerdir. Tüketiciler ile ilişkileri vardır. İnsani duygular -güvenilir, cana yakın, - ile tanımlanır. Mantıkla değil duyguyla değerlendirilir. Hatta en rasyonel kategoriler ve önermelerde, marka rasyonelden daha fazla duygulara borçludur. Ör: BMW Kopyalanamaz. Marka

15 A brand is a complex symbol. It is the intangible sum of a product s attributes : its name, its packaging and price, its history, and the way it s advertised. A brand is also defined by consumers impressions of the people who use it, as well as their own experience. David Ogilvy

16 Marka Nedir?

17 ürün

18 fiyat davranış kalite performans tasarım iletişim fayda ambalaj iddia

19 marka

20 Marka, fonksiyonel yararının yanı sıra artı değerler taşıyarak bazı tüketicilerde satın alma dürtüsü uyandıran üründür.

21 Marka aidiyettir ve sizi tanımlar!

22

23 Ait olma ve aidiyetini duyurma ihtiyacı içseldir ve duygulara dayanır.

24

25

26 Marka Değeri Nedir?

27 Artı Değerler Markaya ait her şeydir; üretim teknolojisi, fiyatı, dağıtım kanalları, Bir markanın artı değerleri; Tecrübelerinden Tüketicilerinin tavrı veya duygularından Savunduğu inançlarından Üreticisinden Görünümünden kaynaklanabilir

28 $7

29 $28

30 $35

31 $140

32 All Made in Turkey for $2

33 Bazı Tüketiciler Bir marka herkese birşey ifade etmeyi becermişse bile, herkese aynı şeyi ifade etmesi imkânsızdır. İNSANLAR FARKLIDIR, FARKLI DEĞERLENDİRMELER YAPARLAR. Hedef kitleyi tanımak, kimlerden oluştuğunu bilmek, nasıl büyütüleceğini kavramak, dinamiklerine hakim olmak reklamcılar için kilit unsurdur.

34 Marka, tüketiciye verilmiş sözdür.

35 Giderek kalabalıklaşan bir pazarda, ancak aptallar fiyat bazında rekabet eder. Zafer, müşterinin zihninde kalıcı bir değer yaratanların olacaktır. Tom Peters

36 Marka Bir marka kendisiyle ilgili herşeyin bir toplamıdır: Ürün veya hizmetin somut ve soyut özellikleri, İsmi, Tasarımı, Reklamı, Dağıtım kanalı, Kısacası; tüketicinin ürünle kurduğu ilişkinin tüm öğeleridir.

37 Marka Tüketicinin kendisini gördüğü bir aynadır. Arkasındaki organizasyonun da yansımasıdır. Tüketici için iki yönden önemlidir : Değişim ve karmaşanın bol olduğu bir dünyada tüketicilere kendilerini tanıma ve kim olduklarını ortaya koyma şansı verir. Kişisel seçimleri, yaşam biçimleriyle bütünleşmelerini, yakınlık duydukları değerlerle özdeşleşmelerini sağlar. Alternatiflerin bol olduğu bir dünyada tüketicilere ihtiyaçlarını sunar, onlar için en iyinin ne olduğunu ortaya koyar.

38 Tüketici aynı gün içinde bin kadar marka ile karşılaşır. Uyandığı andan, tekrar uyuyana dek gördüğü, duyduğu markalar arasından ihtiyacını karşılayacak markayı seçmesi için farklı aşamalardan geçmesi gerekir. Önce fark etmelidir. Sonra ilgi duymalıdır. Ardından marka için istek duyması gerekir. Ve satın alma kararını verir. Mutlu Son!

39 Marka Nasıl Oluşturulur?

40 Bir fikir, konsept ile başlar. Sıklıkla bir kişinin vizyonu ile Zaman içerisinde gelişir ve toplumdaki değişime adapte olarak yoluna devam eder. Ancak ana konseptten kopmaz. Oluşturmak için bir dürtü göndermek yeter. Ancak onu sürdürülebilir kılmak ve fikri büyütmek gerekir. Tüketiciler bu bu dürtüyü alırlar. Kabul-red eder ya da değiştirirler. Bu dürtüyü kullanım tecrübelerine katarlar. Ve markanın tüm özelliklerine ilişkin derin bir bilgi oluştururlar. Bu, arkadaşlık inşa etmek gibi bir şeydir.

41

42 Her markanın özünde somut bir ürün vardır; bu, temel müşteri ihtiyaçlarını karşılayan bir metadır. Rekabetçi ortamda satış yapabilmek için somut ürünü, temel marka haline getirmek gerekir. Performansını garantileyerek, kredi sağlayarak, evlere teslimat yaparak ve satış sonrası etkin hizmet vererek değerini artırmak markayı geliştiren etkenleri oluşturur. Müşteri tercihi ve bağlılığı yaratmaya yönelik çalışmalar ise potansiyel marka yatırımıdır.

43 Başarılı Marka Oluşturmada 4 Kaldıraç Kalite: Markanın gücünü belirleyen en önemli unsur. Hizmet: Sürdürülebilen farklılaşmış üstünlüktür. Yenilik: Önde gelen markalar yaratma yöntemi. Farklılık: Tüketicinin zihninde tekleşme/tekelleşmedir.

44 Marka Oluşturmaya Katkıda Bulunanlar Ürünün fiziksel özellikleri Ürünün performansı Ürünün kendi görüntüsünün riski Ürünün sosyal riski Ürünün satıldığı dükkan çeşitleri Ürünü tüketen kişi çeşitleri Ürüne ilişkin arkadaş yorumları Ürüne ilişkin yapılan reklam ve PR

45

46 Kurumsal Web Sitesi

47 Mikrosite :

48 Mikrosite :

49 PR Çalışması

50 Sosyal Mecralarda İletişim Twitter

51 Sosyal Mecralarda İletişim YouTube

52 Markaların Önemi Ürünü farklılaştırır Değer katar Premium bir konumlandırma oluşturur Yüksek kar marjlarına imkan verir Fiyat rekabetine karşı daha fazla esneklik sağlar Zamana karşı tahammül gösterir Sadakati teşvik eder Ticari kaldıraca yardımcı olur Ürün çeşidi genişlemesine imkan verir Hisse senedi değeri oluşturur

53 Aşağıdakiler size aynı fiyattan sunulmakta İphone 5 veya Nokia N8 Mavi Jeans veya Defacto Mini Cooper veya Volkwagen Golf Hangisini seçersiniz?

54 Aşağıdakilere ne kadar daha fazla para ödemeye razı olursunuz? İphone 5 Mavi Jeans Mini Cooper

55

56 Markalar ve Dürüst Değiş-Tokuş Kuralı Tüketiciler bir ürün ya da markayı ancak iyi bir değer algıladıklarında satın alırlar. Değer üniter bir konsept değildir fiyat / fayda hesabına dayalıdır. Değer ölçülebilir bir konsept değildir algıya dayalı bir konsepttir. Eğer algılanan fayda, teklif edilen fiyat ile eşit ise, tüketici satın alır. Eğer algılanan fayda, teklif edilen fiyattan düşük ise, tüketici satın almaz.

57 Markalar ve Dürüst Değiş-Tokuş Kuralı Eğer, algılanan fayda, teklif edilen fiyattan yüksek ise, tüketicinin daha fazla satın alma ihtimali söz konusudur. Pazarlamacının rolü, tüketicinin satın alma eğilimini karlı şekilde artırmaktır. Bu teorinin ışığında, pazarlamacı Faydayı aynı tutarak fiyatı düşürebilir. Veya fiyatı aynı tutarak faydayı azaltabilir. Ancak her iki durum da, azaltılmış karlılık ile sonuçlanır. Marka, gerçek faydayı artırmadan algılanan faydayı artırır. Böylece karlılığı artırır.

58 Örnek : Coca Cola Pepsi Cola

59 1980 lerin ortasında, Coca Cola kör tadım testleri sonuçlarına ilişkin endişeliydi. Çünkü Pepsi, Cola dan daha popüler olduğunu ispatlıyordu. Cola, formulasyonunu değiştirmeye başladı. Tekrar kör ürün tadımlarına devam etti. Yenilenen formül ile Pepsi karşısında 59:41 tercih ediliyordu. Yeni Cola 1987 de devasa bir eğlence ile lanse edildi. Yeni Cola, eski Colayı ikame etti.

60 Dolu ve yuvarlak bir tat Modern ve gençlikle özdeşleşen bir tat Eski formüle asla geri dönülmeyecek Bu geleceğe bir hareket. Tüketiciler ayaklandılar. Telefon hatları şikayet eden tüketiciler ile bloke oldu. A.B.D. nin her yerindeki Coca Cola ofislerinde protestolar oldu. Coca Cola ürünleri boykot edildi.

61 TV haberleri ve aktüel programları gündemlerini Coca Cola nın tadının değiştirilmesi kararına karşı ayaklanmaya adadı. Tüketiciler eski Coca Cola nın tadını tercih eden demeçler verdiler. Bu arada Coca Cola, tadım testlerine devam etti. Kör tadım testlerinde, yeni Coca Cola nın tadı, eski Coca Cola nın tadına 2:1 oranında tercih ediliyordu. Aynı denek grubunda markalı testler yürütüldüğünde; eski Coca Cola nın tadı, yeni Coca Cola nın tadına 2:1 oranında tercih ediliyordu.

62 İnsanlar markayı tadıyorlardı. Coca Cola, tattan öte bir şeyi sembolize ediyordu. Coca Cola, Amerika ile ilgili iyi olan bir şeydi. Bir yaşam tarzı seçimi, bir duruş. Tadı değiştirmek, bütün bunları değiştirdi. Birkaç ay içinde, Coca Cola eski Coca Cola yı Klasik olarak tekrar sundu. Ve tüketiciler, tadını daha az beğendikleri markaya geri akın ettiler.

63 Bütün bunlar şunu ispatlıyor Tüketiciler ürün satın almazlar, marka satın alırlar!

64 Güçlü Marka tüketiciyi anlayan markadır. Anlayış, müşteri sadakati yaratır. Böylelikle, şirketin ürünlerini, hizmetlerini ve en önemlisi geleceğini garanti altına alır.

65 Marka Varlıkları Brand Assets MARKA DEĞERİ BRAND EQUITY BRAND AWARENESS PERCEIVED QUALITY BRAND ASSOCIATIONS BRAND LOYALTY MARKA FARKINDALIĞI ALGILANAN KALİTE MARKANIN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI MARKA SADAKATİ

66 Marka Değeri Brand Equity Marka değeri, bir markanın sunduğu ürün veya hizmetin değerini artıran ya da azaltan, tüketicinin kafasında markayla bağdaştırdığı bir dizi güçlü ve zayıf özelliklerin toplamıdır. Kalıcı değer= Brand Equity Markanın kalıcı değeri, bir markanın ismine ve logosuna birşeyler ekleyen (veya eksilten) marka varlıklarıdır. David Aaker

67 Marka Bilinirliği: Brand Awareness Brand Awareness: Marka Farkındalığı-Tanınırlığı İnsanlar tanıdık bildik olandan hoşlanır ve tercih ederler.

68 Algılanan Değer : Perceived Value Markanın tüketicinin kafasındaki varlığının gücüdür. Bir marka tanınabilir, hatırlanabilir, ilk marka olarak akla gelebilir; kategorisindeki tek marka olarak akla gelebilir. Markanın Algılanan Değeri: Tüketicilerin kafasındaki değer markanın gerçek değeridir ve karlılığı etkilediği ispat edilmiştir. Markanın ticari başarısı gerçek değerinden çok algılandığı değere bağlıdır. Bu noktada, markayı kullananların toplumdaki genel algılanışı tercihleri belirleyen önemli bir öğedir.

69 Markanın Çağrıştırdıkları Brand Associations Marka Çağrışımları: Müşteriyi markaya bağlayan herşeydir. Kullanıcı imajı, ürün özellikleri, markanın kullanıldığı durumlar, markanın ait olduğu organizasyona ait çağrışımlar, marka kişiliği ve semboller. Markaları ayırt eden en önemli unsur çağrıştırdığı duygular ve düşüncelerdir. Ayırt edilebilmek için, markalar tüketicinin davranışlarının gerisindeki gerekçeleri, derinliklerdeki psikolojik gereksinimleri ve ruh halini anlayabilmeli ve onlarla bir ilişki geliştirebilmelidir.

70 Marka Sadakati Brand Loyalty Marka sadakati: Marka değerinin kalbidir. Önemli olan sadık müşteri segmentlerinin boyutunu ve yoğunluğunu artırmaktır. Bir markanın başarısı her şeyden önce, mevcut müşterisini sadık müşteri haline getirebilme yeteneğine bağlıdır. Sadık müşteri, rakip ürünlerin pazara girmesine ve yerleşmesine bile engel olabilir (sadakat artırmaya yönelik: frequent-buyer programları, müşteri kulüpleri, kartlar ve veri tabanına dayalı her türlü pazarlama etkinliğinin amacı birebir ilişkiyi güçlendirmektir).

71 MARKA İLETİŞİMİ

72 SINIR TANIMAYIN

73 ESNEK OLUN

74 BEKLENMEYENİ YAPIN

75 KURALLARA YAPIŞMAYIN

76 İYİ BİR GİRİŞ YAPIN

77 FIRSATLARI DEĞERLENDİRİN

78 KENDİ DÜNYANIZI YARATIN

79 ENERGIZE YOUR BUSINESS

80 TIME SHALL NOT LIMIT YOU

81 BÜYÜK DÜŞÜNÜN

82 YA DA BÜYÜK DÜŞÜNÜN!

83 TÜKETİCİLERİ YANINIZA ALIN

84 BIRAKIN ÜRÜNÜ DENESİNLER

85 DOĞRU MESAJI BAŞKA NEREDE VEREBİLİRİM?

86 DOĞRU MESAJI BAŞKA NEREDE VEREBİLİRİM?

87 AMA MUTLAKA DOĞRU YERDE OLUN

88 SİNERJİ YARATIN

89 ALTERNATİFLERİ YAKALAYIN

90 DİJİTALİ ATLAMAYIN

91 KİME HİTAP ETTİĞİNİZİ İYİ DÜŞÜNÜN

92 AMA LÜTFEN ABARTMAYIN

93 Marka Değeri Ölçümü Tam olarak ölçülemese bile, yaklaşık bir tahmin yapılabiliyor. 1. Marka adını taşıyan her temel ürün pazarının gelirleri belirleniyor. (Mevcut ciro ve karlılık hesaplanıyor. 2. Bu kazançlar * Markaya ait olanlar * Fabrikalar ve ekipman gibi sabit varlıklar * Çalışanlar, sistemler, süreçler ve patentler gibi intangible varlıklara bölünüyor. 3. Kazançlardan markaya ait olanlar toplanıyor.

94 Marka Değeri Ölçümü - Örnekler Interbrand s World Most Valuable Brands The EquiTrend Study The Techtel Study of High-Technology Brands

95 Türkiye nin En Değerli Markaları Marka değerlendirme kuruluşu İngiliz Brand Finance tarafından yürütülmüş bir çalışmadır.

96 Interbrand Listesi 2011

97 Interbrand Listesi 2011

98 Türkiye nin Dünya Markaları Beko Vestel Mavi Jeans Turkcell Ülker Evyap

99 Türkiye nin Dünya Markaları İstanbul Milli Takım Galatasaray Hidayet Türkoğlu, İbrahim Kutluay, 12 Dev Adam, İlhan Mansız,

100 Efsane Markalar Tüketicinin gönlünde taht kurabilen, ve güçlü marka kimlikleriyle, uzun yıllar, dünyanın her yerinde fanatik tüketiciler yaratmayı başaran markalardır.

101 Efsane Markalar Coca Cola Marlboro Nike Harley Davidson Absolut

102 Marka İletişimi BİR MARKANIN İLETİŞİMİNDEKİ İDDİA, AŞAĞIDAKİ PLATFORMUN ALANLARINDAN BİRİNE ODAKLANIR Tavır Alan/Coğrafya Rol Nike/Just do it Tekirdağ Rakısı Eczacıbaşı/ Arçelik/Hayata Milka/Alplerden süt Sanat, Kültüre katkı Rama/Daha fazla süt Becel/Kalp sağlığı L oreal/çünkü ben buna değerim Ürün Özelliği Rasyonel Yarar Duygusal Yarar

103 Marka ve Siz Güçlü markalar tüketiciyi kendilerinden daha büyük bir varlığa bağlar. Tüketici markayla birçok anlamı bütünleştirir. Büyük markalar tüketiciler üzerindeki etkilerini anlayan markalardır. Something Bigger Kodak: Immortality Emotional in Benefit Kodak: Warm memories Functional Benefit Kodak: Color won t fade Attributes Kodak: Good, sharp color. Maslow Piramidi

104 Marka Konumlandırma ve Marka Vaadi

105 Birinin zihninde yer etmenin en kolay yolu ilk olmaktır. Eğer ilk olamıyorsanız, kendinizi ilklere imza atan ürünler karşısında konumlayacak bir yer bulmalısınız. Jack Trout

106 Ürün sorgulaması Önerme Hedef kitleyi anlama Ürüne Özgü olan Tüketiciyi harekete geçiren Rekabetten ayrıştırıcı Rekabetin çözümlenmesi

107 Marka Konumlandırmasına Giderken Marka konumlamasına giden stratejik yolda odaklanmayı sağlayan doğru soruları sormak önemli. Marka Konumu Neredeyiz? Neden buradayız O noktaya doğru gidiyor muyuz? Nerede olabilirdik Ön test, izleme O noktaya nasıl ulaşabiliriz Reklamın rolü; Reklam stratejisi Satış ve pazarlama amaçları

108 Marka Konumlandırma Marka Kimliği --> Marka İletişiminde kullanılacak birçok özellik. Marka Konumlaması --> Odaklanma. Duygusal Fayda Son Fayda Fiziksel Fayda Emotional Self expressive Destekler Marka Physical benefit benefit benefit Reason why Pantene Saçı kökünden Sağlıklı saç Kendinize Pro-vitamin ucuna besler parlar güveniniz artar Volvo Emniyetli Çocuklarım İyi babayım Testler araba güvende Sana Besleyici Sağlıklı İyi anneyim Testimonial margarin çocuklak İmar Bankası Dövizinize Çok kazanmanın Akıllı seçim 20 yıldır istikrarlı yüksek faiz keyfi olarak en yüksek

109 Marka Vaadi Ürünü / markayı farklılaştıran noktaya işaret eder. Mesajı odaklıdır / tektir. Tüketiciye kendini özdeşleştireceği bir dünya / rol / format sunar. Tüm planlama döngüsünden çıkan damıtılmış tek bir önermedir. Marka değerini artırır / pekiştirir.

110 Reklamın Katkısı Farklı iletişim tekniklerinin ticari faaliyet açısından önemi % Çok Oldukça Orta Tüketiciye yönelik reklam Halkla ilişkiler Satış teşvik kampanyaları Doğrudan pazarlama Satış kanallarına yönelik reklam Sponsorluk 15 3 Kaynak: IPA Araştırması (1998)

111 MARKALARIN ANALİZİ Geçmişten Devam Eden Markalar Marka Gripin Madlen Vefa Bozası Hacı Bekir Kuru Kahveci Mehmet Efendi Çamlıca Gazozu Güneş Gazetesi Rebul Memo Altın Damlası Alaska Frigo Pe-re-ja Goya Markiz Güneş Gırgır Sektörü İlaç Çikolata Boza Lokum Kahve Gazoz Gazete Kolonya Dondurma Kolonya Dondurma Koolonya Ayakkabı Çikolata Deterjan Süpürge

112 Sonuç Olarak

113 Başarılı ve kalıcı bir marka oluşturmak; - Sürekli çaba - İnanç - Para İstikrar gerektirir. Güçlü markalar kalıcıdır. Markalarda kalıcılığı reklam yaratır. Reklam mucize yaratamaz. İyi bir ürün olmadan başarılı bir marka yaratmak imkânsızdır. Eğer markalar beslenir, geliştirilir ve yeniliğe açık hale getirilirse, o zaman yaşam döngüsü teorisi geçersiz hale gelebilir. (Coca-Cola, Kodak, Goodyear, Levi s, Sony buna örnektir).

114 Atöyle Çalışması Görev Hedef : Hilton ParkSA markasının iletişimi için mevcut kanalları değerlendirmek ve yeni kanallar önermek. : Otelin müşteri potansiyelini yeni iş gezisi için seyahat edenlerle artırmak. Strateji : «Türkiye nin en iyi business oteli» algısını pekiştirecek yeni iletişim mecraları, kanalları geliştirmek.

115 Atölye Çalışması 20 dak. 20 dak. 20 dak. 5 dak. / grup Bireysel / Takım Olarak Hep Birlikte Takım Olarak Hep Birlikte İçgörü Toplama Fikirleri Konsept Grup Süzme Geliştirme Sunumu Canlı gözlem: İletişim materyallerini inceleyin (föy, web, vb.) Hedef kitlesini gözden geçirin ve onlara nasıl/nerede/hangi kanallar ile ulaşabileceğinizi düşünün. Öne çıkarılabilecek marka değerlerini belirleyin. Potansiyel belirleme: Odaklı gruplandırma: Yönetime sunalım... Benzer fikirleri gruplayın. 3 ana grup üzerine daha Her gruptan 1 gönüllü ile sunun. Uygun olmayanları detaylı çalışın. eleyin. 3 ana grup oluşturun.

116 Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.

117 Teşekkürler :)

Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle

Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle TANIŞALIM ve BEKLENTİLER 1973, İstanbul Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 91 İstanbul Üniversitesi / İngilizce İktisat 95 Oklahoma State University / MBA 97 Pazarlama

Detaylı

Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle

Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle TANIŞALIM ve BEKLENTİLER 1973, İstanbul Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 91 İstanbul Üniversitesi / İngilizce İktisat 95 Oklahoma State University / MBA 97 Pazarlama

Detaylı

Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle

Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle Keyifli ve Verimli Bir Gün Olması Dileğiyle TANIŞALIM ve BEKLENTİLER 1973, İstanbul Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 91 İstanbul Üniversitesi / İngilizce İktisat 95 Oklahoma State University / MBA 97 Danışman

Detaylı

Sponsorluğunuzu Ölçmeye Hazır mısınız?

Sponsorluğunuzu Ölçmeye Hazır mısınız? Sponsorluğunuzu Ölçmeye Hazır mısınız? Burçin Bakkaloğlu KMG YK Üyesi Koordinatör Türk Sporu Sponsoruyla Buluşuyor 5 Aralık 2006, Hilton Convention Center, İstanbul Tüketiciye Sponsorluk Nedir Sorusu Anlamlı

Detaylı

MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016

MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 1 ) Aşağıdakilerden hangisi marka sponsorluğu seçenekleri arasında yer almaz? Aracı markası Lisans Üretici markası Çeşitlendirilmiş marka Ortak marka 2 )

Detaylı

MARKA YÖNETİMİ Markanın Konusu, Çeşitleri ve Temel Kavramlar

MARKA YÖNETİMİ Markanın Konusu, Çeşitleri ve Temel Kavramlar MARKA YÖNETİMİ Markanın Konusu, Çeşitleri ve Temel Kavramlar Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Marka Performansı Aynı ya da farklı, çeşitli niteliklerde

Detaylı

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir.

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. Hızla artan iletişim olanakları karşısında hedef kitleye en etkin şekilde ve doğru kanaldan ulaşmanın

Detaylı

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir.

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ İLETİŞİM NEDİR? İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. -SÖZLÜ -SÖZSÜZ *İletişimden Söz Edebilmek

Detaylı

MARKA KİMLİĞİ ve MİMARİSİ

MARKA KİMLİĞİ ve MİMARİSİ MARKA KİMLİĞİ ve MİMARİSİ MARKA KİMLİĞİ VE ÖĞELERİ Kimlik, markayı diğerlerinden ayırt eden, markanın ethos, hedef ve değerlerini yansıtan farklılaştırıcı çerçeve olarak tanımlanır. Kimlik yaklaşımında

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

Dijital Pazarlama Ajansı

Dijital Pazarlama Ajansı Ocak 2018 Strateji ve Hizmetler Dijital Pazarlama Ajansı Eda Kara Marketing Director Reklam taktikleri ve dijital çözümler İçindekiler 4 01 Hakkımızda Naapsak Sosyal Medya Ajansı hakkında merak 04 Müşteriler

Detaylı

PERSONEL İYİLEŞTİRME EĞİTİM VE MARKALAŞMA PLANI

PERSONEL İYİLEŞTİRME EĞİTİM VE MARKALAŞMA PLANI 2014-2015 YILI PERSONEL İYİLEŞTİRME EĞİTİM VE MARKALAŞMA PLANI A.Hakan BAŞARAN 2 1 - DANIŞMANLIK STRATEJİSİ MARKANIN İNCELENMESİ Markanın geldiği nokta analiz edilerek kendi içindeki mevcut durumu belirlemek,

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama.

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Değişim Yayınları. - Eser, Z. & Korkmaz, S. (2011). Pazarlamaya

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Konumlandırma

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ 1 M.İ.Y. ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ Kitlesel pazarlamanın gittikçe pahalı bir müşteri kazanma yolu olması Pazar payının değil müşteri payının önemli hale gelmesi Müşteri memnuniyeti

Detaylı

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN Stratejik Pazarlama Planlaması Tolga DURSUN 1 İŞLETME YÖNETİM SÜRECİ PLANLAMA UYGULAMA DENETLEME o Amaçları Belirleme o Strateji ve taktikleri belirleme Örgütleme Kadrolama Yürütme Performans sonuçlarını

Detaylı

Marka İletişimi ve Pazarlama

Marka İletişimi ve Pazarlama Marka İletişimi ve Pazarlama F. Meriç Dirik Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş. meric.dirik@mikrobilgi.com.tr Marka: Ürünün ruhu Marka İletişimi: Ürünün hayatı Pazarlama: Ürünün sosyal hayatı Reklam: Ruhunu

Detaylı

Dijital Pazarlama Türkiye de ve dünya çapında markanızın tüm dijital platformlarda yapılacak pazarlama faaliyetlerinin tümü SEO (arama motoru optimizasyonu), SEM (arama motoru pazarlaması), influencer

Detaylı

STRATEJİK MARKA YÖNETİMİ

STRATEJİK MARKA YÖNETİMİ Prof. Dr. A. Hamdi İslamoğlu İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Duygu Fırat Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi STRATEJİK MARKA YÖNETİMİ Bu çalışma Allah-u Ekber dağlarında, Çanakkale

Detaylı

Marmara Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Corporate Communication & Brand Management Program

Marmara Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Corporate Communication & Brand Management Program Marmara Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Corporate Communication & Brand Management Program Amaç Kurumsal iletişim bir kuruluşun hedeflediği kitleye

Detaylı

Stratejik Pazarlama 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin

Stratejik Pazarlama 2. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin Zengin Stratejik Pazarlama 2. Hafta Doç. Dr. Hayrettin Zengin Bölüm 2 Jenerik Pazarlama Stratejileri ve Rekabet Avantajının Sürdürülebilirliği Strateji Kavramı Strateji kavramı, belirli hedeflere belirli bir

Detaylı

Marketing Anadolu Mektep Eğitimleri. Yerel İşletmeler

Marketing Anadolu Mektep Eğitimleri. Yerel İşletmeler Marketing Anadolu Mektep Eğitimleri Yerel İşletmeler Marketing Anadolu Platformu, üretici Anadolu sanayicisine satışı artırıcı bir fonksiyon olarak pazarlama ve bileşenleri konusunda yön göstermek amacıyla

Detaylı

Tasarımda Farklılık ve Sektörel Tasarım Takipleri

Tasarımda Farklılık ve Sektörel Tasarım Takipleri Tasarımda Farklılık ve Sektörel Tasarım Takipleri Hayatın Estetiği Tasarım Rakiplerinizle Aranız Sadece Farklılığınızla Açılsın İçerik Farklılık Gereksinimi Tasarımla Farklılık Yaratmak Farklı Tasarımların

Detaylı

BÜYÜME DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİLERİ BÜYÜYEN PAZARLARIN ÖZELLIKLERI. Büyüyen Pazarların Özellikleri. XI. Bölüm

BÜYÜME DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİLERİ BÜYÜYEN PAZARLARIN ÖZELLIKLERI. Büyüyen Pazarların Özellikleri. XI. Bölüm XI. Bölüm BÜYÜME DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİLERİ Akdeniz University, Pazarlama Bölümü 17.10.2016 1 BÜYÜYEN PAZARLARIN ÖZELLIKLERI 17.10.2016 Pazarlama Bölümü 2 Büyüyen pazarlar yeni rakiplerin piyasaya

Detaylı

Pazarlama Taktikleri

Pazarlama Taktikleri Pazarlama Taktikleri Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Doğrudan posta Telepazarlama Reklâm (Walters 1992) Internet - 2 Halkla İlişkiler - Tarihçe Toplum olarak yaşam

Detaylı

HOŞGELDİNİZ. Nil Şenver ELA Sunumu

HOŞGELDİNİZ. Nil Şenver ELA Sunumu HOŞGELDİNİZ ETİK LİDER AKADEMİSİ ELA Nil Şenver ELA Sunumu Beklen

Detaylı

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu Powered by MyBilet Online yayın nedir? MyStreamTurkey teknolojisi ile, firmanız tarafından uygun bulunulan görsel içerik ile, ekibimiz tarafından firmanızın veya

Detaylı

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Proje Adı: DEODORANT KATEGORİSİ KEŞİF VE MARKA YAPILANDIRMA ARAŞTIRMASI Araştırma Şirketi: SİA INSIGHT Araştırma Veren: BEIERSDORF Ödül Alınan Kategori: İÇGÖRÜLÜ

Detaylı

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor!

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! BASIN BÜLTENİ MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! MediaCat dergisi tarafından bu yıl 8. düzenlenen Felis Ödülleri medya planlama stratejilerini ödüllendirmesinin yanı sıra bu yıl genişleyen

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

Pazarlama Taktikleri Kut 470, 16 Mart 2005. Pazarlama Taktikleri. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.

Pazarlama Taktikleri Kut 470, 16 Mart 2005. Pazarlama Taktikleri. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu. Pazarlama Taktikleri Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Doğrudan posta Telepazarlama Reklam (Walters 1992) Internet Halkla İlişkiler

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLERDE İMAJ VE SOSYAL SORUMLULUK. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLERDE İMAJ VE SOSYAL SORUMLULUK. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLERDE İMAJ VE SOSYAL SORUMLULUK Genel anlamda imaj, kişilerin bir başka kişi, obje ve kurumlar hakkında düşünceleridir. Kişi ve kuruluşlar ile ilgili görüşler ve düşüncelerin

Detaylı

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor!

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! BASIN BÜLTENİ MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! MediaCat dergisi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Felis Ödülleri ne başvurular 8 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. Başvuruda bulunmak

Detaylı

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi EDM Yönetimi FİYAT STRATEJİLERİ. CEM KÜÇÜKTEPEPINAR Temmuz 2016

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi EDM Yönetimi FİYAT STRATEJİLERİ. CEM KÜÇÜKTEPEPINAR Temmuz 2016 Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi EDM Yönetimi FİYAT STRATEJİLERİ CEM KÜÇÜKTEPEPINAR 25-30 Temmuz 2016 Herşey satın alanların ödeyeceği kadar değerlidir. Syrus Her pazarda iki enayi vardır. Biri çok az

Detaylı

REKLAM VE REKLAM YAZARLIĞI VİZE SORU VE CEVAPLARI

REKLAM VE REKLAM YAZARLIĞI VİZE SORU VE CEVAPLARI REKLAM VE REKLAM YAZARLIĞI VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 1 ) Daha samimi, daha şahsi ve nazik bir hitap şekline sahip ve bireysel ziyaretler kadar etkili olan doğrudan postalama reklam aracı Mektup

Detaylı

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir.

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital Pazarlama, rekabet avantajı için yeni kaynaklara ulaşımı

Detaylı

SPONSORLUK BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI. (Bölüm 8)

SPONSORLUK BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI. (Bölüm 8) SPONSORLUK BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI (Bölüm 8) Bu bölümde incelenecek başlıklar; 1. Sponsorluk 2. Sponsorluğun yapısal unsurları 3. Sponsorluğun temel özellikleri 4. Sponsorluğun gelişme

Detaylı

0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com

0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com 0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com Adını aldığı Ph1 gezegenin sahip olduğu 4 güneşi Kalite, Uzmanlık, Güven ve Yenilikçi olarak yörüngesine koyarak, markanızı 4 koldan saracak ve sizi gezegen savaşlarına

Detaylı

GİRİŞİMCİNİN GÜNDEMİ

GİRİŞİMCİNİN GÜNDEMİ GİRİŞİMCİNİN GÜNDEMİ Girişimcinin Gündemi GİRİŞİMCİLER VE KOBİ LER AÇISINDAN MARKA VE ÖNEMİ Günal ÖNCE Günümüzde markalara, Amerikan Pazarlama Birliği nin tanımladığının yanı sıra sadece sahip oldukları

Detaylı

YARATICI DÜŞÜNME & İNOVASYON MİCRO MBA PROGRAMI

YARATICI DÜŞÜNME & İNOVASYON MİCRO MBA PROGRAMI YARATICI DÜŞÜNME & İNOVASYON MİCRO MBA PROGRAMI Approved Centre İstanbul Business School programları dünyanın önde gelen yetkilendirme kuruluşu PEARSON tarafından akredite edilmiştir. Aldığınız dersleri

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLER ve SPONSORLUK. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLER ve SPONSORLUK. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLER ve SPONSORLUK Günümüzün bilgi ve iletişim çağında, ulusal ve uluslar arası rekabet ortamında rakipler arasında ön plana çıkmak, farkındalık yaratmak, hedef kitlelerle

Detaylı

Google Görüntülü Reklam Ağı.Hedefleme

Google Görüntülü Reklam Ağı.Hedefleme Google Görüntülü Reklam Ağı.Hedefleme seçenekleri. Hedefleme seçeneğiniz. Google Görüntülü Reklam Ağı Nedir? (GDN), reklamlarınızı yerleştirebileceğiniz reklam alanlarına sahip web sitesi ağıdır, ilgi

Detaylı

3. Hafta Ar-Ge Yönetimi Yeni Ürün İnnovasyon

3. Hafta Ar-Ge Yönetimi Yeni Ürün İnnovasyon 3. Hafta Ar-Ge Yönetimi Yeni Ürün İnnovasyon Ar-Ge Nedir? Araştırma, var olan bilgiye kullanılabilir ve kanıtlanabilir nitelikte yeni bilgiler eklemek amacını güden sistemli bir incelemedir. Araştırma

Detaylı

PAZARLAMA YÖNETİMİ Şubat 2018

PAZARLAMA YÖNETİMİ Şubat 2018 Şubat 2018 Geçmişten günümüze pazarlama hangi evrelerden geçti? Pazarlama stratejisinin adımları nelerdir? Tüketici çeşitleri ve satın almaya etki eden faktörler nelerdir? Pazarlama yönetiminde trendler

Detaylı

PAZARLAMA YÖNETİMİNDE SATIŞ PROMOSYONU

PAZARLAMA YÖNETİMİNDE SATIŞ PROMOSYONU PAZARLAMA YÖNETİMİNDE SATIŞ PROMOSYONU Tutundurma karmasının tekrar hatırlayacak olursak Satış promosyonu, tutundurma karmasının bir bileşenidir. Tutundurma elemanları: 1. Reklam, 2. Halkla ilişkiler (PR),

Detaylı

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm DÜNDEN BUGÜNE ÜNİVERSİTELER

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm DÜNDEN BUGÜNE ÜNİVERSİTELER İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm DÜNDEN BUGÜNE ÜNİVERSİTELER 1. GİRİŞ... 2 1.1. Üniversite Kavramı... 3 1.2. Üniversitelerin Tarihsel Gelişimi ve İlk Üniversiteler... 4 1.3. İkinci Nesil Üniversiteler (Humboldt

Detaylı

Dijital Pazarlama Türkiye de ve dünya çapında markanızın tüm dijital platformlarda yapılacak pazarlama faaliyetlerinin tümü SEO (arama motoru optimizasyonu), SEM (arama motoru pazarlaması), influencer

Detaylı

- Müşteri odaklı hizmet üretmek ve müşterilerle etkili iletişim kurma yöntemleri konusunda bütünsel bir bakış açısına sahip olacaklar,

- Müşteri odaklı hizmet üretmek ve müşterilerle etkili iletişim kurma yöntemleri konusunda bütünsel bir bakış açısına sahip olacaklar, İşletme ve yöneticilerine koçluk danışmanlık hizmetleri Bu program sonunda katılımcılar; - Hizmet sektörünün ve mağazacılığın özellikleri, hizmette ve müşteriye yaklaşımdaki değişmeler ve geleceğin mağazacılık

Detaylı

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ Yenileşim süreci içinde olan bir firmada aşağıda yer alan temel ölçütler aranır. A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ 1-LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda

Detaylı

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com İnteraktif Pazarlama Stratejimiz amaç Neden İnteraktif Pazarlama? Günümüz Dünyasında internet, hızlı bilgi paylaşımı ve iletişimin yanısıra, pazarlama ve satış alanında çok ciddi avantajlar geliştirmiştir.

Detaylı

21.Yüz Yıl İş Hayatını Anlamak & Satışta Başarıyı Yakalamak

21.Yüz Yıl İş Hayatını Anlamak & Satışta Başarıyı Yakalamak 21.Yüz Yıl İş Hayatını Anlamak & Satışta Başarıyı Yakalamak Konuşmacı: İlhan Ürkmez Danışman, Yazar, Yönetici Koçu, Profesyonel Konuşmacı ve Eğitim Uzmanı Doğru anahtarla her şeyi, yanlış anahtarla hiç

Detaylı

Stratejik Planlamada İletişimin Önemi

Stratejik Planlamada İletişimin Önemi Stratejik Planlamada İletişimin Önemi STRATEJİ nedir? Şirketin amaç ve hedeflerini belirler Amaç ve hedefleri hangi amaçlarla nasıl ulaşılacağını gösterir Şirketin içinde bulunduğu pazarı ve çevresini

Detaylı

MEDYA ENERJİ 2018 MEDYA SETI TANITIM DOSYASI. Dünyanın önde gelen petrol, doğalgaz ve jeotermal enerji haber platformu.

MEDYA ENERJİ 2018 MEDYA SETI TANITIM DOSYASI. Dünyanın önde gelen petrol, doğalgaz ve jeotermal enerji haber platformu. MEDYA ENERJİ 2018 MEDYA SETI TANITIM DOSYASI Dünyanın önde gelen petrol, doğalgaz ve jeotermal enerji haber platformu www.medyaenerji.com MEDYA ENERJİ - 2018 MEDYA SETI TANITIM Petrol, Doğalgaz ve Jeotermal

Detaylı

REM - Derin Demografi Konferansları

REM - Derin Demografi Konferansları TÜKETİCİ İHANET HANET VE SADAKAT ÜZERİNE REM - Derin Demografi Konferansları Mayıs -2006t Tüketici kral değildir İhtiyaçlarını farketmez; farketse de kolay kolay söylemez Rasyonel değildir, bir çok duygusal

Detaylı

Pazarlama terimi günümüzde oldukça yaygın, ancak farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Bazıları için pazarlama, satış ile eş anlamlı olup, bir ürünü

Pazarlama terimi günümüzde oldukça yaygın, ancak farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Bazıları için pazarlama, satış ile eş anlamlı olup, bir ürünü 5.Ders Pazarlama terimi günümüzde oldukça yaygın, ancak farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Bazıları için pazarlama, satış ile eş anlamlı olup, bir ürünü överek kapı kapı dolaşarak satış yapanları akla

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ Birinci Bölüm : Müşteri İlişkileri Yönetimi: Tanımı, Kapsamı ve Önemi Hazırlayan ÖĞR. GÖR. Hamza CORUT İŞLEYİŞ AŞAMALARI Birinci Aşama: İçerik Sunumu İkinci Aşama: İçeriğin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Unvanı: Prof. Dr. Tel: (0532) 3771375

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Unvanı: Prof. Dr. Tel: (0532) 3771375 Adı Soyadı: İZZET BOZKURT ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Unvanı: Prof. Dr. Tel: (0532) 3771375 Doğum Tarihi: 23.07.1966 izzet.bozkurt@gmail.com Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Gazetecilik ve Halkla

Detaylı

SHARKUTERİ MEDYA Genel Sunum 2016

SHARKUTERİ MEDYA Genel Sunum 2016 SHARKUTERİ MEDYA Genel Sunum 2016 STRATEJİK DİJİTAL MEDYA PLANLAMA MEDYA SATIN ALMA SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ KREATİF TASARIM ÇALIŞMALARI Stratejik Planlama Nedir? Dijital, gerçek zamanlı, tam detaylı ve

Detaylı

Ajans Sunumu İstanbul, 2015

Ajans Sunumu İstanbul, 2015 Ajans Sunumu İstanbul, 2015 Biz Kimiz? Dijital dünyanın afacanları, sorunlarınızın çözüm ortaklarıyız. Minik ofisimize sığdırdığımız kocaman dünya ile deli dolu, enerjik bir ekibiz. Tüm bu enerjimizi,

Detaylı

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli Bölüm 6 Pazarları ve Satın alma Davranışı Bölüm Amaçları davranış modelinin unsurlarını öğrenmek davranışını etkileyen başlıca özellikleri belirtmek Alıcı karar sürecini açıklamak Satın Alma Davranışı

Detaylı

Pazarlama Karması BBY 401, 8 Kasım 2006. Pazarlama Karması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr

Pazarlama Karması BBY 401, 8 Kasım 2006. Pazarlama Karması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Karması Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Karması Tanım Kurumun hedef pazarına ve belli amaçlarına ulaşmasını destekleyecek olan unsurların planlanmış

Detaylı

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Proje Adı: TÜKETİCİ İÇGÖRÜSÜ VE MARKA KONUMLANDIRMA ARAŞTIRMASI Araştırma Şirketi: ERA RESEARCH & CONSULTANCY Araştırma Veren: İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. VE TİC.

Detaylı

Halkla İlişkiler, Danışmanlık, Yaratıcı Çözümler, Proje Geliştirme ve Satış Danışmanlığı

Halkla İlişkiler, Danışmanlık, Yaratıcı Çözümler, Proje Geliştirme ve Satış Danışmanlığı Halkla İlişkiler, Danışmanlık, Yaratıcı Çözümler, Proje Geliştirme ve Satış Danışmanlığı BİZ KİMİZ? 20 yılı aşan halkla ilişkiler, medya, kurumsal iletişim, reklam, pazarlama ve satış sektöründeki deneyimlerini

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: 3 İşletme bir ekonomik kuruluştur. 3 İşletme bağımsız bir kuruluştur. 3 İşletme sosyal bir kuruluştur. 3 İşletme

Detaylı

CRM Müşteri İlişkileri Yönetimi

CRM Müşteri İlişkileri Yönetimi CRM Müşteri İlişkileri Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Fazlı YILDIRIM fazli.yildirim@okan.edu.tr Oda: C522 www. fazliyildirim.com BIS364 Rekabet Avantajı İçin ç Müşteri ş İlişkileri Yönetimi Abdullah BOZGEYİK CRM

Detaylı

Pazarlamanın Önemi. Toplumsal açıdan önemi. İşletmeler açısından önemi. Para Uzmanlık Pazar - 1. BBY 465, 6 Ekim 2015

Pazarlamanın Önemi. Toplumsal açıdan önemi. İşletmeler açısından önemi. Para Uzmanlık Pazar - 1. BBY 465, 6 Ekim 2015 Pazarlamanın Önemi Toplumsal açıdan önemi Para Uzmanlık Pazar İşletmeler açısından önemi - 1 Pazarlamanın Topluma Sağladığı Katkılar Toplumun gereksinim ve isteklerini karşılama hizmeti görür Ekonomik

Detaylı

herkesin bir reklamı olmalı

herkesin bir reklamı olmalı bilgi@herkesinreklami.com www.herkesinreklami.com herkesin bir reklamı olmalı herkesin bir reklamı olmalı Günümüzde reklam ve tanıtım gibi faaliyetlerin öneminin herkes farkında. Ancak çok zaman bu işler

Detaylı

Street Smart Marketing

Street Smart Marketing Tek bir hedef için tasarlanmış kamu hizmeti şirket programları. Başarı. Street Smart Marketing Müşterilerinizi cezbeden pazarlama kampanyaları 30 yıllık deneyim Tasarlarız. Yakalarız. İlerleriz. 1.4 milyon

Detaylı

HEDEF PAZAR SEÇİMİ STRATEJİLERİ

HEDEF PAZAR SEÇİMİ STRATEJİLERİ HEDEF PAZAR SEÇİMİ STRATEJİLERİ Farklılaştırılmamış Pazarlama ya da TÜM PAZAR stratejisi ; Yoğunlaştırılmış Pazarlama ya da TEK BÖLÜM stratejisi ; Farklılaştırılmış Pazarlama ya da ÇOK BÖLÜM stratejisi.

Detaylı

8. DERS: MÜŞTERİ GÜÇLENDİRİCİLERİ: PAZARLAMA

8. DERS: MÜŞTERİ GÜÇLENDİRİCİLERİ: PAZARLAMA 8. DERS: MÜŞTERİ GÜÇLENDİRİCİLERİ: PAZARLAMA 8. DERS: MÜŞTERİ GÜÇLENDİRİCİLERİ: PAZARLAMA Pazarlama ve Satış arasındaki temel farklar Piyasa bilgilerini iş kararları vermek için kullanmak Pazar segmentasyonlarını

Detaylı

1 )Herhangi bir iletişim kanalı yardımıyla farklı ortamlarda bulunan kaynak ve alıcının gerçekleştirdiği iletişime ne ad verilir?

1 )Herhangi bir iletişim kanalı yardımıyla farklı ortamlarda bulunan kaynak ve alıcının gerçekleştirdiği iletişime ne ad verilir? 1 )Herhangi bir iletişim kanalı yardımıyla farklı ortamlarda bulunan kaynak ve alıcının gerçekleştirdiği iletişime ne ad verilir? Görsel iletişim Yüz yüze iletişim Sözsüz iletişim Sözlü iletişim Araçlı

Detaylı

Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri

Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri SÜRDÜRÜLEBİLİR ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI 12 NİSAN 2016 ELAZIĞ Erol ÖZTÜRK Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü

Detaylı

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır Büyük düşün... David Avrin Bugün dünyada en çok talep gören İş Dünyası Pazarlama/Markalaştırma Konuşmacısı olan DAVİD AVRİN, Görünürlük Koçu olarak tanınır. Şaşırtıcı derecede eğlenceli bir tarzı olan

Detaylı

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi Bölüm 3 Dış Çevre Analizi 1 2 Çevre Analizi Ç E V R E A N A L İ Z İ D I Ş Ç E V R E İ Ç Ç E V R E Genel / Uzak Dış Çevre Analizi Sektör / Yakın Dış Çevre Analizi İşletme İçi Çevre Analizi Politik Uluslararası

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama.

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Değişim Yayınları. - Kotler, Philip & Armstrong, Gary

Detaylı

Web 2.0 ve E-Pazarlama

Web 2.0 ve E-Pazarlama Web 2.0 ve E-Pazarlama Yaşar Tonta, Orçun Madran ve Umut Al tonta@hacettepe.edu.tr omadran@baskent.edu.tr umutal@hacettepe.edu.tr -1 Pazarlamanın Hedefleri Kaliteli hizmet Süreklilik Güven Müşteri memnuniyeti

Detaylı

Satış Reklam Dağıtım İkna etme İnsanları kandırma becerisi Satış kolaylaştırıcı faaliyetler 9/28/2015

Satış Reklam Dağıtım İkna etme İnsanları kandırma becerisi Satış kolaylaştırıcı faaliyetler 9/28/2015 Pazarlamanın Konusu ve Kapsamı Pazarlamanın Gelişimi, Pazarlama Anlayışı ve Toplumsal Pazarlama Anlayışı Pazarlama İle İlgili Son Gelişmeler Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri.

Detaylı

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 7- Organik Tarım Pazarlaması

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 7- Organik Tarım Pazarlaması Eco new farmers Modül 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 7- Organik Tarım Pazarlaması Modul 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 7 Organik üretimde pazarlama www.econewfarmers.eu Bu bölümde organik ürünlerin kavramları,

Detaylı

Gayrimenkulde Hedef 12!

Gayrimenkulde Hedef 12! Gayrimenkulde Hedef 12! HAKKIMIZDA HAKKIMIZDA Kurumsal Kurucu Ortaklar, Bankacılık Ve Finans Sektörü İş Tecrübelerini, Gayrimenkul Sektörü İş Tecrübeleri İle Biraraya Getirerek, İnovatif Bir Konsept İle

Detaylı

1. Kurumsal İletişim ve Kurumsal Marka Yönetimi. 2. Stratejik Yönetim ve Kurumsal İletişim. 3. Kurum Kimliği, Kültürü ve İmajı

1. Kurumsal İletişim ve Kurumsal Marka Yönetimi. 2. Stratejik Yönetim ve Kurumsal İletişim. 3. Kurum Kimliği, Kültürü ve İmajı 1. Kurumsal İletişim ve Kurumsal Marka Yönetimi 2. Stratejik Yönetim ve Kurumsal İletişim 3. Kurum Kimliği, Kültürü ve İmajı 4. Kurumsal Tasarım ve Görsel Kimlik 1 5. Kurumsal İletişimin Fonksiyonları

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Pazarlama

Sosyal Ağlar ve Pazarlama Sosyal Ağlar ve Pazarlama Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr BBY 401, 17 Aralık 2013-1 Pazarlamanın Hedefleri Kaliteli hizmet Süreklilik Güven Müşteri memnuniyeti Pazar payını korumak/artırmak Bağlılığı artırmak

Detaylı

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC)

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Kontrol Fonksiyonu Gerçekleştirilmek istenen amaçlara ne ölçüde ulaşıldığını belirlemek, planlanan amaçlar (standartlar), ile

Detaylı

HİZMETLERİMİZ HAKKINDA

HİZMETLERİMİZ HAKKINDA HİZMETLERİMİZ HAKKINDA Avraska İş Geliştirme ve Yönetim Danışmanlığı Ltd.Şti. İstanbul, Temmuz 2015 Yeni rekabet sadece firmaların fabrikalarda ürettikleri ürünler arasında değil; fabrika çıktılarına ambalaj,

Detaylı

Markalama Strateji ve Taktikleri 2. PROF.DR. FUNDA SAVAŞ GÜN 06. Kasım 2009

Markalama Strateji ve Taktikleri 2. PROF.DR. FUNDA SAVAŞ GÜN 06. Kasım 2009 Markalama Strateji ve Taktikleri 2 PROF.DR. FUNDA SAVAŞ GÜN 06. Kasım 2009 Marka Yönetimi Açısından Kişilik İşletmeler değişiyor. İç değerler önem kazanıyor. Kilit sorun Markaya hayat veren bir kavram

Detaylı

KURUMSAL İLETİŞİM YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 13

KURUMSAL İLETİŞİM YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 13 KURUMSAL İLETİŞİM YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 13 ÜNİTE 13 KURUMSAL İLETİŞİM VE MARKA Zihinsel çağrışımlar yaratarak ayırt edici özelliği ile paydaşların gözünde farkındalık ve farklılık yaratan marka günümüzde

Detaylı

8. Araştırmacılar Zirvesi, 9-10 Kasım 2004

8. Araştırmacılar Zirvesi, 9-10 Kasım 2004 , Biz araştırmacılar müşterilerimizin pazarlama, satış çabalarına destek olmak için varız... Tüketiciye odaklanma : Davranışlarının ardındaki nedenleri anlamak Onlara doğru mesajları iletmek Onları etkilemek

Detaylı

Bütünleşik Pazarlama İletişimi. Melis Çetinkaya Keşan 4 Ağustos 2012

Bütünleşik Pazarlama İletişimi. Melis Çetinkaya Keşan 4 Ağustos 2012 Bütünleşik Pazarlama İletişimi Melis Çetinkaya Keşan 4 Ağustos 2012 Melis... Ya siz? Eğer... Tüketici bizi aynen anlasaydı, Dünyada bir tek biz olsaydık, Sonsuz para olsaydı... Ama Tüketicinin anladığı

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Bölümlendirme

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 2.DERS İnsan Kaynakları Yönetiminin günümüz organizasyonları için önemi 21. YÜZYILDA REKABETİN DİNAMİKLERİ KÜRESELLEŞME

Detaylı

11/3/2014. Mal, Hizmet ve Deneyimler Mal ve Hizmet kararları Hizmet Pazarlaması Marka Stratejileri

11/3/2014. Mal, Hizmet ve Deneyimler Mal ve Hizmet kararları Hizmet Pazarlaması Marka Stratejileri Mal, Hizmet ve Deneyimler Mal ve Hizmet kararları Hizmet Pazarlaması Marka Stratejileri Kullanılan Kaynaklar: -Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi -Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak,

Detaylı

Merhaba! Karşınızda Pisano;

Merhaba! Karşınızda Pisano; Merhaba! Karşınızda Pisano; Pisano, firmanızın müşteri ilişkilerini yönetmesine odaklanmış mobil çözümler sunar. Pisano ürünleri, işletmenizi mutlu ve sadık müşterilerle doldurmanın en hızlı ve en akıllı

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 1 ) ve hizmetleri üreticiden tüketiciye ulaştıran kişi ve kuruluşlara ne ad verilmektedir? Yöneticiler Tasarımcılar Aracılar Müteşebbisler Tedarikçiler

Detaylı

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 7 Mart 2014

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 7 Mart 2014 Haşmet GÖKIRMAK Yard. Doç. Dr. 7 Mart 2014 Pazarlama nedir? Piyasa ve Müşteri İhtiyaçlarının Anlaşılması Müşteri Odaklı Pazarlama Stratejisi Bütünleşmiş Pazarlama Plan ve Programının Hazırlanması Müşteri

Detaylı

I.TÜRK SPORU SPONSORUYLA BULUŞUYOR KONFERANSI

I.TÜRK SPORU SPONSORUYLA BULUŞUYOR KONFERANSI I.TÜRK SPORU SPONSORUYLA BULUŞUYOR KONFERANSI Ankara-2006 DELİLİK NEDİR? DELİLİK; Aynı şeyleri tekrar tekrar yapmak Ama farklı sonuçlar beklemektir Sponsorluğu daha iyi anlayabilmek için onun

Detaylı

Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!!

Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!! Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!! Ülker Çikolata ya yeni bir lezzet katarak fark yaratmaya var mısın? Bu çalışmada sizlerden Ülker Çikolata ya yeni bir lezzet katacak yepyeni

Detaylı

Pazarlama Karması BBY 401, 2 Kasım Pazarlama Karması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Pazarlama Karması BBY 401, 2 Kasım Pazarlama Karması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Pazarlama Karması Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Karması (Marketing Mix) Tanım Kurumun hedef pazarına ve belli amaçlarına ulaşmasını destekleyecek olan unsurların

Detaylı

Pazarlama Karması BBY 401, 1 Kasım Pazarlama Karması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Pazarlama Karması BBY 401, 1 Kasım Pazarlama Karması. Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Pazarlama Karması Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Karması (Marketing Mix) Tanım Kurumun hedef pazarına ve belli amaçlarına ulaşmasını destekleyecek olan unsurların

Detaylı

Görüntülü Reklamcılık neden önemlidir? Google Görüntülü Reklam Ağı. Önemlidir? MURATOLMEZ.COM

Görüntülü Reklamcılık neden önemlidir? Google Görüntülü Reklam Ağı. Önemlidir? MURATOLMEZ.COM Google Görüntülü Ağı. Görüntülü ü cılıkneden ede Önemlidir? Program. Neden çevrimiçi reklamcılık? Müşteri Satın Alma Döngüsü Neden? Doğru hedefleme seçeneklerini belirleme i i denetleme Çevrimiçi reklamcılık

Detaylı