BISTECH Projesi Faz 2 VİOP Yol Haritası 24 Ağustos BISTECH Üye Bilgilendirme Toplantısı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BISTECH Projesi Faz 2 VİOP Yol Haritası 24 Ağustos BISTECH Üye Bilgilendirme Toplantısı"

Transkript

1 BISTECH Projesi Faz 2 VİOP Yol Haritası 24 Ağustos 2016 BIST Strateji Projeleri İlerleme Durumu Mayıs 2016

2 BISTECH Proje Kapsamı Borsa İstanbul İşlem Sistemi İşlem Öncesi Risk Sistemi Veri Yayın sistemi Gözetim Sistemi Endeks Hesaplama Veri Ambarı Takasbank Takas Sistemi (Clearing) Mutabakat Sistemi (Settlement) İşlem Sonrası Risk Yönetim Sistemi : Genium INET Trading : Genium INET Trade Guard : Genium Market Info (GMI) : SMARTS Integrity : ICS-II : DWH/MIQ : Genium INET Clearing : X-Stream CSD : Genium Risk Manager

3 BISTECH Projesi Aşamaları Faz 1 Pay Piyasası Faz 2 Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası Faz 2+ Borçlanma Araçları Piyasası Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası

4 BISTECH Projesi Mevcut Durum Faz 1 Pay Piyasası 30 Kasım 2015 Canlıya Geçiş 30 Mayıs 2016 Geçiş Sonrası İlk En Kapsamlı Sürümün Devreye Alınması

5 Faz 2 / VİOP TAKVİMİ Faz 2 Canlıya Geçiş Tarihi Hedef: 21 ya da 28 Kasım 2016 idi Riskler Yeni Hedef Tarih 20 Şubat 2017 veya 6 Mart 2017

6 Faz 2 / VİOP CANLIYA GEÇİŞ PROVALARI

7 Faz 2 / VİOP CANLIYA GEÇİŞ PROVALARI - I

8 Faz 2 / VİOP CANLIYA GEÇİŞ PROVALARI - II

9 BISTECH / NASDAQ Projesi Teşekkürler BIST Strateji Projeleri İlerleme Durumu Mayıs 2016

10 24/08/2016

11 İçerik Proje planı BISTECH test ortamı BISTECH sonrası işlevsel değişiklikler BISTECH geçişi sonrası dönemde devreye alınması planlanan değişiklikler BISTECH sonrası FIX altyapısı ile ilgili değişiklikler Partition yapısı ve FIX FIX emir gönderim limiti (throttling) Kullanıcı yetkileri Sözleşme kodları Emir ve işlem numaraları BISTECH geçişi sonrası emir tipleri Yeni özellikler Rapor formatları İşlem Öncesi Risk Yönetimi (PTRM)

12 Proje Planı «BISTECH Sistemiyle Birlikte VİOP İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar» dokümanı 05/08/2016 da yayınlanmıştır. Eylül ayında dokümanın İngilizce versiyonu da yayınlanacaktır. Faz-1 geçişi sonrasında yayınlanmış olan İşlem Terminali (TW) Kılavuzu dokümanı Faz-2 özellikleri ile güncellenmiştir. Faz 2 FIX sertifikasyon programı 11/07/2016 tarihinden itibaren başvuruları kabul etmeye başlamıştır. Hali hazırda 3 adet kurum sertifikasyon sahibi olmuştur. BISTECH Faz 2 kapsamında değişiklik yapılan diğer tüm teknik dokümanlara ve duyurulara aşağıdaki linklerden ulaşılmaktadır:

13 Proje Planı Gerçekleştirilen kullanıcı eğitimleri: Bugüne kadar mevcut VİOP temsilcilerine BISTECH işlem terminallerinin kullanımına ilişkin tüm kuralların ve detayların aktarıldığı, 5 adet uygulamalı üye temsilcisi eğitimi verilmiştir. EĞİTİMLER YER : Borsa İstanbul C Blok Eğitim Salonu Tarih Gün Saat Sınav 1. Eğitim 06/08/2016 Cumartesi 09:30 15:30 16:00-17:00 2. Eğitim 10/08/2016 Çarşamba 09:30 15:30 16:00-17:00 3. Eğitim 13/08/2016 Cumartesi 09:30 15:30 16:00-17:00 4. Eğitim 17/08/2016 Çarşamba 09:30 15:30 16:00-17:00 5. Eğitim 20/08/2016 Cumartesi 09:30 15:30 16:00-17:00 Planlanan canlıya geçiş (rehersal) testleri: Faz 1 uygulamasına benzer şekilde, bütün üyelerimizin katılımı ve gerçek ortam verileri kullanılarak gerçekleştirilecek canlıya geçiş testlerinin Ekim 2016 itibari ile başlatılması planlanmaktadır. Testlere ilişkin duyurular ve detaylar daha sonra paylaşılacaktır. BISTECH Test ortamı: 15/06/2016 tarihi itibari ile açılmıştır. After-Hours, yeni emirler, ve yeni sözleşmeler gibi sistem altyapısında yer alan tüm fonksiyonlar iş günleri 08:45-22:45 saatleri arasında test edilebilir durumdadır.

14 BISTECH Test Ortamı BISTECH Test ortamı ile ilgili kullanıcı bilgileri üyelerimiz ile paylaşılmıştır. Ek kullanıcı talepleri ya da piyasa işleyişi ile ilgili sorular için adresi kullanılmaktadır. IP Adresi TW Bağlantısı IP Adresi IP Adresi FIX Emir İletimi Port Numarası Port Numarası FIX Reference Data Üyeye Özel IP Adresi FIX Drop Copy Port Numarası Partition 1 Partition 2 Üyeye Özel 1 Üyeye Özel 2 Port Numarası Partition 1 Partition 2 Üyeye Özel 1 Üyeye Özel 2 **İşlem Öncesi Risk Yönetimi (Pre Trade Risk Management [PTRM]), test ortamında ilk etapta devreye alınmayacak olup, bu ürün test ortamına daha sonra dahil edilecektir.

15 BISTECH Test Ortamı Seans Saatleri

16 BISTECH sonrası bazı işlevsel değişiklikler Sözleşme hiyerarşisi değişecek ve yeni pazar yapılanmasına geçilecektir. Sözleşme kodlarında bazı değişiklikler olacaktır. Günlük fiyat değişim limitlerinde alt ve üst limit belirleme metodolojisi değişecektir. Özel emirler kaldırılacak, yerine «Özel işlem bildirimi» uygulaması başlatılacaktır. Emirler iptal edilmeden askıya alınarak emir defterinden çekilebilecektir. Pozisyon aktarımı (give-up) başlangıçta emir girişinde pozisyon aktarımı seçeneği dışında devreye alınacak ve Takas ekranları aracılığı ile gerçekleştirilecektir. Sözleşmeler için açık pozisyon sayısı ve açık pozisyon sayısındaki değişim gün içerisinde gerçek zamanlı olarak yayınlanmayacak; açık pozisyon sayıları günde bir kere güncellenecek ve güncellenmiş değerler veri yayın aracılığı ile de dağıtılacaktır. Fiziki teslimat süresi T+3 ten T+2 ye düşürülecektir. İşlem öncesi risk yönetimi (PTRM) uygulaması ile emir ve işlemlerden kaynaklanan riskin takibi ve kontrolü mümkün olacaktır. PTRM uygulaması kapsamında kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin kontroller, kullanıcı bazında pozisyon limitleri ve maksimum emir büyüklüğü kontrolleri, hesap bazında teminat kontrolleri ile piyasa ve sicil bazında pozisyon limiti kontrolleri yapılacaktır. Mevcut sistemdeki riskli hesap BISTECH uygulaması Üye Bilgilendirme değiştirilecektir. Toplantısı Varolan uygulama kapsamında geçerli olan risk seviyeleri, riskli durumda risk azaltıcı emir girişi ve kontrolde emir uygulamaları kaldırılacaktır.

17 BISTECH sonrası bazı işlevsel değişiklikler BISTECH sisteminde yer alan sözleşmeler teknik olarak iki farklı grupta (partition) işlem görecektir. Geçici uzlaşma fiyatları hesaplama periyodu ve metodolojisi değiştirilecektir. Opsiyon kullanım fiyatları ve ATM kullanım seviyeleri vadelere göre farklılaşabilecektir. Birikimli fiyat derinlik bilgisi (fiyat baz sorgusu), işlem terminallerinde 25 kademe olarak verilecektir. Hatalı işlem düzeltmesinde değişikliğe gidilecek, yeni yapıda emir üzerinden değil, işlem üzerinden düzeltme yapılacak ve bu düzeltmeler Takas ekranlarından yapılabilecektir. Emirler hesap bazında iletilmeye devam edecektir. Yeni sistem ile birlikte tüm VİOP hesaplarının «DE-» ile başlaması planmaktadır. Hesap atama işlemleri Takas Ekranlarından yapılacak, geçiş günü üyeye ait bütün hesaplar üyenin her bir kullanıcısına atalı durumda olacaktır. Kullanıcı ekranları aracılığı ile toplu emir iptali yapılabilecektir. FIX Order Entry kullanıcısı ile özel işlem bildirimi yapılabilecektir. «Mevcut Sözleşmeler» dosyası FIX Reference Data kullanıcıları tarafından «Security Definitions» mesajı ile alınabilecektir. Emir iletimi yapılırken üyenin kendi emir/saniye kapasitesini (kota-throttling) aşması durumda Business Message Reject mesajı dönülecektir.

18 BISTECH geçişi sonrası dönemde devreye alınması planlanan değişiklikler Normal seans yapısına ek olarak günlük işlem saatlerinin sabah (early morning) ve akşam (evening) seanslarıyla 20 saate çıkmasına imkan verecek After-Hours Trading (AHT) uygulaması, Özellikle vade sonlarında pozisyonların diğer vade ayına taşınması amacıyla yapılan işlemler düşünülerek tek bir emir ile pozisyon taşımaya imkan veren standart strateji sözleşmeleri (rollover combinations), Kullanıcılar tarafından gün içerisinde belirli limitler dahilinde oluşturulan esnek (tailor-made) sözleşmeler, Elektrik sözleşmelerinde uygulanacak olan basamaklı (cascading) sözleşmeler, Kullanıcılar tarafından 4 bacağa kadar oluşturulabilecek strateji sözleşmeleri, Günlük ve haftalık vadelerde sözleşmeler, Gün sonunda hesaplanan uzlaşma fiyatı üzerinden işlem gerçekleştirmek amacıyla kullanılacak kapanış emirleri, Bağlı emirler, Duyuru emirleri, Kapanış emirleri, Seans koşullu emirler vb.. Daha hızlı emir iletimine imkan veren OUCH protokolü, İşlem öncesi risk yönetimi uygulaması kapsamında risk grubu kontrollerinde Borsa tarafından tanımlanması mümkün olan limitler ile teminat kontrollerinde emirlere ilişkin risk hesaplaması.

19 BISTECH sonrası FIX altyapısı ile ilgili değişiklikler Mevcut VIOPFIX kullanıcı yapısı değişecek ve VIOPAPI kanalı kullanımdan kaldırılacaktır. FIX kullanıcıları, emir girişi (FIXOE), sorgu (FIXRD) ve drop copy (FIXDC) kullanıcıları olarak özelliklerine göre ayrılacaklardır. FIX Order Entry FIX protokolü ile emir iletimi, iptali, emir değiştirme, «Tailor Made» sözleşme ve kombinasyon oluşturma, özel işlem bildirimi için kullanılır. FIX Drop Copy TW, FIX ve OUCH emir iletim kanallarına ait tüm mesajların tek bir kanaldan alınması için kullanılır. FIX Reference Data Sistemden seans, pazar, enstrüman, fiyat bilgileri gibi referans verilerin alınması için kullanılır. Abonelik yapısı ile çalışır, abone olan kullanıcılara güncellemeler otomatik olarak gönderilir.

20 Partition Yapısı ve FIX BISTECH sisteminde işlem gören sözleşmeler bulundukları dayanak varlığa göre iki ayrı grupta (partition) işlem göreceklerdir. TW kullanıcıları her iki partitiona da emir gönderebilirken FIX kullanıcıları için sistemde bazı kısıtlamalar bulunmaktadır: Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Partition 1 Partition 2 AKBNK, ARCLK, EKGYO, EREGL, FBIST, GARAN, HALKB ve ISCTR dayanak varlıkları üzerine işleme açılan pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Dİğer tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Sözleşmelerin partition bilgisi FIX RD kullanıcıları tarafından «Security Definition» mesajı ile alınabilecektir.

21 FIX Emir Gönderim Limiti (throttling) BISTECH FIX sisteminde emir iletimi yapılırken üyenin kendi emir/saniye kapasitesini (kotathrottling) aşması durumda, throttling kapasitesinin büyüklüğüne göre kademeli olarak belirlenmiş büyüklükte bir arabelleğe (buffer) aktarılmakta ve izleyen saniyelik dilimlerde işlenmektedir. Arabelleğin kapasitesinin aşılması durumunda ise FIX oturumu sonlandırılmaktadır. BISTECH sisteminde yapılan güncelleme ile bu fonksiyonalite bazı değişiklikler planlanmaktadır. Bunlar; Kullanıcının emir iletim kapasitesine bağlı olarak atanan arabellek boyutu küçültülerek, maksimum büyüklükteki tek bir FIX mesajı boyutuna azaltılacaktır. (Sabit 2K) Emir iletimi yapılırken üyenin kendi emir/saniye kapasitesini (kota-throttling) aşması durumda hata açıklaması ile birlikte Business Message Reject FIX hata mesajı dönülecektir. Limit kontrolünde 100 milisaniyelik (ms.) kayan pencere yapısı kullanılmaya devam edilecektir. Limit aşımından kaynaklı FIX oturumu sonlandırılmayacaktır.

22 FIX Emir Gönderim Limiti (throttling) - 2 Limit aşımında mevcut VIOPFIX, mevcut BISTECH sistemi ve yeni geliştirmelerle devreye alınacak sistemin (yeni sistem) davranışını özetlersek; VIOPFIX BISTECH PROD FIX BISTECH PROD FIX (Q4 2016) Limit Kontrol Mekanizması 1 saniyelik pencere 100 milisaniyelik (ms.) kayan 100 milisaniyelik (ms.) kayan pencere yapısı pencere yapısı Kademeli arabellek(buffer) de Var Var Yok mesajları bekletme Arabellek boyutu Sabit 2M-byte Throttle ile Sabit 2K orantılı olarak 8/16/32K Limit aşımında BusinessMessageReject Gönderimi Yok Yok Var Limit aşımında FIX oturumunun sonlandırılması Yok Var Yok

23 Kullanıcı Yetkileri Yönetici Temsilci seviyesindeki TW kullanıcıları iki partitionda yer alan sözleşmelere ait kendi emirlerini, aynı üye altındaki diğer kullanıcıların emirlerini görebilirler, bu emirler üzerinde düzeltme ve iptal işlemi gerçekleştirebilirler. FIX DC kullanıcıları, iki partitionda yer alan sözleşmelere ait diğer kanallardan iletilen bütün emir girişleri, değişiklik ve iptallari ile ilgili mesajları alırlar. FIX OE kullanıcıları bağlı bulundukları partition da sadece kendi kullanıcılarından girilen emirler üzerinde değişiklik yapabilirler. Diğer kullanıcılara ait emirler üzerinde ise iptal işlemi gerçekleştirebilirler. BISTECH geçişinde kullanıcılara atanan FIX emir/sn hızlarının devam etmesi planlanmaktadır. VİOP için TW kullanıcı isimleri AD_SOYAD_D formatında olacaktır. İlk etapta piyasalar arası ortak kullanıcı tanımlanması düşünülmemektedir. Mevcut üye temsilcilerinin BISTECH işlem uygulamalı eğitimine katılması ve eğitim sonunda yapılan sınavı başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.

24 Sözleşme Kodları Mevcut yapıda standart sözleşmelerin sonuna eklenen S0 ve S1 kodları kaldırılacaktır, öz sermaye haline uğramış standart olmayan pay türev sözleşmeleri için ise sözleşme sonlarında N1, N2.. ifadeleri kullanılmaya devam edilecektir. BISTECH sistem geçişi ile birlikte dayanak varlık kodlarında bazı değişiklikler yapılacaktır: Eski Kod TRYUSD TRYEUR TRYUSDK XU030XM ONRPM ONRPQ Yeni Kod USDTRY EURTRY USDTRYK XU030M ONREPOM ONREPOQ

25 Emir ve işlem numaraları Mevcut yapıda emir numaraları başında tarih yer alacak şekilde YYYYMMDD formatında olup her emir değişikliğinde yeni bir emir numarası alarak artmaktadır. BISTECH sisteminde ise emir numaraları başında tarih olmadan ve emir üzerinde yapılacak değişiklikler sonucu aynı kalarak; Borsa Tarafından Gönderilen Order ID+Sözleşme ID+Alış/Satış Bilgisi ile takip edilmektedir. Sonraki günlere aktarılan emirlerde emir numaraları sabit kalacak, mükerrer emir numarası verilmesi söz konusu olmayacaktır. TW kullanıcı ekranlarında Order Book sorgusu emirlerin son halini gösterirken, ilgili emir ile ilgili yapılan bütün değişiklikler Order History sorgusu ile izlenebilmektedir. Yeni sistemde bir emrin tekilliği aşağıdaki 3 parametreye bağlıdır: i. Emrin girildiği sözleşme ii. Emrin tarafı (alış/satış) iii. Emir numarası Örnek: Emir Numarası İşlem Numarası : 5B6866C1: : 09240A

26 BISTECH geçişi sonrası emir tipleri İlk etapta eski emir tipleri bazı değişiklikler ile aynı şekilde kullanılmaya devam edecektir. Yeni emir tipleri geçiş sonrası dönemde kullanıma açılacaktır. Emir Tipi Limit Piyasa Piyasadan Limite Şarta Bağlı Emir Geçerliliği Günlük Gerçekleşmezse İptal Et Kalanı İptal Et İptal Edilene Kadar Geçerli Tarihli Mevcut sistemdeki «Piyasa, En İyi Fiyat emirleri», «Piyasadan Limite» emir tipi aracılığı ile girilebilecektir. Bu emirler, Piyasa emirleri gibi BISTECH fiyatsız Üye olarak Bilgilendirme girilen emirler Toplantısı ve karşı taraftaki sadece en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler. ***Emir tipleri ile ilgili detaylı bilgi ve örnekler BISTECH üye bilgilendirme dokümanında yer almaktadır.

27 Emir Düzeltme MEVCUT VİOP: Alan Yapılabilecek Değişiklik Öncelik Korunması Pazar Değiştirilemez - Sözleşme Değiştirilemez - BISTECH VİOP: Alan Yapılabilecek Değişiklik Öncelik Korunması Piyasa Değiştirilemez - Sözleşme Değiştirilemez - Hesap numarası Değiştirilemez - Pozisyon Kapatma Değiştirilebilir Evet Emir Yöntemleri (LMT/PYS/KAP) Sadece limit emirler piyasa emrine dönüştürülebilir. Hayır Fiyat Değiştirilebilir Hayır Miktar Sadece azaltılabilir Evet Emir Geçerliliği Değiştirilebilir Hayır Emir Türleri (KPY/GIE/KIE/SAR) Aktivasyon Fiyatı Değiştirilemez - Değiştirilebilir Geçerlilik Süresi Değiştirilebilir Evet Açıklamalar Değiştirilebilir Evet Günlük Hesap Gerçekleşmezse numarası İptal Et Kalanı İptal Et Pozisyon İptal Edilene Kadar Değiştirilebilir Geçerli Kapatma Tarihli Aynı aktivasyon fiyatında bekleyen diğer emirler arasında son sıraya yerleştirilir. Fiyat baza yazılmamış emirler için değiştirilebilir, fiyat baza yazılmış emirler için değiştirilemez. Emir Tipi Değiştirilemez - - Evet Fiyat Değiştirilebilir Hayır Miktar Arttırılabilir/Azaltılabilir Hayır/Evet Emir Geçerliliği Değiştirilebilir Hayır Off-hours Değiştirilebilir Hayır Aktivasyon Fiyatı Geçerlilik Süresi Değiştirilebilir Arttırılabilir/Azaltılabilir Açıklamalar Değiştirilebilir Evet Aynı aktivasyon fiyatında bekleyen diğer emirler arasında son sıraya yerleştirilir. Hayır/Evet

28 Şarta Bağlı Emirler (Stop Orders) Mevcuttan farklı olarak, şarta bağlı emirlerde aktivasyon koşulunun yönü belirlenebilmekte ve koşul sadece işlem fiyatı üzerinden değil en iyi alış/en iyi satış emir fiyatı üzerinden de verilebilmektedir. En iyi alış Aktivasyon fiyatı En iyi alış Aktivasyon fiyatı En iyi satış Aktivasyon fiyatı En iyi satış Aktivasyon fiyatı Son işlem fiyatı Aktivasyon fiyatı Son işlem fiyatı Aktivasyon fiyatı Şart koşulu farklı bir sözleşmeye bağlanabilmektedir. Mevcut sistemde aktivasyon koşulu emir girildiği andan itibaren sistem tarafından kontrol edilmektedir. Fakat BISTECH sisteminde şarta bağlı emrin girildiği anda aktivasyon koşulunu sağlayan bir emrin sistemde bekliyor olması veya son işlem fiyatının aktivasyon koşulunu sağlıyor olması durumda emir sisteme BISTECH girildiği Üye anda Bilgilendirme aktif hale gelmektedir. Toplantısı Şarta bağlı emirler normal emir girişinden farklı bir pencereden girilir ve mevcuttaki gibi aktif hale gelene kadar emir defterinde yer almazlar.

29 Özel emirler ile ilgili değişiklikler Mevcut sistemde yer alan özel emir işleyişi yerine BISTECH sistemi ile birlikte özel işlem bildirimi (trade reporting) özelliği gelecektir. Tek taraflı özel işlem bildirimi İşlemin taraflarının farklı üyeler olması durumunda kullanılır. Üyelerden biri sadece kendi tarafına (alış veya satış) ait miktar, fiyat, hesap bilgilerini ve karşı üye bilgisini sisteme iletmektedir. Karşı üye ise kendisine gelen özel işlem bildirimini kendine ait hesap bilgilerini girerek eşlemektedir. Çift taraflı özel işlem bildirimi Aynı üyenin hem alıcı hem de satıcı olduğu durumlarda işlemin alış ve satış tarafına ait miktar, fiyat, hesap bilgilerinin girilerek bildirilmesidir. Mevcut özel emir uygulamasından farklı olarak, özellikleri aynı olmak koşulu ile özel işlem bildirimlerinde karşı taraf teyidi aranmadan otomatik olarak eşleşme özelliği bulunmaktadır. Karşı taraf tarafından kabul edilmemiş (pending) özel emirler üzerinden düzeltme yapılamayacaktır. Özel işlem bildirimlerinde fiyat limitleri ilgili sözleşmelerdeki günlük fiyat limitleri uygulamasına tabiidir. Fiyat limiti dışında emir girişine izin verilmez.

30 Fiyat limitleri Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın belirli bir oranı kadar olabilmektedir. Fiyat limitleri hesaplanırken mevcut sistemde limitler genişletici şekilde dışarı doğru yapılan yuvarlama işlemi, yeni sistemde daraltıcı şekilde içeri doğru yapılacaktır. Üst fiyat limiti bulunurken yukarı adıma yapılan yuvarlama işlemi yeni sistemde aşağı adıma, alt fiyat limiti bulunurken aşağı adıma yapılan yuvarlama işleme ise yeni sistemde yukarı adıma yapılacaktır. Eski Sistem Yeni Sistem Baz Fiyat: 102,675 Üst Limit 118, ,075 Alt Limit 87,250 87,275 Sözleşme günlük fiyat değişim limiti: %15, sözleşme minimum fiyat adımı: 0,025 Yuvarlama öncesi hesaplanan üst limit fiyatı: 118,07625 Yuvarlama öncesi hesaplanan alt limit fiyatı: 87,27375

31 Fiyat limiti dışında kalan emirler Mevcut sistemde İKG ve TAR emirler dışında günlük fiyat limitleri haricinde emir girişine izin verilmemektedir. BISTECH geçişi ile birlikte bütün emir tipleri ve süreleri için sisteme gönderilecek emirlerde «tek taraflı fiyat limiti» uygulaması devreye alınacaktır. Sisteme emir gönderirken; Üst fiyat limitinin üzerindeki alış emirleri Alt fiyat limitinin altındaki satış emirleri Kabul Edilmez Alt fiyat limitinin altındaki alış emirleri Üst fiyat limitinin üzerindeki satış emirleri Kabul Edilir* *Kabul edilen bu emirler sisteme girildikleri anda Durdurulmuş statüsüne alınacaklardır. Örnek: F_XU sözleşmesi önceki günkü uzlaşma fiyatı 100, +/- fiyat limiti: %15 Alış Reddedilir. Satış 84 Reddedilir. Alış 84 Kabul edilir ve Emir durdurulmuş statüsüne geçer. Satış 116 Kabul edilir ve Emir durdurulmuş statüsüne geçer.

32 Fiyat limiti dışında kalan emirler Gün içinde fiyat limitlerinin değişmesi durumunda ya da sonraki günlere aktarılan emirlerin girildikleri sözleşmelerde fiyat limitlerinin değişmesi sonucu bu limitlerin dışında kalan emirler işlem sisteminde otomatik olarak Durdurulmuş statüsüne geçmektedir. Durdurulmuş statüsündeki emirler, fiyat limitlerinin değişmesi ile limitlerin içine girmesi durumunda ise söz konusu emirler işlem sistemi tarafından otomatik olarak Durdurulmuş statüsünden çıkarılmakta, emir baz ve fiyat baz ekranlarına yazılmaktadır. Durdurulmuş statüdeki emirlerin zaman öncelikleri korunmaktadır.

33 Yeni özellik: Emirlerin askıya alınması (Order Inactivation) Üye temsilcileri TW kullanıcı ekranları ile sistemde açık olan emirlerini askıya alıp gün içerisinde tekrar aktif hale getirebilirler. (Local Inactivation) Ayrıca emir girişinde inaktif seçeneğini işaretleyerek (direk emir numarası almadan) doğrudan inaktif emir girişi gerçekleştirebilirler. Emrin askıya alınması FIX OE kullanıcıları ile yapılamamakta fakat FIX DC kullanıcıları inaktif edilen emirler ile ilgili mesajları almaktadırlar. Ayrıca gerekli konfigürasyonun yapılması halinde kullanıcı bağlantısının kopması gibi belirli koşullar için emirler sistem tarafından otomatik olarak da askıya alınabilir. (Central Inactivation). Bu özellik, kullanıcı tanımlamalarında talep eden üyelere seçenekli olarak sunulacaktır. Emirlerin askıya alınması sistem açısından emrin kullanıcı tarafından iptal edilmesi ile eşdeğerdir. Bu emirler temsilci bilgisayarlarında tutulmakta, istenilirse tekrar gönderilebilmektedir. Emirler ekranında inaktif olarak bekleyen emirlerin inaktif oldukları ayrı bir kolonda belirtilir ve üzerlerine gelince aktive etme özelliği seçilebilir. Aktif hâle getirilen emirler yeni bir emir numarası alır ve emir defterinde yeniden sıralanırlar.

34 Yeni özellik: Toplu Emir İptali TW kullanıcıları, kendilerine ve yetkileri bulunması halinde aynı üyeye ait diğer kullanıcıların bütün emirlerini iptal edebileceklerdir. İptal işlemi TW kullanıcı ekranları aracılığı ile; piyasa, pazar ve dayanak varlık bazında yapılabilecektir. Toplu emir iptalinde temsilci yalnızca kendi emirlerini ya da üyenin bütün emirlerini, sadece belli bir hesabın emirlerini, alış veya satış emirleri gibi seçenekleri kullanarak iptal işlemini özelleştirebilecektir.

35 Pozisyon Kapatıcı Emir Global Hesap Pozisyon Kapatıcı Emir: Global hesaplarda pozisyon kapatma işlemi yapmak için «Emir Giriş» ekranındaki «Pozisyon» alanının «Kapalı/Netleştir» olarak seçilmesi gerekir. Bu alanın «Öndeğer» veya «Aç» seçilmesi durumunda işlem sistem tarafından pozisyon açıcı olarak değerlendirilir. Global hesap dışındaki hesaplar için bu alanın «Öndeğer» olarak seçilmesi gerekmektedir.

36 Rapor Dağıtımı ve Formatlar Üyelerimizle paylaşılan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası emir ve işlem defterleri, günlük bülten, özsermaye halleri vb diğer raporlarda yeni sisteme yönelik değişiklikler yapılmıştır. Borsa Payı ile ilgili kurallar eski haline en yakın şekilde fakat yeni emir özellikleri (inaktif emirler vb.) ve sistem değişiklikleri (hatalı işlem düzeltme ücretlerinin kaldırılması vb.) dikkate alınarak tekrar düzenlenmiştir. Yeni raporların içerik ve formatlarına altındaki VİOP Veri yayın ve kabul formatları dokümanından ulaşılabilir, bu doküman geliştrimeler tamamlandıkça güncellenecektir. BISTECH geçişi ile birlikte e-posta ile rapor gönderimine, ve UEA ERD Download sunucularından güncel rapor paylaşımına son verilecektir. Faz 1 uygulamasına benzer şekilde üyeler ile dosya ve rapor paylaşım platformu olarak; o o BISTECH VERDA ( ve BISTECH Connect ( sistemleri kullanılacaktır. Üyelere günlük yayınlanan raporların, gün sonu ile beraber mevcut sistemden daha erken bir zamanda üyeler ile paylaşılacağı öngörülmektedir. Mevcut sözleşmeler ve özsermaye ile ilgili raporlar ise gün başlarında yayınlanacaktır.

37 İşlem Öncesi Risk Yönetimi (PTRM) İşlem Öncesi Risk Yönetimi; İşlem ve takas platformları ile bütünleşmiş bir uygulama kullanılarak yapılır. Pre-trade (emir öncesi) ve At-trade (emir sonrası) olmak üzere farklı iki aşamada kontrollere imkan verir. Borsa ve üyelere işlemlerin yanı sıra emirlerden kaynaklanan riski takip ve kontrol olanağı sağlar.

38 İşlem Öncesi Risk Yönetimi Risk Kontrolleri o Kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin kontroller o Risk grubu kontrolleri o Teminat kontrolleri o Pozisyon limiti kontrolleri

39 Kullanıcı Gateway Emir Değerleme RXP Emir Öncesi Risk Kontrolleri Emir Defteri İşlem Öncesi Risk Yönetimi Genel Yapı Yanıt Eşleştirme Motoru Takas Sistemi Teminat Hesap Yapısı Yeni Emir Pozisyonlar RX At-Trade Risk Kontrolleri Bulunması Gereken Teminat Hesaplaması RTM Takas Batch leri Teminat Hesabı

40 Kullanıcı ve Hesabın Yetkisine İlişkin Kontroller o Emir girişinde PTRM tarafından kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin bazı kontroller yapılır; Kullanıcı ve sözleşme kontrolü o Kullanıcı sadece yetkisi olduğu sözleşmelerde emir gönderebilir. Hesap no kontrolü o Hesap no girilmeden veya var olmayan bir hesap numarasından emir gönderilemez. Hesap no ve sözleşme kontrolü o Her hesap no, yetkili olduğu sözleşmelerde emir girebilir. Kullanıcı ve hesap no kontrolü o Kullanıcı kendisine atanmış hesaplar ile emir gönderebilir.

41 Risk Grubu Kontrolleri Üyenin kullanıcılarının gruplandırılmasıyla risk grupları oluşturulur. Bir üye farklı risk limitleriyle oluşturulmuş birden çok risk grubuna sahip olabilir. Bir kullanıcı birden fazla risk grubuna atanamaz. Her risk grubu için farklı Borsa ve üye limitleri tanımlanabilir. Risk gruplarına ait risk limitleri ve risk hesaplama yöntemi enstrüman sınıfı & tipi seviyesinde belirlenebilir. Belirlenen limitlerin aşılması durumunda ilgili risk grubu engellenir.

42 Risk Grubu Kontrolleri Borsa Sözleşme Tipi/ Sınıfı X Pozisyon Limitleri Maksimum Emir Büyüklüğü Risk Parametreleri Sözleşme Tipi/ Sınıfı Y Sözleşme Tipi/ Sınıfı Z Pozisyon Limitleri Maksimum Emir Büyüklüğü Pozisyon Limitleri Maksimum Emir Büyüklüğü Üye Risk Grubu Emir/sn Limiti E-Posta Uyarıları Kullanıcılar Bildirimler Bildiriler (%) İkazlar (%)

43 Risk Grubu Kontrolleri Risk Hesaplama Yöntemleri o Risk hesaplama yöntemleri: Adet (sözleşme adedi) Miktar (sözleşme adedi*sözleşme büyüklüğü) Hacim (sözleşme adedi* sözleşme büyüklüğü* fiyat*döviz kuru)

44 Risk Grubu Kontrolleri Maksimum Emir Büyüklüğü o Maksimum emir büyüklüğü bir emrin maksimum miktarı, değeri ya da hacmidir. o Bir emir sisteme kabul edilmeden maksimum emir büyüklüğü kontrolünden geçer. o "Emir Büyüklüğü " (miktar/ değeri/ hacim) " Maksimum Emir Büyüklüğü " ise emir girişine izin verilmez. o " Maksimum Emir Büyüklüğü ", enstrüman sınıfı & tipi seviyesinde farklılaştırılabilir.

45 Risk Grubu Kontrolleri Pozisyon Risk Limitleri o Her bir risk grubu için enstrüman sınıfı & tipi seviyesinde farklı limitlerin belirlenmesi mümkündür. a b c Bekleyen Alım Emirleri Bekleyen Satım Emirleri Alım İşlemleri o Bir risk grubu enstrüman sınıfı & tipi seviyesinde belirlenmiş olan limitlere eriştiğinde bu risk grubu içindeki kullanıcıların emir girmesi ve işlem yapması engellenir. d Satım İşlemleri e Net İşlemler e = c-d f Toplam Alım f = a+c g Toplam Satım g = b+d o Pozisyon limitlerinin hesaplanmasında kullanılacak olan yöntem değer, miktar veya hacim olarak belirlenebilir. h Toplam Net Alım h = c-d+a ı Toplam Net Satım ı = d-c+b

46 Risk Grubu Kontrolleri Enstrüman Limiti Aşımı o Enstrüman bazında belirlenmiş risk limitlerinin aşılması halinde risk grubu enstrümanı limit ihlali durumuna geçer. o Bir risk grubu enstrümanı limit ihlalindeyken, risk grubu içindeki kullanıcılar: İhlal edilmiş enstrümanlarda yeni emir giremez. İhlal edilmiş enstrümanlarda mevcut emirlerinde değişiklik yapamaz. Bekleyen emirleri iptal edebilir. İhlal edilmemiş enstrümanlarda emir girişine devam edebilir. o Risk grubu içindeki kullanıcıların limit aşımını önleyecek şekilde bekleyen emirleri iptal etmesiyle ihlal sınırlaması otomatik olarak kalkar. o Borsa ya da üye risk grubu tarafından ihlal edilen limiti gün içinde arttırarak ihlal durumunu kaldırabilir.

47 Risk Grubu Kontrolleri Emir/sn Limiti o Emir/sn limiti, emir iletim oranına risk grubu bazında uygulanacak olan kısıtlamadır. o Sisteme gönderilen yeni emirlerin kontrolüne dayanır ve aşağıda belirtilen emirler kontrolde dikkate alınmaz: Emir iptalleri Reddedilen emirler Emir güncellemeleri Emir defterinde kalmayan emirler (Giriş anında işleme dönen emirler hesaba katılır) o Belirlenen emir/saniye limiti, bir saniyede izin verilen emir iletim hızını belirtir. Emir/saniye limiti kontrolleri ise 100 milisaniyede bir defa yapılır.

48 Risk Grubu Kontrolleri Emir/sn Limiti Aşımı o Emir iletim hızının belirlenen limitin onda birinden daha yüksek olması durumunda limit aşımı gerçekleşir. o Emir/sn limitinin aşılması halinde, kullanıcının bağlı olduğu risk grubu engellenir. o Engellenmiş bir risk grubu içindeki kullanıcılar: Yeni emir giremez. Bekleyen emirleri güncelleyebilir. Bekleyen emirleri iptal edebilir. Sisteme bağlanabilir, broadcast alabilir ve sorgulama yapabilir. o Emir/sn limiti ihlalinden kaynaklanan engelleme gün içinde otomatik olarak kaldırılmaz ancak üye veya borsa tarafından manuel olarak kaldırılabilir. o Limit ihlalinin gerçekleştiği gün manuel olarak kaldırılmamış engellemeler ertesi işlem günün başında otomatik olarak kaldırılır.

49 Risk Grubu Kontrolleri İşlem Yapılabilir Enstrüman Kısıdı o Bir risk grubu içerisindeki kullanıcıların işlem yapabileceği enstrümanlara sınırlama getirilmesi mümkündür. o İşlem yapılabilen enstrümanların kısıtlanması halinde kullanıcılar yalnızca risk limiti tanımlanmış enstrümanlarda işlem yapabilir.

50 Teminat Kontrolleri - I Emir giriş/düzeltme/iptal anında, ilgili emir de dikkate alınarak, hesap bazında teminat yeterliliği kontrolü yapılır. Teminat yeterliliği, PTRM tarafından hesaplanan bulunması gereken teminat değeri ile takas sisteminden gelen kullanılabilir teminat değeri bilgisinin karşılaştırılmasıyla kontrol edilir. Bulunması Gereken Teminat > Kullanılabilir Teminat Yetersiz Teminat Teminat yeterliliğini sağlayan emirler sisteme kabul edilir, yetersiz teminatı olan hesaplara ait emirler reddedilir.

51 Teminat Kontrolleri - II PTRM tarafından hesaplanan bulunması gereken teminat değerinin takas sisteminden gelen kullanılabilir teminat değerini aşması halinde hesap riskli duruma düşer. Riskli durumda olan bir hesap yalnızca pozisyon kapatıcı emir gönderebilir. Riskli durumda olan hesapların bekleyen emirlerinin iptal edilmesi konfigürasyon ile mümkündür.

52 Teminat Kontrolleri - III PTRM, risk hesaplamalarını yaparken gün başında ve gün içinde takas sisteminden aldığı bilgileri kullanır. Hesap yapısı, gün başı pozisyonları ve risk hesaplamalarına baz oluşturan parametreler gibi bilgiler PTRM tarafından gün başında; kullanılabilir teminat bilgisi ise gün içinde gerçek zamanlı olarak takas sisteminden alınır.

53 Teminat Kontrolleri - RTM PTRM, gün içinde takas sisteminin gerçek zamanlı risk hesabı yapan bileşeni olan RTM ile bütünleşmiş çalışır. Bir işlem gerçekleştikten sonra, hesabın son pozisyon bilgisi ve gün içinde yeni fiyatlara göre güncellenmiş parametreler dikkate alınarak RTM tarafından bulunması gereken teminat ve kullanılabilir teminat hesaplanır. Kullanılabilir teminatın güncel değeri ve bu değer hesaplanırken dikkate alınan ilgili güne ait işlem bilgileri RTM tarafından PTRM e gönderilir. RTM den gelen güncellemenin ardından PTRM, o Teminat yeterliliği kontrolünde güncel kullanılabilir teminat değeri bilgisini kullanır. o Bulunması gereken teminat değerini hesaplarken RTM hesabına dahil edilmiş işlemlere ilişkin bir hesaplama yapmaz.

54 Kullanıcı Gateway Emir Değerleme RXP Emir Öncesi Risk Kontrolleri Emir Defteri İşlem Öncesi Risk Yönetimi Genel Yapı Yanıt Eşleştirme Motoru Takas Sistemi Teminat Hesap Yapısı Yeni Emir Pozisyonlar RX At-Trade Risk Kontrolleri Bulunması Gereken Teminat Hesaplaması RTM Takas Batch leri Teminat Hesabı

55 Teminat Hesaplamasında Kullanılan Parametreler o PTRM, bulunması gereken teminat değerini mevcut işlemleri, bekleyen emirleri ve bu emirlerin gerçekleşmesi halindeki en kötü durum senaryosunu dikkate alarak hesaplar. o PTRM algoritması teminat hesaplamasında aşağıdaki parametreleri kullanır: Birim Teminat (unit margin) Sözleşme bazında uzun/ kısa olmak üzere belirlenir. Birim Teminat Katsayısı (unit margin coefficient) MCA bazında belirlenir. Bekleyen Emir Teminatı Katsayısı (open orders coefficient) MCA bazında belirlenir. Netleştirme Katsayısı (netting coefficient) Sözleşme grubu bazında belirlenir. Tüketim Katsayısı (consumption coefficient) MRA bazında belirlenir.

56 Teminat Kontrolleri Sözleşme Grupları PTRM, bulunması gereken teminat değerini hesaplarken sözleşme gruplarını esas alır. Aynı dayanak varlığa sahip ya da dayanak varlık fiyat hareketleri yakın olan sözleşmeler aynı grupta yer alır. Bir sözleşme grubunun bulunması gereken teminat değerine katkısı hesaplanırken bu grup altındaki sözleşmeler arasındaki netleştirme hesaplamaları yapılır ve her sözleşme grubu için uzun ve kısa taraftaki riskler ayrı ayrı incelenerek en kötü durum senaryosu oluşturulur. Bir hesabın pozisyon ve emir bulunan tüm sözleşme gruplarının teminata katkısı toplanarak ilgili hesap için bulunması gereken teminat değeri hesaplanır.

57 Pozisyon Limiti Kontrolleri Mevcut durumdaki pozisyon limiti kontrollerinin uygulanması planlanmaktadır. Gün başındaki pozisyonlara göre limitler belirlenir ve gün boyunca kullanılır. Gün içerisinde limit aşımında ilgili yatırımcı için bir kısıtlama uygulanmaz. Gün başındaki kontrollerde limit aşıldıysa, ilgili yatırımcı sadece pozisyon azaltıcı emir girebilir. Piyasa bazında da pozisyon limiti kontrolleri yapılır. Gün başındaki kontrollerde limit aşıldıysa sadece pozisyon azaltıcı emirler girilebilir.

58 İşlem Öncesi Risk Yönetimi Uygulaması Kullanıcıları Üyelerimiz, İşlem Öncesi Risk Yönetimi uygulamasına sadece Uzak Erişim Ağı (UEA) üzerinden bağlantı sağlayabileceklerdir. (Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, vb. tüm internet tarayıcıları desteklenmektedir. ) PTRM uygulamasına GUI üzerinden giriş yapmak için gerekli olan kullanıcılar Borsa tarafından sağlanacaktır. Tüm piyasalar için ortak PTRM uygulaması kullanıcıları tanımlanacaktır. Her üyeye teminat kontrolleri sonuçlarını ve durdurulan hesap bilgilerini izleme yetkisine sahip bir adet kullanıcı tanımlanması planlanmaktadır. Üyelerin risk grubu kontrollerinden de faydalanmak istemesi halinde yapacakları başvurular ile risk grubu kontrollerinde BISTECH Üye Bilgilendirme değişiklik yapma Toplantısı (read/write) ve izleme (read) yetkisi verilecektir. Bu yetkiler başvuruda bulunulan piyasaya göre tanımlanacaktır.

59

ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM)

ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) İŞLEM BISTECH ÖNCESİ Üye Bilgilendirme RİSK Toplantısı YÖNETİMİ (PTRM) 14/01/2016 06/04/2016 İçerik o Genel Bilgiler o Kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin kontroller o Risk grubu kontrolleri o Teminat

Detaylı

BISTECH Üye Bilgilendirme Toplantısı İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) UYGULAMA EĞİTİMİ

BISTECH Üye Bilgilendirme Toplantısı İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) UYGULAMA EĞİTİMİ İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) UYGULAMA EĞİTİMİ Ekim 2016 14/01/2016 İşlem Öncesi Risk Yönetimi Genel Yapı o İşlem Öncesi Risk Yönetimi; İşlem ve takas platformları ile bütünleşmiş bir uygulama kullanılarak

Detaylı

BISTECH Üye Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı

BISTECH Üye Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı BISTECH Üye Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı 24/11/2016 BISTECH Test Ortamları Hali hazırda BISTECH VİOP fonksiyonlarını test edebileceğiniz iki ayrı test ortamı bulunmaktadır: I. Üye Test Ortamı

Detaylı

Faz 2+ BISTECH KMTP FIX Bilgilendirme Toplantısı 19 Ekim 2017

Faz 2+ BISTECH KMTP FIX Bilgilendirme Toplantısı 19 Ekim 2017 Faz 2+ BISTECH KMTP FIX Bilgilendirme Toplantısı 19 Ekim 2017 Ajanda Proje Takvimi Emir İletiminde Değişiklikler BISTECH Bağlantı Kanalları GIW FIX OE/RD/DC, Spec, Örnekler FIX Sertifikasyon Programı &

Detaylı

VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR VIOP NASDAQ GEÇİŞİ DEĞİŞEN KURALLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR 1. EMİR TİPİ DEĞİŞİKLİKLERİ Viop için geçiş öncesi emir belirlemede 3 seçenek vardı. Fiyat Tipi: Emir Tipi: Süre Tipi: Bistech Viop Geçişi Açıklamalar

Detaylı

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 22 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza

Detaylı

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 7 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza

Detaylı

BISTECH VİOP AŞAMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 14 OCAK 2016

BISTECH VİOP AŞAMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 14 OCAK 2016 BISTECH VİOP AŞAMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 14 OCAK 2016 BISTECH Proje Kapsamı Borsa İstanbul İşlem Sistemi İşlem Öncesi Risk Sistemi Veri Yayın sistemi Gözetim Sistemi Endeks Hesaplama Veri Ambarı Takasbank

Detaylı

BISTECH Sistemiyle Birlikte VİOP İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar

BISTECH Sistemiyle Birlikte VİOP İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar BISTECH Sistemiyle Birlikte VİOP İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Mart 2017 Versiyon: 2.1 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 BISTECH

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI 2017, Sürüm 1.1 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI nin BISTECH

Detaylı

BISTECH Sistemiyle Birlikte VİOP İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar

BISTECH Sistemiyle Birlikte VİOP İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar BISTECH Sistemiyle Birlikte VİOP İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Şubat 2017 Versiyon: 2.0 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 BISTECH

Detaylı

VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri

VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri 4 Mayıs 2011 VOB daopsiyon Sözleşmeleri ve Yeni Sistemde Risk Kontrolleri Türev Araçlar Lisans YenilemeEğitimleri, İstanbul İpek TEZER ERCAN İçindekiler: I. VOB daişleme Açılacak Opsiyon Sözleşmelerinin

Detaylı

BISTECH Bilgilendirme Toplantısı 21 Ağustos 2015

BISTECH Bilgilendirme Toplantısı 21 Ağustos 2015 BISTECH Bilgilendirme Toplantısı 21 Ağustos 2015 Teknoloji Transferi - Ürünler Borsa İstanbul İşlem Sistemi : Genium INET Trading BISTECH Trading İşlem Öncesi Risk Sistemi : Genium INET PTRM BISTECH PTRM

Detaylı

BORSA İSTANBUL BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Özet Bilgi

BORSA İSTANBUL BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Özet Bilgi BORSA İSTANBUL BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Özet Bilgi Bilindiği üzere Borsa İstanbul A.Ş. ile NASDAQ arasında

Detaylı

Dayanak Pay Senetleri

Dayanak Pay Senetleri İş Yatırım Tek Hisse Senedine Dayalı Vadeli İşlemler ve Opsiyonlar İşlem Esasları Aralık 2012 VİOP İşlem Esasları Dayanak Varlıklar Dayanak Pay Senetleri 1 Dayanak Kod Dayanak Şirket 1 ISCTR Türkiye İş

Detaylı

Kıymetli Madenler Piyasasının BISTECH Faz 2+ sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı

Kıymetli Madenler Piyasasının BISTECH Faz 2+ sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı Kıymetli Madenler Piyasasının BISTECH Faz 2+ sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 15 Ocak 2018 12 Nisan 2018 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza

Detaylı

BISTECH Faz 2 (VİOP) Geçişi Teknik Çalışmalar Bilgilendirme Toplantısı 30 Mart 2016

BISTECH Faz 2 (VİOP) Geçişi Teknik Çalışmalar Bilgilendirme Toplantısı 30 Mart 2016 BISTECH Faz 2 (VİOP) Geçişi Teknik Çalışmalar Bilgilendirme Toplantısı 30 Mart 2016 Gündem BISTECH VİOP Proje Takvimi BISTECH PP ve VİOP geçişi Zorluklar & Avantajlar BISTECH Sistemi ve Mevcut VİOP Sistemi

Detaylı

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ BAP Yol Haritası 25 Mayıs 2017

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ BAP Yol Haritası 25 Mayıs 2017 BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ BAP Yol Haritası 25 Mayıs 2017 BIST Strateji Projeleri İlerleme Durumu Mayıs 2016 BISTECH Proje Kapsamı Borsa İstanbul İşlem Sistemi İşlem Öncesi Risk Sistemi Veri Yayın

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH OUCH SERTİFİKASYON PROGRAMI

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH OUCH SERTİFİKASYON PROGRAMI VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH OUCH SERTİFİKASYON PROGRAMI Mart 2017, Sürüm 1.0 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI BISTECH OUCH SERTİFİKASYON PROGRAMI A.Ş. nin BISTECH OUCH EMİR İLETİM AŞAMASI

Detaylı

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ 1 İnternet Explorer web tarayıcısı kullanılarak www.integralmenkul.com.tr adresinden GİRİŞ sekmesinden giriş yapılır 2 Açılan pencerelerden, VOB seçilir. 3 E- Şube kullanımı

Detaylı

Nasdaq OMX (NOMX) Borsa İstanbul Takasbank Stratejik Ortaklık

Nasdaq OMX (NOMX) Borsa İstanbul Takasbank Stratejik Ortaklık STRATEJİK ORTAKLIK Nasdaq OMX (NOMX) Borsa İstanbul Takasbank Stratejik Ortaklık Borsa İstanbul ve Takasbank tarafından; Teknolojik ihtiyaçlarının sürdürülebilir şekilde karşılanması, Teknik bilgi ve tecrübesinin

Detaylı

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır.

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır. EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU 1. GİRİŞ Hatalı işlem düzeltmeleri 20 Aralık 2013 tarihinden itibaren üyeler tarafından yapılabilecektir. Hatalı işlem düzeltmelerinin

Detaylı

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 11 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz.

Detaylı

BISTECH İşlem Platformu Devreye Alım Öncesi Üyelerle Genel Testler Test Programı 15 Ağustos 10 Eylül 2015

BISTECH İşlem Platformu Devreye Alım Öncesi Üyelerle Genel Testler Test Programı 15 Ağustos 10 Eylül 2015 BISTECH İşlem Platformu Devreye Alım Öncesi Üyelerle Genel Testler Test Programı 15 Ağustos 10 Eylül 2015 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz. (Bu duyuru

Detaylı

ARASI TEK DENGE FİYATI İLE İŞLEMLER GERÇEKLEŞECEK. DENGE FİYATI AÇILIŞ FİYATI VE İŞLEM ALGORİTMASI İLE OLUŞTURULUP İLAN EDİLECEK

ARASI TEK DENGE FİYATI İLE İŞLEMLER GERÇEKLEŞECEK. DENGE FİYATI AÇILIŞ FİYATI VE İŞLEM ALGORİTMASI İLE OLUŞTURULUP İLAN EDİLECEK 12.30-13.25 ARASI TEK DENGE FİYATI İLE İŞLEMLER GERÇEKLEŞECEK. DENGE FİYATI AÇILIŞ FİYATI VE İŞLEM ALGORİTMASI İLE OLUŞTURULUP İLAN EDİLECEK GÜN BOYUNCA PAY PİYASASINDA YÜZDE 20 FİYAT MARJI UYGULANACAKTIR.

Detaylı

İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI. Aralık 2012

İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI. Aralık 2012 İMKB VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI Aralık 2012 Piyasa Genel Özellikleri Takas Merkezi ile bağlantılı emir öncesi ve işlem sonrası risk yönetimi (pre-order and post trade margining) Portföy bazında teminatlandırma

Detaylı

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Takasbank Risk Yönetimi ve Teminatlandırma Sistemi Merkezi

Detaylı

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI SAKLAMACI ÜYE DROP COPY

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI SAKLAMACI ÜYE DROP COPY VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI SAKLAMACI ÜYE DROP COPY Temmuz 2015, Sürüm 12 DÖKÜMAN TARİHÇESİ Tarih Versiyon Açıklama Kasım 2014 10 İlk sürüm Sözleşmeler production ortamındaki sözleşmelere

Detaylı

AKBANK VOBFX-FOREKS KULLANIMI Ana Menülerin Ayarlanması Emir İletimi Portföy Takibi Ana Menülerin Ayarlanması Foreks programı default olarak bazı penceler ile beraber gelir, ancak bu klavuzda boş geldiği

Detaylı

PAY PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI İLERİ SEVİYE

PAY PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI İLERİ SEVİYE PAY PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI İLERİ SEVİYE 01 Nisan 2015, Sürüm 1.0 PAY PİYASASI BISTECH FIX SERTİFİKASYON PROGRAMI REFERANS DATA AŞAMASI İLERİ SEVİYE A.Ş. nin BISTECH

Detaylı

BorsaOnline. ebroker Kullanım Kılavuzu

BorsaOnline. ebroker Kullanım Kılavuzu BorsaOnline ebroker Kullanım Kılavuzu 1 BorsaOnline 1. BorsaOnline 2. Portföy 3. Hisse Senedi Emir Girişi 4. VİOP Emir Girişi 5. Bekleyen İşlemler 6. Gerçekleşen İşlemler 7. İptal Edilen İşlemler 8. Emir

Detaylı

BISTECH Emir Sistemi Geçişi 30 Kasım 2015

BISTECH Emir Sistemi Geçişi 30 Kasım 2015 BISTECH Emir Sistemi Geçişi 30 Kasım 2015 Yapılması Planlanan Değişiklikler - I Öğle arasında açılış yapılarak bir işlem gününde tek seans uygulaması, Gün ortasında 12:30-13:30 arasında tek fiyat işlem

Detaylı

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 22 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz.

Detaylı

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05 1) Bir yıldan uzun vadeli finansal varlıkların işlem gördüğü piyasalar aşağıdakilerden hangisidir? A) Sermaye piyasası B) Para piyasası C) Gerçek varlık piyasası D) Yatırım piyasası E) Risk yatırımı piyasası

Detaylı

1. TEK FİYAT YÖNTEMİ 1.1 TEK FİYAT İŞLEM YÖNTEMİ İŞLEYİŞ ESASLARI

1. TEK FİYAT YÖNTEMİ 1.1 TEK FİYAT İŞLEM YÖNTEMİ İŞLEYİŞ ESASLARI 1. TEK FİYAT YÖNTEMİ Bir sermaye piyasası aracı için Sisteme iletilen emirlerin Borsa tarafından belirlenen zaman dilimleri boyunca toplanarak gün içinde bir kere veya birden fazla kez tekrar edilmek suretiyle

Detaylı

BORSA İSTANBUL A.Ş. BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ

BORSA İSTANBUL A.Ş. BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ Belge Adı BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ Türü YÖNERGE Kodu 10.YÖN.01 Onay Tarihi 25/08/2016 Revizyon Tarihi 17/04/2019 Revizyon Numarası 3 Hazırlayan BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI OPERASYON DİREKTÖRLÜĞÜ

Detaylı

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi (A) BORSA İSTANBUL Bilgilerinin Üzerinden Kullanımı ve Dağıtımı BORSA İSTANBUL Bilgilerinin kullanımı ve dağıtımının yapılabileceği Açık Dağıtım Ortamı ve Kapalı bilgisi aşağıda verilmiştir. Bilgi Eşanlı

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - iphone. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - iphone. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - iphone Ürün : TradeMaster FX - iphone Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon: 1,0

Detaylı

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 11 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz.

Detaylı

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 1- Vadeli işlem sözleşmesi nedir? Vadeli işlem sözleşmeleri, dayanak varlığın önceden belirlenen bir fiyattan ya da önceden belirlenen bir tarihte

Detaylı

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI KAPSAMLI SEVİYE

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI KAPSAMLI SEVİYE VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI KAPSAMLI SEVİYE Temmuz 2015, Sürüm 12 DÖKÜMAN TARİHÇESİ Tarih Versiyon Açıklama Kasım 2014 10 İlk sürüm Sözleşmeler production ortamındaki sözleşmelere göre

Detaylı

BORSA İSTANBUL A.Ş. PAY PİYASASINDA ALGORİTMİK İŞLEMLER VE BISTECH PTRM/İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI İSTANBUL 26/04/2017

BORSA İSTANBUL A.Ş. PAY PİYASASINDA ALGORİTMİK İŞLEMLER VE BISTECH PTRM/İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI İSTANBUL 26/04/2017 Belge Adı PAY PİYASASINDA ALGORİTMİK İŞLEMLER VE BISTECH PTRM/İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Türü UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Kodu 02.UUE.02 Onay Tarihi 05/05/2016 Revizyon Tarihi

Detaylı

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI TEMEL SEVİYE. Temmuz 2015, Sürüm 1.2

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI TEMEL SEVİYE. Temmuz 2015, Sürüm 1.2 VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI TEMEL SEVİYE Temmuz 2015, Sürüm 12 DÖKÜMAN TARİHÇESİ Tarih Versiyon Açıklama Kasım 2014 10 İlk sürüm Sözleşmeler production ortamındaki sözleşmelere göre

Detaylı

OYAK YATIRIM SANAL ŞUBE KULLANIM DOKÜMANI

OYAK YATIRIM SANAL ŞUBE KULLANIM DOKÜMANI OYAK YATIRIM SANAL ŞUBE KULLANIM DOKÜMANI BÖLÜMLER 1. Anasayfa 2. Hesabım 2.1. Portföy 2.2. İşlem Hacim Detay Raporu 2.3. Aylık Hacim Raporu 2.4. Hesap Ekstresi 2.5. Hisse Hareketleri 2.6. Günlük İşlem

Detaylı

MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU MATRİKS TRADER VE JAVA MATRİKS ENTEGRASYONLARI

MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU MATRİKS TRADER VE JAVA MATRİKS ENTEGRASYONLARI MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU MATRİKS TRADER VE JAVA MATRİKS ENTEGRASYONLARI İMKB ve VOB Emir İletim ve Yönetim Platformu MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU NEDİR? E-Broker programı,

Detaylı

Nasdaq OMX (NOMX) Projesi Bilgilendirme Toplantısı 11 Temmuz 2014

Nasdaq OMX (NOMX) Projesi Bilgilendirme Toplantısı 11 Temmuz 2014 Nasdaq OMX (NOMX) Projesi Bilgilendirme Toplantısı 11 Temmuz 2014 ÖNEMLİ NOT Bu sunumda ve toplantıda verilen örneklerde kullanılan parametreler tamamıyla gösterge niteliğinde olup, Borsa İstanbul Yönetim

Detaylı

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ NİSAN 2015 Hazine ve Türev Ürünler PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ Pay Senedi Vadeli İşlem Sözleşmeleri,belirli bir vadede önceden belirlenen fiyat ve miktarda pay senedini alma

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları

Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Piyasa Yapıcılık Uygulamaları Türev Ürünler İş Yatırım ın piyasa yapıcısı olarak faaliyet gösterdiği türev ürünler; BIST30 Endeks Opsiyonları

Detaylı

29.08.2011 tarihli 2011/144 No lu genelgenin yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

29.08.2011 tarihli 2011/144 No lu genelgenin yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. 29.08.2011 tarihli 2011/144 No lu genelgenin yürürlüğe girmesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Genelge No : 2005/21 Çıkarıldığı Tarih : 05.08.2005 Yürürlük Tarihi : 05.08.2005 Konusu : Üyelerin Pozisyon

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - Ipad. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - Ipad. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - Ipad Ürün : TradeMaster FX - Ipad Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon: 1,0 Özet:

Detaylı

Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti 06/04/2016 1 Risk Yönetimi 2 Risk Yönetimi Sistemi BISTECH sistemi ile beraber Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nda üç

Detaylı

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Takasbank - İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Şişli Merkez Mahallesi, Merkez Caddesi, No: 6 34381 Şişli-İstanbul-Türkiye Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında

Detaylı

1006 Finansal Piyasalar Güncelleme Tablosu

1006 Finansal Piyasalar Güncelleme Tablosu Tablosu Çalışma Notu Adı Güncellenen Bölüm İsimleri ve Sayfa Numaraları nin/ İyileştirmenin Kapsamına İlişkin Bilgi Çıkarılan/Eklenen /Güncellenen 2.3. Borsanın Ortaklık Yapısı Borsa İstanbul un ortaklık

Detaylı

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014 TURKCELL HİZMETLERİ Kullanım Bilgileri LOGO Kasım 2014 İçindekiler TURKCELL HİZMETLERİ... 3 Online Turkcell Fatura Aktarımı... 4 Fatura Eşleştirme Tabloları... 5 Online Fatura Aktarımları... 6 Toplu Mesaj

Detaylı

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI

VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI VİOP VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI Sürüm 1.9 23.01.2014 Borsa İstanbul VİOP Veri Bildirim ve Kabul Formatlari Gizli Bilgi 1 Dokümanın Tarihçesi Sürüm Tarih Değişikliklerin Özeti 1.0 12.10.2012 İlk

Detaylı

Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar

Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar *BE6E36Z81* Genel Mektup : 1510 İstanbul, 11/01/2019 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar Sayın

Detaylı

BISTECH NAKİT AKIM TEMİNATLANDIRMA YÖNTEMİ TEMEL BİLEŞEN PARAMETRE TABLOSU (BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI) (TABLE OF BISTECH CFM PARAMETERS)

BISTECH NAKİT AKIM TEMİNATLANDIRMA YÖNTEMİ TEMEL BİLEŞEN PARAMETRE TABLOSU (BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI) (TABLE OF BISTECH CFM PARAMETERS) *BE8A3LLE4* Genel Mektup : 1496 İstanbul, 11/12/2018 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar Sayın

Detaylı

27 Haziran da Pay Piyasasında Devreye Alınacak Uygulamalar

27 Haziran da Pay Piyasasında Devreye Alınacak Uygulamalar 27 Haziran da Pay Piyasasında Devreye Alınacak Uygulamalar Gedik Yatırım İnsan Kaynakları ve Eğitim Ercan Göçmen BISTECH değişiklikleri devam ediyor BISTECH Pay Piyasası, 30 Kasım 2015 de yeni bir işlem

Detaylı

Spekülatif: Korunma amacı taşımayan yatırımcıların gelecekteki piyasa beklentileri doğrultusunda kar amacı ile gerçekleştirdikleri işlemlerdir.

Spekülatif: Korunma amacı taşımayan yatırımcıların gelecekteki piyasa beklentileri doğrultusunda kar amacı ile gerçekleştirdikleri işlemlerdir. VİOP Nedir? VİOP, Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nın kısaltmasıdır. Burada, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri alınıp satılır. Alınıp satılan bu sözleşmelere Türev araçlar da denir.

Detaylı

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ Canlıya Geçiş ve Prova Çalışmaları Yol Haritası 11 Ocak 2018

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ Canlıya Geçiş ve Prova Çalışmaları Yol Haritası 11 Ocak 2018 BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ Canlıya Geçiş ve Prova Çalışmaları Yol Haritası 11 Ocak 2018 BIST Strateji Projeleri İlerleme Durumu Mayıs 2016 BUGÜNKÜ BAŞLIKLARIMIZ Faz 2+ Provalar ve Geçiş Planı Borçlanma

Detaylı

Ek 1 - İMKB Bilgileri Listesi

Ek 1 - İMKB Bilgileri Listesi (A) İMKB Bilgilerinin Üzerinden Kullanımı ve Dağıtımı İMKB Bilgilerinin kullanımı ve dağıtımının yapılabileceği Açık ve Kapalı Dağıtım Ortamı bilgisi aşağıda verilmiştir. Bilgi Eşanlı Gecikmeli Gün sonu

Detaylı

NASDAQ Genium INET Sistemi ile Birlikte Pay Piyasası nda Planlanan Uygulama Değişiklikleri

NASDAQ Genium INET Sistemi ile Birlikte Pay Piyasası nda Planlanan Uygulama Değişiklikleri NASDAQ Genium INET Sistemi ile Birlikte Pay Piyasası nda Planlanan Uygulama Değişiklikleri Pay Piyasası Bölümü Şubat 2015 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PLANLANAN DEĞİŞİKLİKLER... 3 EK-1: AÇILIŞ FİYATI ÖRNEKLERİ

Detaylı

WEBFXPLUS. 1. Webfxplus, IMKB, VOB, Serbest Piyasa ve Yurtdışı Piyasaları olmak üzere çok geniş kapsamda piyasa verileri görüntülemenize imkân sunar.

WEBFXPLUS. 1. Webfxplus, IMKB, VOB, Serbest Piyasa ve Yurtdışı Piyasaları olmak üzere çok geniş kapsamda piyasa verileri görüntülemenize imkân sunar. WEBFXPLUS GENEL ÖZELLİKLER 1. Webfxplus, IMKB, VOB, Serbest Piyasa ve Yurtdışı Piyasaları olmak üzere çok geniş kapsamda piyasa verileri görüntülemenize imkân sunar. 2. Webfxplus sınırlandırılmamış, kişiselleştirilebilen

Detaylı

Konu : Hisse Senetleri Piyasası'nda Seans Saatleri, Disketle Emir İletimi ve Özel Emir Uygulamasına İlişkin Düzenlemeler hk.

Konu : Hisse Senetleri Piyasası'nda Seans Saatleri, Disketle Emir İletimi ve Özel Emir Uygulamasına İlişkin Düzenlemeler hk. Genelge No _: 151 Hisse Senetleri Piyasası Müdürlüğü M ik İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI Istinye 80860 İstanbul Tel. : (0212) 298 21 00 Faks: (0212) 298 25 00 İstanbul, 6 Ağustos 2001 Konu : Hisse Senetleri

Detaylı

VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU

VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU 1 Gündem Başlıkları İşlem Sistemi Tasarımı Modelin Genel Esasları İşlem Görmesi Planlanan Pariteler Teminatlandırma Esasları Üyelik Soru-Cevap 2 İşlem Sistemi Tasarımı

Detaylı

IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU

IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU IOSİS SOS BAYIPUAN BAYI KULLANICI KILAVUZU Revizyon numarası: 0 Revizyon tarihi: 03.04.2013 Sistek Bilgisayar Yazılım ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. REVİZYON TAKİBİ Revizyon No Tarih Açıklama veya

Detaylı

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 içindekiler Turkcell Hizmetleri...3 Toplu Mesaj Gönderimleri...4 Sicil Kartları Listesi nden SMS Gönderimleri...5 Raporlar...7 Durum Bilgisi...7 Başvurular...9 Turkcell

Detaylı

EK-1: BISTECH Nakit Akım Teminatlandırma Yöntemi Temel Bileşen Parametre Tablosu

EK-1: BISTECH Nakit Akım Teminatlandırma Yöntemi Temel Bileşen Parametre Tablosu *BE6E3N0R1* Genel Mektup : 1522 İstanbul, 13/02/2019 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar Sayın

Detaylı

UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI

UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Belge Adı BISTECH PTRM/İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Türü UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Kodu 02.UUE.02 Onay Tarihi 05/05/2016 Revizyon Tarihi --- Revizyon Numarası --- Hazırlayan PAY

Detaylı

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI ORTA SEVİYE. Şubat 2015, Sürüm 1.1

VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI ORTA SEVİYE. Şubat 2015, Sürüm 1.1 VİOPFIX API ÜYE YAZILIMI SERTİFİKASYON PROGRAMI ORTA SEVİYE Şubat 2015, Sürüm 11 DÖKÜMAN TARİHÇESİ Tarih Versiyon Açıklama Kasım 2014 10 İlk sürüm Sözleşmeler production ortamındaki sözleşmelere göre güncellendi

Detaylı

VOP-VİOP GEÇİŞİ. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası

VOP-VİOP GEÇİŞİ. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası VOP-VİOP GEÇİŞİ Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Borsa İstanbul, 3 Mayıs 2013 itibariyle VOB un %100 hissedarı olmuştur. Tüm Vadeli İşlem ve Opsiyon sözleşmeleri 5 Ağustos 2013 Pazartesi günü itibari ile

Detaylı

BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ

BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ İÇERİK A. BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ... 1 A1. Bağlamlı Transfer İhraççı Onay/Red... 1 A2. Bağlamlı Transfer İşleminin İptali... 3 A3.

Detaylı

VİOP SİMÜLASYONU KULLANICI REHBERİ

VİOP SİMÜLASYONU KULLANICI REHBERİ VİOP SİMÜLASYONU KULLANICI REHBERİ İÇİNDEKİLER 1) OYUNA KAYIT... 3 2) SİSTEME GİRİŞ... 4 3) MENÜLER HAKKINDA... 3).1) Giriş... 4 4 3).1).1) Sözleşme Listesi... 5 3).1).2) Grafiksel Veriler... 7 3).2) Emirler...

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 İÇERİK İhracatçı Eğilim Araştırması Tespitler - Q4 VİOP ta işlem gören Döviz Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli işlem

Detaylı

MATRİKS TRADER FX İŞLEMLERİ (Mayıs 2012)

MATRİKS TRADER FX İŞLEMLERİ (Mayıs 2012) MATRİKS TRADER FX İŞLEMLERİ (Mayıs 2012) MATRİKS DENEME ORTAMI Matriks Trader Deneme Ortamı, Matriks Trader programının, sanal bir hesap yaratılarak gerçek hesaba giriş yapmadan kullanılmasına olanak sağlar.

Detaylı

İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu

İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu İşCep Yurtdışı Piyasalar İşlem Platformu Kullanım Kılavuzu Bu belge, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından işlem platformunun özelliklerini anlatmak amacıyla hazırlanmış olup belgede yer alan ekranlara

Detaylı

DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI

DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI DERS 3 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞ ESASLARI Kuruluş Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) 21.12.2012 tarihinde kurulmuştur. VİOP 05.08.2013 tarihinden itibaren, İzmir de

Detaylı

OSMANLI MOBİL FX Trader

OSMANLI MOBİL FX Trader OSMANLI MOBİL FX Trader Döküman İçeriği 2.15 Osmanlı Mobil FX Trader Ekranları... 3 2.15.1 FX Ana Menü... 3 2.15.2 Fiyat İzleme Ekranı:... 4 2.15.3 Hesap Bilgisi Ekranı:... 5 2.15.4 Açık Pozisyonlar:...

Detaylı

BISTECH Sistemiyle Birlikte

BISTECH Sistemiyle Birlikte BISTECH Sistemiyle Birlikte Yeni Uygulamalar Devreye ve Mart 2017 Versiyon: 2.1 1... 1 2 UYGULAMALAR... 3 2.1 Hours Trading)... 3 2.2... 3 2.3... 4 2.3.1... 4 2.3.2... 4 2.3.3... 5 2.3.4... 5 2.3.5...

Detaylı

BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar

BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Pay Piyasası Bölümü Kasım2015 Sürüm: III İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 2. BISTECH SİSTEMİNDEKİ

Detaylı

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu Mayıs 2015 Hazine ve Türev Ürünler FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi; FTSE Türkiye TL Hazine Bonosu Endeksinde

Detaylı

GÜN İÇİ PİYASASI (GİP) Erdoğan ERBAŞ Gün İçi Operasyon Uzman Yardımcısı Piyasa Operasyonları Direktörlüğü

GÜN İÇİ PİYASASI (GİP) Erdoğan ERBAŞ Gün İçi Operasyon Uzman Yardımcısı Piyasa Operasyonları Direktörlüğü GÜN İÇİ PİYASASI (GİP) Erdoğan ERBAŞ Gün İçi Operasyon Uzman Yardımcısı erdogan.erbas@epias.com.tr Piyasa Operasyonları Direktörlüğü İçerik 1 1 Elektrik Piyasaları Gün İçi Piyasası Nedir? Gün İçi Piyasası

Detaylı

Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu

Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu Döküman İçeriği 2.13 Garanti FX Trader Java... 3 2.13.1 FX Ana Menü... 3 2.13.2 FX Fiyat İzleme ve Emir Ekranları:... 3 2.13.3 FX Teminat İzleme Alanı:...

Detaylı

OSMANLI AKTİF TRADER İNDEKS

OSMANLI AKTİF TRADER İNDEKS OSMANLI AKTİF TRADER İNDEKS 1. Başlangıç 2. Emir Oluşturma 2.1 Koşullu Emirler Sekmesi 2.1.1 Koşul Seçenekleri 2.1.2 Emir Tanımlama Bölmesi 2.1.2.1 İMKB Senedi emri veriyorsanız 2.1.2.2 VOB Enstrümanı

Detaylı

BİST E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL

BİST E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL BİST E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ 1 İnternet Explorer web tarayıcısı kullanılarak www.integralmenkul.com.tr adresinden GİRİŞ sekmesinden giriş yapılır 2 Açılan Pencerelerden, BİST Seçilir. 3 E- Şube kullanımı

Detaylı

Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı Talep İşlemleri

Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı Talep İşlemleri MERKEZİ KAYDİ SİSTEM KULLANICI KILAVUZU Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı Talep İşlemleri İÇERİK Kapsam... 1 İşleyiş... 1 Hak Kullanım Uygulamaları İşlem Akışı... 2 Üyeler Arası Hak Kullanım Kaynaklı

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Kılavuzu İstanbul, Mayıs 2015 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 1 2 PAZARLAR... 2 2.1 ANA PAZARLAR... 2 2.1.1 PAY OPSİYON ANA PAZARI... 2 2.1.2 ENDEKS OPSİYON ANA PAZARI...

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - BlackBerry. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - BlackBerry. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - BlackBerry Ürün : TradeMaster FX - BlackBerry Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon:

Detaylı

FX Matriks İşlem Platformu

FX Matriks İşlem Platformu FX Matriks İşlem Platformu 25/8/2014 Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. İçerik Matriks FX İşlemleri... 2 1 FX Ana Menü... 2 2 FX Fiyat izleme ve emir ekranları:... 2 3 FX Teminat İzleme Alanı:... 3

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞİNE İLİŞKİN UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞİNE İLİŞKİN UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Doküman Adı VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI İŞLEYİŞİNE İLİŞKİN UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Türü UYGULAMA USULÜ VE ESASLARI Kodu 30.UUE.01 Onay Tarihi 24/03/2017 Revizyon Tarihi 25/12/2018 Revizyon Numarası

Detaylı

LKS2. Kredi Kartı Uygulamaları

LKS2. Kredi Kartı Uygulamaları LKS2 Kredi Kartı Uygulamaları LOGO Kasım 2006 İçindekiler LKS2 Kredi Kartı Uygulamalarında kullanılan parametreler... 3 Banka Hesabı Kayıt Türleri... 3 Geri Ödeme Planları... 4 Geri Ödeme Plan Bilgileri...

Detaylı

KULLANIM YETKİSİ VE UYARI

KULLANIM YETKİSİ VE UYARI KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. İşbu sunumda yer alan bilgiler, herhangi bir yatırım aracının alımsatım teklifi, tavsiyesi veya

Detaylı

MATRİKS TRADER SEPET EMİR MODÜLÜ Arayüz Kullanım Dökümanı (Nisan 2012)

MATRİKS TRADER SEPET EMİR MODÜLÜ Arayüz Kullanım Dökümanı (Nisan 2012) Toplu Emir İşlemleri İçin MATRİKS TRADER SEPET EMİR MODÜLÜ Arayüz Kullanım Dökümanı (Nisan 2012) Sepet Emir Modülü nedir? Matriks Trader Sepet Emir Modülü, Matriks kullanıcılarına, birden fazla enstrümandan

Detaylı

GDMFX MT4 İKİLİ OPSİYON YATIRIM KILAVUZU

GDMFX MT4 İKİLİ OPSİYON YATIRIM KILAVUZU GDMFX MT4 İKİLİ OPSİYON YATIRIM KILAVUZU İKİLİ OPSİYON HESABI AÇMAK 1. MetaTrader 4 platformu üzerinde tek bir hesapla hem İkili Opsiyon, hem de Forex ticareti yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken web

Detaylı

PLATFORMLAR OSMANLI AKTİF TRADER

PLATFORMLAR OSMANLI AKTİF TRADER PLATFORMLAR OSMANLI AKTİF TRADER OSMANLI AKTİF TRADER Osmanlı Aktif Trader; Osmanlı Menkul e-şube üzerinden açabileceğiniz, Piyasayı online izleyebileceğiniz, E-şube ile aynı komisyon oranlarında, hisse

Detaylı

BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar

BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar BISTECH Sistemiyle Birlikte Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Pay Piyasası Bölümü Eylül 2015 Sürüm: II İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 2. BISTECH SİSTEMİNDEKİ

Detaylı

HESABINIZA GİRİŞ YAPMAK İÇİN:

HESABINIZA GİRİŞ YAPMAK İÇİN: 1. SÜRÜM KONTROLÜ: Matriks Trader'ı kullanabilmeniz için, Matriks programınızın sürümünün 2.7.6 ve üzeri olması gerekmektedir. Sürüm kontrolünü, Matriks menüsünün üzerinde fare imlecini bekleterek yapabilirsiniz.

Detaylı

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014 14 Temmuz 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Fatura Gelen e-fatura Dosyalarının Transferi Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları firmalardan gelen e-faturalar,

Detaylı

YATIRIM PORTALI E - Ş UBE

YATIRIM PORTALI E - Ş UBE YATIRIM PORTALI E - Ş UBE NEDEN OSMANLI MENKUL E-ŞUBE? Kolay hesap açma sürecimiz, Uygun komisyon oranlarımız, Ürün çeşitliliğimiz, Fonksiyon çeşitliliğimiz, Ürün bazında raporlama sistemimiz, Canlı destek

Detaylı

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler PİYASA YAPICILIK Aralık 2015 Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler FİNANSİNVEST Piyasa Yapıcı rolüyle Finansinvest, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında, PAY Vadeli ve FBIST BYF

Detaylı