TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)"

Transkript

1 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 125 Makalenin Adı : Türkiye\'de Bilim ve Mühendislik Göstergeleri Makalenin Yayın Tarihi : 10/11/2006 Yayın Dili : Türkçe Makalenin Konusu : Türkiye\'de Bilim ve Mühendislik Göstergeleri Makalenin Kaynağı : Cumhuriyet Bilim Teknik, 10/11/2006, 1025 Anahtar Kelimeler : TÜBİTAK, Bilim Yazar 1 : Özer Bekaroğlu Açıklama Bu doküman Elektrik Mühendisleri Odası tarafından açık arşiv niteliğinde olarak bilginin paylaşımı ve aktarımı amacı ile eklenmiştir. Odamız üyeleri kendilerine ait her türlü çalışmayı EMOP/Üye alanında bulunan veri giriş formu aracılığı ile bilgi belge merkezinde yer almasını sağlayabileceklerdir. Ayrıca diğer kişiler çalışmalarını e-posta (bbm@emo.org.tr) yolu ile göndererek de bu işlemin gerçekleşmesini sağlayabileceklerdir. Herhangi bir dergide yayınlanmış akademik çalışmaların dergideki formatı ile aynen yer almaması koşulu ile telif hakları ihlali söz konusu değildir. Elektrik Mühendisleri Odası Bilgi Belge Merkezi nde yer alan tüm bilgilerden kaynağı gösterilerek yararlanılabilir. Bilgi Belge Merkezi nde bulunan çalışmalardan yararlanıldığında, kullanan kişinin kaynak göstermesi etik açısından gerekli ve zorunludur. Kaynak gösterilmesinde kullanılan çalışmanın adı ve yazarıyla birlikte belgenin URL adresi ( verilmelidir.

2 Türkiye'de bilim ve mühendislik göstergeleri 2006 (1) Prof.Dr. Özer BEKAROĞLU, TÜBA şeref üyesi Cumhuriyet Bilim Teknik Bir ülkenin geniş bir zaman aralığını kapsayan bilim ve teknoloji göstergeleri ve buna göre yapılan analizi yoksa, bir bilim politikasının da olması mümkün değil veya böyle bir politika yapılsa da gerçekçi olmaz, tıpkı şimdiye kadar Türkiye'de yapılanlar gibi. Türkiye'de bu tip analizler maalesef daima göz ardı edildi. Her yıl TÜBİTAK tarafından atıf indekslerine giren dergilerde şu kadar makale yayımlandı, gibi açıklamalar yapıldı. Bu yıl açıklama YÖK tarafından geldi ve diğer ülkelere göre 19. sıraya yükseldiğimiz belirtildi. Ancak, sadece makale sayısı, dünyadaki gerçek yerimizi göstermekten kesinlikle uzaktır. TÜBİTAK veya başka bir kurum Türkiye'nin dünya devletlerine göre gerçek Bilim ve Teknolojideki (B-T) yerimizi açıklamasa da, dış ülkelerdeki bazı bilim kuruluşları detaylı olarak bu göstergeleri veriyor. Örneğin; Amerikan Ulusal Bilim Vakfı, yani NSF (National Science Fondation) 23 Şubat 2006 tarihinde 1000 sayfayı bulan bir rapor-bilim ve Mühendislik Göstergeleri 2006 (Science & Engineering Indicators 2006) yayımladı. Amerika Başkanı'na takdim edilen bu raporun geniş bir zaman aralığını kapsadığı ve tüm konuların tam bir tarafsızlık ilkesiyle ele alındığı ve Amerika bilim politikalarının yapımında siyasilere yardımcı olmak gayesiyle hazırlandığı belirtilmektedir. Bu raporda Türkiye'nin de durumu açıkça görülmekte. Bu raporda Türkiye'de çoğunluğun devamlı kullandığı ama anlamını bilmediği bazı kavramların da açık tarifi yapılıyor. Örneğin, Carnegie Fondation tarafından üniversitelerin sınıflandırılması ve bunların kriterleri. Teknolojinin yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılması ve bunların nelerden ibaret olduğu. 21. yüzyıl patent sisteminin açıklanması gibi yılında SCI ve SSCI tarafında 5315 dergi taranmış. Makalelerin sayımı iki metoda dayanmakta. 1- Fraksiyonel sayım: Bu sayımda bir enstitü veya ülkeden fazla yazarlı makaleler için, müşterek enstitü veya ülkenin katılım oranı esas alınarak kredi verilmekte. Bu sayım genel olarak makale ve atıf sayımı için kullanılır. 2- Toplam sayım: Her katılan enstitü veya ülke makaleye katılım için bir kredi alır. Bu metot katılan yazarların veri tabanı için kullanılır.

3 Bütün ülkelerdeki tüm bilim ve teknoloji alanlarındaki değişimleri açıkça veren bu raporda Türkiye'de hiçbir kurumca çıkartılmayan birçok bilgi diğer ülkelerle mukayeseli olarak verilmektedir. Buna göre Türkiye'nin durumunu özet olarak aktarmaya çalışacağım: TÜRKİYE'NİN DURUMU GSMH ve B-T'ye ayrılan miktar: Türkiye' de daima az olduğu belirtiliyor. AB uyum yasalarına göre devlet geçen yıldan itibaren bu miktarı artırmaya başladı. Burada ayrılan miktardan daha önemlisi olan bu paranın yönetimi ve harcanmasıdır. Buda ülkenin B-T politikasının ve yöneticilerin mükemmeliyetine bağlıdır. Burada öncelikle Türkiye'de son zamanlarda sıkça kullanılan nano teknoloji araştırmaları için Amerika'nın toplam 340 milyar dolar civarında olan 2007 yılı bilimsel araştırma bütçesinden 8 milyar dolarını ayırdığını belirtmek isterim. Uzman araştırmacı, mühendis ve teknisyen yetiştirmekteki üstünlük, yani tüm eğitim: Bu, tüm dünyada üzerinde en fazla durulan ve en fazla önem verilen bir konu. Çünkü elinizde yetişmiş üst düzeyde araştırmacı insan gücü yoksa, yeterli maddi kaynağa sahip olsanız bile B-T'de bir şey yapamazsınız. Bu ilk eğitimden başlayarak doktoraya ve doktora sonrasına kadar uzanır. Bu sebepten tüm gösterge raporlarında bu konu işlenmekte ve istatistikler verilmekte. NSF'nin 1000 sayfalık raporunun büyük bir bölümü buna ayrılmış, Amerika'nın ilköğretimden başlayarak tüm müfredatları detaylı incelenmiş, yıllara göre tüm alanlardaki mezun sayısı, yüksek lisans ve doktora ile doktora sonrası dahil. Raporda Türkiye'ye ait değerler çok kısa olarak aşağıda verilmiştir. MEZUN SAYISI 2002 yılında üniversitelerimizden mezun olanların toplam sayısı: , bunun 80759'u erkek. Bilim alanları ise: Tüm bilim ve mühendislik Fizik ve Biyoloji bilimleri 9587 Matematik+Bilgisayar bilimleri 5377 Ziraat 5201 Mühendislik Sosyal Bilimler B+M dışında Yine 2002 yılında B+M'de doktora alanların toplam sayısı: Bunun 1639'u erkek.

4 Bilim alanları ise: Tüm B+M alanlarında 1207 Fizik+Biyoloji Bilimleri 304 Matematik &Bilgisayar Bilimleri 85 Ziraat 196 Mühendislik 344 Sosyal Bilimler 278 B&M dışında 1265 Ancak hemen belirtmem gerekir ki üniversitelerimizin eğitim kalitesi, özellikle B+M doktoralarının kalitesi dünya standartlarının epey aşağısında. Şimdi Amerika'da doktora diploması alıp da orada kalmak isteyen tüm alan ve alanlara göre yıllarına ait veriler listesinden, yalnız Türklerin yılına ait ve yine detayları atlayarak genel durumlarını görelim yılları arasında tüm bilim alanlarında doktora alanların sayısı Bunlardan: yılları arsında Amerika'da kalmayı planlayanlarının oranı: % Kesin olarak kalmayı planlayanlar ise; % Şu anda Amerika'da doktora yapan yabancıların sayılarından yalnız iki ülkeyi vermek isterim. Türklerin sayısı 3700 civarında, Çinli sayısı 50000'in üzerinde. KALİTEDE TERSİ DURUM Toplam makale sayısı ve nüfus başına düşen makale sayısı: Bu konuda NSF raporunda 2003 verilerine göre % 0.9'luk bir katkımız var ve 22. sıradayız. Örneğin; İsviçre 18. sırada. Fakat bu yıl YÖK'e göre 19. sıraya yükseldik, muhtemelen 5 milyon nüfuslu İsviçre'nin üstüne çıktık. Ancak aşağıda göreceğiniz gibi kalite bakımından durum tamamen tersidir. Gösterilen nispi üstünlük RCA (Reaveled Comparative Advantage): Yani bir ülkenin belirli bir bilim alanında o ülkenin tüm atıflarının, o alanda dünyanın toplam atıflarının fraksiyonuna oranı RCA verir. Buna göre gösterilen nısbi üstünlük 1'in üzerindeyse, o alanda ülke nısbi bir üstünlük ortaya koymuştur. Türkiye'den 2003 yılında SCI indekse giren jurnallerde Bilim & Mühendisli alanlarında toplam 6224 makale yayımlandı. Bu makalelerden % 45 klinik tıp yani "vaka takdimi"; % 7.2 biyotıp, % 7.6 biyoloji, % 11.2

5 kimya, % 8.9 fizik, % 10.9 mühendislik ve teknoloji alanlarındadır. Şimdi de yukarıdaki makalelere yapılan atıf sayısına göre hesaplanan, Türkiye'nin ve diğer birkaç ülkenin durumuna bakalım. Türkiye; Klinik tıpta 43. sırada (USA 1; İsviçre 2; Yunanistan 27; Mısır 40; İran 42.) Biyotıpta 38. sırada (İsviçre 1; Yunanistan 29; Hırvatistan 36.) Biyolojide ilk 45 ülke arasında yok (İsviçre 1;Yunanistan 37; Bulgaristan 42)) Kimyada ilk 45 arasında yok (Hong Kong 1.; İsviçre 3; Yunanistan 24; Malezya 43) Fizikte 44. sırada (İsviçre 1.; Yunanistan 27.; Romanya 41.) Yer ve uzay Bilimlerinde 42. (Hollanda1; İsviçre 4; Yunanistan 28; Bulgaristan 36.) Mühendislik+teknolojide ilk 45 arasında yok. (İsviçre 1; Yunanistan 32; Bulgaristan 35.) Matematikte ilk 45 arasında yok (Hong Kong 1.; İsviçre 2; Yunanistan 23; Bulgaristan 28.) Sosyal bilimler 37. (İsviçre 1; Macaristan 27; Yunanistan 32.) Psikiyatride 32. (Kanada 1; İsviçre 13; Japonya 31; Yunanistan 34.) Yani biyoloji, kimya, mühendislik ve teknoloji ve matematik gibi en önemli alanlarda Türkiye çok aşağılarda. Bütün alanlarda, RCI yani bilim ve teknolojide gerçek kalite bakımından, Türkiye 44. (İsviçre 1.; Yunanistan 27.Hırvatistan 43. Suudi Arabistan 45.) İlk ismi Türk adresli olan ve Amerika patentine yapılan müracaat sayısı: 2003 yılında 28. Bazı ülkelerin aynı yılda başvuru sayıları: Japonya ; Almanya ; G. Kore , İsrail 2 539, İsviçre 2 275, Çin 1 034, Yunanistan 50 Triadic yani üçlü (USA, Avrupa ve Japon) patentine ise 1991 ve 2000 yıllarında Türkiye'den bir başvuru yok yılında ziyaret edilen yerler, Türkler: kütüphane % 18, hayvanat Bahçesi % 20, sanat Galerisi % 11, B+T müzesi % 7 Bir dahaki yazıda Türkiye ile OECD ülkelerini ele almayı planlıyorum.

6 Türkiye'nin bilim ve mühendislik göstergeleri 2006 (2) Cumhuriyet Bilim Teknik Türkiye, Klinik tıpta 43. sırada (USA 1, İsviçre 2, Yunanistan 27, Mısır 40, İran 42.). Biyotıpta 38. sırada (İsviçre 1, Yunanistan 29, Hırvatistan 36.). Biyolojide ilk 45 ülke arasında yok (İsviçre 1, Yunanistan 37, Bulgaristan 42). Kimyada ilk 45 arasında yok (Hong Kong 1, İsviçre 3, Yunanistan 24, Malezya 43) İlk ismi Türk adresli olan ve Amerika patentine yapılan müracaat sayısı: 2003 yılında 28. Bazı ülkelerin aynı yılda başvuru sayıları: Japonya 60350; Almanya 18890; G.Kore 10411, İsrail 2539, İsviçre 2275, Çin 1034, Yunanistan 50 Prof.Dr. Özer Bekaroğlu (TÜBA şeref üyesi) Bir ülkenin geniş bir zaman aralığını kapsayan bilim ve teknoloji göstergeleri ve buna göre yapılan analizi yoksa, bir bilim politikasının da olması mümkün değil veya böyle bir politika yapılsa da gerçekçi olmaz, tıpkı şimdiye kadar Türkiye'de yapılanlar gibi. Türkiye'de bu tip analizler maalesef daima göz ardı edildi. Her yıl TÜBİTAK tarafından atıf indekslerine giren dergilerde şu kadar makale yayımlandı, gibi açıklamalar yapıldı. Bu yıl açıklama YÖK tarafından geldi ve diğer ülkelere göre 19. sıraya yükseldiğimiz belirtildi. Ancak, sadece makale sayısı, dünyadaki gerçek yerimizi göstermekten kesinlikle uzaktır. TÜBİTAK veya başka bir kurum Türkiye'nin dünya devletlerine göre gerçek Bilim ve Teknolojideki (B-T) yerimizi açıklamasa da, dış ülkelerdeki bazı bilim kuruluşları detaylı olarak bu göstergeleri veriyor. Örneğin; Amerikan Ulusal Bilim Vakfı, yani NSF (National Science Fondation) 23 Şubat 2006 tarihinde 1000 sayfayı bulan bir rapor-bilim ve Mühendislik Göstergeleri 2006 (Science & Engineering Indicators 2006) yayımladı. Amerika Başkanı'na takdim edilen bu raporun geniş bir zaman aralığını kapsadığı ve tüm konuların tam bir tarafsızlık ilkesiyle ele alındığı ve Amerika bilim politikalarının yapımında siyasilere yardımcı olmak gayesiyle hazırlandığı belirtilmektedir.

7 Bu raporda Türkiye'nin de durumu açıkça görülmekte. Bu raporda Türkiye'de çoğunluğun devamlı kullandığı ama anlamını bilmediği bazı kavramların da açık tarifi yapılıyor. Örneğin, Carnegie Fondation tarafından üniversitelerin sınıflandırılması ve bunların kriterleri. Teknolojinin yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılması ve bunların nelerden ibaret olduğu. 21. yüzyıl patent sisteminin açıklanması gibi yılında SCI ve SSCI tarafında 5315 dergi taranmış. Makalelerin sayımı iki metoda dayanmakta. 1- Fraksiyonel sayım: Bu sayımda bir enstitü veya ülkeden fazla yazarlı makaleler için, müşterek enstitü veya ülkenin katılım oranı esas alınarak kredi verilmekte. Bu sayım genel olarak makale ve atıf sayımı için kullanılır. 2- Toplam sayım: Her katılan enstitü veya ülke makaleye katılım için bir kredi alır. Bu metot katılan yazarların veri tabanı için kullanılır. Bütün ülkelerdeki tüm bilim ve teknoloji alanlarındaki değişimleri açıkça veren bu raporda Türkiye'de hiçbir kurumca çıkartılmayan birçok bilgi diğer ülkelerle mukayeseli olarak verilmektedir. Buna göre Türkiye'nin durumunu özet olarak aktarmaya çalışacağım: TÜRKİYE'NİN DURUMU GSMH ve B-T'ye ayrılan miktar: Türkiye' de daima az olduğu belirtiliyor. AB uyum yasalarına göre devlet geçen yıldan itibaren bu miktarı artırmaya başladı. Burada ayrılan miktardan daha önemlisi olan bu paranın yönetimi ve harcanmasıdır. Buda ülkenin B-T politikasının ve yöneticilerin mükemmeliyetine bağlıdır. Burada öncelikle Türkiye'de son zamanlarda sıkça kullanılan nano teknoloji araştırmaları için Amerika'nın toplam 340 milyar dolar civarında olan 2007 yılı bilimsel araştırma bütçesinden 8 milyar dolarını ayırdığını belirtmek isterim. Uzman araştırmacı, mühendis ve teknisyen yetiştirmekteki üstünlük, yani tüm eğitim: Bu, tüm dünyada üzerinde en fazla durulan ve en fazla önem verilen bir konu. Çünkü elinizde yetişmiş üst düzeyde araştırmacı insan gücü yoksa, yeterli maddi kaynağa sahip olsanız bile B-T'de bir şey yapamazsınız.

8 Bu ilk eğitimden başlayarak doktoraya ve doktora sonrasına kadar uzanır. Bu sebepten tüm gösterge raporlarında bu konu işlenmekte ve istatistikler verilmekte. NSF'nin 1000 sayfalık raporunun büyük bir bölümü buna ayrılmış, Amerika'nın ilköğretimden başlayarak tüm müfredatları detaylı incelenmiş, yıllara göre tüm alanlardaki mezun sayısı, yüksek lisans ve doktora ile doktora sonrası dahil. Raporda Türkiye'ye ait değerler çok kısa olarak aşağıda verilmiştir. MEZUN SAYISI 2002 yılında üniversitelerimizden mezun olanların toplam sayısı: , bunun 80759'u erkek. Bilim alanları ise: Tüm bilim ve mühendislik Fizik ve Biyoloji bilimleri 9587 Matematik+Bilgisayar bilimleri 5377 Ziraat 5201 Mühendislik Sosyal Bilimler B+M dışında Yine 2002 yılında B+M'de doktora alanların toplam sayısı: Bunun 1639'u erkek. Bilim alanları ise: Tüm B+M alanlarında 1207 Fizik+Biyoloji Bilimleri 304 Matematik &Bilgisayar Bilimleri 85

9 Ziraat 196 Mühendislik 344 Sosyal Bilimler 278 B&M dışında 1265 Ancak hemen belirtmem gerekir ki üniversitelerimizin eğitim kalitesi, özellikle B+M doktoralarının kalitesi dünya standartlarının epey aşağısında. Şimdi Amerika'da doktora diploması alıp da orada kalmak isteyen tüm alan ve alanlara göre yıllarına ait veriler listesinden, yalnız Türklerin yılına ait ve yine detayları atlayarak genel durumlarını görelim yılları arasında tüm bilim alanlarında doktora alanların sayısı Bunlardan: yılları arsında Amerika'da kalmayı planlayanlarının oranı: % Kesin olarak kalmayı planlayanlar ise; % Şu anda Amerika'da doktora yapan yabancıların sayılarından yalnız iki ülkeyi vermek isterim. Türklerin sayısı 3700 civarında, Çinli sayısı 50000'in üzerinde. KALİTEDE TERSİ DURUM Toplam makale sayısı ve nüfus başına düşen makale sayısı: Bu konuda NSF raporunda 2003 verilerine göre % 0.9'luk bir katkımız var ve 22. sıradayız. Örneğin; İsviçre 18. sırada. Fakat bu yıl YÖK'e göre 19. sıraya yükseldik, muhtemelen 5 milyon nüfuslu İsviçre'nin üstüne çıktık. Ancak aşağıda göreceğiniz gibi kalite bakımından durum tamamen tersidir. Gösterilen nispi üstünlük RCA (Reaveled Comparative Advantage): Yani bir ülkenin belirli bir bilim alanında o ülkenin tüm atıflarının, o alanda dünyanın toplam atıflarının fraksiyonuna oranı RCA verir. Buna göre gösterilen nısbi

10 üstünlük 1'in üzerindeyse, o alanda ülke nısbi bir üstünlük ortaya koymuştur. Türkiye'den 2003 yılında SCI indekse giren jurnallerde Bilim & Mühendisli alanlarında toplam 6224 makale yayımlandı. Bu makalelerden % 45 klinik tıp yani "vaka takdimi"; % 7.2 biyotıp, % 7.6 biyoloji, % 11.2 kimya, % 8.9 fizik, % 10.9 mühendislik ve teknoloji alanlarındadır. Şimdi de yukarıdaki makalelere yapılan atıf sayısına göre hesaplanan, Türkiye'nin ve diğer birkaç ülkenin durumuna bakalım. Türkiye; Klinik tıpta 43. sırada (USA 1; İsviçre 2; Yunanistan 27; Mısır 40; İran 42.) Biyotıpta 38. sırada (İsviçre 1; Yunanistan 29; Hırvatistan 36.) Biyolojide ilk 45 ülke arasında yok (İsviçre 1;Yunanistan 37; Bulgaristan 42)) Kimyada ilk 45 arasında yok (Hong Kong 1.; İsviçre 3; Yunanistan 24; Malezya 43) Fizikte 44. sırada (İsviçre 1.; Yunanistan 27.; Romanya 41.) Yer ve uzay Bilimlerinde 42. (Hollanda1; İsviçre 4; Yunanistan 28; Bulgaristan 36.) Mühendislik+teknolojide ilk 45 arasında yok. (İsviçre 1; Yunanistan 32; Bulgaristan 35.) Matematikte ilk 45 arasında yok (Hong Kong 1.; İsviçre 2; Yunanistan 23; Bulgaristan 28.) Sosyal bilimler 37. (İsviçre 1; Macaristan 27; Yunanistan 32.) Psikiyatride 32. (Kanada 1; İsviçre 13; Japonya 31; Yunanistan 34.) Yani biyoloji, kimya, mühendislik ve teknoloji ve matematik gibi en önemli alanlarda Türkiye çok aşağılarda.

11 Bütün alanlarda, RCI yani bilim ve teknolojide gerçek kalite bakımından, Türkiye 44. (İsviçre 1.; Yunanistan 27.Hırvatistan 43. Suudi Arabistan 45.) İlk ismi Türk adresli olan ve Amerika patentine yapılan müracaat sayısı: 2003 yılında 28. Bazı ülkelerin aynı yılda başvuru sayıları: Japonya ; Almanya ; G. Kore , İsrail 2 539, İsviçre 2 275, Çin 1 034, Yunanistan 50 Triadic yani üçlü (USA, Avrupa ve Japon) patentine ise 1991 ve 2000 yıllarında Türkiye'den bir başvuru yok yılında ziyaret edilen yerler, Türkler: kütüphane % 18, hayvanat Bahçesi % 20, sanat Galerisi % 11, B+T müzesi % 7

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 69 Makalenin Adı : Bilişim Toplumu Göstergeleri- 1/3 Makalenin Yayın Tarihi : 28/09/2006 Yayın Dili : Türkçe

Detaylı

Türkiye nin Yayın ve Atıf Performansı

Türkiye nin Yayın ve Atıf Performansı Türkiye nin Yayın ve Atıf Performansı Umut Al Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü http://yunus.hacettepe.edu.tr/~umutal umutal@hacettepe.edu.tr -1 Plan Terminoloji Araştırmanın amacı

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu Makalenin Adı Makalenin Yayın Tarihi Yayın Dili Makalenin Konusu Makalenin Kaynağı Anahtar Kelimeler Yazar

Detaylı

Türkiye nin Mühendislikteki Bilimsel Yayın Performansı

Türkiye nin Mühendislikteki Bilimsel Yayın Performansı Türkiye nin Mühendislikteki Bilimsel Yayın Performansı Umut Al Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr -1 Plan Terminoloji Araştırmanın amacı Kapsam ve yöntem Bulgular

Detaylı

Türkiye nin Yayın Sayısına Farklı Bir Bakış: Bir Quadrant Analizi Çalışması

Türkiye nin Yayın Sayısına Farklı Bir Bakış: Bir Quadrant Analizi Çalışması Türkiye nin Yayın Sayısına Farklı Bir Bakış: Bir Quadrant Analizi Çalışması İrem Soydal, Umut Al ve Gülten Alır soydal@hacettepe.edu.tr umutal@hacettepe.edu.tr gulten.alir@aksaray.edu.tr -1 Plan Terminoloji

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 222 Teknik Bilginin Adı : TRAFO - TRANSFORMATÖRLER İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ; Yayın Dili ELECTRA : Türkçe

Detaylı

Endişeye mahal yok (mu?)

Endişeye mahal yok (mu?) tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Endişeye mahal yok (mu?) Güven Sak İstanbul, 19 Ekim 2011 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Reel milli gelir (1960=100) www.tepav.org.tr

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 TÜRKİYE, TEMEL BİLİM VE MÜHENDİSLİKTE DOKTORA SAYILARIYLA İLK 15 E VE AR-GE PAYIYLA İLK 16 YA GİRDİ Scientific American Dergisi nin sıraladığı, Bilimde Dünyanın

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 338 Makalenin Adı : Malche Raporu'nun 75. Yıldönümü'nde YÖK Strateji Raporu Makalenin Yayın Tarihi : 29/06/2007

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ Kemal Gürüz Atılım Üniversitesi 12 Mart 2012 Yirmi beş yaş üstü nüfus içinde ortaöğrenim görmüş olanların oranı, %. 2007.

Detaylı

2013 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi

2013 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi 2013 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi İhracat: 2013 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan İhracatçı

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu 2 BAŞARI GÜVEN TECRÜBE BİLGİ TEKNOLOJİ Plast Eurasia İstanbul Avrasya Plastik Sektörünün Buluşma Noktası T 10 Salon 98.000 m2 S Avrasya nın En Büyüğü SAYISAL

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ ** MADDE 1- Bülent Ecevit Üniversitesi birimlerinde doçent kadrosuna atanmak üzere başvuracak adayların başvurularında, 2547 sayılı

Detaylı

Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atamalarda ve Akademik Yükseltmelerde Aranan Asgari Koşullar

Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atamalarda ve Akademik Yükseltmelerde Aranan Asgari Koşullar Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atamalarda ve Akademik Yükseltmelerde Aranan Asgari Koşullar A) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atanma Kriterleri Yardımcı Doçentlik

Detaylı

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü İçindekiler I- Yöntemsel Açıklama... 3 2 I- Yöntemsel Açıklama 1 Nominal efektif döviz

Detaylı

ELEKTRONİK DERGİNİN AVANTAJLARI:

ELEKTRONİK DERGİNİN AVANTAJLARI: ELEKTRONİK DERGİNİN AVANTAJLARI: ("JOURNAL OF SPORTS SCIENCE AND MEDICINE" ÖRNEĞİ ) Prof.Dr. Hakan GÜR * Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Spor Hekimliği ABD., Bursa Son yıllarda klasik bilimsel yayıncılık

Detaylı

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013 OECD 2013 EĞİTİM GÖSTERGELERİ RAPORU: NE EKERSEN ONU BİÇERSİN (4) Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 5 Ocak 2014 Geçtiğimiz üç hafta boyunca 2013 OECD Eğitim Göstergeleri

Detaylı

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü İçindekiler I- Yöntemsel Açıklama... 3 2 I- Yöntemsel Açıklama 1 Nominal efektif döviz

Detaylı

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı. İkili ve Çoklu İşbirliği Programları

Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı. İkili ve Çoklu İşbirliği Programları Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı İkili ve Çoklu İşbirliği Programları Sunum İçeriği Uluslararası İşbirliği Hedefleri Uluslararası İşbirliği Daire Bşk. Organizasyonel Yapı İkili ve Çoklu Akademik

Detaylı

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ 16.746 19.128 21.610 23.871 26.503 26.343 2010 2011 2012 2013 2014 Ocak 2015 Kaynak: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (31.01.2015 itibarıyla) LİSANS ÖĞRENCİ SAYISININ ÖNLİSANS ÖĞRENCİ

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılında % 7,3 oranında bir artışla kapanmış ve 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2015 yılında ise halı ihracatımız bir önceki yıla kıyasla

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı 1 DÜNYA ve TÜRKİYE POLİPROPİLEN ( PP ) DIŞ TİCARET ANALİZİ Barbaros Demirci ( Genel Müdür ) Neslihan Ergün ( Teknik Uzman Kimya Müh. ) PAGEV - PAGDER DÜNYA TOPLAM PP İTHALATI : Dünya toplam PP ithalatı

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ARŞİV YÖNERGESİ. derlenmesi ve Kurumsal Akademik Arşivlerde korunmasını sağlamak,

FIRAT ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ARŞİV YÖNERGESİ. derlenmesi ve Kurumsal Akademik Arşivlerde korunmasını sağlamak, FIRAT ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ARŞİV YÖNERGESİ Bu yönerge, Fırat Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından üretilen bilimsel çalışmaların kütüphane bünyesinde oluşturulan Kurumsal Arşive

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 05/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 40 Makalenin Adı : Baz İstasyonları ve Bilim Adamı Üzerine Bir Tartışma Makalenin Yayın Tarihi : 04/11/2000

Detaylı

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ İç Ticaret ve Ekonomik Araştırmalar Şefi

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ İç Ticaret ve Ekonomik Araştırmalar Şefi İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ İç Ticaret ve Ekonomik Araştırmalar Şefi 2013 YILI Ocak-Mart Dönemi ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan İhracatçı Birliklerinden

Detaylı

DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI

DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI ARWU: Dünyadaki üniversitelerin ilk çok amaçlı sıralaması Academic Ranking of Worldwide Universities (Dünya Üniversitelerinin Akademik Sıralaması) adı altında Çin de Şanghay

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ TUTAR 1000$ 'NİN DAKİ 1.203.101 466.269 38,756% YE 'NİN TUTAR BİRİM TUTAR 1 1 Çin 755.033 399.367 62,7572% Dünya 755.033 3.857.570 196

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA TUTARI DÜNYADAKİ 1.264.850 452.261 36% DÜNYA 1 1 Amerika Birleşik MEVCUT YE TUTARI NİN NİN DÜNYA MEVCUT DEKİ LAR TUTAR TUTAR

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 29. Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı 4. İstanbul Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı 9. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Hazırlayan TEKNİK Fuarcılık

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE PROFESÖR KADROSUNA ATANMA İLKELERİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE PROFESÖR KADROSUNA ATANMA İLKELERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE PROFESÖR KADROSUNA ATANMA İLKELERİ ** MADDE 1- Bülent Ecevit Üniversitesi birimlerinde profesör kadrosuna atanmak üzere başvuracak adayların başvurularında, 2547

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ

T.C. SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ T.C. SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, GÖREV, SORUMLULUKLAR VE DAYANAK Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Uygulama Yönergesi

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 04/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Mart ayında, Türkiye

Detaylı

Verilecek ödül miktarının belirlenmesinde aşağıdaki oranlar uygulanır:

Verilecek ödül miktarının belirlenmesinde aşağıdaki oranlar uygulanır: 04 YILINDA ULUSLARARASI ALANDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ NİN ADINI DUYURAN YAYIN, ATIF, KİTAP/KİTAP BÖLÜMÜ, EDİTÖRLÜKLERİ ve PATENT/ENDÜSTRİYEL TASARIM/PROJEYİ TEŞVİK ADIYLA VERİLECEK ÖDÜLLERE BAŞVURU ESASLARI

Detaylı

2013 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2013 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2013 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 EYLÜL/ TÜRKİYE

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI İLK 3 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ Barbaros Demirci PLASFED Genel Sekreteri

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI İLK 3 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ Barbaros Demirci PLASFED Genel Sekreteri TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI İLK 3 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ Barbaros Demirci PLASFED Genel Sekreteri Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin % 70 80 ini

Detaylı

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 NİSAN

Detaylı

ÇORAP SEKTÖRÜ 2016 YILI VE 2017 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

ÇORAP SEKTÖRÜ 2016 YILI VE 2017 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ÇORAP SEKTÖRÜ YILI VE OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ Şubat ÇORAP SEKTÖRÜNÜN YILI VE OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Haziran 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 5 Ayında %7,5

Detaylı

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ 16.746 19.128 21.610 23.871 26.503 29.570 2010 2011 2012 2013 2014 Kasım 2015 Kaynak: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (30.11.2015 itibarıyla) LİSANSÜSTÜ

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYIN VE ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYIN VE ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYIN VE ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yüksek İhtisas Üniversitesinde görev yapan

Detaylı

A:AtatürkBulvarıNo:193ASO KuleKat7Kavaklıdere/Ankara T: & F:

A:AtatürkBulvarıNo:193ASO KuleKat7Kavaklıdere/Ankara T: & F: Burapor,MakinaİmalatçılarıBirliğitarafındanhazırlanmıştır. Tamamenveyakısmiolarakkulanmakisteyenkişiveyakuruluşlarınkaynakgöstermesiricaolunur. A:AtatürkBulvarıNo:193ASO KuleKat7Kavaklıdere/Ankara T:+903124683749&+903124683917

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı mayıs ayında, Türkiye

Detaylı

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ 29.842 16.746 19.128 21.610 23.871 26.503 2010 2011 2012 2013 2014 Ekim 2015 Kaynak: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (31.10.2015 itibarıyla) LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ SAYISININ LİSANS

Detaylı

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ 16.746 19.128 21.610 23.871 26.503 24.389 2010 2011 2012 2013 2014 Temmuz Kaynak: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (31.07. itibarıyla) LİSANS ÖĞRENCİ SAYISININ ÖNLİSANS ÖĞRENCİ

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI Hazırlayan: Sinem ALAN AR-GE ŞUBESİ EYLÜL 2012 Raporu PDF Formatında İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız Türkiye'nin

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 07/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Haziran ayında, Türkiye

Detaylı

ÜNİVERSİTE SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN 2011 YILI DURUM RAPORU

ÜNİVERSİTE SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN 2011 YILI DURUM RAPORU ÜNİVERSİTE SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN 2011 YILI DURUM RAPORU Dünya üniversite sıralamalarında hangi Türk üniversitelerinin ilk 500 e girdiği son yıllarda çok tartışılmaya başladı. Dünya üniversitelerini

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ (II) 1981-2007 TÜRKİYE, ÜLKELER VE GRUPLAR

TÜRKİYE BİLİMSEL YAYIN GÖSTERGELERİ (II) 1981-2007 TÜRKİYE, ÜLKELER VE GRUPLAR 3.2.Etki De erine Göre ABD 1981-2007 döneminde üretti i 6.634.586 adet yay na ald 137.391.957 at f say s ile 20,71 lik etki de erine sahip olup 14,17 lik DÜNYA ortalama etki de erinden yakla k % 50 daha

Detaylı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜ NOTU

AĞAÇ İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜ NOTU AĞAÇ İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜ NOTU Bu çalışmada ağaç işleme makineleri sektörü olarak GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. 8465 GTIP GTIP TANIMI Ağaç, mantar, kemik,

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYIN VE ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI YÖNERGESİ

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYIN VE ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI YÖNERGESİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYIN VE ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam: Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Cumhuriyet Üniversitesinde görev yapan öğretim elemanı ve araştırıcıların uluslararası

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

International Cartographic Association-ICA

International Cartographic Association-ICA International Cartographic Association-ICA 1.AMAÇ: Uluslararası Kartografya Birliği (International Cartographic Association-ICA), 1959 yılında kurulmuştur. Hükümetler dışı bir kuruluş olan ICA nın ana

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi 2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi İhracat: 2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye İstatistik Kurumu 2014 Haziran ayı sonu

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 269.665.223,68 305.580.419,69 13,32 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 155.240.675,64 92.044.938,69-40,71 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı

2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 AĞUSTOS/

Detaylı

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi 2012 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU İhracatçı Birliklerinden elde edilen veriler doğrultusunda, 2012 yılında ihracatımız yüzde 9,2

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (ERÜ) VAKFI BİLİMSEL ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (ERÜ) VAKFI BİLİMSEL ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (ERÜ) VAKFI BİLİMSEL ÇALIŞMALARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu "Uygulama Esasları"nın amacı Erciyes Üniversitesi mensubu araştırıcıların almış oldukları

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU Bu çalışmada elevetörler-konveyörler sektörü, GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. 8428.20 Pnömatik elevatörler ve konveyörler

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ

T.C. SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ T.C. SÜLEYAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ BİLİSEL YAYINLARI TEŞVİK PROGRAI UYGULAA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜ AAÇ, KAPSA, GÖREV, SORULULUKLAR VE DAYANAK Amaç ve Kapsam ADDE 1- (1) Bu Uygulama Yönergesi nin amacı;

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMALARI OCAK 2014 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB VE DIŞİLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÜCEL KARADİŞ/DAİRE BAŞKANI

KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMALARI OCAK 2014 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB VE DIŞİLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÜCEL KARADİŞ/DAİRE BAŞKANI KARŞILIKLI TANIMA ANLAŞMALARI OCAK 2014 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB VE DIŞİLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÜCEL KARADİŞ/DAİRE BAŞKANI İÇERİK -Karşılıklı Tanıma Anlaşması (MRA) Nedir? -Karşılıklı Tanıma Anlaşmaları

Detaylı

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 3 Ocak 2017 Pazar 2016 yılı Kasım ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 12,8 artış göstererek 211 bin adet seviyesinde

Detaylı

2013 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2013 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2013 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 EKİM/ TÜRKİYE

Detaylı

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL FAALİYET TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL FAALİYET TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL FAALİYET TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI NİSAN 2013 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL YAYIN TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar,

Detaylı

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ 16.746 19.128 21.610 23.871 26.503 26.069 2010 2011 2012 2013 2014 Mart 2015 Kaynak: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (31.03.2015 itibarıyla) LİSANS ÖĞRENCİ SAYISININ ÖNLİSANS ÖĞRENCİ

Detaylı

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ve FAKÜLTELERİ SIRALAMASINDA (DÜS) HARRAN ÜNİVERSİTESİ

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ve FAKÜLTELERİ SIRALAMASINDA (DÜS) HARRAN ÜNİVERSİTESİ Önsöz Üniversitemiz Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralamaları (DÜS) ve Akademik Performansa göre Üniversite (URAP) sıralamasında başarılı bir performans sergilemiştir. Üniversitemiz öğretim elemanlarının

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri Komisyonu Başkanlığı MİMARLIK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri Komisyonu Başkanlığı MİMARLIK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 06/0/05-756 *BE8V33YV5* T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri Komisyonu Başkanlığı Sayı : 033659-08.04- Konu : Bilim, Sanat, Hizmet ve Teşvik Ödülleri MİMARLIK

Detaylı

ELEKTRİK ÇEVİRİMİ İLETİMİ VE DAĞITIMI SEKTÖRÜNÜN TEK İHTİSAS FUARI ELEX

ELEKTRİK ÇEVİRİMİ İLETİMİ VE DAĞITIMI SEKTÖRÜNÜN TEK İHTİSAS FUARI ELEX ELEKTRİK ÇEVİRİMİ İLETİMİ VE DAĞITIMI SEKTÖRÜNÜN TEK İHTİSAS FUARI ELEX 27-30 Eylül 2012 tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye nin

Detaylı

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ Uluslar arası marka tescil maliyetleri şu şekilde hesaplanır: 1) WIPO ücreti: Uluslar arası Fikri Mülkiyet Örgütü merkezi İsviçre'de bulunan, uluslararası marka başvurularının

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı: 05/02/

Evrak Tarih ve Sayısı: 05/02/ Evrak Tarih ve Sayısı: 05/02/2014-10737 *BE6LBDPL* T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uluslararası Yayın Ödülleri Komisyonu Sayı : 10336529-108.04- Konu : Bilim, Sanat, Hizmet ve Teşvik Ödülleri MİMARLIK FAKÜLTESİ

Detaylı

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA DEĞİŞİMİ 16.746 19.128 21.610 23.871 26.503 29.424 Kaynak: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı (31.12.2015 itibarıyla) LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ SAYISININ YILLAR İTİBARIYLA

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı 691010 ABD 355 2.625 1.691 1.530 35.205 31.976 691090 ABD 2.525.971 116 5.177.455 4.765.696 491 465 TOPLAM 2.526.326 2.741 5.179.146 4.767.226 35.696 32.441 691090 Afganistan 1.230 0 2.570 2.376 691010

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Aralık ayında, Türkiye nin

Detaylı

RAKAMLARLA DÜNYA ÜLKELERİ

RAKAMLARLA DÜNYA ÜLKELERİ İSTANBUL YAYIN NO: 1991-22 TİCARET ODASİ RAKAMLARLA DÜNYA ÜLKELERİ Hazırlayan BİRGÜL ACARI Reklamcılık ve Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. Haznedar, Menderes Cad. 25/2 34600 Bakırköy/İSTANBUL Tel: 556 04

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 315 Makalenin Adı : Türkiye'de eğitim sorunu üzerine öneriler Makalenin Yayın Tarihi : 27/04/2007 Yayın

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 18.04.2019 2015 2016 2017 2018 1- Kuruma Ait Bilgiler 1- Birim Sayıları 1- Fakülte Sayısı 5 5 5 5 2- Enstitü Sayısı 2 2 2 2 3- Yüksekokul Sayısı - - - 1 4- Meslek Yüksekokulu Sayısı

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 70 Makalenin Adı : Bilişimde `geri` ülkeler devleri geçmeye başladı Makalenin Yayın Tarihi : 19/10/2007

Detaylı

2013 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2013 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2013 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 KASIM/ TÜRKİYE

Detaylı

YARDIM VE ÖDÜL YÖNETMELİĞİ

YARDIM VE ÖDÜL YÖNETMELİĞİ Amaç HOCA AHMET YESEVİ ULUSLARARASI TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ YARDIM VE ÖDÜL YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Üniversite personeline, öğrencilerine,

Detaylı