Tavuk Yetiştirme Tekniği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tavuk Yetiştirme Tekniği"

Transkript

1 Tavuk Yetiştirme Tekniği Etlik Piliç Yetiştiriciliği Kasaplık piliç; 6-8 hafta besiye dayalı olan en kısa süreli tavuk yetiştiriciliğidir. Derin yataklı yer tipi kümeslerde yapılır. Kafes yetiştirmesinde tellerden kaynaklı olarak göğüs etlerinde morluklar oluşturmasından dolayı yer tipi yetiştiricilik daha çok tercih edilir. Metrekareye piliç olması gereklidir.

2 Civcivler kümese alınmadan önce kümes temizlenip dezenfekte edilir. Zemine 3-5 cm. kalınlığında odun talaşı serilir. Kümesin bir bölümüne alınan civciv sayısına göre radyan yerleştirilir. Her radyanın altına 40 cm. yüksekliğinde 2-3 m çapında kontraplak ile bir alan oluşturulur. Bu alanın içine civciv yemlikleri ve 3 litrelik suluk 50 hayvana 1 adet olacak şekilde yerleştirilir.

3 Yetiştirmenin ilk 4 haftası bu suluk ve yemlikler kullanılır. Kümese ekipmanlar yerleştirildikten sonra fumigasyon yapılır. Fumigasyondan(formaldehit) sonra kümes havalandırılır. Daha sonra radyan altına alınan civcivler yerleştirilir. Radyanlar civciv kapasitelidir.

4 Civcivlerin ilk saat süresince %5 şekerli su verilir. Bu suyun derece arasında ılık olması gereklidir. Civcivlerin bulunduğu yerde ısı ilk hafta C olmalıdır. İlk haftanın sonunda 28 0 C düşürülür. Radyan altındaki yetiştirme çevre ısısına bağlı olarak 2-4 hafta sürer.

5 Bu sürenin sonunda radyan altından çıkarılarak tüm kümese yayılır. Kümese yaygın olarak yerleştirilen piliçler için 100 pilice 10 litrelik 4 suluk ve 1 askılı yemlik yerleştirilir. Etlik piliç yetiştiriciliğinde 24 saat aydınlatma olmalıdır. Sadece günde 1 saat elektrik kesilmelerine alışmaları için elektrik kesilir.

6 Yetiştirme süresince 0-3 haftalar başlangıç; 4-6 haftalar geliştirme 6-8 haftalar arası bitiş yemi kullanılır.

7 Koruyucu olarak Aşılama; 7-8. günde New-Castle HB günde New-Castle La Sota günlerde Gumbaro (eğer bu hastalık söz konusuysa) yapılmalıdır. Bu aşılar genellikle içme suyuna karıştırılarak yapılır. Aşı uygulamalarından 1 gün önce ve sonrada polivitamin uygulanmalıdır.

8 Etlik Piliç Yetiştirmede Verim Kontrolleri Verim özelliklerinin düzeyini belirleyen en önemli kriterler; Genetik yapı ve çevre koşullarının düzenlenmesidir. Bu nedenle öncelikli olarak en iyi genotipik yapıya sahip hibrit tavuk seçilmeli Daha sonra ise bunlara uygun olarak çevre koşulları düzenlenmelidir.

9 Tavuk yetiştirmede verim kontrolleri Yaşama gücü Büyüme hızı Yemden yararlanma Kesim ağırlığı Bir örneklilik Karkas kalitesi

10 Yaşama gücü Piliç yetiştiriciliğinde yaşama gücünün düşük veya yüksek olması ekonomik karlılığı etkiler. Bu nedenle yaşama gücü önemli bir parametredir. Yaşama gücünün bir yetiştirme dönemi boyunca (6-8 hafta) %93-95 arasında olmalıdır. Yani ölüm oranı en fazla %5-7 olmalıdır. Haftalık ölüm oranı %2 yi geçtiği zaman yetiştirmeden kaynaklı problem olduğu düşünülmelidir.

11 Yaşama gücünün ölçülebilmesi için; Kümese ilk gün getirilen hayvanların sayısı belirlenir. İlk günden sonra ölen civcivler belirlenerek kayıt defterine işlenir. Bu işlemler piliçler kesime gidene kadar devam eder. En son olarak kesime giden ile ilk gün gelen hayvan sayısı değerlendirilerek yaşama gücü belirlenir.

12 Büyüme Hızı Verimliliği belirleyen faktörlerden biridir. Büyüme hızının tespiti için civcivlerin ilk kümese yerleştirildiği gün bir kısmının tartımı yapılır. Haftalık aralıklarla tartıma devam edilir. Tartımlar da tüm sürü tartılmaz. Küçük sürülerde 100 adet; büyük sürülerde ise sürünün %5-10 miktarı rastgele seçilerek tartım yapılır.

13 Büyüme hızının kontrolünde sürünün üniform olması istenir. Sürünün %80 ninin canlı ağırlığının ortalama ağırlığın ± %10 olması gerekir. Yani ortalama 3 kg ise; tavukların ağırlığının 3,3-2,7 arasında olması istenir.

14 Yemden Yararlanma Piliçlerin aldıkları yemi ete çevirebilme yeteneğidir. Yemden yararlanma genotipik yapının etkisiyle farklı olabilir. Aynı sürüde bireylerin beslenme farklılığından dolayıda farklı olabilir. Kümes içi çevre koşullarından da etkili olmaktadır. Yemden yararlanma; kullanılan yem / canlı ağırlık

15 Karkas Değerlendirilmesi Karkas değerlendirilmesinde; Bütün piliç ağırlığı Bütün karkasa göre but ve göğüs oranları Randıman, karkastaki et oranı Deri rengi Karın yağı miktarı Karkas görünümü

16 Karkas randımanı %71-72 oranında Karkastaki but oranı % Karkastaki göğüs oranı % 34-35

17 Verim İndexi; farklı işletmelerin yada aynı işletmelerin yetiştirme dönemleri arasında karşılaştırma yapmak için kullanılır. Per.İndex = yaşama gücü X canlı ağırlık Yemden yararlanma x besi süresi

18 Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği Yumurtacı tavuklar ilk 8 haftası civciv 8 haftadan yumurtlama dönemine kadar piliç 20 haftada yumurtlama başlayınca tavuk olarak adlandırılır.

19 Yumurtacı tavuklar Leghorn, yada New Hampshire, P. Rock veya Rhode Island gibi ırkların melezlenmesinden elde edilen hatlar kullanılır.

20 Yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde erkek civcivler tercih edilmezler. Erkeklerin yemden yararlanma ve büyüme hızı düşük olduğundan tercih edilmezler. Bu nedenle çıkım sonrası cinsiyet ayrımı yapılarak erkek civcivler ayrılır ve imha edilir. Cinsiyet ayrımı; Elle Seksaskop ile Otosex civcivler ile

21 Elle cinsiyet ayrımı; karanlık bir odada wattlık bir elektrik kaynağı altında yapılır. Bir elle hayvan tutularak diğer elin baş parmağı ile kloka ayrılır. kloakanın altında siyah nokta şeklindeki testisler tespit edilmeye çalışılır. Bu oluşumun varlığı erkek olduğunu gösterir. Seksaskop ile; bu cihazın ışık veren ince ucu kloaka ya yerleştirilerek buradaki testislerin varlığı kontrol edilir.

22 Otosex civcivler ile; tavuklarda erkeklerin cinsiyete bağlı kromozonları XX Dişilerin cinsiyete bağlı kromozonları ise XW kromozonları ile belirlenir. Dişilerde tek X kromozonu olduğu için cinsiyet ile ilgili özellikleri belirlemede erkekler etkendir. Dişilerde tek X geni olduğu için dişilere bu genini aktaramazlar.

23 Bu nedenle dişi yavruları cinsiyet ile ilgili ayrımda hibritleri elde ederken baba hattına bakılarak genelde karar verilir. Tavukların kendi aralarında yapılan birleştirmeler sonucu elde edilen hibritlerin fenotipik özelliklerine bakarak cinsiyet ayrımı yapılabilir.

24 Örnek Rhode Island X Plymouth Rock (Çubuklu) (Çubuksuz) Bu birleştirmeden oluşan erkek yavruların hepsi çubuklu; dişiler ise çubuksuz olur. Böylelikle eğer hibritlerin kökeni bilinirse çubuklular erkek Çubuksuzlar dişi olarak hemen anlaşılıp ayrım yapılabilir.

25 Yumurtacı Civcivlerin Bakım ve Beslenmesi Civciv yetiştirme dönemi etlik civciv yetiştiriciliğindeki gibi kümesin bir bölümde yerde yapılır. Civciv konmadan önce kümesin dezenfeksiyonu yapılır. Altlık serilir Isı dereceye ayarlanır. Bu dönem yapılması gereken işlemler etlik civciv yetiştirme ile aynıdır. Bu dönem 8 hafta sürer.

26 9. haftadan itibaren piliç dönemi başlar. Bu haftadan sonra ızgaralı kümeslere yada kafeslere yerleştirilir. Kafes sistemi kullanılması halinde 8 haftadan itibaren yerleştirilmesi halinde uyumluluk yönünden avantajlıdır. İlk 8 hafta civcivlere 17 saat ışıklandırma uygulanır.

27 Piliç döneminde hayvanlara ek ışıklandırma yapılmaz. Yumurtacı piliçlerin erken yumurtlama dönemine girmesini engellemek için Küçük yumurta oranını Bir yumurta döneminde az sayıda yumurta elde edilmesini Engel olmak amacıyla aydınlatma süresi günde 10 saate indirilmelidir.

28 Işık süresi (aydınlatma) yumurtacı tavuklarda çok önemlidir. Çünkü yumurtacı tavuğun yumurtlamaya başlaması ile gün ışığı miktarı arasında çok yakın bir ilişki vardır. Bu nedenle yumurtacı tavuklarda ışıklandırma; İlk 8 hafta 17 saat 8 hafta -20 hafta arası 10 saat Yumurtlama döneminde 17 saat

29 Gaga kesimi Yumurtacı civciv-piliç yetiştirme döneminde yapılması gereken işlerden biri gaga kesimidir. Gaga kesimi kanatlı yetiştiriciliğinde kanibalizmi engellemek amacıyla yapılır. kanatlılar için Kanibalizm; hayvanların birbirlerin baş, kloaka, kuyruk ve kanat etraflarını gagaları ile yaralaması olayıdır.

30 Kanibalizmin sebebleri; Yerleşim sıklığının fazla olması Kümes içi ekipmanlarındaki yetersizlik Yemin protein ve esansiyel aminoasitlerinden yetersiz olması Aşırı aydınlatma Stress Hayvanların aşırı aç ve susuz bırakılması Farklı yaş, ırk ve renkteki hayvanların bir arada tutulması

31 Yumurtacı tavuklarda gaga kesimi Kuluçka çıkımından cinsel olgunluğa kadarki her hangi bir dönemde yapılabilir. genellikle çıkımdan sonraki 6-10 günlük dönemde yapılması önerilir. Erken dönemde yapılan gaga kesimi ile ileride 2. kez gaga kesimine gidilmez. sadece 8-10 aylık yaşta gaga uçlarının yuvarlatılması yeterlidir.

32 Uygulanışı; Gaga kesimi yapılırken ya tek yada 2 gaga birden kesilir. Erken yaşta kesim yapılacaksa gaganın yarısı, ileri yaşlarda kesimde ise 2/3 ü kesilir. Bu işlem için ucu iyi ısınabilen keskin bıçaklı aletler kullanılır. Bu bıçakların ucu ısıtılarak gaga çatlatılmadan kesilir. Bu ısıtılan bıçaklar gaganın üstünde 3 saniye tutularak bölgede kanama önlenerek dağlama ve kesim yapılmış olur.

33 Bir elle baş tutulurken eğer tek gaga kesilecekse iki gaga arasına işaret parmağı yerleştirilir. Eğer 2 gagada kesilecekse işaret parmağı başın alt kısmına konularak dilin zarar görmesi engellenir. Horozlarda gaga kesimi tavuklardaki oranın yarısı kadar önerilir. Bazı kaynaklar ise horozların stress faktörü oluşturarak damızlık değerini etkileyebileceğinden horozlarda gaga kesimini önermez.

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU

SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU SERBERT OTLATMALI (FREE RANGE) SİSTEMDE YUMURTA TAVUKÇULUĞU Erol BİNTAŞ Ziraat Yük. Müh. Bahattin KOÇER Ziraat Müh. Gökhan EGE Veteriner Hekim Toplumda son yıllarda daha doğal ve sağlıklı besinler tüketme

Detaylı

Kanatlı Hayvan Hastalıkları

Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı sektörü ile ilgili genel bilgiler 1930 Merkez Tavukçuluk Enstitüsü 1952 Saf ırkların ilk kez ithal edilmesi 1963 Damızlık (Parent stock) ithali 1970 Yatırımlarda artma

Detaylı

KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ

KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Resim 1:Doğada keklik 1.Genel bilgiler ve özellikleri Eti ve yumurtası için beslenen kekliklerin eti çok lezzetli ve yağ oranı düşüktür. ABD, Fransa, İspanya, Macaristan, Slovakya

Detaylı

Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk yetiştiriciliği Tavuk yetiştiriciliği Günümüzde tavukçuluk tüm dünyada yüksek verimli hibrit tavuklarla yapılmaktadır. Bir çok ülkede insanların tükettiği hayvansal proteinin yaklaşık 1/3-1/4 ü tavuk ve tavuk ürünlerinden

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐI TAVUKÇULUK ARAÞTIRMA ENSTÝTÜSÜ MÜDÜRLÜÐÜ www.arastirma.tarim.gov.tr/tavukculuk ankara.tavukculuk@gthb.gov.tr TAVUKÇULUK ARAÞTIRMA ENSTÝTÜSÜ MÜDÜRLÜÐÜ TÝCARÝ KAHVERENGÝ

Detaylı

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi...

GİRİŞ I. PROJE ÖZETİ Projenin Genel Tanımı Giriş Projenin Amacı Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PROJE ÖZETİ... 2 1. Projenin Genel Tanımı... 3 2. Giriş... 3 3. Projenin Amacı... 3 4. Projenin Kalkınma Planı ile İlişkisi... 4 II. PROJENİN AYRINTILI TANIMI... 5 1. Proje Uygulama

Detaylı

YUMURTA TAVUKÇULUĞU. Yumurta tavukçuluğuna başlamak (Civciv Dönemi)

YUMURTA TAVUKÇULUĞU. Yumurta tavukçuluğuna başlamak (Civciv Dönemi) YUMURTA TAVUKÇULUĞU Günümüzde tavukçuluk önemli bir endüstri sektörü olmuş ve dev adımlarla ilerlemektedir. Yumurta tavukçuluğu, insan beslenmesinde mükemmel bir gıda olan yumurtanın üretimi açısından

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2017 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU EK-5 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI

ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI 2.3.2. ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI : Yumurtlama Öncesi Tüy Dökümünün Yumurtacı Tavukların Performansına Etkisi : TUAM -Veteriner Fakültesi Birimi : Metin PETEK*, Faruk BALCI, Hasan BAŞPINAR Yayınlandığı Yer

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2018 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Neden Önemli??? Yer yumurtası nedir? Temiz görünüşlü yer yumurtası nedir? Sanitasyon ne işe yarar? Yer yumurtasına nasıl

Detaylı

Modern tavukçuluk, tarım kesiminin en yüksek mekanizasyon olanağına sahip işletmecilik dalıdır. Çünkü;

Modern tavukçuluk, tarım kesiminin en yüksek mekanizasyon olanağına sahip işletmecilik dalıdır. Çünkü; 6.3. Tavukçuluk Modern tavukçuluk, tarım kesiminin en yüksek mekanizasyon olanağına sahip işletmecilik dalıdır. Çünkü; - Özel tarım arazisine gereksinim yoktur. - Standart ve tekdüze yem yeterlidir. -

Detaylı

Profoks Cihazından Üretilen Gazın Yumurtacı ve Etçi Tavuk İşletmelerinde Kullanılmasının Etkileri

Profoks Cihazından Üretilen Gazın Yumurtacı ve Etçi Tavuk İşletmelerinde Kullanılmasının Etkileri Profoks Cihazından Üretilen Gazın Yumurtacı ve Etçi Tavuk İşletmelerinde Kullanılmasının Etkileri Uygulama 1. İşlerler Yumurta Üretim Tesisi, Burdur-Antalya karayolu 5.km Burdur. İşletmenin Özelliği: Yarı

Detaylı

KANATLI HAYVAN BESLEME (Teorik Temel-Pratik Uygulama)

KANATLI HAYVAN BESLEME (Teorik Temel-Pratik Uygulama) KANATLI HAYVAN BESLEME (Teorik Temel-Pratik Uygulama) -Ders Notu- Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Adana ADANA-2008 ÖNSÖZ Hayvan beslemenin

Detaylı

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463

KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 KULUÇKAHANE ve DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 3285, 441 Yayımlandığı R.Gazete 14 Eylül 1998, 23463 BİRİNCİ BÖLÜ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği

Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 2014 2015 KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1 Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Kaz eti ;yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türü olup, çeşitli

Detaylı

ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ

ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Kasaplık et tavukçuluğunda üretim süresinin çok kısa olması, birim alanda yoğun (entansif) üretim yapılabilmesi yemin ete dönüşme oranının yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

Bolu, Ankara &Sakarya

Bolu, Ankara &Sakarya Tecrübeyle gelen kalite Bolu, Ankara &Sakarya Ziyaretlerimizde firmaların, broiler sahanın kendilerinden talep ettiği bir örnek civcivleri temin ederek, ülke ekonomisine katkıda bulunmanın ana hedefleri

Detaylı

AŞI-2 VEYSEL TAHİROĞLU

AŞI-2 VEYSEL TAHİROĞLU AŞI-2 VEYSEL TAHİROĞLU Aşılamayı Etkileyen Faktörler Aşının özellikleri Uygulama Şekli Hedef Hayvan Immunosuppressif Etkenler Diğer virüs ve bakteriler ile interferens Yaş Direnci Aşıyı Uygulayan kişi

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı MEVZUAT 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kuluçkahane ve Damızlık

Detaylı

BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ.

BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. KÜMES HAYVANLARI BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232 464 71 21

Detaylı

b) Altlık: Tavukların fizyolojik ve etolojik ihtiyaçlarını gidermelerine imkan veren ufalanabilir uygun bir materyali,

b) Altlık: Tavukların fizyolojik ve etolojik ihtiyaçlarını gidermelerine imkan veren ufalanabilir uygun bir materyali, Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28151 Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; ürün ve

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI KANATLI SAĞLIĞI İÇİN YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER Ümit ZORAY Veteriner Hekim KANATLI İŞLETME

Detaylı

Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN

Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN Kesim Aşamaları Kesimhaneye Taşıma Askılara Asma Bayıltma Kanatma Tüylerin Islatılması Tüylerin Yolunması İç organların Çıkarılması Duşlama Soğutma, Paketleme, Muhafaza,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ATAK-S YUMURTACI TAVUK HİBRİTİNİN ÇUKUROVA (ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇİFTLİĞİ) KOŞULLARINDA PERFORMANSININ

Detaylı

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah

1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah 1. Keçi eti 2. Et Verimi ve Kalitesi için ıslah akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com Etin kimyasal içeriği Yaşa, cinsiyete, beslemeye bakılmadan kimyasal yapı da ortalama: %70 su, %18 protein,

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, bio-güvenlik

Detaylı

ORGANİK TAVUKÇULUGUN TEMEL PRENSİPLERİ

ORGANİK TAVUKÇULUGUN TEMEL PRENSİPLERİ ORGANİK TAVUKÇULUGUN TEMEL PRENSİPLERİ Organik tavukçuluk; tavukların beslenmesi ve sağlıklarının korunması için sentetik olarak üretilen besin ve kimyasal maddelerin kullanılmamasını öngören, onların

Detaylı

KULUÇKAHANE VE DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

KULUÇKAHANE VE DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç KULUÇKAHANE VE DAMIZLIK İŞLETMELERİNİN SAĞLIK KONTROL YÖNETMELİĞİ Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 14/09/1998 Yayımlandığı Resmi Gazete No: 23463 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Civciv yetiştirme

Civciv yetiştirme 6.3.2. Civciv yetiştirme Bugünkü teknik sayesinde, iklim koşullan yapay yoldan sağlanarak, yılın her mevsiminde ve sürekli olarak civciv yetiştirmek olanaklıdır. Ne var ki, başarılı yetiştiricilik için

Detaylı

Ebeveyn Sürüsü 2. Basım

Ebeveyn Sürüsü 2. Basım Ebeveyn Sürüsü 2. Basım W-36 KAHVERENGİ Performance Performans Standartları Standards Manual Kitapçığı Performans Özeti Dişilerde Yaşama Gücü, 1. 18. Haftalar % 94 Dişilerde Yaşama Gücü, 19. 75. Haftalar

Detaylı

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğumdan ergin çağa kadar olan büyümedir. Neonatal (yeni doğan) dönemi Infancy (yavru) dönemi Puberty (ergenlik) dönemi Adölesan (gençlik) dönemi Adult (erginlik) dönemi

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 1. Dünya hayvan üretimi 2. Kanatlı eti üretimi 3. Yumurta üretimi 4. Kanatlı üretiminin geleceği 5. Dünya yem üretimi 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Emine ALTINKAYA URUK ANKARA TAVUKÇULUK ARAŞIRMA ENSTİTÜSÜ NDE GELİŞTİRİLEN ÇEŞİTLİ TAVUK HATLARININ FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANITILMASINA İLİŞKİN

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

ZOOTEKNİ (VETERİNER) ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI

ZOOTEKNİ (VETERİNER) ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI ZOOTEKNİ (VETERİNER) ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI I. YARIYIL D. KODU DERİN ADI Z/ Teo. Uyg. Top. Kredi VZD 101 Uzmanlık Alan Dersi Z 8 0 8 0 9 VZD 102 Tez Hazırlık Çalışması Z 0 1 1 0 1 eçmeli Dersler(eçmeli

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Resim 1: Yetişkin hindi 1.Giriş Dünya nüfusundaki hızlı artış, beslenme sorununun önemini ortaya koymaktadır. Bu durum yeni kaynaklar aramaya ve alternatif besin maddelerine yönelik

Detaylı

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ / ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES SİSTEMLERİ

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ / ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES SİSTEMLERİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ / ZENGİNLEŞTİRİLEBİLİR KAFES SİSTEMLERİ Avian Mechanics Zenginleştirilebilir Kafesler Zenginleştirilebilen kafes sistemimizde 2.4 mt uzunluğunda 1.25 mt genişliğindeki bir ünitede 4 ü

Detaylı

Abalım bir markasıdır

Abalım bir markasıdır KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Abalım bir markasıdır İyi kalite, yüksek verim Ülkemizin önde gelen sanayi topluluğu Abalıoğlu bünyesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Tarımsal Üretim A.Ş., 1969 yılında ülkemizin ilk özel

Detaylı

SALMONELLA İNFEKSİYONLARI

SALMONELLA İNFEKSİYONLARI SALMONELLA İNFEKSİYONLARI Salmonella etkenleri Fam.:Enterobacteriaceae Cins: Salmonella Tür: 1. S. enterica (S. cholera suis) 2. S. bongori S. enterica 7 alt grup S. enterica 1. S. enterica subsp. enterica

Detaylı

Yerli ve Dış Kaynaklı Kahverengi Yumurtacı Hibritlerin Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması *

Yerli ve Dış Kaynaklı Kahverengi Yumurtacı Hibritlerin Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması * TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ 2006, 12 (2) 182-187 ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Yerli ve Dış Kaynaklı Kahverengi Yumurtacı Hibritlerin Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması * Ahmet N. FATHEL

Detaylı

TAVUK VE PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ

TAVUK VE PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ KÜRESEL KRİZ VE TARIM SEKTÖRÜ TAVUK VE PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ P. Ezgi KORKMAZ İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü Ocak 2015 İZMİR TİCARET BORSASI Sayfa 0 TAVUK VE PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Detaylı

Gaziantep. kalite ve güven SEKTÖR ZİYARETLERİ GÜNEŞLİ A.Ş.

Gaziantep. kalite ve güven SEKTÖR ZİYARETLERİ GÜNEŞLİ A.Ş. kalite ve güven Kayseri, Malatya Gaziantep & Güneşli A.Ş. sponsorluğunda geçtiğimiz ay başladığımız kanatlı damızlık üreticileri ziyaretlerimizde bu ay yine üç farklı ildeki üreticileri ziyaret ettik;

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

AB. SÜRECİNDE HİNDİ SEKTÖRÜNDE BAŞARININ YOL HARİTASI

AB. SÜRECİNDE HİNDİ SEKTÖRÜNDE BAŞARININ YOL HARİTASI AB. SÜRECİNDE HİNDİ SEKTÖRÜNDE BAŞARININ YOL HARİTASI Zir.Müh. M. Şerafettin ERBAYRAM Bolu Kalite Yem Sanayi Bolca Hindi Genel Koordinatörü Bolu, 03.HAZİRAN.2005, Koru Otel BEYAZ HİNDİ ÜRETİMİNİN BAŞLANGICI

Detaylı

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 496,166.

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 496,166. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.80 0.80 0.7966 622,860.00 KG 496,166.90 2 ARPA YEMLİK ı: 496,166.90 2 ARPA ı 496,166.90 2 TTS 0.85 0.86 0.8525 4,168,840.00 KG 3,553,936.10 2 ( İTHAL)

Detaylı

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar

Ruminant. Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar Koyun Beslemede Dikkat Edilmesi Gereken Kritik Noktalar KONU İLGİ Koyunların beslenmesi TERCÜME VE DERLEME Koyun beslemesinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar Teknik Ürün Müdürü Kazım Bilgeçli KAYNAKÇA

Detaylı

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Beyaz Yumurtacı Ebeveynlerin Çeşitli Verim Özellikleri

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Beyaz Yumurtacı Ebeveynlerin Çeşitli Verim Özellikleri Tavukçuluk Araştırma Dergisi 9 (1): 5-10, 2010 Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003 www.turkishpoultryscience.com Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen

Detaylı

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Hızlı Tüylenen damızlık cobb-vantress.com Giriş Cobb broiler sevk ve idare Kitapçığı, damızlık proramınızı oluşturmak için Cobb damızlık yönetim rehberi ve Cobb karma yem

Detaylı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (20-25 Temmuz 2013 Madagaskar Ziyareti) Serdar KAMANLI Ankara-2013 1 Sunu Akışı Madagaskar Madagaskarda yaptığımız

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Yavaş Tüylenen damızlık cobb-vantress.com Giriş Cobb broiler sevk ve idare Kitapçığı, damızlık proramınızı oluşturmak için Cobb damızlık yönetim rehberi ve Cobb karma yem

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Kahverengi Yumurtacı Ebeveyn ve Hibritlerin Çeşitli Verim Özellikleri

Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Kahverengi Yumurtacı Ebeveyn ve Hibritlerin Çeşitli Verim Özellikleri çuluk Araştırma Dergisi 7 (1): 10-16, 2007 ISSN:1302-3209, www.turkishpoultryscience.com Ankara çuluk Araştırma İstasyonu Ankara çuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Kahverengi cı Ebeveyn ve Hibritlerin

Detaylı

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Bu yetiştirme şeklinde mevsim ve meraların uygun olduğu dönemlerde hayvanlar günün belli bir kısmında meralardan yararlanır. Diğer zamanlarında ise konsantre yem ağırlıklı

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Bakanlığımızca Geliştirilen Yerli Hibritlerimiz (ATAK S). 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda

Detaylı

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi KONU etkisi İLGİ Tamponlanmış organik asit kombinasyonunun broyler performansına Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık

Detaylı

Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Beslenme için gerekli Protein İhtiyacı Sağlıklı beslenme için günlük tüketilmesi gereken protein miktarının kişi başı 110g arasında olması arzu edilir.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİTKİLER YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI

ENDÜSTRİYEL BİTKİLER YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI Adnan Menderes Üniversitesi KOÇARLI MESLEK YÜKSEKOKULU I- PROGRAMLAR ENDÜSTRİYEL BİTKİLER YETİŞTİRİCİLİĞİ KÜMES HAYVANLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ PEYZAJ VE SÜS BİTKİLERİ TARIM MAKİNELERİ II- ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ

Detaylı

KANADA DAN İTHAL EDİLEN SAF HATLARIN HAT İÇİ SELEKSİYONLA ÜRETİLMESİ

KANADA DAN İTHAL EDİLEN SAF HATLARIN HAT İÇİ SELEKSİYONLA ÜRETİLMESİ T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANALIĞI Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü KANADA DAN İTHAL EDİLEN SAF HATLARIN HAT İÇİ SELEKSİYONLA ÜRETİLMESİ PROJE NO: TAGEM-İY-97-13-03-009 Dr. HÜSEYİN GÖGER NİSAN 2003

Detaylı

Kahverengi Yumurtacı Saf Hatların Yumurta Verim Özellikleri Bakımından Seleksiyonu. Selection for Egg Production Traits in Purebred Brown Egg Layers

Kahverengi Yumurtacı Saf Hatların Yumurta Verim Özellikleri Bakımından Seleksiyonu. Selection for Egg Production Traits in Purebred Brown Egg Layers Tavukçuluk Araştırma Dergisi 7 (1): 5-9, 2007 ISSN:1302-3209, www.turkishpoultryscience.com Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Kahverengi Yumurtacı Saf Hatların Yumurta Verim Özellikleri Bakımından

Detaylı

8 10 2014 mevzuat.basbakanlik.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.15637&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=çiftlik

8 10 2014 mevzuat.basbakanlik.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.15637&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=çiftlik ANASAYFA MEVZUAT TÜRÜ RESMİ GAZETE SIK KULLANILAN KANUNLAR KANUNLAR FİHRİSTİ FAYDALI LİNKLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM Mevzuat metni İlişkili mevzuat Dayandığı Mevzuat Metin içerisinde ara: çiftlik Resmi Gazete

Detaylı

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı)

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) - İnfeksiyöz Hastalıkların Bulaşma ve Yayılmasında Potansiyel Tehlike - Kırmızı tavuk biti ( Dermanyssus gallinae ) evcil kümes hayvanlarında özellikle

Detaylı

5.3. HAYVAN BARINAKLARI

5.3. HAYVAN BARINAKLARI 5.3. HAYVAN BARINAKLARI 5.3.4. Koyun Barınakları (Ağıllar) Koyun ve keçi barınaklarına ağıl denilir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, genel olarak zayıf çayır ve meralar ile nadas alanlarını, anız ve bitkisel

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (GÜZ)

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (GÜZ) BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (GÜZ) BKY103 BKY105 BKY109 BKY101 BKY107 TD101 Aİ101 YD101 Hayvan Beslemeye Giriş Enfeksiyonlara

Detaylı

Akın Pala, akin@comu.edu.tr. http://akin.houseofpala.com

Akın Pala, akin@comu.edu.tr. http://akin.houseofpala.com Akın Pala, akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com 1 Küçükbaş Hayvan Yetiştirme 2 3 Kaç tür koyun var, verimlerine göre Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar 4 Kaç tür koyun var, anatomi Yurdumuzda

Detaylı

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü SIĞIR BESİCİLİĞİ Prof. Dr. Murat Görgülü Besi; tüketici istemlerine karşılık verecek düzeyde mozaikleşmeye sahip olan bir karkası en kısa sürede ve ekonomik olarak elde etmek amacıyla hayvanların yoğun

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

SAĞLIKLI HİNDİ YETİŞTİRİÇİLİĞİ

SAĞLIKLI HİNDİ YETİŞTİRİÇİLİĞİ SAĞLIKLI HİNDİ YETİŞTİRİÇİLİĞİ Şerafettin ERBAYRAM 25.06.2006 Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolca Hindi Genel Koordinatörü ENTEGRELERDE TÜM ÜRETİM TARIM BAKANLIĞI DENETİMİ ALTINDADIR 3285 sayılı Hayvan

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015

DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, bio-güvenlik

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 23/11/ /11/2017. Tarih: Sayı:

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 23/11/ /11/2017. Tarih: Sayı: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK 2017 TTS 0.75 0.75 0.7500 15,600.00 KG 11,700.00 1 ARPA YEMLİK ı: 11,700.00 1 ARPA ı 11,700.00 1 2017 MTS 1.70 1.70 1.7000 30,000.00 KG 51,000.00 1

Detaylı

Ticari Yumurtacılar 2. Basım

Ticari Yumurtacılar 2. Basım Ticari Yumurtacılar 2. Basım W-36 KAHVERENGİ Performance Performans Standartları Standards Manual Kitapçığı Genel Yetiştirme Önerileri Hy-Line hatlarının genetik potansiyeli ancak, doğru yetiştirme koşulları

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/05/ /05/2013. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/05/ /05/2013. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.65 0.6500 2,190.00 KG 1,423.50 2 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.58 0.5800 16,100.00 KG 9,338.00 3 ARPA YEMLİK ı: 10,761.50 5 ARPA ı 10,761.50 5 UNU

Detaylı

Yumurtaların Yerlere Bırakılmasına ilişkin Kılavuz Ve bundan kaçınma yöntemleri

Yumurtaların Yerlere Bırakılmasına ilişkin Kılavuz Ve bundan kaçınma yöntemleri Yumurtaların Yerlere Bırakılmasına ilişkin Kılavuz Ve bundan kaçınma yöntemleri Yumurtaların Yerlere Bırakılmasına İlişkin Kılavuz ve Bunlardan Kaçınma Yöntemleri Vencomatic bv Meerheide 5, 5521 DZ Eersel

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ BÖLÜM: Bitkisel ve Hayvansal Üretim T.C. PROGRAM: Büyük ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği I. YARIYIL 00101 Matematik I (2 0 2), Sayılar, Cebir, Denklemler ve Eşitsizlikler, Fonksiyonlar, Logaritma, Trigonometri,Geometri

Detaylı

AugerMatic (Helezon Yemlik) Başarılı kümes yetiştiriciliği için yemleme sistemi

AugerMatic (Helezon Yemlik) Başarılı kümes yetiştiriciliği için yemleme sistemi AugerMatic (Helezon Yemlik) Başarılı kümes yetiştiriciliği için yemleme sistemi Helezon Yemlik piliç, ördek, hindi ve diğer kanatlı hayvan Kümes yetiştiriciliğine yönelik bir yemleme sistemi; yem dağıtımı(ad

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

SEKTÖRÜN KUŞ GRİBİ ÖNLEMLERİ-ENTEGRELER NEDEN GÜVENLİDİR?

SEKTÖRÜN KUŞ GRİBİ ÖNLEMLERİ-ENTEGRELER NEDEN GÜVENLİDİR? SEKTÖRÜN KUŞ GRİBİ ÖNLEMLERİ-ENTEGRELER NEDEN GÜVENLİDİR? Orhan BULUT VETERİNER HEKİM BOLCA HİNDİ CANLI ÜRETİM MDR. ENTEGRELERDE TÜM ÜRETİM TARIM BAKANLIĞI DENETİMİ ALTINDADIR 3285 sayılı Hayvan Sağlığı

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.75 0.7005 50,680.00 KG 35,498.96 5 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.91 0.8240 58,220.00 KG 47,974.20 3 ARPA YEMLİK ı: 83,473.16 8 ARPA ı 83,473.16

Detaylı

Dr. AKIN PALA. Zooteknist? Zootekni-Zooteknist? Zooteknist? Zooteknist? Islah, genotip-çevre

Dr. AKIN PALA. Zooteknist? Zootekni-Zooteknist? Zooteknist? Zooteknist? Islah, genotip-çevre Zootekni- 200tekni? Verimleri ekonomiyi göz önüne alarak yükseltmek Zootekni Çevre ve genotipin verime etkisini bilerek işletmenin yararına kullanan eleman Zooteknist 1 2 Zootekni- Zooteknist şunlara karar

Detaylı

ALO TARIM 344 59 50 ANKARA TAVŞANI YETİŞTİRİCİLİĞİ. Adres. T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

ALO TARIM 344 59 50 ANKARA TAVŞANI YETİŞTİRİCİLİĞİ. Adres. T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ALO TARIM 344 59 50 ANKARA TAVŞANI YETİŞTİRİCİLİĞİ Adres : Gayret Mahallesi Çınardibi Sokak No: 12 Yenimahalle/ANKARA Santral : 0312 344 59 50

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL , KG 17,458.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL , KG 17,458. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-5 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.6653 179,350.00 KG 119,324.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.64 0.74 0.6932 2,235,350.00 KG 1,549,498.06 53 ARPA YEMLİK ı: 1,668,822.06 57 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ ve SORUMLULAR

BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ ve SORUMLULAR ( Satınalma Şube Sayfa No Sayfa 1 / 6 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ ve SORUMLULAR 1.1 AMAÇ : Kurumumuzca ihtiyaç duyulan büyükbaş hayvanlara ait yağsız ve yağlı kesim alım kriterlerine ilişkin uygulama esaslarının

Detaylı

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ 1. GİRİŞ Beyaz et insan beslenmesinde besin değeri açısından tartışılmaz bir öneme ve yere sahiptir. Tavuk eti; uluslararası terminolojide Kanatlı Eti kavramı içinde değerlendirilmektedir.

Detaylı

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN

Sakız Koyunu. Prof.Dr.. Orhan KARACA. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN Sakız Koyunu Prof.Dr.. Orhan KARACA Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, AYDIN SAKIZ Türkiye ve Yunanistan ın ortak ırkıdır Adını, İzmir in Çeşme ilçesine komşu olan Yunanistan

Detaylı

KANATLILARDA AŞILAR VE AŞILAMA YÖNTEMLERİ

KANATLILARDA AŞILAR VE AŞILAMA YÖNTEMLERİ KANATLILARDA AŞILAR VE AŞILAMA YÖNTEMLERİ Hayvanları infeksiyöz hastalıklardan yapay yolla korumak amacıyla kullanılan biyolojik maddelere AŞI denir. Spesifik immun yanıt oluşturmak için; hayvana kontrollü

Detaylı

Türkiye de Simental Genotipinin Yaygınlaştırılması. Araş. Gör. Ayşe Övgü ŞEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Türkiye de Simental Genotipinin Yaygınlaştırılması. Araş. Gör. Ayşe Övgü ŞEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Türkiye de Simental Genotipinin Yaygınlaştırılması Araş. Gör. Ayşe Övgü ŞEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dünyada yaklaşık Simental varlığı 42 milyon baştır. Dünyada yetiştiriciliği yapılan en yaygın

Detaylı

Geliştirilmekte Olan Yerli Ticari Yumurtacı Hibritlerin Verim Özelliklerinin Belirlenmesi

Geliştirilmekte Olan Yerli Ticari Yumurtacı Hibritlerin Verim Özelliklerinin Belirlenmesi Tavukçuluk Araştırma Dergisi 8 (1): 5-9, 2009 ISSN:1302-3209, www.turkishpoultryscience.com Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Geliştirilmekte Olan Yerli Ticari Yumurtacı Hibritlerin Verim inin Belirlenmesi

Detaylı

Termofilik kampilobakterler

Termofilik kampilobakterler Kampilobakteriyoz Termofilik kampilobakterler C.jejuni C.coli C.lari (insan) C.upsaliensis (köpek) 42 0 C de üreme % 3 lük süksinik asit % 0.5 lik guluteraldehid Su tankları ve daldırma kazanlarında klor

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA DEVEKUŞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Dünya da genelde hayvansal üretim ticari işletmeler tarafından yapılmaktadır. Dünyadaki hayvansal gıda eksikliliğini gidermek, daha ekonomik ürün elde etmek

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN BESLEME VE YEM BİLGİSİ TEKNOLOJİSİ

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN BESLEME VE YEM BİLGİSİ TEKNOLOJİSİ DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN BESLEME VE YEM BİLGİSİ TEKNOLOJİSİ LVS22 IV 2 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Ön Lisans Seçmeli

Detaylı