Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler Dr. Serkan SAYINER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler Dr. Serkan SAYINER"

Transkript

1 Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler Dr. Serkan SAYINER

2 2 Genel Bakış Proteinler, canlı organizmanın çok önemli bir bölümünü oluştururlar. Protein kelimesi Yunanca da «önde gelen» anlamına gelir. Yapılarında C, H, O ve N mutlaka taşırlar. Yaşam için son derece önemlidirler. Yaşamın başlıca özelliklerinden olan büyüme, çoğalma ve kendi kendini onarma olaylarının proteinlerle ve proteinlerle çok önemli bileşikler oluşturan nükleik asitlerle yakın ilişki vardır.

3 3 Genel Bakış Bitkiler, karbondioksit, su ve anorganik azot gibi bileşiklerden proteinleri sentez ederler. Hayvanlar ise bunu yapamazlar. Hayvanlar, protein gereksinimleri için bitkilere muhtaçtırlar. Proteinler büyük moleküllü maddelerdir. Şekilleri lifsel, oval veya küresel olabilir. Yapı taşları amino asitlerdir. Proteinler amino asit polimerleridir. Sentezlerini belirleyen genetik şifredir. Proteinlerin sentezinde 20 amino asit kullanılır.

4 4 Genel Bakış Protein sentezinde kullanılan amino asitlerin ~yarısı ara metabolik ürünler olarak sentez edilirken, bazılarının besin maddeleri ile alınması gereklidir. Protein molekülünde oranla C % 45-55, H % 6-8, O % 20-25, N % arasında olabilir. N, protein için özel bir element gibi görülür. Ortalama molekülde % 16 oranında bulunur. Buradan yola çıkarak azot miktarı tayini ile total protein miktarı hesaplanabilir. Değişik dokularda çok değişik proteinler bulunur. Vücutta sentez edilen her bir protein yapısal ve fonksiyonel olarak benzersizdir.

5 5 Genel Bakış Hücrelerin, dokuların, organların ve organ sistemlerinin bireyselliğini karakterize eden süreçlere katılırlar. Bir hücre her biri farklı fonksiyona sahip binlerce protein içerir. Örnek olarak, Enzimler; Yaşayan hücrelerde her reaksiyon enzime ihtiyaç duyar... Transport proteinler; Lipoproteinler, transferrin... Bilirubin-bağlayıcı proteinler, Depo proteinleri; myoglobin... Savunma proteinleri; pıhtılaşma, immunoglobulinler... Kontraktil proteinler; aktin, miyosin, troponin... Yapısal proteinler; kolajen, elastin... verilebilir.

6 6 Bazı Doku ve Besinlerdeki Protein Oranları Besinler Oranı % Besinler % Kaslar Marul 1,2 Kan plazması 6,5 7,5 Lahana 1,6 Beyin 8 Patates 2 Yumurta sarısı 15 Badem 21 Yumurta akı 12 Meyveler 0,4 1,5 İnek Sütü 3,3 Kurufasulye Peynir Soya fasulyesi 37

7 7 Amino Asitler D- ve L-Formları, Sınıflandırılması, Esansiyel Amino Asitler, Modifiye Amino Asitler, Non-protein Amino Asitler, Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

8 8 Proteinlerin Hidrolizi Proteinler, asitlerle, alkalilerle veya enzimlerle hidrolize edildiğinde amino asit lere parçalanırlar. Moleküllerinde amino (-NH 2 ) ve karboksil grubu (- COOH) bulunan bileşiklere amino asit denir. Amino asitlerin yapısında bir karbonunun 4 valansına 4 farklı grup bağlanmıştır. 1. Karboksil grubu 2. Amin grubu 3. Hidrojen 4. R grubu

9 9 Amino Asitlerin Genel Yapısı Amino Grubu (NH 2 ) Karboksil Grubu (COOH) R Grubu(Yan zincir)

10 10 Proteinlerin Hidrolizi Amino asitler kısaca tek karf veya üç harf ile gösterilir. Örneğin Glisin; Gly veya G Sadece en basit amino asit olan glisin de R grubu H dir. Glisin ilk izole edilen amino asittir (1820). En son tespit ve izole edilende Treonine dir (1935). Amino asitlerdeki karboksil grubuna en yakın karbon atomuna α-karbon atomu denir. İki aminoasit dışında amino asitlerde NH 2 grubu α-karbon atomuna bağlı olduğundan bu amino asitlere α-amino asitler denir.

11 11 Proteinlerin Hidrolizi Amino asitler, aralarında peptid bağı denen asit amid bağı ile birbirileriyle bağlanarak proteinleri meydana getirirler. Protein molekülü hidrolize olduğunda sadece amino asitleri veriyorsa basit protein, aminoasitlerle birlikte başka moleküllerde veriyorsa konjuge protein veya proteid adı verilir.

12 12 Kaynak: W.H. Freeman and Company Biochemistry, 7th ed.

13 13 Amino Asitlerin Sınıflandırılması Amino asitler özelliklerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır. En yaygın sınıflandırma, nötral amino asitler, asidik aminoasitler ve bazik amino asitlerdir. Diğer bir sınıflandırma bir yolu moleküllerinde bulunan amino ve karboksil grupları sayısına göredir. Mono-amino mono-karboksilik asitler, mono-amino di-karboksilik asitler, di-amino mono-karboksilik asitler, di-amino di-karboksilik asitler.

14 14 Amino Asitlerin Sınıflandırılması Amino asitler, moleküllerinde bulunan zincir ve halka yapıları esas alınarak da sınıflandırılır. Alifatik aminoasitler, aromatik aminoasitler, heterosiklik amino asitler. Sınıflandırmada Amino asitler; Zincir ve halka yapılarında göre alifatik, aromatik ve heterosiklik aminoasitler diye üç gruba ayrıldıktan sonra kendi içlerinde de asit, baz ve nötr reaksiyon gösterdiklerine göre ve kükürt ihtiva ettiğine bakılarak tekrar bir alt sınıflandırma yapılır.

15 15 Amino Asitlerin Sınıflandırılması Alifatik Amino Asitler Nötral amino asitler: Glisin, Alanin, Valin, Serin, Treonin, Lösin, İzolösin Asidik amino asitler: Aspartik asit, Asparajin, Glutamik asit, Glutamin Bazik amino asitler: Arjinin, Lizin, Hidroksilizin Kükürt taşıyan amino asitler: Sistein, Sistin, Metiyonin Aromatik Amino Asitler Tirozin Fenil alanin Heterosiklik Amino Asitler Tiroptofan Prolin Histidin Hidroksiprolin

16 16 Amino Asitlerin Sınıflandırılması Bir diğer sınıflandırılmada; Hidrofobik Amino Asitler Alifatik yan zincirli Aromatik yan zincirli Dallı zincirli amino asitler(branched-chain amino acids) Hidrofilik Amino Asitler Yüksüz (uncharged) yan zincirli Yüklü (charged) yan zincirli; Bazik ve Asidik amino asitler. Ne Hidrofilik ne de Hidrofobik Amino Asit

17 17 Hidrofobik Amino Asitler Hidrofobik amino asitlerin yan zincirleri suyla iyi etkileşime girmez ve bu nedenle genellikle proteinlerin iç kısmına doğru bulunurlar. Metiyonin ve sisteindeki kükürt atomları ve triptofandaki azot atomu haricinde büyük oranda hidrokarbonlardan oluşurlar. Sistein'in -SH grubu, disülfid (-S-S-) bağı yoluyla dimerize olmasına izin verdiğinden, bu amino asit, sıklıkla proteinlerinde oksitlenmiş formunda bulunur. Bu oksitlenmiş form sistindir.

18 18 Hidrofobik Amino Asitler Sistin polipeptit zincirlerinin farklı bölgelerini kovalent olarak bağlanır. Böylece proteinleri dengeler ve denatürasyona daha dayanıklı hale getirir. Prolin genellikle hidrofobik olarak kabul edilir, katlanmış polipeptit zincirlerinin kıvrım bölgelerinde sıklıkla bulunur ve özellikle kolajende görülür. Prolin glutamatın siklizasyonu yoluyla oluşturulabilir.

19 19 Sistein (Cys veya C) Alanin (Ala veya A) Prolin (Pro veya P) (İmino asit) Metiyonin (Met veya M) Hidrofobik, Alifatik Yan Zincirli Amino Asitler

20 20 Sistein (Cys veya C) Sistin Sistein (Cys veya C)

21 21 Hidrofobik Amino Asitler Aromatik amino asitler (AAA) kategorisinde fenilalanin, tirozin ve triptofan bulunur. Fenilalanin içindeki R grubu bir benzen halkası içerir, tirozin içinde bir fenol grubu bulunur ve triptofandaki R grubu bir indol olarak bilinen heterosiklik bir yapı içerir. Bu üç amino asitte aromatik kısım α-karbona bir metilen (-CH 2 -) köprüsü vasıtasıyla bağlanmaktadır.

22 22 Hidrofobik Amino Asitler Aromatik amino asitler önemli hepatik metabolitlerdir. Hidrofobik olsalar da, tirozinin fenol (-OH) grubu ve triptofanın indol grubundaki -NH, suyla etkileşime girmelerine izin verir, böylece özelliklerini biraz belirsiz hale getirir.

23 23 Fenilalanin (Phe veya F) Tirozin (Tyr veya Y) Triptofan (Trp veya W) Hidrofobik, Aromatik Yan Zincirli Amino Asitler

24 24 Hidrofobik Amino Asitler Valin, Lösin ve İzolösin dallı zincirli amino asitlerdir (BCAA). Her biri bir metil grubu (substitüent olarak) içeren alifatik yan zincir taşır. Yüksek yapılı hayvanlarda diyetle alınmalıdırlar. Bir başka deyişle esansiyeldirler. Bu canlılarda sentezi için gerekli enzimler bulunmamaktadır. Birçok dokuda bulunmasına rağmen, BCAA'lar özellikle açlığın son evresinde enerji amaçlı yoğun şekilde kas doku tarafından katabolize edilirler.

25 25 Lösin (Leu veya L) İzolösin (Ile veya I) Valin (Val veya V) Hidrofobik, Dallanmış Yan Zincirli Amino Asitler (BCAA)

26 26 Hidrofilik Amino Asitler Pozitif yüklü yan zincirlere sahip amino asitler, histidin, lizin ve arjinin gibi bazik amino asitler içerir. Histidin sadece fizyolojik ph'da zayıf yüklüdür. Aksine, negatif yüklü yan zincirlere sahip amino asitler asidiktir ve glutamik asit ile aspartik asitleri içerir (glutamat ve aspartat olarak bulunur).

27 27 Hidrofilik, Yüklü Yan zincirli Asidik Amino Asitler Glutamat (Glu veya E) Aspartat (Asp veya D)

28 28 Hidrofilik, Yüklü Yan zincirli Histidin (His veya H) Lizin (Lys veya K) Arjinin (Arg veya R) Bazik Amino Asitler

29 29 Hidrofilik Amino Asitler Alanin in hidroksillenmiş bir versiyonu olan serin ve treonin yüklü olmayan yan zinciri bulunur ve OH grubu içerir. Bu nedenle hidrojen bağlarının oluşması neticesinde su ile güçlü etkileşime girer. Hidroksilasyona uğramamış yakın ilişkili diğer amino asitlere (alanin ve valine) kıyasla çok daha hidrofilik (dolayısıyla su seven) yapıdadırlar.

30 30 Hidrofilik Amino Asitler Asparajin ve glutamin in yüklenmemişyan yan zincirleri, daha fazla hidrojen bağlama kapasitesine sahip amid gruplarına sahiptir. Bununla birlikte, asparajin ve glutamin, asit veya baz ile non-amid formlarına (aspartik asit ve glutamik asit) kolaylıkla hidroliz edilir. Bu dokuz amino asitin hepsi hidrofiliktir ve bu nedenle su ile olumlu etkileşim içindedir. Sıklıkla yan zincirlerin sulu bir ortama maruz bırakıldıkları protein yüzeyinde bulunurlar.

31 31 Asparajin (Asn veya N) Glutamin (Gln veya Q) Serin (Ser veya S) Treonin (Thr veya T) Hidrofilik, Yüksüz Yan zincirli Amino Asitler

32 32 Glisin Ne Hidrofilik ne de Hidrofobik bir amino asittir. Yan zincir içinde sadece bir hidrojen atomuna sahip olan glisin, bilinen en basit amino asittir ve hidrofobik ya da hidrofilik değildir. Basit yapısından dolayı, polipeptid zincirlerindeki birçok boşluğa sığabilir ve bu nedenle protein moleküllerinin hem yüzeyinde hem de iç kısmında bulunur.

33 33 Ne Hidrofilik ne de Hidrofobik Amino Asit Glisin (Gly veya G)

34 34 Esansiyel Amino Asitler Organizmaya alınan proteinlerin barsaklardan emilmesi için amino asitlere parçalanması gerekir. Barsaklardan emilen amino asitler kan yolu ile dokulara gider ve protein sentezinde kullanılır. Bitkiler, mikroorganizmalar ve mantarlar ototrofturlar. Beslenmeleri için amino asitlere ihtiyaç göstermezler. Kendileri sentezleyebilir. Gelişmiş organizmalar ise heterotrofdur. Bir kısım amino asitleri dışarıdan almak zorundadırlar. Bu organizmalar amino asitlerden protein sentezini kendileri gerçekleştirebilir.

35 35 Esansiyel Amino Asitler Organizma tarafından sentez edilemeyen ve besinlerle birlikte dışarıdan alınmaları gerekli olan amino asitlere esansiyel amino asitler veya eksojen amino asitler denir. Amino asit karşıtı olan α-ketoasidi oluşturabiliyorsa o asit metabolizmada sentez edilebilir ve esansiyel değildir. Kurufasulye, etten daha çok protein içerir ama et kadar değerli değildir. Neden? Çünkü; gerektiği kadar esansiyel amino asit içermez.

36 36 Esansiyel Amino Asitler Eğer bir esansiyel amino asit noksansılığı söz konusu ise geri kalan 19 amino asit protein sentezi için kullanılamaz. Bununla birlikte katabolize olurlar ve negatif azot dengesi ortaya çıkar. Esansiyel amino asitler hayvanlar arasında farklılıklar gösterirler. Bazı türler için esansiyel olan amino asitler, bazı türlerde esansiyel amino asit olmayabilir. Ayrıca yaşa bağlı olarak da değişkenlik gösterir.

37 37 Esansiyel Amino Asitler Lizin Triptofan Fenilalanin Lösin İzolösin Treonin Metiyonin İNSAN KÖPEK SIÇAN DOMUZ TAVUK Valin Histidin Gençlerde Arjinin Glisin Glutamik Asit

38 38 Esansiyel Amino Asitler BCAA lar kas dokuda devamlı okside olurlar. Fenilalanin, tirozin biyosentezi için gereklidir. Dolayısı ile katekolaminler ve tiroid hormonları için gereklidir. Metiyonin, sistein formasyonu için gereklidir. Triptofan, serotonin ve melatonin biyosentezi için gereklidir. Esansiyel olmayanlar ise çoğunlukla metabolizma sırasında enzimler (aminotransferazlar) tarafından dönüştürülmek suretiyle elde edilir.

39 39 Modifiye Amino Asitler Protein yapısında bazı modifiye amino asitler yer almaktadır. Metilhistidin ve metillizin, histidin ve lizinin metil deriveleridir ve bazı proteinlerin yapısında yer alır. Hidroksiprolin, prolin derivesidir. Prolin- Hidroksiprolin-Glisin- şeklinde (tripeptid) kolajen yapısında yer alır. Kolajen fibröz bağ doku proteinidir. Kan damarları, tendonlar, kıkırdak ve kemik dokuda bulunur. Memeli canlılardan en çok bulunan proteindir. Total vücut proteininin ~%30 u, vücut ağırlığının ~%6 sı kolajendir.

40 40

41 41 Modifiye Amino Asitler Hidroksilizin, lizinin 5-hidroksi türevidir ve kolajen yapısında bulunur. Dezmosin ve izodezmosin, 4 lizin molekülün oksidayon ve çapraz bağlanması ile oluşur. Bağ dokuda bulunan elastin isimli proteinin yapısında yer alır. Kollajen ile birlikte düz kas içeren dokularda (kan damarları gibi) bulunur. Elastin iki yönlü esneme özelliğine sahiptir. Arterler, venalara göre daha çok elastin içerir.

42 42

43 43

44 44 Modifiye Amino Asitler Treonin, tirozin ve serin amino asitlerinin yan zincirlerinde bulunan hidroksil gruplarının fosforile olması ile fosfotreonin, fosfotirozin ve fosfoserin oluşur. Bu üç derive amino asit, özellikle düzenleyici proteinlerin yapısında yer alır. γ-karboksiglutamat, karaciğerde glutamik asidin karboksilasyonu ile sentez edilir. Bu amino asit, pıhtılaşma faktörlerinden bir olan protrombinin (faktör II) yapısında yer alır. Kalsiyum şelasyonunu sağlamaktadır.

45 45

46 46 Non-protein Amino Asitler Protein yapısına katılan 20 amino asit dışında bulunan amino asitlerde bulunmaktadır. Bu amino asitler protein yapısına katılmazlar. Metabolizma sırasında önemli ara metabolitler veya öncü (precursor) moleküllerdir. β-alanin, pantotenik asidin (B 5 vitamini) yapı bileşenidir. Bu vitamin de koenzim A nın yapı bileşenidir. Homosistein ve homoserin, metiyonin metabolizmasında önemli ara maddelerdir. Ornitin ve sitrulin, hepatik üre siklüsünda yer alırlar ve arjinin sentezinde önemli ara maddelerdir.

47 47 Non-protein Amino Asitler Taurin, sisteindeki sülfidril grubunun oksidasyonu ve daha sonra karboksilasyonu ile oluşur. Kediler, yeteri kadar sentezleyemedikleri için diyetle almak durumundadırlar, yani kediler için esansiyel amino asittir. Kedilede taurin yetmezliğine bağlı olarak retinal dejenerasyon, körlük, üreme bozuklukları, büyümede yavaşlama ve iskelet deformiteleri görülür. γ-aminobütirik Asit (GABA), merkezi sinir sisteminde nörotransmitter inhibitörüdür (glisin ile birlikte). Başlıca substansia nigra, globus pallidus ve hipotalamusda bulunur. Alkol, barbitüratlar ve benzodiazepanlar GABA etkisini özellikle postsinaptik bölgelerde artırırlar.

48 Non-protein Amino Asitler 48

49 49 Amino Asitlerin Fiziksel Özellikleri Çözündükleri Ortam Su Asit Alkali Etanol Eter Çözünürlük Durumları ± - Erime Noktaları: 200 C hatta bazen 300 C de erirler. Tatları Tatsız Acı Tatlı Löysin İzolöysin, Arjinin Diğerleri

50 50 Amino Asitlerin Fiziksel Özellikleri Amfolit Yapıları Aminoasitler, amin grubu ile birlikte karboksil grubuda taşıdıkları için, aynı zamanda hem asit hem de bazdırlar. Amino asitlerin α-karbon atomu fizyolojik ph da; H, R grubu, protonsuz COO - ve protonlu NH 3+ e bağ yapar. Prolin de ise bir farklılık bulunur. Amino grubu yerine imino grubu (NH 2+ ) içerir. COOH grubu alkalik ortamda H iyonları vererek -COO - (karboksilat anyonu) ve H + iyonlarına dissosiye olur. NH 2 grupları ise asit ortamda H iyonlarını alır ve pozitif yüklü -NH 3+ gruplarına (amonyum katyonu) değişir.

51 51 Amino Asitlerin Fiziksel Özellikleri İzolelektrik noktalarında (fizyolojik ph da) H iyonları, COOH grubundan, NH 2 grubuna geçer. Yani COOH grubu H iyonu verdiği için negatif yük taşıyan bir COO - grubu ve, bu H i aldığı için yükü pozitif olan NH 3+ grubu ile yan yana bulunur. Hem pozitif hem de negatif yük taşıyan iyonlara zwitterion denir. Zwitterion oluşturabilen maddelere de amfolit (amfoter) adı verilir. Glisin (Gly veya G)

52 52 Amino Asitlerin Fiziksel Özellikleri İyonizasyon durumları ph ya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Alkali çözeltilerde (ph > 7.4), karboksilik grubu genellikle iyonize formda kalır (-COO - ). Buna karşın amino grubu aniyonize olur (-NH 2 ). Asidik çözeltilerde (ph < 7.4), karboksil grubu aniyonize (- COOH) kalır, amino grubu ise iyonize formunu (NH 3+ ) korur. Her bir amino asidin karboksil veya amino grubunun pk değeri farklıdır. Bu farklılık; sıcaklık, iyonik güç ve mikroçevredeki iyonize olabilen grupların varlığı gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çımaktadır.

53 53 Katyon (asidik çözelti) Zwitterion (izoelektrik nokta) Anyon (alkali çözelti)

54 54 Amino Asitlerin Fiziksel Özellikleri Optik Aktiviteleri Glisin hariç tüm amino asitler α-karbon atomlarına sahiptirler ve bu nedenle optikçe aktifdirler. Ayna hayali iki form L-izomer ve D-izomer (enantiomer) söz konusudur. D-gliserilaldehite benzeyen aminoasitler D-amino asit, L- gliseralaldehite benzeyen aminoasitlere de L-aminoasit denir. Polarize ışığı sağa çevirirse (+), sola çevirise (-) ile gösterilirler. Bitki ve hayvanlarda hemen hemen tüm karbonhidratlar D serisine ait iken, proteinlerdeki amino asitler L serisine aittirler.

55 55 Amino Asitlerin Fiziksel Özellikleri D-amino asitleri ise genellikle bakterilerin hücre duvarlarında ve bazı antibiyotiklerde bulunurlar (D-glutamik asit vb). Bazı insekt larvalarından yada krizalitlerinden elde edilen D- alanin ve yer solucanından elde edilen D-serin diğer örnekleri oluştururlar. D-Form Fonksiyonel grup sağda ise L-Form Fonksiyonel grup solda ise

56 56 H C O H C OH CH 2 OH D-Gliseraldehit COOH H C R H 2 N D-Amino asit H C O HO C H CH 2 OH L -Gliseraldehit COOH NH 2 C R H L-Amino asit Fischer projeksiyonuna göre; D-Amino asitlerde -NH 3 + grubu sağ taraftadır. Bu amino asitler doğada nadiren görülür. L- Amino asitlerde -NH 3 + grubu sol taraftadır. Doğada yaygın olarak bu amino asitler bulunur.

57 57 AYNA L-Amino asit D-Amino asit

58 58

59 59 Amino Asitlerin Kimyasal Özellikleri Amino asit molekülünde 3 çeşit fonksiyonel grup vardır. Amino grupları Karboksil grupları R grupları Amino asitlerin kimyasal özellikleride bu 3 gruba bağlıdır.

60 60 Amino Gruplarının Reaksiyonları Amino grubunun alkol ile inaktivasyonu Alkollü ortamlarda, amino grupları amonyum katyonlarına (NH 3+ ) değişmez. Bu olaya amino gruplarının alkol ile inaktivasyonu denir. O halde alkollü ortamda amfoter değiller. Asittirler. Titre edilebilir. Sörensen Titrasyonu Amin asit çözeltisinde bulunan karboksil grubunun tayin edilme yöntemidir. Bir çözeltideki amino asit miktarınının saptanmasında kullanılır.

61 61 Amino Gruplarının Reaksiyonları Amino grubunun aromatik asitlerle bağlanması Amino asitlerin aromatik asitlerle birleşmesi sonunda çözünmeyen maddeler olur. Böylece zararlı maddelerin organizmadan atılması sağlanır. Ör. Hippürik asit (Ot yiyenlerde üreden sonra idrarla atılan en önemli azotlu maddedir). Betain Reaksiyonu Amino asitler zwitter iyon durumunda iken, NH 3+ grubundaki 3 H yerine 3 CH 3 grubu geçmekle birlikte betainler oluşur. En basit betain glikokolbetaindir.

62 62 Amino Gruplarının Reaksiyonları Karbomino asit reaksiyonu Amino gruplarına, CO 2 bağlanması ile karbamino asitler oluşur. Isıtılınca tekrar CO 2 ve amino asite parçalanır. Hemoglobin, CO 2 ile karbamino asit meydana getirir ve CO 2 in dokulardan akciğere taşınmasında önemlidir. Ninhidrin Reaksiyonu Serbest amino gruplarının hepsi bu reaksiyonu verir (amino asitler, peptidler, proteinler). Ninhidrin amino asitler için önemli bir nitel tayin yöntemidir.1 gramdan aza dahi hassastır. Pratik önemi büyüktür.

63 63 Amino Gruplarının Reaksiyonları Nitrik asit reaksiyonu Amino asitler nitrik asit ile reaksiyona girerlerse amino gruplarının azotu nitrik asidin azotu gibi serbest element haline geçer. Diğer tarafdan amino grubunun yerine -OH grubu girer. Reaksiyonda her bir amino grubunda karşılık bir molekül azot serbest hale geçer. Bu nedenle nitrik asit reaskiyonu, serbest amino gruplarının miktarının saptanmasında kullanılabilir. Nitrik asit reaksiyonu; Van Slyke yöntemi de denir.

64 64 Amino Gruplarının Reaksiyonları Üramin Asit Reaksiyonu Amino gruplarına bir üre molekülü eklenirse üramin asitler oluşur. Amino asitlerin tanısında kullanılır. Diketopiperazin oluşumu Amino asitlerin etil esterleri iki amino asit grubun taşıyan anhidrid halka yapılarını oluşturmak üzere kondanse olurlar ve sonuçta diketopiperazin oluşur.

65 Kaynak: Ası T. Tablolarla Biyokimya Cilt I 65 Amino Gruplarının Reaksiyonları Amino asitlerin metal iyonları ile kelatlanması Amino grupları, Cu ++, Co ++, Mn ++, Fe ++ gibi bir çok ağır metal iyonları ile kompleks kelatlar oluşturular.

66 66 Karboksil Gruplarının Reaksiyonları Tuz oluşumu Amino asitler ağır metaller ile tuz oluşturabilir ve kolay kristalize olurlar. Özellikle Cu ile oluşan tuzlar kolay kristalize olur. Bu özellik, amino asitlerin saf elde edilmesinde yaralanılır. Esterleşme Alkol ile susuz hidroklorik asit eşliğinde reaksiyona girerlerse esterlerini meydana getirirler. Amino asitlerin esterlerinden, bunların fonksiyonel distilasyonunda yararlanılır.

67 67 Karboksil Gruplarının Reaksiyonları **Amino asitlerin dekarboksilasyonu Amino asit molekülünden karbondioksit ayrılması olayına verilen addır. Böylece aminler meydana gelir. Dokularda da amino asitler dekarboksile olarak aminleri meydana getirirler. Ör; histidin den histamin, lizin den kadaverin, ornitin den putressin, tirozin den tiramin, triptofan dan triptamin. Anaerob mikroorganizmaların etkisiylede olur. Barsakdaki kokuşma olayı bundandır. Kadaverin ve putressin kokuşmuş etlerde bulunan aminlerdir. Zehir etkileri azdır. Esas zehirli olan bunları oluşturan mikroorganizmaların saldıkları toksinler.

68 Kaynak: Ası T. Tablolarla Biyokimya Cilt I 68 Amino asitlerin dekarboksilasyonu Histidin dekarboksilaz Histidin Histamin

69 69 R Gruplarının Reaksiyonları Amino asitlerin «R» grupları çok değişken gruplarıdan oluşur. Grupların farklılığından dolayı değişik reaksiyonlar meydana gelir. Özellikle kendilerine has renk reaksiyonları verirler. Bu renk reaksiyonları amino asitlerin birbirinden ayrılması ve tanınmasını sağlarlar.

70 70 R-Grupları Amino asit Reaksiyon Oluşan Renk Reaksiyon özel adı Fenil Tirozin, Fenilalanin Hg(NO 3 ) 2 ve yoğun HNO 3 ile ısıtma Kırmızı Millon Reaksiyonu Fenil İmidazol Guanidin Serbest SH İndol Halkalı amino asitler İndol Tirozin, Fenilalanin, Histidin Arjinin Sistein Triptofan Fenil alanin, triptofan Triptofan Alkalik ortamda, sulfanilik asit ve NaClO ile işlemde Alkaliortamlarda, α-naftol ve NaClO ile işlemde Seyreltik NH 4 OH çözeltilmiş Na nitroprussid ile işlemde H 2 SO 4 çözeltilmiş p- dimetilaminobenzaldehit ile işlemde Yoğun HNO 3 ile Isıtılınca Alkali ilavesinde Gliyoksilik asitle işlemden sonra yoğun sülfirik asitle tabakalandırılırsa Kırmızı Kırmızı Kırmızı Pembe Beyaz tortu Sarı Turuncu Menekşe halka Pauly Reaksiyonu Sakaguchi tepkimesi Nitroprussid reaksiyonu Ehrlich tepkimesi Ksantoprotein reaksiyonu Hopkins Cole Reaksiyonu

71 71 Peptidler Peptid Bağı, Oligo- ve Polipeptidler, Bazı önemli di-, oligo- ve polipeptidler, Proteinlerdeki Amino Asitlerin birbirinden ayrılmaları ve miktar tayinleri

72 72 Peptid Bağı ve Oligo-Polipeptidler Amino asitler asitamid bağı/peptid bağı ile polimerize olarak proteinleri oluşturur. Peptid bağları ile birbirine eklenen amino asitlerin sayısı peptidin isimlendirilmesinde önemlidir. 2 ise dipeptid, 3 ise tripeptid 4-10 iseoligopeptid arasında ise polipeptid > 100 ise makropeptid

73 73 Peptid Bağı ve Oligo-Polipeptidler Peptid zinciri oluşurken amino asitlerden birinin COOH grubu ile diğer aminoasitin NH 2 grubu birleştiği için sonunda muhakka bir COOH grubu ile bir NH 2 grubu serbest olarak uçlarda kalacaktır. Uçlar kağıt üstünde; sol uçta NH2 olacak şekilde gösterilir. N terminal / C terminal Serbest kalan NH 2 grubuna serbest amino grubu denir.

74 74 Bazı önemli di-, oligo- ve polipeptidler Amino asitler Özellikleri Karnolin β-alanin histidin Dipetid. Kaslarda bulunur. Anterin β-alanin N-metil histidin Dipeptid. Kaslarda bulunur. Glutatyon Glutamil sisteil glisin Tripeptid. Oksidoredüksiyon da rol alır. Bazı enzimlerin yapısında bulunur. Fe emilimini kontrol eder. Oftalmik asit Glutamil aminobutiril glisin Tripeptid. Göz merceğinde bulunur. Non-oftalmik asit Glutamil alanin glisin Tripeptid. Göz merceğinde bulunur. Oksitosin 8 amino asit Oktapeptid. Hipofiz hormonudur. Vazopressin 8 amino asit Oktapeptid. Hipofiz hormonudur. ACTH 39 amino asit Hipofiz ön lob hormonu. İnsulin 51 amino asit Pankreas hormonu. Glikoz metabolizmasında rol oynar. Glukagon 29 amino asit Pankreas hormonu

75 75 İnsulin Pankreasın langerhans adacıklarının β-hücreleri tarafından salgılanır. 21 amino asitli A-zinciri, 30 amino asitli B-zinciri ve 31 amino asitli C-peptid zincirinden proinsulin şeklinde sentezlenir. Aktif şeklinde C-peptid zinciri yoktur.

76 76

77 Proteinlerdeki Amino Asitlerin birbirinden ayrılmaları ve miktar tayinleri Tirozin İzoelektrik noktada az çözündüğünden kolayca kristalize edilerek ayrılabilirler. Arjinin, Lizin, Histidin Bu amino asitler, protein çözeltisinden fosfotungstik asitle çöktürülebildiğinden, toplam miktarları kolayca saptanabilir. Tirozin, Triptofan Bu amino asitler renk reaksiyonları verebildiklerinden kolorimetrik yöntemlerle miktarları kolayca saptanabilir. Monoamino asitler Bu amino asitler etil esterlerine çevrilebildikleri için sonradan fraksiyonlu destilasyon yöntemi ile birbirilerinden ayrılabilir. 77

78 Proteinlerdeki Amino Asitlerin birbirinden ayrılmaları ve miktar tayinleri Yöntemler Kromatografik Adsorpsiyon Yöntemi - Kağıt kromotografisi - İyon değişim kromotografisi - İnce tabaka kromotografisi - HPLC İzotop seyreltme yöntemi Mikrobiyolojik Yöntem Prensip Çeşitli amino asitlerin değişik adsorbanlar tarafından farklı derecede adsorbe edilmesi olayıdır. Asit karakterde amino asitler, bazik adsorbanlar, bazik amino asitler ise asit adsorbanlar tarafından tutulur. Bilinmeyen bir amino asit karışımında, izotop atomu ile işaretlenmiş, belli bir amino asitten bilinen miktarda ilave edildikten sonra, bu karışımdan aynı amino asitin saf olarak elde edilmesini takiben, ne ölçüde seyreltildiğinin saptanması olayıdır. Bazı mikroorganizmaların üremesi için üreme ortamında belli amino asitlerin belli miktarlarda bulunması gerektiği esasına dayanan bir olaydır. 78

79 79 Proteinler Protein molekülünde yapı, Genel nitelikleri, Sınıflandırılması (Yapılarına Göre: Basit-Konjuge-Türev Proteinler; Fonksiyonel açıdan: Katalitik Proteinler, Taşıyıcı Proteinler (transport proteinleri), Besleyici ve Depo Proteinler, Kontraktil Proteinler, Yapısal Proteinler, Savunma Proteinleri, Fizyolojik Düzenleyici Proteinler), Nükleoproteinler (DNA, RNA, ATP...), Kromoproteinler (Porfirinler, Safra renkli maddeleri), İkterus (Sarılık), Organizmanın Sıvı ve Dokularındaki Başlıca Proteinler

80 80 Protein Molekülünde Yapı Proteinler peptid zincirlerinden oluşurlar. Yani polipeptid yapısındadır. Protein yapısında n sayıda amino asit var ise, n-1 sayıda peptid bağı vardır. Tam bir protein molekülü birbirini tamamlayan dört alt yapı gösterir. a) Primer Yapı b) SekunderYapı c) Tersiyer Yapı d) Kuvarterner Yapı

81 81 Protein Molekülünde Yapı Primer Yapı Belirli sayıda amino asidin, belli diziliş sırası ile sıralanarak meydana getirdikleri zincir şeklindeki yapıyı ifade eder. Sekunder Yapı α-heliks: Peptid zincirinin bir eksen etrafında helezon şeklinde kıvrılmasıyla meydana gelir. β-heliks: İki veya daha fazla sayıda polipeptid zincirinin H bağları ile birbirine birleşmesiyle meydana gelen yapıdır.

82 82 Protein Molekülünde Yapı Tersiyer Yapı Heliks yapıların, S S köprüleri ile katlanarak globüler ve elipsoidal hale geçmesidir. Kuarterner Yapı Primer, sekunder ve tersiyer yapılı tabakaların birleşmesi ile oluşur. Benzer özelliklere sahip alt üniteler, salkımlar, topluluklar yaparak dördüncü yapıyı oluşturur.

83 Kaynak: McDarby M. 83

84 84 Proteinlerin Genel Nitelikleri Proteinlerin Tatları Saf proteinler genellikle tatlıdır. Hidroliz ürünleri ise çoğunlukla acıdır. Kokusu Saf proteinler kokusuzdur. Homojenite Proteinlerin bir çoğu saf olmayıp, alt fraksiyonlara sahiptir. Çözünürlük Suda ve nötr tuzlu çözeltilerde çözünürler. Eşit miktarda amonyum sülfat çözeltisinde çöken proteinlere globulin, çökmeyenlere albümin denir. Suda ve nötr tuz çözeltilerinde hiç çözünmeyen proteinler ise skleroprotein adını alır.

85 85 Proteinlerin Genel Nitelikleri Proteinlerin denatürasyonu Denatürasyon proteinlerin doğal yapısının bozulmasıdır. Doğal yapının bozulması içinde protein molekülünün bir takım etkenlere maruz kalması gerekmektedir. Protein molekülünün, katlarının açılması ve değişik bir biçimde tekrar katlanması yani sekunder ve tersiyer yapılardaki değişikliklerde protein molekülünün niteliklerini değiştirir. Denatürason için peptid bağlarının çözülmesi şart değildir. Tersiyer yapının bozulması geri dönebilir bir denatürasyon olduğu halde, sekunder yapının bozulduğu durumlarda, oluşan denatürasyon geriye dönüşü yoktur.

86 86 Proteinlerin Genel Nitelikleri Denatürasyona uğrayan proteinlerin, çözünürlüğü değişir, bazı renk tepkimeleri şiddetlenir, enzim ve hormonların biyolojik etkinliği kaybolur. Asit te bekletme, alkalide bekletme, etanolde çözme, ısı, X- ışınları, UV ışınkarı, kuvvetli çalkalama, SDS (sodyum dodesil sülfat) ile işlem, üre tuzları ile işlem, dondurup çözme ve yüksek basınç bazı denatürasyon nedenlerindendir.

87 87 Etkenler: ph, Sıcaklık, İyonik güç, Çözünürlük, UV ışınları, SDS... Denatürasyon Biyolojik aktivite kaybı Normal Protein Renatürasyon Biyolojik aktivite geri kazanımı Denatüre Protein

88 Protein Structure and Denaturation - A Level Biology 88

89 89 Proteinlerin Genel Nitelikleri Molekül ağırlığı Yüksek molekül ağırlığına sahip maddelerdir. Molekül ağırlıkları dördüncü yapının oluşması ile artar, monomerlere ayrılması ile de azalır. Dolayısı ile molekül ağırlığı koşullara göre değişir. Protein Ağırlığı İnsulin Myoglobin Hemoglobin Albümin Tireoglobin Fibrinojen

90 90 Proteinlerin Genel Nitelikleri Proteinlerin molekül biçimi Küre biçiminden iplik biçimine kadar değişen biçimler gösterir. Kolay çözünenlerin çoğu küre biçimindedir. İplik biçiminde olanlar çözünmeyen proteinlerdir. Biçimleri Küresel Çomak Fibriler Özellikleri Kolay çözünürler. Çözeltileri viskoziteyi azaltır. Çözeltilerin viskozitesini çok artırır. Çözünmezler.

91 91 Proteinlerin Genel Nitelikleri Proteinlerin çöktürülmeleri Proteinler, belirli asitler, ağır metaller ve spesifik antikorlar ile çökerler. Ağır metaller; Hg, Pb, Ag, Cu, Fe, Cd, Zn. Organizmaya sindirim dışı yol ile protein verildiğinde yabancı bir madde olarak kabul edilirler ve antikorlar oluştururlar. Her protein kendi türüne karşı oluşmuş spesifik antikor ile çöker.

92 92 Proteinlerin Genel Nitelikleri Ağır metal tuzları Metal zehirlenmelerde antidot proteinlerden yaralanılır. Negatif iyonları Analiz amacı ile kan proteinlerinin çöktürülmesinde yararlanılır. Spesifik antikor proteinler Antijen elde etmekte kullanılır.

93 93 Proteinlerin Genel Nitelikleri Proteinlerin hidrasyonu Su bağlarlar. Peptid zincirindeki polar gruplar, amino, karboksil, hidroksil, imino vb. gruplardır. Polar gruplar su ile bağlanma yeteneğine sahiptirler. Proteinlerin viskozitesi Molekül şekli ile doğrudan ilgilidir. Molekül uzun ise viskozite daha fazladır. Büyük moleküllü proteinlerde de vizkozite fazladır.

94 94 Proteinlerin Genel Nitelikleri Proteinlerin kristalleşmesi Peptin, tripsin ve üreaz gibi enzim proteinleri kristal halde elde edilmişlerdir. Kristalleşme işinde NaCl, (NH 4 ) 2 SO 4 ilave edilerek izoelektrik nokta ph sının ayarlanması hızla

95 95 Proteinlerin Sınıflandırılması İki tip sınıflandırma yapılabilir. 1.Yapılarına Göre Sınıflandırma 2.Biyolojik Rollerine Göre veya Fonksiyonel Açıdan Sınıflandırma

96 96 Proteinlerin Yapılarına Göre Sınıflandırılması Basit Proteinler Basit proteinler,yalnızca amino asitlerden oluşmuş; hidroliz olduklarında sadece amino asitleri veren, polipeptit zincirleri yapısındaki proteinlerdir. Basit proteinler, değişik niteliklerine göre alt gruplara ayrılarak incelenirler; Globüler ve Fibriler Proteinler. Konjuge Proteinler (Proteidler/Birleşik Proteinler)) Hidrolize olunca, amino asitlerden başka kimyasal maddelerde veren proteinlerdir. Amino asitlerden oluşmuş polipeptid zincirlerinin prostetik grup denen yapılara bağlanması ile oluşurlar. Türev Proteinler İlk iki grupta yer proteinlerin belirli etkilerle değişmeleri sonucunda oluşan proteinlerdir.

97 97 Basit Proteinler Basit proteinler,yalnızca amino asitlerden oluşmuşturlar. Globüler ve Fibriler Proteinler olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar. Globüler Proteinler Molekülünün üç boyutlu şekli rotasyon elipsoid biçiminde olan proteinlerdir. Globüler proteinlerde albüminler, globülinler, globinler, glutelinler, prolaminler, protaminler, histonlar gibi alt gruplara ayrılırlar.

98 98 Basit Proteinler Albüminler Suda ve sulu çözeltilerde çözünürler. Isı ile pıhtılaşırlar. MW < Glisince fakirdirler. Ör.: Ovalbümin, serum albümin, laktalbümin, legumelin, löykosin Globulinler Suda erimezler. Nötr tuzlu su çözeltilerinde erirer. Glisince zengindirler. MW > Ör.: Ovoglobulin, laktoglobulin, α-, β-, γ-globulinler, legümin, faseolin

99 99 Basit Proteinler Globinler Genellikle bileşik halde, başlıca hemoglobin yapısında bulunurlar. Glutelinler Bitkiseldir. Suda erimez. Seyreltik asit ve alkalilerde çözünür. Isı ile denatüre olurlar. Ör.: Buğdayda glutenin, arpada hordenin, prinçde orizenin. Histonlar Suda erir. Kuvvetli bazik amino asitler yönünden zengindir. Arjininden zengindir. Ör.: Timohiston (bez doku), skombron (uskumru)

100 100 Basit Proteinler Prolaminler Bitkiseldir. Suda erimez. % etanolda çözünür. Lizin ve sistin yönünden fakirdir. Prolin den zengindir. Özellikle taneli bitkilerde çok bulunurlar. Ör.: Gliadin (buğday), zein (mısır). Buğday unu hamuru akar su altında nişastasını kaybedince, geriye çok elastik bir madde kalır. Gluten adını alan bu madde, gliadin ve glutenin karışımıdır. Çölyak Hastalığı (Gluten Enteropatisi): Genetik olarak duyarlı kişilerde başlıca buğdaydaki gluten ve arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllardaki gluten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı kalıcı intolerans olarak gelişen proksimal ince barsak hastalığıdır.

101 101 Basit Proteinler Protaminler Balık spermalarından elde edilmiştir. Suda, seyreltik asit ve alkalilerde, seyreltik amonyum hidroksit çözeltisinde çözünürler. Triptofan, tirozin ve kükürtlü amino asitleri kapsamazlar. Arjinin yönünden zengindirler. Kuvvetli bazik karakter gösterirler. Proteinlerin en kısa zincirli olanlarıdır (MW ). Dokularda özellikle nükleik asitlerle birleşmiş halde bulunurlar. Ör.: Skombrin (uskumru), salmin (som balığı), lüpein (ringa balığı).

102 102 Basit Proteinler Fibriler Proteinler Molekülünün üç boyutlu şekli çok gerilmiş elipsoid biçiminde olan proteinlerdir. Sklereprotein (Albüminoidler) Hayvansal kaynaklıdır. Suda, nötral tuz çözeltilerinde, seyreltik asit ve alkalilerde ve saf alkolde çözünmezler. Pepsin ve tripsin gibi enzimlere dirençlidirler. Keratin (boynuz, kıl) sindirilmez, kolajen (bağ doku, kemik, kırıkdak, tendo) sindirilir. Elastin (ligament) de örnek verilebilir. Keratin kükürtlü amino asitlerden çok zengindir.

103 103 Basit Proteinler Fibrinojen Kan plazması içinde çözünmüş olarak bulunur. Kanın pıhtılaşmasında (koagülasyon) görev alan akut faz reaktanıdır. MW dir. İki subüniteden oluşur. Hemostazda doku onarımı ve yara iyileşmesinde önemli işlevleri vardır. Kanın pıhtılaşması sırasında trombin tarafından fibrine dönüştürülür. Karaciğerde hepatositler tarafından sentezlenir. Miyozin Kas dokuda bulunur. Kasın kasılmasında görev alır.

104 104 Konjuge (Birleşik) Proteinler Hidrolize olunca, amino asitlerden başka kimyasal maddelerde veren proteinlerdir. Amino asitlerden oluşmuş polipeptid zincirlerinin prostetik grup denen yapılara bağlanması ile oluşurlar. Fosfoproteinler Glikoproteinler Proteoglikanlar Lipoproteinler Metalloproteinler Nükleoproteinler Kromoproteinler

105 105 Konjuge (Birleşik) Proteinler Fosfoproteinler Prostetik grup olarak fosforik asit (fosfat) taşıyan proteinlerdir. Fosforik asit, protein molekülündeki serin, treonin ve tirozin in OH gruplarına bağlanmıştır yani esterleşmiştir. Sütte kazein, yumurtada vitellin, livetin, fosvitin ve balık yumurtasında ihtulin örnek olarak verilebilir. Glikoproteinler Prostetik grup olarak karbonhidrat taşıyan proteinlerdir % 1-80 arasında değişen oranda karbonhidrat içerirler. Karbonhidrat oranı < % 4 ise glikoprotein denir.

106 106 Konjuge (Birleşik) Proteinler Oran % arasında ise mükoprotein, karbonhidrat oranı çok, protein oranı daha az olursa mükoid adını alırlar. Kan plazması proteinlerinden bazı taşıyıcı proteinler (seruloplazmin, transferrin) ve immunoglobulinler; kemikteki osseomukoprotein, tendonlardaki tendomukoprotein, kıkırdak dokudaki kartilagomukoprotein, tükürükteki müsin, prostetik grupları karbonhidrat olan proteinlerdir; Glikoproteinlerdir. Proteoglikanlar % gibi çok yüksek oranda karbonhidrat içeren konjuge proteinlerdir. Bir veya daha fazla kovalent bağla eklenmiş glikozaminoglikan (GAG) zincirli bir çekirdek (core) proteinden oluşur. Heparin, kondroitin sülfat örnek olarak verilebilir (bknz. Karbonhidratlar)

107 107 Konjuge (Birleşik) Proteinler Lipoproteinler (Proteolipidler) Prostetik grup olarak fosfolipid, trigliserit, kolesterol gibi lipidleri taşıyan proteinlerdir. Suda kolay çözünürler. Lipidler suda çözünemedikleri için kanda proteinlere bağlanarak lipoprotein şeklinde taşınırlar. Şilomikron, Lipovitellin, VLDL, IDL, LDL ve HDL örnek olarak verilebilir. Bknz. Lipidler McGraw-Hill Companies Inc.

108 108 Konjuge (Birleşik) Proteinler Metalloproteinler Prostetik grup olarak metal taşıyan (Fe, Cu, Zn...) proteinlerdir. Fe taşıyanlar (Ferritin, Hemoglobin, sitokromlar), Cu taşıyanlar (seruloplazmin, SOD), Zn taşıyanlar (SOD), Se taşıyanlar (GPx, IDs). Kromoproteinler Prostetik gruplardan metalik bir elementin varlığıyla oluşan renkli protein. Metal-porfirin kompleks sistemleri ile oluşurlar. Hemoglobin, myoglobin, sitokromlar örnek olarak verilebilir.

109 109 Konjuge (Birleşik) Proteinler Nükleoproteinler Protaminler, histonlar ve diğer basit proteinlerin nükleik asitlerle bağlanması sonucu oluşmuş konjuge proteinlerdir. Nükleoprotaminler, en basit nükleoproteinlerdir; nükleik asit ile proteinler, arjinin-fosfat bağı ile bağlanmıştır; balık spermalarında boldurlar. Nükleohistonlarda da nükleik asit ile proteinler, arjinin-fosfat bağı ile bağlanmıştır; balık spermalarında ve kuş eritrositlerinde boldur. Yüksek nükleoproteinler, ribozomlar, kovalent bağlı RNA-protein, DNAprotein bileşiminde sitoplazma ve mitokondrilerde bulunurlar.

110 110 Türev Proteinler İlk iki protein grubunda yer alan çeşitli proteinlerin belirli etkilerle değişmeleri sonucu oluşan proteinlerdir. Primer ve Sekunder Türev Proteinler olmak üzere iki alt grupta incelenirler. Primer Türev Proteinler Peptid bağları yıkılmadan denatüre edici etkenlerle oluşurlar. Denatüre tip proteinler olarak da isimlendirilirler. Suda erimeyen bu proteinlerin seyreltik asitler ve enzim etkisiyle oluşanlarına protean denir. Asit ve alkalilerin sürekli etkisi ile oluşanlarına metaprotein denir. Kaynatma, çalkalama, UV ışınları ve etanol etkisi ile oluşanlarına pıhtılaşma veya koagüle proteinler denir.

111 111 Türev Proteinler Sekunder Türev Proteinler Peptid bağlarını kısmen yıkan asit veya enzimlerin etkisiyle oluşurlar. Protein molekülleri daha küçük parçalara bölünürler. Büyük parçalara proteoz (albüminoz) denir; küçük parçalara pepton denir. Daha küçük zincirler de polipeptitler ve peptitlerdir. Bu türev proteinler kaynatmakla çökelmez veya ısı ile pıhtılaşmaz.

112 112 Proteinlerin Fonksiyonel Açıdan Sınıflandırılması Katalitik Proteinler Taşıyıcı Proteinler (transport proteinleri) Besleyici ve Depo Proteinler Kontraktil Proteinler Yapısal Proteinler Savunma Proteinleri Fizyolojik Düzenleyici Proteinler

113 113 Katalitik Proteinler Biyokimyasal reaksiyonları katalize eden enzimler, yüksek derecede özelleşmiş proteinlerdir. Enzimler, biyokimyasal tepkimelerin olağan koşullarda hızla gerçekleşebilmelerine olanak veren ve canlı dokunun temel karakteristiğini oluşturan biyokatalistik maddeler olarak tanımlanır. Amilaz, pepsin, lipaz önemli katalitik protein veya enzim örnekleridirler

114 114 Taşıyıcı (Transport) Proteinler Spesifik molekülleri veya iyonları bağlayıp bir organdan bir başka organa veya hücre membranının bir tarafından diğer tarafına transport eden proteinlerdir. Serum albümin, en iyi bilinen taşıyıcı proteindir; bilirubin, kalsiyum, yağ asitleri ve birçok ilaç serum albümine bağlanarak taşınır. Hemoglobin, oksijen taşıyan, Lipoproteinler, lipid taşıyan, Transferrin, demir taşıyan önemli taşıyıcı protein örnekleridirler. Bütün organizmaların plazma membranlarında ve intrasellüler membranlarında bulunan taşıyıcı proteinler, glikoz, amino asitler ve diğer maddeleri bağlarlar; bunları membranın bir tarafından diğer tarafına taşırlar.

115 115 Besleyici ve Depo Proteinler Organizma tarafından kullanlan metal iyonları ve amino asitler için biyolojik rezerv görevü üstlenen proteinlerdir. Yumurta akının esas proteini ovalbümin, sütün esas proteini kazein besleyici proteinlerdir; amino asit depolarıdır. Bir çok bitki tohumu da çimlenen tohumun büyümesi için gerekli besleyici proteinleri depolamıştır. Buğdaydaki en iyi bilinen depo proteini glutendir. Ferritin, demir depolayan proteindir.

116 116 Kontraktil Proteinler Kasılabilen veya kendiliğinden hareket edebilen proteinlerdir. Miyozin ve aktin, iskelet kaslarının kontraktil sisteminde ve aynı zamanda bir çok kas olmayan hücrede işlev görür. Tubulin, mikrotubilleri oluşturan proteindir. Hücrelerde bulunan mikrotubuller, hücreleri yürütmek için kamçı ve kirpiklerdeki dynein proteini ile birlikte hareket eder.

117 117 Yapısal Proteinler Tendonların ve kıkırdağın esas yapısını, çok yüksek gerilme gücüne sahip kollajen oluşturmuştur. Kösele, hemen hemen saf kollajendir Ligamentler, iki boyutta gerilme yeteneğinde bir yapısal protein olan elastin içerirler. Saç, tırnak ve tüyler, keratin içerirler. İpek liflerinin ve örümcek ağlarının esas komponenti fibroindir. Bazı böceklerin kanat eksenleri, resilinden yapılmıştır.

118 118 Savunma Proteinleri Organizmaları diğer türler tarafından istilaya karşı savunan, organizmayı hasardan koruyan proteinlerdir. İmmünoglobülinler, omurgalıların lenfositleri tarafından yapılan, spesialize (özgülleşmiş) proteinlerdir. İmmunoglobulinler organizmayı istila eden; Bakterileri, Virüsleri veya, Başka türe ait yabancı proteinleri (antijenler) tanıyabilirler ve presipite edebilirler (çöktürebilirler) veya nötralize edebilirler

119 119 Savunma Proteinleri Fibrinojen ve trombin gibi kan pıhtılaşma proteinleri, vasküler sistem yaralandığında yaralanan yerin kan pıhtısı ile kapatılarak kan kaybının önlenmesini sağlarlar. Yılan zehirleri, bakteriyel toksinler ve risin gibi toksik bitki proteinleri, aynı zamanda savunucu fonksiyonlara sahip gibi görünmektedirler. Savunma proteinlerinin fibrinojen, trombin ve bazı zehirler dahil bazıları, aynı zamanda enzimdirler.

120 120 Fizyolojik Düzenleyici Proteinler Sellüler düzenleme veya fizyolojik aktiviteye yardım eden proteinlerdir. İnsülin, büyüme hormonu gibi bazı hormonlar, düzenleyici proteinlerdir. İnsülin, şeker metabolizmasının düzenlenmesinde etkilidir Büyüme hormonu ise büyümenin düzenlenmesinde etkilidir Bir çok hormona sinyal için sellüler yanıta, sıklıkla G- proteinler denen, GTP- bağlayan proteinler sınıfı aracı olur. Bazı düzenleyici proteinler, DNA yı sarar; enzimlerin ve RNA moleküllerinin biyosentezini düzenlerler.

121 121 Nükleoproteinler Birleşik proteinlerin çok önemli bir grubunu oluşturular. Prostetik grubu nükleik asitler olan proteinlerdir. NÜKLEİK ASİTLER Kalıtsal nitelikleri olan, genler, taşıyan ve protein biyosentezinde anahtar özellik gösteren maddelerdir. İlk olarak hücre çekirdeğinden izole edildiklerinden nüklein veya nüklein maddesi adı verilmiştir. Hücrenin parçalanması dahil her özel biyolojik olayın nükleik asitlerle ilgisi vardır.

122 122 Nükleik asitler yapısında üç madde bulunur. Azotlu baz + Pentoz + Fosfat Nükleosid Azotlu baz + Pentoz + Fosfat Nükleotid (Mononükleotid) n =Nükleik asit

123 Bir nükleotidin yapısında pentoz ortada yer almaktadır. 1. karbonu ile azotlu bazla, 5. karbonu ile fosfatla bağlanırken, 3. karbon atomu ile de bir sonraki nükleotid in fosfatı ile bağlanmaktadır.

124 124 Nükleoproteinler Bir nükleotid deki fosfat ile pentoz un birleşmesi, pentozun 5. karbon atomundaki birincil alkol (CH 2 OH) grubunun fosfat ile aralarında bir mol H 2 O çıkması sonu esterleşmeleri ile gerçekleşir. Pentoz un, azotlu bazla bağlanması ise pentozun birinci karbonu üzerinden sağlanır.

125 125 Nükleoproteinler Mononükleotidlerin birleşmeleri, pentoz ve fosfat aracılığı ile olur. 1. nükleotiddeki pentoz un 3. karbonundaki OH grubu ile, 2. nükleotiddeki fosfatın esterleşmesi ile gerçekleşir. Bu bağlantı yerine göre «n» sayıdaki nükleotidin birleşmesiyle devam eder ve nükleik asitler oluşur.

126 126 Nükleoproteinler Bir nükleotid de bulunan azotlu bazlar pürin ve pirimidin bazlardır. Bu bazlar dışında azda olsa rastlanan farklı bazlarda vardır. Bu bazların metil-, dimetil- ve N-metil türevleridir. Pürin bazları; adenin ve guanin dir. Pirimidin bazları; sitozin, urasil ve timin dir. Sitozin hem DNA hemde RNA da bulunur. Urasil RNA da, timin ise sadece DNA da bulunur.

127 127

128 128 Nükleoproteinler Hücreler pürin ve pirimidin bazları sentez edebilirler. Zaman zaman dışarıdan da alırlar. Nükleik asitler, DNA ve RNA adlarını yapılarındaki pentozdan alır. Deoksiriboz bulunuyorsa DNA (deoksiribonükleik asit) adını alır. Riboz bulunuyorsa RNA (ribonükleik asit) adını alır.

129 129

130 130 Nükleoproteinler Biyolojik yönden önemli serbest nükleotidler Nükleotidler, nükleik asitlerin yapılarında bulunmanın yanı sıra, nükleotidlere yakın yapıda olan bir çok maddeler, dokularda serbest halde bulunurlar. Bu maddelerin çoğunun katalitik görevleri vardır ve enzim sistemleri ile birlikte görev yaparlar. Azotlu baz + pentoz = Nükleosid (Adenin + riboz = Adenozin) Adenozin + Fosfat = Adenozin monofosfat (AMP) adı verilen nükleotid oluşur. İki fosfat ise Adenozin difosfat (ADP), üç fosfat bağlanırsa adenozin trifosfat (ATP) oluşur. Diğer bazlarında fosfatla birleşmesi sonucu nükleotidler oluşur.

131 131 ATP ADP AMP

132 132 Biyolojik yönden önemli serbest nükleotidler AMP (Adenozin monofosfat=adenilik asit) : Adenin Riboz PO 4 ADP (Adenozin difosfat) : Adenin Riboz PO 4 PO 4 ATP (Adenozin trifosfat) : Adenin Riboz PO 4 PO 4 PO 4 NAD (Nikotinamid Adenin Dinükleotid) : Adenin Riboz PO 4 PO 4 Riboz Nikotinamid NADP (Nikotinamid Adenin Dinükleotid fosfat) : Adenin Riboz ( PO 4 ) PO 4 PO 4 Riboz Nikotinamid FMN (Flavin mononükleotid) : Flavin Ribitol - PO 4 FAD (Flavin adenin dinükleotid) : Flavin Ribitol - PO 4 - PO 4 Riboz - Adenin UDP-G (Uridin difosfat-glikoz) : Urasil Riboz - PO 4 - PO 4 - Glikoz Koenzim A : Adenin Riboz ( PO 4 ) PO 4 PO 4 Pantotenat tiyoletilamin

133 133 Azotlu baz Nükleosid Nükleotid Simgesi Adenin Adenozin Adenilik asit AMP Guanin Guanozin Guanilik asit GMP Sitozin Sitidin Sitidilik asit CMP Urasil Uridin Uridilik asit UMP Timin Timidin Timidik asit TMP

134 134 Nükleik Asitlerin Yapı ve Görevleri Hayvan dokularında hem DNA hemde RNA yaygın bir biçimde bulunur. DNA nükleusta daha çok bulunmakla beraber çok sayıda RNA da bulunur. Sitoplazmanın başlıca nükleik asit fraksiyonu, RNA dır. Sitoplazmada RNA genellikle mitokondriler ve ribozomlarda yer alır.

135 135 Dezoksiribonükleik Asit (DNA) Yapı taşları; Fosfat, dezoksiriboz ve Adenin (A), Guanin (G), Sitozin (C), Timin (T) gibi pürin ve pirimidin bazlarıdır. Bir DNA da adenin ile timin veya guanin ile sitozin daima ekimolar yani eşit oranda bulunduğu halde (A+T) / (G+C) oranı değişebilir. DNA molekülünde üç yapı bulunur. Birincil yapı Belli türlerden ve belli sayıdaki nükleotidlerin bir diziliş sırasında göre polinükleotid zincirleri oluşturmasıdır.

136 136 Dezoksiribonükleik Asit (DNA) İkinci yapı İki polinükleotid zincirinin karşılıklı yer almasından meydana gelir. Bu iki zincir birbirine azotlu bazlar arasında H köprüleriyle birleşir. Ancak bu bağlantıda karşılıklı bazlarında uygun olması gereklidir. Daima adenin timine (A-T), guanin sitozine (G-C) karşı bulunur. Üçüncü yapıda İki polinükleotid sarmallaşmış başka bir deyişle çift spiral oluşmuştur. Aynı azotlu bazlar karşılıklı gelir ve iki zincir H köprüleriyle birleşir

137 137 DNA nın Molekül Yapıları Birincil yapı İkincil yapı Üçüncül yapı

138 138 Dezoksiribonükleik Asit (DNA) DNA nın organizmada iki temel görevi vardır. 1. Genetik haberi taşımak 2. Eşleşme (Replikasyon) yeteneğine sahip olmak. Hücre bölünmesinde genetik unsular, tamamıyla ve değiştirilmeksizin yavruya verilir. Yeni bir DNA molekülünün meydana gelebilmesi (DNA replikasyonu) için çift sarmalın yani üçüncü yapının bozulup ikinci yapının meydana gelmesi lazımdır.

139 139 Dezoksiribonükleik Asit (DNA) Ayrılan DNA şeritleri, yeni oluşacak DNA şeritleri için, adeta bir kalıp meydana getirir. Bu kalıp karşısında ancak ve sadece bu şeridin kendisinden ayrıldığı eş şeridin yapısına benzer bir DNA şeridi oluşabilir. Çünkü kalıp olarak adlandırdığımız DNA şeridi içerisinde yer alan azotlu bazlar ancak kendi sırasına uygun azotlu bazlar ile eşleşebilir.

140 140 Dezoksiribonükleik Asit (DNA) Burada meydana gelen şeritler, baz sıralaması yönünden ebeveynin çift şeridine tümüyle benzediği ve çift şeritlerinden herbiri bir ebeveyn şeridi içerdiği için replikasyona semikonservatif eşleşme denir. DNA molekülünde birbiri üzerinde yer alan 3 azotlu baz bir amino asidi kodlar ve buna kodon denir.

141 141

142 142 Ribonükleik Asit (RNA) RNA ların oluşabilmesi için, primer (birincil) DNA lara gereksinim duyulur. RNA yapısının DNA yapısından farkı? Deoksiriboz yerine riboz bulunur. Timin yerine Urasil bulunur. Çift sarmal değildir. Başlıca üç tip RNA vardır. mrna, rrna, trna

143 143

144 144

145 145 Transkripsiyon DNA Transcription

146 146 mrna (Messenger/Haberci/Elçi RNA) Proteinlerin amino asitlerinin diziliş sırasını DNA lar belirler. Bir DNA nın polinükleotid zincirinde bulunan her üç azotlu baz, bir amino asidi kodlar (kodon). İşte nükleustaki DNA lardaki azotlu bazların diziliş sırası genetik haberi oluşturur. Protein biyosentezinde ilk koşul DNA lardaki genetik haberin, ribozomlarda protein sentezinin meydana geldiği yere taşınmasıdır. Bunu mrna lar gerçekleştirir.

147 147 mrna (Messenger/Haberci/Elçi RNA) Protein sentezi için gerekli genetik haberi ve DNA kısmını temsil eden bir RNA kalıbı oluşur. Sitoplazmada yerleşir. Orada ribozomlara bağlanarak mrna adınır alır. Amino asit kodu virüslar dahil hayatın şimdiye kadar araştırılmış tüm şekilleri için geçerlidir. DNA nın genetik haberi için, DNA nın baz sırasının RNA nın baz sırasını temsil etmesi sağlanır. mrna nın baz sırası meydana gelen proteinin amino asit sırasını belirler.

148 148

149 149 rrna (Ribozomal RNA) İkinci RNA tipini, sitoplazmanın endoplazmik retikulumunun ribozom denen organilende yer alan rrna oluşturur. Ribozomların büyük kısmını RNA meydana getirmektedir.

150 150 trna (Taşıyıcı=Transfer RNA) Özel amino asitlerle birleşme ve onları ribozomlara nakletme yeteneğinde olan RNA molekülleridir. 3 önemli özelliği vardır. Özel bir amino asidi kovalent olarak bağlayabilirler. Kendi yapıları içerisinde mrna kodundaki amino asidi tamamlayan ve bu nedenle antikodon denen üçlü bir koda sahiptirler. mrna nın kodu, ile trna nın antikodunu temsil eden bazlardan ilk ikisinin birleşmesi DNA daki prensibe göre olur.

151 151 DNA mrna trna Kodlayan zincir (Kodonlar) Kalıp zincir (Anti-kodonlar) Aktarılan bilgi (mesaj) (Kodonlar) Taşıma (Anti-kodonlar) 5' > > > T T C > > > 3' 3' < < < A A G > > > 5' 5' > > > U U C > > > 3' 3' < < < A A G < < < 5' Protein Amino asid Amino > > > Fenilalanin > > > Karboksi

152 1st base Standard genetic code 2nd base T C A G TTT (Phe/F) Phenylal TCT TAT TGT T (Tyr/Y) Tyrosine (Cys/C) Cysteine TTC anine TCC TAC TGC C 3rd base 152 T TTA TCA (Ser/S) Serine TAA Stop (Ochre) TGA Stop (Opal) A TTG TCG TAG Stop (Amber) TGG (Trp/W) Tryptophan G C A G (Leu/L) Leucine CTT CCT CAT CGT T (His/H) Histidine CTC CCC CAC CGC C (Pro/P) Proline (Arg/R) Arginine CTA CCA CAA CGA A (Gln/Q) Glutamine CTG CCG CAG CGG G ATT ACT AAT AGT T (Asn/N) Asparagine (Ser/S) Serine ATC (Ile/I) Isoleucine ACC AAC AGC C ATA ACA (Thr/T) Threonine AAA AGA A ATG [A] (Met/M) Methioni ne (Lys/K) Lysine (Arg/R) Arginine ACG AAG AGG G GTT GCT GAT GGT T (Asp/D) Aspartic acid GTC GCC GAC GGC C (Val/V) Valine (Ala/A) Alanine (Gly/G) Glycine GTA GCA GAA GGA A (Glu/E) Glutamic acid GTG GCG GAG GGG G

153 153

154 154 Kromoproteinler Prostetik grubu porfirinler gibi renki maddeler olan konjuge proteinlerdir. Hemoglobin ve solunum enzimleri prostetik grubu hem olan kromoproteinlerdir. Yine prostetik grubu riboflavin olan flavoproteidler, prostetik grubu melanin olan saç ve yünde bulunan proteinli maddelerde kromoproteinlerdir. Katalaz enzimide prostetik grubu hem olan kromoproteindir. Hem maddesini prostetik grup olarak taşıyan kromoproteinlere hemoproteidler adı verilir. Hemoglobin, myoglobin, sitokromlar ve peroksidazlar birer hemoproteiddirler.

155 155 Porfirinler Pirol halkası porfirinlerin ilk ve en basit temek maddesini oluşturur. Pirol halkasına propiyonik asit, asetik asit veya metil, etil, hidroksi etil, vinil gibi yan zincirler eklenirse porfobilinojen denen yapı meydana gelir. Porfobilinojen e monopirol denir ve porfirinlerin ön maddesi olarak kabul edilirler. Dört porfobilinojen halkası =CH köprüleriyle birbirine bağlanırsa porfirinler meydana gelir. Porfirinler; yan zincir taşımayan 4 pirol halkasından kurulu kapalı bir yapı olan porfin ön maddesinin türevleri olarak da tanımlanmaktadır.

156 156 Pirol Halkası Porfobilinojen (PBG)

157 157 Porfirinler Porfirin halkasında 4 asetik asit, 4 propiyonik asit bağlanırsa üroporfirinler oluşur. Üroporfirin I Üroporfirin III Korpoporfirin I Korpoporfirin III Porfin Halkası

158 158 Porfirinler Hemoglobin Prostetik grup olarak HEM taşıyan kromoproteinlerdir. Dört hem grubunun birbirine paralel bir şekilde ve peptid zincirine dik olarak globinle bağlanmalarıyla oluşur. Ana karnında hemoglobin başlıca karaciğerde sentezlenir. Yetişkinlerde kemik iliğinde de sentez edilir. Hemoglobin histidin yönünden zengindir ve kanda fazla bulunması nedeniyle iyi bir tampondur. En önemli görevi oksihemoglobin oluşturmak suretiyle akciğerlerde atmosferik oksijen ile birleşerek oksijeni dokulara taşımaktır.

159 159 Heme Hemoglobin

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir.

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve pozitif yüklüdür;

Detaylı

AMİNO ASİTLER. COO - H 3 N + C a H R

AMİNO ASİTLER. COO - H 3 N + C a H R AMİNO ASİTLER AMİNO ASİTLER H 3 N + C a H R a-amino Asit (AA) Yapılarında Amino (-NH 3 + ) grubu Karboksil (- ) grubu Yan zincir ( R ) taşıyan organik bileşiklerdir (a-amino karboksilik asitler) Kısa zincirli

Detaylı

Peptitler Proteinler

Peptitler Proteinler Proteinler Proteinlerin Yapısal özellikleri (bağları) Proteinlerin yapısal konformasyonu Proteinlerin yapılarına göre sınıflandırılmaları Genel özellikleri Peptid ve Proteinler Peptitler, amino asitlerin

Detaylı

Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-COOH) içeren

Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-COOH) içeren AMİNO ASİTLER Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, hem bir asidik

Detaylı

Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER

Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı serkan.sayiner@neu.edu.tr 2 Genel Bakış Proteinler, canlı organizmanın

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

Amino Asitler. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. Prof. Dr.

Amino Asitler. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. Prof. Dr. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Prof. Dr. Fidancı 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

ÜNİTE 6 Nükleoproteinler ve Nükleik Asitler

ÜNİTE 6 Nükleoproteinler ve Nükleik Asitler ÜNİTE 6 Nükleoproteinler ve Nükleik Asitler Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Nükleoprotein ve nükleik asitlerin yapısını, Nükleozid, nükleotid tanımlarını, Azotlu bazları, Nükleik asitlerin metabolizmasını

Detaylı

Amino Asit, Peptid ve Proteinler. Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

Amino Asit, Peptid ve Proteinler. Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Amino Asit, Peptid ve Proteinler Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Aminoasitler Proteinlerin yapıtaşlarıdır. standart amino asitler nonstandart amino asitler proteinlerin yapısında

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Amino asitlerin Genel Yapısı

AMİNO ASİTLER. Amino asitlerin Genel Yapısı Alanin AMİNO ASİTLER Prof Dr M KONUK, Dr R Liman Arjinin Amino Asitler Proteinlerin temel yapıtaşıdır İstisnalar l haricinde; tüm proteinler 20 farklı a.a. ten meydana gelir. Proteinlerin içerisinde farklı

Detaylı

Amino asitlerin sınıflandırılması

Amino asitlerin sınıflandırılması Amino asitlerin sınıflandırılması Biyolojik açıdan önemli olan amino asitler farklı R grupları taşımaktadır. R grupları kimyasal olarak çok değişken olduğu ve bu değişkenliğin fonksiyonel gruplar ile arttığı

Detaylı

PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur.

PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur. PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur. Proteinler karbonhidrat ve yağlardan farklı olarak karbon,

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

2008-2009 Güz Yarı Dönemi

2008-2009 Güz Yarı Dönemi BİY315 AMİNO ASİTLER Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Amino asitlerin yapısı Amino asit yapısındaki karbonlar iki sistemle tanımlanır: Numaralandırma ve sembol. α karbon atomu bir kiral

Detaylı

Gıda Mühendisliğine Giriş

Gıda Mühendisliğine Giriş Gıda Mühendisliğine Giriş PROTEİNLER Ders-4 Proteinler Gıda bileşenleri arasında proteinler en önemlilerindendir. Bitkisel ve özellikle hayvansal organizmada miktar ve dağılış bakımından ön sırayı alan

Detaylı

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması PROTEİNLER -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler -Aminoasitler --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması - Esansiyel olan veya olmayan amino asitler -Proteinlerin Kimyasal Özellikleri

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları

AMİNO ASİTLER. Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları AMİNO ASİTLER Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları Proteinler Yunanca da birinci sırada anlamına gelen proteois kelimesinden türemiştir. Proteinler canlı bir hücrenin kuru ağırlık

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

6- PROTEİNLER 6.1- GENEL BAKI.

6- PROTEİNLER 6.1- GENEL BAKI. 6- PROTEİNLER 6.1- GENEL BAKI. Anlatacağımız organik bileşiklerin sonuncusu proteinlerdir. Proteinler, canlı organizmanın çok önemli bir bölümünü oluştururlar. Aslına bakarsanız şu ana kadar anlattığımız

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

AMİNO ASİTLER. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ AMİNO ASİTLER Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Proteinler, tüm hücrelerde ve hücrelerin tüm bölümlerinde en çok bulunan biyolojik makromoleküllerdir ve canlının kuru ağırlığının % 50 veya daha fazlasını kapsarlar.

Detaylı

Mert Görücü Ders Notları 2015 Güz BİYOKİMYA - I. Proteinler Ders Notu. Özet Biyokimya I dersine yardımcı proteinler ders notu.

Mert Görücü Ders Notları 2015 Güz BİYOKİMYA - I. Proteinler Ders Notu. Özet Biyokimya I dersine yardımcı proteinler ders notu. BİYOKİMYA - I Proteinler Ders Notu Özet Biyokimya I dersine yardımcı proteinler ders notu. Mert Görücü Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2015 PROTEİNLERİN FONKSİYONEL AÇIDAN SINIFLANDIRILMASI Protein

Detaylı

PEPTİDLER ve PROTEİNLERİN ÖZELLİKLERİ

PEPTİDLER ve PROTEİNLERİN ÖZELLİKLERİ PEPTİDLER ve PROTEİNLERİN ÖZELLİKLERİ PEPTİDLER Lineer amino asit polimerleri Amino asitlerin -amino ve -karboksil gruplarının peptid bağları ile birbirlerine bağlanmasıyla oluşurlar Peptid Bağı O - C

Detaylı

TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU

TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU Yağların Oksidasyonu Besinlerle alınan yağlar ince bağırsakta safra asidi tuzları ile önce emülsiyonlaşarak küçük damlacıklar haline getirilir. Sonra

Detaylı

% 50-55 C % 6-8 H %15-18 N

% 50-55 C % 6-8 H %15-18 N PROTEİNLER Prof. Dr. Muhsin KONUK % 50-55 C % 6-8 H %15-18 N PROTEİN % 20-23 O % 0-4 S veya P 1. Protoplazmanın n yapısal bileşenidirler. enidirler. 2. Enzim olarak görev g yaparlar. 3. Besin maddelerinde

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

o Serin o Triyonin o Sistein o Metiyonin o Arjinin o Histidin

o Serin o Triyonin o Sistein o Metiyonin o Arjinin o Histidin III.PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir.yapısında bazen sülfür,fosfor veya demir de bulunabilir. Proteinler canlılarda en fazla bulunan organik madde

Detaylı

PROTEİNLERİN GÖREVLERİ

PROTEİNLERİN GÖREVLERİ PROTEİNLER Organizmalarda ve dolayısıyla hücrelerde en bol bulunan organik maddeler proteinlerdir. Çok önemli bileşikler olmaları nedeniyle bunlara bu ad verilmiştir ( proteios : birinci) Yapı ve görevle

Detaylı

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir.

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir. DERS: BİYOLOJİ KONU: C.T.B(Vitaminler e Nükleik Asitler) VİTAMİNLER Bitkiler ihtiyaç duydukları bütün vitaminleri üretip, insanlar ise bir kısmını hazır alır. Özellikleri: Yapıcı, onarıcı, düzenleyicidirler.

Detaylı

1.1. Amino asitlerin yapıları 1.2. Amino asitlerin yazılmaları 1.3. Amino asitlerin streokimyası Asimetrik

1.1. Amino asitlerin yapıları 1.2. Amino asitlerin yazılmaları 1.3. Amino asitlerin streokimyası Asimetrik AMİNO ASİTLER 1.1. Amino asitlerin yapıları 1.2. Amino asitlerin yazılmaları 1.3. Amino asitlerin streokimyası 1.3.1. Asimetrik karbon atomu ve optik özelliği 1.3.2. Spesifik çevirme derecesi (spesifik

Detaylı

Aminoasitler ve proteinler. Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN

Aminoasitler ve proteinler. Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Aminoasitler ve proteinler Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Giriş Proteinlerin temel yapı taşları: aminoasitler Bütün canlılardaki proteinler 20 standart amnoasitten yapılmışlardır. Protein nasıl yapılır?

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI

PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI 1-Primer Yapı (1 o ) 2-Sekonder Yapı (2 o ) -Alfa heliks -Beta kırmalı tabaka -Beta bendler (kıvrım, dirsek) -Tesadüfi

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER *DNA, RNA ve Protein Moleküllerinin Yapısı ve Evrimi *Burada Moleküler Biyoloji nin temelini oluşturan DNA-RNA, amino asitler ve proteinler gibi moleküllerin yapılarını hatırlayacağız.

Detaylı

PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE İŞLEVLERİ. Doç. Dr. Nurzen SEZGİN

PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE İŞLEVLERİ. Doç. Dr. Nurzen SEZGİN PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE İŞLEVLERİ Doç. Dr. Nurzen SEZGİN PROTEİNLER Organizmada en yüksek oranda bulunan makromoleküller % 70 su % 15 protein % 15 diğer Total hücre ağırlığı Amino asitlerin lineer

Detaylı

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik materyal; Kendini çoğaltır. Bilgi depolar. Bilgiyi ifade eder. Mutasyonla varyasyonlara izin verir. Genetik Tarihçe

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

Yard.Doç.Dr. Gülay Büyükköroğlu

Yard.Doç.Dr. Gülay Büyükköroğlu Yard.Doç.Dr. Gülay Büyükköroğlu Proteinler tüm hücrelerde ve hücrelerinde tüm bölümlerinde en çok bulunan biyolojik makro moleküllerdir Proteinler tek bir hücrede bile binlerce farklı çeşitte ve büyüklüğü

Detaylı

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI 8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI Bir amino asidin -amino grubu 2. bir amino asidin -karboksil grubuyla reaksiyona girince bir molekül su ayrılarak

Detaylı

PROTEİNLER Protein tanımı ve proteinlerin yapılarındaki bağlar kovalent bağlar, kovalent olmayan bağlar 1) Peptit bağları:

PROTEİNLER Protein tanımı ve proteinlerin yapılarındaki bağlar kovalent bağlar, kovalent olmayan bağlar 1) Peptit bağları: PROTEİNLER Protein tanımı ve proteinlerin yapılarındaki bağlar Proteinler, amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla

Detaylı

11. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI NÜKLEOTİDLER

11. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI NÜKLEOTİDLER 11. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Yard.Doç.Dr. Gülay Büyükköroğlu

Yard.Doç.Dr. Gülay Büyükköroğlu Yard.Doç.Dr. Gülay Büyükköroğlu Proteinler tüm hücrelerde ve hücrelerinde tüm bölümlerinde en çok bulunan biyolojik makro moleküllerdir Proteinler tek bir hücrede bile binlerce farklı çeşitte ve büyüklüğü

Detaylı

www.demiraylisesi.com

www.demiraylisesi.com YÖNETİCİ MOLEKÜLLER C, H, O, N, P atomlarından meydana gelir. Hücrenin en büyük yapılı molekülüdür. Yönetici moleküller hücreye ait genetik bilgiyi taşır, hayatsal faaliyetleri yönetir, genetik bilginin

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA 12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA DNA (DEOKSİRİBONÜKLEİK ASİT) Temel nükleik asittir. Prokaryot hücrelerin sitoplazmasında, ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri ve kloroplast organelinde bulunur.

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Amino asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir.

Amino asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Doğada 300 kadar farklı amino asit bulunmaktadır. Amino asitlerin standart amino asitler

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

1. PROTEİNLERİN GENEL YAPI VE ÖZELLİKLERİ

1. PROTEİNLERİN GENEL YAPI VE ÖZELLİKLERİ 1. PROTEİNLERİN GENEL YAPI VE ÖZELLİKLERİ Proteinler, amino asit monomerlerinden oluşmuş polimerlerdir ve bilinen en karmaşık yapılı moleküllerdendir. Birçok hücrede kuru ağırlığın %50'den fazlasını oluşturan

Detaylı

Biyokimya ya ya Giriş. Prof. Dr. Arif Altınta

Biyokimya ya ya Giriş. Prof. Dr. Arif Altınta Biyokimya ya ya Giriş Prof. Dr. Arif Altınta ntaş Biyokimya Yunanca canlı anlamındaki bios sözcüğünden köken alır Biyokimya canlı kimyası anlamına gelir Biyokimya canlı varlıkların yapı, oluşum, işlev

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

ÜNİTE 5 Proteinler. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

ÜNİTE 5 Proteinler. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 5 Proteinler Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Amino Asitlerin yapısını ve sınıflandırılmasını, Proteinlerin sınıflandırılması ve özelliklerini Proteinlerin sindirim ve absorbsiyonunu, Amino

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat LOGO ĐÇERĐK Tarihsel Bakış B6 Vitamininin Genel Özellikleri Kimyasal Ve Biyolojik Fonksiyonları Biyokimyasal Fonksiyonları YRD. DOÇ. DR. BEKİR ÇÖL SUNAN: DUYGU BAHÇE Emilim, Transport ve Metabolizma İmmün

Detaylı

Amino Asitler, Peptitler, Proteinler. Dr. Fatih Büyükserin

Amino Asitler, Peptitler, Proteinler. Dr. Fatih Büyükserin Amino Asitler, Peptitler, Proteinler Dr. Fatih Büyükserin Amino Asitler, Peptitler, Proteinler Proteinler, tüm hücrelerde en çok bulunan biyolojik makromoleküllerdir. Tek bir hücrede bile binlerce farklı

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

Proteinlerin Primer & Sekonder Yapıları. Dr. Suat Erdoğan

Proteinlerin Primer & Sekonder Yapıları. Dr. Suat Erdoğan Proteinlerin Primer & Sekonder Yapıları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Proteinlerin moleküler yapılarını hangi kimyasal güçler belirler? Proteinlerin moleküler yapıları Primer yapı Sekonder yapı α-heliks

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası ORGANİK BİLEŞİKLER Canlı Organizmalarda bulunan büyük ve karışık yapılı moleküller yani makromoleküllerdir Makromoleküllerin hepsinde karbon vardır. Karbon Dünyası Makromoleküller birbirlerine kovalent

Detaylı

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır.

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır. Seçmeli Ders: Dokular ve Organlar Arası Metabolik İlişkiler 1.HAFTA Normal metabolizmada aktif olan günlük akış; Yaşamak için gerekli olan enerji akışı, dışardan alınan gıdalardan elde edilir. Kullanılan

Detaylı

Sfingozin türevi membran lipidleri

Sfingozin türevi membran lipidleri Dr. Suat Erdoğan Sfingozin türevi membran lipidleri Sfingolipidler Sfingomyelin Glikolipidler Kolesterol ve Steroidler Bu tür lipidler gliserol içermezler Yapıda bir amino alkol olan sfingozin bulunur

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

RNA DNA. Nükleosit Baz + Şeker Riboz (RNA) Deoksiriboz (DNA) Ribonükleozitler : Adenozin, Pürinler: Pirimidinler: AveGdışında

RNA DNA. Nükleosit Baz + Şeker Riboz (RNA) Deoksiriboz (DNA) Ribonükleozitler : Adenozin, Pürinler: Pirimidinler: AveGdışında Bazlar : Nükleik Asitlerin karakteristik Özellikleri DNA RNA Yasin EREN Recep LiMAN Muhsin KONUK Nükleik Asitlerin Yapısı Pürinler: Pirimidinler: AveGdışında TU T,U ve Sdışında d bazı theobromin, kafein,

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

Midede etkin enzim Pepsin Ürün; Albumoz ve pepton Barsakta etkili enzimler Tripsin Kimotripsin Elaztaz Karboksipeptidaz, Aminopeptidaz Dipeptidaz,

Midede etkin enzim Pepsin Ürün; Albumoz ve pepton Barsakta etkili enzimler Tripsin Kimotripsin Elaztaz Karboksipeptidaz, Aminopeptidaz Dipeptidaz, PROTEİN SİNDİRİMİ Polipeptit zincirini oluşturan amino asitler arasındaki peptit bağlarının hidrolizi; proteoliz Proteinlerin sindirimi midede başlar ve barsakta tamamlanır. Midede etkin enzim Pepsin Ürün;

Detaylı

MAKROMOLEKÜLLERİN YAPI VE İŞLEVLERİ

MAKROMOLEKÜLLERİN YAPI VE İŞLEVLERİ MAKROMOLEKÜLLERİN YAPI VE İŞLEVLERİ Polimerlerin yapısı Polimer, birbirinin aynısı veya benzeri yapıtaşlarının kovalent bağlarla bağlanarak oluşturdukları uzun bir moleküldür. Polimerlerin yapıtaşı olarak

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

AMİNO ASİTLER VE PEPTİTLER

AMİNO ASİTLER VE PEPTİTLER AMİNO ASİTLER VE PEPTİTLER Amino asit tanımı Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Doğada 300 kadar farklı amino asit bulunmaktadır. Amino

Detaylı

Nükleoproteinlerin Yapısı. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN

Nükleoproteinlerin Yapısı. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN ükleoproteinlerin Yapısı Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİ Bu derste neler öğreneceğiz? ükleotid tanımı ve yapısı DA ve RA nın yapısı ükleoprotein metabolizması Replikasyon, transkripsiyon, translasyon Canlılarda,

Detaylı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı 9.Sınıf Biyoloji 1 Yaşam Bilimi Biyoloji cevap anahtarı 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ *Canlıların temel bileşenleri: Canlıların temel bileşenleri; organik ve inorganik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

LİPİDLERİN GÖSTERİMİ

LİPİDLERİN GÖSTERİMİ LİPİDLERİN GÖSTERİMİ Basit tekniklerle gösterilebilen lipid miktarı genellikle kimyasal analizle gösterilen miktardan çok daha azdır. Karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların kesitlerinde bulunan lipidler

Detaylı

DNA ve RNA NIN YAPISI. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN

DNA ve RNA NIN YAPISI. Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN DNA ve RNA NIN YAPISI Yrd.Doç.Dr. Özlem KURT ŞİRİN Bu derste neler öğreneceğiz? Nükleotid tanımı ve yapısı DNA nın primer, sekonder ve tersiyer yapısı RNA çeşitleri ve yapıları Canlılarda, genetik bilginin

Detaylı

Protein, karbonhidrat ve lipidler

Protein, karbonhidrat ve lipidler 3 Protein, karbonhidrat ve lipidler 3 Protein, karbonhidrat ve yağlar 3.1 Hangi moleküller canlılara özgüdür? 3.2 Proteinlerin kimyasal yapısı ve görevleri nelerdir? 3.3 Karbonhidratların kimyasal yapısı

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

Doğal Biyomalzemeler. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi Proteinler. Doğal Polimerler

Doğal Biyomalzemeler. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi Proteinler. Doğal Polimerler Doğal Biyomalzemeler yaşamın en önemli biyopolimerleridir. Molekül ağırlıkları birkaç binden milyonlara kadar olabilir. Canlı hücrelerinin kuru ağırlıklarının yaklaşık yarısı proteindir. Protein molekülleri

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI

Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI 13. Hafta: Vitaminler ve Koenzimler: Vitamin tanımı, vitaminlerin görevleri, vitaminlerin sınıflandırılmaları, koenzim tanımı, önemli vitaminler, suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, vitaminlerin

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

GENEL ÖZELLİKLERİ: Tüm canlılarda sudan sonra en fazla bulunan moleküllerdir. Canlının kuru ağırlığının %50 si proteindir. Oldukça büyük ve kompleks

GENEL ÖZELLİKLERİ: Tüm canlılarda sudan sonra en fazla bulunan moleküllerdir. Canlının kuru ağırlığının %50 si proteindir. Oldukça büyük ve kompleks PROTEİNLER GENEL ÖZELLİKLERİ: Tüm canlılarda sudan sonra en fazla bulunan moleküllerdir. Canlının kuru ağırlığının %50 si proteindir. Oldukça büyük ve kompleks maddelerdir. Hücrede ribozom organelinde

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI. Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN

AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI. Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN Proteinler Makromoleküldür. Karbon, Hidrojen, Oksijen, Azot ve Kükürt içerir. Azot %16 sını içerir. Anorganik azottur.

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi LYS ANAHTAR SORULAR #4 Nükleik Asitler ve Protein Sentezi 1) İncelenen bir nükleotidin DNA ya mı yoksa RNA ya mı ait olduğu; I. Bağ çeşidi II. Pürin bazı çeşidi III. Pirimidin bazı çeşidi IV. Şeker çeşidi

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

Proteinlerin Tersiyer & Kuaterner Yapıları. Dr. Suat Erdoğan

Proteinlerin Tersiyer & Kuaterner Yapıları. Dr. Suat Erdoğan Proteinlerin Tersiyer & Kuaterner Yapıları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Proteinlerin Tersiyer (üçüncül) ve Kuaterner (dördüncül) yapıları Globüler ve fibröz proteinler Denatürasyon Proteinlerin biyolojik

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su Besin Öğeleri 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su PROTEİNLER BESİN ÖGELERİ Proteinler vücudun yapıtaşlarıdır Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Bağışıklık

Detaylı

Biyoloji Canlıların Temel Bileşenleri, Organik Bileşikler

Biyoloji Canlıların Temel Bileşenleri, Organik Bileşikler Biyoloji Canlıların Temel Bileşenleri, Organik Bileşikler Canlılardaki Organik Bileşikler: Canlı vücudunda biyosentez reaksiyonları sonuncu oluşturulan maddelerdir. Organik moleküllerin vücutta çeşitli

Detaylı

Yağ ihtiyacı nereden karşılanır?

Yağ ihtiyacı nereden karşılanır? Besinde Lipitler Besinsel Yağlar 1. Trigliseritler (%90) 2. Kolesterol (serbest ya da yağ asitlerine bağlı halde) 3. Serbest Yağ Asitleri 4. Fosfolipitler 5. Yağda Çözünen Vitaminler (A,D,E,K) Suda çözünmezler

Detaylı