1. PATERNALİSTLER 2. OTORİTENİN TEKNİSYENLERİ; 3. HÜMANİSTLER 4. SOSYALİSTLER 5. ÜTOPYACILAR SANAYİ KENTİNİN SORUNLARI KARŞISINDA FARKLI TAVIRLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. PATERNALİSTLER 2. OTORİTENİN TEKNİSYENLERİ; 3. HÜMANİSTLER 4. SOSYALİSTLER 5. ÜTOPYACILAR SANAYİ KENTİNİN SORUNLARI KARŞISINDA FARKLI TAVIRLAR"

Transkript

1 SANAYİ KENTİNİN SORUNLARI KARŞISINDA FARKLI TAVIRLAR 1. PATERNALİSTLER 2. OTORİTENİN TEKNİSYENLERİ; TEKNOKRATLAR; KOMFORMĠSTLER 3. HÜMANİSTLER 4. SOSYALİSTLER 5. ÜTOPYACILAR

2 PLANLAMANIN ANARŞİK KÖKENİ Ġlk planlama hareketleri toplumsal sorunları ele alıģları açısından iki kümede toplanabilir: Ġlk planlama hareketlerinin çoğu (Ebenezer Howard, Anthony Geddes, Regional Planning Association of America vb..) XIX. yüzyılın sonunda ve XX. yüzyılın baģlarında büyüyen anarģist hareketlerden esinlenmiģtir. Buna karģılık, City Beautiful hareketi içinde yer alan plancıların pek çoğu (Hausman, Burnham) ve Le Corbusier finans sermayesinin mekanını yaratmak üzere görev almıģlar, merkeziyetçi otoriter rejimi savunmuģlardır. (Peter HALL: Cities of Tomorrow, 1990)

3 Güzel kentin çirkin yüzüne karģı Hümanistler Sosyalistler Ütopistler

4 HÜMANĠZM İlgi odağı -Tanrı ya da doğa değil- insan olan düşünce akımı. Hümanist Marxist sosyoloji: Toplumsal yapı yerine insanlar (insan özellikleri) üzerine yoğunlaşan toplumbilim. İlk hümanistler bir tür gerçekçiliği de paylaşırlar. Örneğin dinsel yaşam tasarımındaki gibi ülküsel durumlar yerine, gerçekten yaşanmış deneyimlere, gerçekleştirilmiş yaşam biçimlerine önem verirler. İnsan dünyasını bütün gerçek özellikleriyle, hatta hoşa gitmeyen ve yakışıksız sayılan yanlarıyla birlikte bir bütün olarak onaylarlar. (Petrarca& Boccacio, XIV.yy İtalya; Sir T.More, Erasmus, XV-XVI.yy, K.Avrupa; Leibniz, Schiller, Goethe, XVII-XIX.yy Almanya)

5 Yoksulluk ve Varsıllık_WPFrith_1888

6 Hümanist düģüncenin kültür ve sanat alanlarında da yansımaları oldu. Charles Dickens Victor Hugo

7 Manet_Yaşlı Müzisyen_1862

8 HÜMANİSTLER Yoksul mahallelerdeki sağlık sorunlarını çözmeye çalıştılar; Konutların niteliğini iyileştirmek için toplumsal eylemler yaptılar. Barınma evleri kurdular; Yoksul mahallelerde, mahallelinin örgütlenerek kendi kendine yardımlaşması, dayanışması için çalıştılar. Göçmen işçilerin Amerikan düzenini öğrenmesi, uyum sağlaması için çalıştılar. Toplumsal barışı sağlamak, farklı kesimler/sınıflar arasında diyalog kurmak için çalıştılar.

9 HÜMANİSTLER William Booth ( ) Methodist din adamı de yoksul insanlara yardım etmek, yiyecek, barınak sağlamak ve dini telkinde bulunmak üzere Salvation Army yi kurdu.

10 HÜMANİSTLER Zengin beyaz Hristiyanlar kadınlar için Yahudilerin ve İtalyanların sorunlarını ve farklı kültürlerini anlamak zordu. Carola Woerishoffer Ama Carola Woerishoffer kişisel kaynaklarıyla evler satın aldı. Sonra, bu evlerin tapularını mahkemeye, tutuklanan grevci kadınların salıverilmesi için kefalet olarak verdi.

11 HÜMANİSTLER Elizabeth Garrett Anderson ( ) İngiltere deki ilk kadın doktor.. Londra da, yoksul kadınlar ve çocuklar için bir hastane kurdu.

12 Ida Wells-Barnett Önceleri bir köle; sonra öğretmen, gazeteci ve adalet savaģçısı. Tüm yaģamı boyunca ırkçı haksızlıklarla savaģıyor. Bir gazeteci olarak LĠNÇ eyleminin, eğiliminin altında yatan ekonomik nedenlere dikkat çekiyor. YaĢadıkları kentlerde linç giriģimlerine destek veren Afro- Amerikalıları o kentleri terketmeye çağırıyor de toplanan Afro-Amerikalı editörler Ģurasına katılan ilk kadın oldu. Ġlk siyah kadınlar dayanıģma grubu nu [black women s suffrage group] kuruyor. Bu dayanıģma grubu binlerce Afro-Amerikan kadının seçmen kütüğüne kaydolmasını sağlıyor.

13 Jane Adams,1915 Jane Adams, 1893

14 HÜMANİSTLER Charles Hull adlı bir iş adamı evini Jane Addams ve Ellen Gates Starr a bağışladı. Bir zamanlar güzel bir konak olan yapı, zamanla göçle gelen sanayi iģçilerinin kiralık evlerde oturduğu yoksul bir mahallenin ortasında kalmıģtı. Orta sınıftan bir kiģi olan Jane Addams ve Ellen Gates Starr, Hull House olarak anılan bu yapıya taģındılar ve kapılarını mahalleliye (komģularına) açtılar.

15 HÜMANİSTLER HULL HOUSE, bir halkevi ya da mahalle konağı gibi çalıştı: Mahalleliye yaygın eğitim verildi; Mahallenin sorunlarının tartışıldığı toplantılar yapıldı; Kütüphane hizmeti verildi Yardımlaşmalar örgütlendi.

16 HÜMANİSTLER Yoksul mahallelerde Mahallelinin örgütlenerek dayanışması Sağlık hizmeti sunulması Konutların niteliğinin iyileģtirilmesi Yoksunluğun azaltılması (Barınma evleri) TOPLUMSAL SERMAYE YARATMAK ARABULUCULUK; ĠLETĠġĠMĠ SAĞLAMAK TOPLUMSALLAġTIRMA YAġAM KALĠTESĠ KENTSEL ÇEVRE KALĠTESĠ Toplumsal barıģı sağlamak, farklı alt kültürler ve sınıflar arasında diyalog kurmak için; Göçmen iģçilerin Amerikan düzenini öğrenmesi, uyum sağlaması için;

17 SANAYİ KENTİNİN SORUNLARI KARŞISINDA FARKLI TAVIRLAR 1. PATERNALİSTLER 2. OTORİTENİN TEKNİSYENLERİ; TEKNOKRATLAR; KOMFORMĠSTLER 3. HÜMANİSTLER 4. SOSYALİSTLER 5. ÜTOPYACILAR

18 ÜTOPYA POLĠTĠK DURUġ TOPLUMSAL & KĠġĠSEL ETMENLER BAHÇE ŞEHİR Küçük ölçekli, düģük yoğunluklu kentsel yer Birincil küme iliģkileri GeçmiĢle bağlantılar, süreklilik BROADACRE CITY Altkent modeli: Doğa ile bütünleģme; KULELER KENTİ Büyük ölçek, yüksek yoğunluk GeçmiĢin reddi Ebenezer HOWARD Frank Loyd WRIGHT Le CORBUSIER

19 ÜTOPYACILAR BAHÇE ŞEHİR (The Garden City) Ebenezer Howard ( )

20 Bahçe Şehir, çok merkezli bir sosyal kent vizyonudur (E. Howard) TEMEL DÜŞÜNCE: Kentlerde yaşanan sorunların nedeni sanayi öncesi yaşamın iyi yönlerinin kaybedilmesi: Üretim sürecinde ve kent mekanında insanların doğadan kopması; Büyük nüfus yoğunluğu nedeniyle birincil küme ilişkilerinin azalması; Bireyin yabancılaşması: yarattığı ürüne, konutuna, kente toplumsal değerlere, ortak kültüre

21 ÜÇ MIKNATIS Ġnsanlar hangisine gidecek? KENT ve KIR Ġkisinin de olumlu ve olumsuz yanları var.

22 Bahçe Şehir, çok merkezli bir sosyal kent vizyonudur (E. Howard) HEDEF: EKONOMİK DURGUNLUK VE İŞSİZLİK SORUNUNUN AŞILMASI Howard a göre bu model, Viktorya Dönemi nin [vahşi] kapitalizminden de, merkezileşmiş bürokratik sosyalizmden de üstündü. Ekonomik canlılık büyük ölçekli devlet müdahaleleriyle değil, binlerce küçük ölçekli girişimle sağlanmalıydı. Oysa, 40 yıl sonra J.M.Keynes ve E.D. Roosevelt ekonomik durgunluktan çıkış yolunu devletin inşaat sektöründe yatırım yapmasında gördüler.

23 Bahçe Şehir, çok merkezli bir sosyal kent vizyonudur (E. Howard) Howard fizik mekandaki düzenlemeden çok toplumsal süreç üzerinde duruyordu: Toprağın mülkiyeti sonsuza dek orada yaģayan insanların olacak; kiracılık kalmayacak. Giderek daha çok insan Bahçe ġehir de yaģamak isteyecek, kentin plan sınırlarına ulaģıldığında bölgede yeni bir bahçe kent kurulacak. Ġnsanlar kendi evlerini kendileri yapacak. Onlara dayanıģma dernekleri, örgütlü iģbirlikleri, kooperatifler destek verecek. Bu eylemler, ekonomiyi canlandıracak.

24 BÜTÜNCÜL ve BÖLGESEL YAKLAġIM

25 KIR ĠLE KENTĠN OLUMLU YÖNLERĠNĠ BĠRLEġTĠREN BĠR MODEL ARAYIġI Yabancılaşma sorununun aşılması Yüz yüze ilişkiler (Birincil küme) Yeterli, kaliteli altyapı ve konut Tarımın sürdürülmesi

26 GardenCity_Letchworth-BurnellWalk_1913

27 Welwyn bahçe kenti için yapılmıģ cul-desac (kül-dö-sak) planları KOMġULUK BĠRĠMLERĠ

28 Garden City Welwyn, 1920 de yapılmıģ konut alanının planı TOPLUMA VE MEKANA YABANCILAġMANIN OLMADIĞI BĠR KENT s/howard6.htm

29 GardenCity_Letchworth BurnellWalk_1913 GÜÇLÜ BĠRĠNCĠL KÜME ĠLĠġKĠLERĠ GardenCity_Welwyn Kiralık konutlar 1945

30 Bahçe Kent modelinden esinlenilerek 1956 da yapılmıģ Glenroth

31 Günümüzde Letchworth bahçe kentinin Müzesi

32 GardenCity_Welwyn 1946 sonrası GardenCity_Welwyn_1945

33 BAHÇEġEHĠR _ ĠSTANBUL Ġstanbul Ġli Büyükçekmece Ġlçesi sınırları içerisinde, Ġstanbul un 40 km. kuzeybatısında, Büyükçekmece Gölü nün 18 km. kuzeyinde.

34 BAHÇEġEHĠR _ ĠSTANBUL Bahçeşehir Toplu Konut alanı Boğazköy yerleşim birimi, Eston Ardıçlı Evler ve Hoşdere Mevkiini de içerisine almaktadır. Yaklaşık hektar alan üzerine kurulu bir beldedir. TEM Otoyolu ile İstanbul'un her semtine kesintisiz yollar ile bağlanmaktadır. Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan İstanbul-Edirne demiryolunun yaklaşık 3 km'lik kısmı bu alanın içinden geçmektedir. Ispartakule tren istasyonu burada bulunmaktadır.

35 BAHÇEġEHĠR _ ĠSTANBUL 2005 yılı itibariyle i aşmaktadır. Bahçeşehir de (kaynak belirsiz, 2003) yaşayanların; Ev sahibi olanlar %68. Bir veya daha çok araç sahibi olanlar %87. Internet kullananlar: Erkeklerde %75, kadınlarda %46. İşsizlik oranı %1. Tam zamanlı bir işte çalışanlar %42. Lise mezunu olanların oranı %40.4; Yüksekokul ve üstü eğitimi olanlar %45. Toplu ulaşım, İ.E.T.T. araçları ile sağlanmaktadır. Taksim, Mecidiyeköy, Bakırköy, Yenikapı, Avcılar ve Yenibosna ya otobüsler bulunmaktadır. Taksim, Mecidiyeköy ve Bakırköy gibi merkezlere ayrıca expres servisler mevcuttur.

36 BAHÇEġEHĠR _ ĠSTANBUL

37 BAHÇEġEHĠR _ ĠSTANBUL PROJELER

38 ÜTOPYACILAR The Broadacre City Frank Lloyd Wright Altkent olgusuna övgü

39 FrankLloydWright_Ennis- Brownhouse_LA,Calif._1923 KaufmannHouse- Fallingwater, Bear Run, Pennsylvania Frank Lloyd Wright_

40 Broadacre City ve USONIA Frank Lloyd Wright ın geliģtirdiği (1924) bir alt kent kavramı. Hem bir fiziksel planlama modeli hem de sosyopolitik bir ütopya. Bu model yalnızca arazi kullanımını değiģtirmiyordu. Broadacre City nin fizik mekan özellikleri, USONIA adını verdiği ideal demokrasinin kilit taşı niteliğindeki bir ekonomik reform programını da içeriyordu.

41 Broadacre City ve USONIA MODELİ Her Amerikan ailesine devletin mülkiyetinde olan yerlerden c.a.4000 m2 arazi verilecekti. Bu insanlar, bu topraklar üzerinde yepyeni bir topluluk, yepyeni bir toplumsal düzen kuracaklardı.

42 Broadacre City ve USONIA MODELİ Bir tren istasyonu, birkaç büro yapısı ve apartmanlar da vardı. Ama büyük çoğunluk tek ailelik konutlarda oturacaktı. UlaĢım büyük ölçüde otomobille sağlanacaktı

43 Broadacre City ve USONIA MODELİ Broadacre City bir yatakhane yerleşme değildi. Burada hem her ailenin erişebileceği ve yararlanabileceği küçük çiftlikler/ekim alanları, sera ve rekreasyon alanları vardı, hem de hafif sanayi. Hafif sanayi ve diğer kentsel donatılar konutlardan km uzaklıktaydı.

44 Broadacre City ve USONIA USONIA, anti-marxist sosyalizmin kalesi olacaktı. USONIA nın temel özellikleri XIX.yüzyıl ütopistlerinin yazılarından izler taşımaktaydı: Aileler bankerlerin ve toprak ağalarının boyunduruğundan kurtulacaktı. Üretim araçları (özellikle toprak) halkın ortak mülkiyetinde (kamu mülkiyetinde) olmayacak, bireylere bölüştürülmüş olacaktı. Toprak önce kamu mülkiyetine geçirilecek, sonra ailelere verimlilikle işledikleri sürece onların denetiminde kalmak üzere- bedava dağıtılacaktı. ipo/2000/ii0004tc.html

45 Broadacre City modeli günümüzde, kentsel saçaklanma yı yücelttiği için eleģtirilmektedir. Aslında Wright, yeni bir altkent değil yeni bir kent türü önermiģtir. Güçlenmekte olan altkentleģme eğilimini üzüntüyle karģılamıģ, XIX.yüzyıl sanayi kentinin kırsal alanları ele geçirmesinden nefret etmiģtir. Chicago kenti bu eğilimin Amerika daki en tipik örneğiydi.

46 BAHÇEŞEHİR, kırsal alanda kurulmuş bir kentti. Kırsal yerleģmelerin ölçekten kaynaklanan bazı toplumsal avantajlarını kent yaģamına katmayı amaçlıyordu. BROADACRE CITY, kırsal bir yerleşmeydi; ancak, kırsal yaģamın kentselleģtirilmesinin amaçlıyordu. Hem kent yaģamını hem de kır yaģamını olumlu yönde geliģtirmeyi amaçlıyordu. ipo/2000/ii0004tc.html

47 ÜTOPYACILAR KULELER KENTİ Le Corbusier ( )

48 Peter HALL (Cities of Tomorrow, 1990, ): Le Corbusier nin yaptığı kötülük hala yaşıyor. (Düşüncelerinin) iyi olanları belki kitaplarının içinde saklıdır. Ama, onlar da pek ender okunur; çünkü, pek çoğu okunamayacak kadar kötüdür. Ne var ki, yine de Le Corbusier yi incelemek için çaba göstermeye değer; çünkü, yirminci yüzyıl şehir plancılığı üzerindeki etkisi ölçülemeyecek boyutta olmuştur.

49 (P. Hall) Le Corbusier nin Ütopyasının Arka Planı Le Corbusier, İsviçreliydi; asıl adı Charles-Eduard Jeanneret idi; saat yapımcısı bir aileden geliyordu. İsviçreliler düzen tutkunu insanlardır. İsviçre kentlerinde her şey planlandığı gibi, yerli yerindedir. Yanlış bir yerde çıkmış bir tek ot, yanlış bir yere savrulmuş bir tek saç teli göremezsiniz. Saat yapımcılığı olağanüstü titizlik ve dikkat gerektiren bir iştir. Binlerce minik parça, en küçük ayrıntısına kadar planlanmış bir düzen içinde, uyumla çalışmak üzere, hiç hata yapmadan bir araya getirilir. Böyle bir geleneğin içinde yetişmiş Corbusier nin en küçük ayrıntısına kadar tasarlanmış kent ütopyası anlaşılabilir.

50 Corbusier nin düzen arayışındaki bir başka etmen de Paris kentinin koşullarıydı. Paris deki Haussman operasyonları yeni düzgün cepheler yaratmıştı; ama, güzel cephelerin arkasındaki yoksul mahallelerde günlük yaşam çatışmalarla, çelişen güçlerin gelgitleriyle kaotik bir biçimde akıyordu. Kentlerin tasarlanması, kentlilerin eline bırakılamayacak kadar önemli bir iştir.

51 Chandigarh planı Sokaklarla yapılar arasındaki ilişki tümüyle Avrupalı ydı. Kentin dokusu tasarlanırken Kuzey Hindistan ın iklim koşulları hiç düşünülmemişti. Hintlilerin yaşam biçimi hiç göz önüne alınmamıştı.

52 Teknoloji ve çağdaş bilimin yüceltilmesi Aşırı bir düzen arayışı Bir saat gibi işleyen kent ütopyası ÜTOPYACILAR Le CORBUSIER Pırıltılı kentler

53 Le Corbusier, "Contemporary City for 3 Million Inhabitants" 1922 source: Modern Architecture, p.247 (2003) Yatay eksende geniş boş ve yeşil alanlar Le Corbusier e göre, siyasal erk tarafından desteklenen usta bir plancı mevcut kenti tümüyle yıkmalı ve yerine büyük bir park (yeşil alan) içinde yapılmış kulelerden oluşan bir kent kurmalıdır.

54 Bahçe Şehir ve Anıtsal Şehir yaklaşımlarının karışımı bir söylem: Modern kentteki kötülükler büyük nüfus yoğunluğundan kaynaklanmaktadır. Çözüm, yoğunluğu daha da arttırarak ortak açık alanlar bırakmaktır.

55 Le Corbusier nin bu projesi savaģ sonrası Fransasının gereksinme ve gerçeklerine göre yapılmıģtı. Bu 12 katlı bu yapı bir dikey köydü. Dikey yoğunlaşmaya olanak veren yapım teknolojisi tasarım Unité d'habitation Marsilya, 1952

56 Bu 12 katlı yapı bir dikey köydü kiģi için planlanmıģtır. Yapıyı geniģ bir park alanı çevreliyordu. Ġçinde bir alıģ-veriģ caddesi, kamusal buluģma alanları, sosyal klüpler, spor salonu, bir otel, yüzme havuzu, teras katında rekreasyon alanı ve bir kreģ vardı. Yapıyı geniģ bir park alanı çevreliyordu. Dikey yoğunlaşmaya olanak veren yapım teknolojisi tasarım Unité d'habitation Marsilya, 1952

57 Unité d'habitation Marsilya, 1952 Le Corbusier nin fikirlerinin mükemmel olarak yansıttığı yegane projedir. Sonuç olarak, Fransa nın çalışan kesimi için tasarlanan bu bina o derece başarılı oldu ki, şu an üst-orta tabakanın yaşadığı ve komplekste bulunan dükkan çalışanlarının başka yerlerden gelmek durumunda kaldığı bir yerleşke halini aldı. 13 Ağustos 2007 Kaynak: Theglobeandmail.com Yazan: Trevor Boddy Çeviren: Gül Keskin - Arkitera.com

58 Unité d'habitation Marsilya, 1952 "İdeal Ev Evidea İstanbul, 2007

59 "İdeal Ev Evidea"

60 BİR TASARIM ÜTOPYASI BİR SOSYAL KONUT PROJESİ Hundertwasser Evi, Viyana

61

62

63

64

65 ÇOK FARKLI BİR SOSYAL KONUT PROJESİ Hundertwasser Evi, Viyana

66 reine Wohnfläche HUNDERTWASSERHAUS Eröffnung 1. März 1986 verbaute Grundfläche m² Anzahl der Wohnungen Wohnungsgröße n Gemeinschaftsräume Anzahl der Dachterrassen 2 Kinderspielräume, 1 Wintergarten Gesamtfläche der Terrassen ca. 920 m² nicht zugängliche Grünflächen ca. 440 m² Erde auf den Terrassen Anzahl der Bäume und Sträucher m² (ca. 24 m² pro Person) zwischen 30 m² und 150 m² Wohnungsmiete ca. 5 Euro pro m² 50 Wohnungen, 4 Geschäftslokale, 1 Arztpraxis 16 privat, 3 gemeinschaftlich ca. 900 Tonnen ca. 250 Stück

67 Açılış 1. Mart.1986 Kapalı alan m² Birim sayısı HUNDERTWASSERHAUS 50 konut, 4 işyeri (lokal), 1 doktor muayenehanesi Net konut alanı Birim konut büyüklüğü Konut kiraları m² (ca. 24 m²/kişi) 30 m² ile 150 m² arasında ca. 5 Euro/m² Ortak/sosyal mekanlar Çatı rerasları sayısı Toplam teras alanı ca. 920 m² nicht zugängliche Grünflächen ca. 440 m² Teraslardaki topl. toprak Teralardaki ağaç ve çalı 2 KÇocuk oyun odası, 1 Kış bahçesi 16 özel, 3 ortak kullanıma açık ca. 900 Ton ca. 250 adet

68 Hundertwasser Sanat Evi

69 Friedensreich Hundertwasser Sonne über Tibet

70 Umgestaltung der St.-Barbara-Kirche in Bärnbach ( ) Der

71 Hundertwasser Evi, Magdeburg Die grüne Zitadelle ( )

72 Hundertwasser Evi, Darmstadt Die Waldspirale En yüksek noktasında 12 katlı bir yapı. 105 konut içeriyor. Bir kapalı otoparkı, spiralin en yüksek noktasında bir kafe ve bar, iç avluda bir gölet ve çocuklar için bir oyun alanı var. Eğimli çatı ağaçlandırılmış; U-biçimi yapının üzerinde bir rampa gibi yükseliyor.

73 Hundertwasser Evi, Darmstadt Die Waldspirale Pencere sayısı 1000 den çok. Birbirinin eşi olan pencere yok. Tüm pencerelerdeki ispanyoletler ve kapı kulpları farklı ve özgün. İç mekanlarda keskin köşeler yok.

74 Hundertwasser Evi, Darmstadt_Die Waldspirale (2000)

KENTSEL YAŞAM BİÇİMİ NASIL OLMALIDIR? Bunun için ne yapılmalıdır? SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

KENTSEL YAŞAM BİÇİMİ NASIL OLMALIDIR? Bunun için ne yapılmalıdır? SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI KENTSEL YAŞAM BİÇİMİ NASIL OLMALIDIR? Bunun için ne yapılmalıdır? SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI SANAYİ KENTİNİN SORUNLARI KARŞISINDA FARKLI TAVIRLAR 1. PATERNALİSTLER 2. OTORİTENİN TEKNİSYENLERİ;

Detaylı

Bölüm - 1 GARDEN CITY. (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Bölüm - 1 GARDEN CITY. (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölüm - 1 GARDEN CITY (Ebenezer Howard) Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü BAHÇE ŞEHİR Ebenezer Howard Tomorrow: A peaceful path to reform

Detaylı

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI:

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: Pragmatik Yaklaşımlar - Altyapı Planlaması Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Pragmatik Yaklaşımlar

Detaylı

Le Corbusier. (Charles-Edouard Jeanneret) 1887-1965. Doç. Dr. Zeynep Enlil YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

Le Corbusier. (Charles-Edouard Jeanneret) 1887-1965. Doç. Dr. Zeynep Enlil YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 20. yy.da PLANLAMA DÜŞÜNCESİNİN ÖNCÜLERİ - 3 Le Corbusier (Charles-Edouard Jeanneret) 1887-1965 Doç. Dr. Zeynep Enlil YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Le Corbusier: Ünlüİsviçreli mimar

Detaylı

ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL

ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL 1. Genel Özellikler Denizli ili, Sarayköy ilçesi, Turan mahallesi 571 ada 1 parselde

Detaylı

BROADACRE CITY. Frank Lloyd Wright. Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

BROADACRE CITY. Frank Lloyd Wright. Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü BROADACRE CITY Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü The new city will be nowhere, yet everywhere. () BROADACRE CITY Howard ın Bahçeşehir önerisi

Detaylı

w w w. l i t s a y a p i. c o m. t r

w w w. l i t s a y a p i. c o m. t r www.litsayapi.com.tr YELKİ'NİN YEPYENİ YÜZÜ Aile yaşamı, kalite, çağın anlayışı kavramları odak alınarak kurulan Litsa, Yelki de yeni bir yaşam alanı kuruyor. Yaşamın topraklarında yaklaşık 650 yıldır

Detaylı

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI... 2 2 MEVCUT PLAN DURUMU...

Detaylı

Size Meydan Ardıçlı Projesi ve Özyurtlar AŞ & Bahaş Holding Gelişim Ortaklığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız için bu sunumu gönderiyorum.

Size Meydan Ardıçlı Projesi ve Özyurtlar AŞ & Bahaş Holding Gelişim Ortaklığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız için bu sunumu gönderiyorum. Merhaba; Size Meydan Ardıçlı Projesi ve Özyurtlar AŞ & Bahaş Holding Gelişim Ortaklığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız için bu sunumu gönderiyorum. Özyurtlar yaklaşık 25 yıldır bu bölgede birçok

Detaylı

KARAGEDİK -BİLGİ. Karagedik Nerededir?: Ülke: Türkiye İl: Ankara İlçe: Gölbaşı

KARAGEDİK -BİLGİ. Karagedik Nerededir?: Ülke: Türkiye İl: Ankara İlçe: Gölbaşı Karagedik Nerededir?: Ülke: Türkiye İl: Ankara İlçe: Gölbaşı KARAGEDİK -BİLGİ Karagedik kentsel gelişim proje alanları Ankara daki Haymana yolu ile Konya yolu arasında, Gölbaşı Özel Çevre koruma bölgesi,

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

Planlama Kademelenmesi II

Planlama Kademelenmesi II Planlama Kademelenmesi II İMAR PLANLAMA SÜRECİ İmar Planı Elde Etme Yolları İmar planları İmar Planlarının Yapımını Yüklenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmeliği nde tanımlanan niteliklere

Detaylı

ufak kira evleri nden, yap-satçı müteahhitlerin tek-tip apartmanlarına kadar gelişen sürecin ardından, ithal ikamecilik yıllarında biriken yerli büyük sermaye ile 80'li yıllarla beraber ülkeye akan yabancı

Detaylı

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI 19. Yüzyıl Arayışları 1) Ütopik Yaklaşımlar,

Detaylı

ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100.

ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100. ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2016 1 İçindekiler

Detaylı

KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARINA ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM: BAHÇEKENT MODELİ VE KENTBİLİM İÇERİSİNDEKİ YERİ GİRİŞ

KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARINA ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM: BAHÇEKENT MODELİ VE KENTBİLİM İÇERİSİNDEKİ YERİ GİRİŞ KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARINA ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM: BAHÇEKENT MODELİ NİN KENT BİLİM İÇERİSİNDEKİ YERİ Gülhan KARADAĞ AĞKURT Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı gulhan.karadag@atauni.edu.tr

Detaylı

Bina Bilgisi I KONUT. Y. Doç. Dr. Gaye B İROL

Bina Bilgisi I KONUT. Y. Doç. Dr. Gaye B İROL Bina Bilgisi I KONUT Y. Doç. Dr. Gaye B İROL Dünyadan ve T ürkiye den t anınmı ş miarın konut t asarım felsefelerinin incelenmesi (Le Corbusier, Wright, Bot t a, Mies, J ohnson, Bofill, Eisenmann, Safdie,

Detaylı

Yenİlİkçİ. UZMAN. Başarılı. SAHINİnvest

Yenİlİkçİ. UZMAN. Başarılı. SAHINİnvest Yenİlİkçİ. UZMAN. Başarılı SAHINİnvest 02 03 Vaziyet Planı İstanbul Bahçeşehİr de Yenİ Bİr Yaşam Spradon Vadİ de! 2011 Ocağında başlatılan Spradon Vadi projesi 2014 Ocak ında teslim ediliyor. 42.000 m²

Detaylı

BİLECİKTE YATIRIMIN DOĞRU ADRESİ KAYI PLAZA. www.kayiplaza.com

BİLECİKTE YATIRIMIN DOĞRU ADRESİ KAYI PLAZA. www.kayiplaza.com BİLECİKTE YATIRIMIN DOĞRU ADRESİ KAYI PLAZA www.kayiplaza.com BİLECİKTE YATIRIMIN DOĞRU ADRESİ www.kayiplaza.com BURÇEV İnşaat Bilecik te yatırımınıza değer katıyor... Bilecik te Bilecik marka şehir oluyor,

Detaylı

NİVO ATAKÖY. ŞİMDİ YAŞAMA SIRASI SİZDE!

NİVO ATAKÖY. ŞİMDİ YAŞAMA SIRASI SİZDE! NİVO ATAKÖY. ŞİMDİ YAŞAMA SIRASI SİZDE! ESKİ ATAKÖYLÜLER BİLİR ATAKÖY AYRICALIKLI BİR YAŞAMIN SİMGESİDİR. Modern şehir hayatının simgesi olan bu huzurlu semtte, yeni bir yaşam alanı doğuyor. Ataköy ün

Detaylı

D E Ğ İ Ş İ M B A Ş L A D I

D E Ğ İ Ş İ M B A Ş L A D I DEĞİŞİM BAŞLIYOR Karakteristik mimari tasarımı, sosyal olanakları ve özel lokasyonu ile yaşamı alanı kavramını yeniden tanımlayan REAL CITY; 3 blok, 196 daire, 26 mağaza, çocuk parkı, spor salonu, otoparkı

Detaylı

BAĞCILAR BELEDİYESİ BİRLİKTE MODELLEME DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ

BAĞCILAR BELEDİYESİ BİRLİKTE MODELLEME DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ BAĞCILAR BELEDİYESİ BİRLİKTE MODELLEME DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ İçindekiler SİSTEM DİNAMİKLERİ ALTERNATİF DEĞİŞKEN ÖNERİLERİ... 2 Aile Yapısı... 2 Çocuk ve Gençlerle ilgili Faaliyetler... 2 Eğitim Kültür...

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

Gaziosmanpaşa Koza Sokak Numara 66 / ANKARA KOZA SOKAK, MESA KALİTESİYLE TANIŞIYOR!

Gaziosmanpaşa Koza Sokak Numara 66 / ANKARA KOZA SOKAK, MESA KALİTESİYLE TANIŞIYOR! 444 9 366 www.mesa.com.tr Gaziosmanpaşa Koza Sokak Numara 66 / ANKARA KOZA SOKAK, MESA KALİTESİYLE TANIŞIYOR! GAZİOSMANPAŞA, KOZA SOKAK TA YAŞAMAK VAR! Ankara nın en değerli semtlerinden biri olan ve değerini

Detaylı

Müşteri ihtiyaçlarını ve memnuniyetini ön planda tutan yüksek kalite standartlarında konutlar yaparak projelerini söz verdiği tarihte söz verdiği

Müşteri ihtiyaçlarını ve memnuniyetini ön planda tutan yüksek kalite standartlarında konutlar yaparak projelerini söz verdiği tarihte söz verdiği Müşteri ihtiyaçlarını ve memnuniyetini ön planda tutan yüksek kalite standartlarında konutlar yaparak projelerini söz verdiği tarihte söz verdiği kalitede teslim etmek Taş Dünyası nın taahhüdüdür. Yatırımın

Detaylı

Çalışma alanları. 19 kasım 2012

Çalışma alanları. 19 kasım 2012 Çalışma alanları 19 kasım 2012 Çalışma alanları Hizmet alanları Sanayi alanları Tarım tarımsal üretim tarım+ticaret kenti Sanayi imalat sanayi atölyeden hafif sanayi fabrikaya ağır sanayi seri üretim (fordizm)

Detaylı

1. Nüfus değişimi ve göç

1. Nüfus değişimi ve göç Sulamanın Çevresel Etkileri Doğal Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Biyolojik ve Ekolojik Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Sağlık Etkileri 1.Nüfus değişimi ve göç 2.Gelir düzeyi ve işgücü 3.Yeniden yerleşim 4.Kültürel

Detaylı

Milano da tasarlandı; Ankara İncek te hayat buluyor.

Milano da tasarlandı; Ankara İncek te hayat buluyor. Milano da tasarlandı; Ankara İncek te hayat buluyor. Başkentin yatay konseptte tasarlanmış ilk villa projesi ERKANLI Villa Vetro, Ankara ya temiz havasıyla soluk veren İncek te sizlerle buluşuyor. Erkanlı

Detaylı

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama 1 Adres : Sakarya Mahallesi Uluyol Caddesi Şevki İpekten Plaza No:28 Kat:3/304-305 Osmangazi/BURSA

Detaylı

Kağıthane nin en kıymetlisi

Kağıthane nin en kıymetlisi B L O X H A L İ Ç Kağıthane nin en kıymetlisi 01 02 PROJE HAKKINDA Kağıthane nin en kıymetli lokasyonlarından birinde yüksek inşaat teknikleri ve birinci sınıf malzeme kullanılarak yapılmakta olan projemiz,

Detaylı

doğa kendi başına çok güzel

doğa kendi başına çok güzel doğa kendi başına çok güzel İnsan (ölçülü dozda) ile daha anlamlı doğa da insan da doğal (rasyonel) sürecler içinde binaların biraraya geliş modelleri : -küme -halka -dizi Göçebe toplum iz bırakmayan düzenleme

Detaylı

YENİ TRADEMARK YİNE BORNOVA!

YENİ TRADEMARK YİNE BORNOVA! YENİ TRADEMARK YİNE BORNOVA! Bornova da markalı yaşam kaldığı yerden devam ediyor. TRADEMARK Studio Bornova, kusursuz tasarımı ve sosyal donatıları ile beklentilerinizi bir adım öteye taşıyor. İZMİR ŞEHİR

Detaylı

mahalle ?... mahalle Kavramın çağrıştırdıkları yansımaları aidiyet ve kimlik hemşerilik ölçek yoğunluk ulaşım erişilebilirlik yaya

mahalle ?... mahalle Kavramın çağrıştırdıkları yansımaları aidiyet ve kimlik hemşerilik ölçek yoğunluk ulaşım erişilebilirlik yaya mahalle Şehir Planlama ve İmar Hukuku Dersi Ar Gör Dr. Erhan KURTARIR Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Mimarlık Fakültesi YTÜ 19 11 2012 1?... mahalle Kavramın çağrıştırdıkları aidiyet ve kimlik hemşerilik

Detaylı

Farklı Sistemlerde Kentleşme

Farklı Sistemlerde Kentleşme Farklı Sistemlerde Kentleşme Farklı Sistemlerde Kentleşme Kentleşme ve kent planları farklı ekonomik sistemlere göre değişebilir. Kapitalist ve sosyalist ülkelerin kentleşme biçimleri, (keskin olmamakla

Detaylı

İSTANBUL DA, İSTANBUL UN ÜSTÜNDE BİR YAŞAM!

İSTANBUL DA, İSTANBUL UN ÜSTÜNDE BİR YAŞAM! ADI BİZİM İSTANBUL DA, İSTANBUL UN ÜSTÜNDE BİR YAŞAM! ADI BİZİM. GERİ KALAN HER ŞEY SİZİN. İhlas Yapı nın Ispartakule de Bizim Evler 1 le başlayan ve Bizim Evler 6 ile 5.000 konutu bulan masalsı yolculuğu,

Detaylı

Başkent in yeni yaşam merkezi Ankara Golfkent, TURYAP ın gayrimenkul geliştirme ve yatırım projesidir.

Başkent in yeni yaşam merkezi Ankara Golfkent, TURYAP ın gayrimenkul geliştirme ve yatırım projesidir. Başkent in yeni yaşam merkezi Ankara Golfkent, TURYAP ın gayrimenkul geliştirme ve yatırım projesidir. PROJE HAKKINDA Mutlu ve huzurlu bir kent 1 milyon 260 m 2 alan Uluslararası Standartlarda 9 Delikli

Detaylı

ŞEHİTKAMİL İLÇESİ 15 TEMMUZ MAHALLESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

ŞEHİTKAMİL İLÇESİ 15 TEMMUZ MAHALLESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI KENT PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ŞEHİTKAMİL İLÇESİ 15 TEMMUZ MAHALLESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MAYIS

Detaylı

bul ULUSLARARASI EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI OTURUM - YAŞAMA VE ÇALIŞMA MEKANLARI Yüklenici

bul ULUSLARARASI EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI OTURUM - YAŞAMA VE ÇALIŞMA MEKANLARI Yüklenici bul ULUSLARARASI EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI OTURUM - YAŞAMA VE ÇALIŞMA MEKANLARI Yüklenici KALİTELİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAMA ve ÇALIŞMA MEKANLARI AMACINA İLİŞKİN EYLEMLER (Kısa Vade) 1 MEKANSAL ORGANİZASYON

Detaylı

www. birlikinsaat.com

www. birlikinsaat.com www.birlikinsaat.com Yaşam kaliteniz birlik te yükselir... İlk Olarak 1970 Yılında Sönmez Ailesi Tarafından Temelleri Atılan ve 1997 Yılında Emin Sönmez Tarafından Kurumsal Bir Kimliğe Kavuşturulan Birlik

Detaylı

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletmeciliğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletme Çevresi Çevre; genel anlamıyla

Detaylı

Müşteri ihtiyaçlarını ve memnuniyetini ön planda tutan yüksek kalite standartlarında konutlar yaparak projelerini söz verdiği tarihte söz verdiği

Müşteri ihtiyaçlarını ve memnuniyetini ön planda tutan yüksek kalite standartlarında konutlar yaparak projelerini söz verdiği tarihte söz verdiği Müşteri ihtiyaçlarını ve memnuniyetini ön planda tutan yüksek kalite standartlarında konutlar yaparak projelerini söz verdiği tarihte söz verdiği kalitede teslim etmek Taş Dünyası nın taahhüdüdür. Yatırımın

Detaylı

Uşak ÜnİversİteSİ. Aklın ve Bilimin Işığında Saygın Bir Üniversite...

Uşak ÜnİversİteSİ. Aklın ve Bilimin Işığında Saygın Bir Üniversite... w w w. u s a k. e d u.t r Uşak ÜnİversİteSİ Aklın ve Bilimin Işığında Saygın Bir Üniversite... /unıversıteusak www.usak.edu.tr UŞAK ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA "İŞ ARAYAN DEĞİL İş KURAN ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİR"

Detaylı

Sahile 1,5 km mesafe Köprüye 3 km mesafe

Sahile 1,5 km mesafe Köprüye 3 km mesafe Sahile 1,5 km mesafe Köprüye 3 km mesafe Beylerbeyi'nin eşsiz tarihi dokusu modern yaşamla buluşması Boğaza karşı, her yere yakın Yaşama hazır, hemen teslim Kaliteli yaşam Mahalle kültürü Her aileye göre

Detaylı

Beylikdüzü nün Mekânsal Gelişimi. Sırma R. TURGUT 1

Beylikdüzü nün Mekânsal Gelişimi. Sırma R. TURGUT 1 Beylikdüzü nün Mekânsal Gelişimi Sırma R. TURGUT 1 Türkiye nin en büyük metropolü olan İstanbul un görece yeni yerleşim alanlarından birisi olan Beylikdüzü, kentin Avrupa yakasında yer alan ve 2008 yılında

Detaylı

SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI

SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI YAPI TOPLUM KURUMLAR TOPLUMSAL GRUPLAR BİREYLER İLİŞKİLER TOPLUMSAL YAPI VE UNSURLARI T E M E L KÖY K A METROPOL TOPLUMSAL YAPI KENTLEŞME V R A KENT M L A MİLLET

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

AVRUPA DA 3 BOYUTLU KADASTRO

AVRUPA DA 3 BOYUTLU KADASTRO AVRUPA DA 3 BOYUTLU KADASTRO Bazı Avrupa ülkelerinin kadastrolarına kısa bir bakış Norveç in Oslı kentinden 3B kadastro uygulaması örneği Tor Valstad Norway 1 3D CADASTRES IN EUROPE 2 YUNANİSTAN - 3B KADASTRO

Detaylı

ÇEVRE İNCELEMESİ ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ. HAZIRLAYAN: Cem ÖNER

ÇEVRE İNCELEMESİ ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ. HAZIRLAYAN: Cem ÖNER ESKİŞEHİR-TEPEBAŞI MUALLA ZEYREK İLKOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ HAZIRLAYAN: Cem ÖNER A) MUALLA ZEYREK İLKOKULUNUN TARİHÇESİ 1989-1990 Öğretim yılında 210 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan okulumuz, 1993-1994

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ülkesel Fizik Planı Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Şehir Planlama Dairesi İçişleri Bakanlığı Lefkoşa - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2014 İçindekiler 1. Giriş...

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ TAK-TASARIM ATÖLYESİ KADIKÖY. 3x3 STRATEJİK TASARIM PROGRAMI FENERYOLU MAHALLESİ

KADIKÖY BELEDİYESİ TAK-TASARIM ATÖLYESİ KADIKÖY. 3x3 STRATEJİK TASARIM PROGRAMI FENERYOLU MAHALLESİ KADIKÖY BELEDİYESİ TAK-TASARIM ATÖLYESİ KADIKÖY 3x3 STRATEJİK TASARIM PROGRAMI FENERYOLU MAHALLESİ E - 5 Y O L U PROJE ALANI KENT İÇİ KONUMU Feneryolu Mahallesi, Kadıköy ilçesinin merkezi konumunda olan,

Detaylı

Yatırımın Yeni Adresi. Bolluca YAKUT EVLERİ. güven inşa eder

Yatırımın Yeni Adresi. Bolluca YAKUT EVLERİ. güven inşa eder Yatırımın Yeni Adresi Bolluca YAKUT EVLERİ güven inşa eder Müşteri ihtiyaçlarını ve memnuniyetini ön planda tutan yüksek kalite standartlarında konutlar yaparak projelerini söz verdiği tarihte söz verdiği

Detaylı

MiMARLIK, BiÇiM HALiNE GELMiŞ YAŞAMDIR.

MiMARLIK, BiÇiM HALiNE GELMiŞ YAŞAMDIR. Kurumsal MiMARLIK, BiÇiM HALiNE GELMiŞ YAŞAMDIR. FRANK LLOYD WRIGHT 20. yüzyılın en önemli mimarlarından ve Modern Mimarlık tarihinin kurucularından biri olan Wright, Expresyonizm den Rasyonalizm e birden

Detaylı

30 bin konutluk referansın, benzersiz prestiji.

30 bin konutluk referansın, benzersiz prestiji. 30 bin konutluk referansın, benzersiz prestiji. Bazı sorular vardır, çok büyük başarıların kanıtı olarak, gururla cevaplanan.. 34 yıldır, rant için değil, halk için kim konut üreten.. 4 5 İzmir de ürettiği

Detaylı

MİMARİ RAPOR

MİMARİ RAPOR 5 3 7 2 6 MİMARİ RAPOR MAHALLE Mahalle, kendisini oluşturan özel mekan, kamusal mekan ve yarı kamusal mekan dağılımlarının kesin sınırlarla ayrışmadığı, mekanlar arası sosyal etkileşimin her alanda var

Detaylı

Manzara 7/24 için uzun yıllara dayanan tecrübe ve profesyonel bir tasarım ekibini bir araya getirdik. Her detayın üzerinde titizlikle durarak ve en mükemmeli hedefleyerek çalıştık. Manzara 7/24 denize,

Detaylı

* Yukarıdaki görseller tanıtım amaçlı olup, Pearl İnşaat teknik gereklilik halinde değişiklik yapma hakkına sahiptir.

* Yukarıdaki görseller tanıtım amaçlı olup, Pearl İnşaat teknik gereklilik halinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. * Yukarıdaki görseller tanıtım amaçlı olup, Pearl İnşaat teknik gereklilik halinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. GELECEK İÇİN PANORAMA YA GELECEKSİNİZ... Metro ve tramvay ın kesiştiği, İstanbul un

Detaylı

Kom. (212) 669 53 30 www.remaxkom.com. Broker den Merhaba, Namık Kemal Güneş

Kom. (212) 669 53 30 www.remaxkom.com. Broker den Merhaba, Namık Kemal Güneş Kom () 669 5 0 www.remaxkom.com Süzer Bulvarı Şehri Bazaar Alışveriş Merkezi E Blok No: İSTANBUL remax_kom@yahoo.com Namık Kemal Güneş Broker/Owner Broker den Merhaba, Yep Yeni bir Gayrimenkul Rehberi

Detaylı

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN HİZMET SEKTÖRÜ

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN HİZMET SEKTÖRÜ KONYA İLİ HİZMET SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA ANADOLU NUN ORTASINDA BİR YILDIZ OLARAK PARLAYACAK KONYA İLİ HİZMET SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

ADEM CEYLAN VEFAKAR YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

ADEM CEYLAN VEFAKAR YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI Yeni hava limanı ve kanal İstanbul projesiyle bu bölgelerin hızla gelişeceği bilinmekte; yeni, düzenli yapılanmasıyla huzurlu bir yerleşim yeri olarak İstanbullular tarafından tercih edilen bu bölgenin

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ Yerleşim Dokularının Çözümlenmesi Yapı Çözümlemesi İşlev Yapım tarihi Yapım sistemi

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 1449 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Floransa - Hills Floransa yakın satılık muhteşem lüks villa satılık

Detaylı

Makyol Santral, bir Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş. projesidir.

Makyol Santral, bir Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş. projesidir. Makyol Santral, bir Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş. projesidir. MAKYOL SANTRAL TANITIM OFİSİ Koza Mahallesi 1665 Sokak No: 5 Esenkent-Esenyurt/İstanbul 444 30 60 www.makyolsantral.com.tr /santralmakyol

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 3930 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Varese Varese İlinde satılık mülk Varese İlinde, gölüne ve daha

Detaylı

.HAKKIMIZDA .İŞTİRAKLERİMİZ

.HAKKIMIZDA .İŞTİRAKLERİMİZ .HAKKIMIZDA 1999 yılında kurulan İHK İNŞAAT TİCARET LTD.ŞTİ projeden anahtar teslimine kadar gerek kamu binaları gerekse özel sektöre taahhüt edilen işlerde işverenlerinin ihtiyaçlarını koşulsuz işveren

Detaylı

C5-A A2 C5-B C4-B 622 ADA 1 PARSEL C4-A C3-A C2-A C3-B D6 C2-B A1 C1-A C9-B C1-B D1 D5 C8-A C9-A C8-B C7-B C6-A C7-A C6-B 616 ADA 15 PARSEL

C5-A A2 C5-B C4-B 622 ADA 1 PARSEL C4-A C3-A C2-A C3-B D6 C2-B A1 C1-A C9-B C1-B D1 D5 C8-A C9-A C8-B C7-B C6-A C7-A C6-B 616 ADA 15 PARSEL A3 B C5-A C4-B 622 ADA 1 PARSEL A2 C5-B C4-A C3-A C2-A C1-B C3-B D6 C2-B A1 C1-A C9-B D1 D5 D3 C7-B C6-A C9-A C8-B D4 D2 C8-A C7-A C6-B 616 ADA 15 PARSEL Mahalle kültürü geleceğe taşınıyor! Mahalle geleneğini

Detaylı

MAHALLE. Osmanlı dan günümüze

MAHALLE. Osmanlı dan günümüze MAHALLE Osmanlı dan günümüze MAHALLE DEKĠ ORTAKLAġA YAġAM Mahalle, birbirlerini tanıyan, sosyal dayanışma içinde olan, bir ölçüde birbirlerinin davranışlarından sorumlu kişilerden oluşmuş bir topluluğun

Detaylı

ŞEHİTKAMİL İLÇESİ 15 TEMMUZ MAHALLESİ 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU

ŞEHİTKAMİL İLÇESİ 15 TEMMUZ MAHALLESİ 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI KENT PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ŞEHİTKAMİL İLÇESİ 15 TEMMUZ MAHALLESİ 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2018

Detaylı

ANTALYA İLİ, SERİK İLÇESİ YUKARIKOCAYATAK, ESKİYÖRÜK VE KAYABURNU MAHALLESİ O25 B2 VE O26 A1 PAFTALARINA GİREN ALANDA HAZIRLANAN 1/25

ANTALYA İLİ, SERİK İLÇESİ YUKARIKOCAYATAK, ESKİYÖRÜK VE KAYABURNU MAHALLESİ O25 B2 VE O26 A1 PAFTALARINA GİREN ALANDA HAZIRLANAN 1/25 1 ANTALYA İLİ, SERİK İLÇESİ YUKARIKOCAYATAK, ESKİYÖRÜK VE KAYABURNU MAHALLESİ O25 B2 VE O26 A1 PAFTALARINA GİREN ALANDA HAZIRLANAN 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN RAPORU 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ JANDARMA KARAKOLU

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ JANDARMA KARAKOLU ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ JANDARMA KARAKOLU TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ Nisan 2013 GİRİŞ Atatürk Orman Çiftliği, kuzey-güney ve doğu-batı doğrultusunda genişleyen/gelişen bir yerleşke olarak tasarlanmıştır.

Detaylı

Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi

Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi M e v c u t d u r u m 5 T e m e l s t r a t e j i 1 Bütünleşme Stratejisi Proje alanının doğu-batı, kuzeygüney yönlerinde; -Porsuk Nehri kıyıları -Kentpark

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapı Tarihsel Gelişimi. Tarihsel Gelişim Demir. Tarihsel Gelişim Dekoratif Kullanım. Tarihsel Gelişim Demir Köprü

ÇELİK YAPILAR. Çelik Yapı Tarihsel Gelişimi. Tarihsel Gelişim Demir. Tarihsel Gelişim Dekoratif Kullanım. Tarihsel Gelişim Demir Köprü Demir ÇELİK YAPILAR 1 Çelik Yapı i 18.yy sonlarına kadar demir, sadece yığma yapı elemanlarının bağlanmasında kullanılmıştır ve taşıyıcı hiç bir görevi yoktur. 2 Demir Köprü Dekoratif Kullanım Coalbrookdale

Detaylı

Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda 490 bin TL'ye!

Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda 490 bin TL'ye! Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda 490 bin TL'ye! Maksem Yapı İnşaat'ın Yedikule Konakları'nda fiyatlar 129 bin TL den başlıyor, 490 bin TL ye kadar yükseliyor. Projenin yapımı 31 Aralık 2011

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

Daha fazlası için. Daha iyisini istemek doğamızda var. Kendimiz ve sevdiklerimiz için daha fazlasını sunabilmek

Daha fazlası için. Daha iyisini istemek doğamızda var. Kendimiz ve sevdiklerimiz için daha fazlasını sunabilmek Daha iyisini istemek doğamızda var. Kendimiz ve sevdiklerimiz için daha fazlasını sunabilmek Önay Life işte bu anlayıştan doğdu: Size ve sevdiklerinize hayal ettiğiniz gibi bir yaşamı ve geleceği sunabilmek

Detaylı

ADEM CEYLAN VEFAKAR YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

ADEM CEYLAN VEFAKAR YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI Yeni hava limanı ve kanal İstanbul projesiyle bu bölgelerin hızla gelişeceği bilinmekte; yeni, düzenli yapılanmasıyla huzurlu bir yerleşim yeri olarak İstanbullular tarafından tercih edilen bu bölgenin

Detaylı

Beyaz Rezidans Eyüp Avrupa yakasının en cazip noktasında

Beyaz Rezidans Eyüp Avrupa yakasının en cazip noktasında EYÜP Eyüp Sultan Camii Tarihi Surlar Miniatürk KONUM Beyaz Rezidans Eyüp; kültürel dokusu, tarihi özelliği ve muhteşem Haliç manzarasıyla İstanbul un en eski semtlerinden olan ve tarihi yarımadaya asırlardır

Detaylı

ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı

ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı ÇEVRE ALANıNDA FINANSMAN FıRSATLARı Dr. Şafak HENGİRMEN TERCAN Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı safakhengirmen@hotmail.com Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Yerel Çevre Eylem Planları Finansman

Detaylı

ANTALYA İLİ, MANAVGAT İLÇESİ D-400 KARAYOLU ÇEVRESİNDE 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, MANAVGAT İLÇESİ D-400 KARAYOLU ÇEVRESİNDE 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI ANTALYA İLİ, MANAVGAT İLÇESİ D-400 KARAYOLU ÇEVRESİNDE 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı Antalya İli, Manavgat İlçesi sınırları içerisinde yer alan Çeltikçi

Detaylı

ŞEHİR HİÇ BU KADAR SİZİN OLMAMIŞTI...

ŞEHİR HİÇ BU KADAR SİZİN OLMAMIŞTI... ŞEHİR HİÇ BU KADAR SİZİN OLMAMIŞTI... Şehri avucunuzun içinde hissetmek istiyorsanız şimdi Seba tecrübesiyle tasarlanan yepyeni bir yaşam sizi bekliyor. Seba Flats eşsiz konumuyla şehrin tam kalbinde yükseliyor.

Detaylı

ŞEHİRSEL TEKNİK ALTYAPI ( ) Prof. Dr. Hülya DEMİR

ŞEHİRSEL TEKNİK ALTYAPI ( ) Prof. Dr. Hülya DEMİR ŞEHİRSEL TEKNİK ALTYAPI (2017-2018) Prof. Dr. Hülya DEMİR Mekânsal kullanım tanımları ve esasları (madde 5) i) Sosyal altyapı alanları (kentsel sosyal altyapı alanları) Birey ve toplumun kültürel, sosyal

Detaylı

Test. Beşeri Yapı BÖLÜM 7

Test. Beşeri Yapı BÖLÜM 7 BÖLÜM 7 Beşeri Yapı 1. Yeryüzünde sıcaklık ve yağış gibi iklim özellikleriyle birlikte denizler, buzullar ve yüksek alanlar gibi etkenler nüfus ve yerleşmenin dağılışında önemli rol oynar. Doğal şartlar

Detaylı

D m G> O < > ÖD O CD( O

D m G> O < > ÖD O CD( O D m G> O < > ÖD 7\ O CD( O m ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KEPEZ İLÇESİ ALTINOVA BÖLGESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1- PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı Antalya İli, Kepez

Detaylı

yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin

yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin ... öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil Nazım Hikmet ZEYTİNL K EVLERİ

Detaylı

Koolhaas ın Esasları

Koolhaas ın Esasları YİRMİBİR MİMARLIK TASARIM MEKAN SAYI 130 HAZİRAN 2014 11(KIBRIS 12) Koolhaas ın Esasları Venedik Mimarlık Bienali öncesinde küratör Rem Koolhaas ın Esaslar temasını Ayça İnce, Gökhan Karakuş, Mert Eyiler

Detaylı

TÜRKİYE DE KORUMA VE YENİLEME UYGULAMALARI

TÜRKİYE DE KORUMA VE YENİLEME UYGULAMALARI TÜRKİYE DE KORUMA VE YENİLEME UYGULAMALARI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ ŞEHİR YENİLEME KORUMA DERSİ Doç. Dr. İclal Dinçer TARİHİ KENT DOKUSUNUN DÖNÜŞÜM BASKISI

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 4324/PARSEL 30, ADA 4325/PARSELLER 8-9-10 VE 11 DE KAYITLI TAŞINMAZLAR İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

Detaylı

METRO MALL ALIŞVERİŞ ve YAŞAM MERKEZİ

METRO MALL ALIŞVERİŞ ve YAŞAM MERKEZİ METRO MALL ALIŞVERİŞ ve YAŞAM MERKEZİ Size özel bir AVM Ankara nın en özel yerinde... Metro Mall Alışveriş ve Yaşam Merkezi Metro Mall Alışveriş ve Yaşam Merkezi Metro Mall Alışveriş ve Yaşam Merkezi 198

Detaylı

TEKİRDAĞ- MALKARA. G-17-b-13-b PAFTA. Kültür Merkezi Alanı Oluşturulması ve Yeşil Alan Yer Değişikliği NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

TEKİRDAĞ- MALKARA. G-17-b-13-b PAFTA. Kültür Merkezi Alanı Oluşturulması ve Yeşil Alan Yer Değişikliği NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU TEKİRDAĞ- MALKARA G-17-b-13-b PAFTA Kültür Merkezi Alanı Oluşturulması ve Yeşil Alan Yer Değişikliği NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI İlçemiz Yenimahalle,

Detaylı

KENT KĠMLĠĞĠ. Uzm. Psk. Pelin KarakuĢ TMMOB KOCAELĠ 1. KENT SEMPOZYUMU 6-8 ARALIK 2007

KENT KĠMLĠĞĠ. Uzm. Psk. Pelin KarakuĢ TMMOB KOCAELĠ 1. KENT SEMPOZYUMU 6-8 ARALIK 2007 KENT KĠMLĠĞĠ Uzm. Psk. Pelin KarakuĢ TMMOB KOCAELĠ 1. KENT SEMPOZYUMU 6-8 ARALIK 2007 Ġnsanlar yaģadıkları mekanları Fiziksel bir gerçekliği algılamanın ötesinde hissetmekte, onlara bağlanmakta ve kendilik

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 16.07.1985 tarihli ve 85/9707 sayılı Bakanlar

Detaylı

NAZIM İMAR PLANI GÖSTERİMLER

NAZIM İMAR PLANI GÖSTERİMLER EK-1ç NAZIM İMAR PLANI GÖSTERİMLER SINIR SEMBOL TARAMA ALAN RENK KODU (RGB) SINIRLAR İDARİ SINIRLAR KÖY SINIRI PLANLAMA SINIRLARI MEVCUT PLANDAKI DURUMU KORUNACAK ALAN SINIRI K YENİDEN DÜZENLENECEK ALAN

Detaylı

Kentte Ruh Sağlığımız Doç.Dr.Timuçin Oral

Kentte Ruh Sağlığımız Doç.Dr.Timuçin Oral Kentte Ruh Sağlığımız Doç.Dr.Timuçin Oral 08 Nisan 2011 Cuma Kentleşmenin sonuçları... Giray ın öyküsü Beşevler de başladı 08 Nisan 2011 Cuma Giray ın öyküsü Beşevler de başladı 08 Nisan 2011 Cuma Giray

Detaylı

Modern Çizgiler. Doğa. Biz Sizi Oscar a Layık Gördük. Güvenlik. Modern Çizgile. Konforlu Yaş OSCAR CITY

Modern Çizgiler. Doğa. Biz Sizi Oscar a Layık Gördük. Güvenlik. Modern Çizgile. Konforlu Yaş OSCAR CITY OSCAR CITY Modern Çizgile Konf Biz Sizi Oscar a Layık Gördük Doğa Güvenlik Do Gü Konforlu Yaş Modern Çizgiler D OSCAR CITY r DoğaDoğa ğa venlik am oğa Konforlu Yaşam Güvenlik orlu Yaşam Modern Çizgiler

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSAMAHALLESİ, 3582 ADA, 3 PARSELE İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI VE 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI

Detaylı

İşsiz Kapıcılara AB Parasıyla Boya Badana Kursu Verilecek 26 Ocak 2005 Büyükşehirlerde doğalgazın yaygınlaşmasıyla apartmanların ısınma sorununun ortadan kalkması sonucu işinden olan kapıcı sayısı hızla

Detaylı

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ 2334 ADA 33 PARSELE AİT 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ALAN TANIMI Planlama çalışması gerçekleştirilen alan; İzmir İli, Konak

Detaylı

1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI 2 PLANLAMANIN AMAÇ VE KAPSAMI

1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI 2 PLANLAMANIN AMAÇ VE KAPSAMI 1 ANTALYA İLİ, MANAVGAT İLÇESİ ÇELTİKÇİ MAHALLESİ VE DEMİRCİLER MAHALLESİ MEVKİİNDE D-400 KARAYOLU ÇEVRESİNDE 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı

Detaylı

O nu keşfettikten sonra, şehirden ayrılmak isteyenler tercihlerini yeniden düşünecek. 2 kumruankara.com 3

O nu keşfettikten sonra, şehirden ayrılmak isteyenler tercihlerini yeniden düşünecek. 2 kumruankara.com 3 Şehri içinde yaşa Şehrin Yeni Değeri Bugünden geleceğin yaşam standartlarını şekillendiren Kuzu Grup, Çankaya daki yeni projesiyle şehri, şehirde yaşamak isteyenlere çok özel bir değer hediye ediyor. O

Detaylı