KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU TEMEL İNGİLİZCE BÖLÜMÜ YAZ DÖNEMİ GENEL MUAFİYET SINAVI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU TEMEL İNGİLİZCE BÖLÜMÜ YAZ DÖNEMİ GENEL MUAFİYET SINAVI"

Transkript

1 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU TEMEL İNGİLİZCE BÖLÜMÜ YAZ DÖNEMİ GENEL MUAFİYET SINAVI İSİM & SOYİSİM : A SINIF & NUMARA : Süre: 70 (50 * 2 = 100PUAN) sorularda, boşluğa gelecek doğru seçeneği 1- the bad weather, we had a fantastic holiday. a) Despite b) However c) Although d) Because e) Therefore 2- The match because no footballer could see anything because of the deep fog yesterday. a) was cancelled b) cancels c) has cancelled d) was cancelling e) will cancel 3- The town where we was near a large lake and the woods. a) live b) must have lived c) used to live d) should live e) may be lived 4- My brother sings better than I do, but I play the guitar than he does. a) best b) better c) the best d) the better e) well 5- I don t know the new shopping centre is. If you know, please tell me. a) which b) why c) where d) how long e) that 6- Arsenic is the poison is used to kill people in murder mysteries because it is difficult to realize. a) which b) who c) --- d) whose e) where 7- Why did he leave the school? I wish he his education. a) would leave b) didn t leave c) hadn t left d) could leave e) will leave 8- Yaman learned to skate very quickly. At first, he fell down times, but now he rarely falls down. a) little b) any c) a few d) no e) much 9- My son, Mike, is afraid of in the dark, so I keep a light on at night. a) sleeping b) to sleep c) sleep d) to sleeping e) slept 10- The professor on the development of robots for Siemens since he his job at the university. a) has been working / left b) is working / had left c) worked / left d) was working / will leave e) will work / was leaving soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Olympic swimmers are normally fast, very fast, but this is not always true. In 2000 Eric Mussambani represented Equatorial Guinea in the Olympic Games in Sydney. He swam in the 100 metres freestyle event. His time? One minute fifty-two seconds. The winner of the final, Pieter van den Hoogenband swam the distance in forty-seven seconds, a difference of more than a minute! But how did such a slow swimmer enter the swimming competition in the Olympic Games? Normally swimmers have to swim a minimum time before entering the competition. However, some swimmers were allowed to compete without swimming the minimum time and Eric was one of those swimmers. He even found it difficult to complete the 100 metre race in the 50-metre Olympic pool. The last 20 metres was very hard he said. I didn t think I was going to be able to finish. I had never seen a 50 metre pool before. All my training was in the only pool in my country which is in a hotel. It s 20 metres long. For some people Eric is a hero because he shows that winning isn t the only important thing in sport. But for many people in his country he is definitely not a hero. A lot of Guineans think that he has made the country look stupid by competing so badly. When I got off the plane, the only people to meet me at the airport were my parents. Some people

2 in my country are rude to me. I don t understand it. I can t even train in the hotel anymore. They won t let me swim there. I have to train in the sea. 11-What is mostly in common between Olympic swimmers? a) Olympic swimmers are generally fast swimmers. b) Winning is not important for them. c) They have to train in the sea. d) Swimmers should not swim a minimum time. e) They have never swum in a 50 meter pool. 12-Why do you think that Guineans behaved rudely to Eric? a) He was their hero. b) Winning the competition was not important. c) They thought he made them look stupid. d) He can t train in the hotel anymore. e) The winner swam the distance in less than 40 seconds. 13-What was the difference of time between the winner of the final and Eric Mussambani? a) The distance of the pool was 50 meters. b) One minute fifty-two seconds. c) Forty-seven seconds. d) A difference of more than a minute. e) Swimmers have to swim a minimum time. 14-In order to be able to enter the swimming competition, swimmers a) must be Olympic swimmers. b) must be a hero in their country. c) have to swim the minimum time. d) have to swim in a 50 meter pool. e) have to swim free style. 15- What does it refer to in the second paragraph? a) the hotel b) his house c) the sea d) competition e) the pool sorularda, boşluğa uygun düşen kelimeyi 16- The little kid tried to his broken bicycle on his own. a) apply b) mend c) impress d) include e) hurry 17- Please just! You re too nervous to have a test, you can never succeed this way. a) catch up b) come apart c) calm down d) cut off e) get away 18- Her husband has been a well-paid job for months but he hasn t found one yet. a) looking out b) looking after c) looking over d) looking for e) looking up 19- One of the biggest problems of today s youth is drug which is really hard to cope with. a) revulsion b) addiction c) chaos d) downpour e) advance 20- Fatih is for writing reports and doing assessments of the purchase at work. a) unforgettable b) influential c) indifferent d) responsible e) militant 21- The sun is shining so that I feel energetic and positive. a) brightly b) suddenly c) heavily d) deeply e) badly 22- She must be the most girl he has ever seen as he can t help watching her for the last 20 minutes. a) beauty b) beautifully c) beautify d) beautiful e) more beautiful sorularda, boşluğa gelecek doğru seçeneği A mosque is a place -----(23) Muslims worship and pray to God. Muslims -----(24) and discuss things in mosques. They re also places in which religious education takes place. In some countries mosques also serve political purposes and imams discuss political issues. Mosques date back to the seventh century when they first -----(25) on the Arabian Peninsula (26) famous mosques are in Turkey and the Middle East. The best examples of -----(27) are the Blue Mosque in Istanbul, The Grand Mosque of Mecca or the Prophet s Mosque in Medina. 23- a) when b) where c) which d) whom e) whose 24- a) drop out b) get together c) look up d) take off e) drift apart 25- a) have emerged b) emerge c) will be emerging d) are emerging e) emerged 26- a) More b) The more c) The most d) Much e) As much as 27- a) them b) us c) their d) its e) ours

3 sorularda, boşluğa gelecek doğru seçeneği Pablo Picasso was born in Malaga, Spain in His father was a drawing teacher, and Pablo became his father s pupil and -----(28) the age of 13, he opened his first -----(29). In 1985 his family moved to Barcelona, -----(30) Pablo joined an art academy. As a young man, he took interest in masterpieces of famous artists, -----(31) El Greco and de Goya. In 1901, a close friend of Picasso s shot himself, which had a great impact on Pablo. He was very sad and so he -----(32) painting his pictures in grey and blue tones instead of bright, vivid colours. This part of his career is called his Blue Period. 28- a) to b) of c) with d) out e) at 29- a) horizon b) show c) concert d) poster e) exhibition 30- a) where b) how c) that d) which e) who 31- a) such b) if only c) such as d) as if e) as 32- a) had begun b) is beginning c) begins d) has begun e) began sorularda, verilen cümlelerin doğru çevirilerini 33- The team was dissappointed when the game was called off because of the rain. a) Yağmura rağmen maçın oynatılması, takımı son derece sinirlendirdi. b) Takımın sıkıntısı, yağmura rağmen oyunu oynamak zorunda olmalarından kaynaklanıyordu. c) Oyun yağmur nedeniyle iptal edilince, takım hayal kırıklığına uğradı. d) Takımın protestosu ve yağmura rağmen oyuncular sahaya çağrıldı. e) Yağmur sebebiyle oyunun iptal edildiği telefonla kendilerine bildirilince, takım son derece üzüldü. 34- They forgot to turn off the bath taps, therefore now the water is overflowing. a) Banyo küvetini doldurmayi unuttular,bu yüzden şimdi su gerekiyor. b) Banyo musluğunu açmayı unutmuşlar,bu yüzden su gelmiyor. c) Banyo musluklarını kapatmayı unutmuşlar,bu yüzden şu anda sular taşıyor. d) Banyoda su boşuna akıyor,bu yüzden muslukları kapatmayı unutmamalıyız. e) Eğer musluklar kapatılmazsa, banyo sular altında kalır. 35- Some people have built shelters in case there should be a nuclear war. a) Bazı insanlar,nükleer savaşı engellemek için sığınaklar yapmıştır. b) Pekçok insan savaş çıksın diye sığınaklar yapmışlardır. c) Bazı insanlar nükleer bir savaş olasılığına karşı sığınaklar yapmışlardır. d) Bir nükleer savaş olasılığı olduğunda insanlar sığınaklara koşarlar. e) Bir nükleer savaş olursa insanların yaptıkları sığınaklar işe yaramaz. 36- Böyle iyi durumda olan bir Roma heykeliyle hayatımda hiç karşılaşmamıştım. a) One can't expect to find a Roman statue of such perfection more than once in a lifetime. b) I never estimated to find a Roman statue in such an admirable condition. c) Only once in a lifetime can one hope to find a Roman statue in such a good condition. d) For the first time in my life I have found a Roman statue in really good condition. e) I have never come across a Roman statue in such a good condition in my life. 37- Daha yaşlı ve daha büyük ağaçlar genç bir ağaçtan çok daha fazla karbondioksit depolayabilirler. a) The older, larger trees have had the capacity to store much more carbon dioxide than a young tree. b) A lot of carbon dioxide could be stored in young trees. c) Larger and older trees storing much more carbon dioxide are more productive than a young tree. d) Only the old and large trees are capable of storing much more carbon dioxide than young trees are. e) The older and larger trees can store much more carbon dioxide than a young tree can. 38- Gençleri yüksek okula gitmeye özendirmenin pek çok nedeni vardır. a) Colleges encourage students to study. b) There are a few reasons for encouraging young people to go to college. c)there are little reasons that colleges encourage students to go there. d) There are many reasons for encouraging young people to go to college. e) Going to colleges encourages young students to study.

4 sorularda, verilen cümleleri en iyi şekilde tamamlayan ifadeyi seçiniz. 39- People have feared a nuclear war. a) until they will finish the work b) since the hydrogen bomb was invented c) because it was very crowded d) when gold was discovered e) whereas a bicycle uses only human energy 40- If I met the author one day,. a) I ll give my signature b) he signed the book for me c) I would ask her to sign my copy of this book d) I have signed her book e) she s written a lot of books 41- He was so horrified by the accident he d been involved. a) the family were very happy b) ;however, they re really expensive c) and he is expected d) that he didn t seem quite normal for a long time e) who has lasted long 42- When the electricity was cut off,. a) I usually listen to some classical music b) it is impossible to use the lift c) the whole village went into complete darkness d) we use a boiler to heat the water e) turn off the lights first 43- I cannot repair this dishwasher myself,. a) unless she had offered to help me b) so I ll call someone to do it for me c) if I knew where the problem was d) that it works well e) if you haven t managed to sorularda, sırasıyla okunduğunda anlam bütünlüğünü bozan ifadeyi 44- (I) One very important use of light is to enable us to see the things around us. (II) With the presence of light, we can see our way as we move from one place to another. (III) We are able to read books and see clearly all the things around us. (IV) A book is a very important source of information. (V) Can you imagine living in a world without light? 45- (I) Some people are particularly good at solving maths problems. (II) Our age is facing many problems. (III) One of the most serious is food problem. (IV) While the population increases, the demand for food increases, too. (V) If the population continues to grow, there may be a hungry world in the future. 46- ( I) Antarctica is warming faster than anywhere else on the planet. (II) The ice there is melting, and the winters are warmer. (III) Industrial pollution is a major threat to the wild life. (IV) As the ice melting, grass is covering the melted area. (V) This growing grass is causing problems for the penguins in Antarctica sorularda, altı çizili ifadelerden hatalı olanı seçiniz. 47- When the volcano has erupted yesterday, it A B destroyed so many houses and forests. C D E 48- Although we live in the same building, our A B apartment is much biggest than their house. C D E 49- These earrings given to me by my aunt s mother in A B C D law last year. E 50- Jane didn t able to sleep during storms when she A B C was younger. D E BAŞARILAR

5 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU TEMEL İNGİLİZCE BÖLÜMÜ YAZ DÖNEMİ GENEL MUAFİYET SINAVI İSİM & SOYİSİM : B SINIF & NUMARA : Süre: 70 (50 * 2 = 100PUAN) 1-5. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Olympic swimmers are normally fast, very fast, but this is not always true. In 2000 Eric Mussambani represented Equatorial Guinea in the Olympic Games in Sydney. He swam in the 100 metres freestyle event. His time? One minute fifty-two seconds. The winner of the final, Pieter van den Hoogenband swam the distance in forty-seven seconds, a difference of more than a minute! But how did such a slow swimmer enter the swimming competition in the Olympic Games? Normally swimmers have to swim a minimum time before entering the competition. However, some swimmers were allowed to compete without swimming the minimum time and Eric was one of those swimmers. He even found it difficult to complete the 100 metre race in the 50-metre Olympic pool. The last 20 metres was very hard he said. I didn t think I was going to be able to finish. I had never seen a 50 metre pool before. All my training was in the only pool in my country which is in a hotel. It s 20 metres long. For some people Eric is a hero because he shows that winning isn t the only important thing in sport. But for many people in his country he is definitely not a hero. A lot of Guineans think that he has made the country look stupid by competing so badly. When I got off the plane, the only people to meet me at the airport were my parents. Some people in my country are rude to me. I don t understand it. I can t even train in the hotel anymore. They won t let me swim there. I have to train in the sea. 1-What is mostly in common between Olympic swimmers? a) Winning is not important for them. b) Olympic swimmers are generally fast swimmers. c) They have to train in the sea. d) Swimmers should not swim a minimum time. e) They have never swum in a 50 meter pool. 2-Why do you think that Guineans behaved rudely to Eric? a) They thought he made them look stupid. b) Winning the competition was not important. c) He was their hero. d) He can t train in the hotel anymore. e) The winner swam the distance in less than 40 seconds. 3-What was the difference of time between the winner of the final and Eric Mussambani? a) The distance of the pool was 50 meters. b) One minute fifty-two seconds. c) Forty-seven seconds. d) A difference of more than a minute. e) Swimmers have to swim a minimum time. 4-In order to be able to enter the swimming competition, swimmers a) must be Olympic swimmers. b) must be a hero in their country. c) have to swim free style. d) have to swim in a 50 meter pool. e) have to swim the minimum time. 5- What does it refer to in the second paragraph? a) the hotel b) his house c) the sea d) the pool e) competition sorularda, boşluğa uygun düşen kelimeyi 6- Fatih is for writing reports and doing assessments of the purchase at work. a) unforgettable b) influential c) indifferent d) militant e) responsible 7- She must be the most girl he has ever seen as he can t help watching her for the last 20 minutes. a) beauty b) beautiful c) beautify d) beautifully e) more beautiful

6 8- The little kid tried to his broken bicycle on his own. a) apply b) hurry c) impress d) include e) mend 9- Please just! You re too nervous to have a test, you can never succeed this way. a) catch up b) come apart c) cut off d) calm down e) get away 10- The sun is shining so that I feel energetic and positive. a) brightly b) suddenly c) heavily d) deeply e) badly 11- Her husband has been a well-paid job for months but he hasn t found one yet. a) looking out b) looking after c) looking over d) looking up e) looking for 12- One of the biggest problems of today s youth is drug which is really hard to cope with. a) revulsion b) chaos c) addiction d) downpour e) advance sorularda, boşluğa gelecek doğru seçeneği 13- The professor on the development of robots for Siemens since he his job at the university. a) has been working / left b) is working / had left c) worked / left d) was working / will leave e) will work / was leaving 14- the bad weather, we had a fantastic holiday. a) Although b) However c) Despite d) Because e) Therefore 15- Arsenic is the poison is used to kill people in murder mysteries because it is difficult to realize. a) whose b) who c) --- d) which e) where 16- The match because no footballer could see anything because of the deep fog yesterday. a) was cancelled b) cancels c) has cancelled d) was cancelling e) will cancel 17- Yaman learned to skate very quickly. At first, he fell down times, but now he rarely falls down. a) little b) any c) a few d) no e) much 18- The town where we was near a large lake and the woods. a) live b) must have lived c) used to live d) should live e) may be lived 19- My brother sings better than I do, but I play guitar than he does. a) best b) the better c) the best d) better e) well 20- I don t know the new shopping centre is. If you know, please tell me. a) where b) why c) which d) how long e) that 21- Why did he leave the school? I wish he his education. a) would leave b) hadn t left c) didn t leave d) could leave e) will leave 22- My son, Mike, is afraid of in the dark, so I keep a light on at night. a) sleep b) to sleep c) sleep ing d) to sleeping e) slept sorularda, verilen cümleleri en iyi şekilde tamamlayan ifadeyi seçiniz. 23- People have feared a nuclear war. a) until they will finish the work b) since the hydrogen bomb was invented c) because it was very crowded d) when gold was discovered e) whereas a bicycle uses only human energy 24- I cannot repair this dishwasher myself,. a) unless she had offered to help me b) so I ll call someone to do it for me c) if I knew where the problem was d) that it works well e) if you haven t managed to 25- If I met the author one day,. a) I ll give my signature b) he signed the book for me c) I would ask her to sign my copy of this book d) I have signed her book e) she s written a lot of books

7 26- When the electricity was cut off,. a) I usually listen to some classical music b) it is impossible to use the lift c) turn off the lights first d) we use a boiler to heat the water e) the whole village went into complete darkness 27- He was so horrified by the accident he d been involved. a) the family were very happy b) ;however, they re really expensive c) and he is expected d) that he didn t seem quite normal for a long time e) who has lasted long sorularda, boşluğa gelecek doğru seçeneği A mosque is a place -----(28) Muslims worship and pray to God. Muslims -----(29) and discuss things in mosques. They re also places in which religious education takes place. In some countries mosques also serve political purposes and imams discuss political issues. Mosques date back to the seventh century when they first -----(30) on the Arabian Peninsula (31) famous mosques are in Turkey and the Middle East. The best examples of -----(32) are the Blue Mosque in Istanbul, The Grand Mosque of Mecca or the Prophet s Mosque in Medina 28- a) where b) when c) which d) whom e) whose 29- a) drop out b) get together c) take off d) look up e) drift apart 30- a) have emerged b) emerge c) will be emerging d) emerged e) are emerging 31- a) Much b) The most c) The more d) More e) As much as 32- a) their b) us c) them d) its e) ours sorularda, boşluğa gelecek doğru seçeneği Pablo Picasso was born in Malaga, Spain in His father was a drawing teacher, and Pablo became his father s pupil and -----(33) the age of 13, he opened his first -----(34). In 1985 his family moved to Barcelona, -----(35) Pablo joined an art academy. As a young man, he took interest in masterpieces of famous artists, -----(36) El Greco and de Goya. In 1901, a close friend of Picasso s shot himself, which had a great impact on Pablo. He was very sad and so he -----(37) painting his pictures in grey and blue tones instead of bright, vivid colours. This part of his career is called his Blue Period. 33- a) to b) at c) with d) out e) of 34- a) horizon b) show c) concert d) exhibition e) poster 35- a) where b) how c) that d) which e) who 36- a) such b) if only c) as d) as if e) such as 37- a) had begun b) is beginning c) began d) has begun e) begins sorularda, altı çizili ifadelerden hatalı olanı seçiniz. 38- Jane didn t able to sleep during storms when she A B C was younger. D E 39- Although we live in the same building, our A B apartment is much biggest than their house. C D E 40- When the volcano has erupted yesterday, it A B destroyed so many houses and forests. C D E 41- These earrings given to me by my aunt s mother in A B C D law last year. E sorularda, verilen cümlelerin doğru çevirilerini 42- Böyle iyi durumda olan bir Roma heykeliyle hayatımda hiç karşılaşmamıştım. a) One can't expect to find a Roman statue of such perfection more than once in a lifetime. b) I never estimated to find a Roman statue in such an admirable condition. c) Only once in a lifetime can one hope to find a Roman statue in such a good condition. d) For the first time in my life I have found a Roman statue in really good condition. e) I have never come across a Roman statue in such a good condition in my life.

8 43- Gençleri yüksek okula gitmeye özendirmenin pek çok nedeni vardır. a) Colleges encourage students to study. b) There are a few reasons for encouraging young people to go to college. c)there are little reasons that colleges encourage students to go there. d) There are many reasons for encouraging young people to go to college. e) Going to colleges encourages young students to study. 44- Daha yaşlı ve daha büyük ağaçlar genç bir ağaçtan çok daha fazla karbondioksit depolayabilirler. a) The older, larger trees have had the capacity to store much more carbon dioxide than a young tree. b) A lot of carbon dioxide could be stored in young trees. c) Larger and older trees storing much more carbon dioxide are more productive than a young tree. d) Only the old and large trees are capable of storing much more carbon dioxide than young trees are. e) The older and larger trees can store much more carbon dioxide than a young tree can. 45- Some people have built shelters in case there should be a nuclear war. a) Bazı insanlar,nükleer savaşı engellemek için sığınaklar yapmıştır. b) Pekçok insan savaş çıksın diye sığınaklar yapmışlardır. c) Bazı insanlar nükleer bir savaş olasılığına karşı sığınaklar yapmışlardır. d) Bir nükleer savaş olasılığı olduğunda insanlar sığınaklara koşarlar. e) Bir nükleer savaş olursa insanların yaptıkları sığınaklar işe yaramaz. 46- The team was dissappointed when the game was called off because of the rain. a) Yağmura rağmen maçın oynatılması, takımı son derece sinirlendirdi. b) Takımın sıkıntısı, yağmura rağmen oyunu oynamak zorunda olmalarından kaynaklanıyordu. c) Oyun yağmur nedeniyle iptal edilince, takım hayal kırıklığına uğradı. d) Takımın protestosu ve yağmura rağmen oyuncular sahaya çağrıldı. e) Yağmur sebebiyle oyunun iptal edildiği telefonla kendilerine bildirilince,takım son derece üzüldü. 47- They forgot to turn off the bath taps, therefore now the water is overflowing. a) Banyo küvetini doldurmayi unuttular,bu yüzden şimdi su gerekiyor. b) Banyo musluğunu açmayı unutmuşlar,bu yüzden su gelmiyor. c) Banyo musluklarını kapatmayı unutmuşlar,bu yüzden şu anda sular taşıyor. d) Banyoda su boşuna akıyor,bu yüzden muslukları kapatmayı unutmamalıyız. e) Eğer musluklar kapatılmazsa, banyo sular altında kalır sorularda, sırasıyla okunduğunda anlam bütünlüğünü bozan ifadeyi 48- ( I) Antarctica is warming faster than anywhere else on the planet. (II) The ice there is melting, and the winters are warmer. (III) As the ice melting, grass is covering the melted area. (IV) Industrial pollution is a major threat to the wild life. (V) This growing grass is causing problems for the penguins in Antarctica. 49- (I) One very important use of light is to enable us to see the things around us. (II) With the presence of light, we can see our way as we move from one place to another. (III) We are able to read books and see clearly all the things around us. (IV) A book is a very important source of information. (V) Can you imagine living in a world without light? 50- (I) Some people are particularly good at solving maths problems. (II) Our age is facing many problems. (III) One of the most serious is food problem. (IV) While the population increases, the demand for food increases, too. (V) If the population continues to grow, there may be a hungry world in the future. BAŞARILAR

9 02TEMMUZ 14 MUAFİYET SINAVI CEVAP ANAHTARI A BÖLÜMÜ 1-A 2- A 3-C 4-B 5-C 6-A 7-C 8-C 9-A 10-A 11-A 12-C 13-D 14-C 15-A 16-B 17-C 18-D 19-B 20-D 21-A 22-D 23-B 24-B 25-E 26-C 27-A 28-E 29-E 30-A 31-C 32-E 33-C 34-C 35-C 36-E 37-E 38-D 39-B 40-C 41-D 42-C 43-B 44-D 45-A 46-C 47-B 48-D 49-A 50-A B BÖLÜMÜ 1-B 2-A 3-D 4-E 5-A 6-E 7-B 8-E 9-D 10-A 11-E 12-C 13-A 14-C 15-D 16-A 17-C 18-C 19-D 20-A 21-B 22-C 23-B 24-B 25-C 26-E 27-D 28-A 29-B 30-D 31-B 32-C 33-B 34-D 35-A 36-E 37-C 38-A 39-D 40-B 41-A 42-E 43-D 44-E 45-C 46-C 47-C 48-D 49-D 50-A

10

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 1.-5. sorularda konuşma balonlarında boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 3. We can t go out today it s raining

Detaylı

1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she. 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is. 1. This is girlfriend.

1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she. 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is. 1. This is girlfriend. 1. English? a. She is b. Is c. He d. Is she 1. This is an office, and tables. a. those are b. that are c. these d. that is 1. This is girlfriend. a. hers b. to him c. of her d. his 1. There are people

Detaylı

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT

8. SINIF KAZANIM TESTLERİ 1.SAYI. Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİZGİ & TASARIM İBRAHİM CANBEK MEHMET BOZKURT 8. SINIF ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KAZANIM TESTLERİ TÜRKÇE MATEMATİK T.C İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK FEN VE TEKNOLOJİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ İNGİLİZCE Ar-Ge Birimi Çalışmasıdır 1.SAYI

Detaylı

TEOG 1. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR İNGİLİZCE DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 1. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR İNGİLİZCE DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 UNIT 2 SINIF İÇİ TARAMA TESTİ Diyalogu tamamlayan ifade hangisidir? Henry: That's my money.i don t want to give it to you. Martin:...! Don t be so stingy. Diyalogda boşluğu en iyi tamamlayan

Detaylı

1. A lot of; lots of; plenty of

1. A lot of; lots of; plenty of a lot of lots of a great deal of plenty of çok, bir çok many much çok, bir çok a little little az, biraz a few few az, birkaç 1. A lot of; lots of; plenty of a lot of ( en yaygın olanıdır ), lots of, plenty

Detaylı

8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ

8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ 8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ 1., 2. ve 3. sorularda verilen kelimelerden hangisi anlam bakımından diğerlerinden farklıdır? TEST - 1 (2011-2012) 6., 7. ve 8. sorularda boş bırakılan yerlere uygun düşen

Detaylı

Lesson 23: How. Ders 23: Nasıl

Lesson 23: How. Ders 23: Nasıl Lesson 23: How Ders 23: Nasıl Reading (Okuma) How are you? (Nasılsın?) How are your parents? (Ailen nasıl?) How was the interview? (Görüşme nasıldı?) How is your work? (İşin nasıl?) How do you go to school?

Detaylı

Exercise 2 Dialogue(Diyalog)

Exercise 2 Dialogue(Diyalog) Going Home 02: At a Duty-free Shop Hi! How are you today? Today s lesson is about At a Duty-free Shop. Let s make learning English fun! Eve Dönüş 02: Duty-free Satış Mağazasında Exercise 1 Vocabulary and

Detaylı

SBS PRACTICE TEST 2. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 2* 1. Verilen cümlede boşluğa gelecek sözcüğü seçeneklerden işaretleyiniz.

SBS PRACTICE TEST 2. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 2* 1. Verilen cümlede boşluğa gelecek sözcüğü seçeneklerden işaretleyiniz. SBS PRACTICE TEST 2 1. Verilen cümlede boşluğa gelecek sözcüğü seçeneklerden işaretleyiniz. 3. Konuşma balonundaki cümleyi doğru tamamlayan sözcükleri seçiniz I am your true friend Mehmet. A true friend

Detaylı

WOULD. FUTURE in PAST [1] (geçmişteki gelecek) [past of WILL] He said he would be. She hoped (that) we would com. I thought that he would ref

WOULD. FUTURE in PAST [1] (geçmişteki gelecek) [past of WILL] He said he would be. She hoped (that) we would com. I thought that he would ref WOULD FUTURE in PAST [1] (geçmişteki gelecek) [past of WILL] He said he would be She hoped (that) we would com I thought that he would ref WILLINGNESS (gönüllülük) She would not The car would not POLITE

Detaylı

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.)

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) He is having an exam on Wednesday. (Çarşamba günü sınav oluyor-olacak.) Mary is spending

Detaylı

İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir:

İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir: İngilizce de selamlaşma maksatlı kullanılabilecek pek çok yapı vardır. Bunlar Türkçeleri ile beraber aşağıda verilmektedir: Informal Greetings (Gayri Resmi selamlaşmalar) - Hi. (Merhaba) -Hello. (Merhaba)

Detaylı

1. She traveled the world. a. over b. across c. on d. around. 1. There s a park across the street the hospital. a. of b. to c. from d.

1. She traveled the world. a. over b. across c. on d. around. 1. There s a park across the street the hospital. a. of b. to c. from d. 1. She traveled the world. a. over b. across c. on d. around 1. There s a park across the street the hospital. a. of b. to c. from d. for 1. I am taking some books. a. hers b. her c. to her d. she 1. bottle

Detaylı

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION

A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION 1. Çeviri Metni - 9 Ekim 2014 A LANGUAGE TEACHER'S PERSONAL OPINION Why is English such an important language today? There are several reasons. Why: Neden, niçin Such: gibi Important: Önemli Language:

Detaylı

DENEME SINAVLARI. www.dilkoyayincilik.com

DENEME SINAVLARI. www.dilkoyayincilik.com DENEME SINAVLARI Tüm hakkı saklıdır. 5846 ve 2936 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası Hükümleri gereğince yayıncının yazılı izni olmaksızın bu kitabın tamamı veya bir kısmı elektronik ortam dahil kopya

Detaylı

My Year Manager is Sınıf Müdürüm. P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü

My Year Manager is Sınıf Müdürüm. P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü EMTRAS [Turkish] My Headteacher is Okul müdürüm My Year Manager is Sınıf Müdürüm My Form Tutor is Sınıf öğretmenim My Form is Sınıfım P.E. is on Beden eğitimi dersimin günü I must bring in a T-shirt, shorts

Detaylı

at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a

at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a at Kullanımı: de, da, ye, ya, e, a at İngilizcede zaman edatı olarak saatlerle birlikte kullanılır. - I will see you at 4:15. Seninle saat 4:15'de görüşeceğim. - The plane leaves at six. Uçak saat 6'da

Detaylı

Lesson 24: Prepositions of Time. (in, on, at, for, during, before, after) Ders 24: Zaman Edatları. Zaman Edatlarını Kullanmak

Lesson 24: Prepositions of Time. (in, on, at, for, during, before, after) Ders 24: Zaman Edatları. Zaman Edatlarını Kullanmak Lesson 24: Prepositions of Time (in, on, at, for, during, before, after) Ders 24: Zaman Edatları Zaman Edatlarını Kullanmak Reading (Okuma) I was born in 2000. ( 2000 de doğdum) We work in the garden in

Detaylı

Relative Clauses 1-3

Relative Clauses 1-3 Relative Clauses 1-3 a man who has powerful friends things I like the world which I created the kind of person we need a place that I know something you should know a place where life is simple somebody

Detaylı

1. Did you read this book? No, I didn t. I wish I it. a. read b. can read c. had read d. will read. 1. He will study.

1. Did you read this book? No, I didn t. I wish I it. a. read b. can read c. had read d. will read. 1. He will study. 1. Did you read this book? No, I didn t. I wish I it. a. read b. can read c. had read d. will read 1. He will study. a. until I will come back. b. when I came back. c. when I will come back. d. until I

Detaylı

ingilizce.com-müşterilerle En çok kullanılan Kelime ve Deyimler-Top words and phrases to use with customers

ingilizce.com-müşterilerle En çok kullanılan Kelime ve Deyimler-Top words and phrases to use with customers The Top words and phrases to use with customers Müşterilerle En Çok Kullanılan Kelime ve Deyimler Definitely Kesinlikle Surely Tabii! Kesinlikle Absolutely Muhakkak Kesinlikle Certainly Elbette PHRASES

Detaylı

Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not

Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not Lesson 30: will, will not Ders 30: will, will not Reading (Okuma) I hope you will visit me one day. ( Umuyorum bir gün beni ziyaret edeceksin ) I think your sister will like that cellphone. ( Bence kız

Detaylı

SBS PRACTICE EXAM 4. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 4* 1. Aşağıdaki cümleyi tamamlayan sözcük hangi seçenektedir?

SBS PRACTICE EXAM 4. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 4* 1. Aşağıdaki cümleyi tamamlayan sözcük hangi seçenektedir? SBS PRACTICE EXAM 4 1. Aşağıdaki cümleyi tamamlayan sözcük hangi seçenektedir? 4. Düşünce balonundaki cümleyi doğru tamamlayan sözcüğü seçiniz. You are not a hardworking student, Mike! Jeff is a/an friend.

Detaylı

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

İNGİLİZCE SORU CÜMLELERİ

İNGİLİZCE SORU CÜMLELERİ İNGİLİZCE SORU CÜMLELERİ What are you cooking, Fatma Hanım? What is it, Mrs. Miller? What do you want? What is his name? What have you in your basket? What can I do for you? What is the meaning of Topkapı

Detaylı

Mart Ayı Değerler Eğitimi. Samimiyet

Mart Ayı Değerler Eğitimi. Samimiyet Mart Ayı Değerler Eğitimi Samimiyet Darüşşafaka Orta Okulu Mart Ayı değeri olan Samimiyet değeri kapsamında etkinlik ve paylaşımlar düzenlemiştir. Yabancı diller bölümü; Samimiyet konusuyla ilgili olarak

Detaylı

Industrial pollution is not only a problem for Europe and North America Industrial: Endüstriyel Pollution: Kirlilik Only: Sadece

Industrial pollution is not only a problem for Europe and North America Industrial: Endüstriyel Pollution: Kirlilik Only: Sadece INDUSTRIAL POLLUTION Industrial pollution is not only a problem for Europe and North America Industrial: Endüstriyel Pollution: Kirlilik Only: Sadece Problem: Sorun North: Kuzey Endüstriyel kirlilik yalnızca

Detaylı

Let s, Shall we, why don t. Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım.

Let s, Shall we, why don t. Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım. Let s, Shall we, why don t Let s, let us: Öneri cümlesi başlatır. Let s elim anlamına gelir. Let s play basketball. Haydi basketball oynayalım. Yes, let s. Evet haydi oynayalım. No, let s not. Hayır, oynamayalım.

Detaylı

a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır.

a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır. a) Must: meli malı. Bir eylemin yapılmasının zorunluluğunu belirten must ile ifade edilen kişinin kendi isteğinden kaynaklanmaktadır. Olumlu cümle I must go: Gitmeliyim. (Ben böyle istemiyorum) He must

Detaylı

Lesson 21: Who. Ders 21: Kim

Lesson 21: Who. Ders 21: Kim Lesson 21: Who Ders 21: Kim Reading (Okuma) Who are your friends? (Arkadaşların kimler?) Who is your new boss? (Yeni patronun kim?) Who is your English teacher? (İngilizce öğretmenin kim?) Who was the

Detaylı

STATE OF THE ART. Be Goıng To Functıons (İşlevleri) 1. Planned future actions (Planlanmış gelecek zaman etkinlikleri)

STATE OF THE ART. Be Goıng To Functıons (İşlevleri) 1. Planned future actions (Planlanmış gelecek zaman etkinlikleri) 1. Planned future actions (Planlanmış gelecek zaman etkinlikleri) We use it to express a future decision, intention, or plan made before the moment of speaking (Konuşma anından daha önce düşünülmüş kararlar,

Detaylı

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler İngilizce-İngilizce

bab.la Cümle Kalıpları: Kişisel Dilekler İngilizce-İngilizce Dilekler : Evlilik Congratulations. Wishing the both of you all the happiness in the world. Congratulations. Wishing the both of you all the happiness in the world. Yeni evli bir çifti Congratulations

Detaylı

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden

Lesson 22: Why. Ders 22: Neden Lesson 22: Why Ders 22: Neden Reading (Okuma) Why are you tired? (Neden yorgunsun?) Why is your boss angry? (Patronun neden sinirli?) Why was he late? (Neden geç kaldı?) Why did she go there? (Neden oraya

Detaylı

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be)

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be) İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA İNGİLİZCE GRAMER (+) I was a student. She was a student. They were students. (?) Was I a student? Was she

Detaylı

Phrases / Expressions used in dialogues

Phrases / Expressions used in dialogues TEOG Page 1 Phrases / Expressions used in dialogues Tuesday, November 11, 2014 7:30 PM Teog Sınavı için Cümle Kalıpları ve İfadeler Really? Gerçekten mi? That s a good idea! Bu güzel bir fikir! I am afraid

Detaylı

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016 Mimari olmadan akustik, akustik olmadan da mimarlık olmaz! Mimari ve akustik el ele gider ve ben genellikle iyi akustik görülmek için orada değildir, mimarinin bir parçası olmalı derim. x: akustik There

Detaylı

HIGH SCHOOL BASKETBALL

HIGH SCHOOL BASKETBALL SCHOOLS Bulletin No: 7 (08 December 21 December 2014 ) Page 1 BASKETBALL MIDDLESCHOOL STREETBALL 8B has won the match that it played against 8C and got 3rd place with a a score of 10-9. 8D became the champion

Detaylı

18- UNİTE 1 1- 11- 12- 19- 13- 20- 21- 14- 15- 22- 16- 23- 24- 17- 10-

18- UNİTE 1 1- 11- 12- 19- 13- 20- 21- 14- 15- 22- 16- 23- 24- 17- 10- UNİTE 1 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11-12- 13-14- 15-16- 17-18- 19-20- 21-22- 23-24- 40-41- 42-43- 44-45- 46-25- 26-27- 28-29- 30-31- 32-33- 34-35- 36-37- 38-39- 47-48- 49-50- 51-52- 53-54- 55-56- 57-58-

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 İNGİLİZCE Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

BBC English in Daily Life

BBC English in Daily Life İçindekiler Lesson one - Ders 1:... 2... 2 Lesson Two - Ders 2:... 2... 3 Lesson Three - Ders 3:... 3... 3 Lesson Four - Ders 4:... 4... 4 Lesson Five - Ders 5:... 4... 4 Lesson Six - Ders 6:... 5... 5

Detaylı

8. SINIF YABANCI DİL TESTİ A

8. SINIF YABANCI DİL TESTİ A İNGİLİZCE 1-8. sorularda boş bırakılan yerlere uygun gelen kelime ya da ifadenin bulunduğu 1. She is very... She does everything just for herself. She doesn t care about others. 4. Burak :. because I don

Detaylı

Y KUŞAĞI ARAŞTIRMASI. TÜRKİYE BULGULARI: 17 Ocak 2014

Y KUŞAĞI ARAŞTIRMASI. TÜRKİYE BULGULARI: 17 Ocak 2014 Y KUŞAĞI ARAŞTIRMASI TÜRKİYE BULGULARI: 17 Ocak 2014 Yönetici Özeti Bu araştırma, 2025 yılında iş dünyasının yüzde 25 ini oluşturacak olan Y Kuşağı nın iş dünyasından, hükümetten ve geleceğin iş ortamından

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 6. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 6. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 İNGİLİZCE Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

SBS PRACTICE TEST 3. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 3*

SBS PRACTICE TEST 3. Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 3* SBS PRACTICE TEST 3 1. Konuşma balonunda sorulan soruya karşılık resme göre verilebilecek doğru yanıt hangi seçenektedir? What s Bob doing now? 3. Verilen cümledeki boşluğa tamamlayan ifadeyi seçeneklerden

Detaylı

Lesson 20: Where, when. Ders 20: Nerede, ne zaman

Lesson 20: Where, when. Ders 20: Nerede, ne zaman Lesson 20: Where, when Ders 20: Nerede, ne zaman Reading (Okuma) Where is the City Hall? (Belediye binası nerede?) Where are you now? (Şu an neredesin?) Where is he working? (Nerede çalışıyor?) Where did

Detaylı

Sick at school. (Okulda hasta) Turkish. List of characters. (Karakter listesi) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher.

Sick at school. (Okulda hasta) Turkish. List of characters. (Karakter listesi) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher. (Okulda hasta) List of characters (Karakter listesi) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Leyla, hasta kız) (Hasta kızın arkadaşı) (Sınıf öğretmeni) (Hemşire) Girl with bike rider

Detaylı

Lesson 19: What. Ders 19: Ne

Lesson 19: What. Ders 19: Ne Lesson 19: What Ders 19: Ne Reading (Okuma) What is it? (O nedir?) What is your name? (İsmin nedir?) What is the answer? (Cevap nedir?) What was that? (O neydi?) What do you want? (Ne istersin?) What did

Detaylı

Lesson 18 : Do..., Don t do... Ders 18: yap, yapma

Lesson 18 : Do..., Don t do... Ders 18: yap, yapma Lesson 18 : Do..., Don t do... Ders 18: yap, yapma Reading (Okuma) Walk on this road. (Bu yoldan yürü.) Write an email to me. (Bana bir e-posta yaz.) Dance on the stage! (Sahnede dans et!) Good night,

Detaylı

Lesson 41: may, might, might not. Ders 41: -ebilmek, might, might not

Lesson 41: may, might, might not. Ders 41: -ebilmek, might, might not Lesson 41: may, might, might not Ders 41: -ebilmek, might, might not Reading (Okuma) You may have a seat. ( Oturabilirsin. ) May I borrow your book? ( Kitabını ödünç alabilir miyim?) The taxi fee may be

Detaylı

2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Haydar Akçelik Kız Teknik ve Meslek Lisesi 9. Sınıf İngilizce Dersi A Grubu Soruları A

2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Haydar Akçelik Kız Teknik ve Meslek Lisesi 9. Sınıf İngilizce Dersi A Grubu Soruları A 2013-2014 ğitim Öğretim Yılı Haydar kçelik Kız Teknik ve Meslek Lisesi 9. Sınıf İngilizce ersi Grubu Soruları 1-2-3-4-5. soruları aile ağacına göre cevaplandırınız 7- (1) Jennifer (2) nice clothes (3)

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YARIMBAĞ İLKOKULU 3/ A SINIFI İNGİLİZCE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YARIMBAĞ İLKOKULU 3/ A SINIFI İNGİLİZCE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EKİM 12-1 EKİM 201 UNIT 1 WHEEL OF FORTUNE EYLÜL 28 EYLÜL -09 EKİM 2015 2015 201 ÖĞRETİM YILI YARIMBAĞ İLKOKULU 3/ A SINIFI İNGİLİZCE DERSİ LENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 4 2 Asking for permission Giving

Detaylı

WINKLER POOL MANAGEMENT

WINKLER POOL MANAGEMENT WINKLER POOL MANAGEMENT Maryland ve Virginia eyaletlerindeki Winkler Pool Yönetimi 2014 yazında Work and Travel öğrencilerine can kurtaran olarak iş imkanı sunuyor! Siz de 2014 yazınızı Amerika nın en

Detaylı

A mysterious meeting. (Esrarengiz bir toplantı) Turkish. List of characters. (Karakterlerin listesi) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Esrarengiz bir toplantı) Turkish. List of characters. (Karakterlerin listesi) Khalid, the birthday boy (Esrarengiz bir toplantı) List of characters (Karakterlerin listesi) Khalid, the birthday boy (Halit, doğum günü olan oğlan) Leila, the mysterious girl and phone voice (Leyla, esrarengiz kız ve telefon

Detaylı

Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement

Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement TURKISH Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement Female 1: Bebeğim yakında doğacağı için bütçemi gözden geçirmeliyim. Duyduğuma göre, hükümet tarafından verilen Baby Bonus ödeneği yürürlükten kaldırıldı.

Detaylı

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HEADLINE: How many minutes a day do you or someone else walk your dog? 0 minutes 13% 1-19 minutes 24% 20-39 minutes

Detaylı

Lesson 40: must, must not, should not. Ders 40: gereklilik(olumlu), gereklilik(olumsuz), tavsiye edilen gereklilik(olumsuz)

Lesson 40: must, must not, should not. Ders 40: gereklilik(olumlu), gereklilik(olumsuz), tavsiye edilen gereklilik(olumsuz) Lesson 40: must, must not, should not Ders 40: gereklilik(olumlu), gereklilik(olumsuz), tavsiye edilen gereklilik(olumsuz) Reading (Okuma) You must answer all the questions. ( Tüm sorulara cevap vermelisin.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 İNGİLİZCE Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

Lesson 45: -er, more, less Ders 45: -er, more, less

Lesson 45: -er, more, less Ders 45: -er, more, less Lesson 45: -er, more, less Ders 45: -er, more, less Reading (Okuma) Jason is more active than Kevin in the class. ( Jason sınıfta Kevin den daha aktif.) This cellphone is cheap, but that one is cheaper.

Detaylı

ÜNİTE 3 TO BE FORM YABANCI DİL I BATURAY ERDAL İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 3 TO BE FORM YABANCI DİL I BATURAY ERDAL İÇİNDEKİLER HEDEFLER TO BE FORM İÇİNDEKİLER To Be Form (am, is, are) Positive Statements (Olumlu Cümleler) Negative Statements (Olumsuz Cümleler) Question Form ( Soru Biçimi) Usage ( To Be Kullanımı) BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN

Detaylı

Bedava İngilizce Seviye Tespit Sınavı İngilizce seviye tespit sınavı İngilizce seviye tespit sınavı İngilizce seviye tespit sınavımız

Bedava İngilizce Seviye Tespit Sınavı İngilizce seviye tespit sınavı İngilizce seviye tespit sınavı İngilizce seviye tespit sınavımız Bedava İngilizce Seviye Tespit Sınavı ile İngilizce Seviyenizi Öğrenin! İngilizce seviye tespit sınavı, sorulara vermiş olduğunuz cevaplara göre seviyenizi tespit etmenize yardımcı olmak üzere hazırlanmış

Detaylı

Kısaltılmış biçimi: Olumlu cümlelerde ('ll) Olumsuz cümlelerde: (Won't) A WILLINGNESS (İsteklilik) PROMISE (Vaad):

Kısaltılmış biçimi: Olumlu cümlelerde ('ll) Olumsuz cümlelerde: (Won't) A WILLINGNESS (İsteklilik) PROMISE (Vaad): Gelecek zamanın (Future Tense) yardımcı fiili olarak kullanılmasının yanısıra Modal Yardımcı olarak İSTEKLİLİK (WILLINGNESS), PROMISE (Vaad) POLITE REQUEST AND OFFER (Kibar istek ve ikram), STRONG DETERMINATION

Detaylı

ÜNİTE 7 QUANTIFIERS (2) İÇİNDEKİLER HEDEFLER YABANCI DİL I. Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much

ÜNİTE 7 QUANTIFIERS (2) İÇİNDEKİLER HEDEFLER YABANCI DİL I. Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much QUANTIFIERS (2) BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ İÇİNDEKİLER Quantifiers: - lots of - a lot of - several - a bit - How many - How much HEDEFLER YABANCI DİL I Bu ünitede amaçlanan kazanımlar;

Detaylı

Lesson 50: if, because, when. Ders 50: eğer, çünkü, sırasında/-dığında

Lesson 50: if, because, when. Ders 50: eğer, çünkü, sırasında/-dığında Lesson 50: if, because, when Ders 50: eğer, çünkü, sırasında/-dığında Reading (Okuma) If it rains, I ll stay here. ( Eğer yağmur yağarsa, burada kalacağım. ) We can go on a picnic if you want. ( Eğer Istersen

Detaylı

DIPTEKI BEN. MERVE Efendim aşkım Yes darling! BORA Nerdesin bir tanem? Where are you darling?

DIPTEKI BEN. MERVE Efendim aşkım Yes darling! BORA Nerdesin bir tanem? Where are you darling? DIPTEKI BEN Efendim aşkım Yes darling! Nerdesin bir tanem? Where are you darling? On dakika sonra yanındayım I will be there ten minute later. Tamam hayatım Ok love! Hakancığım Herkes halinden memnun,

Detaylı

From the Sabiha Gokçen Airport to the Zubeydehanim Ogretmenevi, there are two means of transportation.

From the Sabiha Gokçen Airport to the Zubeydehanim Ogretmenevi, there are two means of transportation. 1: To Zübeyde Hanım Öğretmenevi (Teacher s House) ---- from Sabiha Gökçen Airport Zübeyde Hanım Öğretmen Evi Sabiha Gökçen Airport From the Sabiha Gokçen Airport to the Zubeydehanim Ogretmenevi, there

Detaylı

Lesson 29: "It" in Various Usages. Ders 29: "It" Zamirinin Farklı Kullanımları

Lesson 29: It in Various Usages. Ders 29: It Zamirinin Farklı Kullanımları Lesson 29: "It" in Various Usages Ders 29: "It" Zamirinin Farklı Kullanımları Reading (Okuma) What time is it now? It s eight thirty. (Şu an saat kaç? Sekiz buçuk.) What day of the week is it today? It

Detaylı

Present continous tense

Present continous tense Present continous tense This tense is mainly used for talking about what is happening now. In English, the verb would be changed by adding the suffix ing, and using it in conjunction with the correct form

Detaylı

Helping you to live more independently. Insanlari ve bagimsiz yasami destekleme. Daha bagimsiz yasamak için size yardim ediyor

Helping you to live more independently. Insanlari ve bagimsiz yasami destekleme. Daha bagimsiz yasamak için size yardim ediyor The Supporting People Logo Insanlari ve bagimsiz yasami destekleme The Supporting People Door in Watermark The Supporting People Introduction Helping you to live more independently Daha bagimsiz yasamak

Detaylı

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır:

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Her bir sınıf kontenjanı YALNIZCA aşağıdaki koşullara uyan öğrenciler

Detaylı

TEST - 1 İNGİLİZCE. 10. Verilen ifadelere göre hangi seçenekteki kişiden bahsediliyor? What s your friend like?

TEST - 1 İNGİLİZCE. 10. Verilen ifadelere göre hangi seçenekteki kişiden bahsediliyor? What s your friend like? FRIENDSHIP KONU TESTİ 8.Sınıf TEST: 1 1, 2 ve 3. sorularda verilen resimlere göre uygun gelen seçeneği bulunuz. 4. soruda verilen cümleyi ifade eden görsel hangi seçenektedir? 1. 4. Arda is a generous

Detaylı

Enka 26 Bahçeşehir Yıldızları 74

Enka 26 Bahçeşehir Yıldızları 74 Newsletter No: 7 ( 04 18 January, 2016 ) Page 1 BASKETBALL ENKA SPORTS (CLUB) Little club basketball team lost their first match against their strong rival in Group C. Enka 26 Bahçeşehir Yıldızları 74

Detaylı

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Size iş imkanı sağlayacak bir sertifikaya mı ihtiyacınız var? Dünyanın önde gelen İngilizce sınavı TOLES, Hukuk İngilizcesi becerilerinin

Detaylı

İNGİLİZCE AİLE VE AKRABA BİREYLERİ, SOY AĞACI (FAMILY AND RELATIVE INVIDUALS, FAMILY TREE)

İNGİLİZCE AİLE VE AKRABA BİREYLERİ, SOY AĞACI (FAMILY AND RELATIVE INVIDUALS, FAMILY TREE) İNGİLİZCE AİLE VE AKRABA BİREYLERİ, SOY AĞACI (FAMILY AND RELATIVE INVIDUALS, FAMILY TREE) İngilizcede aile ve akraba bireylerinin tanıtımı ve soy ağacı konu anlatımı örneklerini öğreneceğiz. Ayrıca ailenizi

Detaylı

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 11 MAYIS 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF II. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 11 MAYIS 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF II. DÖNEM ORTAK (MAZERET) SINAVI 11 MAYIS 2014 Saat: 11.20 Y 1-8. sorularda boş bırakılan yere uygun gelen seçeneği işaretleyiniz. 1. oss : If you work for us, you ll have job security.

Detaylı

"IF CLAUSE KALIPLARI"

IF CLAUSE KALIPLARI "IF CLAUSE KALIPLARI" am / is / are doing have / has done can / have to / must / should be to do was / were did, was / were to do was / were doing had to do should do had done had been doing had had to

Detaylı

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet ÖNEMLİ BAĞLAÇLAR Bu liste YDS için Önemli özellikle seçilmiş bağlaçları içerir. 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet Bu doküman, YDS ye hazırlananlar için dinamik olarak oluşturulmuştur. 1. although

Detaylı

İNGİLİZCE. My Daily Routine. A) It's one o'clock. It s on Monday. Zeka Küpü Yayınları

İNGİLİZCE. My Daily Routine. A) It's one o'clock. It s on Monday. Zeka Küpü Yayınları 5. SINIF My Daily Routine 1. 3. UNIT-1 TEST-1 do you go to school? At 8.30 Sevgi Ýlhan Saati ifade eden seçenek aşağıdakilerden hangisidir? A) Where B) Who C) What time D) What 4. A) It's one o'clock.

Detaylı

Lesson 17: can, cannot, can..? Ders 17: yapabilmek, yapamamak,?

Lesson 17: can, cannot, can..? Ders 17: yapabilmek, yapamamak,? Lesson 17: can, cannot, can..? Ders 17: yapabilmek, yapamamak,? Reading (Okuma) I can walk. (Yürüyebilirim.) He can write an email. (Bir e-posta yazabilir.) You can dance. (Dans edebilirsin.) They can

Detaylı

The Australian Aborigines have lived in Australia for over 40,000 years. Avustralyalı Aborjinler 40,000 yıldan fazladır Avustralya da yaşamaktadırlar.

The Australian Aborigines have lived in Australia for over 40,000 years. Avustralyalı Aborjinler 40,000 yıldan fazladır Avustralya da yaşamaktadırlar. İş Hayatı İçin İngilizce Dersi 1. Hafta Çevirileri ABORIGINES 'Aborigines' are the first or original inhabitants of a country. First: ilk Inhabitant: Yerli, yerleşik Country: Ülke Aborjinler, bir ülkenin

Detaylı

1. The Browns are coming bus. a. by b. with c. in d. on. 1. She doesn t have money. a. many b. much c. no d. very. 1. George enjoys in the sea.

1. The Browns are coming bus. a. by b. with c. in d. on. 1. She doesn t have money. a. many b. much c. no d. very. 1. George enjoys in the sea. 1. The Browns are coming bus. a. by b. with c. in d. on 1. She doesn t have money. a. many b. much c. no d. very 1. George enjoys in the sea. a. from swimming b. swim c. to swim d. swimming 1. Can you

Detaylı

LITTLE STAR-YOUNG CROSS TEAMS

LITTLE STAR-YOUNG CROSS TEAMS SCHOOLS Bulletin No: 8 ( 22 December 2014 11 January 2015 ) Page 1 TRACK&FIELD We organized District Atatürk Cross Races on Wednesday, 24 December. Primary school, middle and high school attended this

Detaylı

4. S n f. Bu konuflman n geçti i resim afla - dakilerden hangisidir? name is Engin. Konuflmay resme göre tamamlayan ifade afla dakilerden hangisidir?

4. S n f. Bu konuflman n geçti i resim afla - dakilerden hangisidir? name is Engin. Konuflmay resme göre tamamlayan ifade afla dakilerden hangisidir? NG L ZCE 4. S n f Adı - Soyadı:... Numarası:... Sınıfı:... TALKING ABOUT CLASSROOM RULES, GREETINGS, SUBJECT PRONOUNS Test 1 1. 5. Good night Ahmet. Good night Mehmet. Bu konuflman n geçti i resim afla

Detaylı

BBC English in Daily Life

BBC English in Daily Life İçindekiler Lesson one - Ders 1:... 2... 2 Lesson Two - Ders 2:... 2... 3 Lesson Three - Ders 3:... 3... 4 Lesson Four - Ders 4:... 4... 5 Lesson Five - Ders 5:... 5... 6 Lesson Six - Ders 6:... 6... 7

Detaylı

Işık, bu topraklardan bir kez daha yükselsin diye

Işık, bu topraklardan bir kez daha yükselsin diye Değerli Meslektaşlarımız, Dear Colleagues, TAVCAM, siz dostlarımızın bildiği gibi, bir aile kuruluşu olup 1979 yılından beri aydınlatma sektöründe size ve ülkemize hizmet etmenin huzuru içinde yoluna devam

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ İNGİLİZCE II İLH 418 8 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

Lesson 35: Gerund 2 Ders 35: İsim-fiil 2

Lesson 35: Gerund 2 Ders 35: İsim-fiil 2 Lesson 35: Gerund 2 Ders 35: İsim-fiil 2 Reading (Okuma) His job is driving a bus. ( Onun hobisi otobüs sürmek. ) Thank you for choosing my lesson. ( Benim dersimi seçtiğiniz için teşekkür ederim. ) Her

Detaylı

Choreography Notes for: Usta-Çırak 2014 Schadia, all rights reserved

Choreography Notes for: Usta-Çırak 2014 Schadia, all rights reserved 5 4 Usta-Çırak Usta sen ol bu sefer çırağın ben. Yaklaşa yaklaşa mesafe kalmadı. Dünden hazırız ama cesaret olmalı Sen bana aşık ben sana aşık Ne duruyoruz ki başlasak artık? Seni çözmek için alt yazı

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

1. Ne zaman yapılacağı kesin belli olan veya gelecekte yapmaya niyet ettiğimiz işleri anlatırken:

1. Ne zaman yapılacağı kesin belli olan veya gelecekte yapmaya niyet ettiğimiz işleri anlatırken: Nerelerde Kullanılır: 1. Ne zaman yapılacağı kesin belli olan veya gelecekte yapmaya niyet ettiğimiz işleri anlatırken: My father is going to buy me a bike. (Babam bana bisiklet alacak.) The teachers are

Detaylı

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU BOLU HALKIN EGITIMINI GELISTIRME VE DESTEKLEME DERNEGI TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN YAYGINLAŞTIRMA FAALİYETLERİ - TURKİYE Bolu Halkın Egitimini Gelistirme ve Destekleme

Detaylı

Lesson 33: Interrogative forms of be going to, be + verb~ing for expressing near future

Lesson 33: Interrogative forms of be going to, be + verb~ing for expressing near future Lesson 33: Interrogative forms of be going to, be + verb~ing for expressing near future Ders 33: Yakın gelecekten bahsederken be going to, be + verb~ing kalıplarının soru zamiri formları Reading (Okuma)

Detaylı

I WOULD come to the party but... You He,She,It We They

I WOULD come to the party but... You He,She,It We They İsteklilik (willingness), kararlılık (determination), istek (request) ikram - teklif (offer), red (refusal) ve geçmişte alışkanlık (habit in the past) ifade eder. A WILLINGNESS - DETERMINATION (isteklilik

Detaylı

"cozum.zekakupuyayinlari.com.tr" web adresinden cevap anahtarı linkine tıklayarak doğru, yanlış ve netinizi hesaplayabilirsiniz.

cozum.zekakupuyayinlari.com.tr web adresinden cevap anahtarı linkine tıklayarak doğru, yanlış ve netinizi hesaplayabilirsiniz. "cozum.zekakupuyayinlari.com.tr" web adresinden cevap anahtarı linkine tıklayarak doğru, yanlış ve netinizi hesaplayabilirsiniz. İNGİLİZCE 4. 1. Merkezi Yazılı 1 While we... on the street, a thief... to

Detaylı

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE (Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com Simple Past Tense Verbs

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE (Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com Simple Past Tense Verbs İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE (Dİ Lİ GEÇMİŞ ZAMAN) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA SIMPLE PAST TENSE (+) I went to school yesterday. She made the beds last night. They liked coffee. (?) Did you go to school?

Detaylı

Learn how to get started with Dropbox: Take your stuff anywhere. Send large files. Keep your files safe. Work on files together. Welcome to Dropbox!

Learn how to get started with Dropbox: Take your stuff anywhere. Send large files. Keep your files safe. Work on files together. Welcome to Dropbox! Learn how to get started with Dropbox: 1 2 3 4 Keep your files safe Take your stuff anywhere Send large files Work on files together Welcome to Dropbox! 1 Keep your files safe Dropbox lets you save photos,

Detaylı

Aşk hayatımızın en güzel şeyi. İşte İngilizce de aşk üzerine söylenmiş çok güzel sözler ve onların çevirileri.

Aşk hayatımızın en güzel şeyi. İşte İngilizce de aşk üzerine söylenmiş çok güzel sözler ve onların çevirileri. Sevgili dostlar, Aşk hayatımızın en güzel şeyi. İşte İngilizce de aşk üzerine söylenmiş çok güzel sözler ve onların çevirileri. Aşk tadında yaşamanız dileğimizle I love you! > Seni I love you more than

Detaylı

BASIC IRREGULAR VERBS 1-5

BASIC IRREGULAR VERBS 1-5 BASIC IRREGULAR VERBS 1-5 He was the best of us all. She was mine, and we were sweethearts. My travels to Afghanistan began many, many years ago. They drove at night or in the early morning to avoid air

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü Possessive Endings In English, the possession of an object is described by adding an s at the end of the possessor word separated by an apostrophe. If we are talking about a pen belonging to Hakan we would

Detaylı

Lesson 27: Prepositions of Direction (from, to, into, onto, away from) Ders 27: Yön Edatları Yön Edatlarını Kullanmak.

Lesson 27: Prepositions of Direction (from, to, into, onto, away from) Ders 27: Yön Edatları Yön Edatlarını Kullanmak. Lesson 27: Prepositions of Direction (from, to, into, onto, away from) Ders 27: Yön Edatları Yön Edatlarını Kullanmak. Reading (Okuma) I come from Austria. ( Avusturya dan geliyorum.) Last summer, I went

Detaylı

RELATIVE CLAUSES. A) DEFINING RELATIVE CLAUSES: Bir ismi tanımlayarak tam olarak kimden yada neden bahsedildiğini ifade eder.

RELATIVE CLAUSES. A) DEFINING RELATIVE CLAUSES: Bir ismi tanımlayarak tam olarak kimden yada neden bahsedildiğini ifade eder. RELATIVE CLAUSES A) DEFINING RELATIVE CLAUSES: Bir ismi tanımlayarak tam olarak kimden yada neden bahsedildiğini ifade eder. Politicians who tell lies are odious. I will lend you the book that changed

Detaylı