ÜRETİMDE KALİTE KONTROL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜRETİMDE KALİTE KONTROL"

Transkript

1

2 ÜRETİM VE PAZARLAMA ÜRETİMDE KALİTE KONTROL Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; ÜRETİMDE KALİTE KONTROL 1.1. Kalite Yönetimini, 1.2. Mal ve Hizmetin Kalitesini Etkileyen Başlıca Özellikler/Kalitenin Boyutlarını, 1.3. Kalite Kontrolün İşletme Fonksiyonlarını, 2. Kalitesizliğin Sonuçlarını Öğrenebileceksiniz.

3 ÜRETİMDE KALİTE KONTROL 3 İçindekiler ÜRETİMDE KALİTE KONTROL Kalite Yönetimi Mal ve Hizmetin Kalitesini Etkileyen Başlıca Özellikler/Kalitenin Boyutları Kalite Kontrolün İşletme Fonksiyonları Kalitesizliğin Sonuçları

4 ÜRETİM VE PAZARLAMA ÜRETİMDE KALİTE KONTROL Rekabetin hızla arttığı günümüzde işletmeler ayakta kalabilmek için yeni yönetim anlayışlarına yönelmekte ve bu sayede var olma savaşını kazanmakta, bu anlayışları benimsemeyen işletmeler ise yok olmaya mahkum olmaktadır. İşte tamda bu noktada müşteri memnuniyetini her şeyin üzerinde tutan Toplam Kalite Yönetimi felsefesini benimseyen işletmeler büyük bir rekabet avantajı kazanarak faaliyetlerini sürdürebilme fırsatını yakalamaktadır. İşletmeler varlıklarını sürdürebilmeleri için kaliteli ürün ve hizmet sunmak yanında, maliyetleri düşürmek ve sürekli gelişmeyi de sağlamak durumundadırlar. Bunu sağlayan en önemli yaklaşımda da toplam kalite yönetimidir. Toplam kalite yönetiminin, diğer yönetim tekniklerinden en büyük farkı; her çeşit organizasyonu daha mükemmele götürebilecek bir yönetim sistemi olarak evrensel bir kabul görmesidir. Bu felsefe her çeşit organizasyona uygulanabilmektedir. Biz bu bölümde Toplam Kalite Yönetimi felsefesinden ziyade yoğun olarak müşteri ve üretici bakış açısıyla kalite kavramı, özellikleri ve üretim aşamasında kalite kontrol konuları üzerinde duracağız. Kalite; Başarı ve Rekabet unsurudur!

5 ÜRETİMDE KALİTE KONTROL 5 kalitenin farklı bakış açılarına göre tanımları ihtiyaçları karşılama yeteneği bir ürünün müşteri ihtiyacını karşılama dercesi kullanıma uygunluk isteklere uygunluk ilk seferde doğrusunu yapma kabul edilebilir bir maliyete sahip mükemmellik derecesi belli bir ürünün tasarım ve özelliklere uygunluk derecesi 1.1. Kalite Yönetimi Kalite Yönetimi, mallar ve hizmetler müşterilere sunulmadan çok önce başlar. Bir üretim sisteminin başlangıcında hammaddeler, işletme malzemeleri vb. kullanılmadan önce, kaliteli olduğundan emin olunmalıdır. Malzemeler; sağlamlık, ebat, renk, parlaklık, görünüm, kimyasal yapı, ağırlık vd. karakteristikler gibi özellikleri karşılamalıdır. Malzemeler üretim sürecinde işlendikçe, işlemlerin istendiği gibi gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek için, üretimi kısmen tamamlanan malların (yarı mamüllerin) kalitesi kontrol edilmektedir. Nihai mallar/tamamlanmış ürünler ve hizmetler de kabul edilebilirlik açısından muayene edilir. Kalite yönetiminin bu faaliyetleri; tedarikçileri, üretimi ve müşterileri kapsayan geniş bir yelpazedir.

6 ÜRETİM VE PAZARLAMA Girdiler Dönüşüm süreci Çıktılar kabul testleri kontrol şemaları kabul testleri Girdilerin Kalitesi Üretim sistemlerinde kalite kontrol Yarı-mamullerin Kalitesinin Kontrolü Mallar veya hizmetler, müşteriler kaliteli dedikleri taktirde kalitelidir. Bu mallar veya hizmetler, müşterilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılıyorsa, müşterilerce kaliteli olarak nitelendirilecektir. Kötü tasarım veya kötü üretimden dolayı müşteri ihtiyaç ve beklentileri karşılanamıyorsa, bu mallar veya hizmetler, kalitesiz olarak nitelendirilir. Müşteri; parça veya hammadde satın alan bir imalatçı, satmak için mal alan bir perakendeci veya perakendeciden mal veya hizmet satın alan bir tüketici olabilir. Müşterilerin ihtiyaçları farklı olduğu için, satın aldıkları mallardaki kalite beklentileri de farklıdır. Bundan dolayı, kalitenin kullanıma uygunluk tarifi genel kabul görmektedir. Kaliteyi üreticiler ve müşteriler açısından ele almak daha iyi anlamak için faydalı olabilir. Aşağıda ki şekilde bu durum şematik olarak gösterilmiştir.

7 ÜRETİMDE KALİTE KONTROL 7 Kalite anlam şeması Mal ve Hizmetin Kalitesini Etkileyen Başlıca Özellikler/Kalitenin Boyutları Kalite, bazen malın sınıfı/derecesi ile ilgilidir. Örneğin; A sınıfı yumurta, B sınıfı fındık vb. gibi. Bazen malzeme, işçilik veya özel durumlarla ilgilidir. Su geçirmez, el yapımı ayakkabı, çam kokulu temizlik maddesi vb. gibi. Bazen de fiyatlarla ilgilidir; Ucuz ve pahalı gibi. Müşteriler için malın veya hizmetin belirli yönleri önemlidir; bundan dolayı, müşteriler için bu özellikleri kapsayan mal ve hizmet, kaliteli olarak kabul edilecektir. Gerçekten, müşteri açısından kalite, bir mal veya hizmetin sadece bir yönüne ait olmayıp, farklı boyutlarıyla ilgilidir. Maldan-mala veya maldanhizmete farklılık göstermekle beraber, genellikle kalitenin boyutları aşağıdaki şekilde belirtilebilir.

8 ÜRETİM VE PAZARLAMA Performans; Bir mal veya hizmetin ana karakteristikleridir. Mesela, bir otomobilin yol tutuşu, yakıt sarfiyatı (mal); periyodik bakımın uygun fiyata yapılması, servisteki elemanların çabukluğu ve nezaketi (hizmet). Özellikler; Ana özelliklere eklenen ekstra kalemlerdir. Mesela, bir otomobile stereo CD sisteminin veya deri koltuk ve koltuk ısıtma sisteminin ilavesi. Güvenilirlik; Bir malın beklenen bir sürede normal bakımla çalışma ihtimalidir. Mesela, bir TV, tamir edilmeden 5 sene çalışması gibi. Dayanıklılık; Bir mal veya hizmetin faydalı ömrü. Bir malın, tamir edilinceye/değiştirilinceye kadar olan ömrü. Örneğin; bir otomobilin tamir gerektirmeden yapabileceği km. Uygunluk; Bir malın veya hizmetin önceden belirlenmiş standartları karşılama derecesidir. Uygunluk, bir mal veya hizmetin, müşteri beklentilerini ne kadar karşılayacağını gösterir. Servis İmkanları/Satış Sonrası Servis; Tamir kolaylığı, tamir hızı, tamir personelinin nezaketi ve yeterliliği. Estetik; Bir malın görünüşü, hissedilişi, kokusu, tadı veya sesi. Güvenlik; Bir malın müşteriyi yaralamaması ve zarar vermemesi garantisi. Özellikle otomobiller ve elektrikli cihazlar için önemlidir. Diğer algılamalar; Marka, reklam, şöhret vb. şekilde kalitenin endirekt değerlendirilmesi. Kalite, büyük ölçüde müşterinin algılanmasıyla ilgilidir; dolayısıyla, müşterilerin davranışı çok önemlidir. Genellikle hizmet işletmelerinde personelin ilgi, nezaket, dürüstlük ve sorumluluğu, müşteriler üzerinde firmanın kalitesi ile ilgili olumlu imaj oluşturur.

9 ÜRETİMDE KALİTE KONTROL Kalite Kontrolün İşletme Fonksiyonları Tasarım kalitesi Üretime başlamadan önce ürüne ilişkin maliyet-kalite, performans, kalite, güvenirlik-kalite standartlarının, üretim sırasında belirecek kalite sorunlarını ortadan kaldıracak şekilde oluşturulmasıdır. Gelen malzeme kalitesi Üretimde kullanılacak her türlü malzeme, hammadde ve yarı mamulün önceden belirlenmiş kalite özelliklerine uyanlarının geçişi yapılarak kabulü gerçekleştirilir. Mamul kalitesi İmalat işlemlerinin başlangıcından nihai ürünün ortaya çıkışına kadar devam eden süreç içerisinde kusurlu parçaların üretim kaynağında önüne geçmek ve kalite özelliklerinden sapmaları önlemek amacıyla sürdürülen kontrolleri içerir. Süreç kalitesi Ürün kalite karakteristiklerinde yapılabilecek iyileştirmelerin belirlenmesi ve ürün-kalite sürecinde ki kusurların nedenlerinin araştırılmasına yönelik kontrollerdir. Tasarım safhası, kalite seviyesinin başlangıç noktasıdır. Tasarım, bir mal veya hizmetin ebat, şekil ve yer gibi özel karakteristikleriyle ilgili kararları içerir. Mallar ve hizmetler, müşterilerin farklı ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için özellikle farklı şekilde tasarlanırlar. Tasarım kalitesi, bir mal veya hizmetin tasarımının, pazarın taleplerini karşılama derecesini ifade eder. Tasarım kalitesinin tatminkar olması için, müşteri taleplerinin açıkça anlaşılması gerekir. Böylece tasarımcılar, bir mal veya hizmete belirli özellikleri ilave

10 ÜRETİM VE PAZARLAMA ederler veya etmezler. Örneğin; günümüzde çok çeşitli model otomobil vardır. Bunların boyutları, görünüşü, kapı adedi, yakıt sarfiyatı, konforu, üretiminde kullanılan malzemeler vb. farklıdır. Bu farklılıklar, tasarımcıların tercihini, bu tercihler de tasarım kalitesini gösterir. Tasarım kararları; müşteri isteklerini, üretim veya hizmet imkanlarını, güvenlik ve sorumluluğu, maliyetler vb. konuları dikkate almalıdır. Uygunluk Kalitesi Malların veya hizmetlerin, tasarımcıların arzusuna uygunluk derecesi olarak ifade edilir. Buna; kullanılan araçların niteliği, çalışanların beceri, eğitim ve motivasyonları, tasarımın üretime uygunluğu, istenen uygunluğa ulaşmak için kontrol süreci ve gerektiğinde düzeltmelerin yapılması vb. durumlar etki eder. Kalite, bir mal satıldığında veya bir hizmet yapıldığında durmaz. Kullanım kolaylığı ve kullanım talimatları da önemlidir. Bunlar, bir malın istenildiği şekilde kullanılabileceğini ve fonksiyonunu uygun ve emniyetli şekilde yerine getireceğini garanti etmez. Ancak, kullanım talimatına uyulursa, emniyetli kullanım söz konusu olabilir. Firmalar, cihazların kullanılması sonucundaki yaralanmaların, genellikle kullanıcı hatasından ileri geldiğini iddia ederler. El kitabı/kullanım kılavuzu/prospektüs okuma alışkanlığımız pek olmadığı için, bu çeşit yanlış kullanımların sebep olduğu yaralanmalara veya cihaz arızalarına ülkemizde sıkça rastlanmaktadır. Aynı konuya hizmetlerde de rastlanır. Müşteriler, hastalar, müvekkiller vd. ne yapacakları/yapmayacakları konularında açıkça bilgilendirilmelidir. Mesela, doktor, hastasına ilaçlarını ne zaman, ne miktarda alacağını anlatmazsa; avukat müvekkiline itirazı kaç gün içinde yapması gerektiğini söylemeyi unutursa, tamiri çok zor sonuçlar ortaya çıkabilir. Üretilen malların kullanım kılavuzlarında ki şekiller ve metinler anlaşılır olmalı, yanlış kullanım halinde

11 ÜRETİMDE KALİTE KONTROL 1 ne yapılacağı (örneğin; gözlerin yıkanması, hemen doktora gidilmesi vb. durumlar) açıkça yazılmalıdır. Bazen Uygunluk kalitesi, bir işlemle ilgilidir ve kullanım hatası dışında, üretici hatasından da olabilir. Kullanımda %100 başarıya gerçek hayatta pek sık rastlanmaz. Örneğin; otomatik para çekme makineleri (ATM), zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı, fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremezler. Bu sebeplerin belirlenmesi ve bankaların hataları azaltma/yok etme yoluna gitmeleri gerekir. 2. KALİTESİZLİĞİN SONUÇLARI Yöneticilerin, üretilen mal veya hizmetlerin kalitesinin, organizasyonu çeşitli şekillerde etkileyeceğine dikkat etmeleri ve bunları kalite güvence programı çerçevesinde değerlendirmeleri uygun olacaktır. Aşağıda kalitenin, organizasyonu başlıca etkileme yolları belirtilmiştir; İşi kaybetme Sorumluluk Verimlilik Maliyetler Kötü tasarım, hatalı mal veya hizmet iş kaybına sebep olabilir. Kaliteye gereken önemin verilmemesi, firmaların imajını zedeleyebilir ve pazar paylarını düşürebilir. Veya bir işletme, bir kamu kuruluşu ise, bunun hakkındaki eleştiriler ve/veya kontroller artabilir. İşletmeler, kendi tasarım hataları veya kötü işçilikleri sebebiyle oluşabilecek incinmeler veya yaralanmalarla ilgili olarak potansiyel sorumluluğa özel önem vermelidirler. Bu, hem mal, hem de hizmet için geçerlidir. Mesela, iyi tasarlanmamış bir direksiyon, şoförün, aracın kontrolünü kaybetmesine sebep olabilir. Her iki halde de sonuç aynıdır.

12 ÜRETİM VE PAZARLAMA Verimlilik ve kalite çoğu zaman birbirleriyle sıkı bir şekilde ilgilidir. Kötü kalite, üretim sürecinde verimliliğe olumsuz etki yapabilir. Eğer parçalar hatalıysa ve tekrar işlenecekse veya bir monitör, birbirine uygun parçaları bulmadan önce birçoğunu deniyorsa, bu durum ortaya çıkacaktır. Kalitesiz aletler ve teçhizat, yaralanmalara ve hatalı üretime yol açar. Hatalı üretilen parçalar yeniden işlenir veya hurdaya ayrılır. Her iki durumda da belirli bir girdi ile elde edilebilecek kullanılabilir çıktı azalacaktır. Başka bir deyişle, verimlilik düşecektir. Benzer şekilde, kalitesiz bir hizmet, hizmetin tekrarlanması demektir ve hizmet verimliliğini düşürür. Aksine, iyi kalitenin geliştirilmesi ve sürdürülmesi, verimlilik üzerinde olumlu etki yapacaktır. Kötü kalite, işletmenin bazı maliyetlerini yükseltir.

13 ÜRETİMDE KALİTE KONTROL 1 KAYNAKLAR 1. Prof. Dr. Mete DOĞRUER, Üretim Organizasyonu ve Yönetimi, Alfa Yayınları, 2005 Çalışma Soruları Aşağıdaki soruların doğru veya yanlış olduğunu tartışın. 1. Toplam Kalite Yönetimi felsefesini benimseyen işletmeler büyük bir rekabet avantajı kazanarak faaliyetlerini sürdürebilme fırsatını yakalamaktadır. 2. Güvenilirlik; Bir mal veya hizmetin ana özelliklerindendir. Örneğin, bir otomobilin yakıt sarfiyatı kalitenin güvenirlik boyutu içinde değerlendirilir. 3. Kalitenin Estetik boyutu, Bir malın görünüşü, hissedilişi, kokusu, tadı veya sesi ile ilgilidir. 4. Kalite için Tasarım süreci, bir mal veya hizmetin ebat, şekil ve yer gibi özellikleriyle ilgili kararları içerir. 5. Kötü tasarım, hatalı mal veya hizmet iş kaybına sebep olabilir.

KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA KALİTE FAKTÖRÜ

KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA KALİTE FAKTÖRÜ Ünite 11 KURUM İMAJININ OLUŞUMUNDA Öğr. Gör. Şadiye Nur GÜLEÇ Bu ünitede, sponsorluk konusu işlenecektir. Uzun dönemde, kurum imajını etkileyen en önemli unsurlardan bir ürün kalitesi dir. Kalite, bir

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Kalite Sözlüğü Kalite, genel olarak günlük konuşmalarda

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR KALİTE YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR 1 KALİTE KAVRAMI YAKLAŞIMLARI Üstünlük yaklaşımı Ürün tabanlı yaklaşım Kullanıcı tabanlı yaklaşım Üretim tabanlı yaklaşım Değer tabanlı yaklaşım ÜSTÜNLÜK YAKLAŞIMI

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam Kalite Yönetimi Toplam Kalite Yönetimi Şükriye AKKOYUN Kuzey Marmara BKM Kalite Yönetim Sorumlusu 1 İÇERİK Kalitenin Tanımı Kalitenin Tarihsel Gelişimi Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Nedir? TKY nin Temel Kavramları 2 Ne

Detaylı

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE MALİYETLERİ TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI 1.Önleme maliyetleri % 5 2.Ölçme ve Değerleme Maliyetleri % 50 3.Başarısızlık Maliyetleri % 45 3.1.İç Başarısızlık Maliyetleri

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Maliyetleri Hizmet Kalitesi ve Müşterinin Kalite Algısı Kalite Yönetim Sistemi KALİTE MALİYETLERİ Kalite maliyetleri meydana gelebilecek hataları

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

Temel üretim sistemleri sınıflandırması:

Temel üretim sistemleri sınıflandırması: ÜRETİM SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMİ Üretim sistemi, işletme sistemi içerisinde yer alan bir alt sistemdir. Üretim sistemi; işgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden

Detaylı

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi GİRİŞ Bu hafta, 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkarak, çağdaş işletme-yönetim anlayış ile uygulamalarını adeta yeniden biçimlendiren bir şemsiye kavramı; Toplam Kalite Yaklaşımı nı genel hatlarıyla

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3 Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu Kalitenin Maliyeti Maliyet Öğeleri Kalite ne maliyette? Yüksek maliyette ürünü düşük maliyette indirgemek disiplinler arası bir problemdir.

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

KARĐYER YÖNETĐMĐ. Geleceğe yönelik çalışan ihtiyaçlarını iç kaynaklardan sağlayarak çalışan motivasyonunu artırma.

KARĐYER YÖNETĐMĐ. Geleceğe yönelik çalışan ihtiyaçlarını iç kaynaklardan sağlayarak çalışan motivasyonunu artırma. KARĐYER YÖNETĐMĐ Geleceğe yönelik çalışan ihtiyaçlarını iç kaynaklardan sağlayarak çalışan motivasyonunu artırma Kadro yedekleme ile kritik pozisyonlarda oluşabilecek boş kadrolara kısa sürede atamalar

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 9 Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN İşletmelerin Yaşadığı Sorunların Temel Kaynağı İsraf Düşük verim Düşük kalite Müşteri memnuniyetsizliği Fiyat rekabetine dayanamamaları Kalite QUALIS

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN APQP/PPAP Prof. Dr. Ali ŞEN Ürün Kalite Planlama Döngüsü Geri besleme Değerlendirmesi ve Düzeltici Faaliyetler Planla ve Tanımla Ürün ve Prosesin Geçerli Kılınması Ürün Tasarımı ve Geliştirmesi Proses

Detaylı

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ETKİLİ YÖNETİMİ

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ETKİLİ YÖNETİMİ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ETKİLİ YÖNETİMİ Timur Akarsu, 24.05.2011 KURULUŞLARIN TEMEL ÖNCELİKLERİ KARLILIK BÜYÜME VARLIĞINI DEVAM ETTİRME KURUMSAL DEĞER ARTIŞI İŞLETMELER BÜYÜMEK VE VARLIKLARINI SÜRDÜREBİLMEK

Detaylı

Parti Bazında Kabul Örneklemesi

Parti Bazında Kabul Örneklemesi KABUL ÖRNEKLEMESİ Hammadde, yarı mamul veya bitmiş (son) ürünün kabul / red kararının verilebilmesi için kullanılan bir yaklaşımdır. Kabul örneklemesi sadece partinin kabul / red kararı için kullanılır,

Detaylı

ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ

ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ ÜRÜN GELİŞTİRME VE TASARIM SÜRECİ Genel olarak, farklı ve yeni bir kavramı pazardaki müşteriye sunmak için gerekli tüm faaliyetler ürün geliştirme sürecine dâhil olmaktadır.

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ 1 M.İ.Y. ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ Kitlesel pazarlamanın gittikçe pahalı bir müşteri kazanma yolu olması Pazar payının değil müşteri payının önemli hale gelmesi Müşteri memnuniyeti

Detaylı

Kalite İyileştirme Yöntemleri

Kalite İyileştirme Yöntemleri SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kalite İyileştirme Yöntemleri Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütmüş olduğu

Detaylı

PERFORMANSA DAYALI BAKIM YÖNETİMİ YAŞAM BOYU MALİYETLERİ KONTROLÜ LCC( LIFE CYCLE COST) YAKLAŞIMI FEYZULLAH GÜNDOĞDU KAYSERİ ULAŞIM A.

PERFORMANSA DAYALI BAKIM YÖNETİMİ YAŞAM BOYU MALİYETLERİ KONTROLÜ LCC( LIFE CYCLE COST) YAKLAŞIMI FEYZULLAH GÜNDOĞDU KAYSERİ ULAŞIM A. PERFORMANSA DAYALI BAKIM YÖNETİMİ YAŞAM BOYU MALİYETLERİ KONTROLÜ LCC( LIFE CYCLE COST) YAKLAŞIMI FEYZULLAH GÜNDOĞDU KAYSERİ ULAŞIM A.Ş İÇERİK BAKIM? PERFORMANS GÖSTERGELERİ LCC? LCC ANALİZİ UYGULAMA ve

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-LB1019 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 WDD2462121N091309 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-037259 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-FN5629 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-037259 Sayfa: 2 / 8 W0L0XEP68H4156063 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-065472 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-RN6305 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-065472 Sayfa: 2 / 8 KMHCT41UGHU360514 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-079380 Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 34-BAJ189 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-079380 Sayfa: 2 / 9 WVWZZZAWZJY009090 Araç Bilgileri

Detaylı

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta Kalite Yönetimi Kabul Örneklemesi 11. Hafta Parti Kabulünde Uygulanacak Yaklaşımlar Muayene uygulamamak % 100 muayene Örnekleme muayenesi Kabul Örneklemesi Yığından örnekler alınır, birimlerin belirli

Detaylı

3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI

3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI 3.DERS YAZILIMDA KALİTENİN ANLAMI 1 1. KALİTE NEDİR? Kalite kavramı insanların ve sistemlerin "hata yapması" ve "mükemmele ulaşma isteği" gerçeğinden ortaya çıkmıştır. Alıcı tarafından aranılan belirli

Detaylı

ATS Pro. Araç Filo Yönetimi Yazılımı. www.orjin.net

ATS Pro. Araç Filo Yönetimi Yazılımı. www.orjin.net ATS Pro Araç Filo Yönetimi Yazılımı www.orjin.net Orjin Yazılım Hakkında Orjin Yazılım Hakkında ORJIN Yazılım 10 Yıllık Tecrübemize Ortak Olun... 1998 yılında, bilişim sektöründe tecrübeli ve dinamik bir

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-037716 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-SK5771 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-037716 Sayfa: 2 / 8 W0L0XEP68H4161451 Araç Bilgileri

Detaylı

Sağlık Hizmetleri Yönetimi

Sağlık Hizmetleri Yönetimi Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 7 Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi Meslek Yüksekokulu 1 Kalite Hakkında konuştuğunuz şeyi ölçebildiğiniz ve onu sayılarla ifade edebildiğiniz zaman, onun hakkında bir

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-VG1281 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 NLHBB51CBDZ237427 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

MİSYON VİZYON KALİTE

MİSYON VİZYON KALİTE kaplanplastik.com HAKKIMIZDA 1979 yılında kurulmuş olan kaplan plastik, kurulduğu günden beri izlemiş olduğu yenilikçi, sürdürülebilir ve hep daha iyisini üretme politikası sayesinde Türkiye nin en büyük

Detaylı

Güneş Enerjisi nde Lider

Güneş Enerjisi nde Lider Güneş Enerjisi nde Lider GO Enerji, 2003 yılından itibaren, Güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojilerinde uzmanlaşmış ekibiyle faaliyet göstermektedir. Kendi markaları ile ABD den Avustralya ya

Detaylı

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ www.adtmimarlik.com.tr İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir. Barbara Kuhr ÖNSÖZ Yeni bir tasarıma başlamak bazen çok zor bir süreç gibi

Detaylı

Enerji Verimli Çelik Evler

Enerji Verimli Çelik Evler Enerji Verimli Çelik Evler Enerji verimliliği nedir? Enerji verimliliği son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram. Genel olarak; yaşam standardını düşürmeden, enerjinin verimli kullanılarak tüketimin azaltılmasına

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-079673 Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 35-ADC533 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-079673 Sayfa: 2 / 9 VF3DDBHY6JJ642636 Araç Bilgileri

Detaylı

Duvara Monte Edilebilen Verimli Isı İstasyonları. Copyright 2017 VEDS Substations VEDS FX SERİSİ VERİMLİ ISI İSTASYONLARI MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU

Duvara Monte Edilebilen Verimli Isı İstasyonları. Copyright 2017 VEDS Substations VEDS FX SERİSİ VERİMLİ ISI İSTASYONLARI MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU Duvara Monte Edilebilen Verimli Isı İstasyonları Copyright 2017 VEDS Substations FX Serisi VEDS FX SERİSİ VERİMLİ ISI İSTASYONLARI MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Genel Bakış ve Ürün Tanıtımı 1

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-060551 Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 34-SF3503 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-060551 Sayfa: 2 / 9 KMHCT41UGGU216544 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-066330 Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 07-DD036 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-066330 Sayfa: 2 / 9 WMWZC5100CWK69382 Araç Bilgileri

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-PG4392 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 KNADN512BG6636269 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-037188 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 34-FN8990 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-037188 Sayfa: 2 / 7 VF7DD9HP0HJ653196 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-KA1959 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 WVWZZZ6RZDY227493 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-036217 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 35-JK374 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-036217 Sayfa: 2 / 8 WDD2050371R182691 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-036300 Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 34-RE8174 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-036300 Sayfa: 2 / 9 WVWZZZ16ZGM044397 Araç Bilgileri

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama.

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Değişim Yayınları. - Eser, Z. & Korkmaz, S. (2011). Pazarlamaya

Detaylı

Lean Excellence. 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri

Lean Excellence. 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri 1 NUMUNE ONAYININ ALINMASI DOKUMANTASYONUN FARBA / PPAP GEREKLİLİKLERİNE GÖRE HAZIRLANMASI PROSES DENETİMİ (DENETİM SONUCU 80 PUAN) ÜRÜN ONAYI

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-036797 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-SY1538 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-036797 Sayfa: 2 / 8 NLHB351CBHZ324249 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-174833 Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 34-AES797 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-174833 Sayfa: 2 / 9 MDHFBUK13U0934937 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-074953 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 34-BRV766 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-074953 Sayfa: 2 / 7 VF3LBBHZWJS311112 Araç Bilgileri

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-066862 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 07-AAY710 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-066862 Sayfa: 2 / 7 SJNFDAJ11U2249264 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-HE8933 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 NM432300006654536 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-038153 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-SY2354 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-038153 Sayfa: 2 / 8 NM03XXTTG3HB67373 Araç Bilgileri

Detaylı

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri.

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri. Giriş Temel ekonomik birimler olan tüketici ve üretici için benzer kavram ve kurallar kullanılır. Tüketici için fayda ve fiyat kavramları önemli iken üretici için hasıla kâr ve maliyet kavramları önemlidir.

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI. (Bölüm 5)

HALKLA İLİŞKİLER PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI. (Bölüm 5) HALKLA İLİŞKİLER PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI (Bölüm 5) Bu bölümde incelenecek başlıklar; 1. Halkla İlişkiler 2. Halkla ilişkiler faaliyetleri 3. Hedef kitle grupları 4. Halkla İlişkilerde amaçlar ve görevler

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM SÜHEYLA ŞENOĞLU Müşteri İlişkileri Yöneticisi 1 21. yüzyılı yaşamaya başladığımız, şaşırtıcı ve hızlı değişimlerin yaşandığı dünyada geleneksel pazarlama anlayışını değiştirmek

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-137124 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 34-RP5452 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-137124 Sayfa: 2 / 7 WVWZZZ3CZGE227821 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-035337 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-NC8439 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-035337 Sayfa: 2 / 8 VF1LZLF0E52980811 Araç Bilgileri

Detaylı

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-036101 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-RZ2675 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-036101 Sayfa: 2 / 8 VF7DD9HP0GJ774751 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-074030 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 61-AAL004 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-074030 Sayfa: 2 / 7 VF3DDBHY6JJ623032 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-036379 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-LC7513 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-036379 Sayfa: 2 / 8 WVWZZZ16ZEM056179 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-KU3368 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 NLHBB51RAEZ290766 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-277428 Sayfa: 1 / 10 İkinci El Araç Ekspertizi 34-AC0351 Eksper / imza TÜV SÜD ağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-277428 Sayfa: 2 / 10 NLH51CEZ291518 Araç ilgileri Araç

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-039940 Sayfa: 1 / 9 İkinci El Araç Ekspertizi 35-JH344 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-039940 Sayfa: 2 / 9 WAUZZZ8V9G1094611 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-037676 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 26-GA785 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-037676 Sayfa: 2 / 7 NLHB251CBHZ303829 Araç Bilgileri

Detaylı

JENERATÖR PERİYODİK BAKIM SÖZLEŞMESİ

JENERATÖR PERİYODİK BAKIM SÖZLEŞMESİ JENERATÖR PERİYODİK BAKIM SÖZLEŞMESİ 1- TARAFLAR: Kanuni ikametgâhı, Adana/Yüreğir/Sinanpaşa Girne Bulvarı 78/A olan Atak Power ( Bundan sonra Atak Power diye anılacaktır) ile kanuni ikametgahı;... adresi

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-HT4065 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 VF7SC8FP0DW630881 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

ÜRÜN, FİYAT ve DAĞITIM KANALLARI NIN İLETİŞİM BOYUTU (Bölüm 9)

ÜRÜN, FİYAT ve DAĞITIM KANALLARI NIN İLETİŞİM BOYUTU (Bölüm 9) ÜRÜN, FİYAT ve DAĞITIM KANALLARI NIN İLETİŞİM BOYUTU (Bölüm 9) Bu bölümde incelenecek başlıklar; 1. Ürün kavramı a) Ürünün Pazarlama iletişimi mesajları b) Konumlandırma Farklılaştırma - Bölümleme c) Ambalaj

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-032168 Sayfa: 1 / 10 İkinci El Araç Ekspertizi 06-ABJ719 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-032168 Sayfa: 2 / 10 WAUZZZ8V6G1093514 Araç Bilgileri

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi TÜV SÜD Doğuş Ekspertiz ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Rapor Tarihi: 28/7/217 Eksper No.: 27 Rapor No.: TR342-234138 Sayfa: 1/8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-RE2969 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-HT3529 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 WVWZZZAUZEW115783 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-130742 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 34-PF1638 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-130742 Sayfa: 2 / 7 VF1RFB00355936169 Araç Bilgileri

Detaylı

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR?

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR? ISO Türk Standardları Enstitüsü 132 sayılı kuruluş yasası ile kendisine verilen Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek her türlü çalışmayı yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek görevini

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-137061 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-PG5682 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-137061 Sayfa: 2 / 8 NM432300006B17480 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-LB1926 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 WDD2050401F027567 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-131262 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 01-ETV33 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-131262 Sayfa: 2 / 8 NLHB251CBHZ303832 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-065542 Sayfa: 1 / 11 İkinci El Araç Ekspertizi 27-U1704 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-065542 Sayfa: 2 / 11 KMHCT41UGHU360585 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-071368 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-AEM536 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-071368 Sayfa: 2 / 8 VF15RTL0E58649085 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-074951 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-PR3729 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-074951 Sayfa: 2 / 8 UU1HSDNDG54693195 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-VR2716 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 WDD2462421N055444 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-031609 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 01-EYN69 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-031609 Sayfa: 2 / 8 NM435600006G27843 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-KY7209 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 WF0DXXGAKDET30749 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-VU8444 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 KL1JA68Y9CK621071 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-241564 Sayfa: 1 / 10 İkinci El Araç Ekspertizi 34-RE8734 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-241564 Sayfa: 2 / 10 U5YPH814BGL068720 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Sayfa: 1 / 6 İkinci El Araç Ekspertizi 34-VT9989 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Sayfa: 2 / 6 YV1FS445BB2018281 Araç Bilgileri Araç Sahibi Plaka Üretici Model Şase Numarası İlk Tescil

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-031736 Sayfa: 1 / 10 İkinci El Araç Ekspertizi 34-HC1073 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-031736 Sayfa: 2 / 10 VSSZZZ5FZFR027066 Araç Bilgileri

Detaylı

SERİ KALİTE - OTOMOBİL ENDÜSTRİSİ İÇİN LUTZ SANAYİ BIÇAK AĞZI VE BIÇAKLARI

SERİ KALİTE - OTOMOBİL ENDÜSTRİSİ İÇİN LUTZ SANAYİ BIÇAK AĞZI VE BIÇAKLARI OTOMOBİL Ürün çeşitleri kesiti talep halinde daha başka modeller! SERİ KALİTE - OTOMOBİL ENDÜSTRİSİ İÇİN LUTZ SANAYİ BIÇAK AĞZI VE BIÇAKLARI ÖZEL BIÇAK AĞIZLARI FOLYO SENTETİK VE CAM ELYAF TIBBİ MALZEME

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-060884 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-ABP102 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-060884 Sayfa: 2 / 8 WDD1760121J596957 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-038408 Sayfa: 1 / 8 İkinci El Araç Ekspertizi 34-SY3173 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-038408 Sayfa: 2 / 8 SJNFAAJ11UZ038592 Araç Bilgileri

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-077860 Sayfa: 1 / 7 İkinci El Araç Ekspertizi 34-BLN120 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-077860 Sayfa: 2 / 7 NM435600006L05907 Araç Bilgileri

Detaylı