CV'de Yer Alması Gereken Temel Başlıklar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CV'de Yer Alması Gereken Temel Başlıklar"

Transkript

1 CV'de Yer Alması Gereken Temel Başlıklar İsim, E mail, Telefn, Adres CV'nizi gönderdiğiniz kişilerin sizinle irtibata geçebilmek için, CV'nizde belirtmiş lduğunuz irtibat bilgilerinden başka bir lanaklarının lmadığını unutmayın. Size her zaman ulaşabilecek e mail adresi veya telefn numarası, CV'nizde bulunması gereken en hayati bilgilerden biridir. Bu bilgileri genellikle kâğıdın sl üstüne veya üst rtasına yazın. İsminizi büyük harflerle, üst tarafta sla veya rtaya yazabilirsiniz. İş / Kariyer Hedefi İş/kariyer hedefinizin CV'nizde yer almasını istiyrsanız, bunu sn derece açık ve sınırları çizilmiş bir şekilde ifade etmelisiniz. Bunu yaparak, işverenin sizi isteğinizin dışında bir pzisynda knumlandırmasının önüne geçmiş lursunuz. Dğru bir ön mektup ile başvurunuzun değerlendirilme şansını artırabileceğinizi unutmayın. Ön Mektup Yazımı Eğer, 'CV'mi gönderirken ön mektup yazmama gerek yk, nasıl lsa kimse kumuyr.' gibi düşünceler taşıyrsanız tekrar düşünün. İnsan kaynakları danışmanları, yğun eleman alımı yapan şirketlerin insan kaynakları uzmanları ya da birbirine benzeyen mektupları kumaktan bıkanlar genellikle mektubu hızla geçip CV'ye geçebilirler. Buna karşılık, araştırmaların snuçları ptansiyel işveren knumundaki firmaların birçğunun, aday hakkında ilk izlenimlerini, ön mektubunuzu kuyarak luşturduklarını göstermiştir. Ön mektubunuz ile en iyi izlenimi bırakabilmek için önce yazdığınız mektubun önemini iyi kavramış ve üzerinde düşünmüş lmanızın büyük faydası var. Burada, geçmişinizde önemli ve altını çizmekte yararlı gördüğünüz özelliklerinizi özetle belirtirsiniz. Ön mektup, aynı zamanda, fikirlerinizi nasıl rganize edebildiğiniz ve kendinizi ne açıklıkta belirtebildiğinizin aynası larak algılanır. Ön mektubu tanımlayabilecek bir benzetme, nu suya atılan bir taş gibi görmektir; yani ilk hareketi yaratan ve snra büyüyecek halkaların başlangıcı şeklinde görülebilir. Eğitim Yeni mezun ya da öğrenci iseniz bu bölümü mümkün lduğunca uzun tutup iş tecrübenizden daha önce yazmanızda fayda vardır. Başvurduğunuz pzisynla ilgili larak, pzisynu destekleyebilecek derslerinizi listeleyebilirsiniz. Eğer belli bir iş tecrübesine sahipseniz, eğitim kısmını, iş tecrübesinden snra yazmanız daha dğrudur. Öğrenim gördüğünüz eğitim kurumlarını yazarken aşağıdaki bilgilere mutlaka yer verin: Mezuniyet yılı Mezuniyet derecesi Bölüm Adı ve yeri Bunların yanı sıra yaptığınız özel prjeler, aldığınız eğitimler, katıldığınız kurs ve seminerler, sn larak başvurduğunuz pzisyna uygun teknik becerilerinizi yazılabilirsiniz.

2 İş Tecrübesi İş tecrübesine sahip iseniz bu bölümün CV'nizin en önemli kısımlarından biri lduğunu unutmayın. CV'nizi inceleyen kişi daha önceki tecrübelerinize, başarılarınıza ve şirkete neler katmış lduğunuza bakarak kendi şirketlerine uygun lup lmadığınıza karar verir. Şirketlerin, kendilerine yapılan başvuruları değerlendirmede birçk değişik kriteri labilir. Ancak, bunlar arasında satış artışı ve verimliliğin artması gibi hususlar, en çk dikkate alınanlardır. Bu nedenle, varsa bu tip başarılarınızı, CV'nizde öne çıkarın. Bu bölümde, daha önce çalıştığınız iş yerlerinin adlarına, bu iş yerlerindeki pzisynunuzun başlayış ve bitiş tarihlerine ve unvanınıza yer verin. Yabancı Dil Eğer herhangi bir yabancı dil bilmiyrsanız, CV'nizde bu bölüme hiç yer vermeyin. Bir ya da daha fazla yabancı dil biliyrsanız, bunları, derecelendirme yaparak yazın. Başvurduğunuz iş yerine karşı, görüşme sırasında ya da daha snraki zamanlarda zr duruma düşmemek için, dil bilginizi ölçmek için yapılacak testte çıkacak lası snuçları göz önüne alarak derecelendirme yapın. Aktiviteler ve Hbiler Kendinizi lduğunuzdan farklı biri gibi göstermeye çalışmayın. Genellikle bu bölümde kişiler gerçek hayatlarında hiçbir zaman ilgi duymadıkları ya da hakkında hiçbir şey bilmedikleri aktiviteleri yazarlar. Sırf yazmış lmak için, gerçekte yapmadığınız şeyleri yazmak gibi bir hataya düşmeyin. Eğer gerçekten kitap kuyrsanız, ne tür kitaplar kumaktan hşlandığınızı belirtebilirsiniz. CV Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyim? Zamanlama ve Gönderim Birisi sizden özgeçmişinizi istediyse, en kısa sürede mutlaka gönderin. Tercihen aynı gün içinde. CV'nizin eksik kısımları varsa hemen tamamlayın. Asla daha önce bir başkasına gönderilmiş şekliyle yeni birisine göndermeyin. Özellikle e psta rtamında bu şekilde göndermek daha klay lduğu için tercih edilen yl 'ilet (frward)' seçeneğini kullanmak luyr. Ancak, bu durumda, kişiye özel bir gönderim yapmamış lursunuz. Mutlaka arkadaşınıza özel bir mesajla, ne tür işlerle ilgilendiğinizi belirterek, teşekkürlerinizi de beyan ederek özgeçmişinizi göndermelisiniz. İşe Göre Özgeçmiş Farklı iş ve pzisynlar için farklı özgeçmişler hazırlayabilirsiniz. Tabii, bu özgeçmişler hayallere dayanmayacak. Başvuru yapacağınız işe göre, belli özelliklerinizi ön plana çıkararak özgeçmişlerinizi farklılaştırmaktan bahsediyruz. Örneğin; makine mühendisisiniz ve bir fabrikadaki makine mühendisi pzisynu için başvuruyrsunuz. Özgeçmişinizde yaptığınız stajı detaylı larak anlatabilir, üretim rtamında kullanabileceğiniz özel yazılım prgramları bilgilerinize yer verebilirsiniz. Bununla birlikte, makine mühendisi larak branşınızın dışında bir işe, örneğin; finansal danışmanlık işine başvuruyrsanız, üretim stajınızın detaylarından çk rganizasynunda çalıştığınız bir kul partisinden ya da kulüp faaliyetlerinizden ayrıntılar vermeniz daha uygundur. İş hangi özellikleri ağırlıklı larak gerektiriyrsa, özelliklerinizi yansıtan bilgileri özgeçmişinizde ön plana çıkarmalısınız.

3 Amaç Belirleme Kariyer özetinizde yer vereceğiniz amacınızı yazarken, genel larak kariyeriniz / iş yaşamınızda varmak istediğiniz yeri, ilerlemek istediğiniz alanı düşünmelisiniz. Özellikle, deneyimi lmayan adaylar için önemli lan bu bölümde net bir hedef tanımlarsanız, kendinizden ve yapmak istediklerinizden emin lduğunuzu gösterir ve lumlu puan kazanırsınız. Örneğin; "uluslararası alanda faaliyet gösteren bir şirkette stratejik planlama alanında çalışmak" net bir amacı tanımlıyr. Şirket Adını Öne Çıkarın Deneyimlerinizi yazarken göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir unsur da çalıştığınız şirkettir. Çalıştığınız sektör ya da iş alanında yapılan işten çk görev alınan kurum/şirket önem kazanıyr labilir. Daha önce çalışmış lduğunuz şirket(ler)iniz tanınıyr ve iyi bir referans larak görülüyr labilir. Bu durumda, deneyimlerinizde şirket adını özgeçmişinizde ön plana çıkartmalısınız. Deneyimlerinizi yazarken şirket adını, hemen göze çarpacak şekilde, kyu, büyük harflerle ve birinci sırada yazarak ön plana çıkarabilirsiniz. Benzer larak hep aynı pzisynlarda çalıştığınızda da şirket adlarını öne çıkarmak daha uygun lacaktır. En Sık Yapılan Hatalar Kişisel bilgileri en başa yazmak İş tanımı kısmını bş bırakmak İmla ve yazım hataları Deneyimleri baştan sna (yanlış sıralama) dğru sıralamak Çk uzun yazmak Çk kısa yazmak Adres bilgilerini eksik yazmak Çk ince bir kâğıda yazmak CV Yazarken Yapılan Hatalar Çğu işveren, iş başvurusu sırasında başvuran kişiyi hiç görmeden, tanıyamadan CV si ile karşı karşıya gelir. CV, ilk izlenim açısından büyük önem taşır. CV de yazılanlar ile başvurulan pzisyna uygun lmak kadar CV nin biçimi ve sunumu da dikkatten kaçmaz. Çünkü CV, işe başvuran kişinin vitrinidir ve nun hakkındaki temel ipuçlarını taşır. CV yazarken yapılan kimi hatalar, işverenlerde kötü izlenimler bırakabilir. Bu hataları yapmamak için bunların ne lduğunu bilmek şart. Prfesynellikten Uzak Olmak Siz bir prfesynelseniz, CV niz de öyle lmalı. Düzensiz bir biçimde, kareli bir kâğıda pembe keçeli kalemle yazılan bir CV yi düşünebiliyr musunuz? Eğer ciddi bir pzisyna başvuruyrsanız, CV nizin de prfesynel görünmesi şart. Bunun için ise bir parça özen yeterli. CV ler genellikle A4 byutunda beyaz düz kâğıdın üzerine basılmalıdır. Karakterlerde ve başlıklarda gri, siyah, lacivert gibi tnlar kullanılabilir. Gereksiz süslemelerden kaçınılmalı. Kâğıdın her yanında eşit bşluk bırakılmalıdır. Gerekirse sade, ince bir çerçeve de atılabilir. CV nizde kullanılan karakterlerin kunaklı lmasına da özen gösterin. CV, bir düğün davetiyesi değildir. Bu nedenle kimse kaligrafi görmeyi beklemez. CV nizin bütününde tek bir fnt ve aynı byda fnt kullanmanız iyi görünebilir. Bilgi kısa ve klaylıkla kunacak şekilde yazılmalıdır. Çeşitli internet sitelerindeki hazır CV frmatları CV yazma işini klaylaştırır. Bunlardan birini bilgisayarınıza indirip kendi bilgilerinizle yeniden düzenleyerek prfesynel CV elde edebilirsiniz.

4 Dikkatsizlik CV nizde gramer ve dizgi hataları bulunmamalı. Aksi takdirde, karşınızdakine daha ilk bakışta dikkatsiz, özensiz ve umursamaz bir insan lduğunuz izlenimini verirsiniz. Karşınızdaki kişi çk dikkatli bir kur lmayabilir, yine de hemen göze çarpan yazım ve ifade bzukluklarını yakalayabilir. Bu durum, anlama zrluğu ve anlam karışıklığı da yaratabilir. Dizgi hataları ve yanlışlıkla yer değiştirmiş harfler, sizin, ayrıntıları gözden kaçıran biri lduğunuz mesajını taşıdığı için tehlikelidir. Aşırı Şirinlik ve Zekâ Oyunlarına Başvurmak Aşırı şirinlikler çcuklar içindir. Ancak, CV lerde hş karşılanmaz. Bu nedenle, CV nizi asla üzümlü dsyaların arasına kymayın, süslü mektup kâğıtlarına ve zarflara basmayın. Ayrıca, CV nizde gereksiz özlü sözler kullanmaktan kaçının. CV kuyan insanlar, eğlence aramazlar. Çk zekice sözler sarf etmeniz de, kimi zaman bilgiçlik taslayan izlenimi yaratacağı için, hşa gitmeyebilir. Bu nedenle CV yazarken ölçülü lmak, dlaysız bir biçimde net ifadelerle kendini anlatmak gerekir. Gereksiz Bilgiler Vermek CV kuyan kişilerin zamanı kısıtlı labilir. Bu yüzden nlara aradıkları yanıtları vermek, srduklarını yanıtlamak gerekir. Bunu da açık ve öz bir biçimde yapmak gerekir. Eğer başvurduğunuz pzisyn için önemli lan üniversite eğitiminiz ve bitirdiğiniz bölüm ise, gittiğiniz ilköğretim kulunun adını CV nize yazmanız kimseye bir şey katmaz. Hbilerinizden de söz etmeniz gerekmez. Çk iyi bir tenis yuncusu lmanız, dünyanın en etkileyici plak kleksiynuna sahip lmanız bir akşam yemeği için çk iyi knuşma knuları çıkarabilir ama bir şirkete bilişim müdürü larak başvuruyrsanız, karşınızdakiler için pek anlamlı bulunmayabilir. Bu nedenle ilgilendiğiniz pzisynla alakası lmayan yönlerinizi CV nizde belirtip gereksiz kalabalığa yl açmamalısınız. Belirsizlik ve Anlaşılmazlık Yaratmak CV nizde sadece eski işyerlerinize özgü ve yeni başvurunuzda anlaşılamayan kısaltmalar ve jargn kullanmak kaçınmalısınız. İş deneyimlerinizin önemli lduğu bir başvuru yapıyrsanız, belirsizlik yaratmadan en sn iş yerinizde tam larak neler yaptığınızı, kaç kişilik bir departmanda çalıştığınızı ve hangi prjeleri tamamladığınızı belirtmelisiniz. Yalan Söylemek CV nizde asla yalan söylemeyin. İşe alınırsanız ve yalan açığa çıkarsa, dönülmez bir nktaya gelebilirsiniz. Gerçekleri saptırmayın, lduğu gibi yazın. Daha önceki deneyimlerinizi abartarak vermeyin. Neyseniz, lun. Ancak kendinizi hafife de almayın. CV niz özgüven yansıtsın. Aşırı Kişiselleşmek Başvurduğunuz pzisyn dğrudan özel hayatınızla ilgili değilse, CV nizde kişisel bilgilerinize fazlaca yer vermeyin. Eğer mankenlik gibi bir meslek için başvurmuyrsanız, kil ya da byunuzu CV nize yazmanıza gerek yk. Genelde CV ler için ad, adres, telefn numarası ve dğum tarihi yeterli görülür. Erkekler için askerlik durumları da önem taşır. Bunun dışında medeni hal, çcuklar sayısı, evcil hayvanlar gibi bilgiler kimseyi ilgilendirmez.

5 CV'nizin zayıf yönlerini kuvvetlendirin Gençlik Faktörü Eğer genç iseniz bunu bir avantaj larak sergileyebilmelisiniz. Örneğin; siz tecrübeli insanlardan, belki daha az paraya, daha az cazibeli görevlerde, uzun veya tercih edilmeyen saatlerde, belli bir knuda uzmanlaşmanıza lanak tanımayan çk yönlü bir pzisynda çalışabilirsiniz. "Yeni mezunum, yeterince tecrübem yk" Yeni mezunsunuz ve başvurduğunuz pzisynda sizinle aynı eğitim seviyesinde fakat daha tecrübeli kişilerle yarışıyrsunuz. Bu durumda, kulunuzu bir iş tecrübesi larak düşünün ve başvurduğunuz pzisynla ilgili aldığınız derslerden, knuya yakın lacak prjelerinizden ve bütün bunların size sağladığı bilgi ve becerilerden söz edin. Pzisynun gerektirdiği tüm bilgi ve becerilere ve bunları talip lduğunuz işte uygulayabilme ptansiyel ve yeteneğine sahip lduğunuza dair karşınızdaki kişiyi ikna edecek şekilde yazın. "İş/ kariyer hedefimi kyamadım" İş/kariyer hedefinizi CV'nize kymak zrunda değilsiniz. Eğer gerçekten kendinize henüz uzun vadeli bir hedef belirleyememişseniz, kısa süreli hedefler kymakla başlayın. Bunu yaparken, aynı zamanda, başvuracağınız pzisynu da düşünerek hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Ayrıca, değişik iş yerlerine yaptığınız başvurularda değişik iş/kariyer hedefleri kyabilirsiniz. "Pzisynun gerektiğinden fazla bilgi ve tecrübeye sahibim" İnsanlar, uzun süre işsiz kalmak yerine, genellikle istediklerinden daha azla yetinmek durumunda kalabilirler. Kimi zaman, belli bir pzisyna başvuran adaylar, pzisynun gerektirdiğinden daha fazla bilgi ve tecrübeye sahip labilirler. Bu tip durumlarda işveren, sanılanın aksine, sizi tercih etmeyebilir. Bu durumdan kurtulmak için, eğer işi istiyrsanız, CV'nizde, gerçekte pzisynun gerektirdiğinden daha kalifiye lduğunuzu yazmamalısınız. Görüşme sırasında, sahip lduğunuz bilgi ve becerinin, pzisynun gerektirdiğinden daha fazla luşunu bir avantaja çevirerek, bu knudaki zengin tecrübenizin söz knusu işi yapmakta önemli bir avantaj lduğunu belirtmelisiniz. "Kariyer / iş alanımı değiştirmek istiyrum" Bu durumda, fnksiynel (işlevsel) CV tipini kullanmak en dğrusudur. Kariyer/iş alanınızı değiştirme nedeninizi, muhatabınıza net bir şekilde açıklamalısınız. Bunun için, CV'nizin başında yer alacak lan Kariyer/İş Hedefiniz bölümünü yeni planınıza göre düzenlemeli ve bu hedefe ulaşabilmek için geçmişte edinmiş lduğunuz tecrübelerin size yeni alanınızda ne kadar faydalı lacağını belirtmelisiniz. İşten Çıkarılmalar CV'nizde yer alacak bilgiler arasında, önceki işinizden ayrılma ya da atılma nedenini yazmak zrunda değilsiniz. CV'nizi kuyan kişiye, tecrübelerinizden elde ettiğiniz başarılarınızı ve size artı değer kazandıran özelliklerinizi sunun. Unutmayın ki, işten ayrılmalar ya da işten atılmalar, çğu zaman, perfrmansınızın düşük lmasından değil, genellikle insan ilişkilerindeki istenmeyen çekişmelerden dğar. Bu knular, büyük ihtimalle, iş görüşmelerinde size srulacaktır. Bu nedenle, iş görüşmelerinde böyle zr srulara karşı hazırlıklı lmalısınız.

6 İş/Kariyer Hayatınızdaki Bşluklar Birçk insanın iş hayatında, belli sebeplerden dlayı bşluklar labilir. Örneğin; dört sene bir şirkette çalışmış ve tekrar kula geri dönüp eğitiminizi bir üst seviyeye çıkarmaya karar vermiş labilirsiniz ya da dğum yapmış labilirsiniz. Bu tip durumları CV'nizde rahatlıkla belirtebilirsiniz. TÜRKÇE ÖZGEÇMİŞ ÖRNEKLERİ KRONOLOJİK ÖZGEÇMİŞ İNSAN KAYNAKLARI İHSAN AKARAL Ada Sk. 24/6 Adaşehir İstanbul Tel: Mbil: e mail: akaral@kariyer.net PROFESYONEL İŞ TECRÜBESİ 1993 'den günümüze SUN ÇİMENTO SANAYİİ A.Ş. Istanbul İnsan Kaynakları Müdürü 1300 persnele sahip lan dört fabrikanın persnel ve insan kaynakları fnksiynlarının yerine getirilmesi, stratejik insan kaynakları planlarının luşturulması Üst yönetime insan kaynakları knusunda detaylı raprlar hazırlanması İnsan kaynakları ve persnel bütçesinin idaresi Değişik fabrikalarda bulunan 14 insan kaynakları uzmanının idaresi Eğitim departmanının faaliyetlerinin takibi PETROL SANAYİİ A.Ş, Diyarbakır İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Firmanın değişik bölgelerde yerleşik lan persnelinin insan kaynakları fnksiynlarının yerine getirilmesi Eğitim ihtiyaçlarının tespiti Persnel bölümü ile birlikte maaş yapılarının tespiti BORBANK, İstanbul Persnel Uzmanı PROFESYONEL EĞİTİM Persnel Perfrmans ölçme sisteminin luşturulması, Ücretlendirme ve ücret araştırmaları 1995 İnsan Kaynakları Yönetimi Kursu, İsviçre, 1997 EĞİTİM MBA Uluslararası İş İdaresi Okulu, ABD (1979 ) Orta Dğu Teknik Üniversitesi 8 Petrl Mühendisliği, Lisans (1978) Dğum Tarihi Medeni Durumu: Evli

7 Bilgisayar Bilgisi Wrd, Excel, Access veri tabanı uygulamaları Askerlik Tamamlandı DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER... En sn işinizden başlamak üzere geriye dğru işlerinizi sıralayınız. En sn işinize en çk yeri verdiğinizden emin lun Sadece sn n yıllık veya sn üç veya dört pzisynu detaylı larak açıklayın. Daha önce çalıştığınız pzisynlar, başvurulan pzisynla dğrudan ilgili ise özgeçmişinizde yer verin. Gün ve ayı belirtmektense sadece çalışılan yıl aralığını belirtin. Bu tip detayları mülakat sırasında belirtebilirsiniz. Uzun süre çalıştığınız fırmadaki değiştirdiğiniz her pzisynu belirtmek zrunda değilsiniz. Bulunduğunuz değişik pzisynlarda aynı fnksiynları yerine getirdiyseniz, bu fnksiynları tekrar tekrar yazmak yerine sn pzisynlarınızda gösterin. Pzisyn açıklamalarında sadece kısa ve öz bilgilere yer verin. Başvurduğunuz pzisynun belirlenmiş lan niteliklerine uygun bilgileri özellikle sn pzisynunuzu da detaylı larak belirtin. Eğer eğitiminiz (üniversite mezuniyetiniz, sn beş sene içerisinde ise) en üstte yer verebilirsiniz. Tecrübenizin daha ön planda lması gerekiyrsa, eğitiminiz ile ilgili bölüme özgeçmişinizin snunda yer vermelisiniz FONKSİYONEL ÖZGEÇMİŞ MÜHENDİSLİK GÖKHAN YILMAZ Büyük Sk. 34/7 Kru Sitesi Ankara GSM TEST MÜHENDİSLİĞİ Şebeke kurumu ve işletim snrası test faaliyetleri GSM sistem kurulusu ve testi Malzeme tespiti ve lgıstıği GSM Tasarım ve tesis prje geliştirme RADYO FREKANS MÜHENDİSLİĞİ Rady frekans mdüllerinin entegrasynu Sistem uyarlanması ve testi İşletim sistemleri geliştirilmesi PROFESYONEL TECRÜBE 1995 den günümüze A Telekmünükasyn Ltd., Ankara Kıdemli RF Mühendisi Sistem Mühendislik Hizmetleri A.Ş, İstanbul Telekmünikasyn Mühendisi EĞİTİM ODTÜ, Elektrik, Elektrnik Mühendisliği, Lisans, 1991 Telekmünikasyn Ana Bilim Dalı Dğum Tarihi 1967

8 Medeni Durumu: Bekar Bilgisayar Bilgisi Windws uygulamalrı, Pascal, Frtran, LAN/WAN uygulamaları YABANCI DİL İyi derecede İngilizce bilgisi KURSLAR NMT Sistem Uygulamaları, Finlandiya, 1996 GSM Uygulamaları, İstanbul, 1996 Askerlik Tamamlanmıştır DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Uzman lduğunuz alanı belirleyen ve kısaca tanımlayan üç veya dört paragraf luşturun. Bu paragrafları önem ve öncelik sırasına göre sıralayın. Her fnksiynel alan için başarılarınızı veya prjelerinizi sıralayın. Uzmanlık alanınızla ilişkilendirilebilecek prfesynel lmayan iş dışı niteliklerinizi de belirleyin ve önem sırasına göre belirtin. Eğer sn beş sene içersinde üniversiteden mezun lduysanız en üste, aksi taktirde özgeçmişinizin en altında eğitim durumunuza yer verin. Çalıştığınız iş yerlerini, firma ismi, yer ve pzisynu ihmal etmeden kısaca belirtin HEDEFE YÖNELİK ÖZGEÇMİŞ LOJİSTİK PAMİR AYDIN Anı skak 13/4 Çankaya Ankara Tel: PROFESYONEL HEDEF Çk uluslu bir firmada Ljistik Müdürü larak çalışmak NİTELİKLER Sevkiyat ekibini luşturmak ve yönetmek Nakliye rutlarındaki aksaklıkları tespit ederek ve rut sistemini kntrl etmek Dep stklarını tespit etmek ve minimum hata ile çalışmasını sağlamak Knu ile ilgili persnelin eğitimini sağlamak BAŞARILAR Ürün ambalaj klilerinden tasarruf sağlayacak ve ambalaj prjesini geliştirdim ve uygulanmasını sağladım. Yaptığım detaylı çalışmalarla, firmama en hijyenik ve düzenli dep ünvanını kazandırdım. PROFESYONEL TECRÜBE 1997 den günümüze AYCAN GIDA A.Ş İstanbul Ljistik ve Sevkiyat Şefi AKÇELİK LTD. Ankara Dep ve Sevkiyat Memuru EĞİTİM Dkuz Eylül Üniversitesi, İşletme, 1991

9 DOĞUM TARİHİ 1971 YABANCI DİL Almanca Az KURSLAR, SEMINERLER Dep Yönetimi ve Ljistik, İzmir, 1997 Ljistik Semineri, 1997, İstanbul ASKERLİK Tamamlandı SÜRÜCÜ BELGESİ Var DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hedefe yönelik özgeçmiş luşturabilmek için kesinlikle prfesynel bır iş ve kariyer hedeflerinizin var lması gerekir. Aksi taktirde, bu tip bir özgeçmiş frmatı size yarardan çk zarar getirecektir. Nitelikleriniz ve başarılarınız kesinlikle iş hedefıniz ile dğru rantılı ve destekleyici byutta lmalı, başarı ve nitelikleriniz kısa ve amaca yönelik lmalıdır. Yedi veya sekiz paragraf yeterli labilir. Belirlenmiş nitelikleriniz "Ne yapabileceğiniz srusuna tam larak karşılık verebilmelidir." Başarılarınız ise şimdiye kadar ne yaptığınız srusuna sağlıklı ve bütünleyici cevap verebilmelidir. Prfesynel tecrübeniz ve eğitiminiz kesinlikle arka planda yer almalıdır. Bunun için özgeçmişinizin en alt kısmını kullanmalısınız. Özgeçmiş Tek Sayfa kuralına uymalıdır. Yeni mezunların, nitelikleriniz ve başarılarınız kısmına, stajlarında elde ettikleri tecrübelerini yazmaları yeterlidir. KRONOLOJİK SATIŞ YÖNETİMİ Alper Özer Hale Sk. 21/8 Maçka İstanbul Tel: E mail: zer@kariyer.net İŞ TECRÜBESİ İLAÇ ÜRETİM ENDÜSTRİSİ A.Ş. İstanbul Satış Şefi Aylık satış hedeflerinin ve kampanyalarının luşturulması Satış hedeflerinin satış elemanlarına da ğıtılarak ilgili ay içinde takibi Aylık ve dönemsel bazda satış raprlarının hazırlanarak üst yönetime sunulması Elemanların rut planlarının luşturularak, takiplerinin yapılması ve rut/satış ranlarının değerlendirilmesi ve perfrmans takibi SAĞLIK ÜRÜNLERİ ÜRETİM LTD. İstanbul Müşteri Temsilcisi Aylık bazda alınan hedeflerin rut/satış disiplini içinde gerçekleştirilmesi Müşterilerin satış ve tahsilat perfrmanslarının değerlendirilmesi Satış Destek Elemanı Satış Müdürlüğ üne aylık satış ve ziyaret raprlarının sunulması Kampanya ekipmaları ile ilgili Satınalma bölümüne bilgi aktarımı EĞİTİM İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans, İşletme Mühendisliğ i, 1990

10 KURSLAR Temel Satış ve Rut Disiplini Eğitimi, 1997, İstanbul Ekip Oluşturma ve Geliştirme, 1996, İstanbul Satış ve Müşteri İlişkilerinde Mükemmellik, 1995, İzmir BİLGİSAYAR BİLGİSİ Windws prgramları DOĞUM TARİHİ 1966 MEDENİ DURUM Evli, 2 çcuklu YABANCI DİL İngilizce Orta ASKERLİK DURUMU Tamamlandı SÜRÜCÜ EHLİYETİ Var Referanslar daha snra temin edilecektir. KRONOLOJİK FİNANS, MUHASEBE Ahmet Cömert Çiçek Sk. N:12/4 Ada Gardenya 4/21 Mavişehir Istanbul (0219) E mail : cmert@kariyer.net İŞ TECRÜBESİ ULUSLARARASI BİLGİSAYAR A.Ş İstanbul Muhasebe Finansman Müdürü Muhasebe rganizasynunun kurulması yönetimi ve denetimi Finansman plitikalarının geliştirilmesi, yönetilmesi, stratejilerin belirlenmesi, mali knularda raprların luşturulması ve sunulması Persnel ücret brdrlarının hazırlanması ve takibi TEZGÖR ELEKTRONiK A.Ş Istanbul Muhasebe Müdürü EĞİTİM 1992 Gazi Üniversitesi Ankara Yüksek Lisans, Maliyet Muhasebesi 1989 Ankara Üniversitesi Ankara Lisans, Maliye Bölümü KURSLAR Tek Düzen Hesap Planı Uygulama Semineri, 1997, Ankara Maliyet Muhasebesi, 1996, İstanbul

11 Windws Excel Kursu, 1995, Ankara BİLGİSAYAR BİLGİSİ Lg Gld, Mikr, Eta, Windws 95 DOĞUM TARİHİ 1968 MEDENİ DURUM Evli ASKERLİK DURUMU Levazım Asteğmen, 1993 Ankara Orduevi, Maliyet Muhasebesi Kısım Amiri YABANCI DİL Almanca Orta İngilizce Az Referanslar daha snra temin edilecektir. KRONOLOJİK İNSAN KAYNAKLARI Aysu Aras Pınar Sk. Çam Mah. 17/3 Altunizade 0stanbul (0216) EĞİTİM 1993 Clumbia Business Schl USA Yüksek Lisans, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Organizasynel Davranış 1991 İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans, İşletme Yönetimi 1986 Saint Benit Lisesi İstanbul Diplma (Fransızca eğitim) İŞ TECRÜBESİ TEZGAH ÜRETİM ENDÜSTRİSİ A.Ş. İstanbul İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı İnsan Kaynakları planlaması yapmak ve uygulanmasını sağ lamak Perfrmans de ğerlendirme sistemlerini luşturmak Persnel alımı ile ilgili sistemlerin luşturulmasını sağ lamak Persnel ryantasynu, mtivasynu ve ödüllendirme sistemleri ile ilgili çalışmaları yürütmek İnsan Kaynakları Uzmanı Persnelin eğ itim ihtiyaçlarının belirlenerek, uygun eğ itim prgramlarının rganizasynu Ücretlendirme plitikaları ile ilgili piyasa araştırmalarını yapmak KAYNAK TEKNOLOJİSİ A.Ş İstanbul

12 Eğitim Uzmanı KATILDIĞI KURSLAR Persnel Seçme ve Yerleştirme, 1994, Hllanda Mtivasyn, 1996, İstanbul Ücretlendirme plitikaları, 1995, İstanbul BİLGİSAYAR BİLGİSİ Wrd, Excel, Ltus DOĞUM TARİHİ 1969 MEDENİ DURUM Evli YABANCI DİL İngilizce İyi Fransızca İyi ÜYE OLUNAN KURULUŞLAR Yönetim Danışmanları Derneği İnsan Kaynakları Derneği BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİ Internet Referanslar daha snra temin edilecektir. FONKSİYONEL SATINALMA MÜDÜRÜ Hüseyin Ederğlu Yazıcı Skak. N: 37/6 Büyükyalı İstanbul Cep Telefnu: E mail: eder@kariyer.net SATINALMA Tespit edilen ürünlerin satınalma bölümü ile birlikte katalg çalışmalarının yapılması Satın alınan ürünlerin spesifikasynlar uygunluğunun tespiti ve malzeme sağlayıcı firmalarla dğrudan görüşme yapma Satınalma spesifikasynlarının, satınalma bölümü ile birlikte tespiti ÜRETİM PLANLAMA Satıştan gelen siparişlerin zaman ve malzeme sağlama açısından kntrlü Gelen taleplere göre üretim planlamasını Üretim Planlama Müdürü ile birlikte luşturmak Yeni prjeler için gerekli simulasyn çalışmalarını yapmak ve yöneltme planlarını Üretim iş akışlarını çıkararak, ilgili çalışma talimatlarını hazırlamak Satış Müdürlüğü'nün talebine göre üretimi tamamlanan ürünlerin sevkiyata hazırlanmasını sağlamak LOJİSTİK Malzemelerin, ambara ve üretim alanlarına aktarılmasını krdine etmek ve ambarların yönetim ve düzenini sağlamak Üretimi tamamlanan ürünlerin spesifikasynlara uygun larak deplanmasını, taşınmasını, sevkedilmesini ve krunmasını sağlamak İŞ TECRÜBESİ 1998 Günümüze TEKNİK KAZAN ÜRETİM A.Ş Ankara

13 Malzeme Analisti DENA ELEKTRONİK LTD. Ankara İş Akışı Analiz Şefi EĞİTİM Gazi Üniversitesi Ankara Lisans, Endüstri Mühendisi (1995) ASKERLİK Tamamlandı BİLGİSAYAR Ds, Windws, MRP II KURSLAR AutCad 12 Temel Kursu, 1994 İngilizce Dil Kursu (6 kur) 1997 YABANCI DİL İngilizce Orta MEDENİ DURUMU Evli DOĞUM TARİHİ 1969 Referanslar iş görüşmesi aşamasında temin edilecektir

14 İrtibat Tel : GSM Tel : E psta : Adres : Ad Syad:... TÜRKÇE CV Eğitim lisans (Lisansüstü lisans ön lise) Kazanılan Bilgi ve Beceriler Kazanılmış Ödüller (Burs, yüksek nur, nur, madalya vb.) Deneyim Yabancı Dil ve Seviyeleri Bilgisayar Prgram ve İşletim Sistemleri Alınan Eğitimler (Seminer Sertifika Frmasyn ) Takip Ettiğiniz Mesleki Yayınlar (Süreli Dergiler) Mesleki İlgi Alanları Kişisel (Dğum tarihi dğum yericinsiyet medenî hâli askerlik durumu, ehliyet sınıfı) Kişisel Beceriler (Spr sanat vb.etkinlikler ) Üyesi Olunan Kulüp/ Dernek Referans* (Ad syad kurum unvan tel)

15 İNGİLİZCE CV Wrk Tel. N.: Cell phne N: E mail address: Address:... Emplyment (Jb title / Full time Part time) (Where & when emplyed) Wrk Experience (What wrk dne) Educatin (Degrees received / Department) (When & where received) Freign Languages (Level attained / Reading, Writing, Listening, Speaking) Cmputer Experience Wrk Related Educatinal Experiences / Training (Seminars, Certificates, etc. ) Wrk Related Peridicals Fllwed Wrk Related Interests Persnal Infrmatin (When & where brn, male / female, marital status, types f driver s licenses, etc.) Military Service (Cmpleted r nt, time remaining befre it must be cmpleted) Persnal Skills / Interests (sprts, arts, activities, etc. ) Memberships / Hnrs References (Full name, jb title, wrk address)

16 Başvurularda Ön Mektup Kullanımı Eğer ön mektup yazma knusuna çk fazla önem vermiyrsanız bir defa daha düşünmelisiniz. İnsan kaynakları uzmanlarının, yöneticilerinin ve danışmanların özgeçmişleri ve ön yazıları birlikte kumak yerine, zamanları lmadığı, bu nedenle çğunlukla ön mektupları bir kenara kyup yalnızca özgeçmişler üzerine yğunlaştığı düşünülür. Bazen de klişeleşmiş ön yazıların, başvuran adayları yeterince tanıtmadığı düşünülerek bir kenara knulduğu da düşünülebilir. Buna karşılık, birçk araştırmanın snucu, ptansiyel işveren knumundaki firmaların birçğunun, sizin hakkınızda ilk izlenimlerini ön mektubunuzu kuyarak luşturduklarını göstermektedir. En lumlu etkiyi yaratabilmek için, öncelikle, yazdığınız mektubun önemini iyi kavramış ve üzerinde düşünmüş lmanızın büyük faydası var. Bu mektupta, altını çizmekte fayda gördüğünüz kişisel ve prfesynel özelliklerinizi vurgulayabilirsiniz. Ön mektup, aynı zamanda, fikirlerinizi nasıl rganize ve kendinizi ne netlikte ifade edebildiğinizin göstegesidir. Ön mektubu, suya atılan bir taş larak da düşünebilirsiniz; yani bir anlamda ilk hareketi yaratan ve snra büyüyecek halkaların başlangıcı. Ön Mektup Nedir? Ön mektup, kuyucuda sizinle ilgili ilk izlenimleri yarattığınız, ilgi uyandırmak için vurucu nkta larak kullanabileceğiz ve bir snraki aşamada kuyucuyu harekete geçirmeye yönelik kullanabileceğiniz önemli bir araçtır. Ön mektup, özgeçmişinizin kısa bir özeti değil; sahip lduğunuz niteliklerin, kuyucu için neden önemli lduğunu anlattığınız bir araçtır. Ön Mektup Yazmaya Başlamadan Önce Ön mektubunuzu yazmaya başlamadan önce, genel larak kuyucuya yaklaşım tarzınızı ve takip etmek istediğiniz genel anlatım stratejinizi belirlemeniz, istediğiniz snuçları almanızda size yardımcı lacaktır. Bu amaçla kendinize aşağıdaki sruları srarak ilk adımı atabilirsiniz: 1. Ptansiyel işveren neye ihtiyaç duyuyr? En çk hangi yetenekleriniz, bilginiz ve tecrübeleriniz hedeflediğiniz işe kabul edilmenizde size avantaj sağlayacaktır? 2. Amacınız ne? Özel larak ilgilendiğiniz bir pzisyna mı başvuruyrsunuz, görüşmek için randevu almak mı, yksa yalnızca şirketteki genel larak iş imkânları hakkında bilgi edinmek mi istiyrsunuz? 3. Hangi özelliklerinizi ön plana çıkaracaksınız? Eğer bir işe başvuruyrsanız, ilanda belirtilen özellikler ile ilişkilendirilebilecek özelliklerinizi ön plana çıkarın. Eğer genel bir ilana başvuruyr ya da sadece özgeçmişinizin şirkette bulunmasını ve belirli pzisynlar için gelecekte de değerlendirilmeye alınmasını istiyrsanız, sizin için önemli lan, tercih edeceğiniz alanlarda değerlendirilmeniz için size avantaj sağlayabilecek ve şirketin genel işe alma prsedürlerini dikkate alan özellikleriniz üzerinde durun. 4. Hangi tecrübe ve geçmiş başarılarınız başvurduğunuz pzisynla ilişkilendirilebilir? Üçüncü sruda belirtmiş lduğunuz özelliklerinizi destekleyebileceğiniz başarılarınız var mı? 5. Neden bu şirkette çalışmak istiyrsunuz? Şirket hakkında bilgileriniz nelerdir? Ürünlerini veya servislerini tanıyr musunuz? Şirket vizynlarını, misynlarını, rganizasynel kültürlerini, hedeflerini ve felsefelerini kendi değerleriniz, tecrübeleriniz ve hedefleriniz ile nasıl ilişkilendirebilirsiniz? Bu srulara nasıl cevap verebileceğinize karar verdiyseniz ön mektubunuzu yazmaya başlayabilirsiniz.

17 Ön Mektup Nasıl Yazılır? Hemen her türlü yazıda lduğu gibi ön mektuplarda da giriş, gelişme ve snuç bölümlerinin lması önerilmektedir. Her bir bölüme ne kadar önem verileceği, ne kadar bilgi aktarılacağı size, başvurduğunuz şirkete ve ilgilendiğiniz pzisynlara göre değişiklik gösterebilir. Giriş Bu bölüm, işverene; kim lduğunuzu, eğer ilan başvurusu ise bu ilanı nerede gördüğünüzü açıkladığınız bölümdür. Kendinizi, başvurduğunuz pzisyn ile ilişkilendirmenizi sağlayacak şekilde, kısa cümlelerle tanıtabilirsiniz. Neden özgeçmişinizi göndererek bu şirkete başvurduğunuzu, iş ilanına başvuruyrsanız ilanı nerede ve nasıl gördüğünüzü belirterek, ilan başvurusu değil genel bir başvuru ise kariyer beklentilerinize kısaca değinerek açıklayabilirsiniz. Gelişme Bu bölümde, kısa cümlelerle ve açık bir şekilde, başvurduğunuz şirket ve pzisyn ile neden ilgilendiğinize, hangi özelliklerinizin size bu pzisynda avantaj sağlayabileceğine ve iş tecrübenizdeki başarılarınıza değinerek neden değerlendirmeye alınmanız gerektiği knusunda kuyucuda ilgi uyandırın. Bu bölümde, sahip lduğunuz niteliklere fazla ayrıntıya girmeden değinerek başlayıp, ardından, gerekirse detaya inerek örneklerle bu özelliklerinizi destekleyebilirsiniz. Daha snra şirket ve başvurduğunuz görevle ilgili ne tür bilgilere sahip lduğunuza ve neden bu göreve uygun labileceğinize kuyucunun dikkatini çekebilirsiniz. Snuç Bu bölümde; başvuru amacınızdan, şirket hakkında bildiklerinizden ve ulaşmak istediğiniz snuçlardan bahsedebilirsiniz. Ön mektubun amaç kısmını, paragraf halinde ya da bir liste halinde yazabilirsiniz. Şirket hakkında bildiklerinizi; neden nları seçtiğinizi ve nlarla çalışmak istediğinizi açıklarken kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bilgiler başvuracağınız pzisyn ile değişmekle birlikte, genel larak şirketin piyasadaki referansları, satış rakamları veya cirsu, şirket büyüklüğü (Hem Türkiye'de hem de yurt dışında), şirket kültürü ve yönetim felsefesi gibi, aslında şirketteki tüm çalışanları ve çalışmak isteyenleri ilgilendiren knularda bilgi sahibi lduğunuzu gösterin. Böylece, başvurduğunuz şirketler sizin özellikle nları seçtiğinizi düşünebilir ve mektubunuz amacına daha klay ulaşabilir. Kapanış cümleniz ise sadece kuyucuya zamanını ayırdığı ve sizi lumlu bir aday larak değerlendirdiği için teşekkür ettiğiniz yer lmamalı. Burası, aynı zamanda bundan snra sizin iletişimi nasıl sürdüreceğinizi (telefn veya e mail ile), randevu için nları ne zaman arayacağınızı belirttiğiniz yerdir. Ön mektubunuzu göndermeden önce anlam, gramer ve nktalama işaretleri gibi hataları düzeltmek amacıyla sn bir kez kuyun. Tüm adımları tamamladıysanız imzanızı atarak (veya Gönder'e tıklayarak) mektubu bitirebilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz.

18 Başvuru Mektubu Örneği Sn. Ahmet Yılmaz İnsan Kaynakları Direktörü AAA A.Ş. Kadıköy / İSTANBUL 6 Ekim 2001 Sayın Ahmet Yılmaz, 1 Ekim 2001 tarihinde İnsan Kaynakları gazetesinde çıkan ilanınızdaki Pazarlama Müdürü pzisynu ile ilgileniyrum. Pazarlama ve reklam sektörlerinde çeşitli pzisynlardaki 10 yıla yakın iş deneyimimin, ilanda belirtilen "tüm pazarlama aktivitelerinin krdinasynu ve uygulanması"nda farklılık yaratarak değer katabilmem için bana önemli bir avantaj kazandıracağı inancındayım. Ayrıca, İtalya'daki üç yıllık iş deneyimim, dinamik bir rtamda ve uluslararası bir çalışma rtamında pazarlama tecrübesi kazanmamın yanı sıra, Avrupa'daki prfesynel iş hayatına ve Avrupa kültürüne alışmamı sağladı. Ekte sunduğum özgeçmişimde birikimim ve becerilerim ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Dünya çapında tanınan önemli markalar yaratan ve mda sektöründe dinamizmi ile öne çıkan kuruluşunuzda kariyerime devam etmek istiyr, knu ile ilgili cevabınızı bekliyrum. Saygılarımla, Arzu Çalışkan

19 İş görüşmelerinde neler srulur? Kendinizden bahseder misiniz? Mülakatlarda en sık karşılaşılan srulardandır. Kafanızda önceden hazırladığınız kısa bir ifade lmalıdır. Eğer yönlendirme lmazsa, işle alakalı kısımlarla ifadelerinizi sınırlandırın. Mülakata alındığınız pzisynla ilgili larak önceki işlerinizi ve yaptıklarınızı anlatın. Geçmişten günümüze dğru bir sıra takip edin. Eski işinizden niçin ayrıldınız? Her türlü duruma rağmen lumlu tavrınızı kruyun. Temel bir prblemi asla yönetim ile ilişkilendirmeyin ve asla amirinizin, takım arkadaşlarınızın veya firmanın içsel srunlarından bahsetmeyin. İşveren, güvenebileceği bir adayla çalışmak ister. Örneğin; değişik kariyer fırsatlarından, farklı bir şeyler yapma ihtiyacınızdan veya ileriye dönük çalışmalarınızdan bahsedebilirsiniz. İşle ilgili larak ne gibi deneyiminiz var? Başvurduğunuz pzisynla ilgili özel larak yaptıklarınızı anlatın. Eğer özel deneyimleriniz yksa mümkün lduğunca net bir açıklama yapın. Bu firma hakkında neler biliyrsunuz? Bu sru, mülakattan önce firma hakkında araştırma yapmak ve araştırmacı kişiliğinizi göstermek için iyi bir nedendir. Mevcut knumlarını, pazar içindeki değerlerini ve gelecek hedeflerini anlamaya çalışın. Bu bilgiler, sizin için her zaman artı bir puan lacaktır. Başka hangi firmalara başvurdunuz? Dürüst lun; fakat bu kısımda fazla zaman harcamayın. Bu iş ve bu firma için yapabilecekleriniz üzerine daklanın. Diğer başka şeyler dikkat dağıtır. Niçin bu firmada çalışmak istiyrsunuz? Bu, düşündürücü bir srudur ve cevabınızı mutlaka firma hakkında önceden yapmış lduğunuz araştırmaya dayandırın. Burada samimiyet çk fazla önemlidir ve klaylıkla hissedilebilir. Uzun dönemdeki kendiniz için kymuş lduğunuz kariyer hedeflerinizle bağlantı kurun. Düşündüğünüz ücret nedir? Hşa gitmeyen küçük bir yundur ve ilk başta cevaplarsanız muhtemelen kaybedersiniz. Dlayısıyla, cevap vermeyin. Bunun yerine, şöyle denilebilir: Acaba bu pzisyn için siz bir ücret aralığı söyleyebilir misiniz? Mülakatı yapan söyleyebilir. Eğer söylemezse; bunun, işin ayrıntılarına, sunulacak kariyer ve gelişim fırsatlarına bağlı lduğunu söyleyebilir ve geniş bir aralık verebilirsiniz. Takım çalışmasına ne kadar yatkınsınız? Günümüzün değişen firma stratejilerine siz de ayak uydurmak zrundasınız. Artık, bireysellikten çk paylaşımcılığın ön planda lduğunu unutmayın.

20 Bu iş için neden uygun lduğunuzu düşünüyrsunuz? Yaptığınız yatırımlar ve sahip lduğunuz yetkinliklerin firmanın ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini anlatın. Başka adaylarla karşılaştırma yapmayın. Bu işten beklentiniz nelerdir? Eğer istediğiniz işin iş lduğunu söylerseniz, karşı tarafın güvenini kazanırsınız. Eğer bu işi belli bir süre yapıp farklı alanlara atlamak istediğinizi söylerseniz lumsuz bir etki yaratırsınız. Uyumlu bir iş rtamı, kendimi geliştirebilmem için fırsatlar, bilgimi ve tecrübemi yansıtabileceğim bir görev işverenin duymak isteyeceği bir yanıttır. İş yaparken en iyi perfrmansı göstermenizde sizi ne mtive eder? Bu, sizin kişilik özelliğiniz ile ilgilidir. Fakat iyi örnekler verin: Zrlayıcılık, başarı ve takdir edilmek. Bana srmak istediğiniz srularınız var mı? Her zaman, önceden hazırlanmış srularınız lsun. Firmada değer katacağınız alanlara, çalışma kşullarına, sizden beklenen srumluluklara yönelik srular lumludur. Mülakat byunca, sruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çk az veya fazla knuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Sruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün. Çalışma ve öğrenme knusunda istekli lduğunuzu gösterin. Uygun giyinin, 'İlk izlenim çk önemlidir.' sözünü asla göz ardı etmeyin. Ve mülakat snrasında, yazacağınız kısa bir teşekkür mektubunun diğer adaylar karşısında size sağlayacağı avantajı da unutmayın. Farklı srulara hazır mısınız? Farklı Srulara Hazır Olun (11) İş görüşmelerinde çıkabilecek değişik srular 11. bölümüyle sna yaklaşıyr. Yazı dizisi çk ilgi gördü. Bundan yla çıkarak mülakatla ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz başka ipuçlarını da ara ara vermeyi sürdüreceğiz. Artık sadece eğitim ve iş deneyimi değil, hayata ve laylara yaklaşımınızın öğrenilmek istendiği srular da yöneltiliyr. Kimileri 'Bu srular işle ilgili değil. Özel hayatım da beni ilgilendirir.' dese de, her şeyin başdöndürücü bir hızla değiştiği günümüzde klasik mülakatların da tarihe karışması kaçınılmazdı. Sizinle hemen hemen aynı eğitim ve iş deneyimine sahip diğer adayları aşabilmenin ylu da burdan geçiyr. Zaten sizin özel yaşamınızın detaylarıyla değil, laylarla nasıl başa çıktığınız öğrenilmek isteniyr. İşte bu haftanın farklı sruları: Hayatınızın en zr dönemi ne zamandı? Nasıl atlattınız? Çcukluğunuza dair en sevdiğiniz anıyı bizimle paylaşır mısınız? Pek karşılaşılan bir sru lmasa da huzurlu bir çcukluk dönemi geçirip geçirmediğiniz merak edilebilir.

ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA REHBERİ

ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA REHBERİ ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA REHBERİ Özgeçmiş, bireyin çalışma yaşamı ile ilgili bilgilerini, bireye özgü belirli değerlerini düzenli bir şekilde işverene sunduğu araçtır. Başka bir ifadeyle; bir işe girebilmeniz

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KARMER) KARİYER PLANLAMA VE GELİŞTİRME EL KİTABI

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KARMER) KARİYER PLANLAMA VE GELİŞTİRME EL KİTABI TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KARMER) KARİYER PLANLAMA VE GELİŞTİRME EL KİTABI Kariyeriniz yaşamınızdır ANKARA, 2011 KARİYER PLANLAMA VE GELİŞTİRME EL KİTABI

Detaylı

CEO / CFO Serisi Eylül 2009. Başarılı bir iş planı hazırlama kılavuzu Business plan nedir?

CEO / CFO Serisi Eylül 2009. Başarılı bir iş planı hazırlama kılavuzu Business plan nedir? CEO / CFO Serisi Eylül 2009 Başarılı bir iş planı hazırlama kılavuzu Business plan nedir? İçindekiler Önsöz 1 1. Giriş 2 -İş planı nedir? -Bir iş planı hangi amaca hizmet eder? -Okuyucular ne görmek ister?

Detaylı

Iyi bir politikaci olmak

Iyi bir politikaci olmak ..... Iyi bir politikaci olmak Alfred Moser Stichting International Foundation for Social Democracy 2009 Alfred Mozer Stichting www.alfredmozerstichting.nl Postbus 1310 1000 BH Amsterdam The Netherlands

Detaylı

Bilimsel Bir Araştırma Ödevi Nasıl Hazırlanır?

Bilimsel Bir Araştırma Ödevi Nasıl Hazırlanır? Bilimsel Bir Araştırma Ödevi Nasıl Hazırlanır? **Bu e kitap www.kutuphanem.net ve www.odevsitesi.com adreslerinden ücretsiz olarak indirilebilir. ÖDEV VE TEZLERİNİZİN ARAŞTIRILMASI KAYNAK TARAMASI YAZILMASI

Detaylı

İş aramak planlı yapılması gereken ve zaman alan bir iştir. Bu nedenle öncelikle iş arama yönteminizi oluşturmanız gerekir.

İş aramak planlı yapılması gereken ve zaman alan bir iştir. Bu nedenle öncelikle iş arama yönteminizi oluşturmanız gerekir. İŞ ARAMA TEKNİKLERİ REHBERİ İşini severek yaparsan hayatta bir gün dahi çalışmış olmazsın. İş aramak, hayatınızın dönüm noktalarından birine atacağınız ilk adımdır. Bu adımı ne kadar sağlam atarsanız iş

Detaylı

İş aramak planlı yapılması gereken ve zaman alan bir iştir. Bu nedenle öncelikle iş arama yönteminizi oluşturmanız gerekir.

İş aramak planlı yapılması gereken ve zaman alan bir iştir. Bu nedenle öncelikle iş arama yönteminizi oluşturmanız gerekir. İŞ ARAMA TEKNİKLERİ REHBERİ İşini severek yaparsan hayatta bir gün dahi çalışmış olmazsın. İş aramak, hayatınızın dönüm noktalarından birine atacağınız ilk adımdır. Bu adımı ne kadar sağlam atarsanız iş

Detaylı

MAKALE-II VERİMLİ ÖRGÜT YÖNETİMİ İÇİN ZAMAN YÖNETİMİ. Doç. Dr. M. Akif ÖZER

MAKALE-II VERİMLİ ÖRGÜT YÖNETİMİ İÇİN ZAMAN YÖNETİMİ. Doç. Dr. M. Akif ÖZER -II Doç. Dr. M. Akif ÖZER Gazi Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü 1973 yılında Ankara-Ayaş ta doğdu. 1995 yılında Ankara Üniversitesi SBF Kamu Yönetimi Bölümünde lisans, 1999 yılında ise aynı üniversitenin

Detaylı

Enerji sektöründe riske dayalı karar verme artıyor! House da buluştu

Enerji sektöründe riske dayalı karar verme artıyor! House da buluştu ISSN: 1309-0054 Sayfa 8 Farklı bir bakış açısına mı ihtiyacınız var? Enerji sektöründe riske dayalı karar verme artıyor! Sayfa 10 The Kasım 2014 - Ocak 2015 Deloitte Times www.deloitte.com.tr Vergisel

Detaylı

Türkiye ve İsveç te İnsan Kaynakları Yönetimi - El Kitabı

Türkiye ve İsveç te İnsan Kaynakları Yönetimi - El Kitabı Türkiye ve İsveç te İnsan Kaynakları Yönetimi - El Kitabı Türkçe versiyon Altındağ Nilüfer Osmangazi Tepebaşı Umeå Yıldırım Elif Karadenizli Bostancıoğlu Süleyman Yavuz Yiğit Bağdaş Ali Gülbay Süleyman

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) KİŞİSEL GELİŞİM İŞ ORGANİZASYONU ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

KENDİ İŞİNİ KURMA REHBERİ

KENDİ İŞİNİ KURMA REHBERİ KENDİ İŞİNİ KURMA REHBERİ Yayına Hazırlayanlar: Prof. Dr. Tunçdan BALTACIOĞLU Yrd. Doç.Dr. Öznur YURT Öğr. Gör. Taylan DEMĠRKAYA ÖNSÖZ Değerli Okuyucular, Üniversitemiz kısa sürede uluslararası bir üniversite

Detaylı

MALİ DESTEK PROGRAMLARI PROJE BAŞVURU FORMU HAZIRLAMA KILAVUZU

MALİ DESTEK PROGRAMLARI PROJE BAŞVURU FORMU HAZIRLAMA KILAVUZU MALİ DESTEK PROGRAMLARI PROJE BAŞVURU FORMU HAZIRLAMA KILAVUZU PGPY BİRİMİ, 2011 1. GİRİŞ...4 2. PROJE NEDİR?...5 3. PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PCM) NEDİR?...5 4. TEKLİF ÇAĞRISI NE ANLAMA GELİR?...6 5. PROJENİZİ

Detaylı

İYTE YDYO Öğrenci El Kitabı

İYTE YDYO Öğrenci El Kitabı İYTE YDYO Öğrenci El Kitabı 1 Öğrenci Elkitabı 2014-2015 1. Hoşgeldiniz 2. Yabancı Diller Yüksekokulu Hakkında 2.1. Okulumuzun Tarihçesi 2.2. Misyon ve Vizyon 2.3. Okulumuz Nasıl İşler? 3. İYTE Hakkında

Detaylı

İŞKUR HİZMETLERİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI İŞSİZLİK SİGORTASI İŞGÜCÜ PİYASASI VE İSTATİSTİK AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI

İŞKUR HİZMETLERİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI İŞSİZLİK SİGORTASI İŞGÜCÜ PİYASASI VE İSTATİSTİK AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI İŞ ARAMA BECERİLERİ İŞKUR HİZMETLERİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI İŞSİZLİK SİGORTASI AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI İŞGÜCÜ PİYASASI VE İSTATİSTİK İŞKUR HİZMETLERİNİN HEDEF KİTLESİ İŞVERENLER ENGELLİLER ÖĞRENCİLER

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ. Lisansüstü Akademik Danışmanlık El Kitabı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ. Lisansüstü Akademik Danışmanlık El Kitabı HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Lisansüstü Akademik Danışmanlık El Kitabı Ankara, 2012 ISBN 978-975-491-286-9 Prof. Dr. Figen Demirel, Prof. Dr. İlken Kocadereli ve Prof. Dr. Hakan S. Orer tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3018 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1970 İŞ PLANI

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3018 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1970 İŞ PLANI T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3018 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1970 İŞ PLANI Yazarlar Yrd.Doç.Dr. B. Tuğberk TOSUNOĞLU (Ünite 1, 8) Yrd.Doç.Dr. B. Kağan ÖZDEMİR (Ünite 2) Arş.Gör.Dr. Tuğba

Detaylı

Yöneticiler için Doğru Sorular CMMI

Yöneticiler için Doğru Sorular CMMI Shamrock Process Improvement and Innovation 7 7 6 5 5 4 5 www.xpi.ca www.nitelik.net Yöneticiler için Doğru Sorular CMMI Orhan KALAYCI ISBN 978-0-9783530-0-1 1 Published by Shamrock Process Improvement

Detaylı

Berlin de başarılı bir girişimde bulunmak

Berlin de başarılı bir girişimde bulunmak Alman kökenli olmayan girişimciler için yol haritası Berlin de başarılı bir girişimde bulunmak Genel koordinasyon Bu etkinlik Senatonun Ekonomi, Teknoloji ve Kadınlar için Yönetim i ve Investitionsbank

Detaylı

sektörü için dijital ilaç çağı olacak 675.000

sektörü için dijital ilaç çağı olacak 675.000 Petrol fiyatı aşağı, Türkiye ekonomisi yukarı? ISSN: 1309-0054 Sayfa 3 Sayfa 9 Sayfa 11 The Şubat - Mart 2015 Deloitte Times www.deloitte.com.tr Healthcare and Life Sciences Predictions 2020 A bold future?

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ: İNGİLTERE SAYIŞTAYI

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ: İNGİLTERE SAYIŞTAYI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ: İNGİLTERE SAYIŞTAYI Yaşar UZUN GİRİŞ İnsan kaynakları yönetimi, kamu yönetiminde giderek önem kazanan ve yaygın olarak uygulanmaya başlanan stratejik yönetim

Detaylı

PAZARLAMA PLANI EL KİTABI

PAZARLAMA PLANI EL KİTABI PAZARLAMA PLANI EL KİTABI SEDEF ÇETİNEL ANKARA-2005 ÖNSÖZ Baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı içinde bulunduğumuz bilişim çağında ülkelerin karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi şüphesiz işsizliktir.

Detaylı

Veda SUNUŞ. Sevgili Sarı-Siyahlılar; 7. sayımızda (Kış 2011) tekrar merhaba.

Veda SUNUŞ. Sevgili Sarı-Siyahlılar; 7. sayımızda (Kış 2011) tekrar merhaba. 07KIŞ 2011 SUNUŞ Veda Sevgili Sarı-Siyahlılar; 7. sayımızda (Kış 2011) tekrar merhaba. Geçen üç aylık dönemde bahçe yemeği, hazırlık sınıfları ile tanışma toplantısı, üniversitede okuyan genç mezunlarımızla

Detaylı

TÜRKİYE NİN EN İYİ İŞVERENLERİ

TÜRKİYE NİN EN İYİ İŞVERENLERİ 2014 TÜRKİYE NİN EN İYİ İŞVERENLERİ 2014 1 İçindekiler En İyi İşveren Olarak Farkınızı Ortaya Çıkarın Avrupanın En İyi İşverenleri Hoşgeldiniz 4-5 Türkiye nin En İyi İşverenleri 50-500 Kategorisi Metodoloji

Detaylı

Türkçe - turkki KILAVUZ. Finlandiya'da Girişimci Olmak

Türkçe - turkki KILAVUZ. Finlandiya'da Girişimci Olmak Türkçe - turkki KILAVUZ Finlandiya'da Girişimci Olmak Önsöz Önsöz Kendi işini kurmak, göçmenler için Finlandiya'da iş bulmanın iyi bir yoludur. Halen, bu ülkede yurtdışından gelenler tarafından kurulmuş

Detaylı

TEKNİK İNCELEME Sosyal Bir İşletme Olma: IBM in Hikayesi IDC NİN GÖRÜŞLERİ. Sponsor: IBM. Ocak 2011

TEKNİK İNCELEME Sosyal Bir İşletme Olma: IBM in Hikayesi IDC NİN GÖRÜŞLERİ. Sponsor: IBM. Ocak 2011 TEKNİK İNCELEME Sosyal Bir İşletme Olma: IBM in Hikayesi Sponsor: IBM Erin Traudt Ocak 2011 Richard Vancil IDC NİN GÖRÜŞLERİ Son yıllarda müşteri odaklı sosyal ağ uygulamaları ve platformlarının sayısındaki

Detaylı

Doğru Yönetmeniz İçin, Faydalı Bilgiler

Doğru Yönetmeniz İçin, Faydalı Bilgiler ERP Yazılımı Seçim Sürecinizi Doğru Yönetmeniz İçin, Faydalı Bilgiler white papers İçindekiler Değerli Okuyucu, Bu doküman ERP, CRM, İnsan Kaynakları Yönetimi vb. kurumsal bilgi sistemi uygulamalarını

Detaylı

SERTĠFĠKASYON ADAY EL KĠTABI

SERTĠFĠKASYON ADAY EL KĠTABI CIA Sertifikalı Ġç Denetçi CCSA CFSA CGAP Sertifikalı Özkontrol Değerlendirme Uzmanı Sertifikalı Mali Hizmetler Denetçisi Sertifikalı Kamu Denetçisi SERTĠFĠKASYON ADAY EL KĠTABI Ġç Denetim Enstitüsü (IIA)

Detaylı

KOBİ ler için İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Rehberi: İNŞAAT SEKTÖRÜ

KOBİ ler için İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Rehberi: İNŞAAT SEKTÖRÜ KOBİ ler için İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Rehberi: İNŞAAT SEKTÖRÜ Bu rehber, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen İSGİP (Türkiye`de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının

Detaylı