istanbul TicARET ODASı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "istanbul TicARET ODASı"

Transkript

1 istanbul TicARET ODASı YAYıN NO:

2 İSTANBUL TİcARET ODASı YAYıN NO: SORULARLA,, ELEKTRONIK TICARET

3 Bu kitabın tüm hakları istanbul Ticaret Odası'na (ito) aittir. ito'nun ve yazarının ismi kaydedilmek koşuluyla yayından alıntı yapmak mümkündür. Ancak, ito'nun yazılı izni olmadan yayının tamamı veya bir bölümü, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, ticari amaçlarla kullanılamaz. Şubat 2001 istanbul ISBN ito yayınları için ayrıntılı bilgi ito Ticari Dokümantasyon Şubesi'nden edinilebilir. TeL. : (212) Faks: (212) E. Posta: dokumantasyon@tr-ito.com BASKı TANBURACı Matbaacılık ve Ticaret A. Ş. TeL. ve Fax: (0.212)

4 ÖNSÖZ Sürekli olarak ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen Odamız, bu arada teknolojik gelişmeleri de takip etmektedir. Özellikle son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinden olan intemet ve elektronik ticaret takip ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Internet ve elektronik ticaret ülkemizde yeni yenigelişen bununla birlikte günlük hayatımıza yerleşmiş bir olgudur. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen özellikle elektronik ticaret konusunda ülkemizde her türlü bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. tıcaret Bu nedenle, üyelerimize elektronik konusunda genel bir bilgi vermek ve bu konuda en çok sorulan soruları cevaplamak amacıyla Odamızca "Sorularla Elektronik Ticaret" isimli bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmamn tüm ilgililere faydalı olmasını diler, çalışmayı hazırlayan Uluslararası İlişkiler, Turizm ve Fuarlar Şubesi {Jzman Yardımcısı Senem Çeşmecioğlu'na teşekkür ederim. Prof. Dr. İsmail Özaslan Genel Sekreter

5

6 3 I. BÖLÜM GENEL OLARAK ELEKTRONİK TİcARET ı. Elektronik Ticaret Nedir? E-ticaret bilgisayar ağları aracılığıyla ürünlerin üretilmesi, tanıtımının, satışının, ödemesinin, ve dağıtımının yapılmasıdır. Yapılan İşlemler, sayısal biçime dönüştürülmüş yazılı metin, ses ve video görüntülerinin işlenmesi ve iletilmesini içermektedir Ayrıca, ticari sonuçlar doğuran ya da ticari faaliyetleri destekleyen eğitim, tanıtım, reklam, kamuoyunu bilgilendirme gibi amaçlar için elektronik ortamda yapılan işlemler de elektronik ticaret olarak sayılmaktadır. 2. Elektronik Ticaretin Araçları N elerdir? Telefon, Fax, Televizyon, Elektronik ödeme ve para transfer sistemleri, Elektronik verı değişimi (Electronic Data Interchange - EDI) Internet şeklinde 6 ana araç tespit edilebilir.

7 Fakat çoğu zaman elektronik ticaret, internet ve diğer ağlar üzerinden yapılan ticaret olarak algılanmakta ve tartışmalar bu araçlar üzerinde yoğun laşmaktad ır. Elektronik ticaretin çok yeni bir kavram olmamasına karşın, ticari işlemlerde bir veya daha fazla insan tarafından ses, görüntü ve yazılı metinlerin aynı anda interaktif bir şekilde iletilmesi, zaman ve mekan sınırının olmayışı ve nispeten daha düşük maliyetlerle çalışabilmesi şeklinde internet ortamının sunduğu olanaklar, elektronik ticaret kavramını hızla gündeme getirmiştir. Bu olanaklar intemetin diğer elektronik ticaret araçlarına göre daha esnek olmasını sağlamaktadır. İnternet ortamı iletişim ve ticaretin önündeki engelleri azaltmaktadır. 3. Elektronik Ticaretin Tarafları Hangileridir? Alıcı, Satıcı, Üretici, Bankalar, Komisyoncular, Sigorta şirketleri, Nakliye şirketleri, Özel sektör bilgi teknolojileri, Sivil toplum örgütleri,

8 5 Üniversiteler, Onay kurumları, elektronik noterler, Kamu kurumları 4. Elektronik Ticaretin uygulamaları nasıldır? Günümüzde 3 tür elektronik ticaret uygulaması bulunmaktadır: İşletmeler arasındaki e-ticaret (business to business) İşletme içi e-ticaret (business to administration) İşletmeden tüketiciye e-ticaret (business to consumer) 5. İşletmelerarası Elektronik Ticaret Uygulamalarının Getirdiği Kolaylıklar N elerdir? o Firmaların tedarikçi sayısını, sipariş sürecım ve masrafını azaltıp iş ortaklıklarını kolay laştırmak, o Sipariş, nakliye ve faturalama süresini kısaltmaktır. İş ortakları faks ya da le gönderilen bilgi doğrultusunda elektronik ortamda talebe anında cevap verebilmekte ve dokümanların karşı tarafın eline geçip geçmediğini takip edebilmektedir.

9 6 o Konşimento, sipariş emri, gümrük beyannamesi gibi dokümanların kişilerin eline zamanında geçmesini ko lay laş tırmaktadır. o Ticari ortaklara operasyona dair şartların değişmesi halinde anında bilgi değişimi imkanı sağlamaktadır. Teknik, ürün ya da fiyat konularında saat farklarından ötürü gerçekleştirilemeyen telefon konuşmaları yerini internet ortamında on-line fikir alışverişine bırakmaktadır. o Uluslararası dağıtım kanalları, satıcılar ve firmalar arasında anında, yapılmaktadır. doğru ve kesin bir bilgi paylaşımı o Firmalar, tedarikçiler ve dağıtıcıların internet üzerinde buluşması ödemelerin elektronik ortamda yapılabilmesine imkan tanımaktadır. Elektronik ödemeyle yazım hatalarından kaynaklanan sorunlar azalmakta, fatura tesliminde sürat sağlanmakta ve de işlemler daha ucuza gerçekleşmektedir. 6. İşletme İçi Elektronik Ticaret Uygulamalarının Getirdiği Kolaylıklar Nelerdir? o Yöneticiler elektronik posta, video konferansı ya da duyuru panoları aracılığıyla çalışanlarla on-line iletişim kurabilmektedir. Ani değişiklikler karşısında firma stratejisi hızla belirlenip tüm personele duyurulabilmektedir.

10 7 o Firmaların broşür, ürün katalogları ya da toplantı duyuruları gibi yayınlarının basılmasında internetten yararlanılmaktadır. Bu yolla, basım ve dağıtım masraflarından kar edilmekte, posta işlemleri çabuklaşmakta ve güncelliğini yitirmiş bilgi transferi önlenmektedir. 7. İşletmeden Tüketiciye Elektronik Ticaret Uygulamalarının Getirdiği Kolaylıklar Nelerdir? Müşteriler ürün hakkında daha kolay bilgiye ulaşmakta, e-para ya da diğer güvenli ödeme sistemleriyle ürün satın alabilmektedir. Tüketiciler yeni ürün ve hizmetler hakkında on-line bilgi edinmektedir. Tüketicilerin yatırımlarının ve kişisel bütçelerinin idaresi sağlanmaktadır. Tüketiciler birbirleriyle , video konferansı ya da haber gruplarıyla iletişimde bulunabilmektedir. Tüketiciler sürekli olarak düşük fiyata kaliteyi takip etmektedirler. Aracı kurumların ortadan kalkması, envanteri n azalması, dağıtım fiyatlarının düşmesiyle elektronik ticaret tüketiciye bu imkanı sunmaktadır.

11 8 8. Elektronik Ticaretin kapsadığı aktiviteler nelerdir? Kapalı ve açık ağlar kullanılarak yapılabilecek iş ve ticaret aktiviteleri şu şekilde sıralanabilir. o Mal ve hizmetlerin elektronik alışverişi o Üretim planlaması yapma ve üretim zıncırı oluşturma o Tanıtım, reklam ve bilgilendirme o Sipariş verme o Anlaşma yapma o Elektronik banka işlemleri ve fon transferi o Elektronik konşimento gönderme o Gümrükleme o Elektronik ortamda üretim izleme o Ortak tasarım geliştirme ve mühendislik o Elektronik ortamda kamu alımları o Elektronik posta ile ilgili işlemler o Elektronik hisse alışverişi ve borsa o Ticari kayıtların tutulması ve izlenmesi o Doğrudan tüketiciye pazarlama o Sayısal imza, elektronik noter vb. o Sayısal içeriğin anında dağıtımı o Anında bilgi oluşturma ve aktarma o Elektronik ortamda vergilendirme o Fikri mülkiyet haklarının transferi

12 9 9. Elektronik Ticaretin Süreci Nasıldır? İnternet üzerinde yapılan ticaret geleneksel ticaretten çok farklı bir yapıya sahiptir. İnternet üzerinde ticaret yapmak isteyen firmaların bir ürün, hizmet yapısı oluşturduktan sonra aşağıdaki safhaları izlemeleri gerekmektedir: 1- Web Sitesinin Hazırlanması: Sanal bir ticaret ortamının hazırlanmasıdır. Reklam çalışmalarına benzer bir şekilde teknik, sanatsal ve bilimsel yönleri olan bir çalışmayla oluşturulan web sitesi, ticari başarıyı doğrudan etkilemektedir. Web sitesının hazırlanmasında; teknik özellikler (erişilebilirlik hızı, iletişim hızı, sayfalar içinde aradığını kolay bulabilme ve ilgili diğer sayfalara kolay erişebilme), web sayfasının içeriği (mal ve hizmetleri en iyi şekilde tanıtabilen ve yararlı bir sayfa olması, çok yönlü olması, hatta interaktif olması), web sayfasının formu (web sayfasının görsel olarak tüketicinin dikkatini çekecek bir sayfa olması, görsel malzemelerin çeşitliliği) en önemli konulardır.

13 10 2- Servis sağlayıcının seçimi,' İnternet ortamında hizmet veren çok sayıda bilgi sağlayıcı (web server) bulunmaktadır. Bunların içinde işletmelerin ihtiyaçlarını internet üzerinde yer alan çeşitli araçlarla değişik yollardan dengeleyen bir sunucunun seçilmesi gerekmektedir. Etkin bir pazarlama çalışması için tam hizmet veren servis sağlayıcı şirketlerin seçilmesi uygun olacaktır. 3- Alan adı "Domain Name" alınması; İnternet üzerinden yapılan elektronik ticarette başarılı olmak için vazgeçilmezlerin arasında iyi dizayn edilmiş bir web sitesi, sağlam bir altyapı, teknik açıdan yeterli ve bilgili bir ekip gibi faktörler bulunmaktadır. Tüm bunları sağladıktan sonra web sitesinin başarılı ve etkin olabilmesi, sahip olduğu "domain name"e (alan adı) bağlıdır. İsim tescil ettirilebilecek siteler arasında gibi adresler yer almaktadır. Alan adı alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Örneğin ticari bir site ıçın ".com" yerıne ".net"uzantıh bir alan adı satın almak girişimcileri pazardaki rekabet açısından şanssız durumda bırakmaktadır.

14 II Bu arada akılda kalabilecek bir ısım ıçın sunulabilecek alternatif Country Code Level Domainlerdir; bu alan adlarını ülke kodu uzantılı alan adları olarak tanımlayabiliriz. (örneğin Türkiye için ".tr", Kanada için ".ca" ile sona eren web adresleri) Ülkemizde ".tr" uzantılı alan adlarının dağıtımında yetkili olan kuruluş ODTÜ'dür. ODTÜ'nün konuyla ilgili olarak uygulaması yurtdışındaki uygulamalardan farklı seyretmektedir. ODTÜ'nün alan adıyla ilgili aradığı şart ".tr" uzantılı adların alımı esnasında firmanın varlığını ispatlayacak bir belge gösterilmesidir. Özetle şahıslar bir firma kaydı göstermeksizin ticari bir alan adı satın alamamaktadırlar. 10. Elektronik Ticarette Ödeme Araçları Nelerdİr? D D Nakit ödemeler Nakit dışı ödemeler: - Cekler ve senetler (önceleri kağıda dayalı yapılan takas işlemleri, çek taşıma riskleri ve çek takasını hızlandırmak maksadıyla çek bilgileri üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmeye başlamıştır.) - Kartlar Kredi kartları Banka kartları Ön ödemeli kartlar

15 12 1 ı. E-ticarette Kredi kartı ile Ödeme N asıl (;erçe~eşmektedir? Elektronik ticarette en çok kullanılan ödeme şekli olan kredi kartı geleneksel doğrudan pazarlama yöntemlerinde kullanılan ödeme şeklinin bir uzantısıdır. Bu yöntemde; ilgili web sayfalarında yer alan sipariş fonnunda beğenilen mal veya hizmetin siparişi verilmekte ve müşteri tarafından belirtilen kredi kartı numarasına bağlı hesaptan, mal ya da hizmet bedeli alınarak alışveriş işlemi tamamlanmaktadır. Kredi kartlarında ortaya çıkan güvenlik sorununu çözmek amacıyla geliştirilen ve kullanıma sunulan özel şifreli kredi kartları, internette pazarlamada gelecekte en fazla kullanılacak ödeme aracı olarak görünmektedir. 12. Elektronik Ödemeler Nasıl Olmaktadır? Zamanla birlikte elektronik ticarette yeni ödeme şekilleri ortaya çıkmıştır. Elektronik ortamda açık ağlarda yapılan ticari alışverişierde SSL (secure socket layer-güvenli kilit sistemi) ve SET (secure electronic transactions - güvenli elektronik işlemler) olmak üzere 2 yöntem kullanılmaktadır.

16 13 - SSL Yöntemi: Ödemeyi web sayfasında kredi kartı numarasını deşifre ederek gerçekleştirme. SSL yönteminde, satıcı tarafından web sayfası için hazırlanan bir sipariş formu sunulmaktadır. Alıcı kredi kartı bilgileri dahil gerekli kısımları doldurmakta,.satıcı da bankaya giderek müşterisinin kredi kartı numarasıyla tahsilatı gerçekleştirmektedir. - SET Yöntemi: Ödemeyi müşteri ve işyeri arasında aracı bir finans kurumu vasıtasıyla gerçekleştirme (kredi kartı numarası yerine kurumun verdiği sertifikayı kullanarak). SET yönteminde ilişki 3 taraflıdır; müşteri üye işyeri ve finans kurumu - genellikle banka - Alışveriş, müşterinin kredi kartı yerine bankadan aldığı bir sertifika aracılığıyla gerçekleşmektedir. SET Yönteminde sertifika numarası sistem tarafından öğrenilemediği ve de sanalortamda açıklanmadığı ıçın sistemin güvenilirliği daha fazladır. SET Yöntemi taraflann kapalı bir ağ içinde işlem yapmalanndan dolayı daha çok tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de numaralann 3. kişilerin geçme ihtimali bulunmaktadır. eline

17 Elektronik Para Nedir? Yeni ödeme şekilleriyle birlikte İnternet üzerinde yapılan alışverişierde kullanılmak üzere "elektronik para" (e-cash) ortaya çıkmıştır. E-para, küçük çaplı ödemelerde hız kazandırdığı gibi yüz yüze karşılaşma gereğini de ortadan kaldırarak on-line ödeme imkanı sunmaktadır. Bu yöntem para transferindeki gecikmeleri, hatalı ödemeleri ve bunun gibi sorunları azaltmaktadır. E-para elektronik biraraca yüklenen mali değer ya da kişisel fondur; kullandıkça tekrar yüklenmesi gerekmektedir. 14. Elektronik Para ile Ödeme Nasıl Yapılmaktadır? Kredi kartlarının güvenli bir ödeme sistemi olmayışı elektronik para sisteminin gelişmesini sağlamıştır. Bu sistem bir tür kodlama esasına dayanmaktadır. Kodları banka basmakta ve hesaba kullanılan kurun eşdeğer haliyle yatırılmaktadır. Her para, dijital bir mühürle müşterinin bilgisayarına transfer edilmeden önce damgalanmaktadır. İnternet üzerinden alışveriş yapmak isteyenler ödemeleri satıcıya transfer etmekte ve satıcı da paraları doğrulamak ve nakde çevirmek için bankaya transfer etmektedir. Banka her paranın yalnız bir kere kullanıldığını kontrol etmek için her harcanan paranın seri numarasını kaydetmekte ve eğer para veri bankasında önceden kaydedilmişse banka kişinin aynı parayı yeniden kullanmasına izin vermemektedir.

18 Kaç Tür Elektronik Para Vardır? Elektronik Paranın 2 türü vardır : - Ön ödemeli kart taban lı (akıllı kartlar) - Ön ödemeli yazılım tabanh (internet gibi iletişim ağları üzerinden değer transferini gerçekleştirirler.) E-para, diğer borç ve kredi kartlarından kullanımı sırasında provizyon veya benzeri bir sorgulama gerektirmemesiyle ayrılmaktadır. E-parada ödeme yapılacak miktar önceden yüklendiği ıçın onay gerektirmemektedir. Ayrıca borç ve kredi kartıyla yapılan ödemeler internet üzerinden yapılsa bile havale niteliği taşır. E-para ise gerekli miktar ve kişisel bilgileri içermemesi nedeniyle havale niteliği taşımamaktadır. 16.E-Paramn Avantajları ve Riskleri Nelerdir? E-para işlemler sırasında gecikmiş veya hatalı ödemeler nedeniyle doğabilecek finansal risklerin minimuma inmesini sağlar, ödemeler zamanında yapılır, tüketiciler daha çok alışveriş yaparlar.

19 16 Ancak e-para'nın kullanımından; Ödemelerin yüz yüze yapılmamasından doğabilecek vergi kaçırmaları, Merkez Bankalarının uyguladığı ortak para politikalarının e-para kullanımı yaygınlaştıkça değişmesi, Gümrük işlemlerinde ülkeler arası uygulama farklarından doğabilecek uyumsuzluklar, E-para sisteminde oluşabilecek sorunlar (sisteme ızınsız gırış, e-paranın çalınması, sisteme virüs girmesi) Elektrik kesintisi, hat kesintisi, E-para arz edenlerin sisteme illegal girişler gibi çeşitli risklere maruz kalması, E-paranın finansal kurumlara likidite riski yaratması gibi riskleri vardır. Türkiye'de kredi ve borçkartlarının yaygın olarak kullanılmasına rağmen e-para kullanımı henüz çok yaygın değildir. Sistem bankalarca ufak çaplı ödemelerin yapılabileceği şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca, telefon, gaz, metro ve otobüs kartları de bu sisteme dahildir. ile Akbil

20 17 t 7. Elektronik Veri Değişimi (ED I) N asıl Faaliyete Geçmektedir? Elektronik Veri Değişimi eski bir kavram olmasına rağmen internetle tekrar gündeme gelmiştir. Elektronik ticarette bilgisayarlar arası gerçekleştirilen "elektronik veri değişimi" (electronic data interchange-edi) her geçen gün gelişmektedir. EDI, çeşitli kurum ve kuruluşların bilgisayarları arasında yapılanmış veri değiş tokuşunda kullanılmaktadır. Firmalara daha çabuk, daha ucuz ve de kağıda dayalı sistemlere göre kesin çözümler sunmaktadır. EDI, dağıtım kanalları aracılığı ile bilginin akışı hareketinde destek görevini üstlenmektedir. 18. Elektronik Veri Değişimi (EDI) Uygulamalarının Görüldüğü Sektörler Hangileridir? Taşımacılık (rezervasyon, navlun ücretleri, nakliye faturaları, Sağlık ve ilaç sektörü (reçeteler, laboratuar sonuçları, ilaç siparişi) Ticaret ve Sanayi (siparişler, satış raporları, faturalar, fıyat listeleri) Dağıtım sipariş konfırmasyonları, Kamu sektörü (gümrük ve katma değer beyanları) vergısı Finans kurumları (borçlar, krediler, ödeme talimatları)

21 Elektronik Veri Değişimi (EDI) Tam Olarak Nedir? Elektronik Veri Değişimi, talep sipariş formları, fatura ve konşimento gibi dokümanların standardize olmuş elektronik formatlarına verilen addır. ABD'de ticari işlemlerle ilgili olarak kullanılan ofis içi iletişim araçlarının % 85'inİ bu dokümanlar oluşturmaktadır. EDI uygulamalarına geçmek için önce yapılması gereken firmanın muhasebe kayıtlarını bilgisayar ortamına aktarmak ve de EDI işlemlerine geçişi kabul eden ticari ortaklar bulmaktır. EDI öncelikle kağıda dayalı işlemlerde meydana gelen zaman ve para kaybını elektronik doküman nakli sayesinde önlemektedir. Kayıtların daha iyi tutulması sonucunda toplam kalitede iyiye gidiş, verilerde daha az hata yapma, ış sürecinin hızlanması, verı yorumlamada insana bağımlılığın azalması EDI'nin sağladığı diğer kolaylıklar arasında sıralanabilir. Ayrıca, EDI ile envanterin tanzimi kolaylaşmakta, ve idari karar aşamasında daha iyi bilgilenme imkanı doğmaktadır. Böylelikle firmalar açısından birçok sorun ortadan kakmış olmaktadır.

22 19 20.Elektronik Veri Değişimi (EDI)'nin Faaliyeti Nasıl Olmaktadır? Elektronik Veri Değişimi'nin ardında son derece basit bir fikir yatmaktadır. EDI uygulamaları ile elde hazırlanmış olan doküman elektronik formata dönüştürülmektedir. Bu bilgisayardaki çıktı, bilgisayarlar arası bilgi transferi esnasında diğer bilgisayara veri olarak aktarılmaktadır. Sonuç olarak kağıda dayalı işlemlerdeki hatalar ve gecikmeler en aza indirilmektedir. EDIorganizasyonlar arası uygulama öncesi ve sonrası bilgi akışının karşılaştırılmasına imkan tanımaktadır. Genelolarak alıcı ile satıcı arasında bağlantı kurulmasında, üniversitelerde transkript değişimi yapılmasında ve de araba imalatçılarına ait özel bilgisayarlarda dizayn edilen geniş ve karmaşık tasarımların aktarılmasında EDl'den yararlanılmaktadır. Büyük ölçekli firmalarda ise EDI fiyat listeleri, ürün katalogları, indirimler, mukaveleler gibi dokümanları iletmede kullanılmaktadır. Alıcı, satıcıya bir sipariş gönderdiği zaman geçerli veri alıcının bilgisayarına kaydedilmektedir. Kaydedilen kopya daha sonra satıcıya geri gönderilmektedir. Satıcıya bu bilgi mektup ve bazı hallerde faks formunda ulaşmaktadır. Gelen- bilgi, alıcının iç idari sistemine elle veri girişi şeklinde kaydedilmektedir.

23 20 EDI uygulamalarında bu işlem, zamandan ve paradan büyük tasarruf sağlamaktadır. Satın alma, nakliye ve ödeme gibi EDI işlemleri şu şekilde gerçekleşmektedir. 1. Adım Alıcının bilgisayarı satıcının bilgisayarına sipariş formu gönderir. 2. Adım Satıcının bilgisayarı bu sıparış formunun konfırmasyonunu alıcının bilgisayanna gönderir. 3. Adım Satıcının bilgisayarı nakliye şirketinin bilgisayarına rezervasyon talimatı gönderir. 4. Adım Nakliye şirketinin bilgisayarı rezervasyon konfırmasyonunu satıcının bilgisayarına gönderir. 5. Adım Satıcının bilgisayarı alıcının bilgisayarına sevk belgesini gönderir. 6. Adım Nakliye şirketinin bilgisayarı satıcının bilgisayarına şartnameyi gönderir. 7. Adım Alıcının bilgisayarı satıcının bilgisayarına alındı makbuzu gönderir. 8. Adım Satıcının bilgisayarı alıcının bilgisayarına faturayı gönderir. 9. Adım Alıcının bilgisayarı satıcının bilgisayarına makbuzu yollar.

24 21 EDI uygulamalarında firmalardaki tüm idari departmanlar satıcı ya da alıcı adı altında toplanıp basite indirilmektedir. Siparişin konfirmasyonu satıcı tarafından fiyat ve satış şartlarının kabul edilmesi anlamına gelmektedir. 21. Neden EDl'ye Geçişte Geri Kalınmıştır? Bunun sebepleri: Yüksek maliyet EDI uygulamaları çok yüksek maliyetlidir. Yüksek maliyetin fiyatlara yansıması ise piyasaya yeni girmek isteyenlere zorluklar çıkartmaktadır. Sınırlı İletişim EDI uygulamaları müşterilerin satıcılarla, EDI öncesine göre, daha zor iletişim kurmasına sebep olmaktadır. Örneğin; firmayla iş yapmak için tedarikçinin V AN (Value Added Network)- Katma Değerli Bilgi Ağıadında on-line bir servıs ağına kaydolması gerekmektedir. VAN, servisine kayıtlı firmaya software sağlamakla yükümlü bir sistemdir. Şartların Zorlu ğu EDI uygulamaları, yüksek yapılandırılmış protokoller ile önceden yapılandırılmış düzenlemeleri ve çift taraflı bilgi değişiminde tek mülkiyeti gerektirir.

25 22 Ayrıca uygulamalarda kullanılmak üzere birtakım bağlantılara ihtiyaç duyulmaktadır 01 AN Sistemi). Tüm bu hazırlıklar zaman kaybına ve de uygulamada zorluklara yol açmaktadır. Sonuçta çıkan mali tablo ile birlikte küçük firmaların EDI uygulamalarına yatırım yapması ve de büyük firmalar ile rekabet etmesi daha da zorlaşmaktadır. Kısmİ Çözümler EDI uygulamaları işlem sürecinin sadece bir kısmını otomatize etmektedir. Örneğin ürün siparişi anında gerçekleşmekle birlikte, muhasebe ve envanter bilgilerinin değişimi, ödeme ve kaynak transferi gibi işlemler günlerce sürebilmektedir. Sınırlılık EDI uygulamaları dar bir alanda gerçekleşmekte, Web ise bu kapalı dünya kavramını tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple, Web'in açık dünyası tedarikçilerin pazara girmesini kolaylaştırmaktadır. 22. EDl'de Yaşanan Hukuki Problemler Nelerdir? EDI daha öncede belirtildiği üzere kağıda dayalı işlemlerde meydana gelen zaman ve para kaybını azaltmayı amaçlayan bir sistemdir. Sözkonusu uygulamalarda başarı sağlanması için ıse birtakım yasal düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir.

26 23 Hızla ilerleyen gelişmelerde yaşanan sorunları azaltmanın bir yolu mevcut hukuki sistemde köklü değişikliklere gitmektir. Bir diğer yol ise kanuni sistemde ufak değişikliklere gidip, elektronik mesajlarda yaşanan şifreleme ve elektronik imza gibi sorunlara teknik çözümler getirmektir. Kağıt üzerinde yapılan anlaşmalarda anlaşmanın üzerinde değişiklikler yapılabildiği bilinmektedir. Buna karşılık elektronik dokümanlarda ise doğruluk, kimlik belgelerinin doğruluğu ve de elektronik mesajın tek olup olmadığı gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlarla ilgili olarak bir çözüm elektronik ödernede gördüğümüz gibi bir aracı kurumla çalışmak iken diğer bir çözüm de mesajı gönderen kişilerin yani tüzel kişilerin kendine özgü bir anahtar şifrelemesi kullanması şeklinde düşünülebilir. Bu sayede 'mesajın içeriğinin değiştirilmesi önlenebilmektedir. 23. İş Ortaklığı Ağı : Extranet N edir? Business to Business türü elektronik ticaret konusunda birçok teşvik bulunmakla birlikte, on-line ortaklıklar kurmanın avantajları da açıkça ortadadır. Ancak varolan bir işi ortaklıklara açmanın altyapısı teknik açıdan sorunlara yol açmaktadır.

27 24 On-line ortaklıklar "business partner network" (iş ortaklığı ağı) aracılığıyla işlemektedir. Sözkonusu ağ, internet üzerinden kurulmakta olup, izin sahibi kişiler tarafından iç ve dış uygulama kaynaklarına sımrlı erişim imkanı ile sağlanmaktadır. Teknik ismiyle extranet olarak bilenen ortaklık ağları, günümüzde geleneksel iletişim sistemleri olan telefon ve fakstan çok daha etkili bulunmaktadır. İş ortaklığı bilgi ağları 2 temel unsurdan meydana gelmektedir: "uygulamalar" ve bu uygulamaların işlemesini sağlayacak "altyapı". Bu iki başlık gerekli kültürel ve teknolojik değişiklikler yapmayı düşünen anonim şirketlerin iş ve teknik altyapıya önem vermesi gerektiğini vurgulamaktadır. 24. Extranet Neden Tercih Edilmektedir? Anonim şirketler, extraneti: Tedarikçilerin malları anında teslim etmesi, Fiyat ve zamandan kazanç sağlaması, Envanteri azaltması, 24 saat 7 gün kesintisiz müşteri hizmeti sağlaması, Sipariş kabulünü otomatikleştirmesi Satın almada ya da e-pazarlarda on-line iletişimi sağlaması sebebiyle tercih etmektedirler.

28 25 İş Ortaklığı Ağı (Extranet)'i kurarken ortaklarla birlikte çalışmak daha fazla başan sağlayacaktır. Firmanın tek başına extranet kurması authentication, web authorizationu ve diğer ihtiyaçlar, sınırlamalar, yapılabilirlik ve ortaklar tarafından bilgi teknolojisi ortamının anlaşılması güçlükler arasında sıralanmaktadır. 25. Extranet'in Avantajları Nelerdir? Kaynakların iş ortaklarıyla paylaşılması, Ortak ürünlerin gelişmesi, Düşük maliyeti, çabukluğu, envanter azlığını ve kesintisiz müşteri hizmeti sa~aması, Extranet servis sağlayıcılarının hızla çoğalması 26. Extranetin Dezavantajları N elerdir? - Karmaşık bir entegrasyonu gerektirir. - Bazılan, iş ortaklık ağının tam kontrolünü tercih edebilir. - Extranet servıs sağlayıcılan yönetim politikası, güvenlik, rehberlik ve ıp transportu açısından zayıf kalmaktadır.

29 Elektronik Ticaretin Tüketicilere sağladığı Kolaylıklar N elerdir? Elektronik ticaret sayesinde tüketiciler kısa bir sürede sadece birkaç mağaza gezerek yapılacak alışveriş yerine örneğin evden fıyat ve kalite karşılaştırması yaparak alışveriş imkanı bulmaktadırlar. İntemetin bilgisayar kullanabilen her yaştan her kişinin kullanabileceği kadar basit bir araç olması, ucuz olması alışverişierin kolay bir şekilde gerçekleşebilmesi açısından önemli üstünlükler yaratmaktadır. Ayrıca, satın almanın her aşamasında, örnegın alternatiflerin değerlendirilmesi sırasında çok sayıda seçeneğin aynı anda bilgisayar ekranında görülebilmesi, fıyat, kalite ve diğer özellikler bakımından karşılaştırmalar yapılabilmesi, uzman kişilere danışma ve satıcılara her konuda sınırsız soru sorma imkanının sağlanması gibi üstünlükler, internet üzerinden yapılan alışverişierde inisiyatifın büyük ölçüde müşteride olması sonucunu doğurmaktadır.

30 27, 28. Elektronik Ticaret ve Bankacılık Sektörü İlişkileri f Nasıldır? Elektronik ticaretin bankacılıkta önemli bir rolü ve etkisi bulunmaktadır. Bankacılık faaliyetleri arasında özellikle perakende ve yatırım bankacılığı on-line teknolojisinin yeniliklerinden en fazla etkilenen ve elektronik ticaretten en fazla kar eden branşlardır. Network üzerinde kaydedilen gelişmeler bankalara düşük maliyetli hizmet olanağı sunmaktadır. Teknolojinin fiyatları kontrol etmedeki etkisi bankaların müşteri hizmetlerinde bu yeniliklere yönelmesine sebep olmaktadır. Ürün ve hizmet çeşitleri zenginleşmektedir. Çek yazma, vergi dosyalama ve fon transferi gibi işlemler hız kazanmaktadır. Günümüz bankacılığında müşteri ile bankalar arası ilişki yeni bir boyut kazanmıştır. Bankaların broşürleri on-line postalanmakta, hesaplar arası fon transferi gerçekleştirilmekte, elektronik fatura ve senet ödemeleri yapılmaktadır. Büyük yatırımlarda yeni teknoloji hem bankalar arası rekabeti hem de banka olmayan finansal kuruluşlarla rekabeti sağlamaktadır.

31 Elektronik Ticaretle ilgilenen Uluslararası Kuruluşlar Hangileridir? Elektronik ticaret konusunda, dünya genelinde yaşanan gelişmelere paralelolarak birçok ülke ve uluslararası kuruluş elektronik ticaret ve onunla bağlantılı konuları gündemine almıştır. WTO (Dünya Ticaret Örgütü), UNCTAD (BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı), OECD (iktisadi işbirliği ve Kalkınma Teşkilatı), Avrupa Birliği, CEFACT (BM Yönetim, Ticaret ve Ulaştırma işlemlerini Kolaylaştırma Merkezi), UNCITRAL (BM Uluslararası Ticaret Kanunu Komisyonu) gibi kuruluşlar İle ITU (Uluslararası Haberleşme Birliği) ve Dünya Bankası'nın son birkaç yıldır ticarette etkinliğin sağlanması amacıyla, elektronik ticarete ilişkin konularda yoğun olarak çalışmaya başladıkları gözlenmektedir. 30. Avrupa Birliği'nde Elektronik Ticaret Çalışmaları Nelerdir? Elektronik ticaret konusunda en çok çalışan kurumlardan biri şüphesiz Avrupa Birliği Komisyonudur yıllarını kapsayan 5. Çerçeve Programda bilgi toplumu başlığı altında yer alan öncelikli alanlardan biri de elektronik ticarettir.

32 29 Efektronik ticarette güveni ve güvenilirliği sağlayan teknolojiler Avrupa'da ticari olarak bulunmasına ve kullanılmasına rağmen yasal ve kurumsal düzenlemeler henüz oluşturulmamıştır. Komisyonun hedefi yakın zaman içinde bu teknolojilerin kullanım ve işleyişini hazırlamak ve elektronik ticarette tek pazara tam olarak girilmesini sağlamaktır. Komisyon ayrıca sayısal imzanın tek pazarda yasal kabulü konusunda bir çerçeve oluşturmayı planlamaktadır. AB'nin ikinci hedefi ise, tek pazara tam olarak girilmesini sağlamaktır. Farklı uygulamaların önlenmesi için tüm Avrupa'da uygulanacak yasal bir çerçeve oluşturulmalıdır. AB, bilgi veri tabanıarının, yasal korunması ve yasal sözleşmelerle ilgili direktiflerde de elektronik ticaretin gereksinimlerini göz önünde bulundurmaktadır. Bütün AB ülkeleri için direktifler her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Direktifler varolan ulusal yasayı harmonize eden yasal çerçeveyi kesinlikle sınırlamadığı gibi, ortak bir yasayı teşvik edebilecek niteliğe sahiptir. AB Direktifleri 15 üye ülke için ortak bir siber yasanın oluşmasını sağlayacak potansiyele sahiptir. Tüm AB Direktifleri için bağlayıcı olan öğe esasen, elektronik sözleşmeler yönetmeliği olmayıp, elektronik

33 30 eşya ve hizmetlerin serbest dolaşımı prensipleri olmalıdır. "Üst düzeyli tüketici koruması (high level of consumer protection) prensibi elektronik pazarlarla ilgili direktifterin oluşmasını sağlayan etkendir. Konuyla ilgili bazı AB Direktifleri ise şunlardır; ı. Tüketici sözleşmelerinde haksız şartlara ilişkin 93/131 AB Direktifi 2. "Distance contract"larda tüketicinin korunmasına ilişkin 93/131 AB Direktifi 3. Kişisel verinin işlenmesi ve bu tür verinin serbest dolaşımıyla ilgili fertlerin korunmasına ilişkin 95/461 AB Direktifi 4. Kişisel verinin işlenmesi sektöründeki gizliliğin 97/661 AB Direktifi ve telekomünikasyon sağlanmasına ilişkin 5. Müşterek teminatlar ile tüketici mallarının satışının bazı yönlerine ilişkin ı 999/441 AB Direktifi 6. Tüketici finans hizmetlerinin "distance marketing" olayına ilişkin Taslak Direktif20001 IAB 7. Bilgi toplumu hizmetlerinin bazı yasla yönleri ile özellikle de iç pazarda elektronik ticarete ilişkin Taslak Direktif Dijital imzalara ilişkin ı 9991 IAB Direktifi

34 31 AB Direktifleri elektronik pazarların bazı yönlerine yönelik olup, varolan bu direktiflerin elektronik sözleşmeler konusunda bir kurallar dizisi niteliğinde olduğu iddia edilemez. AB yönetmeliğinin önemi bağımsız ulusal mevzuatların oluşumunu önlemesinde yatmaktadır. Direktiflerin dışında şifrelenmiş hizmetlerin korunması, telif hakkı ve bağlantılı haklar, endüstriyel mal, ticari haberleşmeler, kamu ihaleleri, işitme-görme ve bilgi hizmetlerinde çocukların ve tüm insanların korunması konularında Komisyon bazı danışma belgeleri yayınlamıştır. AB'de elektronik ticareti düzenleyecek yasal bir çerçevenin ana hatları ise; düzenlemenin tek pazar özgürlüklerine ve iş hayatına dayanması ile genel çıkar hedeflerini. etkin ve verimli bir şekilde karşılanması olarak belirlenmektedir. Vergi konusunda ise açık, tarafsız ve önceden bilinen bir ortam oluşturulması ancak geleneksel ticarete nazaran ek yükler getirmeden yapılması gerekmektedir. AB Komisyonu DG III'ün başlattığı ve finanse ettiği ESPRIT Programı kapsamında E-CLIP (Electronic Commerce Legal lssues Platform) adlı bir proje yer almaktadır.

35 32 Proje ESPRIT içinde yürütülen bilgi ve haberleşme teknolojileri pilot projelerine yasal konularda danışmanlık hizmeti vermektedir. Çalışma grubu 5 üniversite ve 2 danışmanlık fırması tarafından 1998 yılında oluşturulmuştur. Çalışma konuları; fikri mülkiyet hakları, vergilendirme, sorumluluk, kullanıcıların korunması, sözleşme yasası, uluslararası özel hukuk ve elektronik ödemelerdir. E-CLIP'in tespit ettiği elektronik ticarette incelenmesi ve uyumlaştırılması gereken yasalar ise; Sözleşme yasası Tüketiciyi koruma yasası Ticari marka yasası - Vergi yasasıdır. 31. Avrupa'da Elektronik Ticaret Yatırımları Nelerdir? Avrupa elektronik ticaret pazarı Amerikan elektronik ticaret pazarına oranla daha küçük olup, Amerikan pazarının birkaç yıl gerisinden gelmektedir. Bu sebeple girişimcilerin elektronik ticarete Avrupa'dan başlaması onlara zaman kazandırmaktadır. Avrupa'nın ünde gelen web siteleri arasında ilk on sitenin Amerikan siteleri olması sebebiyle A vrupahların Amerikalılardan öğrenecekleri pek çok şeyolduğuna kesin gözle bakılmaktadır.

36 33 Avrupa'nın gelecekte kablosuz web devriminde lider olması beklenmektedir. Cep telefonu konusunda da Avrupa Amerika'dan daha önde olup cep telefonu liderleri Nokia ve Ericsson'un Avrupa kökenli olduğu bilinmektedir. Bu sebeple son araştırmalar da Avrupa'da cep telefonu sayısı 100 milyona ulaşırken haftada 10 veya daha fazla saat internete bağlanan kullanıcıların sayısı % 12'ye ulaşacaktır. Avrupa'daki potansiyel açıkça gözükmekle birlikte Avrupa'da iş yapabilmek pek kolay değildir. Avrupa'ya işinizi taşıyabilmek çok emek ve çaba gerektirmektedir. Öncelikle dilsel ve kültürel farklılıklar bulunmaktadır. Ödeme ve posta hizmetleri ABD'deki gibi işlemernekte, pazar tercihleri çok farklılık göstermektedir. Son olarak Avrupa'daki yasal çerçeve Amerikalılara karışık ve yanıltıcı gelmektedir. Tüm bunlara rağmen Avrupa'nın elektronik ticaret pazarı keşfedurneyi beklemektedir.

37

38 35 II. BÖLÜM TÜRKİYE'DE E-TİcARET 32. Türkiye'de Elektronik Ticaretin Durumu Nasıldır? İntemetin yaygınlaşmaya başladığı ülkemizde öncelikle şirketlerin kendilerini tanıtma ve bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla internette yer almaları gerekmektedir. Yasal yapının elverişsiz1iği elektronik ticaret için gerekli ortamı sağlamasa da Türkiye'deki internet kullanıcıları internet üzerinde alışveriş yapabilmektedir. Elektronik ticarette hedeflenmesi gereken işler ise, şirketler arası işlerden önce tüketiciye yönelik işler olmalıdır. Bu işe başlamak isteyenler öncelikle internet altyapısını sağladıktan sonra stratejilerini, ürün ve pazarlama metotlarını belirlemek durumundadırlar. Başlangıç olarak tüketiciye yönelik yapılan işler dışında bütün telekom firmaları ve bankalar elektronik ticareti şirketler arasında da uygulamaktadır. 33. Türkiye'de Elektronik Ticaret Konusunda Yürütülen Çalışmalar Nelerdir? Ülkemizin uyum sağlamak zorunda olduğu dünyadaki gelişmelere paralelolarak ulusal bir strateji belirlenmesi amacıyla, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 1997 tarihinde alınan kararları doğrultusunda, Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) oluşturulmuştur.

39 36 Bu kurulun yapacağı çalışmalarda koordinasyon Dış Ticaret Müsteşarlığı, sekreterya hizmetleri ıse TÜBİTAK - BİLTEN tarafından yerine getirilmektedir. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun çalışmaları arasında yer alan pilot bir projeyle alt ve üst yapının oluşturulmasına başlanmıştır. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun sözkonusu pilot projesiyle, dünya standartları esas alınarak ülkemizde sayısal imza için bir algoritma geliştirilmesi ve bu algoritma yardımıyla kişilerin kendi açık ve kapalı anahtarlarını oluşturarak elektronik ticaret yapmaları sağlanacaktır. Böyle bir uygulama için önce alt ve üst yapının oluşturulması gerekmektedir. Alt yapının oluşturulmasında; - Standart ve protokollerin belirlenmesi, - Seçilecek ticari alanlara ilişkin yazılımların hazırlanması, - Güvenlik mühendisliği yazılımlarının geliştirilmesi, - En az 3 'er onay kurumu ve elektronik noterin belirlenmesi, gibi konular yer almaktadır.

40 37 Üst yapının oluşturulmasında ise, - En az 20 alıcı ve satıcı firma, 2 banka ve 3 internet servıs sağlayıcı olmak üzere ticari alandaki tarafların belirlenmesi, - Eğitim ve tanıtım gibi konular yer almaktadır. Bu pilot proje ile, internet üzerinde bilginin gizliliği, bütünlüğü ve kimin tarafından gönderildiğinin doğrulanması sağlanarak bir güven ortamı oluşturulması ve bu gerçek ortamda elektronik ticaretin teknik, finansal ve yasal boyutlarının belirlenerek sınanması hedeflenmektedir. Büyük bir hızla yaygınlaşmakta olan elektronik ticaretin vizyonu, bilgi ve iletişim teknolojileri aracı lığıy la, küreselleşme, rekabet üstünlüğü, uluslar arası ticaretten daha çok pay ve sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı olarak özetlenebilir. Bu durumda, Türkiye'nin elektronik ticaretin dışında kalması düşünülemez.

41 Türkiye'de Mali Piyasalar ve Elektronik Ticaret İlişkileri Nasıldır? Ülkemizde faaliyette bulunan finansal kurumlar 4 ana grupta toplanmaktadır. Para Yaratan Finansal Kurumlar : T.C. Merkez Bankası, özel yasalarla kurulmuş bankalar, ticari bankalar ve özel finansal kurumlar. Para Yaratmayan Kurumlar : Yatırım ve kalkınma bankaları, kredi ve kefalet kooperatifleri, posta çekleri sistemi, sigorta şirketleri, aracı kurumlar. Yarı Finansal Kurumlar: Sosyal güvenlik örgütleri, zorunlu sigortalar. Hizmet Gören Kurumlar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Altın Borsası, finansal aracı kurumlar. Türkiye'deki bankaları çok genelolarak; Ticari Bankalar ve Yatırım / Kalkınma Bankaları olarak 2'ye ayırmak mümkündür. Ticari Bankalar; her türlü mevduat kabulü, dövize yönelik işlemler, menkul kıymet alımı satımı gibi her türlü bankacılık işlemini gerçekleştirmektedirler.

42 39 Yatırım Bankaları; sennaye piyasası araçları sennaye piyasasında işlem yapmaktadırlar. Mevduat kabulü hariç diğer bankacılık faaliyetleri yanında danışmanlık da vennektedirler. Kalkınma Bankaları; yatırım bankalarının faaliyetleri dışında kendi fonları ile yönettikleri fonlar üzerinden kredi vermektedirler. Bankalar hesap sahiplerine çek ve kredi kartı verebilirler. Finans sektöründeki elektronik ticaret uygulamalarına örnek olarak daha önce söz ettiğimiz Elektronik Veri Değişimi (EDI) ve Elektronik Fon Transferi (EFT) sistemi gösterilebilir: EFT sisteminin kuruluşundaki amaçları : Bankalar arası güvenli para transferi, Bankalar arası hızlı para transferi Merkez Bankası ile yapılan işlemlerde hız ve kolaylık Piyasada nakit dolaşımını en aza indinnek. Bu sayede bankalar kolay ve güvenilir fon yönetimi, hızlı ve ucuz müşteri hizmeti, insan gücünden tasarruf, elektronik ortamda banka işlemleri İzleme ve bunları muhasebe sistemleriyle bütünleştinne gibi olanaklar yakalamışlardır.

43 40 - Ayrıca bu sistemde ödeme mesajı gönderilerek yalnızca alacaklandırma yapılabilir (direct crediting) - EFT sistemi gerçek zamanlı mutabakat sistemidir. (real time gross settlement) Ödeme, mesaj EFT merkezinde işlem alındıktan sonra kesinleşir (finality) Ödeme geri dönülemezdir (irrevocable) Gün sonu ve gün başı işlemlerin yapıldığı saatler dışında sürekli hizmet verir. Sisteme, bankalar, finans kurumları ve merkez Bankasınca uygun görülecek diğer kuruluşlar katılabilir. -.EFT ile gerçekleştirilen işlemler: - Para piyasası işlemleri - Açık piyasa işlemleri - Menkul kıymet piyasaları işlemleri Döviz ve efektif piyasaları işlemleri Döviz devirleri - Bankalar arası fon aktarımları Diğer işlemler

44 Türkiye'de Bankalardaki Elektronik Ticaret.. ;Z. Uygulamaları Nelerdir? Ülkemizde elektronik bankacılıkta her geçen gün gelişmeler kaydedilmektedir. Elektronik Fon Transferi (EFT) sayesinde interbank-non interbank, açık piyasa işlemleri, alınan ve satılan dövizlerin karşılıklarının transferleri gibi para piyasası işlemlerinin yanında, maaş ödemeleri, havale ve diğer banka senet tahsil işlemleri de yapılmaktadır. İnternette güvenlik konusundaki çalışmalar ise hızla sürdürülmektedir. Bankalar yeni geliştirdikleri sistemlerle kimlik uygulamalarını da başlatmaktadırlar. Mevcut güvenlik uygulamalarına ek olarak başlatılan bu uygulama ile bankalar müşterinin yüzde yüz gizlilik ve güvenlik taleplerini yerine getirmiş olmaktadırlar. Fotoğraf ve kimlik bilgilerinin de internet üzerinde belirtilmesi ile müşterinin bankasına olan güveni sağlanacaktır. Ayrıca kurumsal bankacılık işlemleri arasında repo, hazine bonosu, döviz alım-satım işlemleri gerçekleştirilmektedir.

45 42 Gerçekleştirilen işlemlerde kredi kartı, elektrik-telefon gibi ödemeler ya da havale ve EFT işlemleri için bankaların şubelerinden dekont alma imkanı da bulunmaktadır. Ayrıca internet şubelerinden 365 gün 24 saat döviz alınıp satılabilir, internette döviz hesabı açabilme imkanı da mevcuttur. Bir diğer kolaylık da SSK prim ve vergilerinin de internet ortamında ödenmesiyle sağlanmaktadır.

46 43 III. BÖLÜM E-TİcARET ve HUKUK 36. Elektronik Ticaret'te Hukuki İşlemler Nasıl Olmaktadır? Elektronik ticaretin esası internet üzerinde ve internet araçları kullanılarak yapılan sözleşmelerdir. Web sayfası kurulması, bir server üzerinde reklam yapılması veya benzer yayınlarda bulunulması amacı ile yapılan sözleşmeler, e-contract teşkil etmezler; bu gibi ilişkiler mutad iletişim imkanları ve araçları kullanılarak yapılır. Elektronik ticaretin özelliği ise, internet üzerinden ve sadece elektronik iletişim araçları kullanılarak yapılmış olmasıdır ve bu özellikle nedeni ile e-ticaret, e-contract yolu ile yapılır. 37. İnternette Akdi İlişkiler Nelerdir? ~ Elektronik Veri Değişimi (EDI) Elektronik Veri Değişimi, insan unsuru araya girmeden, sadece bilgisayarlar arasında yürütülen ve tamamlanan bir iş ilişkisidir. EDI tipik bir bilgisayar ağını teşkil etmektedir ve kullanım alanı çok geniştir; stok ikmalinden, bankacılık işlemlerine kadar çok değişik alanlarda uygulanabilir.

47 44 Ancak, EDI yöntemi tipik bir e-contract değildir. Bir akitten söz edebilmek için, önce akde taraf olacakların, karşılıklı olarak ve birbirine uygun surette irade beyanında bulunmuş olmaları, arzu ve niyetlerini birbirlerinin bilgi ve algılama alanına iletmiş olmaları gerekmektedir. EDI yönteminde ise, karşılıklı olarak ilişki -ve iletişim- içinde olanlar sadece bilgisayarlardır ve düzenlenmiş bir programın belirlediği usule uygun olarak, belli şartların gerçekleşmesi halinde mesajları iletmektedirler. EDI bir sözleşme kurulması olmayıp kurulmuş olan bir sözleşmenin ifa aşamalarının gerçekleştirilmesine uygulanan bir yöntemdir. Mal Satışı Web sayfalarından mal satışı yapılması gitgide artan bir yöntem olarak gelişmektedir. Bu esasında e-ticaretin en tipik uygulamasını teşkil etmektedir. Burada Borçlar Kanunu'nun satış sözleşmesini düzenleyen 182. maddeleri ile genel hükümleri uygulama alanı bulabilecektir. Sözleşme internet araçları kullanılarak bir e-contract tarzında yapılsa bile, satıcının borcunu ifası, klasik usuller uyarınca, fiziki teslim şeklinde olacaktır. Alıcının borcunun ifası ise, çoğunlukla kredi kartı veya banka havalesi yolu ile yapıldığından, tam bir fiziki ifadan söz edilmeyebilir.

48 45»- Digital Ürün Satışı Bu alan belki e-ticaret modelinin en belirgin uygulamasıdır. Bu arada her iki taraf da edimlerini internet üzerinden ve elektronik ortamda ifa etmektedirler. Satıcı borcunu, üzerinde mutabakat sağlanmış bulunan malın, alıcı tarafından "downioad" edilmesi ile ifa edilmiş olmaktadır. Alıcı ise, mal bedelini kredi kartı, banka havalesi gibi elektronik ortam araçlarını kullanarak ödemektedir.»- Hizmet Temini Bu tür faaliyet, web sayfasından karşı tarafa fiilen bir hizmet taahhüdü altına girilen hallerdir. Bunlara parasal hizmetler, havale-virman gibi bankacılık işlemleri, uçak bileti temini, otel rezervasyonu yapılması gibi ve karşı akdin taahhüdünü yine bir fiziki işlem ile ifa edebileceği faaliyetler örnek olarak gösterilebilir.»- Bilgi Temini Bu alternatif ıse sadece bir bilginin iletilmesinden ibarettir, karşı tarafa herhangi bir taahhüt üstlenilmemekte, dolayısı ile de karşı taraftan herhangi bir davranış beklenilmemektedir. Hava raporu verilmesinden, uçak tarifelerinin, banka faizlerinin, döviz kurlarının, müze adreslerinin yayınlanmasına kadar çok geniş bir alanı kapsayan faaliyet sözkonusu olabilir.

49 E-contract Nedir? E-contract genelolarak, klasik iletişim araçları ve yolları kullanılmadan, tamamen elektronik ortam içinde, internet üzerinden yapılan sözleşmeler olarak tanımlanabilir. Kurulmasında kullanılan yeni ve teknolojik gelişmelerin getirdiği bazı özellikler dışında, sözleşme kavramını belirleyen ve tanımlayan bütün unsurlar ve şartlar burada da geçerlidir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun kuralları da, işlemin özelliğine uydukları oranda, uygulama alanı bulabilecek hükümler arasında yer alacaktır. Bu arada, yolu ile yapılan sözleşmeler ile web sayfaları üzerinde yapılan sözleşmelerde ayrı ayrı değerlendirilmelidir. ile kurulan ilişkiler esasında karşılıklı iki tarafın bizzat haberleşmesi sureti ile olmaktadır. Fakat web sayfaları üzerinden kurulan ilişkilerde, satıcı taraf işlemin her yönü bakımından tam anlamı ile bilgisayarlaşmış durumdadır. Uluslararası satış sözleşmelerinde, sözleşmeye uygulanacak hukuk, yetkili mahkeme eğer satış şartları arasında varsa, tahkim ve benzeri gibi Devletler Hususi Hukuku konuları da incelenecek hususlar arasında yer almaktadır.

50 E-contract'ın Tarafları Kimlerdir? E-contract'ın tarafları, çoğunlukla bir yanda İnternet aracı ile, ki bu özellikle bir web sayfasıdır, satılık malı bulunduğunu veya bir hizmeti temin etmekte olduğunu beyan eden kişinin yerine irade açıklamasında bulunan bir "server" ile diğer yanda sözkonusu malı almayı veya hizmetten yararlanmayı arzu eden kişi olmaktadır. Bu görünümü ile, bu tür sözleşmeler, satış otomatları ile yapılan sözleşmelere benzetilebilir. Buna karşılık ile yapılan sözleşmelerde, her iki tarafta da kişiler bulunmaktadır. Diğer taraftan akitlerin, özellikle alıcının ehliyeti konusu ciddi bir tartışma zemini oluşturmaktadır. 40. Sözleşmenin Kurulmasının Aşamaları Nasıldır? a- İcap Kabul Bu ilişki içinde önemli olan husus icabın hangi taraftan, kabulün hangi taraftan geldiğinin tayinidir. Olayların büyük çoğunluğunda icap - kabul konusu Borçlar Hukukunun genel kurallarına göre çözülebilir. Satıcı veya hizmet sunan tarafın ekranda yansıttığı görünüm ve diğer tarafın üzerinde uyandırdığı intiba, davranışın icap mı yoksa icaba davet mi olduğu hususunda varılacak karara etken olacaktır.

51 48 b- Sözleşmenin Yapılması - Hüküm İfade Etmesi Sözleşme zamanı ile sözleşmenin hüküm ifade etmeye başladığı zaman da teknolojik veriler dikkate alınarak, yine Borçlar Hukukunun genel ilkeleri doğrultusunda tayin edilebilir. Hatta, internetteki işlemlerin yürüdüğü ve sonuçlandığı hızlar dikkate alınırsa, işin bu yönünün tartışılması anlamsız dahi kalabilecektir. Ayrıca, bütün mesajların zaman ve saat kayıtları rahatça tespit edilebildiği için, bu açıdan da tartışma çıkması beklenmemektedir. c- Sözleşmenin Yapıldığı Yer Sözleşmenin nerede yapılmış olduğu üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu husus, bilhassa Devletler Hususi Hukuku bakımından değer taşıyacaktır. Bununla beraber yurt içinde yapılan sözleşmelerde de mahkemenin yetkisi bakımından üzerinde durulmalıdır. d- Sözleşmenin İfası - Mal Satışlarında : Mal satışlarında, satıcı borcunu, zorunlu olarak fiziki teslim sureti ile ifa edecektir. Bu teslimin zamanı, teslim edilen malın spesifikasyonlara uymaması veya hasarlı

52 49 olması veya tamamen başka bir mal olınası veya tesliminin hiç yapılmaması, alıcının hakları ve bunları kullanması, ve benzeri konular aşamada çözüm bekleyen hususlar belirmektedir. birinci olarak - Digital Ürün Satışlarında : Burada satıcının borcunu ifa etmesi kendiliğinden olmaktadır. Taraflar, elektronik ortamda bilgiler ve irade beyanları ile anlaşma sağladıktan sonra, ya belli bir aşamadan sonra kendiliğinden veya alıcının yapacağı son bir girişten sonra, ürün internetten otomatik olarak alıcının bilgisayarına yüklenmektedir. Burada da teslimin yapılamaması (yani download edilememesi) ürünün ayıplı veya spesifikasyona uygun olmaması veya çok önemli bir konu olan virüs bulaşması gibi ihtimaller belirgin tartışma konularını teşkil edecektir. Alıcının borcunu ifasında ıse, hemen yukarıda değinmiş olduğumuz konular bu işlem türünde akla gelen hususlardır.

53 so Hizmet Temini Sözleşmelerinde Bu tür sözleşmelerde de belli hizmetlerin fiilen ifası gerekecektir; örneğin uçak bileti, konser bileti temini gibi taahhütlerin konusu alacaklıya fiilen teslim edilmelidir. Belki otel rezervasyonlarında, otele iletilecek bir talimat ile edimin ifa edilmiş olduğu kabul edilebilir. Banka işlemleri, örneğin havale, virman, EFT de ifa yine elektronik ortamda gerçekleşebilir. Bilgi Temini Sözleşmelerinde Bu tür sözleşmelerde, ifa bilginin internet ortamından elde edilebilir halde olması ile tamamlanmıştır. Tüm bu sözleşme kategorilerinde, bir taraftan sözleşmenin yapılmış olup olmadığının ve diğer taraftan da yükümlülüklerin ifa edilmiş olup olmadığının ispatı en ciddi sorunlardan birini ve hatta başlıcasını teşkil etmektedir.

54 51 ıv. BÖLÜM E-TİcARET SÖZLÜ(;Ü ci Açık anahtar (public key) : Açık anahtarlı bir kriptografık yöntem kullanan bir kullanıcının kendisine ait olan iki anahtardan kamuya açık olanı. ci Açık bilgisayar ağı (open computer network) : İsteyen herhangi bir bilgisayar kullanıcısının bağlanabileceği ve diğer kişilere bilgisayar üzerinden iletişim kurabileceği, herkese açık elektronik iletişim ortamı. ci Anahtar (key) : Şifreleme ve şifre çözme sırasında kullanılan sayı dizisi. ci Basit bölüm (simple segment) : Hiçbir sınıflandırmaya ihtiyacı olmayan bölüm. (Anlamı sabit ve basit olan bölüm) ci Basit veri elemanı değer taşıyan veri elemanı ci Bilgi bütünlüğü (simple data element) : Tek bir (message intergrity) : Bilginin saklanması veya açık kapalı iletişim ağlarından iletimi sırasında içerik açısından herhangi bir değişime uğratılmamış olması, özgün halde korunması. ci Bilgi güvenliği (information security) : Bilginin, kime ait olduğu belirlenmiş, bütünlüğü korunarak ve gizliliği sağlanmış olarak iletimi ve saklanması.

55 52 o Bölüm adı (segment name) : Doğal dilde bir ya da daha çok sözcük ile veri bölümü kavramının tanımlanması. o Bölüm kodu (segment code) : Bölüm rehberinde tanımlandığı şekilde, her bölümü tek olarak gösteren kod. o Doküman (document) : Bir verinin üzerine kayıt edildiği, insan ya da makine tarafından okunabilen, değişmez veri taşıyıcı. O Elektronik kimlik belgesi - EKB (digital certificate) : Onay kurumunun hazırladığı ve sayısalolarak imzaladığı, hangi açık anahtarın hangi kişiye ait olduğunu gösteren belge. O Elektronik veri değişimi (electronic data interchange): Standart bir yapıda bilgisayardan bilgisayara veri (ticari) transferi. (access) : Herhangi bir sistemi kullanmaya başlama, örneğin bir elektronik ticaret sistemine bilgisayar üzerinden bağlanarak iletişim kurma. O Erişim O Gizlilik (privacy) : İletişim kuran iki tarafa arasındaki yazışmaların üçüncü kişilerden gizli tutulması, veya bir kişiye ait bilgilerin kendisi dışında herkesten gizli tutulması.

Türkiye E-Ticaret Sistemleri

Türkiye E-Ticaret Sistemleri Türkiye E-Ticaret Sistemleri Türkiye E-Ticaret Sistemleri E-Ticaret Sorunları E-Ticaret Sorunları Dağıtılan bilgi üzerindeki denetim eksikliği Bilginin çalınması ve yayılması üzerindeki denetim eksikliği

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARETTE BİLGİ GÜVENLİĞİ TERİMLERİ

ELEKTRONİK TİCARETTE BİLGİ GÜVENLİĞİ TERİMLERİ ELEKTRONİK TİCARETTE BİLGİ GÜVENLİĞİ TERİMLERİ açık anahtar (public key): Açık anahtarlı bir kriptografik yöntem (algoritma) kullanan bir kullanıcının kendisine ait olan iki anahtarından kamuya açık olanı.

Detaylı

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır.

WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. E-Ticarete Giriş E-Ticaret Tanımı WTO(DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ): Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının telekomünikasyon ağları üzerinden yapılmasıdır. OECD(İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA HİZMET SAĞLAYICILARIN BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

ELEKTRONİK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA HİZMET SAĞLAYICILARIN BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ ELEKTRONİK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA HİZMET SAĞLAYICILARIN BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ Ufuk ÜNLÜ 25 ÖZ İnternet kullanıcı sayısının gün geçtikçe artması, ticari ilişkilerin de bu ortama kaymasına neden olmuştur.

Detaylı

BANKACILIK İŞLEMLERİ SÖZLEŞMESİ EKİ ÖDEME HİZMETLERİ SÖZLEŞMESİ(Tacirler İçin)

BANKACILIK İŞLEMLERİ SÖZLEŞMESİ EKİ ÖDEME HİZMETLERİ SÖZLEŞMESİ(Tacirler İçin) 1. Taraflar Bu ek sözleşme ( Ek Sözleşme ), FİNANSBANK A.Ş ( Banka ) ile aşağıda imza kısmında adı geçen Müşteri arasında, Banka ile imzaladığınız/imzalayacağınız Bankacılık İşlemleri Sözleşmesi nin (

Detaylı

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI Bankalar Merkez Bankaları Ticaret Bankaları Yatırım Bankaları Kalkınma Bankaları Katılım Bankaları Eximbank BDDK Uluslararası Bankacılık BANKALAR Finansal Aracılık

Detaylı

5. Merkez Bankası kendisine verilen görevleri teşkilatında yer alan aşağıdaki birimler ile şube vasıtası ile yerine getirir;

5. Merkez Bankası kendisine verilen görevleri teşkilatında yer alan aşağıdaki birimler ile şube vasıtası ile yerine getirir; R.G. 82 16.07.2003 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI YASASI (41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ Merkez Bankası İdare, ve Hizmetleri Tebliği (-, R.G. 136-24/07/2012, - sayı ve

Detaylı

I.BURDUR SEMPOZYUMU EKONOMİ-TİCARET VE SANAYİ

I.BURDUR SEMPOZYUMU EKONOMİ-TİCARET VE SANAYİ I.BURDUR SEMPOZYUMU EKONOMİ-TİCARET VE SANAYİ 1262 I.BURDUR SEMPOZYUMU I.BURDUR SEMPOZYUMU 1263 BURDUR DAKİ KOBİ LERDE ELEKTRONİK TİCARET UYGULAMALARI İrfan ATEŞOĞLU * 1. Elektronik Ticaret Kavramı E-ticaretin

Detaylı

(41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ. 1- Bu Tebliğ, Merkez Bankası İdare, Teşkilat ve Hizmetleri Tebliği olarak isimlendirilir.

(41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ. 1- Bu Tebliğ, Merkez Bankası İdare, Teşkilat ve Hizmetleri Tebliği olarak isimlendirilir. R.G. 82 16.07.2003 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI YASASI (41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası 41/2001 sayılı KKTC Merkez Bankası

Detaylı

Takdim Sırası. * Sanal Organizasyon ve Özellikleri. * Elektronik Ticaret. * Elektronik Ticaret Türleri. * Türkiye de Elektronik Ticaret 2/28

Takdim Sırası. * Sanal Organizasyon ve Özellikleri. * Elektronik Ticaret. * Elektronik Ticaret Türleri. * Türkiye de Elektronik Ticaret 2/28 Takdim Sırası * Sanal Organizasyon ve Özellikleri * Elektronik Ticaret * Elektronik Ticaret Türleri * Türkiye de Elektronik Ticaret 2/28 Sanal Organizasyonlar * Sanal (Virtual) : Fiilen mevcut olmayan

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

Stoklarınız ile ilgili tüm hareket ve detaylara menüler arasında gezmeden ulaşabilirsiniz.

Stoklarınız ile ilgili tüm hareket ve detaylara menüler arasında gezmeden ulaşabilirsiniz. OFİS Mikro Perakende Çözümleri 1 MİKRO OFİS SERİSİ Küçük ve orta ölçekteki perakende firmaları için hazırlanan programları, perakende satış noktalarının belkemiği olan satış noktası terminalleri (POSlarla),

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir?

ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? DERS NOTU - 1 ELEKTRONİK TİCARET (E-TİCARET) NEDIR? Ticaret Nedir? Ticaret ifadesi kavramsal olarak mal veya hizmetin satın alınması ve satılması işlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda

Detaylı

Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak.

Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak. 1 Misyon Gümrük müşavirliği sektöründe, yenilikçi yaklaşımlarla kalıcı üstünlükler yaratmak. Sahip olduğumuz prensiplerin ışığında, sürdürülebilirlik çerçevesinde, müşterilerimize verimlilik sunmak. 2

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret www.maviperde.com 1995 li yıllardan sonra Dünyada ve Türkiye'de elektronik ticaretin ön plana çıkmasıyla ve gelecek yıllarda mekanik perde sistemi pazarının çoğunu elektronik ticaretle olacağı varsayımı

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

Türkiye nin Her Yerinde Bir Güven Kurumu

Türkiye nin Her Yerinde Bir Güven Kurumu Genel Sunum Türkiye nin Her Yerinde Bir Güven Kurumu Yetkili Güven Kurumu Çözümler Hizmet Standartlar Personel Altyapı Güvenli ve yasal geçerli çözümler Mevzuata uygun hizmet anlayışı Dünya standartlarında

Detaylı

TurkPOS a GENEL BAKIŞ

TurkPOS a GENEL BAKIŞ Turk a GENEL BAKIŞ Turuncu Holding A.Ş. yazılımdan, donanıma, inşaattan eğitime, finanstan finansal teknoloji alanındaki iştirak şirketleri ile güçlü bir yapıya sahiptir. Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri

Detaylı

AG DANIŞMANLIK HAKKINDA

AG DANIŞMANLIK HAKKINDA AG DANIŞMANLIK HAKKINDA AG DANIŞMANLIK; Bilişim sektörü üreticileri ve iş ortaklarına, yurtiçi ve yurtdışında danışmanlık, kurulum, eğitim, bilişim güvenliği ve dış kaynak sağlama(outsource) alanlarında,

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 8 Elektronik ve Mobil Ticaret Prensipler ve Öğrenme Hedefleri Elektronik ticaret ve mobil ticaret git gide gelişmekte ve işin yürütülmesi

Detaylı

TİCARETİN YENİ ŞEKLİ E-TİCARET! PEKİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

TİCARETİN YENİ ŞEKLİ E-TİCARET! PEKİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? TİCARETİN YENİ ŞEKLİ E-TİCARET! PEKİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? Pınar ELMAS Küreselleşmeyle beraber, dev işletmeler için uluslararası pazarlarda geleneksel yöntemlerle (büro açmak, dağıtıcı bulmak, bağlantı

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Arşivleme maliyetleri, kâğıt, posta vb. giderleriniz büyük oranda düşecektir.

Arşivleme maliyetleri, kâğıt, posta vb. giderleriniz büyük oranda düşecektir. E-Fatura Nedir? E-fatura Uygulaması, mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı nın sistemi üzerinden, belirlenen standart ve formata göre birbirlerine fatura alıp göndermelerini sağlayan sistemin genel adıdır.

Detaylı

E-İmza Kavramı. Bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları da içermektedir.

E-İmza Kavramı. Bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları da içermektedir. E-İmza Bilişim E-İmza Kavramı 2 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu nda elektronik imza, Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla

Detaylı

Saygılarımızla, Ekler: (Fon) Veri Yayın Sözleşmesi. Sözleşme Öncesi Bilgi Formu. / / tarihinde tebellüğ aldım. Unvan: İmza :

Saygılarımızla, Ekler: (Fon) Veri Yayın Sözleşmesi. Sözleşme Öncesi Bilgi Formu. / / tarihinde tebellüğ aldım. Unvan: İmza : . Bankamız ile sizin arasındaki veri iletimi ilişkisi çerçevesinde, ekte sizinle yapmayı arzu ettiğimiz (Fon) Veri Yayın Sözleşmesi nin bir örneği ile bu sözleşmenin Bankamız açısından vazgeçilmez nitelikteki

Detaylı

İLETİŞİM PROSEDÜRÜ. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki iletişim yöntemlerini ve sorumlulukları belirlemektedir.

İLETİŞİM PROSEDÜRÜ. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki iletişim yöntemlerini ve sorumlulukları belirlemektedir. Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki iletişim yöntemlerini ve sorumlulukları belirlemektedir.

Detaylı

İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*):

İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*): İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU ÜRÜNE AİT BİLGİLER: Ürünün Adı İHTİYAÇ KREDİSİ Süresi (Vadesi) Kredinin Tutarı TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*): MASRAFIN ADI Faiz Oranı

Detaylı

e-fatura e-arşiv e-defter

e-fatura e-arşiv e-defter e-fatura e-arşiv e-defter Şirket Profili Veriban, Özel entegratör statüsü ile e-fatura ve ilgili hizmetleri hızlı, güvenilir ve etkin bir şekilde şirketlerin kullanımına sunabilmek amacıyla 2013 yılında

Detaylı

En iyi Ödeme Sistemi. www.turkpayonline.com

En iyi Ödeme Sistemi. www.turkpayonline.com En iyi Ödeme Sistemi www.turkpayonline.com ÖNSÖZ DITRIX Ltd. ve telekomünikasyon alanındaki markası Turk- PAY, ödeme sistemlerinin reel sektöre entegrasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır. Şirketimiz için

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından el değiştirmesini sağlayan piyasalara ne ad verilir? A) Swap B) Talep piyasası C) Spot piyasa D) Vadeli piyasa

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 2 Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği Doç. Dr. Serkan ADA İş Süreçleri - 1 İş süreçleri, bir ürün yada hizmet üretmek için gerekli olan faaliyetlerin bir derlemesidir. İşletme performansı

Detaylı

İşbu web sitesindeki malzemeler ve dokümanlar hiçbir surette değiştirilemez, kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve yeniden yayınlanamaz.

İşbu web sitesindeki malzemeler ve dokümanlar hiçbir surette değiştirilemez, kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve yeniden yayınlanamaz. GİZLİLİK VE GÜVENLİK İLKELERİ Bu beyan Keskin Color Kartpostalcılık A.Ş. nin gizlilik politikasını içerir. www.ekrandanbaskiya.com web sitesini ziyaret ederek aşağıdaki şartları ve kuralları uygulamayı

Detaylı

Kasa Cari Stok. Fatura Çek/Senet Banka. İrsaliye Sipariş Fatura

Kasa Cari Stok. Fatura Çek/Senet Banka. İrsaliye Sipariş Fatura Kasa Cari Stok Fatura Çek/Senet Banka İrsaliye Sipariş Fatura Depo Sayım Seri No. Barkod Kredi Kartı Mail Order Yönetici Taşören Hızlı Üretim Kasa 1. Serbest Kasa Girişi 2. Cari Hesaptan Nakit Tahsilat

Detaylı

Bitödeme ürün ve hizmetlerini kullanmanız aşağıdaki koşulları otomatik olarak kabul ettiğiniz anlamına gelir.

Bitödeme ürün ve hizmetlerini kullanmanız aşağıdaki koşulları otomatik olarak kabul ettiğiniz anlamına gelir. GENEL ŞARTLAR Bitödeme ürün ve hizmetlerini kullanmanız aşağıdaki koşulları otomatik olarak kabul ettiğiniz anlamına gelir. Bitödeme ürün ve hizmetlerinin kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI:

ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI: TARİH : 28/08/2015 SİRKÜLER NO : 2015/70 ELEKTRONİK TİCARETTE HİZMET SAĞLAYICI VE ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI: 5 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazetede elektronik ticarete ilişkin

Detaylı

e-lift e-devlet Çözümleri

e-lift e-devlet Çözümleri E-Fatura Uygulamasında Yeni Düzenlemeler e-ticaret e e-arşiv Zorunluluğu e-lift e-devlet Çözümleri Yavuz Gösterişli Satış Hizmetler Müdürü Hakkımızda Aryada, Logo Yazılım A.Ş. ticari ürünlerinin lisans,

Detaylı

Bakanlığımız Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nce yürütülen,

Bakanlığımız Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nce yürütülen, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Arasında "Nitelikli Elektronik Sertifika Temini

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) yasal ve güvenli e-posta

KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) yasal ve güvenli e-posta KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) yasal ve güvenli e-posta Sunum İçeriği Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) KEP Sisteminin Özellikleri KEP Sisteminin İşleyişi KEP ile Yapılabilecek İşlemler KEPHS Teknik Standartlar

Detaylı

birlesikuzmanlar-it.com Dynamics AX E-fatura Çözümü

birlesikuzmanlar-it.com Dynamics AX E-fatura Çözümü birlesikuzmanlar-it.com Dynamics AX E-fatura Çözümü Ajanda E-fatura nedir? Mali Mühür nedir? GİB hizmetleri nelerdir? Birlesik Uzmanlar Çözümleri E-fatura Entegrasyonu E-fatura Dönüştürücü Neden daha iyiyiz?

Detaylı

DÜNYADA E-FATURA. Avrupa da elektronik fatura çalışmalarının yasal kaynağı 2001/115/EC KDV Direktifidir

DÜNYADA E-FATURA. Avrupa da elektronik fatura çalışmalarının yasal kaynağı 2001/115/EC KDV Direktifidir DÜNYADA E-FATURA TARİHÇE 1960 lı yılların başında demiryolu sektöründe ilk defa verinin bir noktadan tanımlanmış diğer bir noktaya şifrelenerek transferine imkan veren EDI (Electronic Data Interchange)

Detaylı

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Ticari Ödeme Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi ( Çerçeve Sözleşme ) Taraflar ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Telefon: 0850 222 0 600 Faks: 0212 286 61 00

Detaylı

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Future Forward Oplsiyon Piyasaları Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Döviz Türevi Ürünler Gelecek piyasasına ait ilk sözleşme 13 Mart 1851 yılında 3000 kile mısırın Haziran ayında Chicago da teslimine yönelik

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. :Abonelere Yapılacak İadelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar. : Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığının

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. :Abonelere Yapılacak İadelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar. : Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığının BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 01.03.2018 Karar No : 2018/DK-THD/57 Gündem Konusu :Abonelere Yapılacak İadelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar KARAR hazırladığı takrir ve ekleri

Detaylı

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Tüketici Ödeme Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi ( Çerçeve Sözleşme ) Taraflar ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Telefon: 0850 222 0 600 Faks: 0212 286 61 00

Detaylı

İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI * :

İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI * : İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU ÜRÜNE AİT BİLGİLER: Ürünün Adı İŞYERİ KREDİSİ / KONUT KREDİSİ (Konut Finansmanı Harici) Süresi (Vadesi) Kredinin Tutarı

Detaylı

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK Uluslararası Pazarlamada dağıtım alt karması birbiriyle ilişkili iki kısımda ele alınır 1- Dağıtım kanalları seçimi 2- Fiziksel dağıtım (lojistik) ULUSLARARASI

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 04.01.2016 Sayı: 2016/005 Ref: 4/005

SİRKÜLER İstanbul, 04.01.2016 Sayı: 2016/005 Ref: 4/005 SİRKÜLER İstanbul, 04.01.2016 Sayı: 2016/005 Ref: 4/005 Konu: İNTERNET SATIŞI YAPAN MÜKELLEFLER İÇİN E-ARŞİV UYGULAMASINA GEÇİŞ REHBERİ YAYIMLANMIŞTIR Gelir İdaresi Başkanlığı nın www.efatura.gov.tr internet

Detaylı

CEO - Yönetim Raporlama Sistemi

CEO - Yönetim Raporlama Sistemi CEO - Yönetim Raporlama Sistemi Tanıtım ve Çalışma Şekli: %100 Türk Mühendisleri tarafından geliştirilen CEO-Yönetim Raporlama Sistemi yazılımı, Nokta Bilgisayar A.Ş.'nin tescilli bir markasıdır. Günümüz

Detaylı

KAYSERİ TİCARET MESLEK LİSESİ ALAN-DAL TANITIMLARI SUNUSU

KAYSERİ TİCARET MESLEK LİSESİ ALAN-DAL TANITIMLARI SUNUSU KAYSERİ TİCARET MESLEK LİSESİ ALAN-DAL TANITIMLARI SUNUSU Okulumuzda MEGEP Sisteminde 2 alan ve bu alana bağlı 3 ayrı dalda eğitim-öğretim sürdürülmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır. TİCARET MESLEK LİSESİ

Detaylı

6166 sk. No:24/F Karacaoğlan Mh. Işıkkent- İZMİR TEL: (0232) 472 14 22-23 FAX: (0232) 472 01 10 * www.naturak.com.tr * info@naturak.com.

6166 sk. No:24/F Karacaoğlan Mh. Işıkkent- İZMİR TEL: (0232) 472 14 22-23 FAX: (0232) 472 01 10 * www.naturak.com.tr * info@naturak.com. MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR 1.1 - SATICI Ünvanı Naturak Gıda Pazarlama Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (b2b.naturak.com.tr) Adresi Karacaoğlan Mah. 6166 Sk. No24/F Işıkkent-Bornova / İZMİR

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU MEVZUAT TÜRÜ Gider Vergileri Genel Tebliği Taslağı (Seri No:91) AÇIKLAMA Başkanlığımızca hazırlanan 91 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliğ Taslağında; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul

Detaylı

Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 Doğrudan Temin Sistemi (DTS) Hakkında Doğrudan Temin Sistemi Nedir? Üniversitemiz harcama birimleri tarafından yapılan doğrudan temin alımlarının

Detaylı

Telefon 581 22,9 23,9. Faks 532 20,9 21,9. Televizyon 54 2,1 2,2 EDI (Elektronik Veri Değişimi) Bilgisayar 496 19,5 20,4. Toplam 2432 95,7 100,0

Telefon 581 22,9 23,9. Faks 532 20,9 21,9. Televizyon 54 2,1 2,2 EDI (Elektronik Veri Değişimi) Bilgisayar 496 19,5 20,4. Toplam 2432 95,7 100,0 Mermercinin e-ticaret Silahı Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı NAKİLCİOĞLU AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi / Sinema-TV Bölümü Mermer Sektörü ve Bilişim Çalıştayı 31 Ocak - 15 Şubat 2009 Atatürk tü Kültür Merkezi

Detaylı

BU ALT FONUN PAYLARININ HALKA ARZINA İLİŞKİN İZAHNAME 14.03.2013 TARİHİNDE İSTANBUL TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU NA TESCİL ETTİRİLMİŞ OLUP, 14.

BU ALT FONUN PAYLARININ HALKA ARZINA İLİŞKİN İZAHNAME 14.03.2013 TARİHİNDE İSTANBUL TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU NA TESCİL ETTİRİLMİŞ OLUP, 14. BU ALT FONUN PAYLARININ HALKA ARZINA İLİŞKİN İZAHNAME 14.03.2013 TARİHİNDE İSTANBUL TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU NA TESCİL ETTİRİLMİŞ OLUP, 14.03.2013 TARİHİNDE TÜRKİYE TİCARET SİCİLİ GAZETESİ NE İLAN İÇİN

Detaylı

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24 Ticari bir işletme olarak bankaların belirli bir dönem içerisinde nasıl çalıştıklarını ve amaçlarına dönük olarak nasıl bir performans sergilediklerini değerlendirebilmenin yolu bankalara ait finansal

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

04.10.2010. Agency-1 Golf Otomasyonu

04.10.2010. Agency-1 Golf Otomasyonu Agency-1 Golf Otomasyonu 5N 1K Ne? Neden? Ne zaman? Nerede? Kim? Ne? Agency-1 Golf Otomasyonu Golf Organizasyonu yapan işletmelerin sektörel ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş bir yazılımdır. Bilinen

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ İLLERİMİZ AVRUPA BİRLİĞİNE HAZIRLANIYOR PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI 23 Şubat 2011 Bülent ÖZCAN Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanı SUNUM İÇERİĞİ

Detaylı

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU

MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU MUHASEBE ve FİNANS FONKSİYONU Muhasebe ve Finans Fonksiyonları Arasındaki İlişki Muhasebe, işletmelerdeki mali nitelikli tüm işlemlerin sistemli olarak kaydını, sınıflandırmasını ve rapor edilmesini ele

Detaylı

Vergi mevzuatı pek çok firma için karmaşık ve komplike olabilir. Tüm vergilendirme mevzuatlarına yönelik hizmet sunmaktayız.

Vergi mevzuatı pek çok firma için karmaşık ve komplike olabilir. Tüm vergilendirme mevzuatlarına yönelik hizmet sunmaktayız. VERGİ DANIŞMANLIĞI Vergi mevzuatı pek çok firma için karmaşık ve komplike olabilir. Tüm vergilendirme mevzuatlarına yönelik hizmet sunmaktayız. Bunlar: Gelir Vergisi Kurumlar Vergisi KDV Diğer Vergi Kanunları

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 18 Şubat 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz :

İDARE MERKEZİ ANKARA, 18 Şubat 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : İDARE MERKEZİ ANKARA, 18 Şubat 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : B.02.2.TCM.0.10.01.00-010.07.01/ Konu:Açık Piyasa İşlemleri Uygulama Talimatı Değişiklikleri hk. x İlgi:1. Nisan 2004 tarihli

Detaylı

TURKISH YATIRIM İNTERNET ŞUBESİ AÇILIŞ SAYFASI

TURKISH YATIRIM İNTERNET ŞUBESİ AÇILIŞ SAYFASI TURKISH YATIRIM İNTERNET ŞUBESİ DAHA HIZLI ve DAHA KOLAY İnternet şubede her sayfada sayaç bulunmaktadır. Böylelikle müşterilerimiz, şube üzerinde herhangi bir alanı tıkladığında sayaç sıfırlanacak; 20

Detaylı

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MENKUL KIYMET YATIRIMLARI KISA ÖZET

Detaylı

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Yatırım (Sermaye Bütçelemesi) ve Finanslama Kararları Şirket Nedir? Finansal Yönetici Kimdir? Şirketin Amaçları Finansal piyasalar ve kurumların

Detaylı

ELEKTRONİK İŞ SÜREÇLERİ ÜNİTE 8

ELEKTRONİK İŞ SÜREÇLERİ ÜNİTE 8 ELEKTRONİK İŞ SÜREÇLERİ ÜNİTE 8 GİRİŞ Yeni iş ortamında işletmeler hızlı olmak zorundadır. Bunun için daha hızlı tedarik etmek, daha hızlı üretmek ve daha hızlı satmak durumundadır. Bu bölümde yeni bir

Detaylı

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER ASHMORE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. HİSSE SENEDİ ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI ASHMORE PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

MERKEZİ FATURA KAYDI SİSTEMİNİN KURULUŞU, FAALİYETİ VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

MERKEZİ FATURA KAYDI SİSTEMİNİN KURULUŞU, FAALİYETİ VE YÖNETİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Merkezi Fatura Kaydı Sisteminin kuruluş, faaliyet ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Detaylı

Sermaye Piyasası Araçlarında Kaydileştirme

Sermaye Piyasası Araçlarında Kaydileştirme SERMAYE PİYASASI KURULU Sermaye Piyasası Araçlarında Kaydileştirme SPK Yatırımcı Bilgilendirme Kitapçıkları-9 1 SPK Yatırımcı Bilgilendirme Kitapçıkları-9 Uyarı: Bu kitapçık yatırımcıları (tasarruf sahiplerini)

Detaylı

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1 - TARAFLAR SATICI Ünvanı : Adresi : MERSİS No : Telefon : FAX : E-posta : ALICI Adı soyadı : Adresi : Telefon : E-mail : MADDE 2 - KONU İşbu sözleşmenin konusu, ALICI'

Detaylı

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME BILGI SISTEMLERI ÜNİTE 7 GİRİŞ İşletmelerin işlerini yürütebilmeleri için tedarikçileri, müşterileri, çalışanları, faturaları, ödemeleri, mal ve hizmetleri ile ilgili birçok

Detaylı

NAKSAN HOLDİNG A.Ş Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Aydınlatma Metni

NAKSAN HOLDİNG A.Ş Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Aydınlatma Metni NAKSAN HOLDİNG A.Ş. 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Aydınlatma Metni Temelleri 1940 yılında atılan üretici firma sıfatı, güçlü ekonomik yapısı ile ulusal ve uluslararası alanda

Detaylı

BANKACILIK İŞLEMLERİ SÖZLEŞMESİ EKİ ÖDEME HİZMETLERİ SÖZLEŞMESİ(Gerçek Kişiler)

BANKACILIK İŞLEMLERİ SÖZLEŞMESİ EKİ ÖDEME HİZMETLERİ SÖZLEŞMESİ(Gerçek Kişiler) Bu ek sözleşme ( Ek Sözleşme ), FİNANSBANK A.Ş ( Banka ) ile aşağıda imza kısmında adı geçen Müşteri arasında imzalanmıştır. Bu Ek Sözleşme, Banka ile imzaladığınız/imzalayacağınız Bankacılık İşlemleri

Detaylı

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu?

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Mobil Şubenizi Açın İşlerinizi Kolaylaştırın! www.mobilsubem.com Mobil Şubeniz Her an Yanınızda! Bu E-Kataloğumuzda Mobil Şubem Hizmetlerinin genel bir tanıtımını bulabilirsiniz.

Detaylı

İş bu sözleşme kapsamında ALICI caddeonline.com internet sitesinden sipariş veren

İş bu sözleşme kapsamında ALICI caddeonline.com internet sitesinden sipariş veren MADDE 1: TARAFLAR 1.1.SATICI: Ünvanı : caddeonline.com Mail: info@caddeonline.com 1.2 ALICI: İş bu sözleşme kapsamında ALICI caddeonline.com internet sitesinden sipariş veren kişidir. ALICI nın, üye olurken

Detaylı

KAYITLI ELEKTRONĐK POSTA (KEP) SĐSTEMĐ. Doç. Dr. Mustafa ALKAN Bilgi Teknolojileri ve Đletişim Kurumu Kurum Başkan Yardımcısı

KAYITLI ELEKTRONĐK POSTA (KEP) SĐSTEMĐ. Doç. Dr. Mustafa ALKAN Bilgi Teknolojileri ve Đletişim Kurumu Kurum Başkan Yardımcısı KAYITLI ELEKTRONĐK POSTA (KEP) SĐSTEMĐ Doç. Dr. Mustafa ALKAN Bilgi Teknolojileri ve Đletişim Kurumu Kurum Başkan Yardımcısı 1 Sunumun Đçeriği 1. KEP e Duyulan Đhtiyaç 2. KEP Sistemi ve Yararları 3. Türkiye

Detaylı

E-TİCARETTE DAMGA VERGİSİ

E-TİCARETTE DAMGA VERGİSİ E-TİCARETTE DAMGA VERGİSİ Ertunç AKSÜMER 44 ÖZ E-ticaret alanında yaşanan hızlı gelişmelerle birlikte devletler, e-ticarette karşılaşılan sorunları çözmeye ve e-ticareti kontrol altına almaya yönelik çalışmalar

Detaylı

TEMEL BANKACILIK BİLGİ FORMU

TEMEL BANKACILIK BİLGİ FORMU TEMEL BANKACILIK BİLGİ FORMU Müşterinin Adı Soyadı TCKN / Müşteri Numarası ÜRÜNÜN ADI : VADESİZ TL/YABANCI PARA MEVDUAT HESABI İŞLEM AÇIKLAMASI ÜCRET TUTARI TAHSİLAT PERİYODU Hesap İşletim i - - - ÜRÜNÜN

Detaylı

SUBA. SUBA CRM. Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SMART TECHNOLOGY SOLUTIONS

SUBA. SUBA CRM. Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SMART TECHNOLOGY SOLUTIONS Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SUBASOFT Hakkımızda Subasoft yazılım, yazılım projelerinizi bütün olarak ele alır. Web site projelerini sadece kod yazmak ya da arayüz eklemek olarak görmüyoruz.firmanızın

Detaylı

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır.

Bir şemsiye fon kapsamındaki her bir alt fonun tüm varlık ve yükümlülükleri birbirinden ayrıdır. BU ALT FONUN PAYLARININ HALKA ARZINA İLİŞKİN İZAHNAME 07/08/2013 TARİHİNDE İSTANBUL TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU NA TESCİL ETTİRİLMİŞ OLUP, 07/08/2013 TARİHİNDE TÜRKİYE TİCARET SİCİLİ GAZETESİ NE İLAN İÇİN

Detaylı

Yatırım Komitesi profesyonel yöneticilerden oluşan bir ekiple yapılandırılmıştır.

Yatırım Komitesi profesyonel yöneticilerden oluşan bir ekiple yapılandırılmıştır. Yatırım Felsefesi Fon yönetiminde felsefemiz, dürüst, güvenilir,şeffaf ve sürekli kendini geliştiren, yatırımcı mutluluğunu ve uzun vadeli kazancını herşeyden önde tutan bir anlayışla hizmet etmektir.

Detaylı

EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü; Genel Müdür Yardımcılığı (Bağlı) İŞİN KISA TANIMI: Tarımsal

Detaylı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Gümrük Hizmetleri Özel Çözümler Lojistik Hizmetleri Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Uluslar arası Dış Ticaret GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Ticaret Güvenle Şekillenir GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

Detaylı

Destekli Proje İşletme Prosedürü

Destekli Proje İşletme Prosedürü Destekli Proje İşletme Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2014 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ web uygulamaları Üyelik Koşulları; TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KAPSAMINDA TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (Tebliğ

Detaylı

için Cenk Serdar Katma Değerli Servisler

için Cenk Serdar Katma Değerli Servisler E-Devlet Uygulamaları için Cenk Serdar Katma Değerli Servisler Genel Müdür Yardımcısı Nedir? 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu Kabul Tarihi: Ocak 2004 Islak imzaya eşdeğer nitelikli elektronik sertifika

Detaylı

Fiziki olarak olmayan, özel kodlar ve algoritmalar ile üretilen internet üzerinden belli protokoller ile kullanılan sanal para borsası

Fiziki olarak olmayan, özel kodlar ve algoritmalar ile üretilen internet üzerinden belli protokoller ile kullanılan sanal para borsası Fiziki olarak olmayan, özel kodlar ve algoritmalar ile üretilen internet üzerinden belli protokoller ile kullanılan sanal para borsası Sanal para birimlerinden en çok tanınan bitcoin; dolaşımdaki bitcoin

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/055 Ref: 4/055

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/055 Ref: 4/055 SİRKÜLER İstanbul, 16.03.2017 Sayı: 2017/055 Ref: 4/055 Konu: ELEKTRONİK PARA VE ÖDEME KURULUŞLARINI BANKER KAPSAMINDA DEĞERLENDİREN VE İŞLEMLERİNİN BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİNE TABİ OLACAĞINI

Detaylı

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

SUNUM PLANI. Politika ve Proje Daire Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü SUNUM PLANI Sağlık Hizmetlerinde Geri Ödeme Yeni Ödeme Sistemlerine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Neden DRG/TİG? SGK DRG/TİG Projesi Amaç / Hedef / Kurgu Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar ve Gelinen Son

Detaylı

MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİNİN (MERSİS) ÜLKE ÇAPINDA UYGULAMAYA ALINMASI. İstanbul 09.01.2014

MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİNİN (MERSİS) ÜLKE ÇAPINDA UYGULAMAYA ALINMASI. İstanbul 09.01.2014 MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİNİN (MERSİS) ÜLKE ÇAPINDA UYGULAMAYA ALINMASI İstanbul 09.01.2014 1 SUNUM PLANI 1. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Getirileri 2. Sistemin Oluşturulmasına İlişkin Yasal Yapı 3.

Detaylı

TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ

TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ UÇAK BİLETİ ALIMI, VİZE İŞLEMLERİ VE OTEL REZERVASYONU HİZMET TEMİNİ TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ Sayfa 1 / 6 MADDE 1 - TANIMLAR Bu doküman ve eklerinde geçen; DARÜŞŞAFAKA: DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ

Detaylı

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS)

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) KPMG Türkiye kpmg.com.tr Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS / AEO) nedir? Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yetkilendirilmiş yükümlü statüsü, uluslararası

Detaylı

TAŞMAN & ŞANVER. Persembepazarı Cd. No 9 Kat: 5 / 402-404 Karaköy / İstanbul Tel: 90-212-245-4245 Fax : 90-212-245-4233 inbox@sanver.gen.

TAŞMAN & ŞANVER. Persembepazarı Cd. No 9 Kat: 5 / 402-404 Karaköy / İstanbul Tel: 90-212-245-4245 Fax : 90-212-245-4233 inbox@sanver.gen. TAŞMAN & ŞANVER Persembepazarı Cd. No 9 Kat: 5 / 402-404 Karaköy / İstanbul Tel: 90-212-245-4245 Fax : 90-212-245-4233 inbox@sanver.gen.tr BÜLTEN ELEKTRONİK İMZA Elektronik imza nedir? Başka bir elektronik

Detaylı

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 91) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 91) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: Amaç GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 91) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı

Detaylı

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB KOBİ Proje Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum bu projemin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, hâlihazırda ikiden fazla KOSGEB Destek

Detaylı

YÖNETMELİK. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİNİN

YÖNETMELİK. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİNİN 28 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29044 YÖNETMELİK Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİNİN Amaç GÖZETİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı