AMERİKAN FUTBOLU ADAY HAKEM KURSU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AMERİKAN FUTBOLU ADAY HAKEM KURSU"

Transkript

1 AMERİKAN FUTBOLU ADAY HAKEM KURSU

2 GENEL AMERİKAN FUTBOLU BİLGİSİ Amerikan futbolu, 1800 lü yılların sonuna doğru futbolun kurallarından sıkılan bir İngiliz oyuncunun topa ayakla vurmak yerine topu eline alıp koşmasıyla doğmuştur.

3 GENEL AMERİKAN FUTBOLU BİLGİSİ Türkiye de amerikan futbolu 1989 yılında ilk takımın ( Boğaziçi Üniversitesi ) kurulması ile başlamıştır.

4 GENEL AMERİKAN FUTBOLU BİLGİSİ Amerikan futbolu çim bir sahada her iki takımında 11 er oyuncusu ile oynanır. Sahada aynı takım formasını giymiş maksimum 11 oyuncu bulunmasına rağmen bir takımın kadro sayısı 11 in çok üzerindedir. Türkiye de yaklaşık olarak takımların kadrolarında 30 ile 60 arasında değişen sayıda oyuncu vardır.

5 GENEL AMERİKAN FUTBOLU BİLGİSİ Amerikan futbolu maç süresi 12 dakikalık 4 çeyrekten oluşmaktadır. Oyun da süre belirli durumlarda durduğu için bir müsabaka yaklaşık 3 veya 3,5 saat sürmektedir.

6 GENEL AMERİKAN FUTBOLU BİLGİSİ Bir amerikan futbolu müsabakası esnasında sahada 7 hakem görev yapmaktadır.

7 GENEL AMERİKAN FUTBOLU BİLGİSİ Bir amerikan futbolu sahasının boyu 120 yard ( yaklaşık 110 metre) eni 53,3 yard ( yaklaşık 49 metre) dır. Saha boyuna 12 eşit parçaya bölünmüştür ve her parça 10 yard (9,15 m) uzunluğundadır. Her iki kenar çizgisinden 60 feet ( 19 metre ) içeride hash mark (mesafe çizgileri ) lar bulunmaktadır. Her iki hash mark arasında enine 40 feet ( 13 metre ) mesafe olmalıdır. İki hash mark arası ( boyuna ) 1 yard dır (91,5 santimetre ).

8 GENEL AMERİKAN FUTBOLU BİLGİSİ

9 AMERİKAN FUTBOLU MALZEMELERİ KASK ( HELMET ) : Oyuncunun kafasını alacağı darbelerden koruyan ekipmandır. Kaskın önünde bulunan facemask oyuncunun yüzüne darbe almasını engeller.

10 AMERİKAN FUTBOLU MALZEMELERİ OMUZ KORUMASI (SHOULDER PAD):Omuz ve göğüs kafesini koruyan, forma altına giyilen malzemedir. Oyuncunun mevkisine ve vücut ölçüsüne göre farklılıklar gösterir.

11 AMERİKAN FUTBOLU MALZEMELERİ KORUYUCU PADLER (PADS):Baldır, diz, kalça, kuyruk sokumu gibi bölgeleri darbelerden korumak amacıyla kullanılan malzeme.

12 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Amerikan futbolunda hücum, savunma ve özel takımlar olmak üzere bir takımın içerisinde 3 farklı takım vardır.

13 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR HÜCUM TAKIMI ( OFFENSE ) Asli görevi sayı yapmaktır. Hücum takımının 4 hakta 10 yardlık mesafeyi gitmesi gerekmektedir. Bir hücum takımının oyunu, 4 haklık (down) bir seri ile başlar. Takım bu 4 hak içinde 10 yard veya daha fazlasını gitmek durumundadır, aksi takdirde top rakibine geçer. Takımın bu 4 haktan herhangi birisinde 10 yard ı geçmesi durumunda, takıma 4 haklık yeni bir seri verilir. Bu durum, takımlardan birisi sayı yapıncaya veya top rakibe geçinceye kadar devam eder.

14 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Center ( C ), Guard ( G ), Tackle ( T ) lar ve (varsa) Tight-End ( TE ) Offensive Line ı oluşturur. Bu oyuncular hücum takımı oyun kurucusunu korumak, ve koşu oyunlarında yol açma görevini üstlenirler. Rakip defansın saldırısına karşı ilk koruma hattıdırlar.

15 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Receiver ( WR ) lar, genellikle açıkta dizilen, daha çok pas oyunlarına yönelik kullanılan oyunculardır. Running Back ( RB )ler, daha çok koşu oyunlarında kullanılan oyunculardır. Koşu oyunlarında koşucu veya blok amacı ile kullanılırlar. Tight End ( TE ) : Line a yakın dizilen ancak Receiver gibi pas tutabilen bir oyuncudur.

16 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Quarterback ( QB ) : Oyun kurucudur. Hücum takımının lideri olarak takımı yönetir. Topu center dan alarak koşuculara verir, veya pozisyon alarak pas atar. Bu mevkiler ve diziliş zorunlu değildir. İki Tight End olabilir veya 3 Running Back olabilir vs.

17 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR SAVUNMA TAKIMI ( DEFENSE ) Asıl amacı hücum takımının sayı yapmasını engellemektir.

18 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Offense Line ın karşısında Defensive Line oyuncuları vardır. Burada oynayan oyuncuların hedefi, rakip Offense Line ın kurulmasını ve koşu oyunları için yer açmasını engellemek, koşucuları ilerlemeden durdurmak, pas oyunlarını Quarterback e ulaşarak engellemektir.

19 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Line ın iç kısmına yakın oyuncular daha çok içerden koşuları engellemeye yönelik oynayan Defensive Tackle ( DT ) lardır. Line da dış kısımda Defensive End ( DE ) ler yer alır. Görevleri dış koşuları durdurmak, pas oyunlarında QB yi düşürerek oyunu başlamadan bitirmektir.

20 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Linebacker ( LB ) lar, savunmanın ikinci hattını oluşturur. Taktik plana göre değişen roller alırlar. Genel olarak koşucuları durdurmak ve kısa pasları durdurmakla görevlendirilirler. Cornerback ( CB ) ler, genel olarak rakip Receiver lardan sorumlu olurlar. Bu oyuncuların pas tutmalarını engellerler.

21 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR Safety ( S ) ler, savunma hattının en son oyuncularıdır. Uzun oyunları engellemek, defansta ortaya çıkan zayıflıkları hemen kapatmakla görevlidirler. Duruma göre, Tight-End veya fazladan bir Receiver ı korumakla görevlendirilebilirler.

22 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR ÖZEL TAKIMLAR ( SPECIAL TEAMS ) 1) KICK TAKIMI VE KICK RETURN TAKIMI

23 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR ÖZEL TAKIMLAR ( SPECIAL TEAMS ) 1) KICK TAKIMI VE KICK RETURN TAKIMI Her iki yarının başlangıcında topun oyuna sokulacağı noktanın belirlenmesi için sahaya çıkarlar. Kick takımında bir oyuncu ( kicker) topa ayağı ile vurarak topu rakip takıma ( kick return takımı ) atar. Rakip takımda topu tutan oyuncu top elinde iken koşmaya başlar ve oyuncunun düşürüldüğü ya da saha dışına çıktığı noktadan top oyuna sokulur.

24 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR ÖZEL TAKIMLAR ( SPECIAL TEAMS ) 1) KICK TAKIMI VE KICK RETURN TAKIMI Bu takımlar ayrıca oyun süresi içinde sayı olması durumunda topun tekrar oyuna nereden sokulacağını belirlemek için sahaya çıkarlar.topun nereden oyuna sokulacağı belirlendikten sonra sahaya kick takımının savunma takımı ve kick return takımının hücum takımı çıkar ve oyun başlatılır.

25 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR ÖZEL TAKIMLAR ( SPECIAL TEAMS ) 2) PUNT TAKIMI ( DEGAJ TAKIMI )

26 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR ÖZEL TAKIMLAR ( SPECIAL TEAMS ) 2) PUNT TAKIMI ( DEGAJ TAKIMI ) Hücum takımının 3 hakkında 10 yardlık mesafeyi alamaması ve 4. hakkında da gerekli mesafeyi alamayacağını düşünmesi durumunda topa ayak ile vurarak topu rakip takıma vermesi durumuna punt denir. Takımların punt dizilimlerinin normal hücum takımı dizilimlerinden farklı olması ve punt takımının topa ayakla vurma hakkına sahip olması nedeniyle bu takım özel takımlar arasında yer alır.

27 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR ÖZEL TAKIMLAR ( SPECIAL TEAMS ) 3) FIELD GOAL ( ALAN GOLÜ ) TAKIMI

28 AMERİKAN FUTBOLUNDA TAKIMLAR ÖZEL TAKIMLAR ( SPECIAL TEAMS ) 3) FIELD GOAL ( ALAN GOLÜ ) TAKIMI Hücum takımının asıl amacı end zone a ulaşarak sayı yapmaktır ancak bazı durumlarda hücum takımı end zone yaklaşmasına rağmen 3 hakkında da sayı yapamaz ve risk almak istemediği durumlarda topa ayak ile vurarak kale direkleri arasından geçirerek sayı kazanmayı tercih eder. Bu durumlarda sahaya özel takımlardan biri olan field goal takımı çıkar. Ayrıca touchdown dan sonra yapılan ekstra sayı denemelerinde de field goal dizilimi kullanılabilir.

29 AMERİKAN FUTBOLUNDA SAYI TOUCHDOWN Oyuncunun rakip takımın koruduğu end-zone a topla beraber girmesidir.6 sayı değerindedir. Topla koşan oyuncu, top kurallara uygun bir şekilde kendi kontrolünde iken rakip takımın gol çizgisini geçerse touchdown olur.

30 AMERİKAN FUTBOLUNDA SAYI Topun uç noktasının gol çizgisini geçmesi TD olması için yeterlidir. Oyuncu rakip end-zone içinde kendisine atılan pası tutarsa ve kontrol ederse, bu da Touchdown olarak değerlendirilir.

31 AMERİKAN FUTBOLUNDA SAYI EKSTRA SAYI TD yapıldıktan sonra, sayıyı yapan takım, 1 sayılık PAT (Point-After-Touchdown) veya 2 sayılık EPA (Extra-Point-Attempt) denemesinde bulunur. Seçim hakkı sayıyı yapan takımındır. PAT veya EPA yapıldıktan sonra sayıyı atan takım başlama vuruşu ile topu karşı takıma verir. Touchdown yapıldıktan sonra, sayıyı yapan takım 1 sayılık PAT veya 2 sayılık EPA denemesinde bulunabilir.

32 AMERİKAN FUTBOLUNDA SAYI Bu denemelerde, savunma takımı da topu kapıp rakip kaleye koşarak 2 sayı alabilir. Top savunan takımın 3-yard çizgisine konur. PAT (Point-After-Touchdown), Field-Goal daki gibi topun ayakla vurularak kale direkleri arasından geçirilmesidir. EPA (Extra-Point-Attempt), normal bir hücum oyunu gibi, bir haklık bir oyundur. Hücum takımı bir hakta rakip 3-yard çizgisinden end-zone a girerek 2-sayı almaya çalışır. Ekstra sayı denemesi başarılı veya başarısız bir şekilde tamamlandıktan sonra top Kick-Off (Başlama Vuruşu) ile savunan takıma verilir.

33 AMERİKAN FUTBOLUNDA SAYI FIELD GOAL Hücum takımının topa ayakla vurarak rakip kale direkleri arasından geçirmesidir.3 sayı değerindedir. Rakip end-zone a bir miktar yaklaşan, ancak TD yapamayacak durumda olan bir takım, genellikle 4. hakkında bu denemeyi yapar.

34 AMERİKAN FUTBOLUNDA SAYI Field-goal sonrası, sayıyı atan takım başlama vuruşu ile topu karşı takıma verir. Field-goal başarısız olursa, top hücum takımının topa field-goal denemesi öncesinde en son sahip olduğu noktada rakip takıma geçer.

35 AMERİKAN FUTBOLUNDA SAYI SAFETY Safety, savunma takımının yaptığı bir sayı çeşididir. Hücum takımı oyuncusu kendi end-zone u içinde topla beraber düşürülürse, ve topu oraya getiren ekip hücum takımı ise defans takımı safety yapmış olur ve 2 sayı alır. Aynı şekilde top sayı alanı içinden dışarı çıkarsa, ve topu oraya getiren ekip hücum takım ise, safety olur. Safety yapıldıktan sonra, sayıyı yiyen takım kendi 20- yard çizgisinden topa degajla vurarak (punt), topu rakip takım verir. Safety i yapan takım böylece hem 2 sayı almış, hem de topu rakipten almış olur.

36 TOPUN İLERLETİLMESİ Bir hücum takımının oyunu, 4 haklık (down) bir seri ile başlar. Takım bu 4 hak içinde 10 yard veya daha fazlasını gitmek durumundadır, aksi takdirde top rakibine geçer. Takımın bu 4 haktan herhangi birisinde 10 yard ı geçmesi durumunda, takıma 4 haklık yeni bir seri verilir. Bu durum, takımlardan birisi sayı yapıncaya, veya top rakibe geçinceye kadar devam eder.

37 TOPUN İLERLETİLMESİ Hakem, o anki hakkı ve gidilmesi gereken yardı Hak sayısı ve Gidilecek yard olarak açıklar Örneğin: A takımı, kendi 30 yard ından başladığında, 1. hakkı olduğu ve gitmesi gereken mesafe 10 yard olduğu için 1 ve 10 olarak ifade edilir. A takımı, ilk hakkında 3 yard ileriye giderse, bir sonraki oyun A 33-yard ından başlayacaktır ve 2 ve 7 olarak ifade edilir. 2. Hakkında 4 yard aldığında, bir sonraki hak ve yard sayısı 3 ve 3 olarak ifade edilir. 3. Hakkında 6 yard aldığında, yeni bir seri için yeterli mesafe katedilmiştir, ve takıma yeni bir seri verilir. Takım 43-yard çizgisinden 1 ve 10 oynar.

38 TOPUN İLERLETİLMESİ Bir seri 4. haktan önce de bitebilir. Rakip takımın topu kapması veya takımın gerekli yardı alması durumunda topa hâkim olan takıma yeni bir seri verilir. Örneğin 1 ve 10 da A takımının 20 yard alması durumunda, takıma yeni bir seri verilir ve topun ilerletildiği yerden tekrar 1 ve 10 oynanır. Topu rakip takım kaparsa, seri biter ve top rakip takıma geçer. O takıma yeni bir seri verilir.

39 TOPUN İLERLETİLMESİ Takım 4. hakkında gerekli mesafeyi katedemezse, topun en son ilerletildiği noktadan rakip takıma bir seri verilir. Örneğin: 4 ve 7 oynanırken, A takımı 5 yard alırsa, bir sonraki atak rakip takımdadır. Rakip takım topun son noktasından 1 ve 10 oynayacaktır.

40 TOPUN İLERLETİLMESİ Bir Hak aşağıdaki durumlarda sona erer: Bir Seri aşağıdaki durumlarda sona erer: Koşucu düşürüldüğünde Top saha dışına çıktığında Tamamlanmamış bir ileripas yere çarptığında Sayı olduğunda Düdük çalındığında Takım 4. hakkında yeterli mesafeyi alamadığında Takım 4 haktan birisinde gerekli mesafeyi aldığında Topun hakimiyeti takımlar arası el değiştirdiğinde Sayı olduğunda Oyun sonunda yarı bittiğinde

41 HAKEM EKİPMANLARI Hakem ekipmanları yan tarafta görüldüğü üzere şapka, forma, pantolon, çorap, düdük, flag ve kronometreden oluşmaktadır. Düdük, kronometre ve ayakkabı dışındaki ekipmanlar federasyon tarafından temin edilmektedir. Hakemlerin maçlarda siyah spor ayakkabı giymeleri zorunludur. Maçlar 7 hakem ile yönetilmektedir.

42 MAÇ BAŞLANGIÇ PROSEDÜRÜ Hakemler maç başlangıç saatinin 1 saat öncesinde sahada olmalıdırlar. Hakemler sahanın kurallara uygun olarak çizilip çizilmediğini kontrol ederler. Hakemler kulüpler tarafından teslim edilecek olan, kulübün antetli kağıda yazılıp kulüp yetkilisi tarafından imzalanmış olan, takım listesi ile federasyon tarafından kulüplere verilen oyuncu lisanslarını kontrol edeceklerdir.

43 MAÇ BAŞLANGIÇ PROSEDÜRÜ Liste ve lisanslar arasında herhangi bir uyuşmazlık olmaması durumunda lisansların, lisansın üzerinde resmi olan oyuncuya ait olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Yukarıda yazılan prosedürde herhangi bir sıkıntı olmaması durumunda hakemler 50 yard çizgisi üzerinde toplanıp para atışı için takım kaptanlarını çağıracaklardır. Para atışında seçim hakkı ( yazı ya da tura ) misafir takıma aittir. Para atışını kazanan takım kick ( topa vuran takım ) veya return ( topu karşılayan takım ) takımlarından birini seçecektir.

44 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI DELAY OF THE GAME ( OYUNU GECİKTİRME ) Başhakem topun oyuna hazır olduğunu belirtmek için düdük çalıp start clock (süre başlatma) işareti verir. Bu işaretten sonra hücum takımının oyuna başlamak için 25 saniye süresi vardır. Eğer takım bu süre içerisinde oyuna başlamazsa düdük çalınarak oyun durdurulur ve delay of the game cezası verilir. Ceza 5 yarddır.

45 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Oyuna başlamak için verilen bu 25 saniyelik süre hücum takımının resimdeki gibi toplanarak (Huddle) o down (hak) da yapacakları oyunu belirlemeleri için verilmiştir.

46 AMERİKAN FUTBOLU OYUN SNAP ( OYUN BAŞLANGICI ) Hücum takımı oyuna snap ile başlayacaktır. Snap: Topun Center tarafından, arkasında yer alan bir oyuncuya topu vermesi veya atmasıdır. Snap yapıldığında o hak oynanmaya başlamış sayılır. Snap in geriye ve seri bir hareketle yapılması gereklidir. KURALLARI

47 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Center in hemen arkasında bir oyun kurucu (quarterback) görev aldığında, center topu geriye doğru oyun kurucuya verir ve sonrasında oyundaki görevini yapar. Oyun kurucu Center in hemen arkasında değil daha geride olduğunda bu diziliş şekli Shotgun diziliş olarak adlandırılır. Center topu Quarterback e doğru geriye atar ve sonrasında oyundaki görevini yapar. Snap kurallara uygun yapılmadığında oyun düdükle durdurulur ve 5 yard ceza verilir

48 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI NEUTRAL ZONE (TARAFSIZ ALAN )

49 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI NEUTRAL ZONE (TARAFSIZ ALAN ) Bir hak oynanacağı sırada, topun hakem tarafından konduğu noktadan oyun başlatılır. Hakem, topun oyuna hazır olduğunu belirtmesinden sonra topun uç noktalarından yatay olarak sahanın her iki tarafına kadar devam eden hayali çizgiler L.O.S. (Line-of- Scrimmage) olarak adlandırılır. Topun uç noktaları arasındaki ve her iki saha kenar çizgisine kadar uzanan bölge neutral zone (NZ) olarak adlandırılır. Oyuna başlarken her iki takım da bu bölge dışında, sahanın kendilerine ait tarafında olmalıdır.

50 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI FALSE START (HATALI BAŞLANGIÇ) False start; hücum takımında herhangi bir oyuncunun oyun başlangıcına benzer bir hareket yapmasıdır. Özellikle hücum takımında lineman ler ellerini yere koyduktan ya da diz seviyesinin altına indirdikten sonra oyun başlangıcına kadar hareket edemezler. Ancak ellerini yere koyma ya da diz seviyesinin altına indirmeleri zorunlu değildir. Hücum da herhangi bir oyuncunun false start yapması durumunda düdükle oyun durdurulur ve 5 yard ceza verilir.

51 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI ENCROACHMENT OFFSİDE Encroachment; hücum takımın tarafsız alan (neutral zone ) ihlalidir. Oyun başlangıcı yani snap esnasında hücum takımının hiçbir oyuncusu neutral zone içersinde ve ya ilerisinde olamaz. Bu durumun tek istisnası center yani merkez oyuncudur. Center topu oyuna sokabilmek için mecburen neutral zone içersinde olacaktır ancak center da neutral zone u geçemez.

52 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Snap esnasında hücum takımından herhangi bir oyuncunun neutral zone içerisinde (center hariç) veya ilersinde olması durumunda düdükle oyun durdurulur ve flag atılarak encroacment cezası verilir. Cezası 5 yarddır.

53 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Offside; savunma takımının tarafsız alan (neutral zone ) ihlalidir. Oyun başlangıcı yani snap esnasında savunma takımının hiçbir oyuncusu neutral zone içersinde ve ya ilerisinde olamaz. Offside ile encroachment ın farkı savunma takımı oyuncuları snap yapılana kadar neutral zone içine girebilir veya ilerisine geçebilir ancak snap yapılmadan önce neutral zone dan çıkmaları yani kendi alanlarına dönmeleri gerekir. Snap esnasında savunma takımı oyuncularından herhangi birinin neutral zone içerisinde veya ilerisinde olması durumunda sadece flag atılır oyun durdurulmaz oyun bittikten sonra hücum takımına cezayı mı kabul edeceği yoksa oyunumu kabul edeceği sorulur eğer cezayı kabul ederse savunma takımına 5 yard ceza verilir.

54 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Savunma takımı oyuncuları snap yapılmadan önce neutral zone içerisine girebilir ya da ilerisine geçebilir ancak snap yapılmadan önce neutral zone içerisine giren ya da ilerisine geçen bir savunma oyuncusu hücum takımı oyuncularından herhangi birine temas ederse bu durumda oyun düdükle durdurulur flag atılır ve savunma takımına 5 yard OFFSIDE cezası verilir.

55 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Savunma takımı oyuncuları (defense line oyuncuları hariç) rakibi kandırmak amaçlı şarj ( ileri doğru hareket ) yapabilirler. Ancak yaptıkları bu şarj karşısındaki ya da onun yanındaki hücum oyuncusunun tepki vermesine neden olursa bu durumda HÜCUM TAKIMINA FALSE START VERİLMEZ SAVUNMA TAKIMINA OFFSIDE VERİLİR.

56 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI MOTION SHIFT Motion hücum takımından bir oyuncunun oyun başlangıcından ( snapten ) önce ya da oyun başlangıcı ( snap ) sırasında hareket halinde olmasıdır. Motion line of scrimmage e paralel ya da geriye doğru yapılmalıdır. İleriye motion yapılamaz. Bir hareketin motion olabilmesi için önemli olan snap esnasında harekein geriye ya da paralel olmasıdır. Snap esnasında hücum takımından sadece BİR oyuncu hareket halinde olabilir ve yapılan hareket geriye ya da paralel olmalıdır. Snap esnasında birden fazla oyuncunun hareket halinde olması ya da bir oyuncunun hareket halinde olmasına rağmen hareketin ileriye doğru olması durumunda flag atılır ve hücum takımına illegal motion cezası verilir. Ceza 5 yarddır.

57 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Yandaki şekilde motion yapan oyuncu (en arkada ki RB) eğer snap esnasında A noktasına doğru hareket ediyorsa illegal motion verilir. Ancak snap esnasındaki hareketi A dan B ye doğruysa herhangi bir ceza verilmez çünkü hareket snap esnasında paraleldir.

58 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Shift hücum takımında birden fazla oyuncunun snap esnasında hareket etmesidir. Hücum takımları bazı durumlarda rakibi kandırmak amacıyla o haklarında yapacakları oyundan farklı bir dizilimle sahada dizilip daha sonra QB nin bir sinyali ile o andaki dizilimlerini değiştirirler. Bu hareketi yaparken oyun başlangıcına benzer ani hareketle yapamazlar.

59 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Bir hücum takımı şekillerde görüldüğü gibi önce yukarıdaki şekilde gibi dizilip daha sonra dizilimlerini aşağıdaki şekilde ki gibi yapabilirler. Hücum takımı alttaki şekildeki gibi dizildikten sonra oyuna başlamak için bir saniye beklemelidir aksi halde flag atılır. Hücum takımına 5 yard illegal shift cezası verilir.

60 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Bir hücum takımı diziliminde en az 7 oyuncu line da (neutral zone un hemen arkasında ) dizilmiş olmalıdır. Line da dizilmiş oyuncu sayısı 7 den fazla olabilir ama 7 den az olamaz. Bir oyuncunun line dizilimiş sayılması için vücudunun en uç noktasının center ın beli hizasında olması gerekmektedir yani oyuncunun kaskının ucunun veya vücudunun herhangi bir noktası center ın ( topu snap yapmak için tutan oyuncunun ) beli hizasında olması yeterlidir. Hücum takımında line da dizilmiş oyunculardan en az 5 tanesi arası forma numarasına sahip olması gerekir. Hücum takımında arası forma numarasına sahip oyuncular pas tutma hakkına sahip değillerdir.

61 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Genelde bir hücum takımında yan tarafta kutu içerisinde gösterilen beş oyuncu arası forma numarasına sahiptir.kural kitabında önerilen numaralandırma şekli şöyledir; Center 50-59, Guard 60-69, Tackle Ancak bu zorunlu değildir sadece tavsiye edilmiştir.

62 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Hücum takımında oyun başlangıcı esnasında line dizilmiş en az 7 oyuncu olmak zorundadır. Eğer line da dizilmiş oyuncu sayısı 7 den az ise sadece flag atılır oyun durdurulmaz. Hücum takımının yaptığı faulün adı illegal formation ve cezası 5 yarddır.

63 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI INELIGIBLE PLAYER DOWNFILED Hücum takımında line da dizilmiş oyunculardan sadece en dışta dizilmiş oyuncular pas tutma hakkına sahiptir. Hücum takımında line da dizilmiş diğer oyuncuların pas tutma hakkı yoktur. Eğer pas tutma hakkı olmayan bir oyuncu pas tutarsa sadece flag atılır oyun durdurulmaz. Bu faulün cezası 5 yarddır.

64 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Aşağıdaki dizilimde line da dizilmiş oyunculardan sadece 89 ve 85 numaralı oyuncular pas tutuma hakkına sahiptir.87 numaralı oyuncunun sağ tarafında en dışarıda dizilmiş bir oyuncu olduğu için pas tutamaz.

65 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Aşağıdaki dizilimde line da dizilmiş oyunculardan sadece 85 ve 87 numaralı oyuncular pas tutma hakkına sahiptir. 89 numaralı oyuncu line da dizilmediği için pas tutabilir.

66 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Aşağıdaki dizilimde line da dizilmiş oyunculardan sadece 27 ve 89 numaralı oyuncular pas tutma hakkına sahiptir.

67 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Aşağıdaki dizilimde line da dizilmiş oyunculardan sadece 85 numaralı oyuncu pas tutabilir. 77 numaralı oyuncu sol tarafta line ın en dışında dizilmiş olmasına rağmen forma kuralı nedeniyle pas tutamaz.

68 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Hücum takımında line da dizilmiş oyunculardan pas tutma hakkı olmayan oyuncular line of scrimmage in ilerisine atılan bir pas oyununda top tutulana kadar line of scrimmage in 3 yard ilerisine geçemezler ve blok yapamazlar. Aksi durumda sadece flag atılır oyun durdurulmaz. Ceza: Ineligible player downfield 5 yard ceza.

69 FAIR CATCH AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Kick ve punt durumlarında return yapacak oyuncu rakip oyuncuların kendisine çok yaklaştığını ve koşamayacağını ya da topu tutar tutmaz alacağı darbe nedeniyle topu düşürme ihtimalinin olduğunu düşünerek topu tutarak koşmamayı tercih edebilir. Bu durumda elini başının üzerinde sağa sola sallayarak fair catch sinyali verir.

70 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Oyuncu bu sinyalle topu tuttuktan sonra koşmayacağını rakibe ve hakemlere bildirmiş olur. Oyuncu topu tuttuğu anda top ölü hale gelecektir ve rakip takımın return yapacak oyuncuya tackle yapma hakkı olmayacaktır. Eğer return yapan oyuncu fair catch sinyali verip topu tutarsa ve rakip takım oyucuları topu tutan oyuncuya blok veya tackle yaparsa rakip takıma 15 yard ceza verilir.

71 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Eğer return yapan oyuncu fair catch sinyali verdip topu tuttuktan sonra iki adımdan fazla ilerlerse return takımına 5 yard ceza verilir. Eğer reutrn yapan oyuncu geçersiz bir fair carch sinyali verip topu tutar ve koşarsa bu durumda 5 yard ceza verilir.

72 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI HATALI DÜDÜK PROSEDÜRÜ Maç esnasında hakemlerin düdükleri ağızlarında taşıması vb nedenlerle bazen düdük çalınmaması gereken durumlarda yanlışlıkla ya da istem dışı olarak düdük çalınmaktadır. Bu durumda yanlışlıkla ya da istem dışı düdük çalan hakem kararlı bir biçimde düdük çalmaya devam etmelidir. Aynı şekilde düdüğü duyan bütün hakemlerde kararlı bir şekilde düdük çalarak oyunu durdurmalıdır. Bu durumda hatalı düdük nedeniyle mağdur olan takıma 2 seçenek sunulmaktadır: 1) Düdüğün çalındığı anda topun olduğu yerden topu oyna sokmak, 2) Hatalı düdük nedeniyle kesilen haklarını yeniden oynamak.

73 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI 1. durumda örneğin takım 3 ve 7 oynarken 15 yardlık bir koşu yapmış ve hatalı düdük nedeniyle oyun kesilmişse first down ( birinci hak ) alarak 1 ve 10 oynar. 2. durumda örneğin 3 ve 7 oynarken 5 yardlık bir koşu yapmış ve hatalı düdük nedeniyle oyun kesilmişse yeniden 3. hakkını oynamayı tercih eder.

74 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI KENAR YÖNETİM İHLALİ Amerikan futbolu sahalarında her iki yarı sahanında 25. yard ları arasında kenar çizgisinden (side line ) yaklaşık 3,5 metre geride takım alanı olarak çizilmiş alanlar vardır ve takımların yedek oyuncuları bu alanın dışarısına çıkamaz. Yedek oyuncuların bu alanlar dışına çıkması ya da takımın idari kadrosunun oyun yönetimini aksatacak şekilde itirazlarda bulunması, hakemlerin oyunu yönetmesini engelleyecek aşırı hareketlerin sergilenmesi durumunda kenar yönetim ihlali prosedürü uygulanır. Bu gibi durumlarda 1. ve 2. ihlallerde 5 yard ceza, devam eden durumlarda 15 yard ceza verilir. Prosedür kısaca 1. 5 yard ceza, 2. 5 yard ceza, 3. ve takip eden durumlarda 15 yard ceza verilir.

75 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Sportmenlik dışı olarak adlandırılan fauller temas içermeyen, oyun maksadını aşan çeşitli hareketlerdir. Cezası bir-sonraki noktadan 15 yard dır. Otomatik olarak 1. hak verilmesi söz konusu değildir.

76 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Örneğin: küfür, el kol hareketi, rakibi veya seyircileri tahrik, ilgi çekmek amacıyla aşırıya kaçan hareketler, endzone a girerken aşırı sevinç hareketleri yapmak, takım alanına girmeden kask çıkarma, topu hakemin almasını engellemek amacıyla tekmelemek, fırlatmak, hakeme kızıp topu yere vurmak, koç ve yedek oyuncular için izinsiz sahaya girmek, touchdown kutlaması için yedeklerin vs. sahaya girmesi, rakibin takım sinyalini bozmak için ses çıkarması gibi durumlar sportmenlik dışı hareketlerdir.

77 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Kişisel fauller ise oyun dâhilinde yapılan fiziksel temas içeren faullerdir. 15 yard, ve defansın yapması durumunda otomatik 1. hak içerir. Maksadını aşacak derecede, şiddet içeren faullerde diskalifiye söz konusudur. Tekme, yumruk, itiş kakış, oyun içerisinde gerçekleşen oyun kurallarına aykırı aşırı sert hareketler bir de tutulamayacağı kesin olan ileri pas için pass interference değil personal faul çalınır. Sportmenlik dışı fauller, ölü top faulü olup, oyun içerisinde gelişse bile, bir sonraki noktadan cezalandırılır. Ancak kişisel faul olduğunda faulün olduğu nokta ceza belirlenmesinde esas alınabilir

78 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI BLOK Blok yapabilecek kişiler: Pass Interference, Kick tutma hakkının engellenmesi ve personal faul olmadığı sürece her iki takım oyuncuları birbirlerini bloklayabilirler. Oyuncu omuzlarını, kollarının dış yüzeylerini ve vücudunun diğer bölgelerini kullanarak blok yapabilir. Ancak bazı kurallara uymak zorundadır.

79 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Eller; Dirseklerin ilerisinde olacaktır Rakibin çerçevesinde olacaktır. (istisna: rakibin dönmesi) Blokçunun ve rakibin omzu veya alt seviyesinde olacaktır. (istisna: rakibin eğilmesi) Açık ve birbirine kilitlenmemiş olacaktır. Vücudun Çerçevesi; Kuralların uygulanması açısından rakibinin vücudunun çerçevesi, omuzlar ve aşağısıdır, sırt kısmını kapsamaz.

80 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI BLOKLAMA SIRASINDA GERÇEKLEŞEBİLECEK FAULLER Offensive Holding: Herhangi bir hücum oyuncusunun rakibini formasından, vücudunun bir bölümünden vs. tutmasıdır. Cezası 10 yarddır. Hak kaybı gerektirmez. Defensive Holding: Bir savunma oyuncusunun koşucu dışında bir hücum oyuncusunu engellemek, takım arkadaşlarına avantaj sağlamak vs. amacıyla tutmasıdır. Cezası 10 yarddır. Arkadan Blok: Blok yaparken ilk temasın rakip oyuncunun sırt bölgesinden olmasıdır. Cezası 10 yarddır. Hak kaybı gerektirmez. Kuraldışı Bel Altı Blok: İlk temasın rakibin bel hizasından veya aşağısından olduğu bloktur. Cezası 10 yarddır. Hak kaybı gerektirmez.

81 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Clipping: İlk temasın rakibin vücudunun arkasından, bel hizasından veya atından olduğu bloktur. Cezası 15 yarddır. Hak kaybı gerektirmez. Defans tarafından yapılmışsa otomatik First down. Chop Blok: Aynı takımın iki oyuncusu tarafından, bir rakip oyuncuya (koşucu olmayan) sahanın herhangi bir yerinde, ilk temaslar arasında gecikme olan veya olmayan tüm alçak-yüksek veya yüksek-alçak kombinasyonuyla yapılan tüm bloklar kuraldışıdır. Cezası 15 yarddır. Hak kaybı gerektirmez. Defans tarafından yapılmışsa otomatik First down.

82 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI KASKIN RAKİBE KARŞI SİLAH GİBİ KULLANILMASI Spearing kaskın rakibe zarar vermek amacıyla kullanılmasıdır. Ramming (toslama), butting (kafa atma) spearing (mızrak gibi saplanmak) yasaktır. Cezası 15Yard. Hak kaybı gerektirmez. Canlı top faulü ise temel noktadan. Ölü top faulü ise bir sonraki noktadan uygulanır. Defans tarafından yapılırsa otomatik first down.

83 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI KASKA YAPILAN MÜDAHALELER Facemask: Rakip oyuncunun kaskı facemask ten veya başka bir açıklıktan tutulamaz. Canlı top faulüdür.defans için 15 yard ve otomatik first down. Hücum için 15 yard. Çok sert hareketlerde diskalifiye gerektirir.

84 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI ILLEGAL USE OF HANDS Kaska yapılan her temas faul değildir. Burada temas ile vurmak, sürekli temas, çekmek arasındaki ayırım iyi yapılmalıdır. Rakibin kaskına vurmak, tokat atmak, sürekli olacak şekilde ittirmek, ellerin kuraldışı kullanımı (illegal use of hands) olarak adlandırılır ve kurallara aykırıdır. Ancak rakibe müdahalede bulunmaya çalışan bir oyuncu kaska temas ettiği an faul değildir. Rakibini geçerken, eğilen bir koşucuyu düşürmeye çalışırken kaska kısa süreli temas bu kurallar haricindedir. Hakemlerin, oyuncunun elleri rakip omuz seviyesi üzerine çıktığı zaman dikkatle pozisyonu gözlemlemesi gerekmektedir. Cezası 15 yard dır. Defans tarafından yapıldıysa otomatik first down.

85 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI PAS TUTMA HAKKININ ENGELLENMESİ (PASS INTERFERENCE) Pass interference pas tutma hakkı olan bir oyuncunun pas tutuma hakkının engellenmesidir. Pass interference den bahsedilebilmesi için için LOS geçen bir pas atılmış olması gerekmektedir.

86 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Bir ileri-pas atılmadığı sürece, defansif pas interference (DPI) sözkonusu değildir. Defans takımı oyuncuları, sahanın her yerinde, bir ileri-pas atılmadan önce, pas tutma hakkı olan rakibini bloklayabilir. Ancak tutamaz, çekemez, veya rakip oyuncu kendisini geçtikten sonra bloklayamaz. Temas sürekli olamaz, ancak bu birkaç kere ardışık olarak blok konulmasına engel değildir. Cezası maksimum 15 yard ve otomatik first down dur.

87 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI Hücum takımının pas tutma hakkının engellemesi ise (OPI), bir ileri-pas ın atıldığı bir hak içerisinde, oyun başlangıcından sonuna kadar olan süre içerisinde rakibine ilk 1-yard (ve temasla devam edilen 3-yard) sonrasında rakibine blok yapamaz. Cezası 15 yard dır. Kısacası, OPI hem DPI benzeri ileri-pas atıldıktan sonra bir uygulama, hem de pas atılmadan önce yapılan blokları kapsar. Bu blok yapma engeli, rakibin bloğundan kurtulma çabasını kapsamaz.

88 HAKEM MEKANİĞİ Hakemlerin Görev Süresi Hakemlerin görev süresi maçtan 60 dakika önce başlar ve referree nin skoru ilan etmesi ile biter. Maçlar dört ila yedi hakemin yönetiminde oynanacaktır. Dört hakemlik bir yönetimde başhakem, yardımcı hakem, çizgi hakemi ve çizgi oyuncusu hakemi olacaktır. Beş hakemlik bir yönetimde başhakem, orta hakem, çizgi hakemi, çizgi oyuncusu hakemi ve arka hakem olacaktır. Altı hakemlik bir yönetimde başhakem, orta hakem, çizgi hakemi, çizgi oyuncusu hakemi, arka çizgi hakemi ve alan hakemi olacaktır. Yedi kişilik bir yönetimde başhakem, orta hakem, çizgi hakemi, çizgi hakemi, alan hakemi, arka hakem ve arka çizgi hakemi olacaktır.

89 HAKEM MEKANİĞİ Hakemlerin Sorumlulukları Her hakemin down sayısını ve gidilmesi gereken yard ı bilmesi gereklidir. Bütün hakemlerin mola verme, topu ölü olarak belirtme, free-kick lerde süreyi başlatma, skoru tayin etme, doğru hakem sinyallerini verme ve TBSF kuralları konusunda bilgili olması gerekmektedir. İlgili hakemler, faulü yapan oyuncunun numarasını veya konumunu faulu yapan oyuncunun koçuna belirtecektir. Bir kuralın uygulanmasından veya yorumlanmasından bütün hakemler sorumludur.

90 HAKEM MEKANİĞİ Hakem timi, maçtan en az bir saat 30 dakika önce buluşarak kendi aralarında kuralları ve hakem yönetim kurallarını tekrar etmelidir. Hakemler, gördükleri her faul için faulun olduğu yere bayrak atacaklardır. Her hakemin kendi görev bölgesi vardır, ancak karar verme aşamasında eşit hakları vardır.

91 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI BAŞHAKEM (REFEREE) Temel Sorumluluklar Referee (Başhakem): Maçın genelini kontrol eder ve yönetir. Hakem timinin yöneticisidir. Skor tayininde tek yetkilidir, maçın skoruna ilişkin kararları değiştirilemez. Diğer hakemlerin hazır olduklarını gördükten sonra, topu oyuna hazır ilan eder ve sürenin başlatılması sinyalini verir. Başka bir hakeme verilmediği zaman başhakem 25-saniye süresini tutabilir. Hücum oyuncularını sayacaktır.

92 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Cezaların uygulanmasını ve takım kaptanlarına açıklanmasını yapar. Orta hakemin ceza uygulamasını kontrol edecektir. Maçta kullanılan toplarda karar hakkı başhakemindir. Topun konumunu ve mesafe çizgisini kontrol ederek yeni bir down un verilip verilmeyeceğini tayin edecektir. Takımlara verilen molaların sayısından sorumludur. Maç süresinin tutulmasından sorumludur.

93 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Konum Scrimmage down larında, Referee nin ilk konumu, hücum takımının gerisinde, ve yanında olacak, bu konumdan shift leri, blokların uygunluğunu, ve topun neutral zone gerisinde bulunduğu sırada oyunu takip edecektir. Referee, quarterback, kick yapan oyuncu ve scrimmage kick lerde topu tutan oyuncu ya dikkat eder. Free kick lerde, referee topu karşılayan takımın kale çizgisi ile kenar çizgisinin kesiştiği noktada durur.

94 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI UMPİRE (ORTA HAKEM) Temel Sorumluluklar Umpire oyuncu malzemelerini kontrol etmekle yükümlüdür. Neutral zone un her iki tarafında, oyunun scrimmage line civarında gerçekleşen kısmı, rakip sahaya giren line oyuncularını ilgilendiren kuralların uygulanması, defans sinyalleri, ve kick lerin ve pasların neutral zone u geçip geçmediği ile ilgilenir. Aynı zamanda, snap in kurallara uygun olup olmadığı, hücum oyuncularının sayısı ve cezaların doğru uygulanması ile ilgilenir. Her periyod da, kalan süreyi referee ye hatırlatır.

95 Konum HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Scrimmage oyunlarında, umpire ın ilk konumu, neutral zone un beş ila yedi yard ilerisinde, oyuncuların hareketlerine engel olmayacağı bir noktada olacaktır. Free kick lerde konumu, kick yapan oyuncunun yanı olacaktır.

96 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI LINESMAN ( ÇİZGİ OYUNCUSU HAKEMİ ) Temel Sorumluluklar Linesman, gidilecek-mesafe ve down indikatörlerinden sorumlu olacaktır. Bu indikatörleri kullanan sorumlulara indikatörlerin konumu, down sırasını gösterecektir. Down indicator u, topun o down başladığı yere konulacaktır. Neutral zone a ve scrimmage dizilişi ihlallerine bakacaktır. Down ları sayacak, ve topun en ileri noktasının belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Topun, sahanın kendi tarafından, neutral zone u geçmesi durumunda, topun civarında oyunun kurallara uygunluğunu kontrol edecektir.

97 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Konum Scrimmage oyunlarında, linesman ın ilk konumu, neutral zone üzerinde, saha kenarı olacaktır. Kickoff larda, linesman ın konumu, topa vuran takımın sınır çizgisi ile kenar çizgisinin kesişiminde back jdge ın karşısıdır. Dört veya beş kişilik bir hakem yönetimi olduğunda topu karşılayan takımın sınır çizgisinde olacaktır.

98 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI LİNE JUDGE ( ÇİZGİ HAKEMİ ) Temel Sorumluluklar Line judge ın temel görev bölges, neutral zone ve scrimmage dizilişi ihlalleridir. Line judge, sahanın kendi tarafında ekstradan line indikatörü varsa bu gruba yardımcı olacaktır. 4 kişilik bir yönetimde, oyunun süresinden, defans oyuncularının sayılmasından sorumlu olacaktır. Umpire ve referee ye gidilen en ileri noktayı belirtecektir. Topun neutral zone u geçerken ki durumlarda, neutral zone u geçen toplar için belirtilen kurallar dahilinde oyunun geçerliliğine karar verecektir. 25 saniye süresinin tutulmasından sorumludur.

99 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Konum Scrimmage oyunlarında, line judge ın ilk konumu, neutral zone üzerinde ve linesman ın bulunduğu tarafın karşısında olacaktır. 4 kişilik bir yönetimde, scrimmage kick ler için, defans takımının tarafında yard geride dizilecektir. 4,6 ve 7 kişilik yönetimlerde, kick-off yapıldığında, topu karşılayan takımın kale çizgisi üzerinde ve kenarda referee nin karşısında yer alacaktır. 5 kişilik yönetimlerde, topa vuran takımın sınır çizgisinde olacaktır.

100 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI FIELD JUDGE (ALAN HAKEMi) Temel Sorumluluklar Field Judge ın temel sorumluluğu, sahanın kendi tarafında receiver larıi pasları ve kick leri izlemek Back judge a defans oyuncularını saymaya yardım eder, ve topun kendi bölgesinde bulunduğu durumlarda kuralların uygulanmasından sorumludur. 6 veya 7 kişilik yönetimlerde, topların oyuna hızlı bir şekilde sokulmasından sorumludur.

101 Konum HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Scrimmage oyunlarında, 6-7 kişilik yönetimlerde, neutral zone un defans tarafında 20 yard gerisinde, ve kenar çizgisi üzerinde yer alır. 6-7 kişilik yönetimlerde, free kick oyunlarında, topu karşılayan takımın sınır çizgisi üzerinde kenar çizgisi üzerinde yer alır.

102 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI SIDE JUDGE (ARKA ÇİZGİ HAKEM) Temel Sorumluluklar Side judge ın görevleri, 25-saniye süresini tutmak, ve sahanın kendi tarafında receiver ları, kick leri ve pas ları izlemektir. Side judge, kendi bölgesinde gelişen olaylarda kuralların uygulanmasından sorumludur. 6-7 kişilik yönetimlerde, topların oyuna hazır olarak tutulmasından sorumludur.

103 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Konum Scrimmage oyunlarında, 6-7 kişilik bir yönetimde, side judge savunma takımının tarafında, neutral zone un 20 yard geirisinde, kenar çizgi üzerinde yer alacaktır. Free kick lerde, 7 kişilik bir yönetimde, topu karşılayan takımın sınır çizgisinde yer alacaktır. 6 kişilik bir yönetimde ise, topa vuran takımın sınır çizgisinde yer alacaktır. Ekstra sayı veya field goal denemelerinde, ikinci bir umpire gibi görev alacaktır.

104 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI BACK JUDGE (ARKA HAKEM) Temel Sorumluluklar Back judge ın temel sorumlulukları, savunma takımını saymak, oyun süresinin tutulması, uzun paslarda ve kick lerde kuralların uygulanmasını sağlamak, ve kendi bölgesinde kuralların uygulanmasını sağlamaktır. Back judge, neutral zone ilerisine geçen, topu tutma hakkına sahip receiver lara dikkat eder. 5 kişilik bir yönetimde topların oyuna hazır olarak tutulmasından sorumludur.

105 HAKEMLERİN GÖREVLERİ VE SAHADAKİ KONUMLARI Konum Scrimmage oyunlarında, 5 veya 7 kişilik yönetimlerde, neutral zone gerisinde, savunma takımı tarafında, yaklaşık yard geride olacaktır. Yatay olarak konumu, field judge ve side judge ın olup olmadığına göre değişir. Free kick lerde, 7 kişilik bir yönetimde, topa vuran takımın sınır çizgisinde saha kenarında yer alacaktır. 5 kişilik bir yönetimde, 10 yard çizgisinde duracaktır.

106 UYGULAMA NOKTALARI Uygulama Noktası (enforcement spot): Uygulama noktası, belirtilen cezanın hangi noktadan uygulanacağını ifade eder. Bir Önceki Nokta (Previous spot): Bir önceki nokta, topun oyuna son konulduğu noktadır. Bir Sonraki Nokta (Succeeding spot): Bir sonraki nokta, topun oyuna konulacağı bir sonraki noktadır.

107 UYGULAMA NOKTALARI Ölü Top Noktası (Dead-ball spot): Ölü top noktası, topun ölü duruma geçtiği noktadır. Faul Noktası (Spot of the foul): Faul noktası, faulun olduğu yeri ifade eder. Kale çizgileri arasında bir noktadan saha dışında yer alan faullerde, en yakın iç sınır çizgisi ile faulun olduğu yard çizgisinin kesişme noktasıdır (iç sınır çizgileri üzerinde en yakın noktadır). Kale çizgisi ile endline arasında bir noktadan saha dışında ise, faul noktası end-zone içindedir

108 GENEL PRENSİPLER Bir hakem öncelikli olarak pozisyonuna göre görevini. İkinci olarak diğer hakemlerin görevlerini bilmelidir. Tüm hakemler gerektiğinde diğer pozisyonlara geçmeye hazır olmalıdır.

109 GENEL PRENSİPLER Tüm hakemler; Oynanacak hakkı ve gidilecek mesafeyi bilmelidir. Gerektiğinde diğer hakemlere yaklaşarak yardımcı olmalıdır. Hakem sinyallerini ve nasıl kullanıldığını bilmelidir. Top kendi bölgesinde değilken topu değil bölgesini izleyerek toptan uzak olayları takip etmelidir. Sakatlanan bir oyuncu varsa mola almalıdır.

110 HAKEMLİĞİN GENEL ANLAMI Oyunu etkileyen, sporcu sağlığını tehlikeye düşüren veya oyun disiplinini bozan tüm faulleri çalın. Ancak unutmayın ki seyirciler hakemleri değil takımları izlemeye gelir. Asla oyunun önüne geçmeyin. Flag atmadan önce düşünecek 1 saniye ayırın. Koçlarla ve oyuncularla maç öncesi yapılacak kısa bir konuşma maç disiplini açısından çok etkilidir. Oyunculardan gelen şikayetleri dinleyin. Her zaman her şeyi göremediğimizi unutmayın.

111 HAKEMLİĞİN GENEL ANLAMI Oyuncudan gelen şikayet üzerine bir sonraki down da gerçekten bir faulü yakalayabilirsiniz. Ancak sadece o noktaya kilitlenmeyin. Oyuncularla, koçlarla, saha görevlileriyle ve hatta gerektiğinde seyircilerle konuşurken kibar olun, hakem olmanız size kırıcı ve kaba olma hakkı vermez. Oyuncu, koç ve seyirci baskısına boyun eğmeyin. Hata yaptığınızı fark ederseniz durumu içinizde kabul edin. Ancak bunu yönetiminize yansıtmayın.

112 AKICILIK Oyunu her zaman akıcı tutun ama acele etmeyin. Gerektiğinde çok hızlı hareket edin ama bunun kararlarınıza ve görevlerinize engel olmasına izin vermeyin. Sakat bir oyuncuya yapılan müdahaleyi hızlandırmaya çalışmayın.

113 ÇEMBERE ALMAK Oyun içinde hareket ederken bölgenizi ve olayları gördüğünüzden emin olun. Diğer hakemlerle uyumlu hareket edin. Oyunu hakemler arasındaki alanda tutun. Oyun devam ederken topa çok yaklaşmayın. Bir ileri pas havadayken, bir ileri pas tamamlanmadığında, field goal atıldıktan veya kaçırıldıktan sonra topa, Toucdown sonrası goal-line a, Bariz bir şekilde oyun dışında kalmış ve çevresinde rakip olmayan bir oyuncuya, bakmanın bir anlamı yoktur.

114 YARDIMLAŞMA VE İLETİŞİM Hakemlerin birlikte çalışması önemlidir. Bunun için oyun yönetimi hakkında etkili bir şekilde iletişim içinde olmaları gerekir. Bunun dışında hakemlerin gerektiğinde oyuncularla, koçlarla veya takım idarecileriyle de iletişim kurması gerekebilir. Verilen kararla ilgili vs. bir soru geldiğinde kısaca bilgilendirin.

115 YARDIMLAŞMA VE İLETİŞİM Oyun bölgenizde veya size yakın ise ve topun ölü duruma geçtiğinden eminseniz, düdüğünüzü çalın. Hakem düdüğü sadece ufak bir üfleme ile değil, bariz bir şekilde çalınmalıdır. Bir düdük duyulduğunda tüm hakemler düdük çalmalıdır. Hatalı bir düdük çaldıysanız diğerlerinin bunu duymayacağını varsaymayın. Düdüğünüz çalmaya devam edin ve oyunu sonlandığından emin olun. Başhakeme hatalı düdük çaldığınızı bildirin.

116 YARDIMLAŞMA VE İLETİŞİM Vücut diliniz, söylediklerinizden daha çok şey anlatır. Tedirgin, kararsız vs. davranışlar sergilemeyin. Diğer hakemlerin böyle davrandığını fark ederseniz gerektiğinde yardımcı olun. İnsanlara bağırmayın, bu kontrolü kaybettiğinizi gösterir. Oyunculara, koçlara ve diğer hakemlere küfür etmeyin.

117 KAVGA DURUMUNDA Eğer iki oyuncunun arasına girerek kavgayı önleyebiliyorsanız öyle yapın. Ancak hiçbir zaman kendinizi riske atmayın. Kavgayı önlemek veya ayırmak için asla bir oyuncunun face maskinden tutmayın. Kavga oyun alanında gerçekleşirse, yedek oyuncu ve koçların olaya girmemesi için benchlere en yakın hakemler tetikte olmalıdır. Yedek oyuncu veya koçların sahaya girmesi durumunda öncelikle çıkmaları için uyarın.

118 KAVGA DURUMUNDA Yedek oyuncu veya koçların sahaya girmesi durumunda öncelikle çıkmaları için uyarın. Uyarıyı dikkate almamaları durumunda kavgaya karışmamış olsalar dahi, sahaya girmeleri nedeniyle diskalifiye edilebilirler. Kavgaya en yakın olan hakemler kavgaya karışan oyuncuların takımlarını ve numaralarını tespit etmelidir. Varsa kavgayı ayırmaya çalışan oyuncular iyi ayırt edilmelidir.

119 DAVRANIŞLAR Maç öncesinde, maç sırasında ve sonrasında takımların dikkatinin üzerinizde olduğunu unutmayın. Bu süre boyunca bir hakem gibi davranın. Maç öncesinde ya da maç sırasında alkol ya da uyuşturucu madde kullanmayın.

120 DAVRANIŞLAR Bir takıma, oyuncuya ya da koça, başka bir takım, oyuncu ya da koç hakkında bilgi vermeyin. Hakemler, takımlar, oyuncular ya da koçlar hakkında yorum yapmaktan kaçının. Amerikan Futbolu na, Federasyon ve Merkez Hakem Kurulu na ve o maçtaki hakem ekibine saygılı ve sadık olun.

121 MAÇTAN ÖNCE YAPILMASI Diğer Hakemlerle; GEREKENLER Sahanın, kale direklerinin ve diğer saha malzemesinin durumu. Saha çizgileri. Maç başlangıç zamanı. Zincir ekibi ve malzemeleri. Ambulans ve güvenlik.

122 MAÇTAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER Koçlar ya da takım idarecileriyle; Lisans kontrolü Antrenör belgesi kontrolü. Esame listesi. Kaptanların isim ve numaraları. Kural uyarıları.

123 MAÇTAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER Sağlık personeli ile; Maç süresince bulunacakları nokta Gerektiğinde çağırmak için yapacağınız işaret.

124 MAÇ ÖNCESİ TOPLANTISI Yapılması zorunlu olmasa da maç öncesi toplantısı hakem ekibinin tanışması, maç öncesinde doğru zihinsel duruma gelebilmesi için önemlidir. Başhakem toplantıya tüm hakemlerin katıldığından emin olmalıdır. Bu toplantıda maç öncesinde, maç sırasında ve maç sonrasında yapılacaklar konuşulmalı. Yeni hakemler ihtiyaç duyuyorlarsa tecrübeli hakemlere sorularını sormalıdır.

125 FAUL ANI Yapılan faulü gören tüm hakemler flag atmalıdır. Flag doğru noktaya atılmalıdır. Attığınız flag yanlış yerde ise oyun sonunda doğru noktaya yaklaştırın. Flag attığınız anda topun hangi takımın hakimiyetinde ve nerede olduğunu bilin. Saha kenarına yakın pozisyonlarda faulün içerde ya da dışarıda yapılması önemli olabilir. Top hala canlı ise düdük çalmayın (topun ölü duruma geçmesini gerektiren fauller dışında).

126 FAUL ANI Flag attıktan sonra zorunlu değilseniz sabit durmayın, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde başhakeme; Flag attığınız olayı, Faulü yapan takımı, Oyuncu numarasını, Faulün yapıldığı yeri, Topun el değiştirmesi söz konusuysa faul yapıldığında topun kimde olduğunu söyleyin.

127 FAUL ANI Faulü başhakeme belirtirken oyuncu ya da takımları elle işaret etmeyin. Faulü bildirdikten sonra başhakemin size soru sormasına izin verin hemen uzaklaşmayın. Olayla ilginiz yoksa ya da başhakem tarafından çağırılmadıysanız hakem toplantısına girmeyin. Diskalifiye durumunda line hakemleri bulundukları taraftaki takım antrenörüne diskalifiye olan oyuncuyu belirtmelidir. Diskalifiye kararını veren line hakemi ise onun bulunduğu tarafa umpire kararı bildirmelidir.

128 FAUL ANI Flag sizin bölgenize başka bir hakem tarafından atılmışsa takip edin, yapılmadığından kesin emin olduğunuz faulleri bildirin. Unutmayın siz söylemedikçe diğer hakemler sizin ne gördüğünüzü ya da ne bildiğinizi bilmezler. Topun başhakeme ulaştırılmasına yardımcı olun.

129 FAUL ANI Diğer hakemler konuşurken oyuncuları onlardan uzak tutun. Kuralların doğru olarak uygulanmasında tüm hakemlerin eşit sorumluluğu vardır. Yanlış olduğuna emin olduğunuz bir karar verilmişse gecikmeden ve yaygara çıkarmadan öncelikle başhakeme durumu aktarın. Hakemlerden biri kural uygulamasını hatalı yapıyorsa tüm hakem ekibi hatalı demektir.

130 ÖNEMLİ NOKTALAR Önce kendinizin sonra sporcu güvenliği ve sağlığı önemlidir. Karar zor olsa da verin. Duygusal davranmayın, oyuncuların sizi bu açıdan etkilemelerini engelleyin. Maç öncesi toplantısı önemlidir. Hakem gibi giyindiyseniz, öyle davranın. Oyuncuları sayın. Oynanacak hakkı ve gidilecek mesafeyi bilin

131 ÖNEMLİ NOKTALAR Verilen kararı görün ama değerlendirme yapmayın. Gördüğünüz faulü verin, verilen faulü görün. Olayı, numarayı vs. tahmin etmeyin, BİLİN. Aklınızın gördüğünüzü anlamasına izin verin. Yapılanın oyun üzerine etkisi ne? Kanat hakemi iseniz saha içine sıkışmayın. Arka alanda fazla geride kalmayın.

132 ÖNEMLİ NOKTALAR Oyun için de flag attıktan sonra da hakemliğe devam edin Pozisyonu görmek için yeriniz önemlidir. İyi bir hakemin üç önemli özelliği vardır: tutumu, tutarlılığı ve yeterliliği Kararlı olun Asla bir down boyunca sabit durmayın, insanlar tembel olduğunuzu düşünecektir. Asla sinirlenmeyin. Hakemler oyun içinde birbirlerine dokunabilecek kadar yakınsa bir şeyler yanlıştır.

133 ÖNEMLİ NOKTALAR İşinizi doğru yapmak iyi görünmekten önemlidir. Hata yapacaksanız bunu hızlıca yapıp bitirmek, yavaş yavaş yapmaktan iyidir. Ama en doğrusu hata yapmamaktır. Hakemlikte kibire yer yoktur. Hakemler güç ve otoriteye sahip olduğundan insanların davranışlarını etkileyebilirler. Ancak saygı olmadan otorite olmaz. Bu sebeple saygı ve dolayısıyla otorite kazanılmalıdır. Saygı ya da otorite formanızdaki çizgilerle gelmez.

134 ETKİLİ HAKEMLİK İÇİN Yardımsever olun. Maç öncesi toplantısı yapın. Uzlaşmacı olun. Diğer hakemleri kendilerine bırakın. Gerektiğinde diğer hakemlere yardımcı olun. Daha tecrübeli hakemlere soru sormaktan çekinmeyin. Tecrübeli hakemlerce verilen tavsiyeleri dinleyin. Zamanında sahada olun. Profesyonelce davranın. Öncelikli ve diğer görevlerinizi bilin.

135 ETKİLİ HAKEMLİK İÇİN Topu değil bölgenizdeki oyuncuları izleyin. Hiçbir down ı kaçırmayın. Pozisyona arkanızı dönmeyin. Düdüğünüzü çalmanız gerektiği gibi çalın. Kanat ya da çizgi hakemi iseniz sideline a hâkim olun. Oyun temposuna uyun. Oyuncu ya da koçlara canavar gözüyle bakmayın. Olan faulü verin hayali kararlar çalmayın.

136 CHAIN CREW ( ZİNCİR EKİBİ ) İlgili hakemin talimatı olmadan yer değiştirmeyin Oyun üstünüze doğru geliyorsa cahin i geriye doğru yatırarak kaçın.

137 TEŞEKKÜRLER

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ 1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ Kural Kitabında şu terimler kullanılacaktır Periyot Çeyrek Extra Periyot Uzatma Madde 4: Üniformalar Diğer Donanımlar Bir takımdaki

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI. Turnuvanın yürütülmesinden Beden Eğitimi Bölümü sorumludur. Her türlü olay karşısında Beden Eğitimi Bölümü tarafından alınan kararlar uygulanacaktır..

Detaylı

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Bariz Gol Şansının Engellenmesi - DOGSO Kural 12 - BGŞ Bir bariz gol şansının engellenmesi Elle oynama (Nerede olduğu önemli değil): kırmızı kart Ceza alanı dışında

Detaylı

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 4.3 FORMALAR - Takımın tüm oyuncuları için aynı hakim renk çoraplar. -

Detaylı

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır.

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Oyun, orta saha çizgisinde her takımdan birer oyuncu arasında

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek). 3x3 Resmi Oyun Kuralları Ocak 2015 Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top Müsabaka 3x3

Detaylı

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A)

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Aday Hakemler) 1- Oyun alanı üzerinde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı davranış olarak değerlendirilecektir.

Detaylı

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları ESBBL 3x3 Oyun Kuralları Kasım 2018 ESBBL 3x3 Resmi Oyun Kuralları nda belirtilmeyen her durum için en son yayınlanan FIBA Resmi Basketbol Oyun Kuralları geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top 1.1. Müsabaka

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2017-2018 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler FUTBOL Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler Futbol; On birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla

Detaylı

MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ. Merkez Hakem Kurulu Eğitim Koordinatörlüğü

MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ. Merkez Hakem Kurulu Eğitim Koordinatörlüğü MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ Bir OYUN Bir DİL Bir METOT Masa Görevlileleri el kitabı, bütün görevlilerinin yönetim mekaniğini standardize etmek adına pratik bir çalışma metodu olarak tasarlanmıştır. Amacımız,

Detaylı

Amerikan Futbolu Sporu Hakkında Genel Bilgi ve Basit Özellikler :

Amerikan Futbolu Sporu Hakkında Genel Bilgi ve Basit Özellikler : Amerikan Futbolu Sporu Hakkında Genel Bilgi ve Basit Özellikler : Bir Amerikan Futbolu sahasının uzunluğu 110 metre, genişliği ise 55 metredir. Sahanın iki ucunda yer alan End zone denilen takımların sayı

Detaylı

OYUN KURALLARI KICK-OFF

OYUN KURALLARI KICK-OFF OYUN KURALLARI KURALLAR SAHADA 5 ER KİŞİDEN 3 TAKIM YER ALIR. OYUN 5 ER KİŞİDEN OYNANIR, KALECİ YOKTUR. OYUN 5 DAKİKA SÜRER. İLK GOLÜ ATAN TAKIM KARŞI TAKIMDAN BİR KİŞİ EKSİLTME HAKKI KAZANIR. İLK GOLDEN

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 28.07.2013 Doğu_Takım_Şmp_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Takım

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi kalecinin topa sahip olduğu durumu içermez?

Aşağıdakilerden hangisi kalecinin topa sahip olduğu durumu içermez? 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Üst, A, B, C, Uzman Yardımcı Hakemler) 1- Bariz gol şansının engellenmesiyle ilgili olarak hakemler aşağıdaki hangi durumu göz önüne almamalıdır?

Detaylı

FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI

FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Futbol müsabakalarında Oyuncu sayısı kaçtır? Oyun, biri Kaleci olmak üzere her biri En çok 11 oyuncudan

Detaylı

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER 2017-2018 TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER 37.2.3. Bir oyuncu 2 (iki) sportmenlik dışı faul veya 2 teknik faul ya da 1 teknik faul ve 1 sportmenlik dışı faul ile

Detaylı

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Amirliğince öngörülen hükümlere, Uluslararası Kurallara, Yarışma Talimatlarına

Detaylı

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER YETİŞTİRMEKTİR.BU NEDENLE KAZANMAYA VE KATILAN TAKIMLARI DERECELENDİRMEYE YÖNELİK TURNUVALAR,ŞAMPİYONALAR,ÖZEL VEYA RESMİ YARIŞMALAR DÜZENLENEMEZ.TÜMÜ ŞENLİK

Detaylı

FUTSAL OYUN KURALLARI UYGULAMALARI

FUTSAL OYUN KURALLARI UYGULAMALARI FUTSAL OYUN KURALLARI UYGULAMALARI KURAL 1 OYUN ALANI 2 3 4 Tüm Çizgiler 8 cm genişliğinde olmalıdır 5 KURAL 2 TOP Oyun başlangıcında 400-440 gr. Basıncı 0.4-0.6 atm. 2 m den bırakıldığında sıçrama yüksekliği

Detaylı

Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu

Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu Nisan, 2009 Türkiye Futbol Federasyonu 1 Herkes için Futbol Disiplin Talimatı na ilişkin Açıklamalar HiFDT Madde 5. Sorumluluk Bir HiF turnuvasına katılan

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI OYUN ALANI 1. Oyun Alanı: Bu oyun açık alanda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 20.07.2012 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Tenis Ligi Talimatı

Detaylı

düşünülmektedir. Basketbol çoğunlukla kapalı salonda oynanır. Dikdörtgen biçimindeki basketbol alanının tabanı sert tahtadan yapılır.

düşünülmektedir. Basketbol çoğunlukla kapalı salonda oynanır. Dikdörtgen biçimindeki basketbol alanının tabanı sert tahtadan yapılır. Bir takım oyunu olan basketbol beşer kişilik takımlar halinde elle ve topla oynanan, yüksekliği 3,05 m olan pota adı verilen çemberden geçirerek kazanmaya çalışılan takım oyunudur. Tüm dünyada popüler

Detaylı

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU MİNİ VOLEYBOL FELSEFE MİNİ VOLEYBOL / MİDİ VOLEYBOL Voleybolu nasıl daha fazla erişilebilir hale geirelim? CEVAP Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

2007 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI VE AÇIKLAMALARI T.C. BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2007 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI VE AÇIKLAMALARI T.C. BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 AMERİKAN FUTBOLU OYUN KURALLARI VE AÇIKLAMALARI T.C. BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2 T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu Beyzbol ve

Detaylı

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014

CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 GİRİŞ Resmi oyun kurallarına göre (27); 27.1 çizgi hakemlerinin yerlerini, 27.2 ise sorumluluklarını belirler. Kural 28.2 ise resmi bayrak işaretlerini şekil 12 de

Detaylı

Basketbolda Hızlı Hücum

Basketbolda Hızlı Hücum Basketbolda Hızlı Hücum Basketbolda en az set hücumu kadar önemli olan bir hücum çeşidi de hızlı hücumlar yani fast breaklerdir.hızlı hücumlar sırasında rakibinizi eksik yakaladığınız için devamlı avantajlısınızdır.hızlı

Detaylı

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda Üniversitemiz çalışanları arasında birlik ve beraberliği ile birimler arası kaynaşmayı sağlamak, çalışma motivasyonunu artırmak amacıyla SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI bünyesinde Personel Halı

Detaylı

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ FUTBOL HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ Hücum Prensipleri (Topa sahip olan takım hücum eden takımdır) Pas / Destek Derinlik / Genişlik Toplu / Topsuz Koşular (Penatrasyon) Hareketlilik / Yer Değiştirme

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KUPASI BASKETBOL BRANŞI GENEL KURALLAR 1-Müsabakalar Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü ndeki Büyük Spor Salonu nda oynanacaktır. 2-Müsabakalarda Forma renkleri ve modelleri

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası Yıldızlar tenis liglerinin düzenlenmesini, idari

Detaylı

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1.1 Takım ve oyuncularınız üzerindeki etkinizi anlayın 1.2. Oyunculara çeşitli durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini öğretin Oyuncunun yeteneği şunlara bağlı olarak geliştirilebilir:

Detaylı

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2018

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2018 EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2018 RESMİ YORUMLAR 1 Ekim 2018 den sonra geçerlidir 1 Ekim 2018 RESMİ BASKETBOL KURALLARI YORUMLARI 1 EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ 1 Ekim 2018 RESMİ BASKETBOL

Detaylı

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi Prozone Liverpool Polytechnic Futbol Yazılımı Mathball E-SPOR, E-analyse Futbolda Temel Teknikler Pas (Passing) Kafa vuruşu(heading) Şut (Shooting) Serbest

Detaylı

2014 KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ

2014 KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ 2014 KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ HATIRLATMA: 24 SANİYE SAATİ, KURAL KİTABININ HER YERİNDE ŞUT SAATİ OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR. 2.4.7 Şarjsız yarım daire alanları E S K İ Şarjsız yarım daire çizgileri, şarjsız yarım

Detaylı

K.K.T.C. HENTBOL FEDERASYONU T.R.N.C. HANDBALL FEDERATION

K.K.T.C. HENTBOL FEDERASYONU T.R.N.C. HANDBALL FEDERATION Plaj Hentbolu IHF Oyun Kuralları (1 Agustos 1997) Plaj Hentbolu oyun kurallarının çok önemli bir parçasıdır. Gerekli farklılık ve ayrıntılar asağıdaki kurallarda verilmiştir. Plaj hentbolü ve turnuvalari

Detaylı

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren.

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. Genç rezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. antrenman DRILE D VÇ 360 ELÁSTICO lambreta TEKRR Çözene kadar Çözene

Detaylı

NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI

NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI NEYMAR JR S FIVE OYUN KURALLARI 1. OUTPLAY 2. MAÇ SAHASI 3. KALE 4. OYUNCU SAYISI 5. OYUNCU EKİPMANLARI 6. TOP 7. HAKEM 8. MAÇ SÜRESİ 9. MAÇ BAŞLANGICI VE YENİDEN BAŞLAMASI

Detaylı

FUTSAL BRANŞ TALİMATI

FUTSAL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTSAL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar Uluslararası

Detaylı

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler.

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. DAR ALAN OYUNU (4 BÖLGELİ GEÇİŞ OYUNU) YAŞ GURUBU: 10-14 1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. 2. Takımlar pozisyonlarına göre sahayı

Detaylı

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING)

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) Isınma:guruptaki oyuncular kalp atış hızını hızlandırmak için hafif koşuya başlarlar.daha sonra değişik açılı koşular,diz çekme,topukta yürüme,stretching vs.. ile

Detaylı

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli

Detaylı

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2014 RESMİ YORUMLAR

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2014 RESMİ YORUMLAR RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2014 RESMİ YORUMLAR 1 Ş u b a t 2015 den sonra geçerlidir 1 Bu dokümanda yer alan yorumlar, FIBA Resmi Basketbol Kuralları 2014 ile ilgili FIBA Resmi Yorumlarıdır ve 1 Ş ub a

Detaylı

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI A.Tüm kategorilerde ki (tekler, çiftler ve üçlüler) ortak kurallar 1. Oyun Kortu ve Oyun Alanı 1.1 Oyun kortunun boyutları: a) tekler için 8.2 x 12.8 m b) çiftler ve üçlüler

Detaylı

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay TAKTĠK KURALLAR 1-Servis atmadan önce konsantre olunmalı. Bu sırada; Rakibe dikkat edilmeli, Hedef saptanmalı, Atılacak servis için konsantre

Detaylı

Ekteki dokümanda, Plaj Futbolu Oyun Kurallarıyla ilgili kabul edilen başlıca değişikliklerin ve hakemler için rehber özetini bulacaksınız.

Ekteki dokümanda, Plaj Futbolu Oyun Kurallarıyla ilgili kabul edilen başlıca değişikliklerin ve hakemler için rehber özetini bulacaksınız. FIFA üyelerine Sirküler no. 1434 Rio De Janeiro, 4 Temmuz 2014 SG/jya Plaj Futbolu Oyun Kuralları Değişiklikleri 2014 Sevgili Bay veya Bayan Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) Alt Komitesi ve FIFA

Detaylı

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2017

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2017 RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2017 RESMİ YORUMLAR 1 Ekim 2017 den sonra geçerlidir 1 Ekim 2017 RESMİ BASKETBOL KURALLARI YORUMLARI 1 1 Ekim 2017 RESMİ BASKETBOL KURALLARI YORUMLARI 2 İÇERİK Giriş... 5 Md.

Detaylı

KULÜPLER ARASI ÇOCUKLAR, YILDIZLAR VE GENÇLER TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KULÜPLER ARASI ÇOCUKLAR, YILDIZLAR VE GENÇLER TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 1 KULÜPLER ARASI ÇOCUKLAR, YILDIZLAR VE GENÇLER TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası Çocuklar, Yıldızlar ve Gençler Takım Şampiyonasının

Detaylı

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR])

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR]) DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], 7. 8. SINIFLAR [YILDIZLAR]) Aşağıdaki açıklamalarda adı geçen Geleneksel Oyun Lideri tanımlaması, Sorumlu Öğretmeni

Detaylı

TSB BASKETBOL TURNUVASI

TSB BASKETBOL TURNUVASI TSB BASKETBOL TURNUVASI SİSTEM Turnuva boyunca tüm maçlar Akatlar/Şişli Terakki Vakfı Lisesi (Ebulula Mardin Caddesi Öztürk Sokak, No.2 34335 Levent-İstanbul) Kapalı Basketbol Salonunda oynanacaktır. Turnuvada

Detaylı

ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI

ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI ENDA SPORTS 2015 KIŞ TURNUVASI KURALLARI 1. AMAÇLAR VE GÖREVLER ENDA CUP kupası (ileride Kupa olarak adı geçecektir) aşağıdaki amaçlar doğrultusunda yapılır: Kulüpler ile eğitim-antrenmanı kampı ve maçları

Detaylı

YENİ HANDİCAP ALACAK OYUNCULAR İÇİN KURAL SORULARI

YENİ HANDİCAP ALACAK OYUNCULAR İÇİN KURAL SORULARI YENİ HANDİCAP ALACAK OYUNCULAR İÇİN KURAL SORULARI 1. Bir oyuncunun çantasında bulunan yedek toplar o oyuncunun ekipmanı olarak değerlendirilir. 2. Bir oyuncu saha sınırları içerisinde bulunan topuna saha

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası takım şampiyonasının düzenlenmesini, idari ve teknik

Detaylı

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbolda Oyun Kuralları Tarihçe 1 Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Hristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu'nda beden eğitimi

Detaylı

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALECİ OYUNCU: : Her iki takımın rakip oyun alanı dip çizgisinde görevlendirdiği oyuncudur. Oyun başlarken her takımın bir (1) kaleci oyuncusu bulunur. Kaleci oyuncu

Detaylı

İki kişi bir Top çalışmalar

İki kişi bir Top çalışmalar İki kişi bir Top çalışmalar 20 x 20 metre alan 2 Oyuncuya bir top 1. Oyuncular alan içinde hafif koşuyla dolaşmaya başlarlar. 2. Bu koşu sırasında yaklaşık 5 metre mesafedeki eşleri ile paslaşırlar. 3.

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 TEMEL İLKE VE KRİTERLER MADDE 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı ve yaygınlaştırılmasını

Detaylı

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir.

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 2- Dohyo özellikleri a) Mini Sumo Robot Dohyosu zeminden 5cm yüksekliğinde

Detaylı

EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ :

EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ : EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ : 1. Oturma düzenin belirlemek için oyuncular kendi aralarında karar veremez ise; zar atmak suretiyle oturma düzeni belirlenir. Büyük zar atan

Detaylı

MİNİ-BASKET OYUN KURALLARI

MİNİ-BASKET OYUN KURALLARI MİNİ-BASKET OYUN KURALLARI 2012 2013 SEZONU İÇİNDEKİLER MİNİ-BASKET OYUNUNUN FELSEFESİ... 3 OYUN 4 1. MİNİ-BASKET TANIM... 4 BOYUTLAR VE DONANIM 4 2. SAHA BOYUTLARI... 4 3. ÇİZGİLER... 4 4. DONANIM...

Detaylı

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 1. KAPSAM: Kulüplerarası Tenis Ligi nin düzenlenmesi, idari ve teknik konularda uygulanacak usul ve esaslar bu talimatta belirlenmiştir. Ligin oynanması sırasında

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL 2. Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. Artvin MYO 4. Arhavi MYO 5. Borçka Acarlar MYO BASKETBOL TURNUVASI GRUPLAR 1 Borçka

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI İLK YAYIN TARİHİ DEĞİŞİKLİK TARİHİ TALİMAT SERİ NUMARASI 18.08.2011 20.06.2017 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası ve Bireysel

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, IIHF : Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2017-2018 Sezonu Genç Erkekler Ligini,

Detaylı

RTE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

RTE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RTE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2013 YILI SONBAHAR DÖNEMİ FUTBOL TURNUVASI KATILIM ŞARTLARI VE OYUN KURALLARI Hastanemiz personelleri arasında düzenlenmesi planlanan geleneksel " Sonbahar

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2015-2016 Sezonu Genç Erkekler Ligini, ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Gençler Ligi

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2016 İSTANBUL UN FETHİ KATEGORİSİ KURALLARI

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2016 İSTANBUL UN FETHİ KATEGORİSİ KURALLARI MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2016 İSTANBUL UN FETHİ KATEGORİSİ KURALLARI 1. Bölge: Boğazı temsil eder. 2. Bölge: Kasımpaşa yı temsil

Detaylı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Bayanlar Ligi Statüsü (23 Mart 2011 tarih ve 95/2010-2011 sayılı Yönetim Kurulu genelgesiyle düzenlenmiştir.) Madde 1 - Amaç ve Kapsam: 2010 2011 Futbol Sezonu Bayanlar Ligi

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Voleybol oyun kuralları

Voleybol oyun kuralları On5yirmi5.com, nasıl oynanır, saha ölçüleri nedir? Yayın Tarihi : 24 Aralık 2013 Salı (oluşturma : 3.05.2019) Voleybolda her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Her oyuncunun

Detaylı

FUTBOL AÇIKLAMALAR. Gençler kategorisi kız ve erkek takımları arasında oynanacaktır. Yıldız Kız/Erkek :(

FUTBOL AÇIKLAMALAR. Gençler kategorisi kız ve erkek takımları arasında oynanacaktır. Yıldız Kız/Erkek :( K.K.T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon ġubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim ve

Detaylı

Turbo Badminton Seti. Oyun talimatları Tchibo GmbH D Hamburg 79696AB3X3V

Turbo Badminton Seti. Oyun talimatları Tchibo GmbH D Hamburg 79696AB3X3V Turbo Badminton Seti Oyun talimatları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 79696AB3X3V 2014-10 Değerli Müşterimiz! Turbo Badminton, çok iyi reflekslere ve hıza dayanan, dinamik bir oyundur. Aslen badmintondan oluşur,

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 5. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL (24 Mart 11 Nisan 2014) 1. Eğitim Fakültesi 2. Orman Fakültesi 3. Fen Edebiyat Fakültesi

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR Temel İlke ve Kriterler Madde 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı

Detaylı

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde (kız-erkek) okul takımları arasında yapılacaktır. 2- Müsabakalar, uluslararası oyun kuralları ve yarışma yönetmelikleri

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] OYUN ALANI TOMBİK OYUN KURALLARI 1. Oyun Alanı: Açık alanlarda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının yüzeyi düz olmak kaydıyla

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2014-2015 Sezonu Genç Erkekler Ligini ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Gençler Ligi

Detaylı

E l e m e S i s t e m i 2

E l e m e S i s t e m i 2 ELEME SİSTEMİ Ana Kurallar ve Eşlendirme TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU ELEME SİSTEMİ Sistem, düzenlenen satranç etkinliklerinin eşlendirme sistemi olarak kullanılacağı gibi, eş puan durumunda ek maçların

Detaylı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Sezonu U17 (17 Yaş-altı) Ligi Statüsü

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Sezonu U17 (17 Yaş-altı) Ligi Statüsü Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 2017-2018 Sezonu U17 (17 Yaş-altı) Ligi Statüsü Madde 1 - Amaç ve Kapsam: Bu statü; Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu na ilgili sezon için kayıt yaptıran Süper Lig, 1.Lig ve

Detaylı

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 1) Amaç Çizgi izleyen robotlar beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi ya da siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi otonom takip etmek amacıyla tasarlanırlar.

Detaylı

2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU

2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU Sayfa1 2. YUSUF ALKAN FUTBOL TURNUVASI KURALLARI ve KATILIM FORMU *TURNUVA 16 TAKIMDAN OLUŞACAKTIR. *TURNUVA 4 TEMMUZ 1 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞECEKTİR. *MÜSABAKALAR SALI ve PERŞEMBE GÜNLERİ

Detaylı

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU KURUMLARARASI GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL VE YURTDIŞI KONTENJANI İÇİN MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SUTOPU DEPLASMANLI LİG MÜSABAKA TALİMATI

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SUTOPU DEPLASMANLI LİG MÜSABAKA TALİMATI TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SUTOPU DEPLASMANLI LİG MÜSABAKA TALİMATI Madde 1. Amaç ve Kapsam Bu Talimat, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenecek olan Sutopu Deplasmanlı

Detaylı

ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI

ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI İ İ Ş 1 Bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bu tür

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 2014 www.gelenekseloyun.org GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 1 MENDİL KAPMACA OYUNU OYUNUN KISA TANIMI Mendil kapmaca oyunu 10 ar kişilik iki takım arasında oynanır. Takımlar

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, IIHF : Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2016-2017 Sezonu Genç Erkekler Ligini ifade

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Kadınlar Ligi : 2014-2015 Sezonu Kadınlar Ligini ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Kadınlar Ligi Aralık

Detaylı

15. GELENEKSEL KIZILDERE FUTBOL TURNUVASI YÖNETMELİĞİ

15. GELENEKSEL KIZILDERE FUTBOL TURNUVASI YÖNETMELİĞİ TOKAT İLİ DERNEKLERİ 15. GELENEKSEL KIZILDERE FUTBOL TURNUVASI YÖNETMELİĞİ 2 0 1 3 2 0 1 4 TOKAT İLİ DERNEKLERİ 15.GELENEKSEL KIZILDERE FUTBOL TURNUVASI YÖNETMELİĞİ Yönetim Kurulu Onay Tarihi:.../.../2013

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SALON FUTBOLU DEPLASMANLI LİG ÜNİLİG MÜSABAKA TALİMATI

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SALON FUTBOLU DEPLASMANLI LİG ÜNİLİG MÜSABAKA TALİMATI TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SPORLARI FEDERASYONU SALON FUTBOLU DEPLASMANLI LİG ÜNİLİG MÜSABAKA TALİMATI Madde 1. Amaç ve Kapsam Bu Talimat, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenecek olan Salon

Detaylı

2015-2016 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL SPOR FAALĠYETLERĠ HOKEY BRANġ AÇIKLAMALARI

2015-2016 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI OKUL SPOR FAALĠYETLERĠ HOKEY BRANġ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 16. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2019 Çizgi İzleyen Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede pistten çıkmadan tamamlamak. 2. YARIŞMA

Detaylı

Futbolda Aldatma ve Çeşitleri

Futbolda Aldatma ve Çeşitleri Futbolda Aldatma ve Çeşitleri ALDATMA: Bir oyuncunun topa sahip olduğu ve olmadığı durumlarda kıvrak hareketlerle, savunmasını yapan rakip oyuncudan kurtulmasıdır. AMAÇ: Topa sahip olan ve olmayan ancak,

Detaylı

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir Top sürmede şu hususlara dikkat edilmelidir. Top sürme

Detaylı

İ.Ü. 39. SPOR ŞÖLENİ RAFTİNG YARIŞLARI YARIŞMA YÖNERGESİ

İ.Ü. 39. SPOR ŞÖLENİ RAFTİNG YARIŞLARI YARIŞMA YÖNERGESİ İ.Ü. 39. SPOR ŞÖLENİ RAFTİNG YARIŞLARI YARIŞMA YÖNERGESİ Yarışmalar, Uluslararası Rafting Federasyonu (IRF) standartlarına uygun ekipmanlarla ve IRF nin belirlediği puanlama sistemine uygun olarak gerçekleşir.

Detaylı

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar.

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar. SEKSEK OYUNU ÇOSKF OYUN HAKEMLERĠNĠN EL KĠTABI KURALLARIN VE HAKEMLĠĞĠN FELSEFESĠ GĠRĠġ Mendil kapmaca oyunu, dünyadaki en başaralı, en popüler ve eğlenceli oyun dallarından biridir. Hızlıdır, heyecanlıdır

Detaylı