ÇOCUĞUM BİLGİSAYAR OYUNLARINI NASIL DOĞRU KULLANIR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇOCUĞUM BİLGİSAYAR OYUNLARINI NASIL DOĞRU KULLANIR"

Transkript

1 Aileler için medya rehberi ÇOCUĞUM BİLGİSAYAR OYUNLARINI NASIL DOĞRU KULLANIR? Anne ve babalara oyunlar, konsollar & Co. ile ilgili cevaplar

2 Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 2 ::: GIRIŞ Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 3 ::: GIRIŞ AILELER IÇIN MEDYA REHBERI Beş partner, tek hedef SCHAU HIN! IÇIN DESTEK Elçilerimiz devrede Medya çocukların ve gençlerin yaşam dünyasında merkezi bir rol oynamaktadır. Ancak birçok anne ve baba hızlı gelişim ve sürekli büyüyen imkanlar sebebiyle kendilerini çocuklarının medya eğitiminde yeni meydan okumalarla karşı karşıya görüyorlar. Kendilerine soruyorlar: Çocuğumun televizyon, mobil cihazlar, internet & Co. yu yaşına uygun ve güvenli bir şekilde kullanmasına nasıl destek olabilirim? TV-yöneticileri Jörg Pilawa ve Gundula Gause, TV-aşçısı Tim Mälzer ve kabare sanatçısı Fatih Çevikkollu ünlü şahsiyetler olarak SCHAU HIN! için devreye giriyorlar. Bununla birlikte SCHAU HIN! birçok inisiyatifle birlikte çalışmaktadır ve bilimsel bir kurul tarafından uzmanlık alanında desteklenmektedir. Bu sebeple 2003 yılından beri beş partner SCHAU HIN! Was Dein Kind mit Medien macht a katılıyorlar: Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı, Telekomünikasyon Girişimi Vodafone, iki resmi televizyon kanalı Birinci ve İkinci Alman Televizyonu (ZDF), ayrıca program dergisi TV SPIELFILM (ayrıntılı bilgi sayfa 8 ve 9 te). SCHAU HIN! partnerlerinin müşterek hedefleri çocuklarını medya kullanımında güçlendirmelerinde anne ve babaları desteklemektir. Zira, çocuklarının medyayı arkadaşlarıyla, laynı zamanda tehlikesizce kullanmayı öğrenmelerinde anne ve babalar fazlasıyla katkıda bulunabilirler. Jörg Pilawa Gundula Gause adresinde anne ve babalar yeni gelişimler hakkında bilgilendirilmektedirler ve onlara çocuklarına medya dünyasında nasıl refakat edebileceklerine yönelik somut ve güncele uygun öneriler verilmektedir. Slogan şöyle: Anlamak yasaklamaktan daha iyidir. Fatih Çevikkollu Tim Mälzer Dijital oyunlar, heyecan verici fantazi dünyalar, ilginç görevler ve muhteşem maceralar sunabilirler. Fakat uygunsuz içerikler veya bilgisayarın veya konsolun çok uzun kullanılması gibi riskler de sunabilirler. Bu broşür anne ve babalara çocuklarına oyunları doğru kullanmalarını öğretmelerinde yardımcı SCHAU HIN! somut olarak! şu şekilde yardım etmektedir Anne ve babalar SCHAU HIN! web sayfasında çocuklar ve medya konusunda güncel bilgiler, öneriler ve yayınlar almakta, uzman medya pedagoglarına sorular sorabilmekte ve yakınlarındaki danışma merkezlerini bulabilmektedirler. Eğlendirici bilgi filmleri, aynı zamanda heyecan verici oyun fikirleri de içeren bir uygulama, ayrıca TV-önerileri, dijital antrenman programı anne ve babalar kendinizi medyaya hazırlayın! ve medya yeterliliği ile ilgili interaktif soru cevap oyunu ile bu olanağı tamamlamaktadırlar. Basitçe tuşlayın ve harekete geçin:

3 Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 4 ::: OYUN KURALLARI OYUN KURALLARI Anne ve babalar ne yapabilirler? Bir çocuğun dijital oyunlara gösterdiği ilgi ne zamandan itibaren farklıdır. Çocuklar ilk deneyimlerinde oyunları doğru kullanmayı öğrenmek zorundadırlar. Burada oyunların tamamen yasaklanmasının bir faydası yoktur. Oyun kurallarını açık belirlemek, çocuklara uygun oyunlar seçmek, çocuklara yetkin bir şekilde eşlik etmek ve doğru dozaja dikkat etmek daha önemlidir. Akıllıca giriş Anne ve babalar çocuğun yaşına, ilgisine ve olgunluğuna göre oyun dünyasına girilmesine ne zaman izin verileceğine karar verirler. Önemli olan cihazlar ve olasılıkları hakkında önceden bilgi edinilmesi ve en başından itibaren neyin ve ne süreyle oynanacağı konusunda açık kurallar belirlenmesidir. Bu esnada bir anlaşmazlık söz konusu olursa, anne ve babalar çocuklarına rahatça neden belirli anlaşmalarda ısrar ettiklerini ve bunun onun korunması için olduğunu açıklayabilirler. Birlikte oyun oynamak Anne ve babaların çocukların eğlencelerini daha iyi anlamaları için çocuklarından oyunu kendilerine göstermelerini isteyebilir ve birlikte de oyun oynayabilirler. Böylece ilgilerini göstermiş olurlar ve belki de bu kendilerinin hoşuna da gider. Yaşa uygun oyunların seçilmesi Seçim yaparken SCHAU HIN! oyun veri bankası gibi portallardan tavsiye alınması ve yaş tanımlamalarına mutlaka dikkat edilmesi önerilir. Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK) (Eğlence yazılımı öz kontrolü) ve Pan-European Game Information (PEGI) yaş tanımları işaretleri koymaktadırlar. USK yaş derecelendirmelerinde gerçi pedagojik tavsiyeler söz konusu değildir, ama yine de iyi bir yönelime yardımcı olur. Buna anne ve babalar ve oyunları hediye veren herkesin dikkat etmesi gerekir. USK yaş derecelendirmeleri her oyun ambalajında ve normalde her veri taşıyıcısında bulunmaktadır. Tanınmış Online-Shop ları da buna atıfta bulunmaktadırlar. Yaş sınırlaması olmayan oyunlar gençlik koruması açısından çocuklar için sakınca içermemektedirler. 6 yaş üzeri oyunlarda ağırlıklı olarak heyecanlı olan aile dostu oyunlar söz konusudur. 12 yaş üzeri oyunlar genellikle belirgin savaş vurguludurlar, ancak gerekli mesafeyi korumaktadırlar. 16 yaş üzeri oyunlarda şiddet sahneleri genellikle gerçekçi olarak ortaya konulmaktadırlar, yaş serbestisi olmayan oyunlar ise neredeyse savaş ve çarpışmalara dayanmaktadırlar ve dolayısı ile yetişkin kesime yöneliktirler. Medya önerisi: Yaş dereceleri ile ilgili açıklamalar ve örnekleri adresinde bulursunuz.

4 Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 6 ::: OYUN KURALLARI Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 7 ::: OYUN KURALLARI Sınırlar belirlemek Gerçekçi olarak ortaya konulan şiddet çocukları çabucak zorlayabilir ve genel olarak onlar için uygun değillerdir. Çocuklar yaşlarına uygun olmayan bir oyun oynamak istediklerinde açıkça bir hayır gereklidir. Burada önemli olan anne ve babaların çocuklarına bu oyunu neden yasakladıklarını açıklamaları ve birlikte alternatifler aramalarıdır. Zamanlar belirleme 10 yaş altı küçük çocuklarda günde bir saate kadar sabit bir oyun süresinin belirlenmesi tavsiye olunur. Büyük çocuklarda anne ve babalar çocuğun zamanla serbestçe paylaştırabileceği yaklaşık dokuz saat gibi bir haftalık kontenjan belirleyebilirler. Eğer çocuk sonraki günlerde oyuna ara verirse, bazen bir oyun süresi bir kere de uzun sürebilir. Bununla birlikte televizyon veya mobil cihazlar gibi diğer medyaların kullanımının da dikkate alınması geçerlidir. Güvenlik ayarlarının aktifleştirilmeleri Bütün modern oyun aletleri internet özelliğine sahiptirler müzik dinleme veya film seyretme imkanını sunmaktadırlar. Bu gençlik ve veri koruma riskine de yol açmaktadır. Bu sebeple anne ve babalar en iyisi satın almadan önce oyun aletinin güvenlik ayarlarıyla ilgilenmelidirler ve bunu aktive etmelidirler. Çocukları kişisel verileri özenle kullanma konusunda hassaslaştırmak ve bunları başkalarına vermemelerine dikkat etmek de önemlidir. Medya önerisi: Güvenlik ayarları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ve bir oyun veri bankasını adresinden edinebilirsiniz. Göze çarpan durumların gözlenmesi Kendilerini takdir edilmiyor veya sınırlanmış hisseden çocuklar kendilerini sanal dünyada ispatlamaya ve onun içinde kaybolmaya oldukça eğilimlidirler. Bundan genellikle okul, hobiler veya sosyal bağlantılar etkilenir. Anne ve babalar oynama süresini sınırlandırmak suretiyle önleyebilir, aynı zamanda çocuklarının özgüvenlerini güçlendirebilir ve başka ilgiler uyandırabilirler. Alternatifler sununuz Oyunların çocuğun tek hobisi olmaması ve onun yeteri kadar gerçek dünya ile de meşgul olması önemlidir. Anne ve babalar buna ister kulüpte spor, ister dışarıda koşuşturma, isterse arkadaşlarla buluşma olsun başka olasılıklar göstermek suretiyle destek olabilirler.

5 Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 8 ::: PARTNERLER Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 9 ::: PARTNERLER BIRLIKTE DAHA FAZLASINA ULAŞMAK SCHAU HIN! partnerleri Das Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Federal Bakanlığı medya rehberi SCHAU HIN! partnerleriyle birlikte çocukların medya yeterliliklerini medyayı yaşlarına uygun olarak kullanmak suretiyle geliştirebilmeleri amacıyla anne baba ve velileri medya eğitimi ile ilgili sorularda bilgi ve danışmanlık hizmetleri ile desteklemek için devreye giriyor. ZDF aileler için medya danışmanı SCHAU HIN! i destekliyor Anne ve babalara medya kullanımında yetiştirme sorumluluklarının farkına varmalarında yardımcı oluyor Televizyon, cep telefonu, bilgisayar oyunu ve internet her yerde vardır çocuklarımızın günlük hayatlarında da. Anne ve babalar çocuklarının bunları doğru ve risksiz kullanmayı öğrenmelerinde fazlasıyla katkıda bulunabilirler. ZDF programda bu konuyla ilgili geniş bir rapor yayınlamanın yanı sıra SCHAU HIN! partneri olarak da kendine bu toplumsal sorumluluğu görev ediniyor. Vodafone Almanya SCHAU HIN! partneridir ve Avrupa nın en büyük iletişim sunucularından biri olarak çocukların ve gençlerin korunması için çaba harcamaktadır. Internet ve mobil telefonun aile günlük hayatında çocuğa uygun kullanılması ve risklerin atlatılmaları olasılıkları Vodafone un katılım hedefidir. Çocuklar aynı hesap yapma ve okuma, yüzme ve bisiklet sürme gibi medyayı doğru kullanmayı da öğrenmek zorundadırlar: Ne yaşa uygundur? Ve ne tehlikelidir? Televizyonu, radyoyu, interneti, bilgisayar oyununu veya mobil cihazı ne kadar süreyle ve ne sıklıkta kullanmalıyım? Anne ve babalar çocuklarının medya yeterliği kazanmalarında çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Birinci Alman Televizyonu onları burada güçlerine göre desteklemek istemektedir. Bu sebeple SCHAU HIN! e medya partneri olarak katılıyoruz. TV SPIELFILM, medya olanakları çeşitliliğinden her gün iyi olanı bütünden ayıran ve anlaşılır açma ve kapama önerileri sunan en büyük program dergisi markası olarak kendisini ailelere karşı oldukça yükümlü hissediyor. TV SPIELFILM anne ve babaların televizyon ve internet, cep telefonu ve oyunlar dünyasında çocuklarına yetkin bir şekilde refakat edebilmeleri için SCHAU HIN! i destekliyor. Sadece o zaman çocuklar da medyayı eğlenceli şekilde ve akıllıca kullanırlar.

6 TÜR BILGISI Ne oynanmalı? Hangi oyunun uygun olduğu içeriğine ve oyun türüne bağlıdır. Bununla birlikte oyun süresi ve oyun seçimi birbirlerine uymalıdır. Anne ve babaların ilaveten bilgi almaları ve oyunu şahsen test etmeleri her halükarda tavsiye olunur. Jump&Run-oyunları Bu klasik türde oyuncular figürleriyle çeşitli levellerde zıplayıp koşuyorlar ve bununla birlikte engellerin üstesinden gelmeye, eşyalar toplamaya ve rakibi alt etmeye çalışıyorlar. Bunun için alınan puanlar bir en iyiler listesinde (Highscore) özetleniyor, bu da ayrıca motive edebiliyor. Ayrıca kabiliyet, konsantrasyon, tepki hızı ve engellemelere karşı yüksek bir dayanma gücü gerekiyor. Grup oyunları Bu tür genellikle bilinen dama, kart veya zar oyunlarına dayanıyor. Müzik ve soru cevap oyunları da buna dahil. Prensip genellikle bilinmekte, yeni başlayanların da hızla oyun başarısını mümkün kılıyor ve arkadaş çevresinde veya aile içinde birlikte zaman geçirmek için çok uygun. Öğrenme ve düşünme oyunları Bu tür çocukların merakını uyandırıyor ve oyunla bilgi aktarıyor. Buna her bir okul alanı, çocuklara uygun sözlükler, yazma, resim yapma ve müzik programları veya örneğin insan bedeni gibi kompleks bağlantıları gerçekçi senaryolarla açıklayan ciddi oyunlar ile ilgili özel öğrenme programları da dahildir. Dövüş oyunları Oyuncular genellikle çok sayıda figür arasından seçim yapıyorlar ve birçok turda dövüş yaparak kendilerini ölçüyorlar. Normal saldırıların yanı sıra oldukça etkili özel ataklar (Special Moves) da mevcut. Güç gösterisi, başkalarına karşı başarılı olma bütün bunlar sanal bilek güreşinin bu formunda oyuncuyu büyülüyor. Macera Interaktif macerada oyuncular başka figürlerle buluşuyorlar, eşyalar topluyorlar, bunları birleştiriyorlar ve zor bulmacaları çözüyorlar. Çevre, oyununa göre komik olandan kasvetli senaryolara kadar varyasyon gösteriyor. Sonuncusu belirgin bir şekilde daha fazla dövüş sahnesi içeren bir aksiyon macerada hakim oluyor. Rol oyunları Burada oyuncular bir kahramanı bireysel yetenekleriyle bol ayrıntılı bir fantazi dünyasında hareket ettiriyorlar, maceraların üstesinden geliyorlar ve oyunun akışı içinde figürlerinin kabiliyetlerini geliştirmeye devam ediyorlar. Online-versiyonu belirli görevlerin ekip olarak çözülmelerini mümkün kılıyor.

7 Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 12 ::: TÜR BİLGİSİ Aileler için medya rehberi ::: Sayfa13 ::: TÜR BİLGİSİ Shooter Oyuncular oyun figürünün doğrudan perspektifinden rakip figürle karşılaşıyorlar ve ona çeşitli silahlarla ateş ediyorlar; bununla birlikte Ego-Shootern de tek başlarına savaşırken Taktik-Shootern de bunu birlikte de yapabiliyorlar. Bu oyun bilhassa kendine ve başkalarına gücünü ispatlamak isteyen gençler arasında rağbet görüyor. Simülasyon Sürüş ve uçuş simülasyonları yüksek hızlarla gerilimi tırmandırıyorlar ve çeşitli parkurlarda beceri gerektiriyorlar. Spor oyunları da ister futbol, isterse basketbol olsun her bir spor türünü doğrudan yaşanılır yapıyorlar. Strateji Oyuncular bir organizasyon kabiliyetiyle bir girişimi, bir futbol kulübünü, bir şehri yönetiyorlar veya tam bir imparatorluk oluşturuyorlar ve orasını düşmanlara karşı savunuyorlar. Multiplayer-formatları oyun dinamiğini artırıyorlar, zira rakipler görevlerini gerçek zamanda planlıyor ve yürütüyorlar. SCHAU HIN!-Tipp Anne ve babalar önerileri SCHAU HIN! oyun veri bankasında adresinde, Federal Aile Bakanlığının Oyun ve öğrenme programı pedagojik değerlendirildi broşüründe, ve gibi portalarda veya Giga Maus, Tommi, digita, Comenius-EduMedia-Award ya da Alman bilgisayar oyunları ödülü gibi yazılım ödüllerinde bulabilirler. Çocuklar veya adreslerinde şahsen kendileri çocuklara uygun oyunlar seçebilirler. PLATFORMLAR Nerede oynanıyor? Konsol İster Xbox, Playstation veya Nintendo Wii olsun birçok oyunda sabit konsollar yüksek fiyata sahipler. Oynayabilmek için ilaveten, bir ekrana ve bir kumanda aletine (Controller) ihtiyaç vardır. Bilgisayarın aksine bu cihazları yükseltmek ve donanım eklemek mümkün değildir. Giderek daha fazla konsol bir kameraya ve oyuncunun odadaki pozisyonunu fark eden ve oyuna dönüştüren monte edilmiş hareket sensörüne de sahip oluyor.. Bununla birlikte 3D-gözlükleri ya da 3D özelliği olan televizyon ve konsollar odayı dolduran bir oyun eğlencesi sunuyorlar. Bilgisayar Bilgisayar veya Laptoplar uygun teknik donanımla en güçlü oyun cihazlarıdırlar, ancak bunun karşılığında da en yüksek fiyata sahiptirler. Bilhassa doğrudan internet tarayıcısında belirli bir online-platformda oynanabilen online oyunlar yaygındırlar. Bunlar kayıt olunmasını şart koşarlar ve ayrıca -adresi gibi kişisel verileri talep ederler. Bazı oyunlar ücretliyken diğerleri kendilerini reklamlarla veya bonus level ya da eşyalar gibi ücrete tabi ekstralarla finanse ediyorlar. Bu tür karışık bir form oluşturuyor ve bu sebeple de adına Freemium deniyor, free (bedeva) ve premium dan oluşuyor. Akıllı telefon/tablet Çocuklar ve gençler akıllı telefon ve tablet üzerinden de cihaza ve kullanıma göre belirgin farklılıklar gösteren tarayıcı oyunları veya App ler oynayabilirler. Sanal resimli kitap, puzzle veya boyama oyunu gibi uygulamalar artık en küçükler için dahi sunulmaktadırlar.

8 Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 14 ::: EBEVEYN SORULARI Medya koçu Kristin Langer e 3 soru Sonunda 5 öneri Çocuğumun bilgisayar oyunlarını hoş bulmaz isem ne yapmalıyım? Çocuğunuzun oyunlarının seçiminde sizinde söz hakkınızın olması ve oyunlarda hangi içeriklerin iletildiğine dikkat etmeniz tamamen doğru. Her şey hoşunuza gitmek zorunda değil, ancak çocuğunuza ilettiğiniz değerlere ters düşmemelidirler. Bu durum söz konusu ise yasak gerekçelendirilmiş olur. Çocuğum artık sadece bilgisayar oyunlarının dünyasında yaşıyorsa ne yapmalıyım? Çocuklara yeni bir oyun hediye edildiğinde bir süre için tüm tutkularıyla ona derinleşmeleri anlaşılırdır. 12 yaşına henüz girmişler ise ve şimdi büyüklerin oyununu oynayabileceklerse tutku bir o kadar daha fazla olur. Bir tür birlikte oynamak suretiyle arkasında yatan büyülenmeye ilgi gösterin, birlikte oyun kuralları belirleyin veçocuğunuzun oyun davranışını gözden kaçırmayın. Sürekli olarak bir son bulmuyorsa, diğer ilgi alanlarını ihmal ediyorsa ve kişiliğinde belirgin bir değişiklik gösteriyorsa çocuğunuzla konuşmanızda ve bir danışma merkezinden bilgi almanızda yarar vardır. Çocuğumun bilgisayar oyunları ile bir şeyler öğrenip öğrenmediğinden emin değilsem ne yapmalıyım? İyi, didaktik yapılandırılmış öğrenme oyunları çocuklar için birçok teşvik sunmaktadırlar ve doğrudan öğrenme ilerlemelerine karşılık vererek kabiliyetlerini yönlendirmektedirler. Böylece genellikle hedefli, aktif ve kalıcı olarak öğrenirler. Bu ders kitabına iyi bir ektir ve bununla birlikte daha da fazla eğlendirmektedir Çocuğunuzun oyunlarıyla ilgilenin arada bir birlikte oynayın. En sevdiği oyunları anlatmasına izin verin. Çocuğunuz siz bir şey öğretebiliyor olmaktan gurur duyar! Çocuğunuzla neyin ne süreyle oynanacağı konusunda açık kurallar belirleyin. Bunlara uyuluyor olmasına da dikkat edin! Oyun aletini ödül veya ceza için kullanmayın. Aksi takdirde oyunlara çok büyük anlam kazandırırsınız! Çocuğunuza USK tarafında yaşa uygun olarak sınıflandırılmamış olan oyunları oynatmayın. Oyun cihazlarının hangi güvenlik ayarlarını sunduklarını kontrol edin ve bundan yararlanın. Başkaca ebeveyn soruları ve Öneriler Günlük durumlar için öneriler bulacağınız adres

9 Bir SCHAU HIN! hizmeti Daha fazla bilgi ve sizin ve çocuklarınızın televizyon, oyunlar, internet, sosyal ağlar ve mobil cihazların kullanımında nasıl formda olacağınıza yönelik önerileri bulacağınız yer Download-alanında birçok önemli konuyla ilgili bütün SCHAU HIN!-bilgi-broşürleri ve medya rehberleri hizmetinizde: Basitçe tuşlayın rahatça ekrana bakın ve gerektiğinde tekrar kapatın. TV ve Film İnternet Oyunlar Mobil Cihazlar Sosyal ağlar SCHAU HIN!-danışma-hattımız iş günlerinde saat arasında hizmetinizde: 030/ Künye Yayınlayan: Proje bürosu SCHAU HIN! Çocuğunun medya ile ne yaptığına (bir bak) c/o WE DO communication GmbH GWA Chausseestraße 13, Berlin Tasarım, yazı işleri ve yapılandırma: WE DO communication GmbH GWA Sipariş etmek i Bilgi broşürleri ve Rehberler GIRIŞIM ÜYELERI

Aileler için medya rehberi SOSYAL AĞLAR NE KADAR SOSYAL? Ebeveynler için cevaplar Chat, Communitys & Co. konularında

Aileler için medya rehberi SOSYAL AĞLAR NE KADAR SOSYAL? Ebeveynler için cevaplar Chat, Communitys & Co. konularında Aileler için medya rehberi SOSYAL AĞLAR NE KADAR SOSYAL? Ebeveynler için cevaplar Chat, Communitys & Co. konularında Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 2 ::: GIRIŞ Aileler için medya rehberi ::: Sayfa

Detaylı

Aileler için medya rehberi ÇOCUĞUM İÇİN NE KADAR TELEVİZYON SEYRETMEK İYİDİR? Ebeveynlere cevap, TV, Film. & Co. ile ilgili

Aileler için medya rehberi ÇOCUĞUM İÇİN NE KADAR TELEVİZYON SEYRETMEK İYİDİR? Ebeveynlere cevap, TV, Film. & Co. ile ilgili Aileler için medya rehberi ÇOCUĞUM İÇİN NE KADAR TELEVİZYON SEYRETMEK İYİDİR? Ebeveynlere cevap, TV, Film & Co. ile ilgili Aileler için medya rehberi ::: Sayfa 2 ::: GIRIŞ Aileler için medya rehberi :::

Detaylı

sörfü Na? ÇOcuĞuma internette Aileler için Medya Rehberi Anne ve babalar için internet, veri koruması ve benzerleri ile ilgili yanıtlar

sörfü Na? ÇOcuĞuma internette Aileler için Medya Rehberi Anne ve babalar için internet, veri koruması ve benzerleri ile ilgili yanıtlar Der Medienratgeber für Familien ::: Seite 1 ::: XXX Aileler için Medya Rehberi ÇOcuĞuma internette sörfü Na? Anne ve babalar için internet, veri koruması ve benzerleri ile ilgili yanıtlar _Internet_Broschuere_tuerkisch_100x210_ICv2_RZ01.indd

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZ NASIL DAHA GÜVENLE MOBİL SÖRF YAPABİLİRLER?

ÇOCUKLARIMIZ NASIL DAHA GÜVENLE MOBİL SÖRF YAPABİLİRLER? Aileler için medya rehberi Bir SCHAU HIN! hizmeti Daha fazla bilgi ve sizin ve çocuklarınızın televizyon, oyunlar, internet, sosyal ağlar ve mobil cihazların kullanımında nasıl formda olacağınıza yönelik

Detaylı

Güçlü Bir Takım - Veliler ve Çocukları MEDYAYI BİRLİKTE KEŞFEDİN

Güçlü Bir Takım - Veliler ve Çocukları MEDYAYI BİRLİKTE KEŞFEDİN Güçlü Bir Takım - Veliler ve Çocukları MEDYAYI BİRLİKTE KEŞFEDİN 3 6 Yaş 7 10 Yaş 11 13 Yaş Her yaşa uygun doğru medya kullanım tavsiyeleri SCHAU HIN! nedir? SCHAU HIN! Was Dein Kind mit Medien macht.

Detaylı

Güçlü Bir Takım - Veliler ve Çocukları MEDYAYI BİRLİKTE KEŞFEDİN

Güçlü Bir Takım - Veliler ve Çocukları MEDYAYI BİRLİKTE KEŞFEDİN SCHAU HIN! tarafından sunulan hizmetler Çocuğunuzu televizyon, bilgisayar oyunları, internet ve cep telefonu kullanımında nasıl daha güçlü biçimde destekleyebileceğinize dair daha fazla bilgi ve öneriler

Detaylı

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM 0-18 yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler İYI SINIRLARI IYI BELIRLER, BÖYLECE BIZLER DE BÜYÜRKEN NASIL DAVRANACAĞIMIZI IYI BILIRIZ 5. SINIFTAKI

Detaylı

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM 0-18 yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler İYI SINIRLARI IYI BELIRLER, BÖYLECE BIZLER DE BÜYÜRKEN NASIL DAVRANACAĞIMIZI IYI BILIRIZ 5. SINIFTAKI

Detaylı

Koç Topluluğu Spor Kulübü Yaz Programları 2015

Koç Topluluğu Spor Kulübü Yaz Programları 2015 Koç Topluluğu Spor Kulübü Yaz Programları 2015 BURSA: Uludağ Yaz Kampı İSTANBUL: Bağlarbaşı Yaz Okulu Beykoz Summer City Camp Koç Topluluğu şirketlerinin katılımı ile kurulan, çalışanların yanı sıra çalışan

Detaylı

Okul günüm. Anne-babalar ve çocuklar için için okula başlama rehberi. Niedersächsisches Kultusministerium

Okul günüm. Anne-babalar ve çocuklar için için okula başlama rehberi. Niedersächsisches Kultusministerium Derste biraz önce resim yaptık. Şimdi öğretmen resimlere bakıp neyi daha iyi yapabiliriz diye bize öneride bulunuyor. Öğlenleri okulumuzun yemekhanesinde yemek yiyorum. Yemekler çoğunlukla lezzetli ve

Detaylı

SORUMLULUK İLE EĞLENCE PROGRAMI

SORUMLULUK İLE EĞLENCE PROGRAMI SORUMLULUK İLE EĞLENCE PROGRAMI OYUNCU KORUMASI Yayın Sahibi ADMIRAL Casinos & Entertainment AG Wiener Straße 158 2352 Gumpoldskirchen AVUSTURYA www.admiral-entertainment.at ŞANS OYUNLARI İLE SORUMLULUK

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım PINGPONG Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım 1 Sunum İçeriği Biz Kimiz? Kuruluş amacımız ve gelişim sürecimiz. PINGPONG Sistem ve İşleyiş Çalışma modeli, aplikasyon işleyişi ve sistemimiz. PINGPONG Nedir?

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

TAT İ L ÖNER İ LER İ

TAT İ L ÖNER İ LER İ TATİL ÖNERİLERİ 20 OCAK 2017 GÜNÜ SÖMESTR TATİLİ BAŞLIYOR! Yoğun geçen bir döneminin ardından karneler alınıyor ve sömestr tatili başlıyor! Karne ne anlama gelir? Geçen bir dönemin ardından öğrenim sürecinin

Detaylı

Oyun Tasarımı. 10. Ders

Oyun Tasarımı. 10. Ders Oyun Tasarımı 10. Ders Geçtiğimiz haftalar 1. Lens: Öz Deneyim 2. Lens: Şaşırtma 3. Lens: Eğlence 4. Lens: Merak 5. Lens: Endojen 6. Lens: Problem Çözme 7. Lens: Temel Eleman Dörtlüsü 8. Lens: Hologra

Detaylı

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Đyi bir başarı için gerekli olanşartlar Çocuğunu desteklemek isteyen annebabalar için çeşitli tavsiyeler Elisabeth Grammel und Claudia Winklhofer Übersetzung: Abdullah

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

Öğrenme Örnekleri Hazırlama

Öğrenme Örnekleri Hazırlama Modül 4 Öğrenme Örnekleri Hazırlama Bu Defter Intel Öğretmen Programı Çevrimiçi kapsamında kullanılacaktır. Tüm kurs boyunca, düşüncelerinizi çevrimiçi araçlara veya bu deftere kayıt edebilirsiniz. Bu

Detaylı

ALMANCA EĞİTİM PROGRAMLARI. www.das-akademie.dewww.das-akademie.dewww.das-akademie.dewww.das-akademie.de

ALMANCA EĞİTİM PROGRAMLARI. www.das-akademie.dewww.das-akademie.dewww.das-akademie.dewww.das-akademie.de ALMANCA EĞİTİM PROGRAMLARI www.das-akademie.dewww.das-akademie.dewww.das-akademie.dewww.das-akademie.de EN KEYİFLİ ALMANCA KURSUNA HOŞGELDİNİZ BAŞARI İÇİN BİZ KİMİZ DAS AKADEMIE, merkezinde Yabancı Dil

Detaylı

BiG-Eğitimi Gastronomi Meslekleri

BiG-Eğitimi Gastronomi Meslekleri BiG-Eğitimi Gastronomi Meslekleri... Senin Yeteneklerin, Senin Geleceğin! Ebeveyn Bilgilendirmesi Gastronomi Alanında Meslek Eğitimi Hakkında Senin Yeteneklerin, Senin Geleceğin! > 6 En İyi Fırsatları

Detaylı

Kodlama Oyun Tasarımı ve Programlama Dijital Tasarım Robotik

Kodlama Oyun Tasarımı ve Programlama Dijital Tasarım Robotik Genç Akademi BİLGE ADAM GENÇ AKADEMİ Kodlama Oyun Tasarımı ve Programlama Dijital Tasarım Robotik Genç Akademi, Bilge Adam ın 20 yılı aşkın deneyimiyle 7-17 yaş grubu gençleri üniversite öncesinde ileri

Detaylı

ÇOCUKLARININ NE YAPTIĞINI İZLE!

ÇOCUKLARININ NE YAPTIĞINI İZLE! MEDYA DÜNYASINI KEŞFEDEN ÇOCUKLARI OLAN ANNE BABALARA YÖNELIK BIR GIRIŞIM www.schau-hin.info ÇOCUKLARININ NE YAPTIĞINI İZLE! BİLGİSAYAR OYUNLARİ ÖZEL SAYİSİ Sayfa 3 ::::: Oyun bağımlılığını önlemek ANNE

Detaylı

Littlest Pet Shop Açıklamalar

Littlest Pet Shop Açıklamalar Littlest Pet Shop Littlest Pet Shop Dünyası seni bekliyor! Bu uygulama ile en sevdiğin Minişler bir arada! Blythe ve Miniş arkadaşları ile birlikte sanal Minişlerin bakımlarıyla ilgilen, onlarla eğlenceli

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

ilkokul Yeşilcan la Zararsız Teknoloji

ilkokul Yeşilcan la Zararsız Teknoloji ilkokul Yeşilcan la Zararsız Teknoloji Sunum İçeriği Bağımlılık Nedir? Teknoloji Bağımlılığı... Teknoloji Derken? Nasıl Bağımlı Olunur? Teknoloji Testi Teknolojiden Yararlanmak Ama Bağımlı Olmamak İçin...

Detaylı

Your Digital Agency in Europe. Web Tasarım & Dijital Medya Çözümleri

Your Digital Agency in Europe. Web Tasarım & Dijital Medya Çözümleri Paragon Web Tasarım & Dijital Medya Çözümleri Hakkımızda DENEYİM Rakipsiz YARATICILIK Takip edilen YENİLİKLER Biz Kimiz? ParagonTasarım dijital medya alanında hizmet veren İstanbul merkezli bir tasarım

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS DIŞI EĞİTİM (EGZERSİZ) ÇALIŞMA PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS DIŞI EĞİTİM (EGZERSİZ) ÇALIŞMA PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS DIŞI EĞİTİM (EGZERSİZ) ÇALIŞMA PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ Burcu YILMAZ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Dr. Tuğba ÖZTÜRK Öğretim Görevlisi öğrencileri hayata hazırlamak İlgi, istidat(yetenek)

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

KidZania Nedir? Eğlendirirken eğiten ve sektörünün dünya çapında en hızlı büyüyen, sayısız ödül almış tek çocuk markasıdır.

KidZania Nedir? Eğlendirirken eğiten ve sektörünün dünya çapında en hızlı büyüyen, sayısız ödül almış tek çocuk markasıdır. İstanbul KidZania Nedir? 4-14 yaş arası çocuklara eğlenerek öğrenme deneyimi sunmak için, gerçek bir şehir mantığıyla, çocuklara uygun ölçekte küçültülerek inşa edilmiş dünyanın ilk uluslararası tema parkıdır.

Detaylı

www.hamburg.de/bsb/elterninfo Türkisch Yeni baslayanlar için veli çalısması Sınıf veli temsilciliği »Sekiz yıldan uzun bir süredir veli konseyinde aktif olarak çalışıyorum. Bu şekilde çok sayıda göçmen

Detaylı

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Sunumumuza Bir Soru İle Başlayalım Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru1: Hangisini Kullanıyorsunuz? Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru2:

Detaylı

İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması

İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması Türkiye nin ilk ve öncü dijital ajansı adinteractive in Türk internet kullanıcısının davranış alışkanlıklarına ışık tuttuğu araştırması İnteraktif

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2013-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülten Sayı:2 ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ Hızla gelişen dünyada teknolojik ürünler hayatımızın büyük bir kısmını kapsamakta. İş ortamında

Detaylı

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz?

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Günümüzde tüketiciler ihtiyaç duydukları ya da istedikleri bir şey olduğunda refleks olarak Yayınlandı Nisan 2015 telefonlarına uzanıyor.

Detaylı

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EKİM, 2008 SAYI: 2 KONU: Çocuğunuzun Beceri ve Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirsiniz? Aileler çocuklarının mutlu bireyler olmalarını ve en yüksek

Detaylı

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi Ayın Testi Prof. Gardner yıllar boyu hâkimiyetini sürdüren, insanların tek bir zekâya sahip oldukları IQ denen zekâ anlayışını kırdı. Gardner'a göre insanların sahip oldukları çoklu zekâların her biri

Detaylı

SORUMLULUK BILINCIYLE OYNAMA. OYNAMANIN SIZIN IÇIN ZEVKLI OLMAYA DEVAM ETMESINI ARZULUYORUZ.

SORUMLULUK BILINCIYLE OYNAMA. OYNAMANIN SIZIN IÇIN ZEVKLI OLMAYA DEVAM ETMESINI ARZULUYORUZ. Künye SORUMLULUK BILINCIYLE OYNAMA. OYNAMANIN SIZIN IÇIN ZEVKLI OLMAYA DEVAM ETMESINI ARZULUYORUZ. PG Enterprise AG Herrengasse 19/III I 8010 Graz Tel. +43 316 822082 www.pg-enterprise.at www.pg-enterprise.at

Detaylı

ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE OYNAMANIN YARARLARI

ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE OYNAMANIN YARARLARI ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE OYNAMANIN YARARLARI Çocuğunuzla oyun oynamak anne babalara neler kazandırır? Ondaki değişimleri ve gelişimleri gözlemleyebilir, Oyun yoluyla çocuğundaki sınır ve kuralların oluşmasına

Detaylı

1. SINIF VELİ BÜLTENİ

1. SINIF VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL Dr. NATUK BİRKAN İLKOKULU ve ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF VELİ BÜLTENİ Aslında içinde bulunduğumuz çağ dijital bir çağ çünkü günümüzde teknoloji yaşamımızın

Detaylı

Nasıl katılabilirim? Mannerheim Çocuk Hizmetleri Birliği

Nasıl katılabilirim? Mannerheim Çocuk Hizmetleri Birliği TURKKI Mannerheim Çocuk Hizmetleri Birliği (MLL) çocukların, gençlerin ve çocuklu ailelerin refah düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapan üyeliğe açık bir Sivil Toplum Örgütüdür. Siz de MLL'ye

Detaylı

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu Başarının Önsöz ü 1 2 Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu 1200 m² kullanım alanı, oyun salonları, çalışma sınıfları, sınıfların dışında açık ve kapalı oyun bahçesi, kum havuzu, bilim atölyesi, spor salonu,

Detaylı

Jamie Foxx J

Jamie Foxx J Jamie Foxx J - - - - - - - - - - - - - 62 Corinne Foxx 63 Biz müzik ve sinemayı bir araya getiren bir aileyiz. Babam hem eğitimli bir müzisyen hem de bir oyuncu. Gerçekten çok şanslıyım! Corinne Foxx Jamie

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

DİJİTAL OYUN VE TEKNOLOJİK OYUNCAKLAR ÇOCUK GELİŞİMİNİ NASIL ETKİLER?

DİJİTAL OYUN VE TEKNOLOJİK OYUNCAKLAR ÇOCUK GELİŞİMİNİ NASIL ETKİLER? DİJİTAL OYUN VE TEKNOLOJİK OYUNCAKLAR ÇOCUK GELİŞİMİNİ NASIL ETKİLER? Dr. Öğr. Üyesi H. BİLLUR ÇAKIRER İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ SBF ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Konu Başlıkları Dijital Oyun, Teknolojik (akıllı)

Detaylı

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda!

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! SUNUMUMUZA HOŞGELDİNİZ Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! Haber ve bilgi verme amacı başta olmak

Detaylı

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu Özet Öğrenciler bir oyun tasarımcısının bakış açısından dedektif Oyunu denen bir IQ oyununu tasarlayacaklar ya da analiz/ test edeceklerdir. Bu ödev öğrencilerinizin

Detaylı

TED OKULLARI ULUDAĞ YAZ KAMPI Spor Sanat Doğa İngilizce Liderlik

TED OKULLARI ULUDAĞ YAZ KAMPI Spor Sanat Doğa İngilizce Liderlik TED OKULLARI ULUDAĞ YAZ KAMPI 2017 Spor Sanat Doğa İngilizce Liderlik TED OKULLARI ULUDAĞ YAZ KAMPI 2017 Bir kamp çok şey değiştirir! 38 farklı kampüste dünya standartlarında nitelikli eğitim programları

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

Sosyal Medyanın Çocuklar Üzerine Etkisi 2014 / 2015 SAYI: 12. Haftanın Bazı Başlıkları

Sosyal Medyanın Çocuklar Üzerine Etkisi 2014 / 2015 SAYI: 12. Haftanın Bazı Başlıkları 2014 / 2015 SAYI: 12 Haftanın Bazı Başlıkları Sosyal Medyanın Çocuklar Üzerine Etkisi Akran Eğitimi Çalışmaları Başladı! İngilizce Münazaralarımız Devam Ediyor Atık Piller Teslim Edildi Salyangozlar Sosyal

Detaylı

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Kalite ve Strateji Planlama Proje.01.01.0.00 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi Eğitimde

Detaylı

Sanbot. Qihan Technology

Sanbot. Qihan Technology Sanbot Qihan Technology Q-Link Hakkında Sanbot Sistemi Q-Link Q-Link'in Temel Özellikleri Bildirimler Akıllı yaşam - Hatırlatmalar, Trumpet, Güvenli Ev, 3. Taraf Uygulamalar, v b. Etkileşim - Akıllı ses,

Detaylı

ENTEGRASYON. Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri

ENTEGRASYON. Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri SPOR ILE ENTEGRASYON Spor Kulübü Spor faaliyetlerinizin partneri SPOR KULÜBÜ NEDİR? Spor kulübü, birlikte spor yapmak isteyen insanların gönüllü olarak bir araya geldiği bir birliktir. Spor kulüpleri Almanya

Detaylı

Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır!

Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır! Ev yaşantınızda farklı diller bir arada mı kullanılıyor? Bundan çocuğunuz da faydalanır! Farklı dillerin kullanıldığı ortamda çocuk yetiştirme tavsiyeleri Farklı dillerin bir arada kullanıldığı ortamda

Detaylı

Konum bazlı servisler ve uygulamaların hayatımıza kattıkları

Konum bazlı servisler ve uygulamaların hayatımıza kattıkları Konum bazlı servisler ve uygulamaların hayatımıza kattıkları 20 Eylül Perşembe 12 Diğer Dökümanlar http://mfyz.com/konum-bazli-servisler-ve-uygulamalarin-hayatimiza-kattiklari Geçen sayıda, günlük hayatımıza

Detaylı

Sürücüsüz (Otonom) Arabalar Algı Araştırması Sonuçları. Digital Age Peter Pan Kuşağı Araştırması

Sürücüsüz (Otonom) Arabalar Algı Araştırması Sonuçları. Digital Age Peter Pan Kuşağı Araştırması Sürücüsüz (Otonom) Arabalar Algı Araştırması Sonuçları Digital Age Peter Pan Kuşağı Araştırması Araştırma, Dünya literatüründe 25-40 yaş arasında yer alan, uzatılmış bir ergenlik dönemi yaşayan ve evlilik,

Detaylı

SORUMLU BAHIS KONUSUNDA YANINIZDAYIZ

SORUMLU BAHIS KONUSUNDA YANINIZDAYIZ SORUMLU BAHIS KONUSUNDA YANINIZDAYIZ RISK-IN-SAFE-HANDS.COM KUMAR BAĞIMLILIĞININ ÖNLENMESİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER KUMAR, ÇEŞİTLİ DAVRANIŞ BOZUKLUĞU RİSKLERİ DOĞURUR ŞU TAVSİYELERİMİZE DİKKAT EDİN DAVRANIŞ

Detaylı

Rapor. kids turkey. TOYZERIA / KIDS TURKEY 2015 Türkiye ve Orta Doğu nun Çocuk Fuarı. ISTANBUL 29 Oct - 01 Nov 2015. www.kidsturkey.

Rapor. kids turkey. TOYZERIA / KIDS TURKEY 2015 Türkiye ve Orta Doğu nun Çocuk Fuarı. ISTANBUL 29 Oct - 01 Nov 2015. www.kidsturkey. www.kidsturkey.com kids turkey ISTANBUL 29 Oct - 01 Nov 2015 Türkiye ve Orta Doğu nun Çocuk Fuarı Toyzeria / Kids Turkey Orta Doğu nun En Önemli B2B Platformu Beyanlar Spielwarenmesse Middle East Fuarcılık

Detaylı

neler

neler www.broevent.com bizkimiz? Bro event ülkemizdeki en önemli spor organizasyonlarını planlayan ve yöneten, deneyimli kadrosu ile Türk sporunun gelişmesinde hizmet ederken sektöründe en yüksek müşteri hizmetleri

Detaylı

128770-CP-1-2006-1-PT-COMENIUS-C21

128770-CP-1-2006-1-PT-COMENIUS-C21 Socrates-Comenius, Eylem 2.1. Projesi Bir Eğitim Projesi olarak Tarihi Olayları Yeniden Canlandırma Eğitimden Eyleme Referans: 128770-CP-1-2006-1-PT-COMENIUS-C21 ÖĞRETMEN EĞİTİMİ PROGRAMI PLAN DURUM Pek

Detaylı

Online satış:

Online satış: Online satış: www.akillikampanya.com +90 212 234 18 00 www.bekdata.com Online satış: www.akillikampanya.com +90 212 234 18 00 www.bekdata.com Online satış: www.akillikampanya.com +90 212 234 18 00 www.bekdata.com

Detaylı

Digiturk dünyasına keyifli bir yolculuk

Digiturk dünyasına keyifli bir yolculuk Digiturk dünyasına keyifli bir yolculuk Merhaba, Digiturk e Hoş Geldiniz! Digiturk ün eğlenceli ve zengin dünyasında size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı konuları paylaşmak istiyoruz. Digiturk

Detaylı

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur.

2011 yılında yeni konsepti ve büyüyen ekibiyle şu anki yüzüne kavuşmuştur. 2002 2005 2008 2011 2014 2016 Adjans Kimdir Dijital reklam ajansı olan Adjans, 2002 yılında dijital dünya sektörüne giriş yapmış ve sektörde hızla yükselerek adını duyurmuş prestijli bir kuruluştur. Markanızı

Detaylı

Digital Age. Yeni Nesil Mutluluk Araştırması. Nisan, ZENNA Digital Age Yeni Nesil Mutluluk Araştırması Nisan, 2017

Digital Age. Yeni Nesil Mutluluk Araştırması. Nisan, ZENNA Digital Age Yeni Nesil Mutluluk Araştırması Nisan, 2017 Digital Age Yeni Nesil Mutluluk Araştırması Nisan, 2017 Digital Age Yeni Nesil Mutluluk Araştırması, ZENNA Kurumsal Marka Yönetimi Araştırmaları ve Danışmanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırma

Detaylı

TED Okulları Uludağ Yaz Kampı 2017

TED Okulları Uludağ Yaz Kampı 2017 İŞBİRLİĞİYLE Lise Hazırlık - 9 ve 10 Sınıflar 15-21 Ağustos 2017 TED Okulları Uludağ Yaz Kampı 2017 Spor Sanat Doğa Sosyal Sorumluluk Liderlik TED Okulları Uludağ Yaz Kampı 2017 Lise Hazırlık - 9 ve 10

Detaylı

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir?

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir? İnternet Teknolojisi Öğrt. Gör. Alper Aslan ENF102 Bilgisayar - II İnternet Teknolojisi İnternet Nedir? İnternet Kime Aittir İnternet in Türkiye deki Gelişimi İnternet in Türkiye de Kullanımı Yakın Gelecekte

Detaylı

Dahiders Nedir? Dahiders,

Dahiders Nedir? Dahiders, 1 Dahiders Nedir? Dahiders, Dahiders; ilkokul - ortaokul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin, her zaman güncel içeriklere ulaşabilecekleri, sınava hazırlık sürecinde etkin olarak kullanabilecekleri geniş

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor!

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! BASIN BÜLTENİ MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! MediaCat dergisi tarafından bu yıl 8. düzenlenen Felis Ödülleri medya planlama stratejilerini ödüllendirmesinin yanı sıra bu yıl genişleyen

Detaylı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Çocukları biliyoruz. ve ana babaları anlıyoruz

Çocukları biliyoruz. ve ana babaları anlıyoruz Çocukları biliyoruz ve ana babaları anlıyoruz Çocuğunuzu en iyi siz kendiniz tanırsınız Biz, çocuk sağlığı konusunda uzmanız Ana baba olmak büyük ve tamamen değişik bir deneyimdir. Çocuğunuzun size ihtiyacı

Detaylı

Acer-European Schoolnet Tablet Bilgisayar Pilot Uygulaması Öğretmenler için ön değerlendirme anketi

Acer-European Schoolnet Tablet Bilgisayar Pilot Uygulaması Öğretmenler için ön değerlendirme anketi Acer-European Schoolnet Tablet Bilgisayar Pilot Uygulaması Öğretmenler için ön değerlendirme anketi Dikkat: BT den bahsettiğimizde, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini ve cihazlarını (masaüstü ve dizüstü

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Adı-Soyad-No:Hatice Çoban_120805035 OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız/ amacınıda belirtiniz: Oyunumuz bir futbol oyunudur.oyuncular vardır.oyuncular sorulara verdikleri

Detaylı

BURASI AÇIKLIK GETİRİR OKUMAK & FAZLASI. Graz Şehir Kütüphanesi hakkında her şey

BURASI AÇIKLIK GETİRİR OKUMAK & FAZLASI. Graz Şehir Kütüphanesi hakkında her şey BURASI AÇIKLIK GETİRİR OKUMAK & FAZLASI Graz Şehir Kütüphanesi hakkında her şey HER ZAMAN SİZİN YAKININIZDAYIZ! Graz Kültür Dairesi nin Şehir Kütüphaneleri ayrıntılı, kaliteli, farklı ilgi alanlarına ve

Detaylı

4. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi www.hrdergi.com

4. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi www.hrdergi.com Örme, boyama, ev tekstili ve hazır giyim konularında üretim yapmaktadır. Birlikte çalıştığı fason firmalarla birlikte yaklaşık 10.000 kişiye istihdam imkanı yaratan Yeşim Tekstil, kendi alanında dünyanın

Detaylı

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor Yayınlanan Mayıs ayı 2016 Konular Video Reklâm HP artık dijital video ile tek bir platform üzerinden tüm Y kuşağı kitlesine ulaşabiliyor.

Detaylı

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik.

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital Pazarlamada 2016 Trendleri 2017 ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital pazarlamanın 2016 daki trendlerini sizler için bir araya getirdik. Böylece

Detaylı

Etkinlikler

Etkinlikler 2017-2018 Etkinlikler Sayın Velimiz, İzmir Özel Türk Koleji olarak 2017-2018 öğretim yılında ilkokul sınıflarımızın etkinlik programını sınıf ve kampüslere göre dağılımı ile birlikte aşağıda bulabilirsiniz.

Detaylı

TED Kolejleri Uludağ Yaz Kampı 2016

TED Kolejleri Uludağ Yaz Kampı 2016 TED Kolejleri Uludağ Yaz Kampı 2016 Spor Sanat İngilizce Liderlik TED Kolejleri Uludağ Yaz Kampı 2016 Bir yaz çok şey değiştirir! Günümüzde 35 farklı kampüste dünya standartlarında nitelikli eğitim programları

Detaylı

Etkinlik Temelli Öğrenme

Etkinlik Temelli Öğrenme Etkinlik Temelli Öğrenme Bir sınıf düşünün. Okulun ilk gününde, en az 20 kişiyle dolu bir oda ve hepsi de öğretmeni izliyor. Odanın içinde kitaplar, sıralar, kağıt ve kalem, tepegöz ve yazı tahtası, bilgisayarlar

Detaylı

Siz de katılın! Tyrkisk

Siz de katılın! Tyrkisk Siz de katılın! Spor kulüplerimize daha da fazla çocuk, genç ve ailelerin katılmalarını istiyoruz. Bu broşürde bir spor kulübünün ne olduğu, hangi faaliyetlere katılabileceğiniz ve nasıl üye olabileceğiniz

Detaylı

EĞLENCEM MEDYA. Prof. Dr. E. Nezih ORHON. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi

EĞLENCEM MEDYA. Prof. Dr. E. Nezih ORHON. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi EĞLENCEM MEDYA Prof. Dr. E. Nezih ORHON Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Merhaba, Öğrencilerimiz ile birlikte hayata geçireceğimiz çalışmalarda deneyim paylaşımı için aşağıdaki şu üç boyutu

Detaylı

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BOLOGNA BİLGİ PAKETİ

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BOLOGNA BİLGİ PAKETİ MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BOLOGNA BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaçlar: Medya ve İletişim Yönetimi Yüksek Lisans Programı na bağlı

Detaylı

Uygulamadı ki hedef kitlem meslek seçimi arefesindeki ilköğretim 5. Sınıf öğrencileri olacaktır.

Uygulamadı ki hedef kitlem meslek seçimi arefesindeki ilköğretim 5. Sınıf öğrencileri olacaktır. Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız amacınıda belirtiniz: Hedef kitlenin gelecekte yapacağı meslek seçimi konusunda bilgi sağlamak amacıyla çeşitli meslek dallarını kullanarak hangi mesleğe ilgi duyduklarını

Detaylı

Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 1 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

1:1 netbook senaryosu, Nº3

1:1 netbook senaryosu, Nº3 1:1 netbook senaryosu, Nº3 Bir yabancı dil dersinde nanoteknolojinin etik yönlerini tartışma Konular: yabancı dil, bilim, etik Seviye: Ortaöğrenim Süre: +/-120 dakika sınıf çalışması; +/-30 dakika evde

Detaylı

Anne Baba Rehberi ÇOCUKLARDA MEDYA KULLANIMI. Kontrolsüz medya kullanımı, çocukların dil ve sosyal gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Anne Baba Rehberi ÇOCUKLARDA MEDYA KULLANIMI. Kontrolsüz medya kullanımı, çocukların dil ve sosyal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Anne Baba Rehberi FMV Özel Erenköy Işık İlkokulu Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Servisi Bülten No: 2 1. 2. ve 3. Sınıflar Bülteni Ocak 2013 ÇOCUKLARDA MEDYA KULLANIMI İletişim bir bilginin, bir görüşün

Detaylı

Radyo-Televizyon Primi Şirketler, kurumlar ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlar için

Radyo-Televizyon Primi Şirketler, kurumlar ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlar için Radyo-Televizyon Primi Şirketler, kurumlar ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlar için Priminiz 2013 yılından bu yana radyo-televizyon primi geçerli olup, böylelikle ARD, ZDF ve Deutschlandradio nun

Detaylı

www.sosyalmedyaodulleri.com.tr

www.sosyalmedyaodulleri.com.tr 2015 Sosyal Medya Kulübü SMÖ 2015 Takvim Dijital Dünya da Biz Benzer Etkinlikler Sponsorluk Türleri Ana Sponsorluk Platin Sponsorluk Gold Sponsor Silver Sponsorluk Kategori Sponsorlukları Diğer Sponsorluklar

Detaylı

HEM YETİŞKİN HEMDE UFAK ARKADAŞLARIMIZ İÇİN BİRBİRİNDEN FARKLI ŞİŞME OYUNLAR İLE EGLENİYORUZ

HEM YETİŞKİN HEMDE UFAK ARKADAŞLARIMIZ İÇİN BİRBİRİNDEN FARKLI ŞİŞME OYUNLAR İLE EGLENİYORUZ HEM YETİŞKİN HEMDE UFAK ARKADAŞLARIMIZ İÇİN BİRBİRİNDEN FARKLI ŞİŞME OYUNLAR İLE EGLENİYORUZ ZIP ZIP PARKUR ZIP ZIP TİMSAH DEV ŞİŞME KAYDIRAK Belinize bağlı esnek bir ip ile rakibinizden önce şişme kulvarın

Detaylı

Kids Turkey nin bir parçası olun!

Kids Turkey nin bir parçası olun! Kids Turkey nin bir parçası olun! 9. Oyuncak, Lisans, Çocuk, Oyun ve Oyun Ekipmanları Fuarı Çocuklara hayatı eğlenceli ve eğitici kılan her şey Türkiye nin benzersiz çocuk fuarı Kids Turkey de! www.kidsturkey.com

Detaylı

M. EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

M. EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ Neden M. EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ M.Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi, Arapça, İngilizce ve Rusça hazırlık sınıfı olan, Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi Programı uygulayan Türkiye nin en seçkin

Detaylı

ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ

ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ Sayfa1 ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ Çocuğunuzun Planlı ÇalıĢmasını Destekleyiniz. Bu amaçla, oyun ve çalışma saatlerini önceden düzenleyiniz. Çalışma kadar dinlenmenin

Detaylı

Yakınlarda yapılan bir araştırma Koreli çocukların hayatlarının çok yoğun olduğunu ortaya koydu.

Yakınlarda yapılan bir araştırma Koreli çocukların hayatlarının çok yoğun olduğunu ortaya koydu. Çocukların Oyun Oynamaya Hakları Var Güney Kore de, 24 saat açık 30,000 dükkân bulunduğunu görenler, ülkenin dükkânlarla olduğunu düşünür. Ama elli milyon nüfusa sahip bu ülkede 60.000, yani dükkânların

Detaylı

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de!

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! BASIN BÜLTENİ 18 Mart 2014 Türkiye busuu'da en hızlı büyüyen ülkelerden birisi... Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! 40 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyanın en büyük sosyal

Detaylı

kayıt parasız okul öğretim zorluklar zorunlu okul ana okul aile birlikleri sınıf günlüğü defteri okul dışı etkinlikler

kayıt parasız okul öğretim zorluklar zorunlu okul ana okul aile birlikleri sınıf günlüğü defteri okul dışı etkinlikler zorluklar sınıf günlüğü defteri parasız okul ana okul kayıt okul dışı etkinlikler zorunlu okul aile birlikleri öğretim Belçika da, çocuklar 6 yaşından 18 yaşına kadar okula gitmek zorundadırlar. Çocuklar

Detaylı