SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI"

Transkript

1

2 ZEYTİN Zeytin, yağca zengin ayrıca içerdiği fenolik bileşikler, vitaminler, mineraller, proteinler gibi besin maddeleri ile önemli besleyici ve fonksiyonel özelliklere sahip olan bir meyvedir. Dünyada başlıca zeytin üretimi, ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası nda gerçekleştirilmektedir. Dünya zeytin ağacı varlığının yaklaşık % 90 ı bu havzada bulunur. Zeytin meyvesi, içeriğindeki oleuropein nedeniyle doğrudan tüketilememekte, başlıca zeytinyağına ve sofralık zeytine işlenerek tüketime sunulmaktadır.

3 SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI Sofralık zeytin, kültüre edilmiş zeytin ağacı (Olea europaea L.) meyvelerinin, acılığının giderilmesi için işlem görerek ve korunması için, fermantasyona tabi tutularak veya tutulmayarak yada ısıl işlem uygulanarak ya da uygulanmayarak, gerektiğinde laktik asit gibi katkı maddelerinin kullanımı ile elde edilen üründür. Zeytinyağı ise zeytin meyvesinden sıkılarak elde edilen, yüksek besin değerine sahip olan, yeşilimsi sarımtırak renkteki, kendine özgü tat ve kokuda olan bitkisel yağdır.

4 DUYUSAL ANALİZ Sofralık zeytin ve zeytin yağının duyusal özellikleri, ürün kalitesini doğrudan temsil eder. Duyusal analizde, ürünlerde, hammaddenin ve üretim prosesi ve depolama boyunca gerçekleşen tüm etkilerle oluşan aroma ve tekstür özelliklerinin toplamı, duyusal olarak değerlendirilmektedir.

5 SOFRALIK ZEYTİNDE DUYUSAL ANALİZ Sofralık zeytinde duyusal analiz, Uluslararası Zeytin Konseyince hazırlanmış Sofralık Zeytinde Duyusal Analiz metoduna göre yapılır. DUYUSAL ANALİZ NEGATİF ÖZELLİKLER TAT ÖZELLİKLERİ TEKSTÜREL ÖZELLİKLER

6 NEGATİF ÖZELLİKLER Uygun Olmayan Fermantasyon Kaynaklı Kusurlar Butirik fermantasyon (tereyağımsı, peynirimsi ya da aşırı salamuramsı koku) Putrid fermantasyon (çürümüş organik madde kokusu ve tadı) Diğer Kusurlar Küflü Ransit Isıl işlem etkisi Sabunumsu Metalik Toprağımsı Şarabımsı/sirkemsi Zapeteria (çürümüş deri kokusu)

7 TAT ÖZELLİKLERİ TUZLULUK (üründe hissedilen tuz miktarı) ACILIK (başlıca polifenoller olan acı maddelerin miktarı) ASİT (Taze zeytinde tartarik asit, malik asit ya da sitrik asit gibi asitlerin bulunması ayrıca üretim prosesi boyunca gerçekleşen laktik asit fermantasyonu ile oluşan laktik asit ya da asetik asit kaynaklı)

8 TEKSTÜREL ÖZELLİKLER SERTLİK (ağızda zeytini deformasyona uğratmak için gerekli güç) LİFLİLİK (zeytinin ağızda parçalanması esnasında hissedilen uzama ve esneklik özelliği) GEVREKLİK (zeytinin iki yüzey arasındaki kırılma ve parçalanması ile oluşan ses)

9 NUMUNE HAZIRLIĞI VE ANALİZ Duyusal analizi yapılacak zeytin numuneleri, standart numune kabına koyularak her örneğe ayrı kod numarası verilir. Zeytin numuneleri numune kabına tek sıra olarak koyulur ve salamura zeytinse katılan sıvı zeytinleri tamamen kaplamalıdır. Panelistler tadımını gerçekleştirdikleri örneklerle ilgili tüm özellikleri, algıladıkları şiddete göre profil tablosundaki skalaya işaretlerler.

10

11 ANALİZİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ürünün özellikleri açısından sınıflandırılmasında, 10 cm uzunluğundaki 1 den 11 e kadar değere sahip skala üzerindeki gerçekleştirilen puanlamaya göre yapılır. Puanlama skala üzerinde panelistlerce göz kararıyla yapılır. Daha sonra bir cetvel yardımıyla ölçümler yapılıp, microsoft excel programında ortalamalar alınarak değerlendirme yapılır. Buna göre negatif özellikler açısından değerlendirme(dpp: Defect Predominantly Perceived) aşağıdaki şekilde yapılır.

12 Ürünleri negatif özellikler DPP (defect predominantly perceived) bazında sınıflandırma Negatif özellikler DPP (defect predominantly perceived) bazında sınıflandırma Kategori DPP (ortalama değer) Ekstra DPP 3.0 Birinci 3.0 < DPP 4.5 İkinci 4.5 < DPP 7.0 Sofralık zeytin olarak değerlendirilemez DPP > 7.0

13 Sofralık Zeytin Profil Tablosu INTERNATIONAL OLIVE OIL COUNCIL COI/OT/MO n 1/Rev. 2 November 2011 Príncipe de Vergara, Madrid España Telef.: Fax: iooc@internationaloliveoil.org - TABLE OLIVE PROFILE SHEET INTENSITY PERCEPTION OF NEGATIVE SENSATIONS Abnormal fermentation (type) Other defects (specify) PERCEPTION OF GUSTATORY SENSATIONS Salty Bitter Acid PERCEPTION OF KINAESTHETIC SENSATIONS Hardness Fibrousness Crunchiness Sample code : Name of taster : Date :

14 SONUÇLARIN SUNUMU OK4 Abnormal fermentation NS5 Crunchiness 10,00 9,00 8,00 7,00 Other defects CRA6 BL2 MB85 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 Fibrousness 0,00 Salty Hardness Bitter Acid

15 ZEYTİNYAĞINDA DUYUSAL ANALİZ Zeytinyağında duyusal analiz, Uluslararası Zeytin Konseyince hazırlanmış Naturel Yağların Organoleptik Değerlendirilmesi Metodu na göre yapılmaktadır. Panel genellikle eğitilmiş 8-12 kişilik grup tarafından gerçekleştirilir. Tadımı yapılacak zeytinyağı örneği, yağdaki aromatik uçucu bileşenlerin daha kolay buharlaşması için 28±2 C ye getirilmektedir. Isıtma düzeneği varsa düzenek yaklaşık 29 C ye getirilmekte, tadım ısıtma düzeneği bulunmayan bir ortamda yapılıyor ise ağzı kapalı bardaktaki yağ avuç içinde ovuşturulup ısıtılarak bu sıcaklığa getirilmekte ve tadım gerçekleştirilmektedir.

16

17 POZİTİF ÖZELLİKLER Meyvemsilik Meyvemsilik olarak, domates, çağla, elma, yeni kesilmiş taze ot, enginar gibi farklı meyve sebzelerin kokusu algılanabilmektedir. Zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytin çeşidine göre de algılanan meyve kokusu değişebilir. Yeşil zeytinden elde edilen zeytinyağında yeşil meyve, olgun zeytinden üretilmişse yeşil ve olgun (siyah) meyveyi birlikte andırır. Acılık Yağın dilde acılık hissi uyandırması kaliteli zeytinyağında istenen bir başka pozitif özelliktir. Erken hasat, yeşil zeytinden üretilen zeytin yağları genelde, yüksek fenolik içeriğinden dolayı daha acı ve baharatımsı özelliğe sahiptirler. Keskinlik Keskinlik ya da yakıcılık, boğazda baharatımsı batmaya benzeyen yakıcılık

18 NEGATİF ÖZELLİKLER (Kusurlar) Çamurlu-kokmuş tortu Bu yağlar, ısınmış tatlımsı bir tat ve kokuya sahiptir. Bu kusur, gereğinden fazla yığılan ve sıkmaya geç götürülen zeytinlerden elde edilen ya da yağın yer altı tankları ve fıçılarda dibindeki tortu ile teması sonucu, anaerobik fermantasyon gerçekleşen yağlarda görülebilmektedir. Küflü-rutubetli Küf ve rutubet kokarlar. Nemli koşullarda birkaç gün depolama nedeniyle oluşan çok miktardaki küf ve maya içeren meyvelerden elde edilen yağlarda görülür.

19 Şarabımsı-sirkemsi Şarabımsı-sirkemsi özellik yalnızca koklayarak anlaşılır. Şarap ve sirke kokarlar. Zeytinlerin ya da zeytin hamurunun bastırılmasında kullanılan hasırların iyi temizlenmemesi sonucu elde edilen yağlarda aerobik fermentasyon gerçekleşmesi ile bu kusur oluşur. Donmuş kusur Ağaçtayken don nedeniyle zarar görmüş zeytinlerden elde edilen yağlarda görülmektedir. Ransit tat Ransit bir koku ve boğazda irrite edici bir yanma hissi verirler. Bu yağlar yoğun olarak oksidasyona maruz kalmış yağlardır. Diğer kusurlar Diğer negatif kusurlar olarak tanımlanan metalik, kuru saman, karasu, salamura, kaba, yanık, salatalık gibi kusurlardır.

20 Analiz sonucu yapılan değerlendirmede natürel sızma zeytin yağında kusurların medyanı 0 olmalı ve meyvemsilik medyanı da 0 dan yüksek olmalıdır. Naturel birinci zeytinyağında ise kusurların medyanı 0-3,5 arasında, meyvemsilik medyanı ise 0 ın üzerinde olmalıdır.

21

22

23 SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA DUYUSAL ANALİZİN ÖNEMİ Zeytinyağında ürün kalitesini yalnızca kimyasal analizlerle tam olarak belirlemek mümkün değildir. Bu nedenle ürünün kalitesini anlamak ve değerlendirmek için duyusal analiz yapılması şarttır. Zeytinyağı, meyvenin yetiştirilmesinden başlayarak (çeşidi, çevresel koşullar, olgunluk derecesi), toplanması, depolanması, sıkıma götürülme süresi, yağın üretim prosesi ve muhafaza koşulları gibi pek çok faktörden etkilenen, uygun kalite özelliklerinin sağlanması açısından hassas bir üründür. Duyusal analiz eğitimi ile bu hassasiyet açısından farkındalık yaratılması sağlanmaktadır. Yağdaki kusurların tanımlanması ve nedenlerinin bilinmesi, pozitif özelliklerin bilinmesi ve derecelendirilmesi de ürün kalitesi ve standart ürün eldesi açısından önem arz eder.

24 SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA DUYUSAL ANALİZİN ÖNEMİ Zeytinyağında negatif ve pozitif özelliklerin ve nedenlerinin anlaşılması, bunların üzerinde durulması ile üretim prosesine gösterilen özenin arttırılması, natürel sızma yağın diğer zeytin yağı çeşitlerine göre oransal olarak üretiminde artış sağlanmasına da katkı sunacak bir husustur. Sofralık zeytinde de, Uluslararası Zeytin Konseyi nce hazırlanmış metoda göre yapılan sofralık zeytin duyusal analizi eğitimi ile uluslararası standartların ve kalite ölçütlerinin, iç ve dış piyasaya ürün sunan yerel üretici tarafından benimsenmesi ve tanınması sağlanmaktadır. Sofralık zeytinde duyusal analiz ile, üründe kaliteyi geliştirmek, üretim hatalarını belirlemek, kritik kontrol noktalarının tespiti, ürünü sınıflandırmak ve ürün hakkında tüketici bilincini arttırmak konularında katkı sunması amaçlanmaktadır.

25 SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA DUYUSAL ANALİZİN ÖNEMİ Sofralık zeytinde ve zeytinyağında duyusal analiz eğitimleri ayrıca, üreticiler, üniversiteler ve kamu arasında koordinasyonun güçlendirilmesine de katkı sunmaktadır.

26 TEŞEKKÜRLER

Gıda Müh. Dudu Gönül TOLUN Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yrd.

Gıda Müh. Dudu Gönül TOLUN Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yrd. Gıda Müh. Dudu Gönül TOLUN Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yrd. Ülkemizin yeşil örtüsünün arttırılması, orman varlığının korunması, sel baskınları ve erozyonla mücadele için ağaçlandırma yapmak amacıyla 1995

Detaylı

Zeytinyağı Tadımı Zeytinyağının kalitesi nasıl değerlendirilir?

Zeytinyağı Tadımı Zeytinyağının kalitesi nasıl değerlendirilir? Zeytinyağı Tadımı Zeytinyağının kalitesi nasıl değerlendirilir? Zeytinyağının kalitesini belirlemek diğer yağlardan farklı bir uzmanlık alanıdır. Natürel zeytinyağlarında kalite dendiğinde, iki faktör

Detaylı

7.Ayvalık Zeytin Hasat Günleri ne Katıldık

7.Ayvalık Zeytin Hasat Günleri ne Katıldık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyarlı olmak için Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği (2010/35) nin 13. maddesinin f bendinde tat ve/veya kokuya ilişkin

Detaylı

20,00 TL + kdv. 30,00 TL + kdv. 120,00 TL + kdv. 100 ml TADIM NUMUNESİ. 500 ml KOYU CAM ŞİŞE 5 LT TENEKE

20,00 TL + kdv. 30,00 TL + kdv. 120,00 TL + kdv. 100 ml TADIM NUMUNESİ. 500 ml KOYU CAM ŞİŞE 5 LT TENEKE 100 ml TADIM NUMUNESİ 20,00 TL + kdv 500 ml KOYU CAM ŞİŞE 30,00 TL + kdv 5 LT TENEKE 120,00 TL + kdv ÜRÜN KODU: 13100 ÜRÜN KODU: 13500 KOLİ İÇİ ADEDİ: 12 ÜRÜN KODU: 13005 KOLİ İÇİ ADEDİ: 4 NATÜREL SIZMA

Detaylı

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI Zeytinin adı TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür 1 ZEYTİN Zeytin bir Akdeniz bitkisi olup, dünyaya Anadolu dan yayılmıştır. 2 DÜNYA VE ÜLKEMİZDE

Detaylı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı İznikli Zeytin ve Zeytinyağı Zeytinin yolculuğu Bahar ve yaz aylarında çiçeklerle süslenen zeytin ağaçlarımız bakım ve budama döneminden sonra kasım ayında hasat ile yolculuğuna başlar; Gün ağardıktan

Detaylı

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sofralık zeytin Sofralık Zeytin; kültüre alınmış zeytin meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilmesinden

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B63 (Ek II 27e) Zeytin İşleme Tesislerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge zeytin işleme tesislerinin

Detaylı

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon)

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) 3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) Presleme Kullanılan en eski yağ sızdırma yöntemidir Temelde basınç altında yürütülen bir filtrasyon işlemidir

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 TENEKE

Detaylı

ZEYTİNYAĞI NASIL YAPILIR?

ZEYTİNYAĞI NASIL YAPILIR? 01.01.2018 ZEYTİNYAĞI HAKKINDA HER ŞEY "Zeytinyağı", zeytin ağaçlarının meyvesinden elde edilen yağa verdiğimiz isimdir. İnsanlar binlerce yıldır zeytinyağını tüketiyorlar, şimdi kanıtlanmış sağlık yararları

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

Akhisar Ticaret Borsası'nın düzenlediği Ekim 2011'de gerçekleştirilecek olan "3.Akhis ar Hasat Şenlikleri " programı kapsamında

Akhisar Ticaret Borsası'nın düzenlediği Ekim 2011'de gerçekleştirilecek olan 3.Akhis ar Hasat Şenlikleri  programı kapsamında Zeytinyağı Duyusal Analizinde AB Mevzuat Uygulamaları (ZEYDAM) (2011-1 TR-LEO03-25592)" isimli projemizin çalışma planı içinde yer alan ilk faaliyet 15.10.2011 tarihinde gerçekleştirilmiştir Bilindiği

Detaylı

ZEYTİNYAĞI ÜRÜN KATALOĞU

ZEYTİNYAĞI ÜRÜN KATALOĞU KATALOĞU TARİŞ ZEYTİN VE TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, bugün Aydın, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla illerine yayılmış

Detaylı

ORGANİK YEŞİL ZEYTİN

ORGANİK YEŞİL ZEYTİN ORGANİK YEŞİL ZEYTİN önerilir. 2 Yıl 121-140 (5XL) 680 gr 400 gr 15 TL önerilir. 2 Yıl 141-160 (4XL) 680 gr 400 gr 14 TL önerilir. 2 Yıl 161-180 (3XL) 680 gr 400 gr 13 TL önerilir. 2 Yıl 181-200 (2XL)

Detaylı

ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ. Oil Production Dünya zeytinyağı üretimi (2008/09) Olive Oil Per Capita Consumption. Zeytinyağının Özellikleri

ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ. Oil Production Dünya zeytinyağı üretimi (2008/09) Olive Oil Per Capita Consumption. Zeytinyağının Özellikleri ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNYAĞI Tanımı: (Olea europa L) nın olgun meyvelerinden presyon, santrifüj ve süzme ile elde edilen, oda sıcaklığında (20-25 C) sıvı olan yemeklik yağ Oil Production Dünya zeytinyağı

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 AROMALI

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Amaç MADDE 1- (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat İNEK SÜTÜ MTS , LT 232,500.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat İNEK SÜTÜ MTS , LT 232,500. BiTKİSEL YAĞLAR Sayfa: 1-6 HAM MTS 10.00 1 11.6606 27,776.00 KG 323,884.96 2 ı: 323,884.96 2 ı 323,884.96 2 BiTKİSEL YAĞLAR 323,884.96 2 ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ ET ET BÜYÜKBAŞ KARKAS DANA ETİ TTS 30.00

Detaylı

UZK MARIO SOLINAS TÜRKİYE KALİTE ÖDÜLÜ NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI YARIŞMASI KURALLARI

UZK MARIO SOLINAS TÜRKİYE KALİTE ÖDÜLÜ NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI YARIŞMASI KURALLARI UZK MARIO SOLINAS TÜRKİYE KALİTE ÖDÜLÜ NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI YARIŞMASI KURALLARI UZK Mario Solinas Türkiye Kalite Ödülü Natürel Sızma Zeytinyağı Yarışması; Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi nin 26

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 HAVA

Detaylı

Duyusal algılarına etki eden faktörler hakkında bilgilendirilme çalışması yapıldı,

Duyusal algılarına etki eden faktörler hakkında bilgilendirilme çalışması yapıldı, Zeytinyağında kalitenin artmasıyla birlikte duyusal kriterler AB Mevzuatında yer almış ülkemizde de 2010 yılında yürürlüğe giren 2010/35 ve 2010 /36 sayılı Zeytinyağının tebliğ uygulamaları ile Mart 2011

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Günümüzde

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Fermantasyon Nedir? Mikroorganizmaların enerji temin etme yolları Solunum: Son elektron (H) alıcısı (akseptörü)oksijen

Detaylı

21-22 Nisan 2015 / İZMİR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI. www.gidaargeprojepazari.org

21-22 Nisan 2015 / İZMİR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI. www.gidaargeprojepazari.org 21-22 Nisan 2015 / İZMİR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI İŞLETMELERİNDE KARASU PROBLEMİ,OLEUROPEİNLERİN DAMITMA ve NANOFİLTRASYON YÖNTEMİ KULLANILARAK SAFLAŞTIRILMASI ÖMER FARUK GAMLI Korkut Ata Üniversitesi

Detaylı

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması İlk Yayın 15.02.2002 24672 1. Değişiklik 15.10.2003 25260 Madde 5 3b

Detaylı

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24)

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Amaç TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Yayımlandığı R.Gazete: 25.05.2008-26886 MADDE1 (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme,

Detaylı

BAHÇE ÜRÜNLERİNDE HASAT & DERİM PROF.DR.NURDAN TUNA GÜNEŞ

BAHÇE ÜRÜNLERİNDE HASAT & DERİM PROF.DR.NURDAN TUNA GÜNEŞ BAHÇE ÜRÜNLERİNDE HASAT & DERİM PROF.DR.NURDAN TUNA GÜNEŞ HASAT & DERİM Olgunlaşmış olan meyvenin ana bitkiden ayrılması, Nasıl yapılmalı???? Ürünün hassaslığı Hasadın hızı Hasat yönteminin maliyeti Hasat

Detaylı

Farklı Pişirme Metotları ve Seviyelerinin Tavuk Pirzolalarında Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri

Farklı Pişirme Metotları ve Seviyelerinin Tavuk Pirzolalarında Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri Farklı Pişirme Metotları ve Seviyelerinin Tavuk Pirzolalarında Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri Fatih Öz, Güzin Kaban, Mükerrem Kaya Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ FASÜLYE KURU BÖRÜLCE T.C. Sayfa: 1-6 KURU BÖRÜLCE MTS 00 1,210.00 KG 6,050.00 1 KURU BÖRÜLCE ı: 6,050.00 1 FASÜLYE ı 6,050.00 1 MTS 00 1,700.00 KG 8,500.00 1 ı: 8,500.00 1 ı 8,500.00

Detaylı

PAZARLAMADA STANDARDİZASYON

PAZARLAMADA STANDARDİZASYON PAZARLAMADA STANDARDİZASYON Tanımı ve Amacı Bahçe ürünlerinin pazarlanmasında tüketiciye sunulan üründe birörneklik sağlamak standardizasyonun amacıdır. Tarımsal ürünlerin tümü uluslar arası standartlara

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Resmi Gazete 25 Nisan 1998 - Sayı: 23323 Tarım ve Köyişleri

Detaylı

ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI

ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI Tane sapı Sap çukuru Tane Ekzokarp Mezokarp Endokarp Çekirdek Üzüm tanesinin büyüme dönemleri, renk ve kimyasal değişime göre incelenebilir. Üzüm tanesindeki yeşil rengin

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam YAĞLI TOHUMLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam YAĞLI TOHUMLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ HUBUBAT T.C. Sayfa: 1-7 SARI TTS 0.73 0.77 0.7363 358,290.00 KG 263,812.54 4 ı: 263,812.54 4 ı 263,812.54 4 HUBUBAT 263,812.54 4 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ KURU BÖRÜLCE KURU BÖRÜLCE MTS 00 1,210.00 KG 6,050.00

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI KĐÖ 326 KĐMYA ÖĞRETĐMĐ VE KĐÖ 330 KĐMYA EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ I DERSLERĐ KAPSAMINDA HAZIRLANMIŞTIR DERSĐN SORUMLUSU: PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 PİRİNA YAĞI

Detaylı

ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Zeytinyağı Üretim Yöntemleri Geleneksel Presleme Yöntemi Sürekli Üretim Yöntemi 1. Üç fazlı 2. İki fazlı Geleneksel Presleme Yöntemi (Kesikli Yöntem) Su Zeytin Kırma

Detaylı

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ İSTATİKSEL BİLGİLER

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ İSTATİKSEL BİLGİLER ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ İSTATİKSEL BİLGİLER Yıl Yer ÜrUn adı Toplu m eyveliklerin alanı(dekar) Üretim(ton) Ağaç başına ortalama verim(kg) Meyve veren yaşta ağaç sayısı Meyve vermeyen yaşta ağaç

Detaylı

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir:

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir: TÜRK GIDA KODEKSİ Türk Gıda Kodeksi; Türkiye de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, etiketleme, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, ithalat ve ihracat denetimi ve belgelendirme sistemi, tahlil

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytinyağı

Detaylı

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr PEYNiR...gıdanıza değer katan çözümler... Peynir uzmanlık ister... Hayvansal kaynaklı gıdalar arasında önemli bir yeri olan peynir, toplumumuz tarafından sevilen ve zevkle tüketilen bir gıdadır. Son yıllarda

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ (Tebliğ No:.)

TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ (Tebliğ No:.) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/2015. 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/2015. 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT - 31//2015 T.C. Sayfa: 1-6 YEMLİK HMS 0.70 0.70 0.7000 274,770.00 KG 192,339.00 1 ı: 192,339.00 1 ı 192,339.00 1 HUBUBAT 192,339.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR RAFİNE İTL 3.56 3.64 3.5952 1,114,980.00 KG

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ HUBUBAT BUĞDAY 01/0/201 BUGDAY DİĞER DURUM - 31/0/201 T.C. Sayfa: 1-8 BUĞDAY HMS 0.95 0.99 0.9523 182,890.00 KG 14,161.90 3 BUGDAY DİĞER DURUM ı: 14,161.90 3 BUĞDAY ı 14,161.90 3 HUBUBAT 14,161.90 3 BAKLİYAT

Detaylı

Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER. 2 Sabunlaşma sayısı 198-206. 3 Pamuk yağı ve diğer bitkisel yağ testleri Negatif

Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER. 2 Sabunlaşma sayısı 198-206. 3 Pamuk yağı ve diğer bitkisel yağ testleri Negatif Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER No GTİP Madde İsmi Ürün Adı Ürün Özellikleri Defne Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi Sıra No Özellikler Değerler 1 İyot sayısı 73-83

Detaylı

1900 lü yılların başından beri Gemlik te zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan bir ailenin mensubuyum. Siyah zeytin, yeşil zeytin, dilimli

1900 lü yılların başından beri Gemlik te zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan bir ailenin mensubuyum. Siyah zeytin, yeşil zeytin, dilimli GEMLİK ZEYTİNİ 1900 lü yılların başından beri Gemlik te zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan bir ailenin mensubuyum. Siyah zeytin, yeşil zeytin, dilimli zeytin,zeytinyağı, zeytin ezmesi ve bunlarınçeşitlerini

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ

ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNİN BİLEŞİMİ Zeytin meyvesinin bileşiminde yağ, su, şeker, proteinler, antosiyaninler ve oleuropein bulunmaktadır. Yağ : Yağ hücrelerin vakuollerinde bulunmaktadır. Damlacıklar

Detaylı

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Berrak meyve suları konsantrasyon sırasında yapıdan ayrılan su kadar suyun ve aromanın ilavesi ile hazırlanmaktadır. Meyve nektarları ise meyve suyu konsantesi veya

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR -2- Gıda Sektöründe En Güçlü İllerden Biri Olan BALIKESİR Tüm Ülkeye ve Dünyaya Açılıyor Balıkesir birçok gıda üretiminde gerçekten Türkiye yi Doyuran il olma özelliğini

Detaylı

TARİŞ ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ GÜNEY EGE ZEYTİNYAĞLARI COĞRAFİ İŞARETİ

TARİŞ ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ GÜNEY EGE ZEYTİNYAĞLARI COĞRAFİ İŞARETİ TARİŞ ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ GÜNEY EGE ZEYTİNYAĞLARI COĞRAFİ İŞARETİ ÜLKELERE GÖRE ZEYTİNYAĞI ÜRETİM RAKAMLARI OLIVE OIL PRODUCTION (10³t) Production OLIVE OIL 2012/13 2013/14 2014/15 2015/16 2016/17 (est.)

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

DOMAT, EDREMİT VE GEMLİK ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYOLOJİK VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI İŞLEME METODLARININ ETKİSİ

DOMAT, EDREMİT VE GEMLİK ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYOLOJİK VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI İŞLEME METODLARININ ETKİSİ - Mayıs / Edremit-Balıkesir DOMAT, EDREMİT VE GEMLİK ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYOLOJİK VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI İŞLEME METODLARININ ETKİSİ Mehmet Ali Zeytin, Derya Arslan,

Detaylı

ZEYTİNYAĞI DUYUSAL ANALİZİNDE AB MEVZUAT UYGULAMALARI ZEYDAM TR1-LEO isimli projemizin hareketlilik faaliyet alanında çalışma planında

ZEYTİNYAĞI DUYUSAL ANALİZİNDE AB MEVZUAT UYGULAMALARI ZEYDAM TR1-LEO isimli projemizin hareketlilik faaliyet alanında çalışma planında ZEYTİNYAĞI DUYUSAL ANALİZİNDE AB MEVZUAT UYGULAMALARI ZEYDAM 2011-1-TR1-LEO03-25592 isimli projemizin hareketlilik faaliyet alanında çalışma planında sunmuş olduğumuz program dahilinde İzmir Gıda Kontrol

Detaylı

DÜZ SADE YAĞLARI SADEYAĞ ÜRÜN TANIMI DÖK. NO ÜT-01 TARİH 01.01.2015 REVİZYON 00 SAYFA 1/2 ÜRÜN İŞLETME ONAY BELGESİ NUMARASI TANIM REFERANS FİZİKSEL ÖZELLİKLER KİMYASAL ÖZELLİKLER BİYOLOJİK ÖZELLİKLER

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

Laleli Ür ün Rehb er i. Bil g e a ğ a cın in sa n l ı ğa a r ma ğa nı : Ze y t i n

Laleli Ür ün Rehb er i. Bil g e a ğ a cın in sa n l ı ğa a r ma ğa nı : Ze y t i n Laleli Ür ün Rehb er i Bil g e a ğ a cın in sa n l ı ğa a r ma ğa nı : Ze y t i n Laleli Aile si: Bi r Sa ğl ı k ve L e z z e t Ö ykü sü Her şey Dr. Yahya Laleli nin 1967 yılında Düzen Laboratuvarlar

Detaylı

T.C. DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ Eeast Mediterranean Olive Association ZEYTİN DOSYASI AKDENİZBİRLİK

T.C. DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ Eeast Mediterranean Olive Association ZEYTİN DOSYASI AKDENİZBİRLİK T.C. DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ Eeast Mediterranean Olive Association ZEYTİN DOSYASI T.C. DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ Eeast Mediterranean Olive Association ZEYTİNCİLİĞİN BUGÜNKÜ DURUMU VE ÖNERİLER 01

Detaylı

TEKİRDAĞ/2013. Öğr.Gör. Buket SERİN ORHAN T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ŞARKÖY MYO ŞARAP ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ

TEKİRDAĞ/2013. Öğr.Gör. Buket SERİN ORHAN T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ŞARKÖY MYO ŞARAP ÜRETİM TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ ŞARAPLIK ÜZÜMLERDE KALİTE KRİTERLERİ VE FENOLİK OLGUNLAŞMA EVRELERİ Bağda Numune Alma Kriterleri, Duyusal Analiz Laboratuvar: Üzüm Şırasında Temel Analizler Öğr.Gör. Buket SERİN ORHAN T.C. NAMIK KEMAL

Detaylı

DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ

DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ Şahnur IRMAK Gıda Yük.Müh. Zeytincilik Araştırma İstasyonu 28 Mart 2015 - İZMİR sahnurirmak@hotmail.com Sele Zeytini İşlenmesi Sele zeytini üretimi büyük çapta, ticari

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ

ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ HUBUBAT T.C. Sayfa: 1-7 YEMLİK HTS 0.4 0.4 0.400 25,000.00 KG 21,000.00 1 ı: 21,000.00 1 ı 21,000.00 1 HUBUBAT 21,000.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR HAM HMS 12.1 12.1 12.1766 17,293.00 KG 210,570.06 1 HAM HTS 12.00

Detaylı

Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği ile Dondurulmuş Kayısılarda Depolama Süresince Meydana Gelen Değişimlerin Duyusal Analizi ve Renk Ölçümleri

Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği ile Dondurulmuş Kayısılarda Depolama Süresince Meydana Gelen Değişimlerin Duyusal Analizi ve Renk Ölçümleri Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği ile Dondurulmuş Kayısılarda Depolama Süresince Meydana Gelen Değişimlerin Duyusal Analizi ve Renk Ölçümleri 1. Besim Maden a, 2.Hasan Toğrul b, 3. Abdullah Çağlar a a Afyon

Detaylı

YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2016

YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2016 YAĞLI TOHUMLAR SUSAM ÜRÜNLERİ SUSAM T.C. Sayfa: 1-8 SUSAM İŞLENMİŞ HMS 10.00 10.00 10.0000 142.00 KG 1,420.00 1 SUSAM ı: 1,420.00 1 SUSAM ÜRÜNLERİ ı 1,420.00 1 YAĞLI TOHUMLAR 1,420.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR

Detaylı

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ RAPORU

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ RAPORU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ RAPORU Elif ÇAM Kalp damar hastalıkları, obezite ve özelikle kanser hastalarının sayısı tüm dünyada yükselen bir seyir izlemektedir. Bu durum sağlıklı ve dengeli beslenme konusundaki

Detaylı

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve suları genel olarak %80-95 düzeyinde su içerirler. Çok iyi koşullarda depolansalar bile, bu süre içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar ürünün kalitesini

Detaylı

PAKETLİ KURUYEMİŞ İŞ ZEKASINI KULLANIYOR TADIM BÜTÇE PLANLAMA VE RAPORLAMA UYGULAMALARI

PAKETLİ KURUYEMİŞ İŞ ZEKASINI KULLANIYOR TADIM BÜTÇE PLANLAMA VE RAPORLAMA UYGULAMALARI PAKETLİ KURUYEMİŞ İŞ ZEKASINI KULLANIYOR TADIM BÜTÇE PLANLAMA VE RAPORLAMA UYGULAMALARI TADIM HAKKINDA Türkiye de ambalajlı kuruyemiş tüketimi,1971 yılında Tadım la başladı. Kuruyemiş keyfini ilk kez sağlık

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARDI TADIMCI SEVİYE 5 REFERANS KODU /. RESMİ GAZETE TARİH-SAYI/.

ULUSAL MESLEK STANDARDI TADIMCI SEVİYE 5 REFERANS KODU /. RESMİ GAZETE TARİH-SAYI/. ULUSAL MESLEK STANDARDI TADIMCI SEVİYE 5 REFERANS KODU /. RESMİ GAZETE TARİH-SAYI/. Mesleki Yeterlilik Kurumu, 2016 Sayfa 1 ./../00 Meslek: TADIMCI Seviye: 5 I Referans Kodu:.. Standardı Hazırlayan Kuruluş(lar):

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT - 31//2016 Sayfa: 1-7 TANE HMS 0.68 0.68 0.6846 144,800.00 KG 99,130.08 1 ı: 99,130.08 1 ı 99,130.08 1 HUBUBAT 99,130.08 1 BiTKİSEL YAĞLAR RAFİNE İTL 3.75 3.80 3.7748 1,430,562.00 KG 5,400,096.61

Detaylı

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/2015

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/2015 01/0/2015 HUBUBAT MAMÜLLERİ - 30/0/2015 T.C. Sayfa: 1-7 UN (MUHTELİF) HTS 1.37 1.37 1.3713 800.00 KG 1,097.00 1 ı: 1,097.00 1 ı 1,097.00 1 HUBUBAT MAMÜLLERİ 1,097.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR RAFİNE HTS 4.27 4.27

Detaylı

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016 01//2016-31//2016 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ FASÜLYE KURU FASÜLYE T.C. Sayfa: 1-8 K.FASULYE BARBUNYA HMS 13.00 13.00 13.0000 27.50 KG 357.50 1 K.FASULYE BADALAN HMS 13.00 13.00 13.0000 25.00 KG 325.00 1 KURU

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ZEYTİN YAĞI , KG 228,500.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ZEYTİN YAĞI , KG 228,500. Tarih: BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ T.C. Sayfa: 1-6 YONCA MTS 0.76 0.76 0.7609 4,040.00 KG 3,073.90 1 YONCA TOHUMU MTS 17.89 17.89 17.8903 600.00 KG 10,734.20 1 ı: 13,808.10 2 ı 13,808.10 2 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ

ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 01 Haziran 2011 ADANA COPYRIGHT Bu kitabın her hakkı mahfuzdur. Mahreç gösterilerek dahi iktibas edilemez. İmtiyaz Sahibi : T.C. DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ Editörler : Mehmet

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR ,736, KG 1,210,391.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR ,736, KG 1,210,391. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/206 T.C. Sayfa: - ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.70 0.7000 0,000.00 KG 7,000.00 ARPA YEMLİK TTS 0.77 0.85 0.806 52,26.35 KG 42,326.98 2 ARPA YEMLİK ı: 49,326.98 3 ARPA ı 49,326.98

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR 01//2015 HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNU BUĞDAY UNU T.C. Sayfa: 1-10 UN (MUHTELİF) 1.52 1.65 1.6374 2,350.00 KG 3,848.00 2 BUĞDAY UNU ı: 3,848.00 2 BUĞDAY UNU ı 3,848.00 2 MAKARNA URUNLERI MAKARNA TARHANA

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

UZZK Kalite Kontrol Programı

UZZK Kalite Kontrol Programı Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından, sektörde yüksek kalitede zeytin ve zeytinyağının üretimi, piyasada izlenmesi, tüketicilerin bilgilendirilmesi taklit ve tağşişle mücadeleye yönelik

Detaylı

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza

I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza İçindekiler I. KISIM: Temel Bilgiler ve Muhafaza 1. Sebzeciliğin Önemi... 3 1.1. İnsan Beslenmesindeki Önemi...4 1.1.1. Sebzelerin Besin Değeri... 5 1.1.1.a. Su... 5 1.1.1.b. Protein... 6 1.1.1.c. Karbonhidratlar...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri Gıda Teknolojisinin Tanımı... 6 İşlenmiş Besin Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar... 6 Gıdaların Geometrik Özellikleri...

Detaylı

Bilinen en eski yöntemdir. Bu alanda verim yükseltme çalışmaları sürdürülmektedir.

Bilinen en eski yöntemdir. Bu alanda verim yükseltme çalışmaları sürdürülmektedir. 1) Biyokütle Dönüşüm Teknolojileri Doğrudan yakma (Direct combustion) Piroliz (Pyrolysis) Gazlaştırma (Gasification) Karbonizasyon (Carbonization) Havasız çürütme, Metanasyon (Anaerobic digestion) Fermantasyon

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE KULA...

DÜNDEN BUGÜNE KULA... DÜNDEN BUGÜNE KULA... Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi Ticaret A.Ş. Cumhuriyet in ilk yıllarında yaşanan kalkınma hamlesine kadar uzanan geçmişi ve ticari hayatıyla Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türk ekonomisine

Detaylı

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/2010. Tarih: Sayı: - 28/02/2010 Satış Şekli

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/2010. Tarih: Sayı: - 28/02/2010 Satış Şekli T.C. Sayfa: 1-7 ZEYTİN PRİNA KÜSPESİ YAĞLI TARİŞ 0.04 0.04 0.0400 38,740.00 KG 9,549.60 3 ı: 9,549.60 3 ı 9,549.60 3 9,549.60 3 BiTKİSEL YAĞLAR HAM HMS 3.7 4.50 3.3573 37,840.00 KG 17,039.0 4 HAM HTS 3.03

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ HUBUBAT PİRİNÇ PİRİNÇ T.C. Sayfa: 1-9 PİRİNÇ (MUH.AMB.) GTT.S 3.55 3.55 3.542 1,100.00 KG 3,903.00 1 PİRİNÇ ı: 3,903.00 1 PİRİNÇ ı 3,903.00 1 HUBUBAT 3,903.00 1 HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNU BUĞDAY UNU

Detaylı

BT 10 DALINDAN VE YERDEN TOPLANAN ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN YAĞLARIN KALİTELERİNİN SAPTANMASI

BT 10 DALINDAN VE YERDEN TOPLANAN ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN YAĞLARIN KALİTELERİNİN SAPTANMASI BT 10 DALINDAN VE YERDEN TOPLANAN ZEYTİNLERDEN ELDE EDİLEN YAĞLARIN KALİTELERİNİN SAPTANMASI Edma Perini, Dilek Turan, Mehmet Gönen, Evren Altıok Kimya Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi, İzmir

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT - 31/0/2015 T.C. Sayfa: 1 - FİĞ HMS 500.00 500.00 500.0000 62.8 TON 31,390.00 1 ı: 31,390.00 1 ı 31,390.00 1 BUĞDAY BUGDAY DİĞER DURUM BUĞDAY TOHUMLUK HMS 0.8 0.8 0.800 5,000.00 KG 3,900.00 1 BUGDAY

Detaylı

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ.

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. BİYOGAZ NEDİR? Anaerobik şartlarda, organik atıkların çeşitli mikroorganizmalarca çürütülmesi sonucu

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı