TOTAL KALÇA PROTEZİ SONRASI Yeni kalçanız ile birlikte yaşam

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOTAL KALÇA PROTEZİ SONRASI Yeni kalçanız ile birlikte yaşam"

Transkript

1 TOTAL KALÇA PROTEZİ SONRASI Yeni kalçanız ile birlikte yaşam Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Zakirbaşı Sok. No: Kazlıçeşme - İstanbul info@surppirgic.com

2 ADIM ADIM İYİLEŞME Total kalça protezi ameliyatına karar veren bir insan, ameliyattan sonra rutin günlük aktivitesine yeniden kavuşmayı, ağrı ve sertlik olmaksızın pek çok günlük işini yapabilmeyi amaçlamaktadır. Yeni Kalçanız Günümüzde ortopedide cerrahların elinde son model bir teknoloji ve protezler bulunmaktadır. Bu sayede daha kolay ve ağrısız yürüyebileceksiniz. Sizin de bir takım basit kurallara uymanız ve dikkatli olmanız istenecektir. Ameliyat sonrası ile ilgili düşünceleriniz: Kalça protezi ameliyatından sonra bir miktar sıkıntı çekmeniz doğaldır. Şu soru ve cevaplar sizin düşüncelerinize açıklık getirecektir. Ağrım geçecek mi? Ameliyattan önce yaşadığınız ağrı ve sertlik geçecektir. İlaçlar ve nazik egzersizler ameliyatın yol açtığı ağrıları giderecektir.

3 İkinci adım ise, uygun fizik tedavi egzersizleri ile eski bazı alışkanlıkları terketmek ve yeni bir duruma uyum sağlamaktır. Tabii ki bunları yalnız başına değil, aileniz, arkadaşlarınız ve sağlık ekibiniz ile birlikte sağlamak amaçlanmaktadır. İyileşmenin Adımları Kalça Protezini Anlamak Sementli veya sementsiz protez seçimini cerrahınız sizin ihtiyacınıza göre belirler. Nelere dikkat edeceğiniz ve hangi hareketleri yapmayacağınız anlatılacaktır. Hastanede İyileşme Dönemi İlk dönemde bir fizyoterapist ve meşguliyet terapistinin yardımı ile hastanede çalışacaksınız. Evde yapacaklarınız ve dikkat edeceğiniz hususlar size anlatılacaktır. Evde İyileşme Dönemi İkinci dönemde hastanede öğrendiklerinizi evde devam ettireceksiniz. Aktiviteniz ve bağımsızlığınız arttıkça sevinciniz artacaktır. Yeni kalçam sağlıklı kalça kadar iyi olacak mı? Hemen hemen. Protezinizin sınırlı bir hareket emniyeti olduğunu unutmayınız. Önceki hareket şekillerinizden biraz değişik hareket etmeniz gerekmektedir. Ne zaman eve dönebilirim? Sağlık ekibiniz durumu değerlendirecek ve karar verecektir. Tekrar bağımsızlığımı kazanabilecekmiyim? Aktivitelerinizin hepsini veya çoğunu kazanacaksınız. Tabii ki bu sizin egzersizler inizi düzenli yapmanıza ve iyileşme potansi yelinize de bağlıdır.

4 KALÇA PROTEZİNİ ANLAMAK Kalçanızın anatomisini iyi kavrarsanız, iyileşme döneminde yapmanız gerekenlerin mantığını daha iyi anlarsınız. Kalçanız bir top-yuva şeklinde eklemdir. Uyluk kemiği ile leğen kemiği kıkırdak, bağ ve kaslar ile kaplanarak eklemleşirler, böylece yumuşak hareket sağlanır. Sağlıklı Kalça Sorunlu Kalça Protez Kas Yuva Pürüzlü kemik yüzeyi Baş Baş Düzgün Kıkırdak Aşımış Kıkırdak Sap Düzgün yüzeyler Sağlıklı kalçada, yumuşak kıkırdak uyluk başı ve leğen kemiklerinin uç kısımlarını kaplar. Böylece top, yuvanın içinde rahatça kayar. Eğer çevre kaslar ağırlığınızı taşıyabiliyorsa eklem yumuşak bir şekilde ağrısız harekete izin verir. Sorunlu kalçada kıkırdak yıpranmıştır. Yastık görevi görmez. Sert kemikler birbirine sürtünür. Yüzeyleri zımpara kağıdı gibi olur. Topun yuvaya sürtünmesi ile hareketleriniz ağrılı olur ve kısıtlanır. Metal bir top, uyluk kemiğinin başına geçer. Bütün parçaların yüzeyleri pürüzsüzdür. Böylece iyileştiğinizde hareketleriniz konforlu olur.

5 Suni bir kalça eklemi kullanıldığında, bu sizin normal ekleminizin anatomik yapısını taklit eden bir yapı olacaktır. Protez, düzgün yüzeyleri olan bir top-yuva şeklinde, yürümenizi kolaylaştıran ve en önemlisi ağrıdan sizi kurtaracak yapıdadır. Yeni kalçanız başlangıçta sınırlı bir hareket açısına sahiptir. Kalça ekleminizi yandaki resimde görüldüğü gibi 90 den fazla bükmemek gereklidir. Ayrıca kullanılan tekniğe göre, ameliyatlı kalçanıza ne zaman ne kadar yük vereceğiniz ameliyatınızı yapan cerrah tarafından anlatılacaktır. Doğal kalça 90 den fazla bükülebilir. Böylece kalçanızı ve dizinizi bükerek bacak bacak üstüne atabilirsiniz. Yeni kalçanızı 90 den fazla bükmemelisiniz. Ameliyattan Sonra: Cerrahınız ve fizyoterapistiniz size yapmanız gereken hareketleri anlatacaktır. Kalça ekleminizin bükülebilme sınırı ve gücü fizyoterapist tarafından kontrol edilerek ve oturup, ayağa kalkma zamanlarınız bildirelecektir. Sonra fizyoterapistiniz size hangi egzersizleri yapacağınızı ve kalçanızın hareket açıklığını nasıl artıracağınızı açıklayacaktır.

6 HASTANEDE İYİLEŞME DÖNEMİ: AYAĞA KALKMAK Hastanede 1 hafta kadar kalacaksınız. İlk birkaç gün, kalça ekleminizi bükmeden düzgün tutmanız, bacaklarınızı çaprazlamamanız ve aralarına bir yastık koymanız uygundur. Kan Dolaşımını Artıran Egzersizler Adale güçlerinizi arttıran ve kalça eklemi hareket sınırını arttırmayı amaçlayan nazik egzersizler aynı zamanda dolaşımı da kolaylaştıracaktır. Her saat veya iki saatte bir aşağıdaki egzersizleri iki bacağınıza da uygulamanız gerekecektir. Bu hareketleri yaparken, derin nefes alıp vermeniz ağrıyı azaltır, hem de hareketleri daha kolay yaparsınız. Baldır Adaleleri. Ayak bileğinizi aşağı ve yukarı hareket ettiriniz. Uyluk Kasları. Dizlerinizin arkasını yatağa bastırınız ve 5 saniye böyle tutup gevşetiniz. Uyluk Arkası Kasları. Her iki kalça birleştirilir ve kalça hafifçe yataktan kaldırılır. 5 saniye böyle tutun ve gevşeyin. Kalçalar. Bir havlu yardımı ile kalçanızı 90 ye kadar giderek artarak şekilde bükebilirsiniz. 90 ye kadar

7 Bu dönemde, ameliyatın getirdiği şişlik ve ağrıyı asgaride tutmak ve terapi egzersizlerine başlamak gerekecektir. Akciğerlerinizde su birikimi olmaması için yatağınızda uzun süreli yatmamalı oturur duruma gelmelisiniz. Ayağa Kalkmak İlk ayağa kalkışınızda fizyoterapistiniz size yardım edecektir. Kendinizi yorgun ve sıkıntılı hissetmeniz doğaldır. Daha sonraki kalkışlarınız daha kolay ve sıkıntısız olacaktır. İyileşmede sizin rolünüz: Fizyoterapistiniz ve diğer sağlık ekibiniz sizi destekleyici bir rol oynar. Fakat biliniz ki iyileşmeniz büyük ölçüde size bağlıdır. Sınırlamalar Yeni kalçanızın uzun ömürlü olması biraz da sizin göstereceğiniz ihtimama bağlıdır. İlk başlarda size şu sınırlamalar getirilecektir. Kalçanızı 90 den fazla bükmeyiniz. Bacaklarınızı çaprazlamayınız. Ameliyatlı bacağınızı içe çevirmeyiniz. (güvercin ayağı gibi).

8 HASTANEDE İYİLEŞME DÖNEMİ: AYAĞA KALKMAK Hastanede kalmanızın amacı, size nasıl yataktan kalkacağınızı, oturacağınızı ve yürüyeceğinizi öğretmek ve bu aktiviteleri tek başınıza yapabilir hale gelmenizi sağlamaktır. Adale güçlendirici egzersizler Basit bazı egzersizler sizin daha süratle iyileşmenize ve bağımsız hale gelmenize yardım edecektir. Her egzersiz 10 ar defa ve günde 2 kez yapılmalıdır. Diz kaldırma Ameliyatlı bacağınızı ğöğsünüze doğru çekin (90 den fazla değil). Ayağınız yerden 20 cm kesilsin ve tekrar yere basın. Bacağı yana açma Yavaşça bacağınızı yana açınız. 3-5 saniye bu pozisyonu konuyunuz ve hafifçe bacağınızı eski yerine getiriniz. Bacağı geriye atmak Bacağınızı geriye doğru sallayınız. Bu sırada bir elinizi belinize koyunuz. Sonra tekrar eski pozisyona dönünüz. Ayağa kalkma Ameliyatlı kalçanızın olduğu taraftan yatağı terketmeye hazırlanınız. Fizyoterapistinz bunu size öğretecektir. Oturma Kollu, yüksek arkalıklı ve düzgün bir sandalyeye oturmaya hazılanın. Sandalyeye tutunana kadar yavaşça hareket edin. Yürüme İlk yürüyüşlerinizin walker (yürüteç) ile olmasını tercih edin. Kalçanızı korumak için bacağınızın dönme hareketlerinden kaçının.

9 Fizyoterapistiniz size gücünüzü ve dayanıklılığınızı artıracak egzersizler verecek. İyileşmenizi hızlandırmak için, sınırlamalara uyun ve egzersizlerinizi düzenli yapın. Kalçalarınızın üzerinde dönerken, dirseklerinizi kullanın. Vücudunuzu düzgün tutun ve ameliyatlı bacağınızı önce indirin. Dönme hareketlerinden kaçının. Yatağın kenarına oturunuz. Ameliyatlı bacağınız önde iken ayağa kalkın. Koltuğun kenarlarını tutun. Ameliyatlı bacağınızı önde ve düz tutun. Yavaş yavaş kendinizi bırakın. Oturun ve arkaya yaslanın. Bu yöntemi tersine yaparsanız ayağa kalkarsınız. Tuvalete de aynı şekilde oturunuz. Walker i (yürüteç) kaldırın ve ileri atın. Bacağınızın yere bastığından emin olduktan sonra adım atabilirsiniz. Eğer koltuk değneği kullanıyorsanız; ağırlığınızı koltuk altına değil avuçlarınıza veriniz. Küçük adımlar atınız, kalçanıza ne kadar yük vereceğiniz konusunda size bilgi verilecektir.

10 GÜNLÜK AKTİVİTELER Meşguliyet tedavisi: Günlük aktivitelerinizi nasıl değiştireceğiniz size anlatılacaktır. Özellikle emniyetli bükme sınırlarına uymanız çok önemlidir. Banyo Kalçanızı fazla bükmemek için uzun kollu bir sünger ve bir banyo taburesi kullanın. Giyinme Özellikle çorap ve ayakkabınızı kalçanızı fazla bükmeden giymelisiniz. Ev işleri ve yemek yapmak Yerlerdeki maddeleri yakalamak için uzun kollu bir alet kullanın. Gerekli nesnelerin elinizde rahat ulaşılabilecek yükseklikte olmasına dikkat ediniz. Arabaya binmek Yolcu olarak binmek için, koltuğun iyice geriye çekildiğinden emin olunuz. Koltuğa doğru alçalın ve oturduğunuzda geriye yaslanarak vücudunuzu çevirin, ameliyatlı bacağınızı her zaman önde ve düz tutunuz.

11 EVE DÖNÜŞ Hastaneyi, tıbbi durumunuz sabitleşince ve yürüyebilir hale gelince terk edebilirsiniz. Evde de iyi ve kötü günleriniz olması normaldir. Bu moral durumunuz ile yakından ilgilidir. Egzersizlerinize düzenli bir şekilde devam ederseniz iyi günlerin sayısı artar ve genel durumunuz süratle iyiye gider. Taburcu planlaması Sağlık ekibiniz size evde gerekebilecek cihazları gösterir. Ev terapi programı ve birkaç hafta içinde doktorunuz ile bir randevu planlanır. Ailenizin rolü İyileşme döneminde ailenizin desteği çok önemlidir. Hastanede öğrendiklerinizi hatırınızda tutarak ve yardımcı cihazlarınızı kullanarak aile fertlerinin de yardımı ile einizde dolaşabilir ve uygun bir yaşam tarzı geliştirebilirsiniz. Ailenizden, sizi yapabileceğiniz şeyler için cesaretlendirmelerini isteyiniz. Yaptıklarınızın başarılı olduğu ev halkı tarafından size hissettirilse, sizde daha gayretli hale geleceksiniz. Şu durumlarda doktorunuzu mutlaka arayınız Aşırı ağrı İnfeksiyon bulguları, şişlik, yara yerinden akıntı Yüksek ateş

12 EVDEKİ 1. AY Evinizdeki ilk birkaç haftada, hastanede öğrendiklerinizi evde uygulamaya adapte olacaksınız. Fizyoterapistiniz size ilave egzersizler yaptırabilir. Evdeki Eşyalara Uyum Evinizdeki eşyalar hastanedekilerden farklı olabilir, ancak öğrendiklerinizi aynen uygulamaya devam edeceksiniz. Örneğin, yatağınız biraz alçak olursa da hastanede kalktığınız gibi kalkacaksınız. Bükebilebilirliliği artırma Ayağa Kalkmak: Daha fazla yürüyerek yürüme mesafenizi giderek arttırın. Kendi suyunuzu kendiniz doldurun, toz almak gibi basit işlere başlayın. Kalça: Bir battaniyeyi katlayıp, kalçanızın altına koyun ve 5 dakika bu durumda durun. Günde 4 kez bu egzersizi yapın. Kalçanızın gerildiğini hissedeceksiniz. Uyluk: Rahat bir sandalyeye oturun. Dizinizi bükün ve 10 saniye tutun. 10 ar kezden günde 4 defa bu egzersizi yapınız.

13 Aileniz ve arkadaşlarınız, evinizin sizin için daha kullanışlı olması konusunda yardımcı olmalıdır. Bu sayede kendinize zarar vermeden günlük işlerinizi ve egzersizlerinizi yapabilirsiniz. Fizyoterapistiniz sizin sorunlarınıza cevap verecektir. Evde Güvenlik Evinizdeki tehlikeleri azaltmak iyileşmenizi hızlandırır. Oturma ve yatak odalarınız yeniden düzenlenmelidir. Mutfak ve banyoda yerlerin ıslak ve kaygan olmamasına dikkat edilmelidir. Sandalyenize bir yastık ilave ediniz. Eşyaları tepsi ile taşıyın. Merdiven trabzanlarına bir halka takınız. Halıları kaldırınız. Elektrik kordonlarını uzaklaştırınız. Evcil hayvanları veya küçük objeleri dikkate alınız. Kolay ulaşabilecek yerlere koyunuz. Hareket etmeden önce düşünün. Eve dönünce, eski alışkanlıklarınızla hareket etmeniz doğaldır. Aşırı bükme ve ani hareketlerden kaçınmak için, her hareketten önce bir protez olduğunu hatırlayınız.

14 EVDEKİ 2.6 AY İyileşmenizin ileri döneminde egzersizler ile gücünüzü vedayanıklığınızı arttırabilirsiniz. Yürüme mesafeniz giderek uzar. Araba sürebilir, cihazlara daha az bağımlı kalır ve giderek yüzme gibi ileri aktivitelere başlayabilirsiniz. Yürüme programı Yürüme egzersizlerinizi günlük programlarınızın bir parçası haline getiriniz. 10 dakika üç kez. 10 dakikadan iki kez ve sonunda 30 dakikadan bir kez yürümeye başlayınız. Adımlarınızın normale dönmesi Önce ayna karşısında kendinizi yürürken seyredin. Eşit adımlarla yürüyor musunuz? Ağırlığı her iki ayağa eşit dağıtıyor musunuz? Daha fazla bağımlılık Bağımsızlığın anahtarı, egzersiz programına harfiyen uymaktır. Hedeflerinizi belirleyin ve her geçen gün giderek arttırın. Küçük mesafeli yürüyüşler giderek uzayacaktır.

15 Ameliyat nedeniyle oluşan ağrılar giderek kaybolur. Çabalarınızın sonucu olarak aktivitelerinizin arttığını göreceksiniz. Doktorunuz sizin ilerlemenizi muayeneler ile izleyecektir. İlerideki sorunlar için Doktorunuz ve fizik tedavicinizin telefonlarını not edin. Ayrıca dikkat etmeniz gereken ve yapmamanız gereken durumları, bir liste halinde yazınız.

16 SİZ ve YARDIMCILARINIZ Suni kalçanız eski kalçanızdan dolayı hissettiğiniz ağrı ve sertliği azaltacaktır. Ama tedaviniz burada bitmez. Protezinize iyi bakmanız sizin kendi ayaklarınız üzerinde durmanızı sağlayacaktır. Basit bazı noktalara dikkat ederek ailenizin yardımı ile tam olarak iyileşecek ve günlük işlerinize geri döneceksiniz. Yeryüzünde milyonlarca yetişkin ve çocuk değişik grup Romatizmal hastalıklara maruz kalmaktadır. Hastalanan bu insanlar tıbbi yardıma ulaşabilirseler bile, sağlık çalışanları olarak bizlerin onlara artrit ve romatizma gibi hastalıklar, tedavileri ve sonuçları hakkında her zaman yeteri kadar bilgi vermek için zamanımız olmamaktadır. Bu tür hastaların yakınları, arkadaşları ve meslektaşları da bu konuyla ilgili olarak bilgilenmek ihtiyacı duymaktadırlar. Bu broşür bu tür bir hastalık nedeni ile kalça eklemi özürlü hale gelmiş ve bunun tedavisi amacı ile Total Kalça Protezi uygulanmış olan hastalara, dikkat edecekleri hususları ve merak ettikleri noktaları açıklamak ve faydalı olabilmek amacıyla düzenlenmiştir. Bu broşüre en az gereksinim duymak ve sağlıklı eklemlerin korunması dileklerimizle. Yardımlarından dolayı Prof. Dr. ÖNDER YAZICIOĞLU ve Prof. Dr. YENER TEMELLİ ne teşekkür ederiz.

KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI

KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI Fizyoterapist ALİ SERKAN ÜNSAL KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI Hazırlanan bu kitapçığın amacı kalça ekleminde aşınma yada kırık nedeni ile kalça

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça Ameliyatı Sonrası Günlük Yaşam Aktiviteleri Ameliyat sonrası başarılı bir sonuç için hayat stilinizde değişiklikler yapmalısınız. İyileşme tamamlanana kadar refakatçiye veya bir yardımcıya ihtiyacınız

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU

TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU KODU: HB.FR.02 YAYIN TA: 30.11.2018 REVĠZYON TA:- REVĠZYON NO:00 SAYFA NO:01 Total Kalça Ameliyatı Sonrası Günlük YaĢam Aktiviteleri Ameliyat

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR CERRAHİ ÖNCESİ Anestezi hazırlığınız tamamlandıktan sonra ameliyat sonrası kullanacağınız boyunluğunuzu (Philedelphia tipi) doktorunuza veya fizyoterapistinize

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS NEDİR? Omurga, omur adı

Detaylı

Egzersizlere başlamadan önce lütfen dikkatlice okuyunuz!

Egzersizlere başlamadan önce lütfen dikkatlice okuyunuz! 1 / 10 Egzersizlere başlamadan önce lütfen dikkatlice okuyunuz! 1. Egzersizlere mutlaka bir hekim veya egzersiz uzmanından görüş aldıktan sonra başlayınız. 2. Tedaviniz boyunca size önerilen egzersizler

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Günlük Aktiviteler

Diz Protezi Sonrası Günlük Aktiviteler Diz Protezi Sonrası Günlük Aktiviteler Eğer diz protezi replasmanı için aday iseniz, ameliyat sonrası ağrısız bir yaşam beklentisi içerisine girebilirsiniz. Bu beklenti gayet normal fakat değişim bir gecede

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana Yazar Ad 111 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAŞI Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek

Detaylı

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU Sevgili Öğrenciler, Bir sınava hazırlık sürecinde bilmemiz ve uygulamamız gereken ayrıntıların yer aldığı bu kitapçığın bizler için yol gösterici olacağına inanıyoruz. Okulda

Detaylı

Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu

Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Hasta bilgilendirme broşürü BEL EGZERSİZİ Omurga Hastalıklarında Tedavinin Bel Kemiği www.spineturk.org 1 EGZERSİZİN

Detaylı

Adviezen na een totale heupvervanging

Adviezen na een totale heupvervanging Adviezen na een totale heupvervanging (Turks) Kalça eklemi değişiminden sonraki tavsiyeler İçindekiler Giriş 1 Yatma sırasında 1 Genel tavsiyeler 1 Temel beceriler 2 Günlük aktiviteler 3 Diğer aktiviteler

Detaylı

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır.

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır. Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi, lider olmalı ve bu kişi hareket komutlarını vermelidir. Bu kişi ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

BEL AĞRILI HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

BEL AĞRILI HASTA DEĞERLENDİRME FORMU Dosya No: Adı Soyadı: Hastalık/Tanı Süresi: Yaş: Radikuler yayılım: BMI: Cinsiyet: Telefon: Ağrı şiddeti: yok hafif orta şiddetli çok şiddetli VAS Ağrı Skoru (son iki gün) (0) (100) Giriş /Çıkış Ağrı yok

Detaylı

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

Doğru duruş nasıl olmalıdır? Doğru nasıl olmalıdır? Ayakta Baş önde, çene aşağıda Omuzlar aynı seviyede ve rahat konumda Duruş dik Karın çekili (kalça öne eğik olmayacak) Her iki ayakta eşit yük (yüksek veya dolgu topuk giyilmemeli)

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı

Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı ANKILOZAN SPONDILITIN TANIMI Ankilozan spondilit (AS), öncelikle omurgayı tutan, ağrılı, sekil bozukluğu ve aktivite kısıtlanması ile sakatlığa neden olan iltihaplı romatizmal

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR Bel ağrısı, mevcut verilere göre dünya nüfusunun %60-80 inin hayatlarının herhangi bir döneminde yaşadıkları çok sık rastlanan ve maliyeti giderek

Detaylı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı EKLEM HASTALIKLARI Ellerimiz, kollarımız, boynumuz, ayaklarımız gibi yürümemizi, hareket etmemizi ya da bir cismi tutmamızı sağlayan tüm fonksiyonlarımız eklemlerimiz sayesinde görevlerini yerine getirmektedir.

Detaylı

VERTİGOLU HASTANIN EGZERSİZ REHBERİ

VERTİGOLU HASTANIN EGZERSİZ REHBERİ İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Çapa, İstanbul, 2014 VERTİGOLU HASTANIN EGZERSİZ REHBERİ Prof. Dr. Cihan AKSOY Prof. Dr. Ayşe KARAN Doç. Dr. Demirhan

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK FAZLARI Kardiyak rehabilitasyon hastalar ve tıbbi ihtiyaçları için özel olarak dizayn edilmiş bir programdır. Egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, eğitim

Detaylı

Yaþlanma ile birlikte ortaya çýkan iþitsel ve görsel

Yaþlanma ile birlikte ortaya çýkan iþitsel ve görsel 1 9 Prof. Dr. Yeþim GÖKÇE-KUTSAL Yaþlanma ile birlikte ortaya çýkan iþitsel ve görsel algýlamadaki azalma, koordinasyon ve dengedeki bozukluklar ve kuvvet azalmasý; yaþlýlarýn çevresel tehlikelerle karþý

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

PARKİNSON HASTASI KİŞİLER İÇİN EGZERSİZ KILAVUZU

PARKİNSON HASTASI KİŞİLER İÇİN EGZERSİZ KILAVUZU PARKİNSON HASTASI KİŞİLER İÇİN EGZERSİZ KILAVUZU Parkinson Hastalığına sahip olmak aktif yaşantıyı bırakıp gün boyu oturmak anlamına gelmez. Hatta bu durumun tersi daha doğrudur. Aktif bir yaşam biçimine

Detaylı

YAŞLILAR İÇİN EGZERSİZ

YAŞLILAR İÇİN EGZERSİZ YAŞLILAR İÇİN EGZERSİZ Doç. Dr. Oya Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Her yaştaki birey için düzenli olarak egzersiz yapma

Detaylı

YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ EGZERSİZ ve SAĞLIKLI YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ AZİM Yüksek kalori ile başlanılan diyet programlarında ilk dönemde kilo

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz.

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz. Kasları çalıştırmak ve sırt bölgesindeki ağrıları engellemek için Walkmaxx Yürüyüş ve Fitness Ayakkabıları Günümüzün büyük kısmında ayakkabı kullanırız. Peki, kullandığımız ayakkabıların kaslarımızı güçlendirmesi,

Detaylı

NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM?

NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM? 1 BU BROŞÜRDE HAREKETLİLİK DURUMUNUZ NE OLURSA OLSUN ZORLANMADAN YAPABİLECEĞİNİZ, ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞAN, UYGULAMASI KOLAY VE ETKİLİ BİR KUVVET EGZERSİZİ PROGRAMI YER ALMAKTADIR. NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM?

Detaylı

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 Herhangi bir egzersiz yada kondisyon programına başlamadan önce tam bir sağlık muayenesine ihtiyaç duyup duymadığınızı görmek için kişisel doktorunuza

Detaylı

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde Artroskopi nedir? Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde çeşitli tedavileri uyguladıkları bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi sözcüğü latince arthro (eklem)

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti

Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti Herkes için Kaliteli, Koruyucu, Eşit Sağlık Hizmeti EVDE BAKIM ve DESTEK HİZMETLERİ v Evde Doktor Muayene Hizmeti: Hekim ve hemşire tarafından hastanın evinde muayenesi, reçetesinin düzenlenmesi,tıbbı

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması)

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) Maksimum Koruma Fazı POSTOPERATİF 1-2. HAFTALAR: Amaç: 1. Ağrıyı azaltmak. 2.Hareket açıklığını artırmak (0º-90º).

Detaylı

Kilo Kontrolünde Fiziksel Ak1vitenin Önemi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü

Kilo Kontrolünde Fiziksel Ak1vitenin Önemi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Kilo Kontrolünde Fiziksel Ak1vitenin Önemi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Hareketsiz yaşamın en önemli sebebi Teknoloji ve motorlu taşıt kullanımının

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 1. Aleti monte etmeden ve kullanmadan önce bu el kitabının iyice okunması

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

TOTAL DİZ PROTEZİ UYGULANAN HASTALAR İÇİN EGZERSİZ VE HAREKET KİTAPCIĞI

TOTAL DİZ PROTEZİ UYGULANAN HASTALAR İÇİN EGZERSİZ VE HAREKET KİTAPCIĞI TOTAL DİZ PROTEZİ UYGULANAN HASTALAR İÇİN EGZERSİZ VE HAREKET KİTAPCIĞI İçindekiler Sürekli Pasif Hareket makinesı Ameliyat Sonrası Egzersizler Fizyoterapi Egzersiz Programı Hareket İçin Öğrenilecekler

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Breeze Kullanım ve Montaj Kılavuzu Yeni çalıșma trendlerinin akıllı koltuğu Breeze, çalıșma hayatında değișken kullanıcı ihtiyaçlarına yenilikçi formu ve teknolojisi ile akılcı çözümler sunar. Breeze,

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri

hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanınızda... Viskoelastik Medikal Destek Sistemleri İşbir Yatak, yaptığı AR-GE çalışmaları sonrasında sektörde bir devrim niteliğinde olan viskoelastik malzemeyi üretti.

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma SALI: 18.07.2017 Antr. 12 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet - Her 30 sn. çalışmaların

Detaylı

TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK)

TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK) TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK) 5 Teknik Alan Bu buluş, masa başında çalışan ve evlerinde bilgisayar başında yanlış pozisyonda oturan kullanıcıların uyarılması ve buna bağlı

Detaylı

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR AD. Diyarbakır 30.10.2013 1 YARDIMCI CİHAZLAR Mobilitenin sağlanması rehabilitasyonun en önemli hedeflerinden

Detaylı

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Uneo Kullanım ve Montaj Kılavuzu Sağlıklı oturma alıșkanlığı kazanın Sempatik görüntüsü ve hafifliğinin yanı sıra Uneo, zengin renk ve kumaș yelpazesi ile her ofise yakıșır. İskeleti tek parça halinde

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Kendi başına oturabilir ve bir yürüme yardımcısı ile kısa mesafe yürüyebilir (örneğin bir

Kendi başına oturabilir ve bir yürüme yardımcısı ile kısa mesafe yürüyebilir (örneğin bir 2 ila 4 yaş arası çocuklar Lütfen aşağıdakileri okuyun ve çocuğunuzun hareket kabiliyetlerini en iyi temsil eden açıklamanın yanındaki kutuyu Çoğu pozisyonda baş ve gövde duruşunu kontrol etmekte zorlanır

Detaylı

Egzersiz İstasyonu ile Fit olun

Egzersiz İstasyonu ile Fit olun ISRARLA ORJİNAL Egzersiz İstasyonu ile Fit olun Ü R Ü N İ N İ S T E Y www.thera-band.com.tr Günlük çalışmalarınızda yol gösterecek profesyonel rehber İçerik Giriş...2 Egzersiz İstasyonu...3 Materyal ve

Detaylı

KOLOREKTAL CERRAHİ EĞİTİM REHBERİ

KOLOREKTAL CERRAHİ EĞİTİM REHBERİ KOLOREKTAL CERRAHİ EĞİTİM REHBERİ ERAS Türkiye Derneği - 2017 Önemli Not Bu kitapçık ve içindeki bilgiler sizin eğitiminiz için düzenlenmiştir. Doktorunuzun ya da sizinle ilgilenen sağlık çalışanının talimat

Detaylı

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ MAK4091 Ergonomi 1 Büro Đşi Büroda genellikle oturarak çalışılır. Bilindiği gibi vücut ağırlığının % 50 70 ini bağ ve destek dokular ve kaslar oluşturur. Bunların

Detaylı

Anjiyografi Bilgilendirme Formu

Anjiyografi Bilgilendirme Formu Anjiyografi Bilgilendirme Formu BR.HLİ.082 Koroner anjiyografi nedir? Koroner anjiyografi, özel bir kamera ile kalbinizin atar damarlarının röntgen film çekimi ile incelenmesidir. İşleminiz kateter laboratuvarında

Detaylı

Stabilite eğitimi ile formda kalın

Stabilite eğitimi ile formda kalın ISRARLA ORJİNAL Ü R Ü N Stabilite eğitimi ile formda kalın İ N İ S T E Y Günlük çalışmalarınızdaki profesyonel rehberiniz www.thera-band.com.tr İçerik Giriş...2 Stabilite Pedi...3 Materyaller ve özellikleri...3

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Me Too Kullanım ve Montaj Kılavuzu Her açıdan mükemmel Me Too, bedeni mükemmel șekilde tamamlar ve çalıșma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan

Detaylı

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ BİRİNCİL KEMİK KANSERİ KONDROSARKOM (KS) PROF. DR. LEVENT ERALP Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İÇİNDEKİLER Kondrosarkom Nedir? KS dan kimler etkilenir? Bulgular nelerdir? KS tipleri nelerdir? Risk faktörleri

Detaylı

HEMOFİLİ REHABİLİTASYONU

HEMOFİLİ REHABİLİTASYONU HEMOFİLİ REHABİLİTASYONU Dr. Kazım ÇAPACI Dr. Simin HEPGÜLER Hemofili tedavisinde 1970 lerden beri ekip çalışması anlayışı ağırlık kazanmıştır. Bu ekip hematolog, fiziatrist, fizyoterapist, ortopedist,

Detaylı

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ Zelha Türk*, Serpil Türker **, Pelin Gökoğlu***,Eda Ulutaş**** *Fulya Acıbadem Hastanesi Sorumlu Hemşire, **Fulya Acıbadem Hastanesi

Detaylı

Beynimizi Zinde Tutmak. Dr. Emre Esen Bilecik Devlet Hastanesi 11.03.2015

Beynimizi Zinde Tutmak. Dr. Emre Esen Bilecik Devlet Hastanesi 11.03.2015 Beynimizi Zinde Tutmak Dr. Emre Esen Bilecik Devlet Hastanesi 11.03.2015 Beyin Farkındalığı Haftası Beynin fonksiyonları, Beyin sağlığı, Beyin araştırmalarının yararları hakkında; Toplumda farkındalık

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA EGZERSİZ ÖNERİLERİ (1)

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA EGZERSİZ ÖNERİLERİ (1) OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA EGZERSİZ ÖNERİLERİ (1) Gerinmenin egzersizden sonra yapılan birşey olduğu düşünülse de, obezite sorunu bulunan bir kişi için gerinme, vücudun her parçasını hareket ettiren

Detaylı

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ 1- SHAVASANA CESET DURUŞU : Sırt üstü yere uzanın. Kollarınızı ve bacaklarınızı yana doğru açın ve avuç içlerinizi gökyüzüne çevirin. Tüm bedeni gevşetin ve

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

TOTAL KALÇA PROTEZİ OLACAK HASTA KILAVUZU

TOTAL KALÇA PROTEZİ OLACAK HASTA KILAVUZU TOTAL KALÇA PROTEZİ OLACAK HASTA KILAVUZU GİRİŞ Ağrılı ve sertleşmiş bir kalça günlük basit hareketlerinizi bile etkileyebilir. Yıllar geçtikçe istirahat halinde gelen ağrılar uyku düzeninizi dolayısıyla

Detaylı

KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401. Dikkat!

KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401. Dikkat! KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401 Dikkat! I.Tedbirler 1. Ürünü kullanmadan önce lütfen bu kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyun ve ileride referans olması için saklayın. Kılavuzda verilen talimatlara

Detaylı

BEBEK YÜRÜTECİ İskelet 1adet

BEBEK YÜRÜTECİ İskelet 1adet YÜRÜTEÇ PARÇALARI (Ürünü koliden çıkardıktan sonra lütfen tüm parçaların tam olduğundan emin olunuz.) BEBEK YÜRÜTECİ İskelet 1adet Oturma pedi 1 adet Sağ ve sol kanat 1'er adet ÜRÜN NO : S509 Pil 2 adet

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

Diyabet ve Ayaklarımız Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Eğitim Hemşiresi Serpil Esmen

Diyabet ve Ayaklarımız Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Eğitim Hemşiresi Serpil Esmen Diyabet ve Ayaklarımız Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Eğitim Hemşiresi Serpil Esmen Diyabet Hastalığı Ayaklara Zarar Verir mi? Şeker Hastalığı sonucu sinirlerin harabiyetine bağlı olarak ayaklarda

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

Anket I. Sarkopenide Yaşam Kalitesi Son zamanlarda aşağıdakilerde bir azalma hissediyor musunuz? Kaslarınızda ağrı var mı?

Anket I. Sarkopenide Yaşam Kalitesi Son zamanlarda aşağıdakilerde bir azalma hissediyor musunuz? Kaslarınızda ağrı var mı? Anket I Süre ±10 dak Sarkopenide Yaşam Kalitesi Bu anket, yaşlanmayla oluşan kas güçsüzlüğü olan sarkopeni ile ilgili sorular içermektedir. Sarkopeni günlük yaşamınızı etkileyebilir. Bu anket, kaslarınızın

Detaylı