Rehberlik Veli Bülteni

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Rehberlik Veli Bülteni"

Transkript

1 BU AY Özel PEV Okulları Sayı 2 EVLERİMİZİN GİZLİ SİLAHI HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ SAĞLIKLI İLETİŞİM MART 2013

2 Evlerimizin Gizli Silahı Günümüzde küçük yaştaki çocukların büyük bir kısmı için televizyon özellikle de televizyonda çizgi film izlemek onların vazgeçilmezlerinden. Araştırmalara göre, sekiz yaşın altındaki çocuklar televizyonun etkisiyle gerçekle kurguyu birbirinden ayıramıyorlar. Her gün televizyon karşısında kendilerince gerçek şiddet i, gerçek cinselliği seyredip öğreniyorlar ve bu yaşantılarını geleceğe taşıyorlar. Özellikle tüketim toplumu bireyi olmalarını pekiştiriyor ve çocuklarımızın cinsiyet rol tanımlarını, karşı cinsle olan ilişkilerini bire bir etkiliyor. Çocuklarımız sürekli değişen modayı, yeni çıkan ürünleri televizyon reklamlarından öğreniyorlar ve tıpkı o reklamlardaki hayatlar gibi hayatlar yaşayabileceklerini içselleştiriyorlar. Yetişkin bir birey olduklarında ise televizyonun onlara sunduğu kadın ve erkek modellerine odaklanıp kişinin değerlerine veya kişilik özelliklerine dikkat etmiyorlar. Televizyonun en sinsi tehlikelerinden biri de çocuklarımızın kimliklerinin bağımsız ve özgün biçimde oluşmasına etkisidir, böylece çocuk kendi kişisel değerleri, yetenekleri ve ilgileriyle değil tamamen televizyonda izlediği programlardan etkilenerek gelecekte ne olacağına karar verecektir. Çocuklar televizyon aracılığıyla belirli bir biçimde çocukluklarından yoksun bırakılmakta ve yetişkinlerin yaşam tarzına uyarak televizyona esir olmaktadırlar. Televizyon çağından önce, anaokullarındaki çocukların yapmış olduğu resimler daha çocuksu ve barışçıl iken, günümüzde robotlar, silahlar, canavarlarla dolu şiddet içeriklidir. Kuşkusuz, bu etkiler televizyonun tamamen kötü olduğu, kökünün kazınması gerektiği anlamına gelmiyor. Buradaki sorun, televizyonun ölçüsüz izlenmesidir. Çözüm de doğru bir ölçü belirleyip hayata geçirebilmektir. Ölçüsüzce tükettiğimiz ve acımasızca tükendiğimiz televizyon karşısında, hiç olmazsa çocuklarımız adına, neler yapabiliriz? Öncelikle televizyon konusunda çocuğu doğrudan karşınıza almayın. Televizyonun çocuğun dünyasında çok cezbedici bir eğlence olduğu gerçeğini görün ve kabul edin. Özellikle yasaklamanız bu cazibeyi daha da arttıracaktır, unutmayın. Kendinize bir bakın. Televizyon sizin dünyanızda nerede? Büyük ihtimalle televizyon evinizin en çok kullanılan odasındadır. Eğer bu tahmin doğruysa, televizyonunuz yine büyük bir ihtimalle odanın en merkezî yerinde olmalı! Sizin için bu kadar önemli ve merkezî bir konumda olan televizyonu çocuğunuzun bir kenara atmasını beklemek çok da gerçekçi olmasa gerek. Unutmayın ki, çocuğunuz sizin televizyona atfettiğiniz önemi de algılar. Televizyon vazgeçilmezdir! O halde televizyonu, hayatınızın kenarına bir yere çekmeye ne dersiniz?

3 Çocuğunuzun yatak odasına televizyon koymayın, koymuşsanız da alın. Böylesi özel seyretme alanları televizyon ya da video oyunu oynama ve seyretme ihtimalini iki kat arttırır. Ortak seyredilebilecek ama merkezî olmayan bir mekânda tutun. Çocuklara ödül ya da ayrıcalık olarak televizyon seyretmeyi vaat etmeyin. Daha ilginç ödüller bulabilirsiniz. En iyi ödül, ona yakınlık göstermeniz ya da onunla birlikte geçirebileceğiniz bir meşguliyet önermenizdir. Çocuklarınıza televizyon seyretme zamanı kazandıracak fırsatlar da tanıyabilirsiniz. Kendilerinin bir seçimde bulunmalarını sağlayarak, ödevini erken ve doğru bitirmesi halinde artan vaktini televizyona ayırabileceğini söyleyebilirsiniz. Böylece kendisine bir seçim imkânı sağlamış; yasaklamayı hissettirmemiş olursunuz. Televizyon seyretmekten vazgeçtiği zaman ya da televizyon seyretmek yerine daha yapıcı bir işe yöneldiği zaman, onlara iltifatta bulunun. Çocuğunuzu televizyondan uzaklaştırmanın yolu, her zaman yapıla geldiği gibi televizyon seyrederken otoriter uyarılarda bulunmak değil, televizyon seyretmediği zamanlar iltifatlarda bulunarak ödüllendirmektir. Televizyonu kapatıp ödevine başlaman beni çok mutlu etti! gibi bir cümle, Ödevini yapmadığın halde niye televizyon seyrediyorsun! gibi cümlelerden daha yapıcı ve etkileyicidir. 7 8 Daha iyi bir rol modeli olun. Anne baba olarak televizyon seyretmek yerine, okumak, bir hobi ile uğraşmak veya kendi aranızda sohbet etmek gibi aktiviteler yapın. Çocuğunuzla birlikte televizyon seyredin. Bu sayede neyi seyredeceklerine karar verirsiniz. Ayrıca, reklamlar gibi çocuğu tüketime yöneltici yayınların içeriğini de beraberce tartışabilirsiniz. Onların şiddet ya da cinsellik gibi yayınların etkilerine doğrudan maruz kalmasını beklemek yerine, önceden hareket ederek, mesela bir tabancayla vurulmanın ne demek olduğunu, vurulan insanın ailesinin neler hissedebileceğini anlatabilirsiniz. Onları ölçülü olarak olan bitenle yüzleştirebilir ve böylece bir tür bağışıklık sağlayabilirsiniz. 9 Belgesel programlarını ya da aile olarak birlikte karar verdiğiniz filmleri ( dvd, cd) tercih edin. Televizyonların prime-time dedikleri saatler eğlenceye ayrılmıştır. Kendinize ve çocuğunuza prime-time ın dışında özel seyir saatleri oluşturun, böylece hem daha kaliteli programlar seyretmiş olursunuz hem de daha az reklam iletisine maruz kalırsınız.

4 Çocuklarınızı komşu çocukları ile okul arkadaşları ya da arkadaşlarınızın çocukları ile sık sık bir araya getirin. Komşuluğun yozlaştığı, dostluğun köreldiği bir zamanda onlara komşuluk, dostluk ve arkadaşlık adına güzel şeyler yapabileceklerini hissettirin. Onlara televizyon dışında gözle görülür, elle tutulur başka eğlence türlerinin de olduğunu hatırlatın. Televizyonu bir çocuk bakıcısı gibi kullanmayın. Yapabileceğiniz en kötü şey budur. Ayak altından uzak olsun, sesi çıkmasın, ağlamasın diye çocuğunuzu televizyonun karşısına koymayın. Çocuğunuzun televizyon seyretme davranışının da sorumlusu sizsiniz. Bununla birlikte, zaman zaman bazı rutin meşguliyetlerinizi çocuğun televizyon seyretme saatlerine denk getirebilirsiniz. Hepinize televizyonsuz, güzel zamanlar geçirebileceğiniz günler dileriz. HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ Rehber öğretmenimiz Sinem Kalaycı, aynı zamanda velimiz olan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Ruh Sağlığı Ve Hastalıklarında görevini sürdüren Prof. Dr. Figen Ateşci ile bir röportaj gerçekleştirdi. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği konusunda merak edilen sorulara cevap aradı. 1. Hiperaktivite ve dikkat eksikliğini kaynaklarda DEHB adıyla geçiyor. Bizim cevabını merak ettiğimiz en önemli konulardan biri, ikisinin aynı şey olup olmadığı? Evet ikisi de aynı durumu tanımlamaktadır. Tıp literatüründe ve kaynaklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu DEHB olarak kısaltılmış şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çocukluk döneminin en önemli psikiyatrik sorunlarından biri olup, tüm aileyi ve toplumu ilgilendiren boyutlara ulaşmaktadır.. İlk tanı genellikle ilkokul yıllarında koyulmaktadır. Günümüzde, okul yaşındaki nüfusun yaklaşık %3 ila %7'sini etkilemekte, erkek çocuklarda kız çocuklara kıyasla 3-4 kat daha fazla görülmektedir. DEHB ergenlik ve erişkinlik döneminde de devam edebilmektedir.

5 2.Hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin belirtileri nelerdir? Belirtiler yaşa göre değişiyor mu? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu çocukta aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve dürtüsellik dediğimiz İsteklerini erteleyememe belirtileriyle ortaya çıkar. Bu belirtilerin hepsi bir arada olabildiği gibi sadece dikkat sorunu ya da sadece hareketlilik ve dürtüsellik sorunu olan çocuklarda vardır. Genel olarak belirtiler dikkatsizlik ve hiperaktivite-dürtüsellik olmak üzere iki grupta toplanır. Dikkat sorunlarını şöyle sıralayabiliriz, Unutkanlık, dalgınlık,ödev ve aktiviteler için gerekli olan eşyaları kaybetme, hayal dünyasında gibi olma, dağınıklık, tembellik, hoşlandığı işler dışındaki işlerde aşırı isteksizlik, sürekli TV seyretme ya da bilgisayar oyunu oynama, sürekli geç kalma, oyalanma, sakarlık, beceriksizlik, çabuk sıkılma, verilen bir komutu tamam ya da bir dakika deyip yapmama, ödev yapmanın çok uzun sürmesi, dış uyaranlarla dikkatin dağılması, organize olamama gibi. Hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri daha çok davranışlar ve motor aktivite artışı olarak karşımıza çıkar. Genellikle ellerini ayaklarını sürekli oynatır ya da oturduğu yerde kıpırdayıp durur. Sınıfta ya da diğer ortamlarda sürekli yerinden kalkar. Uygun olmayan ortamlarda genellikle abartılı bir biçimde sağa sola koşar ya da tırmanır. Motor takılmış gibidir. Genellikle aşırı konuşur, daha soru tamamlanmadan hemen yanıt verir ve sırasını beklemede zorlanır. Yine genellikle başkalarının sözünü keser ya da müdahale eder. 4 Belirtiler yaş dönemlerine göre biraz değişir. Örneğin bu çocuklar bebekliklerinde huzursuz, az uyuyan, aşırı ağlayan, dış uyaranlara aşırı tepki veren, hareketli bebeklerdir. Okul öncesi dönemde benzer biçimde hareketli, kurallara uymada zorlanan, yaşıtlarına vuran, isteklerini erteleyemeyen çocuklardır. Okul döneminde ise sınıfta sakin yerinde oturamayan, dersi dinleyemeyen, sabırsızlık, verilen görevleri yarım bırakan, sınavlarda dikkatsizce hatalar yapan, sırasını bekleyemeyen, eşyalarını kaybeden, ev ödevlerini tamamlamada zorlanan, sınıf içerisinde hem kendi hem de çevresindekilerin dikkatini dağıtan çocuklardır. Orta öğrenim ve ergenlik döneminde akademik başarıda düşüklük dikkat çekicidir. Aslında bu çocuklar normal zekada ya da zeki olmalarına rağmen dikkat sorunları ve organize olamamaları nedeniyle başarısızlık yaşamaktadırlar. Yaş ilerledikçe hareketlilik azalır. Fakat dikkat sorunları devam eder.

6 5 3. Son yıllarda hareketli her çocuğa hiperaktif denmesini nasıl yorumluyorsunuz? Aslında doğal olarak her çocuğun hareketli ve enerjik olması beklenir. Çocuk koşar, düşer ve gürültü çıkararak oynar. Hemen hiperaktif denmesi uygun değildir. Ancak son yıllarda özellikle hiperaktivite konusunun çok gündemde olması, ailelerin ve öğretmenlerin bu alana ilgisini çekmektedir. Acaba bu bir rahatsızlık mı sorusunu akla getirmektedir. Oysa DEHB tanısı koymak kolay değildir. Anne, baba ve öğretmen gibi pek çok kaynaktan bilgi edinilerek psikiyatri uzmanları tarafından tanı konması gerekir. 4. Hiperaktivite ve dikkat eksikliğinde ilaç kullanımı gerekli midir? Beyinle ilgili yapısal bir bozukluk olduğu gösterildiği için tedavide ilaçlar çok önemli yer tutmaktadır. İlaç tedavisinden elde edilen sonuçlar çocuğun yaşı, zekâ düzeyi, ailenin tedaviye uyumu gibi faktörlerden de etkilenmektedir. İlaçlarla ilgili yanlış bilgiler yüzünden bazen çocukların tedavileri aksamakta ve istenilen düzelme sağlanamamaktadır. Bu nedenle ailelerin doktorlarıyla sıkı işbirliği içinde olması ve ilaç kullanımı çok önemlidir. DEHB'ye özgü geliştirilmiş ilaçların kullanılmaya başlamasıyla tedaviden elde edilen başarı oranı oldukça artmıştır. Okul ve ailenin işbirliğiyle birlikte bu başarı oranları daha artmakta ve tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olmaktadır. Ailelerin ilaçların yan etkisinden korkarak ilacı başlamaması veya geçiktirmesi tedaviyi zorlaştırmakta, geri dönüşümü olmayan sonuçlar doğurmaktadır. İlaç bir çocuk psikiyatristi tarafından önerildiyse ilaç kullanmaktan kaçınmamak gerekir. 6. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği çocuğun yaşamını nasıl etkiler? Duygusal ve davranışsal sorunlar yaşarlar. Ancak bunların yanı sıra özellikle dikkat eksikliği nedeniyle okul başarıları düşer. Akademik başarının artması istendikçe sorunlar daha artar. Örneğin düzenli ve programlı olarak ders çalışamazlar, uzun sürebilecek ödevlere sabır gösteremezler, dersleri kaçırmadan sonuna kadar dinleyemezler, kitap okuyamazlar, zamanı verimli kullanmada zorluklar yaşarlar. Dolayısıyla akademik başarıları düşük olur. Başkalarının ihtiyaçlarını değerlendirememe, kurallara uymama ve dürtüsellik nedeniyle davranış sorunları yaşarlar. Bu nedenle çok eleştiri alan horlanan, ceza alan çocuklar olduğunda kendilerine güven duyguları azalır ve bazen de depresif duygular içine girerler. En büyük sorunlardan biri benlik saygılarının düşük olmasıdır. Bu nedenlerden dolayı zamanında tedavinin önemini tekrar vurgulamak önemlidir.

7 7. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği anne-babaların tutumlarına göre gelişebiliyor mu? Veya anne babaların rolü tetikleyici oluyor mu? 6 DEHB'nin biyolojik bir bozukluk olduğunu anımsarsak ailelerin yanlış tutumlarıyla ortaya çıkan bir durum olmadığına vurgu yapmak gerekir. Fakat ailenin yanlış tutumları DEHB belirtilerinin artmasına neden olabilir. Çocuk yanlış davrandığında öncelikle nedenini anlamaya çalışınız. Ancak bunlar anne-baba, öğretmen, arkadaş tutumundan kaynaklanıyor da olabilir. Bunları doğru anlamak ve ona göre önlem almak çok önemlidir. 8. Anaokulundan başlayarak bazı çocukların hiperaktivitesi var diye dışlanması söz konusu. Çocukta gerçekten böyle bir sorun varsa anne babaların izlemesi gereken yol ne olmalı? Bu çocukların kendi yaşıtlarıyla aynı sınıfta eğitim alarak büyümeleri çok önemli. Ruhsal toplumsal gelişimleri açısından buna özen gösterilmelidir. Dışlanmamalı fakat özelliklerine göre davranılmalı. Tabii gerekiyorsa mutlaka tedavi görmelidirler. Yine doktor aile ve okul işbirliği içinde eğitimlerini sürdürmelidirler. 9. Aile ile okul iş birliği çok önemli olduğuna göre aile ve eğitimcilere nasıl bir yol izlemelerini önerirsiniz? Bu çocuklara sabırlı davranmak çok önemli. Okulda dikkat sorunları yaşadıklarında öğretmenler azarlamadan dikkatini tekrar toplaması konusunda yardımcı olmalı. Davranış sorunları çıkardığında izah ederek kuralları öğretmeli ve bunlara uyması konusunda motive edici olmaları çok önemli. Olumlu özelliklerini de vurgulayarak davranış değişikliği için yardım edilmeli. Evde organize olmayla ilgili sorunlar olduğundan, bu konuda ebeveynler destek olabilirler. Örneğin eve geldiğinde ev ödevlerini bir sıraya koyması söylenerek takip edilmeli. Ancak ödevleri onun yerine yapılmamalı. Bu konularda yardım aldıkları doktorla da çocuğun özel durumuna göre nasıl davranacaklarını da öğrenmelidirler.

8 7 SAĞLIKLI İLETİŞİM Son zamanlarda ne çok duymaya başladık iletişim kelimesini. Aslına bakarsanız dört hecelik bir kelime İ-LE-Tİ-ŞİM Fakat anlamı ve önemi o kadar büyük ki Eğer ona gereken özeni ve samimiyeti gösterirseniz kendini size bir okyanus gibi açar; fakat onu küstürür gereken özeni ve ilgiyi göstermezseniz; size sunduğu küçük bataklıkta debelenip durmanıza sebep olur. Gittiğiniz her yerde karşınıza çıkar. İş yerine gidersiniz, orada patronunuzla, arkadaşlarınızla, çaycıyla kısaca orada olan herkesle iletişim kurarsınız. Bu sadece işyerinde de değildir. Okulda, arabada, bahçede, en önemlisi de aile de.. Kısacası insanın hatta canlının olduğu her yerde sözel ve sözel olmayan iletişim söz konusudur. Peki nedir bu iletişim ve neden bu kadar önemlidir diye sorarsanız; iletişim, canlıların sözel ve sözel olmayan ifadelerle kendini anlatması ve anlaşıldıkları ölçüde geri dönütler vermesidir. Burada canlılar olarak söz etmemin sebebi, çoğunuz evlerinizde ya da farklı yerlerde evcil hayvan besliyorsunuz; besleyemeseniz de seviyorsunuz. Onlar da bizimle iletişim halindeler değil mi? Örneğin son zamanlarda TV yarışmalarına eğitmenleri ile ne kadar çok evcil hayvan katıldı. Neydi adı CASH Cash e sahibi Otur! diyor oturuyor, Koş. diyor koşuyor. Bazen eğitmeninin bir bakışıyla hata yapacakken yapmıyor. İşte burada da bir iletişim söz konusu. Tabi ki işin mutfağında ödül-ceza uygulaması da var ama biz işin iletişim boyutuna bakalım. Diğer bir örnek öğrenci iken duyduğum ve bizzat uyguladığım, bitkilerin de iletişim halinde olduğuydu. Annemin evde özenle baktığı saksı çiçekleri vardı ve ben birini deney uğruna heba ettim. Bir çiçeğe çok güzel sözler söyledim. Aramızda harika bir iletişim kurduk, diğer çiçeği de tabiri caizse yerden yere vurdum. Ne kadar kötü ve aşağılayıcı söz varsa söyledim. Hakikaten bir iki hafta sonra kötü söz söylediğim, sinirimi ondan çıkardığım çiçek soldu; ama özenle konuştuğum ve güzelce ilgilendiğim çiçek ise daha bir güzel açtı ve biraz daha yaprakları canlandı. Buradan öğrendiğim üç şey oldu: 1. Bitkiler de birer canlıdır. 2. Bitkiler bile sağlıklı ve pozitif bir iletişimden bu kadar etkileniyorsa kim bilir konuşma ve dinleme becerisine sahip insanlar nasıl etkilenir? 3. Deney için bile olsa önce küstürdüğüm annemin nadide çiçeğini Nasıl olsa soldu? diyerek bir kenara atmadan yeniden özenle ve ilgiyle canlandırmaya çalıştım.

9 7 İletişimin tanımını yaptıktan ve önemini belirttikten sonra biraz iletişim çeşitlerine değinelim. İletişim sözel ve sözel olmayan iletişim olarak ikiye ayrılır: 1)SÖZEL İLETİŞİM: Kişilerin kendini ifadece etmesi için karşılıklı konuşmaya dayalı bir iletişimdir. Beden dili de denilebilir. Kişinin jest ve mimiklerle kendini ifade etmesidir. Sözel iletişimi sağlıklı ve olumlu yönde destekler. Çünkü bazen ağızdan çıkan sözlerle davranışlar farklı olabilir. Elbette bunların sonuçları da çok farklı olur. 2)SÖZEL OLMAYAN İLETİŞİM: İletişimi genel olarak ele aldıktan sonra Aile içinde iletişimi nasıl etkili hale getirebiliriz? sorusuna cevap verelim. *Hepinizin de bildiği gibi insanlar arası ilişkilerin kurulmasında anne, baba ve çocuk ilişkisi büyük önem taşımaktadır. Anne ve babanın çocuğunu tanıması ve anlaması, çocuğu ile arasında kurduğu iletişime bağlıdır. Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmak istiyorsanız önce onu dinlemeli ve onunla nasıl konuşacağınızı bilmelisiniz. * Aile üyeleri olarak birbirinize ve özellikle çocuğunuza ya da çocuklarınıza yeteri kadar zaman ayırın. Burada sizden istediğimiz uzun bir zaman dilimi değil; kısa ama güven verici, keyifli biz zaman geçirmeniz.( Kaliteli Zaman) *Çocuğunuzla iletişim kurarken ne istediğinizden ve hangi duygular içinde olduğunuzdan emin olun. Çünkü siz emin olmadan bir şeyleri konuşur ve dikte etmeye çalışırsanız çocuğunuz boşlukta kalacak ve ne yapacağını bilemeyecektir. Doğan belirsizlik her iki tarafı da mutsuz edecek ve sağlıklı iletişim kurmanızı engelleyecektir. *Çocuğunuz sizinle konuşmak ve iletişim kurmak istediğinde ya da size ihtiyacı olduğunu hissettiğinizde onu dinlemeye hazır, iletişime açık olduğunuzu ve ona önem verdiğinizi hissettirin. *Çocuğunuzu ya da eşinizi dinlerken onu sadece pasif olarak dinlediğinizi değil, beden duruşu ve beden ifadeleri ile de dinlediğinizi belli edin. Çünkü karşınızdaki kişi her kim olursa olsun, önce dinlenilmeyi hak ediyordur. Siz onu dinlediğinizde çocuğunuz ya da eşiniz kendini önemli ve değerli hissedecektir. İletişimi en olumlu yönde etkileyen yöntemlerden biri de budur. *Çocuğunuzla ya da eşinizle konuşurken empati kurmaya çalışın. Bu yöntemi uyguladıktan sonra karşınızdaki kişiye olan tavrınız emin olun daha doğru ve daha hümanist olacaktır. *Çocuğunuz size bir şey anlatmaya çalışıyorsa, elinizdeki işi bırakın ve ona odaklanın. Ya da biraz beklemesini, işi hemen bittikten sonra kendisini daha sağlıklı bir şekilde dinleyebileceğinizi söyleyin. Fakat burada işinizin bitmesi çok uzun bir zaman dilimini almasın. En azından ara verdiğinizde mutlaka çocuğunuzu dinleyin. *Çocuğunuzu dinlerken sözünü kesmeyin ve kendi duygularını ifade etmesini sağlayın. Daha sonra anlattıklarını doğru anlamış olduğunuzdan emin olmak için tekrar edin. Bu yöntem biz psikolojik danışmanlar tarafından çok kullanılır. Oldukça etkilidir. *Çocuğunuza geri dönütler verirken önce onun tarafından olaya bakın. Daha sonra da haksız olduğunu düşündüğünüz tarafları varsa bunları güzelce çocuğunuza anlatın.

10 8 *Daha öncede birçok yerde söylediğimiz gibi çocuk önce rol model olarak anne ve babayı örnek alır. Daha sonra da çevre gelir. Örneğin evde sözel ve fiziksel şiddet gören bir çocuk, bunun benzerlerini okulda ya da parkta başkalarına yapar. *Çocuklara söylediklerinizden çok davranışlarınız önemlidir. Yaşı kaç olursa olsun çocuklar önce sizin davranışlarınızı taklit ederler. Bunlar en çok problem çözmede ve öfkesini ifade etmede karşımıza çıkar. *Nasıl ki yetişkinlerin kendi aralarındaki konuşmalarında devam ve teşvik edici ifadeler kullanılır ve işe yararsa bu çocuklarda da aynen geçerlidir. Çocuğunuzu dinlerken Hımmm, Yaaa gibi ifadeler konuşanı dinlediğinizi ve ilginizi gösterir. Tabi ki bu yapılırken samimi bir şekilde yapılmalıdır. *Çocuklar kimi zaman isteklerini ve duygularını ifade etmekte zorlanırlar. Böyle bir durumda soru yağmurlarıyla ne olduğunu öğrenmek ve çözüm üretme telaşına düşmek yerine, çocuğun duygularını açığa çıkarmaya çalışın. Örnek bir diyalog: Buradaki diyalogda sizin tutumunuz çocuğun kendisini açmasını ve asıl problemi söylemesini sağlayacaktır. Bu noktada siz anne ve babalar çocuklarını etkili bir şekilde dinlemeli ve yardımcı olmalısınız. Gerekli gördüğünüz bir durumda da bir uzmana danışabilirsiniz. *Problem açığa çıktıktan sonra çocuğu yargılamadan ve suçlamadan dinlemeli ve BEN dilini kullanmalısınız. BEN dilini kullanırken davranışın tanımı, davranışın üzerinizdeki olumsuz etkisi ve duygularınızı ifade etmeniz son derece önemlidir. ANNE: Okulda günün nasıl geçti? ÇOCUK: Çok kötü bir gündü. ANNE: Gerçekten çok üzgün ve kırgın görünüyorsun. Seni üzen ve kıran nedir? ÇOCUK: Arkadaşlarım benimle oynamıyor. ANNE: Arkadaşlarının seninle oynamak istememesinden ve yalnız kalmaktan kaygılanıyorsun? ÇOCUK: Evet. Özellikle Ayşe nin benimle tekrar oynamamasından korkuyorum. Örneğin: Eşinizle konuşurken çocuğunuz sürekli araya giriyor ve kendisini dinlemenizi istiyorsa: Niçin hep kendini düşünüyorsun. Görmüyor musun? Şu anda bir şey konuşmaya çalışıyoruz. Ne kadar bencilsin. demek yerine Şu an babanla konuşuyorum. Sözümün arasına girdiğin zaman, söyleyeceklerimi unutuyor ve sinirleniyorum. Bu da beni üzüyor. demeniz hem çocuğun sizi anlamasını sağlayacak hem de çocuk iki kişi konuşurken araya girilmemesi gerektiğini öğrenecektir.

11 İletişim Engelleri Çocuğunuzla konuşurken ya da onu dinlerken bazı alışkanlıklardan dolayı kullandığınız sözler ve sergilediğiniz tutumlar iletişimi engelleyebilir: 9 *Nutuk Çekmek (Ders Vermek): Çoğu zaman çocuğa yaptıklarından dolayı yapılan uzun uzun konuşmalardır. Bu durum çocuğun kendini yetersiz hissetmesine ya da tam tersi savunmaya geçip iletişimi kesmesine sebep olabilir. Örneğin: Böyle konuşmamalısın. *Emir Vermek: Çocuğun kendisini güvende hissetmesini engeller ve korku oluşturur. Örneğin: TV seyretmeyi bırak ve ödevlerinin başına dön! *Tehdit Etmek: Çocukta korku, boyun eğme ve gücenme yaratabilir. Bu durumda kızgınlığı ya da içine kapanıklığı tetikler. Örneğin: Ödevini yapmazsan ve ders çalışmazsan sana yapacaklarımı görürsün! *Öğüt Vermek: Çoğunun kendi problemlerini kendisinin çözememesine neden olur ve çocuklar ebeveynlere bağımlı olurlar. Örneğin: Niçin arkadaşlarını evimize davet etmiyorsun? *Alay Etmek-Utandırmak: Çocuk kendini değersiz hisseder ve sürekli alay edileceği korkusuyla bir daha açılımda bulunmaz. Örneğin: Senden de zaten bu not beklenirdi. Tembel! *Eleştirmek-Yargılamak: Çocuk kendisine iletilen olumsuz yargıyı gerçek anlayabilir. Bu durumda da içine kapanıklık yaşanması beklenir. Örneğin: Sen gerçekten beceriksizsin. *Teselli Etmek: Çocuğun bazen dinlenilmediğini düşünerek kızgınlık yaşamasına sebep olabilir. Eğer çocuğunuzu desteklemek istiyorsanız önce onu güzelce dinlemeli ve asıl problemi ortaya çıkarmalısınız. Örneğin: Sadece sınavdan sen düşük not almadın. Herkesin başına gelebilir. dediyseniz önce bunu samimi bir şekilde söylemeli ardından da bunu çözmek için birlikte çözüm üretmelisiniz.

12 İletişim Engelleri Çocuğunuzla konuşurken ya da onu dinlerken bazı alışkanlıklardan dolayı kullandığınız sözler ve sergilediğiniz tutumlar iletişimi engelleyebilir: *Soru Sormak: Sürekli soru sorduğunuzda ve olayı irdelediğinizde çocuğunuz sıkılabilir ve kaçamak cevaplar vererek yalanı tercih edebilir. Böyle bir durumda çok soru sormaktan kaçının. Örneğin: Arkadaşların seni neden dışladı? Sen onlara ne dedin? *Konuyu Dağıtmak: Çocuğun sorunlarının önemsiz olduğunu ve kendisiyle ilgilenilmediğini düşünmesine sebep olur. Örneğin: Aman boş ver. Unut gitsin. *Teşhis Koymak-Yorumlamak: Çocuğun kendisini hasta ve başarısız hissetmesine sebep olur. Ailesiyle iletişimi keser. Örneğin: Ne kadar hareketlisin. Kesin sende DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE var. *Sürekli Onaylamak: Çocuğun olayları objektif bir şekilde değerlendirmesini engeller. Çocuğun kendine olan güvenini çok üst seviyelere çıkarır. Özgüven patlaması yaşanır. Bu durumda çocuk toplum tarafından kabul görmez. Örneğin: Sen kesinlikle daha güzelsin. Prenses sen olmalıydın! *Teşhis Koymak-Yorumlamak: Çocuğun kendisini hasta ve başarısız hissetmesine sebep olur. Ailesiyle iletişimi keser. Örneğin: Ne kadar hareketlisin. Kesin sende DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE var. *Sürekli Onaylamak: Çocuğun olayları objektif bir şekilde değerlendirmesini engeller. Çocuğun kendine olan güvenini çok üst seviyelere çıkarır. Özgüven patlaması yaşanır. Bu durumda çocuk toplum tarafından kabul görmez. Örneğin: Sen kesinlikle daha güzelsin. Prenses sen olmalıydın! 10 Tüm bu yazılanlardan çıkaracağınız sonuç, anne ve baba olarak çocuklarınızla iletişim kurarken onları anlamalı ve samimi bir şekilde dinlemelisiniz. Dinlerken çocuğunuzun duygu ve düşüncelerine önem vermeli ve duygularını size açmasını olumlu cümlelerle teşvik etmelisiniz. İletişim kurarken karşınızdakinin çocuğunuz olduğunu unutmamalı ve onunla bir anne, baba gibi konuşmalısınız. Unutmayın bunu yaparken dengeyi tutturmanız çok önemli! Çünkü çocuğunuzun bir arkadaşa değil onu samimi, gerçek bir şekilde dinleyen ve ona çözüme ulaşmasında yardımcı olacak olan anneye ve babaya ihtiyacı var. Hazırlayanlar: Figen Milter Öztop Sinem Kalaycı Kevser Afyon MART 2013

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Tiedot turkiksi DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE

DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Information på turkiska DEHB GÜNLÜK YAŞAM KAOS HALİNE GELDİĞİNDE Çocukların oturup konsantre olmakta ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanmaları normaldir. Ancak DEHB li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

AİLENİN ENGELLİ ÇOCUĞU

AİLENİN ENGELLİ ÇOCUĞU DEHB Ve ÖZEL ÖĞRENME AİLENİN ENGELLİ ÇOCUĞU KABUL SÜRECİ AİLELERİNİN SERGİLEMESİ GEREKEN EBEVEYN TUTUMLARI AİLE TOPLUM İŞBİRLİĞİNİN SAĞLANMASI İŞ VE KARİYER OLANAKLARI GÜÇLÜĞÜ ÜMRANİYE RAM AİLENİN ENGELLİ

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM

AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM AĐLE ĐÇĐ ETKĐLĐ ĐLETĐŞĐM "Đnsanlar konuşa konuşa anlaşırlar." atasözü kişiler arası iletişimin önemini vurgulamaktadır. Đletişimin niteliği ve niceliği, geliştirdiğimiz çeşitli sosyal becerilere ve dinleme

Detaylı

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa.

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa. ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 4 te ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ Sınıflarımızda Ben Yapabilirim etkinliğini uyguladık. Etkinlikte; öğrencilerimizin

Detaylı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN DEHB başlıca 3 alanda bozulmayı içerir: 1) Dikkat eksikliği 2) Hiperaktivite 3) Dürtüsellik Dikkat eksikliği

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

1/23/2015. Karne Ne Anlatır. Ocak 2015. Beylikdüzü A.K.Koleji Rehberlik Servisi Veli Paylaşımı

1/23/2015. Karne Ne Anlatır. Ocak 2015. Beylikdüzü A.K.Koleji Rehberlik Servisi Veli Paylaşımı 1/23/2015 Karne Ne Anlatır Ocak 2015 Beylikdüzü A.K.Koleji Rehberlik Servisi Veli Paylaşımı Başarılı Çocuklarımızı kutluyoruz. Kendilerini gerçekleştirme yolculuklarına tanıklık etmekten kıvançlıyız. Sözde

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Aralık 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve

Detaylı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Dahili Servisler

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Dahili Servisler DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU Dahili Servisler Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHP) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), her 10 çocuktan birinde görülmesi, ruhsal, sosyal

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı şubat dönemi yarıyıl tatili Psikolojik Danışma Rehberlik ve Araştırma Şubesi BASIN bildirisi:

Eğitim Öğretim Yılı şubat dönemi yarıyıl tatili Psikolojik Danışma Rehberlik ve Araştırma Şubesi BASIN bildirisi: KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı şubat dönemi yarıyıl

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM ve SÜRECİ İletişim Nedir? İletişim, yaşamımızın sesi soluğu olmakla birlikte, kendimizi özgürce ve bütünüyle ifade etme sanatıdır. İletişim hem iş, hem de özel hayatımızda

Detaylı

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ Çocuğun davranışlarının kabul edilebilir bir düzeyde olması, yapıcı ve uyumlu bir birey olarak yetişmesi anne, baba, çocuk iletişimine bağlıdır. Eğer sağlıklı bir iletişim kurulabiliyorsa,

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. "Bebek kelimeleri" yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin

0 yaştan itibaren. Sıcak ve sakin bir ses ile konuşabilirsin ve şarkı söyleyebilirsin. Bebek kelimeleri yerine, gerçek kelimeleri kullanabilirsin 0 yaştan itibaren 1. Bebeğinle konuş Yeni doğmuş bir bebek dilini öğrenmeye başlar. Bu nedenle, bebeğiniz uyanıkken, onunla konuşmaya çokça özen gösterin. Bebeğinle konuşurken bunları yapabilirsin: Sıcak

Detaylı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞU ANLAMAK

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞU ANLAMAK DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞU ANLAMAK Prof. Dr. Sirel Karakaş Neurometrika Medikal Tıp Teknololojileri Ltd. Şti Nöropsikoloji ve Psikofizyoloji Derneği Başkanı Uslarası Kıbrıs Üniversitesi

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Hamileliğe başlangıç koşulları

Hamileliğe başlangıç koşulları Zeka aslında tek bir kavram değildir. Zekayı oluşturan alt yeteneklere bakıldığında bu yeteneklerin doğuştan getirilen yeteneklerin yanı sıra sonradan kazanılmış, gerek çocuğun kendi çabasıyla edindiği,

Detaylı

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları

2013 / 2014 SAYI: 17. Haftanın Bazı Başlıkları 2013 / 2014 SAYI: 17 Haftanın Bazı Başlıkları Çocukla İyi Zaman Geçirmenin 10 Yolu VI. Geleneksel Piyano Resitali Miniklere Anlamlı Hediye Okul Küçük Erkek Basketbol Takımı mızdan Başarı Çocukla İyi Zaman

Detaylı

Sık sık Ne zaman derslerine çalışacaksın! Bak sınavlar yaklaşıyor; sonra görüşürüz seninle! gibi cümlelerle aile ergen arasında gergin bir hava eser.

Sık sık Ne zaman derslerine çalışacaksın! Bak sınavlar yaklaşıyor; sonra görüşürüz seninle! gibi cümlelerle aile ergen arasında gergin bir hava eser. Ergenlik döneminde aile ile çocuk arasında okul algısı farklılığı söz konusudur. Aile okulu çocuğun geleceği için en önemli basamak olarak görür. Çocuklarının yüksek tahsili ve mesleğini kazanması için

Detaylı

2014

2014 2014 DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU (DEB) ve MentalUP İçerik DEB e Klinik İlgi DEB Nedir? DEB in Belirtileri DEB in Zihinsel Sürece Etkileri DEB in Psikososyal Tedavisi MentalUP tan Faydalanma MentalUP İçeriği

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI BABA ve ÇOCUK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - OCAK 2013 Tarihsel Süreç İçinde Baba Olma Kavramı Sosyo-ekonomik ve bilimsel gelişmeler, geleneksel aile

Detaylı

Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Çocuklarda Dikkat Eksikliği BR.HLİ.037 Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Sendromu Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu; aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik)

Detaylı

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM 0-18 yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler İYI SINIRLARI IYI BELIRLER, BÖYLECE BIZLER DE BÜYÜRKEN NASIL DAVRANACAĞIMIZI IYI BILIRIZ 5. SINIFTAKI

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek 1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek İngilizce öğrenilememesinin ilk ve en büyük sebeplerinden birisi, İngilizce öğrenmeyi ders çalışmak olarak görmek. Çoğu zaman İngilizce iş hayatında başarılı

Detaylı

AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV)

AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV) AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI (AÇEV) Eylül, 2009 Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Kongresi, Ankara Uzm. Seda YILMAZ İNAL AÇEV Ankara Temsilcisi Ailenin Önemi Anne-babalar, ilk eğiticiler olarak çocukların

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

Anne ve kız arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir?

Anne ve kız arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir? Anneler Çocuklarına En Çok Niçin Kızıyor? Acıbadem Sağlık Grubu Bağdat Caddesi Tıp Merkezi psikologlarından Ayşegül Topçu Aydın ve International Hospital psikologlarından Ferahim Yeşilyurt, anneler ve

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

Dikkat Artırma Teknikleri. Her Problemin Bir Çözümü Vardır

Dikkat Artırma Teknikleri. Her Problemin Bir Çözümü Vardır Dikkat Artırma Teknikleri Her Problemin Bir Çözümü Vardır Çocukta dikkat problemi özellikle eğitim hayatının başlamasıyla belirgin hale gelir. Okul öncesi dönemde de her şeyden çabuk sıkılan ve bıkan bu

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 6 da ARALIK AYI 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ ARALIK AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ. sayfa. sayfa

2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 6 da ARALIK AYI 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ ARALIK AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ. sayfa. sayfa ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 6 da ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ Sınıflarımızda "Duygularımı Tanıyorum" etkinliğini uyguladık. Etkinlikte öğrencilerimizin

Detaylı

Çocukların karnesini elimize aldığımız zaman karnedeki notları görmekten öte bizler, bu çocuklar için neler yaptık? diye düşünmemiz gerekir.

Çocukların karnesini elimize aldığımız zaman karnedeki notları görmekten öte bizler, bu çocuklar için neler yaptık? diye düşünmemiz gerekir. Çocukların Karnesindeki Notlar Kimin? Çocukların okul başarılarının temelinde, ailenin çocuğa ve okula karşı tutumuyla yakından ilgilidir. Ailenin çocuğa ve okula karşı tutumu, çocuğun karnesini etkilemektedir.

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İSTEK ÖZEL ACIBADEM ORTAOKULU 2013-2014 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçerken biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden geliştiği bireyselleştiği, toplumsallaştığı

Detaylı

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Sorumluluk 2017 AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Almak Verebilmek Ç ocuğunuzun ortaokul öğrenci olmasıyla birlikte ondan beklediğiniz sorumluluklar da artmış olabilir. Ortaokul öğrencilerimizin aileleri

Detaylı

AKRAN ARABULUCU EL KITABI

AKRAN ARABULUCU EL KITABI AKRAN ARABULUCU EL KITABI Aşağıdaki her durum için kendi yaşadığınız ya da tanık olduğunuz çatışmaları kaydedin. Dedektif Arabulucular! Yer- EV: Bulunacak Çatışma- Anne baba ya da diğer yetişkinlerle:

Detaylı

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM 0-18 yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler İYI SINIRLARI IYI BELIRLER, BÖYLECE BIZLER DE BÜYÜRKEN NASIL DAVRANACAĞIMIZI IYI BILIRIZ 5. SINIFTAKI

Detaylı

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM Sağlıklı iletişim, çocuğun ruhsal gelişimi açısından büyük önem taşır.

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI Yalan, insanları aldatmak amacı ile uydurulmuş kasıtlı davranış veya sözdür. Çocuğun yalana başvurması tıpkı yetişkin insanın yalana başvurması kadar kendini,

Detaylı

ile yalnız kalma, içe kapanma, sürekli öfke duyma ve yoğun çatışmalar ile kendini gösterir.

ile yalnız kalma, içe kapanma, sürekli öfke duyma ve yoğun çatışmalar ile kendini gösterir. C Bir çocuğun kardeşini kıskanması doğal bir duygu olarak tanımlanabilir. Her birey özel olmak, ilk olmak, öncelikli olmak, tercih edilmek, beğenilmek isteyebilir. Karşıdaki kardeş olsa bile bu duyguların

Detaylı

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir.

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Bilgi ve duygu üretme, aktarma ve anlamlandırma sürecidir.

Detaylı

iletişimin kurulamaması

iletişimin kurulamaması İLETİŞİM ENGELLERİ İLETİŞİM NEDİR? Genel anlamda ifade edildiğinde, İletişim iki birim arasındaki bilgi, duygu ve düşünce alışverişidir. Kişilerarası iletişim bir kişinin bir başkasına ya da başkalarına

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

DSM-IV E DAYALI ERİŞKİN DEB/DEHB TANI VE DEĞERLENDİRME ENVANTERİ (Turgay, Kas m 1995)

DSM-IV E DAYALI ERİŞKİN DEB/DEHB TANI VE DEĞERLENDİRME ENVANTERİ (Turgay, Kas m 1995) DSM-IV E DAYALI ERİŞKİN DEB/DEHB TANI VE DEĞERLENDİRME ENVANTERİ (Turgay, Kas m 1995) Adınız, Soyadınız: Tarih: Yaşınız: Cinsiyetiniz: Halen kullandığınız ilaçlar: Daha önce aldığınız tanılar: Yukarıdaki

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016 ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE KORUNMA YOLLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Bağımlılık Yapan Maddeler Risk Yaratan Faktörler Önleyici Faktörler

Detaylı

Aşırı hareketlilik, Dikkat sorunları, Düşündüğünü hemen yapma (dürtüsellik) belirtileriyle kendini gösteren psikiyatrik bir bozukluktur.

Aşırı hareketlilik, Dikkat sorunları, Düşündüğünü hemen yapma (dürtüsellik) belirtileriyle kendini gösteren psikiyatrik bir bozukluktur. 1 Aşırı hareketlilik, Dikkat sorunları, Düşündüğünü hemen yapma (dürtüsellik) belirtileriyle kendini gösteren psikiyatrik bir bozukluktur. 2 Müzisyen bir annenin tanımlaması: Beyni sanki en yetenekli sanatçılarla

Detaylı

KASIM 2018 ÇOCUKLAR NE SÖYLER, AİLELER NE ANLAR?

KASIM 2018 ÇOCUKLAR NE SÖYLER, AİLELER NE ANLAR? KASIM 2018 ÇOCUKLAR NE SÖYLER, AİLELER NE ANLAR? Ebeveynlerin en çok şikâyet ettiği konulardan biri çocuğuyla iletişim kuramamak ve sürekli çatışma yaşamaktır. Özellikle ergenlik döneminde iletişim kurabilmek

Detaylı

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz.

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun çözmeye yardımcı olmayan etkisiz iletişim yollarını sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun

Detaylı

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur.

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Gençlerde DEHB nin Öğrenim Hayatı Üzerine Etkileri Dr Aytül Karabekiroğlu Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma

Detaylı

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç Aile Krizleri 1. Normal gelişimsel krizler (Yaşam döngüsü aşamaları) 2. Aileye özgü krizler (Ailede hastalıklar, ölümler, boşanmalar, göç,

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - NİSAN 2014 AİLE İÇİ ŞİDDET Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi ve sağlam bir kişilik kazanması için

Detaylı

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Uzm Psk. Nuray ÖZBEN AVŞAR ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Çocuklar hızla büyüyor, çocukluk dönemini bitirip ilk erişkinlik olan ergenlik dönemine adımlarını atıyorlar. Ergenlik çağında fiziksel

Detaylı

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi Dinleme DİNLEME Öğr. Gör. A. Alper ERTEM Dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Duyma farklılıklar

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2013-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülten Sayı:2 ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ Hızla gelişen dünyada teknolojik ürünler hayatımızın büyük bir kısmını kapsamakta. İş ortamında

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA 1. TIRNAK YEME Tırnak yeme, her yaşta ve her iki cinste de görülebilen, zaman içinde

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP)

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP) ŞUBAT 24/02/2016 1. Programa ilişkin olumlu görüş geliştirmeye başlar. 2. Programın genel amaç ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 3. Programa devam etme konusunda motivasyonu artar. 4. Programdan

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SULUCA ORTAOKULU 6/B SINIFI 2. DÖNEM VELİ TOPLANTI TUTANAĞI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SULUCA ORTAOKULU 6/B SINIFI 2. DÖNEM VELİ TOPLANTI TUTANAĞI 2015 2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SULUCA ORTAOKULU 6/B SINIFI 2. DÖNEM VELİ TOPLANTI TUTANAĞI TARİH: 18.02.2016 Perşembe Saat: 12.00 YER: 6-B Sınıfı VELİ TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ Yoklama Velilerin görevleri,

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE ANNE-BABALARA ÖNERİLER BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE ANNE-BABALARA

Detaylı

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

ÇOCUKLA İLETİŞİM ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ ÖNSÖZ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Çocukla iyi bir iletişim kurabilmek Anne babalar için önemli bir beceridir. Çocukları ile etkili bir iletişim ve pozitif bir ilişki kurabilen anne babalar anne baba olmaktan

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu PDR BÜLTENİ Sayı:8 Bülten Tarihi: Mart 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Kardeş Kıskançlığı ve Çözüm Yolları Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Ana - babaların çocukla olan iletişimi; çocuğun gelişmesini belirlemede etkilidir. Davranış ve karakteri etkiler. Vicdan

Detaylı

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ

ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ ÖZEL ÇEKMEKÖY NEŞELİ ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK BÜLTENİ ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ Erken çocukluk dönemi fiziksel, duygusal, zihinsel, davranışsal ve iletişimsel temel becerilerin ve

Detaylı

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ Rehberlik Bilgi Bülteni Ekim 2014 IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ İLKOKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA RUHSAL OKUL SÜREÇLERİ KAYGILAR VE SORUMLULUKLAR EYVAH ÖDEVİM VAR! 1 Sevgili Velilerimiz, En değerli varlıklarımız olan

Detaylı

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Okulda unutulan çantalar, evde unutulan kitaplar ve ödevler... Bu çocuklar biraz sorumluluk sahibi olmayı ne zaman öğrenecekler? diye sorarız zaman

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 )

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ AKRAN İLİŞKİLERİ VE AKRAN ZORBALIĞI AKRAN İLİŞKİLERİ Akran etkileşimi doğum itibariyle başlamaktadır. Ancak yaş ilerledikçe akranlarla geçirilen

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOOORRR

ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOOORRR ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOOORRR ANAOKULUNA UYUM SÜRECİ ÇOCUK NEDEN OKULA BAŞLAMALI? Kreş/Anaokuluna başlama hem aile için, hem de çocuk için çok önemli bir adımdır. İlk üç yıl içinde çocuk model olarak gördüğü

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:1

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:1 1 Sevgili Velilerimiz; İstanbul Üniversitesi Vakfı Adıgüzel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak bu postamızda çocuğunuzun okula, ders çalışmaya ve çevresine alışmasında

Detaylı

****Disiplin Yaklaşımları****

****Disiplin Yaklaşımları**** ****Disiplin Yaklaşımları**** 1-İntikamcı 2-Cezalandırıcı 3-Korku Yoluyla Engelleme 4-İyileştirici (Düzeltici) 5-Önleyici (Yapıcı olumlu) 1 ****Disiplin Yaklaşımları**** İntikamcı Öğretmen disiplini kişisel

Detaylı

KEKEMELİK KEKEMELİK NEDİR?

KEKEMELİK KEKEMELİK NEDİR? KEKEMELİK NEDİR? Bireyin yaşına ve lehçesine uygun gelişimsel olarak çıkartması beklenen konuşma seslerini çıkartamaması, konuşmanın olağan akıcılığında ve zamanlama örüntüsünde bozukluk olması durumudur.

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Ocak 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

EKLER EK-1 ÖĞRENCİLERİN TV İZLEME ALIŞKANLIKLARI. Sevgili öğrenciler,

EKLER EK-1 ÖĞRENCİLERİN TV İZLEME ALIŞKANLIKLARI. Sevgili öğrenciler, EKLER EK-1 ÖĞRENCİLERİN TV İZLEME ALIŞKANLIKLARI Sevgili öğrenciler, Günümüz dünyasında teknoloji hızla ilerlemektedir. Dünya çeşitli teknolojik araçlar sayesinde küçülmekte ve bu sayede bilgiye ulaşmak

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız?

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? REHBERLİK SERVİSİ Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? OKULA GİTTİĞİNİZ İLK GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ? Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler.

DUYGUSAL ZEKA. Birbirinden tamamen farklı bu iki kavrama tarzı, zihinsel yaşantımızı oluşturmak için etkileşim halindedirler. 0212 542 80 29 Uz. Psk. SEMRA EVRİM 0533 552 94 82 DUYGUSAL ZEKA Son yıllarda yapılan pek çok çalışma zeka tanımının genişletilmesi ve klasik olarak kabul edilen IQ yani entelektüel zekanın yanı sıra EQ

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı