VAN-BTLS YÖRESNN GEOFTLER (So&anl), yumrulu, rizomlu bitkileri) TEHLKELER VE KORUMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VAN-BTLS YÖRESNN GEOFTLER (So&anl), yumrulu, rizomlu bitkileri) TEHLKELER VE KORUMA"

Transkript

1 ALLIUM AKAKA / KUZUKULAI (Fotograf. 1) Haziran-temmuz aylarnda çiçeklenir. ALLIUM SCABRISCAPUM / SRM (Fotograf.2) Haziranda çiçeklenir. Özellikle erozyona kar önemli bir koruyucu nitelii bulunduundan doal ortam olan çakll ve kuru tepe yamaçlar için son derece önemli bir ileve sahiptir. En bol yayld yer saylabilecek Zernek Baraj için barajn verimliliini sürdürebilmesi açsndan hayati önemi vardr. Güzel ve gösterili çiçekleri olan bir yabani soan çeididir. Ender türlerdendir.

2 ALLIUM SCHOENOPRASUM / SRK, SRM, ÇAYIR SOANI (Fotograf.3) Haziran, austos arasnda çiçeklidir. Yörenin ünlü otlu peynirine katlan bitkidir. Yapraklar salatalara lezzet katar. Çayrlk alanlarda bol yetiir. ALLIUM SHATAKIENSE / ÇATAK SOANI (Fotograf.4) Haziranda çiçek açar. Yöreye has, dünyada sadece Erzurum, Van, Bitlis, Hakkâri çevrelerinde yetien endemik bir bitkidir. +lk kez 1939 ylnda Çatak çevresinden topland için ismi yöre ile anlr.kurutulan yapraklar yemeklere ve otlu peynire konur. Ender türlerdendir.

3 BELLEVALIA RIXII / MOR SÜMBÜL (Fotograf.6) Maysta açar. Van çevresine özgü endemik bir bitkidir.+lk defa 1972 de Çuh Geçidi nde Rix - adl bilimadam tarafndan tesbit edilmitir. Ender türlerdendir. BELLEVALIA FORNICULATA / ÇAYIR SÜMBÜLÜ (Fotograf.5) Mays, haziranda çiçeklenir. Kuzeydou ve Dou Anadolu, Erzurum, Kars, Erzincan, Van çevrelerine has endemik bir türdür. Gruplar halinde yayldndan açt yerlerde mavi bir hal gibi görünür. Ender türlerdendir.

4 FRITILLARIA ALBURYANA / TERSLÂLE (Fotograf.7) Mays, temmuz arasnda çiçeklenir. Dou Anadolu da Erzurum, Bingöl, Bitlis, Van çevrelerine has endemik bir bitkidir. Ender türlerdendir. FRITILARIA IMPERIALIS / =EMDNL LÂLES, =AHTUU, KRAL LÂLES, =EREFEL LÂLE, ALAYAN GELN (Fotograf.8) Mart,mays arasnda çiçeklenir.görkemli çiçekleri nedeniyle çok uzun zamandr bahçe süs bitkisi olarak kullanldndan bata Hollanda ya olmak üzere Avrupa ya ihraç edilmektedir. Doadan sökümü yasaktr. Adyaman çevresinde üretilmektedir. Doaya zarar vermeden üretilmesi yöre ekonomisine katk salayacaktr. Soanlar bazan kaçak olarak satlmaktadr. Buna kesinlikle izin verilmemelidir. Tehlikedeki türler arasndadr.

5 FRITILLARIA MINIMA / SARI KAR LÂLES, ARTOS LÂLES, KÜÇÜK LÂLE (Fotograf.10) Haziran,temmuzda çiçeklenir. Van çevresine has endemik bir bitkidir.1954 ylnda Artos Da ndan toplanp 1971 ylnda ad dünyaya tantlmtr. Çok yaygn deildir de bölgede ticari amaçla ve kaçak yolla topland bilinmektedir. Zarar görebilecek niteliktedir. FRITILLARIA MICHAILOVSKYI / BOYNUBÜKÜK LÂLE, TERSLÂLE (Fotograf.9) Mays,haziranda çiçeklenir.kars, Erzurum, Ar, Van çevresinde görülen endemik bir bitkidir. Süs bitkisi olarak kullanlr. Ender türlerdendir.

6 FIRTILLARIA MINUTA / KAHVERENG KAR LÂLES (Fotograf.11) Nisan,temmuz aras çiçek açar. Güzel çiçekleriyle dikkati çeker. Korunmas gereken türlerdendir. MERENDERA KURDICA / KAR ÇÇE (Fotograf.12) Mays,temmuz arasnda çiçeklenir. Çok güzel çiçek ve koyu yeil yapraklar nedeniyle süslemede kullanlabilir. Süs bitkisi amacyla doadan toplanan bir bitkidir. Ender rastlanr.

7 PUSCHKINIA SCILLOIDES / KAR SÜMBÜLÜ, KAR ÇÇE, DA SÜMBÜLÜ, SERH=N (Fotograf.13) Nisan,austos arasnda çiçek açar. Mavimsi-beyaz tiplerinin yansra beyaz veya sarms-beyaz çiçek açan tipleri de vardr. Yörede boldur ama sökümü yasaktr. TULIPA HUMILIS / ÇOBAN LÂLES (Fotograf.14) Nisan,haziran arasnda çiçeklenir. Eskiden Toros Dalar ndan sökülerek Hollanda ya ihraç edilmise de u srada sökülmemektedir. Ülkenin baka bölgelerinde deiik renklerine de rastlanr. Pembe, bazen krmz çiçekleriyle güzel bir bitkidir.

8 TULIPA JULIA / YABAN LÂLE (Fotograf.15) Maysta çiçek açar. Parlak krmz çiçekleriyle etkileyici bir lâle türüdür. Yörede pek yaygn deildir. CROCUS CANCELLATUS / SONBAHAR ÇDEM (Fotograf.16) Eylül,kasm arasnda çiçeklenir. Bütün Güneydou Anadolu Bölgesi nde yumrular toplanarak yenir.

9 IRIS BARNUMAE / MOR SÜSEN (Fotograf.17) Mays, haziranda açar. Koyu erguvan rengi çiçekleri ile çok gösterilidir. Sar renkli olanlar da vardr. Bahçe süslemesinde çok güzel görünür. Kolay ürer. Ender görülen rizomlu bitkilerdendir. IRIS IBERICA / KURT KULAI,SÜSEN (Fotograf.18) Mays, haziranda çiçeklenir. Süsenlerin en gösterililerindendir. Rengi farkl olan bir alt türü Yüksekova ve Aemdinli de yetiir. Denetimsiz toplanmas halinde zarar görebilir.

10 IRIS PARADOXA / HO=AP NAVRUZU, KURT KULAI (Fotograf.19) Nisan, haziran arasnda çiçeklenir. Tip örnei Hoap civarnda topland için ad yöreyle anlr. Dikkat çekici bir güzelliktedir. Ender bitkilerimizdendir. IRIS PSEUDOCAUCASICA / NAVRUZ (Fotograf.20) Mart, nisan arasnda çiçek açar. Irs caucasica ya çok benzerse de yapsndaki ufak farkllklarla ayrlabilir. Ender rastlanan türlerdendir.

11 IRIS RETICULATA / ME=E NAVRUZU, CÜCE NAVRUZ, MOR NAVRUZ (Fotograf.21) Mart, haziran arasnda çiçek açar. Çiçekleri krmz mor renklidir. Avrupa da bahçe düzenlemelerinde süs bitkisi olarak kullanlmaktadr. STERNBERGIA CLUSIANA / VAHVAH ÇDEM, VARGT GÜLÜ, KARA ÇDEM (Fotograf.22) Ekim,kasmda çiçeklenir. Van Gölü nün güney kylarnda bolca rastlanr. Soanlar Bat ve Güney Anadolu dan sökülerek ihraç edilmektedir.

12 ORCHIS ANATOLICA / ANADOLU SALEPOTU (Fotograf.23, 23 a) Mart,mays aylar arasnda çiçek açar. Yumrular salep- adyla içecek olarak kullanlmaktadr. Ar söküm varln tehdit ettiinden korunmas gerekmektedir. Van Gölü nün güney sahillerindeki yamaçlarda seyrek olarak görülmektedir. Bölgede toplanmaktadr oysa bütün salep türlerinin sökümü ve ihracat yasaktr. Zarar görebilir.

13 PAEONIA MASCULA / =AKAYIK ÇÇE, AYI GÜLÜ (Fotograf.25) Haziran,temmuzda çiçek açar. +ri çiçekleri çok gösterilidir. Bu nedenle baz yerlerde az da olsa sökülerek satlmaya balanmtr. Zarar görebilir. ORCHIS SIMIA / PÜSKÜLLÜ SALEPOTU (Fotograf.24) Nisan,maysta çiçeklenir. Yumrular salep yapmnda kullanlr. Ar toplama sözkonusudur. Van-Bitlis yöresinde az miktarda vardr. Bu nedenle toplanmamas gerekir. Zarar görebilir.

YABANİ KARANFİL Dianthus elegans

YABANİ KARANFİL Dianthus elegans YABANİ KARANFİL Dianthus elegans 1 1 YABANİ KARANFİL Dianthus elegans 1 Endemizm: Akdeniz Yayılış Alanı: Antalya Ticari Üretimi: Yok Çiçeklenme Zamanı: Temmuz-Ağustos Çiçekli Kalma Süresi: 1 ay Bitki Formu:

Detaylı

ŞANLIURFA DA BOTANİK TURİZMİ: GÜZ ÇİÇEKLERİNE YOLCULUK

ŞANLIURFA DA BOTANİK TURİZMİ: GÜZ ÇİÇEKLERİNE YOLCULUK ŞANLIURFA DA BOTANİK TURİZMİ: GÜZ ÇİÇEKLERİNE YOLCULUK (Güz Çiğdemleri ve Vargetgüllerine yolculuk ) (Farklı bir hafta sonu yaşamaya ne dersiniz? ) Dağ çiçeklerinin senfonisini ile birlikte rengârenk o

Detaylı

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA TRA1 FLORA Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA Avrupa dan Asya ya geçiş, saatten saate belli oluyor. Yiten ormanların yerini sık ve bitek çayırlar alıyor. Tepeler yassılaşıyor. Bizim ormanlarımızda bulunmayan

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI

YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI Türkiye nin bitkisel zenginliği Ülkemizde 12.500 farklı bitki türü bulunuyor. Bu bitkilerin 4.000 tanesi yaklaşık 1/3 ü endemik (ülkemize

Detaylı

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER Prof. Dr. Ali EN 1 Normal dalm artlarn salamayan ve parametrik istatistik tekniklerinin kullanlmasn elverisiz klan durumlarn bulunmas halinde, eldeki verilere bal

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

AZAMETLER. SARI AZAMET (Colias crocea) GÜZEL AZAMET (Colias alfacariensis)

AZAMETLER. SARI AZAMET (Colias crocea) GÜZEL AZAMET (Colias alfacariensis) AZAMETLER Azamet kelebekleri, tanımı oldukça zor gruplardandır. Bu grubun dişileri beyaz, açık sarı veya sarı renkli olup tanımları oldukça zordur ve karıştırılması kolaydır. Tanımlar en sağlıklı şekli

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

OTSU BİTKİLERİN TANIMI

OTSU BİTKİLERİN TANIMI OTSU BİTKİLERİN TANIMI Otsu bitkiler, günümüz insanının kültürel gereksinimleri arasında sayılan, tekdüze (monoton) günlük yaşamına renk veren, yaşadığı ortamı estetik açıdan güzelleştiren ve onu yaşama

Detaylı

ASMOLEN UYGULAMALARI

ASMOLEN UYGULAMALARI TURGUTLU TULA VE KREMT SANAYCLER DERNE ASMOLEN UYGULAMALARI Asmolen Ölçü ve Standartlar Mart 2008 Yayn No.2 1 ASMOLEN UYGULAMALARINDA DKKAT EDLMES GEREKL HUSUSLAR Döeme dolgu tulas, kil veya killi topran

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ÇİÇEK SOĞANLARI SEKTÖRÜNÜN DURUMU

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ÇİÇEK SOĞANLARI SEKTÖRÜNÜN DURUMU DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ÇİÇEK SOĞANLARI SEKTÖRÜNÜN DURUMU Özgül KARAGÜZEL Köksal AYDINŞAKİR Ayşe Serpil KAYA Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antalya ÖZET Çiçek soğanları, Dünya nın bazı ülkelerinde

Detaylı

The Situation of Flower Bulbs Industry in World and Turkey

The Situation of Flower Bulbs Industry in World and Turkey DÜNYADA VE TÜRKÝYE DE ÇÝÇEK SOÐANLARI SEKTÖRÜNÜN DURUMU Özgül KARAGÜZEL 1 Köksal AYDINªAKÝR 1 Ayºe Serpil KAYA 1 1 Batý Akdeniz Tarýmsal Araºtýrma Enstitüsü, Antalya ÖZET Çiçek soðanlarý, Dünya nýn bazý

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Fırat PALA EKONOMİK ÖNEME SAHİP BAZI SOĞANLI BİTKİLERİN DİYARBAKIR EKOLOJİK KOŞULLARINDA KÜLTÜR OLANAKLARI TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI

Detaylı

EVİNİZDE "YENİLİĞE" YER AÇIN

EVİNİZDE YENİLİĞE YER AÇIN 25174 NBL AYNALI DEKORATİF GOLD APLIK 25167 NBL DEKORATİF GOLD YUVARLAK AYNA 28 x 28 x 1 25341 NBL DEKORATİF AYNALI ALTIN TEPSİ 30 X 30 X 5 25365 NBL DEKORATİF GOLD TABANLI CAM MUMLUK 14 x 14 x 17,5 25426

Detaylı

Hollanda Turistik Mekanlar? ve Hollanda Vizesi Nas?l Al?n?r?

Hollanda Turistik Mekanlar? ve Hollanda Vizesi Nas?l Al?n?r? Hollanda Turistik Mekanlar? ve Hollanda Vizesi Nas?l Al?n?r? Hollanda' n?n ba?kenti Amsterdam' dan keskin fakat güzel, kücük Ekran... Hollanda, Orta Avrupa'da konumlanm??(ve burada yer alan), Sanayi, Ticaret

Detaylı

Çikolata Butik Koleksiyonu

Çikolata Butik Koleksiyonu Çikolata Butik Koleksiyonu Mutluluk İksiri; Çikolata Butik... Mutluluğa giden en leziz yol çikolatadan geçer. Gerçek bir çikolata tutkununun en mutlu olabileceği yerlerden biri de kuşkusuz çikolata butikleridir.

Detaylı

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI)

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) I- SORUN Toprak ve su kaynaklarnn canllarn yaamalar yönünden tad önem bilinmektedir. Bu önemlerine karlk hem toprak hem de su kaynaklar

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 1-SÜS BİTKİSİ NEDİR? Çiçekleri,

Detaylı

Ama.ç: Nadide biyolojik zenginliklerin botanik turizmine yönelik olarak değerlendirilmesi ve yörenin tanıtımına katkıda bulunulması

Ama.ç: Nadide biyolojik zenginliklerin botanik turizmine yönelik olarak değerlendirilmesi ve yörenin tanıtımına katkıda bulunulması ŞANLIURFA DA BOTANĐK TURĐZMĐ (Güz Çiğdemlerine ve Vargetgüllerine yolculuk ) (Hafta sonu gruplarına yönelik) Ama.ç: Nadide biyolojik zenginliklerin botanik turizmine yönelik olarak değerlendirilmesi ve

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin doğusunda yer alan bölge kabaca üçgene benzer. Marmara ve Ege Bölgeleri hariç her bölge ile komşudur. Suriye hariç bütün doğu komşularımızla

Detaylı

Biological Diversity and Conservation. ISSN Print; ISSN Online BioDiCon 2/2 (2009) 78-84

Biological Diversity and Conservation. ISSN Print; ISSN Online BioDiCon 2/2 (2009) 78-84 www.biodicon.com Biological Diversity and Conservation ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online BioDiCon 2/2 (2009) 78-84 Geophytes of Sof Mountain (Gaziantep/Turkey) Ergün ÖZUSLU *1, Elman ĐSKENDER

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

References. 2 Sistem Kavram. 2.1 Tanmlar. Ders Kitab

References. 2 Sistem Kavram. 2.1 Tanmlar. Ders Kitab Yçerik Contents 1 Ders Tantm 1 1.1 Ders çeri i.............................. 1 2 Sistem Kavram 2 2.1 Tanmlar................................ 2 2.2 Sistem Dü³üncesi........................... 7 2.3 Bile³enler...............................

Detaylı

1) 40* Do?u boylam?nda güne? 05.20 'de do?ar ise 27* do?u boylam?nda kaçta do?ar?

1) 40* Do?u boylam?nda güne? 05.20 'de do?ar ise 27* do?u boylam?nda kaçta do?ar? 1) 40* Do?u boylam?nda güne? 05.20 'de do?ar ise 27* do?u boylam?nda kaçta do?ar? A) 06.12 B) 04.28 C) 05.32 D) 05.07 E) 07.02 2) 60* bat? meridyeninde bulunan bir noktada yerel saat 11.12 iken yerel saati

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE KONUMU İNŞAAT ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜNTÜLER a. 1998-İnşaat öncesi b. 2013-Kampusun bugünü Sabancı Üniversitesinin

Detaylı

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi yurdumuzdaki fen bilimleri eğitiminde de çağdaş değişiklikleri gerekli

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi yurdumuzdaki fen bilimleri eğitiminde de çağdaş değişiklikleri gerekli Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi yurdumuzdaki fen bilimleri eğitiminde de çağdaş değişiklikleri gerekli kılmaktadır. Tolga (2000) tarafından yapılan araştırmada, araştırmaya

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI HAZIRLAMA SÜRECİ VE BÖLGELEME

UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI HAZIRLAMA SÜRECİ VE BÖLGELEME UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI HAZIRLAMA SÜRECİ VE BÖLGELEME DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Milli Parklar Daire Başkanlığı Cihad ÖZTÜRK Orman Yüksek Mühendisi PLANLAMA NEDİR? Planlama, sorun

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen

Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen MUTFAK BİTKİLERİ Ocimum Fesleğen Latince Adı: Ocimum Türkçe Adı: Fesleğen Familya: Lamiaceae Orjini: Yunanistan Büyüme Şekli: 12 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar: karışıklı, dar,

Detaylı

POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ

POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ ÖZEL EGE LİSESİ POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ Ömer Deniz Halıcıoğlu 7-C DANIŞMAN ÖĞRETMEN Demet Erol İzmir- 2010 1 İÇERİK LİSTESİ: 1. Prpje özeti.....3 Projenin amacı Projenin hedefleri

Detaylı

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi. ALİ ÜSKÜDÂRÎ Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi. ALİ ÜSKÜDÂRÎ Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı Alİ ÜsküdârÎ nin çiçek resimlerinden derlediğimiz takvim organizasyonunun 2. yılındayız Mor Yalınkat Sümbül ve Hercâi Menekşe Bir sap üzerinde yer alan on iki tâne açmış, beş tâne gonca mor yalınkat sümbül

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

ÜLKEMİZDEKİ BAZI BALLI BİTKİLERİN ÇİÇEKLENME DÖNEMİ, POLEN, ÇİÇEK NEKTARI VE BÖCEK NEKTARI ÜRETİM KAPASİTELERİ İLE BULUNDUĞU İLLER

ÜLKEMİZDEKİ BAZI BALLI BİTKİLERİN ÇİÇEKLENME DÖNEMİ, POLEN, ÇİÇEK NEKTARI VE BÖCEK NEKTARI ÜRETİM KAPASİTELERİ İLE BULUNDUĞU İLLER Üretim A bies nordmanniana (STEV.) SPACH Göknar Nisan Temmuzda bitki üzerinde yaşayan Cinara pectinata, Cinara pillicornis, gibi böceklerin çıkardıklarını bal arıları bala dönüştürür. Artvin, Balıkesir,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

Da lâlesi (Tulipa armena Boiss.) Kaba lâle (Tulipa agenensis) Ekin lâlesi (Tulipa aleppensis Boiss. ex Regel)

Da lâlesi (Tulipa armena Boiss.) Kaba lâle (Tulipa agenensis) Ekin lâlesi (Tulipa aleppensis Boiss. ex Regel) Da lâlesi (Tulipa armena var. armena) - (Tulipa armena var. galatica) Kaba lâle (Tulipa agenensis DC.) IUCN* tehlike kategorisi; ulusal ölçekte Zarar Görebilir-VU lk kez 1804 y l nda, Fransa'n n güneybat

Detaylı

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER

ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER G.Ü. SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ ÜLKER (OKÇUOĞLU) MUNCUK MÜZESİNDE BULUNAN HAVLULARDAN ÖRNEKLER 1 Yrd.Doç.Nursel BAYKASOĞLU **Yrd.Doç.Dr. Tomris YALÇINKAYA Türk kültüründe temizliğe verilen önem, temizlik

Detaylı

Beyaz Fırın ın katkısız üretim anlayışı ile üretilen çikolatalar, gıda boyası, aroma ve katkı maddesi içermez.

Beyaz Fırın ın katkısız üretim anlayışı ile üretilen çikolatalar, gıda boyası, aroma ve katkı maddesi içermez. Chocolat Chez Nathalie çikolataları, Beyaz Fırın ın çikolata atolyesinde butik bir anlayış ile üretilmektedir. Dünyanın en kaliteli Belçika çikolatasının hammadde olarak kullanıldığı ürünlerde margarin

Detaylı

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL ÖZET Tekirdağ İlinde bulunan iğde bitkisinin farklı kullanım alanlarını bulmak ve bu sayede ekonomiye katkı sağlamak amaçlanmıştır.sanayide İğde bitkisinin meyvesi,çiçeği,çekirdeğinin

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #7. Kalıtım

LYS ANAHTAR SORULAR #7. Kalıtım LYS ANAHTAR SORULAR #7 Kalıtım 1) Bir bitki türünde mavi çiçek rengi geni (A), gri çiçek rengi genine (a) baskındır. Bu bitki türünde çiçek rengi karakteri açısından farklı fenotiplere sahip bitkilerin

Detaylı

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar kili ve Çoklu Kar³la³trmalar Birdal eno lu ükrü Acta³ çindekiler 1 Giri³ 2 3 4 5 6 7 Bu bölümde, (2.1) modelinde, H 0 : µ 1 = µ 2 = = µ a = µ (1) ³eklinde ifade edilen sfr hipotezinin reddedilmesi durumunda,

Detaylı

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER KATALOĞU EYLÜL 2018

NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER KATALOĞU EYLÜL 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI SONBAHARDA DİKİLİP İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN SOĞANLI BİTKİLER KATALOĞU EYLÜL 2018 2018 NADİR BİTKİLER FİDANLIĞI Fatih Koçak - Nadir Bitkiler Fidanlığı Şubat-Mart 2018 sezonunda açılmıştır.

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU SINIRLAR AŞILMAK İÇİNDİR. www.martplastik.com

ÜRÜN KATALOĞU SINIRLAR AŞILMAK İÇİNDİR. www.martplastik.com ÜRÜN KATALOĞU PVC PARLAK ŞEFFAF 100 MİCRON 150 MİCRON 200 MİCRON 300 MİCRON 400 MİCRON 600 MİCRON 700 MİCRON PVC MAT ŞEFFAF 200 MİCRON 300 MİCRON 400 MİCRON 700 MİCRON PVC MAT BEYAZ 200 MİCRON 300 MİCRON

Detaylı

TUNCELİ EKONOMİK DEĞERİ OLAN BİTKİLER RAPORU

TUNCELİ EKONOMİK DEĞERİ OLAN BİTKİLER RAPORU TUNCELİ EKONOMİK DEĞERİ OLAN BİTKİLER RAPORU Sektörel Araştırmalar Serisi-5 HAZIRLAYAN Abdulvahap YOĞUNLU Fırat Kalkınma Ajansı Uzmanı ARALIK 2011 I TEŞEKKÜR Tunceli Ekonomik Değeri Olan Bitkiler Raporunun

Detaylı

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Ucuzdurlar. ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Olgun bitkiler çiçekli durumlarıyla satılırlar. Çiçeklenme süreleri mevsim boyunca devam eder. Bol sayıda çiçek verirler. Sahadan uzaklaştırılması kolaydır. Dayanıklıdırlar.

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

Vize istemeyen Ülkeler Tam Liste! Türkiye Vize Uygulamayan Ülkeler Listesi

Vize istemeyen Ülkeler Tam Liste! Türkiye Vize Uygulamayan Ülkeler Listesi Vize istemeyen Ülkeler Tam Liste! Türkiye Vize Uygulamayan Ülkeler Listesi Vize istemeyen Ülkeler Tam Liste! Türkiye Vize Uygulamayan Ülkeler Listesi 2011 y?l? itibariyle Türkiyeden vize istemeyen ülkelerin

Detaylı

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir.

Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Brassica(Süs lahanası) Yapraklar gösterişli ve dekoratiftir. Süs lahanası,tohumla üretilir. Tohumlar,Temmuz-Ağustos aylarında ekilir. Fideler,20-40cm aralıklarla Ekim-Kasım aylarında dikilir. Hava sıcaklığı

Detaylı

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır.

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır. Ekolojik istekleri Çayda verim ve kalite ile ekolojik koşullar arasında ilişki vardır. Dünya üzerinde kuzey yarımkürede 42.enlem, güney yarım kürede ise 30. enlem çay bitkisinin son yetişme sınırlarıdır.

Detaylı

: Safranbolu Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başvuru Sahibinin Adresi :Yenimahalle Sadri Artunç C. Tuncel Apt. K.1 D.2 Safranbolu Karabük Ürünün Adı

: Safranbolu Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başvuru Sahibinin Adresi :Yenimahalle Sadri Artunç C. Tuncel Apt. K.1 D.2 Safranbolu Karabük Ürünün Adı Koruma Tarihi : 21.05.2009 Başvuru No : C2009/009 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Safranbolu Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başvuru Sahibinin Adresi :Yenimahalle Sadri Artunç C. Tuncel

Detaylı

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir DEFNE Latince ismi : Laurus nobilis Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir Defne Bitkisi: Anavatanı Asya olan Defne,

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

ALİ ÜSKÜDÂRÎ Uluslararası Kalite Güvencesi ÇİÇ E KLE R

ALİ ÜSKÜDÂRÎ Uluslararası Kalite Güvencesi ÇİÇ E KLE R ALİ ÜSKÜDÂRÎ Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı Türk bezeme sanatında klasik yolun son temsilcilerinden sayılan Ali Üsküdârî nin hayatı hakkında malumatımız çok azdır; mevcut eserleri 1718-1763 arası

Detaylı

TÜRKİYE DE DOĞADAN SÖKÜLEN ÇİÇEK SOĞANLARININ SÖKÜM, ÜRETİM VE TİCARETİNİN EKONOMİK VE TOPLUMSAL MALİYETİ

TÜRKİYE DE DOĞADAN SÖKÜLEN ÇİÇEK SOĞANLARININ SÖKÜM, ÜRETİM VE TİCARETİNİN EKONOMİK VE TOPLUMSAL MALİYETİ TÜRKİYE DE DOĞADAN SÖKÜLEN ÇİÇEK SOĞANLARININ SÖKÜM, ÜRETİM VE TİCARETİNİN EKONOMİK VE TOPLUMSAL MALİYETİ Dr M. Emin ERGUN1 Filiz PEZİKOĞLU1 Doç. Dr. Süleyman ERKAL1 1. GİRİŞ Türkiye, doğal yapısı, iklim

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

1. EKSİK BASKINLIK 2. EŞ BASKINLIK 3. ÇOK ALLELLİLİK 4. KONTROL ÇAPRAZLAMASI

1. EKSİK BASKINLIK 2. EŞ BASKINLIK 3. ÇOK ALLELLİLİK 4. KONTROL ÇAPRAZLAMASI 1. EKSİK BASKINLIK 2. EŞ BASKINLIK 3. ÇOK ALLELLİLİK 4. KONTROL ÇAPRAZLAMASI Eksik baskınlık (ekivalentlik): Bazı karakterlerde allel genler, birbirine tam baskınlık göstermezler. Bireyler, bu karakterler

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

Achillea grandifolia Friv. Beyaz civan perçemi

Achillea grandifolia Friv. Beyaz civan perçemi Achillea grandifolia Friv. Beyaz civan perçemi 40-100 cm boylu çok yıllık otlar. Gövdeler silindirik, sağlam, uzunlamasına çizgili, kısa yumuşak tüylü. Yapraklar kısa yumuşak tüylü ve salgılı-bezeli; orta

Detaylı

An#t#n ad#: Divri#i Ulu Cami. #ehir: Divri#i, Sivas, Türkiye. #n#a tarihi: H. 626 / M Bani(ler): Ahmet #ah bin Süleyman #ah.

An#t#n ad#: Divri#i Ulu Cami. #ehir: Divri#i, Sivas, Türkiye. #n#a tarihi: H. 626 / M Bani(ler): Ahmet #ah bin Süleyman #ah. An#t#n ad#: Divri#i Ulu Cami #ehir: Divri#i, Sivas, Türkiye #n#a tarihi: H. 626 / M. 1228-29 Photograph: Mehmet Ko#tumo#lu Mimar(lar) / usta(lar): Ahmet Nakka# H#latî (mimar), Hürrem #ah bin Mu#is El-H#latî

Detaylı

KALITIMIN GENEL İLKELERI. Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması

KALITIMIN GENEL İLKELERI. Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması KALITIMIN GENEL İLKELERI Mendel Genetiği Eksik baskınlık Eş baskınlık Çok alellilik Kontrol Çaprazlaması Kontrol Çaprazlaması Çekinik fenotipli bir bireyin genotipi kesinlikle bellidir ve homozigot çekiniktir

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA HEMŞİRE GENEL BÜTÇE 3 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TOPLUM SAĞLIĞI TEKNİSYENİ GENEL BÜTÇE 1 1 ADANA

Detaylı

Adianthum Arapsaçı Egreltisi

Adianthum Arapsaçı Egreltisi EĞRELTİLER Adianthum Arapsaçı Egreltisi Latince Adı: Adianthum Türkçe Adı: Arapsaçı Eğreltisi Familya: Adianthaceae Orjini: Amerika Büyüme Şekli: 24 x 36 cm Büyümesi: orta derecede büyüme gösterir. Yapraklar:

Detaylı

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA

Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yalçın AKI Ferhat SERTKAYA Yer fıstığı baklagiller familyasından, tek yıllık ve değerli bir yağ bitkisidir. Yerfıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir.

Detaylı

Icindekiler. Excellence 06 Quartz 10 Bisse 14 Almeria 18 Stil 22 Malabadi 28 Akdeniz 38 Safranbolu 44 Premium 54 Hasankeyf 58.

Icindekiler. Excellence 06 Quartz 10 Bisse 14 Almeria 18 Stil 22 Malabadi 28 Akdeniz 38 Safranbolu 44 Premium 54 Hasankeyf 58. Icindekiler Excellence 06 Quartz 10 Bisse 14 Almeria 18 Stil 22 Malabadi 28 Akdeniz 38 Safranbolu 44 Premium 54 Hasankeyf 58 Duvardan Duvara Safranbolu 62 Hasankeyf 64 Safir 65 Premium 66 Excellence Zarafet,

Detaylı

BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ

BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ 1 2 Kurşunlu Köyü, Eko Turizm konusundaki öncü girişimleriyle sadece Türkiye de değil dünyada da tanınan bir köy konumuna geldi. Bu gurur veren gelişmeler

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

Simülasyon Modellemesi

Simülasyon Modellemesi Simülasyon Modellemesi Doç. Dr. Mustafa Yüzükrmz myuzukirmizi@meliksah.edu.tr Ders -2: Metod ve Veri Analizi Contents 1 Metod Analizi 1 1.1 Giri³.................................. 1 1.2 Metod Müh.'de Sistematik

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER

YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER YAPRAK ÖZELLİĞİ OLAN PERENNİALLER Ajuga (Mayasıl Otu) Latince Adı:Ajuga Türkçe Adı: Mayasıl Otu Familya: Lamiaceae Orjini: Avrupa kökenli olup ülkemizde de 11 türü doğal Büyüme Şekli: 15-20x60-120 cm.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK SAXİFRAGACEAE FAMİLYASI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

Çoruh Vadisi-Deriner Barajı Altında Kalacak Endemik ve ve Nadir Bitkilerin Tesbiti, Nakledilmesi ve ve Yetiştirilmesi Projesi

Çoruh Vadisi-Deriner Barajı Altında Kalacak Endemik ve ve Nadir Bitkilerin Tesbiti, Nakledilmesi ve ve Yetiştirilmesi Projesi T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Çoruh Vadisi-Deriner Barajı Altında Kalacak Endemik ve ve Nadir Bitkilerin Tesbiti, Nakledilmesi ve ve Yetiştirilmesi Projesi

Detaylı

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR

SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR SARI ÇAY AKARININ ÇAY BİTKİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLANMALAR. RAPOR Bölgemizin sahip olduğu iklim şartları dolayısıyla günümüze değin çay plantasyon alanlarımızda ekonomik boyutta zarara sebep olabilecek

Detaylı

Van Kenti ve Çevresindeki Geleneksel Konut Bahçelerinde Kullanılan Bitki Materyalinin Belirlenmesi

Van Kenti ve Çevresindeki Geleneksel Konut Bahçelerinde Kullanılan Bitki Materyalinin Belirlenmesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2007, 17(1): 1-6 Araştırma Makalesi/Article Geliş Tarihi: 04.10.2006 Kabul Tarihi: 19.04.2007 Van Kenti ve Çevresindeki

Detaylı

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir!

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Birlikte başaracağız Büyükşehir Belediye Başkanı Gerold Noerenberg Foto: Ulrich Wagner Sevgili vatandaşlarımız, Sürdürülebilirlik ve çöpün düzenli bertarafı

Detaylı

Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen

Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen Galanthus Kardelen Latince Adı: Galanthus Türkçe Adı: Kardelen Familya: Amaryllidaceae Orjini: Dünya da, Doğu Akdeniz, Yunanistan, Bulgaristan, Kafkasya, İran, Lübnan, İngiltere nin Güney doğusu ve Türkiye

Detaylı

Ürün Barkod Kdv Hariç Fiyat 10000533 KLASİK SPESYAL MİNİ VERSATİL 0.5 MM ALUMINYUM SİYAH 4250278605698 69.50 TL

Ürün Barkod Kdv Hariç Fiyat 10000533 KLASİK SPESYAL MİNİ VERSATİL 0.5 MM ALUMINYUM SİYAH 4250278605698 69.50 TL Ürün Barkod Kdv Hariç Fiyat 10000533 KLASİK SPESYAL MİNİ VERSATİL 0.5 MM ALUMINYUM SİYAH 4250278605698 69.50 TL 4250278605698 10000534 KLASİK SPESYAL MİNİ VERSATİL 0.7 MM ALUMİNYUM SİYAH 4250278605704

Detaylı

S T I L S A H I B I C I C E K L E R B L O O M A N D F R E S H M A R T mart 8. kurumsal düzenlemeler E M I R G A N I S T A N B U L

S T I L S A H I B I C I C E K L E R B L O O M A N D F R E S H M A R T mart 8. kurumsal düzenlemeler E M I R G A N I S T A N B U L S T I L S A H I B I C I C E K L E R B L O O M A N D F R E S H M A R T 2 0 1 6 mart 8 kurumsal düzenlemeler E M I R G A N I S T A N B U L M I N I B U K E T L E R Sabah ofisine geldiğinde masanda taptaze

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

TÜRKİYE de LALE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇERİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

TÜRKİYE de LALE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇERİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ TÜRKİYE de LALE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. M. Emin Barış A.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü İÇERİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Türkiye, dünyanın üç önemli gen merkezinin

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

POLYGONACEAE LABADAGİLLER

POLYGONACEAE LABADAGİLLER POLYGONACEAE LABADAGİLLER POLYGANACEAE Karabuğdaygiller adı da verilen familyada otsu, çalımsı veya tırmanıcı bitkiler yer almaktadır. Yapraklar genellikle alternatif ve basittir. Çiçekler başak, salkım

Detaylı

SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER

SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER SOĞANLI, YUMRULU VE RİZOMLU BİTKİLER TANIM Toprak üstü aksamlarını büyüme mevsiminde tamamladıktan sonra kuruyarak ölmesine rağmen yaşamlarını toprak altında sürdürebilecek organlara sahip olan iki veya

Detaylı

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ 4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ Kazanım: Noktalama işaretlerinin nerede kullanıldığını ve yazım kurallarını bilir. Aşağıdaki cümlelerde yay ayraçların ( ) içine uygun noktalama işaretlerini getiriniz.

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI 15. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KAHRAMANMARAŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Sümbül Hyacinthus orientalis subsp.

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI 15. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KAHRAMANMARAŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Sümbül Hyacinthus orientalis subsp. T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI 15. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KAHRAMANMARAŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Sümbül Hyacinthus orientalis subsp. chionophilus Koruma Eylem Planı İÇİNDEKİLER I. GİRİŞ... 2 II. TEŞEKKÜR... 4 III. AMAÇ

Detaylı

ÇÖZÜM ÖRNEKLER. Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarl k Bölümü, Antalya, Türkiye

ÇÖZÜM ÖRNEKLER. Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarl k Bölümü, Antalya, Türkiye YAPILAMADA GÜNE ENERJS KULLANIMI VE ESTETK ÇÖZÜM ÖRNEKLER Hacer MUTLU DANACI R. Eser GÜLTEKN Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlk Bölümü, Antalya, Türkiye hacermutlu@akdeniz.edu.tr esergultekin@akdeniz.edu.tr

Detaylı

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi ALİ ÜSKÜDÂRÎ. Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı. Mor Yalınkat Sümbül ve

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi ALİ ÜSKÜDÂRÎ. Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı. Mor Yalınkat Sümbül ve Alİ Üsküdârî nin çiçek resimlerinden derlediğimiz takvim organizasyonunun 2. yılındayız Mor Yalınkat Sümbül ve Hercâi Menek şe Bir sap üzerinde yer alan on iki tâne açmış, beş tâne gonca mor yalınkat sümbül

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

3 YAŞ EKİM AYI TEMASI

3 YAŞ EKİM AYI TEMASI 3 YAŞ EKİM AYI TEMASI Mevsimlerden sonbaharı öğreniyoruz. Çiftlikte yaşayan hayvanları öğreniyoruz. Sebze ve meyvelerin bize faydalarını öğreniyoruz. Cumhuriyet nedir? Öğreniyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı

Detaylı

BAKIR KELEBEKLERİ. Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): İsli bakır kelebeği ( Lycaena tityrus ) Büyük mor bakır kelebeği ( Lycaena alciphron )

BAKIR KELEBEKLERİ. Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): İsli bakır kelebeği ( Lycaena tityrus ) Büyük mor bakır kelebeği ( Lycaena alciphron ) Benekli bakır kelebeği ( Lycaena phlaeas ): BAKIR KELEBEKLERİ - Tüm bölgelerde yaygındır. Benzerlerinden ayrımı kolaydır. - Kanat üstünde arka kanatta kenar altı turuncu bandı bahar neslinde ön kanat kalın

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı