TEHLİKELİ İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA STANDARTLARI. Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEHLİKELİ İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA STANDARTLARI. Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK"

Transkript

1 TEHLİKELİ İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA STANDARTLARI Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK

2 Tehlikeli İlaç Nedir? Tehlikeli ilaçlar, doğal yapısında bulunan toksisiteye bağlı olarak mesleki maruziyet açısından sağlık personeli için tehlike arz eden ajanlardır.

3 Tehlikeli İlaçlar Karsinojenik Teratojenik Genotoksik Reprodüktif Toksisite (düşük, infertilite, geç fetüs ölümü) Düşük Dozlarda Organ Toksisitesi gibi özelliklerinden bir ya da daha fazlasını taşımalarına göre tanımlanırlar.

4 Tehlikeli İlaçların Karakteristik Etkileri

5 Tehlikeli ilaç listesi

6 IARC sınıflaması International Agency for Research on Cancer: Uluslar arası Kanser Araştırma Kurumu Sınıf 1: İnsana karsinojenik olduğu ispatlanmış Sınıf 2: İnsana karsinojenik olması muhtemel Sınıf 3: İnsana karsinojenik olması olası

7

8 Maruziyet Yolları Deri absorpsiyonu Doğrudan temas Kontamine yüzeyler Ağızdan alım (injesyon) Yutma Gıda, çiklet Elden ağıza İnhalasyon yolu Aerosoller Dumanlar Kaza sonucu yaralanma

9 Maruziyete Yol Açan Durumlar-1 Hasar görmüş veya kontamine olmuş ilaç kutu ve paketlerinin eczaneye teslim alınması Tehlikeli ilaçların orijinal kutuları içerisinde veya hazırlandıktan sonra hastane içerisinde veya hastane dışarısına taşınması, kontamine atıkların taşınması Toz ve liyofilize ilaçların sulandırılması, sulandırılan ilaçların ve konsantre çözeltilerin seyreltilmesi Tehlikeli ilaç içeren enjektörlerden hava çıkarılması Tehlikeli ilaçların intravenöz, intramüsküler, subkütan, intratekal yoldan uygulanması Çoklu doz içeren şişelerden kaplanmamış oral doz ve tabletlerin çıkarılarak sayımı Kaplı olmayan tabletlerin birim-doz makinesi ile blisterlenmesi

10 Maruziyete Yol Açan Durumlar-2 Oral likit dozların hazırlanması için tabletlerin ezilmesi Toz ilaçlardan kapsül hazırlanması İlaç flakonlarının dış yüzeyinde, çalışma alanlarında, zeminde ve son ürün üzerinde yer alan ilaçla temas edilmesi Kaza sonucu oluşan dökülmeler, kırılmalar, yaralanmalar İlaçların direkt IV push veya IV infüzyon yoluyla uygulanması sırasında aerosol oluşması Tehlikeli ilaçlarla tedavi edilen hastaların vücut sıvılarıyla kontamine olmuş giysi ve çarşaflarla işlem yapılması Hazırlama veya uygulama süreçlerindeki herhangi bir basamakta oluşan kontamine atıklarla işlem yapma

11 Maruziyete Yol Açan Durumlar-3 Tehlikeli ilaçların hazırlanması ve uygulanmasında kullanılan kontamine cihazlarla temas edilmesi (örn. İlaç hazırlama cihazlarının bakımı, HEPA filtrelerin bakımı veya değişimi sırasında) Operasyon odasında bazı özel prosedürlerin gerçekleştirilmesi (örn. İntraoperatif intraperitoneal kemoterapi) İlaç hazırlama alanı ve diğer klinik alanların temizlenmesi ve dekontaminasyonu Tehlikeli ilaçlar veya atıklarla çalıştıktan sonra kişisel koruyucu donanımların çıkarılması ve atılması

12 Maruziyeti etkileyen faktörler: Gerçekleştirilen iş: Hazırlama, uygulama, temizleme, atıkların bertaraf edilmesi vs. Çalışma sıklığı ve süresi İşlem yapılan tehlikeli ilaç miktarı Güvenli çalışma tekniklerine bağlılık: Havalandırmalı kabinlerin kullanımı, kişisel koruyucu donanım kullanımı, kapalı sistem ilaç transfer cihazı kullanımı, çalışma teknikleri.

13 Tehlikeli İlaçlara Maruziyetin Sonuçları

14 Tehlikeli İlaç Kontaminasyonu

15 Tehlikeli İlaç Kontaminasyonu

16 Sağlık çalışanları için risk, maruz kalınan ilaçların toksisitesine ve bu ilaçlara maruz kalınma seviyelerine bağlıdır. Tehlikeli ilaçlara maruziyetin güvenli aralıkta olduğu bir maruziyet miktarı söz konusu değildir. Maruziyet teknik açıdan mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.

17 Risk Alanları UYGULAMA HAZIRLAMA ATIK

18 Hedef o o o o o o Taşıma ve depolama, Hazırlama, Uygulama, Hasta ekskretası ve atık ile temas, Dökülmeler, Temizleme, esnasında tehlikeli ilaçlara maruziyetin önlenmesidir.

19 Güvenli Çalışmaya Yönelik Çıkarılmış Rehber ve Genelgeler

20

21 Tehlikeli İlaçlarla Çalışan Personel İlaçları eczaneye alan eczane personeli İlaç hazırlamada görevli personel İlaçların taşınması/transfer inden sorumlu personel Uygulamada görev alan hemşire/doktor Atıkların paketlenmesi ve taşınmasında görevli personel Genel temizlik personeli Çamaşırhane personeli

22 Personelin Çalışmadan Muaf Tutulacağı Durumlar Hastalık Üst solunum yolu enfeksiyonu, deri enfeksiyonu, immünosupresif tedavi Aile Planlama Hamile, emziren, çocuk sahibi olmayı planlayan Normal Olmayan Patoloji Sonuçları Sebep belirleninceye kadar tehlikeli ilaç hazırlamamalıdır

23 Tıbbi Muayene Kemoterapi ilaçlarıyla çalışan tüm personele düzenli olarak tıbbi izlem yapılmalıdır. İşe yeni başlayan personele ilgili tetkikler (öykü, fiziki muayene, tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, üre, kreatinin ve idrar analizi vs) yapılmalı ve yılda 1-2 tekrarlanmalıdır. PPD testi İlaca maruziyet durumunda gerekli müdahale yapılmalı, tıbbi izlem yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Amaç; düzeltilebilecek biyolojik etkileri erkenden belirlemek böylece sağlık üzerinde olumsuz etkiler olmadan önce kontaminasyonu en aza indirgeyecek önlemler alınmasıdır. Tehlikeli ilaçlara olan toplam maruziyeti doğrudan ölçmek için bir yöntem yoktur.

24 Personel Eğitimi Teorik Eğitim: Tehlikeli ilaçlara maruziyetin riskleri ve güvenli çalışma kuralları için gereken koruyucu tedbirler üzerine bir eğitim programı geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Pratik Eğitim: Tehlikeli ilaçların hazırlanmasında görev alacak personel teorik eğitimin ardından, tehlikeli ilaçlarla ve ilgili atıklarla güvenli çalışma konusunda pratik eğitim de almalıdır. Verilen eğitim, iş tanımı, risk durumu, önceki eğitim düzeyi ve özel sorumlulukları göz önüne alınarak bireylerin ihtiyacına göre düzenlenmelidir. Bu alanda çalışmaya uzun süre ara vermiş olan personel teorik ve pratik teste tabi tutulmalı, yeterlilik sağlanamadığında yeniden teorik ve pratik eğitim verilmeli ve kayıtları tutulmalıdır.

25 Tehlikeli ilaçlar hem aseptik şartlarda hazırlanması gereken, hem de toksik etkilerinden dolayı güvenli çalışma standartlarına uygun şekilde hazırlanması gereken ilaçlardır. Bu nedenle, tehlikeli ilaçları hazırlayan kişilerin, aseptik yöntemi doğru uyguladığı ve hem çevreyi hem de kendisini koruyacak ve kontaminasyonu önleyecek şekilde çalıştığı doğrulanmalıdır.

26 Koruyucu Tedbirlerin Önemi Sağlık çalışanlarının tehlikeli ilaçlara olan maruziyeti ve maruziyetin doğurduğu sonuçlarla ilgili yapılan tüm çalışmalar, koruyucu tedbirlerin uygulanmasının gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu çalışmalar, tehlikeli ilaçlarla çalışırken, güvenli çalışma prensiplerine uyularak gerekli önlemler alındığında, tehlikeli ilaç kontaminasyonu ve personel maruziyetinde önemli miktarda azalma gerçekleştiğini kanıtlamaktadır.

27 Koruyucu Tedbirler-1 Temin edilecek ilaçların seçiminde, daha az risk oluşturacak ilaçlar tercih edilmelidir. Formu itibariyle daha az kontaminasyon ve maruziyet riski oluşturan ilaçlar seçilmelidir. Cam şişe yerine plastik şişede olanlar, sulandırma (rekonstitüsyon) işlemi gerektiren toz ilaçlar yerine, bir basamağı eksilteceği için solüsyon halinde olan ilaçlar İlaç üreticileri ve dağıtıcıları, tehlikeli ilaçları diğer ilaçlardan ayrı olarak paketlemeli ve göndermelidir. Ayrıca, gönderilen ilaçların tehlikeli olduğuna dair uyarılı etiket ve işaretler dış paket üzerinde yer almalıdır. Dış depodan hastaneye gelen ilaçlar yalnızca hastane eczanesi tarafından açılmalı, hastanenin diğer departmanlarındaki görevlilerce açılmamalıdır. İlaç paketlerini eczane içerisinde açmak üzere ayrı bir alan, tercihen ayrı bir oda olmalıdır.

28 Koruyucu Tedbirler-2 Hasar görmüş paketlere, dökülme prosedürleri uygulanmalıdır. Maruziyeti kısıtlamak üzere, hasar görmüş paket üreticiye veya dış depoya geri gönderilmemelidir. Bununla birlikte, hasarlı paketlerle ilgili olay bildirimi yazılmalı ve hastane arşivinde kayıtlı tutulmalıdır. Tehlikeli ilaçlar, diğer ilaçlardan ayrı bir odada ve ayrı buzdolabında saklanmalı, bulundukları saklama alanında uyarıcı işaret ve yazılar yer almalıdır. Paketlerin açıldığı ve tehlikeli ilaçların saklandığı alandaki havalandırma, kontaminasyonun komşu odalara yayılmasını engelleyecek şekilde negatif basınçlı olmalıdır. Saklama odasına giriş kısıtlı olmalıdır. Çalışanlar, tehlikeli ilaçları paketinden çıkarırken, temizlerken ve saklama alanına yerleştirirken kişisel koruyucu donanım olarak koruyucu önlük, maske ve 2 çift eldiven takmalıdır.

29 Koruyucu Tedbirler-3 İlaç flakonu/ampulü ile doğrudan temas eden paketleme materyalleri, tehlikeli atık olarak değerlendirilmelidir. Hazırlanan ilaçlar, hasta bilgisi, ilaç içeriği, uygulama bilgileri, saklama koşulları, ilaç özelliği ve dikkat edilmesi gereken noktaları içeren bilgilerden oluşan bir etiketle etiketlenmelidir. Etiketlerde gerekli uyarılar yer almalıdır (Örn. Tehlikeli ilaçtır, dikkatli taşıyın., Vezikan ilaçlar için Ekstravazasyonu önleyin, damar dışına çıkarmayın, uygulama anına kadar buzdolabında saklanması gereken ilaçlar için Buzdolabında sakların, dondurmayın, Vinka alkaloidleri gibi intratekal uygulanmaması gereken ilaçlar için Yalnızca intravenöz yoldan uygulayın. Intratekal yoldan uygulanması ölümcül risk taşır., oral antineoplastikler için Ezilmemelidir, bölünmemelidir vb. uyarılar)

30 Koruyucu Tedbirler-4 Kurum içinde dağıtılan ilaçların kayıt edilmesinde kullanılmak üzere servislere gönderilen ilaçlara dair dağıtım formu ve iptal edilen tedaviler için iptal formu kullanılabilir. Tehlikeli ilaçların taşındığı her aşamada, taşıyan kişi yanında dökülme kiti bulundurmalıdır. Tehlikeli ilaçlar, kurum içindeki diğer bölümlere veya dış kurumlara taşınırken, nakliye süreci boyunca ilaçların fiziksel bütünlüğünü, stabilitesini ve sterilitesini koruyacak kutu ve materyaller seçilmelidir; tehlikeli ilaçlar hasardan, sızıntıdan, kontaminasyondan ve degradasyondan korunurken, aynı zamanda ilaçları taşıyan personel de korunmalıdır.

31 Koruyucu Tedbirler-5 Tehlikeli ilaçların kurum içerisinde veya dış kurumlara taşınmasında, şiddetli bir kuvvetle ve yüksek hızla çalışan pnömatik tüp taşıma sistemleri kullanılmamalıdır, aksi takdirde, kaza sonucu kırılma, patlama ve dökülme yaşanması durumunda, hava sirkülasyonu nedeniyle kontaminasyondan tüm hastane etkilenebilir ve ciddi boyutta maruziyet oluşabilir. Hazırlanan ilaç torbaları, sızıntı olması durumunda sızıntının fark edilmesini kolaylaştıracak şekilde emici materyal ile desteklenmeli ve torbalara sızdırmaz, şeffaf ek paketleme yapılmalıdır. Dış kurumlara taşıma yapılırken, daha sarsıntısız ve güvenli taşımak üzere her bir torba, emici materyalle kaplanmış üstü açık bir kutuya koyulup daha sonra sızdırmaz, şeffaf bir torbayla paketlenebilir. Hazırlanan son ürünün taşınması sırasında dış paket içerisinde sızıntı fark edilmesi durumunda, hazırlanan ilaç tehlikeli atık olarak değerlendirilmelidir. Nakliye süresi belirlenirken ilaçların ve hazırlanmış son ürünlerin stabilite bilgileri dikkate alınmalı, hazırlandıktan sonraki raf ömürlerine katı bir şekilde uyulmalıdır.

32 Koruyucu Tedbirler-6 Tehlikeli ilaçların dış kurumlara taşınmasında, uygun etiketleme, saklama ve çalışma koşulları sağlanmalıdır. Taşıma sırasında saklama koşulları, tehlikeli ilaçların etiketlerinde yer alan saklama sıcaklığı aralığından sapmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Saklama koşulları farklı olan ilaçlar mümkünse ayrı taşınmalı veya ayrı paketlenerek her biri için uygun saklama sıcaklığı sağlanmalı, gerekli durumlarda soğuk zincir koşulları oluşturulmalıdır. İlaçların taşınacağı araçta sıcaklık kontrolünün sağlanması ve uygun sıcaklığın ayarlanması için sıcaklık ve nem ölçer bulunmalı, veriler kayıt edilmelidir. İlaçların teslim alınmasında kullanılmak üzere, tehlikeli ilaçların bulunduğu paketlerin güvenli bir şekilde açılması için yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde açıklayan talimatlar sağlanmalıdır.

33 Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından 2004 te yayınlanan, çalışanların, iş yerlerinde kanserojen ve mutajenlere maruz kalınmasına bağlı risklerden korunmasına dair 2004/37/EC sayılı direktifte ve iş yeri sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan ulusal düzenlemeler ve yasalarda; Çalışanlar için koruyucu tedbirlerin hiyerarşik sırasının takip edilme zorunluluğu vardır. 5 seviyede koruyucu tedbir belirlenmiştir. Sıralama, en etkiliden, daha az etkiliye doğru yapılmıştır. Mümkün olan en etkili tedbir uygulanmalıdır.

34 Koruyucu Tedbirlerin Hiyerarşik Sıralanması Seviye 1: Ortadan kaldırma, maddeyi değiştirme Ürünü, toksik olmayan veya daha az toksik olan bir ürünle değiştirin. Seviye 2: Tehlikenin izolasyonu / kaynağında tutulması Toksik ürünün kabında veya kaynağında tutulması Seviye 3: Mühendislik kontrolleri / havalandırma Toksik ürünü seyreltmek üzere, lokal ve genel havalandırma uygulayın Seviye 3 B: İdari kontroller / organizasyonel tedbirler Maruziyet süresini azaltacak şekilde işi organize edin Seviye 4: Kişisel Koruyucu Donanım Kişisel araçlar kullanarak bireysel korunma sağlanması

35 Tehlikenin Kaynağında İzole Edilmesi Tehlikeli ilaçlarla çalışırken, kapalı sistem transfer cihazları ve izole sistemler kullanılarak tehlike kaynağında tutulmalıdır. Kapalı Sistem İlaç Transfer Cihazları, çevresel bulaşların sistem içine transferini ve tehlikeli ilaç veya buhar konsantrasyonunun sistem dışına kaçışını mekanik olarak engelleyen ilaç transfer cihazlarıdır. Mekanik bariyerler ve havalandırma kontrolleri ile, sıvı ve buhar sızıntısı engellenmelidir.

36 TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLAMA TESİSİ İlaç hazırlanan tesislerin havalandırılmasına dair standartlar, kullanılacak ekipmanların detaylı özellikleri, hava kalitesi gibi detaylı standartlar belirlenmiştir. Hazırlanan karışımların ve personelin güvenliğinin yanında, ilaçların bileşiminin doğruluğu da çok önemlidir!

37 Havalandırma-Mühendislik Kontrolleri Mühendislik kontrolleri, havaya karışma ihtimali olan bulaşların emilmesini kontrol ederek sağlık çalışanı maruziyetini en aza indirger. Steril hazırlanması gereken tehlikeli ilaçlar için Class II B2 veya Class III BGK, izolatörler ve ISO 5 ortam sağlayan izole sistemler gerekmektedir. İlaç hazırlama süreçlerinde görev almayan kişileri korumak amacıyla erişime kısıtlı olmalıdır. Kapalı sistem ilaç transfer cihazları kullanıldığında dahi, her zaman BGK veya izole sistem içerisinde çalışılmalıdır. Tehlikeli ilaçların hazırlanırken, optimal olarak, havanın tamamının HEPA filtre üzerinden geçirilerek dışarıya atılmalıdır. Mikrobiyal ve kimyasal kontaminasyonu önlemek için, biyolojik güvenlik kabinlerinin haftada 7 gün ve günde 24 saat çalışır konumda bulundurulması tavsiye edilmektedir.

38 Mühendislik kontrolleri / uygun havalandırma şartlarının sağlanması

39 Biyolojik güvenlik kabinlerine, düzenli aralıklarla bakım, kalibrasyon ve HEPA filtre değişimi yapıldığında : HEPA filtre bütünlük testi, kapalı kabinler için sızıntı testi, hava sirkülasyonunun doğruluğunu ölçmek için duman testi, hava akımı hızı testi, hava akımı retansiyon testi, gürültü testi, ışık düzeyi kontrolü, sıcaklık ve nem kontrolü, mikrobiyolojik testler Bakım periyodu; yapılan kontrollerde herhangi bir sorunla karşılaşılmadığında sık periyotlardan daha seyrek periyotlara düşürülebilir.

40 Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Yapılacak işleme göre galoş, önlük, eldiven, maske, yüz kalkanı, gözlük kullanılması gerekmektedir. Kemoterapi ilaçlarıyla kullanılmaya uyumlu, dayanıklı materyalden üretilmiş eldivenler kulanılmalıdır. Ekipmanlar, partikül dökmeyen ve sıvı emmeyen yapıda olmalı, önlüğün önü kapalı, kolları uzun, bilekleri lastikli olmalıdır. Kişisel koruyucu ekipmanlar, çalışma süresince belli periyotlarda ve ilaçla kontamine olması durumunda derhal yenileriyle değiştirilmelidir.

41 Eldiven: Partikül oluşturmaması için pudrasız eldivenler tercih edilir. Nitril, neopren, poliüretan eldivenler kullanılabilir. İlaçlarla temas süresi arttığında eldivenlerin permeabilitesi de arttığından, 60 dakikada bir veya dökülme / yırtılma durumunda derhal değiştirilmelidir. Kemoterapi ilaçlarıyla çalışmak için uygun eldivenler kullanılmalıdır (Kemoterapi ilaçlarıyla test edilmiş veya ASTM D6978 standartlarına uygun). İlaç hazırlama esnasında 2 çift eldiven takılmalıdır. İçteki eldiven önlüğün altında kalacak şekilde, dıştaki eldiven ise önlüğün bilek kısmını kaplayacak şekilde takılır. İlaç hazırlama kabini veya temiz odadan çıkmak gerektiğinde, her giriş çıkışta eldiven değiştirilmelidir. Aseptik teknikle ilaç hazırlanırken, kabine veya temiz odaya yeniden girilmeden önce eldiven uygun bir dezenfektanla temizlenmelidir.

42 Önlük Önlükler, hem ürünü mikrobiyal kontaminasyondan korumak için, hem de personeli ve çevre yüzeyleri kimyasal kontaminasyondan korumak için kullanılmaktadır. Önlükler, tehlikeli ilaçlarla çalışırken, kabin veya temiz oda içerisinde ilaç hazırlama esnasında, dökülme kontrolünde ve atık kontrolünde giyilmelidir. Önlükler tek kullanımlık olmalı, partikül dökmeyen yapıda olmalıdır, sıvı emmegeçirme düzeyi düşük olan bir materyalden üretilmiş, önü kapalı, kolları uzun ve bilek kısımları lastikli olmalıdır. Yıkanabilen önlükler ilaçları emebilir ve bu yüzden tehlikeli ilaçlara karşı bariyer ve koruma oluşturmaz. Polietilen veya vinil ile kaplı olan polipropilen önlüklerin kullanımı tavsiye edilmektedir. Çalışanlar, vardiyalarının arasında veya herhangi bir kontaminasyon, dökülme, sızıntı olması durumunda önlükleri değiştirmelidir. Önlükler giyilip çıkarılırken, dış yüzeyi ile temas etmemeye dikkat edilmelidir. Önlük çıkarılıp atıldıktan sonra eller yıkanmalıdır.

43 Diğer Koruyucu Donanımlar: Çalışanlar, mikrobiyal kontaminasyonu önlemek üzere, tek kullanımlık baş koruyucu kılıflar takmalıdır. Galoş ve bone, steril ilaç hazırlama esnasında kritik hazırlama alanında partikül kontaminasyonunu en aza indirgemek için kullanılmalıdır. Bazı ilaç uygulama prosedürlerinde veya aerolizasyon ve sıçrama olasılığı olan her durumda yüz ve göz koruması için yüz kalkanı kullanılmalıdır. Tüm yüzü kapladığından dolayı, kullanımı gözlüklere tercih edilir. Buharlaşan ilaçlardan korunmak amacıyla respiratuvar maskeler kullanılmalıdır. Cerrahi maskeler uçucu tehlikeli ilaçlara karşı koruma sağlamamaktadır. MSDS (Material Safety Data Sheet)

44 Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Ekipmanın Giyilmesi Ekipmanın Çıkarılması Eczanede Hazırlama 1. Eller yıkanır. 2. Galoş ve baş kılıfı: Galoşlar sırayla kirli alanda takılır. 3. Alkol bazlı jel ile eller ovuşturulur. 4. İç eldivenler takılır (önlüğün bilek kısmının içinde kalacak şekilde). 5. Önlük giyilir. 6. Maske takılır 7. Dış eldivenler takılır ve önlüğün bilek kısmını dıştan çevreler. 1. Dış eldivenler çıkarılır. 2. Maske çıkarılır. 3. Başlık ve önlük çıkarılır. 4. İç eldivenler çıkarılır. 5. Galoşlar, teker teker çıkarılıp ayaklar temiz alana alınır. 6. Eller yıkanır.

45 KKD Kullanımı ve Doğru Giyilmesi HEDEF: KONTAMİNASYONUN EN AZA İNDİRGENMESİ Ürünü sağlık çalışanından korumak Sağlık çalışanını üründen korumak

46 Kişisel koruyucu donanımlar ve mühendislik kontrolleri ile birlikte kullanıldığında kapalı sistem ilaç transfer cihazları, sağlık çalışanlarının doğrudan tehlikeli ilaç maruziyetini, aynı zamanda yüzey kontaminasyonunu da önler veya azaltır.

47 KAPALI SİSTEM İLAÇ TRANSFER CİHAZLARI Kapalı sistem ilaç transfer cihazları antineoplastikler ve diğer tehlikeli ilaçların sulandırılması ve transfer edilmesine yönelik olarak, özellikle sağlık çalışanlarının maruziyetini azaltma amacıyla geliştirilmiş tıbbi cihazlardır. NIOSH, ISOPP, ASHP ve ONS, kapalı sistem ilaç transfer cihazlarının, biyolojik güvenlik kabinleri (BGK) veya izolatörler gibi var olan güvenlik kontrollerine ek olarak kullanımını tavsiye etmektedir. Kapalı sistem ilaç transfer cihazlarında bakım ve kalibrasyona gerek bulunmamaktadır.

48 Tehlikeli ilaçların, oda sıcaklığındaki buhar basınçları ölçülmüş ve birçok tehlikeli ilacın oda sıcaklığında uçucu olduğu, yüksek sıcaklıklarda ise uçuculuk özelliğinin arttığı gösterilmiştir. Uçucu yapılarından dolayı, tehlikeli ilaçlar kabin veya izolatör içerisinde hazırlandığında dahi, çalışma yüzeyine ve son ürün yüzeyine yapışarak kontaminasyon oluşturabilmektedir. Biyolojik güvenlik kabini içerisinde kapalı sistem ilaç transfer cihazı kullanıldığında kontaminasyonda azalma gerçekleştiği çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır.

49 Kapalı Sistem İlaç Transfer Cihazının Taşıması Gereken Özellikler Sızıntıyı tamamen önleyecek şekilde tasarlanmış olmalıdır, Flakon içerisindeki toksik buharı mekanik olarak hapsetmeye uygun fiziksel yapıda olmalıdır, Hava giriş ve çıkışına izin vermemelidir, Enjektör adaptörlerinin uç noktaları sıvı sızıntısını önlemelidir, İlaçla temas eden kısımlar, ilaçlarla geçimsizlik oluşturmamalıdır Polikarbonat, BPA (bisphenol-a), PVC (polivinyl chloride), DEHP (diethyl hexyl phthalate) içeren ürünler ile kemoterapi ilaçlarının kullanımı, ilacın etkisinin azalmasına, PVC içeren üründen toksik DEHP maddesinin salınmasına, ilaç ile ürün arasında geçimsizlik oluşabilmesine yol açabilmektedir.

50 Kapalı Sistem İlaç Transfer Cihazlarının Sınıflandırılması Amerika Birleşik Devletleri - FDA ONB Kodu ONB kodu ile, antineoplastik ilaç ve tehlikeli ilaçların sulandırılması ve transferinde kullanılan cihazlar ayrı bir kategoriye alınmış, var olan diğer cihazlardan ayrılmıştır Avrupa Komisyonu CE belgesi 93/42/EEC yönergesi nde belirtilen kurallara göre düzenlenmektedir

51 Tehlikeli İlaçlarla Güvenli Çalışma Prensipleri İlaç Hazırlama Takı, aksesuar ve makyaj çıkarılmalıdır. Aseptik el yıkama işlemi yapılmalıdır. Gerekli kişisel koruyucu ekipmanlar giyilmelidir. Hazırlama temiz oda veya biyolojik güvelik kabini içerisinde yapılmalıdır. İlaç hazırlayan personel, ilaç hazırlama sırasında ellerini BGK nin dışına minimal düzeyde çıkarmalıdır. Hazırlamada gerekli ekipman ve cihazlar hazırlanmalıdır. Hazırlama kabini veya tezgah üzerinde gereksiz malzemelere yer verilmemelidir. Kabin veya tezgah yüzeyi üzerinde, partikül dökmeyen tek yüzü emici örtü örtülü olmalıdır. Hazırlama alanında tehlikeli atıklar için atık kovası/paketleme cihazı bulunmalıdır. Gelen order (istem) üzerinde gerekli kontroller ve hesaplamalar yapılarak hazırlama yapılmalıdır.

52 Tehlikeli İlaçlarla Güvenli Çalışma Prensipleri Tehlikeli Atık Kontrolü Tehlikeli ilaçların sulandırılması, hazırlanması ve uygulanması süreçlerinde tehlikeli ilaçlarla temas eden tüm materyaller tehlikeli atık olarak değerlendirilmelidir. Atıkların toplanması ve taşınması sırasında eldiven ve gömlek giyinmelidir. Tehlikeli atıklar özel atık kaplarında toplanmalıdır. Özel atık kontrol cihazları sert ve dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalıdır, sızdırmaz şekilde kapatılmalıdır. Kontamine atıklar yırtılma delinmeye dayanıklı atık kutularına atılmalıdır. Atıkların kaza ile dökülmesi, saçılmasında dökülme prosedürü uygulanmalıdır.

53 Hasta Çarşaf ve Dışkı Yönetimi Maruziyeti mümkün olan en düşük miktara indirgeyebilmek için, tehlikeli ilaçlarla tedavi gören hastaların çarşafları, kıyafetleri, bezleri, vücut sıvıları ve dışkıları ile işlem yapılırken kişisel koruyucu donanım (eldiven, önlük, maske) takılmalıdır. Tehlikeli ilaç tedavisi gören hastalarda mümkünse tek kullanımlık çarşaf kullanılmalı, mümkün değilse, bu çarşaflar kontamine olarak ayrı işlem görmelidir. Tehlikeli ilaç tedavisi gören hastaların kullanımı için ayrı tuvaletler olması önerilmektedir.

54 TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ ve TEHLİKELİ İLAÇ DÖKÜLMELERİ Rutin Temizleme Prosedürleri Tehlikeli İlaç Dökülmeleri BGK/İzolatör İçindeki Dökülmeler BGK/İzolatör Haricinde Gerçekleşen Dökülmeler

55 Rutin Temizleme Prosedürleri Çalışma alanlarının yüzeyleri uygun bir deaktivasyon ajanıyla ve temizleyici ajanla her işlemden önce ve sonra, ayrıca her vardiyanın sonunda temizlenmelidir. Uygulama ekipmanlarının koyulduğu tepsiler ve taşıma arabaları dahil olmak üzere tüm çalışma alanları, günlük olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. BGK, sürekli çalışır durumda tutulmalıdır. İki işlem arası kapalı tutuluyorsa, uygun havalandırmanın sağlanması için belirli bir süre (genellikle 30 dk) beklenmeli, ardından kullanım öncesinde temizlenip dezenfekte edilmelidir.

56 Rutin Temizleme Prosedürleri Temiz oda içerisinde yer alan, büyük boyutlu ekipmanlar (masa, taşıma arabası, tabure vs) kolay temizlenebilecek materyalden (paslanmaz çelik) yapılmış olmalı, haftalık olarak ve mikrobiyal kontaminasyon riskini artıran bir bir durum söz konusu olduğunda sonrasında temizlenip dezenfekte edilmelidir. Temiz odanın zemini, aseptik işlem yapılmayan bir anda, en azından günde bir kez paspaslanarak temizlenmelidir. Tavan ve duvarlar temizliği koruyacak şekilde en azından ayda bir kez temizlenmelidir. Ortamın, kabinlerin ve diğer nesnelerin temizliği önce duru su, deterjanlı su ve tekrar duru su ile yapılır.

57 Rutin Temizleme Prosedürleri Mikrobiyal kontaminasyonu önlemek üzere, dezenfeksiyon işlemi için tüm yüzeyler öncelikle, suda-çözünebilir ilaç kalıntıları ve materyal artıklarını ortadan kaldırmak için steril yıkama suyu ile yıkanmalıdır. Ardından, steril %70 lik izopropil alkol veya diğer bir etkili antimikrobiyal ajanla bir süre etkileşimde bırakılarak dezenfekte edilmelidir. Temizleme, odanın en temiz alanından en kirli alanına doğru yapılmalıdır. Tehlikeli ilaçların temizlenmesinde kullanılan bezler tek kullanımlık olmalı ve sonrasında tehlikeli atık olarak değerlendirilmelidir.

58 Tehlikeli İlaçlarla Güvenli Çalışma Prensipleri Sitotoksik Dökülmeler Kaza sonucu dökülmeler yaşandığında, alan derhal temizlenmeli ve erişim kısıtlanmalıdır. Uyarıcı işaretler koyulmalıdır. Küçük dökülmeler emici özellikte gazlı bezlerle yapılabilir. Büyük çaplı dökülmelerde ise büyük boyutta bezler/emici yastıklar ve dökülme kiti kullanılmalıdır. İlaç içeren sıvı veya toz temizlendikten sonra alan deterjanlı suyla yıkanarak durulanmalıdır, bu işlem 3 kez tekrarlanmalıdır.

59 Tehlikeli İlaçlarla Güvenli Çalışma Prensipleri Sitotoksik Dökülmeler Sonrasında aseptik ilaç hazırlamasına devam edilecek ise %70 lik etil alkolle dezenfekte edilmelidir. Tüm temizleme materyali sonrasında tehlikeli atık kutusuna atılmalıdır. Dökülmelerle ilgili rapor tutularak kayıt edilmeli ve yeni bir dökülme kiti temin edilmelidir.

60 TEHLİKELİ İLAÇLARIN UYGULANMASI İntravenöz Uygulama Sırasında Alınması Gereken Önlemler İntramuskuler veya Subkutan Uygulama Sırasında Alınması Gereken Önlemler Oral Uygulama Sırasında Alınması Gereken Önlemler

61 İntravenöz Uygulama Sırasında Alınması Gereken Önlemler Eldiven, önlük ve yüz koruyucusu (sıçrama olasılığı durumunda) kullanımı gereklidir. Kişisel koruyucu donanımlar (KKD) dahil, gerekli tüm gereçler bir araya getirilir. Tüm iğnesiz sistemler, enjektörler, iğneler, infüzyon setleri ve infüzyon pompaları için Luer-Lok gereçleri kullanılmalıdır. Tehlikeli ilaçların uygulanması için ayrı bir çalışma alanı düzenlenmelidir. Her an bir dökülme kiti hazır bulundurulmalıdır.

62 Her zaman göz seviyesinin altında çalışılmalıdır. Hazırlanmış tehlikeli ilaç dozları, taşıma çantasının içinde iken gözle kontrol edilmelidir. Eğer tehlikeli ilaç dozu bütünlüğü bozulmamış görünüyorsa taşıma çantasından çıkarılır. Uygulama alanının altına damlaları emmesi ve hastanın derisi ile ilaç temasını önlemek için altı plastik kaplı emici bir ped koyulur. Eğer uygulama alanında serumu setlemek ve seti başlatmak gerekirse, sete önce tehlikeli ilaç içermeyen bir serum bağlanmalı veya geri akım metodu kullanılmalıdır.

63 Uygulama sırasında sızıntı oluşturmayacak, kapalı sistem konnektör ve setler kullanılmalıdır. Tehlikeli ilaçlarla kontamine olmuş tek kullanımlık malzemeler, ilaç kutularını ve setler tehlikeli atık kutusuna atılıp sızdırmaz şekilde paketlenmelidir. Setlenmiş tehlikeli ilaç torbaları, setleri ile birlikte atılmalı, setlerden ayrılmamalıdır. Tehlikeli ilaçla temas etmiş yüzeyler eğer uygunsa deterjan, sodyum hipoklorid solüsyonu veya yıkama suyu ile yıkanmalıdır.

64 Giyilen eldivenler, tehlikeli ilaçları kaplayan malzemeler ve KKD dahil tehlikeli ilaçlarla kontamine olmuş malzemeler tehlikeli atık olarak işlem görmelidir. Eldivenler dikkatli bir şekilde çıkarıldıktan sonra atılır. Eldivenleri çıkardıktan sonra eller yıkanmalıdır. Tehlikeli ilaç aerosollerinin cihaz kapağının açılıp kapanmasıyla çevreye yayılmasını önlemek için, her kullanımda atıklar ayrı ayrı, sıvı ve buhar sızdırmayacak şekilde paketlenmelidir. Tehlikeli ilaçlarla kontamine olmuş malzemeler veya tehlikeli ilaç atık kutuları sıkıştırılmamalı, basınç uygulanmamalıdır.

65 İntramuskuler veya Subkutan Uygulama Sırasında Alınması Gereken Önlemler KKD dahil gerekli tüm malzeme ve gereçler edinilmelidir. Eller yıkanmalı ve çift eldiven takılmalıdır. Luer-Lock güvenlik iğneleri, koruyuculu enjektörler kullanılmalıdır. Enjektörler Luer-Lock bağlantılara sahip olmalıdır ve dörtte üçünden daha azı dolu olmalıdır. Tehlikeli ilaçların uygulanması için ayrı bir çalışma alanı düzenlenmelidir. Her zaman göz seviyesinin altında çalışılmalıdır. Her an bir dökülme kiti hazır bulundurulmalıdır.

66 Hazırlanmış tehlikeli ilaç dozları, taşıma çantasının içinde iken gözle kontrol edilmelidir. Uygulama sonrasında, tehlikeli ilaçlarla kullanılan enjektörler (eklenen güvenlik iğnesi ayrılmadan) doğrudan tehlikeli atık kutusuna atılmalıdır. Giyilen eldivenler, tehlikeli ilaçları kaplayan malzemeler ve KKD dahil tehlikeli ilaçlarla kontamine olmuş malzemeler tehlikeli atık olarak işlem görmelidir. Eldivenler dikkatli bir şekilde çıkarıldıktan sonra, paketlenir ve atılır. Eldivenleri çıkardıktan sonra eller yıkanır. Tehlikeli ilaçlarla kontamine olmuş malzemeleri veya tehlikeli ilaç atık kutuları sıkıştırılmamalı, basınç uygulanmamalıdır.

67 Oral Uygulama Sırasında Alınması Gereken Önlemler Çift eldiven ve eğer püskürtme, sıçrama veya aerosol oluşumu olasılığı varsa yüz korucusu kullanılmalıdır. Çalışanlar, tabletlerin veya kapsüllerin tehlikeli ilaç içeren bir toz tabakası ile kaplı olabileceğinin ve bunların inhalasyon yoluyla, dermal yolla emilebileceğinin, ağız yoluyla alınabileceğinin veya diğer yerlere yayılabileceğinin ve sıvı formların buharlaşabileceğinin ya da dökülebileceğinin farkında olmalıdırlar. KKD dahil gerekli tüm malzeme ve gereçler edinilmelidir. Eller yıkanmalı ve çift eldiven takılmalıdır. Tehlikeli ilaçların uygulanması için ayrı bir çalışma alanı düzenlenmelidir. Her zaman göz seviyesinin altında çalışılmalıdır.

68 Her an bir dökülme kiti ve cihazı hazır bulundurulmalıdır. Hazırlanmış tehlikeli ilaç dozları, taşıma çantasının içinde iken gözle kontrol edilmelidir. Eğer tehlikeli ilaç dozu bütünlüğü bozulmamış görünüyorsa taşıma çantasından çıkarılır. Uygulama alanının altına damlaları emmesi ve hastanın derisi ile ilaç temasını önlemek için altı plastik kaplı emici bir ped koyulur. Giyilen eldivenler, tehlikeli ilaçları kapsayan malzemeler ve KKD dahil tehlikeli ilaçlarla kontamine olmuş malzemeler tehlikeli atık olarak işlem görmelidir. Eldivenler dikkatli bir şekilde çıkarıldıktan sonra, paketlenir ve atılır. Eldivenleri çıkardıktan sonra eller yıkanır. Tehlikeli ilaçlarla kontamine olmuş malzemeleri veya tehlikeli ilaç atık kutuları sıkıştırılmamalı, basınç uygulanmamalıdır.

69 TEŞEKKÜRLER

İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI

İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ Eczanede hazırlanan ilaçların servislere ulaşması veya servis içinde transferi sürecini

Detaylı

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar.

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar. 1. AMAÇ Hastanemiz sağlık ve güvenlik programları kapsamında, antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, kaza ile dökülmesi durumunda alınması gereken önlemler ve dökülmelerde yapılacak

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Şerife Selcen Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinaötörü

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi. Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014

Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi. Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014 Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014 Tüm dünyada yakın gelecek beklentisi kanser tanısı ve kanserden ölüm sıklığında anlamlı bir artış

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ. Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL

TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ. Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL TEHLİKELİ İLAÇ NEDİR? Aşağıdaki etkilerden en az birini Mutajenik

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA TALİMATI

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA TALİMATI KOD.YÖN.TL.25 YAYIN TRH. TEMMUZ 2009 REV. TRH. EYLÜL 2012 REV. NO.1 SAYFA NO.1/5 1.AMAÇ:Bu Rehberin amacı; antineoplastik (sitotoksik) ilaçların hazırlanması, depolanması, hastaya verilmesi ve atıklarının

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler Ferit Bayram DentaFiera 6 Haziran 2016 Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler A. Temizlik ve Dezenfeksiyon Kurallarına İlişkin Düzenlemeler Sterilizasyon prosedürlerinin düzenli kontrolü

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU STERİLİZASYON HİZMETLERİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI Kişisel koruyucu ekipman nedir? Çalışma ortamındaki enfeksiyon risklerine karşı çalışan tarafından kullanılması gereken giysi, araç ve malzemelerdir. Bölümün

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle ekte veya kolonize hastalardan sağlık kurumundaki diğer hastalara, sağlık personeline

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır.

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır. BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Ürün Özelliği Öncesinde dezenfekte edilen tüm yüzeylerin ve zeminlerin, hastaneler ve bakımevleri gibi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ UYGULANMASINA YÖNELİK BİR UŞAK DEVLET HASTANESİ ÖRNEĞİ Uzm. Alev Köksal alevkoksal98@hotmail.com

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KEMOTERAPİ HAZIRLAMA VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KEMOTERAPİ HAZIRLAMA VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ SAYFA NO: 1 / 7 1. AMAÇ: Antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, hastaya verilmesi, atıklarının bertaraf edilmesi sırasında hastalar ve sağlık çalışanları bu ilaçların zararlı etkilerine

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastane çalışanlarını

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi PARENTERAL NÜTRİSYON O Enteral beslenme yapılamadığında,

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Amaç; B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Onkoloji Hastane Eczanesi Kanser tedavi yöntemlerinden biri olan

Detaylı

ANTĠNEOPLASTĠK ĠLAÇ GÜVENLĠĞĠ TALĠMATI

ANTĠNEOPLASTĠK ĠLAÇ GÜVENLĠĞĠ TALĠMATI DOK.KODU:İY.TL.09 YAYIN TARİHİ:01.06.2017 REV.NO:00 REV.TAR:00 SAYFA NO:1/5 1.AMAÇ: Antineoplastik (sitotoksik) ilaçların hazırlanması, depolanması, hastaya verilmesi ve atıklarının elden çıkarılmasına

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi

Hazırlayan Birgül BAĞCI Sterilizasyon Ünit. Sor. Hemşiresi Yürürlük i: 04.07.2012 MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ Revizyon i: İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Yeni eklendi - Revize edildi Madde No - 3.1, 3.9.1, 3.9.2-3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6,

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M872 Kimyasal Adı : Kullanım Alanları : Soğutma ve Proses Suyu Sistemleri İçin Brom Bazlı Klor Aktivatörü Üretici Firma : Agora

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

ENDOSKOPİ ÜNİTELERİNDE HİJYEN ve ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ NASIL OLMALI?

ENDOSKOPİ ÜNİTELERİNDE HİJYEN ve ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ NASIL OLMALI? ENDOSKOPİ ÜNİTELERİNDE HİJYEN ve ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ NASIL OLMALI? Endoskopik aletlerin kompleks yapıları, temizlik ve dezenfeksiyon/sterilizasyon sırasında kullanılacak yöntem ve ajanları özel kılmaktadır.

Detaylı

DİYALİZ YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI. Prof Dr Cengiz UTAŞ

DİYALİZ YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI. Prof Dr Cengiz UTAŞ DİYALİZ YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI Prof Dr Cengiz UTAŞ DİYALİZ UYGULAMALARI REHBERİ Bu rehber: Mevcut bilimsel kanıtlar, profesyonel toplulukların klinik deneyimlerine dayalı kılavuzlar ve en iyi uygulama

Detaylı

Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu olup bu üniteden

Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu olup bu üniteden Sterilizasyon Ünitesinin Yapılanması ve İş Akışı Hmş. Aycan YILDIRIM MESA Hastanesi Ameliyathane ve Sterilizasyon Sorumlu Hemşiresi, ANKARA Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu

Detaylı

STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması - Kalite web sayfasının güncellenmesinden dolayı revizyon yapılmıştır. Madde No KAPSAM: Tıbbi birimler Hazırlayanlar Birgül BAĞCI Sterilizasyon Sor. Hemşiresi Gülay YABA

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

Tanımlar. Tıbbi Atık:

Tanımlar. Tıbbi Atık: Tıbbi Atık: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava

Detaylı

KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI. Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR

KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI. Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR SUNUM PLANI Giriş Kemoterapi uygulamasında güvenlik önlemi alma

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

CERRAHİ ALETLERİN ÖN YIKAMA VE PAKETLEME TALİMATI Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5

CERRAHİ ALETLERİN ÖN YIKAMA VE PAKETLEME TALİMATI Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5 Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5 1. AMAÇ Dezenfeksiyon ya da sterilizasyon öncesinde cerrahi aletlerin ön yıkama ve paketlenmesinde standart

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş. HTL TEMİZ ODA UYGULAMALARI BİYOGÜVENLİK KABİNLERİ Çeker ocaklar : Çeker ocaklar Biyogüvenlik kabini değildir. Kimyasal korunma amacıyla kullanılır. Radyoaktif malzeme ile çalışılabilen modeller vardır.

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M841 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Kazan Sistemleri İçin Sülfit Bazlı Oksijen Tutucu Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI Dr. Tuncer ÖZEKİNCİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ A.D. 14 KASIM 2011 ANTALYA 1 İyi Laboratuvar Yönetimi İyi tanımlanmış, uluslararası kabul

Detaylı

Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi

Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi 1 Tehlikeli İlaç Nedir? Mutajenik ve klastrojenik etki Üreme sisteminde bozukluk Karsinojenik,teratojenik etki Düşük

Detaylı

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır.

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. ECZANE HİZMETLERİ Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. Eczanenin işleyişine yönelik yazılı düzenleme

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı 01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M856 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Proses ve Açık-Yarı Açık Soğutma Suyu Sistemleri İçin Taş Önleyici ve Korozyon İnhibitörü

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-649 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : Poliroad Su Bazlı Yol Çizgi Boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı yolçizgi

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET EL HİJYENİ EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET GÜNÜMÜZDE NOZOKOMĐAL ENFEKSĐYONLARIN ÖNLENMESĐNDE EN ÖNEMLĐ TEK PROSEDÜR EL YIKAMADIR* EL YIKAMA El Florasi Kalici flora (koagülaz negatif stafilokok, difteroid,

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

YIKIM ONARIM VE YAPIM ÇALIŞMALARINDA ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

YIKIM ONARIM VE YAPIM ÇALIŞMALARINDA ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI Dok No: ENF.TL.030 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Bu talimatın amacı Özel VİTALE Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ve Polikliniklerinde yapılan yapım, yıkım, onarım

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN

PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ. Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN PERSONEL YARALANMALARININ ÖNLENMESİ VE TAKİBİ Uz.Dr. Sevinç AKKOYUN Sağlık Çalışanlarında İnfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hepatit D Sağlık çalışanlarında majör

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SOFT SENSITIVE

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Yürürlük i: 16.07.2012 ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 4.6, 4.11-4.9 KAPSAM: Eczane Hazırlayan Ecz. Mevlüde KAVVAS Eczacı Kontrol

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Uzm Ecz Ahmet S Bosnak Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kanser tedavisinde ileri kalite Kanser tedavisinde mükemmellik multidisipliner yaklaşımla olabilir.

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP MIX RINSE PLUS

Detaylı

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İstanbul Tıp Fakültesi Hastane İnfeksiyonu Kontrol Komitesi Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü Uzm.Hem.Hatice KAYMAKÇI İnfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hemodiyaliz - Tarihçe

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP BOOSTER ENZİMLİ

Detaylı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M874 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Soğutma Suyu Sistemleri İçin Qac Bazlı Biyosit Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi ve

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC Basım Tarihi: 10.02.2010 Page: 1/6 1- Firma ve Ürün tanımı Ürün Bilgileri Ürün İsmi: ALÜMİNYUM SÜLFAT Üretici/Kaynak Firma bilgileri : Ardıçlı evler, Yeryüzü Mah,

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı