Vücut Kompozisyonu ve değerlendirilmesi. Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vücut Kompozisyonu ve değerlendirilmesi. Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü"

Transkript

1 Vücut Kompozisyonu ve değerlendirilmesi Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü

2 Fiziksel uygunluğun değerlendirilmesinde en basit ölçümler Uzunluk ve Ağırlık ölçümleridir. Boy Ayakta Uzunluk Ölçümü Oturarak Uzunluk ölçümü Vücut Ağırlığı

3 Ayakta Uzunluk Ölçümü Kişinin yüzü ileri doğru bakarken, zeminden baştaki en yüksek noktaya olan maksimum mesafe ölçülür. Ayakkabısız, ayaklar bitişik ve kollar her iki yanda olmalıdır. Topuklar, kalça ve sırt duvara temas etmelidir. Oturarak Uzunluk Ölçümü Oturarak Uzunluk ölçümü, gövde uzunluğunun ölçüsünü verir. Oturma Yüzeyinden baştaki en yüksek noktaya olan mesafenin ölçümüdür. Kişi, ayakları yerde, beli ve omuzları duvara değer, düz ileri bakar pozisyonda ölçülür. Mesafe, zeminden ölçülüp kutunun yüksekliği toplam mesafeden çıkarılarak da hesaplanabilir.

4 Yeryüzünde yaşayan insanların boyları farklı farklı... Bu çeşitliliği, zaman içinde ve eşit koşullarda belirleyen birçok unsur yer alır. Bunların başında da kalıtım, beslenme ya da çevre geliyor... İster İskoçlarda ister Endonezyalılarda olsun, kadınlar erkeklerden yaklaşık 10 santim daha kısa... En uzunlarla en kısalar arasındaki fark ise zaman zaman 50 santime kadar çıkabiliyor. Ancak, etnik farklılığa rağmen, her insan toplumunun ortalama bir boy ölçüsü var...

5

6 Nerede o eski heybetli insanlar? Sanılanın aksine eski insanlar daha kısa yılları arasında askere alınan Fransız erkeklerinin boy ortalaması 1,62 santim yılında Fransa'da askere alınan erkeklerin boy ortalaması ise 1.76 santim. Yani 1,5 asırda Fransız erkeklerinin boyu ortalama olarak 14 santim uzamış. Aynı kural kadınlar için de geçerli. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1950 ile 1991 yılları arasında dünya kadınlarının boyunun ortalama 3 santim uzadığını belirtiyor.

7 Erkeklerde boy uzama atağı 13 15,5 yaşları arasında olur ve yılda cm lik boy uzunluğu artışı olur. Kızlarda boy uzama atağı 11 yas civarında baslar ve yılda 9 cm lik boy uzaması olur ve 13,5 civarında sonlanır. Boy, canlı bireylerde genellikle ayakta, hazır ol durumunda ölçülür??? Omurgada diskler üzerindeki baskıdan kaynaklanan boy farkı gözlenebilir. Çünkü, gün boyu omurlar arası disklere yapılan baskı sonunda, boyda akşama doğru 20 milimetreye varabilen bir kısalma gözlenebilir.

8 Baş karşıya ileri doğru bakacak pozisyonda Omuzlar serbest Kollar vücudun iki yanında Sırt, kalça ve topuklar arka yüzeye temas eder Bacaklar düz Dizler birleşik Ayaklar zeminde topuklar münkün olduğunca yanaşık

9

10

11

12 Vücut ağırlığı nasıl ölçülür? Vücut ağırlığı her gün hatta gün içinde bile farklılıklar gösterebilir. Bu sebeple tartı sırasında mümkün olduğunca aynı koşullarda olunması gerekir. Sabah uyanınca, Aç olarak, Tuvalete çıktıktan sonra, Kıyafetsiz, Bir gün önce ağır fiziksel aktivite yapılmadan, Aşırı kafein veya alkol alımı olmadan tartılmak en doğru rakamları veriyor. Bunların dışında aç tok, tuvalete giderek gitmeden tartılma, kadınlar için adet dönemi olup olmaması 0,5 kg ile 1 kg arası fark edebilen faktörlerdir. Tartıda yanılgıya düşmemize neden olurlar. Bireysel farklılıklara göre bu fark 1-1,5 kg a kadar çıkabilir. Kıyafetin önemli yanıltıcılardan biri olduğu unutulmamalı, kıyafetsiz ya da aynı kıyafet ile tartılmalısınız.

13

14

15 TSE ( Türk Standartları Enstitüsü) ye göre Fiziksel özelliklere ait standart değerler Kadınlar Göğüs 96cm Bel 68cm Kalça 104 Boy 164cm Erkekler Göğüs 96cm Bel 82cm Kalça 80 Boy 176cm Bir çalışmada ; Türk erkeğinin ortalama boyu 171cm, Kadınların boyu ise ortalama 161 cm Erkeklerin kilosu ise 70.7 kg, Kadınların ortalama kilosu 62.1Kg olarak belirlenmiş.

16

17 Ağırlık ve uzunluk ölçümleri kullanılarak farklı yöntemler ile insan vücudunun şeklinin, fiziksel yapısının değerlendirilmesi. Bel-Kalça Oranı (Waist-hip ratio ) Sagittal Karın Çap (Sagittal Abdominal Diameter (SAD) ) Vücut Yağ Yüzdesi (Body fat percentage ) Ponderal index Rohrer's index Vücut Kütle İndeksi (Body volume index) Body volume index.

18

19 Bel Kalça Oranı (BKO) Testi Testin amacı, koroner kalp rahatsızlığı riskinle ilişkili olan bel-kalça çevresi oranını izlemektir. Gerekli Ekipman Gulikmetre Testte, bel ve kalça çevrelerini ölçüp; bel çevresi değerini kalça çevresi değerine bölersiniz.

20 Sağlık durumunun göstergesi olarak BKO Bel-kalça oranı (BKO) bireyin sağlık durumunu göstergesi olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar elma şeklinde ( bel çevresinde daha fazla ağırlık olan) vücutlara sahip olanların armut şeklinde (kalçalar daha fazla ağırlık olan) vücuda sahip olanlara oranla daha fazla oranda sağlık sorunu ile yüz yüze olduklarını göstermektedir. 0.7 oranında BKO değerine sahip olan kadınlar daha sağlıklı oldukları, diyabet kalp damar hastalıkları gibi sorunlarla daha az karşılaştıklar benzer biçimde 0.9 oranında BKO değerine sahip olan erkeklerin daha az sağlık sorunu ile karşılattıkları gözlenmektedir.

21 Sagittal Karın Çapı (SKÇ) iç organlara ait bir şişmanlık ölçümü, bağırsak bölgesindeki yağ miktarıdır. SKÇ oturur pozisyonda iken sırtın çukurlaşan alt bölümünden üst karına orta noktadan pelvisin üst kısmı ile kaburgaların altı arasındaki mesafedir. SKÇ kalp hastalığı riskinin iyi bir göstergesi olarak kabul edilir. Normal bir BMI değerine sahip olan bireyde SKÇ nin 25 cm altında olması gerekir. 30 cm aşan değerler artan kalp damar rahatsızlıkları ve insüllin direnci ile ilişkilidir. 40 lı yaşlarda erkeklerde 25 ten yüksek SKÇ değeri 30 yıl sonra Alzheimer hastalığına hastalanma olasılığını tahmin edilmektedir. Benzer bir ölçüm sırtı üstü pozisyonda karın yüksekliği değeridir. Uygulaması daha basittir fakat yer çekimi nedeniyle daha düşük sonuçlar verir. Değerler direk olarak karşılaştırılabilir değildir.

22 BMI (Vücut Kitle Endeksi) Ağırlığınızı ölçmenin alternatif bir yolu, vücut kitle indeksini hesaplamaktır (VKİ). VKİ yi hesaplamak için, kilogram cinsinden ağırlığı metre kare cinsinden boya bölersiniz. Bu ölçümün normal kabul edilebilir aralığı, erkekler için 20 ile 25 Kadınlar için de 18.7 ile 23.8 arası. Tek istisnalar, kas fazlalıkları VKİ yi normal aralığın üzerine taşıyacak olan atletler ve vücut geliştiricilerdir. Gerekli Ekipman Boy Ölçümü için Stadiometre Ağırlık Ölçümü için Baskül

23

24

25

26

27

28 S. Dijkstra et all

29

30

31 Ponderal index Ponderal Index (PI) Kilonun boyun karesi ile değil küpüne oranı olarak ifade edilen BodyMassIndex e benzer bir orandır.

32 Body Volume Index (Vücut Hacim İndeksi ) The Body Volume Index (BVI) is a method of measuring human obesity that has been proposed as an alternative to the Body Mass Index (BMI). Whereas BMI is based on a measurement of total mass, irrespective of the location of the mass, BVI looks at the relationship between mass and volume distribution (i.e. where the body mass is located). EKLE ve DÜZENLE

33 BMI? 8 kadın her birisinin VKİ 30???

34 Vücut Kompozisyonu Fiziksel uygunlukta vücut kompozisyonu insan vücudundaki yağ, kemik ve kas yüzdesinin tanımlanmasında kullanılmaktadır. Vücudumuzdaki kas dokusu yağ dokusundan daha az alan kaplar. Aynı boyda ve kiloda iki birey birbirlerinden tamamıyla farklı görüntüye diğer bir deyişle farklı vücut kompozisyonuna sahip olabilirler.

35 Vücut Kompozisyonu ölçüm yöntemleri

36 Hidrostatik Ölçüm (Su Altı Ağırlık Ölçümü)

37 Hidrostatik Ölçüm (Su Altı Ağırlık Ölçümü) Su altında olan tartmanın amacı, vücudun yoğunluğunu ölçmektir ve çıkan rakamdan hassas olarak vücut yağ yüzdesi hesaplanır. Gerekli Ekipman Suyun altında monte edilmiş sandalye ve tartım aletli paslanmaz çelik tank, taşıma kemeri ve burun tıkacı.

38 Ölçüm Metodu İlk önce kişinin kuru ağırlığı hesaplanır. Su altı ölçümü için kişi minimum kıyafetle sandalyeye oturur. Akciğerlerindeki bütün havayı dışarı verir. Bütün vücudu batıncaya kadar tankın içine sokulur. Kişi su altındaki ağırlığı kaydedilirken hareketsiz olarak kalmalıdır. Bu prosedür, güvenilir bir su altı ağırlık ölçüsünün alınabilmesi için birkaç kez tekrarlanır. Vücut Yoğunluğu = Wa / (((Wa - Ww) / Dw) - (RV + 100cc)) Wa = Kuru Vücut Ağırlığı (kg) Ww = Su altındaki vücut ağırlığı (kg) Dw = Suyun Özkütlesi RV = Rezidüel Akciğer hacmi (Yaklaşık olarak Spirometreyle ölçülen FVC Değerinin Üçte biri) 100cc = Sindirim sisteminde sıkışan hava için düzeltme katsayısı Vücut Yoğunluğunu (D) aşağıdaki Siri denklemiyle Vücut Yağ Yüzdesine çevirebilirsiniz. % Vücut Yağ Yüzdesi = (495 / Vücut Yoğunluğu) 450

39

40

41 Bütün ölçümler vücudun sağ tarafından yapılmalıdır. Kaliper baş parmak ve işaret parmağının 1 cm uzağına yerleştirilmelidir. Kaliper okunurken parmaklar çimdiklemeye devam etmelidir. Kaliper okunmadan önce 1-2 sn beklenmelidir. Her bölge ölçümü 2 kez yapılmalı, eğer ölçümler arasındaki fark %2 sınırları içinde değilse test sıfırlanıp yeniden yapılmalıdır.

42 Abdominal:Umblikusun 2 cm yan tarafında dikey doğrultuda. Triseps:Kolun arkasında olekranon ile akromion arasındaki orta noktadan kollar yanda serbest bırakılmış halde vertikal olarak. Biseps:Kolun önünde biseps kasının şişkin olduğu noktadan vertikal olarak Göğüs/Pektoral:Erkeklerde ön aksiller çizgi ile meme başının ortası, kadınlarda ön aksiller çizgi ile meme başı arasındaki mesafenin 1/3 ü, çapraz pozisyonda. Bacak Mediali:Bacağın medial kenarının ortasında çevresinin en geniş olduğu noktadan vertikal olarak. Orta Aksiller: Sternumun ksifoid çıkıntısı seviyesindeki orta aksiller çizgi üzerinden vertikal olarak. Subskapular:Skapulanın alt ucunun 1-2 cm altından çapraz olarak. Suprailiyak:İliac kristanın hemen üzerinden, ön aksiller çizginin iz düşümünden çapraz olarak. Uyluk:Uyluğun ön orta bölümünden vertikal olarak (kalça ve diz eklemi arasındaki orta noktadan).

43 Triceps Deri kıvrımı, üst kolun arkasında ortada saptanır. Kollar serbestçe bırakılır ve deri kıvrımı kolun uzun eksenine paralel kaldırılır.

44 Subscapula Deri kıvrımı, dikey olarak kaldırılır, ve skapulanın ucunun aşağısında ölçülür.

45 Suprailiac Deri kıvrımı, iliumun tacının hemen yukarısında saptanır. Kıvrım, dikey olarak normal kıvrım çizgisine az bir açıyla kaldırılır.

46 Abdomen Deri kıvrımı, göbekle bitişik, aynı çizgide ve solunda saptanır. Kıvrım, vücudun uzun eksenine paralel kaldırılır.

47 Uyluk (Erkekler için) Deri kıvrımı, quadrisepsin üzerinde üst bacağın önünde ortada saptanır. Ayak, dizden hafifçe bükük 15 santim adım açıklığında, ve kaslar gevşek olarak açılır. Kıvrım, bacağın uzun eksenine paralel kaldırılır.

48 Göğüs Yer, sağ meme ucunun yukarısında ve hafif sağında saptanır. Deri kıvırımı, yatay çizginin 45 derece açısında alınır.

49 Vücut yağ oranının hesaplanmasında öncelikle vücut yoğunluğu bulunur, ardından yağ oranı hesaplanır. Vücut yoğunluğunun hesaplanmasında da skinfold ölçümleri yanında, çap ve çevre ölçümlerinin de kullanıldığı yöntemler/formüller bulunmaktadır. Hesaplama; Erkekler için Sloan ve Weir: Vücut Yoğ = (uyluk SF) (subskapular SF) % yağ= (4.57/Vücut Yoğ)-4.142) x 100 Behnke ve Wilmore Vücut Yoğ = (karın SF) (bacak SF) % yağ= (4.95/Vücut Yoğ)-4.5) x 100

50 Hesaplama Kadınlar İçin Sloan ve Weir: Vücut Yoğ = (Suprailiyak SF) (triseps SF) % yağ= (4.57/Vücut Yoğ)-4.142) x 100

51 Vücut Yağ Oranı Hesabı J-P(Jackson-Pollock) Yöntemi Erkekler için (Üç bölgenin toplamı) göğüs + abdomen + uyluk = skinfoldlar toplamı (ST) Vücut Yoğunluğu = ( x T)+( xST2)-( xyaş) % Body Fat = (495 / Vücut Yoğunluğu) -450 Kadınlar için (Üç bölgenin toplamı) triseps + suprailiyak + uyluk = skinfoldlar toplamı (ST) Vücut Yoğunluğu = ( x T)+( xST2) -( xyaş) % Body Fat = (495 / Vücut Yoğunluğu) -450

52 Sloan ve Weir formülü ile VYY % hesaplanması ( Erkekler İçin ) Vücut Yoğ = (uyluk SF) (subskapula SF) % yağ= (4.57/Vücut Yoğ)-4.142) x ölçüm 2. ölçüm ortalama uyluk SF Subscapula SF VYY % Sloan ve Weir formülü ile VYY % hesaplanması ( Kadınlar İçin ) Vücut Yoğ = (Suprailiyak SF) (triseps SF) % yağ= (4.57/Vücut Yoğ)-4.142) x ölçüm 2. ölçüm ortalama Suprailiak SF Triceps SF VYY %

53

54 Çap Ölçümleri Her Ölçüm en az 2 kez alınmalıdır. Eğer ilk iki ölçüm % 2 aralığında değilse üçüncü bir ölçüm alınır. Ölçüm için anatomik noktaları işaretlenir. Kaliperlerin ucunu anatomik bölgelere yerleştirilir. Derialtı dokusunu sıkıştıracak fakat rahatsızlık vermeyecek kadar güç uygulaynır. En yakın milimetre değerini kaydedilir. Billiac Kalça kemiğinin en dış çıkıntıları arasındaki mesafe ölçülür.

55 Femur Kişi oturur pozisyonda ve diz 90 derece bükülmüşken, çubuklar uyluk kemiğinin iç ve dış yan epikondiline sıkıca bastırılır. (Bölge, kişinin ayağını büküp uzatmasıyla kolaylıkla tespit edilebilir.) Ölçüm sağ ayaktan alınmalıdır. Humerus Dirsek bükülü ve avuç içi yukarı bakarken kol kemiğinin kondilleri arası mesafe ölçülür. (Bölge, kişinin kolunu büküp uzatmasıyla kolaylıkla tespit edilebilir) Ölçüm sağ dirsekten alınmalıdır.

56 Biacromial Dirsekler vücudun yanında ve eller uyluklardayken, akromyonların (omuz çıkıntısı) en dış noktaları arasındaki mesafe ölçülür. Bitrochanteric Trokanterlerin en dış çıkıntıları arasındaki mesafe ölçülür. (Bölge, kişinin bacağını açıp kapatmasıyla kolaylıkla tespit edilebilir)

57 Çevre Ölçümleri Çevre ölçümleri, vücudun standart anatomik bölgelerinde gulikmetreyle yapılan çevresel ölçüleridir. Gerekli Ekipman Gulickmeter

58 Baş Çevresi Kişi bu ölçüm için ayakta durabilir veya oturabilir. Baş çevre ölçümü, kaşın hemen yukarısından alınır. Ölçümde, saçta hiçbir bağ veya toka olmadığından ve kulakların kapsanmadığından emin olun. Skinfold ölçümleriyle birleştirilen baş çevre ölçümleri, doku kompozisyonundaki değişikliklerin ve kas-yağ dağılımının daha net belirlenmesini sağlar. Boyun Çevresi Boyun ölçümü, tiroit kıkırdağının hemen yukarısından alınır (Adem elması). Kişi başını dik tutmalı ve düz ileriye bakmalıdır.

59 Fleksiyonda Biseps Bu çevre ölçümü genellikle, vücudun sağ tarafından alınır. Kol, dirsekten 45 derece bükük sagitalde yatay bir konuma (İleriye) kaldırılır. Kişi azami ölçüde, biseps kasını sıkar ve maksimal çevre ölçülür. Maksimal çevre her zaman net değildir ve maksimum çevre noktasını bulmak için bandın gezdirilmesi gerekebilir. Ekstensiyonda Biseps (Üst Kol) İlk önce ölçülecek yeri işaretleyin. Bu çevre ölçümü genellikle, vücudun sağ tarafında alınır. Kol, gevşetilir ve yana serbest bırakılır. Ölçüm, Akromyon (Omuz Çıkıntısı) ile Olekranonun (Dirsek Çıkıntısı) arasındaki orta noktadan alınır.

60 Ön Kol Çevresi Bu çevre ölçümü genellikle, vücudun sağ tarafından alınır. Kişi, avuç içi yukarı bakacak şekilde kolunu yukarı kaldırır. Ölçüm, önkol boyunca en geniş çevre noktasından alınır. Maksimum çevre, her zaman net değildir. Bantın önkol boyunca, genellikle dirseğe daha yakın bulunacak olan maksimum çevrenin noktasını bulmak için yukarı aşağı hareket ettirilmesine ihtiyaç duyulabilir. Abdominal (Karın) Çevresi Bel ölçümü en dar bel seviyesinden alınır. Eğer net değilse, en alt kaburga kemiği ile kalça kemiğinin üstü arasındaki orta noktadan alınır. (İlliac tacı). Eğer ölçümün en dar düzeyden alındığından emin değilseniz farklı düzeylerden birkaç ölçüm alıp en alçak ölçümü alın.

61 Kalça Çevresi Kalça çevresi ölçümü, minimum kıyafetle, gluteal (kalça) kaslarının en büyük dışarı çıkıntısından alınır. Kişi ayakta dik olarak, bacakları hafif aralık ve ağırlığı bacaklara eşit dağıtılmış olarak kalça kaslarını sıkmadan durur. Ölçümü daha kolay yapmak için kişinin bir kutu üzerine çıkması istenebilir. Uyluk Çevresi Önce ölçülecek yeri işaretleyin. Bu çevre ölçümü genellikle, vücudun sağ tarafında alınır. Kişi ayakta dik olarak, bacakları hafif aralık ve ağırlığı bacaklara eşit dağıtılmış olarak durur. Çevre ölçüsü Uyluk kemiğinin üstünde orta noktadan alınır. Trochanterion ile tibiale laterale (İncik kemiği kemiğinin üstü) nin ortasından alınır.

62 Baldır Çevresi Bu çevre ölçümü genellikle, vücudun sağ tarafında alınır. Kişi ayakta dik olarak, bacakları hafif aralık ve ağırlığı bacaklara eşit dağıtılmış olarak durur. Ölçüm, baldırın en geniş çevre düzeyinden alınır. Bant, maksimum çevre noktasını bulmak için yukarı aşağı hareket ettirilmeye ihtiyaç duyulabilir. Ölçümü daha kolay yapmak için kişinin bir kutu üzerine çıkması istenebilir.

63 BIO Elektrik Empedans (BIA) ile Vücut Kompozisyon Ölçümü Bu metot, vücut boyunca düşük ve güvenli bir elektrik akımı yollayarak vücut kompozisyonunu ölçer. Akım, kas dokusundaki akışkan maddelerden serbestçe geçer, fakat yağ dokularından geçerken dirençle karşılaşır. Yağ dokusunun akıma uyguladığı bu dirence Biyoelektrik Empedans (direnç) denir. Akım hassas olarak vücut kompozisyon analizörleriyle ölçülür. Akım direnci; kişinin boyu, kilosu ve cinsiyeti ile beraber değerlendirildiğinde hassas olarak vücut yağ yüzdesi hesaplanır. Yaptığımız egzersiz miktarı, yeme alışkanlıklarımız, yaşam-tarzımız ağırlığımızı ve sıvı alma seviyemizi etkiler. BIA ölçümü yağsız kütlenin sıvı seviyesine dayandığından (kas dokusu gibi), bazı faktörler bireyin vücut yağ okumasını değiştirebilir. Örneğin; Banyodan ve egzersizden sonra ölçüm yaparsanız, ölçüm normalden düşük çıkabilir. Sabah uyanınca ve yemekten sonra ölçüm yaparsanız, ölçüm normalden fazla çıkabilir. Genelde, öğleden sonra ve akşam üstü arası kişinin vücut ağırlığında ve hidrasyon düzeyinde daha az dalgalanma vardır. (Öğle yemeğini yedikten iki saat sonra ve akşam yemeğinden önce) Ölçüm için bu aralıklar tavsiye edilmektedir.

64 Lukaski & Bolonchuk's formülüne göre toplam vücut sıvısı (TVS): TVS = 0.372(S² R) (Cinsiyet) (W) (yaş) S = Santimetre olarak boy R = Rezistans (direnç) W =Kg cinsinden ağırlık Cinsiyet Erkek =1 Kadın = 0 Yıl olarak yaş Örnek Erkek Atlet, 25 yaşında, boy 170cm, ağırlık 65kg ölçülen rezistans 382 TVS = 0.372(170² 382) (1) (65) (25) TVS = 38.7 kg Yağsız vücut kütlesinin (FFM) sıvı alma katsayısı 0.73 dür. Buna göre FFM, FFM = TVS 0.73 = = kg Yağ Kütlesi = Ağırlık - FFM = = kg Vücut Yağ Yüzdesi = Yağ Kütlesi Ağırlık x 100 = x 100 = 18.5%

65

66

67

68

69 Description Women Men Essential fat 10 13% 2 5% Athletes 14 20% 6 13% Fitness 21 24% 14 17% Average 25 31% 18 24% Obese 32%+ 25%+

70 There are no "official" standards for body fat. Body fat is usually defined as a range because age, and genetic and body type differences influence the amount of fat to lean tissue that you carry. Women, even athletes, generally have a higher body fat level than equally trained men because of the need to support childbearing. The amount of fat an athlete carries also depends on the sport---shot putters or sumo wrestlers can bear extra fat, but athletes who need to propel their bodies horizontally or vertically benefit from being lean.

71 Average Body Fat Percentage of Athletes Sport Male Female Baseball 12-15% 12-18% Basketball 6-12% 20-27% Body building 5-8% 10-15% Cycling 5-15% 15-20% Football (Backs) 9-12% No data Sport Male Female Rowing 6-14% 12-18% Shot Putters 16-20% 20-28% Skiing (X country) 7-12% 16-22% Sprinters 8-10% 12-20% Swimming 9-12% 14-24% Football (Linemen) 15-19% No data Tennis 12-16% 16-24% Gymnastics 5-12% 10-16% High/long Jumpers 7-12% 10-18% Triathlon 5-12% 10-15% Volleyball 11-14% 16-25% Ice/field Hockey 8-15% 12-18% Racquetball 8-13% 15-22% Weightlifters 9-16% No data Wrestlers 5-16% No data

72 Somatotip

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82 Boy Uzunluğu (cm) Vücut Ağırlığı (kg)

83 Baldır Subscapula Triseps Suprailiak

84 Femur bikondiler çap Fleksiyonda Biseps çevresi Humerus bikondiler çap Baldır çevresi

85 Endomorfi Bileleşenin Hesaplanması Örnek: triseps SF: subskapula SF: suprailiak SF: 7.4 mm 6.8 mm 9.0 mm X = = 23.2 mm Endomorfi = * * x = 2.3

86 Mezomorfi Bileleşenin Hesaplanması E= Humerus Epikondil (cm) K= Femur Epikondil (cm) A=Biceps Çevre (cm) (triceps deri kıvrımı (mm) / 10) C= Baldır Çevre (cm) (baldır deri kıvrımı (mm) / 10) H=Boy (cm) Örnek: E: 8.4 cm K: 9.8 cm A: 30 cm (7.4mm/10) = 29.3 C: 44 cm (4.4mm/10) = 43.6 H: 180 cm Mezomorfi = 0.858* * *(29.3) * * = 6.55

87 The American swimmer, Michael Phelps, has a classic mesomorphic body shape.

88 Ektomorfi Bileşenin Hesaplanması Eğer RPI > Ektomorfi = *RPI Eğer 39.65< RPI <= Ektomorfi = *RPI Eğer RPI <= Ektomorfi = 0.5 Örnek: Boy: Vücut Ağırlığı: 180cm 75 kg RPI= = Ektomorfi = 0.732* = 2.66

89 triseps SF subscapula SF suprailiac SF 6, Endomorfi humerus epikondil 8.4 femur epikondil 9.8 biceps çevre 30 triceps SF 6.8 baldir çevre boy baldir SF 4.6 Mezomorfi boy 178,8 Vücut agirligi 79,0 Ektomorfi

90

91

92 X = ectomorphy - endomorphy Y = 2 x mesomorphy - (endomorphy + ectomorphy)

93

94

95

96 Somatotypes of Famous People Somatotype * Body- Type...

97

98

99

100

101

102

103

104

105 e=bl&ots=qgw8roomjp&sig=ifqrmikn-ivex-t6xmpvuvoyyw8&hl=tr&sa=x&ei=a_wsuzotkmj4gti84cwbw&ved=0ceoq6aewaw#v=onepage&q=effect%20of%20training%20on%20somatotype&f=true

106

107

108

109

110

111 How does it work? Millimetre-wave technology uses low-powered radio waves that penetrate clothing and bounce off the skin to recreate a 3D surface image of the body. From this 3D data, numeric 2D body measurements can be extracted according to specified points of body measurement chest, waist and hip, etc. It is unclear if Target will store the 3D data for ongoing analysis and data mining.

VÜCUT KOMPOZİSYONU VE EGZERSİZ PERFORMANSI İLE İLİŞKİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ

VÜCUT KOMPOZİSYONU VE EGZERSİZ PERFORMANSI İLE İLİŞKİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ VÜCUT KOMPOZİSYONU VE EGZERSİZ PERFORMANSI İLE İLİŞKİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ 1 Tanım: Sporda Vücut Kompozisyonu Ölçümü? Yağlı ve yağsız vücut dokularından oluşmuş vücut ağırlığının göreceli oranları olarak

Detaylı

VÜCUT KOMPOZİSYONU VE SPORTİF PERFORMANS İLE İLİŞKİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

VÜCUT KOMPOZİSYONU VE SPORTİF PERFORMANS İLE İLİŞKİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ VÜCUT KOMPOZİSYONU VE SPORTİF PERFORMANS İLE İLİŞKİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ 1 Atomlardan bir bütün olarak insan vücudunun organizayonu 2 Tanım: Sporda Vücut Kompozisyonu Ölçümü? Yağlı ve yağsız vücut dokularından

Detaylı

Skinfold Ölçümleri (SÖ)

Skinfold Ölçümleri (SÖ) Skinfold Ölçümleri (SÖ) Skinfold kaliper kullanılarak vücut yağ yüzdesi tahmin edilebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu yöntem altın standart değildir. Deri altı yağ dokusunun vücuttaki toplam yağ

Detaylı

Vücut kompozisyonu genel olarak yağ, kemik, kas hücreleri, diğer organik maddeler ve hücre dışı sıvılardan oluşmuştur.

Vücut kompozisyonu genel olarak yağ, kemik, kas hücreleri, diğer organik maddeler ve hücre dışı sıvılardan oluşmuştur. Vücut kompozisyonu genel olarak yağ, kemik, kas hücreleri, diğer organik maddeler ve hücre dışı sıvılardan oluşmuştur. Vücut Kompozisyonunu Etkileyen Faktörler Yaş Cinsiyet Kas Fiziksel Aktivite Hastalıklar

Detaylı

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. Prof. Dr. Reyhan Çeliker

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler Prof. Dr. Reyhan Çeliker Antropoloji nedir? Antropoloji İnsanı, biyolojik yapısını, bedensel özelliklerini, kültürel yapısını, sosyal davranışlarını inceleyen bilim

Detaylı

ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ

ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ Tanım: Antropoloji; insanı ve insanın biyolojik yapısını, bedensel özelliklerini, sosyokültürel yapısını, davranışlarını inceleyen bir bilimdir ve sağlıkla

Detaylı

Beden Tipi. Beden tipi. Beden Tipi. Kretschmer in tip sınıflaması 4/25/2014

Beden Tipi. Beden tipi. Beden Tipi. Kretschmer in tip sınıflaması 4/25/2014 Beden Tipi Hippocrates MÖ 5.yy habitus phthisicus: Uzun ince beden, verem hastalığı riski, Habitus apoplecticus: kısa tıknaz beden dolaşım ve felç riski Aristotle MÖ 4. yy özel beden yapısınun özel karekteri

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK TESTLERİ DOÇ.DR. MİTAT KOZ

FİZİKSEL UYGUNLUK TESTLERİ DOÇ.DR. MİTAT KOZ FİZİKSEL UYGUNLUK TESTLERİ DOÇ.DR. MİTAT KOZ Fiziksel uygunluk Günlük aktiviteleri yorulmadan dinç bir şekilde zevk alarak yapabilmek. Sağlık ile ilişkili fiziksel uygunluk parametreleri değerlendirilmelidir.

Detaylı

H O L T A I N S K I N F O L D C A L I P E R KULLANIM KILAVUZU

H O L T A I N S K I N F O L D C A L I P E R KULLANIM KILAVUZU H O L T A I N S K I N F O L D C A L I P E R KULLANIM KILAVUZU Bir antropometrik ölçüm yöntemi olan deri kıvrım kalınlıkları baz alınarak yapılmış bilimsel çalışmalar neticesinde vücut analizi yapmayı sağlayan

Detaylı

VÜCUT KOMPOZİSYONU. Doç. Dr. Ferda GÜRSEL

VÜCUT KOMPOZİSYONU. Doç. Dr. Ferda GÜRSEL VÜCUT KOMPOZİSYONU Doç. Dr. Ferda GÜRSEL Vücut Kompozisyonu YAĞIN, Kas, kemik ve diğer dokulara oranıdır. 2 Aşırı Kiloların Sağlık Riski l Koroner kalp hastalığı l Yüksek tansiyon l Yüksek kollesterol

Detaylı

DİYABETTE ANTROPOMETRİK YAKLAŞIM ÖĞR. GÖR. SONER SİNAN

DİYABETTE ANTROPOMETRİK YAKLAŞIM ÖĞR. GÖR. SONER SİNAN DİYABETTE ANTROPOMETRİK YAKLAŞIM ÖĞR. GÖR. SONER SİNAN ANTROPOMETRİ Antropometrinin fiziksel ve teorik olarak pek çok tanımı olmasına karşın en basit şekliyle insan bedeni ve uzuvlarının basit yöntemlerle

Detaylı

Bu olumsuzluklar nedeni "günümüzün en fazla zihinleri ve bedeni meşgul eden rahatsızlığı olan "OBEZİTE" meydana gelmektedir.

Bu olumsuzluklar nedeni günümüzün en fazla zihinleri ve bedeni meşgul eden rahatsızlığı olan OBEZİTE meydana gelmektedir. Körü beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik sonucu vücut bileşenlerinde önemli değişiklikler ortaya çıkmaktadır. 35 yaşından sonra erkek ve kadınlar 50-60 yaşına kadar her yıl 0.2-0.8 kilogram yağ kazanırlarken,

Detaylı

Somatotip. Arthur Stewart

Somatotip. Arthur Stewart Somatotip Arthur Stewart ENDOMORPHY MESOMORPHY ECTOMORPHY -9-8 -7-6 -5-4 -3-2 -1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 -12 Somatotip Tanım Somatotip vücut şeklini kategorize ederek

Detaylı

Antropometri Ölçümler için genel kurallar

Antropometri Ölçümler için genel kurallar Antropometri Ölçümler için genel Temel veri toplama No İsim Tarih ve Saat (Ölçüm zamanı) Yaş (Gün/Ay/Yıl) Yaş hesaplama Cins (E) (K) Yükseklik (boy cm) STATURE Ağırlık (kütle kg) Temel veri toplama İncelikli

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK. (Clarke, 1967)

FİZİKSEL UYGUNLUK. (Clarke, 1967) FITNESS (UYGUNLUK) Kişilerin fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak yeterli düzeyde sağlıklı olması (Stokes, Moore, Moore, 1988; Fitness- the new wave) Psikolojik yeterlik davranış sosyal yeterlik

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Büyümenin değerlendirilmesinde kullanılır. Başlıcaları: * Boy uzunluğunun ölçümü * Vücut ağırlığının ölçümü

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma, fiziksel iş kapasitesi,

Detaylı

Kas Kuvvetinin Değerlendirilmesi

Kas Kuvvetinin Değerlendirilmesi Kas Kuvvetinin Değerlendirilmesi Kas kuvveti, bir kas grubuna veya ekleme bir kez kasılmayla uygulanan maksimal güç olarak tanımlanabilir. Kas kuvvetini değerlendirmenin birçok yolu vardır. Bu bölümde

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

Bebek ve Çocuklarda Boy Ölçümü

Bebek ve Çocuklarda Boy Ölçümü Bebek ve Çocuklarda Boy Ölçümü AMAÇ Bebeğin/ çocuğun boyunun doğru ve uygun teknikle ölçülmesi ve sonucun çocuğun ayına/yaşına göre değerlendirilmesidir. TEMEL İLKELER Bebekte/ çocukta boy ölçümü yapılan

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

TÜRK ERKEK KANO MİLLİ TAKIMI DURGUNSU KAYAKÇILARININ SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

TÜRK ERKEK KANO MİLLİ TAKIMI DURGUNSU KAYAKÇILARININ SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2006, IV (2) 43-47 TÜRK ERKEK KANO MİLLİ TAKIMI DURGUNSU KAYAKÇILARININ SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fırat AKÇA 1 Sürhat MÜNİROĞLU 1 Geliş Tarihi:

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Skapula Çizgisi

Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Skapula Çizgisi KÜREK lines of KEMİĞİ the SHOULDER VE KOL BLADES DIŞ YÜZ AND çizgileri POSTERIOR ARM Skapula Çizgisi Bu çizgi referans noktadan geçer: 1. Spina skapulanın orta noktasının üstü. Spina skapulanın üstü, medial

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

Çocuklara özel. Fiziksek uygunluk testleri. Çalışma grubuna özel testler. Yaş grubuna özel testler. Engellilere özel testler. Spora özel testler

Çocuklara özel. Fiziksek uygunluk testleri. Çalışma grubuna özel testler. Yaş grubuna özel testler. Engellilere özel testler. Spora özel testler Fiziksek uygunluk testleri Spora özel testler Çalışma grubuna özel testler Yaş grubuna özel testler Engellilere özel testler Basketbol Futbol Askerlere özel Hakemlere özel Çocuklara özel Atletizm Yüzme

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

Metal kalıplar Tabanı plastik enjeksiyonla üretilen, sayası ısı ile form alması istenilen (Rok ) ayakkabıların imalatında kullanılmaktadır.

Metal kalıplar Tabanı plastik enjeksiyonla üretilen, sayası ısı ile form alması istenilen (Rok ) ayakkabıların imalatında kullanılmaktadır. KALIP ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ, KALIP ÜZERİNDE ÖLÇÜ ALINACAK TEMEL NOKTALAR Kalıp Üzerinde, modelin çizilip hazırlandığı, sayanın monte edildiği ve tabanın yerleştirildiği ayakkabının şeklini vermek için

Detaylı

Ergonomi Uygulamaları ile Kâr Etmenin Yolları

Ergonomi Uygulamaları ile Kâr Etmenin Yolları Ergonomi ile Verimlilik Paneli Ergonomi Uygulamaları ile Kâr Etmenin Yolları Uludağ Üniversitesi Endüstri Müh. Böl. 13.05.2010 BURSA ERGONOMİ Çalışan ile teknik sistem arasındaki ilişkiyi inceleyen; bilimsel

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR GELİŞİM Büyüme, olgunlaşma ve öğrenme ürünü olarak sürekli ilerlemeyi kapsayan bir değişmedir. BÜYÜME Vücudun sadece boy, kilo ve hacim olarak artmasıdır. OLGUNLAŞMA

Detaylı

ERKEK ADOLESAN ATLETLERİN ANTROPOMETRİK PROFİL NORMLARI

ERKEK ADOLESAN ATLETLERİN ANTROPOMETRİK PROFİL NORMLARI Spor Hekimliği Dergisi Cilt: 45, S. 83-90, 2010 ERKEK ADOLESAN ATLETLERİN ANTROPOMETRİK PROFİL NORMLARI Işık BAYRAKTAR *, Gökhan DELİCEOĞLU **, Ayla TEKELİOĞLU * Meral HAZIR *, Banu KABAK *, Perihan UFUK

Detaylı

Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1.

Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1. Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1.htm ) Çok Zayıf Zayıf Orta Şişman Çok Şişman Aksi (Saldırgan) Sakin olmayan

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Breeze Kullanım ve Montaj Kılavuzu Yeni çalıșma trendlerinin akıllı koltuğu Breeze, çalıșma hayatında değișken kullanıcı ihtiyaçlarına yenilikçi formu ve teknolojisi ile akılcı çözümler sunar. Breeze,

Detaylı

FARKLI KATEGORİLERDEKİ GENÇ ERKEK TENİS OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK VE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

FARKLI KATEGORİLERDEKİ GENÇ ERKEK TENİS OYUNCULARININ ANTROPOMETRİK VE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ SÖĞÜT, M., MÜNİROĞLU, R.S., DELİCEOĞLU, G., Farklı Kategorilerdeki Genç Erkek Tenis Oyuncularının Antropometrik ve Somatotip Özelliklerinin İncelenmesi SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi,

Detaylı

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ İneklerde Sütçülük özellikleri Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Herhangi bir sığırın verimliliğini belirleyen ekonomik ömür süresini etkileyebilme yeteneğine sahip ve kalıtım yolu ile generasyonlara belirli ölçülerde

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Oksoloji Çocukluk Çağında Vücut Ölçümleri Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Büyüme sağlığın bir yansımasıdır. Growthis a mirrorof health James M. Tanner 1986

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

Ergonomi Açısından Đnsan

Ergonomi Açısından Đnsan Ergonomi Açısından Đnsan Đnsan = Karmaşık bir makine??? Đnsan termodinamik bir kuvvet makinesidir. MAK4091 Ergonomi 1 Đşin ve iş yerinin insana uyumlu olması için: Đş yeri, işgörenin beden ölçülerine göre

Detaylı

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Üst Üyeler 4 bölümde incelenir 1. Omuz kemeri REK132&SBR178 ANATOMİ VE KİNEZİYOLOJİ 2. Kol KONU ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Klavikula Skapula Sternum Humerus Ön görünüm Kemikleri

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Anatomik Pozisyon

Anatomik Pozisyon Anatomik Pozisyon Ayakta dik duran, baş dik, yüz karşıya dönük, kollar iki yanda sarkık, avuç içleri karşıya dönük ve ayakların topuklardan bitişik olduğu pozisyona denir. 10.04.2018 65 Anatomik Düzlemler

Detaylı

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır).

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). STEP HAREKETLERİ TABLO : 1 Müziği : Dabduka (Harem) Süresi : 3 dk. 56 sn. 1. (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). 2. (2x4) Sağ adım yana açılarak sağ ayağın topuğu yere vurulur. Sol dizden

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Uneo. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Uneo Kullanım ve Montaj Kılavuzu Sağlıklı oturma alıșkanlığı kazanın Sempatik görüntüsü ve hafifliğinin yanı sıra Uneo, zengin renk ve kumaș yelpazesi ile her ofise yakıșır. İskeleti tek parça halinde

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI Supraspinatus kası Origo: Skapulanın supraspinöz fossası İnsersiyo: Humerus tuberkulum majus superior bölümü İnervasyon: Supraskapuler

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

Haltercilerde Fiziksel Yapı ve Rölatif Kuvvet İlişkisinin Araştırılması

Haltercilerde Fiziksel Yapı ve Rölatif Kuvvet İlişkisinin Araştırılması SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİM DERGİSİ, 2012; 14 (1): 31-36 SELÇUK UNIVERSITY JOURNAL OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORT SCIENCE Haltercilerde Fiziksel Yapı ve Rölatif Kuvvet İlişkisinin

Detaylı

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi Anatomik referans duruşu; * ayaklar birbirinden biraz uzak, * kollar vücudun yanında serbestçe uzanmış, * avuç içlerinin öne baktığı,duruştur. Bu duruş, doğal dik

Detaylı

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir.

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. Metabolik Sendrom Araştırma Grubu Prof.Dr. Ömer Kozan Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Kardiyoloji ABD, İzmir

Detaylı

ADOLESANLARDA FĠZĠKSEL BÜYÜME VE CĠNSEL GELĠġME

ADOLESANLARDA FĠZĠKSEL BÜYÜME VE CĠNSEL GELĠġME ADOLESANLARDA FĠZĠKSEL BÜYÜME VE CĠNSEL GELĠġME Adolesans ; çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir * Fiziksel Büyüme * Cinsel Gelişme * Psikososyal Gelişme Büyüme ve gelişme, adolesansta belirgin bir

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

Yükleyici Traktör Sürücülerinin Vücut Yapısı Özelliklerinin Belirlenmesi

Yükleyici Traktör Sürücülerinin Vücut Yapısı Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Makalesi Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2010, 47 (2): 145-150 ISSN 1018 8851 Kenan MELEMEZ 1 Metin TUNAY 2 1 Yrd. Doç. Dr., Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi. 74100/BARTIN e-mail: kmelemez@hotmail.com

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

Ö nemli Güvenlik Bilgileri

Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ö NEMLİ BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE LÜTFEN BU KILAVUZU İYİCE OKUYUNUZ! Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.bu kılavuzu iyice okuyunuz ve her zaman yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

MENSTRUALOÖNGÜNÜN VE ORAL SU ALıMıNıN TOTAL VÜCUT SUYU VE VÜCUT KOMPOZiSYONU ÜZERiNE ETKisi:

MENSTRUALOÖNGÜNÜN VE ORAL SU ALıMıNıN TOTAL VÜCUT SUYU VE VÜCUT KOMPOZiSYONU ÜZERiNE ETKisi: Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe 1. ofsport Sciences 2003,14 (4),144-161 MENSTRUALOÖNGÜNÜN VE ORAL SU ALıMıNıN TOTAL VÜCUT SUYU VE VÜCUT KOMPOZiSYONU ÜZERiNE ETKisi: BiYOELEKTRiK impeoans ANALizi Tahir

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Core. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Core. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Core Kullanım ve Montaj Kılavuzu Sağlık ve konfor bir arada Core, ayarlanabilir sırt yüksekliği ile farklı vücut ölçülerine sahip bireylere sağlıklı bir șekilde uyum sağlar. Core, Pro-Support ve Dyna-Support

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA. Fitting the Task to the Human. Sırt Rahatsızlıkları. İntervertebral Disk Basıncı. İntervertebral diskler üzerindeki yükler

BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA. Fitting the Task to the Human. Sırt Rahatsızlıkları. İntervertebral Disk Basıncı. İntervertebral diskler üzerindeki yükler BÖLÜM ALTI YÜK TAŞIMA Fitting the Task to the Human Sırt Rahatsızlıkları İntervertebral Disk Basıncı 1 İntervertebral disk basıncının ölçülmesi. 2 Bel omurları üzerindeki sıkıştırma kuvvetlerini tahmin

Detaylı

VÜCUT KOMPOZİSYONU PROF. DR. ERDAL ZORBA

VÜCUT KOMPOZİSYONU PROF. DR. ERDAL ZORBA VÜCUT KOMPOZİSYONU PROF. DR. ERDAL ZORBA VÜCUT KOMPOZİSYONU Vücut Kompozisyonu genel olarak yağ, kemik, kas hücreleri, diğer organik maddeler ve hücre dışı sıvılardan oluşmuştur. Vücut Kompozisyonunu yağlı

Detaylı

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi:

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi: Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi Deneyin Tarihi:13.03.2014 Deneyin Amacı: Malzemelerin sertliğinin ölçülmesi ve mukavemetleri hakkında bilgi edinilmesi. Teorik Bilgi Sertlik, malzemelerin plastik

Detaylı

FUTBOLCULARIN MEVKİLERİNE GÖRE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ (Diyarbakır Örneği)

FUTBOLCULARIN MEVKİLERİNE GÖRE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ (Diyarbakır Örneği) T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FUTBOLCULARIN MEVKİLERİNE GÖRE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ (Diyarbakır Örneği) Hüseyin DÖNER YÜKSEK LİSANS TEZİ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ ANABİLİM

Detaylı

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme SALI: 01.08.2017 Antr. * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe *Kuvvet Çalışmaları Dairesel Çalışma 2

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

ÖLÇÜ ALMA YÖNTEMLERİ, AYAK VE BACAKTAN ALINAN TEMEL ÖLÇÜLER ÖLÇÜ ALMA YÖNTEMLERİ

ÖLÇÜ ALMA YÖNTEMLERİ, AYAK VE BACAKTAN ALINAN TEMEL ÖLÇÜLER ÖLÇÜ ALMA YÖNTEMLERİ ÖLÇÜ ALMA YÖNTEMLERİ, AYAK VE BACAKTAN ALINAN TEMEL ÖLÇÜLER ÖLÇÜ ALMA YÖNTEMLERİ Ayağa uygun ayakkabının yapılabilmesi için ayak üzerinden doğru ölçülerin alınması ve ayağın şeklinin çok iyi tanımlanması

Detaylı

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks d) Betonda Elastisite modülü deneyi: Elastisite modülü, malzemelerin normal gerilme (basınç, çekme) altında elastik şekil değiştirmesinin ölçüsüdür. Diğer bir ifadeyle malzemenin sekil değiştirmeye karşı

Detaylı

18/11/2015. PA (posteroanterior) AKCİĞER. Önerilen pozisyonlar. Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi

18/11/2015. PA (posteroanterior) AKCİĞER. Önerilen pozisyonlar. Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi Prof.Dr. Murat Kocaoğlu Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Önerilen pozisyonlar Temel: Postero-anterior (PA) erekt (ayakta)

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Alt Ekstremite Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 9. hafta Kalça eklemini önden kat eden kaslar M. iliopsoas, m. quadriceps femoris,

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Hastanın mevcut anatomik pozisyonunu koruyarak günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve olası komplikasyonları önlemeye yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu protokol,

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI

BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI Bireyin beslenme durumunun saptanması, besin ögeleri gereksinmesinin ne ölçüde karşılandığının bir göstergesidir. Besin ögeleri alımı ile besin ögeleri gereksinmesi arasındaki

Detaylı

YAŞLI FİZYOLOJİSİ. Seray ÇAKIR 0341110005

YAŞLI FİZYOLOJİSİ. Seray ÇAKIR 0341110005 YAŞLI FİZYOLOJİSİ Seray ÇAKIR 0341110005 Yaşlının Vücut Bileşimi İnsanda, kas yapısı ve gücü 25 yaşında doruğa ulaşır. Bu yaşlarda kadınların ortalama vücut ağırlığının %37 si, erkeklerin %45 i kadarını

Detaylı

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunlukların Ölçülmesi (Şenaj) Arazide uzunlukların doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi, projelerin doğru hazırlanmasında ve projelerin araziye uygulaması

Detaylı

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar ÇARŞAMBA: 28.06.2017 Antr. 1 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri * Kuvvet - 10 dakika

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Me Too. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Me Too Kullanım ve Montaj Kılavuzu Her açıdan mükemmel Me Too, bedeni mükemmel șekilde tamamlar ve çalıșma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan

Detaylı

KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA

KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ergenliğe kadar boy, ağırlık ve kuvvet bir cinsiyet farkı göstermezken, ergenlikten sonra cinsiyetler arasındaki bazı değişiklikler belirginleşir.

Detaylı

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ Yeryüzündeki herhangi bir noktanın sakin deniz yüzeyi üzerinde (geoitten itibaren) çekül doğrultusundaki en kısa mesafesine yükseklik denir. Yükseklik ölçümü; belirli noktalar arasındaki

Detaylı

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Yaşlılara yönelik egzersiz programları hazırlarken Genetik özelliklerine, Hastalık durumuna, Daha önceden sporla ilişkisine, Ne kadar

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ ÖLÇÜ BİRİMLERİ Metrik sistem SI birimi (system international) İş: Kuvvet ve mesafenin çarpımının bir ürünü olarak ifade edilir. İş = Kuvvet x Mesafe Örn:

Detaylı

FUTBOLCULARIN VÜCUT KOMPOZİSYONU, VÜCUT BİLEŞENLERİ VE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

FUTBOLCULARIN VÜCUT KOMPOZİSYONU, VÜCUT BİLEŞENLERİ VE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME 113 FUTBOLCULARIN VÜCUT KOMPOZİSYONU, VÜCUT BİLEŞENLERİ VE SOMATOTİP ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Re Recep KÜRKÇÜ 1 Fatih HAZAR 2 Selçuk ÖZDAĞ 3 KÇÜ 1, Fatih HAZAR 2, Selçuk ÖZDAĞ 3, ÖZET Bu çalışmanın

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013

KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013 KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013 SUNUM KAPSAMI Niçin KMY yaparız? Hangi yöntemi kullanırız? KMY sonuçlarını nasıl değerlendirmemiz gerekir? Kırık

Detaylı

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

Doğru duruş nasıl olmalıdır? Doğru nasıl olmalıdır? Ayakta Baş önde, çene aşağıda Omuzlar aynı seviyede ve rahat konumda Duruş dik Karın çekili (kalça öne eğik olmayacak) Her iki ayakta eşit yük (yüksek veya dolgu topuk giyilmemeli)

Detaylı