23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık"

Transkript

1 1.Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır? a) İspirto ve gaz yağı b) Benzin ve LPG c) Gaz yağı motorin d) Motorin ve LPG 2.Endüksiyon bobininin görevi aşağıdakilerden a) Silindirlere ateşleme sırasına göre akım b) Silindirlere ateşleme sırasına göre yağ c) Akümülatörün voltajını 6 ile 12 volt arasına çıkarmak d) Akümülatörün voltajını ila volt arasında yükseltmek 3.Diskli fren sisteminin avantajı aşağıdakilerden a) Balata ve disk yüzeyinin daha kolay soğumasıdır. b) Aşıntının azalmasıdır. c) Sistemde daha az hidrolik kullanılmasıdır. d) El freninin daha güçlü olmasıdır. 4.Motor çalışmazken kontak anahtarı ateşleme durumunda açık unutulursa ateşleme sisteminde aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir? a) Bujilerin yanması b) Endüksiyon bobininin yanması c) Konjektörün yanması d) Flaşörün yanması 5.Motorla vites kutusu arasında irtibatı keserek vites değiştirme imkânı sağlayan aktarma organı aşağıdakilerden a) Vites kutusu b) Debriyaj (kavrama) c) Şaft d) Aks 6.Yakıt sisteminde aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır? a) Buji ayarı b) Debriyaj ayarı c) Platin ayarı d) Rölanti ayarı 7.Eksantrik (kam) milinin görevi aşağıdakilerden a) Pistonlara hareket verir b) Supaplara hareket verir c) Şafta hareket verir d) Rotlara hareket verir 8.Rot ayarının yapılma sebebi aşağıdakilerden a) Tekerleğe gelen yükü azaltmak için b) Lastiğin aşınmaması ve aracın düzgün istikamet takibi için c) Direksiyonda titreşimler olmaması için d) Virajlarda araçların savrulmaması için 9.Yağ pompası hareketini hangi parçadan alır? a) Şaft b) Volan c) Subaplar d) Eksantrik (kam) mili 10.Motorlar zamanlarına göre nasıl sınıflandırılır? a) Bir ve üç zamanlı b) Bir ve dört zamanlı c) İki ve dört zamanlı d) İki ve beş zamanlı 11.İki zamanlı motorda ateşleme kaç devirde bir yapılır? a) Dört devirde b) Üç devirde c) İki devirde d) Her devirde 12.Hava soğutmalı motorda aşağıdakilerden hangisi yoktur? a) Bujiler b) Akümülatör c) Silindir kapağı d) Radyatör 13.Aracın direksiyon boşluğu fazlalaşmış ise muhtemel arıza aşağıdakilerden a) Vites kutusu aşınmıştır b) Pistonlar aşınmıştır c) Krank mili aşınmıştır d) Rot başları aşınmıştır 14.Akümülatörün elektrolit seviyesi azalmış ise ne ilave edilir? a) Asit b) İspirto c) Saf su d) Antifriz 15.Bir aracın egzoz dumanı siyah renkte çıkıyorsa sebebi aşağıdakilerden a) Motor sıcaklığı artmıştır b) Motor yağı kirlenmiştir c) Karışım oranı bozulmuştur d) Motor yağı kalınlaşmıştır 16.Motorun çalışması sarsıntılı ise bunun sebebi aşağıdakilerden a) Yağ seviyesi düşüktür b) Yakıt seviyesi düşüktür c) Akümülatör zayıftır d) Buji kablolarından biri çıkmıştır 17.Sigorta yanmış ise ne yapılır? a) Aynı değerde yenisi ile değiştirilir b) Daha küçük sigorta ile değiştirilir c) Daha büyük sigorta ile değiştirilir d) Takılacak sigorta değeri önemli değildir 18.Jikle devresi aşağıdaki parçaların hangisinde bulunur? a) Radyatörde b) Karbüratörde c) Vites kutusunda d) Diferansiyelde 19.Silindir bloğunun görevi nedir? a) Motorda bulunan suyu soğutur b) Motor yağını soğutur c) Krank mili ve pistonlara yataklık yapar d) Vites dişlilerine yataklık yapar 20.Aşağıdakilerden hangisi ön düzeneye ait parçadır? a) Vites kutusu b) Rot başları c) Diferansiyel d) Şaft 21.Enjeksiyon pompasına basınçlı şekilde mazotu gönderen parça aşağıdakilerden a) Beslenme pompası b) Enjektör c) Endüksiyon bobini d) Kondansatör 22.Dizel motoru özellikle soğuk havalarda kolay çalıştırabilmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? a) Antifriz b) Termostat c) Kızdırma bujileri d) Hava filtresi 23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık 1

2 24.Motor sıcakken radyatöre su ilave etmek gerekirse aşağıdakilerden hangisi yapılır? a) Motor durdurulduktan sonra, su ilave edilir b) Motor yüksek hızda çalışırken, ılık su ilave edilir c) Motor rölantide çalışırken, ılık su yavaşça ilave edilir d) Motor tam gazda çalışırken, ılık su yavaşça ilave edilir 25.Bujinin görevi aşağıdakilerden a) Akümülatöre akım b) Ateşlemeyi sağlamak c) Yüksek akım üretmek d) Akümülatörü şarj etmek 26.Aşağıdakilerden hangisi ateşleme sisteminin bir a) Radyatör b) Vantilatör c) Endüksiyon hobini d) Vantilatör kayışı 27.Marş motorunun görevi aşağıdakilerden a) Karbüratöre benzin b) Akümülatörü şarj etmek c) Alternatöre akım vermek d) Motora ilk hareketi vermek 28. Virajlarda arka tekerleklerin farklı hızlarda dönmesini sağlayan sistem aşağıdakilerden a) Direksiyon sistemi b) Diferansiyel sistemi c) Fren sistemi d) Ön düzen sistemi 29.Akümülatörün bakımında aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır? a) Akümülatörün tamamı saf su ile doldurulmalıdır b) Plakaların 1 cm üzerine kadar saf su ile doldurulmalıdır c) Plakaların ortasına kadar saf su ile doldurulmalıdır d) Plakaların 1 cm altına kadar saf su ile doldurulmalıdır 30.Alternatörlü araçta elektrik kaynağı ile tamir yapılacağı zaman ne yapılır? a) Alternatörün kömürleri sökülür b) Akümülatör kutup başı bağlantıları sökülür c) Soğutma suyu boşaltılır d) Motor yağı boşaltılır 31.Karterin görevi aşağıdakilerden a) Soğutma sistemi suyuna depoluk eder b) Motor yağlama yağına depoluk eder c) Vites dişlilerine muhafazalık eder d) Kavramaya muhafazalık eder 32.Su ile soğutmalı motorlarda, aşağıdakilerden hangisi soğutma sistemi a) Karbüratör b) Alternatör c) Hararet (ısı göstergesi) d) Dinamo 33.Aşağıdakilerden hangisi aktarma organının bir a) Pistonlar b) Supaplar c) Vites kutusu d) Rotlar 34.Araçta yakıt tasarrufu sağlamak için aşağıdakilerden hangisi yapılır? a) Amortisör kontrol edilir b) Lastiklerin havasının normal değerde olmasına dikkat edilir c) Yayların normal seviyede olmasına dikkat edilir d) Motor yağının kontrolü yapılır 35.Devridaim (su) pompasının görevi aşağıdakilerden a) Radyatördeki suyu basınçlı olarak su kanallarına b) Radyatördeki suyu basınçlı olarak silindirler içerisine c) Radyatördeki suyu basınçlı olarak kartere d) Radyatördeki suyu basınçlı olarak yağ kanallarına 36.Aşağıdakilerden hangisi şarj sistemi a) Distribütör b) Endüksiyon bobini c) Platin d) Konjektör (Regülatör) 37.Motor çalışmazken akümülatörün görevi aşağıdakilerden a) Yağlamayı sağlamak b) Diferansiyeli çalıştırmak c) Vites tertibatını çalıştırmak d) Aydınlatma sistemi ve özel alıcıları çalıştırmak 38.Aşağıdakilerden hangisi aktarma organının bir a) Debriyaj b) Rotil c) Amortisör d) Rotlar 39.Aşağıdaki parçalardan hangisi fren sisteminin bir a) Kampana b) Volan c) Kavrama d) Aks 40.Aşağıdakilerden hangisi ön düzene ait parçadır? a) Vites kutusu b) Diferansiyel c) Rot başları d) Şaft 41.Benzinli bir motor için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Sıkıştırılmış olan benzin ile hava enjektörle ateşlenir b) Sıkıştırılmış olan benzin buji ile ateşlenir c) Sıkıştırılmış olan benzin ile hava karışımı buji ile ateşlenir d) Sıkıştırılmış olan hava buji ile ateşlenir 42.Araç kullanma kılavuzuna göre, belirli kilometre dolunca aşağıdaki parçalardan hangisi değiştirilir? a) Aks b) Mafsal c) İstavroz d) Platin 43.Platin ile tevzi makarası aşağıdakilerden hangisinin a) Karbüratör b) Distribütör c) Endüksiyon bobini d) Konjektör 44.Basınçlı olarak çıkan yanmış gazların sesini azaltan aşağıdakilerden a) Egzoz susturucusu b) Emme susturucusu c) Emme manifoldu d) Egzoz supabı 45.Elektrik devresinde alıcıları ve tesisatı kısa devreden doğacak tehlikeye karşı koruyan parça aşağıdakilerden a) Konjektör b) Meksefe c) Alternatör d) Sigorta 46.Marş yapıldığında aracın motoru rahat dönüyor fakat çalışmıyorsa aşağıdakilerden hangisi arızalıdır? a) Marş sistemi b) Şarj sistemi c) Yakıt sistemi d) Yağlama sistemi 2

3 47.Karbüratör aşağıdaki parçalardan hangisinin üzerindedir? a) Emme manifoldu b) Egzoz manifoldu c) Yakıt deposu d) Radyatör 48.Araç kış şartlarına hazırlanırken aşağıdakilerden hangisi yapılır? a) Kavrama sistemi kışlık pozisyona çevrilir b) Hidrolik fren sistemi kışlık pozisyona çevrilir c) Otomatik jikle kışlık pozisyona çevrilir d) El freni kışlık pozisyona çevrilir 49.Motor çalıştığı sürece yağlamanın olup olmadığı aşağıdaki parçaların hangisinden anlaşılır? a) Yağ çubuğundan b) Yağ karterinden c) Yağ göstergesinden d) Yağ müşirinden 50.Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren düzenek aşağıdakilerden a) Motor b) Vites kutusu c) Diferansiyel d) Dinamo 51.Distribütörün görevi aşağıdakilerden a) Ateşleme sırasına göre silindirlere yağ dağıtmak b) Egzoz gazının çıkışını sağlamak c) Ateşleme sırasına göre bujilere yüksek voltaj dağıtmak d) Ateşleme sırasına göre bujilere benzin dağıtmak 52.Araç kullanırken yakıt tasarrufu sağlamak için aşağıdakilerden hangisi yapılır? a) Yağ filtresi temizlenir b) Benzin filtresi temizlenir c) Hava filtresi temizlenir d) Radyatör temizlenir 53.Motorda aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır? a) Subap b) Kavrama c) Rot d) Rotil 54.Aşağıdakilerden hangisi motorun parçalarından biridir? a) Şaft b) Aks c) Piston d) İstavroz dişlisi 55.Motora ilk hareketi aşağıdaki parçalardan hangisi verir? a) Marş motoru b) Şarj dinamosu c) Alternatör d) Konjektör 56.Yağ lambası araç çalışırken yanıyorsa sebebi aşağıdakilerden a) Yağ müşirinin kablosunda kısa devre olmuştur b) Kartelde yağlama yağı fazladır c) Külbitörde yağlama yağı fazladır d) Külbitörde yağlama yağı azdır 57.Aracın ilk çalıştırılması esnasında bir miktar gaz verdikten sonra hangi pedala sonuna kadar basılmasının faydası vardır? a) Gaz pedalına b) Fren pedalına c) Debriyaj pedalına d) Takviye pedalına 58.Akümülatörün görevi aşağıdakilerden a) Motor çalışmazken aydınlatma sistemi ve özel alıcıları çalıştırmak b) Motor çalışmazken diferansiyeli çalıştırmak c) Motor çalışmazken yağlamayı sağlamak d) Motor çalışmazken vites kutusunu çalıştırmak 59.Vantilatör kayışına parmakla basıldığında ne kadar esnemelidir? a) 1,5 cm b) 3 cm c) 4,5 cm d) 6 cm 60.Dizel motorlarında yakıtı enjeksiyon pompasından enjektörlere taşıyan borular aşağıdakilerden a) Benzin boruları b) Yüksek basınç boruları c) Alçak basınç boruları d) Vakum boruları 61.Motor çalışırken bir araç için gerekli olan sürekli elektrik enerjisini aşağıdakilerden hangisi sağlar? a) Marş sistemi b) Ateşleme sistemi c) Soğutma sistemi d) Şarj sistemi 62.Aşağıdakilerden hangisi distribütörün bir a) Buji b) Konjektör c) Platin d) Enjektör 63.Motorla vites kutusu arasında irtibatı keserek vites değiştirme imkânı sağlayan aktarma organı aşağıdakilerden a) Vites kutusu b) Debriyaj (Kavrama) c) Şaft d) Aks 64.Basınçlı olarak çıkan yanmış gazların sesini azaltan aşağıdakilerden a) Egzoz Susturucusu b) Emme Susturucusu c) Emme Manifoldu d) Egzoz Subabı 65.Motora gerekli olan benzin-hava karışımını ayarlayan parça aşağıdakilerden a) Benzin otomatiği b) Egzoz Manifoldu c) Karbüratör d) Distribütör 66.Alternatörün (Şarj dinamosunun) görevi aşağıdakilerden a) Mekanik enerjiyi ısı enerjisine çevirmek b) Isı enerjisini elektrik enerjisine çevirmek c) Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek d) Isı enerjisini mekanik enerjiye çevirmek 67.Endüksiyon bobininin görevi aşağıdakilerden a) Silindirlere ateşleme sırasına göre akım b) Silindirlere ateşleme sırasına göte yağ c) Akümülatörün voltajını 6 ile 12 volt arasına çıkartmak d) Akümülatörün voltajını ila volt arasına yükseltmek 68.Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketini tekerleklere ileten a) Diferansiyel b) Amortisör c) Rot d) Yaylar 69.Dizel motorlarda egzoz dumanı çok siyah çıkıyor ise sebebi nedir? a) Yakıt pompası arızalıdır b) Yağ filtresi kirlidir c) Yağ seviyesi düşüktür d) Su seviyesi düşüktür 70.Motorlarda dört zamanın oluşum sırası aşağıdakilerden a) Emme - ateşleme - egzoz sıkıştırma b) Emme - egzoz - ateşleme sıkıştırma c) Egzoz - emme - sıkıştırma ateşleme d) Emme - sıkıştırma - ateşleme - egzoz 3

4 71.Aşağıdakilerden hangisi ikaz sisteminin bir a) Vantilatör b) Konjektör c) Fren Müşiri d) Termostat 72.Jikle devresinin görevi aşağıdakilerden a) Sıcak havalarda motorun kolay çalışmasını sağlamak b) Aracın sarsıntısız çalışmasını sağlamak c) Aracın en yoğun hızda çalışmasını sağlamak d) Soğuk havalarda motorun kolay çalışmasını sağlamak 73.Akümülatörü şarj eden (dolduran) parça aşağıdakilerden a) Marş motoru b) Distribütör c) Endüksiyon bobini d) Alternatör 74.Aşağıdakilerden hangisi yakıt sisteminin bir a) Buji b) Platin c) Yakıt pompası (benzin otomatiği) d) Yağ filtresi 75.Aşağıdakilerden hangisi motorun parçalarındandır? a) Şaft (Kardan Mili) b) Kısa Rot c) Rot Başı d) Distribütör 76.Hareketin motordan tekerleklere kadar iletilmesini sağlayan aktarma organlarının çalışma sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? a) Debriyaj - Şaft - vites kutusu - diferansiyel aks b) Debriyaj - vites kutusu - diferansiyel - Şaft aks c) Debriyaj - aks - Şaft - diferansiyel - vites kutusu d) Debriyaj - vites kutusu - Şaft - diferansiyel - aks 77.Motora ilk hareketi aşağıdaki parçalardan hangisi verir? a) Marş motoru b) Şarj dinamosu c) Alternatör d) Konjektör 78. Araçta motor yağı kontrol edilirken aşağıdakilerden hangisi yapılır? a) Kontak anahtarını kapatmadan, motor çalışır durumda kontrol edilir b) Kontak anahtarı kapatılır, yağın kartele inmesi için 5 dakika beklenir ve kontrol edilir c) Motor yüksek hızda çalışırken kontrol edilir d) Motor rölantide çalışırken kontrol edilir 79.Enjeksiyon pompasına basınçlı şekilde mazotu gönderen parça aşağıdakilerden a) Besleme pompası b) Enjektör c) Endüksiyon bobini d) Kondansatör 80.Soğutma sisteminde radyatörün görevi aşağıdakilerden a) Soğutma suyuna depoluk eder b) Yağlama yağına depoluk eder c) Benzine depoluk eder d) Motorine depoluk eder 81.Aşağıdakilerden hangisi ateşleme sisteminin bir a) Buji b) Konjektör c) Karbüratör d) Marş motoru 82.Yağlı tip hava filtresinin bakımı yapılırken sökülen parçalar ne ile temizlenir? a) Gaz Yağı b) Su c) Hava d) Yağ 83. Soğuk havalarda motoru kolay çalıştırmak için zengin karışım hazırlayan tertibat aşağıdakilerden a) Buji b) Enjektör c) Jikle d) Distribütör 84.Motor yağının eksilmesinin sebeplerinden biri aşağıdakilerden a) Karter contasının yırtılması b) Karbüratör contasının yırtılması c) Krank mili contasının yırtılması d) Kam mili contasının yırtılması 85.Aşağıdakilerden hangisi motorun parçalarındandır? a) Ayna dişlisi b) Istavroz dişlisi c) Karbüratör d) Kavrama 86.Motor çalışmazken kontak anahtarı ateşleme durumunda açık unutulduğunda ateşleme sisteminde aşağıdakilerden hangisi meydana gelir? a) Bujiler yanar b) Endüksiyon bobini yanar c) Konjektör yanar d) Flaşör yanar 87.Soğutma sisteminin parçası aşağıdakilerden a) Kondansatör b) Termostat c) Alternatör d) Konjektör 88.Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren düzenek aşağıdakilerden a) Dinamo b) Vites kutusu c) Diferansiyel d) Motor 89.Eksantrik (kam) milinin görevi aşağıdakilerden a) Pistonlara hareket verir b) Supaplara hareket verir c) Şafta hareket verir d) Rotlara hareket verir 90.Motor bloğundaki su kanallarında çok miktarda paslanma ve kireçlenme olmuşsa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir? a) Motor yağ yakar b) Motor çalışmaz c) Motor fazla ısınır d) Motor zengin karışımla çalışır 91.Aşağıdakilerden hangisi yağlama sisteminin a) Yağ pompası b) Su pompası c) Vantilatör d) Termostat 92.Aşağıdakilerden hangisi benzinli bir motorda normal yanma olmamasının sebeplerindendir? a) Radyatör petekleri tıkanmıştır b) Vantilatör kayışı gevşektir c) Bujiler normal ateşleme yapmıyordur d) Su pompası arızalıdır 93.Motordaki yağın görevi aşağıdakilerden a) Ateşleme sistemine yardımcı olmak b) Motorun soğutulmasına yardımcı olmak c) Yakıtın yanmasına yardımcı olmak d) Motorun erken ısınmasını sağlamak 94.Diferansiyelin hareketini tekerleklere ileten aktarma organı aşağıdakilerden a) Şaft b) Vites Kutusu c) Rot d) Aks 95.Motorlar soğutma sistemine göre nasıl sınıflandırılır? a) Su ve hava soğutmalı b) Su ve yağ soğutmalı c) Su ve benzin soğutmalı d) Su ve motorin soğutmalı 4

5 96.Vantilatörün görevi aşağıdakilerden a) Radyatördeki suyu ısıtmak b) Radyatördeki suyu soğutmak c) Kalorifer suyunu ısıtmak d) Motor yağını ısıtmak 97.Dizel motorlarda marş yapıldığında marş motoru dönüyor, motor çalışmıyorsa sebebi nedir? a) Soğutma suyu eksiktir b) Soğutma suyu fazladır c) Yağlama yağı eksiktir d) Yakıt filtresi tıkalıdır 98.Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kullanılan motorlardandır? a) Dıştan Yanmalı b) İçten Yanmalı c) İçten ve Dıştan Yanmalı d) Alttan Yanmalı 99.Araçlarda hangi tür fren bulunur? a) Debriyaj Freni b) Ayak ve El Freni c) Vites Kutusu Freni d) Krank Mili Freni 100.Aşağıdakilerden hangisi aktarma organının bir a) Krank Mili b) Kam Mili c) Subap d) Şaft (Kardan Mili) 101.Frenleme esnasında araç bir tarafa savruluyorsa arıza sebebi nedir? a) Savrulma yönündeki fren ayarı sıkıdır b) Savrulma yönündeki fren balatası ıslanmıştır c) Balatalar aşınmıştır d) Fren hidroliği azalmıştır 102.Araçta alıcıları ve tesisatı kısa devreden doğacak tehlikeye karşı koruyan parça aşağıdakilerden a) Sigorta b) Konjektör c) Meksefe d) Alternatör 103.Şafttan almış olduğu hareketi 90 derce çevirip akslara gönderen parça aşağıdakilerden a) Krank Mili b) Kavrama c) Diferansiyel d) Makaslar 104.Takviye aküyle ilk hareket nasıl verilir? a) Aracın aküsüne 12 voltluk takviye akü paralel bağlanarak b) Aracın aküsüne 12 voltluk takviye akü seri bağlanarak c) Aracın aküsüne takviye yapılmaz d) Aracın aküsüne 24 voltluk takviye akü paralel bağlanarak 105.Silindir içerisinde sıkıştırılmış havanın üzerine mazotu püskürten parça aşağıdakilerden a) Enjektör b) Buji c) Enjeksiyon Pompası d) Besleme Pompası 106.Fren yağı azalmış ise ne ile tamamlanır? a) Motor Yağı b) Hidrolik Yağı c) Dişli Yağı d) Herhangi Bir Yağ 107. Motorun hararet yapmasının sebebi aşağıdakilerden a) Vantilatör kayışı gevşektir. b) Motorda termostat yoktur c) Motorda hava filtresi gevşektir d) Vantilatör kayışı sıkıdır. 108.İçten yanmalı 4 zamanlı bir benzin motorunda bujinin ateşlemesi ne zaman gerçekleşir? a) Sıkıştırma zamanı sonunda b) Piston alt ölü noktada iken c) Genişleme (iç) zamanı sonunda d) Emme zamanı başlangıcında 109Debriyaj bilyesinin sık sık bozulmasının sebebi aşağıdakilerden a) Taşıt hareket halindeyken debriyaj pedalına yarım basılıyordur b) Debriyaj pedalına hiç basılmıyordur c) Debriyaj pedal boşluğu fazladır d) Debriyaj halatı kopmuştur 110.Diskli fren sisteminin avantajı aşağıdakilerden a) El freninin daha güçlü olmasıdır b) Aşınmanın azalmasıdır c) Sistemde daha az hidrolik kullanılmasıdır d) Balata ve disk yüzeyinin daha kolay soğumasıdır 111.Dizel motorlarında basınçlı yakıtı sağlayan yakıt sistemi elemanı aşağıdakilerden a) Mazot Pompası b) Besleme Pompası c) Benzin Pompası d) Yağ Pompası 112.Akümülatörün görevi aşağıdakilerden a) Aracın direksiyon tertibatını çalıştırmak b) Aracın durmasını sağlamak c) Marş motoruna ilk hareket için elektrik vermek d) Yüksek voltaj üretmek 113.Şaftın yani kardan milinin görevi aşağıdakilerden a) Diferansiyelin hareketini tekerleklere iletmek b) Motorun hareketini vites kutusuna iletmek c) Vites kutusunun hareketini diferansiyele iletmek d) Motorun hareketini krank miline iletmek 114.Motor çalışırken şarj göstergesi değer göstermiyorsa sebebi aşağıdakilerden a) Fan motoru arızalıdır b) Fan müşiri arızalıdır c) Kalorifer motoru arızalıdır d) Vantilatör kayışı kopmuştur 115.Fren hidrolik kabındaki hidrolik yağının seviyesi hangi bakımda kontrol edilir? a) Haftalık b) Günlük c) Aylık d) 6 aylık 116.İki zamanlı bir motorda ateşleme kaç devirde bir yapılır? a) Dört devirde b) Üç devirde c) İki devirde d) Her devirde 117.İçten yanmalı motorlarda aşağıdaki yakıtlarda hangisi kullanılır? a) Kömür - mazot LPG b) Alkol - benzin LPG c) Alkol - gaz yağı LPG d) Benzin - motorin - LPG 118.Aşağıdakilerden hangisi fazla yakıt tüketimine sebep olur? a) Yakıt borularının uzunluğu b) Yağ filtresinin tıkalı olması c) Yakıt filtresinin tıkalı olması d) Hava filtresinin tıkalı olması 119.Motor suyunun sıcaklığını çalışma sıcaklığında sabit tutan parça aşağıdakilerden a) Vantilatör b) Radyatör c) Termostat d) Hararet Göstergesi 120.Yayların salınımını kontrol altına alan parça aşağıdakilerden a) Diferansiyel b) Mafsallar c) Şaft d) Amortisör 121.Gece taşıt hareket halindeyken gösterge panosunda sürekli yanan mavi ışığın anlamı aşağıdakilerden a) Sinyal lambaları yanıyordur b) Uzun farlar yanıyordur c) Sis lambaları yanıyordur d) Kısa farlar yanıyordur 5

6 122. Aşağıdakilerden hangisi ateşleme sisteminin bir a) Dinamo b) Alternatör c) Distribütör d) Regülatör 123.Aşağıdakilerden hangisi ön düzen sisteminin bir a) Diferansiyel Kutusu b) Rot ve Rot Başları c) Vites Kutusu d) Şaft (Kardan Mili) 124.Aşağıdakilerden hangisi frenleme esnasında fren pedalının titremesine neden olur? a) Balatalar yıpranmıştır b) Disk veya kampana yüzeyleri bozuktur c) Fren ayarı çok düşüktür d) Balatalar ıslanmıştır 125.Dört zamanlı bir dizel motorunda ateşleme nasıl yapılır? a) Emme zamanında silindire yakıt püskürterek b) Egzoz zamanında silindire yakıt püskürtülerek c) Sıkıştırma zamanı sonunda buji ile ateşleyerek d) Sıkıştırma zamanı sonunda silindire yakıt püskürtülerek 126.El freni çekik vaziyette unutulup yola devam edilirse aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir? a) Kam mili ısınır, fren tutmaz b) Kampanaları ısınır, fren tutmaz c) Fren sisteminin hidroliği azalır d) Krank mili ısınır fren tutmaz 127.Aşağıdakilerden hangisi motorun parçalarındandır? a) Ayna Dişlisi b) Mahruti Dişlisi c) Istavroz Dişlisi d) Eksantrik Dişlisi 128.İç lastiği bulunmayan lastiklere ne denir? a) Çapraz b) Düz c) Dubleks d) Radyal 129.Soğuk havalarda el freni çekili halde park edilirse aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir? a) El freni yağlanır b) Fren hidroliği azalır c) Fren balataları donar d) Fren sistemine hava dolar 130.Aracın direksiyon boşluğu fazlalaşmış ise muhtemel arıza aşağıdakilerden a) Rot başlan aşınmıştır b) Pistonlar aşınmıştır c) Krank mili aşınmıştır d) Vites kutusu aşınmıştır 131.Süspansiyon sisteminin elemanlarından biri aşağıdakilerden a) Direksiyon b) Yaylar c) Şaft d) Mafsallar 132.Aracın kampanaları aşırı ısınmışsa bunun nedeni aşağıdakilerden a) Diferansiyel ayarı bozuktur b) Vites kutusu bozuktur c) Fren ayarı bozuktur d) Motor ayarı bozuktur 133.Vites kutusu ve diferansiyel yağının azalmasının etkisi ne olur? a) Tekerleklere hareket iletilemez b) Yağ sızıntıları artar c) Ses ve sürtünme artar, aşınma fazla olur d) Vites değiştirme kolaylaşır 134.Belirli hız aralıklarında direksiyonda titremeler oluyorsa sebebi aşağıdakilerden a) Lastikler balanssızdır b) Lastik hava basıncı düşüktür c) Direksiyon simidi ayarsızdır d) Lastikler fazla ısınmıştır 135.El freni teli kopmuş ise aşağıdakilerden hangisi olur? a) Araç yavaş gider b) El freni az tutar c) El freni tutmaz d) Araç hızlı gider 136.Dizel motorun soğuk havalarda geç çalışmasının sebebi aşağıdakilerden a) Enjeksiyon basıncı yüksektir b) Besleme pompası fazla yakıt gönderiyor c) Sıcaklık (hararet) müşiri arızalıdır d) Isıtma bujisi arızalıdır 137.Frene basıldığında etkili bir frenleme olmuyorsa sebebi aşağıdakilerden a) Hidrolik yağı seviyesinin yüksek olması b) Fren pedal boşluğunun az olması c) Rot ayarının bozuk olması d) Balata ve fren sisteminin aşırı ısınması 138.Fren yapılınca aracın hızı azalmıyorsa nedeni aşağıdakilerden a) Hidrolik kalmamıştır b) Akslar arızalıdır c) Diferansiyel arızalıdır d) Kavrama kaçırıyordur 139.Araç çalıştırılıp hareket ettirilmek istenildiğinde rahat harekete geçmiyor, zorlanıyorsa sebebi aşağıdakilerden a) Jikle çekilidir b) El freni çekilidir c) Lastiklerin havası fazladır d) Motor yağı eksilmiştir 140.Direksiyon sisteminin bakımı yapılırken aşağıdakilerden hangisine bakılır? a) Direksiyon mili yağı b) Mahruti dişlisi yağı c) Direksiyon kutusu yağı d) istavroz dişlisi yağı 141.Aşağıdakilerden hangisi distribütörün bir a) Endüksiyon Bobini b) Tevzi Makarası c) Sigorta d) Konjektör 142.Ayak, gaz pedalından çekilmiş vaziyette iken karbüratörün hangi devresi çalışır? a) Jikle b) Rölanti c) Kapış d) Yüksek Hız Devresi 143.Platin meme yapmış ise ne ile temizlenir? a) Kağıtla b) Zımparayla c) Gres yağıyla d) Bez parçasıyla 144.Araç çalıştırılırken saniyeden fazla marş yapılırsa ne gibi arıza olur? a) Alternatör yanar b) Akü boşalır c) Endüksiyon bobini yanar d) Far ampulleri patlar. 145.Motor ısınınca stop ediyorsa aşağıdakilerden hangisine bakılır? a) Karbüratöre b) Lastiklerin havasına c) Vites kutusuna d) Debriyaja 146. Motordaki aşınmaları hangi sistem önler? a) Soğutma b) Yağlama c) Marş d) Şarj 147.Platin meme yapmış ise aşağıdakilerden hangisi arızalanmış olabilir? a) Kondansatör b) Kontak Anahtarı c) Buji d) Konjektör (Regülatör) 148.Araç kullanırken yakıt tasarrufu sağlamak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır? a) Kapış devresi çalıştırılmalıdır b) Jikle devresi çekik unutulmamalıdır c) Tam gaz devresi çalıştırılmazdır d) Güç devresi çalıştırılmazdır 149. Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır? a) Alkol - LPG b) Benzin - LPG c) Gaz Yağı - LPG d) Motorin LPG 150.Motorun çalışması sarsıntılı ise bunun sebebi aşağıdakilerden a) Yağ seviyesi düşüktür b) Yakıt seviyesi düşüktür c) Akümülatör zayıftır d) Bujilerden biri çıkmıştır 6

7 CEVAP ANAHTARI 1. B 43. B 85. C 127. D 2. D 44. A 86. B 128. C 3. A 45. D 87. B 129. C 4. B 46. C 88. D 130. A 5. B 47. A 89. B 131. B 6. D 48. C 90. C 132. C 7. B 49. C 91. A 133. C 8. B 50. A 92. C 134. A 9. D 51. C 93. B 135. C 10. C 52. C 94. D 136. D 11. D 53. A 95. A 137. D 12. D 54. C 96. B 138. A 13. D 55. A 97. D 139. B 14. C 56. A 98. B 140. C 15. C 57. C 99. B 141. B 16. D 58. A 100. D 142. B 17. A 59. A 101. A 143. B 18. B 60. C 102. A 144. B 19. C 61. D 103. C 145. A 20. B 62. C 104. A 146. B 21. A 63. B 105. A 147. A 22. C 64. A 106. B 148. B 23. A 65. C 107. A 149. B 24. C 66. C 108. A 150. D 25. B 67. D 109. A 26. C 68. A 110. D 27. D 69. A 111. A 28. B 70. D 112. C 29. B 71. C 113. C 30. B 72. D 114. D 31. B 73. D 115. B 32. C 74. C 116. D 33. C 75. D 117. D 34. B 76. D 118. D 35. A 77. A 119. C 36. D 78. B 120. D 37. D 79. A 121. B 38. A 80. A 122. C 39. A 81. A 123. B 40. C 82. A 124. B 41. C 83. C 125. D 42. D 84. A 126. B TEK CEVAPLI SORULAR 1. Motora ilk hareketi veren parça CEVAP: Marş Motoru 2. Motor çalışmadığında aydınlatma sistemi ve özel alıcıları çalıştırmayı sağlayan eleman CEVAP: Akümülatör 3. Motorun hareketini tekerleklere ileten eleman CEVAP: Diferansiyel 4. Soğuk havalarda motorun kolay çalışmasını sağlayan eleman CEVAP: Jikle 5. Enjeksiyon pompasına basınçlı şekilde mazotu gönderen parça CEVAP: Besleme Pompası 6. Soğutma sisteminde soğutma suyuna depoluk eden eleman CEVAP: Radyatör 7. Yağlı tip hava filtresinin bakımı yapılırken sökülen parçalar ne ile temizlenir? CEVAP: Gaz Yağı 8. Karter contasının yırtılırsa araçta ne meydana gelir? CEVAP: Motor Yağı Eksilir. 9. Motor çalışmazken kontak anahtarı ateşleme durumunda açık unutulduğunda ne olur? CEVAP: Endüksiyon Bobini Yanar. 10. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren düzenek CEVAP: Motor 11. Eksantrik (kam) milinin görevi nedir? CEVAP: Supaplara hareket verir. 12. Motorda bulunan yağın görevi nedir? CEVAP: Sürtünmeyi Hızlandırmak 13. Araçlarda hangi tür fren bulunur? CEVAP: Ayak ve El Freni 14. Frenleme sırasında araç herhangi bir tarafa savruluyorsa arıza sebebi nedir? CEVAP: Savrulma Yönündeki Fren Ayarı Sıkıdır. 15. Araçta alıcıları ve tesisatı kısa devreden doğacak tehlikeye karşı koruyan parça CEVAP: Sigorta 16. Şafttan almış olduğu hareketi 90 derce çevirip akslara gönderen parça CEVAP: Diferansiyel 17. Silindir içerisinde sıkıştırılmış havanın üzerine mazotu püskürten parça CEVAP: Enjektör 18. Fren yağı azalmış ise ne ile tamamlanır? CEVAP: Hidrolik Yağ 19. Dizel motorlarında basınçlı yakıtı sağlayan yakıt sistemi elemanı CEVAP: Mazot Pompası 20. Yayların salınımını kontrol altına alan parça CEVAP: Amortisör 21. Platin meme yapmış ise motorun hangi elemanı arızalıdır? CEVAP: Kondansatör 22. El freni teli koptuğunda araçta ne meydana gelir? CEVAP: El freni tutmaz 23. Aracın süspansiyon sistemi ne işe yarar? CEVAP: Yayların salınımını kontrol eder ve rahatlık sağlar. 24. Gece taşıt hareket halindeyken gösterge panosunda sürekli yanan mavi ışığın anlamı nedir? CEVAP: Uzun farlar yanıyordur. 25. Araçlarda kullanılan motor çeşidi içten mi yoksa dıştan mı yanmalıdır? CEVAP: İçten yanmalı motor 26. İki zamanlı bir motorda ateşleme, kaç devirde bir yapılır? CEVAP: Her devirde ateşleme yapılır. 27. Motorun hararet yapmasının sebebi nedir? CEVAP: Vantilatör kayışı gevşektir. 28. Dizel motorlarda egzoz dumanı çok siyah çıkıyor ise sebebi nedir? CEVAP: Mazot pompası arızalıdır. 29. Vantilatör kayışına parmakla basıldığında ne kadar esnemelidir? CEVAP: 1,5 cm esnemelidir. 30. Marş yapıldığında aracın motoru rahat dönüyor fakat çalışmıyorsa hangi sistem arızalanmıştır? CEVAP: Yakıt sistemi arızalıdır. SINAVA GİRECEK OLAN TÜM KURSİYERLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİZ. FIRAT OPERATÖRLÜK VE SÜRÜCÜ KURSU 7

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer 1 Hangisi aydınlatma sistemi ile ilgili değildir? ) Sigorta B ) Zenon C ) Röle D ) Halojen E ) lternatör 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? ) Pitman kolu B ) Rot C ) Çatalı D ) Kampana E

Detaylı

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile NOT: BU TESTİN CVP ANAHTARLARI TEST İN SONUNDADIR. 1. İki zamanlı motorda pistonun kaç hareketinde bir iş elde edilir? A) 2. B) 3 C) 4 D) 5 2. içten yanmalı motorlarda aşağıdaki yakılardan hangisi kullanılır

Detaylı

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır)

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) MOTOR BĐLGĐLERĐ *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) *Đtici (süpap itici), horoz veya manivela, yarım ay şeklindeki parçalar *Eksantrik kayışı (Triger kayışı) *Üst

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ TÜRKİYE TŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok 1-Yol, inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerinde çeşitli ekipmanlar monte edilmiş motorlu

Detaylı

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre:

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre: MOTOR DERSİ ÖZETİ ÜNİTE 1: ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren araçlara MOTOR denir. Motorlar yakıt sistemlerine göre: 1)BENZİN'li 2)DİZEL Motorlar

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN TANIMI VE ÇALISMA PRENSIPLERI Yakıttan elde ettiği isi enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ)

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) DARICA MEYDAN SÜRÜCÜ KURSU ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN PARÇALARI DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) ENJEKSİYON (MAZOT) POMPASI SÜBAPLAR

Detaylı

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR 1- Dıştan yanmalı motorlar: Kullanmış olduğu yakıtı

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İÇTEN YANMALI MOTOR TEST DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI

Detaylı

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost.

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost. MOTOR DERSİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek olması C) Motorun düzensiz ve tekleyerek çalışması B) Yağlama

Detaylı

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki zamanlı

Detaylı

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir.

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. ->Motorun Çalışma Prensibi Motor: Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. Motorlar araçta gücün kaynağıdır. Motorlar; Zamanlarına göre İki ve Dört zamanlı, Soğutma

Detaylı

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor 1- Diferansiyel kilidi hangi durumda kullanılır? a) Lastikler patinaj yapmaya başladığı anda kullanılır. b) Lastikler kaymaya başladığı anda kullanılır c) Araç savrulmaya başlamadan önce kullanılır d)

Detaylı

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr Yeni Müfredata göre Araç Tekniği Dersi Konuları nelerdir? Programın amacı: Kullanılan aracın teknik özelliklerinin tanınması

Detaylı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı TRİGER KAYIŞI NEDİR? OTOGAZ KULLANICILARININ BİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ARACINIZ ÇOK YAKIYORSA * İlk olarak 1 lt. su şişesine benzin koyarak aracın benzinde tüketimi kontrol edilir. Benzinde çok yakıyorsa,

Detaylı

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu DARICA MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSU TAŞIT & MOTOR TEKNİĞİ Motor nedir Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini hareket enerjisine çeviren makinelere MOTOR denir. Motor Çeşitleri: Yakıt cinsine göre motorlar;

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir.

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. MOTOR NEDİR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel

Detaylı

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI 1- Soğuk havalarda iş makinesinin motorunun soğutma suyuna ne katılır? a) Yağ katılır b-yakıt katılır c-antifriz katılır d-hiçbiri 2- Aşağıdakilerden hangisi içten yanmalı motorun tanımıdır? a) Hareket

Detaylı

ARAÇ TEKNĠĞĠ. Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni. Hazırlayan, Oktay TAŞCI Trafik, Araç Tekniği ve Direksiyon Öğretmeni

ARAÇ TEKNĠĞĠ. Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni. Hazırlayan, Oktay TAŞCI Trafik, Araç Tekniği ve Direksiyon Öğretmeni ARAÇ TEKNĠĞĠ Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni MOTOR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır. - Motor ısı enerjisini

Detaylı

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05019 AKÜ 1 1 355,40 419,37 YME001A06A06022 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 18,66 22,02 YME00197A11H001

Detaylı

ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI

ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI KONU 2:MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ A- MOTORUN TANIMI Yanma sonucu oluşan, yakıtta elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. B- YAKITIN

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR

İÇTEN YANMALI MOTORLAR İÇTEN YANMALI MOTORLAR Yrd. Doç. Dr. Selahattin ÇELİK Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İÇİNDEKİLER 1 MOTORUN TANIMI... 2 2 MOTOR ÇEŞİTLERİ... 3 2.1 Zamanlarına Göre:... 3 2.1.1 Dört zamanlı

Detaylı

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ OTOMOTİV YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 1. Belirlenmiş sınırlar içerisinde her türlü değeri alabilen sinyallere ne denir? A) Dijital sinyal B) Analog sinyal C) Radyo sinyalleri D)

Detaylı

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir.

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. 12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. Bu gerekçelerin içinde makinanın arıza yapmadan çalışması,

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 3 1 26,83 31,66 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKÇAY DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : İş kamyonları (Kaya kamyon, toprak taşıyıcı araçlar, transmixser, kendi yürür

Detaylı

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti, gerçek bir otomobildeki elektrik tesisatını incelemeye, oluşturulacak arızaları gözlemlemeye uygun yapıdadır. Tüm modüller

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05019 AKÜ 27 1 355,40

Detaylı

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI 1- Aracın tanıtımı, 2- Motorun tanımı ve çeşitleri, AMAÇ 1-Karasöri ve döşeme kısımları ve bunların fonksiyonlarını kavrayabilmesi, 2-Motor ve aktarma organlarını kısımlarını

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

M O T O R L A R. 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan " " (Buhar makinaları)

M O T O R L A R. 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan   (Buhar makinaları) M O T O R L A R toplayabiliriz. Isı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinadır. Motorları iki kısımda 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan " " (Buhar makinaları) 1- İçten yanmalı motorlar yakıt cinsine

Detaylı

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir?

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir? 1 Kükürt S oranı yüksek yakıt kullanılan dizel motorlarda, hangi tür motor yağları tercih edilmelidir? ) Viskozitesi yüksek (kalın) motor yağları B ) TBN değeri yüksek motor yağları C ) Viskozitesi düşük

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05011 AKÜ 4 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 4 1 154,45 182,25 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ 8 1 17,00

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI SOMUN ÇEKTİRME 1 1 27,18 32,07

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 2 1 23,00 27,14 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİTPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEB İNSN KYNKLRI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNE YÖNELİK UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 28/02/2015 29. GRUP TEKNİSYEN

Detaylı

EBD - Electronic Brake Distributor: Fren gücünün dört tekerlekte eşit olmasını sağlayan hidrolik dağılım destek sistemi.

EBD - Electronic Brake Distributor: Fren gücünün dört tekerlekte eşit olmasını sağlayan hidrolik dağılım destek sistemi. E EBD - Electronic Brake Distributor: Fren gücünün dört tekerlekte eşit olmasını sağlayan hidrolik dağılım destek sistemi. EGR - Egzoz Gazı Devir daim Sistemi: Dizel araçlarda egzoz gazlarının devir daimini

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Aracın mekaniği ile ilgili temel bilgilere sahip olmak, Ambulanstaki küçük arızaları tanıyabilmek ve sorun giderebilmek, Ambulansın

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 2 D-SÖKME YMR950177419001 YAĞ POMPASI SOMUN SÖKME APARATI 1 1 7,76 9,16 3 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05023 AKÜ 14 1 45,90

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

MOTOR BUJİLER V-KAYIŞI LASTİK NEDİR?

MOTOR BUJİLER V-KAYIŞI LASTİK NEDİR? MOTOR BUJİLER Motorunuzdaki ana ateşleme sistemi bujilerdir.ateşlemede, kompresyon yani sıkıştırma da diğer bir önemli öğedir. Buji ve kompresyon, yakıt hava karışımının ne zaman yanmaya başlayacağını

Detaylı

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 34 11 1 161 347 P289.1 ÖN E30 WVA 21173 17,0 mm 12,07 34 11 1 160 450 P299.2 ÖN E32, E34 WVA 21064 18,0 mm 15,86 34 11 6 761 244 P464.1 ÖN E36, E46 WVA 21925 17,8 mm 14,86 34 11 1

Detaylı

Kullanımı: Motor sıcakken 6 Lt motor yağına 500 ml Ekonomizer eklenmesi önerilir.

Kullanımı: Motor sıcakken 6 Lt motor yağına 500 ml Ekonomizer eklenmesi önerilir. Özellikle eski araçlarda, motor parçalarındaki aşınmadan kaynaklanan fazla yağ tüketiminin önüne geçer, böylece yakıt ekonomisi sağlar. Yağın viskozite indeksini düzenler. Egzoz dumanını azaltır. Kullanımı:

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952183425001 JANT ARKA BURÇ ÇIKARMA APARATI 2 1 60,16 70,99 YMR952Z84001009 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 32,34 38,16 2 M-ELEKTRİK AKSAMI

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Zemin Süpürme İş Makinesi Operatörü Yetiştirme 5. PROGRAMIN DAYANAĞI

Detaylı

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1.

15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1. 15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1.1 Şasi No./Fabrika Tip Etiketi/Diğer Etiketler/Araç Ruhsatı

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĠĞĠ EKONOMĠK ARAÇ KULLANMA

MOTOR VE ARAÇ TEKNĠĞĠ EKONOMĠK ARAÇ KULLANMA MOTOR VE ARAÇ TEKNĠĞĠ EKONOMĠK ARAÇ KULLANMA DERSĠN AMACI: Sürücülere aracın ve motorun tanıtımını yaparak sistemlerin işlevlerini öğreterek, bunları aracın teknik talimatına göre kullanmasını sağlamak.

Detaylı

LİSE MOTOR UNVAN DEĞİŞİKLİK SINAVI 10 TEMMUZ 2015 Cuma, Saat: 10:00

LİSE MOTOR UNVAN DEĞİŞİKLİK SINAVI 10 TEMMUZ 2015 Cuma, Saat: 10:00 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ LİSE MOTOR UNVAN DEĞİŞİKLİK SINAVI 10 TEMMUZ 2015 Cuma, Saat: 10:00 ADI SOYADI T.C.KİMLİK NO SALON NO SIRA NO :.. :. :. :. 1. Bu soru kitapçığında aşağıdaki testler yer almaktadır:

Detaylı

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 001 420 77 20 P026.1 ÖN 115 WVA 20011 15,0 mm 7,43 000 420 68 20 P093.1 ÖN 123 WVA 20392 15,0 mm 11,43 000 420 99 20 P265.1 ÖN 124 WVA 20941 19,3 mm 13,79 001 420 99 20 P186.1 ÖN 126

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENSİLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLARDA SİSTEMLER Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Motor Elektriği Motor Elektriği Akü Marş Motoru (Marş sistemi) Alternatör

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05011 AKÜ 17 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 17 1 154,45 182,25 YME001L61M62006 AKÜ LASTİĞİ 16 10 4,19 4,94 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ARİFİYE MESLEK YÜKSEK OKULU SERVİS VE BAKIM Ders Notları Öğr. Gör. Samet ÇELEBİ 2015 Servis ve Bakım Dersi Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS OTP207 3 2+0 2 3 scelebi@sakarya.edu.tr

Detaylı

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI SUPAP SİSTEMLERİ 1. Külbütör manivelası ile supap başı arasındaki mesafeyi aşağıdaki parçalardan hangisi ayarlar? A) İtici çubuklar B) Supap ayar

Detaylı

ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Zemin Delgi (Delik Delme, Sondaj) İş Makinesi

Detaylı

23.03.2015 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1.1 Şasi No./Fabrika Tip Etiketi/Diğer Etiketler/Araç Ruhsatı 1.1.1 Araç şasi

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı

TERMİK MOTORLAR 07.07.2015 TARIMSAL MEKANİZASYON DERSİ NOTLARI 1. Motorların kıyaslanması. Yakıtların genel özellikleri

TERMİK MOTORLAR 07.07.2015 TARIMSAL MEKANİZASYON DERSİ NOTLARI 1. Motorların kıyaslanması. Yakıtların genel özellikleri TERMİK MOTORLAR Termik enerji kaynakları ve makineleri Termik enerji kaynakları odun, kömür, petrol yakıtları (sıvı, gaz), doğal gaz vb. gibi yakıtlardır. Termik makineler; yakıtların bünyesindeki kimyasal

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI : Biçerdöver Operatörü

Detaylı

ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI

ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI 1- Asfalt serme makinesi (Finişer) ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Kazıcısı temizlenir b) Tablası ısıtılarak işe başlanır c) Kepçesi temizlenir

Detaylı

Motor ve çevresi 17B BENZİN ENJEKSİYONU

Motor ve çevresi 17B BENZİN ENJEKSİYONU Motor ve çevresi Injection EMS 31.32 Teşhis - Arıza bulma cetveli. - 2 Teşhis - Komutların yorumlanması. - 8 Teşhis - Müşteri şikayetleri. - 10 Teşhis - Parametrelerin yorumlanması. - 11 Teşhis - Komutların

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR95414F52F001 KAYIŞ GERGİ ÖLÇME APARATI 1 190,93 225,30 YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ BASINCI ÖLÇME APARATI 1 2119,65 2501,19 Resim bulunamadi. 2 D-MONTAJ APARATI YMR955455754001

Detaylı

KALFALIK ARAÇ ELEKTRİĞİ SORU BANKASI AKÜ VE OTOMOTİV ELEKTRİK TESİSATI MODÜLÜ 1. Marşmotoruna ilk hareket için elektrik veren devre

KALFALIK ARAÇ ELEKTRİĞİ SORU BANKASI AKÜ VE OTOMOTİV ELEKTRİK TESİSATI MODÜLÜ 1. Marşmotoruna ilk hareket için elektrik veren devre KALFALIK ARAÇ ELEKTRİĞİ SORU BANKASI AKÜ VE OTOMOTİV ELEKTRİK TESİSATI MODÜLÜ 1. Marşmotoruna ilk hareket için elektrik veren devre elemanıhangisidir? A) Akü B) Alternatör C) Regülatör D) Karbüratör 2.

Detaylı

010.046 0003230950 Mercedes Truck Burç, Denge Kolu 1,03 010.046 1230004700 Sauer Trailer Burç, Denge Kolu 1,03

010.046 0003230950 Mercedes Truck Burç, Denge Kolu 1,03 010.046 1230004700 Sauer Trailer Burç, Denge Kolu 1,03 010.001 3933260281 Mercedes Truck Yatak, Denge Kolu 7,85 010.002 3933260381 Mercedes Truck Yatak, Denge Kolu 10,65 010.003 3893260081 Mercedes Truck Yatak, Denge Kolu 7,99 010.004 3833260181 Mercedes Truck

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ HİDROLİK FREN

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 M-ELEKTRİK AKSAMI YME00182A77E002 BOBİN 5 1 12,06 14,23 YME001A17A17016 BUJİ BAŞLIĞI 3 10 0,80 0,94 YME00128K61K001 BUJİ BAŞLIĞI LASTİĞİ 2 5 1,48 1,75 YME00136K71K001 BUJİ KABLOSU

Detaylı

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri:

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri: Emme Sistemi Atmosferik içten yanmalı motorlarda silindirlere hava, alçak ve yüksek basınç alanlarının farkından yararlanılarak alınır. Emme zamanında piston, A.Ö.N. ya doğru hareket ederken silindir içerisinde

Detaylı

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 Teknik Açıklama Komple bir motor test standı olarak denet seti amaçlı tasarlanmıştır. Burada kullanılan motor kontrollü bir katalitik konvertör ile dört silindirli

Detaylı

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ ADAYLARI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ ADAYLARI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI SERTİFİKA TÜRÜ B 050720081100 5. GRUP T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTAPÇIK TÜRÜ Y MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ OTOMOTİV DİYAGNOSTİĞİ 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ OTOMOTİV DİYAGNOSTİĞİ 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ OTOMOTİV DİYAGNOSTİĞİ 2 ANKARA, 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ

KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ KODU PARÇA MALZEMENİN ADI AÇIKLAMA 1 270-010-0001 KOMPLE JANT - - KULLANILMAMIġ AD

Detaylı

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ ADAYLARI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ ADAYLARI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI SERTİFİKA TÜRÜ B 050720081100 5. GRUP T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTAPÇIK TÜRÜ Z MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Buji Ateşlemeli -- Dizel (Sıkıştırma Ateşlemeli) Motorlar - Temel Motor parçaları

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Biraz Tarih Tanımlar ve sınıflandırma Parçalar, montajlar ve sistemler Üst Yapı

Detaylı

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları TARIM TRAKTÖRLERİ Tarım Traktörleri Traktör, kelime olarak çekici veya hareket ettirici anlamına gelmektedir Traktörler, tarımsal işletmelerde çeşitli iş makinelerinin çalıştırılması için kullanılan kuvvet

Detaylı