ACETANILIDUM. Acetanilide, Antifebrine T.K.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ACETANILIDUM. Acetanilide, Antifebrine T.K."

Transkript

1 ACETANILIDUM Acetanilide, Antifebrine T.K. ÖZELLİĞİ :Beyaz,kokusuz,acı lezzette billurlardır.200 k. Soğuk suda,18 k. sıcak suda, 4 k. alkolde,ayrıca eter,kloroform,gliserin ve yağlarda çözünür. e.d GEÇİMSİZLİK :Alkaliler,antipirin,kloral,aspirin,nitritlerin asitli çözeltileri,fenasetin,salol,fenol,timol,resorsin. KULLANILIŞI :Antipiretik ve analjeziktir. Migren, siyatik, miyalji ve nevraljide kullanılır. M. D g. ACETONE Dimetilketon ÖZELLİĞİ : Renksiz, kolay alev alan, özel kokuya sahip bir sıvıdır d k.d. 56 Su. alkol ve kloroform ile karışır.

2 ACIDUM ACETICUM Asetik asit Acetic acid, Essigsaure Acide acetigue T.K. % 96 lıktır. Acide acetigue dilue T.K. % 30 luktur. Su, alkol gliserin ile karışır. KULLANILIŞI : Haricen iritan olarak ve liniment halinde, alkali zehirlenmelerinde ise % 5-6 lık çözeltileri kullanılır. ACIDUM ACETYL SALICYLICUM Acide acetylsalicylique.aspirin T.K. ÖZELLİĞİ :Beyaz billuri tozdur. e.d.135 (par.) 300 k. su (bu çözünürlük sitrat tuzu ilavesiyle artar. ) 5 k. alkol,20 k. eter ve 17 k.kloroformda çözünür.alkali vasatta ve barsakta salisilik ve asetik asitlere parçalanır. GEÇİMSİZLİK :Urotropin,piramidon,asetanilid,demir tuzları,antipirin. KULLANILIŞI :Analjezik ve antipiretiktir.romatizma,enfluenza ve nevraljide 1-6 g dozda kullanılır.

3 ACIDUM BENZOCIDUM Benzoic acid,benzoesaure,acide benzoique T.K. ÖZELLİĞİ :Beyaz billurlardır. e.d k. su ve 3 k. alkolde çözünür,yağlarda çok çözünür. KULLANILIŞI :Mide mukozası üzerine tahriş edici tesiri vardır.ifrazatı arttırıcı olarak günde g lık dozlarda bir çok kere verilebilir.çocuklara yaş başına 0.03 g lık dozlarda verilir.gıda ve tıbbi müstahzarlarda mikroorganizm üremesini önleyici olarak 1/1000 oranında kullanılır. ACIDUM BORICUM Boric acid,borsaure,acide borique T.K. ÖZELLİĞİ :22 k. soğuk su,3 k. sıcak su,25 k.alkol ve 5 k. gliserinde çözünür.eterde çözünmez. KULLANILIŞI :Haricen,tahriş edici tesiri olmadığı için %3 lük çözeltisi yara pansumanlarında,göz,kulak ve idrar yolları iltihaplarında antiseptik olarak kullanılır.

4 ACIDUM CAMPHORICUM Camphoric acid,acide camphorique T.K. ÖZELLİĞİ :Tıbbi olarak sola çevirenidir.renksizdir.soğuk suda az,sıcak suda fazla çözünür. e.d. 180 KULLANILIŞI :Astrenjan,münebbih ve antiseptiktir.fitiziklerin gece terlemelerine karşı kullanıldı.haricen ekzemada kullanılan pomatların terkibine girer.m.d.-4g ACIDUM CITRICUM Limon asidi,citris acid,citronensaure,acide citrique T.K. ÖZELLİĞİ :Renksiz,büyük billurlardan ibarettir.0.6 k. su, 1.5 k. alkol,50 k. eterde çözünür ve gliserinde çok çözünür. GEÇİMSİZLİĞİ :Potasyum tartarat,alkali karbonatlar. KULLANILIŞI :Tıbbi limonataların hazırlanmasında ve alkali zehirlenmelerinde kullanılır. ACIDUM GALLICUM Gallie acid,gallussaure,acide gallique T.K. ÖZELLİĞİ :İğne şeklinde billurlardır. e.d. 220 (par) 95 k. su,5 k. alkol,40 k. eterde çözünür. KULLANILIŞI :Astrenjan ve hemostatiktir g dozda kullnaılır.

5 ACIDUM HYDROCHLORICUM Tuzruhu,Hydrochloric acid,salzsaure,acide chlorhydrique T.K. ÖZELLİĞİ :Renksiz,batıcı,keskin kokuya malik,duman çıkaran bir sıvıdır.terkibinde %35-38 HCI ihtiva eder.bu kesif halde ilaç olarak kullanılmaz. Acide chlorhydrique officinal T.K. %25 HCI ihtiva eder. Seyreltik hidroklorik acd,acidum hydrochloricum dilutum,acide chlorhydrique dilue T.K. Bu çözelti % oranında hidroklorik asit ihtiva eder. GEÇİMSİZLİĞİ :Alkali,alkali karbonatlar,metal oksitler,gümüş,civa ve kurşun tuzları. KULLANILIŞI :Hipoasidite ve mide fermantasyonu vakalarında kullanılır.hipoasiditeye karşı yemek arasınsa veya yemekten sonra,fermantasyon vakalarında yemekten evvel vermek lazımdır.haricen diş eti ve ağız ulserasyonlarına karşı kostik olarak %2 lik çözeltisi kullanılır.doz 1-4 g,çocuklar içinse yaş başına 4-5 damladır.

6 ACIDUM LACTICUM Lactic acid,milchsaure,acide lactique T.K. ÖZELLİĞİ :Renksiz;kokusuz;higroskopik;asit lezzette;şurup kıvamında bi sıvıdır.su,alkol ve eterle her nispette karışır.kloroform,petrol eteri ve karbon sülfür ile karışmaz.%72 serbest asit ihtiva eder.total asitliği %90, D olup 34 damlası 1 g dır. KULLANILIŞI :Dahilen dispepsi,diabet,diyare,diatez ürik,süt çocuklarının yeşil ishallerinde,haricen antiseptik ve kostik olarak kullanılır. ACIDUM PHOSPHORICUM Phosphoric acid,phosphorsaure,acide phosphorique %88-90 fosforik asit ihtiva eder. ÖZELLİĞİ :Renksiz, kokusuz,şurup kıvamında su ile karışabilen bir sıvıdır.d. 1.74:(%89),1.7 (%80),1.5.:(%60), 1.35: (%25-30) Acidum phosphoricum dilutum,acide phosphorique dilue T.K. %25 fosforik asit ihtiva eder. ÖZELLİĞİ :Berrak,renksiz bir sıvıdır. D KULLANILIŞI :Toniktir.Nevrasteni,osreomelasi,raşitizm ve hazımsızlıklarda g dozda verilebilir.

7 ACIDUM SALICYLICUM Salicylic acid,salicylsaure,acide salicylique T.K. ÖZELLİĞİ :Beyaz billurlardır.500 k. su,15 k. kaynar su,27 k. alkol (%99 luk),2 k. eter,80 k. zeytinyağı,100 k. gliserin ve 55 k. kloroformda çözünür. e.d. 159 GEÇİMSİZLİĞİ :Kinin tuzları,alkaliler,ferri tuzları. KULLANILIŞI :Antiseptik,ateş düşürücü ve antifermualatif tesiri vardır.haricen ekzema,akne,sukuamlı dermatozlarda ve tinnea kapitiste kullanılır.salisilik asittli gaz bezi ve pamukta %0.1 sol. Halinde 1/500,kolir olarak %0.1 nispetinde kullanılır. M.D.-1-4 g ACIDUM SULFURICUM Zaç yağı,sulfuric acid,schwefelsaure,acide sülfürique T.K. %95 sülfürik asit ihtiva eder. (66 bome) ÖZELLİĞİ :Kesif bir sıvıdır.d Sülfürik asit dilüsyonlarında asidi suya ilave etmelidir aksi halde patlayabilir. Acidum sulfirucum dilutum,acide sulfurique dilue T.K. % sülfürik asit ihtiva eder. D KULLANILIŞI :H emostatik ve antiseptiktir.ishalde kabız olarak kulanılır.kolerada limonatı kullanılır.

8 ACIDUM TANNICUM Tanen,Tannic acid, Acide tannique T.K. ÖZELLİĞİ :Sarımtırak renkte,hafif bir tozdur.1 k. su,1 k.alkol,1k. Gliserin ve eter,kloroform,benzen,petrol eterinde çözünür. KULLANILIŞI :Hemostatik ve astrenjan hassası dolayısıyla gastro intestinal kanamalar,metoraji,hemoptizi ve diyarede,ayrıca bazı metal alkaloid zehirlenmelerinde kullanılır.haricen sızıntılı ekzema,çatlaklar,hemeroid,anüs ve meme çatlaklarında,farenks ve burnun kataral hastalıklarında kullanılır.dahilen dozu 1-4 g dır. ACIDUM TARTARICUM Tartaric acid,weinsteinsaure,acide tartarique T.K. ÖZELLİĞİ :Renksiz billurlardır.0.8 k. su,2.5 k. alkol,5 k. mutlak alkol,2 k. gliserin ve 250 k. eterde çözünür.benzen ve kloroformda çözünmez. GEÇİMSİZLİĞİ :Kurşun,baryum,potasyum,kalsiyum tuzları. KULLANILIŞI :Pankreas ifrazatını tembih edici olarak ve efervesan tablet hazırlanmasında kullaılır.haricen kaşıntılara karşı glisere veya pomat halinde ve paraziter olmayan muhtelif dermatozlarda kullanılır. Dahilen dozu 2-6 g dır.haricen %0.5 lik solüsyon veya %5-20 lik glisere veya pomat halinde kullanılır.

9 ACIDUM TRICHLORACETICUM Trichloroacetic acid, Acide trichloracetique T.K. ÖZELLİĞİ : Renksiz, hafif kokulu, çok kostik, billuri bir maddedir. Su ve alkolde çözünür. KULLANILIŞI : % 1lik çözeltisi badi onaj için kullanılır. Albumini çökertici hassasından biokimyada faydanalınır. ACİDUM UNDECYLENICUM Undecylenıc acid, Acide undecylenique Risinoleik asitten distilasyondan ile elde edilir. CH = CH (CH) COOH formülündedir. ÖZELLİĞİ : Hafif sarımtırak, özel kokulu bir sıvıdır. Alkol, kloroform, eter ve benzenle karışabilir. e.d KULLANILIŞI : Antimikotiktir. Tinea pedis, tinea kapitis, tinea kururis, moniliazis ve mukotik vulvovajinitte kullanılır. Dahilen psoriaziste 8 gr günlük dozda verilir. Fakat tesiri şüphelidir. Dozu 7,5 g dır.

10 ADEPS SUILLUS Domuz yağı, schweinschmeer, Axonge T.K ÖZELLİĞİ : Yumuşak beyaz bir yağdır. %60 triolein ve % 32 palmitin ihtiva eder. 22 k. eter, 16 k. terebentinde ve ayrıca kloroform, petrol eteri ve karbon sülfürde çözünür. Alkolde çok az, su da ise hiç çözünmez. e.d Asitliği % 1 den az olmalıdır. Sabunlaşmayan kısım % 0,5 i ( kolesterol ) geçmemelidir. KULLANILIŞI : Merhemlerde sıvağ olarak kullanılır. ADRENALINUM Epinephrine, Suprarenine, Adrenaline T.K. Metil amino 3,4 dioksifenil etanol Sürrenal bezinin medüller kısmında ifraz edilir. Tedavide sentetik olarak hazırlanan levojir ( sol ) adrenalin kullanılır. ÖZELLİĞİ : Suda çok az çözünür, alkoller, eter, kloroform, petrol eteri, parafin ve diğer organik çözücülerde çözünmez. e.d. 212 Spesifik çevirmesi 53,5 dır. Adrenalin kuru halde bile değişir. Asit tuzları sabittirler ve suda çözünürler. Adrenalin ışıktan uzak ve kapalı cam tüpte saklanmalıdir. GEÇİMSİZLİĞİ : Oksidan maddeler, alkaliler ve tanen KULLANILIŞI : Adrenalin mevzii tatbik edilince kan damarlarını büzer, böylelikle deri ve mukozaların rengini soldurur. Bu sebeple lokal anesteziklere ilave edilir. Bu tesir ½ - 2 saat sürer. Efedrin ilavesi ile adrenalinin vasokonstriktör tesiri uzatılabilir. Bu sebepten burun kanamalarında ve diş çekilmesinden sonra husule gelen kanamalar ile sathi kanamaları durdurmada kullanılır.

11 Adrenalinin deri altı enjeksiyonu astım, serum ve X şuaı hastalıklarında kullanılır. Bu enjeksiyonlar kan tazyikinde büyük tesir yapmaz. Damara şırıngaları tehlikelidir. Intrakardiyak zerkler Adams-Stokes nöbetlerinde, anestezi, elektrik çarpması, anafilaktik şok ve asphyxia neona torumda tatbik edilir. M.D g, deri altı için g AEROSİL Çok saf silisyum dioksittir. Amorf ince tozdur. Partikül çapı takriben 15 mq dur. Süspansiyon, emülsiyon ve tablet hazırlamada, supozituvarlarda sedimentasyonu geçiktirmek için kullanılır. AETHER Dietil eter,ether sulfurique,ether T.K. ÖZELLİĞİ :Renksiz sıvıdır. 8.5 k. suda D dür.93 damlası 1 g dır. Çok kolay alev alır. Bu yüzden çalışırken çok dikkat edilmelidir. Eter içinde %3 oranında su çözünür. KULLANILIŞI : Ağız yolu, deri altı enjeksiyonu veya inhalasyon tarzında stimulan olarak senkop,koma,adinami,asistoli,dispnede kullanılır. Antispazmodik olarak histeri,angine de poitrine ve mide ağrılarında verilir.genel anestezi için ekseriya kloroform ile teşrik edilerek kullanılır.

12 AETHYLIS CHLORIDUM Ethyl chloride,chlorure d`ethyle,kelene ÖZELLİĞİ : Adi temperatürde gaz olup tazyik altında tutulur. Kolay alev alır. k.d. 12.5(derece) D ( 0 derece de).suda az çözünür. Alkolle karışır. Hususi tüpler içinde ışıktan uzak ve serin yerde saklanmalıdır. Hava ile % 5-15 lik karışımı patlayıcıdır. KULLANILIŞI : Umumi ve mevzii anesteziktir. Mukoza veya cilt üzerine buharlarının sıkılması ile temperatür düşer ve kısa süren anestezi husule gelir. AETHYL MORPHINI HYDROCHLORIDUM Chlorhydrate d'ethylmorphine,dionine T.K. Ofisinal madde hidroklorit tuzu olup,terkibinde % 9.4 HCI ve % 9 H O ihtiva eder. ÖZELLİĞİ : Beyaz,acı lezzette billuri tozdur. 12 k. su, 22 k. alkolde çözünür. Eter ve kloroformda çözünmez. Çözeltilerine sodyum klorür ilave etmek suretiyle çöktürülebilir. e.d. 122 KULLANILIŞI : Kodeine benzer hipnotik, analjezik ve bilhassa öksürüğe karşı müsekkin tesiri vardır. Bu tesir kodeinden üstündür. Zehirliliği ise kodeinden fazladır. Analjezik olarak nevralji,romatizma,kolik,mide ağrılarında,haricen ise glokom,iritis ve kornea ülserlerinde kullanılır. Vasodilatatör tesiri vardır. Supozituvar halinde jinekolojide ufak operasyonlarda ve ağrılara karşı kullanılır. M.D g

13 AGAR- AGAR Agar, Gelose T.K. Kırmızı alglerden elde edilir. ÖZELLİĞİ : Şeffaf,beyazımtırak, şerit şeklinde, musilajımsı bir maddedir. Su ile şişer. KULLANILIŞI : Musilajımsı olan bu madde bakteriyolojide vasatlar için kullanılır. Dahilen peristaltizmi arttırıcı tesiri vardır. Konstipasyona karşı her yemekde 1-3 g alınabilir. Su ile şiştiği için mide usaresinin faaliyetini arttırır. Haricen sıvağ olarak kullanılır. Yalnız bu hallerde antiseptik olarak salisilik asit ilave edilmelidir. Dozu 4 16 g dır. ALCOHOL İspirto, Spiritus vini, Sprit, Weingeist, Alcool ethylique, Ethanol T.K Alcohol absolutus, Mutlak alkol, Alcool absolu %99.6 Alcohol, Alkol, Alcool ethylique % Alcohol dilutus, Dilüe alkol, Alcool dilue % luktur. ÖZELLİĞİ : Renksiz,rutubet çeken bir sıvıdır. D k. d. 78 (derece) su,eter,kloroform,gliserin ve hint yağı ile karışabilir. Kolay alev alır. KULLANILIŞI : Antiseptik ve astrenjandır. Yaraların yıkanmasında kullanılır. Dahilen tonik ve sinir sistemini tembih edici tesiri vardır.

14 ALUMEN Şap, Alum, Alaun Bundan değişik metal şapları anlaşılır. Preparatları : ALUN DE FER : Potasyum demir sülfat ÖZELLİĞİ : Şeffaf billurlardır. 2 k. suda çözünür. Alkolde çözünmez. KULLANILIŞI : Hemostatik, astrenjan ve tonik olarak g dozda kullanılır. ALUN DE POTASSİUM T.K. ÖZELLİĞİ : Beyaz billurlardır. 11 k. su, 8 k. gliserinde çözünür. Alkolde çözünmez, sulu çözeltileri turnusole karşı reaksiyon gösterir. GEÇİMSİZLİĞİ : Alkaliler ve alkali karbonatlar, albumin ve süt. KULLANILIŞI : Çok sulu çözeltileri astrenjan olarak faranjitte, hemoraji ve burun kanamalarında kullanılır. ALUN DE SODİUM Alumınyum sodyum sülfat ÖZELLİĞİ : Suda çok çözünür. Kullanılışı adi şapa benzer.

15 ALUMEN USTUM Kalsine şap, Alumen sicca, Alun calcine T.K. Şapın (derece) de ısıtılmas ile hazırlanır. ÖZELLİĞİ : Beyaz,hafif parçalar halindedir. Kolyca ezilebilir. Suda evvela bir süspansiyon verir,ısıtılınca kısmen çözünür. 32 k. suda 48 saat içinde bulanık bir çözelti vererek çözünür. Rutubet ve ışıktan korunmalıdır. Aluminyum hidroksit yapısındadır. Bunun kolloidal şekli kullanılır. ALUMINII HYDROXIDI Gelatum aluminii hydroxidi, Dried aluminium hydroxide gel, Hhydroxyde d'aluminium colloidal ÖZELLİĞİ : Kokusuz, lezzetsiz hafif bir tozdur. Su ve alkolde çözünür. Terkibinde %50 A12 O3 vardır. KULLANILIŞI : Antiasit olarak tablet veya jel halinde peptik ülser ve hiperklorhidri vakalarında kullanılır. Ayrıca astrenjan hassası vardır g dozda kullanılır.

16 ALUMINII SUBACETAS Subacetate d'alumine ÖZELLİĞİ : Güçlükle suda çözünen tozdur. KULLANILIŞI : Kurutucu ve koku giderici olarak kullanılır. AMETHOCAINAE HYDROCHLORIDUM Pantocaine, Tetracaine ÖZELLİĞİ : Beyaz billuri tozdur. Suda çözünür. Eterde çözünmez. e.d. 146 (derece).sulu çözeltisi turnusole karşı nötraldir. KULLANILIŞI : Lokal anestezide kullanılır. Tesiri novokainden fazla, zehirliliği ise azdır. Sudaki çözeltileri dayanıklı değildir. Kullanılacağı zaman taze hazırlanmalıdır. AMINOPYRINUM Aminopyrine, Pyramidon ( hoechst ) T.K. Dimetilamino fenil dimetilpirazolon ÖZELLİĞİ : Beyaz billuri maddedir. 20 k. suda çözünür. Ayrıca alkol ve benzolde çok, eterde az çözünür. %5 lik çözeltisi mono hazik madde gibi reaksiyon gösterir. e.d. 108 GEÇİMSİZLİĞİ : Nitritler, apomorfin, arap zamkı, oksidanlar. KULLANILILŞI : Antipirinden 2 3defa daha kuvvetli tipiretiktir. Tesiri geç fakat uzun sürer. Diabetik glukozuriyi arttırır. Nevralji, siyatik, romatisma, dinore ve migrende kullanılır. Dispeptiklerde mukoza tahriş ettiğinden verilmemelidir. İdrar bazen sarı kırmızı renk alır. M.D g

17 AMMONII ACETAS Ammonium acetate, Acetate d'ammonium ÖZELLİĞİ : Renksiz, nem çeken billurlardır. Tuzlu lezzettedir. Su ve alkolde çözünür. KULLANILIŞI : Diüretik ve dia foretiktir. Doz g dır. AMMONII BİCARBONAS Ammonium bicarbonate, Bicarbonate d'ammonium ÖZELLİĞİ : İnce, billuri, higroskopik tozdur. 5.5 k. suda çözünür, alkolde çözünmez % 21 amonyak ihtiva eder. Soğukta ve iyi kapalı şişelerde saklanmalıdır. KULLANILIŞI : Stimulan ve ekspektorandır. Aynı zamanda karminatif tesiri vardır. Flotulan dispepsilerin tedavisinde kullanılır.

18 AMMONII BROMIDUM Ammonium bromide, Bromure d'ammonium T.K. ÖZELLİĞİ : Renksiz, kokusuz, rutubet çekici billurlardır. 3 k. su ve 13 k. alkolde çözünür. KULLANILIŞI : Sedatif olarak kullanılır. Boğmacaya karşı tavsiye edilir. Dozu g dır. AMMONII CARBONAS Ammonium carbonate, Carbonate d'ammonium T.K. ÖZELLİĞİ : Beyaz amonyak kokan billurlardır.5 k. suda çözünür. KULLANILIŞI : Stimulandır. Bronş ifrazatını tanzim eder. ( pastacıların tatlıları kabarmak için kullandıkları ve toz amonyak dedikleri madde budur. ) Dozu g dır. AMMONII CHLORİDUM Nişadır, Ammonium chloride, Chlorure d'ammonium T.K. ÖZELLİĞİ : Higroskopik, renksiz billurlardır. 3 k. su, 60 k. alkol, 5 k. gliserinde çözünür. KULLANILIŞI : Diüretik, ifrazatı arttırıcı ve tembih edici hassası vardır. % 1-2 lik çözeltisi larenjit ve faranjitte kullanılır. Bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Dozu g dır.

19 AMMONII CITRAS Ammonium citrate, Citrate d'ammonium ÖZELLİĞİ : Suda çok çözünen ince billurlardır. KULLANILIŞI : Bronş ifrazatını artırır ve diüretiktir. Yüksek dozda laksatiftir. Doz 2-4 g dır. AMMONII PHOSPHAS Ammonium phosphate, Phosphate d'ammonium ÖZELLİĞİ : Renksiz billurlardır. 2 k. suda çözünür, alkolde çözünmez. KULLANILIŞI : Romatizma ve gut hastalıklarında kullanılır. Diüretik tesiride vardır. Dozu g dır. AMYLIS SALICYLAS Salıcylate d'amyle ÖZELLİĞİ : Hoş kokulu, renksiz, suda çözünmeyen, alkol, eter ve kloroformla karışan bir sıvıdır. KULLANILIŞI : Romatizma, lumbago ve nevraljide dahilen ve haricen kullanılır. Hoş kokusu dolayısı ile metil salisilata tercih edilir. Doz 0.20 g lık 6-10 kapsül (dahilen ), 2-3 g ( haricen ağrıyan yerlere tatbik edilir. )

20 AMYLUM Nişasta, Starch, Starke, Amidon T.K. Mısır, buğday, patates ve pirinçten elde edilir. ÖZELLİĞİ : Beyaz tozdur. Soğuk suda çözünmez. Sıcak suda ( 70 (derece) ) şişer. 100 derecede kısmen çözünür. Yüksek derecelerde ve sulu asitler tesiri ile birbirini takip eden hidratasyonlar neticesi dekstrin üzerinden glikoza tahavvül eder. KULLANILIŞI : Yumuşatıcı olarak ekzema, zona ve deri hastalıkları tedavisin kullanılan toz, kataplazma ve gliserelerin terkibine girer. AQUA Su, Water, Wasser, Eau Eczacılıkda su denilince distile su anlaşılır. Bugün buna bir de demineralize su ilave edilmiştir. Kullanılış yerine göre bu değişir. Distile su, Aqua destillata, Eau distillee T.K. Distile su, steril distile su, enjeksiyonluk su gibi şekilleri vardır. Bu, değişik aletlerle distilasyonla elde edilir. AQUA DEMİNERALİSATE Tabii su içinde mevcut iyonların, iyon değiştiricilerle giderilmesi ile hazırlanır. Bunun için tabii anorganik iyon değiştiriciler, kil, sun'ı alumınatlar (permutit, zeolit: Na O A12O3 2 Si O3 6 H2 O ) kullanılır. Organik iyon değiştiriciler ise katyonik ve anyonik olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bunlar muhtelif metodlarla beraber kullanılarak suyu iyonlardan kurtarırlar. Bunlar aşağıda gösretilmiştir. Katyonikler : Amberlit İR, Dowex, Lewatit P. N., K.S.N.,Permutit R.S.Q.

21 Anyonikler : Amberlit, İRA 400, Dowex 2, Lewatit M.N., Permutit E.S. Dir. ARGENTI NITRAS Nitrate d'argent ÖZELLİĞİ : Şeffaf, renksiz billurlardır. 0.5 k. su, 14 k. alkolde çözünür. Eter ve gliserinde az çözünür. GEÇİMSİZLİĞİ : Alkali ve alkali karbonatlar,klorür, bromür, iyodür, siyanür, sülfat, fosfat, tartarik asit, organik maddeler. KULLANILIŞI : Haricen astrenjan, bilhassa kateretik olarak konjoktivitte ve ülserasyonda kullanılır. M.D g dır. ARGENTUM COLLOIDALE Argent colloidal, Collargol T.K. Gümüş ve protein bileşiğidir. %70 gümüş ihtiva eder. Kolloidal bir preparattır. ÖZELLİĞİ : Siyah küçük parçacıklardan ibarettir. Soğuk su ve 70 derece lik alkol ile kolloidal bir çözelti verir. KULLANILIŞI : Antiseptik ve zayıf bir bakterisittir. Kolir olarak 1/100 5/100 lik çözeltileri kullanılır.

22 ARGENTUM PROTEINICUM Proteinate d'argent, Protargol T.K. Gümüş ile proteinin birleşmesi mahsulüdür. Terkibinde %3 e kadar gümüş vardır. ÖZELLİĞİ : Sarımtırak tozdur. Su ve gliserinde çözünür. GEÇİMSİZLİĞİ : Alkaloidler ile çöker. KULLANILIŞI : Tahriş yapmayan iyi bir antiseptiktir. Gonore, sistil, cerahatlı, göz hastalıkları, blefarit, konioktivit, kornea ülserlerinde, orta kulak iltihabında,intani rinitlerde, varis ülserlerinde kullanılır. Sulu çözeltilerini soğukta hazırlamak lazımdır. BALSAMUN PERUVIANUM Peru balsamı, Pele pelesengi, Balsam of peru, Peruvianiseher balsam, Baume du perou T.K. Myroxylon Pereira'dan elde edilir. Terkibinde sinnamik asitler vardır. ÖZELLİĞİ : Yarı şeffaf, sarımtırak renkte, koyu, hoş kokulu bir sıvıdır. 1 k. alkolde çözünür. Eter, asetik asit ve petrol eterinde kısmen çözünür. KULLANILIŞI : Antiseptiktir. Epitel rejenerasyonunu süratlendirir. %12 lik çözeltisi ekzema ve pruritte, 3 k. peru balsamının 1 k. gliserindeki karışımı ise uyuza karşı kullanılır.

23 BALSAMUM TOLUTANUM Tolu balsamı, Balsam of Tolu, Tolubalsam, Baume de Tolu T.K. Myroxylon toluiferum'dan elde edilir. ÖZELLİĞİ : Kırmızımtırak kahverengi katı, aromatik kokuya sahip bir maddedir. Suda çözünmez, alkol, eter ve kloroformda çözünür. KULLANILIŞI : Bronş ifrazatını arttırır. Bu tesiri ve antiseptik tesiri dolayısıyle trakeo bronşit ve müzmin bronşitte kullanılır. Haricen çatlak ve yanıklara tatbik edilir. Dahilen g verilebilir. Tentürü 2 10 g, şurubu g dozda kullanılır. BELLADONNAE FOLIUM Güzel avrat otu yaprağı, Deadly nightshade, Tollkirsche, Feuiile de bellodone T.K. Atropa belladonna L. nin yaprakları tedavide kullanılır. Terkibinde hiyosiyamin, atropin, hiyosin vardır. Drog, bitki çiçekleneceği zaman toplanır. Alkaloid nispeti (hiyosiyamin üzerinden ) % 0.3 tür. ÖZELLİĞİ : Gri tozdur. Hafif kokuya sahiptir. Işıktan korunmalıdır. KULLANILIŞI :Antispazmodiktir. Astımda kullanılır. Mide ifrazatını azaltır. Spazmotik kontraksiyonu kaldırır. Gastritte, idrar enkontinansında, spermatorede, kurşun zehirlenmelerinde, müzmin kabızlıkta, hrmoroidde, deniz tutmalarında, meniere sendromunda, ifrazatı azaltıcı olarak tüberkülozluların fazla terlemelerinde, kataral bronşitlerde ve parkinsonizmde kullanılır. Haricen dumanı astıma karşı, merhemi ağrılara karşı tatbik edilir. M.D g dır.

24 ATROPİNİ SÜLFAS Atropine sulfate, Sulfate neutre d'atropine T.K. ÖZELLİĞİ : Beyaz billuri tozdur. 1 k. su, 3 k. alkol, 3 k. gliserinde çözünür, kloroform, eter ve benzende çözünmez. GEÇİMSİZLİĞİ : Bromürler, iyodürler, alkaliler, tanen, civa tuzları, kinin klorhidrat. KULLANILIŞI : Atropin gibidir. M.D g dır. BENZALKONII CHLORIDUM Benzalkonium chloride Alkil, benzil, dimetil, amonyum kloridlerin karışımıdır. ÖZELLİĞİ : Beyaz, sarımtırak tozdur. Aromatik kokuya ve çok acı lezzete sahiptir. Sudaki çözeltisi turnusole karşı alkali karakterdedir. Çözeltisi çalkalanınca köpürür. Su, alkol ve asetonda çözünür. GEÇİMSİZLİĞİ : Sabun, nitratlar,iyodürler, sublime, permanganat, salisilatlar. KULLANILIŞI : Kuaterner ammonium bileşiklerinin gösterdiği dezenfektan özelliğe sahiptir. 1/1000 lik çözeltisi postoperatif dezenfeksiyonda kullanılır.

25 Mukozalar için 1/2000 den daha seyreltik çözeltisi kullanılır. Mesane ve idrar yollarının irigasyonu için 1/ lik çözeltileri tatbik edilir. 1/4000 çözeltisi cerrahide kullanılacak aletleri steril mühafaza için kullanılır. Normal dozda benzalkonıum klorid zeehirsizdir. Işıktan saklanmalıdır. Pastilleri ağız boğaz enfeksiyonlarında kullanılır. Göz ilaçlarının muhafazasında 1/5000 1/ lik çözeltileri kullanılır. Göz ilacı konacak şişe, damlalık ve kapakların sterilizasyonu için 1/ lik benzalkonium klorid çözeltisinde 3 saat bekletilmesi tavsiye edilir. Pseudomonas aeruginosa'ya karşı etkilidir. Bunun mukavım suşuna karşı benzalkonium klorid çözeltisine %0.1 sodyum asetat ilave edilir. BENZOCAINUM Anesthesine, Benzocaine T.K. Amino benzoat etil ÖZELLİĞİ : Beyaz billurlardır. 1 g mı 2500 ml su, 5 ml alkol, 4 ml eter, 2 ml kloroform, ml badem yağı ve 35 ml zeytinyağınds çözünür. e.d derece dir. GEÇİMSİZLİĞİ : Menthol, fenol, kafur veya resorsin ile yumuşamayan karışım, aspirin ve fenasetin ile ise sertleşen karışım verir.

26 KULLANILIŞI : Tahriş etmeyen ve toksik olmayan bir anesteziktir. Haricen hemoroid, sistit, kaşıntılı veya ağrılı dermatozlar ve yanıklarda kullanılır. Dahilen g verilir. Haricen % 5 10 oranında kullanılır. BENZOE Asilbend, Benzoın,Benjoin T.K. Styrax tonkinensis off. ( styracaceae ) den elde edilir. ÖZELLİĞİ : Kesif, kuru, kırılabilen, kırmızımsı renkte, vanilin kokusunda, suda çözünmeyen, alkol ve eterde çözünen bir balsamdır. KULLANILIŞI : Bronş ifrazatını arttırır. Stimulan ve afiodiziyak tesiri de vardır. Haricen topik, sikatrizan, hemostatik olarak kullanılır.

27 BENZOLUM Benzene ÖZELLİĞİ : Suda çözünmez. Susuz alkol, eter, aseton, buzlu sirke asidi ve yağlarda karışır. D , k.d derece dir. 0 derecede donar, 5.5 derecede erir. (bu vasfı ile ticaretteki benzinden tefrik edilir. ) BENZYLIS BENZOAS Benzoate de benzyle ÖZELLİĞİ : Renksiz sıvıdır. Organik çözücülerde, yağlarda çözünür. Peru balsamının aktif maddesidir. Su ve gliserin ile karışmaz. Alkol ve kloroform ile karışır. Hususi koku ve lezzete sahiptir. k.d. 323 derecedir. Soğutulunca donar ve 17 derecede erir. KULLANILIŞI : Az zehirlidir. Dahilen g dozda antispazmodik olarak ve haricen uyuza karşı kullanılır.

28 BISMUTHI OXYIODOGALLAS Airol ÖZELLİĞİ : Yeşilitırak gri renkte, kokusuz bir tozdur. Çözücülerde çözünmez. KULLANILIŞI : Antiseptik ve yaraları kurutucu tesiri vardır. BISMUTHI SUBCARBONAS Carbonate basique de bismuth T.K. ÖZELLİĞİ : Beyaz, tatsız tozdur. %80 82 bizmut ihtiva eder. Dansitesi elde etme şekline göre değişir. Suda ve organik çözücülerde çözünmez. Asitlerde köpürerek çözünür. KULLANILIŞI : Dispepsi ve diyarede kullanılır. Mide ve duodenum ülserlerinin alkalin tedavilerinde günlük 10 g'a kadar dozda günde 3 defa verilir. Haricen deri iritasyonlarında pomad veya toz halinde kullanılır. Mide ve bağırsak radyolojisinde g. lık dozlarda kullanılır.

29 BISMUTHI SUBGALLAS Bısmuth subgallate, Sous galiate de bismuth T.K. ( dermatol, bayer) ÖZELLİĞİ : Sarı renkte, kokusuz tozdur. Su, alkol, eterde çözünmez. Alkali hidroksitlerinde ve mineral asitlerde parçalanarak çözünür. % 46 bizmut ihtiva eder. KULLANILIŞI : Tahriş yapmayan astrenjan hassaya sahiptir. İshal, dizanteri, ülseratif kolitde kullanılır. Haricen zayıf antiseptik ve kurutucu hassasından yaraların pansumanında, ülser, yanık, şankr ve ekzemada kullanılır. BISMUTHI SUBNITRAS Bısmuth Subnıtrate, Sous nitrate de bismuth T.K. ÖZELLİĞİ : Beyaz, küçük billuri tozdur. Su ve alkolde çözünmez, klorhidrik ve nitrik asitlerde çözünür. GEÇİMSİZLİĞİ : Karbonat ve bikarbonatlar, iyodürler, tanen.

30 KULLANILIŞI : Diğer bizmut tuzlarından daha fazla astrenjandır. Bizmut karbonat yerine kullanılır. Fakat nitrit zehirlenmesi yapabilir. Ayrıca adsorban ve antiseptik hassası vardır. Mide, bağırsak ülserlerinde ve ishallerde kullanılır. Bu vakalarda günlük doz g arasında değişir. Haricen toz, pat, merhem halinde bazı yara ve ülserasyonlarda ve dermatozlarda ( eritem, herbes, zona ), korizada kullanılır. Çok geniş tahrip olmuş sahalara tatbik edilmemelidir. BISMUTHI SUBSALICYLAS Salıcylate baseque de bismuth T.K. ÖZELLİĞİ : Portakal sarısı renkte ağır bir tozdur. Su, alkol, eterde çözünmez. Su ve alkol temasında kısmen disosiye olur. KULLANILIŞI : Sifilis tedavisinde % 25 lik yağlı süspansiyonu g dozda kullanılır. Haricen prurit ve hiper hidroza karşı kullanılır.

31 BISMUTHI TRIBROMPHENOLAS Trıbromphenate de bismuth T.K. ( xeroform, scherink ) ÖZELLİĞİ : Portakal sarısı renkte ağır bir tozdur. Su, alkol, eterde çözünmez. Terkibinde % 44 Bi vardır. KULLANILIŞI : Bağırsak tüberkülozunda, müzmin enterit, midedeki anormal pütrefaksiyonlarda, ishal ve dizanteride kullanılır. Haricen antiseptik olarak yara bakımından, panaris, yumuşak şankr, bacak ülserlerinde, ekzema, yanık, blenoraji, ayak hiperhidrozunda, toz, pomad halinde veya kseroformlu gaz bezi kullanılır. Dozu büyükler için g dir. BOLUS ALBA Beyaz kil, Argile T.K. ÖZELLİĞİ : Beyazımtırak, parmakla ezilebilen bir tozdur. Su ile hamur haline gelir. Tababette tetanoz tehlikesi dolayısıyle sterilize edilmiş olanı kullanılır. KULLANILIŞI : Bağırsak hastalıkların da kullanılır. Pomatlar için sıvağ maddesidir. Pilullerde dolgu ve örtücü madde olarak kullanılır.

32 CALCII BROMIDUM Bromuze de calcium T.K. ÖZELLİĞİ : Renksiz; kokusuz tozdur: su ve alkolde çözünür. Eter ve kloroformds çözünmez. GEÇİMSİZLİĞİ : Alkali karbonat, fosfat ve sülfatlat. KULLANILIŞI : Tetani, uykusuzluk, sara, histeri, larenks spazmı ve korede kullanılır. Dozu g dır. CALCII CARBONAS PRAECIPITATUS Çöktürülmüş kalsiyum karbonat, carbonate de chaux precipide ( crai preparee )T. K. ÖZELLİĞİ : Beyaz, küçük billuri tozdur. Su, alkol ve gliserinde çözünmez. KULLANILIŞI : Antiasit olarak ve ishallerde 1 10 g dozda kullnaılır.

33 CALCII CHLORIDUM Chlorure de calcium cristallise ÖZELLİĞİ : Renksiz, su çekici billurlardır. 6 mol.billur suyu taşır. Ağırlığının 1/5 i kadar suda çözünür. GEÇİMSİZLİĞİ : Borik asit, oksalik asit, münhal karbonat, fosfat, sülfat ve tartaratlar. KULLANILIŞI : Kanın pıhtılaşmasını süratlendirir. Bu yüzden dahilen ve haricen hemostatik olarakkullanılır. Çocukların konvulsiyon ve tetanisinde, ishallerde ve tüberkülozların kusma ve terlemelerinde ifrazatı azaltıcı olarak kullanılır. Günlük doz 2-6 g dır. Otoklavda ısıtılarak veya filtrasyon suretiyle sterilize edilmiş %10 luk çözeltileri tetanide damara şırınga edilir. CALCII GLUCONAS Glyconate de calclum ÖZELLİĞİ : Renksiz, lezzetsiz billurlar veya tozlardır. 25 derecede 30 k. su ve 5 k. kaynar suda çözünür. Susuz alkol, eter ve kloroformda çözünmez. Çözeltileri

34 otoklavda ısıtılarak sterilize edilir. İyi kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir. Bu çözeltilerin ph sı 6-7 olmalıdır. GEÇİMSİZLİĞİ : Asitler ve kalsiyum bromürdür. KULLANILIŞI : Klorür ve laktat tuzlarından daha lezzetli bir tuzdur. Adale yolu enjeksiyonu da kullanılırsada çocuklarda apse yapma ihtimalinden damar veya ağız yolu tercih edilmelidir. Kalsiyum eksikliğinin sebep olduğu tetani ve ihtilaç vakalarında, ayrıca serum hastalığı, saman nezlesi, ürtiker gibi allerjik hallerde, gebelik ve emzirmedeki kalsiyum eksikliklerinde kullanılır. Ağızdan tablet halinde verilirsede tetanoz gibi acil hallerde enjeksiyonu tercih edilir. CALCII LACTAS Lactate de calcium T.K. ÖZELLİĞİ : Beyaz tozdur. 20 k. suda çözünür. Alkolde az çözünür, eterde hiç çözünmez. KULLANILIŞI : Bagırsak antiseptiği olarak isalde ve kalsiyum tedavisi icabettiren vakalarda kalsiyum klorure tercihen kullanılır. Kalsiyum tuzları arasında en fazla imtisas edenidir. Kalsiyum eksikliklerinde, astım, tetani ve ürtikerde 1-3 g dozda kullanılır.

35 CALCII OXIDUM Sönmemiş kireç, Oxyde de calcıum anhydre( chauxvive ) T.K. ÖZELLİĞİ : Beyaz mermerin yakılması ile elde edilen beyazımsı bir kütledir. 778 k. soğuk suda 1482 k. 80 derece suda çözünür. Gliserinde az çözülür alkolde çözünmez. PREPARATI : Kireç suyu, Aqua calcariae, Eau de chaux T.K. % 0, kalsiyum hidroksit havidir. 1 k. sönmemiş kireç, 4 k. su ile söndürülür. Hasıl olan kütle kapalı bir kapta 50 k. su ile karıştırılır ve çalkalanılır, bekletilir, durulmuş kısmı dökülür. Bakiye kütle tekrar 50 k. su ile 5 dakika çalkalanır ve hali üzere bırakılır. Kullanılacağı zaman süzülür. KULLANILIŞI : Çocuklara sütün pıhtılaşmasına mani olmak için süt ile karıştırılarak verilir. Dozu ml dir.

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24 Ürün kodu Malzeme adı Ambalaj Tipi Amb.Şekli TK.200700.01000 Aktif Karbon HDPE Kavanoz 1 kg TK.200700.05000 Aktif Karbon PP Kova 5 kg TK.200700.10000 Aktif Karbon PP Kova 10 kg TK.200710.01000 Aluminyum

Detaylı

AKTİF KARBON FENOL (KATI) FENOL (SIVI) ALİMİNYUM HİDROKSİT FLORESEİN ALİMİNYUM SÜLFAT FORMİK ASİD FORMOLDEHİT

AKTİF KARBON FENOL (KATI) FENOL (SIVI) ALİMİNYUM HİDROKSİT FLORESEİN ALİMİNYUM SÜLFAT FORMİK ASİD FORMOLDEHİT AKTİF KARBON (TUZ) FENOL (KATI) AKTİF KARBON (GRANUL) FENOL (SIVI) ALİMİNYUM HİDROKSİT FLORESEİN ALİMİNYUM SÜLFAT FORMİK ASİD ALKOL % 96 (ETİL ALKOL) FORMOLDEHİT 1 / 19 AMONYAK AMONYUM KLORÜR GLİSERİN

Detaylı

S¹ra No ـrün kodu Malzeme ad¹ Ambalaj Tipi Amb.ھekli

S¹ra No ـrün kodu Malzeme ad¹ Ambalaj Tipi Amb.ھekli S¹ra No ـrün kodu Malzeme ad¹ Ambalaj Tipi Amb.ھekli 1 TK.200700.01000 Aktif Karbon hdpe kavanoz 1 kg 2 TK.200700.05000 Aktif Karbon plastik kova 5 kg 3 TK.200700.10000 Aktif Karbon plastik kova 10 kg

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» ÇÖZELTİLERE AİT ÖRNEKLER 1. Oral Çözeltiler -Aromatik sular -Limonatalar -Posyonlar -Eliksirler -Şuruplar 2. Ağız Boşluğuna Uygulanan Çözeltiler -Gargaralar -Kolutuvarlar

Detaylı

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANENLER, BİTKİLERDE BULUNAN POLİFENOLİK YAPIDAKİ SU, ETANOL VE ASETONDA ERİYEN; ETER, KLOROFORM GİBİ LİPOFİLİK ÇÖZÜCÜLERDE

Detaylı

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY Oral yoldan alınan sıvı preparatlar, genellikle çözeltiler, emülsiyonlar ya da uygun bir taşıyıcı içinde, bir veya daha fazla aktif madde ihtiva eden süspansiyonlardır. Oral yolla

Detaylı

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Canlı yüzeylere ve canlılara dıştan uygulanan antimikrobial ilaçlara antiseptikler denir. Cansız yüzey, cerrahi malzeme, hasta eşyaları ve hasta çıkartıları (gaita, idrar, balgam

Detaylı

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta 1 Genel giriş - İlaç şekilleri Farmakopeler, Reçete bilgisi Ölçü ve Birimler İlaç Şekillerinde Kullanılan Su ve Özellikleri Çözelti Formundaki İlaç Şekilleri

Detaylı

NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER

NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER Katalog No Ad NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER Kullanım Amacı Ambalaj Cinsi/Hacmi 3931 0,05 M EDTA K3 Çözeltisi 3656 Acetic Acid, % 30 h/h Altın 1 mg/ml Standart Çözeltisi, 2 Molar Standart çözelti. AAS.

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol KİMYASAL ATIKLAR Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliği ne uygun olarak yapılmalıdır.

Detaylı

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR 1. ASİTLER Sulu çözeltilerine Hidrojen İyonu veren maddelere asit denir. Ör 1 HCl : Hidroklorik asit HCl H + + Cl - Ör 2 H 2 SO 4 : Sülfürik asit H 2 SO 4 2H + + SO 4-2 Ör 3 Nitrik

Detaylı

Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan

Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan PROJENİN AMACI: Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan maddelerden bir tanesi olması ve ancak özel izinlerle temin edilebilir olması nedeniyle bu maddeyle

Detaylı

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ GİRİŞ Lipitleri içeren droglardan, farmakognozi yönünden en önemli olanları sabit yağlardır.

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Çözeltiler sıvı dozaj şekilleridir. Bir katı, sıvı veya gazın bir başka katı, sıvı veya gaz içinde tektür bir şekilde dağılması ile hazırlanır. Eczacılıkta çok sık tercih

Detaylı

LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu

LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu LineFlex EPDM membranlar, aşağıda belirtilen kimyasallara belirtilen koşullarda teması veya uzun süre maruz kalması halinde dayanıklıdır, membranda fiziksel

Detaylı

UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler

UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler 1 2-izononil siklohekzan 1,2 Bağlayıcı dikarboksilat (DINCH) 166412-78-8 431-890-2 2 Akrilik reçine Bağlayıcı 3 Butil akrilat-stiren

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ECZANEDE YAPILAN MAJİSTRALLER. Hazırlayanlar: Baş Ecz.

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ECZANEDE YAPILAN MAJİSTRALLER. Hazırlayanlar: Baş Ecz. T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ECZANEDE YAPILAN MAJİSTRALLER Hazırlayanlar: Baş Ecz. Refika SOLMAZ Ecz. Çağlayan KOCAKAYA 2006 T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

TEKKİM Ürün kodu Malzeme adı Ambalaj Tipi Amb.Şekli Acetic acid 80 % Acetic acid % Acetone % Active Carbon Aluminium Oxide

TEKKİM Ürün kodu Malzeme adı Ambalaj Tipi Amb.Şekli Acetic acid 80 % Acetic acid % Acetone % Active Carbon Aluminium Oxide TK.010040.01000 Acetic acid 80 % hdpe şişe 1 lt TK.010040.02500 Acetic acid 80 % cam şişe 2,5 lt TK.010040.05000 Acetic acid 80 % hdpe bidon 5 lt TK.010040.10000 Acetic acid 80 % hdpe bidon 10 lt TK.010040.25000

Detaylı

Volumetrik ve Standart Çözeltiler

Volumetrik ve Standart Çözeltiler Volumetrik ve Standart Çözeltiler 100510 1-NAFTİLAMİN 100520 AMONYAK ÇÖZELTİSİ 0.1N 100530 AMONYAK ÇÖZELTİSİ 1N 100540 AMONYAK ÇÖZELTİSİ %9.7 100542 AMONYAK ÇÖZELTİSİ 10% 100550 AMONYUM DEMİR(II) SÜLFAT

Detaylı

TEKK M Kimyasallar na güveninizden dolay teflekkür ederiz.

TEKK M Kimyasallar na güveninizden dolay teflekkür ederiz. 1970 li y llarda kurulmufl olan ve bugüne kadar kalitesinden hiçbir zaman ödün vermeyen teknik kimyasal konusunda faaliyet gösteren Akkimya 200 y l n n Aral k ay nda TEKK M ile flirket evlili ini gerçeklefltirmifltir.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

Ekstraksiyon Teknolojisi. 3. Hafta

Ekstraksiyon Teknolojisi. 3. Hafta Ekstraksiyon Teknolojisi 3. Hafta Ekstraksiyon Alkol, su, organik çözücüler kullanılarak bitkisel, hayvansal veya sentetik hammaddelerin saflaştırılması, bileşenlerinin arındırılması ve kararlılığının

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

KULLANIM ALANLARI. nternet Sitesi

KULLANIM ALANLARI. nternet Sitesi KULLANIM ALANLARI Kimya endüstrisi Metal endüstrisi Otomotiv endüstrisi Su ar tma tesisleri laç endüstrisi Enerji, akaryak t istasyonlar Üniversiteler Araflt rma laboratuvarlar da, meflrubat endüstrileri

Detaylı

AQUA VITAE CAMPHORATA 1.1.1 4 31.7.

AQUA VITAE CAMPHORATA 1.1.1 4 31.7. AQUA VITAE CAMPHORATA 1.1.1 4 31.7. SEYRELTİK KAFURLU ALKOL EAU DE VİE CAMPHREE 1. camphora synthetica 2,500 g. 2. solutio antiseptica 49 g. 3. aqua 48,5 g. antipruritik olarak (kaşıntıya karşı) LİQUOR

Detaylı

İLAÇLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İLAÇLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.)İLAÇLARIN FARMASÖTİK ŞEKİLLERİ Slayt No : 11 İLAÇLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER 2 İLAÇ : Hastalıkların; DOZ : Hastaya bir defada verilen

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ARES 1-ASİTLER. MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ

ARES 1-ASİTLER. MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ ARES EĞĠTĠM [Metni yazın] MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ 1-ASİTLER Suda çözündüklerinde ortama H + iyonu verebilen bileşiklere asit denir. ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve güvenliği için Eğitim Seti Kimyasallar; herkesin yaşamının bir parçasıdır. Dünyada 5 7 milyon değişik türde kimyasal madde bulunmaktadır. Kimyasal maddeler

Detaylı

GEÇİMSİZLİK. 14. Hafta. Farmasötik Teknoloji-IV. Doç.Dr.Müge Kılıçarslan

GEÇİMSİZLİK. 14. Hafta. Farmasötik Teknoloji-IV. Doç.Dr.Müge Kılıçarslan GEÇİMSİZLİK 14. Hafta Farmasötik Teknoloji-IV Doç.Dr.Müge Kılıçarslan GEÇİMSİZLİK nedir? Etkin ve yardımcı maddelerin karıştırılmalarının sakıncalı olması, hazırlanmalarının zorluklar çıkarması veya tıbbi

Detaylı

GENEL LÝSTE. Cesa Kimya Üre midir. Cesa Kimya Üre midir

GENEL LÝSTE. Cesa Kimya Üre midir. Cesa Kimya Üre midir Alginik Asit E-400 Aluminyum Hidroksit Aluminyum Sülfat Aluminyum Stearat Amino Asit % 45 (Bitkisel Kaynaklı) Amonyum Bi Karbonat E-503 Amonyum Ferrik Sitrat E-381 Amonyum Klorür Amonyum Propiyonat Aseculfame-K

Detaylı

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. KARIŞIMLAR Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. 1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR) Karışımı oluşturan maddeler karışımın her

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DERİVERİN Merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 25 gram kremde; Aluminyum hidroksid jel (kuru)...2.50 g. Çinko oksid...1.25 g. Borik asid...1.25

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

ASİTLER-BAZLAR VE TUZLAR SU ARITIMI. Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER

ASİTLER-BAZLAR VE TUZLAR SU ARITIMI. Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER ASİTLER-BAZLAR VE TUZLAR SU ARITIMI Hazırlayan: Arif Özgür ÜLGER ASİTLER Sulu çözeltilerinde Hidrojen İyonu maddelere asit denir. veren HCI H + + CI CH 3 COOH CH 3 COO + H + ASİTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Detaylı

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? KARIŞIMLAR KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine

Detaylı

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon 3. Deney Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon Sentezlerde istenen ürünü yan ürünlerden, fazla miktardaki veya tepkimeye girmemiş başlangıç bileşiklerinden, safsızlıklardan ve çözeltiden ayırmak

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ. Reçetesiz ilaç. Reçetesiz ilaç. Gargara Reçetesiz ilaç. Oral Reçetesiz ilaç.

REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ. Reçetesiz ilaç. Reçetesiz ilaç. Gargara Reçetesiz ilaç. Oral Reçetesiz ilaç. REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ ETKİN MADDE KULLANIM YOLU STATÜSÜ İLAVE BİLGİLER/UYARILAR A-SİNDİRİM SİSTEMİ VE METABOLİZMA A01 Stomatolojik (Ağız) Preparatları Heksetidin Gargara

Detaylı

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Ağrılı Adet Ezan Çiçeği Kullanımı: Tohum yağı genç kızlara 4 gr günde yetişkinlere

Detaylı

GIDA, EŞYA-LEVAZIM KONTROLÜNE YÖNELİK ANALİZLER

GIDA, EŞYA-LEVAZIM KONTROLÜNE YÖNELİK ANALİZLER GIDA, EŞYA-LEVAZIM KONTROLÜNE YÖNELİK ANALİZLER Numune Analit Fiyat ( ) Ambalaj Maddeleri Sodyum Meta bisülfit 70 Her bir parametre için Fiziksel Konrol 5 Özel bölümlerde yer almayan kimyasal analizlerde

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

BASİT ŞURUP. 1. şeker 64 k 2. su 36 k. Takdim Şekli : Başlıca Etki Kullanılışı : Uyarılar :

BASİT ŞURUP. 1. şeker 64 k 2. su 36 k. Takdim Şekli : Başlıca Etki Kullanılışı : Uyarılar : BASİT ŞURUP SİRUPUS SİMPLEX T.K. (1954) SİROP SİMPLE 1. şeker 64 k 2. su 36 k SIRUPUS JABORANDI 2.1.4. 29 32. JABORANDİ ŞURUBU SİROP DE JABORANDİ 1. Tinctura jaborandi 5 g 2. sirupus simplex 95 g Bronş

Detaylı

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir.

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir. İLAÇ Satmak, satışa çıkarılmak veya kullanılması için önerilmek üzere imal edilen, insan ve hayvanları tedavi, yatıştırma, tanı, tespit veya onarmak, fiziksel durumları düzeltmek veya organik (fonksiyonların)

Detaylı

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 ASİT-BAZ VE ph MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir.insanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve

Detaylı

Kullanılacak Kimyasal Miktarı. 1.9g (10mmol) 10mL 1g (25mmol) 2.5g (20mmol) 5-10mL Uygun miktarda. Dimetil sülfat [Dietil eter] H 2 SO 4

Kullanılacak Kimyasal Miktarı. 1.9g (10mmol) 10mL 1g (25mmol) 2.5g (20mmol) 5-10mL Uygun miktarda. Dimetil sülfat [Dietil eter] H 2 SO 4 Preparatın Adı: Anisol (Fenil metil eter) Deney Konusu: Eterleşme Tepkimeleri Denel Organik Kimya Kitabındaki Sayfa No: 432 Fenol NaOH Dimetil sülfat [] H 2 SO 4 NaCl Preparatın Adı: Asetofenon Deney Konusu:

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir DEFNE Latince ismi : Laurus nobilis Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir Defne Bitkisi: Anavatanı Asya olan Defne,

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2014 2015 2.Not Doç.Dr. Gül ÖZHAN Absorbsiyon Kan hücreleri Dağılım Dokularda depolanma Eliminasyon Kimyasal Serum proteinleri Kan veya plazma Etki bölgesi Metabolizma Eliminasyon

Detaylı

UNGUENTUM METHYLROSANILII CHLORIDI 1.1.8. 4 31.10.

UNGUENTUM METHYLROSANILII CHLORIDI 1.1.8. 4 31.10. UNGUENTUM METHYLROSANILII CHLORIDI 1.1.8. 4 31.10. KRİSTAL VİYOLE POMADI POMADE AU CRİSTAL VİOLET 1. methylrosanilinii chloridum 0,5 g 2. zinci oxidum 20 g 3. amylum 20 g 4. adeps lanae 20 g 5. vaselinum

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP Ek-1 Nnumunelerin Muhafazası İçin Uygun Olan Teknikler Yapılacak Tayin Kabın Tipi Muhafaza Tekniği En uzun Muhafaza Süresi Yüksek derişimde çözünmüş gaz içeren numuneler için, alındıkları yerde analiz

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

Genel Anyonlar. Analitik Kimya Uygulama I

Genel Anyonlar. Analitik Kimya Uygulama I Genel Anyonlar Karbonat (CO 3 Seyreltik asitlerle (CH 3 COOH, H 2 SO 4, HCl: CO 2 gazı çıkararak parçalanır. Deneyin yapılışı: Katı CO 3 numunesi deney tüpüne alınır, distile suda çözülür, üzerine seyreltik

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

amonyak primer amin sekonder amin tersiyer amin

amonyak primer amin sekonder amin tersiyer amin DENEY 9-Bölüm 1 AMĐNLE VE DĐAZONYUM BĐLEŞĐKLEĐ Genel Prensipler Aminler amonyak üzerindeki hidrojenlerin organik gruplar ile değiştirilmesi sonucu türetilen organik bazlardır. Değiştirilen hidrojenlerin

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

HAYATIMIZDA ASİTLER VE BAZLAR

HAYATIMIZDA ASİTLER VE BAZLAR HAYATIMIZDA ASİTLER VE BAZLAR Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Asitler 1) Sülfürik asit (H 2 SO 4 ) Halk arasında zaç yağı veya dumanlı asit olarak bilinir. Yoğun kıvamlı, renksiz, kokusuz bir sıvıdır. Suda

Detaylı

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN RENKLENDĐRĐCĐLERĐN SAFLIK KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (2002/27) (R.G. 10.04.2002-24722)

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN RENKLENDĐRĐCĐLERĐN SAFLIK KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (2002/27) (R.G. 10.04.2002-24722) TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN RENKLENDĐRĐCĐLERĐN SAFLIK KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ Amaç (2002/27) (R.G. 10.04.2002-24722) (Değişiklik12.08.2008-26965 R.Gazete) Madde 1- Bu Tebliğin amacı; gıda maddelerinde

Detaylı

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi,

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi, Testonic kitleri Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tarafından üretilmektedir. Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Colin; Tekstil yardımcı kimyasalları üretimi http://www.colin.com.tr - Vilso; Endüstriyel

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

YÜZME HAVUZLARDA Enfeksiyon Riski ve Dezenfeksiyonun Önemi İNSAN - HAYVAN - BİTKİ Mikrobiyoloji Gözle görülemeyen canlıların Mikroskop ile incelenmesi. mikron = 1/1000 mm. mikroskop x 1000 cfu/ml veya

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI Doküman No: T.LAB.5.4.08 Rev.No/Tarih : 00/- Yayım Tarihi: 01.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu belge, KASKİ Çevre Analizleri Laboratuarı nda kullanılmak üzere su ve atıksu numunelerinde Kjeldahl

Detaylı

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler. SAF MADDE: Aynı cins atom ya da moleküllerden oluşmuş maddelere, saf medde ÖR. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan Abdurrahman KAR Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Ferhuniye Mah Mümtaz Koru Sok. Çetinkaya İş Merkezi

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ CUMHURİYET DÖNEMİ İLK ECZACILARIMIZDAN CEMAL EMDEN VE O DÖNEME AİT MAJİSTRAL PREPARATLAR ÜZERİNE BİR İNCELEME Hazırlayan Muhammed Emin GÜL Danışman Yrd. Doç.

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 2. GRUP KATYONLARI As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 Bu grup katyonları 0.3M HCl li ortamda H 2 S ile sülfürleri şeklinde çökerler. Ortamın asit konsantrasyonunun 0.3M

Detaylı

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında Ağız içi Yaralarda Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında Egzama ve Sedef Rahatsızlıklarında Diş Ağrılarını Gidermeye Yardımcıdır Safra Kesesi Ağrılarında

Detaylı

HAZIRLAYANLAR ÖMER ÇOPUR CEMAL ŞENOL FIRAT AYDOĞAN SÜRE: 5 TEORĐK 1 PRATĐK DERS SAATĐ ĐLAÇLAR KONUSU 12. SINIF KĐMYA MÜFREDATINDA YER ALMAKTADIR.

HAZIRLAYANLAR ÖMER ÇOPUR CEMAL ŞENOL FIRAT AYDOĞAN SÜRE: 5 TEORĐK 1 PRATĐK DERS SAATĐ ĐLAÇLAR KONUSU 12. SINIF KĐMYA MÜFREDATINDA YER ALMAKTADIR. HAZIRLAYANLAR ÖMER ÇOPUR CEMAL ŞENOL FIRAT AYDOĞAN SÜRE: 5 TEORĐK 1 PRATĐK DERS SAATĐ ĐLAÇLAR KONUSU 12. SINIF KĐMYA MÜFREDATINDA YER ALMAKTADIR. HEDEF VE DAVRANIŞLAR ĐLACI TANIMLAYABĐLME BĐR KĐMYASAL

Detaylı

AMİNLER SEKONDER AMİN

AMİNLER SEKONDER AMİN AMİNLER (ALKİLLENMİŞ AMONYAK) AMİNLER (RNH 2 )PRİMER AMİN TERSİYER AMİN(R 3 N) SEKONDER AMİN R 2 NH Aminler Alkillenmiş Amonyak olarak tanımlanır. Azot Atomuna bağlı 2 tane H atomu varsa(bir tane alkil

Detaylı

HAZIRLAYANLAR ÖMER ÇOPUR CEMAL ŞENOL FIRAT AYDOĞAN SÜRE: 5 TEORĐK 1 PRATĐK DERS SAATĐ ĐLAÇLAR KONUSU 12. SINIF KĐMYA MÜFREDATINDA YER ALMAKTADIR.

HAZIRLAYANLAR ÖMER ÇOPUR CEMAL ŞENOL FIRAT AYDOĞAN SÜRE: 5 TEORĐK 1 PRATĐK DERS SAATĐ ĐLAÇLAR KONUSU 12. SINIF KĐMYA MÜFREDATINDA YER ALMAKTADIR. HAZIRLAYANLAR ÖMER ÇOPUR CEMAL ŞENOL FIRAT AYDOĞAN SÜRE: 5 TEORĐK 1 PRATĐK DERS SAATĐ ĐLAÇLAR KONUSU 12. SINIF KĐMYA MÜFREDATINDA YER ALMAKTADIR. HEDEF VE DAVRANIŞLAR ĐLACI TANIMLAYABĐLME BĐR KĐMYASAL

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler Deney 1 ĐDKSĐL GUBU: ALKL VE FENLLEĐN EAKSĐYNLAI Genel prensipler Alkol ve fenoller su benzeri organik yapılardır. - yapısındaki nin yerine; alkollerde alifatik grup(-),fenollerde ise aromatik grup(ar-)

Detaylı

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN Asitler - Bazlar Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol kâğıdını mavi renge

Detaylı

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir

Çizelge 1 Numunelerin muhafazası için genellikle uygun olan teknikler. 100 Nitrik asit ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir Çizelge 1 Numunelerin sı için genellikle uygun olan teknikler Yapılacak tayin Kabın tipi Genellikle kullanılan hacim (ml) ve doldurma tekniği Alüminyum P C Muhafaza tekniği 100 Nitrik asit ile ph 1-2 ndirilmelidir

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP)

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP) Göz Preparatları Göz preparatları : Göz küresi üzerine ve/veya konjonktivaya veya konjonktiva kesesine yerleştirmek için tasarlanan steril sıvı, yarı katı veya katı preparatlardır. İlaçlar, göze başlıca

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

SABALAKS LAKSATİF LAVMAN KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. 2.1. Sabalaks 10 g Laksatif Lavman Kalitatif ve Kantitatif Terkibi. Sorbik asid (USP 25 NF 20) 0.008 g.

SABALAKS LAKSATİF LAVMAN KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. 2.1. Sabalaks 10 g Laksatif Lavman Kalitatif ve Kantitatif Terkibi. Sorbik asid (USP 25 NF 20) 0.008 g. 1 Sayfa 1 / 5Sabalaks Laksatif Lavman Küb SABALAKS LAKSATİF LAVMAN KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1- TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI : 2- KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ : 2.1. Sabalaks 10 g Laksatif Lavman Kalitatif

Detaylı

ÖZET. Asitler ve Bazlar ASİTLER VE BAZLAR

ÖZET. Asitler ve Bazlar ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazlar Asitlerin Genel Özellikleri Suda çözündüklerinde suya hidrojen (H + ) iyonu verir. Tatları ekşidir. Bunu asidik özellikteki limon, domates ve sirke gibi maddelerin tadına bakarak söyleyebiliriz.

Detaylı

DENEYĐN ADI. Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması

DENEYĐN ADI. Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması DENEYĐN ADI Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması Deneyin amacı Organik bir bileşikte karbon ve hidrojen elementlerinin nitel olarak tayin etmek. Nicel ve nitel analiz

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 ELDE EDİLME TEPKİMELERİ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ KULLANIM ALANLARI ELDE EDİLME TEPKİMELERİ 1. Birincil (primer) alkollerin ya da aldehitlerin yükseltgenmesiyle elde edilir. Örnek: İzobütil

Detaylı