korumalı hale getirmek için kısa bir rehber

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "korumalı hale getirmek için kısa bir rehber"

Transkript

1 korumalı hale getirmek için kısa bir rehber Regülasyon Reformu (Yangın Güvenliği) Düzen 2005

2 Giriş Bu kitapçık, küçük ve orta ölçekli işletmelerde yangın güvenliğinden sorumlu kişilere basit ve pratik öneriler sunuyor. Bu kitapçık, Regülasyon Reformu (Yangın Güvenliği) Düzen 2005 e uyum sağladığınızdan emin olacağınız rehberlik hizmeti sunar. Ayrıntılı bir rehber değildir ve bizim geniş-dizim rehberlerimizden herhangi birinin yerini tutamaz. Daha fazla bilgiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bu kitapçığın sonunda çeşitli rehberleri ve gerekli okuma materyallerini nerede bulacağınıza dair detayları bulabilirsiniz. Regülasyon Reformu (YangınGüvenliği) Düzen 2005 nedir? Hükümet, sadece zorunlu yerlerde ve modern çalışmanın ihtiyaç duyacağı bir yoldan regülasyonu yapar. Bu, düzenin, Regülasyon Reform Kanunu 2001 yasası altında yapılma sebebidir. Basit bir düzenle en çok yangın güvenlik yasası değiştirir. Bunun anlamı, bina içinde belli bir kontrolü olan bir kişi, yangın risklerini azaltmalı ve eğer yangın varsa, insanların güvenli bir şekilde yangından kaçabildiğinden emin olunacağı makul adımlar atmalı. Bu kitapçık neler yapabilir? Bu kitapçık, olayların çoğunda, herhangi bir uzman veya resmi bilgi veya eğitim olmadan, adım adım mümkün olan en güvenli sonuç için size yol gösterecek. Yangın emniyetini başarmak, çoğunlukla sağduyu meselesidir, ama gerekli adımlar boyunca çalışmak için yeteri kadar zaman ayırdığınızdan emin olmak zorundasınız. Daha komplike binalarda veya çok sayıda insanın bulunduğu yerlerde, bakım evleri, hastaneler veya büyük sinemalar gibi, daha çok uzman yardımına ihtiyacınız var. Bu düzen nerelerde uygulanır? Düzen, neredeyse tüm binalarda uygulanır ve neredeyse her türlü inşa, yapı ve açık alanları kapsar. Örneğin, uygulama yerleri: ofisler ve mağazalar; bakım hizmeti veren binalar, bakım evleri ve hastaneler de dahil; topluma açık binalar, ibadet yerleri ve diğer ortak kullanım binaları; Birkaç ailenin içinde yaşadığı paylaşılan mülkiyetler (İskan kanunları uygulanabilir); pablar, kulüpler ve restoranlar; okullar ve spor merkezleri; çadırlar ve büyük çadırlar; oteller ve hanlar; ve fabrikalar ve depolar. Uygulanamayacağı alanlar: insanların kişisel evleri, blok ve meskenlerdeki kişisel daireler de buna dahil.

3 Düzen adı altındaki ana kurallar nelerdir? Yapmanız gerekenler: bir yangın-riski değerlendirmesini icra etmek, herhangi olası tehlikeler ve riskleri tanımlamak; özellikle risk altında olanları bilmelisiniz; mümkün olduğu kadar yangın riskinden kurtulun veya azaltın, kalan olası risklerle müca- kötü ev düzeni dele etmek için genel tedbirler oluşturun; eğer yanıcı veya patlayıcı malzemeler kullanılırsa veya depolanırsa emin olmak için başka koruma tedbirleri alın; herhangi bir acil durum için bir plan yapın ve birçok durumda bulguların kaydını tutun; ve gerekli olduğu zaman bulgularını gözden geçirin. Düzenin yerine getirilmesinden kim sorumludur? Düzen altında, binanın kontrolünü elinde tutan biri veya belli bölgeleri veya sistemleri kontrol etme mertebesinde olan birisi sorumlu kişi olabilir. Örneğin, şöyle olabilir: personelin gidebildiği bina bölümlerinde, işveren; binanın paylaşılan alanlarında veya yangın güvenlik ekipmanları yangın-uyarı sistemleri veya yağmurlama gibi paylaşılan yerlerde, yönetim temsilcileri veya sahibi; kiracı, kendi işini yürüten insanlar veya gönüllü organizasyonlar, eğer kontrolleri varsa; veya binanın bir parçası üzerinde bazı kontrole sahip olan herhangi bir kişi. Birçok binada sorumlu belli bir kişi olmasına rağmen, birkaç kişinin sorumlu olacağı zamanlarda olabilir. Düzene nasıl uyum sağlarım? Eğer sorumlu kişi siz iseniz, yangın-riski değerlendirmesini icra ettiğinizden, bununla beraber bunu diğer ehli kişiye aktarabileceğinizden emin olmalısınız. Yinede, düzeni uygulamak için, yasalarca sorumlu kişi hala siz olacaksınız. Sorumlu kişi, kendi başına veya herhangi diğer sorumlu kişi ile, binadaki veya çevresindeki herkesin, yangın olduğu zaman güven içinde kaçabileceğinden emin olacağı derecede pratiği olmalı. Bu önceki yasamadan farklıdır, binanızda olabilecek herkesi düşünün, bu kişiler, çalışanlar, ziyaretçiler veya topluluk üyeleri olabilirler, örneğin bir açık hava eğlence buluşma yeri. Engelli ve özel yardıma gereksinim duyan kişilere özel dikkat göstermelisiniz. Düzen der ki; binanızdaki herhangi bir yangının üstesinden gelmelisiniz. Yangın yönetimi artık yangın sertifikası vermiyor ve daha önce yürürlükte olanların hiçbir yasal statüsü yok. Yangın-riski değerlendirmesini hala yapabilirsiniz, ama bir yangın sertifikanız varsa, bu iyi bir başlangıç noktası olabilir. Eğer binanızın tasarımı ve yapısı modern yapılar regülasyon çizgisinde yapıldı yapıldı ise (ve bu regülasyon çizgisinda kullanılıyor ise), yapısal yangın önlemleriniz kabul edilebilir olmalı. Yinede yangın-riski değerlendirmesini icra etmeniz ve tüm tedbirleri ve bakım rutinlerini aksatma-dığınızdan emin olmanız gerekiyor.

4 1 2 3 D 4 5 Yangın güvenliği riski değerlendirmesi Yangın tehlikesinin tanımlanması tanımlama: tutuşma kaynakları; yakacak kaynakları; ve oksijen kaynakları. Risk altındaki kişilerin tanımlanması tanımlama: binanın içindeki ve etrafındaki insanlar; ve özellikle risk altında olan insanlar. eğerlendir, ortadan kaldır veya azalt ve riskten koru Yangının başlama riskini değerlendirin. Yangından insanlara gelecek riski değerlendirin. Yangın riskini azaltın veya ortadan kaldırın. Yangından insanlara gelecek riski ortadan kaldırın ve azaltın. Güvenlik önlemleri alarak insanları yangından koruyun. Kayıt, plan, bilgi, öğretim ve eğitim Büyük bulgularınızı ve yaptıklarınızı kayıt edin. Diğer sorumlu kişilerle görüşün ve birlikte çalışın. Bir acil durum planı hazırlayın. İlgili kişileri bilgilendirin ve öğretin. Eğitim sağlayın. Gözden geçirme Yangın- riski değerlendirmenizi sıkça gözden geçirin. Gerekli olan yerlerde ki değişiklikleri yapın. Yangın-riski değerlendirmenizi sıkça gözden geçirmeyi hatırlayın. 1.Adım Binanızın içindeki tehlikeyi tanımlayın Tanımlamanız gereken: tutuşmanın kaynakları çıplak ateşler, ısıtıcılar veya bazı ticari işlemler gibi; yakacak kaynakları, bir- leşik atıklar, materyel- ler, tekstiller veya fazla stok ürünler gibi; ve oksijen kaynakları, klima veya tıbbi veya ticari oksijen üreticileri gibi. 2.Adım Risk altındaki kişileri tanımlamak Özellikle risk altında olabilecek kişileri tanımlamalısınız: yangın tehlikesinin yakınında çalışan kişiler; yalnız veya izole alanlarda çalışan kişiler (mesela çatı aralıklarında veya ardiyelerde); çocuklar veya bebekli ebeveynler; ve yaşlı veya güçsüz ve engelli kişiler. 3.Adım Değerlendir, ortadan kaldır, azalt ve riskten koru Binanızın risk derecesini değerlendirin. Herhangi bir olası yangın tehlikesini ortadan kaldırmalı veya en aza indirmelisiniz ve fark ettiğiniz riski ortadan kaldırmalısınız. Örneğin, şunları yapmalısınız: Daha az yanıcı olanlarla yüksek ölçüde yanıcı materyelleri değiştirin; yanıcı materyellerin tutuşturucu kaynaklarından ayrı olduğundan emin olun; ve güvenli sigara içme politikası belirleyin. Riski mümkün olduğu kadar uzaklaştırdığınızda, kalan riskleri hesaplamalısınız ve yangın güvenliğinin makul seviyelere çıktığından emin olmak için daha fazla almanız gereken tedbir olup olmadığına karar vermelisiniz.

5 Genel Yangın tedbirleri almaya gereksiniminiz olabilir Bu kısa rehberde, her tür bina için ayrıntılı yol göstermek imkansız. Yine de, düşünmeniz gerekenler, minimum düzeyde aşağıda olacaktır. Bir yangın-algılama ve uyarı sistemi Uygun bir yangın algılama ve uyarı sisteminiz olmalı. Bu, sesli uyarıdan elektrikli algılama ve uyarı sistemine kadar bir dizi olabilir. Sisteminiz ne olursa olsun her koşulda insanları uyarabilmeli Küçük ateşle savaşmanın yolu Garantili raf ömrü olan çok-amaçlı yangın söndürücüye sahip olmak uygun olabilir. Yaklaşık bir hesapla, her 200 metrekarede (m 2 ) zeminde bir yangın söndürücü olmalı, en azından her katta bir adet olmalı. Portatif yangın söndürme aletlerinin ana tipleri Su toz Köpük KARBON DİOKSİT (CO 2 ) Tahta, kağıt, tekstil ve katı madde yangınları Likit, elektrik veya metal yangınlarında kullanılmaz. Likit ve elektrik yangınları için Likit yangınlar için Likit ve elektrik yangınları için Metal yangınlarında kullanılmaz Metal veya elektrik yangınlarında kullanılmaz Metal yangınlarında kullanılmaz Gövdedeki kırmızıya bakarak yangın söndürücünün içeriğini görebilirsiniz. Halon yangın söndürücüleri göstermedik, UK de yeni halon ürünlerine izin yok. İnsanların binaları terk etmeleri için güvenli yol Her zaman mümkün olmamasına rağmen, binaların her bölümünde ideal olarak birden fazla kaçış yolu olması gerekiyor. Sadece bir yolu varsa, bu yolu yangına-dirençli (korumalı) yapabilirsiniz veya otomatik yangın-algılayıcı kurabilirsiniz. İnsanların kaçış yolu (kaçış mesafesi) mümkün olduğu kadar kısa olmalı. Kaçış mesafesi odanın en uzak noktasından kapıya, korumalı merdivenlere veya korumalı merdiven yoksa binanın son çıkışına kadar ölçülmeli. Eğer tek kaçış yolu varsa, kaçış mesafesi normalde 18 metreden daha fazla olmamalı. Bu yol, bina içinde yangın başlama veya sıçrama şansının yüksek olduğu yerlerde daha kısa olmalı (12 metre veya daha az). Yangın başlamasının veya sıçramasının düşük olduğu yerlerde daha uzak olabilir (25 metreye kadar çıkar). Bir taneden fazla kaçış yolu varsa, bu yol normalde 45 metreden fazla olmamalı (yangın riski yüksek alanlarda 25 metre civarında ve yangın riski çok düşük alanlarda yaklaşık 60 metre). Yangın çıkışlarına yakın, merdivenler, koridorlar ve alanlar ateşi çeken engellerden ve maddelerden temiz tutulmalı. Kaçış yolu, son çıkışa ve güvenli bir yere çıkmalı. Merdivenler korumalı değilse, kaçış yolu mesafesi yukarıda belirtilen tek kaçış yolu ile aynı çizgide olmalı ve zemin kat seviyesindeki merdivenlerden çıkış yeri kolayca görülebilmeli ve ulaşılabilmeli. Yüksek-riskli odalar genelde doğrudan yangınkorumalı merdivenlere açılmamalı. Yangın-riski değerlendirmeleriniz, herhangi bir zemini kullanan insanların yangından haberdar olamayacaklarını gösteriyorsa, başka tedbire ihtiyacınız olabilir, örneğin, otomatik yangın-algılama ve uyarı sistemi.

6 Yukarıdaki açıklamayı dikkatle takip etmelisiniz. Binanın her kısmına dikkatlice bakmalısınız ve insanların yangın uyarısına ne kadar çabuk tepki vereceklerini kararlaştırmalısınız. Şüpheniz varsa veya binalarınızda bakım ve uyku tesisleri mevcutsa, Hükümet tarafından yayımlanmış daha detaylı rehberler okumalısınız veya uzman tavsiyesi almalısınız. Bazı fabrikaların ve eşya depolarının yangından kaçış yolları daha uzun olabilir. Uygun yangın çıkış kapıları Yangın çıkış kapılarını ve kaçış yolu üzerindeki kapıları anahtar ve hiç bir özel bilgiye sahip olmadan açabilmelisiniz. Toplum veya çok sayıda insan tarafından kullanılan binada itilen kapı (panik) demirlerine veya itme pedlerine ihtiyaç olabilir. Düşünülmesi gereken diğer şeyler Acil durum aydınlatmasına gereksinim durumu. En küçük binalarda dahil hepsine uygun yangın-güvenlik işaretleri. Yangın esnasında yardım etmesini isteyebileceğinizden, personelinize veya başka birine eğitim verme. Yangın güvenlik sistemlerini sürdürdüğünüzden emin olmak için bir yönetim sistemi. Bazı çok küçük ve basit binalar zorlukla karşılaşmadan bu adımlardan tatmin olabilirler. Bununla beraber, yinede tüm adımları uygulayabildiğini göstermelisiniz. Step 4 Kayıt, plan, talimat, bilgi ve eğitim Bu adımda yapmanız gerekenler; kayıt, plan, talimat, bilgi ve eğitim. Tehlikelleri ve 1.ve 2. adımda tanımlandığı gibi özellikle risk altında olan insanları kayıt etmeye ihtiyaç duyacaksınız. Aynı zamanda 3.adımda yaptıklarınızı kayıt etmelisiniz. Basit bir plan bunu yapmanız için size yardımcı olabilir. Aynı zamanda binanıza uygun, acil yardım planı hazırlayın. Bu, yangın esnasında binanızda veya yakın binada yapmanız gereken hareketleri de içermeli. Sizin, personele ve arasıra diğerlerine, otel konukları veya gönüllü çalışanlar gibi, talimat verme durumunuz olacak. Tüm çalışanlar, binanın içindeki risklerle ilgili yeterli bilgi ve eğitim almalılar. Bazıları, yangın şefleri gibi, daha fazla eğitime ihtiyaç duyacaklar. 5.Adım Gözden Geçirme Yangın-riski değerlendirmelerinizin güncel olduğundan emin olun. Tam başarılı olamamış girişimden ve binalardaki risk düzeyinde önemli değişiklikler olduktan sonra, yangın-riski değerlendirmenizi tekrar yoklamalısınız, şüpheniz varsa artık geçerli değildir. Bu kapsamda olabilecekler: Daha fazla materyel depolanırsa, daha kolay yangın çıkar; yeni bir gece vardiyası başlaması; veya binayı kullanan insan sayısı ve türünde değişiklik olması. Düzen uygulama Yangın yetkilileri, yerel-olmayan binalardaki tüm yangıngüvenlik yasama uygulamasından sorumlu ana yöneticiler olacaklar. En yüksek risk taşıyan binalar onların araştırma ve denetlemelerdeki hedefi olacaklar. Tüm yangın yetkilileri yangın güvenliği hususunda şikayetlere bakmaya devam edecekler, yangınlardan sonra yangın-güvenliği hususunda yönetim eksikliği bulunan yerlerde soruşturma gerçekleştirecekler ve hedeflenen denetimlerine devam edecekler. Düzenle uyuşmuyorsanız, yangın yetkilileri pratik öneri sunacaklar veya eğer risk ciddi ise, resmi uyarı yapacaklar. En ciddi olaylar hariç, yangın yetkilileri sizinle yangın emniyetinin tatmin edici bir düzeye gelmesini başarmak için çalışacak.

7 Eğer çok ciddi bir yaşam riski varsa, yangın yöneticileri (uyumak gibi) belirli şeyleri engelleyici veya binanın tüm bölümlerinin insanlar tarafından kullanılmasını engelleyici uyarılar verebilirler. Bu güç, birkaç ev halkının içinde yaşadığı mülklerin iskan yöneticileri ile paylaşılır. Tüm durumlarda resmi ve gayri resmi itiraz hakkınız var. Resmi olmayan itiraz, genellikle daha tecrübeli yangıngüvenlik yöneticisi, bazen uygulamanın farklı yolunu tanımlayabilir Eğer bu, başarılı olmazsa, bir sulh hakimine başvurabilirsiniz. Hem de, teknik meseleler konusunda aynı fikirde değilseniz çözüm için uygulama yönetiminin kararına uyarak Eyalet Genel Sekreteri'ne resmi bir karar almak amacıyla başvurabilirsiniz. Binanızı değiştirirseniz Çoğu durumlarda, binalarınızı değiştirebileceksiniz. Yine de, sizin yarattığınız riski idare etmek için sorumlu olduğunuzu hatırlamalısınız ve hala planlama sürecini ve bina düzenlemelerini takip etmek zorunda olacaksınız. Tekrar yangın-riski değerlendirmenize bakmak ve değişikliklerin binanıza nasıl risk etkisi yapacağına bakmak zorunda olacaksınız. İdare-yönetimi tedbirinin yeterli olup olmadığına ve daha fazla uygulama yapmanıza gerek olup olmadığını hesaplamalısınız. Daha riskli olan bazı binalar, örneğin, bunların içinde yaşam riskinin normalden daha fazla olduğu söylenebilen veya özellikle yangın-güvenlik düzenlemesine gerek duyulan yerlerde, yangın yönetimi bir değiştirme uyarısı yapabilecek. Değiştirmeler uyarısının altında, yapmayı planladığınız değişiklikler eğer riskte önemli bir artış yaratacaksa bu değişiklikleri onlara söylemelisiniz. Basit bir risk değerlendirmesinin nasıl tamamlanacağının bir örneği, bu örnek yangın-riski değerlendirmesini icra etmenin tek yolu değildir. Hangi metodu kullanırsanız kullanın, kanuna bağlı kalındığını gösterebilir olmalı. Yangın-riski değerlendirmeden önce Gaz ocağı TUTUŞMA KAYNAĞI Portatif ısıtıcı TUTUŞMA KAYNAĞI Tezgah üzerinde gazete yığını YANABİLEN MATERYELLER Karton kutuları YANABİLEN MATERYALLER Portatif ısıtıcı TUTUŞMA KAYNAĞI Kültablası/Sigara TUTUŞMA KAYNAĞI Dergi & kart rafı YANABİLEN MATERYELLER Tek kullanımlık çakmakl karusel i gösterme TUTUŞMA KAYNAĞI Binanın basit bir çizimini yapın, ilgili yapısal özellikleri gösteren kabaca tarifini yapın, merdivenler ve hangi özel alanların kullanıldığı gibi, örneğin, üretim, depolama veya uyku alanları. Plan tüm tehlikeleri göstermeli (adım1) ve önemli risk altındaki insanları (adım 2). Hemde, kolayca ateş alan materyellerin ve birbirine yakın tutuşturma kaynaklarının nerede olduğunu tanımlamalı.

8 Basit sıfırlar ve çarpı sistemi kullanabilirsiniz materyeller için sıfırları ve tutuşturucu kaynakları için çarpıları kullanın. 3.Adım Atacağınız adımlar sağ duyulu olmalı ve esas olarak, pahalı olmamalı. Eğer herhangi bir isteğin pahalı olduğu kanıtlanırsa, pratikte tam tedbirleri koyana kadar geçici tedbirler alabilirsiniz. Eğer insanlar için ciddi risk yoksa bu kabul edilebilir. Acil durum planı oluşturmak, alıştırma eğitimi, talimat ve kayıt gereksinimleri 4.adım da yer almalı. Adım 5 in altında düzenli bir gözden geçirme sistemi kararlaştırmalısınız. Yangın-riski değerlendirmesinden sonra Arka odada fener hazır Sigara içilmesi yasak Gaz ocağı mikrodalga ile değiştirildi Masa şimdi duvara bakıyor Yangın Söndürücü hazırda Yeterli depolamaya uygun raflar tedarik edildi karusel tezgaha yaklaştırıldı Portatif ısıtıcılar monteli elektrik radyatörüyle değiştirildi Duman detektörü yeri korumalı hale getirmek için kısa bir

9 Öneri ve Bilgi Yangın-riski değerlendirmesini icra ettikten sonra pratik öneriye veya bilgiye ihtiyaç duyarsanız, Yangın ve Kurtarma Servisiniz belki size yardımcı olabilir (telefon rehberindeki yangın bölümünün altında). Binalarınızın türüne uygun rehberleri, iyi kitap evlerinden ve internetten bu adresten yükleyerek elde edebilirsiniz. Yerel HSE ofisinden veya web sitelerinden işlem riskleri idaresi ve yüksek ölçüde yanıcı ve patlayıcı materyaller hakkında bilgi toplayabilirsiniz. Kundakçılı Önleme Bürosu nu arayarak, kundakçılık riskini azaltma tavsiyeleri alabilirsiniz, telefon no

10 This (Turkish) version is translated from a publication that was originally produced by: DCLG Publications P O Box 236 Wetherby West Yorkshire LS23 7NB Tel: Fax: Textphone:

Yangın risk değerlendirmesi yapmazsam ne olur?

Yangın risk değerlendirmesi yapmazsam ne olur? Yangın risk değerlendirmesi yapmazsam ne olur? Basit anlamda, yangın çıkma ihtimali daha yüksek ve yangından kurtulma / toparlanma ihtimali ise daha da az olacaktır.değerlendirme; işyeri ile ilgili herkesin

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ

HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ 1 / 6 HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ Otellerde yangın güvenliği, insan sayısının fazlalığı, özellikle uyku sırasında meydana gelen yangınlarda binanın kısa süre içinde boşaltılmasının güçlüğü nedeniyle

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri

Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri Kullanılan elyaf (lif) tipi ve depolama şekli yangın riskini belirleyen önemli faktörlerden biridir. Elyafın tipi, yapısı ve depolanma şekli yanma davranışını

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı ve iç zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor mu? Zemindeki çökme, erime vb. deformasyonlar giderilmiş Cam

Detaylı

ADABEY KİMYA A.Ş.-STEEL WHİTE MSDS FORMU Düzenleme tarihi:15/kasim/2010 Revizyon No:1

ADABEY KİMYA A.Ş.-STEEL WHİTE MSDS FORMU Düzenleme tarihi:15/kasim/2010 Revizyon No:1 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/TEŞEBBÜS TANITIMI Ürün tipi : Keten takviyeli Sızdırmazlık Macunu Ticari Adı : STEEL WHİTE Üretici : Adabey Kimya Doğalgaz Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Üretici Adres :Öz

Detaylı

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik (26 Aralık 2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün/ Firma tanımı Ürün ismi EPOKSİ ASTAR Maddenin Kullanımı METAL BOYA SANAYİ Firma ismi Adres Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

İTFAIYENIZ BILGILENDIRIYOR

İTFAIYENIZ BILGILENDIRIYOR Türkisch Türk İTFAIYENIZ BILGILENDIRIYOR Yangından korunma ve yangın durumunda yapılması gerekenler. İnsanlarla ülkem insanları için. Önsöz Detlef Radtke Bölge İtfaiye Amiri İtfaiyeler ülkemizdeki güvenlik

Detaylı

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve X- ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ SAN TİC A.Ş. / TÜRKİYE 19/09/2005 Tarihinde yangın sonrası yapılan incelemelerde elde edilen eksiklikler aşağıda yazılıdır. Yangın iki ayrı ambalaj deposunda farklı zamanlarda yaşanmıştır.

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış olup ve iç ve dış zeminler (salon girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor mu?

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Ürün/ Firma tanımı Ürün ismi SOLVENTSZ EPOKS ASTAR Maddenin Kullanımı METAL BOYA SANAYİ Firma ismi Adres Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA

Detaylı

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu nda (ODTÜ KKK) İSG uygulamaları yürütülmektedir. Yasa kapsamında,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK İçerik Patlayıcı Ortamlar ATEX Nedir? İlgili Mevzuat Temel Kavramlar Patlamadan Korunma Dokümanı 2 3 ATEX Nedir? ATEX Atmosphères

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün/ Firma tanımı Ürün ismi COALTAR BOYA Maddenin Kullanımı METAL BOYA SANAYİ Firma ismi Adres Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon

Detaylı

Evet. Hayır. Alınması Gereken Önlem Sorumlu Kişi. Tamamlanacağı Tarih

Evet. Hayır. Alınması Gereken Önlem Sorumlu Kişi. Tamamlanacağı Tarih Durak ofisi zemini, kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış ve İç ve dış zeminler (durak girişi, zemini vs.) düzenli olarak kontrol edilmekte mi? Durak ofisi zemininde çökme, engebe

Detaylı

MÜLKİYETİNİZE EMNİYET ve DEĞER KATIN

MÜLKİYETİNİZE EMNİYET ve DEĞER KATIN MÜLKİYETİNİZE EMNİYET ve DEĞER KATIN Mülkiyet Koruma Çözümleri SKILL, QUALITY AND EXPERIENCE www.troax.com Kapalı mekan çevre korumasında Dünya lideri üretici Troax endüstriyel panel ve bölme sistemlerinde

Detaylı

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLEMİZİN HAZIRLIK PLANI 1. SU ve YİYECEK Önceliğiniz su olmalıdır. Çünkü bir insan susuz yalnız birkaç gün yaşayabilir. Diğer su kaynaklarınızı belirleyin. Gerektiğinde

Detaylı

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

Müfredat özeti - Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası

Müfredat özeti - Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası Müfredat özeti - Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası Ocak 2013 Müfredat özeti NEBOSH Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Sertifikası (Ocak 2013 Yapı Müfredat, üç üniteden oluşmaktadır.

Detaylı

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ MUHAFAZA ZİNCİRİ Nº Uygunluk Kriteri Seviye MUHAFAZA ZİNCİRİ (Muhafaza zinciri standartları, hasat sonrası üretim süreci boyunca sertifikasyon durumu ile ilgili olarak İTU Sertifikalı üretim sürecinden

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ DEPREM TALİMATI REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 08.07.2013 DEPREM TALİMATI Depremden Önce Depremi önleyemezsiniz! Fakat; Yaralanmayı önlemeye, Hasarı minimuma

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI LEVENT SONĞUR Kalite Yönetim Direktörü

İŞ GÜVENLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI LEVENT SONĞUR Kalite Yönetim Direktörü İŞ GÜVENLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI LEVENT SONĞUR Kalite Yönetim Direktörü HİÇ HATA YAPMAMIŞ BİR İNSAN, YENİ BİR ŞEY DE DENEMEMİŞTİR. Albert EINSTEIN BAŞLARKEN İş Sağlığının Tanımı Çalışma koşullarını ve üretim

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma STANDARD LME-12:001904 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 RF EMF Prosedürü... 4 4 Eğitim... 5 5 Kişisel Koruyucu Ekipman... 5

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Etiketi Okuyun! Evdeki Deterjan ve Temizlik Ürünlerinin Güvenli Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Etiketi Okuyun! Evdeki Deterjan ve Temizlik Ürünlerinin Güvenli Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Etiketi Okuyun! Evdeki Deterjan ve Temizlik Ürünlerinin Güvenli Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Ev tipi temizlik ürünlerinin üzerinde yeni uyarı işaretleri görebilirsiniz. Görmeye alışık olduğunuz

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

Kullanılan makinalar, özel önlemler gerektirebilir. Örneğin; portatif taşlama makinasından toz çıkışına

Kullanılan makinalar, özel önlemler gerektirebilir. Örneğin; portatif taşlama makinasından toz çıkışına iş güvenliği 29 Eylül 2007- Birgün Gazetesi Esas tehlikesi, yanıcı ve patlayıcı olmasından ileri gelir. Metan konsantrasyonu %5 in altında ise patlama olmaz, yanar. %14 ün üzerindeki konsantrasyonlarda

Detaylı

İnşaat alanlarında riski azaltmanın beş yolu

İnşaat alanlarında riski azaltmanın beş yolu İnşaat alanlarında riski azaltmanın beş yolu Küçük inşaat alanları için Küçük çaplı işletmeler için İşçiler için İnşaat, yüksek risk taşıyan bir endüstridir. Aşağıda sizin güvende ve sağlıklı olmanıza

Detaylı

TUSAŞ-TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. / TSKGV nin Bağlı Ortaklığıdır.

TUSAŞ-TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. / TSKGV nin Bağlı Ortaklığıdır. TUSAŞ-TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. YANGINDAN KORUMA ORGANİZASYON YANGINDAN KORUMA EKİP LİDERİ YANGIN MÜFETTM FETTİŞİ YANGIN ARAÇLARI BAKIM TEKNİSYEN SYENİ Y.S.C. TEKNİSYEN SYENİ VARDİYA SORUMLUSU

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete'de Yayınlanma Tarihi : 26.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25328 Dayandığı Kanunun Tarihi : 22.5.2003 No: 4857 BİRİNCİ

Detaylı

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar.

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar. TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar Yazılı talimatlar SÜRÜCÜ İÇİN YAZILI TALİMATLAR SÜRÜCÜ TARAFINDAN ANŞILACAK BİR DİLDE TAŞIMACILIĞIN

Detaylı

2016 İş Güvenliği Eğitim Programı

2016 İş Güvenliği Eğitim Programı 2016 İş Güvenliği Eğitim Programı Eğitmen Kemal ÜÇÜNCÜ,Mak.Müh.MSc. 1984 Yılında İ.T.Ü Makine Fakültesinden mezun oldu. Yeni Yüzyıl Üniversitesinde İş Sağlığı ve Güvenliği,Beuth Üniversitesi-Berlin de

Detaylı

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Mart 2011 Müfredat özeti - NEBOSH International General Certificate in Occupational Health and Safety (Mart 2011 spesifikasyonlarına

Detaylı

Sağlık Bakanlığı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

Sağlık Bakanlığı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tehlike İletişimi Görevimiz Tehlike Serap SÜZÜK Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı 3. KLİMUD Kongresi, 19-22 Kasım 2015, Antalya Laboratuvar Güvenliği Eğitim Modülünden alınmıştır Tehlike İletişiminin 2 Yönü

Detaylı

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü DEĞERLERİMİZ 2 VİZYONUMUZ Müşterilerimizin beklentilerini ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendiriyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerdeki uygulamaları irdeleyip mükemmel çözümler sağlayarak,

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 07.04.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: FLOOR PREPP Sert Polimer Cila Ürünün uygulama alanı:genel Temizlik/Bakım/Hijyen Ürünü Tedarikçi Firma

Detaylı

BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI

BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI Dr. Handan TOPÇUOĞLU Ph.D. Dr. Şenay ÖZDEMIR Ph.D. İdeal İş sağlığı Ltd.şti. (HS(G)65 BAŞARILI SAĞLIK VE GÜVENLİK YÖNETİM SİSTEMLERİNİ (UK) TEMEL

Detaylı

Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri

Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri Giriş: Kullanılan elyaf (lif) tipi ve depolama şekli yangın riskini belirleyen önemli faktörlerden biridir. Elyafın tipi, yapısı ve depolanma şekli yanma

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ Elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, acil durum aydınlatma ve yönlendirmesinin ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, ilgili tesisat yönetmeliklerine

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Asude Ateş Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

komşular Konut özel konut usüllü konut sosyal konut konut kiralama sosyal emlakçılık kira depozitosu

komşular Konut özel konut usüllü konut sosyal konut konut kiralama sosyal emlakçılık kira depozitosu usüllü konut sosyal konut sosyal emlakçılık kira depozitosu komşular özel konut konut kiralama Konut Konaklama şekilleri nelerdir? Kiralık iki çeşit konut vardır : özel konut ve sosyal konut. Sosyal konutta,

Detaylı

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) -

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) - GENEL BİLGİLER TABLO İşyeri Unvanı : İşyerinin Adresi : İşveren : İşveren Vekili (Adı, Soyadı, Unvanı) : Faaliyetin Yapıldığı Yerin Adresi* : Tehlike Sınıfı : SGK Sicil No. : Ticaret Sicil No : Vergi No.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bu çalışmanın Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik

Detaylı

Ahşap Sektöründe Yangın Riski

Ahşap Sektöründe Yangın Riski Ahşap Sektöründe Yangın Riski Endüstrinin birçok alanında hammadde ve yarı mamül olarak karşımıza çıkan ahşap malzemeler üretim ve depolama sırasında yeterli önlem alınmadığı takdirde önemli ölçüde yangın

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. MADDE VEYA MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITICI BİLGİLERİ Ürün Adı : MEGABOARD EXPANDE POLISTIREN (EPS) Tanım : Genleştirilmiş polistiren (EPS) kullanılarak imal edilen

Detaylı

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır.

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır. 1. MALZEME VE ÜRETİCİ KURULUŞ HAKKINDA BİLGİLER Malzeme Adı : Teknobond 250 Malzemenin Kullanım Amacı : PVC Yapıştırıcı 2. BİLEŞİMİ / İÇİNDEKİLER HAKKINDA GENEL BİLGİ Bileşenlerin Tanımı: Solventsiz, organik

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4,

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, OKUL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ PLANI HAZIRLAMA KILAVUZ^. Oluş Sıklığı için; Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, Bazen (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %10-100 veya gelecek

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Temizlik Ürünleri Şubesi Oyuncak Mayıs 2012 Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik 17.05.2002 tarihli ve 24758 sayılı

Detaylı

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER Denizler ve Karalarda Yapılacak Çalışmalar İçin Ortak Hükümler 1. Acil durumlarda uzaktan kumanda 1.1. Sağlık ve

Detaylı

VIII. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

VIII. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VIII a) Kanun: 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu, b) Patlamadan korunma dokümanı: İşyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini

Detaylı

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: Birim Adı:.. Tarih :././... Birim Kodu:. Adresi : Telefon / Faks :... / Laboratuvar Tipi: L1 (.) L2 ( ) HSL Sorumlusu: Personel Durumu

Detaylı

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular Sıkça Sorulan Sorular - Zaten Alarm Sistemim var, Alarm Haber Alma Merkezi(AHM) Hizmeti ne gibi artılar sağlayabilir? Haber alma hizmeti olmayan bir alarm sistemi potansiyel koruma sağlayan bir sistem

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE Tahliye? İç veya dış etkiler nedeniyle hasta, personel ve hasta yakınları için güven vermeyen hastanelerin bir bölüm veya tamamının

Detaylı

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 Sevgili Müşterimiz, Par-ky zemini seçtiğiniz için teşekkür ediyoruz. Uygulamaya başlamadan önce, bu talimatları dikkatlice okumanız gerekmektedir. UYGULAMA MALZEMELERİ (resim 1)

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC)

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC) Sayfa 1/6 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: DESOMED EURO Kimya San. Ve Ticaret A.Ş. Yazıbaşı Beldesi Balkan Cad. No:33 Torbalı / ĐZMĐR Tel: 0.232.853 97

Detaylı

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz?

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz? Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber Çevre Dostu Forum İnisiyatifi tüm forum paydaşlarının, sponsorlarının ve katılımcılarının Forum organizasyonunun tüm aşamalarında yaptıkları işlerde çevreye duyarlı

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı: 28633 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Elektrikli aletler. Yangın güvenliği için alet kullanımı sırasında ipuçları

Elektrikli aletler. Yangın güvenliği için alet kullanımı sırasında ipuçları Elektrikli aletler Yangın güvenliği için alet kullanımı sırasında ipuçları Her yıl ölüm vakaları yaşanıyor Elektrikli aletlerin dikkatsiz kullanımı ev yangınlarının sık rastlanan nedenlerinden biridir.

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ACİL DURUM PLANLARI Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü Ankara, 2010 Giriş Yönetmelik

Detaylı

VI TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ

VI TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ 12 80 Slayt 6/6 TEHLİKE RİSK ANALİZ YÖNETİMİ METODOLOJİLERİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ Tehlike analiz metotları FTA Hata ağacı analizi, ETA Olay ağacı analizi, PHA Ön Tehlike Analizi, PRA Birincil risk

Detaylı

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 1 GÜNDEM Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 2 RİSK ANALİZİNDE YASAL DURUM 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk değerlendirmesi, kontrol,

Detaylı

Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika

Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika Yürürlük Tarihi: Eylül 2015 Revizyon Tarihi: Ekim 2018 İç ve dış kullanım içindir. İçindekiler Bu Politika kimler için geçerlidir?... 3 Endişeler nasıl ortaya

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN

30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN 30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları 2 Quintiles, sürdürülebilir iş uygulamalarına bağlıdır. Uluslararası olarak kabul gören standartlara dayanan bu Tedarikçiler için Davranış Kuralları ( Kurallar

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Faaliyet Değerlendirilmesi. Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak-Kasım 2015

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Faaliyet Değerlendirilmesi. Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak-Kasım 2015 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Faaliyet Değerlendirilmesi Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak-Kasım 2015 O İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirilmesi Yönetmeliği

Detaylı

DEVRE DIŞI KALAN YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN YÖNETİMİ. CAN YERLİGİL Makine Mühendisi

DEVRE DIŞI KALAN YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN YÖNETİMİ. CAN YERLİGİL Makine Mühendisi DEVRE DIŞI KALAN YANGINDAN KORUNMA SİSTEMLERİNİN YÖNETİMİ CAN YERLİGİL Makine Mühendisi AJANDA Bu çalışma devre dışı kalan yangından korunma sistemleri hakkında minimum gereklilikleri ortaya koymak amacıyla

Detaylı

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Hastane Müdürü Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu Prosedürünün amacı; Özel Çevre Hastanesi birimlerini etkileyecek acil durumları tespit etmek, acil

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application)

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI İş planı: Kurulması düşünülen işletmenin detaylarını içeren yazılı belgeye

Detaylı

Yangın güvenliği özet bilgileri

Yangın güvenliği özet bilgileri Yangın güvenliği özet bilgileri Güvenliğiniz en ileri önceliğimizdir. Bu broşür konutunuzda bir yangın olursa, ne yapmanızı açıklayan bir kılavuz dahil olmak üzere, yangından nasıl güvenli kalabilmenizi

Detaylı

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ILO Düzenlemeleri ve Uygulamaları 18.06.2014. Kadir Uysal ILO Türkiye Ofisi

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ILO Düzenlemeleri ve Uygulamaları 18.06.2014. Kadir Uysal ILO Türkiye Ofisi Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ILO Düzenlemeleri ve Uygulamaları 18.06.2014 Kadir Uysal ILO Türkiye Ofisi Plan Kısaca Türkiye de ve Dünyada Madencilik Sektörü İSG ve Madencilik Alanında ILO Sözleşmeleri

Detaylı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İstanbul Sağlık Müdürlüğü Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İkaz ve Uyarı İşaretleri Parlayıcı madde veya yüksek ısı Toksik (Zehirli) madde IŞIKLI İŞARET : Saydam veya yarı saydam malzemeden

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ BİYOLOJİK TEHLİKE ve RİSKLERLE SONUÇLARI VE ÖNLEMLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ BİYOLOJİK TEHLİKE ve RİSKLERLE SONUÇLARI VE ÖNLEMLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ BİYOLOJİK TEHLİKE ve RİSKLERLE SONUÇLARI VE ÖNLEMLERİ Alpay Azap Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (yürütücü) Zehra Koçyiğit- İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF 1. Enerji Kesilmesinin önlenmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1.a)Jenaratörün Devreye Girmesi

Detaylı

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FORMU- 07/2 KURUM BİRİM YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ FORMU FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari

Detaylı

İSG (OHSAS 18001) İSE Faktörleri ve Şartlar

İSG (OHSAS 18001) İSE Faktörleri ve Şartlar İSG (OHSAS 18001) Çalışanların, geçici işçilerin, müteahhid personelin, ziyaretçilerin ve çalışma alanındaki diğer insanların refahını etkileyen faktörler ve şartlar. ISO 18001 Awareness Training Ders

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 05.10.2009 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: SEWER LINE Biyolojik Atık Su Arıtma Sistemleri İçin Ön Arıtma ve Koku Giderme Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ

AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ Afetler oluş zamanı belirli olmayan durumlar oldugundan sürekli hazır olunmayı gerektirmektedir. Afet anlarında ve sonrasında hızlı müdahale insan

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri-2

Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yağmurlama sistemi Amaç Yangına erken tepki verilmesinin sağlanması Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi Sistem hangi elemanlardan oluşur? Yağmurlama başlıkları

Detaylı