Hayvanların Evrimi IV (İnsan) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hayvanların Evrimi IV (İnsan) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER"

Transkript

1 Hayvanların Evrimi IV (İnsan) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

2 Primatların Evrimi Primatların evriminde iki önemli yenilik çok önemlidir. Bunlar: el ve ayak parmaklarının kavrama kabiliyeti olması ve binoküler görme. Yani iki gözle görme özelliğidir. Primatların yaşayan 3 temel grubu vardır (Şekil 34.42). Bunlar; 1. Lemur lar (Şekil 34.41) 2. Tarsier ler 3. Antropoid ler En eski Tarsier fosili 55 Milyon yıl öncesine, en eski Antropoid fosili ise 45 Milyon yıl öncesine aittir.

3 DNA verilerine göre; Tarsier grubu üyeleri, Lemurlar dan çok Antropoid ler grubuna daha yakın görülmektedirler (Şekil 34.42). Yine Tarsier grubunu oluşturan maymunlar eski dünya maymunları ve yeni dünya maymunları olarak iki ana gruba ayrılırlar (Şekil 34.43). Bunlardan yeni dünya maymunları Güney Amerika da yaklaşık 25 milyon yıl önce ilk kez kolonileşmişlerdir. Eski dünya maymunları ise Asya ve Afrika da çok daha fazla milyon yıldır yaşamış görünmektedirler. Antropoidler ise Apes (Maymunlar) diye adlandırılan gruptur. İnsansılarda bu grupta yer alır. Eski dünya maymunlarından yaklaşık Milyon yıl önce farklılaşmış oldukları düşünülür.

4

5

6

7 DNA verilerine göre; Tarsier grubu üyeleri, Lemurlar dan çok Antropoid ler grubuna daha yakın görülmektedirler (Şekil 34.42). Yine Tarsier grubunu oluşturan maymunlar eski dünya maymunları ve yeni dünya maymunları olarak iki ana gruba ayrılırlar (Şekil 34.43). Bunlardan yeni dünya maymunları Güney Amerika da yaklaşık 25 milyon yıl önce ilk kez kolonileşmişlerdir. Eski dünya maymunları ise Asya ve Afrika da çok daha fazla milyon yıldır yaşamış görünmektedirler. Antropoidler ise Apes (Maymunlar) diye adlandırılan gruptur. İnsansılarda bu grupta yer alır. Eski dünya maymunlarından yaklaşık Milyon yıl önce farklılaşmış oldukları düşünülür.

8 İnsanlar ; Memeliler, Büyük Beyinliler ve İki ayaklarının üstünde hareket edebilenler. Yeryüzünde canlıların farklılaşmasındaki son nokta biz insanların dahil olduğu gruptur. Homo sapiens in ortaya çıkmasının son sene içinde olduğu düşünülmektedir. Yaklaşık 3.5 milyon yıldır hayatın olduğu düşünülen yeryüzü için bu oldukça yeni bir tarihtir. İnsanları ayıran Karakterler İnsanları maymunlardan ayıran en önemli özellikler arasında Dik durabilmesi ve iki ayağı üzerinde yürüyebilmesi; Daha büyük bir beyine sahip olması, dolayısıyla konuşma kapasitesi, sembollerle düşünme, artistik kabiliyet, karmaşık alet yapma ve kullanma kabiliyetine sahip olmasıdır. İnsanlar ayrıca çene kemiklerinin ve kaslarının kısalma insanlarda görülen diğer değişikliklerdir. indirgenmesi ve sindirim sisteminde

9 Moleküler çalışmalar insan ve şempanze DNA sının, 3 milyar baz çiftinden %99 aynı olduğunu, %1 farklı olduğunu göstermiştir. Bu farklı %1 kısım çok önemli değişiklikler yapmış ve 19 farklı regülator (düzenleyici) geni oluşturmaktadır. Bu 19 gen diğer genlerin hangilerinin ve hangi sırada açılıpkapanacağını düzenleyen genlerdir. Tüm bu genetik farklar ve oluşturdukları-neden oldukları tüm farklılıklar insanları, maymunlardan ayırır.

10 Erken İnsansılar İnsanın kökenini araştıran bilim dalına paleoanthropology adı verilir. Paleoantropologların elindeki fosil kayıtlarına göre; modern insana gelene kadar yok olan, yaklaşık 20 tür insansı yeryüzünde yaşamıştır ve bunlar şempazeden çok insana yakındırlar ve İNSANSILAR (Hominins, hominids) adını alırlar (Şekil 34.45) ten beri 4 milyon yaşından eski, 4 türe ait insansı fosilleri bulunmuştur. Bunlardan en eskisi 6.5 milyon yaşında olan Sahelanthropus tchadensis fosilidir. Bu eski fosillerin bazı ortak özellikleri vardır. Örneğin köpek dişlerinin gelişmesidir.

11

12 Bununla beraber hala yüz kısımları biraz düz olmakla beraber iki ayağı üzerine kalktığını gösteren kafatasının altından çıkan omurilik yapısı vardır. Bu 4.4 milyon yaşındaki Ardipithecus ramidus fosilinde bacak kemiklerinde ve leğen kemiklerinde uzamalar görülmektedir (Şekil 34.46). Beyin miktarı cm 3 ten modern insan Homo sapiens te 1300 cm 3 e çıkmıştır. Benzer şekilde vücut boyu da 1.2 m den (yaklaşık şempanze kadar) 1.7 m ye artmış görülmektedir.

13 Burada İKİ ÖNEMLİ YANLIŞ ANLAMAYI DÜZELTMEK GEREKİR (Sayfa 273) Bunlardan YANLIŞ ANLAMALARDAN ilki, insansıların şempanzeden geldiği ya da atasının şempanze olduğu fikridir ki BÖYLE BİR ŞEY DOĞRU DEĞİLDİR! Ancak aynı atasal orjinden farklılaşmış iki grup olabilir. Şempanze Maymunların oluştuğu dalın başlangıcında yer alan bir gruptur ve insansılardan tamamen farklı bir dalda yer alır. Bu YANLIŞ ANLAMALARDAN ikincisi ise insanın tamamen ata olduğudur. Buda elimizde her ne kadar düzensiz de olsa insansı fosilleri vardır. Bunlar insanın çok önceden atasal bir yapıdan ayrıldığını ve farklılaştığını göstermektedir. Çünkü insansıların, kafatasları, vücut şekilleri ve diyetleri (yiyecekleri, diş yapılarına bağlı olarak) tamamen maymunlardan farklıdır. İnsansıların 6.5 milyon yıl önce yeryüzünde yaşamaya başladığı kabul edilir ama ne yazık ki modern insan Homo sapiens in ne zaman ortaya çıktığı tam olarak (yaklaşık bin sene önce olduğu düşünülmektedir) bilinmemektedir.

14 Fosil kayıtlarına göre insansıların farklılaşmaları 4 ila 2 milyon yıl arasında dikkat çekici şekilde artar. En eski homonidlere, en yakın fosillerden biri 4,2-3,9 milyon yaşındaki Australopithecus anamensis tir te Güney Afrika da bulunan milyon yaşındaki Australopithecus africanus fosilleri gerçekten iki ayağı üzerinde yürüyen, insan el ve kafatası yapısına sahip ama modern insanın 1/3 beyin boyutunda bir örnektir te Ethopia nın Afar bölgesinde yapılan kazılarda %40 tam bir insansı fosiline rastlanmıştır. Yaklaşık 3.2 Milyon yaşındaki Lucy adı da verilen Australopithecus afarensis fosili, insansıların hakkında 1990 larda yapılan çalışmalara göre, yaklaşık 1 Milyon yıl yeryüzünde yaşadığı düşünülen bir türdür. Bu insansı türünde; boyun yapısı gelişmiş, kemik boyları ve alt çene biraz daha uzamış kesinlikle iki ayak üzerinde hareket eden bir deden görüntüsü ve biraz daha büyümüş beyin yapısı olduğu görülmektedir (Şekil 34.47).

15

16 Australopid ler içinde yer alan bir diğer grup, A. afarensis ve A. africanus gibi daha zayıf türlerden farklı olarak daha yapılı ve dayanıklı olan Paranthropus boisei türü idi. Bu tür daha sağlam kemik yapısı daha gelişmiş çene ve kemik yapısına sahipti. Daha güçlü çeneleri ve büyük dişleri vardı. Her iki tip insansıda daha gelişmiş bir beyine sahip oldukları için yürüme ve alet kullanma yeteneğine sahiptiler. Atasal insana benzerler milyon yıl önce ortaya çıktıkları zamanda olasılıkla ağaçlarda yaşıyorlardı. Yaklaşık 10 Milyon yıl önce etrafı ağaçlar ile çevrili düzlüklere ve dağlara yerleştiler. Bunu tetikleyende Eurasaia kıtasının (Gerçek Asya kıtasının) ayrılması ile yaşadıkları çevrenin değişmesi, maymunların ağaçlara tırmanma yeteneğini geliştirirken, insansıların ayakta durma, yürüme ve yer değiştirme yeteneklerini geliştirdi diye düşünülmektedir.

17 Karmaşık, alet kullanma ve yapabilme yeteneğinin gelişmesi, böylece insansıların alet kullanabilmesi onları maymunlardan temelden ayıran ve insansı beyinlerinin gelişmişliğinin bir diğer göstergesidir. Orangutanlar sopa ile böcekleri yuvalarından çıkarabilir. Şempanzeler biraz daha gelişmiş olarak bir sopa ile besinlerin ezilmesi, kırılması veya ağaçlardan yaprak indirmek gibi birden fazla eylemi gerçekleştirebilirler. Yine de bunlar insansıların yapabildiklerinin yanında çok sınırlıdır, örneğin insansılar sopalar ve yapraklardan, ayakkabı benzeri şeyler yapabilmişlerdir.

18 İnsana benzeyen insansılar Homo türlerinden Homo habilis yaklaşık Milyon yaşındadır. Bunlar becerikli işçiler olarak bilinir. Nispeten daha küçük çeneleri ve daha büyük beyin boyutuna ( cm 3 ) sahiptirler. Taşları yontarak sivrileştirmiş ve keskinleştirmişlerdir. İnsansı türlerinden Homo ergaster yaklaşık Milyon yaşındadır. Bunlar insansıların farklı bir türüdür. Çok uzun bacak yapıları ve küçük el yapıları vardır. Uzun mesafelerde yürüyüşler e özelleşmiş bir tür gibi görülmektedir. Daha büyük bir beyin boyutuna (900 cm 3 den fazla) sahiptirler. Daha küçük bir diş yapıları vardır. Gerek bitkisel, gerek hayvansal besinleri ön işlemden geçirdikleri çiğnedikleri, ezdikleri ve hatta pişirdikleri düşünülmektedir (Şekil 34.48).

19

20 2012 de bir mağarada bulunan 1 Milyon yıl yaşında yanmış kemikler o zaman ateşin bilindiğini ortaya koymaktadır. Homo ergaster yaklaşık erkek ve dişi bireylerinin hemen hemen aynı boyuttta olduğu görülmektedir. Halbuki A. afarensis cinsiyete bağlı vücut cesamet (boyut) farklılıkları göstermektedirler. Erkekleri, dişilerinden 1,5 kat daha büyüktür. Ayrıca Homo ergaster dişi ve erkek bireylerinin bir arada, daha genç ve bebek bireylerle yaşadıkları, yani aile kurdukları düşünülmektedir. Bu türün Afrika ya göç ettiği ve orada tespit edilen Homo eractus türünün atası olduğu, 2000 yılında Gürcistan da bulunan Homo eractus fosil verileri ışığında düşünülmektedir. Homo eractus türünün yaklaşık yıl önce türünün tükendiği tahmin edilmektedir.

21 1856 da Almanya da Neander Vadisinde madenciler bir mağarada belirgin kaşları olan, kalın kemikli, garip bir insan fosili buldular. Bu fosil genellikle Neanderthal adı ile bilinen Homo neanderthalensis dir. Bu türün yaklaşık yıl önce yakın doğu, Orta asya ve Sibirya da yaşadığı düşünülür. Türü yaklaşık yıl önce yok olmuştur. Günümüz insanından daha büyük bir beyin yapısına sahip, ölülerini yakan, avlanmak için taş ve sopalardan alet yapan, adaptasyonlara ve kültüre sahip bu grubun Homo sapiens ile olan ilişkisi tartışma konusudur yıl önce aynı atadan farklılaştıkları düşünülmekle beraber, doğrudan aynı soydan geldikleri düşünülmemektedir. Uzun zamandır cevap bekleyen bir soru olarak; bu iki tür arasındaki gen akışı merak konusudur.

22 Bu gen akışı belirsizdir yılında yapılan DNA analizleri iki tür arasında %99,7 oranında benzerlik tespit etmiştir. Bununla beraber bu gen akışının Neanderthal karakterleri için sınırlı olduğunu gösterilmiştir. İkinci bir gen tarama çalışması yine 2010 da yapılmış ve yayınlanmıştır. Bu çalışmada Sibirya da bir mağarada, Neanderthal bir kemik parçasında, henüz insanda tanımlanmayan / olmayan, bilinmeyen Denisovanlar denilen, insansı karakterleri içeren DNA fragmentleri bulunmuştur (Şekil 34.49).

23 Modern insanın yani Homo sapiens in atası olan insansıların H.ergaster ve/veya H.eractus olduğu düşünülür. Bu düşünce ışığında, modern insanın yeryüzüne yaklaşık yıl önce dağıldığı, yayıldığı düşünülür. DNA verileri modern insanın bu iki türe, Neanderthal insanından daha yakın akraba olduğunu göstermiştir. Yine fosil verilerine dayanarak, ilk modern insanın yıl önce Afrika da ortaya çıktığı, Orta doğu ve Asya ya oradan Avusturalya ya dağıldığı düşünülmektedir yıldır da modern insanın (günümüz insanının) yaşadığı düşünülür.

24 Bununla beraber, 2004 yılında yapılan bir çalışmada yıl öncesine ait daha önce tanımlanmamış bir insansı iskeletine ait fosiller bulunmuştur. Endonezya, Flores adasında bulunan bu fosillerin daha kısa boylu ve daha küçük beyinli bir insansıya ait olduğu tespit edilmiştir. Homo floresiensis adı verilen bu fosil H.eractus a benzemekte ama ondan da farklı özellikler göstermektedir. Bu durum kıtaların ayrılması sırasında izole kalmış ve bir grubun varlığını gösterdiği gibi, H. floresiensis ve H. eractus arasında başka insansılar olabileceğini / olması gerektiğini de ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte 2002 de Güney Afrika da bulunan yıllık duvar resimleri ve 2004 te Doğu Afrika da bulunan yıllık yumurta kabukları ve deniz kabukları ile yapılmış eserler, insansıların ve insanların evrimini anlamayı zorlaştırmaktadır. Örneğin neden Neanderthal insanlarının, insansılar ile rekabet etmediği ve soylarının tükendiği cevaplanması gereken bir sorudur.

25 Kullanılan Kaynaklar Campbell Biology 10th ed.(2014) Neil A. Campbell, Jane B. Reece, Unit 5, Part:35, p: Pearson Benjamin Cummings, 1301 Sansome St., San Francisco, CA Biology / 9th ed (2008)Peter H. Raven George B. Johnson, Kenneth A. Mason, Jonathan B. Losos, Susan R. Singer, Chapter 35. The McGraw-Hill Companies, Inc., 1221 Avenue of the Americas, New York, NY

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 http://readingevolution.com/images/hominid_brain_cavity_size.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Hominoidler Hominoidler superfamilya Hominoidea 3 Familyayı içerir: Büyük maymunlar/ great

Detaylı

HOMİNİD. Prof. Dr. Ayla SEVİM

HOMİNİD. Prof. Dr. Ayla SEVİM HOMİNİD Prof. Dr. Ayla SEVİM HOMİNİD LER 1-ARDİPİTHECUS RAMİDUS Kalifornia Üniversitesinden Prof. Dr.Tim D. White ve ekibi, 1994 yılı kazı sezonunda insan evriminde çok önemli bir bölgede yer alan yeni

Detaylı

KALITIMIN İZLERİ MBG 111 BİYOLOJİ I. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

KALITIMIN İZLERİ MBG 111 BİYOLOJİ I. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER KALITIMIN İZLERİ MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Kalıtımın Gizemi Eski bitki biyologları, melezler bitkilerle yaptıkları çalışmalarda şaşırtıcı sonuçlar ortaya

Detaylı

KROMOZOM HARİTALARI ve MAYOZ BÖLÜNME HATALARI

KROMOZOM HARİTALARI ve MAYOZ BÖLÜNME HATALARI KROMOZOM HARİTALARI ve MAYOZ BÖLÜNME HATALARI MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER GİRİŞ Mendel kalıtımında eğer genler bağımsız ise kalıtıldıklarında kabaca belli oranlarda ve sıklıkla

Detaylı

KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı)

KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı) KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı) Dünya gezegeni 4.5 milyar yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor ve yaşam da bu sürenin büyük bir bölümünde onun yüzeyinde değişik biçimlerde gelişiyor. Fosil

Detaylı

ZAR YAPISI ve FONKSİYONLARI

ZAR YAPISI ve FONKSİYONLARI ZAR YAPISI ve FONKSİYONLARI ZARLAR Zarlar yaşayan hücrede 5-10nm kalınlığında iki fosfolipit tabakadan oluşur. Burada yer alan fosfolipit tabaka amfipatik (amphipatic)bir özelliğe sahiptir. Amfipatik terimi,

Detaylı

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM Burcu GÜNGÖR, Sami ÖZGÜR Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim OFMA Biyoloji Eğitimi A.B.D Özet Ders kitapları, hem öğretmenlerin hem öğrencilerin

Detaylı

FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI

FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Giriş Filogenetik veriler ile canlılar arasında oluşturulan akrabalık ilişkileri, canlılığın gelişimine dair bize akrabalık ağaçlarını

Detaylı

Bununla birlikte, ismini veren buluntu iyi bir zamana rast geldi. Sadece üç

Bununla birlikte, ismini veren buluntu iyi bir zamana rast geldi. Sadece üç Türkçe 1 Vadi 1.1 Neander Vadisi bir zamanlar sakin ve dar bir kaya çukuru idi. Ancak 19. Yüz Düssel nehrine, zengin bitki örtüsüne ve Vadi Vadinin ilk bölümleri ancak 1.2 Günümüzde, N Ancak bu fosiller

Detaylı

Prokaryotlar ve Arkealar. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Prokaryotlar ve Arkealar. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Prokaryotlar ve Arkealar Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Prokaryotlar ve Arkealar (Archealar) 1.İlk Hücreler Mikrofosiller, ilk hücrelerin olasılıkla prokaryot olduğunu işaret eder. En eski mikrofosiller 3,5 milyar

Detaylı

Hayvanların Evrimi III (Sırt İpliği İçeren Vertebratlar) (Balıklar, Amphibia, Aves, Mammalia) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

Hayvanların Evrimi III (Sırt İpliği İçeren Vertebratlar) (Balıklar, Amphibia, Aves, Mammalia) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Hayvanların Evrimi III (Sırt İpliği İçeren Vertebratlar) (Balıklar, Amphibia, Aves, Mammalia) Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER VERTEBRATLAR; OMURGA ADI VERİLEN SIRT İPLİĞİ İÇEREN OMURGALILAR Kambrien zamanından

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Gen Ekspresyonun Kontrolü Kontrol genellikle transkripsiyon başlangıç düzeyinde gerçekleşir. Transkripsiyonda düzenleyici proteinler tarafından

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

SİNİR SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER SİNİR SİSTEMİ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 1. Sinir Sistemi Organizasyonu Omurgalılarda sinir sistemi iki kısımda incelenir; bunlar merkezi sinir sistemi [central nervous system, (CNS)] bu bilgiyi

Detaylı

MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME

MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Türe ait genetik özelliklerin soylar arası aktarılmasına kalıtım adı verilir. Bu işleyişte türlerin genetik bilgisinin

Detaylı

Evrim çalışmalarında dev bir adım; Maymun İnsansı Ardipithecus Ramidus

Evrim çalışmalarında dev bir adım; Maymun İnsansı Ardipithecus Ramidus Evrim çalışmalarında dev bir adım; Maymun İnsansı Ardipithecus Ramidus Barış Yelkenci İnsanın evrimine ilişkin çalışmalar ilerledikçe, atalarımıza ait çok değerli bilgiler edinmekteyiz. Haftalık time dergisinde

Detaylı

PRİMATLAR. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL

PRİMATLAR. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL PRİMATLAR Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL B-PRİMATLAR Primat terimi ilk olarak Linneaus tarafından memeli hayvanların birincileri anlamında kullanılmıştır. Primat takımı, vücutlarında omurga bulunan plesantalı

Detaylı

HÜCRE ve HÜCRE YAPISI

HÜCRE ve HÜCRE YAPISI HÜCRE ve HÜCRE YAPISI Kimya bilmi için maddelerin temel birimi atom ne ise Biyoloji bilmi için de canlılığın temel birimi Hücre dir. Yani tüm organizmalar hücrelerden oluşur. Hücreler iki şekilde karşımıza

Detaylı

Davranışın evrimi. Seçilimi doğrudan ölçer (mikroevrim) Kesikli karakterler sürekli karakterler

Davranışın evrimi. Seçilimi doğrudan ölçer (mikroevrim) Kesikli karakterler sürekli karakterler Davranışın evrimi Fosiller Karşılaştırılmalı metot (makroevrim) Filogenetik bilgileri kullanarak davranışsal karakterlerin nasıl evrimleştiğini açıklar Yada genleri Bir filogeni boyunca, tahminii faktörleri

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI 12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI Canlılar öldükten sonra yumuşak dokular saprofitler tarafından ayrıştırılır. Kemik ve kabuk gibi sert yapılar ise ayrıştırılamaz. Bu yapılar minerallerle kayaçlara

Detaylı

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL. Paleoantropoloji'ye Giriş. Yansıları

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL. Paleoantropoloji'ye Giriş. Yansıları ANT139 PALEOANTROPOLOJİ YE GİRİŞ Homo sapiens ve Dünya ya yayılışı Bipedalizm in evrimi ve günümüz Ders Taş alet kültürlerine Yansıları bakış 8. Ders Homo sapiens Abri Pataud Grimaldi Jebel Irhoud Kostenki

Detaylı

Primatlarda Sosyal Organizasyon PROF. DR. AYLA SEVİM EROL

Primatlarda Sosyal Organizasyon PROF. DR. AYLA SEVİM EROL Primatlarda Sosyal Organizasyon PROF. DR. AYLA SEVİM EROL Primatlarda Sosyal Organizasyon a-yeni Dünya Maymunlarında Sosyal Organizasyon: Yeni dünya maymunlarından howler maymunları 4 ila 20 arasında değişen

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

İnsanlığın Beşiği Afrika 1

İnsanlığın Beşiği Afrika 1 İnsanlığın Beşiği Afrika 1 XIX. yüzyıla varıncaya dek insanlar kendi Tarihöncesi dönemleriyle pek ilgilenmemişlerdi. Sadece bir avuç bilimadamı, tarihöncesi insanın varolduğunu kesin olarak savunuyordu.

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN MORFOLOJİLERİ Memeliler yaşadıkları çok çeşitli habitatlar ve fizyolojilerine uygun olarak çeşitli morfolojik adaptasyonlara sahiptirler.

Detaylı

ENERJİ ve METABOLİZMA

ENERJİ ve METABOLİZMA ENERJİ ve METABOLİZMA Yaşayan Sistemlerdeki Enerji Akışı Hücre ve canlılar aslında küçük birer fabrika gibi çalışırlar. Enerji elde etmek ve depolamak için daha önceki bölümlerde gördüğümüz gibi makro

Detaylı

B N B MAYMUNU. Mustafa ŞEN Ders Sorumlusu:Yrd. Doç. Mustafa YAVUZ

B N B MAYMUNU. Mustafa ŞEN Ders Sorumlusu:Yrd. Doç. Mustafa YAVUZ B N B MAYMUNU Mustafa ŞEN 20080302060 Ders Sorumlusu:Yrd. Doç. Mustafa YAVUZ SİSTEMATİK Üst alem:eukaryota Alem:Animalia Şube:Chordata Sınıf:Mammalia Takım:Primates Alt takım: Prosimii Alt takım: Anthropoidea

Detaylı

NEANDERTALLER. Canlıların Sınıflandırması 03.05.2012. Sınıflandırma Örneği ALİCEM GÜRBOSTAN

NEANDERTALLER. Canlıların Sınıflandırması 03.05.2012. Sınıflandırma Örneği ALİCEM GÜRBOSTAN Canlıların Sınıflandırması NEANDERTALLER ALİCEM GÜRBOSTAN Canlıları, benzerlik ve akrabalık derecelerine göre gruplara ayırmaya sınıflandırma denir. 2 tiptir. a) Suni b)doğal 2) Doğal (Filogenetik) Sınıflandırma

Detaylı

Tarihöncesi İlk Oluşumlar

Tarihöncesi İlk Oluşumlar Tarihöncesi İlk Oluşumlar Tarih, sizce ne zaman başlamıştır? Big Bang la evrenin ilk tohumları ortaya çıktığında mı? Zaman içerisinde yıldızlar ve çeşitli güneş sistemleri belirdiğinde mi? Bizim güneş

Detaylı

Havacılıkta İnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA

Havacılıkta İnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA Havacılıkta İnsan Faktörleri Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA Ders Hakkında Dersin Genel Amacı: - İnsanı tanımak - Kusurlarımızın farkına varmak - (Sağlıklı) düşünme yi öğrenmek Dersin Özel Amacı: - İnsan faktörlerini

Detaylı

Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder?

Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder? Hücreler Enerjiyi Nasıl Elde Eder? MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Ekosistem ve Enerji Ekosistemde enerjinin akışı güneş ışığı ve ısı şeklinde gözlenir. Tam tersine canlı hücrelerde

Detaylı

SENOZOYİK 2 KUVATERNER

SENOZOYİK 2 KUVATERNER SENOZOYİK 2 KUVATERNER KUVATERNER http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/jeolojik/fanerozoik/senozoik/kuaterner/pleistosen/mamut.jpg SENOZOYİK TERSİYER ERA PERYOD EPOK ZAMAN ÖLÇEĞİ KUVATERNER NEOJEN

Detaylı

Yaşamın Kökeni ve Prekambriyen Evrimi. Aslı Sade Memişoğlu

Yaşamın Kökeni ve Prekambriyen Evrimi. Aslı Sade Memişoğlu Yaşamın Kökeni ve Prekambriyen Evrimi Aslı Sade Memişoğlu 1 Başlıklar Yaşayan ilk şey ne idi? Nereden gelmişti? Bugünkü canlıların son ortak atası ne idi ve ne zaman yaşadı? Yaşam ağacının şekli nasıldır?

Detaylı

GEN EKSPRESYONU: GENDEN PROTEİNE

GEN EKSPRESYONU: GENDEN PROTEİNE GENLER ve İŞLEVLERİ GEN EKSPRESYONU: GENDEN PROTEİNE Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Genlerin Doğası Şimdiye kadar öğrendiklerimiz bize canlıya ait bilgilerin DNA da yer aldığını

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR

EVRİM VE FOSİL KANITLAR EVRİM VE FOSİL KANITLAR http://www.eplantscience.com/index/general_zoology/images/images22/fig002.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği OMURGALILAR http://www.senescence.info/vertebrates.jpg

Detaylı

OMURGALI GÖÇLERİ VE ANADOLU. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL

OMURGALI GÖÇLERİ VE ANADOLU. Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL OMURGALI GÖÇLERİ VE ANADOLU Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL OMURGALI GÖÇLERİ Miyosen dönemde fosil memelilerin evrimsel ilişkileri, coğrafik dağılımları, göç olayları ve in situ evrimleri oldukça tartışmalıdır.

Detaylı

HÜCRELER NASIL BÖLÜNÜR

HÜCRELER NASIL BÖLÜNÜR HÜCRELER NASIL BÖLÜNÜR Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Prokaryotik/Bakteriyal Hücre Bölünmesi İkiye bölünme hücre bölünmesi, basit bir formudur. Prokaryotik hücre bölünmesi birbirinin aynısı iki hücre

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ Fakültesi/Enstitüsü Çocuk Gelişimi Programı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ Fakültesi/Enstitüsü Çocuk Gelişimi Programı İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ Fakültesi/Enstitüsü Çocuk Gelişimi Programı Dersin Adı: Biyoloji Sorumlu Öğretim Üyesi: Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emre YAPRAK Ait Olduğu Programın Adı: ÇOCUK GELİŞİMİ Yarıyılı:

Detaylı

Virüsler Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Virüsler Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Virüsler Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Virüslere Giriş Virüsler genellikle ökaryotlardan ve prokaryotlardan çok daha küçük moleküllerdir. Genellikle enfeksiyon yeteneği olan

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler B i y o 1 0 3. 0 1 G e n. B i y o. L a b. ( Z o o l o j i ) 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler Sistematik ve taksonomi nedir?...

Detaylı

Aklımızı Değişen İklime mi Borçluyuz? Nüzhet Dalfes İTÜ

Aklımızı Değişen İklime mi Borçluyuz? Nüzhet Dalfes İTÜ Aklımızı Değişen İklime mi Borçluyuz? Nüzhet Dalfes İTÜ Ani iklim değişiklikleri insanın aklını başına mı getirdi? Akıl Zekâ=intelligence William H. Calvin Nörofizyolog Washington Üniversitesi,Tıp Fakültesi

Detaylı

ÜNİTE 11 HÜCRELERDE İLETİŞİM

ÜNİTE 11 HÜCRELERDE İLETİŞİM ÜNİTE 11 HÜCRELERDE İLETİŞİM MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Hücreler Arası İletişime Genel Bakış Hücreler arası iletişimde bazı hücrelerin konuşması bazı hücrelerinde konuşulanı

Detaylı

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü AFRİKA DOĞAL MİRAS LİSTESİ http://www.africanworldheritagesites.org/ Afrika da Madagaskar Adası nda 2 ve Şeysel Adası

Detaylı

EVRİMİN DELİLLERİ. Aslı Sade Memişoğlu kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

EVRİMİN DELİLLERİ. Aslı Sade Memişoğlu kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu EVRİMİN DELİLLERİ Aslı Sade Memişoğlu kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu asli.memisoglu@deu.edu.tr Konular 1. Giriş 2. Zaman içinde değişimin delilleri Yaşayan türlerden elde edilen deliller Zaman içinde değişimin

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

Elaine Morgan, sucul kuyruksuz maymun hipotezini savunurken izlemiş ve sayfamızda paylaşmıştım.

Elaine Morgan, sucul kuyruksuz maymun hipotezini savunurken izlemiş ve sayfamızda paylaşmıştım. Elaine Morgan, sucul kuyruksuz maymun hipotezini savunurken izlemiş ve sayfamızda paylaşmıştım. Konu hakkında değişik fikirler var mı diye irdelerken bu sayfalara takıldım. Bu güzel bilgileri, adabına

Detaylı

KALITIMIN MOLEKÜLER TEMELİ

KALITIMIN MOLEKÜLER TEMELİ KALITIMIN MOLEKÜLER TEMELİ MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Genetik Bilgi Kaynağımızın Doğası 1928 de Frederick Griffith bakteri hücrelerinin kendini transforme edilebildiğini gösterdi.

Detaylı

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 4. Ecdysozoan Grubu; Nematoda Phylumunu (Şekil 33.26 ve 33.27) genellikle parazit solucanları ve Arthropoda Phylumunu içerir. Bu

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 1) 48 saat karanlıkta bekletilen bir saksı bitkisinden bu sürenin sonunda bir yaprak kopartılmış (1. yaprak) ve bitki aydınlık ortamda 12 saat bekletilmiştir. Bu sürenin sonunda

Detaylı

DÜNYADA YAŞAMIN TARİHİ

DÜNYADA YAŞAMIN TARİHİ DÜNYADA YAŞAMIN TARİHİ Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Giriş Antartika da çalışmalar yapan araştırıcılar, bugün soğukluğu ve sıvı su bulunmaması nedeniyle çok fazla canlı formun yaşamadığı

Detaylı

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF Yeryüzünü şekillendiren değişik yüksekliklere topoğrafya denir. Topoğrafyayı oluşturan şekillerin deniz seviyesine göre yüksekliklerine

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünya da henüz bilinmeyen çok sayıda canlı var. Bugün 1, 8 milyon farklı türün varlığı bilinmekte fakat, 3-10 milyon arasında farklı canlı türü

Detaylı

Orangutan insansı bir türdür

Orangutan insansı bir türdür Kendi adıma tatlı hele de çikolata sevmeyen biri olarak Nutella ve benzeri ürünlere karşı duyulan tutkuyu anlayabilmem mümkün değil. Ancak eğer seviyor bile olsaydım ve Nutella dünyanın en lezzetli çikolatası

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

GENOM ve EVRİMİ. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

GENOM ve EVRİMİ. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER GENOM ve EVRİMİ Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER 1. Genlerin Haritalanması 1.1.Genlere ait Farklı Şekilde Fiziksel Haritalar oluşturulabilir. Yapılan çalışmalar ve gelişen yeni teknolojiler

Detaylı

Populasyon Genetiği. Populasyonlardaki alel ve gen frekanslarının değişmesine neden olan süreçleri araştıran evrimsel bilim dalı.

Populasyon Genetiği. Populasyonlardaki alel ve gen frekanslarının değişmesine neden olan süreçleri araştıran evrimsel bilim dalı. Bu dersin içeriği, Populasyonun tanımı, Alel ve genotip frekansı, Gen havuzu, Gen frekansı, Gerçek/Doğal populasyonlar ve ideal populasyonlar, Populasyon genetiğinin çalışma alanları, HW kanunu -giriş,

Detaylı

FEN BİLİMLERİ UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF

FEN BİLİMLERİ UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF FEN BİLİMLERİ 4 SINIF UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ ÇEK KOPAR Her Haftaya Bir Bölüm Copyright Şifre Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Tic. A.Ş. Bu kitabın her hakkı Şifre Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Tic. AŞ

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM

ADIM ADIM YGS LYS Adım EVRİM ADIM ADIM YGS LYS 191. Adım EVRİM EVRİM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER Evrim, geçmiş ile gelecekteki canlıların ve olayların yorumlanmasını sağlayarak, bugün dünyada yaşayan canlılar arasındaki akrabalık derecesini

Detaylı

ANTİK ANADOLU TOPLUMLARININ GEOMETRİK MORFOMETRİK KARŞILAŞTIRILMALARI

ANTİK ANADOLU TOPLUMLARININ GEOMETRİK MORFOMETRİK KARŞILAŞTIRILMALARI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANTROPOLOJİ (PALEOANTROPOLOJİ) ANABİLİM DALI ANTİK ANADOLU TOPLUMLARININ GEOMETRİK MORFOMETRİK KARŞILAŞTIRILMALARI Doktora Tezi Ahmet İhsan AYTEK Ankara-2016

Detaylı

TÜRLERİN KÖKENİ. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER

TÜRLERİN KÖKENİ. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER. Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER TÜRLERİN KÖKENİ Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Giriş Charles Darwin, volkanik yapılı Galapagos Adalarına geldiğinde, gördüğü türlerden çok etkilendi. Günlüğüne, Zaman ve mekan içerisinde,

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji

8. Sınıf Fen ve Teknoloji Canlı vücudunu oluşturan karakterleri üremeyle nesilden nesile aktarılmasını inceleyen kalıtım birimine genetik denir. Anne ve babadan gelen eşey hücreleri zigotu oluşturur. Bu hücrelerle birlikte gelen

Detaylı

BİYOLOJİ SORU BANKASI

BİYOLOJİ SORU BANKASI BİYOLOJİ SORU BANKASI Bölüm: 1 Biyolojiye Giriş ve Bilimsel Düşünce ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SORULAR 1. Biyoloji biliminin, bazı alt dallarına ait özellikler aşağıda verilmiştir; Hayatın başlangıcını

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI 2014 2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 1. Bir canlının mitoza hazırlanan hücresinde

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 ADIM ADIM YGS LYS 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 EMBRİYONUN DIŞINDA YER ALAN ZARLAR Zigotun gelişmesi ardından oluşan embriyo; sürüngen, kuş ve memelilerde

Detaylı

2. BÖLÜM: POPULASYONLARDA ALEL VE GENOTİP FREKANSLARININ DEĞİŞİMİ... 11

2. BÖLÜM: POPULASYONLARDA ALEL VE GENOTİP FREKANSLARININ DEĞİŞİMİ... 11 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: EVRİME GİRİŞ...1 1.1. EVRİM VE BAŞLICA EVRİM TEORİLERİ...1 1.1.1. Darwin in Evrim Teorisi...2 1.1.2. Darwin Sonrasının Evrim Teorileri...4 1.1.3. Evrimsel Sentez Teorisi...5 1.2.

Detaylı

IRK KAVRAMI ve GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IRKLARIN ÇEŞİTLENİP GELİŞMESİ

IRK KAVRAMI ve GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IRKLARIN ÇEŞİTLENİP GELİŞMESİ IRK KAVRAMI ve GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IRKLARIN ÇEŞİTLENİP GELİŞMESİ Günümüzde yaşayan tüm insanlar Homo sapiens türüne dahil edilmektedir, ancak farklı iklimsel koşullar ve ortamlarda yaşayan insanlar birbirinden

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM)

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BİLGİ BELGE MERKEZİ(BBM) Döküman Bilgileri EMO BBM Yayın Kodu : 256 Makalenin Adı : İnsan nasıl insan oldu? Yeni bir öneri Makalenin Yayın Tarihi : 29.06.2007 Yayın Dili

Detaylı

Ergonomi Açısından Đnsan

Ergonomi Açısından Đnsan Ergonomi Açısından Đnsan Đnsan = Karmaşık bir makine??? Đnsan termodinamik bir kuvvet makinesidir. MAK4091 Ergonomi 1 Đşin ve iş yerinin insana uyumlu olması için: Đş yeri, işgörenin beden ölçülerine göre

Detaylı

Kocaman Bir Set! 3. Her sene milyonlarca turist Çin Seddini görmeye gelir. 4. Turisler duvarın üstünde yürümeyi çok severler.

Kocaman Bir Set! 3. Her sene milyonlarca turist Çin Seddini görmeye gelir. 4. Turisler duvarın üstünde yürümeyi çok severler. Kocaman Bir Set! Öyle kocaman bir set düşünün ki Amerika Birleşik Devletleri nin bir ucundan diğer ucuna gitsin. Ne kadar uzun! Çin Seddi onun iki misli uzunluğunda! Tam 4000 mil. Çin i düşman saldırılarından

Detaylı

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Aslı Sade Memişoğlu

KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK. Aslı Sade Memişoğlu KONU 4 EVRİM AĞAÇLARI OLUŞTURMAK Aslı Sade Memişoğlu Başlıklar 4.1 Filogeni çıkarımının mantığı Sinapomorfiler Filogeni oluşturmada problemler 4.2 Balinaların Filogenisi Karakter seçimi: Morfoloji ve moleküller

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

"Yaşayan Bahar", ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik.

Yaşayan Bahar, ilkbahar mevsiminin gelişini kutlamak üzere tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen bir etkinlik. Günün çevre haberi: "Yaşayan bahar" Baharın habercileri "kırlangıçlar" "leylekler" "ebabiller"... Tüm Avrupa'da doğa severler bu habercilerin yolunu gözlüyorlar... Siz de katılmak ister misiniz? "Yaşayan

Detaylı

BEDEN VE ZİHNİN EVRİMİ. Dr Ali Sever Prof. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

BEDEN VE ZİHNİN EVRİMİ. Dr Ali Sever Prof. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi BEDEN VE ZİHNİN EVRİMİ Dr Ali Sever Prof. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2 3 4 5 6 Evrim süreci nasıl işler? Mutasyon Varyasyon (genetik çeşitlilik) Doğal

Detaylı

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez.

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Evrim Teorisine Giriş Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Yeterince araştırmadan, yalnızca bir tanım duyarak yapılan yorumları

Detaylı

Genetik Bilgi ve Antropoloji

Genetik Bilgi ve Antropoloji Timur Gültekin* Ömer Gökçümen** Genetik Bilgi ve Antropoloji Antropologlar, yıllardır bizi insan yapan özelliklerin ne olduğunu ve bizi bütün diğer canlılardan daha çok benzediğimiz diğer primatlardan

Detaylı

Milletlerin akrabalığı

Milletlerin akrabalığı Milletlerin akrabalığı Türklük, bir ırka aidiyet ve bir kan meselesi değil; bir Millet'e mensubiyet ve bir kültür meselesidir. Prof. Dr. D. Ali ERCAN daliercan@gmail.com 16.6.2014, Ankara Değerli arkadaşlar,

Detaylı

3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir?

3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir? 1) 3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir? A) Genetik yapısı aynı hücreler oluşur. B) Tür içi çeşitliliğin ortaya çıkmasını sağlar. C) Eşeyli üreme için

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

NERDEN ÇIKTI BU DENEY?

NERDEN ÇIKTI BU DENEY? NERDEN ÇIKTI BU DENEY? 2. Yüzyıl Roma sında bir hekim olan Galen domuz, maymun ve köpeklerin bazı organlarını vücuttan ayırarak, çeşitli organların fonksiyonlarının nasıl olduğunu görmeye çalışmıştır ve

Detaylı

A) Her ikisi de doğru bilgidir. B) 1. doğru, 2. yanlış bilgidir. C) 1. yanlış, 2. doğru bilgidir. D) Her ikisi de yanlış bilgidir. 5.

A) Her ikisi de doğru bilgidir. B) 1. doğru, 2. yanlış bilgidir. C) 1. yanlış, 2. doğru bilgidir. D) Her ikisi de yanlış bilgidir. 5. SINIF Mitoz - Mayoz Bölünme TEST. Mitoz bölünme, çekirdek bölünmesi ile başlar ve birbirini takip eden evrelerle devam eder. 4. Aşağıda mayoz bölünmenin özellikleriyle ilgili bilgiler veriliyor.. Bir ana

Detaylı

Dr.Murat Tosun. (www.murattosun.com)

Dr.Murat Tosun. (www.murattosun.com) Dr.Murat Tosun (www.murattosun.com) Baş bölgesi mezenşiminin gelişiminde embriyoya ait 4 tabakanın katkısı vardır Paraksial mezoderm Lateral plak mezoderm Nöral krest Nöroektoderm (ektodermal plakodlar)

Detaylı

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1 DNA (Deosiribo Nükleik Asit) Kalıtım maddesi hücre çekirdeğinde bulunur. Kalıtım maddesi iğ ipliği (Yumak) şeklinde bir görünümdedir. İğ ipliğindeki kalıtım maddesi

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT Dünyamızda milyonlarca tür canlının yaşadığı tahmin edilmektedir. Bunlar kedi, köpek, aslan, yılan, böcek, kuş gibi hayvanlar, elma, meşe, erik,

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, vücudumuzda gerçekleşen olayların düzenli, birbiriyle uyumlu ve sorunsuz olması, hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu doku,

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ ve DOLAŞIM SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

SOLUNUM SİSTEMİ ve DOLAŞIM SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER SOLUNUM SİSTEMİ ve DOLAŞIM SİSTEMİ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 1.Solunum Yüzeyleri Arasında Gaz Alış-Verişi Gaz değişimi zarları arasında oluşan farka bağlı difüzyona dayanır. Difüzyon pasif bir

Detaylı

I. zaman, premier, paleozoik; /225 milyon Omurgasızlar, kurbağagiller, hamam böcekleri, kırkayaklar, örümcekler, ilk balıkların sudan çıkışı

I. zaman, premier, paleozoik; /225 milyon Omurgasızlar, kurbağagiller, hamam böcekleri, kırkayaklar, örümcekler, ilk balıkların sudan çıkışı İlk İnsan, Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran Kirke Gaard: yaşam geriye doğru bakarak anlaşılır, ancak ileriye doğru yaşanır. C.J. Thomsen: 3 çağ sistemi (taş, tunç, demir). John Lubbock 1865 te ilk arkeoloji

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERDE SİNDİRİM SİSTEMİ Memeliler homoithermal ve endotermik fizyolojileri nedeniyle, poiklothermal ve ekzotermik omurgalılara oranla daha

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

Kas Dokusunun Gelişimi. Doç.Dr. E.Elif Güzel

Kas Dokusunun Gelişimi. Doç.Dr. E.Elif Güzel Kas Dokusunun Gelişimi Doç.Dr. E.Elif Güzel Kasların çoğunluğu mezodermden gelişir paraksiyal mezoderm lateral mezodermin somatik ve splanknik tabakaları neural krest hücreleri Paraksiyal mezoderm İskelet

Detaylı

DNA ARAÇLARI ve BİYOTEKNOLOJİ

DNA ARAÇLARI ve BİYOTEKNOLOJİ DNA ARAÇLARI ve BİYOTEKNOLOJİ Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER DNA Düzenlenmesi İnsan DNA sı ile yapılan ilk çalışmalar için yani çalışma yöntemi geliştirilmesi için yaklaşık 1 milyon dolar

Detaylı

Koca Ayak "Yeti" Gerçek mi?

Koca Ayak Yeti Gerçek mi? On5yirmi5.com Koca Ayak "Yeti" Gerçek mi? Modern Bir Efsane olarak kabul edilen Koca Ayak Yeti gerçek mi? Meraklılar ve Bilim insanları bu sorunun cevabını arıyorlar... Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı

Detaylı

Zeka. Zeka düzeyini ölçmek için, eğitimsiz kişilerde kullanılmak üzere standardize edilmiş olan, minimental. kullanılmıştır.

Zeka. Zeka düzeyini ölçmek için, eğitimsiz kişilerde kullanılmak üzere standardize edilmiş olan, minimental. kullanılmıştır. ÜNERTAN SENDROMU VE İNSAN RUHUNUN EVRİMİNE İLİ KİN YENİ BİR TEORİ ÜNER TAN Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi, Amerikan Nöropsikoloji Akademisi Profesyonel Üyesi, Amerikan Psikoloji Derneği Uluslararası

Detaylı

Hazırlayan: İbrahim Yumuşak Matematik Öğretmeni Her hakkı saklı ve yasal kayıtlıdır.

Hazırlayan: İbrahim Yumuşak Matematik Öğretmeni   Her hakkı saklı ve yasal kayıtlıdır. Hazırlayan: İbrahim Yumuşak Matematik Öğretmeni destek@matematikkafe.com Her hakkı saklı ve yasal kayıtlıdır. NOT: www.matematikarge.com olarak yıllar önce (İlk paylaşım 2002 yılı) ücretsiz paylaştığımız

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı