Kürtlerin Mondragon u

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kürtlerin Mondragon u"

Transkript

1 Kürtlerin Mondragon u Almanya da yüze yakın üyeyle kuruluşunu ilan eden MED Üretim ve Paylaşım Kooperatifi, İspanya daki Mondragon Kooperatifi gibi, ortak üretimle ekonomik büyümeyi hedefliyor. Almanya nın Düsseldorf kentinde Nisan ayı sonunda yaptığı kuruluş kongresiyle çalışmalarına başlayan MED Üretim ve Paylaşım Kooperatifi, geçtiğimiz hafta yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerini de belirledi. Almanya daki Kürtleri bir ekonomik ortaklık formülüyle bir araya getirmeyi amaçlayan kooperatifin amaçları ve hedefleri üzerine Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Nihat Kaygalak ve Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Arslan la konuştuk. Kooperatif kurma fikri nereden çıktı? Nihat Kaygalak: Kürt Özgürlük Mücadelesi süreç içinde beraberinde Kürt halkının birçok alanda kurumlarını oluşturmasını da sağladı. Kürt halkının bir tek ekonomik alandaki ayağı eksikti. Bu nedenle bir grup Kürdistanlı olarak bizler, bir süredir sürdürdüğümüz tartışma ve araştırmalardan sonra Avrupa da böyle bir üretim ve paylaşım kooperatifi kurmaya karar verdik. Haydar Arslan: Her şey ihtiyaçtan doğar. Bir şey ihtiyaçsa o, kendini topluma, bireye yansıtır. Bir toplum olmak için yıllardan beri verilen bir mücadele var, ödenen bedeller var. Bu anlamda bir irade var. Fakat bu toplumsallığın en önemli ayaklarından biriside ekonomidir. Kürtlerin öngördüğü ekonomik model biraz daha alternatif bir modeldir. Bireye ya da şirketlere dayalı değil toplumsallığın içinde yer aldığı, öznesi olduğu, alıcısı ve tüketicisi olduğu bir model. Kürdistan kaynakları şu an işgal altında. Sömürgeci devletler Kürdistan kaynaklarına el koymuş durumda. Fakat Avrupa da süreç içerisinde Kürtlerin de bir pazarı oluşmuş durumda. Özellikle gastronomi sektörü çok yaygın. Bu sektörde Kürtlerin çok yoğun olduğunu söyleyebiliriz ve bu insanlar kapitalist filan değil tamamen emekçi insanlar. Çoğu eşi, çocuklarıyla, ailesiyle birlikte emek vererek çalışan insanlar. Proje buradan doğdu. Geçmişte denenen modellerden farkı nedir?

2 Nihat Kaygalak: Geçmişte bazı girişimler, çabalar olmuş fakat toplumun direkt içinde, merkezinde olduğu bir model olarak bu çalışma ilktir. Kooperatifiniz Avrupa da kuruldu. Özellikle sizin de vurgu yaptığınız gastronomi sektöründe bu kadar büyük firmalar ve rekabet varken sizler nasıl bir çalışma yürüteceksiniz? Nihat Kaygalak: Geçenlerde bir haber yayınlandı. 62 insan ya da aile, dünyadaki 3,5 milyar insanın servetinden daha büyük bir servete sahip. Bu tam bir vahşettir. Bu aslında dünya nüfusunun yarısına denk gelen insanların, toplumun bir zaafı, eksikliğidir. Toplum bu anlamda örgütlü olmadığı için emeği bu şekilde tekelleşme ile vahşice sömürülmektedir. Bizim öngördüğümüz bu kooperatif, tekelleşmenin panzehiridir. Düşünün, kendi mekanında alışverişini yaptığı zaman, ihtiyaçlarını hem de aracısız bir şekilde kendi karşıladığı zaman, hem yöneticisi hem sahibi hem de müşterisi olduğu bir yerde başka şirketlerin ya da firmaların bu kooperatifle rekabet etme imkanı yok. Bu anlamda bir sıkıntı yaşanacağına ihtimal vermiyorum. Çünkü toplum gücü her gücün üstündedir. Sadece toplumun o gücünün farkına varması önemli. Bizce Kürtler o güçlerinin farkına vardılar ve o bilinçle bu kooperatife katıldılar. Kürtler kendi pazarlarına sahip çıkacaklar. MED Kooperatifinin kuruluş aşamasında nasıl bir çalışma yürüttünüz? Haydar Arslan: Kürt toplumu her yerde olduğu gibi Avrupa da da örgütlü artık. Sadece Almanya da resmi rakamlara göre yaklaşık 1 milyon Kürt yaşıyor. Bunların ağırlıklı bölümü örgütlü ve örgütlü bir toplumda insan bulma sıkıntısı olmaz. Zaten var olan bir ihtiyaçtan doğan bir çalışma ve toplum da bu ihtiyacın bir parçası. Bu düşünce, paylaşılmasıyla birlikte hemen büyük bir ilgi ve rağbet gördü ve insanlar gönüllü bir şekilde katılım gösterdi. Kürt toplumunun her kesiminden insan bu kooperatif çalışmasına candan katıldı. 1 yıla yakın bir çalışma var ve kooperatifin ilk kongresini gerçekleştirdik. Şimdiye kadar bir cent bile harcanmadı. Tamamen gönüllü bir şekilde bu aşamaya geldi. Burada amaç daha aşırı bir kar hırsı değil. Yani vahşi kapitalizmin ya yaşa ya öl mantığına karşı bir alternatif çalışma kooperatifimiz. Bu çalışmaya başlarken Avrupa da kooperatifçilik nasıl oluyor? Bu tür kooperatiflerin çalışma tarzı nasıldır? konusunda bir ön çalışma da yaptınız herhalde Haydar Arslan: Tabii, epey bir araştırma yaptık. Şöyle ifade edeyim: Dünyada

3 800 bin kooperatif var, yaklaşık 1 milyara yakın insan kooperatiflere ortaktır. Avrupa Birliği nde 250 bin kooperatif var, 163 milyon insan kooperatiflere ortaktır. Dolayısıyla Almanya da her 4 insandan biri kooperatife ortaktır. Yani bu rakam 21 milyon insana tekabül ediyor. Bunların yaklaşık 16 milyonu banka sektöründe örgütlenmiş. Bu banka sistemi, Almanya da en stabil olan örgütlenme durumundadır ve bu bankaların sermayesi de 1 trilyon Euro dur. Dünyada yaşanan krizlere de baktığımızda kooperatif sistemi güçlü olan ülkeler, krizden en az etkilenen ülkelerdir. Bir kooperatif kurmak, öyle kolay olmasa gerek. Bu işin hukuki, bürokratik ve diğer şartları konusunda ne yaptınız, hangi aşamadasınız? Nihat Kaygalak: Her şeyden önce Almanya da bir kooperatifler yasası var ve bütün kooperatiflerin bu yasaya uygun bir şekilde oluşturulması gerekiyor. Öncelikle onu inceledik. İkincisi, bir kooperatif kurduğunda onu işletebilmeniz için şartları çok ağır. Devlet de bu konu üzerinde çok ciddi ve titizlikle duruyor. Şartlardan birisi, bir tüzük hazırlanması ve tüzükle birlikte bir ekonomik proje hazırlanması. Bunların ikisini de hazırladıktan sonra üye olmanız gereken bir denetleme derneği var. Üyelik için de tüzük ve projeyi buraya sunmanız gerekiyor. Onlar bu başvuruyu araştırıyor, denetliyor. Eğer olurluğuna kanaat getirirlerse bir bilirkişi raporu hazırlıyorlar. Bu bilirkişi raporunu alırsak ondan sonra notere giderek bir sözleşme yapabiliyor ve kooperatifi kurabiliyoruz. Biz bütün bunları daha önce detaylı şekilde araştırdık ve ona uygun şekilde bir çalışma yürüttük. MED Kooperatifi somut olarak hangi alanlarda çalışma yürütecek? Nihat Kaygalak: İlk etapta tüketim alanında, yani mal alışverişiyle başlayacak. Daha sonra bu çalışma emlak alanında başlatılarak genişletilecek ve nihai hedef de -tabii bu büyük bir hedeftir- banka sektörüdür. Kooperatifçilik hayatın her bölümünde vardır aslında. Zaten Ortaçağ da bu çalışma birkaç kişinin bir araya gelerek kendi mezarını ve tabutunun parasını ortaklaşa karşılaması ile, yani bugünkü cenaze fonu gibi bir durumla başlamış. Daha sonra bu gelişmiş. Dolayısıyla hayatın her alanında kooperatifçilik mümkün.

4 Biz de ilk etapta Kürtlerin yoğun olduğu döner ve market sektöründen başlayarak bunu giderek geliştireceğiz. Somut örnek verecek olursanız ne yapacaksınız? Nihat Kaygalak: Her şeyden önce büyük bir arsa düşünülüyor. Bu arsa üzerinde gastronomi işletmelerine yönelik satış yapma, onun dışında düğün salonu düşünülüyor. Yine çocuklara yönelik bir park düşünülüyor. Şu an somut olarak bu üç proje var hayata geçireceğimiz. Yine bu düğün salonu ile paralel olarak kültürel ve sosyal çalışmaları da burada gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kültürel ve sosyal anlamda eğitim odaları koyarak bu çalışmaları yürüteceğiz. Bir de alternatif ekonomi anlamında da eğitimler olacak. Haydar Arslan: Biraz önce ifade edildi: Gastronomi sektöründe Kürdistanlılar çok yoğun. Bana göre bu Kürdistani bir pazar. Fakat bu Kürdistani pazarda bizim insanlarımız sadece kaba emek harcıyor ve bu kaba emekle birkaç kuruş kazanıyor. Yani imbiss tir, kiosk tur, restorandır, markettir Ve bu insanlarımızın hepsi bir yerlerden malzeme alıyor. Burada ağırlıklı para kazananlar ise aracılar. Bizim amacımız aracıyı aradan çıkarmak. Aracı devreden çıktığı zaman insanımız, hem elverişli şartlarda mal alacak hem de daha çok kazanacak. Aslında bu pazara çıkmak, geç kalınmış bir durumdur. Burada amaç kendi insanlarımızın refah düzeyini yükseltmek, kendi pazarına sahip çıkmak, aracıyı devreden çıkarmak, daha uygun fiyata mal ulaştırmak ve kendi kendinin efendisi olmaktır. Bir de en önemlisi, Kürdistani bir pazar oluşmuş ama herkes kendi başına iş yapıyor. Dolayısıyla birlikte iş yapma kültürünün oluşması açısından da kooperatif ilk olacak. MED kooperatifine üye ya da ortak olmak için kriterleriniz neler? Sadece Kürdistanlılar mı üye olabiliyor? Haydar Arslan: Bizim kriterlerimizde ölçü kaba anlamda yaşamdır. Yani İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ni kabul eden, kadın erkek eşitliğine inanan, tüm inançların ve kültürlerin irade olmasını, eşitçe yaşamasını kabul eden, halkların kendi kaderini tayin hakkını kabul eden her insan, bu kooperatife üye ya da ortak olabilir.

5 Şartlar neler? Nihat Kaygalak: Biz bu sistemde rekabet etmek istiyoruz. Bunun toplumsal zemini, piyasası, pazarı var. Gönüllü bir yanı da var ama ekonomik kaynak da doğası gereği gerekiyor. Bu, çalışmalarımızda çok konuşuldu, tartışıldı. Sonuç olarak kooperatife ortaklık için bir hissenin 10 bin Euro olması kararlaştırıldı. Yani kooperatife ortak olmak isteyen biri, 10 bin Euro yatırarak olabilecek ve bir insan en fazla iki hisse alabilecek. Bize 100 bin hatta 500 bin Euro ile ortak olmak isteyenler oldu, biz bunları reddettik. Çünkü böyle bir durumda kar payının büyük bir bölümünü onlar alacak. Ama biz felsefemizin, ideolojik çizgimizin günümüze kadar getirdiği geleneği, eşitliği esas alıyoruz. Şu an 95 civarında insan var ve hepsi de tek hisseyi doğru buluyor, kabul ediyor ve öyle katılıyor. Sonuç olarak Avrupa da yaşayan Kürdistanlılara bu konuda çağrınız nedir? Haydar Arslan: Böyle bir kooperatif çalışması, Avrupa da gerçekleştirlen ilk oluşumdur. Toplumsallığı esas alıyor, onun için daha fazla insanımızın, özellikle yurtsever özelliği olan insanların yer alması gerekiyor. Kürtler siyasal, askeri ve diplomatik alanlarda çok başarı kazandı, ekonomik ayağı zayıftı. Bu ayağı hep birlikte daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Çağrımız şu: Birçok yurtseverimiz tek başına da iş yapıyor ama bu kooperatifte de yer alarak hep birlikte daha büyük projeler oluşturalım, daha büyük adımlar atalım. Nihat Kaygalak: İnsanlarımıza gelip üye olmaları, sahip çıkmaları ve ortak olmaları çağrısı yapıldı, ben inanıyorum ki öyle olacak. Yani Kürtlerin buradaki pazarı çok büyük bir pazar, milyarlık bir pazar. Dolayısıyla az sayıda insanın bu pastayı paylaşmasının önüne geçmek, daha fazla insanımızın kooperatife ortak olmasıyla mümkün. Kongresi yapıldı, yönetimi seçildi, denetleme kurulu seçildi. Bir ay içerisinde de bu, resmiyete ulaşacak. Biz burada sermaye sıkıntısı yaşandığı için insanlarımıza çağrı yapmıyoruz. Amaç bu çalışmayı toplumumuza mal etmek. Gelin bu pazara birlikte sahip çıkalım. Yoksa yine kendi içimizde burjuva anlayışlar çıkar. O risk de yok değil. Yine milyonerler, milyarderler çıkar. Onu önlemenin tek yolu, daha fazla insanımızı bu kooperatife ortak etmekten geçer. Burada sadece sermaye önemli değil. Sermaye ile birlikte Kürt toplumunu bu anlamda da iyi bir şekilde örgütlemek lazım. Bir örnekle bitirmek istiyorum: Mesela Bask Ülkesi nde Mondragon Kooperatifi var ve bu kooperatif şu anda 90

6 binden fazla işçi çalıştırıyor. 60 yıldır bu işi yapıyorlar ve en temel şartlarından biri, emekçilerin çalışma koşulları. Şimdiye kadar hiçbir işçinin, emekçisinin çıkışını vermemiş. Beraber çalışıyor, beraber üretiyor ve beraber kazanıyorlar. Biz de kendi toplumumuz için böyle bir modeli oluşturmak istiyoruz.

Sayın Öcalan için CPT ye mektup

Sayın Öcalan için CPT ye mektup Sayın Öcalan için CPT ye mektup [gview file= http://kcdk-e.com/wp-content/uploads/2016/07/o nderlik-ai-2-1.doc ] [gview file= http://kcdk-e.com/wp-content/uploads/2016/07/o nderlik-cpt-2-1.doc ] [gview

Detaylı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı Çalışma hayatında barış egemen olmalı Ocak 19, 2012-3:31:16 olduğunu belirtti. olduğunu belirterek, ''Bu bakış açısı çerçevesinde diyalog merkezli çalışmalarımızı özellikle son 7 aydır yoğun bir şekilde

Detaylı

8. Türkiye Avrupa'nın en önemli ülkesi

8. Türkiye Avrupa'nın en önemli ülkesi 8. Türkiye Avrupa'nın en önemli ülkesi 1 8. Türkiye Avrupa'nın en önemli ülkesi Kamuoyuna Galatasaray'la yaptığı ortaklıkla gelen American Finans kuruluşu AIG'nin Türkiye Genel Müdürü Paolo Zapparoli,

Detaylı

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014 Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye ile Kürdistan arasındaki ekonomik ilişkiler son yılların en önemli rakamlarına ulaşmış bulunuyor. Bugünlerde petrol anlaşmaları ön plana

Detaylı

PROJE BAŞVURUSU HAZIRLAMA KILAVUZU

PROJE BAŞVURUSU HAZIRLAMA KILAVUZU TÜBİTAK TEKNOLOJİ ve YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1514 - GİRİŞİM SERMAYESİ DESTEKLEME PROGRAMI 2013 ÇAĞRISI PROJE BAŞVURUSU HAZIRLAMA KILAVUZU AÇIKLAMALAR 1514 -Girişim Sermayesi Destekleme

Detaylı

AB Müktesebatı Sektör Raporları basın toplantısı-istanbul Maçka Swissotel-Geneve Salonu SETBİR Süt ve Et Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Melek Us: BELLİ ALTYAPILARI KURMADAN, SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEDEN

Detaylı

SPoD İnsan Hakları Örgütlerinin Kasım Ayı Buluşmasına Katıldı. SPoD Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu nun Basın Açıklamasındaydı

SPoD İnsan Hakları Örgütlerinin Kasım Ayı Buluşmasına Katıldı. SPoD Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu nun Basın Açıklamasındaydı SPoD İnsan Hakları Örgütlerinin Kasım Ayı Buluşmasına Katıldı İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Af Örgütü ve Hakikat Adalet Hafıza Derneği'nin her ay düzenledikleri

Detaylı

Genel Başkanımız Haydar Arslan ın okuduğu basın açıklaması metni aşağıdadır. KGM Önünde Basın Açıklaması Yaptık

Genel Başkanımız Haydar Arslan ın okuduğu basın açıklaması metni aşağıdadır. KGM Önünde Basın Açıklaması Yaptık Sendikamız Yapı-Yol Sen 12 Nisan 2012 tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü önünde ve eşzamanlı olarak tüm şube binaları önünde, Otoyol ve Köprülerin özelleştirilmesi, görevde yükselme ve unvan değişikliği

Detaylı

FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR. N. CEREN TÜRKMEN

FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR. N. CEREN TÜRKMEN FİNANSAL PİYASALAR VE FİNANSAL KURUMLAR N. CEREN TÜRKMEN cturkmen@sakarya.edu.tr 1 FİNANSAL SİSTEM Bir ekonomide fonları talep edenler, fonları arz edenler bunlar arasındaki fon akımlarını düzenleyen kurumlar

Detaylı

KADEM METE: MUĞLA DA 12 AY TURİZM HAYAL DEĞİL

KADEM METE: MUĞLA DA 12 AY TURİZM HAYAL DEĞİL KADEM METE: MUĞLA DA 12 AY TURİZM HAYAL DEĞİL AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete Bodrum da basınla bir araya geldi. 12 Ay Turizm konusu üzerine yoğunlaşan basın toplantısında Mete, yaklaşık 6 milyon

Detaylı

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor Katilim Emeklilik ve Hayat A.Ş Alternatif Katkı Emeklilik Yatırım Fonu nun 22.07.2014 31.12.2014 dönemine ilişkin

Detaylı

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor Katilim Emeklilik ve Hayat A.Ş Büyüme Amaçlı Alternatif Hisse Senedi Emeklilik Yatırım

Detaylı

EKONOMİK VE PARASAL BİRLİĞE HAZIR MIYIZ?

EKONOMİK VE PARASAL BİRLİĞE HAZIR MIYIZ? EKONOMİK VE PARASAL BİRLİĞE HAZIR MIYIZ? Prof..Dr.Coşkun Can Aktan 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması nın üzerinden neredeyse 32 yıl geçti. Nihayet bu yılın başında Türkiye ile şimdiki

Detaylı

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr Türkiye'nin ilk konut çöpçatanı Tüketici ile bankaların arasını bulan bir çöpçatan gibi çalışıyor. Türkiye de büyüme potansiyelinin en yüksek olduğu piyasalardan biri de şüphesiz konut. Dünyada 2008 de

Detaylı

Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi

Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi Amway Avrupa nın Dünya Girişimcilik Haftası na özel 12 Avrupa ülkesinde yaptırdığı Girişimcilik Anketi sonuçları açıklandı! Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi Amway Avrupa tarafından yaptırılan 2011

Detaylı

DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK

DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK DEVLET TEŞKİLATINA TEORİK YAKLAŞIMLAR PROF. DR. TURGUT GÖKSU VE PROF. DR. HASAN HÜSEYIN ÇEVIK 2 Takdim Planı Modernleşme Süreci Açısından Devlet Devlet-Toplum İlişkileri Açısından Devlet Teşkilatlanma

Detaylı

Lisanssız Elektrik Üretimi Sektörü Raporu-2

Lisanssız Elektrik Üretimi Sektörü Raporu-2 Lisanssız Elektrik Üretimi Sektörü Raporu-2 Aralık 2015 LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM PAZARI DURUM ANALİZİ Aralık 2015 Halkın elektrik üretimine katılımı anlamına da gelen Lisanssız Elektrik Üretim Sektöründe,2015

Detaylı

BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ

BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ SERMAYE PİYASASI KURUMU KONFERANSI 8 MAYIS 2003 1 FİNANSAL SİSTEMİN İŞLEVLERİ I Malların, hizmetlerin

Detaylı

A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR

A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR girişimci kimdir? girişimcilik örnekleri iş fikri ve özellikleri sermaye kaynakları Girişimci, bir ihtiyacı teşhis ederek, iş fikrine dönüştüren ve gerekli

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI 7 Ocak 2015 İstanbul, Sabancı Center Sayın Konuklar, Değerli Basın Mensupları,

Detaylı

Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek

Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek BKM Genel Müdürü Canko: Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek Son üç yılda İnternet ten ödeme hacminin dünyada yüzde 16, Türkiye de ise 41 büyüme gösterdiğini

Detaylı

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI:

SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: SANAYİ KENTİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: Pragmatik Yaklaşımlar - Altyapı Planlaması Doç. Dr. Zeynep Enlil Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Pragmatik Yaklaşımlar

Detaylı

Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi Kapanış Bildirgesi. Eskişehir, 2009

Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi Kapanış Bildirgesi. Eskişehir, 2009 Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi Kapanış Bildirgesi Eskişehir, 2009 Kongre Hakkında Katılımcı sayısı: 220 Bildiri sayısı: 50 Forumlar: 3 ÜSİMP ULUSAL KONGRELERİ GENEL BAKIŞ ÜSİMP tarafından

Detaylı

SERMAYE PİYASASI PROFESYONELLERİ DERNEĞİ FAALİ YET RAPORU 2014

SERMAYE PİYASASI PROFESYONELLERİ DERNEĞİ FAALİ YET RAPORU 2014 SERMAYE PİYASASI PROFESYONELLERİ DERNEĞİ FAALİ YET RAPORU 2014 İçindekiler 1. SPP Hakkında 2. Vizyon, Görev ve Hedefler 3. Yönetimin Mesajı 4. Kurullar 5. Üyelerimiz 6. Eğitimler 7. İnternet Sitesi 8.

Detaylı

Yılından beri E-Ticaret in gelişmesi için çalıştık, sektörün büyümesi ve Türkiye nin kalkınmasında e-ticaretin rolünü artırmak için uğraştık.

Yılından beri E-Ticaret in gelişmesi için çalıştık, sektörün büyümesi ve Türkiye nin kalkınmasında e-ticaretin rolünü artırmak için uğraştık. 1998 Yılından beri E-Ticaret in gelişmesi için çalıştık, sektörün büyümesi ve Türkiye nin kalkınmasında e-ticaretin rolünü artırmak için uğraştık. Dünya değişti, ticaret de! Bir değişim her şeyi değiştirdi!

Detaylı

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI İSTANBUL ATIK MUTABAKATI 2013 ün Mayıs ayında İstanbul da bir araya gelen dünyanın farklı bölgelerinden belediye başkanları ve seçilmiş yerel/bölgesel temsilciler olarak, küresel değişiklikler karşısında

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 29.07.2015

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 29.07.2015 İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 29.07.2015 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Acımasız savaşın kanı ülkemize de sıçradı Şanlıurfa nın Suruç kentinde gerçekleştirilen bombalı

Detaylı

2 Ekim 2013, Rönesans Otel

2 Ekim 2013, Rönesans Otel 1 MÜSİAD Brüksel Temsilciliği Açı çılışı ışı 2 Ekim 2013, Rönesans Otel T.C. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,.... T. C. ve Belçika Krallığının Saygıdeğer Temsilcileri, 1 2 STK ların Çok Kıymetli

Detaylı

CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY

CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, 29 Kasım Pazar günü yapılacak olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kongresinde ilçe başkanlığına tekrar aday olduğunu

Detaylı

Forex Ek Kazanç Sistemi

Forex Ek Kazanç Sistemi 106 Forex Ek Kazanç Sistemi Bu anlatacağımız sistem Türkiye de tamamen yasal ve 4 aydır uygulamada olan ve giderek büyüyen bir sistem. ProjeX ProjeX Nedir? ProjeX bir kazanç sistemi; şu şekilde çalışıyor

Detaylı

İzmir İktisat Kongresi, 30-31 Ekim 2013 Oturum 7D: Tarım ve Gıda Sektöründe Dönüşüm. Panel Başkanı: Vedat Mirmahmutoğlları, GTHB Müsteşarı

İzmir İktisat Kongresi, 30-31 Ekim 2013 Oturum 7D: Tarım ve Gıda Sektöründe Dönüşüm. Panel Başkanı: Vedat Mirmahmutoğlları, GTHB Müsteşarı İzmir İktisat Kongresi, 30-31 Ekim 2013 Oturum 7D: Tarım ve Gıda Sektöründe Dönüşüm Panel Başkanı: Vedat Mirmahmutoğlları, GTHB Müsteşarı Panelistler: Erdoğan Güneş (Ankara Üniversitesi), Abdullah Kutlu

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI 26 Kasım 2014 İstanbul, Sabancı Center TÜSİAD İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye de

Detaylı

Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı

Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı Tarih: 16.01.2011 Sayı: 2011/01 Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı 2003-2010 yıllarını kapsayan 8 yılda, şirketlerin kâr aktarımı, faiz ödemeleri ve portföy yatırımları aracılığıyla,

Detaylı

YILDIZ TEKNİKTE YENİ ANAYASA PANELİ

YILDIZ TEKNİKTE YENİ ANAYASA PANELİ YILDIZ TEKNİKTE YENİ ANAYASA PANELİ Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü, 24 Kasım 2011 Perşembe günü Üniversitemiz Merkez Kampüsü Hünkar Salonu nda, hem Üniversitemizin

Detaylı

31 Mayıs Bugün, Euro Bölgesi ve ABD de Yoğun Veri Akışı Takip Edilecek. 31 Mayıs 2017

31 Mayıs Bugün, Euro Bölgesi ve ABD de Yoğun Veri Akışı Takip Edilecek. 31 Mayıs 2017 9 Bugün, Euro Bölgesi ve ABD de Yoğun Veri Akışı Takip Edilecek. Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya da Nisan ayı İthalat fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,1 azalırken yıllık bazda yüzde 6,1

Detaylı

6 Mart Bu Haftaya Damgasını ABD Başkanı Trump ın Açıklamaları Vurdu. Haftalık Ekonomik Takvim

6 Mart Bu Haftaya Damgasını ABD Başkanı Trump ın Açıklamaları Vurdu. Haftalık Ekonomik Takvim 06-10 Mart 2017 Bu Haftaya Damgasını ABD Başkanı Trump ın Açıklamaları Vurdu ABD Başkanı Trump ın ilk kongrede gerçekleştirdiği açıklamalar vergi reformları ve alt yapı harcamalarının destekleneceği yönünde

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME

GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME İZSİAD/ GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İMALAT SANAYİSİ ÜRETİMİ EN BÜYÜK İLK 15 ÜLKE Türkiye nin %9,2 gibi çok yüksek bir oranda büyüdüğü

Detaylı

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri,

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS 2018 Afrika Ülkelerinin Değerli Büyükelçileri, Sayın Valim, Belediye Başkanım, İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, Değerli

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN

SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ NAZİLLİ İİBF İKTİSAT BÖLÜMÜ VE AVRUPA ARAŞTIRMALAR MERKEZİ TARAFINDAN DÜZENLENEN GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR KONGRESİ NDE YAPACAĞI Açılış Konuşmasının

Detaylı

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk Tarih: 13.01.2013 Sayı: 2013/01 (RAPOR 13 OCAK PAZAR GÜNÜNE AMBARGOLUDUR) Türkiye Enerji İstatistikleri ve Vizyon Raporu na göre; Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk İstanbul Serbest Muhasebeci

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır.

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. Ortak yönetim- birlikte yönetmek anlamına gelir ve içinde yönetimden

Detaylı

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Özel Bankacılık Araştırma İngiltere, Haziran 2017 Seçim Sunumu

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Özel Bankacılık Araştırma İngiltere, Haziran 2017 Seçim Sunumu DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Özel Bankacılık Araştırma İngiltere, Haziran 2017 Seçim Sunumu Orkun GÖDEK, Grup Araştırma Yönetmeni Banu GÜLTEKİN, Grup Araştırma Uzmanı 31.05.2017 1 DenizBank Yatırım

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2012, No: 28

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2012, No: 28 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mart 2012, No: 28 Bu sayıda; Ocak Ayı Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Merkez Bankası Net Döviz Pozisyonu, Şubat Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Verileri değerlendirilmiştir.

Detaylı

AĞAKÖY KÖY MONOGRAFİSİ

AĞAKÖY KÖY MONOGRAFİSİ AĞAKÖY KÖY MONOGRAFİSİ ÖZET Son yıllarda ülkemizde kırsal alan ve kırsal nüfus, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal yönleri olmak üzere kalkınma açısından sıkça üzerinde durulan bir alan olmuştur. Başta

Detaylı

Anket formu. 2. Bilgilerini girmek üzere olduğunuz kurum aşağıdaki hangisidir?

Anket formu. 2. Bilgilerini girmek üzere olduğunuz kurum aşağıdaki hangisidir? Anket formu Bu anket formu www.monitor.coop adresinde de doldurulabilir. Eğer anket formunu kağıt üzerinde doldurmayı tercih ederseniz, lütfen doldurulmuş formu şu adrese gönderiniz: Alex Rigotti (Eposta:

Detaylı

Çin in Avrupa da Pazar Kaybı Devam Ediyor Yazar: Mithat Aracı/Da Kong

Çin in Avrupa da Pazar Kaybı Devam Ediyor Yazar: Mithat Aracı/Da Kong Çin in Avrupa da Pazar Kaybı Devam Ediyor Yazar: Mithat Aracı/Da Kong 2013 yılının bu ilk Çorapland dergisiyle başlayarak, sizlere, bu güne kadar yalnızca pamuklu soket segmenti vasıtasıyla analiz ettiğim

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ

ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ STRATEJİK VİZYON BELGESİ ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ Ekonomi, Enerji ve Güvenlik; Yeni Fırsatlar ( 20-22 Nisan 2016, Pullman İstanbul Otel, İstanbul ) Karadeniz - Kafkas coğrafyası, tarih boyunca

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center Kurumsal yönetime inancınızı paylaşmak, sürdürülebilir kalkınma hedefiyle ilerlemek için VIII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi nde yerinizi alın!

Detaylı

Araştırmanın Künyesi;

Araştırmanın Künyesi; Araştırmanın Künyesi; Araştırma; 05 06 Nisan 2008 günleri Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinde, 26 il ve 68 ilçede bunlara bağlı 81 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 724 ü kadın

Detaylı

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2010 III. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2010 III. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2010 III. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 1 İ Ç İ N D E K İ L E R I. GENEL BİLGİLER 1. Şubenin Gelişimi Hakkında Özet Bilgi 2. Şubenin Sermaye ve Ortaklık Yapısı 3.

Detaylı

MİMARLAR DERNEĞİ DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU

MİMARLAR DERNEĞİ DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU MİMARLAR DERNEĞİ 1927 25.05.2008 30.05.2010 68. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU DERNEK KOD NO: 06.05.082 ÇALIŞMA DÖNEMİ İÇİNDE ARAMIZDAN AYRILAN MESLEKTAŞLARIMIZIN ANILARI ÖNÜNDE SAYGI İLE EĞİLİYORUZ 30 MAYIS 2010

Detaylı

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR?

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR? Tanışalım, Kaynaşalım CİLİK Arzu Akalın CİLİK? NEDİR? İŞ 1 GİR GİRİŞ GİRİŞMEK GİRİŞMEK GİDİŞMEK İŞ, GİR, GİRİŞ, GİRİŞMEK GİDİŞMEK 2 CİLİK NEDİR? GERÇEK CİLİK NEDİR? SEZMEK, GÖRMEK EYLEME GEÇMEK GERÇEK

Detaylı

D E R S 1 0 : ÇAĞDAŞ KENT P O L İ T İ K E KO N O M İ

D E R S 1 0 : ÇAĞDAŞ KENT P O L İ T İ K E KO N O M İ D E R S 1 0 : ÇAĞDAŞ KENT SOSYOLOJİSİ KURAMLARI P O L İ T İ K E KO N O M İ POLİTİK EKONOMİ politikaya ait ekonomi GÜÇ İLİŞKİLERİ SINIF İLİŞKİLERİ Ekonomi-politikten beklenen, kapitalist sınıfın kârını

Detaylı

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır.

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Facebook / SivilDusun Twitter / SivilDusun YouTube / sivildusunab Instagram / sivildusun Çalışmalarınızla ilgili duyuruları haber@sivildusun.eu adresine iletebilirsiniz.

Detaylı

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu Toplantısı TOBB Plaza da

Detaylı

Türkiye-Yunanistan İş Forumu. İzmir, 8 Mart Ömer Cihad Vardan DEİK Başkanı

Türkiye-Yunanistan İş Forumu. İzmir, 8 Mart Ömer Cihad Vardan DEİK Başkanı Türkiye-Yunanistan İş Forumu İzmir, 8 Mart 2016 Ömer Cihad Vardan DEİK Başkanı T.C. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu; Yunanistan Başbakanı Sayın Alexis Tsipras; Saygıdeğer Bakanlarım; Değerli Türk ve Yunan

Detaylı

TÜRKİYE AÇISINDAN EURO NUN ROLÜ

TÜRKİYE AÇISINDAN EURO NUN ROLÜ TÜRKİYE AÇISINDAN EURO NUN ROLÜ GAZİ ERÇEL BAŞKAN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI 6. Uluslararası Finans ve Ekonomi Forumu VİYANA, 9 KASIM 2000 Euro ile ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşmak üzere, bu

Detaylı

Türkler Kendi işinin patronu olmak istiyor!

Türkler Kendi işinin patronu olmak istiyor! Amway Avrupa nın Dünya Girişimcilik Haftası na özel 16 Avrupa ülkesinde yaptırdığı Girişimcilik Anketi sonuçları açıklandı! Türkler Kendi işinin patronu olmak istiyor! Amway Avrupa tarafından yaptırılan

Detaylı

AB Çerçeve Programları Sistemi

AB Çerçeve Programları Sistemi AB Çerçeve Programları Sistemi Okan KARA AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinatörü 2003 yılında Türkiye... Ar-Ge harcamaları oldukça kısıtlı % 0.67 (GERD) Dağılımda problemler var Sektör 2003 (%) Üniversite

Detaylı

TANDEM - KÜLTÜR YÖNETİCİLERİ DEĞİŞİM PROGRAMI TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ 2015-2016

TANDEM - KÜLTÜR YÖNETİCİLERİ DEĞİŞİM PROGRAMI TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ 2015-2016 TANDEM - KÜLTÜR YÖNETİCİLERİ DEĞİŞİM PROGRAMI TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ 2015-2016 SIK SORULAN SORULAR 1. TANDEM: Kültür Yöneticileri Değişimi Nedir? TANDEM Kültür Yöneticileri Değişimi Türkiye-Avrupa Birliği

Detaylı

KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK?

KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK? KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK? Dünyada mal ve hizmet hareketlerinin uluslararası dolaşımına ve üretimin uluslararasılaşmasına imkan veren düzenlemeler (Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası

Detaylı

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ KOOPERATİFLERİ Çanakkale, Mayıs 2016 Sunum İçeriği I- Genel Olarak Kooperatifler II- Dünyada Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri III- Türkiye de Yenilenebilir

Detaylı

5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor

5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor Tarih: 06.10.2013 Sayı: 2013/16 Türkiye de e-ticaret Raporu na göre online alışveriş beş yılda 3 e katlandı 5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor İSMMMO nun Türkiye de e-ticaret adlı raporuna

Detaylı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Emeğin Örgütlenmesi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Emeğin Örgütlenmesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Emeğin Örgütlenmesi Ertuğrul Bilir Makina Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı (C) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği - Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ÖDENEN BEDELLER İş kazası

Detaylı

Soru şudur: 25 yıldan fazla yaşadığınız bir ülkenin insanı olmaz mısınız?

Soru şudur: 25 yıldan fazla yaşadığınız bir ülkenin insanı olmaz mısınız? Soru şudur: 25 yıldan fazla yaşadığınız bir ülkenin insanı olmaz mısınız? Bu ülkenin de insanı olmanız, gelmiş olduğunuz ülkeyle bağınızın kesilmesi, ona yabancılaşmanız anlamına gelmez. Ama eğer 20-25

Detaylı

TİCARİ İLİŞKİLER DURUM İKÖ ÜLKELERİ ARASINDA AVRUPA BİRLİĞİ >>

TİCARİ İLİŞKİLER DURUM İKÖ ÜLKELERİ ARASINDA AVRUPA BİRLİĞİ >> AVRUPA BİRLİĞİ >> Hazırlayan: Mustafa BAYBURTLU (TOBB AB Daire Başkanı) İKÖ ÜLKELERİ ARASINDA TİCARİ İLİŞKİLER VE EKONOMİK DURUM İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin ekonomik yapıları, ekonomik

Detaylı

Başka Bir Okul Mümkün Derneği 1 SENEDE BBOM. Şubat Şubat 2019 ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI TOPLULUK OLMA ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞMA BBOM MODELİ

Başka Bir Okul Mümkün Derneği 1 SENEDE BBOM. Şubat Şubat 2019 ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI TOPLULUK OLMA ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞMA BBOM MODELİ Başka Bir Okul Mümkün Derneği 1 SENEDE BBOM Şubat 2018 - Şubat 2019 ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI TOPLULUK OLMA ÇALIŞMALARI YAYGINLAŞMA BBOM MODELİ ÖĞRETMEN DESTEK ÇALIŞMALARI BBOM Öğretmen Köyü 2018 de

Detaylı

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2013 I. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2013 I. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU BANK MELLAT Merkezi Tahran Türkiye Şubeleri 2013 I. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU İ Ç İ N D E K İ L E R I. GENEL BİLGİLER 1. Şubenin Gelişimi Hakkında Özet Bilgi 2. Şubenin Sermaye ve Ortaklık Yapısı 3. Müdürler

Detaylı

139 Makarios Avenue, Zavos Business Center, 3. Kat 3021 Limasol, Kıbrıs Investments Ltd Tel: , F:

139 Makarios Avenue, Zavos Business Center, 3. Kat 3021 Limasol, Kıbrıs Investments Ltd Tel: , F: YATIRIM TAZMİNAT FONU POLİTİKASI RELIANTCO INVESTMENTS LTD Nisan 2017 YATIRIMCI TAZMİNAT FONU POLİTİKASI Şirket, 2002 Yatırım Firmaları Yasası ile kurulan ve 144(I)/2007 ("Yasa") ile değiştirilerek yenilenen

Detaylı

UCLG-MEWA Akıllı Şehirler Komite Toplantısı Raporu. Konya. 8 Eylül 2015

UCLG-MEWA Akıllı Şehirler Komite Toplantısı Raporu. Konya. 8 Eylül 2015 UCLG-MEWA Akıllı Şehirler Komite Toplantısı Raporu Konya 8 Eylül 2015 UCLG-MEWA Projeler Departmanı Randa AL SABBAGH Akıllı Şehirler Komitesi Sorumlusu 30.10.2015 1 / 6 Arka plan UCLG-MEWA Akıllı Şehirler

Detaylı

Hepinizi Şahsım, Yönetim Kurulum ve etkinliğe emeği geçenler adına selamlıyorum.

Hepinizi Şahsım, Yönetim Kurulum ve etkinliğe emeği geçenler adına selamlıyorum. 1.İZMİR KOBİLER VE BİLİŞİM KONGRESİ TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ GENEL BAŞKANI RAHMİ AKTEPE NİN AÇILIŞ KONUŞMASI 3 KASIM 2018/İZMİR Sayın İzmir Sanayi Odası Başkanım, Sayın Ege Bölgesi Sanayi Odası 2.Başkanım,

Detaylı

SÖYLEŞİ H /PROF.DR. SEZA REİSOĞLU**

SÖYLEŞİ H /PROF.DR. SEZA REİSOĞLU** SÖYLEŞİ H /PROF.DR. SEZA REİSOĞLU** Uygulanan ekonomik politikalar sonucunda, devletin küçültülmesi, kamusal alanın daraltılması koşullarında, kamu işveren sendikalarına olan ihtiyaç gittikçe azalıyor.

Detaylı

Yeni teşvik sistemi etkisiyle Bireysel Emeklilik Sistemi ne katılım yüzde 30 arttı

Yeni teşvik sistemi etkisiyle Bireysel Emeklilik Sistemi ne katılım yüzde 30 arttı Yeni teşvik sistemi etkisiyle Bireysel Emeklilik Sistemi ne katılım yüzde 30 arttı 2013 yılının başında hayata geçirilen yeni Bireysel Emeklilik Sistemi düzenlemesi, sisteme katılımın bir sene içerisinde

Detaylı

T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. 2009 Yılı II. Üç Aylık Ara Dönem Konsolide Faaliyet Raporu İçindekiler Ana Ortaklık Bankanın Ortaklık Yapısı...1 Ana Ortaklık Bankanın Hesap Dönemi İçerisinde Ana Sözleşmesinde

Detaylı

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK:

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: -BU FORUM KASIM AYINDA KATAR DA DÜZENLENECEK DÜNYA SOSYAL GÜVENLİK FORUMU NA IŞIK TUTACAKTIR -TÜRKİYE BUGÜN DÜNYANIN

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı

İÇİNDEKİLER KAVRAMLAR BİR GÜNÜMÜZ. ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ HAKLARIMIZ OKULUMUZ AİLEMİZ SORUMSUZLUK ÇOCUK HAKLARI ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ

İÇİNDEKİLER KAVRAMLAR BİR GÜNÜMÜZ. ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ HAKLARIMIZ OKULUMUZ AİLEMİZ SORUMSUZLUK ÇOCUK HAKLARI ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ İÇİNDEKİLER KAVRAMLAR BİR GÜNÜMÜZ ROLLERİMİZ ve SORUMLULUKLARIMIZ HAKLARIMIZ OKULUMUZ AİLEMİZ SORUMSUZLUK ÇOCUK HAKLARI ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ KAVRAMLAR Birey: Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü

Detaylı

GENEL BAŞKANIN MESAJI

GENEL BAŞKANIN MESAJI GENEL BAŞKANIN MESAJI Küresel ekonomik kriz, ekonomiyi kalıcı olarak küresel dünyanın birinci önceliği haline getirdi. İkibinli yılların ilk dönemine yıkıcı bir savaş olan ABD nin Irak işgali damgasını

Detaylı

Müslüman kadın futbolcular Berlin'de buluştu ALMANYA...

Müslüman kadın futbolcular Berlin'de buluştu ALMANYA... Müslüman kadın futbolcular Berlin'de buluştu ALMANYA... http://www.dw.de/müslüman-kadın-futbolcular-berlinde-buluş... GÜNDEM / ALMANYA ALMANYA Müslüman kadın futbolcular Berlin'de buluştu 'Discover Football'

Detaylı

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek Tarih: 19.01.2013 Sayı: 2014/01 İSMMMO dan Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı Raporu Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek İSMMMO nun Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı adlı

Detaylı

Şiddete Karşı Kadın Buluşması I

Şiddete Karşı Kadın Buluşması I Şiddete Karşı Kadın Buluşması I Evde, Okulda, Sokakta, Kışlada, Gözaltında Şiddete Son 10-11 Aralık 2005, Diyarbakır ŞİDDETE KARŞI KADIN BULUŞMASI 1 EVDE, OKULDA, SOKAKTA, KIŞLADA, GÖZALTINDA ŞİDDETE SON

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD BRENT PETROL ALTIN EURUSD USDTRY ABD de Perakende Satışlar Beklentileri Aştı ABD den açıklanan perakende satış rakamları

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release 27.02.2013 BASF, 2012 yılında satışlarını ve operasyon gelirlerini arttırdı Elena Papayorgioğlu Tel.: 0216 570 35 76 Faks: 0216 570 35 79 E-mail: elena.papayorgioglu@basf.com 2012

Detaylı

YUSUF ATA ARIAK - TELKODER 10. OLAĞAN GENEL KURUL AÇILIŞ KONUŞMASI 29 KASIM 2018

YUSUF ATA ARIAK - TELKODER 10. OLAĞAN GENEL KURUL AÇILIŞ KONUŞMASI 29 KASIM 2018 YUSUF ATA ARIAK - TELKODER 10. OLAĞAN GENEL KURUL AÇILIŞ KONUŞMASI 29 KASIM 2018 Değerli Misafirler, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, TELKODER'in 10. Genel Kurul toplantısına katılarak bizleri

Detaylı

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Basın Bülteni 16 Mayıs 2017 TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Türkiye de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırma olan Türkiye deki Gençlerin

Detaylı

MANİFESTO DOĞUŞTAN İYİ BİR GELECEK, DOĞUŞ İLE GELECEK.

MANİFESTO DOĞUŞTAN İYİ BİR GELECEK, DOĞUŞ İLE GELECEK. TANITIM KATALOĞU BİZ YATIRIMIMIZI GELECEĞE YAPIYORUZ. BU ÜLKENİN GELECEĞİNE... BU ÜLKENİN İNSANININ HAYATINI İYİLEŞTİRMEYE, YAŞAM STANDARTLARINI YÜKSELTMEYE... KADINLAR GELECEĞE GÜVENLE BAKSIN İSTİYORUZ.

Detaylı

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI 2023 e 10 Kala Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı nda konuya yönelik düşüncelerimi ifade etmeden önce sizleri, şahsım ve İstanbul

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

ULUSLARARASI İŞÇİ DAYANIŞMASI DERNEĞİ. Meslek Liseliler Ne Yaşıyor? Ne İstiyor? Boyun Eğme. Mücadele Et!

ULUSLARARASI İŞÇİ DAYANIŞMASI DERNEĞİ. Meslek Liseliler Ne Yaşıyor? Ne İstiyor? Boyun Eğme. Mücadele Et! ULUSLARARASI İŞÇİ DAYANIŞMASI DERNEĞİ Meslek Liseliler Ne Yaşıyor? Ne İstiyor? Boyun Eğme Mücadele Et! Boyun Eğme Mücadele Et! Patronlar meslek lisesi öğrencilerini sömürülecek işçi olarak görüyorlar!

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2016 / Sabancı Center

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2016 / Sabancı Center SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2016 / Sabancı Center Kurumsal yönetime inancınızı paylaşmak, sürdürülebilir kalkınma hedefiyle ilerlemek için IX. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi nde yerinizi alın! Uluslararası

Detaylı

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Egeli & Co. Yatırım Holding A.Ş. 13 Ekim 2010 Basın Bülteni EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Halka açık bir şirket olan Egeli & Co. Yatırım

Detaylı

Hava-İş: İşten atılanlar işe alınana kadar mücadeleyi bırakmayacağız!

Hava-İş: İşten atılanlar işe alınana kadar mücadeleyi bırakmayacağız! Hava-İş: İşten atılanlar işe alınana kadar mücadeleyi bırakmayacağız! Havacılık sektörüne grev yasağı getiren yasa tasarısı mecliste onaylandı. Hava-İş Sendikası, yasa mecliste görüşülmeye başlanmadan

Detaylı

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ÇERÇEVE SUNU Gülçiçek ÖZKORKMAZ Başkanlık Baş Danışmanı Mukim Özel Temsilciler Direktörü ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ve TÜRKİYE ÜZERİNE

Detaylı

REKABET KURUMU, ÖZERKLİK VE İŞLEVSELLİK

REKABET KURUMU, ÖZERKLİK VE İŞLEVSELLİK REKABET KURUMU, ÖZERKLİK VE İŞLEVSELLİK Ersen YAVUZ Devlet kurma becerimiz, batırdıklarımızı bilinçle gözardı ederek, sürekli bir öğünme vesilesidir bizim için. Devlet kurmadaki beceri söylemini daha ileri

Detaylı

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun.

Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Ücretsiz bir hizmet. Yemek masrafınız ayırdığınız bütçe kadar olsun. Nasıl Çalışır? Herhangi bir yere giderken yolda acıktınız ve yemek yemeniz gerekiyor. Yemek bütçenizi 20 TL olarak belirlediniz ancak

Detaylı

Basın Bülteni. BASF, yıl sonu hedeflerini güncelledi

Basın Bülteni. BASF, yıl sonu hedeflerini güncelledi Basın Bülteni BASF, yıl sonu hedeflerini güncelledi 2015 yılı üçüncü çeyreğine yönelik finansal verilerini açıklayan BASF, satışlarında 17,4 milyar Avro ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalma

Detaylı

Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi

Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi Kadınların Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi Okuryazarlık ve Cinsiyet Eşitliği Konusunda Türkiye'nin Gerçekleri Okuryazarlık ve eğitimin ülkelerin ekonomik

Detaylı