Emre Alan Bellekte aynı türden sıralanmış verilerin oluşturduğu yapıya dizi denir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Emre Alan Bellekte aynı türden sıralanmış verilerin oluşturduğu yapıya dizi denir."

Transkript

1 Diziler Bellekte aynı türden sıralanmış verilerin oluşturduğu yapıya dizi denir. Dizilerin tanımlanması ve elemanlarının kullanılması 30 elemanlı numara adında dizi tanımlayalım int[] numara = new int[30]; Veya int[] numara; dizi = new int[25]; Not: Dizi değişkenin eleman sayısını belirtmek için new metodu kullanılır. Yukarıdaki iki kodda da int türünden numara adında bir dizi tanımlandı ve dizinin her bir elemanına int türünün varsayılan değeri atandı. Varsayılan değerler, sayısal türler için 0, object türü için NULL (yokluk), string türü için "", char için ' ' (boşluk) ve bool için false değerleridir. Dizi elemanları bir indis numarasına sahiptir. Bütün dizilerin birinci elemanı 0. indeksidir. Numara dizisinin birinci elemanına numara[0], 10. elemanına numara[9] yazarak erişebilir ve bu dizi elemanlarını bir değişkenmiş gibi kullanabiliriz Örnek: int[] dizi = new int[20]; dizi[5] = 10;//dizinin 5. indisli elemanına 30 değeri atandı. Console.WriteLine(dizi[5]); Ekrana 10 yazacaktır. string[] dizi1 = "Beş", "Dört", "Üç" ; int[] dizi2 = 9, 7, -6 ; float[] dizi3 = 2f, 1.2f, 7f ; Diziler yukarıdaki şekilde tanımlandığında söz konusu dizilerin eleman sayısı yazılan eleman sayısı olur. Örneğin yukarıdaki örneklerde üç dizinin de eleman sayısı üçtür ve dördüncü elemana ulaşmak istersek programımız çalışma zamanında hata verir. Bu şekilde dizi elemanlarına değişken ve ifadeler de atanabilir. Not: Ondalıklı sayıları saklamak için kullanılan değişken türüdür. Bellekte 4 byte lık yer kaplar. Float değişkenlere değer aktarırken değerin sonuna F veya f harfinin yazılması gerekir.

2 foreach Foreach yalnızca dizilere uygulanabilen bir döngü yapısıdır. Örnek: Diziye atanan sayıları ekrana yazdıralım int[] dizi = 35, 9, 4, 17 ; foreach (int eleman in dizi) Console.WriteLine(eleman); foreach döngüsüyle dizi elemanlarının değerini değiştiremeyiz, sadece ekrana yazdırmak gibi "read-only"(salt okunur) işler yapabiliriz. 1-Çok boyutlu diziler İki veya daha çok boyutlu bilgileri saklamak için kullanılan dizi türleridir. Tek boyutlu dizilerde olduğu gibi çok boyutlu dizilerde de ilk değer ataması yapılabilir. Çok boyutlu dizilerde işlem yapabilmek için genellikle iç içe döngü yapıları kullanılmaktadır. Çok boyutlu diziler matris dizileri (düzenli diziler) ve düzensiz diziler olmak üzere ikiye ayrılır. Not: [,] şeklindeki bu gösterim dizinin iki boyutlu olduğunu belirtir. (,) virgül sayısı arttıkça dizinin boyutu da artar. 1-1 Matris Diziler int[,] dizi = new int[3, 2];//3 satır 2 sütündan oluşan dizi veya int[,] dizi = 1, 2, 3, 4, 5, 6 ; Değer atadığımız dizinin elemanları indekslerine göre aşağıdaki gibidir. dizi[0,0] 1 dizi[0,1] 2 dizi[1,0] 3 dizi[1,1] 4 dizi[2,0] 5 dizi[2,1] 6 Not: Bir dizinin boyutu öğrenilmek istenirse Rank () metodu kullanılır. Örnek: int a; int[,] rakamlar = 1, 2, 3, 4, 5, 6 ; a = rakamlar.rank; Console.WriteLine("rakamlar dizisinin boyutu"+ " "+a);

3 Üç boyutlu bir dizi: int[,,] dizi=new int[3,2,2]; veya int[,,] dizi=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12; Bu dizinin indekslerine göre elemanlarıysa; dizi[0,0,0] 1 dizi[0,0,1] 2 dizi[0,1,0] 3 dizi[0,1,1] 4 dizi[1,0,0] 5 dizi[1,0,1] 6 dizi[1,1,0] 7 dizi[1,1,1] 8 dizi[2,0,0] 9 dizi[2,0,1] 10 dizi[2,1,0] 11 dizi[2,1,1] 12 Not: foreach döngüsüyle iç içe döngü kurmaya gerek kalmadan her çeşit boyutlu matris dizinin elemanlarına ulaşılabilir. Ancak dizilerin elemanlarını değiştirmeniz gerekiyorsa iç içe for döngüsü kullanmanız gerekir. 1-2 Düzensiz Diziler Bu dizilere Jagged diziler de denir. Karışık diziler sütun sayısı birbirinden farklı olan dizilerdir. Bir başka deyişle, farklı sütun sayılarına ait diziler dizisidir. int[][] dizi = new int[3][]; dizi[0] = new int[3]; dizi[1] = new int[4]; dizi[2] = new int[2]; Birinci satırda 3 satırı olan ancak sütun sayısı belli olmayan iki boyutlu bir dizi tanımlanıyor. İkinci, üçüncü ve dördüncü satırda da bu iki boyutlu dizinin her bir satırının kaç sütun içerdiği ayrı ayrı belirtiliyor.

4 Düzensiz dizilerin elemanlarına, örneğin 0,0 indeksine dizi[0][0] yazarak erişebiliriz. Düzensiz dizilerde foreach döngüsü sadece dizi adını yazarak çalışmaz. Ana düzensiz dizinin her bir elemanı için farklı bir foreach döngüsü başlatılmalıdır. Şimdiye kadar öğrendiğimiz şekilde düzensiz dizilerin elemanlarını iç içe for döngüsüyle değiştiremeyiz. Çünkü her satır farklı sayıda sütun içerebileceği için satırların sütun sayısı dinamik olarak elde edilmelidir. Bunun için C#'ın System isim alanındaki Array sınıfına ait metotları vardır ve her diziyle kullanılabilirler. Dizilerle kullanılabilen metotlar GetLength() x.getlength(y) şeklinde kullanılır. Herhangi bir dizinin eleman sayısını int olarak tutar. x diziyi, y o dizinin hangi boyutunun eleman sayısının hesaplanacağını belirtir. int[] dizi = 1, 9, 7, 19, 21 ; Console.WriteLine(dizi.GetLength(0)); Bu program ekrana 5 yazar. int[,] dizi = 2, 4, 2, 7, 10, 4, 7, 12, 6, 2, 1, 12 ; byte a =Convert.ToByte( dizi.getlength(1)); Console.WriteLine(a); Bu program ekrana 3 yazar. Dizileri kopyalamak Örnek1: int[] dizi1 = 1, 2, 3, 4 ; int[] dizi2 = new int[10]; dizi1.copyto(dizi2, 3); foreach (int eleman in dizi2) Console.WriteLine(eleman);

5 Ekran çıktısı Örnek: int[] dizi1 = 1, 2, 3, 4 ; int[] dizi2 = new int[10]; Array.Copy(dizi1, dizi2, 3); foreach (int eleman in dizi2) Console.WriteLine(eleman); Dizileri sıralama Dizileri sıralamak için sort metodunu kullanacağız. string[] metin =new string [8]; metin.setvalue("emre", 0); metin.setvalue("musa", 1); metin.setvalue("tahir", 2); metin.setvalue("hasan", 3); metin.setvalue("ibrahim", 4); metin.setvalue("gökçen", 5); metin.setvalue("zafer", 6); metin.setvalue("arzu", 7); Console.WriteLine("Sırasız dizi:"); foreach (string isim in metin) Console.WriteLine(isim + " "); Console.WriteLine("\n\nSıralı dizi:");

6 Array.Sort(metin); foreach (string isim in metin) Console.WriteLine(isim + " "); Dizilerde Arama string[] dizi = "ayşe", "osman", "ömer", "yakup", "meltem" ; Array.Sort(dizi); Console.WriteLine(Array.BinarySearch(dizi, "osman")); BinarySearch metodu, bir nesneyi bir dizi içinde arar, eğer bulursa bulduğu nesnenin indeksini tutar, bulamazsa negatif bir sayı tutar. BinarySearch'ü kullanabilmek için diziyi daha önce Sort ile sıralamalıyız. Yukarıdaki kodlar ekrana 2 yazdıracaktır. Ancak diziye eleman atama sırasına bakarsak Osman isminin indis numarası 1 dir. Bunun nedeni sort metodunu kullanıp sıralama yapınca Osman ismi 2. İndise gider. Dizinin elamanları sıralama yapılınca Ayşe, Meltem, Osman, Ömer, Yakup şeklinde olacaktır. string[] dizi = "ayşe", "osman", "ömer", "yakup", "meltem", "rabia", "mahmut", "zafer", "yılmaz", "çağlayan" ; Array.Sort(dizi); Console.WriteLine(Array.BinarySearch(dizi, 3, 4, "yakup")); BinarySearch burada 3. indeksten itibaren 4 eleman içinde "yakup"u arar. Bulursa indeksini tutar. Bulamazsa negatif bir sayı tutar. Sort metodu kullanarak sıralama yapılınca isimler Ayşe, Çağlayan, Mahmut, Meltem, Osman, Ömer, Rabia, Yakup, Yılmaz, Zafer şeklinde olacaktır. 3. İndiste Meltem vardır. Meltem isminden itibaren 4 eleman içinde arama yapacaktır. Bu 4 eleman Meltem, Osman, Ömer, Rabia isimleridir.

7 Ekran çıktısı Clear Metodu string[] dizi = "ayşe", "osman", "ömer", "yakup", "meltem", "rabia", "mahmut" ; Array.Clear(dizi, 1, 3); foreach (string isimler in dizi) Console.WriteLine(isimler); Bu kod dizi dizisinin 1. indeksinden itibaren 3 indeksini sıfırlar (varsayılan değere döndürür ). Reverse Metodu Dizi içindeki değerleri tersine çeviren metottur. int[] dizi = 1,2,3,4,5,6 ; Array.Reverse(dizi); foreach (int rakamlar in dizi) Console.WriteLine(rakamlar); 1. indeksten itibaren 3 elemanı ters çeviren kodlar.

8 int[] dizi = 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ; Array.Reverse(dizi, 3, 3); foreach (int rakamlar in dizi) Console.WriteLine(rakamlar); Koleksiyonlar Dizi eleman sayısının esnek şekilde tanımlanması için kullanılan yapılardır. Eleman sayısı, programda kullanılacak eleman sayısına göre artırılır ya da azaltılır. Koleksiyonları kullana bilmek için using System.Collections; projenin başına eklenmelidir. ArrayList Sınıfı Dinamik olarak büyüyüp küçülebilen diziler için kullanılır. Diğer dizilerden farklı olarak dizinin elemanları aynı değişken türünden olmak zorunda değildir. ArrayList sınıfıyla bir dizi oluşturulduğunda dizinin eleman sayısı belirtilmemişse varsayılan değeri 16 dır. Eleman sayısı 16 yı geçerse dizinin eleman sayısı otomatik olarak 32 ye yükseltilir. Örnek: ArrayList kitaplar = new ArrayList(); Add Metodu() ArrayList dizisine eleman eklemek için kullanılır. Eklenen eleman dizinin en sonuna eklenir. Örnek: Arraylist sınıfını kullanarak kitaplar adında bir dizi tanımlayalım. Kitaplar dizisine altı tane kitap adı Add komutu ile ekleyelim ve dördüncü indis deki kitabın adını ekrana yazdıralım.

9 ArrayList kitaplar = new ArrayList(); kitaplar.add("nasrettin Hoca"); kitaplar.add("nutuk"); kitaplar.add("meyhaneci"); kitaplar.add("fıkralar"); kitaplar.add("bsşını vermeyen Şehit"); kitaplar.add("diyet"); Console.WriteLine(kitaplar[4]); Capacity Özelliği ArrayList dizisinin mevcut boyutu veren komuttur. Console.WriteLine(kitaplar.Capacity); Bu kodu yazdığımızda ekrana 8 yazacaktır. Bunun nedeni dinamik olarak büyümesidir. Sekizden fazla eleman girersek boyutu 16 olacaktır. Eğer 16 dan dan fazla kayıt eklersek boyutu 32 olacaktır. Insert () Metodu ArrayList dizisinin belli bir konumuna eleman eklemek için kullanılır. Örnek: Kitaplar dizisine altı tane kitap adı yazdık. Kitaplar dizisinin 2. İndisli yerine yeni bir kitap adı ekleyelim. ArrayList kitaplar = new ArrayList(); kitaplar.add("nasrettin Hoca"); kitaplar.add("nutuk"); kitaplar.add("meyhaneci"); kitaplar.add("fıkralar"); kitaplar.add("başını vermeyen Şehit"); kitaplar.add("diyet"); kitaplar.insert(2,"küçük Adamlar"); foreach (string kitaplistesi in kitaplar) Console.WriteLine(kitaplistesi); Ekran çıktısında göründüğü gibi Küçük Adamlar adlı kitap 2. İndisli alana eklendi. 2. İndisde olan Meyhaneci adlı kitap ise bir alt sıraya kaydırıldı.

10 Count Özelliği ArrayList dizisinin eleman sayısını verir. Console.WriteLine(kitaplar.Count); Kitaplar dizisinin eleman sayısı ekrana yazdırıldı. TrimToSize () Özelliği Dizi için ayrılan bellek kapasitesinin gereksiz kullanımını önlemek için boş olan alanların atılıp sadece eleman sayısı kadar alan tutmasını sağlar. Sekiz boyutlu bir dizine beş kayıt eklenince üç kayıtlık alan boş olacaktır. Bu kod yardımı ile boş alanları silerek hafızada gereksiz alan tutmasını önleriz. Örnek: Arabalar adında bir dizi tanımlayıp içerisine beş kayıt ekleyelim. Sonra TrimToSize komutunu kullanmadan ve TrimToSize komutunu kullanarak dizi boyutunu ekrana yazdıralım. ArrayList arabalar = new ArrayList(); arabalar.add("ford"); arabalar.add("tofaş"); arabalar.add("bmw"); arabalar.add("fıat"); arabalar.add("toyota"); Console.WriteLine("TrimToSize komutu kullanmadan"); Console.WriteLine(arabalar.Capacity); arabalar.trimtosize(); Console.WriteLine("TrimToSize komutu kullandıktan sonra"); Console.WriteLine(arabalar.Capacity); Clear () Metodu Dizideki bütün elemanları silmek için kullanılır. arabalar.clear(); Remove () Metodu Bir elemanı diziden çıkarmak için kullanılan metottur.

11 isimler.remove("musa");//isimler dizisinden Musa ismini silecektir. Numarasını verdiğiniz elemanı diziden çıkarmak için ise RemoveAt () metodu kullanılır. isimler.removeat(2);//isimler dizisinden 2 indisdeki ismi silecektir. IndexOf () Metodu ArrayList dizisinde bir eleman aramak için kullanılan metottur. Bulma işlemi gerçekleşirse geriye elemanın index numarası döner. Bulamazsa -1 değerini bize verecektr. Örnek: ArrayList isimler = new ArrayList(); isimler.add("emre"); isimler.add("ali"); isimler.add("muhammet"); isimler.add("musa"); isimler.add("emine"); isimler.add("ayşe"); isimler.add("fatma"); Console.WriteLine(isimler.IndexOf("Muhammet")); Ekrana 2 yazacaktır. Aranan kayıt bulunursa kayıtın index numarasını verir. Aranacak kayıtın başlangıçtan itibaren değil de belli bir yerden itibaren arama yapmak istiyorsanız index numarası belirtmelisiniz. Console.WriteLine(isimler.IndexOf("Muhammet",2)); İsimler dizisinde Muhammet adını ikinci index ten itibaren arama yapıp ekrana yazdırır. Dizide belli bir aralıkta kayıt araması yapılmak istiyorsanız. Başlangıç index sini ve bu index ten sonra kaç kayıt içinde olacağını belirtmelisiniz. ArrayList isimler = new ArrayList(); isimler.add("emre"); isimler.add("ali"); isimler.add("muhammet"); isimler.add("musa"); isimler.add("emine"); isimler.add("ayşe"); isimler.add("fatma"); Console.WriteLine(isimler.IndexOf("Ayşe",2,3));

12 İsimler dizisinde Ayşe ismini ikinci index den itibaren üç kayıtta arayacaktır. İkinci index de Muhammet ismi vardır. Yani Ayşe ismini Muhammet ve Emine isimleri arasında arayacaktır. Ayşe ismi bu aralıkta olamadığı için -1 değerini bize verecektir. Sort () Metodu ArrayList diziyi sıralamak için kullanılan metottur. Örnek: ArrayList isimler = new ArrayList(); isimler.add("emre"); isimler.add("ali"); isimler.add("muhammet"); isimler.add("musa"); isimler.add("emine"); isimler.add("ayşe"); isimler.add("fatma"); isimler.sort(); foreach (string elemanlar in isimler) Console.WriteLine(elemanlar); Reverse () Metodu ArrayList diziyi ters çevirmek için kullanılan metottur. Örnek: ArrayList isimler = new ArrayList(); isimler.add("emre"); isimler.add("ali"); isimler.add("muhammet"); isimler.add("musa"); isimler.add("emine"); isimler.add("ayşe"); isimler.add("fatma"); isimler.reverse(); foreach (string elemanlar in isimler) Console.WriteLine(elemanlar);

13 Dizinin bir bölümü ters çevrilmek istenirse; isimler.reverse(2,3); 2 nereden başlayacağını 3 ise kaç tane kayıtın değiştirileceğini gösterir. Yukarıdaki kodları aynen yazıp reverse kısmını üstteki gibi değiştirirsek ekran çıktısı alttaki gibi olacaktır. Diğer Koleksiyonlar BitArray Byte veya boolean değişken türünde değerleri içeren koleksiyondur. bool [] durum = new bool[]true,false,false,true;//bool türünde durum dizisine değerler atandı BitArray liste = new BitArray(durum);//liste dizisine durum dizisi aktarıldı for (int i = 0; i < durum.length; i++) Console.WriteLine(liste[i]); Hashtable Dizi elemanlarına anahtar bir değerle ulaşılmak istendiğinde kullanılan koleksiyondur. Bu koleksiyonda veriler key/value denilen anahtar/değer çiftleri şeklinde tutulur. Örneğin şehir adlarını tutan bir Hashtable koleksiyonuna veriler alan kodu/şehir adı şeklinde girilebilir. Anahtar için seçilen bilgi her eleman için

14 ayrı olmalıdır. Bu değerlere key değerleri denir. Key değerleri tektir, değiştirilemez. Key değerlerine null değerler atanamaz. Örnek: Anahtar kelime olarak şehrin adı girilince şehrin alan kodunu yazan program. string sehiradi; bool durum; Hashtable sehirler = new Hashtable(); sehirler.add("erzurum","442");//şehir adı anahtar kelime alan kodu ise getirilecek olan değer. sehirler.add("trabzon","462"); sehirler.add("ankara","312"); sehirler.add("antalya","242"); sehirler.add("bursa","224"); Console.WriteLine("Şehir adını giriniz."); sehiradi = Console.ReadLine();//Kullanıcının gireceği şehrin adı alınır. durum = sehirler.containskey(sehiradi);//bool türündeki durum değişkenine şehir versa true değeri atandı. if (durum==true) Console.Write("Alan kodu:"+" "); Console.WriteLine(sehirler[sehiradi]); else Console.WriteLine("Şehir kayıtlı değil."); SortedList Hashtable koleksiyonunda olduğu gibi SortedList koleksiyonunda da key/value (anahtar/değer) sistemi kullanılır. Bu koleksiyonda bilgiler sıralıdır. SortedList in farkı, hem key hem de value değerlerine göre bilgiye erişim sağlamasıdır. SortedList sehirler = new SortedList(); Stack ve Queue İçindeki bilgileri son giren ilk çıkar (Last In Fırst Out -LIFO) sistemiyle tutan koleksiyona Stack, ilk giren ilk çıkar (First InnFirst Out -FIFO) sistemiyle tutan koleksiyona da Queue adı verilir. Bu koleksiyonları kullanmanın faydası eleman

15 sayısı belirtilmediği taktirde koleksiyon boyutunun otomatik olarak ayarlanmasıdır. Stack koleksiyonu default olarak 10 elemanlı bir koleksiyon dizisi oluştururken Queue koleksiyonunda ise dizi boyutu 32 elemanlıdır. Örnek: stack sınıfıyla oluşturulan isimler dizisine ilk değerler atanıyor. Kullanıcıdan da yeni bir isim eklemesi isteniyor. Stack isimler = new Stack(); isimler.push("ali"); isimler.push("fatma"); isimler.push("musa"); isimler.push("ayşe"); isimler.push("muhammet"); Console.Write("İsim:"); isimler.push(console.readline()); foreach (string elemanlar in isimler) Console.WriteLine(elemanlar); Stack sınıfında diziye ekleme işlemi Push() metoduyla yapılır. Stack son giren ilk çıkar sistemi ile değerleri tuttuğu için sonradan eklenen emre ismi ilk sıraya kayıt edilir. Pop() ise, sıranın sonundaki elemanı geri döndürür ve sonra siler. Örnek: Stack isimler = new Stack(); isimler.push("ali"); isimler.push("fatma"); isimler.push("musa"); isimler.push("ayşe"); isimler.push("muhammet"); for (int i = 0; i < isimler.count; i++) Console.WriteLine(isimler.Pop());

16 Örnek: Yukarıdaki örneği birde Queue koleksiyonunu kullanarak yapalım. Queue isimler = new Queue(); isimler.enqueue("ali"); isimler.enqueue("fatma"); isimler.enqueue("musa"); isimler.enqueue("ayşe"); isimler.enqueue("muhammet"); Console.Write("İsim:"); isimler.enqueue(console.readline()); foreach (string elemanlar in isimler) Console.WriteLine(elemanlar); Queue sınıfında diziye eleman ekleme Enqueue() metoduyla yapılır. Queue ilk giren ilk çıkar sistemi ile değerleri tuttuğu için sonradan eklenen emre ismi son sıraya kayıt edilir. Dequeue() metodu ise, sıradaki elemanı geri döndürür ve sonra siler. Queue isimler = new Queue(); isimler.enqueue("ali"); isimler.enqueue("fatma"); isimler.enqueue("musa"); isimler.enqueue("ayşe"); isimler.enqueue("muhammet"); for (int i = 0; i < isimler.count; i++) Console.WriteLine(isimler.Dequeue());

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Diziler (Arrays) 1 Dizi Kavramı Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz.

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz. C# da Diziler Diziler için aynı tipteki verilerin tutulduğu bir koleksiyon diyebiliriz. Örneğin integer verinin bir yığın şeklinde tutulması için dizileri kullanırız. C# da diziler referans tipinde değişkenlerdendir.

Detaylı

static void dizi_24() { Random rnd = new Random(); int [] tutulan=new int[10]; int dogru;

static void dizi_24() { Random rnd = new Random(); int [] tutulan=new int[10]; int dogru; static void dizi_23() Random rnd = new Random(); int tutulan, tahmin=0, oyuncu,osay=0; Console.Write("Oyuncu sayısını giriniz: "); oyuncu = Convert.ToInt32(Console.ReadLine ()); int[] puan=new int[oyuncu];

Detaylı

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Diziler Aynı tipteki bir veri gurubunun bir değişken içinde saklanmasıdır. Veriler Hafızada

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Programcılığı Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN DİZİLER Kullanım Şekli Dizi Elemanlarını Yeniden Boyutlandırma Dizi Elemanlarına Ulaşım Çok Boyutlu Diziler Array Sınıfı Metodları Array List 2 Diziler

Detaylı

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)...

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)... Array (Diziler) Array Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. Birden fazla aynı tipteki değerle işlem yapmayı kolaylaştırır. X Y Score1 Score2 40 56 Grade 40 56 80 (0) (1) (2)... (13) Array tanımlama:

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 3 482BK0076 Ankara 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU  PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler Dizilerle ilgili örneklere geçmeden önce aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Tabloda dizi kavramının mantığı açıklanmaktadır. Tablonun tamamını bir dizi olarak düşünün ve bu

Detaylı

Görsel Programlama DERS 04. Görsel Programlama - Ders04/ 1

Görsel Programlama DERS 04. Görsel Programlama - Ders04/ 1 Görsel Programlama DERS 04 Görsel Programlama - Ders04/ 1 Diziler ve Kolleksiyonlar(Collections) Diziler aynı tipli değişkenleri tutmak için kullanılan veri yapılarıdır. Diziler sabit uzunlukludur. Birkez

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 21 Mar. 2016 PHP de dizi Değişkenler Buraya kadar yaptığımız uygulamalarda değişkenlerin tek değer

Detaylı

C#(Sharp) Programlama Dili

C#(Sharp) Programlama Dili Değişkenler C#(Sharp) Programlama Dili Program yazarken her zaman sabit verilerle çalışmayız, çoğu zaman programımızda bir verinin kullanıcının davranışına göre değişmesi gerekir. Kullanıcıdan bir metin

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Elemanları Bu bölümde;

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 2 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Mantıksal Operatörler ve Denetim Yapıları 1 Boolean Boolean, doğru ya da yanlış

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler 1 İlk Programımız Bu program konsol ekranına Merhaba dünya! yazıp kapanır. Programı geçen derste anlatıldığı gibi derleyin, sonra

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Diziler ile Pointer Arası İlişki Bir dizi adı sabit bir pointer gibi düşünülebilir. Diziler ile pointer lar yakından ilişkilidir. Pointer lar değişkenleri gösterdikleri gibi,

Detaylı

C# Örnek Uygulamalar I

C# Örnek Uygulamalar I C# Örnek Uygulamalar I Operatörler Aşağıda verilen program parçalarının sonucunda ekranda ne yazar? Console.WriteLine(a+++b--); Console.WriteLine(a+++--b); Açıklama: (a++)+(b--) şeklinde olur. Önce a ile

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Rastgele sayı üretme C#'ta program yazarken (özellikle oyun programlarında) rastgele değerlere ihtiyaç duyabiliriz. Rastgele sayı üretebilmemiz için öncelikle Random sınıfı

Detaylı

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ Javada diziler nesnedirler, cdeki gibi hafızada yer kaplayan pointer değillerdir. Javada diziler, cye göre daha güvenilirdir. Dizilerin elemanlarına gelişigüzel değerler atayamazsınız.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi Dizilere Başlangıç Değeri Verme Dizilerde Arama

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9

1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9 VII 1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9 2 KOD YAZMAYA BAŞLANGIÇ 11.Net Framework 11 Yeni Proje Oluşturmak

Detaylı

Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Pointer Kavramı. Veri Yapıları Pointer Kavramı Veri Yapıları Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 9 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Dizileri Fonksiyonlara Dizileri Fonksiyonlara Bir dizi argümanını fonksiyon içinde bir değer olarak kullanabilmek

Detaylı

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz?

Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz? PYTHON DERS-8 LİSTELER-2 Geçen ders listeler oluşturmayı, listedeki her elemanın bir index numarası olduğu ve bu numaranın 0'dan başladığını, listenin tamamını veya index numarası sayesinde belirli bir

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları Diziler Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Diziler aynı türden bilgileri saklamak

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 5 Kuyruk VY ve ADT Basit Kuyruk (Simple Queue)

Detaylı

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz.

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz. Ön bilgi: Dizi tanımlayabilmeli. foreach deyimi bilinmeli. Rastgele sayılar (Random) bilinmeli. 1. Aşağıda tamsayı tipinde iki boyutlu bir dizinin nasıl tanımlandığı, bir fonksiyona parametre olarak nasıl

Detaylı

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 2 RUBY KURULUMU 3 Windows İçin Ruby Kurulumu 3 Ubuntu ve Debian İçin Ruby Kurulumu 6 Mac

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else {

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else { KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR IF ELSE YAPISI if (deger) { else { YUKARIDAKI IFADEDE deger EGER TRUE İSE if PARANTEZLERİ İÇİNDEKİ DEĞER

Detaylı

Dizi türündeki referanslar, dizi nesnelerine bağlanmaktadır. Dizi referansları tanımlamak bu dizinin hemen kullanılacağı anlamına gelmez...

Dizi türündeki referanslar, dizi nesnelerine bağlanmaktadır. Dizi referansları tanımlamak bu dizinin hemen kullanılacağı anlamına gelmez... Javada Diziler Java da diziler nesnedir; içerisinde belirli sayıda eleman bulunur. Eğer bu sayı sıfır ise, dizi boş demektir. Dizinin içerisindeki elemanlara eksi olmayan bir tam sayı ile ifade edilen

Detaylı

2.2- DEĞİŞKENLER VE SABİTLER ÇALIŞMA YAPRAĞI

2.2- DEĞİŞKENLER VE SABİTLER ÇALIŞMA YAPRAĞI 2.2 Değişkenler Ve Sabitler 2.2.1 Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan ayrılır. Bu bellek bölgesine

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

Görsel Programlama (Visual Programming)

Görsel Programlama (Visual Programming) Görsel Programlama (Visual Programming) 2014-2015 Bahar Dönemi ListBox 1 2 Bileşeni(Nesnesi) Text Özelliği TextBox nesnesi gibi kullanılabilir 3 Item Ekleme 4 combobox1.maxdropdownitems = 5; combobox1.maxdropdownwidth=200;

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler Programlama Dilleri 1 Ders 4: Diziler Genel Bakış Tanım Dizilerin tanımlanması Dizilere ilk değer verilmesi Yerel ve Global diziler Dizilerin birbirine atanması Diziler ile ilgili örnekler Çalışma soruları

Detaylı

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Bölüm 6 Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Chapter 6 Java: an Introduction to Computer Science & Programming - Walter Savitch 1 Genel Bakış Dizi: Hepsi aynı türde

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 PYTHON 1 Neden Python? 2 Python Sürümleri 2 Python Kurulumu 3 Windows Üzerinde Python 3 Ubuntu Üzerinde Python 6 Komut Satırında Python Çalıştırma 6 Windows komut istemi üzerinde

Detaylı

Binary Search. (Yarılama) Bölüm Dizide Bir Öğe Arama

Binary Search. (Yarılama) Bölüm Dizide Bir Öğe Arama Bölüm 39 Binary Search (Yarılama) 39.1 Dizide Bir Öğe Arama İkil aramayı (yarılama yöntemi) sıralı veri kümelerinde sık sık kullanırız. Örneğin, sözlükte bir sözcüğü ararken, sözlüğün bütün sayfalarını

Detaylı

BLM 112- Programlama Dilleri II. Hafta 5 İşaretçiler (Pointers)

BLM 112- Programlama Dilleri II. Hafta 5 İşaretçiler (Pointers) 1 BLM 112- Programlama Dilleri II Hafta 5 İşaretçiler (Pointers) Dr. Öğr. Üyesi Caner Özcan Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır. Ve hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır. ~Y.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonu Referans ile Çağırma (Call by Reference) Bir fonksiyona gönderilen parametrenin normalde değeri değişmez. Fonksiyon içinde yapılan işlemlerin hiçbiri argüman değişkeni

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-3 İşaretçiler (Pointer) (Kısım-2)

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-3 İşaretçiler (Pointer) (Kısım-2) BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II Ders-3 İşaretçiler (Pointer) (Kısım-2) Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Dinamik Bellek Yönetimi Bir program çalıştırıldığında

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann)

Detaylı

ArrayList Uygulamaları

ArrayList Uygulamaları ArrayList Uygulamaları Aşağıdaki program önce boş bir ArrayList yaratıyor. Sonra sırasıyla şu işleri yapıyor: Listenin boş olup olmadığını yaz. Ambara üç tane öğe ekle. İndisi 2 olan yere bir öğe sokuştur.

Detaylı

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler ÇOK BOYUTLU DİZİLER Birden fazla indis numarası ile elemanlarına ulaşılan dizilere çok boyutlu diziler denir. Bunlardan en sık kullanılanı çift boyutlu dizilerdir.

Detaylı

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir.

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir. DİZİLER/ARRAY: Dizi yi çeşitli şekillerde tanımlamak mümkün. Dizi içlerinde birden fazla değer saklayabilen veri kümeleridir diye tanımlarsak uygun olur sanırım. Diziler yan yana dizilmiş kutucuklar olarak

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği BAŞLAMADAN ÖNCE Bu dersi alan öğrencilerin aşağıdaki konuları bildiği

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 (Değerler, Değişkenler, İşleçler, Tip Dönüşümleri, Mantıksal Operatörler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler

Detaylı

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 5 QUEUE (KUYRUK) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ

VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 5 QUEUE (KUYRUK) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ VERİ YAPILARI DERS NOTLARI BÖLÜM 5 QUEUE (KUYRUK) Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2015-2016 1. Tanım Kuyruk, eleman eklemelerin sondan (rear) ve eleman çıkarmaların

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

KUYRUKLAR QUEUES. Doç. Dr. Aybars UĞUR

KUYRUKLAR QUEUES. Doç. Dr. Aybars UĞUR KUYRUKLAR QUEUES Doç. Dr. Aybars UĞUR Giriş Bu bölümde gerçek yaşamdaki kuyrukların bilgisayardaki gösterimleri üzerinde durulacaktır. Kuyruklar, eleman eklemelerin sondan (rear) ve eleman çıkarmaların

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 VERİ YAPILARI Sunu Planı Kendini-gösteren Yapılar Dinamik Bellek Tahsisi Bağlı Listeler Yığınlar Kuyruklar Ağaçlar 1 Veri Yapıları Şu ana kadar, diziler, matrisler ve yapılar

Detaylı

D İ Z İ L E R A R R A Y S

D İ Z İ L E R A R R A Y S D İ Z İ L E R A R R A Y S 1 Örneğin 120 adet öğrencinin adını klavyeden girip, daha sonra bunları ekrandan yazdıralım. Bunun için, her öğrenci için ayrı bir değişken tanımlanmalıdır. String ad1; String

Detaylı

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER Dizi, aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılan bir kümedir. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 6: Diziler İçerik Diziler Dizi Elemanlarına İlk Atama Diziler ve Fonksiyonlar İki Boyutlu Diziler İki Boyutlu Dizi Tanımı İki Boyutlu Dizi Elemanlarına Erişim

Detaylı

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür.

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür. Programlama Temelleri Trim: metnin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır. Trim( Selam ) Selam şeklinde çıkar Split: metin içinde ayırma işlemi yapar. Split( ) Metni boşluklarını diziye atar. oşluk

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Diziler Bilgisayarlar yardımıyla yapılan işlemlerde, çok sayıda veri

Detaylı

Dizi nin Önemi. Telefon rehberindeki numaralar, haftanın günleri gibi v.b.

Dizi nin Önemi. Telefon rehberindeki numaralar, haftanın günleri gibi v.b. Diziler Dizi Nedir Ortak özelliğe sahip birden fazla bilginin oluşturduğu bütün bilgi kümelerine veya hafızada art arda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu yapıya dizi denir. Kısaca; Bellekte

Detaylı

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf İçindekiler 1. Giriş... 1 1.2. c++ Programı Yapısı... 2 1.3.Using Direktifi... 5 Bölüm 2. Veri türleri, değişken kavramı, sabit ve değişken bildirimleri ve c++ da kullanımı 7 2.1. Temel veri türleri...

Detaylı

Pointers (İşaretçiler)

Pointers (İşaretçiler) Pointers (İşaretçiler) Pointers (İşaretçiler) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ile ilişkilidir. Donanımsal açıdan

Detaylı

ArrayList ve List yapıları. Bilgisayar Programlama 2 Erciyes Üniversitesi Bahriye Akay

ArrayList ve List yapıları. Bilgisayar Programlama 2 Erciyes Üniversitesi Bahriye Akay ArrayList ve List yapıları Bilgisayar Programlama 2 Erciyes Üniversitesi Bahriye Akay 1 Statik Dizi Tanımı Statik Dizi tanımlamaları yapmıştık. Hatırlayalım. System namespace i belirtimi ile Dizi tanımı

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 2 (Denetim Yapıları, Diziler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Denetim Yapıları 1 if else Seçme yapısı, mantıksal

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Bellek ve Adresleme İşaretçi Kavramı

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 İşaretçiler ve Diziler Fonksiyon

Detaylı

Class LinkedList java.lang.object java.util.abstractcollection java.util.abstractlist java.util.abstractsequentiallist java.util.

Class LinkedList java.lang.object java.util.abstractcollection java.util.abstractlist java.util.abstractsequentiallist java.util. LinkedList java.util Class LinkedList java.lang.object java.util.abstractcollection java.util.abstractlist java.util.abstractsequentiallist java.util.linkedlist LinkedList sınıfı List arayüzünü kılgılar

Detaylı

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler:

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler: Veri Yapıları Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz İçindekiler: Giriş Temel Veri Yapıları Tanımlamalı Veri Yapıları Veri Modeli ve Türleri

Detaylı

YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1

YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1 YMT219 VERİ YAPILARI ÖDEV-1 1. İkiliBul yordamı aşağıda verilmiştir. İkiliBul yordamı A dizisi içerisinde 2 tane eşit sayı bulursa true bulamazsa false döndürmektedir. public boolean ikilibul(int[] A){

Detaylı

1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ?

1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ? İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ? 1 Neden Python? 3 Python Neden Bütün Hacker ların Favori Programlama Dili? 4 Hangi Editörü Kullanmalıyım? 5 Bu Kitabı Nasıl Kullanmayalıyım?

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 22.03.2011 1 Yapılar ( Structures ) Yapılar ( structures ); tam sayı, karakter vb. veri tiplerini gruplayıp, tek bir çatı altında toplar. Bu gruplandırma içinde aynı ya da farklı veri

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler ve Değişkenler Values & Variables 2 1 Değişkenlerin Özellikleri Tipi

Detaylı

Visual Basic Uygulamaları-4. Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri

Visual Basic Uygulamaları-4. Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri Visual Basic Uygulamaları-4 Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri Bellekte sürekli yer kaplayan aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi denir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bir dizinin dizi olabilmesi

Detaylı

Nesneler için torbalar (Collections) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 12 1

Nesneler için torbalar (Collections) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 12 1 Nesneler için torbalar (Collections) Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 12 1 NESNELER İÇİN TORBALAR Torbalar birden çok nesneyi aynı çatı altında toplamak için kullanılır. Bunun faydası

Detaylı

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Eastern Mediterranean University Faculty of Arts & Sciences -- Department Of Mathematics BİLG213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DÖNEM SONU SINAVI GÜZ 2009-2010 13 Ocak 2010, Sınav Süresi: 120 dakika. İsim

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

String ve Karakter Dizileri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

String ve Karakter Dizileri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü String ve Karakter Dizileri #include Temel giriş çıkış akımları nesnelerinin tanımlandığı kütüphanedir. cin,cout,cerr,clog, wcin,wcout,wcerr,wclog nesneleri içerir. using namespace std; //std

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ AD SOYAD: TESLİM TARİHİ: OKUL NO: TESLİM SÜRESİ: 2 hafta ÖDEV NO: 5 1- BANKA

Detaylı

Veri Tipleri Aşağıdaki programdaki 5 hatayı bulunuz.

Veri Tipleri Aşağıdaki programdaki 5 hatayı bulunuz. Aşağıdaki programdaki 5 hatayı bulunuz. class hata public static void main() int x; int y; Console.WriteLine("X in degeri = "x); y = x / 2 Console.Write("y nin değeri = x / 2 = "); Console.WriteLine(y);

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 08.03.2011 1 Çok Boyutlu Diziler Önceki derslerimizde dizileri görmüştük. Kısaca özetleyecek olursak, belirlediğimiz sayıda değişkeni bir sıra içinde tutmamız, diziler sayesinde gerçekleşiyordu.

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ WEB TEKNOLOJİLERİ VISUAL STUDIO DA YENİ BİR PROJE OLUŞTURMA Visual Studio (VS) programını çalıştırdığımızda karşımıza boş bir ekran gelir. Yeni bir proje oluştururken File>New>Project yolu kullanılarak

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ ( BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2018-19 Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (e-mail: edemir@sirnak.edu.tr ) 04.10.2018 1 MATLAB da Workspace ve Workspace

Detaylı

Matlab da Dizi ve Matrisler. Mustafa Coşar

Matlab da Dizi ve Matrisler. Mustafa Coşar Matlab da Dizi ve Matrisler Mustafa Coşar MATLAB Değişkenleri Matlab da değişkenler; skaler, dizi(vektör), matris veya metin (string) türünde olabilirler. Örnek olarak: a=1; b=-3.2e3; c=22/5; metin= mustafa

Detaylı