Giriş yapısı : Tesisin ön arıtma ünitesi , biyolojik arıtma ünitesi ise eşdeğer nüfüsa hizmet etmektedir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Giriş yapısı : Tesisin ön arıtma ünitesi , biyolojik arıtma ünitesi ise eşdeğer nüfüsa hizmet etmektedir."

Transkript

1 ANTALYA LARA ATIKSU ARITMA TESİSİ Tesisin kapasitesi m3/gün dür. Fakat arıtma tesisi şu anda debi yetersizliğinden dolayı tam kapasite çalışamamaktadır ve bu sebeple tesisin kapasitesi m3 /gün dür. Antalya Merkez Güzeloba Köyü hudutlarında, Lara Turizm Yolu güneyinde TRT tesisleri bitişiğindeki alan tesis yeri olarak belirlenmiştir. Kent merkezine 17 km mesafede yer alan tesisi Lara Plajının 250 mt kuzeyinde bulunmaktadır. Giriş yapısı : Tesisin ön arıtma ünitesi , biyolojik arıtma ünitesi ise eşdeğer nüfüsa hizmet etmektedir. Kollektör sisteminden gelen atıksuyun toplandığı giriş haznesidir.

2 Kaba Izgara : Giriş yapısından gelen atıksu 4 ayrı ızgara kanalıyla halatlı kaba ızgaralardan geçirilir. Sistemde 2 adet Halatlı Kaba Izgara bulunmaktadır. Terfi Pompaları : Kaba Izgaralardan geçen atıksu terfi haznesine alınır.

3 İnce Izgaralar : Terfi pompalarıyla yükseltilen atıksu 4 ayrı kanal yardımıyla ince ızgara binasına alınır. Arka taramalı ızgaralarda tutulan malzemeler bant konveyör yardımıyla konteynırlara alınır. Plastik konveyör ızgaralardan tutulan malzemeler ızgara presinde sıkıştırılarak konteynırlara alınır. ince ızgara Izgaralarda Toplanan Katı Atıkları Tesisten Uzaklaştırma Mekanizması Izgaralardan geçen atık su buralardan havalandırmalı kum ve yağ tutucu havuzlarına iletilir. Burada tabana çöken kum doğrusal sıyırıcıların üzerinde yer alan dalgıç pompalarla kum ayırıcılara gönderilir. Yüzeyde biriken yağlar ise sıyırıcılar yardımıyla yağ haznesine alınır. Kum ve yağ tutucu havuzlarının havalandırılmasında 3 adet blower kullanılmaktadır.

4 Kum ve Yağ Tutucular : İnce ızgara binasından çıkan atıksu havalandırmalı kum ve yağ tutucu havuzlarına iletilir. Atıksudaki kum ve yağların sistemden uzaklaştırılması için kullanılan havalandırmalı havuzlardır. Havuzun tabanına çöken kum, doğrusal sıyırıcıların üzerinde yer alan dalgıç pompalarla kum ayırıcılara gönderilir. Havuzun yüzeyinde biriken yağlar sıyırıcılar yardımıyla yağ haznesine alınır. Kum ayırıcılar yardımıyla kumdaki su ayrıştırılarak konteynırlara alınır. Ön arıtmadan çıkan ham atıksu ile geri devir binasından gelen aktif çamur birleştirilerek Selektör ve Bio-Fosfor havuzuna gönderilmektedir. Fakat şu an için tesise giren atık su debisi yeterli olmadığı için bio-fosfor tankı kullanılmamakta ve birleşen su havalandırma havuzlarına gönderilmekte ve fosfor giderimi havalandırma havuzlarında gerçekleştirilmektedir. Koku Giderme Ünitesi : Ayrıca giriş terfi binasında 9 ayrı noktadan hava emişi yapılmaktadır. Burada emilen hava kostik ( NaOH ) çözeltisiyle yıkanarak koku giderme ünitesi bacasından salınmaktadır.

5 Biyolojik Arıtma Üniteleri Selektör ve Bio-Fosfor Tankı : Ön arıtmanın çıkışında birleşen ham atıksu ile geri devir binasından gelen aktif çamur karışımı Selektör ve Bio-Fosfor havuzuna gönderilir. Havuzlardaki karşımın homojenliğini sağlamak amacıyla 8 adet dalgıç mikserler kullanılmaktadır. Ortamda faaliyet gösteren mikroorganizmalar, bekletme süresince fosforu bünyelerinden atıksuya bırakırlar. Fakat şu an da debi yeterli olmadığı için bio-fosfor tankı kullanılamamaktadır. Debinin düşük olması sebebiyle bio-fosfor tankına gönderilecek olan mikroorganizmaların fosforu bünyelerinden atıksuya bırakmaları için uygulayacağımız bekletme süresi uzun tutulmak zorundadır. Bu da anaerobik ortama uzun süre dayanamayan mikroorganizmaların ölümüne sebep olmaktadır. Anaerobik ortam koşullarına dayanıklı filamentli bakteriler bu evrede üremeye başlamaktadır ve ölen mikroorganizmalar filamentli bakterilerin besin kaynağı olmaktadır. Filamentli bakterilerin aşırı şekilde çoğalması da tesiste şişkin çamur vb. gibi problemlere sebep olmaktadır. Havalandırma Havuzu : Selektör ve Bio- Fosfor havuzundan çıkan atıksu aktif çamur karışımı giriş dağıtım yapısından havalandırma havuzlarına alınır. Havalandırma havuzu oksidasyon hendeği şeklinde birbirine seri olarak bağlı dört gözlü bir tanktan oluşmaktadır. Yatay akış, çökelmeyi önleyecek şekilde dipte 0.3 m/s hızı sağlayacak dalgıç mikserlerle sağlanmaktadır. Sisteme gereken hava 1 asıl + 1 yedek 16,500 m3/saat kapasiteli blowerlar ile sağlanmaktadır. Blowerların bulunduğu bina havalandırma havuzunun yanında bulunmaktadır. Blowerlardan gelen havanın suda etkin bir biçimde dağılımın sağlanması amacıyla mebran tipi hava difüzörleri kullanılmıştır. Atıksu önce anoksik bölüme alınır. Bu göz tamamıyla anoksik olup hava verilmemektedir. Anoksik bölümü terk eden su oksik bölüme geçmekte, burada tabanda bulunan difüzörler ile tanka hava verilmektedir. İçsel döngü 4. gözden 1. anoksik göze 4 adet içsel geri devir pompası yardımıyla yapılmaktadır. Havuzda çökelmeyi önlemek ve suyun yatay hareketini sağlamak amacıyla tabanda 0.3 m/s hızı sağlayan dalgıç mikserler bulunmaktadır. Azotun giderilmesi için oksijenli (oksik) ve oksijensiz (anoksik) bölümler oluşturulur.

6 Reaksiyonları gerçekleşerek azot giderimi tamamlanmış olur. Atıksu 1 günden fazla süreyle havalandırılır ve karıştırılır. Havalandırma havuzlarının üstü kapatılarak olimpik futbol sahası şeklinde inşa edilmiştir.

7 Havalandırma Havuzunun Oksik Kısm Havalandırma Havuzunun Anoksik Kısmı

8 FeCl3 Dozlama Ünitesi : Biyolojik olarak giderilemeyen fosforun, çıkış suyu standartlarını sağlaması için havalandırma havuzu çıkışında kimyasal çözelti dozlanır. Kimyasal olarak Demir III Klorür (FeCl3) çözeltisi kullanılmaktadır. FeCl3 tankı Son Çökeltme Havuzu : Havalandırma havuzundan çıkan aktif çamur su karışımı dairesel son çökeltim havuzlarına alınır. Arıtılmış su çökeltme havuzunun üstünden savaklar yardımıyla toplanarak deşarj tankına gönderilir. Çökeltme havuzu yüzeyinde biriken köpükler, yüzeysel sıyırıcılarla toplanarak Fazla Çamur Pompa İstasyonuna gönderilir. Tabana çöktürülen aktif çamur teleskopik vana yardımıyla Geri Devir Pompa İstasyonuna gönderilir. Son çökeltme havuzu

9 Son Çökeltme Havuzlarındaki Savaklar Tesisten çamur uzaklaştırılacağı zaman son çökeltme havuzunun dibine çöken çamurlar çamur tankına alınır ve buradan dekantör cihazına yollanır.cihazdan geçirilen çamur kamyonlarla tesisten uzaklaştırılırken çamurdan çıkan süzüntü suyu ise girişe yollanarak yeni giren atık su ile karışması sağlanır. dekantör

10 Kekin uzaklaştırılma şekli Kompozit numune cihazı Geri Devir Pompa İstasyonu : Çökeltme havuzlarının tabanında biriken aktif çamur teleskopik vanalar yardımıyla Geri Devir binasında toplanır. Aktif çamur Bio-Kütle dengesinin korunması amacıyla dalgıç pompalar yardımıyla Ön Arıtma ünitesinin çıkışına gönderilir. Lara atık su arıtma tesisi giriş, istenen deşarj ve gerçekleşen deşarj değerleri aşağıdaki gibidir:

11 Hurma atık su arıtma tesisi giriş, istenen deşarj ve gerçekleşen deşarj değerleri aşağıdaki gibidir: LABORATUARDA UYGULADIĞIMIZ DENEYLER 1. İmhoff Deneyi Lara atıksu arıtma tesisinin havalandırma 2, havalandırma 3 ve geri devir havuzu ile Hurma atık su arıtma tesisinin havalandırma 1, havalandırma 2, geri devir 1 ve geri devir 2 havuzlarından alınan numunelerle yapılır. Deneyin Amacı : Havuzlardaki çamur çökebilirliği hakkında bilgi sahibi olmak Gerekli ekipman : 1 litrelik dereceli imhoff konisi Alarmlı saat Numune alma kabı Deneyin yapılışı : Numune alma kabındaki karışık sıvı iyice çalkalanır. 1 litre numune imhoff konisine doldurulur. 30 dakika sonunda imhoff konisinde çökelen çamur hacmi okunur. İmhoff deneyi özellikle havalandırma havuzlarına uygulanarak tesis için önemli bilgiler elde edilir. Bunun içinde SVI hesabı yapılır. Bu da imhoff sonucunun o günkü havalandırma havuzu AKM deney sonucuna bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu elde edilir.yani ; Her tesis için SVI değer aralıkları farklıdır. Lara atıksu arıtma tesisinde uygulanan aralıklar ise şöyledir: 1) a < 100 ise havuzda az çamur bulunduğu, 2) 100 < a < 200 ise havuzda çamurun ideal oranda bulunduğu, 3) 200 < a ise havuzda bulunan çamurun çok fazla olduğu ve çamurun taşmaya meyilli olduğu sonuçları elde edilir. Örnek Hesap : Lara Atıksu Arıtma Tesisinin havalandırma 2, havalandırma 3 ve geri devir havuzu SVI hesabı Havalandırma 2 :Imhoff havalandırma 2 deney sonucu : 360 mg/l AKM havalandırma 2 deney sonucu : 3130 mg/l

12 360 / 3130 x 1000 = 115 havuzda bulunan çamur ideal orandadır. Havalandırma 3 : Imhoff havalandırma 3 deney sonucu : 340 mg/l AKM havalandırma 3 deney sonucu : 3165 mg/l 340 / 3165 x 1000 = 107,4 havuzda bulunan çamur ideal orandadır. İmhoff Deneyi 2. ph Deneyi : Lara atık su arıtma tesisinin giriş, çıkış, havalandırma 2, havalandırma 3 ile Hurma atıksu arıtma tesisinin giriş, çıkış, havalandırma 1 ve havalandırma 2 havuzlarından alınan numuneler ile yapılır. Deneyin Amacı : Arıtma tesislerindeki havuzlarda ph 6 ile 9 arasında olur ve havuzlarda anormal bir durum gözlenirse havuzun asidite-alkalinite ayarını gerçekleştirmekte yararlanılır. Deneyin Yapılışı : Havuzlardan alınan numunelerin bulunduğu kaba ph metre cihazının okuyucu parçasını sokup bir süre bekledikten sonra cihazda yazan değeri kaydetme şeklinde gerçekleştirilir. Lara atıksu arıtma tesisinin tarihindeki ph deneyi sonuçları aşağıdaki gibidir:

13 Hurma atıksu arıtma tesisinin tarihindeki ph deneyi sonuçları aşağıdaki gibidir: 3. AKM Deneyi Hurma atık su arıtma tesisinin giriş, çıkış, havalandırma 1, havalandırma 2, geri devir 1, geri devir 2, çamur tankı ile her hafta değişmek üzere havalandırma havuzlarından bir tanesinin anoksik kısmından alınan numune ve çamur tankının musluk suyu kullanılır. Lara atıksu arıtma tesisinin ise giriş, çıkış, havalandırma 2, havalandırma 3, geri devir, çamur tankı ile her hafta değişmek üzere havalandırma havuzlarından bir tanesinin anoksik kısmından alınmış numuneler kullanılır. MLSS (AKM) konsantrasyonu havalandırma havuzundaki MLSS in uçucu kısmı (MLVSS), arıtma sistemi içindeki biyolojik katıların konsantrasyonuna bir yaklaşım amacı ile kullanılır. MLSS ve MLVSS, F:M oranı, çamur yaşı, geri çevrim oranı, çamur atma hızı gibi süreç kontrol parametrelerinin hesaplanmasında kullanılır. Askıda madde, vakum altında standart filtre kağıdı üzerinde tutulan madde miktarını tanımlar. Askıda katı madde analiz yöntemi aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır. MLSS değerinin önemi genellikle arıtma süreci tipine bağlıdır. Test sonucu bulunan değer (AKM olarak) aşağıdaki süreç kontrol unsurlarının gerçekleştirilmesinde kullanılır. a. Atıksuyun organik şiddetinin saptanması, b. Çökeltme havuzu katı yükleme hızının belirlenmesi,

14 c. Hesap yolu ile çamur geri çevrim hızının ortaya konulması, d. Çökeltme havuzu katı giderme veriminin hesaplanması, e. Tüm tesiste katı madde bilançosunun yapılması. Deneyin Amacı : Havuzlarda bulunan askıda katı madde miktarını buna bağlı olarak havuzlardaki çamurda bulunan bakteri konsantrasyonunu tayin etmede kullanılır ve AKM konsantrasyonu SVI hesabı yaparken de kullanılır. Gerekli ekipman : Vakum filtrasyon Standart filtre kağıdı Alüminyum kap Etüv Desikatör Kayıt defteri Deneyin Yapılışı : Desikatörde bekletilen alüminyum kapların ve filtre kağıtlarının darası alınıp kaydedilir. Giriş : 50 ml, çıkış : 100 ml, diğer numunelerden 20 ml alınır. Filtre kağıdı cımbız ile huniye yerleştirilir. Numune hızlı bir şekilde, fakat yanlardan taşmayacak şekilde huniye dökülür. Numunenin huniye dökülmeden önce çok iyi bir şekilde karıştırılmış olması gerekir. Numune huniye döküldükten sonra vakum işlemi uygulanır. Filtre kağıdı cımbız ile dikkatli bir şekilde huni üzerinden alınır ve alüminyum kaba konulduktan sonra 103 0C de 1 saat süre ile etüvde kurutulur. Etüvden çıkarılıp desikatörde yarım saat kadar bekletilir. Desikatörden çıkartılan numuneler hassas terazide tekrar tartılır ve not edilir. AKM = ( son tartım ilk tartım ) x 1000 x 1000 / numune ml Filtrasyon Cihazı ve Hassas Terazi

15 Örnek Hesap : tarihinde Hurma Atıksu Arıtma Tesisi AKM deney sonuçları aşağıdaki gibidir : tarihinde Lara Atıksu Arıtma Tesisi AKM deney sonuçları aşağıdaki gibidir :

16 etüv 4. TKM Deneyi : Lara Atıksu Arıtma Tesisinin Havalandırma 2 ya da 3, geri devir, çamur tankı ve Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin havalandırma ve geri devir havuzları dönüşümlü ( bir gün havalandırma 1 ve geri devir 1 sonraki gün havalandırma 2 ve geri devir 2 ) olarak bu deneye tabi tutulur. Deneyin Amacı : Sularda çözünmüş katı madde ve askıda katı madde toplamı hakkında bilgi edinme Deneyin Yapılışı : Deneyi uygulayacağımız alüminyum kapların darası hassas terazi yardımıyla tartılıp veri kaydedilir ve her kap koyulacağı numuneye göre isimlendirilir. Havuzlardan alınan numunelerden 20 şer ml alınıp alüminyum kaplara konulur. Her numune isimlendirildiği alüminyum kaba konulur. Alüminyum kaplar 103 0C de 3 saat boyunca etüvde bekletilir. Numuneler etüvden çıkarılıp desikatörde soğumaya bırakılır desikatörden çıkarılan numuneler hassas teraziyle tartıma alınır. Ve okunan tartım değerleri kaydedilir. TKM = (Son Ölçüm İlk Ölçüm)*1000*1000 / numune ml (20 ml) 5. UAKM Deneyi : Lara Atıksu Arıtma Tesisinin havalandırma 2 ya da 3, geri devir, çamur tankı ve Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin havalandırma ve geri devir havuzları dönüşümlü ( bir gün havalandırma 1 ve geri devir 1 sonraki gün havalandırma 2 ve geri devir 2 ) olarak bu deneye tabi tutulur. Klasik aktif çamur sistemlerinde, sürece beslenecek atıksuyun bünyesindeki çözünmüş, askıda ve kolloidal organik maddelerin ayrıştırılmasında önemli rol oynayan organizmaları temsil eden MLSS in organik içeriğinin (MLVSS) in bilinmesi gerekmektedir. Uzun havalandırmalı aktif çamur sürecine, oksidasyon hendeklerine veya modifiye paket aktif çamur sistemlerine sahip birçok küçük yerleşim birimlerinin kanalizasyon şebekeleri oldukça eski ve yıpranmış durumdadır. Bu nedenle, yeraltına sızma ve yer altı suyunun şebeke içerisine girme miktarları oldukça fazladır. Bu iki olgu atıksu arıtma tesisini olumsuz yönde etkiler. Birinci olumsuz etki, oldukça fazla miktarda kum ve silt içeren yer altı suyunun tesiste aşırı hidrolik yüklemeye neden olması ve sonuçta sistemden bol miktarda mikroorganizma yıkanmasıdır. İkinci olumsuz etki ise, bu inorganik partiküllerin havalandırma havuzunda birikmesi ve en önemlisi operatörün askıda katı madde deneyi sonucunda elde edilen yüksek değer ile yalıtılmasıdır. MLSS in uçucu kısmı % 80 den daha az ise, sistemde organik MLSS ten ziyade inorganik MLSS bulunması nedeni ile arıtma verimi düşecektir. İdeal olarak 550 0C de uçan kısım %85 ile 95 arasıdadır.

17 Deneyin Yapılışı : TKM deneyi yürütülür. TKM deneyinde en son tartım yapılıp bu değer kaydedilir ve formülde yerine konur. Ve bundan sonrası UAKM ( MLVSS ) deneyi olarak uygulanır. Numuneler 30 dakika 550 0C de yakılır. Fırından alınan numune 3-4 dakika süre ile soğutulduktan sonra oda sıcaklığına desikatöre alınır ve sabit tartıma getirilir. Hassas terazide okunan değerler UAKM formülünde yerine konulur ve deney sonucu elde edilir. Burada geride kalan kül miktarı bize inorganik madde miktarını, uçan kısım ise organik madde miktarını verir. UAKM = Kül Miktarı / TKM miktarı Örnek Hesap : tarihinde Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin havalandırma 1 havuzundan alınan numune için TKM ve UAKM sonuçları aşağıdaki gibidir : Alüminyum kap darası : 2, saat sonunda etüvden çıkarılan numune : 2, dakika sonunda kül fırınından çıkarılan numune : 2,9502 TKM = ( 2,9937 2,9215 ) x 1000 x 1000 / 20 = 3610 mg/ l Kül miktarı = ( 2,9502 2,9215 ) x 1000 x 1000 / 20 = 1435 mg/l Kül Miktarı / TKM Miktarı = 1435 / 3610 x 100 = % 39,75 Yani numunemizin % 39,75 i inorganik madde; % 60,25 i organik maddedir. UAKM = ( 2,9937 2,9502 ) x 1000 x 1000 / 20 = 2175 mg/l 6. Kuruluk Deneyi : Lara Atıksu Arıtma Tesisinde bulunan dekantör ile Hurma Atıksu Arıtma Tesisinde bulunan beltpresslerden alınmış kek diye tabir edilen çamurlarla yapılır. Deneyin Amacı : Dekantör veya beltpressden geçirilen çamurun susuzlaştırılma oranını öğrenme, ve dekantör ve beltpressin verimliliğinin değerlerilmesi Deneyin Yapılışı : Alüminyum kaplar tartılır ve koyulacak numuneye göre isimlendirilir ve hassas terazide okunan değerler dara olarak kaydedilir. Alüminyum kap hassas terazi içindeyken tartım tare düğmesine basılarak sıfırlanır. Alüminyum kabın içerisine 15 gramdan az olmamak koşulu ile çamur keki konur. Ve tartım değeri kaydedilir. Alüminyum kaba konulan kek kaşık yardımıyla kaba yayılması sağlanır. Hazırlanan kek 103 0C de 3 saat etüvde bekletilir. Etüvden çıkarılan alüminyum kaplar tekrar tartılır ve tüm veriler formülde yerine konularak çamur kekinin % de kaç kuruluğa sahip olduğu bulunur. 7. Azot Deneyi : Lara Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkışı ile Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkışından alınmış numunelerle yapılır. Deneyin Amacı : Tesise giren ve çıkan azot miktarının tespit edilmesi ve çıkış suyu parametrelerini sağlayıp sağlamadığının gözlemlenmesi. Deneyin Yapılışı : Deney tüplerine giriş numuneleri için 9 ml saf su ile 1 ml giriş suyu numunesi, çıkış numuneleri için ise 10 ml çıkış numunesi konur. Çıkış numunesinde bulunan azot miktarı aralıkları için hazırlanmış kitlerden 1 mavi mikro kaşık N-1K ilave edilir. 6 damla N-2K kitinden eklenir ve deney tüpünün kapağı kapatılarak karıştırılır. Giriş numunelerine ise girişlerde bulunan azot miktar aralıkları için hazırlanmış

18 kitlerden 1 mikro kaşık N-1K ile 6 şar damla sıvı kitten eklenir. Deney tüpleri termoreaktöre konur ve 120 0C de 60 dakika bekletilir. Numuneler termoreaktörden çıkartılır ve oda sıcaklığına gelinceye kadar soğuması beklenilir. Soğutulan kitlerden çıkış için ( N3K ) kitinden 1 mikro kaşık eklenir. Girişe ise bu aşamada herhangi bir şey eklenmez. Numuneler bir süre çalkaladıktan sonra çıkış numunesinden 1,5 ml giriş numunesinden ise 1 ml içinde sıvı kit bulunan deney tüplerine eklenir. Girişe bu aşamada bir ölçek kadar kit eklenir. Bu kısımda da çıkış numunesine bir şey eklenmez. En son işlem olarak ise spektrofotometre cihazında değerler ölçülüp kaydedilir tarihinde Hurma ve Lara Atıksu Arıtma Tesislerinin giriş ve çıkış suları azot değerleri : Termoreaktör ve spektrofotometre 8. Fosfor Deneyi : Lara Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkışı ile Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkışından alınmış numunelerle yapılır. Deneyin Amacı : Tesisin giriş ve çıkışındaki fosfor miktarlarının tayin edilmesi ve çıkış suyu parametre değerlerine uygunluğunun gözlemlenmesi. Deneyin Yapılışı : Deney tüplerinin içindeki hazır sıvı kitler üzerinde işlemler yapılır. Pipet yardımıyla çıkış numunelerinden 5 ml giriş numunelerinden ise 1 ml kitlerin üzerine eklenir. Ve bu işlemden sonra deney tüpleri çalkalanır. Yeşil doz metre kabı ile 1 doz P-1K ilave edilir ve deney tüplerinin kapakları kapatılır. Deney tüpleri termoreaktöre yerleştirilir ve 30 dakika 120 0C de bekletilir. Numuneler termoreaktörden çıkartılır ve oda sıcaklığına gelinceye kadar soğuması beklenir. Giriş ve çıkış için uygun sıvı kitlerden bütün numuneler 5 er damla P-2K ilave edilir, deney tüplerinin kapakları kapatılır ve karıştırılır. Ardından mavi doz metre kabı ile 1 doz P-3K ilave edilir ve deney tüplerinin kapakları kapatılır. Reaktif çözününceye kadar tüpler kuvvetli biçimde çalkalanır. Reaksiyon süresi 5

19 dakika olduğu için 5 dakika beklenir ve spektrofotometre cihazıyla ölçülen değerler kaydedilir Hurma ve Lara Atıksu Arıtma Tesislerinin çıkış ve giriş suyu fosfor değerleri : 9. KOİ Deneyi : Lara Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkış suyu ile Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkış suyu ile yapılır. Haftada bir kez her tesisin havalandırma havuzlarından alınan numunelerle deney gerçekleştirilir. Deneyin Amacı : Tesise giren bir atık sudaki kimyasal madde konsantrasyonu ile çıkış suyundaki kimyasal madde konsantrasyonunu hesaplayarak, tesisin verimliliğinin hesaplanması ve Çevre ve Orman Bakanlığının atık su arıtma tesislerine yönelik hazırlamış olduğu yönetmelikteki çıkış suyu parametre değerlerine uygunluğunun tespit edilmesi. Deneyin Yapılışı : Deneyde belli aralıklar için hazırlanmış hazır kitler kullanılır. Her numune cam kitler içindeki sıvı kitlere ilave edilir. Giriş ve çıkış numunelerinden 3 er ml eğer havalandırma havuzundan yapılacaksa 1 er ml numune alınarak deney gerçekleştirilir. Havuzlardan alınan numunelerden 3 er ml alınıp sıvı kitlerin içine eklenir. Daha sonra cam tüplerin kapağı kapatılıp bir süre çalkalanır. Tüpler çalkalandıkça cam tüplerin ısındığı gözlenir. Hazır hale gelen tüpler 2 saat boyunca 148 0C ye ayarlanmış olan termoreaktörde bekletilir. Bu sürenin sonunda termoreaktörden çıkarılan tüpler soğuması için 10 dakika kadar bekletilir. En son işlem olarak ise cam tüpler spektrofotometrede ölçülerek bulunan değerler kaydedilir tarihinde Hurma ve Lara Atıksu Arıtma Tesislerinin çıkış ve giriş suyu KOİ değerleri : 10. BOİ Deneyi : Bu deney Lara atık su arıtma tesisinin giriş ve çıkış suyu ile Hurma atık su arıtma tesisinin giriş ve çıkış suyu ile yapılır. Deneyin Amacı : Tesise giren bir atık sudaki organik madde konsantrasyonu ile çıkış suyundaki organik madde konsantrasyonunu hesaplayarak, tesisin verimliliğinin hesaplanması ve Çevre ve Orman Bakanlığının atıksu arıtma tesislerine yönelik hazırlamış olduğu yönetmelikteki çıkış suyu parametre değerlerine uygunluğunun tespit edilmesi. Deneyin Yapılışı : BOİ şişelerine Hurma ve Lara Atıksu Arıtma Tesisi giriş suyundan 164 ml çıkış suyundan ise 432 ml mezürle ölçülerek eklenir. Fakat giriş suyu çok yoğun olduğu zamanlarda 97 ml alırız. Ardından manyetik karışımı sağlaması için adına balık denen bir çubuk ve girişler için 3 çıkışlar için ise 8 damla inhibitör eklenir.

20 Şişelerin ağzına delikli tıpa koyup tıpaların içinede 2 adet katı NaOH eklenir. BOİ şişelerini oxitop adı verilen ve 5 gün sonunda bize harcanan BOİ değerlerini gösteren bir kapakla sıkıca kapatılır. Hazırlanan BOİ şişeleri 5 gün boyunca inkübatör cihazında bekletilir. 5 gün sonunda çıkarılan şişeler oxitoplar yardımıyla okunur. Okunan değerler giriş ise 10 ile çarpıldı, çıkış ise direk verileri kaydettiğimiz deftere yazılır. Fakat BOİ deneyi 2 tesis içinde yapıldığı için oxitopun 5. günü okuyabilmesi için yeterli zaman ve inkübatörde yer yoktu.bu yüzden ilk 4 gündeki BOİ artış eğrisine bakarak bir değer yazılır. İnkübasyona bırakılmış BOİ şişeleri

21 Hurma ve Lara Atıksu Arıtma Tesislerinin giriş ve çıkış suyu BOİ ortalamaları : 11. Nitrat Deneyi : Lara ve Hurma Atıksu Arıtma Tesislerinin havalandırma havuzlarından alınmış numuneler düzenli olarak her ay 1 kere, ayrıca gerekli duyulduğu zamanlarda bu deney yapılır. Deneyin Amacı : Havalandırma havuzlarında gerçekleşen nitrifikasyon ve denitrifikasyon olaylarının gerçekleşmesinde herhangi bir sorunun olup olmadığını gözlemlemek. Deneyin Yapılışı : İlk olarak havalandırma havuzundan alınan numuneden 25 ml kadar mezüre alınır ve saf su ile 100 ml ye tamamlanır. Böylece numune dört kat seyreltilmiş olur. Hazırlanan karışımdan 2 ml alınır ve bunu hazır halde bulunan cam tüplerdeki sıvı kitlerin üzerine eklenir. Bu noktada cam tüplerin çalkalanmamasına dikkat edilir. Daha sonra 1 mikro kaşık katı halde olan N1K kitinden cam tüpe eklenir. Bu işlemlerden sonra 30 dakika kadar cam tüplerin hareket etmemesine dikkat ederek beklenir. Bu sürenin sonunda deney tüpleri spektrofotometrede ölçülerek değerler kaydedilir. 12. Nitrit Deneyi : Lara ve Hurma Atıksu Arıtma Tesislerinin havalandırma havuzlarından alınmış numuneler düzenli olarak her ay 1 kere, ayrıca gerekli duyulduğu zamanlarda bu deney yapılır. Deneyin Amacı : Havalandırma havuzlarında gerçekleşen nitrifikasyon ve denitrifikasyon olaylarının gerçekleşmesinde herhangi bir sorunun olup olmadığını gözlemlemek. Deneyin Yapılışı : İlk olarak havalandırma havuzlarından alınmış numuneden 50 ml kadar mezüre alıp saf su ile 100 ml ye tamamlanır. Böylece 2 kat seyreltilmiş olunur. Bu seyrelme oranı isteğe bağlı olarak değişebilir. Daha sonra hazırlanan bu karışımdan 5 ml alıp bu cam tüpler içindeki hazır sıvı kitin üzerine eklenir. Hazırlanan sıvı karışımı biraz çalkalanıp 10 dakika kadar beklenir. Bu sürenin sonunda hazırlanan sıvı karışımı spektrofotometre cihazında okunur değerler kaydedilir. 13. Amonyum Deneyi : Lara ve Hurma Atıksu Arıtma Tesislerinin havalandırma havuzlarından alınmış numunelerler düzenli olarak her ay 1 kere, ayrıca gerekli duyulduğu zamanlarda bu deney yapılır. Deneyin Amacı : Havalandırma havuzlarında gerçekleşen nitrifikasyon ve

22 denitrifikasyon olaylarının gerçekleşmesinde herhangi bir sorunun olup olmadığını gözlemlemek. Deneyin Yapılışı : Havalandırma havuzundan alınmış numuneden 0,5 ml örnek alınır ve cam tüp içindeki sıvı kitin üzerine eklenir. Bir süre cam tüpler çalkalanır. Daha sonra 1 doz oranında toz haldeki kitten eklenir ve tekrar çalkalanır. 15 dakika kadar bir süre beklenir ve bu sürenin sonunda spektrofotometre cihazında okuyarak değer kaydedilir tarihinde Hurma Atıksu Arıtma Tesisi havalandırma havuzlarındaki deney sonuçları : tarihinde Lara Atıksu Arıtma Tesisi havalandırma havuzlarındaki deney sonuçları :

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Bölgemiz I. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi (yatırım bedeli 15 milyon $) 1995 yılında, II. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi ( yatırım bedeli 8 milyon

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 02.12.2013 Son çöktürme havuzları Biyolojik arıtmadan sonra arıtılmış atıksuyu biokütleden yerçekimi etkisi ile fiziksel olarak ayıran dairesel ya da

Detaylı

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ FAALİYETİ İŞ AKIM ŞEMASI VE PROSES ÖZETİ 1 1. İŞLETME

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015 SU VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI 16.12.2015 E R K A N P E T E K A L ÇEVRE MÜHENDİSİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1987 epetekal@egeseramik.com EGE SERAMİK GENEL GÖRÜNÜŞ EGE SERAMİK UYDU GÖRÜNTÜSÜ EGE SERAMİK ATIK

Detaylı

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır.

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır. ÖRNEK PROJE ASKİ Ankara İli Kazan İlçesine bağlı Pazar Köyü 600 kişi kapasiteli Dönen Biyolojik Disk (DBD) prensibi ile çalışan Paket biyolojik atıksu arıtma tesisi 0.37 kw motor-redüktör ile aylık kişi

Detaylı

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 2 MEKANİK ARITMA 2.1. IZGARALAR... 5 2.1.1. Izgara Proje Kriterleri... 5 2.1.2. Izgara Yük Kayıpları... 7 2.1.3. Problemler... 9 2.2. DEBİ ÖLÇÜMÜ VE AKIM

Detaylı

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2007 yılı içerisinde Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı nca 6 adet atıksu arıtma tesisi işletilmiştir. ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İzmir Büyük Kanal Projesi nin son noktası

Detaylı

İ.D.O.S.B. Atıksu Arıtma Tesisi

İ.D.O.S.B. Atıksu Arıtma Tesisi İ.D.O.S.B. Atıksu Arıtma Tesisi İDOSB Atık Su Arıtma Tesisi, Kazlıçeşme de 500 yıldır faaliyet göstermekte olan tabakhanelerin, İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi ne taşınma projesi kapsamında, 1989

Detaylı

ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi atıksu arıtma tesisi; Bütün bölgenin atık sularının toplandığı ve bölgenin en alt

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (BOİ) DENEYİN AMACI : Su örneklerinin biyolojik oksijen ihtiyacının hesaplanması TEORİ:

BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (BOİ) DENEYİN AMACI : Su örneklerinin biyolojik oksijen ihtiyacının hesaplanması TEORİ: BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (BOİ) DENEYİN AMACI : Su örneklerinin biyolojik oksijen ihtiyacının hesaplanması TEORİ: Atıksular organik maddeler içerdiğinden, bunların konsantrasyonları, yani sudaki miktarları,

Detaylı

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Yakup GÜLTEKİN Çevre Yönetim Müdürü 26.05.2016 Hidrolik Kapasite Debi Günlük Ort. m 3 /gün Saatlik Ort. m 3 /h Minimum Kuru Hava m 3 /h Maksimum Kuru

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

TKİ GLİ TUNÇBİLEK ÖMERLER-BEKE MEVKİİ EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

TKİ GLİ TUNÇBİLEK ÖMERLER-BEKE MEVKİİ EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ TKİ GLİ TUNÇBİLEK ÖMERLER-BEKE MEVKİİ EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETME VE BAKIM TALİMATI (1000 KİŞİLİK PAKET ARITMA) ÜRETİM YILI : 2014 ÜRETİCİ FİRMA : AKSU ARITMA ZEMİN ARŞ. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞİN KONUSU

TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞİN KONUSU TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞİN KONUSU Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (SKKY) kapsamında belirtilen şartları sağlayacak biçimde, Müessesemiz Ömerler Harici Karo Tesisleri Mevkiinde bulunan Paket Evsel Atıksu

Detaylı

1 Giriş. GOSB Atıksu Arıtma Tesisi Proses Özeti

1 Giriş. GOSB Atıksu Arıtma Tesisi Proses Özeti 1 Giriş Söz konusu rapor Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) tarafından GOSB de yaptırılacak olan atıksu arıtma tesisinin ünitelerini ve çalıģma prensiplerini açıklamaktadır. 1.1 Genel GOSB nde mevcut

Detaylı

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ 1 Beytullah EREN, 1 Büşra SUROĞLU, 1 Asude ATEŞ, 1 Recep ĐLERĐ, 2 Rüstem Keleş ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

ÇEVRE VE ATIKSU İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE VE ATIKSU İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE VE ATIKSU İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ Kanalizasyon Sistemi ve Bağlantı Şartları Bölgemizde yaklaşık 30 km. uzunluğunda kanalizasyon şebekesi ve 3 adet Atıksu Terfi Pompa İstasyonu bulunmaktadır. Üretime geçen

Detaylı

ZEKERİYAKÖY ARIKÖY SİTESİ

ZEKERİYAKÖY ARIKÖY SİTESİ ZEKERİYAKÖY ARIKÖY SİTESİ EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ TEKNİK ŞARTNAMESİ HAZİRAN - 2014 1. TEKNİK HUSUSLAR : Proje yapımında 2014/07 Sayılı ve 04/03/2014 tarihli Atıksu Antma /Derin Deniz Desarjı Tesisi

Detaylı

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ Doç. Dr. Eyüp DEBİK 03.12.2013 GENEL BİLGİ Arıtmadan sorumlu mikroorganizmalar, sabit bir yatak üzerinde gelişirler. Aerobik biyofilm prosesleri : (1) batmamış biyofilm prosesler,

Detaylı

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, İller Bankası nca 1985 yılında projelendirilmiş, 1992 yılında çalışmaya başlamıştır. Şehir merkezinin evsel nitelikli atıksularını

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN Prof.Dr. Özer ÇINAR İstanbul, Turkey 1 2 Aktif Çamur Prosesi Kirleticilerin, mikroorganizmalar tarafından besin ve enerji kaynağı olarak kullanılmak suretiyle atıksudan

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

DİĞER ARITMA PROSESLERİ

DİĞER ARITMA PROSESLERİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DİĞER ARITMA PROSESLERİ Oksidasyon Havuzları Oksidasyon Havuzları Sürekli kanal tipinde tam karışımlı uzun havalandırmalı aktif çamur proseslerinin

Detaylı

ANKARA MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

ANKARA MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ ANKARA MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, 2002 yılı I. Aşama için yaklaşık 4 milyon eşdeğer nüfusa hizmet vermek üzere inşa edilen Avrupa nın en büyük

Detaylı

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ KURUMSAL HAKKIMIZDA STS ARITMA SİSTEMLERİ Çevre sağlığının ve doğal zenginliklerin korunmasına verilen önemin giderek arttığı günümüz şartlarında, bilinçli ve yetkin kadrosu ile bu doğrultuda hizmet etmek

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 18.11.2013 BİYOLOJİK ARITMA ÜNİTELERİ AKTİF ÇAMUR Biyolojik arıtma, atıksuda bulunan organik kirleticilerin, mikroorganizmalar tarafından besin ve enerji

Detaylı

Vaka Çalışması MBR ve MBBR Proses lerinde Seramik Membran Uygulamaları

Vaka Çalışması MBR ve MBBR Proses lerinde Seramik Membran Uygulamaları Vaka Çalışması MBR ve MBBR Proses lerinde Seramik Membran Uygulamaları AKIN KAPLAN Teknik Debi Mühendislik İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti. Dr. MARTIN KASCHEK ItN Nanovation A.G Giriş Su kaynaklarının korunması

Detaylı

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1. GİRİŞ 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1-1 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları (I) Su Kirliliği

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ Atıksu muhtevası, balığın yüzgeçlerine yapışarak solunum epitellerinin şişmesine ve parçalanmasına neden olur ve bu şekilde balıklara zarar verir.

Detaylı

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR ATIKSU SCADA SİSTEMİ KOCAELİ Murat SÖNMEZ SCADA ŞUBE MÜDÜRÜ

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ SU ARITMA EKİPMANLARI SEMİNERİ MAKRO ÇEVRE KORUMA www.makrocevre.com.tr 1 SU NEDEN ARITILIR? Mevcut su kaynaklarının kirlenmesini engellemek Atık suyu tekrar

Detaylı

Arıtma çamuru nedir?

Arıtma çamuru nedir? Arıtma çamuru nedir? Atıksu arıtımında, fiziksel ve kimyasal arıtma süreçlerinde atıksu içinden yüzdürülerek veya çökeltilerek uzaklaştırılan maddeler Biyolojik arıtma sonucunda çözünmüş haldeki maddelerin

Detaylı

BOİ (BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI) TAYİNİ

BOİ (BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI) TAYİNİ BOİ (BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI) TAYİNİ 1 GENEL BİLGİLER İçerisinde bakteri bulunan kanalizasyon veya endüstri atıksularına oksijen verildiği takdirde, bakteriler aracılığı ile, kararsız (çürüyebilen)

Detaylı

GEPOSB MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

GEPOSB MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ GEPOSB MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü olarak OSB bünyesinde artan sanayi kapasitesi göz önüne alınarak 600 m /gün kapasiteli ve faaliyette olan merkezi

Detaylı

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ Güncelleme: Eylül 2016 ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ DENEYİN AMACI: Sentetik olarak hazırlanmış bir boya çözeltisinden faydalanılarak elektrokoagülasyon işleminin

Detaylı

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI DÜNYADA yılda 40.000 km³ tatlı su okyanuslardan karalara transfer olmaktadır. Bu suyun büyük bir kısmı taşkın vb. nedenlerle kaybolurken

Detaylı

BİYOLOJİK TEMEL İŞLEMLER

BİYOLOJİK TEMEL İŞLEMLER BİYOLOJİK TEMEL İŞLEMLER BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE NÜTRİENT GİDERİMİ Doç. Dr. Eyüp DEBİK Nütrient Giderimi Azot atıksularda çeşitli şekillerde bulunabilir (organik, amonyak, nitrit ve nitrat). Genel olarak

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN ATIKSU ARITMA TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Güçlü İNSEL İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Arıtma Hedefleri 1900 lerden 1970 lerin başına kadar Yüzücü ve askıda maddelerin giderilmesi Ayrışabilir organik madde arıtılması

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 26.11.2011 01 10.04.2012 1 / 5 KYS.19 TA 01 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, ham madde olarak kabulü yapılan çiğ sütün ve süttozunun antibiyotik içerip içermediğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu

Detaylı

KAYSERİ OSB Hizmetler ve Bilgilendirme Yayınları

KAYSERİ OSB Hizmetler ve Bilgilendirme Yayınları KAYSERİ OSB Hizmetler ve Bilgilendirme Yayınları 2 2 KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi içindekiler BAŞKAN DAN KOSB ATIKSU ARITMA TESİSİ FİZİKSEL ARITMA KİMYASAL

Detaylı

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar ALKALİNİTE Bir suyun alkalinitesi, o suyun asitleri nötralize edebilme kapasitesi olarak tanımlanır. Doğal suların alkalinitesi, zayıf asitlerin tuzlarından ileri gelir. Bunların başında yer alan bikarbonatlar,

Detaylı

ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ. Yukarıdaki denklemde FG, FB ve FS ifadeleri yerine açılımları yazılacak olursa; ifadesi ortaya çıkar.

ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ. Yukarıdaki denklemde FG, FB ve FS ifadeleri yerine açılımları yazılacak olursa; ifadesi ortaya çıkar. ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ 1.1 GENEL BİLGİLER Danelerin yerçekiminin etkisiyle tek tek birbirinden bağımsız olarak hareket ettiği çökelme tipidir. Daneler arasında floklaşma olmaz. Bu yüzden çökelme hızı yükseklikle

Detaylı

GENEL BİLGİLER. Muğla Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Sahası. Değerli Hemşerilerim,

GENEL BİLGİLER. Muğla Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Sahası. Değerli Hemşerilerim, Değerli Hemşerilerim, GENEL BİLGİLER Modern ve Model Kent Muğla idealinden hareketle gerçekleştirdiğimiz köklü ve büyük projelerimizi söz verdiğimiz gibi birer birer tamamlamanın mutluluğunu; Muğla Belediyesi

Detaylı

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Nevin Yağcı, Işıl Akpınar İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre

Detaylı

NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ

NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ NİTRİT VE NİTRAT TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Azot ve azotlu maddeler, Çevre Mühendisliğinde büyük bir öneme sahiptir. İçme ve kullanma suları ile yüzeysel suların ve kirlenmiş su kütlelerinin içerdiği çeşitli

Detaylı

ARİFE ÖZÜDOĞRU Şube Müdürü V.

ARİFE ÖZÜDOĞRU Şube Müdürü V. ARİFE ÖZÜDOĞRU Şube Müdürü V. 1 KHK lar ve Görevlerimiz 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname nin 9 uncu maddesinin (ı) bendinde geçen İçme

Detaylı

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ Dr.Murat SOLAK Biyolojik Arıtma Yöntemleri Biyokimyasal reaksiyonlar neticesinde atık sudaki çözünmüş organik kirleticilerin uzaklaştırıldığı yöntemlerdir. BİYOPROSESLER

Detaylı

P&I BORULAMA VE ENSTRÜMANTASYON. (DokuzEylül Ün. ders notlarından uyarlanarak hazırlanmıştır)

P&I BORULAMA VE ENSTRÜMANTASYON. (DokuzEylül Ün. ders notlarından uyarlanarak hazırlanmıştır) P&I BORULAMA VE ENSTRÜMANTASYON (DokuzEylül Ün. ders notlarından uyarlanarak hazırlanmıştır) P&I DİYAGRAMI ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER Suyun yapısı belirlenmeli, Arıtılabilirlik çalışması yapılmalı (laboratuvar

Detaylı

Tehlikeli Atıklar ve Kontrolü. Tehlikeli Atıkların Arıtılması

Tehlikeli Atıklar ve Kontrolü. Tehlikeli Atıkların Arıtılması Tehlikeli Atıklar ve Kontrolü Tehlikeli Atıkların Arıtılması Atık Suların Arıtılması Atık sudaki kirleticilerin arıtılması için kullanılan metodları genel olarak 3ana başlık altında toplamak mümkündür.

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE KAZANILAN ENERJİNİN KULLANILMASINDA ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Murat PİROĞLU ESKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE KAZANILAN ENERJİNİN KULLANILMASINDA ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Murat PİROĞLU ESKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE KAZANILAN ENERJİNİN KULLANILMASINDA ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ Murat PİROĞLU ESKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı ESKİŞEHİR MERKEZ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ Eskişehir Atıksu

Detaylı

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI Doküman No: T.LAB.5.4.08 Rev.No/Tarih : 00/- Yayım Tarihi: 01.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu belge, KASKİ Çevre Analizleri Laboratuarı nda kullanılmak üzere su ve atıksu numunelerinde Kjeldahl

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

Tunceli Evsel Atıksu Arıtma Tesisinin Arıtma Etkinliğinin Değerlendirilmesi

Tunceli Evsel Atıksu Arıtma Tesisinin Arıtma Etkinliğinin Değerlendirilmesi MAKÜ FEBED ISSN Online: 1309-2243 http://febed.mehmetakif.edu.tr Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 (2): 24-29 (2013) Araştırma Makalesi / Research Paper Tunceli Evsel Atıksu

Detaylı

NEDEN GRİ SU? GRİ SU NEDİR?

NEDEN GRİ SU? GRİ SU NEDİR? NEDEN GRİ SU? GRİ SU NEDİR? Evlerde tuvaletlerden gelen atık sular dışında üretilen tüm atık suya Gri su denir. Gri su kaynakları çamaşır makineleri, çamaşırhaneler, duşlar, bulaşık makineleri, lavabolar

Detaylı

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ FİLTRASYON 1 GENEL BİLGİ Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin

Detaylı

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER www.tematas.com İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. TEMATAŞ; 20 yılı aşkın tecrübeye sahip teknik kadrosu, profesyonel yönetim anlayışı ile işveren ve çalışan memnuniyetini sağlamayı kendisine

Detaylı

REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI

REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI YALOVA (MERKEZ) ATIKSU ARITMA TESİSİ İnce Izgara Montajı Konveyör Bant Çöktürme Havuzu Köprülü Döner Sıyırıcı ve Savaklar Havalandırma Havuzu Kollektör Sistemi ve Dalgıç Mikserler

Detaylı

KOKU ARITIMI. Yapmakta olduğumuz başlıca koku arıtma sistemleri aşağıda verilmiştir.

KOKU ARITIMI. Yapmakta olduğumuz başlıca koku arıtma sistemleri aşağıda verilmiştir. KOKU ARITIMI Atıksu Arıtma Tesislerinde görülen kokunun kaynağı, atıksu ile beraber gelen kimyasallar ya da organik maddenin ayrışması sonucu oluşan gazlardır. Atıksulardan kaynaklanan koku sebebi olan

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

JFIZIKSEL ARITIM. Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA

JFIZIKSEL ARITIM. Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA JFIZIKSEL ARITIM Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA Atıksu antma tesislerinde üç grup temel işlem ve süreç vardır. Bunlar : _ Fiziksel işlemler Kimyasal süreçler

Detaylı

Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) Doç.Dr.Ergün YILDIZ

Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) Doç.Dr.Ergün YILDIZ Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) Doç.Dr.Ergün YILDIZ Giriş BOİ nedir? BOİ neyi ölçer? BOİ testi ne için kullanılır? BOİ nasıl tespit edilir? BOİ hesaplamaları BOİ uygulamaları Bazı maddelerin BOİ si

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 10.10.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27372 SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî

Detaylı

Gıdalarda Tuz Analizi

Gıdalarda Tuz Analizi Gıdalarda Tuz Analizi 01. Peynir ve Tereyaında Tuz Analizi 01.01. Yöntemin Prensibi 01.02. Kullanılan Kimyasallar 01.03. Deneyin Yapılıı 01.04. Hesaplamalar 01.05. Kullanılan Malzemeler 02. Et ve Et Ürünlerinde

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Açıklama: Bu çalışmada, konu atıksu arıtma çamurlarının en ekonomik şekilde uzun süreli ve problemsiz bir işletme ile susuzlaştırılması amacıyla HUBER Burgu Pres (Screw Press)

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Aerobik Membran Biyoreaktör (AMBR) ile Atıksu Geri Kazanımı: Antalya Örneği Yılmaz F 1., Otuzaltı M. M 2 1 Akdeniz

Detaylı

şeklinde ifade edilir.

şeklinde ifade edilir. MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 21 CEVHER HAZIRLAMA LAB. I ANDREASEN PIPETTE YÖNTEMİ İLE TANE BOYU DAĞILIMININ BELİRLENMESİ 1. AMAÇ Geleneksel labaratuvar elekleriyle elenemeyecek kadar küçük tane boylu malzemelerin

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

ARITMA ÇAMURU KONTROLÜ

ARITMA ÇAMURU KONTROLÜ ARITMA ÇAMURU KONTROLÜ SU NEDEN ARITILIR? Mevcut su kaynaklarının kirlenmesini önlemek, Atıksuyu tekrar kullanılabilir hale getirmek, İçilebilecek kalitede su elde edebilmek için SU ARITIMI GENEL OLARAK;

Detaylı

TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN

TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN 1 6.2. Gerçek Çökeltme Tankları Gerçek çökeltme tankları dairesel, dikdörtgen veya kare yüzey alanına sahip olabilir. En tercih edilen dairesel olanlardır. Masrafları

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1 1. Genel Bilgiler 100 g örnekte bulunan serbest asitleri nötrleştirmek için harcanan ayarlı baz (sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit) çözeltisinin hacminin bulunmasıdır. 2. Asitlik Cinsi Örneklerin

Detaylı

SON ÇÖKELTİM HAVUZU TASARIMI

SON ÇÖKELTİM HAVUZU TASARIMI SON ÇÖKELTİM HAVUZU TASARIMI Son çökeltim havuzları, havalandırma havuzlarında teşekkül eden biyokütlenin çöktürülmesi maksadıyla yapılır. Son çökeltim havuzu hesapları daire planlı, merkezden beslenen

Detaylı

KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ) ANALİZİ

KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI (KOİ) ANALİZİ ÇEVRE KİMYASI LABRATUVARI 1. GENEL BİLGİ KİMYASAL KSİJEN İHTİYACI (Kİ) ANALİZİ Kimyasal oksijen ihtiyacı (KI), evsel ve endüstriyel atık suların organik kirlilik derecesini belirlemede kullanılan önemli

Detaylı

GEBZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ DETAYLI İŞ PROGRAMI

GEBZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ DETAYLI İŞ PROGRAMI 1 1 ATIKSU ARITMA TESİSİ İLE POMPA İSTASYONU VE TERFİ HATTI YAPIM VE İŞLETİLMESİ İŞİ 346 days Thu.09 Thu 18.0.16 346 days Thu.09 Thu 18.0.16 Thu.09 Thu.09 Thu.09 Thu.09 Thu 4.09.09 Thu 4.09.09 Thu 4.09.09

Detaylı

50 Hz. DEPURBOX Serisi EVSEL ATIK SU ARITMA SİSTEMLERİ

50 Hz. DEPURBOX Serisi EVSEL ATIK SU ARITMA SİSTEMLERİ 50 Hz DEPURBOX Serisi EVSEL ATIK SU ARITMA SİSTEMLERİ Kod 191004401 Rev.A Baskı 06/2006 Evsel atık su arıtma sistemleri DEPURBOX Serisi KULLANIM ALANLARI KONUT UYGULAMALARI Kanalizasyon sisteminin bulunmadığı

Detaylı

Edirne İl Özel İdaresi

Edirne İl Özel İdaresi ÖRNEK PROJE Edirne İl Özel İdaresi Edirne İline bağlı Sultaniçe, Gülçavuş ve Küçükevren Köyleri Atıksu Arıtma Tesisi Döner Biyolojik Disk (DBD) prensibi ile çalışan Paket biyolojik atıksu arıtma tesisi

Detaylı

1201806 ATIKSU ARITIMI YILİÇİ UYGULAMASI (1+2) Bahar 2012

1201806 ATIKSU ARITIMI YILİÇİ UYGULAMASI (1+2) Bahar 2012 1201806 ATIKSU ARITIMI YILİÇİ UYGULAMASI (1+2) Bahar 2012 Çevre Mühendisliği Bölümü Selçuk Üniversitesi Dersin Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Ali BERKTAY Tel. 2232093 e-mail: aberktay@selcuk.edu.tr Doç.Dr. Bilgehan

Detaylı

BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ

BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Kütle ölçülerek yapılan analizler gravimetrik analizler olarak bilinir. Çöktürme gravimetrisi Çözeltide analizi yapılacak madde bir reaktif ile çöktürülüp elde edilen

Detaylı

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ MAKİNA-İNŞAAT-ÇEVRE SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ Gaziteknik-Waterline Atıksu Arıtma sistemleri evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında kullanılmak üzere prosese göre projelendirilmektedir.

Detaylı

Atıksuların Arıtılması Dersi CEV411

Atıksuların Arıtılması Dersi CEV411 5. Hafta Atıksuların Arıtılması Dersi CEV411 Aktif Çamur Sistemleri, Organik Karbon, Biyolojik Azot ve Fosfor Giderimi - Aktif Çamur Prosesi- II - 1 Kapsam Tokat-Yeşilırmak 1. Deşarj Standartları 2. Biyolojik

Detaylı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 1- MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN MALZEME VE CİHAZLAR 1. İnkübatör (Bakteriyolojik Etüv) Mikroorganizmalar kültür ortamlarına ekildikten sonra çoğalmalarını temini için, muayyen bir ısı derecesinde

Detaylı

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Sayfa 1 TÜRKTAY 19-20 Ekim 2016 Ankara Yakma Tesisi Dizayn Parametreleri Yakma Kapasite si 35.000 ton/yıl Isıl Değer Enerji kurulu güç 86 Gj/saat 5,2

Detaylı

ARITMA ATIKSU YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜM

ARITMA ATIKSU YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜM ARITMA ATIKSU YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜM ARITMA, ATIKSU YÖNETİMİ ve GERİ KAZANIMI Enteg Çevre Teknolojisi Uygulama Alanları nda proje, taahhüt, işletme ve geri kazanıma yönelik çalışan bir ihtisas firmasıdır.

Detaylı

MACH_COMPACT Paket Arıtma Ünitesi MCT Mekanik Paket Arıtma Ünitesi.

MACH_COMPACT Paket Arıtma Ünitesi MCT Mekanik Paket Arıtma Ünitesi. MACH_COMPACT Paket Arıtma Ünitesi MCT Mekanik Paket Arıtma Ünitesi www.machinno.com.tr MACH_COMPACT Paket Arıtma Ünitesi MCT Mekanik Paket Arıtma Ünitesi İnşaat olarak imalatı zor ve maliyet gerektiren

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 10. Endüstriyel Çamur Arıtımı Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Giriş Sıvı atıkların arıtılmasındaki en önemli nokta askıda veya çözünmüş katıların giderimidir. Sıvıdan

Detaylı

Evsel Atıksu Arıtma Tesisleri Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri Mekanik Ekipman Üretimi Altyapı Tesisleri

Evsel Atıksu Arıtma Tesisleri Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri Mekanik Ekipman Üretimi Altyapı Tesisleri ÇEVRE KORUMA TEKNOLOJİLERİNDE ASİMETRİK KANALLI İLERİ ARITIM SİSTEMİ DÜNYADA İLK 1978 DEN BUGÜNE DENEYİM, GELİŞİM VE BAŞARI... Evsel Atıksu Arıtma Tesisleri Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri Mekanik

Detaylı

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI 1. MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALMA VE KÜLTÜR YAPMA Kültür Tipleri Saf kültür: Tek bir mikroorganizma türü üretilmiş kültürlerdir. Karışık Kültür: iki yada daha fazla çeşitte mikroorganizma türü aynı besiyerinde

Detaylı