Bölüm 6 PNÖMATOLİTİK EVRE MADEN YATAKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bölüm 6 PNÖMATOLİTİK EVRE MADEN YATAKLARI"

Transkript

1 Bölüm 6 PNÖMATOLİTİK EVRE MADEN YATAKLARI

2 Kökenleri ne olursa olsun, sıcaklıkları 50 C ile 400 C arasında olan sıcak sulu çözeltiler hidrotermal çözeltiler olarak, sıcaklıkları 400 C ile 500 C arasında değişen (bazı kaynaklarda, C veya C aralığı) doğal, sıcak buharlı ve sulu çözeltiler ise pnömatolitik çözeltiler olarak tanımlanmaktadır. Bu çözeltilerin oluşturduğu maden yatakları ise genel anlamda hidrotermal yataklar ve pnömatolitik yataklar olarak tanımlanmaktadırlar. Ancak, son zamanlarda sıcak çözeltilerle ilişkili olarak oluşmuş tüm maden yataklarının hidrotermal yataklar kapsamında incelendiği de görülmektedir.

3 PNÖMATOLİTİK ÇÖZELTİLER İç basınçları yüksek ve ph' ları asitik, sıcak buharlı çözeltiler olarak kabul edilmektedirler. Kolay uçucuların oluşturduğu iç basınç pnömatolitik evrede en üst düzeyde olup, bunun dış basıncı aşması halinde yan kayaçların patlaması ve değişik boyutlarda kırık ve çatlakların oluşması söz konusudur.

4 PNÖMATOLİTİK ÇÖZELTİLER Bu çözeltilerin iç basınçları ve asitik karakterleri çok yüksek olduğundan, bu çözeltiler, kayaçları çözerek ve/veya kayaçlarda kırık ve çatlaklar oluşturarak hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedirler.

5 Pegmatitik evrede a2 ile a3 arasinda dusuk egimle seyreden kristalizasyon egrisi bu noktadan sonra yeniden yukselir.a3 ile a4 arasinda hizlica bir sicaklik dususu ve kismen dusuk duzeyde kristalizasyon izlenir. Baska deyisle bu evrede ilimli bir madde ayrilisi ve sicaklik degisimi izlenir. Bu evrede basic en ust duzeyde olup, magma aktivitesini gaz fazi belirler.bu evreye Pnomatolitik Evre denir.kasiterit, selit, wolframit kuvars ve benzeri mineraller karakteristik olarak gorulur.demir mineralizasyonlarinin onemli bir bolumu be evrede gelisir.sicaklik genellikle dereceler civarindadir.

6 Yatakların Oluşum Yeri ve Yataklanma Şekli Plütonik Kütlelerle Çevre Kayaçların Dokunaklarında Oluşmuş Hidrotermal Yataklar Plütonik kütlelerin üst kısmında geçirimsiz kabuk gelişemezse veya çözeltilerin dışarı çıkabileceği geçirgenliği yüksek zonlar varsa, sıcak çözeltiler plütonik kütlenin dışına çıkarak, çevre kayaçlarla olan dokunakları boyunca cevherleşmeleri oluşturabilmektedirler. Bu zenginleşmeler, genellikle düzensiz dış şekilli, masif görünümlü cepler ve kütleler şeklindedirler. Özellikle W ±Sn ve Fe ile bazı Cu-Pb-Zn yataklarının bu şekilde oluştukları bilinmektedir.

7 Pnömatolitik yatakların temel özelliği gazfazının maksimim etkisidir. Bu nedenle reaksiyonal olaylar oldukça sık olarakgözlenir. İri kristalli mineralizasyonlar oldukça azalır. Pnömatolitik yataklarda artık kalıntı mağma uçucu elemanlarca zengindir. Başlıcaları HF, H3BO3, HCl, H2S ve H2O dur. Bu özellikli mağma büyük bir hareket yeteneğine sahiptir ve yan kayaçlarla kolay reksiyona girerek mineralizasyonlara ve ayrışım olaylarına neden olur. Yapısal süreksizlikler bouolaylariçinsondereceuygundur. Buevredekimağma kalıtısı pnömatolitadını alan bu mineralleştirici ergiyiklerce son derece zengindir. Bu evredeki oluşumları cevherleşmelerin luş biçimlerine göre, * Pnömatojen damarlar, *Pnömatojensaçınımlar ( Emprenyasyon, İçirim) *Pnömatojenkontaklar * Pnomatojen getirimler olarak ayrıntıda sınıflanabilir. Ancak bu tür reaksiyonlar ve gelişimler birbirlerine bağımlı olarak gelişebilir. O nedenle mineralizasyonlar ve cevherleşmeler biribirlerine geçişli olarak devam edebilir. Tenör ve rezerv özellikleri bu nedenle değişiklik ve ardalanmalı bir alansal dağılım yapabilir.

8 Maden yatakları oluşturan pnömatolitler içerlerinde çeşitli metalleri taşırlar. Bu metalleri yukarıda sıralanan çeşitli oluşum biçimler çerçevesinde cevher olarak ilişkide bulundukları kayaçlar içersine bırakırlar. Cevher oluşturma özellikleri ve ekonomik değerleri açısından gelişen olayların temeli olan reaksiyonlar olarak aşağıdaki denklemler verilebilir. FeCl3 + 3H20 + 1/2 H20 Fe2O3 + 6HCl FeCl3 + FeCl2 + 4H2O Fe2O3 + 8HCl ZnCl2 + 2H2S ZnS + 2HCl SnF4 + 2H2O SnO2 + 4HF Görüldüğü üzere uçucu fazda taşınan elementler oksit formunda oluşmakta çökelim yapmaktadırlar. Minerallerin cevher yatağı olarak yerleşimleri ve yataklanmaları ise bu reaksiyonlar ile ortaya çıkan yüksek eritme özellikli HF ve HCl gibi kuvvetli asitlerin yan kayaçlarda yarattıkları hacimsel genişlemelerde söz konusu olur. Bu cevherleşmeler bir çatlak veya zayıflık zonunda sert, reaksiyona uygun olmayan kayaç içersinde gerçekleştiği zaman oluşan yataklar Pnömatojen damarlar ( Filonlar ) olarak adlandırılırlarl.

9 Pnömatolitik dönemde, uçucu elemanların büyük hareket kabiliyetinden dolayı, yan kayaçlarda metasomatik olarak önemli kimyasal ve mineralojik değişiklikler görülür. Bu değişiklikler getirimlerin niteliği ve yankayacın cinsi ile ilgilidir, örneğin alüminosili-katlı kayaçlarda kuvars, muskovit, topaz, flüorit oluşumu, ultra-bazik ve bazik kayaçlarda biyotit, flogopit oluşumu, karbonatlı kayaçlarda flüorit, turmalin oluşumu olağandır. Yan kayaçlarda meydana gelen değişiklikler, maden aramada kılavuz rolü oynadıklarından, uygulamada büyük öneme sahiptirler. Genelde başlıca değişiklikler şunlardır: A- GREYZENLEŞME: Alüminosilikatlı kayaçlarda özellikle feldspatlaıin aleyhine kuvars ve mika oluşumuna greyzenleşme, meydana gelen kayaca ise greyzen adı verilir. Mika muskovit, lepidolit veya zinvaldit cinsindendir. Greyzenlerde ayrıca turmalin, topaz, flüorit, apatit gibi tali gang mineralleri ve kassiterit, volframit gibi cevher mineralleri de bulunabilir. Greyzenleşme aslında granitler için kullanılan bir deyimdir. Fakat bazı yazarlar bu deyimi pnömatolitik etkenlerle metasomatik değişikliklere uğramış her tür kayaç için kullanılır. B- TURMALINLEŞME: Granitteki feldspatların ve mikaların aleyhine kuvars veturmalinoluşur,îğne şeklindeki turmalinlerin ışınsal olarak bulunduğu bu kayaçlara bazı yerlerde lüksilyanit adı verilir. Granitlerin dışında alüminosilikatlı veya karbonatlı yankayaçlar da turmalinleşebilir. Turmalinleşmiş kayaçlar ayrıca flüorit, topaz, kassiterit, volframit gibi mineraller de içerebilirler. C- KAOLENLEŞME: Genellikle feldispatların aleyhine kaolen oluşur. Böylece kayaç başlıca kaolen ile bozuşmadan arta kalan kuvars ve mika mineralleri içerir. Kaolenleşmeye birçok pnömatolitik yatakta rastlanılmasına rağmen bu olay hidrotermal kökenli olabilir, Fakat her durumda yeraltı su tablasından daha alçak seviyelerde gözlenmesi nedeniyle, derin kökenli olduğu tartışmasızdır.

10 2) GREYZENLERE BAĞLI MADEN YATAKLARI Greyzen Nedir? Metazomatik alterasyon ürünü bir kayaçtır. Granitlerin metazomatik Alterasyonu sonucunda oluşan, başlıca iri ve eş boyutlu kuvars, muskovit (lepidolit) ile daha az oranda topaz, turmalin ve floritten oluşan granoblastik bir kayaçtır.

11 2) GREYZENLERE BAĞLI MADEN YATAKLARI Magmatik kristalleşmenin son dönemlerinde, (kristallenme çok büyük bir oranda tamamlandıktan sonra Yani Pnömatolitik evrede), geride kalan uçucu bileşenler ile (gaz fazında) oluşmuş olan silikatlı minerallerin reaksiyonu aşamasında, herhangibir mineralin yapısına girememiş olan elementlerin gaz fazda taşınıp kristallenmesiyle oluşan maden yataklarıdır.

12 Greyzenler, granitik intrüzyonların üstdokanaklarında gelişirler. Bu zonlarda cevher daha çok saçınımlıdır. Ağsal cevher de saçınımlı greyzen zonlarına eşlik edebilir. Greyzenler genellikle Sn ve W için önemlidirler. Fakat bir greyzende bu iki elementten sadece bir tanesi ekonomik önem taşıyabilir. Ekonomik olan ana elementin dışında diğer bazı elementler de yan ürün olarak elde edilebilir. Kasiterit

13 Greyzenlerin Genel Özellikleri Greyzen zonlarında bulunan ana mineraller: Kasiterit, wolframit, molibdenit, beril, lepidolit, zinvaldit, hematit, manyetit, şeelit, pirotin, kalkopirit, sfalerit galen, stannit tir. Gang mineralleri: Kuvars, muskovit, turmalin topaz, florit,, mikroklin, biyotit, aktinolit, garnet, ilmenit, rutil ve zirkon. Greyzenlerin Genel Özellikleri Şeelit Greyzen: Kuvars, şeelit Muskovit

14 Greyzenlerin Genel Özellikleri Greyzenler, granitik intrüzyonların üst dokanaklarında gelişirler. Bu zonlarda cevher daha çok saçınımlıdır. Ağsal cevher de saçınımlı greyzen zonlarına eşlik edebilir. Greyzenler genellikle Sn ve W için önemlidirler. Fakat bir greyzende bu iki elementten sadece bir tanesi ekonomik önem taşıyabilir. Ekonomik olan ana elementin dışında diğer bazı elementler de yan ürün olarak elde edilebilir. Şeelit Muskovit Akuamarin

15 Granitik bir mağmanın oluşması Mağmanın yükselimi Ani soğuma ve kristallenme Geçirimsiz kabuk oluşumu İç kesimde porfirik kristallenme ve uyumsuz elementlerin sıvı fazda yoğunlaşması Uçucuların sistem içinde devinimi ve plütonik kayacı metazomatizmaya uğratması; feldpatların bozunması; yeni minerallerin oluşması

16 KALAY - TUNGSTEN YATAKLARI Kasiderit SnO 2

17 KALAY - TUNGSTEN YATAKLARI Cylindrit Pb 3 Sn 4 FeSb 2 S 14

18 KALAY - TUNGSTEN YATAKLARI Frankeit Pb 5 Sn 3 Sb 2 S 14

19 KALAY - TUNGSTEN YATAKLARI Wolframit (Fe 2+, Mn 2+ )WO 4

20 KALAY - TUNGSTEN YATAKLARI Ferberit FeWO 4

21 KALAY - TUNGSTEN YATAKLARI Hubnerit MnWO 4

22 Şeelit CaWO4

23 İntraplütonik Sn yatakları, porfirik yapılı ve grayzenleşmiş granitik kayaçlarla ilişkilidirler. Granitik kayaçların dış kesimdeki geçirimsiz kabuk, bu tip yatakların aranmasında kılavuz olarak değerlendirilmektedir. Cevherleşmeler genellikle stockwork tipi ağlar şeklindedir. Damarcıkların kalınlıkları sık sık değişebilmektedir. Kontak metasomatik ve/veya skarn tipi oluşumlar, plütonik kütlelerin özellikle karbonatlı kayaçlarla olan dokunakları boyunca gözlenmektedirler. Sn ve az miktarda da W, granitik kayaçlarla ilişkili damar tipi hidrotermal yatakların derin kesimlerinde zenginleşebilmektedirler.

24 Cevherleşmelerin geliştiği çatlak veya zayıflık zonlarının gevşek, kırılgan ve gözenekli özellikler taşıması durumunda ise, mineralleşmeler yan kayaç içersine dağılmakta ve saçınımlar halinde yayılımlar söz konusu olmaktadır. Bu tür oluşumlara Pnömatojen Saçınımlar (Emprenyasyonlar, İçirimler) olarak adlandırılmaktadır. Bu yataklara ülkemizden ve dünyadan çeşitli örnekler vermek mümkündür.en önemlileri Cornwall (Ingiltere) Sn yatakları; Attenberg (Almanya) Sn yatakları; Climax (ABD Colorado) Molibden yatakları; Urallar manyetit yataklarıdır. Aşağıda Attenberg Sn Yatağı şematik kesiti verilmektedir..

25 Pınargözü Maden Yatağı (Sivas) Mikrosiyenitik ve mikrodiyoritik kayaçlar bir yarık içinde yerleşmiştir. Kretase sonrası veya sonu hareketler esnasında meydana gelmiş KD GB istikametli ve 70 derece KB ya eğimli bir tektonik zonu dolduran magma kısmen de etrafa yayılmıştır. Bu bakımdan yayılan kısımlar daha ziyade aglomera ve lavlardan ibaret bulunmasına rağmen tam çıkış zonuna rastlayan kesimlerde hakiki mikro yapılarını göstermektedirler. Faylanma daha önce mevcut ultrabazik intrüzyonları içinde oluşmuştur. Cevher maden deresinin iki yanında adeseler şeklinde görülmektedir. İrili ufaklı Maden deresinin batısında faylarla parçalanmış metrekarelik büyük bir adese, 4 orta boy büyüklükte ve 4 küçük mostra ve doğu kesiminde metrekarelik bir büyük bir küçük mostra vermektedirler. Cevherli adeseler genellikle bu mikrosiyenitik ve mikrodiyoritik zon içerisinde doğu batı istikametinde uzanırlar. Doğudaki ve batıdaki adeselerin aralarında birleşerek doğuda bir batıda bir olmak üzere ve Maden deresi de hemen hemen bir sınır vazifesi görecek şekilde iki adese bulunmaktadır. Cevher hematitten oluşmaktadır. Daha çok sert, masif, siyahımsı kırmızı rengi ile gözlenen hematit yere yer breşik ve bol gözeneklidir. Bazı hallerde tamamen toz olarak çıkmaktadır. Cevher bazı yerlerde silisli bazı yerlerde ise limonitleşmiş olarak gözlenmiştir. Tabanda hematite dönüşen manyetit, ayrıca pirit ve kalkopirit ikincil olarak, kalsit, kuvars ve kahverengi demirli opal mineralleri bulunmaktadır. Doğu kesimin cevheri batıya göre daha kompaktır. Batı kısımda alterasyon daha fazla olup limonitleşme gözlenmektedir (T.D.Ç.İ., 1989).

26 Pınargözü (Sivas) Demir yatağı Jeolojik Haritası ( Prof.Dr.A.GÜMÜŞ)

27 Hasançelebi Yatağı (manyetitli skapolitfels) Hasançelebi Yatağı (G1 galerisi içindeki sülfit damarı-au ve Cu) Hasançelebi (Hekimhan. Malatya): Önemli bir demir yatağıdır.yörede üst Kretase öncesi serpantinleşmiş ultrabazik kayaçlar ve bazik volkanik kayaçlar bulunur. Bunların üzerine uyumsuz olarak üst Kretase yaşlı tortul kayaçlar ve trakitler gelir. Bütün bu kayaçlar Hasançelebi civarında kısmen veya tamamen skapolitleşmişlerdir. Skapolitleşmenin bir siyenitik batolitin sokulu-muna bağlı olarak metasomatik bir kontakt metamorfizma ile oluştuğu düşünülmektedir. Siyenitik batolit görülmemekle beraber, yöredeki mikrosiyenitik ve pegmatitik daykların varlığı bu varsayımı doğrulamaktadır. Cevher oluşumu aynı plütonizmanın pnömatolitik dönemiyle ilgilidir. Başlıca cevher minerali olan manyetit skapolit fels içinde saçınım halindedir. Ender olarak manyetit damarlarına da rastlanır. Hematit ve pirit daha az miktarda bulunur. Skapolitin dışında kalan gang mineralleri biyotit, diopsit, amfibol, gröna, turmalin, sfen, kalsit, zirkon, lepidolit, apatit, rutil ve kuvarstır. Bu mineraller oluşumun pnömatolitik dönem dışında pegmatitik ve hidrotermal dönemleri de kapsadığını, hatta yer yer pirometasomatik bir cevherleşmenin söz konusu olabileceğini göstermektedir.

28 PİROMETAZOMATİK

29 Pnömatolitlerin mineralizasyonları reaksiyona uygun kayaçların kontaklarında ve yan kayaç içersinde bir boşluk yaratarak geniş rezervli, lensler, kümeler halinde oluşmaları durumunda Pnömatojen Kontakt Yatakları (Pirometazomatik Yataklar ) adını almaktadır. Bu işlevlerin aşamalarında yan kayaçlardan element değişimi, göçü de gerçekleşirse o taktirde Pnömatojen Getirimler ortaya çıkmaktadır. Bu tür yatakların mineralizasyonlarında yan kayaçların bileşimi önem kazanmakta ve özellikle karbonatlı kayaçların daha ziyade katyonları cevherleşmeler arasında ikincil oluşumlara ve ayrışma olaylarına neden olmaktadır. Bu tür yataklarda Skarn ve Taktit adını alan özel mineral birlikleri meydana gelmeltedir. O nedenle bu aşamada oluşan yataklara Skarn Tip meydana gelmeltedir. O nedenle bu aşamada oluşan yataklara Skarn Tip yataklar adı da verilmektedir. Bu yataklara ülkemizden ve dünyadan çeşitli örnekler vermek mümkündür. Dünyadan en önemlileri, Erzgebirge (Almanya)Sn yatakları,urallar manyetit yatakları ve Batı ABD Cu yataklarıdır.

30 Yatakların Oluşum Yeri ve Yataklanma Şekli Plütonik Kütlelerle Çevre Kayaçların Dokunaklarında Oluşmuş Hidrotermal Yataklar Cevherli çözeltiler içindeki Si, Al, Fe, Mg gibi elementlerin karbonatlı yankayaçlarla reaksiyona girerek oluşturdukları kalk-silikatik mineraller, skarn mineralleri olarak tanımlanmakta olup, bu mineralleri içeren dokunak yatakları ise skarn tipi yataklar olarak tanımlanmaktadır. Skarn tipi yataklar; plütonik kütle içinde gelişirlerse endoskarn, yan kayaç içinde gelişirlerse ekzoskarn, olarak tanımlanmaktadırlar.

31 Keban Pb Zn Cevherleşmesi ( Zisermann Prof.Dr.Altan GÜMÜŞ )

32 Ülkemizden Divriği demir yatakları; Elazığ Keban kurşun çinko yatakları ; Bursa Uludağ şelit yatakları, Ayazmant (Balıkesir)Fe yatakları; Kalkım (Çanakkale) Pb-Zn yatakları; bu evrenin farklı aşamalarının başlıca örnekleridir. Bu tür yataklarda yüksek hareket yeteneği olan ergiyikler ile yan kayaçların reaksiyonu sonucunda oluşan silikat ağırlıklı faza taktit adı verilir. Skarn ise önceleri İsveç te demir cevheri anlamına kullanılagelen bir terimdir. Taktit önceleri karbonatlı olup, element değişimi sonucu silikatça zenginleşen bir kayaçtır. Skarn terimi ise değiş- dokuş olayları varlığını gerektirmez. Değişim olayları sonucunda granatlar, piroksenler (volastonit, hedenverjit ), Amfiboller ( tremolit, Aktinolit), Feldspatlar ( albit, anortit), Mikalar dan oluşmuş olan bu silikat grubu cevher yatakları için ayırtman özelliği taşır. Skarnların oluşumu üzerine çeşitli oluşum yaklaşımları vardır. Genel prensip element değişimine dayanmaktadır. Bu değişimlerin mağmattik sokulumların etkisiyle karbonatlı kayaçların reaksiyonları sonucu olarak oluşması ile zengin yataklar oluşabilmektedir.

33 Söz konusu değişim olaylarına farklı örnekler aşağıda verilmektedir. 2FeCl3 + 3H2O----Fe2O3 + 6HCl 2FeCl3 + 3CaCO3----Fe2O3 +3CaF2 + 3CO2 CaCO3 + SiO CaSiO3 Pirometazomatik yataklarda zonlanma sık görülen bir olaydır. Cevher yapıcı metalleri taşıyan sokulum ile yan kayaç arasında kayaç özelliklerine bağlı olarak gelişir. Değişim zonu içersinde skarnlar ile birlikte cevherleşmenin ana kısmı yeralır. Zengin element zonlanmaları ve ceherleşmeler, parajenezler bu şekilde yayılım yaparak, komtakt pnömatolitik yatakların ana özelliklerinden birini oluşturmaktadır. Pnömatolitik yataklarda önemli olaylardan biri yaygın ayrışım olaylarıdır. Bunlardan en sık rastlanılanları greyzenleşme ve turmalinleşme ve kaolinleşmedir. Greyzenleşme sokulum kayacı içersindeki feldspatların bozuşması sonucu kuvars ve lityumlu mika ağırlıklı bir kayaca dönüşümdür.genellikle kasiterit açısından zengindir.

34 Skarnlar doku, mineraloji ve büyüklüklerine bağlı olarak (1) başlangıçtaki izokimyasal metamorfizma, (2) değişik metasomatizma evreleri ve (3) sıcaklığın düşmesiyle birlikte retrograd (gerileyen) alterasyon gibi üç ardışık sürecin sonunda oluşur. Tüm skarnlarda görülen ve aralarında belirgin bileşimsel farklılıklar bulunan granatlar, piroksenler ve amfiboller en önce oluşan metasomatik ürünleri temsil eder ve bu minerallerin bileşimleri ve diğer aksesuar mineral birliktelikleri skarnların metal içerikleriyle ilgili bazı ipuçları taşır.

35 Skarnlar metal bileşimlerine göre Cu, Fe, Zn Pb, W ve Sn olmak üzere 5 ana gruba ayrılır ve bu grupların herbirinde farklı jeokimyasal özellikler gösteren piroksen ve granatlar bulunur. Granat ve piroksenlerin major element içerikleri veya element oranları, magmatik hidrotermal system evrimini ve mineralçözelti arasındaki kimyasal ilişkiyi açıklamaya yardım eder.

36 W, Fe, Zn, Pb, Mo, Ag, Bi, ve Sn metallerini içeren ve çok değişik jeolojik ortamlarda bulunan önemli bir metal yelpazesi skarn yatakları başlığı altında toplanmaktadır

37 Değişik karbonatlı kayaçlar arasında gelişen skarn türleri (Meinert, 1992 değiştirilerek)

38 Skarnlar ornattıkları kayaca göre sınıflandırılmakta, ekzoskarn (exoskarn) ve endoskarn terimleri sırasıyla karbonatlı ve plütonik kayaçların kendi içlerindeki orijinal ornatmaları için kullanılmaktadır (Einaudi ve Burt, 1982). Bununla birlikte, Einaudi ve diğerleri (1981), endoskarnların oluşumunun sadece plütonik kayaçlardaki ornatmalarla sınırlanamayacağını, alüminyumca zengin şeyl, gnays ve felsik volkanik kayaçlarda da endoskarnların oluştuğunu vurgulamaktadır. Örneğin Meksika daki bazı demir yatakları volkaniklerle plütonik kayaç dokanakları boyunca gelişmiştir

39 Ekzoskarnlar içerdikleri baskın minerale göre eğer forsterit, olivin, serpantin, ve diyopsit gibi Mg silikatların büyük bir bölümünü içeriyorlarsa magnezyumlu (magnesian) ekzoskarn; eğer andradit, diyopsit ve hedenberjit gibi Fe Casilikatların çoğunluğunu bünyelerinde barındırıyorlarsa kalsiyumlu (calcic, kalsik) ekzoskarn gibi alt sınıflara ayrılmaktadır. Dolayısıyla, magnezyumlu skarnlar dolomitik karbonatlardaki ornatmalar için kullanılırken, kalsik skarnlar ise kireçtaşlarındaki ornatmalar için kullanılmaktadır.

40 Güncel sınıflamalar ise skarnları içerdikleri baskın metale göre ele almakta ve skarnlar W, Fe Cu, Zn Pb, Mo ve Sn skarnları gibi alt sınıflara ayrılmaktadır. Bu metaller her skarn türünde görülmesine rağmen, magnezyumlu skarnlarda W, Cu ve Zn Pb türünde cevherleşmeler çok nadir olarak bulunmakta ve Einaudi ve diğerleri (1981) e göre, dünyadaki ekonomik skarn yatakları kalsik ekzoskarnlarda gözlenmektedir.

41 Plüton-ilişkili skarnların evrim aşamaları, (a) intrüzyon ve yan kayaçların metamorfizması, (b) izokimyasal metamorfizma ve yan kayaçlarda faz değişimleri, (c) magmatik sıvının serbest kalması ve metasomatizma (skarn), (d) plütonun soğumasıyla birlikte oksijence zengin daha soğuk çözeltilerin skarnlari retrograd olarak etkilemesi

42 Şekil 4. Skarn zonlanmasının plütona göre geometrisi

43 Tablo 1. Belli başlı skarn mineralleri Grup Uç Bileşenler Kıs. Bileşim Seriler Granat grossularit Gr Ca3Al2(SiO4)3 grandit andradit Ad Ca3Fe2(SiO4)3 spesartin Sp Mn3Al2(SiO4)3 almandin Al Fe3Al2(SiO4)3 pirop Py Mg3Al2(SiO4)3 Piroksen diyopsid Di CaMgSi2O6 salit hedenbergit Hd CaFeSi2O6 johansenit Jo CaMnSi2O6 fassait Fas Ca(Mg,Fe,Al)(Si,Al)2O6 Olivin larnit Ln Ca2SiO4 monticellite forsterit Fo Mg2SiO4 fayalit Fa Fe2SiO4 knebelite tephroit Tp Mn2SiO4 Piroksenoid ferrosilit Fs FeSiO3 pyroxmangite rodonit Rd MnSiO3 wolastonit Wo CaSiO3 bustamite Amfibol tremolit Tr Ca2Mg5Si8 O22(OH)2 aktinolit ferroaktinolit Ft Ca2Fe5Si8 O22(OH)2 manganez aktinolit Ma Ca2Mn5Si8 O22(OH)2 hornblend Hb Ca2(Mg,Fe)4Al2Si7 O22(OH)2 pargasit Pg NaCa2(Mg,Fe)4Al3Si6 O22(OH)2 Kümmingtonit Cm Mg2(Mg,Fe)5Si8 O22(OH)2 dannemorit Dm Mn2(Fe,Mg)5Si8 O22(OH)2 sub kalsik amfibol grunerit Gru Fe2(Fe,Mg)5Si8 O22(OH)2 Epidot piemontit Pm Ca2(Mn,Fe,Al)3(SiO4)3 (OH) allanit All (Ca,REE)2(Fe,Al)3(SiO4)3 (OH) epidot Ep Ca2(Fe,Al)3(SiO4)3 (OH) klinozoisit Cz Ca2Al3(SiO4)3 (OH) Plajioklaz anorthite An CaAl2Si2O8 albite Ab NaAlSi3O8 Skapolit Marialit Ml Na4Al3Si9O24 (Cl,CO3,OH,SO4) Meionit Me Ca4Al3Si6O24 (CO3,Cl,OH,SO4) Diğer Aksinit Ax (Ca,Mn,Fe, Mg)3Al2BSi4O15 (OH) vezüvianit (idokraz) Vs Ca10(Mg,Fe,Mn)2Al4Si9O34 (OH, Cl, F)4 prehnit Pr Ca2Al2Si3O10 (OH)2

44 Turmalinleşme ise turmalin ve kuvarstan oluşan bir ayrışım ürünüdür.feldspat ve mika oluşumu ile ortamda yer alır ve iyon alışverişi şeklinde gelişir. Yan kayaç yapısının özelliğine bağlı olarak turmalin etkisini arttırır. Kaolinleşme de yaygındır. Feldspat bozuşması olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrışma olayları maden yataklarının aranması ve gelişimlerinin izlenmesinde oldukça önemli olmaktadır. Pnömatolitik yataklarda belirtilen çeşitli yollar ile oluşan başlıca cevherler olarak kasiterit, şelit, wolframit, molibdenit, sfalerit, bizmutin, arsenopirit, hematit, manyetit, skopolit,pirotin,kalkopirit,kovelin, galen sayılabilir

45 Türkiye'nin en büyük demir yataklarından biridir. Yörede Üst Kretase yaşlı serpantinleşmiş ultrabazik kayaçlar ile dolomitik kireçtaşları ve kireç taşları bulunur. Eosen yaşlı siyenit ve monzonitler bu kayaçlar arasına sokulum yapmıştır. Sokuluma bağlı olarak skarn zonları meydana gelmiş ve demir cevherleşmeleri olmuştur. Pirometasomatik demir cevherleşmeleri A ve B kafaları diye adlandırılan başlıca iki yerde bulunmaktadır. C kafası diye adlandırılan üçüncü bir demir cevherleşmesi kırıntı yatağı tipindedir. A kafası siyenit ile mermerleşmiş kireçtaşları arasındadır. Yaklaşık 800 m uzunluğunda, 80 m genişliğinde ve 200 m kalınlığındadır. Başlıca cevher minerali manyetit'dir. özellikle skarn zonlarında diopsit, skapolit, aktinot, tremolit, andradit, vollastonit, hedenberjit, epidot ve flogopit görülür. B kafası serpantin ile mermerleşmiş kireçtaşları arasında yer alır. Yaklaşık 200 m çapındadır. Başlıca cevher minerali spekülarittir.(hematit). Bu kafa civarında skarn gelişmemiştir. Ancak turmaline bol rastlanır. Divriği yataklarında manyetit ve hematit dışında pirit, pirotin, kalkopirit ve daha birçok çeşit minerale rastlanır. Böylece cevherleşmenin kısmen hidrotermal kökenli olduğu anlaşılmaktadır. Yataklarda ayrıca oksidasyon ve sementasyon zonları da gelişmiştir.

46 3. Uludağ (Bursa): Türkiye'nin en önemli volfram yatağıdır. Hersinyen yaşlı bir granodiyorit stoğu Palezoik yaşlı metamorfik kayaçlar içine sokulum yapmıştır. Metamorfik kayaçlar fillad, mikaşist, gnays, amfibolit ve mermerlerden ibarettir. Senklinal biçimindeki bir mermer kütlesi granodiyoritle beraber bulunur. Mermer kütlesi içinde üç ayrı seviye halinde bulunan skarnlar da az miktarda cevher içerir. skarn cevheri adı verilen bu kesimlerde kuvars, diopsit, hedenberjit, grönalar, aktinot, tremolit, epidot, serisit, klorit gibi silikatlar ile şeelit, manyetit, spekülarit, pirit, pirotin, kalkopirit, kübanit, molibdenit, bursait ) gibi cevher mineralleri bulunur. Uludağ şeelit yatağında WO3 tenoru % 0,6-0,8 civarındadır. WO3 olarak görünür rezerv tondur.

Bölüm 6. Pirometazomatik EVRE MADEN YATAKLARI

Bölüm 6. Pirometazomatik EVRE MADEN YATAKLARI Bölüm 6 Pirometazomatik EVRE MADEN YATAKLARI Kökenleri ne olursa olsun, sıcaklıkları 50 C ile 400 C arasında olan sıcak sulu çözeltiler hidrotermal çözeltiler olarak, sıcaklıkları 400 C ile 500 C arasında

Detaylı

D) ASİDİK SOKULUM KAYAÇLARINA BAĞLI YATAKLAR

D) ASİDİK SOKULUM KAYAÇLARINA BAĞLI YATAKLAR I ) MAĞMATİK MADEN YATAKLARI D) ASİDİK SOKULUM KAYAÇLARINA BAĞLI YATAKLAR A) Bazik ve U.bazik Kayaçlara Bağlı Maden Yatakları B) Karbonatitlere Bağlı Maden Yatakları C) Kimberlitlere Bağlı Maden Yatakları

Detaylı

II ) MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI

II ) MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI II ) MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI A) Porfiri Yataklar 1) Porfiri Cu 2) Porfiri Mo 3) Porfiri Sn B) Skarn Yatakları C) Volkanojenik Masif Sülfit Yatakları D) Kordilleran Damar Tip Yataklar SKARN:

Detaylı

I ) MAĞMATĠK MADEN YATAKLARI

I ) MAĞMATĠK MADEN YATAKLARI I ) MAĞMATĠK MADEN YATAKLARI A) Bazik Ve Ultrabazik Kayaçlara Bağlı Maden Yatakları B) Karbonatitlere Bağlı Maden Yatakları C) Kimberlitlere Bağlı Maden Yatakları D) Asidik Sokulum Kayaçlarına bağlı Maden

Detaylı

Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI

Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI HİDROTERMAL YATAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Hidrotermal yataklar sıcak çözeltilerin neden olduğu oluşumlardır.mağmanın ayrımlaşması esnasında oluşan fazların en son

Detaylı

MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI

MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI A) Porfiri Yataklar 1) Porfiri Cu 2) Porfiri Mo 3) Porfiri Sn B) Skarn Yatakları C) Volkanojenik Masif Sülfit Yatakları D) Kordilleran Damar Tip Yataklar Porfiri Maden

Detaylı

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI Katman (tabaka) uyumlu Pb-Zn yatakları Cevher, çok kalın karbonatlı istifler içerisinde bulunur. Katman, mercek, damar, karstik boşluk dolgusu şekillidir.

Detaylı

Yozgat-Akdağmadeni Pb-Zn Madeni Arazi Gezisi

Yozgat-Akdağmadeni Pb-Zn Madeni Arazi Gezisi Yozgat-Akdağmadeni Pb-Zn Madeni Arazi Gezisi Yozgat-Akdağmadeni Akdağmadeni Yozgat'ın doğusunda bir ilçedir. Doğuda Sivas'ın Şarkışla İlçesi, güneyde Çayıralan, batıda Sarıkaya ve Saraykent, kuzeyde ise

Detaylı

İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti;

İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti; İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti; Alterasyon = Bozunma veya değişim; Yani Sıcak çözeltili bozuşma Bilimsel Olarak: Sıcak sulu çözeltilerin, geçtikleri yollar boyunca yan kayaçla giriştikleri fiziksel

Detaylı

MAĞMATĠK-HĠDROTERMAL MADEN YATAKLARI

MAĞMATĠK-HĠDROTERMAL MADEN YATAKLARI MAĞMATĠK-HĠDROTERMAL MADEN YATAKLARI A) Porfiri Yataklar 1) Porfiri Cu 2) Porfiri Mo 3) Porfiri Sn B) Skarn Yatakları C) Volkanojenik Masif Sülfit Yatakları D) Kordilleran Damar Tip Yataklar Porfiri Tip

Detaylı

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ 5. HAFTA Arş. Gör. Dr. Kıymet DENİZ Bu ders notlarının hazırlanmasında özellikle Kadıoğlu 2001, Koralay 2016 dan yararlanılmıştır. MAGMATİK KAYALARIN ADLAMASI

Detaylı

MAGMATİK KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR

MAGMATİK KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR Tam kristalli, taneli ve yalnızca kristallerden oluşmuştur Yalnızca kristallerden oluştuklarından oldukça sağlam ve dayanıklıdırlar Yerkabuğunda değişik şekillerde Kütle halinde

Detaylı

oksijen silisyum tetrahedron

oksijen silisyum tetrahedron SİLİKATLAR Silikat mineralleri doğada bulunan bütün minerallerin üçte birini, yer kabuğunun bileşiminin ise yüzde doksanını teşkil eder. Silikatlar yalnızca magmatik kayaçların değil aynı zamanda metamorfik

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler Genel Terimler Metalik Madenler Altın madeni, Gümüş madeni vs. Maden Metalik olmayan Madenler Ekonomik

Detaylı

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu MAGMATİK KAYAÇLAR Magmanın Oluşumu Taş hamuru veya taş lapası anlamına gelen magma,yer kabuğundaki yükselişleri sırasında meydana gelen olaylarla Magmatik Kayaçlara dönüşür. Magma, ergime sıcaklıkları

Detaylı

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar Dokanak başkalaşım kayaçlarında gözlenen ince taneli, yönlenmesiz ve yaklaşık eş boyutlu taneli doku gösteren kayaçlara hornfels denir.

Detaylı

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar)

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) Kaolinit Al 4 Si 4 O 10 (OH) 8 Serpantin Mg 6 Si 4 O 10 (OH) 8 Pirofillit Al 2 Si 4 O 10 (OH) 8 Talk Mg 3 Si 4 O 10 (OH) 8 Muskovit KAl 2 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Flogopit

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kırklareli ili Marmara Bölgesinin kuzeybatısında yer almakta olup, Dereköy sınır kapısıyla Türkiye yi Bulgaristan a bağlayan geçiş yollarından birine sahiptir.

Detaylı

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca B) FELDİSPAT GRUBU MİNERALLER: Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca Kumtaşlarında genellikle arkoz feldispatı

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA ĠÇERĠĞĠ. GĠRĠġ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler. Slayt - 1

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA ĠÇERĠĞĠ. GĠRĠġ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler. Slayt - 1 MADEN YATAKLARI 1. HAFTA ĠÇERĠĞĠ GĠRĠġ: Terimler Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler Slayt - 1 Genel Terimler Metalik Madenler Altın madeni, Gümüş madeni vs. Maden Metalik olmayan Madenler

Detaylı

HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI

HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI Oluşumları plütonik ve yarı derinlik kayaçlarının sokulumu ile ilişkili olan, çoğunlukla yüzeysel kökenli çözeltiler tarafından oluşturulan maden yataklardır. Bu tür oluşuklarda

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA Arazi Çalışmaları ve örnek alımı Örneklerin makro ve optik incelemeleri Analiz için örneklerin seçimi Analiz

Detaylı

MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER

MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER A. Fiziksel Özellikler B. Kristal Şekilleri C. Optik Özellikler D. Kimyasal Özellikler E. Fizyolojik Özellikler A. Doku (Mineralin oluşu esnasında ortaya çıkar) B. Koku (Kükürt:

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

MADEN YATAKLARI 2. HAFTA İÇERİĞİ. a) CEVHER YAPI VE DOKULARI. b) CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER

MADEN YATAKLARI 2. HAFTA İÇERİĞİ. a) CEVHER YAPI VE DOKULARI. b) CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER MADEN YATAKLARI 2. HAFTA İÇERİĞİ a) CEVHER YAPI VE DOKULARI Cevherlerde Görülen Farklı Yapılar Cevherlerde Görülen Farklı Dokular Ornatım (yer değiştirme dokuları) Eksolüsyon dokuları Boşluk dolgusu dokuları

Detaylı

Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları

Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları Magmanın derinlerde ya da yüzeye yakın kesimlerde soğumasıyla magmatik kayaçlar oluşur. Tektonik hareketler sonucunda

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu.

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu. TOPRAK ANA MADDESİ Toprak Bilgisi Dersi 2011 2012 Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Ana Maddesi Topraklar, arz kabuğunu oluşturan kayalar, mineraller ve organik maddelerin

Detaylı

HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI

HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI Oluşumları plütonik ve yarı derinlik kayaçlarının sokulumu ile ilişkili olan, çoğunlukla yüzeysel kökenli çözeltiler tarafından oluşturulan maden yataklardır. Bu tür oluşuklarda

Detaylı

Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri

Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri Lab 11: Metamorfik Kayaçların El Örnekleri Bu laboratuvarın amacı, metamorfik kayaç tiplerini ve el örneğinde nasıl göründüklerini size tanıtmaya başlamaktır. Aynı zamanda metamorfik kayaçları isimlendirmeyi

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 Gökçe, A., 2000. Maden Yatakları. İkinci Baskı, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, No:85, Sivas, 335 s. Temur, S., 2001. Endüstriyel Hammaddeler. Üçüncü baskı,

Detaylı

HİDROTERMAL ALTERASYON

HİDROTERMAL ALTERASYON Tanım: İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti; Alterasyon = Bozunma veya değişim Türkçe İfade= Sıcak çözeltili bozuşma Bilimsel Olarak: Sıcak sulu çözeltilerin geçtikleri yollar boyunca yan kayaçla

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

SEDİMANTER MADEN YATAKLARI

SEDİMANTER MADEN YATAKLARI SEDİMANTER MADEN YATAKLARI Her hangi bir çökel havzasında, kimyasal veya klastik olarak oluşan malzemenin tortulaşması ile oluşan maden yataklarıdır. Daha çok demir ve mangan yatakları için önemlidir.

Detaylı

FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER

FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER FAALİYETTE BULUNDUĞU İŞLETMELER - GÜMÜŞHANE HAZİNE MAĞARA ÇİNKO, KURŞU, BAKIR YERALTI İŞLETMESİ - GÜMÜŞHANE ÇİNKO, KURŞUN, BAKIR FLOTASYON TESİS İŞLETMESİ - NİĞDE BOLKARDAĞ MADENKÖY ALTIN, GÜMÜŞ, KURŞUN,

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye.

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye. Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeofizik Yüksek Mühendisi seyfullah@adilozdemir.com Adil Özdemir Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeoloji Yüksek Mühendisi

Detaylı

Masifler. Jeo 454 Türkiye Jeoloji dersi kapsamında hazırlanmıştır. Araş. Gör. Alaettin TUNCER

Masifler. Jeo 454 Türkiye Jeoloji dersi kapsamında hazırlanmıştır. Araş. Gör. Alaettin TUNCER Masifler Jeo 454 Türkiye Jeoloji dersi kapsamında hazırlanmıştır. Araş. Gör. Alaettin TUNCER 07.07.2015 MASİF NEDİR? Yüksek basınç ve sıcaklık şartlarından geçmiş, kökeni sedimanter kayaçlara dayanan,

Detaylı

ESKİKÖY (TORUL, GÜMÜŞHANE) DAMAR TİP Cu-Pb-Zn YATAĞI

ESKİKÖY (TORUL, GÜMÜŞHANE) DAMAR TİP Cu-Pb-Zn YATAĞI SAHA BİLGİSİ II DERSİ 28 NİSAN 2016 TARİHLİ GEZİ FÖYÜ ESKİKÖY (TORUL, GÜMÜŞHANE) DAMAR TİP Cu-Pb-Zn YATAĞI Miraç AKÇAY, Ali VAN, Mithat VICIL 1. Giriş Eskiköy Cu-Pb-Zn cevherleşmesi Zigana tünelinin Gümüşhane

Detaylı

SUSURLUK (BALIKESİR) SKARN YATAĞININ MİNERALOJİK ve PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ

SUSURLUK (BALIKESİR) SKARN YATAĞININ MİNERALOJİK ve PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXII, Sayı:2, 2009 Journal of Engineering and Architecture Faculty of Eskişehir Osmangazi University, Vol: XXII, No:2, 2009

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 1. HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 1. HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 1. HAFTA 1. GİRİŞ VE TANIMLAR Endüstriyel hammadde terimi, çok çeşitli tanımlamaların yapılabileceği geniş kapsamlı bir terim olmakla birlikte, Glossary of Geology 'de verilen tanımı

Detaylı

METAMORFİK KAYAÇLAR. 8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

METAMORFİK KAYAÇLAR.  8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİK KAYAÇLAR http://www.earth.lsa.umich.edu/earth11 8/Metamorphics.html Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİZMA METAMORFİMA ETKENLERİ Ana kayaç bileşimi, Sıcaklık,

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

Düzenleme Kurulu. ULUSLARARASI BAZ VE DEĞERLĠ METALLER ÇALIġTAYI INTERNATIONAL WORKSHOP ON BASE AND PRECIOUS METALS. ONURSAL BAġKAN.

Düzenleme Kurulu. ULUSLARARASI BAZ VE DEĞERLĠ METALLER ÇALIġTAYI INTERNATIONAL WORKSHOP ON BASE AND PRECIOUS METALS. ONURSAL BAġKAN. ULUSLARARASI BAZ VE DEĞERLĠ METALLER ÇALIġTAYI INTERNATIONAL WORKSHOP ON BASE AND PRECIOUS METALS ONURSAL BAġKAN Mehmet ÜZER MTA Genel Müdürü Düzenleme Kurulu Sekreterya Yahya Çiftçi Pınar Şen DÜZENLEME

Detaylı

BİZMİŞEN-ÇALTI (KEMALİYE-ERZİNCAN) YÖRESİNDEKİ Fe LERE BAĞLI Cu-Au-Ag ve Ni CEVHERLEŞMELERİ

BİZMİŞEN-ÇALTI (KEMALİYE-ERZİNCAN) YÖRESİNDEKİ Fe LERE BAĞLI Cu-Au-Ag ve Ni CEVHERLEŞMELERİ BİZMİŞEN-ÇALTI (KEMALİYE-ERZİNCAN) YÖRESİNDEKİ Fe LERE BAĞLI Cu-Au-Ag ve Ni CEVHERLEŞMELERİ Copper-Gold-Sılver and Nıcel Occurrences Assocıated wıth Bizmişen-Çaltı IronOxıde Deposıts* Abdurrahman TABLACI

Detaylı

CEVHER YATAKLARININ SINIFLANDIRILMASI

CEVHER YATAKLARININ SINIFLANDIRILMASI CEVHER YATAKLARININ SINIFLANDIRILMASI Kullanım alanlarına göre Türemsel(Jenetik) Sınıflandırma Jeolojik Sınıflandırma Doğal Sınıflandırma Kullanıldıkları yere göre yapılan sınıflamalar Yakıtlar : Kömür,

Detaylı

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I Mağmatik Kayaç Dokuları Coarse-grained Fine-grained Porphyritic Glassy Vesicular Pyroclastic GRANİT GRANODİYORİT SİYENİT DİYORİT GABRO

Detaylı

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul Kayaçlar minerallerden oluşan Yer materyalidir. Çoğu kayaçlar birden fazla mineralden oluşmaktadır. Örnek: Granit Potasyum feldspat. Plajioklas (Feldspat). Kuvars. Hornblende. Biyotit MİNERALLER Tek mineralden

Detaylı

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Elazığ ili Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında, Yukarı Fırat havzasında yer almakta ve Doğu Anadolu Bölgesini batıya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır.

Detaylı

Tek Nikol Kaya Adı Çift Nikol RİYOLİT. Ankara University JEM301Petrografi Prof. Dr. Yusuf Kağan KADIOĞLU. Tek Nikol Kaya Adı Çift Nikol DASİT

Tek Nikol Kaya Adı Çift Nikol RİYOLİT. Ankara University JEM301Petrografi Prof. Dr. Yusuf Kağan KADIOĞLU. Tek Nikol Kaya Adı Çift Nikol DASİT RİYOLİT Kuvars ++ Alkali feldspat ++ Özel Doku: Porfirik, sferulitik Biyotit + Tali Mineral Bileşimi: Apatit, titanit, zirkon, hematit Plajioklas + - Oluşum Derinliği: Yüzey Muskovit + - Ana Min: Kuvars,

Detaylı

Uzaktan Algõlama Ve Yerbilimlerinde Uygulamalarõ

Uzaktan Algõlama Ve Yerbilimlerinde Uygulamalarõ Uzaktan Algõlama Ve Yerbilimlerinde Uygulamalarõ Bölüm 3 Spektrometre, Kullanõm Alanlarõ, Hiperspektral Analiz Yöntemleri ve Uygulamalar B.Taner SAN tanersan@mta.gov.tr Engin Ö. SÜMER esumer@mta.gov.tr

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Kayaçlar Dünyanın şekli ve

Detaylı

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya

Detaylı

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ 2. HAFTA Arş. Gör. Dr. Kıymet DENİZ GENEL BİLGİLER Petrografi Ve Petroloji Nedir? Latince Petr- taş kelimesinden türetilmiş petrografi ve petroloji birbirini

Detaylı

REZİSTİVİTE / IP TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİĞİ İLE PORFİRİ BAKIR-ALTIN-MOLİBDEN YATAĞI CEVHER TESPİTİ

REZİSTİVİTE / IP TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİĞİ İLE PORFİRİ BAKIR-ALTIN-MOLİBDEN YATAĞI CEVHER TESPİTİ REZİSTİVİTE / IP TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİĞİ İLE PORFİRİ BAKIR-ALTIN-MOLİBDEN YATAĞI CEVHER TESPİTİ Proje Sorumlusu İhsanullah YILDIZ Jeofizik Mühendisi 2014 ÖZET Porfiri bakır yatakları düşük tenörlü,

Detaylı

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ 2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ Topraklar, yerküresinin en üst bölümünde bulunan kayalar, mineraller ve organik maddelerin çeşitli doğal faktörlerin etkileriyle parçalanması, ayrışması ve ayrışan bir kısım

Detaylı

KAYSERİ İLİNİN KUZEY KESİMİNDE ÇUKURKÖY'DE NEFELİN İHTİVA EDEN İNDİFAİ KAYAÇLAR

KAYSERİ İLİNİN KUZEY KESİMİNDE ÇUKURKÖY'DE NEFELİN İHTİVA EDEN İNDİFAİ KAYAÇLAR KAYSERİ İLİNİN KUZEY KESİMİNDE ÇUKURKÖY'DE NEFELİN İHTİVA EDEN İNDİFAİ KAYAÇLAR Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara I. GİRİŞ 1965 yazında Jeolog G. Pasquare Çukurköy havalisinin jeolojik etüdünü yapmıştır.

Detaylı

DERS 6. Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar

DERS 6. Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar DERS 6 Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar Mineraller Mineraller doğada bulunan, belirli kimyasal bileşimi ve muntazam atomik düzeni

Detaylı

KAYAÇLARIN DİLİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

KAYAÇLARIN DİLİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü KAYAÇLARIN DİLİ http://www.bilgicik.com/wp-content/uploads/2013/12/kaya.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Metamorfizma Metamorfizma (başkalaşım) olayı; sıcaklık ve basınç etkisiyle

Detaylı

Tungsten Araştırması *

Tungsten Araştırması * Tungsten Araştırması * Yazan : Y.D. KİTAİSKY Çeviren : Aydın KESKİN (**) Tungstenin özellikleri ve Kullanılışı : Kimyaca saf tungsten (W) ateşe dayanıklı gümüş beyazı bir metaldir. Kimyevi olarak hayli

Detaylı

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR)

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) MİNERALLER YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) Periyodik cetvelde bulunan 8 element yerkabuğunun yaklaşık olarak % 99'unu oluşturur. Bu 8 element majör elementler olarak adlandırılır.

Detaylı

en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi

en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi METAMORFİZMA VE METAMORFİK KAYAÇLAR I en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi KAYAÇ DÖNGÜSÜ VE METAMORFİK KAYAÇLAR METAMORFİZMA Metamorfizma; Yunanca değişme anlamına gelen meta ve

Detaylı

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız.

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. 15 ARALIK 2014 Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. Işığın dalga karakteri göz önüne alındığında madde ile etkileşiminde hangi özellikler gözlenir. İzotropik

Detaylı

Metamorfizma ve. Metamorfik Kayaçlar

Metamorfizma ve. Metamorfik Kayaçlar Metamorfizma ve BÖLÜM 7 Metamorfik Kayaçlar Metamorfik kayaçlar (Yunanca değişme anlamına gelen meta ve biçim anlamına gelen morpho sözcüklerinin birleştirilmesinden gelen) üçüncü ana kayaç grubudur. Genellikle

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA 17. ZİRKON 17.1. Mineralojik, kimyasal ve fiziksel özellikler Zirkonyum ( Zr ) elementi periyodik cetvelin 4. grubunda olup, atom numarası 40, atom ağırlığı 91.22 dir. Doğada

Detaylı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER Taşın Hammadde Olarak Kullanımı Odun ve kemik gibi, taş da insanın varlığının ilk evrelerinden bu yana elinin altında bulunan ve doğanın ona verdiği

Detaylı

VIII. FAYLAR (FAULTS)

VIII. FAYLAR (FAULTS) VIII.1. Tanım ve genel bilgiler VIII. FAYLAR (FAULTS) Kayaçların bir düzlem boyunca gözle görülecek miktarda kayma göstermesi olayına faylanma (faulting), bu olay sonucu meydana gelen yapıya da fay (fault)

Detaylı

Sovyetler Birliğimin Polimetalik Maden Yatakları ve Bu Yatakların Bazı Özellikleri

Sovyetler Birliğimin Polimetalik Maden Yatakları ve Bu Yatakların Bazı Özellikleri Sovyetler Birliğimin Polimetalik Maden Yatakları ve Bu Yatakların Bazı Özellikleri PolymeialUc ore deposits of the U.BS.R, and Borne features of these deposits Adnan İNAN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü,

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 2. HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 2. HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 2. HAFTA 2.1.3. Pnömatolitik Oluşum Yüksek basınçlı ve kısmen kritik üstü durumlardaki gazlar ve buharlar bu oluşumda egemendirler. Çok hareketli ve reaksiyon yeteneği olan bu gazların

Detaylı

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR)

YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) MİNERALLER YER KABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER (MİNERALLER VE KAYAÇLAR) Periyodik cetvelde bulunan 8 element yerkabuğunun yaklaşık olarak % 99'unu oluşturur. Bu 8 element majör elementler olarak adlandırılır.

Detaylı

ANAKAYALARIN TOPRAK VERME ÖZELLĠKLERĠ ve AĞAÇLANDIRMA AÇISINDAN YORUMLANMASI. AGM Etüt ve Proje ġube Müdürlüğü

ANAKAYALARIN TOPRAK VERME ÖZELLĠKLERĠ ve AĞAÇLANDIRMA AÇISINDAN YORUMLANMASI. AGM Etüt ve Proje ġube Müdürlüğü ANAKAYALARIN TOPRAK VERME ÖZELLĠKLERĠ ve AĞAÇLANDIRMA AÇISINDAN YORUMLANMASI AGM Etüt ve Proje ġube Müdürlüğü Anakayalar oluşum şekline göre 3 gurupta toplanır. 1 Püskürük (Volkanik) Anakayalar 2 Tortul

Detaylı

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I KAYAÇ ÇEŞİTLERİ VE OLUŞUMLARI soğuma ergime Mağmatik Kayaç Aşınma ve erosyon ergime Sıcaklık ve basınç sediment

Detaylı

ÝZMÝR-ÖDEMÝÞ YÖRESÝNDEKÝ ARSENOPÝRÝTLERLE ÝLÝÞKÝLÝ ALTIN OLUÞUMLARININ MADEN JEOLOJÝSÝ

ÝZMÝR-ÖDEMÝÞ YÖRESÝNDEKÝ ARSENOPÝRÝTLERLE ÝLÝÞKÝLÝ ALTIN OLUÞUMLARININ MADEN JEOLOJÝSÝ MTA Dergisi, 136, 1-18, 2008 ÝZMÝR-ÖDEMÝÞ YÖRESÝNDEKÝ ARSENOPÝRÝTLERLE ÝLÝÞKÝLÝ ALTIN OLUÞUMLARININ MADEN JEOLOJÝSÝ Sinan AKISKA*, Taner ÜNLÜ* ve Ý. Sönmez SAYILI* ÖZ.- Bu çalýþma Ýzmir-Ödemiþ bölgesinin

Detaylı

ASİT MAGMATİK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ

ASİT MAGMATİK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ TÜRKİYE IV. MERMER SEMPOZYUMU (MERSEM'2003) BİLDİRİLER KİTABI 18-19 Aralık 2003 ASİT MAGMATİK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ Prof. Dr Yaşar KIBICI* :

Detaylı

YÜZEYSEL AYRIŞMAYA BAĞLI MADEN YATAKLARI

YÜZEYSEL AYRIŞMAYA BAĞLI MADEN YATAKLARI YÜZEYSEL AYRIŞMAYA BAĞLI MADEN YATAKLARI Lateritik yataklar... Kimyasal ayrışma sonucunda oluşurlar ve oluşmaları için yağış oranı yüksek ortamlar gereklidir. Bu nedenle, kimyasal ve biyolojik ayrışmanın

Detaylı

C. 39, Sayı 2,39-48, Ağustos 1996 V. 39, No.2,39-48, August 1996

C. 39, Sayı 2,39-48, Ağustos 1996 V. 39, No.2,39-48, August 1996 Türkiye Jeoloji Bülteni, Geological Bulletin of Turkey, C. 39, Sayı 2,39-48, Ağustos 1996 V. 39, No.2,39-48, August 1996 Elazığ kuzeyinde pirometazomatik oluşuklar ve ilişkili Fe-Ti cevherleşmeleri The

Detaylı

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron)

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) BİRİM: LAB.: DENEY FİYAT LİSTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMY Kimya DENEY KODU DENEY ADI BİRİM FİYAT MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) 0,00 MDN.KMY.0002 Kimyasal analiz

Detaylı

İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı

İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı İZOMORFİZMA (EŞ ŞEKİLLİLİK) Olivinin formülü (Fe, Mg) 2 SiO 4 olarak yazılır. Buna göre olivinde hem Mg ve hem de Fe bulunur. Bu iki elementin oranı örnekten örneğe değişirken bu elementlerin SiO 4 e oranları

Detaylı

İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ MAGMATİK KAYAÇLAR TORTUL KAYAÇLAR METAMORFİK KAYAÇLAR. Kayaç nedir?

İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ MAGMATİK KAYAÇLAR TORTUL KAYAÇLAR METAMORFİK KAYAÇLAR. Kayaç nedir? İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 24.03.2015 MAGMATİK KAYAÇLAR TORTUL KAYAÇLAR METAMORFİK KAYAÇLAR Dr. Dilek OKUYUCU Yerkürenin Yapısı Kayaç nedir? Kayaç, çeşitli minerallerin veya bir tek mineralin;

Detaylı

MİNERALLER

MİNERALLER MİNERALLER Yer kabuğu mineraller ve minerallerin oluşturduğu kayaçlardan meydana gelmektedir. Bütün inşaat işlerinde proje hazırlanmadan önce mühendislik yapısının (bina, tünel, baraj, yol vs.) yapılacağı

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA Sayı:B30.2.ÇKO.0.47.00.05/ 488 Tarih:19.06.2009 EMRE TAŞ ve MADENCİLİK A.Ş. TARAFINDAN GETİRİLEN 3114780 ERİŞİM NOLU VE 20068722 RUHSAT NOLU SAHADAN ALINAN BAZALT LEVHALARININ VE KÜP ÖRNEKLERİNİN MİNEROLOJİK,

Detaylı

KONU 12: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: KAYAÇLAR

KONU 12: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: KAYAÇLAR KONU 12: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: KAYAÇLAR Yerkürenin iskeletini oluşturan kayaçlar kökenleri bakımından üç ana gruba ayrılırlar: 1. Magmatik Kayaçlar (Volkanik kayaçlar) 2. Tortul Kayaçlar (Sedimanter

Detaylı

BİLLURİK DERE (ELAZIĞ) CEVHERLEŞMELERİNİN ÖZELLİKLERİ VE KÖKENİ GİRİŞ

BİLLURİK DERE (ELAZIĞ) CEVHERLEŞMELERİNİN ÖZELLİKLERİ VE KÖKENİ GİRİŞ MTA Dergisi 110, 45-54, 1990 BİLLURİK DERE (ELAZIĞ) CEVHERLEŞMELERİNİN ÖZELLİKLERİ VE KÖKENİ Ahmet ŞAŞMAZ* ve Ahmet SAĞIROĞLU* ÖZ. Billurik dere cevherleşmeleri Yüksekova karmaşığına ait granit ve diyoritik

Detaylı

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl KAYAÇLAR Tek bir veya birden fazla minerale ait kristal ve/ veya tanelerin bir araya gelerek oluşturdukları katı kütlelere kayaç veya taş adı verilir. Kayaçlar kökenleri ve oluşum koşullarına göre üç gropta

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Abdurrahman TABLACI BİZMİŞEN-ÇALTI (KEMALİYE-ERZİNCAN) YÖRESİNDEKİ Fe LERE BAĞLI Cu-Au-Ag ve Ni CEVHERLEŞMELERİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM

Detaylı

GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY

GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY GENEL JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi - Atomlar, Elementler, İzotoplar, - Kristal ve kristal sistemleri - Mineraller ve fiziksel özellikleri - Minerallerin sınıflaması -

Detaylı

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR)

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) Yerkabuğunu oluşturan kayaçların dörtte üçü bu gruptadır. Bu grup mineralleri SiO 4 veya SiO 4 vealo 4 dörtyüzlülerinin bütün oksijenlerini diğer

Detaylı

MADEN YATAKLARI CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER

MADEN YATAKLARI CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER MADEN YATAKLARI 3. HAFTA İÇERİĞİ CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER A) Mağmatik Ergiyikler (Mağmanın kendisi) B) Hidrotermal Çözeltiler 1) Mağmatik çözeltiler 2) Yüzeysel çözeltiler 3) Deniz suyu 4) Formasyon

Detaylı

BAZİK VE ULTRABAZIK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ - PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ

BAZİK VE ULTRABAZIK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ - PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ TÜRKİYE IV MERMER SEMPOZYUMU (MERSEM'2003) BİLDİRİLER KİTABI 18-19 Aralık 2003 BAZİK VE ULTRABAZIK KAYAÇLARIN MİNERALOJİSİ - PETROGRAFİSİ VE DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE İSİMLENDİRMEDEKİ ÖNEMİ Prof. Dr. Yaşar K1BICI*

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 3603

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: JEO 3603 Dersi Veren Birim: Jeoloji Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: MADEN YATAKLARI Dersin Orjinal Adı: MADEN YATAKLARI Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: JEO 60 Dersin

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar 1. Magmatik Kayaçlar Magmanın arz kabuğunun çeşitli derinliklerinde

Detaylı

Jeofizik Mühendisliği Eğitimi Sertifika Programı

Jeofizik Mühendisliği Eğitimi Sertifika Programı Jeofizik Mühendisliği Eğitimi Sertifika Programı Giriş: Gravite Yöntemi Gravite, en basit anlamda kütleleler arasındaki çekim kuvvetidir. Yerküre, bu kütlelerden birini oluşturmaktadır. Yerin çekimi ivmesindeki

Detaylı

KAYAÇLAR KAYA DÖNGÜSÜ KAYA TİPLERİNİN DAĞILIMI 03.11.2014 GİRİŞ. Su-Kaya ve Tektonik Döngü. 1. Mağmatik kayalar. 2. Tortul kayalar

KAYAÇLAR KAYA DÖNGÜSÜ KAYA TİPLERİNİN DAĞILIMI 03.11.2014 GİRİŞ. Su-Kaya ve Tektonik Döngü. 1. Mağmatik kayalar. 2. Tortul kayalar Tekonik Yükselme 03.11.2014 GİRİŞ KAYAÇLAR Yerkabuğunu oluşturan kayalar, çeşitli minerallerin veya tek bir mineralin, kayaç parçacıklarının ya da hem mineral hem de kayaç parçacıklarının birlikte oluşturdukları

Detaylı

BURSA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BURSA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BURSA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bursa ili Marmara bölgesinin güneyinde yer alır, sanayi ve ekonomi bakımından Türkiye nin önemli illerinden biridir. Bursa ilinin arazisi volkanik bir yapıya sahiptir.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 3.HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 3.HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 3.HAFTA 3. MADEN YATAKLARININ BİÇİMLERİ Maden yatakları doğal olaylar sonucu oluşan madde zenginleşmeleridir. Bu zenginleşmeler, homojen bir madde karakterinde olmayıp, yöne bağlı

Detaylı

MĐNERALLER. Kayaçları oluşturan, ekonomik ve sağlık açısından önemli maddeler. Beslenme-Sağlık Kayaçların bileşeni 1. Yer kaynağı

MĐNERALLER. Kayaçları oluşturan, ekonomik ve sağlık açısından önemli maddeler. Beslenme-Sağlık Kayaçların bileşeni 1. Yer kaynağı MĐNERALLER Kayaçları oluşturan, ekonomik ve sağlık açısından önemli maddeler Yer kaynağı Beslenme-Sağlık Kayaçların bileşeni 1-2007 Mineraller Mineral Tanımı Doğada bulunan Belirli bir kimyasal bileşimi

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF Tüm yayın ve kullanım hakları İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine aittir. Hiçbir şekilde kopyalanamaz, çoğaltılamaz ya

Detaylı

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Yozgat ili Kızılırmak Nehrinin İç Anadolu Bölgesinde çizmiş olduğu yay içerisinde yer alan Bozok yaylası üzerindedir. Coğrafi bakımdan Başkent'e yakın olması ve Doğu

Detaylı

AGREGALAR. Agregaların elde edilme yöntemlerine bağlı olarak 3 sınıfa ayırabiliriz:

AGREGALAR. Agregaların elde edilme yöntemlerine bağlı olarak 3 sınıfa ayırabiliriz: AGREGALAR Agrega nedir? Taneli mineral malzemeye agrega adı verilir. Agregalar ince ve iri agrega olarak iki sınıfa ayrılır, kum ve I no. = mıcır ince agregadır, II, III no. = mıcır ve çakıl iri agregadır.

Detaylı

GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER 1. ATOM 2. ELEMENTLER TANIMLAMALAR

GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER 1. ATOM 2. ELEMENTLER TANIMLAMALAR GİRİŞ YERKABUĞUNU OLUŞTURAN MADDELER Yerkabuğu minerallerden ve bunları oluşturan kayaçlardan meydana gelmiştir. Her türlü inşaatta temel ve üst yapı projeleri hazırlamadan önce, temel zemininde rastlanılacak

Detaylı