Tüm atomları eşit proton (Z) sayısından oluşan maddelere Element denir. Bir elementin tüm atomlarının proton ve elektron sayısı eşittir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tüm atomları eşit proton (Z) sayısından oluşan maddelere Element denir. Bir elementin tüm atomlarının proton ve elektron sayısı eşittir."

Transkript

1

2 Tüm atomları eşit proton (Z) sayısından oluşan maddelere Element denir. Bir elementin tüm atomlarının proton ve elektron sayısı eşittir. Lavoisier 1789 da 31, Mendelejew 1869 da 67 doğal elementi tanımlamaktadır. Bugün bu sayı 92 ye yükselmiştir. Uzun ömürlü yapay elementlerle 103'e, kısa ömürlü elementler de buna eklendiğinde 115'e çıkmaktadır.

3 ATOMUN YAPISI Atom, maddelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini belirleyen, pozitif, negatif ve nötr parçacıklardan oluşan yapıtaşlarıdır. Standart modele göre atom, küresel şekilli, ortasında pozitif yüklü proton (p+) ve tarafsız nötronlardan (n*) meydana gelen bir çekirdekle etrafında büyük bir hızla dönen ve protondan daha küçük negatif yüklü elektronlardan (e-) meydana gelir

4 Görüldüğü gibi atomun yarı çapı yaklaşık m = 100 pm (pikometre) = 1 Å (angström) kadardır. Elektron ağırlığı, çok az olduğundan, atom ağırlığına katılmaz. Dolayısı ile atom ağırlığının % 99,9'u çekirdekte toplanmıştır. Ancak atom çapının 10-4 ü büyüklüğündedir. Bu nedenle elektronun özgül ağırlığı 1 g/cm 3 iken, çekirdeğin 1012 g/cm 3 tür. Atomların mutlak ağırlıkları u=1, kg (H) ile u=4, kg (U) arasında değişir.

5 Atom Çekirdeği Atom çekirdeği yaklaşık 100 parçacık içermektedir. Bunlardan proton örneğin, fermiyon ve bozonlardan, bunlar da foton, glüon ve kuvark gibi alt parçacıklardan oluşurlar. Bozonlar, ışınetkinliği (radyoaktiviteyi); fotonlar, manyetizmayı ve glüonlar da atom çekirdeğinin dağılmasını önleyen büyük kuvveti meydana getirir. Bir atomun proton ve elektron sayıları her zaman eşit olmasına karşın, nötron sayısı değişebilmektedir. Bu nedenle çok sayıda element atomunun nötron sayısı proton ve elektron sayısından farklıdır (p=e n). Nötron ve proton sayıları farklı olan element atomlarına İzotop denir.

6 Elektron ve Periyodik Sistem Elementlerin kimyasal özellikleri ve periyodik cetveldeki konumları elektron tarafından belirlenmiştir. Elektron, çekirdeğin tersine, eksi yüklüdür. Buna Elementer Yük denir (e-=1, Coulomb, As). Bu yük 1 elektron volta (ev) eşittir ve bir tam sayıdır. Elektronla protonun yükleri eşittir. Elektronların yer ve yörüngelerinin saptanması anlamsız olduğundan (Heisenberg Belirsizliği), en yüksek olasılıkla elektronun bulunduğu yer, bir küresel hacim olduğu söylenebilir. Bu hacme Orbital (Elektron Bulutu) denir. Bununla atomun çağdaş bulut modeli doğmuştur.

7 Elektronlar çekirdek etrafından dönerken aynı zamanda kendi eksenleri etrafında da dönerler. Buna spin denir. Elektronlar arttıkça orbitaller de geometrik dağılarak x, y ve z eksenlerine göre dizilirler. Her atom birden fazla yörüngeye sahip olamaz (sadece 1'er yörüngesi olan H ve He gibi). Ancak çok sayıda elektronu olan atomun birkaç elektron yörüngesi olabilmektedir. Bu yörüngeler K, L, M...P ve Q diye adlandırılmakta veya 1, olarak numaralandırılmaktadır. Bunlar da l=0, 1, 2...(n-1) formülüne göre her biri s, p, d ve f alt enerji seviyelerine ayrılmaktadır. İçten 1. yörüngenin yalnız 1 tane s alt enerji seviyesi olabilir ve en çok 2 elektron alabilir. Bu seviye 1s2 şeklinde gösterilir ( 1 s iki diye okunur). 2. yörüngede en çok 2, 3. yörüngede 3 ve 4. yörüngede de en çok 4 alt enerji seviyesi bulunabilir. 4'ten sonra artan elektron sayısına rağmen alt enerji seviyeleri 1'e doğru azalır.

8 Bulutsu atom modeli ve tanımlar (solda). Atom orbitallerinin enerji şeması (sağda), (Breuer, 1997).

9 Yörüngelerdeki elektron sayısı, e=2n 2 formülüne göre dağılırlar (n, yörünge sırası). Buna göre, K yörüngesi en çok 2 = 2.1 2, L yörüngesi en çok 8 = 2.2 2, M yörüngesi en çok 18 = ve N yörüngesi de en çok 32 = elektron bulundurabilir. Alt enerji seviyeleri de en çok, s=2, p=6, d = 10 ve f=14 elektron alabilir. Örneğin, normal durumdaki bazı elementlerin elektron dağılımı şöyledir: H:(1s) 1, C: (1s) 2 (2s) 2 (2p) 2, Na: (1s) 2 (2s) 2 (2p) 6,(3s) 1 ve As: (1s) 2,(2s) 2 (2p) 6 (3s) 2 (3p) 6 (3d) 10 (4s) 2 (4p) 3

10 Elementlerin periyodik cetveldeki yerleri elektronlarının yasalarına göredir. Periyodik sistemde elementler proton sayılarına (atom numaralarına) göre sıralanmışlardır. Periyodik cetvelde alt alta bulunan elementler bir grubu, yan yana olanlar da bir periyodu meydana getirirler. 8 ana grup (44 element) ve 8 yan grup (48 doğal element) bulunmaktadır. Ana grup elementlerinin numaraları son yörüngelerindeki elektron sayısına karşılık gelir. Bu, aynı zamanda o elementlerin iyon halindeki değerliliğini de gösterir (Na 1+,Mg 2+ ve F 1-,Ar 0 gibi). Bunlar alkali, toprak alkali, halojen ve soy gaz grubu gibi özel isimlerle de anılırlar. Gruplarda aşağıya doğru elektron sayısı, atom ağırlığı ve yarı çapı artar

11 Elementlerin periyodik sistemi.

12 Periyodik sisteme tüm elementler uymaz. Yan grup elementleri (d bloku/geçiş metalleri) ve lantanitler uyumsuz elementleri teşkil ederler. Lantanitlere aynı zamanda nadir toprak elementler de denir (NTE veya İng.: rare earth elements, REE). Bunlar, jeokimyada köken ve ortam araştırmalarında büyük önem taşır ve elektronik sanayinin temel taşlarıdır. Periyotlar 7 tanedir. Sıra numaraları yörünge sayısını gösterir (K, L, M...Q). Periyotlarda sağa doğru elementlerin elektron sayısı, atom ağırlıkları ve değerliliği artar. Ancak yarı çapı küçülür. Soldaki s blok elementleri öncelikle baz, sağdaki p blok elementleri ise, asit yapma eğilimini gösterirler. Komşu iki elementin çift sayılı atom numaralısı, tek sayılı atom numaralı-sından daha çok bulunur.

13 Işık veya ısı ile uyarılan bir elektron bulunduğu yörüngeden veya enerji düzeyinden, çekirdekten uzağa bir üst enerji düzeyine çıkar. Enerji kesilince eski yerine geri düşen elektronun verdiği enerji, genelde görünür ışık olarak gözlenir. Flüoresans ve fosforesans ışıltıları bu enerjilerden kaynaklanıyor. Bu enerji element ve düzey için belirleyici olduğundan, analiz yöntemlerinde yararlanılır. Örneğin, Atomik Absorpsiyon Yöntemi bu ilkeye dayanır.

14 İYON İyon, elektron ve proton sayıları eşit olmayan atomların oluşturduğu elektrik yüklü veya elektrik yükü farklı atomlardır. Elektron sayısının proton sayısından fazla olması durumunda iyon negatif yüklü (anyon), az olması halinde de pozitif yüklü (katyon) olur. Bunu göstermek için yükleri belirten işaret değeri, sayıdan sonra gelecek şekilde, iyon üzerinde gösterilir. Gaz halindeki bir madde iyonlarının önemli bir kısmının bir veya birkaç defa iyonlaştırılmasından plazma meydana gelir (elektrik arkında ve güneşte olduğu gibi). Bir maddenin yapıtaşlarının bir kısmının veya tümünün iyonlaştırıldığı sıvılar elektrolittir. Elektrolitler, iletkendir. Doğada katı ve sıvı maddelerin atomları asit, baz ve tuzlarda olduğu gibi iyon halinde bulunurlar. İyonlarla ilgili önemli kavramlar aşağıda kısaca tanıtılacaktır.

15 İyonlaşma (İyonizasyon) Enerjisi Bir atomu iyona çevirmeye iyonlaşma, bunun için gereken enerjiye de iyonlaşma enerjisi (I) veya iyonlaşma potansiyeli (IP) denir. Bu enerji kimyasal, optik, elektrik veya ısı enerjisi olabilmektedir. Örneğin, Na Na + +1e - +I Al Al 3+ +3e - +I veya Cl + 1e - Cl - +E 1 gibi. İyonizasyon potansiyeli (IP) her iyon için ayrıdır ve kimyasal reaksiyonların bir ölçütüdür. Atomun veya iyonun son yörüngesindeki elektronun etkinliğini gösterir. Elementlerin yerin geçme (diadohi), spektroskopik yatkınlığı ve ışınetkinliği için önemlidir. Periyodik cetvelde iyonlaşma potansiyeli gruplarda atom numarası ile ters orantılı, periyotlarda ise doğru orantılıdır (çekirdeğin elektronlar üzerindeki etkisinden). Katyonların IP'leri düşük, anyonların IP'leri ise, yüksektir.

16 Dış yörüngelerinde az sayıda elektron bulunduran metaller elektropozitiftir, yani elektron vererek asal gaz durumuna kolay ulaşırlar. Periyodik cetvelin sol tarafındaki elementler böyledir. Aksine dış yörüngelerinde çok elektron bulunduran elementler de, örneğin, periyodik cetvelin sağ tarafındaki elementler, elektronegatiftir. Kolayca elektron alarak asal gaz durumuna geçerler.

17 Afinite Elektropozitif elementlerle elektronegatif elementler arasında bileşik teşkil etmek için büyük bir eğilim vardır. Bu eğilime Afinite (A) denir. Periyodik cetvelin ana gruplarındaki metal ve ametaller birbirinden ne kadar uzaksa, afinite o kadar büyüktür. Tepkime sırasında, 2Na + Cl 2 NaCl ve 2Fe+4S 2FeS 2 gibi tuz oluşur. Periyodik sistemde afinite, gruplarda atom ağırlığı ile azalır, periyotlarda da artar. 1. kademe afinite (1. elektron), 2. kademe (2. elektron) afiniteden küçüktür.

18 Elektronegatiflik (Elektronegativite) Bir iyonun elektron çekebilme gücü veya eğilimi elektronegatiflik (χ) ile ifade edilir. Bir iyon elektron almaya ne kadar yatkınsa, o kadar elektronegatiftir. İki iyon tarafından oluşturulan bir bileşiğin sağlamlığı bu iyonların elektronegatifliklerinin farkından (χ a- χ b ) tahmin edilebilir. Fark ne kadar büyükse, bileşik o kadar sağlamdır. X artar Kural X azalır χ > 2 : iyonik bağ 2 > X > 0.5 : polar kovalent bağ X < 0.5 : apolar kovalent

19 Kutuplaşma (Polarizasyon) İyonlar elektrik yüklü olduklarından, birbirlerini, K=k.Q 1.Q 2 /r 2 şeklinde ifade edilen Coulomb yasasına göre çekerler (Q 1,Q 2, iyon yükleri [ev]; r, iyon mesafesi ve k, sabite). Bu çekim sırasında zıt kutuplar birbirlerini çekerken aynı kutuplar iterler. Bu nedenle iyonların simetriği bozulur ve birbirlerinin çekim alanlarına girerler. Bunun sonucu olarak moleküllerin pozitif kutupları daha poztif, negatif kutupları daha negatif yüklenirler. Bu özelliğe Kutuplaşma (Polarizasyon, P) denir.

20 Kutuplaşma, iyon simetrisinin bozulmasına, aralarının kısalmasına ve artan polarizasyona göre maddelerin renk koyuluğunun ve kırılma indisinin artmasına neden olur. Periyodik sistemde kutuplaşma periyotlarda artan oksidasyon sayısı ile artar, gruplarda artan yarı çap ve ağırlığın tersine azalır. Büyük yarı çaplı elementler daha kolay polarize edilirler. Anyonların kutuplaşması periyodik sistemde katyonlarınkinin tersine değişir. Soy gazların kutuplaşması en azdır.

21 Çift Kutupluluk (Dipol Özelliği) İyonlar arasındaki kutuplaşma, moleküller arasında da meydana gelir. Örneğin, suyu oluşturan iki hidrojen iyonu 105 lik bir açı ile O iyonuna bağlıdır. Bu durum su molekülünün oksijen tarafının dışarıya karşı negatif, hidrojen tarafının da pozitif yüklenmesine yol açar. Moleküllerin bu özelliğine Çift Kutupluluk (Dipol) denir. Bu özelliklerinden dolayı su molekülleri iyonların etrafını sararak tutunur, onların yükünü nötralize eder ve çökeltir veya çökelmelerini sağlar. Bu nedenle su, en iyi doğal çözücüdür. Hiçbir sıvı su kadar çeşitli maddeyi ve yüsuyun bu özelliği Hidratasyon (Tutunma) olarak tanımlanmaktadırksek derişimde çözemez.. Buna jips, CaSO 4.2H 2 O, örnek verilebilir.

22 İyon Yarıçapı Atom ve iyon yarı çapları tüm bileşik ve kristallerin özelliklerini belirleyen en önemli değişkendir. Atomun diğer özellikleri gibi elementin periyodik sistemdeki konumuna ve iyonizasyon durumuna bağlıdır. İyon yarı çapları; 1. Atom numarasına (periyodik sistemdeki yeri), 2. Atom haline (atom, iyon), 3. Koordinasyon (komşu iyon ve atom sayısına) ve 4. Kutuplaşma özelliklerine bağlıdır. Bu özellikler değişik şekil ve ağırlıkta kristal ve minerallere, örneğin yerini alma ve eş şekillilik gibi çok önemli sonuçlarıyla yansımaktadır.

23 İyon yarı çapları periyodik sistemde, 1. Gruplarda atom numaralarına paralel büyür. 2. Periyotlarda atom numarasına paralel olarak soldan sağa küçülür. 3. Periyodik sistemde çapraz bulunan atomların yarı çapları birbirine çok yakın büyüklüktedir. Çapraz Kural diye adlandırılan bu kural, jeokimyada büyük öneme sahiptir.

24 İyon Yarıçapları 1. Grup boyunca artar (Lantanit büzülmesi artışı sınırlar) 2. Aynı yüklü iyonlarda periyot boyunca azalır. 3. Koordinasyon sayısı arttıkça, iyon yarıçapı artar. 4. Katyonun yükü arttıkça yarıçapı azalır (Fe 2+ > Fe 3+ ) 5. Genellikle katyon yarıçapları anyonlardan küçüktür. (!!! istisna: Cs + > F - ) 6. yarıçap oranı = r(katyon)/r(anyon) (< 1) Kristal yapıları öngörmede kullanılır

25 Bazı elementlerin iyon yarıçapları.

26 Oksidasyon Sayısı Bir iyonun kendisiyle bileşik teşkil edebilecek veya kendisine bağlanabilecek diğer atom ve iyon sayısı Oksidasyon Sayısı (İyon Değeri) olarak tanımlanmaktadır. Bu, aynı zamanda bir iyonun kaç elektron alacağını veya vereceğini de göstermektedir. Oksidasyon sayısı z, genel olarak, z = atom ağırlığı : eşdeğer (ekivalent) ağırlık 3.20 = mol / val olarak ifade edilir. mol = 1 molekül ağırlığıdır. İyon değeri çeşitli şekillerde tanımlanır. Örneğin, 3 değerlikli Fe; Fe III,Fe 3+ veya Fe +++ gibi gösterilir.

27 Oksidasyon sayısı, bir moleküldeki iyon yük sayısıdır. F=1-, H=1+ ve O=2- şeklinde gösterilir. SO 4 gibi birden fazla iyonun birleşmesinden meydana gelen köklerin de [S 6+ O4 ] 2- gibi bir değeri olmaktadır. Oksidasyon sayısı, periyodik sistemde elementlerin grup numaralarının karşılığıdır ve sağa doğru artar. Asal gazlar sıfır, 7. grup 1-, 6. grup 6+/2- oksidasyon sayılıdır. Oksidasyon sayısı, iyonun yarı çapını değişmesine neden olur. Burada büyük yarı çaplar düşük iyon değerine, küçük yarı çaplar ise, yüksek iyon değerine karşılık gelmektedir. Negatif iyonlar (anyonlar) en büyük iyon yarı çaplarına sahiptir. Artan elektron sayısından dolayı çekirdek tarafından daha az çekilen elektronlar, çekirdekten uzaklaşırlar. Dolayısı ile iyon büyür.

28 Örneğin, Se iyonlarının yarı çapları oksidasyon sayısı z ye göre şöyle değişmektedir [pm]:

29 İyonik Potansiyel Sulu bir ortamda iyonlar su moleküllerini kendilerine çekerler veya iterler. İyonun büyüklüğüne ve kuvvetine bağlı olarak su iyonları, Coulomb kanununa göre etkilenirler. Bunun sonucu olarak yeni moleküller, bileşikler veya dağılımlar oluşur ve çökeller meydana gelir. İyonik potansiyel, kutuplaşma ve ona bağlı diğer özelliklerin bir ölçüsüdür; f ile gösterilir: f = İyon yükü (Oksidasyon sayısı) : iyon yarı çapı = z : r (birimsiz) şeklinde ifade edilir. Sedimantasyon ve ayrışma işlevlerinde önemli rol oynar. Sulu ortamlarda iyon davranışının bir ölçütüdür. Periyodik sistemde sağa ve yukarıya doğru artar. Gruplarda, İP Li + (r=74 pm) >İP Cs + (r=170 pm) şeklinde değişir.

30 İyonik potansiyel, formülünden anlaşılacağı gibi, küçük yarı çaplı ve büyük yüke sahip iyonlara özgüdür. Örneğin, Fe 2+ nin iyonik potansiyeli f Fe2+ =z/r Mn 2+ nin iyonik potansiyeli f Mn2+ =z/r =2,7=2,5 <Fe 3+ <Mn 4+ = 4,7 ( çökelir) = 6,7 ( çökelir) gibi.

31 Önemli elementlerin iyonik potansiyellerine göre sınıflandırılması (Gill, 1993). (NTE, nadir toprak elementleri)

32 MOLEKÜL Molekül, birden fazla aynı veya değişik iyonların (atomların) birleşmesi ile oluşan maddelerin kimyasal yapıtaşlarıdır. Moleküller elektrik yüklü olamazlar. Boyutları oluştukları iyonların boyutlarına bağlı olarak (H 2 ) ile 10-6 m (polimerler) arasında değişir. Doğada bazı moleküller az enerji (çarpma, oksidasyon) ile kolay dağılabilirler (tuz gibi). Bazıları da milyarlarca yıl bozulmamaktadır (H 2 O, O 2 ve CO 2 gibi). Su molekülü ve gösterim şekilleri (Breuer, 1997).

33 Molekül, iyon veya atomların oluşturduğu dayanıklı, düzenli ve üç boyutlu şekillerden Kristaller meydana gelir. Kristallerin yapıtaşları elektrostatik kuvvetlerle (iyon yükü, bağ kuvveti) birbirine bağlanırlar. Bunların en küçüklerinin ve en basit şekliyle paralel kaymalarla kristali oluşturan yapıtaşlarına Elementer Hücre denir. Elementer hücrelerin geometrik dizilişinden Kristal Kafesi meydana gelir. Gözle ancak görülebilen bir kristal, milyarlarca elementer hücreden meydana gelmektedir. Kristalin yapı en yaygın ve süreklilik sunan katı maddelerin temel halidir. Aynı cins atomlardan oluşan kristal kafesleri bakır, volfram, magnezyum ve grafit tiplerine metal kafesi yaparlar. Farklı atomlardan oluşan kristallerin kafeslerine İyon Kafesi denir. Bunlar kübik (NaCl, PbS), tetragonal, hekzagonal, trigonal, rombik, monoklin ve triklin olarak 7 kristal sistemine ve 32 kristal sınıfına ayrılmaktadır. Bir kimyasal bileşikte sadece bir çeşit kimyasal bağın meydana getirdiği iyon kafesine Homodesmik, birkaç çeşit bağın meydana getirdiğine de Heterodesmik iyon kafesi denir.

34 Kristallerden mineraller, bunlardan da kayaçlar oluşur. Mineral, element ve bunların kimyasal bileşenlerinden oluşan anorganik ve doğal kristalin bileşiklerdir. Mineraller genelde homojendir. Yani her tarafta aynı fiziksel ve kimyasal özellik gösterirler. Kapanım, katı karışım ve bozunmalar homojenliklerini bozar. Böylece mineral heterojen bir yapı kazanır.

35 NaCl ün iyon kafesi (Altaba ve diğ., 1995). 1. İyon düzeni 2. İyon kafesi 3. Kristal yapısı, 4. Kaya tuzunun kübik kristali, 5. Simetri eksenleri 6. Simetri düzlemleri.

36 Koordinasyon (Bağlantı, Uyum) Bir merkez teşkil eden iyon (katyon) etrafında dizilecek anyonların sayısı, bu iki iyonun yarıçapları oranına bağlıdır. Örneğin1Na + iyonu 6 Cl - iyonu tarafından sarılmaktadır (KS=6). Na:Cl=1 olduğundan, her Cl - iyonu da 6 Na + iyonu tarafından sarılarak bir küp şekilli kristal oluşturmaktadır. Bir katyon etrafında eşit mesafede ve en yakın bulunan anyonların dizilmesine Koordinasyon, bu dizilişe katılan anyon sayısına da Koordinasyon Sayısı (KS) denir.

37 = r + r - Yarıçap Oranı Kuralı Yapıçap oranı, bir bileşikte koordinasyon sayısını verir. Yarıçap oranı arttıkça, koordinasyon sayısı artar r + /r - Koordinasyon Sayısı (cube) (octahedron) (Tetrahedron) (Triangle) (linear)

38 Koordinasyonda en önemli etken, iyon kafesindeki katyon ve anyonların yarı çapları oranıdır. Bu oran 1'e ne kadar yakınsa, o kadar büyük koordinasyon sayısı ve paketlenme de o kadar sıkı (yoğun) olur. Yeryüzünde çok az element etkili kimyasal koşullarda bağlanmadan kalabilmekte veya serbest bulunabilmektedir (Au, Pt ve Ag gibi). Tüm elementler genel kural olarak bileşik teşkil ederler. Bu bileşiklerin başında oksitler en yaygın mineral gruplarını oluşturmaktadır. Şimdiye kadar tanımlanan 3000 civarında mineralin yaklaşık 120 tanesi yerin yapısı için önemli sayılmaktadır. Kristallerin atom, iyon ve molekülleri belli bir geometrik düzen almıştır. Bu, kristalin özelliklerini belirler. Gelişen teknoloji, kristalografi yöntemlerinin kristal yapısını da ortaya çıkarmasını sağlamaktadır. Buna göre atom veya iyonların kristal oluşturmalarında büyüklüklerinin en önemli etken olduğu ortaya çıkmıştır.

39 Atom veya iyonların küre şeklinde düşünüldüğünde, en basit seçeneğin birbirine değen üç küre olmaktadır. Bunların çevrelediği çok küçük bir hacim ancak bunlardan daha küçük iyon tarafından doldurulabilir. Bu ortadaki küçük küre yerine daha büyük bir küre konulduğunda çevreleyen kürelerin birbirine değebilmeleri için yarı çaplarının büyümesi gerektiği görülür. Örneğin, büyük kürelerin yarı çapları 1 birim olduğunda küçük kürenin yarı çapının 0,155 olması gerekir. Bu, doğada CO 2-3 de görülmektedir. Burada C iyonu O iyonları tarafından çevrelenmektedir. Bundan da CaCO 3 te (kalsit) şekillenir. Negatif iki oksidasyon sayılı O iyonlarının yarı çapı 126 pm dir. Buna göre ortaya yerleşecek iyonun 20 pm olması gerekir. Bu koşulu sağlayacak iyon da 29 pm yarı çaplı C 4+ iyonudur. İyon ve atomların paketlenme şekilleri. a: 3 lü, b: 4 lü ve c: 6 lı gruplanma.

40 Merkezi iyonu çevreleyen 3 ten sonraki basamak 4 tür. Burada ortadaki kürenin (iyonun) yarı çapının yukarıdaki esaslara göre 0,225 olması gerekmektedir. Çevreleyen iyonlar oksijen alındığında, ortadaki iyonların 34 pm yarı çapında olmalıdır. Bu da 40 pm yarı çapındaki Si 4+ iyonuna karşılık gelir. Burada oksijen iyonları birbirine eşit mesafede bulunduklarından ve Si yi her taraftan çektiklerinden, SiO 4-4 yeryüzünün en dayanıklı ve en yaygın bileşiğini oluşturur. Bu iyonların merkezlerinin birleştirilmesi bir tetraedr kristal şeklini verir. Daha büyük bir orta küreyi ancak 6 büyük küre ile çevrelemek mümkündür. Bu, tetraedrin bir üst grubunu oluşturur. Burada da iç kürenin 547 pm yarı çaplı olması gerekmektedir. Burada AlO 6 oktaedri koşulları yerine getirmektedir (örneğin, 8 yüzeyli korundda olduğu gibi). Bunun bir üst grubunda iç küre ancak 8 küre ile çevrelenebilmektedir (hekzaedr). En son grubu 12 küre ile çevrelenebilecek bir iç küredir (rombododekaedr). Burada artık iç ve çevreleyen kürelerin yarı çapları eşittir.

41 Bu, 3, koordinasyonun her biri iyon kafesi düzenini ve kristal simetrilerini belirler. Kristaller kimyasal bileşimlerine göre kristal simetrilerine sahip olurlar. Bununla da kristal sistemleri (7 kristal sistemi: kübik, hekzagonal, trigonal, tetragonal, rombik, monoklin ve triklin) ile 32 kristal sınıfı tanımlanmaktadır. Litosferde en yaygın mineraller % 97 ile kuvars ve silikatlardır. Bu grup mineralleri çok değişik mineralojik ve fiziksel özellikler göstermektedir. Tüm silikatların temel kökü SiO 4-4 iyonudur. Silisyum silikatlarda sadece tetraedr şeklinde bulunmaktadır.

42 Çizelge 3. Gözlenen ve iyon yarıçaplarından beklenen koordinasyon sayılarının karşılaştırılması ve koordinasyon türü. Anyon olarak O 2- kullanılmıştır (r a =1,32 Å). (r a / r b ) Beklenen koordinasyo n Gözlenen koordinasyon Aralık Geometrik şekil 1, >1 Yakın hekzagonal veya yakın kübik 1, istiflenme (nabit metaller) 0, ,73 0,83 8 6, 8 1,00 0,82 8 6, 8 0, ,73 0, ,41 0, ,46 6 4, 6 0, ,41 0,23 0, ,23 0, ,15 Kübik kristallenme (CsCl 2 ) Oktahedral koordinasyon (NaCl, CaCO 3 Oktahedronu) Tetrehedron (ZnS tetrahedronu) Eşkenar üçgen (Co 3, NO 3, BO 3 ) <0,15 2 3, 4 <0,15 Lineer koordinasyon (UO 2 ) 2+, (NO 2 ) 2-

43 İyonların koordinasyon şekilleri, yarı çap oranları ve örnekler (Rösler, 1988).

44 Kimyasal Bağlar Tuzlar için İyon Bağı belirleyicidir. Kimyasal bağlar, kristallerin iyon, atom ve moleküller arasındaki birleştirici kuvvetlerdir. Maddelerin iyon veya atomları birleşirken Coulomb Kanunu na göre birbirlerini çekerek bağlanırlar. Çekim kuvveti ve buna benzer özelliklerden dolayı elektron alışverişi olur. İyonların son yörünge elektronlarının dizilişi bir soy gaz yapısına benzeyinceye kadar bu devam eder. Örneğin, Na + +Cl - Na + Cl - denkleminde Na'un elektron dizilişi (1s) 2 (2s) 2 (2p) 6 (3s) 1 Cl un elektron dizilişi (1s) 2 (2s) 2 (2p) 6 (3s) 2 (3p) 5 şeklindedir.

45 Burada Na son yörüngesindeki 1 elektronunu Cl a vererek asal gaz konumuna sahip olurlar. Böylece NaCl molekülü oluşmuş olur. Na ve Cl gibi iyonlar arasındaki çekim kuvvetine İyon Bağı denir. Bu bağ çeşidi kimyasal bağların en önemlisidir. Doğal bileşiklerin % 80'i bu bağa sahiptir (silikat, sülfit ve oksitler gibi). Atomlar arasındaki kimyasal bağa da Kovalent (Atom) Bağı denir (elmas, Cl 2 gibi). Metalik Bağ, metallerdeki kimyasal bağdır. Örneğin, Cu, Fe, Au atomlarını bağlayan kuvvet gibi. Hidrargilitte, Al(OH) 3, olduğu gibi kompleks bileşikleri meydana getiren kimyasal bağa kompleks bağı, soy gaz atomları arasındaki bağa da Van der Waals Bağı denir. Genellikle bu bağların birkaçı bir bileşikte bir arada da bulunabilirler. Kimyasal bağlar kristal yapıdaki paketlenmeyi önemli ölçüde etkiler. İletkenliği (ısı, elektrik), sertliği, saydamlığı ve ergime derecesini belirler.

46 KRİSTALLERDEKİ BAĞLAYICI KUVVETLER Birçok element normal olarak atomlar halinde değil atomların birleşmesinden oluşan moleküller halinde bulunur (Örneğin; O 2 ve N 2 gibi). Buna karşın soygazlar basit atomlar halinde bulunurlar. Bu durum tamamen elementlerin son yörüngelerinde bulundurdukları elektron sayıları ile ilgilidir. Son yörüngelerinde boşluk bulunan elementler ya elektron alarak veya elektron vererek soygazlara benzemeye çalışırlar. Kristallerdeki atomları birbirine bağlayan elektriksel bir kuvvettir. Bu kuvvetin cinsi ve şiddeti minerallerin sertlik, klivaj, elektrik ve ısı iletkenliği gibi özelliklerini denetleyen asıl faktördür. Genel olarak, bir bağ ne kadar kuvvetli ise minerallerin sertliği ve ergime derecesi o derece yüksek olur. Örneğin; elmasın son derece sert olan yapısı tamamen bileşiminde bulunan karbon atomlarını birbirine bağlayan elektriksel kuvvetin yüksekliğindendir. İşte bu elektriksel bağlar aslında kimyasal bağlardır. Dört çeşit kimyasal bağ vardır: a) İyonik Bağ b) Kovalent Bağ c) Metalik Bağ d) Van der Waals Bağı

47 A) İYONİK BAĞ Bir elementin son yörüngesinde boşluk bulunur ve bu tür elementler duraysızdırlar. Örneğin; sodyum son yörüngesinde bir elektron bulunur. Bu nedenle sodyum bu elektronunu başka cins atomlara bağışlayarak 1+ yüklü kararlı bir iyona dönüşür. Verilen bu elektronu kabul eden diğer element (örneğin son yörüngesinde bir elektron boşluğu bulunan Cl) ise 1- yüklü kararlı bir iyona dönüşür. Farklı yüke sahip (pozitif ve negatif) iki iyon arasında çekici bir elektrostatik kuvvet gelişir. Bu kuvvet iyonların yükleri ile doğru, iki iyonun merkezleri arasındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır. Buna göre Na ve Cl birbirlerine bağlanmış olurlar. Böylece herhangi bir elementin fazlalık elektronunu vermesi ve diğer bir elementin de verilen bu elektronu kabul etmesi sonucu her iki elementin birbirine bağlanması şeklinde ortaya çıkan bağa iyonik bağ denir (Şekil 1).

48 Şekil 1. Na ve Cl atomları arasında elektron alışverişi ve sonunda Na + ve Cl - iyonlarının oluşumu.

49 İyonik Kristaller CsCl NaCl Zinc Blende Wurtzite Fluorite NiAs perovskite CaTiO3 rutile TiO2

50 NaCl r Na+ = 1.02Å, r Cl = 1.81Å yarıçap oranı = anyonlar ymk, oktahedral boşluklar Na + ile dolmuş KS (Na + ) = 6; KS (Cl ) = 6 Örnekler: LiX,NaX, KX, RbF,RbCl, MnO,FeO,CoO, NiO,CdO MgO,CaO,SrO,BaO,TiO,VO Birim hücrede Na + = 4 Cl - = 4 ymk birim hücre a = 2r + + 2r -

51 İyonik bağ ile mineraller arasında da çok önemli bir ilişki söz konusudur. Zira bir mineralin kendisini oluşturan iyonlara ayrılıp ayrılmayacağını denetleyen faktörlerden biri bağın türüdür. Örneğin su içinde çözüldüğünde Ca 2+ ve CO iyonlarına kolaylıkla çözülebilir. Çünkü bu iki iyon arasındaki bağ iyoniktir. Buna karşın CO iyonu kendisini oluşturan C ve O iyonlarına ayrılmazlar. Bunun nedeni C ve O arasındaki bağın iyonik olmayıp kovalent karakterde olmasıdır ve kovalent bağla bağlanan iyonları birbirinden ayırmak kolay değildir. İyonik bağla bağlanan bileşikler orta derecede bir sertlik ve yoğunluk değerine sahip olur. Ergime ve kaynama noktaları oldukça yüksektir. Isı ve sıcaklığı iyi iletmezler. Bu tür bağlarda bağın elektrostatik yükü iyonun tüm çeperlerini etkilediğinden, bağ içindeki katyon mümkün olan en yüksek sayıda anyon tarafından sarılır. Bu nedenle iyonik bağlı bileşiklerde simetri son derece iyi gelişmiştir. Diğer bir deyişle iyonik bağ tek yönlü değildir.

52 İyonik bağla bağlanan bileşiklere bileşiğin dayanıklılığı (yani onu parçalamak için uygulanması gereken enerji miktarı) iki faktöre bağlıdır: a) İki iyonun merkezleri arasındaki uzaklık, b İyonların toplam yük miktarı. İyonların merkezleri arasındaki uzaklık iyonik bağın dayanıklılığını (bir iyonik bağın gücü, bileşiğin ergime noktası ile ölçülür) ters yönde etkiler. Yani, uzaklık arttıkça bağın gücü azalır (Çizelge 1). İyon yükü ise iyonik bağın gücünü doğrusal olarak etkiler ve iyon yükü arttıkça bağın gücü de artar. Yani, iyon yükleri yüksek olan iyonlar arasındaki iyonik bağlar, iyon yükü küçük olan iyonlar arasındaki iyonik bağlara nazaran daha sağlamdır.

53 Çizelge 1. İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar arası uzaklık ile bağ gücü arasındaki ilişki. Bileşik İyonlar arası uzaklık (Å) Ergime derecesi ( o C) Sertlik (mohs) NaF 2, ,2 NaCl 2, NaI 3, MgO 2, ,5 CaO 2, ,5 SrO 2, ,5 BaO 2, NaF 2, KF 2, RbF 2,82 775

54 B) KOVALENT BAĞ İyonik bağlarda bir iyonun bıraktığı elektron bir diğer iyon tarafından alınmaktadır. Bu şekilde her iki iyon da duraylı hale geçer ve soygazlara benzer. Son yörüngelerinde elektrona ihtiyaç duyan atomlar son derece aktiftirler. Örneğin halojenler. Bu elementlerden Cl son yörüngesinde yedi elektron bulundurur ve sekizinci elektronu bulup argona benzemek ister. Bu nedenle kendisine en yakın elektron verebilecek bir atomu arar. Böylece bir atoma en yakın elektron verici diğer bir klor atomudur. Böylece iki klor atomu bir araya gelerek bir elektronu paylaşırlar. Sonuçta aynı cins iki atomun son yörüngelerindeki elektronu paylaşarak oluşturdukları bu bağa kovalent bağ denir (Şekil 2). Bu tür bağlar kimyasal bağlar arasında en sağlam olanıdır ve bu tür bileşikler genellikle çözünmez oluşları, son derece duraylı olmaları ve çok yüksek ergime ve kaynama noktaları ile karakteristiktirler (Çizelge 2). Bunlar çözünmüş iyon oluşturmazlar ne katı halde, ne de çözündüklerinde elektriği iletmezler. Buna örnek olarak su molekülü içindeki H-O arasındaki bağ verilebilir. İki atom yüksek derecede kovalent bağla bağlıdır. Bu nedenle suyu kendisini oluşturan H ve O atomlarına ayırmak çok güçtür ve bunun için son derece yüksek bir enerjiye ihtiyaç vardır.

55 Şekil 2. Kovalent bağlı iki Cl atomunun bir elektron paylaşarak Cl 2 molekülünü oluşturması.

56 Klor örneğinde, elementin son yörüngesinde bulunan bir eksiklik başka bir klor atomu ile elektron paylaşılarak giderildiğinden iyonik bağın bütün gücü bu paylaşılan bir elektron bölgesinde toplanmıştır. Bu nedenle bağ gücü yöne göre değişir ve sonuçta oluşan simetri, iyonik bağlı bileşiklerdekine göre daha kötüdür. Ancak periyodik tablonun orta kesiminde bulunan elementlerin son yörüngelerinde 2, 3 veya 4 elektron boşluğu vardır. Örneğin C, Al, Si. Bu elementler elektron ihtiyaçlarını tek bir atom ile değil birkaç atom ile paylaşarak gidermek zorunda olduklarından kovalent bağ gücü her paylaşılan elektrona eşit derecede paylaştırılır. Sonuçta (mesela bir) karbon atomu son yörüngesindeki 4 eksik elektronu 4 ayrı karbon atomu ile paylaşarak doldurur ve böylece bir karbon tetrahedronu oluşturur. Bağ gücü her paylaşılan elektron bölgesinde son derece yüksek olduğundan, oluşan bu tetrahedron son derece kırılgan ve polarize özelliği olan bir bileşik oluşturur. Bu nedenle elmas doğadaki en sert maddedir. Al ve Si da benzer şekilde kovalent bağlar ürettiklerinden oluşan bileşikler son derece duraylı gruplar oluştururlar. Silikat grupları gibi.

57 C) VAN DER WAALS BAĞI Van der Waals bağı elektron paylaşımı ile değil atomların çekirdekleri ve elektronları arasındaki elektriksel yük dağılımı ile gelişen ve dipol momenti olarak adlandırılan farklı yüklü moleküllerin birbirlerini çekmesi ile oluşan bağlardır. İki farklı atomdan oluşan bileşiklerde ortak elektronlar her iki atom tarafından eşit kuvvetle çekilmezler. Örneğin HCl molekülünde klor atomu ortak elektron çiftini hidrojene göre daha büyük bir kuvvetle çeker. Bu durumda eksi yüklerin ağırlık merkezi artı yüklerin ağırlık merkezi ile çakışmaz ve eksi yüklerin ağırlık merkezi klor atomunun çekirdeğine daha yakın bir noktada bulunur. Dolayısıyla, iyon bağlarında olduğu gibi hidrojenden bir elektronun klor atomuna verilmesi söz konusu değildir. Elektron çifti her iki atomun da çekim alanı içinde, fakat klor çekirdeğine daha yakındır. Bu nedenle molekülde klorun bulunduğu bölge kısmi bir negatif yükle, hidrojenin bulunduğu bölge ise pozitif bir yükle yüklenir. Molekülün tümü nötr olduğundan, klor atomunun bulunduğu bölge ne kadar negatif ise hidrojen atomunun bulunduğu bölge de o oranda pozitiftir. Böyle moleküller (zıt kutupları olan) polar moleküller denir ve bu şekilde oluşan bağlara da polar bağlar veya Van der Waals bağları denir.

58 Böylece nötr özellikli moleküllerin bir tarafında pozitif yük diğer tarafında ise negatif yük gelişebilir ve böyle moleküller çift kutuplu olarak davranabilirler. Böylece kristal oluşumunda bu tür moleküllerde pozitif kutup komşu negatif kutup ile yan yana dizilir. Ve örneğin Cl 2 molekülleri katı Cl 2 e dönüşür. Sonuç olarak Van der Waals bağı, moleküllerin yüzeylerinde bulunan kalıntı elektriksel yük etkisiyle nötr moleküllerin birbirine bağlanmasıyla oluşan bağ türüdür. Van der Waals bağ türü kimyasal bağlar arasında en zayıf olanıdır ve organik bileşikler ile katılaştırılmış gazlarda görülür (Çizelge 2). Normalde minerallerde gözlenmez. Fakat oluştuğunda klivaj yapısına son derece uygun düşük sertlikte zonlar oluşturur. Bu tür bağa en bilinen örnek grafittir. Grafit, kovalent bağlı karbon atomlarından oluşan karbon katmanlarının Van der Waals bağla birbirlerine bağlanmasıyla oluşur.

59 D) METALİK BAĞ Metallerin en önemli yapısal özelliği, elektronlardan oluşan bir bulut tarafından bağlanan metal atom çekirdeğidir. Elektron bulutu içerisindeki elektronlardan çoğu ait oldukları çekirdeklere herhangi bir bağlılık göstermezler ve yapı içinde veya dışına doğru serbestçe hareket edebilirler. Çünkü metal atomlarda en dış yörüngede az sayıda elektron vardır. İç yörüngelerde bulunan elektronlar, çekirdeğin pozitif yükünün en dış elektronlara uygulayacak olduğu çekim gücünü azaltırlar. Böylece en dış yörüngedeki elektronlar rahatlıkla hareket ederek başka atomların çekim alanına girebilirler. Bu tür elektronları bir atomun dış elektronları değil, bir başka atomun serbest halde bulunan elektronları olarak da düşünmek mümkündür. Böylece metalik bağ oluşur. Nabit metaller metalik bağla bağlanırlar ve yüksek plastisite, bükülebilirlik, düşük sertlik, düşük ergime ve kaynama noktaları ile karakteristiktirler (Çizelge 2). En dış elektronların serbestçe hareket etmelerinden ötürü, metal bağla bağlanan bileşikler ısı ve elektriği iyi derecede iletirler Şekil 4: Metal İçerisinde Bağlanma.

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

KIRİSTAL YAPISI, KİMYASI VE MİNERALLERİN BİLEŞİMİ

KIRİSTAL YAPISI, KİMYASI VE MİNERALLERİN BİLEŞİMİ KIRİSTL YPISI, KİMYSI VE MİNERLLERİN BİLEŞİMİ Yeryuvarında değişik bileşikler halinde bulunan elementler, çeşitli olaylara bağlı olarak değişiklik gösterebilir: Hidrotermal bozunma, oksidasyon, çözelti

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

PERİYODİK CETVEL

PERİYODİK CETVEL BÖLÜM4 W Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, kimyasal özellikleri benzer olan (değerlik elektron sayıları aynı) elementler aynı düşey sütunda yer

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR Aytekin Hitit Malzemeler neden farklı özellikler gösterirler? Özellikler Fiziksel Kimyasal Bahsi geçen yapısal etkenlerden elektron düzeni değiştirilemez. Ancak diğer

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR

ATOMLAR ARASI BAĞLAR MALZEME 2. HAFTA 1 ATOMSAL BAĞ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Atomlar, atomlar arası bağ kuvvetleri ile bir araya gelirler. Malzemenin en küçük yapı taşı olan atomları bağ kuvvetleri bir arada tutar. Atomsal bağların

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ PERİYODİK ÖZELLİKLERİN DEĞİŞİMİ ATOM YARIÇAPI Çekirdeğin merkezi ile en dış kabukta bulunan elektronlar arasındaki uzaklık olarak tanımlanır. Periyodik tabloda aynı

Detaylı

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel elementleri sınıflandırmak için hazırlanmıştır. İlkperiyodik cetvel Mendeleev tarafından yapılmıştır. Mendeleev elementleri artan kütle numaralarına göre sıralamış ve

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA TEMEL KAVRAMLAR ATOMLARDA ELEKTRONLAR PERİYODİK TABLO BÖLÜM II ATOM YAPISI VE ATOMLARARASı BAĞLAR BAĞ KUVVETLERİ VE ENERJİLERİ

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR PERİODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR 1. Bir elementin periyodik cetveldeki yeri aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir? A) Atom ağırlığı B) Değerliği C) Atom numarası D) Kimyasal özellikleri E) Fiziksel

Detaylı

PERİYODİK CETVEL. Yanıt : D. www.kimyahocam.com. 3 Li : 1s2 2s 1 2. periyot 1A grubu. 16 S : 1s2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 3.

PERİYODİK CETVEL. Yanıt : D. www.kimyahocam.com. 3 Li : 1s2 2s 1 2. periyot 1A grubu. 16 S : 1s2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 3. PERİODİK CETVEL Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları temel alınarak düzenlenmiş bir sistemdir. Periyodik cetvelde, nötr atomlarının elektron içeren temel enerji düzeyi sayısı aynı olan elementler

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri 1. Atom Modelleri BÖLÜM2 Maddenin atom adı verilen bir takım taneciklerden oluştuğu fikri çok eskiye dayanmaktadır. Ancak, bilimsel bir (deneye dayalı) atom modeli ilk defa Dalton tarafından ileri sürülmüştür.

Detaylı

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır.

1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 14 DENEY KATI HAL 1. Amaç Kristallerin üç boyutlu yapısı incelenecektir. Ön bilgi için İnorganik Kimya, Miessler ve Tarr, Bölüm 7 okunmalıdır. 2. Giriş Atomlar arası (veya moleküller arası) çekim kuvvetleri

Detaylı

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Katılar Tüm maddeler, yeteri kadar soğutulduğunda katıları oluştururlar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Oluşan katıların doğası atom, iyon veya molekülleri birarada tutan kuvvetlere

Detaylı

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır. 1.Katmanda en çok 2

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

Periyodik Tablo(sistem)

Periyodik Tablo(sistem) Periyodik Tablo(sistem) Geçmişten Günümüze Periyodik Tablo Bilim adamları elementlerin sayısı arttıkça bunları benzer özelliklerine göre sıralamaya çalışmışlardır.(bunu süpermarketlerdeki ürünlerin dizilişlerine

Detaylı

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla kimyasal bağlar Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın

kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın PERİYODİK CETVEL Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. Modern periyotlu dizge, elementleri artan

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları 1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ 1.7. İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları Yüksüz bir atomun yapısındaki pozitif (+) yüklü protonlarla negatif () yüklü elektronların sayıları birbirine eşittir. Yüksüz

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Atom Yapısı ve Atomlar Arası Bağlar Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

PERİYODİK ÖZELLİKLER 1.ATOMLARIN BÜYÜKLÜĞÜ VE ATOM YARIÇAPI: Kovalent yarıçap: Van der Waals yarıçapı: İyon yarıçapı:

PERİYODİK ÖZELLİKLER 1.ATOMLARIN BÜYÜKLÜĞÜ VE ATOM YARIÇAPI: Kovalent yarıçap: Van der Waals yarıçapı: İyon yarıçapı: PERİYODİK ÖZELLİKLER 1.ATOMLARIN BÜYÜKLÜĞÜ VE ATOM YARIÇAPI: Elementlerin fiziksel ( erime ve kaynama noktaları, yoğunluk, iletkenlik vb.) ve kimyasal özellikleri ( elektron alma ve verme ) atom yarıçaplarıyla

Detaylı

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları

Bazı atomlarda proton sayısı aynı olduğu halde nötron sayısı değişiktir. Bunlara izotop denir. Şekil II.1. Bir atomun parçaları 8 II. MİNERALLER II.1. Element ve Atom Elementlerin en ufak parçasına atom denir. Atomlar, proton, nötron ve elektron gibi taneciklerden oluşur (Şekil II.1). Elektron negatif, proton pozitif elektrik yüküne

Detaylı

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE Katıhal Fiziği - I Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE 1 Giriş Bir kristali bir arada tutan şey nedir? Elektrostatik etkileşme elektronlar (-) ile + iyonlar arasındaki

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Atom ve moleküller arası Atomsal bağlar

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Atom ve moleküller arası Atomsal bağlar Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Atom ve moleküller arası Atomsal bağlar İçerik Atomlararası denge mesafesi Elastisite modülü Atomlar niçin bağ yapmak ister? İyonik bağ Kovalent bağ Metalik bağ

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı

2. HAMLE web:

2. HAMLE web: 2. HAMLE Nötron sayısı İZOTOP ATOM 1-Proton sayıları... nötron ve kütle numaraları.. atomlardır. 2-İzotop atomların fiziksel özellikleri. 3-Nötr izotop atomlar kimyasal özellikleri. 4-İzotop atomlar aynı

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK İÇERİK Elementlere, Bileşiklere ve Karışımlara atomik boyutta bakış Dalton Atom Modeli Atom Fiziğinde Buluşlar - Elektronların Keşfi - Atom Çekirdeği Keşfi Günümüz Atom Modeli Kimyasal Elementler Periyodik

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri ATOMUN YAPISI ATOMLAR Atom, elementlerin en küçük kimyasal yapıtaşıdır. Atom çekirdeği: genel olarak nükleon olarak adlandırılan proton ve nötronlardan meydana gelmiştir. Elektronlar: çekirdeğin etrafında

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 Genel Kimya 101 Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 İyonik Bağ; İyonik bir bileşikteki pozitif ve negatif iyonlar arasındaki etkileşime iyonik bağ denir Na Na + + e - Cl + e

Detaylı

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDE Saf madde Karışımlar Element Bileşik Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar ELEMENT Tek cins atomlardan oluşmuş saf maddeye element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ Elementler

Detaylı

1H: 1s 1 1.periyot 1A grubu. 5B: 1s 2 2s 2 2p 1 2.periyot 3A grubu. 8O: 1s 2 2s 2 2p 4 2.periyot 6A grubu. 10Ne: 1s 2 2s 2 2p 6

1H: 1s 1 1.periyot 1A grubu. 5B: 1s 2 2s 2 2p 1 2.periyot 3A grubu. 8O: 1s 2 2s 2 2p 4 2.periyot 6A grubu. 10Ne: 1s 2 2s 2 2p 6 PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel, benzer kimyasal özellik gösteren elementlerin alt alta gelecek şekilde artan atom numaralarına göre sıralandıkları çizelgelerdir. Periyodik cetveli oluşturan yatay satırlara

Detaylı

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2.

İnstagram:kimyaci_gln_hoca MODERN ATOM TEORİSİ-2. MODERN ATOM TEORİSİ-2 ATOM YARIÇAPI PERİYODİK ÖZELLİK DEĞİŞİMİ Kovalent Yarıçap: Tek bir kovalent bağla bağlanmış eşdeğer iki atomun çekirdekleri arasındaki uzaklığın yarısına kovalent yarıçap denir.(şekil1)

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır.

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır. Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır. 1-İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir.

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. . ATOMUN KUANTUM MODELİ SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. Orbital: Elektronların çekirdek etrafında

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan

KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Atomun sembolünün

Detaylı

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Helyum (2), neon (10), argon (18)in elektron dağılımları incelendiğinde Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı.

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM. Kimya Ders Notu

PERİYODİK SİSTEM. Kimya Ders Notu PERİYODİK SİSTEM Kimya Ders Notu PERİYODİK SİSTEM Elementler atom numaralarının artışına göre arka arkaya sıralanırken benzer özellikte olanların alt alta getirilmesiyle oluşturulan tabloya (periyodik

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL BAĞLAR Lewis Kuramı Kimyasal bağlanmada esas rolü dış kabuk elektronları (değerlik) oynar. Bazı durumlarda elektronlar bir atomdan diğerine aktarılır. Böylece oluşan (+) ve (-) yüklü

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

Bölüm 2: Atomik Yapı & Atomarası Bağlar

Bölüm 2: Atomik Yapı & Atomarası Bağlar Bölüm 2: Atomik Yapı & Atomarası Bağlar Bağlanmayı ne sağlar? Ne tip bağlar vardır? Bağların sebep olduğu özellikler nelerdir? Chapter 2-1 Atomun yapısı (Birinci sınıf kimyası) atom electronlar 9.11 x

Detaylı

ATOM NEDİR? -Atom elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Her canlı-cansız madde atomdan oluşmuştur.

ATOM NEDİR? -Atom elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Her canlı-cansız madde atomdan oluşmuştur. DERS: KİMYA KONU : ATOM YAPISI ATOM NEDİR? -Atom elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Her canlı-cansız madde atomdan oluşmuştur. Atom Modelleri Dalton Bütün maddeler atomlardan yapılmıştır.

Detaylı

Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Kimyasal Bağlar.

Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Kimyasal Bağlar. Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar 3 temel tip bağ vardır: İyonik İyonlar arası elektrostatik etkileşim

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Atomların katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Ancak bir atom, tek katmanlıysa ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır. Atomun iki

Detaylı

Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım.

Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım. Kristal Yapılar Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım. Evrende, kimyasal özellik barındıran maddelerin

Detaylı

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler Kimyasal Bağlar; Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler İki ana gruba ayrılır Kuvvetli (birincil,

Detaylı

Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır?

Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır? 17 KASIM 2014 Yapı nedir? Yapılar nasıl gösterilir ve tanımlanır? Kordinasyon çokgenlerinin kurgusunda temel ilke nedir? Polimorfizm, izomorfizm ve psödomorfizm arasındaki farkları örnekleyerek açıklayınız.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ E BİLEŞİKLER VE FRMÜLLERİ (4 SAAT) 1 Bileşikler 2 Bileşiklerin luşması 3 Bileşiklerin Özellikleri 4 Bileşik Çeşitleri 5 Bileşik

Detaylı

ATOM BİLGİSİ I ÖRNEK 1

ATOM BİLGİSİ I  ÖRNEK 1 ATOM BİLGİSİ I Elementlerin özelliklerini ta ıyan en küçük yapıta ı atomdur. Son çözümlemede, bütün maddelerin atomlar toplulu u oldu unu söyleyebiliriz. Elementler, aynı tür atomlardan, bile ik ve karı

Detaylı

Katılar & Kristal Yapı

Katılar & Kristal Yapı Katılar & Kristal Yapı Katılar Kristal katılar Amorf katılar Belli bir geometrik şekle sahip olan katılardır, tanecikleri belli bir düzene göre istiflenir. Belli bir geometrik şekli olmayan katılardır,

Detaylı

KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK. Bileşikler 5. Bölüm

KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK. Bileşikler 5. Bölüm KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK Bileşikler 5. Bölüm Ametallerin Bağ Elektronlarına Sahip Çıkma Ġsteği Aynı periyottaki elementlerin soldan sağa: Çekirdek yükü artar Son katmandaki elektronların çekirdeğe uzaklığı

Detaylı

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEMENTLER ELEMENTLER METALLER AMETALLER SOYGAZLAR Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element

Detaylı

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL

Kimya EğitimiE. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Kimya EğitimiE Ders Sorumlusu Prof. Dr. Đnci MORGĐL Konu:Metallerin Reaksiyonları Süre: 4 ders saati Metallerin Su Đle Reaksiyonları Hedef : Metallerin su ile verdikleri reaksiyonları kavratabilmek. Davranışlar:

Detaylı

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi KİMYASAL DENKLEMLER İki ya da daha fazla maddenin birbirleri ile etkileşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özelliklerde bir takım ürünler meydana getirmesine kimyasal olay, bunların formüllerle gösterilmesine

Detaylı

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür.

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür. KATILAR KRĠSTAL KATI Sert SıkıĢtırılmayan Tanecikleri belirli geometrik Ģekle sahiptir. ĠYONĠK KRĠSTAL Anyon- katyonlar arasında elektrostatik çekim kuvveti sonucu oluģur (iyonik bağ içerir). Sert-sağlam-

Detaylı

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu)

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME Periyodik cetvelde A gruplarında bulunan elementler bileşik oluştururken kendilerine en yakın olan soygazın elektron

Detaylı

İyonlar. İyon? Pozitif veya negatif yükü olan bir atoma yada atomlar grubuna iyon denir.

İyonlar. İyon? Pozitif veya negatif yükü olan bir atoma yada atomlar grubuna iyon denir. İyonlar İyon? Pozitif veya negatif yükü olan bir atoma yada atomlar grubuna iyon denir. 1 Atomlardan İyon Oluşumu ve İyon Bir atomdan iyon denilen yüklü bir parçacık oluşturulabilir. Bunun için, nötral

Detaylı

BÖLÜM 1 1. MALZEMELERİN ATOM YAPISI

BÖLÜM 1 1. MALZEMELERİN ATOM YAPISI BÖLÜM 1 1. MALZEMELERİN ATOM YAPISI 1 1.2. Atom Yapısı ve Elektron Düzeni Bütün maddeler kimyasal elementlerden oluşur. Elementler ise atomlardan meydana gelir. Bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

PERĐYODĐK ÇĐZELGE. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK

PERĐYODĐK ÇĐZELGE. Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK PERĐYODĐK ÇĐZELGE Yrd.Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK 8.1. PERĐYODĐK ÇĐZELGENĐN GELĐŞMESĐ 8.2. ELEMENTLERĐN PERĐYODĐK SINIFLANDIRILMASI Katyon ve Anyonların Elektron Dağılımları 8.3.FĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERDEKĐ

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

İnorganik Kimya Atomun Yapısı ve Kimyasal Bağlanma

İnorganik Kimya Atomun Yapısı ve Kimyasal Bağlanma İnorganik Kimya Atomun Yapısı ve Kimyasal Bağlanma Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Atom nedir? Atomlar tüm maddeler için yapıyı oluşturan çok küçük partiküllerdir. Atom; bir elementin kimyasal özelliklerini gösteren

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha AYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 6 KİMYASAL BAĞLAR

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ . ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ.4. Elektron Dizilimi ve Periyodik Sisteme Yerleşim Atomun Kuantum Modeli oluşturulduktan sonra Bohr, yaptığı çalışmalarda periyodik cetvel ile kuantum teorisi arasında bir

Detaylı

CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ

CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ CANLILARIN KİMYASAL İÇERİĞİ Prof. Dr. Bektaş TEPE Canlıların Savunma Amaçlı Kimyasal Üretimi 2 Bu ünite ile; Canlılık öğretisinde kullanılan kimyasal kavramlar Hiyerarşi düzeyi Hiyerarşiden sorumlu atom

Detaylı

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER 1.Kimyasal Türler Atomlar, moleküller, iyonlar ve radikaller genel olarak kimyasal tür adıyla bilinir. ATOM: Bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük birimine

Detaylı

ATOMUN YAPISI VE PERIYODIK CETVEL

ATOMUN YAPISI VE PERIYODIK CETVEL ATOMUN YAPISI VE PERIYODIK CETVEL DALTON ATOM TEORISI - Tüm maddeler atomlardan yapılmıştır. - Farklı maddelerin atomlarıda birbirlerinden farklıdır. - Bir bileşiği oluşturan atomların kütleleri arasında

Detaylı

2007-2008 GÜZ YARIYILI MALZEME I Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş Malzemelerin İç Yapısı 01.10.2007 1 ÖĞRETİM ÜYELERİ ve KAYNAKLAR Yrd.Doç.Dr. Şeyda POLAT Yrd.Doç.Dr. Ömer YILDIZ Ders Kitabı : Malzeme

Detaylı

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş Malzeme Gereksinimi Bütün mühendislik bilim dallari malzeme ile yakindan iliskilidir. Mühendisler kullanacaklari malzemeyi çok iyi tanıyarak ve genis malzeme tayfi içinde

Detaylı

Seramik malzemelerin kristal yapıları

Seramik malzemelerin kristal yapıları Seramik malzemelerin kristal yapıları Kararlı ve kararsız anyon-katyon görünümü. Kırmızı daireler anyonları, mavi daireler katyonları temsil eder. Bazı seramik malzemelerin atomlararası bağlarının iyonik

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. Atomun Yapısı KONULAR 2.Element ve Sembolleri 3. Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler 4. Kimyasal Bağ 5. Bileşikler ve Formülleri 6. Karışımlar 1.Atomun Yapısı

Detaylı

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar Elektronların Dizilimi Elektronlar çekirdek çevresindeki yörüngelerde dönerek hareket ederler. Çekirdeğe en yakın yörünge 1 olmak üzere dışa doğru 2, 3,4... olarak

Detaylı