Amerikan Sinemasında Türkler ve Türklük İmgeleri: Geceyarisi Ekspresi Örneği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Amerikan Sinemasında Türkler ve Türklük İmgeleri: Geceyarisi Ekspresi Örneği"

Transkript

1 Amerikan Sinemasında Türkler ve Türklük İmgeleri: Geceyarisi Ekspresi Örneği Aslıhan Tokgöz Hollywood sinemasındaki Türk imgesini inceleyen bir çalışma mutlaka Batı nın algılama repertuarını kültürel ve politik tarihi içersinde konumlamalı. Osmanlı İmparatorluğu nun, güçlü, yayılmacı politikası ile Viyana sınırlarına kadar dayanması, tarih boyunca, Batı dünyasında kendilerine yöneltilen bir askeri tehdit olarak yerleşti. Rönesans döneminden beri var olan barbar Türk imgesini Simon Shephard şöyle açıklıyor: Türkler, Tatarlar, hatta Persler, Avrupa Hristiyan dünyasına karşı en büyük tehditi oluşturuyordu. Türk sözcüğü iki şekilde kullanılıyordu, İslamcı bir devlet anlamında, ve bir davranış veya karakteri açıklamak için- Türk olarak nitelenenler zalim ve barbar görülüyorlardı. Türklerin ve Türklüğün bu şekilde nitelendirilmesi, Türkler in Avrupa Hristiyanlık dünyasından uzaklıkları ve yaratttıkları askeri tehdit yüzündendi. (1986, 142; çeviri benim) Batı dünyasının, bir savunma stratejisi olarak Türklügü ve Türkleri bu şekilde sınıflandırmasını ve Doğu dünyası ile Müslümanlar hakkında pekçok aynıtipin içselleştirilmesini, Filistin asıllı düşünür Edward Said, orientalism kuramı ile açıklıyor. Said, kuramını İtalyan neo-marksist Antonio Gramsci nin kültürel hegemonya 1 kavramı ve Fransız düşünür Michel Foucault ın söylem kaynaklı sistemik disiplin 2 kuramı ile destekliyor. (Macfie 2000: 6, çeviri benim) Said in sorguladığı orientalism düşüncesine göre, Batı ve Doğu arasındaki ilişki aslında kuvvet edinmeye ve üstünlük kurmaya bağlı bir ilişki. (1978; bu baskı 1991: 5; çeviri benim) Said e göre, Orientalism, 1 Hegemonya kavramının detaylı açıklaması ve hegemonya ile popüler kültür arasındaki bağın Gramsci tarafından açıklanışı için bakınız, David Forgasc (Der.) (2000) The Gramsci reader: selected writings, : ; Foucault ın söylem ve kuvvet ilişkisi hakkındaki kuramının açıklaması ve Foucault ın diğer çalışmalarının yorumları için bakınız, Gutting, Gary (Der.) (1994) The Cambridge Companion to Foucault.

2 Doğu ve Batı arasında yapılan aşırı ayrımcılığa dayanan ve Batı nın Doğu üzerinde sistemik bir disiplin sağlamasını sağlayan bir ideolojik söylem. Bu ideoloji, Batı nın Doğu üzerinde hegemonya kurmasını sağlıyor ve Batı nın üstünlüğünü sabitliyor. (2-3) Dolayısıyla, Said e göre Orientalism söylemi, Batı emperyalizmi ve sömürgeciliğinin sürdürülebilmesinin başlıca nedenleri arasında. Orientalism söyleminin başlıca imgelerinden barbar Türk aynıtipinin Batı nın popüler hafızasına sunuluşu ve desteklenişi en çok Batı edebiyatı ve sineması ile oldu. Bu formlarda Türkler e hep olumsuz fiziksel ve ahlaki değerler yakıştırıldı, hep çirkin, pis, hayvani, kendisini kontrol edemeyen, mantıksız, zalim ve güvenilmez olarak betimlendi. Kamil Aydın ın Batı sinemasındaki aynıtipleri incelediği makalesinde ifade ettiği gibi, Türkler in tek varoluş sebebi Batılı kahramana bir engel yaratmak oldu ki sonunda bu engel zaten hep aşılabildi (1993, e-makale; çeviri benim). Geceyarısı Ekspresi konulu diğer bir makalede Derviş Zaim in belirttiği gibi Türkiye, filmlerde hep etkisiz bir arka plan oldu. (1994; e-makale) Öte yandan, James Bond gibi Batılı kahramanlar, çok önemli olayların geçtiği asıl hikayelerde hep muhteşem başarılar edindiler. Türkler bu hikayelerde bir sorunla karşılaştıklarında, kendi başlarına çözmeleri hep imkansızdır çünkü ya Batılı bir kahraman onlara doğru yolu göstermeli ya da tek çözüm zaten onun elindedir. (Zaim 1994) Batı edebiyatında Türkler in bu şekilde betimlenmesine pek çok örnek bulunmakta. 16. ve 17. yüzyıl İngiliz Tiyatrosu ndan bazı örnekler arasında John Mason un The Turke (Türk, 1610) ve Robert Daborn un A Christian turn d Turke (Türkleşmiş Hristiyan, 1612), Christopher Marlowe un Tamburlaine the Great

3 (Muhteşem Tamburlaine, 1590) ve The Jew of Malta (Malta nın Yahudisi, 1633) 3, gibi eserleri bulunmakta. 4 Sinemada ise görsel efektlerin de katkısıyla barbar Türk aynıtipi çok daha etkili oldu. Örneğin, 1918 yılında çekilen sessiz film, Somewhere in Turkey (Türkiye de Bir Yer) 5, Batı edebiyatında yer etmiş barbar Türk imgesini komedi öğesi olarak beyaz perdeye aktarır. Bu kısa filmde bir Osmanlı padişahı, bir genç kızı, daha sonra da Osmanlı İmparatorluğu nda araştırma yapmaya gelmiş olan Amerikalı bir profesör ve yardımcısını hapse attırır. Profesör hapisteyken kıza aşık olur ve onu kurtarmaya karar verir. Padişahın askerleri ve Batılı tutuklular arasındaki Charlie Chaplin filmlerini andıran kovalamaca sahnelerinin ardından mutlu sona ulaşılır ve Amerikalı kahraman, yardımcısı ve genç kız, barbar Osmanlılar dan kurtulurlar. Benzer diğer bir film örneği ise 1962 de David Lean tarafından yönetilen Lawrence Of Arabia (Arabistanlı Lawrence) filmi. Bu film Türkleri bir İngiliz subayının gözünden, barbar, yozlaşmış ve tacizkar olarak gösterir. Aynı şekilde, James Dearden tarafından yönetilen ve 1908 yılında geçen Pascali s Island (Paskali nin Adası, 1988) adlı filmde biseksüel bir Türk casus yüzünden zalim bir Türk Paşası iki masum İngiliz i öldürtür. 6 Edebiyatta ve sinemadaki bu örneklerin de gösterdiği gibi, Batı dünyası yüzyıllardır Türkler e, aynıtipleştiren süzgeç diye adlandırdığım dar bir bakış açısıyla 3 Malta nın Yahudisi adlı eser 1592 yılında sahnelenmesine rağmen yazarın 1593 yılındaki ölümünden kırk yıl sonra yayımlanmıştır. 4 Yirminci yüzyıl öncesi İngiliz tiyatrosundaki Osmanlı ( Türk ) imgeleri hakkında detaylı bilgi için bakınız, Kamil Aydın (1993), Western Images of the Muslim Turks Prior to the 20th Century: A short Outline. Aydın ın değindiği eserler arasında Thomas Kyd in Soliman and Perseda sı (Süleyman ve Perseda, 1599), Fulke Greville in The Tragedy of Mustapha sı (Mustafa nın Trajedisi, 1609), Thomas Goffe ın The Raging Turke or Bajazet the Second ı (Kızgın Türk ya da İkinci Beyazıt, 1631), Lodowick Carlell in The Famous Tragedy of Osmond the Great Turk ü (Muhteşem Türk Osman nın Meşhur Trajedisi, 1657), Henry Nevile Payne in The Siege of Constantinople u (İstanbul Kuşatması, 1675), Elkanah Settle ın Ibrahim the Illustrious Bassa sı (Ünlü İbrahim Paşa, 1677), ve Mary Pix in Ibrahim the Thirteenth Emperor of the Turks ü (Türkler in Onüçüncü İmparatoru İbrahim, 1696) bulunmakta. 5 Bu kısa film, Rolin Films tarafından, Hal Roach yönetmenliğinde çekilmişti. 6 Paskali nin Adası adlı film, 20 Ocak 2003 tarihinde Türk CNBC-E kanalında gösterilmişti.

4 bakmakta. Öyle ki bu süzgeç sayesindeki bu bakış, Batılıyı Müslüman Türk e karşı üstün ve güvende hisettirmekte. Bu bağlamda, Said in orientalism kuramına tekrar dönersek, orientalism zaten Said e göre hiçbir zaman Batı nın kendi kimliğinden çok uzak bir kavram olmadı, Batılılık, daha aşağı düzeyde görülen Öteki/Doğulu ile karşıtlaştırıldığı sürece var olmakta. Dolayısıyla, Batı kültürünün en önemli parçası olan Öteki nden üstünlük bu kültüre hegemonya arayışı özelliğini vermekte. (7) Said in orientalism i bir çeşit Batı hegemonyası olarak sunduğu kuramı, Amerikan Hollywood sinemasındaki, özellikle Geceyarısı Ekspresi filmindeki, Avromerkezli bakışı incelerken çok faydalı. Aslında filmdeki bu tek taraflılık, Batı da tamamiyle görmezden gelinmedi. 7 Örneğin, ünlü sinema eleştirmeni Pauline Kael filmin Türkler i hedef almasını ticari nedenlere bağlayarak şöyle alaycı bir yorum yaptı: Bu hikaye herhangi bir ülkede geçebilirdi, ama eğer filmde Billy tutuklanacaksa bu kadar çok ticari başarıyı başka nereden alabilirdi ki? Kim Türkleri savunmak ister ki? (1980: 499, çeviri benim) David Robinson ise Geceyarısı Ekspresi filmini, seyrettiği en vahşi ve bir ulusa karşı en nefret dolu film olarak nitelendirdi- öyle ki bakış açılarını daraltan, ve 7 Film, Türk hükümeti ve yurtdışında yaşayan Türklerin de yoğun tepkisini almıştı. Filmin Fransa daki Cannes Film Festivali nde (18 Mayıs 1978) gösterime girmesinin hemen ardından 23 Mayıs 1978 de Türk hükümeti filmin Türk ulusunu aşağıladığını belirterek Türkiye de gösterimini yasaklamıştı. Buna ek olarak, Türk Dışişleri Bakanlığı tüm ülkelerdeki konsoloslukları aracılığıyla bir protesto yayınlamış, bu ülkelerden filmin gösterimine izin verilmemesini istemişti.(detaylı bilgi için bakınız, Frank Beaver 1994, 35) Ayrıca, Avrupa da yaşayan Türkler den filmin gösterimine karşı yoğun protestolar olmuştu. Tüm bu protestolara rağmen film Avrupa da gösterime girmiş ve ilgiyle takip edilmişti. Türkler in tepkilerine karşı yalnızca Fransa ve Hollanda etkin bir karar aldı. Fransa da iki sinema salonunda gösterim durduruldu (Çevik 1979: 133) ve Hollanda da ise filmin bazı sahneleri kesilerek gösterildi. (Dalton ve McLellan 1978: F2) Filmin Türkiye deki ilk gösterimi ise 6 Nisan 1993 te özel televizyon kanalı HBB de sansürsüz yayımlanması ile gerçekleşti. (Mutlu 2005: 490) 7 Bu makalede, Geceyarısı Ekspresi filmi Hollywood sinemasının bir örneği olarak değerlendirilmekte. Filmin yönetmeni Alan Parker İngiliz olmasına rağmen, filmin başlıca parasal kaynağı Amerikan Columbia Tristar Pictures stüdyosu idi. Ayrıca, Amerikalı Oliver Stone tarafından yazılmış olan film metni, Amerikalı Billy Hayes in William Haffer ile beraber yazdığı özyaşamöyküsüne dayanıyordu. Dolayısıyla, filmin yapısal ve metinsel tüm unsurları, filmi Amerikan Hollywood sinemasının bir örneği olduğu doğrultusunda desteklemekte.

5 seyircinin korkularını ve önyargılarını onaylayan bir filmdi bu. (1988: 741, çeviri benim) Aynı şekilde, Pat H. Broeske, filmin seyircilerin tepkilerini yönlendiren tek taraflı bir korku filmi olduğu yorumunu yaptı. (1981: 2149, çeviri benim) Filmin yapımcısı David Puttnam da filmin dürüst olmayan bir kitaba dayandığını açıkladı. Puttnam a göre, film, Amerikalı kahramanin suçsuz olduğunu ima ediyor; oysa ki kitabı yazan Amerikalı, özel bir anlaşma ile serbest bırakılmıştı. 8 (Shipman 1984: 1103) Yönetmen Alan Parker ise ilk gösterimden hemen sonra, filmin ırkçı olduğuna dair bazı eleştirilere şöyle cevap verdi: Eleştirilen mahkeme sahnesinde Hayes Türkler e Domuzların ulususunuz diyor. Fakat bütün Türk halkına değil, çarpık Türk kukuk sisteminden sorumlulara tepki veriyor. (1978: 35; çeviri benim) 9 Parker bu açıklamasına rağmen o sahneyi savunmaya devam etti: Bazılarımız Hayes in yerinde olsaydı belki de daha da ağır sözler kullanırdı. Daha sonra 1986 da ve en son 2005 te Türkiye ye geldiğinde ise, Parker, Türkiye yi, filmde, domuzların ulusu olarak adlandırmanın bir hata olduğunu kabul etti. Entellektuel ve politik olarak çok daha iyi dengelemeli, daha akıllıca davranmalıydım dedi. (Connoly 1982: 29, çeviri benim) Filmin metin yazarı Oliver Stone da 2004 yılında Türkiye ye kültür bakanının daveti üzerine geldiğinde filmin senaryosunu yazdığında çok genç olduğunu ve böyle bir film çekmekten pişman olduğunu dile getirdi. (Keskin 2004: e-makale) Billy Hayes in 8 Billy Hayes, 27 Kasım 1983 te New York Times gazetesine verdiği bir röportajda, hapisten kaçışını şöyle anlatıyor: Filmde, gardiyanı yanlışlıkla öldürdüğüm ve kaçtığım gösteriliyor. Aslında o gardiyan başka bir tutuklu tarafından, başka bir vakitte öldürülmüştü. Bense bir adadaki [İmralı] başka bir hapse nakledilmiştim, ve oradan da bir kayıkla kaçtım. İki gün boyunca Türkiye de farklı yerlerde saklandım; sonra Yunanistan a kaçtım. Hayes in üzerinde bulunan Interpol (Uluslararası Polis Örgütü) tutuklama kararının süresi ise 1994 yılında dolmuştu. İlginç diğer bir nokta da Türk hükümetinin bu tutuklama kararını Hayes hapisten kaçtığında veya ABD de daha sonra yayımlanan ve kaçışını da anlatan popüler özyaşamöyküsünden sonra değil, filmin gösterime girmesinin ardından Interpol e bildirmiş olmasıydı. 9 Parker ın yorumlarına, 16 Temmuz 1978 te yayımlanan Sunday Times ta yazarı belirtilmeyen bir makalede değinilmiştir.

6 kendisi dahi yine 2004 yılında yapılan bir röportajda, filmde Türkler in tek taraflı betimlenmesinden rahatsız olduğunu belirtti: Filmdeki tüm Türkler in canavar gibi betimlenmesi beni rahatsız ediyor...filmde bir tane bile iyi Türk tipi yok. Oysa ki ben hapisteyken pekçok iyi Türk le de tanışmıştım. Keşke o Türkler in arasında tanık olduğum insani yönlerine de yer verilseydi. (Flinn 2004: e-makale; çeviri benim) Filmin gösteriminden sonraki bu tür basın açıklamaları, filmin Batı dünyasındaki yoğun etkisini azaltmadı. Film gösterime girdiği yılından beri büyük gişe hasılatı yapmasının yanı sıra, 1979 yılındaki Altın Küre ve Oskar sinema ödüllerinde de inanılmaz başarılar kazandı. En iyi film uyarlaması ve en iyi müzik Oskar ının yanında, tüm kategorilerde Altın Küre ödüllerine de layık görüldü. 11 Filmin imgesel incelemesini sunmadan önce Avro-merkezli hikayeyi hatırlamakta yarar var. Film, Amerikali kahraman Billy Hayes ve kızarkadaşının 1970 yılında Türkiye deki tatillerinden sonra dönüş uçağına binmek üzereyken İstanbul da, o zamanki ismiyle Yeşilköy Havaalanı nda başlar. Hayes in kızarkadaşı, Hayes in uyuşturucu kaçakçılığı yapma amacından habersiz onu beklerken Hayes, tuvalette vücuduna uyuşturucu paketlerini yapıştırmaktadır. Hayes uçağa binmek üzereyken yakalanınca, kızarkadaşına Türkiye den çıkma izni verilir, fakat Hayes tutuklanır ve çok kötü bir hapse konur. Hapisteyken, Hayes başka bir Amerikalı, bir İngiliz ve eşcinsel bir İsveçli ile yakın arkadaş olur. Batılı tüm karakterler, birer birey olarak imgelenirken tüm 10 İlk film gösterimi 18 Mayıs 1978 te Cannes Film Festivali nde gerçekleşti. A.B.D. de belirli eyaletlerde gösterime girişi 5 Ekim 1978 de, tüm eyaletlerde gösterime girişi ise 27 Ekim 1978 de oldu. 11 Oliver Stone en iyi film uyarlaması, Giorgio Moroder ise en iyi müzik Oskar ını aldılar. Film ayrıca, en iyi dram, en iyi film uyarlaması (Oliver Stone), en iyi yardımcı erkek oyuncu (John Hurt), erkek oyuncular arasında en iyi ilk film oyunculuğu (Brad Davis), kadın oyuncular arasında en iyi ilk film oyunculuğu (Irene Miracle), ve en iyi müzik (Giorgio Moroder) alanlarındaki Altın Küre ödüllerini aldı.

7 Türkler, hapisteki gardiyanlar, tutuklular, avukatlar ve hatta hakimler, hep aynı tiptedir, pis, acımasız, yozlaşmış ve/veya tacizkar (Zaim 1994). Hayes in babası, oğlunun indirimli ceza alması için Türk bir avukat tutar ama dava zamanı gelene kadar Hayes zaten hapiste üç buçuk sene geçirmiştir. Dramatik bir mahkeme sahnesinde, Hayes çok daha uzun bir hapis cezasina çarptırıldığını anlar. Bu noktada kontrolü kaybeder, ve hakimlerle savcılara bağırmaya başlar, onları ve Türk ulusunu domuzlar olarak adlandırır. Aynen şöyle der: Domuzlardan oluşan bir ulusun domuzları yememesi ne komik. Hz. İsa affetti ama ben sizi affedemem. Sizden nefret ediyorum. Oğullarinizi ve kızlarınızı da beceriyorum çünkü onlar da domuz. Hepiniz domuzsunuz! (Çeviri benim) Bu sözlerden sonra Hayes otuz yıldan az olmamak üzere cezaya çarptırıldığını öğrenir ve tek yolun kaçış olduğuna karar verir-yani geceyarısı ekspresine binmeye. Kaçış yolu ararken, diğer Batılı tutuklular ile beraber bir tünel keşfederler fakat daha sonra, tünelden çıkış olmadığını farkederler. Bu arada, Rıfkı isimli başka bir Türk tutuklu, tünelin girişini görür ve görevlilere haber verir. O yüzden, Batılı karakterlerden Jimmy cezalandırılmak üzere alınır. Bunun üzerine, Hayes Rıfkı dan intikam almak için onun parasını çalar; daha sonra kontrolünü tamamen kaybederek yavaş çekimde gösterilen bir sahnede Rıfkı nın dilinden bir parça koparır ve çiğner. Bu sahneden sonra, Hayes, ruhsal bozukluğu olan tutukluların kısmına alınır. Oradayken, Hayes in kızarkadaşı onu ziyarete gelir ve ona kaçışı icin kullanması üzere gizlice para verir. Hayes, sanki barbarlar ın arasında olmaktan dolayı, Batılı uygar özelliklerini kaybetmiştir geçici de olsa. Kızarkadaşından üzerini çıkarmasını ister ve kendini cinsel olarak tatmin eder. Daha sonra, bir hapis görevlisine, onu kaçabileceği bir hastaneye göndermesi için rüşvet vermek üzere yaklaşır. Fakat, Türk görevli, Hayes e cinsel

8 tacizde bulunmak ister ve bu nedenle Hayes, onu duvara doğru hızla iter. Türk görevlinin vücudu duvardaki bir kancaya geçer ve orda ölür. Hayes, ölen görevlinin üniformasını giyer ve kaçar. Filmin sonundaki sabit göruntüde şu mutlu görüntü vardır: Hayes ve ailesi, sakin ve uygar Amerika da birbirlerine kavuşmuşlardır. Türkler i bir Amerikalı nın bakış açısından göstermesi ile, Geceyarısı Ekspresi filmi Batı nın tarih boyunca Türklerle olan ilişkisinin merkezini oluşturan emperyalist bakış ı çok daha güçlü bir şekilde yeniden yaratır. Türkler ile Batılılar arasında yaratılmak istenen bu zıtlığı belirginleştirmek için filmde Batılı karakterlerdeki olumsuz denilebilecek öğelerin bilinçli olarak göz ardı edilmesi konusunda, Pauline Kael şöyle yorum yapar: Yönetmen sadece ırkçı unsurlar üzerine yoğunlaşarak melodramatik bir etki yaratmış. Ona göre Amerikalılar, İngilizler ve İsveçliler uygar ve duyarlı, Türkler ise sadist, iğrenç ve barbar. Bu aynıtiplerde, haliyle, ne bir karmaşa ne de derinlik var. (1980: 498; çeviri benim) Sonuç olarak, kimileri diyebilir ki, Geceyarısı Ekspresi, Oskar ve Altın Küre ödüllü bir Hollywood filmi ve sadece, Amerikan sinemasının Türkler i ilkel Öteki olarak kurgulamasına başka bir örnek. Bu, elbette doğru, fakat daha önemli bir nokta var ki, beyaz ana kahraman ile Müslüman Türkler arasindaki ilişkiyi bu şekilde sunan film, Batılı olmayan Öteki hakkındaki tüm korkuları ve önyargılarını daha da güçlendirmekle kalmayıp Batı nın algılama dağarcığında Türkler le ilgili en önemli referans noktalarindan biri oldu. Ne de olsa gerçeğe dayanıyordu! Bu açıdan, Geceyarısı Ekspresi filmi, daha önce yorumladığım tanımıyla emperyalist bir bakışı destekler ve Hristiyan Batılı ile Müslüman Öteki arasinda kurgulanan bu ilişkiye bir çeşit jenerator

9 görevi görür. Dolayısıyla, bu Avro-merkezli film, kendinden sonra gelen pekçok başka Öteki/barbar Müslüman Türk aynıtiplerinin Batı nın dağarcığına kolayca kabul edilmesini sağlamakla kalmayıp bu aynıtipleri sorgulayan karşıt metinlerin kabul edilmesini çok daha zor kılar. Batı da televizyon kanallarında, üniversite kampüslerinde ve özel sinema günleri gösterimlerinde gerçek hikaye olarak sunulmaya devam eder. Billy Hayes in kendisinin dahi, Film, tüm Türkiye ye ve Türkler e çok kötü bir ün getirdi. Bundan dolayı kendimi felaket hissediyorum. (Flinn 2004; e-makale) diyerek filmdeki aynıtiplerin tüm Türk ulusuna mal edilmesini eleştirmesi pek bir şey değiştiremez. Özetle, Batı nın inanç üretme düzeneklerinin başında gelen Hollywood sinemasının, ta 1978 ten kalan bu örneği, Geceyarısı Ekspresi, Batı nın popüler kültür tarihinde hala önemli bir referans noktası olarak ideolojik konumunu korumaktadır. Kaynakça Aydın, Kamil (1993). Western Images of the Muslim Turks Prior to the 20th Century: A Short Outline. Hamdard Islamicus 16. 4: Aydın, Kamil (1993). The Good, and the Bad and Ugly: Western Cinema Images. The Fountain, E-makale. < 4&show=part1> 2 Mayıs Beaver, Frank (1994). Oliver Stone: Wakeup Cinema. New York: Twayne/Maxwell Macmillan International. Broeske, Pat H. (1981). Magill s American Film Guide. Vol. 3. NJ: Salem Press. Carlell, Lodowick (1657; bu baskı 1996) The famous tragedy of Osmond the Great Turk, otherwise known as the noble servant. Cambridge: Chadwyck-Healey.

10 Connolly, Roy (1982). Observer (London) Magazine. 30 May Çevik, Kemal (1979). Fransa da Irkçlığa Karşı Kanunlar ve Midnight Express. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Yönetim Birimleri Fakültesi, : Daborn, Robert. (1612; bu elektronik baskı 1999) A Christian turn'd Turke: or, The tragicall lives and deaths of the two famous pyrates, Ward and Dansiker. Ann Arbor: UMI. Dalton, Joseph ve McLellan, Joseph (1978). Style: Personalities. Washington Post. 31 Ağustos 1978: F2. Dearden, James (Yönetmen) (1988) Pascali s Island. London: Channel Four Films. Flinn, John (10 January 2004). The real Billy Hayes regrets 'Midnight Express' cast all Turks in a bad light. San Francisco Chronicle. Elektonik baskı. < 5 Mayıs Forgasc, David (Der.) (2000). The Gramsci Reader: selected writings, New York: New York University Press. Freud, Sigmund (1996). Psikanaliz Üzerine. Çev. Avni Öneş. İstanbul: Say Yayınları. Goffe, Thomas (1631) The Raging Turke, or, Bajazet the Second. London: August. Matthevves. Greville, Fulke (1609; bu elektronik baskı 1999) The Tragedy of Mustapha. Ann Arbor: UMI. Gutting, Gary (Der.) (1994) The Cambridge Companion to Foucault. Cambridge; New York: Cambridge Uiversity Press. Hayes, Billy; Hoffer, William (1977) Midnight Express. New York: Dutton. Kael, Pauline (1980). When The Lights Go Down. New York: Hall Rinehart and Winston. Kaplan, E. Ann (1997). Looking for the Other. London, NY: Routledge. Keskin, Kubilay (2004). Hesaplar Oliver Stone dan. Hürriyet. 17 Aralık 2004: e- kaynak.

11 Klein, Alvin (1983). I can play a prisoner believe me. New York Times. 27 Kasım 1983: 31. Kyd, Thomas (1599) Soliman and Perseda. London: Edward Allde. Lean, David (Yönetmen) (1962) Lawrence of Arabia. Los Angeles; Culver City: Horizon/Columbia Pictures. Macfie, Alexander Lyon (2002). Orientalism. London; New York: Longman. Marlowe, Christopher. (1590; bu baskı 1981) Tamburlaine the Great. Der. Joseph Sandy Cunningham. Manchester: Manchester University Press; Baltimore: Johns Hopkins University Press. Marlowe, Christopher. (1633; bu baskı 1966) The Jew of Malta. Der. Thomas Wallace Craik. London: Benn. Mason, John. The Turke. (1610; bu baskı 1913) Der. Joseph Q. Adams, Jr. Louvain: A. Uystpruyst. Midnight Express Film Posteri (1978). Culver City: Columbia Tristar Pictures; Atıf. Şahin, Haluk (1998). Midnight Express 20 years later: a Turkish nightmare. New Perspectives Quarterly, 15. 5: Mutlu, Dilek Kaya (2005) The Midnight Express (1978) Phenomenon and the image of Turkey. Historical Journal of Film, Radio and Television, 25. 3: Parker, Alan (Yönetmen) (1978) Midnight Express. Culver City: Columbia Tristar Pictures. Payne, Henry Neville (1675; bu elektronik baskı 1999) The Siege of Constantinople. Ann Arbor: UMI. Pix, Mary (1696; bu elektronik baskı 1999) Ibrahim, the Thirteenth Emperor of the Turks. Ann Arbor: UMI. Pratt, Mary Louise. Under Imperial Eyes: Travel Writing and Transculturation. London: Routledge, Roach, Hal. (Yönetmen) (1918) Somewhere in Turkey. LA: Rolin Films. Said, Edward (1978, bu baskı 1991). Orientalism. London: Penguin. Settle, Elkanah (1677; bu elektronik baskı 1999) Ibrahim the Illustrious Bassa. Ann Arbor: UMI.

12 Shephard, Simon (1986). Marlowe and the Politics of Elizabethan Theatre. Sussex: The Harvester Press. Shipman, David (1984). The Story of Cinema, Vol II. London: Hodder and Stoughton. Wakeman, John (Der.) (1988) World Film Directors, Vol.II. New York: The H.W. Wilson Co. Zaim, Derviş (Kasım 1994). Representation of the Turkish People in Midnight Express. Araf Dergi. < 5 Mayıs Zitto, Bobbi Leigh (Nisan 1980). Interview with Alan Parker. Focus on Film. Der. Allen Ayles. London: Tantivy Press (16 July 1978) Alan Parker: In the Picture. Sunday Times. 35.

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Brighton Ekolü. Film d'art (yapımevi)

Brighton Ekolü. Film d'art (yapımevi) Brighton Ekolü İngiliz fotoğrafçı topluluğudur. Superpoze, yakın çekim, kamera hareketleri görülür. Konulu filmler yapmadılar. Görsel efektlere ve hilelere yer verdiler. Film d'art (yapımevi) Ünlü klasik

Detaylı

YÖNETMEN, SENARİST, YAPIMCI DERVİŞ ZAİM İN ÖZGEÇMİŞİ

YÖNETMEN, SENARİST, YAPIMCI DERVİŞ ZAİM İN ÖZGEÇMİŞİ YÖNETMEN, SENARİST, YAPIMCI DERVİŞ ZAİM İN ÖZGEÇMİŞİ EĞİTİM 1982-1988 Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Böl. 1994-1995 - University of Warwick Kültürel Çalışmalar (Master)

Detaylı

ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ MORTAL INSTRUMENTS CITY OF BONES 30 AĞUSTOS TA SİNEMALARDA!

ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ MORTAL INSTRUMENTS CITY OF BONES 30 AĞUSTOS TA SİNEMALARDA! ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ MORTAL INSTRUMENTS CITY OF BONES 30 AĞUSTOS TA SİNEMALARDA! C 1 ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ Cassandra Clare in kaleme aldığı tüm dünyada satış rekorları kıran fantastik

Detaylı

11 Eylül de Sinemalarda

11 Eylül de Sinemalarda İyi Performanslarla Dolu, Çekici Bir Hikaye Milton Moview Review Gece Bitmeden de Chris Evans ın Yakışıklılığından Fazlası Var Culled Culture Gece Doğmadan ve In Search Of A Midnight Kiss in İzinde Filmaluation

Detaylı

İTHALATÇI: D YAPIM/ DAĞITIMCI: PİNEMA

İTHALATÇI: D YAPIM/ DAĞITIMCI: PİNEMA UYUYANA KADAR İTHALATÇI: D YAPIM/ DAĞITIMCI: PİNEMA MILLENNIUM FILMS SUNAR BİR SCOTT FREE VE MILLENNIUM FILMS YAPIMI STUDIO CANAL İŞBİRLİĞİYLE BİR ROWAN JOFFE FİLMİ NICOLE KIDMAN COLIN FIRTH MARK STRONG

Detaylı

Film Çalışmalarında Konular: Mizah (ELIT 433) Ders Detayları

Film Çalışmalarında Konular: Mizah (ELIT 433) Ders Detayları Film Çalışmalarında Konular: Mizah (ELIT 433) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Film Çalışmalarında Konular: Mizah ELIT 433 Güz 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

Film Çalışmalarında Konular: Mizah (ELIT 433) Ders Detayları

Film Çalışmalarında Konular: Mizah (ELIT 433) Ders Detayları Film Çalışmalarında Konular: Mizah (ELIT 433) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Film Çalışmalarında Konular: Mizah ELIT 433 Güz 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans (1) Sanatları-SİNEMA Bölümü

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans (1) Sanatları-SİNEMA Bölümü Adı Soyadı: Günseli Pişkin Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans (1) Sahne ve Görüntü DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1986 Sanatları-SİNEMA Bölümü Lisans () Buca Eğitim Fakültesi DOKUZ EYLÜL

Detaylı

YAZ AKADEMİSİ TÜRK VE AMERİKALI ÖĞRENCİLER RUTGERS YAZ AKADEMİSİ'NDE BULUŞUYOR

YAZ AKADEMİSİ TÜRK VE AMERİKALI ÖĞRENCİLER RUTGERS YAZ AKADEMİSİ'NDE BULUŞUYOR YAZ AKADEMİSİ 2015 TÜRK VE AMERİKALI ÖĞRENCİLER RUTGERS YAZ AKADEMİSİ'NDE BULUŞUYOR RUTGERS YAZ AKADEMİSİ NEDİR? Rutgers Yaz Akademisi, Rutgers Üniversitesi ve Tektas Consulting LLC işbirliği ile Türk

Detaylı

ESCOBAR: KAYIP CENNET / ESCOBAR: PARADISE LOST

ESCOBAR: KAYIP CENNET / ESCOBAR: PARADISE LOST ESCOBAR: KAYIP CENNET / ESCOBAR: PARADISE LOST ÖZET Oscar lı oyuncu Benicio Del Toro ya tüm dünyada fenomene dönüşen Hunger Games serisinin yıldızı Josh Hutcherson ın eşlik ettiği ESCOBAR: KAYIP CENNET,

Detaylı

EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA!

EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA! EVRİM TRANSCENDENCE 10 EKİM DE SİNEMALARDA! EVRİM - TRANSCENDENCE Evrim Transcendence filminde Oscar adayı Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy ve Oscar ödüllü oyuncu Morgan Freeman

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Sanatta Yeterlik Tez Başlığı ve Tez Danışmanı: Yabancılaşmış Toplumda Özne-Nesne İlişkileri Esinti (Prof. Sabri Özaydın)

ÖZGEÇMİŞ. Sanatta Yeterlik Tez Başlığı ve Tez Danışmanı: Yabancılaşmış Toplumda Özne-Nesne İlişkileri Esinti (Prof. Sabri Özaydın) 1. Adı Soyadı : Ali Altan Yücel ÖZGEÇMİŞ 2. Doğum Tarihi : 12.02.1984 3. Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4. Öğrenim Durumu : Sanatta Yeterlik Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Radyo, Televizyon ve Sinema Marmara

Detaylı

AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI

AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI 1 SINIF / 1 YARIYIL DERS KODU 1 YDA101 Temel Yabancı Dil (Almanca) (German) YDF101 Temel Yabancı Dil (Fransızca) (French) 4-4 4 1 2 ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (History of the Republic

Detaylı

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda!

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! SUNUMUMUZA HOŞGELDİNİZ Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! Haber ve bilgi verme amacı başta olmak

Detaylı

Yönetmen: Cate Shortland Oyuncular: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina Senaryo: Cate Shortland, Robin Mukherjee Görüntü Yönetmeni: Adam Arkapaw

Yönetmen: Cate Shortland Oyuncular: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina Senaryo: Cate Shortland, Robin Mukherjee Görüntü Yönetmeni: Adam Arkapaw 03 ÖZET Başarılı yönetmen Cate Shortland in katıldığı hemen hemen tüm festivallerden ödülle dönen ve eleştirmenlerin favorisi haline gelen filmi SAVAŞIN GÖLGESİNDE /LORE, 2. Dünya Savaşı na ters köşeden

Detaylı

Akademisi Gazetecilik ve Halkla 1978 İlişkiler Yüksek Okulu Sinema Televizyon Anadolu Üniversitesi Sosyal Yüksek Lisans

Akademisi Gazetecilik ve Halkla 1978 İlişkiler Yüksek Okulu Sinema Televizyon Anadolu Üniversitesi Sosyal Yüksek Lisans ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Gülseren YÜCEL (GÜÇHAN). Doğum Tarihi: 01.01.1958. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl İstanbul İktisadi Ticari İlimler Radyo Televizyon Lisans

Detaylı

KIRILL ISTOMIN in. renkli dünyası ve DEKO TASARIM

KIRILL ISTOMIN in. renkli dünyası ve DEKO TASARIM DEKO TASARIM Senem ÖZTÜRK / senem.ozturk@alem.com.tr Biliyorum ki dekoratör sözcüğü bugün pek de popüler değil, hatta modası geçmiş bir ifade fakat yine de kendimi dekoratör olarak tanımlamak bana daha

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Radyo-TV-Sinema Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Radyo-TV-Sinema Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Zeynep Özen Barkot Unvanı: Yardımcı Doçent Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Radyo-TV-Sinema Ege Üniversitesi İletişim 1996- Fakültesi 2000 Y. Lisans Sinema-TV D.E.Ü

Detaylı

Vizyon Tarihi: 12 Temmuz 2013 Yönetmen: Shawn Levy Oyuncular: Vince Vaughn, Owen Wilson, Rose Byrne, Max Minghella, Will Ferrel Yapımcı: Shawn Levy,

Vizyon Tarihi: 12 Temmuz 2013 Yönetmen: Shawn Levy Oyuncular: Vince Vaughn, Owen Wilson, Rose Byrne, Max Minghella, Will Ferrel Yapımcı: Shawn Levy, Billy (Vince Vaughn) ve Nick (Owen Wilson) dijital dünyaya yeni adım atan iki eski kafalı satışçıdır. Senelerdir emek verdikleri şirketin artık teknoloji karşısında ayakta duramaması nedeniyle kapatılması,

Detaylı

Eki Papatya. Papatya. Papatya cehennemi- savas-f. Maymunlar Cehennemi: Savaş Film izle film 18. Papatya

Eki Papatya. Papatya. Papatya cehennemi- savas-f. Maymunlar Cehennemi: Savaş Film izle film 18. Papatya 18 Eki 29 2017. inin özeti, yorumları, oyuncuları ve seansları hakkında bilgilere ulaşmak, fragmanını izlemek için tıklayın!. http://www.mizle.net/maymunlar- cehennemi- savas-f. 18 Maymunlar Cehennemi:

Detaylı

Eki Papatya. filminin özeti, yorumları, oyuncuları ve seansları hakkında bilgilere ulaşmak, film fragmanını izlemek için tıklayın!.

Eki Papatya. filminin özeti, yorumları, oyuncuları ve seansları hakkında bilgilere ulaşmak, film fragmanını izlemek için tıklayın!. 18 Eki 29 2017. inin özeti, yorumları, oyuncuları ve seansları hakkında bilgilere ulaşmak, fragmanını izlemek için tıklayın!. inin 18 özeti, yorumları, oyuncuları ve seansları hakkında bilgilere ulaşmak,

Detaylı

BİR ACAYİP SOYGUN ADANA İŞİ. - Basın Toplantısı Haber Küpürleri. - 12.Ocak 2015 Adana Hilton Otel

BİR ACAYİP SOYGUN ADANA İŞİ. - Basın Toplantısı Haber Küpürleri. - 12.Ocak 2015 Adana Hilton Otel BİR ACAYİP SOYGUN ADANA İŞİ - Basın Toplantısı Haber Küpürleri - 12.Ocak 2015 Adana Hilton Otel 13.01.2015 Salı Adana İşi nde acayip soygun Bir Acayip Soygun Adana İşi adlı uzun metraj filmin çekimleri

Detaylı

Jamie Foxx J

Jamie Foxx J Jamie Foxx J - - - - - - - - - - - - - 62 Corinne Foxx 63 Biz müzik ve sinemayı bir araya getiren bir aileyiz. Babam hem eğitimli bir müzisyen hem de bir oyuncu. Gerçekten çok şanslıyım! Corinne Foxx Jamie

Detaylı

Tarihi karanlık bir aile: Rockefeller

Tarihi karanlık bir aile: Rockefeller Tarihi karanlık bir aile: Rockefeller Suikaste kurban gitme korkusuyla evlerinde dâhi onlarca koruma barındıran aile, Amerikan tarihine bir leke olarak düşen pek uygulamanın sahibi. 27.11.2016 / 11:59

Detaylı

Patrick Raynal: Senarist, sinemanın araçlarından sadece biri

Patrick Raynal: Senarist, sinemanın araçlarından sadece biri Patrick Raynal: Senarist, sinemanın araçlarından sadece biri Mithat Alam Film Merkezi nde 10 Ekim 2003 te Guillaume Nicloux nun Le Poulpe adlı filminin gösteriminden önce, filmin senaryosunun yazımına

Detaylı

AMERİKAN DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI

AMERİKAN DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ PROGRAMI ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ I. SINIF / I. YARIYIL 1 YDA101 YDF101 Temel Yabancı Dil (Almanca) (German) Temel Yabancı Dil (Fransızca) (French) in ön koşulu var mı? Yok in önceki eğitim programında

Detaylı

Eserleri eskisi kadar ilgi görmeyen ressam Liam Price ın bir yanlış anlama

Eserleri eskisi kadar ilgi görmeyen ressam Liam Price ın bir yanlış anlama Konu Özeti: Eserleri eskisi kadar ilgi görmeyen ressam Liam Price ın bir yanlış anlama sonucu öldüğü ile ilgili dedikodular çıkar. Bu haberle eserlerin satışlarının patladığını gören Liam, gerçeği söylemek

Detaylı

TÜRK FİLİMLERİ HAFTASI EMEK ÖDÜLLERİ İLE SONA ERDİ

TÜRK FİLİMLERİ HAFTASI EMEK ÖDÜLLERİ İLE SONA ERDİ TÜRK FİLİMLERİ HAFTASI EMEK ÖDÜLLERİ İLE SONA ERDİ 6. Bodrum Türk Filmleri Haftası, sinema sektörüne emek vermiş usta isimler için düzenlenen ödül töreniyle devam etti. Bodrumda, bu yıl 6 ncısı düzenlenen

Detaylı

Yüzyılın casusu İlyas Bazna'nın filmi bitti

Yüzyılın casusu İlyas Bazna'nın filmi bitti Yüzyılın casusu İlyas Bazna'nın filmi bitti Mehmet Çalışkan'ın haberine göre yüzyılın casusu İlyas Bazna hakkında bugüne kadar 3 film çekildi. Bazna'yı önce Vedad Karaokçu, daha sonra James Mason canlandırdı.

Detaylı

Rönesans Döneminde Osmanlı İngiliz İlişkileri ve İngiliz Tiyatrosunda Türk. İmgesi

Rönesans Döneminde Osmanlı İngiliz İlişkileri ve İngiliz Tiyatrosunda Türk. İmgesi Sıla Şenlen Rönesans Döneminde Osmanlı İngiliz İlişkileri ve İngiliz Tiyatrosunda Türk İmgesi SUMMARY Anglo Ottoman Relations in the Renaissance Period and the Image of the Turks in English Drama Diplomatic

Detaylı

WALTER MITTY NIN GİZLİ YAŞAMI 3 OCAK TA SİNEMALARDA!

WALTER MITTY NIN GİZLİ YAŞAMI 3 OCAK TA SİNEMALARDA! WALTER MITTY NIN GİZLİ YAŞAMI 3 OCAK TA SİNEMALARDA! FORREST GUMP TAN BU YANA EN İLHAM VERİCİ FİLM JOEL AMOS, Moviefanati.com YAŞAM DOLU, MUHTEŞEM BİR MACERA MARK DINNING, Empire HAYALLERİN GERÇEKLEŞMEK

Detaylı

13. New York Türk Film Festivali

13. New York Türk Film Festivali 13. New York Türk Film Festivali Değerli Başvuru Sahibi, Festivalimize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. A.B.D. de yapılan tek düzenli Türk Film Festivali olma özelliğini kazanan ve son

Detaylı

BABA NERDESİN KAYBOLDUM

BABA NERDESİN KAYBOLDUM BABA NERDESİN KAYBOLDUM YÖNETMEN GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ SENARYO KURGU MÜZİK SANAT YÖNETMENİ SES SES TASARIM YAPIMCI OYUNCULAR TÜR SÜRE ÇEKİM FORMATI GÖSTERİM AHMET KARAMAN CEM CENEŞKE AHMET KARAMAN AZİZ İMAMOĞLU

Detaylı

Yabancı Dil Ööğreniminde Güçlü Hafıza Teknikleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Yabancı Dil Ööğreniminde Güçlü Hafıza Teknikleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yabancı dil öğreniminde kelime ve anlamını ezberleme oldukça önemli bir yere sahiptir. En sık kelime ezberleme yöntemi ise tekrardır. Yani sık sık kelimenin ve anlamının tekrar edilmesidir. Bu kelimelerin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Doktora Tezi/S.Yeterlik Çalışması/Tıpta Uzmanlık Tezi Başlığı ve Danışman(lar)ı:

ÖZGEÇMİŞ. Doktora Tezi/S.Yeterlik Çalışması/Tıpta Uzmanlık Tezi Başlığı ve Danışman(lar)ı: 1. Adı Soyadı :Asuman KUTLU ÖZGEÇMİŞ 2. Doğum Tarihi :06 Nisan 1983 3. Unvanı :Doktor 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İngiliz Dili ve Edebiyatı İstanbul Üniversitesi 2005 Yüksek Lisans

Detaylı

Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir. Lisans. İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü.

Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir. Lisans. İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü. NAZLI BAYRAM Eğitim Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Doktora. Sinema ve Televizyon Anabilim Dalı 1989 Tez Başlığı: Geleneksel Anlatılar ve Söylen: Türk Güldürü Filmleri Üzerine Yapısal Bir Çözümleme Eskişehir

Detaylı

Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti

Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti SİNOPSİS Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, 2012 de İstanbul da, 2008 yılında yayınladığı Masumiyet Müzesi romanı ile aynı adı taşıyan bir müze açar. Müzenin içindeki eşyalar, romana konu olan ve

Detaylı

#1 Leading Turkish-American web portal www.turkishny.com

#1 Leading Turkish-American web portal www.turkishny.com TRUSA NY CORP. 1711 Kings Highway, 2 nd Fl, Brooklyn, NY 11229 TEL 1-718-375 7904 FAX 1-718-375 7906 Amerika dan yaptığı yayınlar ile başta Amerika olmak üzere tüm dünyaya ulaşan Turkishny.com, Türk- Amerikan

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sinema Tarihi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

Panzehir 9 Mayıs ta Sinemalarda - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Panzehir 9 Mayıs ta Sinemalarda - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Çekim teknikleri, senaryosu ve oyuncu kadrosuyla adından söz ettirecek suç ve macera filmi Panzehir, 9 Mayıs ta izleyicisi ile buluşacak. Cüneyt Arkın ve oğlu Murat Arkın ı ilk kez birlikte beyazperdede

Detaylı

HUNGER GAMES SERİSİNİN YARATICILARINDAN DIVERGENT UYUMSUZ 18 NİSAN DA SİNEMALARDA!

HUNGER GAMES SERİSİNİN YARATICILARINDAN DIVERGENT UYUMSUZ 18 NİSAN DA SİNEMALARDA! HUNGER GAMES SERİSİNİN YARATICILARINDAN DIVERGENT UYUMSUZ 18 NİSAN DA SİNEMALARDA! TEK BİR SEÇİM ARKADAŞLARINI BELİRLER TEK BİR SEÇİM İNANÇLARINI TANIMLAR TEK BİR SEÇİM SADAKATİNİ ŞEKİLLENDİRİR HEM DE

Detaylı

Hollywood un 40 yaş altı aktör krizi

Hollywood un 40 yaş altı aktör krizi Kadınlardan Kamer Genç protestosu! (http://www.aksam.com.tr/siyaset/kadinlarkamer-genci-protesto-etti/haber-264816) Hollywood un 40 yaş altı aktör krizi Ocak'tan itibaren kayıt yok (http://www.aksam.com.tr/siyaset/nabi-

Detaylı

RÖNESANS DÖNEMİ İNGİLİZ TİYATROSUNDA OSMANLI TÜRKLERİ

RÖNESANS DÖNEMİ İNGİLİZ TİYATROSUNDA OSMANLI TÜRKLERİ Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 47, 1 (2007) 131-139 RÖNESANS DÖNEMİ İNGİLİZ TİYATROSUNDA OSMANLI TÜRKLERİ Sıla Şenlen Özet Rönesans Dönemi İngiliz tiyatrosunda, Osmanlı Türklerini

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Dil Edinimi YDI208 IV.Yarıyıl 3 + 0 3 4. Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.

DERS BİLGİLERİ. Dil Edinimi YDI208 IV.Yarıyıl 3 + 0 3 4. Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Dil Edinimi YDI208 IV.Yarıyıl 3 + 0 3 4 Ön Koşul Dersleri Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi 1990

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi 1990 AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Önder PAKER 2. Doğum Tarihi: 27.05.1960 3. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tiyatro Dokuz Eylül Üniversitesi 1982 Yüksek Lisans

Detaylı

HERKÜL TÜRKİYE VİZYON TARİHİ: 07.02.2014 İTHALATÇI: D YAPIM / DAĞITIMCI: PİNEMA SUMMIT ENTERTAINMENT VE MILLENIUM FILMS SUNAR A NU BOYANA YAPIMI

HERKÜL TÜRKİYE VİZYON TARİHİ: 07.02.2014 İTHALATÇI: D YAPIM / DAĞITIMCI: PİNEMA SUMMIT ENTERTAINMENT VE MILLENIUM FILMS SUNAR A NU BOYANA YAPIMI HERKÜL TÜRKİYE VİZYON TARİHİ: 07.02.2014 İTHALATÇI: D YAPIM / DAĞITIMCI: PİNEMA SUMMIT ENTERTAINMENT VE MILLENIUM FILMS SUNAR A NU BOYANA YAPIMI BİR RENNY HARLIN FİLMİ KELLAN LUTZ HERKÜL EFSANE BAŞLIYOR

Detaylı

ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI!

ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI! ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI! 51. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ'NİN ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI'NIN JÜRİSİ BELLİ OLDU Bu yıl 51.si düzenlenecek olan Uluslararası Antalya

Detaylı

14. New York Türk Film Festivali

14. New York Türk Film Festivali 14. New York Türk Film Festivali Değerli Başvuru Sahibi, Festivalimize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. A.B.D. de yapılan tek düzenli Türk Film Festivali olma özelliğini kazanan ve son

Detaylı

Seyahat Edebiyatı (ELIT 314) Ders Detayları

Seyahat Edebiyatı (ELIT 314) Ders Detayları Seyahat Edebiyatı (ELIT 314) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Seyahat Edebiyatı ELIT 314 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin

Detaylı

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri İLTB 601 İletişim Çalışmalarında Anahtar Kavramlar Derste iletişim çalışmalarına

Detaylı

Tez adı: Anadolu daki Amerikan Hastaneleri ve Tıbbi Misyonerlik (2011) EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TARİH BÖLÜMÜ

Tez adı: Anadolu daki Amerikan Hastaneleri ve Tıbbi Misyonerlik (2011) EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TARİH BÖLÜMÜ Doç. Dr. İdris YÜCEL Hacettepe Ü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Adres : Hacettepe Ü, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü 06800 Beytepe Ankara-TÜRKİYE Telefon : +90

Detaylı

İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN

İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN Bodrum un beyaz perdedeki gülen yüzü İdil Dizdar, fotoğrafçılık ve oyunculuk kariyerine bir de yönetmenlik ekledi. Bodrum un yakından tanıdığı oyuncu, yönetmen ve fotoğraf

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lise (Türkçe Sosyal) İstek Semiha Şakir Lisesi 1998. Y. Lisans İşletme Fakültesi Marmara Üniversitesi 2007

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lise (Türkçe Sosyal) İstek Semiha Şakir Lisesi 1998. Y. Lisans İşletme Fakültesi Marmara Üniversitesi 2007 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Barış Tolga Ekinci Doğum Tarihi: 16 Temmuz 1980 Öğrenim Durumu: Doktora (25.12.2014) Ünvanı: Yardımcı Doçent Doktor (15.04.2015) Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Detaylı

Amerika Dil Okulları 2018 Yılı Eğitim ve Konaklama Fiyatları

Amerika Dil Okulları 2018 Yılı Eğitim ve Konaklama Fiyatları Amerika Dil Okulları 201 Yılı Eğitim ve Fiyatları İngilizce dil eğitimi almak için ilk akla gelen ülkelerden birisi olan Amerika da eğitim alabileceğiniz bir çok şehir seçeneğiniz vardır. Amerika da dil

Detaylı

Bu ödül veda için olmasın

Bu ödül veda için olmasın On5yirmi5.com Bu ödül veda için olmasın Andrzej Wajda "Umarım bunu bir vedalaşma olarak görmüyorlardır. Sen artık yapacağını yaptın, al sana ömür boyu başarı ödülü demiyorlardır... Çünkü daha yapacaklarım

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7 1. GİRİŞ 1.1. Filmin Ögeleri...11 1.2. Göstergebilim Açısından Filmin Ögeleri...14 1.3. Sinema Filminin Farklı Boyutları...15 1.4. Film Çevirisi Yöntemleri...21 1.4.1. Dillerarası

Detaylı

Sıraselviler Caddesi No: 78/2 Cihangir, Beyoğlu 34433 İstanbul T 0212 244 82 74 F 0212 244 82 50. imre@m3film.com.tr okan@m3film.com.

Sıraselviler Caddesi No: 78/2 Cihangir, Beyoğlu 34433 İstanbul T 0212 244 82 74 F 0212 244 82 50. imre@m3film.com.tr okan@m3film.com. Sıraselviler Caddesi No: 78/2 Cihangir, Beyoğlu 34433 İstanbul T 0212 244 82 74 F 0212 244 82 50 imre@m3film.com.tr okan@m3film.com.tr KİM? Başka Sinema Türkiye de Benzeri Olmayan Bir Sinema Deneyimi

Detaylı

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Psikoanalitik Halkbilimi Kuram ve Yöntemleri DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 KONULAR Psikoanalitik Halkbilimi Kuram ve Yöntemleri Kurucuları ve Okullar ( W. Wundt Okulu,

Detaylı

Bu program akademik yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır.

Bu program akademik yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır. MÜFREDAT ADI: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 2015 Bu program 2015-2016 akademik yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır. BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Dersin Dersin

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

1940'lar: Savaş ve Sinema

1940'lar: Savaş ve Sinema 1940'lar: Savaş ve Sinema II. Dünya Savaşı Stüdyo ve sendika problemleri Grevler Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi Kara film (film noir) türü belirginleşti Western türünün olgunlaşması Savaş

Detaylı

2017 ÜNİVERSİTE KABULLERİ. Saint Benoît Lisesi

2017 ÜNİVERSİTE KABULLERİ. Saint Benoît Lisesi 2017 ÜNİVERSİTE KABULLERİ Saint Benoît Lisesi TÜRKİYE : 133 mezunumuza 29 devlet, 48 burslu fakülte... Boğaziçi Üniversitesi : 1 ODTÜ : 1 İstanbul Teknik Üniv. : 4 Koç Üniversitesi : 24 Sabancı Üniversitesi

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim T.C. Galatasaray Üniversitesi 2004. Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları Bölümü

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim T.C. Galatasaray Üniversitesi 2004. Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları Bölümü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: İrem Kahyaoğlu 2. Doğum Tarihi: 23/05/1986 3. Ünvanı: Öğr. Gör. 4. Öğrenim Durumu: e-posta: iremkahyaoglu@plato.edu.tr Tel: 533 669 37 95 Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim

Detaylı

Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir.

Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir. - 1 - I. A.B.D. HAKKINDA GERÇEKLER Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir. 1- Genel bakış A.B.D. nin değişen nüfus yapısı: http://usinfo.state.gov/journals/itsv/0699/ijse/ijse0699.htm

Detaylı

İLHAM VEREN KONUŞMACILAR ALEM-İ İŞ İLE HERKES BİRBİRİNİ DAHA İYİ ANLAYACAK!

İLHAM VEREN KONUŞMACILAR ALEM-İ İŞ İLE HERKES BİRBİRİNİ DAHA İYİ ANLAYACAK! İLHAM VEREN KONUŞMACILAR ALEM-İ İŞ İLE HERKES BİRBİRİNİ DAHA İYİ ANLAYACAK! ALEM-İ İŞ, NE İŞ? Alem-i İştir kişinin lafa bakılmaz! diyoruz ve iş hayatında yaşadıklarımız konusunda bize, size, herkese esprili

Detaylı

Bir yalanı kaç kere tekrarlarsak gerçek olur?

Bir yalanı kaç kere tekrarlarsak gerçek olur? Bir yalanı kaç kere tekrarlarsak gerçek olur? Nazi Almanyası nın Propaganda Bakanı Josehp Goebbels ten beri bilinen şu ki bir yalan sürekli tekrarladığında gerçek gibi görünüyor. Nasıl mı? ABD nin yeni

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Alsu KAMALIEVA Unvanı: Doç. Dr. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Lisans (Uzmanlık) Tatar Dili ve Edebiyatı Öğretmeni/Filolog KAZAN DEVLET ÜNIVERSITESI Doktora Yeni Türk

Detaylı

Sosyal Bilimlerde Dünya`nın En İyi Üniversiteleri. Harvard Oxford Yale

Sosyal Bilimlerde Dünya`nın En İyi Üniversiteleri. Harvard Oxford Yale Sosyal Bilimlerde Dünya`nın En İyi Üniversiteleri Harvard Oxford Yale 3 ÖZEL KOLEKSİYONLAR Harvard & Yale Üniversitelerinin Hukuk Koleksiyonları Oxford s Bodleian Library ve The British Library 18 yy Kitap

Detaylı

MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNDE UYGULANABİLECEK YÖNTEM VE TEKNİKLER

MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNDE UYGULANABİLECEK YÖNTEM VE TEKNİKLER MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNDE UYGULANABİLECEK YÖNTEM VE TEKNİKLER Adnan ALTUN ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ BOLU ÖNCELİKLE MOY - Yöntem ve Teknikler 2 ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI Alan incelendiğinde şu öğretim

Detaylı

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 KONULAR Avrupa da Folklor sözcüğünün kullanımı ile ilgili çalışmalar Folklorun ilk derneği Folklorun tanımı DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 AVRUPA DA FOLKLOR SÖZCÜĞÜNÜN

Detaylı

Bu program ve akademik yıllarında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır.

Bu program ve akademik yıllarında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır. MÜFREDAT ADI: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 2010 Bu program 2010-2011 ve 2011-2012 akademik yıllarında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır. BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Dersin

Detaylı

3 DAYS TO KILL SON 3 GÜN. Yönetmen. McG. Yapımcılar. Luc Besson. Adi Hasak. Ryan Kavanaugh. Türü. Aksiyon. Oyuncular. Kevin Costner.

3 DAYS TO KILL SON 3 GÜN. Yönetmen. McG. Yapımcılar. Luc Besson. Adi Hasak. Ryan Kavanaugh. Türü. Aksiyon. Oyuncular. Kevin Costner. 3 DAYS TO KILL SON 3 GÜN Yönetmen McG Yapımcılar Luc Besson Adi Hasak Ryan Kavanaugh Türü Aksiyon Oyuncular Kevin Costner Amber Heard Hailee Steinfeld Yapım Yılı / Süre 2014 / 117 dk. İthalat / Dağıtım

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

FILM YARISMALARININ ÖDÜLLERI SAHIPLARINE VERILDI

FILM YARISMALARININ ÖDÜLLERI SAHIPLARINE VERILDI Portal Adres FILM YARISMALARININ ÖDÜLLERI SAHIPLARINE VERILDI : www.maxihaber.net İçeriği : Bilişim/Teknoloji Tarih : 06.10.2016 : http://www.maxihaber.net/film-yarismalarinin-odulleri-sahiplarine-verildi/

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Ünvanı: Prof.Dr. Öğrenim Durumu:

ÖZGEÇMİŞ. Ünvanı: Prof.Dr. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Adı: Erhan TUNA Ünvanı: Prof.Dr Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tiyatro Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya 1988 Fakültesi Yüksek Lisans Tiyatro Ankara Üniversitesi Sosyal

Detaylı

Katılabileceğiniz 4 Gizli Örgüt : Nasıl İlluminati Üyesi Olabilirsiniz?

Katılabileceğiniz 4 Gizli Örgüt : Nasıl İlluminati Üyesi Olabilirsiniz? Katılabileceğiniz 4 Gizli Örgüt : Nasıl İlluminati Üyesi Olabilirsiniz? İlluminati'yi hepiniz duymuşsunuzdur. İlluminati'yi hepiniz duymuşsunuzdur. Peki İlluminati ya da ona benzer örgütlerin tarihçesini

Detaylı

Ekonomiye Giriş I Economics I

Ekonomiye Giriş I Economics I MÜFREDAT ADI: Siyaset 2010 Bu program 2010-2011 ve 2011-2012 akademik yıllarında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır. Siyaset 2012 müfredatı için tıklayınız Siyaset 2015 müfredatı için tıklayınız

Detaylı

Amerikan Dış Politikası (UI512) Ders Detayları

Amerikan Dış Politikası (UI512) Ders Detayları Amerikan Dış Politikası (UI512) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Amerikan Dış Politikası UI512 Seçmeli 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin

Detaylı

Bodrum Deniz Filmleri Festivali

Bodrum Deniz Filmleri Festivali Bodrum Deniz Filmleri Festivali Bodrum da, Türkiye nin ilk deniz temalı festivali olduğu belirtilen Bodrum Deniz Filmleri Festivali başladı. Cinemarine Bodrum da 11 filmin ücretsiz gösterildiği festivalin

Detaylı

YAZI TÜRLERİ ŞENDA SOLMAZ KONUSUNU YAŞAMDAN ALAN YAZI TÜRLERİ OLAY YAZILARI

YAZI TÜRLERİ ŞENDA SOLMAZ KONUSUNU YAŞAMDAN ALAN YAZI TÜRLERİ OLAY YAZILARI YAZI TÜRLERİ ŞENDA SOLMAZ KONUSUNU YAŞAMDAN ALAN YAZI TÜRLERİ OLAY YAZILARI 1- MAKALE Herhangi bir konuda öne sürülen bilgi görüş ve düşünceleri kanıtlamaya yönelik yazı türüdür. Yazan öne sürdüğü görüş

Detaylı

Vizyon Tarihi: 25 Aralık 2015 Yönetmen: Yorgos Lanthimos Oyuncular: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw, John C.

Vizyon Tarihi: 25 Aralık 2015 Yönetmen: Yorgos Lanthimos Oyuncular: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw, John C. Vizyon Tarihi: 25 Aralık 2015 Yönetmen: Yorgos Lanthimos Oyuncular: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw, John C. Reilly, Olivia Colman, Jessica Barden, Angeliki Papoulia Yapımcı: Ed Guiney,

Detaylı

YAZAR REHBERİ. Sisteme yüklenecek tüm çalışmalar isimsiz olmalıdır. Makalelerde Yazım Formatı:

YAZAR REHBERİ. Sisteme yüklenecek tüm çalışmalar isimsiz olmalıdır. Makalelerde Yazım Formatı: YAZAR REHBERİ Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi Türkçe ve İngilizce dillerinde orijinal bilimsel çalışmaları, derlemeleri, kitap incelemelerini ve mesleki deneyim paylaşımlarını kabul eden hakemli online

Detaylı

Sevilen Oğul bir Köle Oluyor

Sevilen Oğul bir Köle Oluyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Sevilen Oğul bir Köle Oluyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Buruşuk Ömer Destanı. www.tersisler.org 0212 881 11 58 0212 883 16 86

Buruşuk Ömer Destanı. www.tersisler.org 0212 881 11 58 0212 883 16 86 Buruşuk Ömer Destanı 1900 yılları Türkiye sinden günümüze 100 yıllık süreci konu almaktadır. İstanbul da konakta yaşayan aile ilişkileri örgüsü; arka planında Türkiye de ve dünyada yaşanan toplumsal değişim

Detaylı

Tiyatro Yazınına Giriş (ELIT 203) Ders Detayları

Tiyatro Yazınına Giriş (ELIT 203) Ders Detayları Tiyatro Yazınına Giriş (ELIT 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Tiyatro Yazınına Giriş ELIT 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin

Detaylı

Türkiye nin En Fazla İzlenen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Sevilen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Kaliteli Çizgi Filmi

Türkiye nin En Fazla İzlenen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Sevilen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Kaliteli Çizgi Filmi Rafadan Tayfa, iyi kötü şeklinde sınıflandırmadan, olaylar, yaşantılar içinde öğrenmeye ve problem çözmeye odaklıdır. Karşısındakine duyarlı, etkili insan ilişkileri edinmeye yöneliktir. Yalnızlaşma, dünyaya

Detaylı

Bu program akademik yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır.

Bu program akademik yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır. MÜFREDAT ADI: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 2018 Bu program 2018-2019 akademik yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulanacaktır. BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Dersin Dersin

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin

Detaylı

İletişim Fakültesi(İ.Ö.) Radyo-Televizyon ve Sinema Lisans 2011 Yılı Müfredatı

İletişim Fakültesi(İ.Ö.) Radyo-Televizyon ve Sinema Lisans 2011 Yılı Müfredatı 11 Yılı Müfredatı Genel Toplam Ders Adedi : 55 T : 1 U : 5 : 97 : T+U : 17 YABANCI DİL HAZIRLIK T U 1 HAZ1 HAZIRLIK SINIFI 1. YARIYIL T U L 1 11E YABANCI DİL I 1119 11T 1111 TÜRK DİLİ I 11T ATATÜRK İLKELERİ

Detaylı

ABDULLAH UÇMAN PROF. DR. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nden mezun oldu.

ABDULLAH UÇMAN PROF. DR. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nden mezun oldu. PROF. DR. ABDULLAH UÇMAN İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nden mezun oldu. 1976 da Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi nin yayın kurulunda görev aldı. 1981 de doktorasını

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ BATI DİLLLERİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ BATI DİLLLERİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ BATI DİLLLERİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Ders Planı - AKTS Kredileri T: Teorik (saat/hafta) U: Uygulama (saat/hafta) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi 1. Yarıyıl

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans Gazetecilik İstanbul Üniversitesi 1993

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans Gazetecilik İstanbul Üniversitesi 1993 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Şükrü SİM Doğum Tarihi: 28-04-1969 Öğrenim Durumu: Doç. Dr. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Gazetecilik İstanbul Üniversitesi 1993 Y. Lisans

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayatın kendisi müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan

Detaylı

EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ

EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ EDEBİYATIN İZİ 86. İZMİR ENTERNESYONAL FUARI NA DÜŞTÜ Oya Baydar, Mine Söğüt, Özcan Yüksek, Ercan Kesal, Arif Keskiner ve Melih Güneş konuklarla sohbet etti 86. İzmir Enternasyonal Fuarı nda bu yıl ilk

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yüksek Lisans Tezi: Ahmet Vefik Paşa nın Çevirilerinde Osmanlılaşan Molière, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü, Haziran 2004.

ÖZGEÇMİŞ. Yüksek Lisans Tezi: Ahmet Vefik Paşa nın Çevirilerinde Osmanlılaşan Molière, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü, Haziran 2004. ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: M. Gül Uluğtekin Unvanı: Okutman, Dr. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sosyoloji ODTÜ 1999 Y. Lisans Sosyoloji ODTÜ 2002 Y. Lisans Türk Edebiyatı Bilkent 2004 Doktora Türk Edebiyatı

Detaylı

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular

Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular hazır olun düşüyoruz diyor. Düşüyoruz ama ben dâhil

Detaylı