TUS Eylül 2004 Temel Bilimler Soruları ANATOMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TUS Eylül 2004 Temel Bilimler Soruları ANATOMİ"

Transkript

1 TUS Eylül 2004 Temel Bilimler Soruları ANATOMİ 1. Aşağıdaki kaslardan hangisinin kirişi el bileğinin distalinden geçmez? A) M. Extansor carpi ulnaris B) M. Extensöor carpi radialis longus C) M. Extensor carpi radialis brevis D) M. Brachioradialis E) M. Abductor pollicus longus (Cevap D) Referans : Ozan Anatomi Sayfa 119 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 60 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 1 Sayfa 49 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 14 Soru 27 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 12 Tablo Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki kaslardan hangisi pelvis duvarını iç taraftan döşer? A) M. Transversus perinei süperficialis B) M. Transversus perinei profundus C) M. Bulbospongiosus D) M. İschiocavernosus E) M. Levator ani (Cevap E) Referans : Ozan Anatomi Sayfa 149 ve 150 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 1 Sayfa 69 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 268 Şekil Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) (İst) Cilt 3 Sayfa 81 Şekil Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 75 İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki kaslardan hangisi karın ön ve yan duvarında yer almaz? A) M. Obliquus externus B) M. Quadratus lumborum C) M. Transversus D) M. Obliquus internus E) M. Rectus abdominis Referans : Ozan Anatomi Sayfa 143 ve 146 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 80 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 1 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 343 Şekil

2 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 63 Şekil Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 61 Şekil, Sayfa 82 Şekil Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi parotis bezinin sekromotor siniridir? A) N. Vagus B) N. Facialis C) N. Trigeminus D) N. Glossopharyngeus E) N. Petrosus majör (Cevap D) Referans : Ozan Anatomi Sayfa 53, 257, 356, 401, 404 ve 422 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 269 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 2 Sayfa 59 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 3 Sayfa 20, 46 ve 59 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 151 Tablo Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 161 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 124 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa Sol homonim hemianopi görülen bir hastada aşağıdakilerden hangisinde bir zedelenme olduğu düşünülmelidir? A) Sağ tractus opticus B) Sağ nervus opticus C) Sol tractus opticus D) Sol nervus opticus E) Sol tractus geniculocalcarinus (Cevap A) Referans : Ozan Anatomi Sayfa Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 258 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 3 Sayfa 50 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 147 Soru 25 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 155 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 72 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 62 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 1 Sayfa 79 Şekil 6.

3 Şekilde X ile gösterilen arter aşağıdakilerden hangisidir? A) A. Cerebri media B) A. Cerebri anterior C) A. Communicans anterior D) A. Communicans posterior E) A. Cerebri posterior Referans : Ozan Anatomi Sayfa 207 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 117 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 2 Sayfa 26 ve 28 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 137 Soru 7 ve Şekil Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 154 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 266 Şekil Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 2 Sayfa 24 Şekil 7. Vena testicularis sinistra aşağıdaki venlerden hangisine açılır? A) V. Renalis sinistra B) V. Cava inferior C) V. Cava süperior D) V. Mesenterica superior E) V. Mesenterica inferior (Cevap A) Referans : Ozan Anatomi Sayfa 234 ve 310 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 139 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 2 Sayfa 47 ve 89 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 75 Soru 2 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Fonticulus posterior aşağıdakilerden hangisinde verilen iki kemik arasında yer alır? A) Frontal-Parietal B) Frontal-Occipital C) Occipital- Parietal D) Frontal-Temporal E) Parietal-Temporal

4 (Cevap C) Referans : Ozan Anatomi Sayfa 48 ve 49 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 21 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 1 Sayfa 18 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 103 Soru 9 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki eklemlerin hangisinde discus artricularis bulunmaz? A) Symphysis intervertebralis B) Symphysis pubis C) Art. Sternoclavicularis D) Art. Temporomandibularis E) Art. Talocruralis (Cevap E) Referans : Ozan Anatomi Sayfa ve 73 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 1 Sayfa 22 ve 29 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 22 İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa A. Ovarica aşağıdakilerden hangisinin aracılığı ile overe gelir? A) Ligamentum teres uteri B) Ligamentum suspensorium overi C) Mezometrium D) Mezosalpinks E) Ligamentum overi proprium Referans : Ozan Anatomi Sayfa 220 ve 314 Referans : KLİNİSYEN Anatomi Sayfa 195 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 2 Sayfa 47 ve 92 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 74 İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 125 FİZYOLOJİ, HİSTOLOJİ, EMBRİYOLOJİ 11. Extraselüler sıvı hacmi düzenlenmesinde hangisinin geri emilimi ya da salınımı en önemlidir? A) Sodyum laktat B) Sodyum bikarbonat C) Sodyum klorür D) Sodyum fosfat E) Sodyum sitrat

5 (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 155 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 126 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 5 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 53 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 1 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 4 Sayfa 2152 Tablo Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki durumlardan hangisinde A V kapaklar açılır? A) Protodiastol B) Ventriküler sistemin izovolumetrik kasılması C) Ventriküler sistemin fırlatış safhası D) Atrium sistolü E) İzometrik gevşeme (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 94, 195 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 78, 86 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 6 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 2 Sayfa 4 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 104 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 3 Sayfa 1893 Tablo Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 258 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 2 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi camp yi azaltır? A) Calsitonin B) Glukagon C) Luteinize hormon D) Vazopresin E) Somatostatin (Cevap E) Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 179 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 145 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 64 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 6 Sayfa 2 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 3 Sayfa 4 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 709 Tablo Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi iskelet kasında eksitasyon kontraksiyon eşleşmesini

6 sağlayan başlıca iyondur? A) Mg B) Ca C) Cl D) Na E) K Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 42, 179 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 20, 35 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 18 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 4-5 Referans : Ozan Anatomi Sayfa 91 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 2 Sayfa 6 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 105 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa 62 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 178 Soru 19 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 801 Soru 13 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki bölgelerin hangisinde iki nokta duyarlılığı en fazladır? A) Dil ucu B) Parmak ucu C) Dudak D) Ön kol E) Sırt Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 238 Referans : Ganong Baskı 19 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi halokrin bezdir? A) Yağ B) Ter bezi C) Pankreas D) Parotis E) Tiroid (Cevap A) Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 26 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 20 Referans : Ozan Anatomi Sayfa 481 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 282 Soru 40 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 210

7 17. Hücre dışına salgılanan proteinler hangi organelde sentezlenir? A) Granülsüz E.R. B) Granüllü E.R. C) Golgi D) Mitokondri E) Lizozom Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 13 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 8, 11 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 12, 58 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 5 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa 38 Referans : KLİNİSYEN Farmakoloji Sayfa 263 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 266 Soru 17 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Renin aşağıdaki bölgelerden hangisinden salgılanır? A) Proksimal duktus epitel hücresi B) Juksta glomerüler aparat C) Glomerüler endotelyal hücre D) Mezengial hücreler E) Henle kulpu epitel hücresi Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 15, 36 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 19 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 5 Referans : Ozan Anatomi Sayfa 296 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 2 Sayfa 81 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 5 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 581 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 5 Sayfa 8 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 406 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 3 Sayfa 44 Referans : TUSDATA Farmakoloji Notları Cilt 2 Sayfa 218 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 229 Soru 23 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 281 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 6 Sayfa Yaşlanan hücrelerde hidroksiapetit kristalleri hangi organda birikir? A) Hipofiz B) Epifiz C) Beyincik D) Medülla spinalis

8 E) Talamus Referans : Ozan Anatomi Sayfa İntrauterin beşinci hafta sonunda yutak keselerinin endodermal divertikül arkasında beliren ve retikulum hücrelerinin epitel karakter taşıdığı lenfoid doku aşağıdakilerden hangisidir? A) Tonsil B) Mukozaların lenfoid dokusu C) Timus D) Lenf nodu E) Dalak (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 262 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 98, 211 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 341 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa 74 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 100 Referans : Ozan Anatomi Sayfa , 469 ve 485 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 2 Sayfa 54 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 77 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 278 Soru 22, Sayfa 283 Soru 45 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 6 Sayfa 80 BİYOKİMYA 21. Saf suda 2 litre serum fizyolojik hazırlamak için kaç gram sodyum klorür gereklidir? A) 0,9 B) 1,8 C) 4,5 D) 9,0 E) 18,0 (Cevap E) Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 58 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 587 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 5 Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 410 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 4 Sayfa 2152 Soru 27 ve Tablo 22. Uzun süren açlık sırasında, aşağıdaki karaciğer enzimlerinden hangisinin aktivitesinde artış olur?

9 A) Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz B) Piruvat kinaz C) Piruvat karboksilaz D) Piruvat dehidrogenaz E) Glikojen sentaz (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 1 Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 46 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 678 Tablo Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Aşağıdaki glikoliz enzimlerinden hangisinin aktivitesi sonucu ATP oluşur? A) Heksokinaz B) Fosfofruktokinaz - 1 C) Gliseraldehit 3 fosfat dehidrogenaz D) Fosfogliserat kinaz E) Enolaz (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 1 Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 1 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 604 Şema Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa , 3 Disfosfogliserat molekülü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Hemoglobin F ye Hemoglobin A ya kıyasla daha zayıf bağlanır. B) Hemoglobini deoksi formunda stabilize eder. C) Glikolitik yoldaki bir ara üründen sentezlenir. D) Akciğerlerde hemoglobinin oksijen bağlamasını kolaylaştırır. E) Deniz seviyesinden yükseldikçe sentezlenmesi artar. (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 2 Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 42, 65 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 2 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 17 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 377 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 3 Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa Soru 34 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 110 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 90

10 25. Aşağıdaki proteinlerden hangisinin yapısında hem (protoporfirin) yer almaz? A) Katalaz B) Albumin C) Sitokrom C D) Sitokrom P450 E) Miyoglobin Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 2 Sayfa 33 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 33 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 377 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 1 Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 697 Soru Prokaryotik hücrelerde aşağıdaki protein sentezi inhibitörlerinden hangisi, peptidil transferaz aktivitesini inhibe eder? A) Puromisin B) Tetrasiklin C) Eritromisin D) Streptomisin E) Kloramfenikol (Cevap E) Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa 35 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 25 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 49 Referans : KLİNİSYEN Farmakoloji Sayfa 445 Referans : TUSDATA Farmakoloji Notları Cilt 4 Sayfa 371 Referans : TUSDATA Farmakoloji Özet Notları Sayfa 77 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 783 Soru 11 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Aşağıdaki enzimlerden hangisi yaşlanmada önem taşır? A) Telomeraz B) Endonükleaz C) Transferaz D) Polimeraz E) Transkriptaz (Cevap A) Referans : Harper's İllustrated Biochemistry 26th ed. Sayfa 318 Referans : İnsan Biyokimyası Sayfa İntrasellüler sıvıda aşağıdakilerden hangisinin konsantrasyonu en düşüktür?

11 A) Potasyum B) Kalsiyum C) Fosfat D) Sodyum E) Magnezyum İntraselüler sıvıda bazı iyon konsantrasyonları şöyledir: Sodyum; Ekstraselüler sıvıdaki konsantrasyonuna oranla çok düşer ama yinede en düşüğü kalsiyumdur. Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa 73 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 58 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 18 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 29 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 271 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 155 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 126 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa Aşağıdaki hormonlardan hangisi kolesterolden sentezlenir? A) Kalsitonin B) Parathormon C) Kalsitriol D) Tiroksin E) Adrenalin (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa 181 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 1 Sayfa 96 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 3 Sayfa 21 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 9

12 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 679 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 6 Sayfa 29 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 561 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 767 Soru 80, Sayfa 722 İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 602 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 180 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 144 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 63 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 4 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi hipofiz ön lobundan salgılanan hormonlardan birisi değildir? A) Tiroid stimüle edici hormon B) Luteinize edici hormon C) Prolaktin D) Antidiüretik hormon E) Adrenokortikotrop hormon (Cevap D) Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 3 Sayfa 9 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 60-61, 64 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 155 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 47 Referans : Ozan Anatomi Sayfa 464 Referans : TUSDATA Anatomi Notları Cilt 3 Sayfa 26 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 52 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 655 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 6 Sayfa 4 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 530 Referans : KLİNİSYEN Farmakoloji Sayfa 280 Referans : TUSDATA Farmakoloji Notları Cilt 3 Sayfa 233 Referans : TUSDATA Farmakoloji Özet Notları Sayfa 96 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 719 İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 599 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 184 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 147 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 65 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 6 Sayfa Aşağıdaki vitaminlerden hangisi karboksilasyon tepkimelerinde görev alır? A) Retinoik asit B) Vitamin B12 C) Folik asit D) Tiamin pirofosfat E) Vitamin K

13 (Cevap E) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa 165 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 3 Sayfa 73 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 53 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 753 Tablo, Sayfa 792 Soru 67 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Bir hastanın idrarında metilmalonik asit düzeylerinin artması aşağıdaki B vitaminlerinden hangisinin eksikliğini gösterir? A) Vitamin B6 B) Vitamin B12 C) Riboflavin D) Folik asit E) Biotin Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa 161 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 3 Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 2 Sayfa Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 398 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 1 Sayfa 16 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 16 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 761 Soru 61 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 612 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 4 Sayfa Aşağıdaki reaksiyonlardan hangisinde folat, hem karbon aktarımı sağlar hem de kendisi dihidrofolata çevrilir? A) Pürin halkasına 2.karbon atomunun eklenmesi B) Pürin halka yapımına 8.karbon atomunun eklenmesi C) N-formiminoglutamatdan glutamat oluşumu D) Deoksiüridilattan timidilat oluşumu E) Serinden glisin oluşumu (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa 214 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 3 Sayfa 66 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Kas kasılması sırasında, I. Sarkoplazmik retikulumdan Ca+2 salınımı II. Kas liflerinde aksiyon potansiyeli oluşumu III. Troponin C ye kalsiyum bağlanması

14 IV. Motor nöronların deşarjı ve asetilkolin salınımı V. Aktin ve miyozin arasında çapraz bağ oluşumu A) II, I, III, V, IV B) III, II, V, IV, I C) IV, II, I, III, V D) IV, I, III, V, II E) V, IV, III, II, I (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa 249 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 48 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 175 İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 205 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 35 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa Aşağıdakilerden hangisi bir antiproteinazdır? A) Alfa2 makroglobulin B) Kollajenaz C) Jelatinaz D) Plazminojen aktivatörü E) Katepsin G (Cevap A) Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 2 Sayfa 21 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 24 Referans : İnsan Biyokimyası Sayfa Sinir dokusunda polarizasyonu sağlayan enzim aşağıdakilerden hangisidir? A) Kolin asetiltransferaz B) Asetilkolin esteraz C) Na+-K+-ATPaz D) F1-ATPaz E) Glutamat dekarboksilaz (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa 231 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa 47 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa Referans : İnsan Biyokimyası Sayfa 672 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 222 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 17 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 14 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa 14

15 37. Aşağıdakilerden hangisi glutatyonun işlevlerinden birisi değildir? A) Renal tubuler hücre zarından amino asit taşınmasına katılma B) Peroksit ve serbest radikallerin zararsız hale getirilmesinde rol oynama C) Detoksifikasyon için kükürt içeren konjugatlar oluşturma D) Hemoglobini methemoglobine dönüştürme E) Nötrofillerin bakterisidal etkisinde rol oynama (Cevap D) Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 2 Sayfa 58 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa 57 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 8 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 792 Soru Kan örneğinde hemoliz olması, aşağıdaki laboratuar testlerinden hangisinin sonucunu etkiler? A) Sodyum düzeyi tayini B) Potasyum düzeyi tayini C) Üre düzeyi tayini D) Ürik asit düzeyi tayini E) Glukoz düzeyi tayini Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 60 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 42 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 49 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 598 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 5 Sayfa 38 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 417 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 4 Sayfa 1831 Soru 1-2 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 4 Sayfa 1522 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 155 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 2 Sayfa 126 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa Aşağıdakilerden hangisi karaciğer fonksiyon testlerinden birisi değildir? A) Oral glukoz tolerans testi B) Serum protein elektroforezi C) Protrombin zamanı ölçümü D) Serum transaminaz aktivitesi E) Bromsulfofitalein (BSP) testi Oral Glikoz Testi: Karaciğer hastalıklarında genel olarak bozuktur. Fakat tamamen normalde olabilir. Plazma proteinler ise karaciğerde sentezlendiği için plazma protein elektrofolezi karaciğer fonksiyon testi olarak kabul edilmektedir. Ancak bu soruda OGTT nin

16 kullanılması soruyu çeldirici hale getirmiştir. Çünkü karaciğer fonksiyonları bozulduğunda OGT' nin de bozulma olasılığı bulunmaktadır. Yinede doğru cevap A olarak kabul edilmelidir. (Cevap A) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 2 Sayfa 18 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 4 Sayfa 85 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 3 Sayfa Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 329 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 4 Sayfa 43 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 342 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 4 Sayfa 1994 Soru 3 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 4 Sayfa 1461 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 4 Sayfa Bilirubinin detoksifikasyon sürecinde UDP-glukuronil transferaz enzimi hangi aşamada görev yapar? A) Bilirubinin kanda albumine bağlanması B) Bilirubinin hepatositler tarafından albuminden alınması C) Bilirubinin hepatositlerde konjugasyonu D) Bilirubinin hepatositlerden sekresyonu E) Bilirubinin bağırsakta ürobilinojene dönüşümü (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Biyokimya Sayfa 38 Referans : TUSDATA Biyokimya Notları Cilt 2 Sayfa Referans : TUSDATA Biyokimya Notları (İst) Cilt 1 Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 35 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 340 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 4 Sayfa 40 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 343 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 704 Soru 5 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 592 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 1 Sayfa 34 MİKROBİYOLOJİ 41. On sekiz aylık bir çocukta kan kültüründe, kanlı agarda hemoliz yapmayan ve eozin-metilen mavisi (EMB) besiyerinde üremeyen, çukulata agarda üreyen gram (-) basiller saptanmıştır. Bu bakterinin tanımlanmasında ayırt edici olarak aşağıdakilerden hangisi kullanılır? A) Hareket testi B) Katalaz testi C) Oksidaz testi D) X ve V faktörlerinin gereksinimi E) H2S oluşumu

17 (Cevap D) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 111 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Çalışma Soruları Çıkmış TUS (28) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 34 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 342 Tablo Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 3 Sayfa 1263 Soru 13 Referans : Levinson-Jawets Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Sayfa Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi Bordetella pertussis enfeksiyonu patogenizinde rol oynamaz? A) Filamentöz hemaglutinin B) Adenilat siklaz toksini C) Trakeal sitotoksin D) Endotoksin E) İmmünglobulin A1 proteaz (Cevap E) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa 75 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 117 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 33 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 419 Soru 2 ve Şema Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Atipik pnömoni klinik tanısı almış bir hastada aşağıdaki bakterilerden hangisinin etken olma olasılığı en düşüktür? A) Legionella pneumophila B) Streptococcus pneumonia C) Mycoplasma pneumonia D) Chlamidia pneumonia E) Coxiella burnetti Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa 49, Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 4 Sayfa 41 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 121 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 2 Sayfa Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 119 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 3 Sayfa 43 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 237 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 423 Soru 11 ve İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 (Şıklardaki her bakteri konu

18 olarak anlatıldı) Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 3 Sayfa Primer tüberküloz enfeksiyonu sürecinde oluşan Ghon kompleksi aşağıdakilerden hangisidir? A) Bakteri endotoksinine karşı humoral cevap B) Bakteri egzotoksininin doku hasarı C) Lenf bezlerinde büyüme ve akciğerde granülop oluşumu D) Anti tüberküloz ilaçlara karşı aşırı duyarlılık E) İmmün kompleks oluşumu ve dokularda birikmesi (Cevap C) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 76 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 122 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 3 Sayfa 29 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 230 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa Soru 1 ve İpucu Kutusu, Sayfa 431 Şema Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 399 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 3 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi hücre içi patojeni değildir? A) Mycobacterium tuberculosis B) Brucella melitensis C) Legionella pneumophila D) Listeria monocytogenes E) Helicobacter pylori (Cevap E) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa 20 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa 42 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 93 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 413 Soru 35 Referans : Levinson-Jawets Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Sayfa 8 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki bakterilerden hangisi yenidoğanda granülomatoza infantiseptica ya neden olur? A) Mycobacterium avium-intracellulare B) Mycobacterium kansaissi C) Gurup B Streptokoklar D) Listeria monocytogenes E) Chlamidia trachomatis

19 (Cevap D) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa 60 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 93 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 28 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 454 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 384 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 304 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Özet Notları Sayfa 101 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 1 Sayfa Üretral akıntı nedeniyle başvuran 20 yaşında bir erkek hastada, akıntıdan yapılan gram (-) boyamada lökositler içinde aşağıdaki bakterilerden hangisinin saptanması durumunda, genellikle ileri tanı için kültür yapılması gerekmez? A) Gram pozitif basiller B) Gram negatif diplokoklar C) Gram değişken sarmal bakteriler D) Gram pozitif koklar E) Gram negatif basiller Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa 53 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 79 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 26 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 234 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 7 Sayfa 47 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 629 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 391 Soru 15 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 377 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 180 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 1 Sayfa Burusellozis tedavisinde aşağıdaki antibakteriyel ajanlardan en sık hangisi kullanılır? A) Kristalize penisilin B) Eritromisin C) Tetrasiklin D) Prokain penisilin E) Nistatin (Cevap C) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa 38, 77 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 48, 120 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 35 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 197 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 7 Sayfa 98 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 642

20 Referans : KLİNİSYEN Farmakoloji Sayfa 444 Referans : TUSDATA Farmakoloji Notları Cilt 4 Sayfa 382 Referans : TUSDATA Farmakoloji Özet Notları Sayfa 76 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 429 İpucu Kutusu Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 397 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 3 Sayfa Aşağıdaki immünglobulinlerden hangisi komplemanı bağlar? A) Ig G4 B) Ig D C) Ig E D) Ig A E) Ig M (Cevap E) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 322 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 89 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 528 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 7 Sayfa 49 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 515 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 480 Tablo Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 4 Sayfa 2080 Tablo Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 509 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 5 Sayfa Gram (-) bakteri polisakkaritleriyle indüklenen septik şok tablosunda, hastada ateş yükselmesi ve akut faz proteinlerinin sentezlenmesi aşağıdaki sitokin çiftlerinin hangisine bağlıdır? A) Gama interferon ve interlökin-2 B) İnterlökin-1 ve Tümör Nekrozis Faktör C) İnterlökin-4 ve alfa interferon D) Tümör Nekrozis Faktör ve interlökin-3 E) Granülosit Stimule Edici Faktör ve interlökin-5 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 27 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 17 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 7 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa Tablo 1 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 351 Soru 14 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 500 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 3 Sayfa 49

21 51. Aşağıdakilerden hangisi LFA-1 antijeni ile bağlanır? A) Sınıf I MHC antijeni B) LFA-3 antijeni C) CD-8 antijeni D) ICAM-1 antijeni E) CD-2 antijeni (Cevap D) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa 59 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 315 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 22 Tablo Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa Soru 54 Tablo 52. Kan yoluyla organizmaya yayılan aşağıdaki virüslerden hangisi periferik lenfositleri enfekte etmez? A) İnfluenza virüsü B) Cytomegalovirüs C) Ebstein Barr virüsü D) Hepatit B virüsü E) İnsan İmmün Yetmezlik virüsü (Cevap A) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 193 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki herpesvirüs enfeksiyon tiplerinden hangisi, kendisine ait olmayan hücre ile birlikte verilmiştir? Enfeksiyon tipi Hedef hücre A) HSV-1 primer enfeksiyon Epitel hücresi B) HSV-2 latent enfeksiyon Nöron C) VZV primer enfeksiyon T lenfosit D) EBV latent enfeksiyon B lenfosit E) CMV primer enfeksiyon Lenfosit-monosit (Cevap C) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa 20 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 178 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 424 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 3 Sayfa Mikrosefali ile doğan ve konjenital Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonundan şüphelenilen bir bebekte tanı için aşağıdakilerden hangisi yarar sağlamaz? A) Serumda CMV-IgM araştırılması B) İdrarında CMV inklüzyon cisminin araştırılması C) Periferik kan hücrelerinde CMV-DNA aranması

22 D) Nazofaringeal sürüntüde CMV izolasyonu E) Serumda yüksek düzeyde CMV-IgM G saptanması (Cevap E) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 184 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 59 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 3 Sayfa 1334 Soru 27 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 426 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 1 Sayfa Aşağıdaki enteroviruslardan hangisi akuthemorojik konjonktivite neden olur? A) Poliovirüs 3 B) Enterovirüs 30 C) Enterovirüs 70 D) Coxsackie virüs B6 E) Echovirüs 19 (Cevap C) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa 40 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 203 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Çalışma Soruları Çalışma-26 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 75 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 494 Soru 39 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 437 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 91 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Özet Notları Sayfa 31 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 1 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi influenza virus tip A nın epidemik enfeksiyonlar oluşturmasında rol oynamaz? A) Virusun hem hayvan hem de insanları enfekte edebilmesi B) Viral nükleit asitte oluşan genetik değişiklikler C) Virusun damlacık enfeksiyonuyla kolay ve hızlı yayılımı D) Viral nükleik asidin hücre içinde latent olarak kalması E) Aşı koruyuculuğunun kısa süreli olması (Cevap D) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa 10, 33 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 192 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 71 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 481 Soru 28 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 434 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 2 Sayfa Aşağıdaki mantarlardan hangisi travma yoluyla vücuda girerek genellikle ağrısız,

23 küçük ve mobil subkutan nodüllere neden olur? A) Sporotrix schenkii B) Cryptococcus neoformas C) Microsporum canis D) Trycophyton schonleinii E) Malessia furfur (Cevap A) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 248 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 114 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 210 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 537 Soru 11 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa Polisakkarit bir kapsülü bulunan, fenol oksidaz içeren ve menenjite yol açabilen mantar aşağıdakilerden hangisidir? A) Candida albicans B) Cryptococcus neoformas C) Histoplasma capsulatun D) Coccidioides immitis E) Blastomyces dermatidis Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa 75 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 255 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Çalışma Soruları Çalışma-33 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 116 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 546 Soru 5 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 464 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 306 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Özet Notları Sayfa 101 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 3 Sayfa Malnütrisyonlu 8 yaşındaki bir çocuk derin anemi ve karın ağrısı bulguları saptanmıştır. Dışkının parazitolojik incelenmesi sonucunda nematod yumurtaları görülmüştür. Bu parazit aşağıdakilerden hangisidir? A) Echninococcus granulosis B) Enterobius vermicularis C) Necator americanus D) Taneia saginata E) Fasciola hepatica (Cevap C) Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa 25

24 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 108 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 395 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 1 Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 579 Soru 4 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 484 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 5 Sayfa Aşağıdaki parazitlerden hangisinin neden olduğu enfeksiyonda Löffler pnömonisi gözlenir? A) Anclostoma duedonare B) Ascaris lumbricoides C) Toxoplasma gondii D) Strongyleides stercoralis E) Parageminus westermani Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa 25 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 293 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 106 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 3 Sayfa 41 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 518 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 579 Soru 2 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 1 Sayfa 485 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 3 Sayfa 23 PATOLOJİ 61. Akut inflamasyonda polimorf çekirdekli nötrofillerin zedelenme alanına yönlenmesi ne şekilde isimlendirilir? A) Aktif hiperemi B) Karyoreksis C) Pasif hiperemi D) Kemotaksis E) Kromatolizis (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 30 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 22 Referans : KLİNİSYEN Mikrobiyoloji Sayfa 321 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 3 Sayfa 38 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 93 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 524 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 7 Sayfa 49 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 600

25 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 814 Şekil Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 631 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 5 Sayfa Tromboz gelişiminde aşağıdakilerden hangisinin rolü yoktur? A) von Willebrand faktörü eksikliği B) Hipervizkozite C) Hiperkoagülasyon D) Staz E) Endotel zedelenmesi (Cevap A) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 114 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa Tablo 2 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 40 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 48 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 430 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 1 Sayfa 51 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 66 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 4 Sayfa 1880 Soru 23, Sayfa 1882 Soru 2 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 701 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 5 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi, şoka bağlı organlarda görülebilen değişikliklerden biri değildir? A) Gastrointestinal sistemde mukozal hemoraji, nekroz B) Karaciğerde santral nekroz C) Kalpde subendokardial kanama D) Akciğerde diffüz alveol hasarı E) Böbrekte akut diffüz glomerülonefrit (Cevap E) Referans : TUSDATA Patoloji Notları Cilt 1 Sayfa 146 Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 122 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 37 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 4 Sayfa 2139 Soru 12 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 4 Sayfa Tümör hücrelerinin biçim, büyüklük ve boyanma özellikleri açısından birbirlerinden farklı olmaları nasıl isimlendirilir? A) Atipi B) Pleomorfizm C) Anaplazi

26 D) Displazi E) Andiferansiasyon Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 40 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa Soru 45 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Aşağıdakilerden hangisinde temel özellik tümörün diferansiasyonunda bozukluktur? A) Skiröz karsinom B) Karsinoma in situ C) Anaplastik karsinom D) Medüller karsinom E) Karsinosarkom (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 40 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 835 Soru 8 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Genç kadınlarda daha sık görülen, arteriollerin fonksiyonel vazospazmı ile ilişkili olan, her iki elde solukluk, halsizlik, uyuşma ve zamanla iskemik değişikliklerle seyreden hastalık aşağıdakilerden hangisidir? A) Poliarteritis nodoza B) Henoch-Schönlein purpurası C) Wegener granülomatozu D) Reynaud hastalığı E) Takayasu hastalığı (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 2 Sayfa Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 510 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 2 Sayfa 72 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 194 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi romatizmal kardit sekeli değildir? A) Kronik adheziv perikardit B) Valvül deformitesi C) Chordae tendinea da değişiklikler D) MacCallum lekesi E) Pürülan perikardit

27 (Cevap E) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 2 Sayfa Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 62 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 2 Sayfa 42 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 154 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 857 Soru 33, Sayfa 859 Soru 35 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 667 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 2 Sayfa Demir eksikliği anemisinin, aşağıdaki durumlardan hangisi ile doğrudan ilişkili olarak ortaya çıkması beklenmez? A) Akciğer tüberkülozu B) Gastrektomi C) Gluten sensivitesine bağlı kronik ishal D) Mide karsinomu E) Gebelik (Cevap A) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 179 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 395 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 1 Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 11 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 672 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 5 Sayfa Genellikle yaşlılarda görülen, yaygın lenfadenopati ve hepotosplenomegali bulunan, yavaş seyirli, çoğunlukla kemik iliği ve periferik kana yayılan lenfoid neoplazi türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Mikozis fungoides B) Diffüz büyük hücreli lenfoma C) Lenfoblastik lenfoma D) Diffüz küçük lenfositik lenfoma E) Burkitt lenfoma (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 70 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 329 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 1 Sayfa 33 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 69 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 870 Soru 17, Sayfa 871 Soru 20 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 697

28 70. Hastaların %80 inde rektum ve sigmoid bölgenin tutulduğu, akut ve kronik iltihabi değişikliklerle karakterize, uzun dönemde kolon karsinomu riski taşıyan hastalık aşağıdakilerden hangisidir? A) Ülseratif kolit B) Crohn hastalığı C) Anjiodisplazi D) Psödomembranöz kolit E) Divertiküler hastalık (Cevap A) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 343 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 24 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 249 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 66 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 309 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 4 Sayfa 31 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 329 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 876 Soru 8 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 749 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 4 Sayfa Karaciğerde siroz oluşumu sırasında kollajen sentezinden sorumlu olan hücre aşağıdakilerden hangisidir? A) Sinüs endotel hücreleri B) Kupffer hücreleri C) İto hücreleri D) Makrofajlar E) Hepatositler (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 379 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 36 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 636 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 286 Soru 58 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 731 Referans : KLİNİSYEN Fizyo-Histo-Emb. Sayfa 4 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Notları Cilt 1 Sayfa 112 Referans : TUSDATA Fizyo-Histo-Emb. Özet Notlar Sayfa Aşağıdakilerden hangisinde serebellum ve striatumda amiloid plakları yer alır ve morfolojik bulgular Creutzfeldt-Jakob hastalığı ile benzerlik gösterir? A) Subakut sklerozan panensefalit B) Kuru C) Prograsif multifokal lökoensefalöpati D) İskemik ensefalöpati

29 E) Multiple skleroz Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 535 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 1 Sayfa 3 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Notları Cilt 2 Sayfa 5 Referans : TUSDATA Mikrobiyoloji Özet Notları Sayfa 1 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 1 Sayfa 41 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 1 Sayfa 516 Soru 5 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi fakomatoz grubu hastalıklardan biri değildir? A) Nöroflibromatozis B) Von Hippel-Lindau hastalığı C) Sturge-Weber hastalığı D) Dandy-Walker malformasyonu E) Tuberoskleroz (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 586 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 1 Sayfa 42 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 933 Soru 12 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 4 Sayfa 1772 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 100, Sayfa 395 Şekil Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Özet Notları Sayfa 37 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 1 Sayfa Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 2 Sayfa 46 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 4 Sayfa Üç yaşında erkek çocukta sağ gözde lökokori saptanıyor. Yapılan incelemede önde vitreus içine, arkada optik sinire ilerleyen tümör görülüyor. Bu tümör en büyük olasılıkla aşağıdakilerden hangisidir? A) Burkitt lenfoma B) Rabdomyosarkom C) Nörofibrom D) Optik gliom E) Retinoblastom (Cevap E) Referans : TUSDATA Patoloji Notları Cilt 4 (Çocukluk Çağı Tümörleri) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 4 Sayfa 52 Referans : Robbins Temel Patolojisi Sayfa 212 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 810 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 106 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Özet Notları Sayfa 36-40

30 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Notları Cilt 1 Sayfa 73 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 5 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi diffüz proliferatif glomerülonefrit oluşumunda en sık rol oynar? A) Wegener granülomatozu B) Poliarteritis nodoza C) A grubu beta hemolitik streptokoklar D) Kızamıkcık E) Herpes simpleks tip I virüsü (Cevap C) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 11 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 5 Sayfa 45 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 444 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 722 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 6 Sayfa Aşağıdaki meme karsinomlarından hangisi en sık görülür? A) Medüller karsinom B) Lobüler karsinom C) Musinöz karsinom D) İnfiltratif duktal karsinom E) Papiller karsinom (Cevap D) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa 468 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 34 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 116 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 16 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (Ank) Cilt 2 Sayfa 11 Referans : Ozan Anatomi Sayfa 483 Referans : TUSDATA Farmakoloji Özet Notları Sayfa Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 922 Soru 29 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa Aşağıdakilerden hangisi jinekomastiye neden olmaz? A) Karaciğer sirozu B) Leydig hücreli tümör C) Klinefelter sendromu D) Digoksin grubu ilaçların alınması E) Gonadotropin düzeyinin düşük olması (Cevap E) Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa

31 Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 37 Tablo 3 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 106 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 7 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (Ank) Cilt 2 Sayfa Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 696 Referans : KLİNİSYEN Vaka Cilt 1 Sayfa 124 Vaka 122 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 6 Sayfa 55 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 596 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 720 Referans : TUSDATA Pediatri Notları Cilt 6 Sayfa Özellikle iyot yetmezliği görülen bölgelerde daha sık ortaya çıkan tiroid tümörü tipi aşağıdakilerden hangisidir? A) Papiller karsinom B) Medüller karsinom C) Foliküler karsinom D) İndiferansiye karsinom E) Malign lenfoma (Cevap C) Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 3 Sayfa 56 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 139 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 2 Sayfa 33 Referans : Premium Dahili Bilimler Sayfa 678 Referans : TUSDATA Dahiliye Notları Cilt 6 Sayfa 78 Referans : KLİNİSYEN Dahiliye Sayfa 578 Referans : Robbins Temel Patolojisi Sayfa 651 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 4 Sayfa Malign melanomun biyolojik davranışını belirlemede aşağıdaki histolojik parametrelerden hangisi en önemlidir? A) Tümör hücrelerinin melanin içeriği B) Vertikal büyüme fazının boyutu C) Yüzeyel ülserasyon D) Horizontal büyüme fazının boyutu E) Lenfosit infiltrasyonun yoğunluğu Referans : KLİNİSYEN Patoloji Sayfa Referans : TUSDATA Patoloji Notları (İst) Cilt 4 Sayfa 23 Referans : KLİNİSYEN Genel Cerrahi Sayfa 362 Referans : TUSDATA Genel Cerrahi Notları (İst) Cilt 4 Sayfa 74 Referans : KLİNİSYEN Tüm TUS Soruları Cilt 2 Sayfa 949 Soru 4 Referans : KLİNİSYEN Özet Tıp Bilimleri Cilt 2 Sayfa 796 Referans : KLİNİSYEN Küçük Stajlar Sayfa 155 Referans : TUSDATA Küçük Stajlar Özet Notları Sayfa 54

1-Aşağıdaki kaslardan hangisinin kirişi el bileğinin distalinden geçmez?

1-Aşağıdaki kaslardan hangisinin kirişi el bileğinin distalinden geçmez? 2004 EYLÜL L TEMEL TIP BİLİMLERİ TESTİ 2004 EYLÜL L ANATOMİ 1-Aşağıdaki kaslardan hangisinin kirişi el bileğinin distalinden geçmez? M. Extansor carpi ulnaris M. Extensöor carpi radialis longus M. Extensor

Detaylı

A) Plazma hücrelerinin infiltrasyonu. B) Multinükleer histiyositik dev hücreleri. C) Lenfositlerden zengin inflamasyon. D) Fibrozis.

A) Plazma hücrelerinin infiltrasyonu. B) Multinükleer histiyositik dev hücreleri. C) Lenfositlerden zengin inflamasyon. D) Fibrozis. Genel olarak bakıldığında soru dağılımı beklenen dışında değildi. Her sınavda sorulan bazı başlıkların sorulmaması dahi olasılık dahilindeydi. Zorluk yönünden geçen sınavlardan pek farklı değildi. Yine

Detaylı

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Dr. Sıtkı Sarper SAĞLAM DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU 04.10.2011 1 Netter in Yeri: DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU

Detaylı

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353 23. Aşağıdakilerden hangisi akne patogenezinde rol oynayan faktörlerden biri değildir? A) İnflamasyon B) Foliküler hiperproliferasyon C) Bakteriyal proliferasyon D) Aşırı sebum üretimi E) Retinoik asit

Detaylı

Karaciğer laboratuvar. bulguları. Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 5.Yarıyıl

Karaciğer laboratuvar. bulguları. Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 5.Yarıyıl Karaciğer ve safra yolu hastalıklar klarında laboratuvar bulguları Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı 5.Yarıyıl 2006-2007 2007 eğitim e yılıy Karaciğer ve safra yolu hastalıklarında

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II IV. KURUL 2009 2010 IV. Kurul Gastrointestinal Sistem ve Metabolizma IV. Kurul Süresi: 5 hafta IV. Kurul Başlangıç Tarihi: 17 Şubat 2010 IV. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 22 23 Mart 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır.

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır. Sayın meslektaşlarım, Kişisel çalışmalarım sonucu elde ettiğim bazı bilgileri, yararlı olacağını düşünerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Çalışmalarımı iki ana başlık halinde sunacağım. MADDE BAĞIMLILIĞI

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Hücre iletişimi Tüm canlılar bulundukları çevreden sinyal alırlar ve yanıt verirler Bakteriler glukoz ve amino asit gibi besinlerin

Detaylı

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya HEMATOPOETİK SİSTEM Hematopoetik Sistem * Periferik kan * Hematopoezle ilgili dokular * Hemopoetik hücrelerin fonksiyon gösterdikleri doku ve organlardan meydana gelmiştir Kuramsal: 28 saat 14 saat-fizyoloji

Detaylı

Dalakda uzun süreli konjesyon hemosiderin birkimi ve fibrozise (siderofibrotik odak) yol açar. Bunlara Gamna Gandy cisimciği denir.

Dalakda uzun süreli konjesyon hemosiderin birkimi ve fibrozise (siderofibrotik odak) yol açar. Bunlara Gamna Gandy cisimciği denir. 1) Şiddetli şokta, böbrekte aşağıdakilerden hangisi görülür? (1999 EYLÜL) a.glomerulonefrit b.pyelonefrit c.akut tubuler lezyon d.papiller nekroz e.akut interstisiyel nefrit Hipovolemik şokta böbrekte

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 Canlıların prokaryot ve ökoaryot olma özelliğini hücre komponentlerinden hangisi belirler? MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 B. Stoplazmik membran C. Golgi membranı D. Nükleer membran E. Endoplazmik retikulum

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 LERDE LABORATUVAR İPUÇLARI GENEL TARAMA TESTLERİ Tam kan sayımı Periferik yayma İmmünglobulin düzeyleri (IgG, A, M, E) İzohemaglutinin titresi (Anti A, Anti B titresi) Aşıya karşı antikor yanıtı (Hepatit

Detaylı

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. SİROZ Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. İlerleyici ilerleyici karaciğer hastalıkları sonuçta siroz ile sonuçlanan progresif fibrozise neden olur. Safra kanalikülü

Detaylı

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14 HEREDİTER SFEROSİTOZ İNT.DR.DİDAR ŞENOCAK Giriş Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk

Detaylı

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Tıp Fakülteleri Mezuniyet Öncesi İmmünoloji Eğitim Programı Önerisi in hücre ve dokuları ilgi hücrelerini isim ve işlevleri ile bilir. Kemik iliği, lenf nodu, ve dalağın anatomisi,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Tıbbi Laboratuar Adresi :Tunus Cad. No:95 Kavaklıdere 06680 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 468 70 10 Faks : 0 312 427 78 74 E-Posta : kalite@duzen.com.tr Website

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI HEMATOPOİETİK SİSTEM VE NEOPLAZİ DERS KURULU

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI HEMATOPOİETİK SİSTEM VE NEOPLAZİ DERS KURULU KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI HEMATOPOİETİK SİSTEM VE NEOPLAZİ DERS KURULU DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Patoloji 24 10 34 Hematoloji 15 10 27 Mikrobiyoloji 4 10 14 Farmakoloji

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM: II 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1- NÖROENDOKRİN SİSTEM DERS KURULU. 19 Eylül 2011 02 Aralık 2011

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM: II 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1- NÖROENDOKRİN SİSTEM DERS KURULU. 19 Eylül 2011 02 Aralık 2011 T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM: II 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1- NÖROENDOKRİN SİSTEM DERS KURULU 19 Eylül 2011 02 Aralık 2011 KURUL DERSLERİ TEORİK LAB TOPLAM 1- ANATOMİ 39 22 61 2- BİYOFİZİK

Detaylı

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ DÖNEM II. DERS KURULU 0 Şubat Nisan 0 Dekan : Dönem II Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Yrd.Doç.Dr. Yrd.Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM AKTS DERS VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ 0 (x) -

Detaylı

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger

YARA İYİLEŞMESİ. Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA İYİLEŞMESİ Yrd.Doç.Dr. Burak Veli Ülger YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir. Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik ve fonksiyonel bütünlük

Detaylı

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Hipofiz bezi (hypophysis) Hipofizial çukurlukta bulunur (sella turcica) 9 adet hormon üretir İki bölümü vardır: Anterior

Detaylı

AMİLAZ (SERUM) Klinik Laboratuvar Testleri

AMİLAZ (SERUM) Klinik Laboratuvar Testleri AMİLAZ (SERUM) Kullanım amacı: Klinik uygulamada, pankreas dokusu ve tükürük bezleri ile ilişkili her türlü zedelenme olasılığının değerlendirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulur. Akut ve kronik pankreatitler

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III. DERS KURULU ( 15 ARALIK 2014 16 OCAK 2015 ) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM

Detaylı

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ 2009-2010,Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin amacı Eritrositlerin yapısal özellikleri Fonksiyonları Eritrosit yapımı ve gerekli maddeler Demir metabolizması Hemoliz Eritrosit

Detaylı

61.Malign neoplazmlarda hücre diferansiasyonun kaybını ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

61.Malign neoplazmlarda hücre diferansiasyonun kaybını ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir? 61.Malign neoplazmlarda hücre diferansiasyonun kaybını ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir? A) Pleomorfizm B) Hiperkromazi C) Displazi D) Anaplazi E) Aplazi Referans: e-tus İpcucu Serisi Patoloji

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I Dekan Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı Dönem I Koordinatör Yardımcısı Kurulun

Detaylı

DÖNEM II - 5. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM II - 5. DERS KURULU (2015-2016) KURUL BAŞLANGIÇ- BİTİŞ TARİHLERİ 11 NİSAN - 27 MAYIS DÖNEM II - 5. DERS KURULU (2015-2016) KURUL ADI Ürogenital ve Endokrin Sistemi DERS SAATİ DERS KODU TIP 205 Hafta Sayısı 7 Haftalık Ders Saati DERS

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI

2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI 2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI Doğru cevap: B Referans: e-tus İpucu Serisi Dahiliye Ders Notları Cilt 2 Sayfa: 10 Doğru cevap: A Referans: e-tus İpucu Serisi Dahiliye Cilt 1 Ders Notları Sayfa: 233

Detaylı

MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Mine SERİN 1, Ali CANSU 1, Serpil ÇELEBİ 2, Nezir ÖZGÜN 1, Sibel KUL 3, F.Müjgan SÖNMEZ 1, Ayşe AKSOY 4, Ayşegül

Detaylı

Hücre zedelenmesi etkenleri. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Hücre zedelenmesi etkenleri. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Hücre zedelenmesi etkenleri Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Homeostaz Homeostaz = hücre içindeki denge Hücrenin aktif olarak hayatını sürdürebilmesi için homeostaz korunmalıdır Hücre zedelenirse ne olur? Hücre

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Patoloji 22 8 30 Dahiliye 14 8 26 Jinekoloji 18 8 26 Üroloji 12 8 20 Mikrobiyoloji

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI 4. Laboratuvar: KAN DOKU Kan dokusunun görevleri 1 Kan dokusunun yapı elemanları 2 Kan grupları 12 İnce yayma kan preparatı tekniği 15 1. GİRİŞ Kan doku, atardamar, toplardamar

Detaylı

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 Yeni Yüzyıl Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 215 216 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 DERS KURULU YÜRÜTME KURULU DÖNEM III KOORDİNATÖRÜ:

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II SİNDİRİM VE METABOLİZMA SİSTEMLERİ III. DERS KURULU (15 ARALIK 2014 17 OCAK 2015) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD

Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Yrd. Doç. Dr. İlyas Yolbaş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD KOMPLEMAN SİSTEMİ Kompleman sistem, (Compleman system) veya tamamlayıcı sistem, bir canlıdan patojenlerin temizlenmesine yardım eden biyokimyasal

Detaylı

PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ

PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ Dr. Nimet Karadayı Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği Lenf nodları metastatik malignitelerde en

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER. Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı

ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER. Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı ADRENAL KORTEKS HORMONLARI GLİKOKORTİKOİDLER Doç. Dr. Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Bu derste amaçlanan öğrencilerle; Glikokortikoid hormonların (GKH) sentez ve salgılanmasını, organizmadaki hücre,

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

DÖNEM 1 - TIP109 Hareket ve Enerji Metabolizması (2014-2015)

DÖNEM 1 - TIP109 Hareket ve Enerji Metabolizması (2014-2015) DÖNEM 1 - TIP109 Hareket ve Enerji Metabolizması (2014-2015) Kısaltmalar: DK: Ders kurulu, IHU: İyi hekimlik uygulamaları, Mİng: Akademik/Medikal İngilizce, TDE: Türk Dili ve Edebiyatı, TBT: Temel Bilgi

Detaylı

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri TESTOSTERON (TOTAL) Kullanım amacı: Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım amaçları vardır. Erkeklerde en çok, libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirti

Detaylı

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ)

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ) T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 Eğitim Yılı Dönem II 3. Ders Kurulu GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA Eğitim Programı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 Eğitim Yılı Dönem II 3. Ders Kurulu GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA Eğitim Programı 2015-2016 Eğitim Yılı Dönem II 3. Ders Kurulu GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE METABOLİZMA Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem II Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı : Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN : Doç.

Detaylı

PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI

PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI Nükleotidlerin vücuda alınımı Nükleotidler, nükleik asitlerin yapı taşları olarak besinlerde bulunur. Hücre içeren besinlerle alınan nükleik asitler, mide enzimlerinden

Detaylı

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II III

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II III T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II III. (SİNDİRİM SİSTEMİ) DERS KURULU (12 OCAK 2015 06 MART 2015) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM

Detaylı

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar Dr. Dilek Çolak 10 y, erkek hasta Olgu 1 Sistinozis Böbrek transplantasyonu Canlı akraba verici HLA 2 antijen uyumsuz 2 Olgu 1 Transplantasyon öncesi viral

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet ALİ MALAS

Prof. Dr. Mehmet ALİ MALAS DEKAN T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2012-2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS (ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEM) KURULU (11 MART 2013 18 NİSAN 2013) BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II I V. D E R S K U R U L U (09 ŞUBAT 2015 20 MART 2015)

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II I V. D E R S K U R U L U (09 ŞUBAT 2015 20 MART 2015) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II BOŞALTIM, ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLER I V. D E R S K U R U L U (09 ŞUBAT 2015 20 MART

Detaylı

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DERS SAATİ DERS ADI DERS KONUSU DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ 4. DK 1. Hafta 07 Aralık Pazartesi Mikrobiyoloji Mikrobiyolojinin tarihçesi ve mikroorganizmalara genel

Detaylı

Sağlık Teknikeri -TIBBİ LABORATUVAR

Sağlık Teknikeri -TIBBİ LABORATUVAR Sağlık Teknikeri -TIBBİ LABORATUVAR 1. Streptococcus pneumoniae laboratuvar tanısı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? a) Katalaz reaksiyonu negatiftir. b) Kanlı agarda alfa hemoliz yapar. c)

Detaylı

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI

ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI ORGANİZMANIN ÖNEMLİ METABOLİK DURUMLARI Metabolizma durumları Memelilerde ana hatları ile en az iki metabolizma durumu önemlidir. Bunların birincisi besin maddelerinin kana emildiği beslenme (rezorpsiyon),

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten DERS KURULU 1 KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten DERS KURULU 1 KLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ Yeni Yüzyıl Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten DERS KURULU YÜRÜTME KURULU DÖNEM I KOORDİNATÖRÜ: KURUL I KOORDİNATÖRÜ: 214 215 EĞİTİM ÖĞRETİM

Detaylı

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) KURULU (09 MART 2015 22 NİSAN 2015) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II

Detaylı

KLL DE. kları ABD Hematoloji BD Bursa

KLL DE. kları ABD Hematoloji BD Bursa KLL DE İNFEKSİYON YÖNETİMİ Dr. Rıdvan R ALİ Uludağ Üniversitesi Tıp T p Fakültesi İç Hastalıklar kları ABD Hematoloji BD Bursa KLL ile ilişkili bilgilerimizde önemli değişiklikler iklikler söz s z konusu

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. * Etkin madde: 4000 1U (1201.2 gg)a vitamini, 1.6 mg Bi vitamini, 1.8 mg B2 vitamini, 2.6 mg Bö vitamini, 4 gg B]2 vitamini, 100 mg C vitamini, 500IUD2 vitamini, 15 mg E vitamini,200 gg B8 vitamini, 10

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi)

OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) OTONOM SİNİR SİSTEMİ (Fonksiyonel Anatomi) Otonom sinir sitemi iki alt kısma ayrılır: 1. Sempatik sinir sistemi 2. Parasempatik sinir sistemi Sempatik ve parasempatik sistemin terminal nöronları gangliyonlarda

Detaylı

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009

Detaylı

25.03.2015. 1. Glukoz - 6 Fosfataz enzim eksikliğinde hangi glikojen depo hastalığı oluşur?

25.03.2015. 1. Glukoz - 6 Fosfataz enzim eksikliğinde hangi glikojen depo hastalığı oluşur? 1. Glukoz - 6 Fosfataz enzim eksikliğinde hangi glikojen depo hastalığı oluşur? a. Tıp II - Pompe hastalığı b. Tip III - Forbes - Cori Hastalığı c. Tip I- Von Gierke Hastalığı d.tıp V- Mc Ardle Hastalığı.

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 AKADEMİK YILI DÖNEM I IV. DERS KURULU 30 Mart 2015-16 Mayıs 2015 (7 Hafta)

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 AKADEMİK YILI DÖNEM I IV. DERS KURULU 30 Mart 2015-16 Mayıs 2015 (7 Hafta) T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 AKADEMİK YILI DÖNEM I IV. DERS KURULU 30 Mart 2015-16 Mayıs 2015 (7 Hafta) Yönetim Dekan Prof. Dr. Süleyman ÖZEN Başkoordinatör Prof. Dr. H. Ramazan YILMAZ

Detaylı

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur.

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. TYBD SEPSİS ÇALIŞMASI ENFEKSİYON TANIMLARI Derin Cerrahi Alan Enfeksiyonu(DCAE) Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. 1.Cerrahi girişimden sonraki

Detaylı

DÖNEM II T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS YILI

DÖNEM II T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS YILI T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS YILI V. DERS KURULU (6 HAFTA) (ÜROGENİTAL ve ENDOKRİN) (21 NİSAN - 30 MAYIS 2014) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR BAŞKOORDİNATÖR YARD. DÖNEM

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ 05-06 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 0: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ Ders Kurulu Başkanı: / Başkan Yardımcıları: / Histoloji Embriyoloji Yrd. Doç. Dr. Bahadır Murat Demirel / Üyeler: / Tıbbi / Dersin AKTS

Detaylı

ALFA FETOPROTEİN (TÜMÖR BELİRLEYİCİSİ)

ALFA FETOPROTEİN (TÜMÖR BELİRLEYİCİSİ) ALFA FETOPROTEİN (TÜMÖR BELİRLEYİCİSİ) Diğer adı ve kısaltma: α fetoprotein, AFP. Kullanım amacı: Primer karaciğer, testis ve over kanserlerinin araştırılması ve tedaviye alınan cevabın izlenmesi amacıyla

Detaylı

2004 EYLÜL TEMEL TIP BĐLĐMLERĐ TESTĐ

2004 EYLÜL TEMEL TIP BĐLĐMLERĐ TESTĐ 2004 EYLÜL TEMEL TIP BĐLĐMLERĐ TESTĐ Bu testte sırasıyla Anatomi,Fizyoloji,Histoloji,Embriyoloji,Biyokimya,Mikrobiyoloji,Patoloji, Farmakoloji soruları bulunmaktadır. 2004 EYLÜL ANATOMĐ 1-Aşağıdaki kaslardan

Detaylı

Fungal Etkenler. Toplantı sunumları Dr.AyşeKalkancı. Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Tanı. Ege Mikrobiyoloji Günleri-3

Fungal Etkenler. Toplantı sunumları Dr.AyşeKalkancı. Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Tanı. Ege Mikrobiyoloji Günleri-3 Toplantı sunumları Dr.AyşeKalkancı Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Tanı Fungal Etkenler Dr. Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı SSS enfeksiyonları Mortalite

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) KURULU (10 MART 2014 25 NİSAN 2014) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ CEVAP 1: (TOPLAM 9 PUAN) 1.1: Eğer terleme ve su emilimi arasındaki ilişkide ortam sıcaklığının etkisini öğrenmek istiyorsa; deneyi aynı sayıda yaprağa sahip aynı tür

Detaylı

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D

Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D Mikrobiyolojide Moleküler Tanı Yöntemleri Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D 1 Enfeksiyonun Özgül Laboratuvar Tanısı Mikroorganizmanın üretilmesi Mikroorganizmaya

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

IYE'D -' """ A 1 IGI. Pror. Hr. İlhan Ti ~( ~R. Editörler. Dr. Ediz F~ ( 'f lşa R. lh>\'- i>r. ~afi1 8()ZDl-:\1İR. Uo~. Ur. Rl"fik Rl 'Rt;l'T.

IYE'D -'  A 1 IGI. Pror. Hr. İlhan Ti ~( ~R. Editörler. Dr. Ediz F~ ( 'f lşa R. lh>\'- i>r. ~afi1 8()ZDl-:\1İR. Uo~. Ur. Rlfik Rl 'Rt;l'T. TU lt@ IYE'D -' """ A 1 IGI Editörler Pror. Hr. İlhan Ti ~( ~R Uo~. Ur. Rl"fik Rl 'Rt;l'T lh>\'- i>r. ~afi1 8()ZDl-:\1İR Dr. Ediz F~ ( 'f lşa R ANKARA NUMUNE HASTANESİ'NDE 1985-1990 YILLARI ARASINDAKİ

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 3. SINIF DERS PROGRAMI

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 3. SINIF DERS PROGRAMI DİSİPLİN/BÖLÜM Teorik Pratik TOPLAM AKTS Patoloji 24 8 32 Farmakoloji 24 24 İç Hastalıkları (Hematoloji) 14 14 İç Hastalıkları (Onkoloji) 6 6 İmmünoloji 12 12 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 6 6 Tıbbi Genetik

Detaylı

III. KURUL (Sindirim ve Hemopoetik Sistemler Ders Kurulu -6 hafta) DERS PROGRAMI ( 09 ARALIK 2013 17 OCAK 2014)

III. KURUL (Sindirim ve Hemopoetik Sistemler Ders Kurulu -6 hafta) DERS PROGRAMI ( 09 ARALIK 2013 17 OCAK 2014) T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III III. KURUL (Sindirim ve Hemopoetik Sistemler Ders Kurulu -6 hafta) DERS PROGRAMI ( 09 ARALIK 2013 17 OCAK 2014)

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOKU ZEDELENMESİ VE ENFEKSİYON

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOKU ZEDELENMESİ VE ENFEKSİYON DEKAN T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOKU ZEDELENMESİ VE ENFEKSİYON I. DERS KURULU ( 28 EYLÜL 2015-23 EKİM 2015) BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM III KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu)

Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu) Yağ Asitlerinin Metabolizması- I Yağ Asitlerinin Yıkılması (Oksidasyonu) Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi EBN Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.B.D. Yağ Asitleri Uzun karbon zincirine sahip

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir?

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? 100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? A) Karbamazepin B) Lamotrijin C) Lityum karbonat D) Valproik asit E) Duloksetin Referans:

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

YAVAŞ VİRUS ENFEKSİYONLARI ve PRİON HASTALIKLARI

YAVAŞ VİRUS ENFEKSİYONLARI ve PRİON HASTALIKLARI YAVAŞ VİRUS ENFEKSİYONLARI ve PRİON HASTALIKLARI Doç. Dr. Koray Ergünay Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Özellikler Uzun inkübasyon

Detaylı

Histoloji ve Embriyolojiye Giriş. Histolojiye Giriş

Histoloji ve Embriyolojiye Giriş. Histolojiye Giriş Histoloji ve Embriyolojiye Giriş Prof.Dr.Yusuf NERGİZ Histolojiye Giriş Sunum Planı Histolojinin Tanımı,Amacı Histolojinin Tıptaki Önemi,Diğer Bilim Dallarıyla ilişkisi İnsan Vücudunun Organizasyonu Hücreler

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLER DERS KURULU ( 3. ) DERS KURULU (30 KASIM 2015-31 ARALIK 2015) DERS PROGRAMI

Detaylı

İNSAN VÜCUDU İLE TANIŞMA...

İNSAN VÜCUDU İLE TANIŞMA... İÇİNDEKİLER 1. Bölüm: İNSAN VÜCUDU İLE TANIŞMA... 1 1.1. FİZYOLOJİ NEDİR?... 3 1.2. İNSAN VÜCUDUNUN YAPISAL ORGANİZASYONU... 4 1.2.1. Kimyasal Düzeydeki Organizasyon... 5 1.2.2. Hücresel Organizasyon...

Detaylı

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir?

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? 109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? A) Subserozal B) Pedinküle subserozal C) İntramural D) Servikal E) Tip 0 submukozal Soru kalitesiz

Detaylı

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat LOGO ĐÇERĐK Tarihsel Bakış B6 Vitamininin Genel Özellikleri Kimyasal Ve Biyolojik Fonksiyonları Biyokimyasal Fonksiyonları YRD. DOÇ. DR. BEKİR ÇÖL SUNAN: DUYGU BAHÇE Emilim, Transport ve Metabolizma İmmün

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLER DERS KURULU ( 3. ) DERS KURULU (30 KASIM 2015-31 ARALIK 2015) DERS PROGRAMI

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı