Düzlemsel levha üzerindeki paralel akışta laminerden türbülansa geçişin başladığı Re, = 5 x 10 > Re = x 10 olduğundan akışımız laminerdir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Düzlemsel levha üzerindeki paralel akışta laminerden türbülansa geçişin başladığı Re, = 5 x 10 > Re = x 10 olduğundan akışımız laminerdir."

Transkript

1 Düz Levha Üzerinde Akış ve Isı Transferinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı : L=1 m uzunluğundaki ve b = 1m enindeki bir levha üzerinde hızı u = m/s ve sıcaklığı T = 300 K olan hava geçirilmektedir. Levhanın yüzey sıcaklığı T = 400 K dir. Şekil 1 : Problemin Tanımı 1- Ortalama Nusselt sayısını hesaplayınız. 2- Ortalama taşınım katsayısını hesaplayınız. 3- Ortalama yüzey sürtünme katsayısını bulunuz. 4- Çıkıştaki hız profilini çizdiriniz. 5- Sıcaklık konturlarını çizdiriniz. 1. Problemin Analitik Çözümü :. T = 300 K için havanın termofiziksel özelikleri, μ = , c = 1.007, ρ = , k = , Pr = dir. Düz levha üzerinde akış için Reynolds Sayısı, Re = ρ u L μ = kg m m s 1m N. s m = x 10 Düzlemsel levha üzerindeki paralel akışta laminerden türbülansa geçişin başladığı Re, = 5 x 10 > Re = x 10 olduğundan akışımız laminerdir. Hidrodinamik sınır tabaka kalınlığı, x = 1m için δ = m dir. δ x = 5 Re Düz levha üzerindeki laminer akış için ortalama Nusselt Sayısı, Nu = Pr / Re / = / (0.919 x10 ) / =

2 Ortalama taşınım katsayısı h, h = =... = Yüzeyden olan yerel ısı akısı ve toplam ısı transferi, q " = h (T T ) = x( 400K 300K) = q = q " A = x (1m x 1m) = W Düz levha üzerindeki laminer akış için ortalama yüzey sürtünme katsayısı, Re = x 10 için C = dür. 2. Problemin Ansys Fluent de Analizi: C = Re Ansys Workbench programı çalıştırılır, Fluid Flow (FLUENT) analiz sistemi, proje şemasına sürüklenir bırakılır. Analiz adı olarak "Düz Levha Üzerinde Akış ve Isı Transferi" girilir. 1- Geometri nin oluşturulması : Analiz tipi olarak 2 boyutta çalışacağımız için, 2D seçilir ve Geometry sekmesine çift tıklanır. Gelen pencerede Meter ölçü birimi seçilir ve OK a tıklanır.

3 Tree Outline sekmesinde XY Plane seçilir, yine aynı pencerede Sketching sekmesi seçilir. Grafik ekranında ise +Z yönü tıklanarak, XY Plane e ön taraftan bakılır. Orijin(P harfinin görünmesi gerekir.) ve Y ekseniyle Coincident (Çakışık) olacak biçimde Rectangle çizilir. Sketching Toolboxes dan Dimensions sekmesi seçilir.

4 Ve aşağıdaki gibi ölçülendirme yapılır. Burada levha, 1m uzunluğunda, 0.16 m yüksekliğinde ve 1m kalınlığındadır. Sketch1 den yüzey oluşturmak için, üst menüden Concept -> Surfaces from Sketches tıklanır. Sketch1, Base object (temel nesne) olarak seçilir, kalınlık olarak 1m girilir ve Apply a basılır. Generate e (Menü de) tıklanarak yüzey oluşturulur. Menu den Save tuşuna basılır ve Design Geometry penceresi kapatılır.

5 3- Meshin Oluşturulması : Proje Şemasından, Mesh e çift tıklanır. Outline (Özet) kısmında, Mesh e sağ tıklanır ve Generate Mesh seçilir. Oluşan Mesh aşağıdaki gibidir. Mapped Face Meshing kullanılarak Fluent'te yapısal (structured) mesh elde edilir. Bu yapısal örgü düzenli desenleri oluşturmayı sağlar. Mesh e sağ tıklanır, Insert -> Mapped Face Meshing seçilir.

6 Dikdörtgen yüzey Geometry olarak seçilir ve Apply a basılır. Menü den Update e basılarak, elde edilen düzenli desenler aşağıdaki gibidir. Daha iyi Mesh yapısı elde etmek için, var olan Mesh imizde kenar uzunluklarını belirteceğiz. Mesh e sağ tıklanır ve Insert -> Sizing seçilir. Ctrl tuşu basılı tutularak, iki dik kenar Geometry olarak seçilir ve Apply a basılır. Kenarların seçilebilmesi için üst menüdeki Kenar seçici nin (Edge Selector, ) seçilmesi gerekir. Type olarak Number of Divisions seçilir ve number of divisions değeri olarak 30 girilir. Behavior olarak ise Hard seçilir. Menü den Update e basılarak, elde edilen yeni Mesh yapısı görüntülenebilir.

7 Dik kenarlar için uygulanan yöntem, yatay kenarlar için number of divisions değeri olarak 60 girilerek tekrarlanır ve aşağıdaki sonuç elde edilir. Not: Behavior olarak Hard seçilmesi durumunda (1), Soft seçilmesi durumunda (2) numaralı mesh oluşur. Böylece programın sınır yüzeylerinde mesh i sıklaştırmasına izin verilmez. Menü den Update e basılarak, elde edilen yeni Mesh yapısı aşağıdaki gibidir.

8 Problemimizin çözümünde kullanacağımız sınır koşullarının belirtilebilmesi için, kenarların isimlendirilmesi gerekir. Giriş kısmının isimlendirilmesi için, sol dik kenar sağ tıklanır ve Create Named Selection seçilir ve inlet değeri girilir. Diğer kenarlar ise aşağıdaki biçimde isimlendirilir. Menü den Update e basılarak Mesh penceresinden çıkılır. 4- Setup : Proje Şemasından, Setup a çift tıklanır. Problem Setup sekmesinin altında Models seçilir ve Energy Off çift tıklanır. Energy Equation seçilerek problemimizde ısıl analiz yapılacağı da belirtilir.

9 Malzeme özelliklerini girmek için, Materials a çift tıklanır ve ρ = , c = 1007 k = , μ = olacak şekilde değerler girilir.,. Boundary Conditions -> Inlet, Edit tıklanarak Velocity Magnitude olarak m/s hız değeri girilir. Boundary Conditions ->wall, Edit tıklanarak Thermal sekmesi seçilir ve Temperature olarak 400 K sıcaklık değeri girilir.

10 Problemde Reference Values sekmesi tıklanır ve Compute from dan inlet seçilir. Burada Temperature ın 300K olmasına dikkat edilmelidir, gibi değerse el ile 300 yapılmalıdır. Problemimize Solution Methods kısmından, Pressure-Velocity Coupling in PISO olacağı ve Momentum, Energy denklemlerinin 2.mertebeden olacağını gireceğiz.

11 Problemimize Monitors sekmesi aracılığıyla yakınsama kriterlerinin girişini yapacağız. Residuals Print, Plot seçilir ve Edit tıklanır. Burada yakınsama kriteri olarak, continuity = 1e-05, x-y velocity = 1e-06 ve energy = 1e-06 girilir. Problemimize başlangıç değerlerinin atanması için, Solution Initialization sekmesinden Compute from olarak inlet seçilir. Initialize butonuna basılarak, problemimize başlangıç değerleri girilir.

12 Run Calculation sekmesinden, Number of Iterations değeri olarak 1000 girilir ve Calculate e tıklanır. 125 tekrarlamada (iteration) çözüme ulaşılır.

13 5-Sonuçlar : Ortalama Nusselt Sayısı : Fluent te aşağıdaki bağıntıdan hesaplanır. Burada, dur. Nu = Ortalama Nusselt Sayısı " q = Duvardan olan ısı transferi T = Duvarın sıcaklığı T ş = Giriş sıcaklığı Nu = k = Akışkanın (Havanın) ısı iletim katsayısı L = Levha nın boyu " q L T T ş k Duvardan olan ısı transferini ( q " ) bulmak için Results sekmesinin altındaki Reports a tıklanır. Surface Integrals seçilerek Set Up a tıklanır.

14 Report Type : Area-Weighted Average, Field Variable : Wall Fluxes Total Surface Heat Flux seçilir ve Surfaces dan wall seçilerek Compute a tıklanır. " q = olarak bulunur. Buradan ortalama Nusselt sayısı (Nu ), Nu = W m 1m W ( )K m K = Aynı sonucu, Wall Fluxes sekmesinin altındaki Surface Nusselt Number ı seçerek de alabiliriz. Burada önemli olan nokta Reference Values panelinde Temperature ın 300 K olarak girilmesidir.

15 Ortalama Taşınım Katsayısı : h = Nu k = L m W m. K = W m. K Aynı sonucu, Wall Fluxes sekmesinin altındaki Surface Heat Transfer Coefficient ı seçerek de alabiliriz. Burada önemli olan nokta Reference Values panelinde Temperature ın 300 K olarak girilmesidir.

16 Ortalama Yüzey Sürtünme Katsayısı : Fluent te aşağıdaki bağıntıdan hesaplanır. C, = τ 1 2 ρ υ ş Burada, dur. C, = Ortalama yüzey sürtünme katsayısı τ = Duvardaki kayma gerilmesi ρ = Akışkanın (Havanın) yoğunluğu L = Levha nın boyu Duvardaki kayma gerilmesini ( τ ) bulmak için Results sekmesinin altındaki Reports a tıklanır. Surface Integrals seçilerek Set Up a tıklanır. Report Type : Area-Weighted Average, Field Variable : Wall Fluxes Wall Shear Stress seçilir ve Surfaces dan wall seçilerek Compute a tıklanır.

17 τ = Pa ( ) olarak bulunur. Buradan ortalama yüzey sürtünme katsayısı (C, ), C, = Pa 1 kg m m = s Aynı sonucu, Wall Fluxes sekmesinin altındaki Skin Friction Coefficient ı seçerek de alabiliriz. Burada önemli olan nokta Reference Values panelinde Velocity nin ve Density nin olarak girilmesidir.

18 Çıkıştaki Hız Profili: Problem Setup sekmesinden, Results altındaki Plots a tıklanır ve XY Plot çift tıklanır. Gelen Pencerede, Position on Y Axis seçilir ve X = 0, Y = 1 girilir. X Axis Function olarak Velocity ve Velocity Magnitude seçilir. Surfaces dan outlet seçilerek, Plot a tıklanır. Grafik ekranında çıkıştaki hız profili görülür. Sıcaklık Konturları : Problem Setup sekmesinden, Results ın altındaki Graphics and Animations seçilir, buradan Contours çift tıklanarak gelen pencerede, Options dan Filled, Contours of dan Temperature, Static Temperature seçilir. Levels değeri olarak 40 girilir ve Display e basılır.

19 Grafik ekranında Mouse un orta tuşuna basılı tutularak çıkış noktasındaki sıcaklık konturları görüntülenir. 6.Doğrulama : Mesh in İyileştirilmesi : Öncelikle çalıştığımız problemi Duplicate ederek kopyalayacağız.

20 Yeni problemimize T=300K, 0.16m X 1m, 100 x 100, Bias = 5 adını verelim burada, 0.16m lik ve 1m lik kenarlar 100 er parçaya bölünecektir. Ayrıca Bias faktorü uygulanarak levha yüzeyine yakın bölgede sık mesh atılması sağlanacaktır. Kopyalanan problemimizde Mesh e çift tıklanır. Mesh penceresinde, Model içinde Edge Sizing 2 tıklanır. Alt ekranda beliren Edge Sizing 2 nin özeliklerinden Number of Divisions değeri olarak 100 girilir.

21 Menü den Update e basılarak, elde edilen yeni Mesh yapısı görüntülenebilir. Şimdi Edge Sizing e tıklanır ve sol kenar seçili konuma getirilir (Geometry seçilir ve sadece sol kenar seçilerek Apply a basılır). Alt ekranda beliren Edge Sizing in özeliklerinden Number of Divisions değeri olarak 100 girilir. Bias Type olarak ilk seçenek seçilir ve Bias Factor olarak 5 girilir. Bias Factor ün 5 olması, son bölümün ilk bölüme oranla 5 kat daha fazla büyük olacağını gösterir. Mesh sağ tıklanır ve Insert -> Sizing seçilir. Alt ekranda beliren Edge Sizing in özeliklerinde Geometry olarak Edge Filter kullanılarak sağ kenar seçilir ve Apply a basılır. Number of Divisions değeri olarak 100 girilir. Behavior olarak Hard seçilir. Bias Type olarak ikinci seçenek seçilir ve Bias Factor olarak 5 girilir.

22 Menü den Update e tıklanıp, Outline daki Mesh e basılarak, elde edilen yeni Mesh yapısı görüntülenebilir. File -> Save Project denilir ve Mesh penceresi kapatılır. Setup: Proje Şemasından, Setup a çift tıklanır. Aşağıdaki ekrandaki gibi gelen soruda, yeni mesh in yüklenmesini Evet diyerek onaylıyoruz.

23 Gelen pencerede Ok a tıklanarak Setup penceresi açılır. Reference Values panelinde Temperature ın 300 K olmalıdır. Problemimize başlangıç değerlerinin atanması için, Solution Initialization sekmesinde, önceki tecrübelerimize dayanarak X Velocity = 1 m/s olarak girilir. Initialize butonuna basılarak, problemimize başlangıç değerleri girilir. Run Calculation sekmesinden, Number of Iterations değeri olarak 1000 girilir ve Calculate e tıklanır. 167 tekrarlamada (iteration) çözüme ulaşılır. Ortalama Nusselt Sayısı:

24 Ortalama Taşınım Katsayısı : Ortalama Yüzey Sürtünme Katsayısı :

25 3. Problemin Analitik Çözümünün ve Ansys Fluent de Analizinin Karşılaştırılması: 0.16m x 1m lik domain de 100 x 100 mesh yapısının uygun tasarım seçilmesi aşamasına kadar bir takım deneyler yapılmıştır. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere 50 x 100 Mesh yapısı, Bias Factor kullanılmayarak ve bias factor olarak 5 kullanılarak yapılan deneyler aşağıdadır. Properties are at T=300 K from Incropera Domain Mesh Bias " q Nu h τ C, Iter. V Analitic - 471, ,3200 4,716-4,381E m X 1m 30 X 60 No 509, ,7279 5,095 6,054E-03 4,886E , m X 1m 50 x 100 No 490, ,6208 4,908 5,959E-03 4,809E m X 1m 50 x , ,8687 4,862 6,075E-03 4,903E m X 1m 100 x , ,6307 4,882 6,196E-03 5,000E Error (%) : 3,52 3,52 3,52 14,1400 Error sekmesinde analitik çözüme göre elde edilen hata oranı görülebilir. Termofiziksel özeliklerin değerinin değişmesi çözüm sonucunu etkilemektedir. Bu yüzden problemimizin çözümünde termofiziksel özeliklerin doğru tayin edilmesi gerekir. Burada Fluent in default özelikleri kullanılarak yapılan deneyler sonucunda elde edilen değerler aşağıdaki tabloda verilmektedir. Default Properties of air in Fluent at T=298.15K " Domain Mesh Bias q Nu h τ C, Iter V Analitic , ,2600 4,604-4,200E m X 1m 30 X 60 No 500, ,8724 5,006 6,128E-03 4,689E , m X 1m 50 X 100 No 479, ,1636 4,796 6,006E-03 4,596E m X 1m 50 x , ,0954 4,746 6,110E-03 4,675E m X 1m 50 x , ,9061 4,765 6,231E-03 4,768E Error (%) : 3,50 3,4932 3,50 13,5218

26 Incropera nın kitabında T = 350K deki havanın özelikleriyle yapılan deney sonuçları aşağıdaki tablodan görülebilir. Properties are at T=350 K from Incropera " Domain Mesh Bias q Nu h τ C, Iter. V Analitik , ,9800 4,680-5,020E m X 1m 30 X 60 No 498, ,0277 4,981 5,949E-03 5,604E , m X 1m 50 X 100 No 486, ,1526 4,865 5,930E-03 5,587E m X 1m 50 x , ,4187 4,843 6,087E-03 5,734E m X 1m 50 x , ,1338 4,864 6,203E-03 5,844E Error (%) : 3,93 3,94 3,93 16,4090

Silindir Üzerinde Akış ve Isı Transferinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı :

Silindir Üzerinde Akış ve Isı Transferinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı : Silindir Üzerinde Akış ve Isı Transferinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı : L = 94 mm uzunluğundaki bir silindir üzerinden hızı u = 10 ve sıcaklığı T = 299.35 K olan hava geçirilmektedir. Silindirin

Detaylı

Ansys Fluent 12.1 de Akış ve Isı Transferi

Ansys Fluent 12.1 de Akış ve Isı Transferi Ansys Fluent 12.1 de Akış ve Isı Transferi Önsöz Çukurova Üniversitesi Makina Mühendisliği Termodinamik Anabilim Dalında, "Numerical calculation of heat transfer and pressure drop in axially finned inline

Detaylı

Şekil 1 : Problemin Tanımı

Şekil 1 : Problemin Tanımı Silindir Üzerinde Inviscid Akışta Hız Profilinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı : Yarıçapı a = 0.25m olan silindir üzerinden hızı U = 1.0 olan hava geçirilmektedir. Akışın sıkıştırılamaz (incompressible),

Detaylı

= 4 olan duvarın 10 m lik

= 4 olan duvarın 10 m lik Bir Duvarda İletim ile Isı Geçişinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı ( Incropera Ornek 2.2) : 1 m kalınlığındaki bir duvarda belirli bir andaki sıcaklık dağılımı T(x) = a + bx + cx olarak verilmektedir.

Detaylı

L = 1 m uzunluğundaki düzgün sıralı tüp bankası üzerinden maksimum Reynolds sayısı

L = 1 m uzunluğundaki düzgün sıralı tüp bankası üzerinden maksimum Reynolds sayısı Tüp bankası Üzerinden Akış ve Isı Transferinin ANSYS 15.0 ile Analizi : Problemin Tanımı : L = 1 m uzunluğundaki düzgün sıralı tüp bankası üzerinden maksimum Reynolds sayısı olacak şekilde ve sıcaklığı

Detaylı

LAMİNER BORU AKIŞININ ANSYS WORKBENCH 15.0 İLE ANALİZİ

LAMİNER BORU AKIŞININ ANSYS WORKBENCH 15.0 İLE ANALİZİ Hazırlayan : Cihan Coşkun cihancoskun93 (at) gmail.com Kaynak: https://confluence.cornell.edu/display/simulation/fluent+-+laminar+pipe+flow (Resimler ve Ekran görüntüleri tarafımıza aittir. Screenshots

Detaylı

Fluent Launcher File > Read > Mesh Scale View Length Unit Mesh Was Created In Scale Close General>Time Gravity

Fluent Launcher File > Read > Mesh Scale View Length Unit Mesh Was Created In Scale Close General>Time Gravity FLUENT VOF 2014 1. Fluent Launcher 3-D seçili olarak başlatılır. 2. File > Read > Mesh tıklanarak ankflush.msh.gz adlı mesh dosyası açılır. 3. Domain in büyüklüğü için Scale menüsü tıklanır. View Length

Detaylı

TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI

TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI BÖLÜM 6 TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI 2 or Taşınımla ısı transfer hızı sıcaklık farkıyla orantılı olduğu gözlenmiştir ve bu Newton un soğuma yasasıyla ifade edilir. Taşınımla ısı transferi dinamik viskosite

Detaylı

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4)

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) 0.4 cm 0.6 cm 0.2 cm 1/1000 Şekil 1.1. Hiperstatik sistem EA GA 0, EI = 3.10 4 knm 2, E =4.25.10 8, t =10-5 1/, h =50cm (taşıyıcı

Detaylı

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları Uygulamanın Adımları 3B Kiriş Analizi 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça örneği ve montaj 5. Yapılacak

Detaylı

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA

GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA GÖRÜNTÜ SINIFLANDIRMA 2- Açılan pencereden input Raster File yazan kısımdan sınıflandırma yapacağımız resmi seçeriz. 3-Output kısmından işlem sonunda verimizin kayıtedileceği alanı ve yeni adını gireriz

Detaylı

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 2B Dirsek Analizi Uygulamanın Adımları 8 in 1.5 D 1.5 in 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3 in 1.5 in 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça

Detaylı

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4)

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Şekil 1.1. İzostatik sistem EA GA 0, EI = 2.10 4 knm 2, E = 2.10 8, t =10-5 1/, h =60cm (taşıyıcı eleman yüksekliği, her yerde)

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ

COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ Makine parçalarının veya bir makinanın belirli bir yükseklikten yere düşmesi ile yapı genelinde oluşan gerilme (stress) ve zorlanma (strain) değerlerinin zamana bağlı olarak

Detaylı

ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ

ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ HAZIRLAYAN: Orhan KESKİN Danışman: Prof. Dr. Mehmet ZOR MAYIS, 2012 İZMİR İÇİNDEKİLER

Detaylı

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim PENGUEN PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak Bitmiş ürün Kılavuz üzerinde örnek çizim Ekstra Çalışma Seçtiğiniz başka bir figure tasarlayın STEP BY STEP GUIDE FOR CREATING A PENGUIN

Detaylı

FLUENT E GİRİŞ VE BİR KANAL İÇİNDE ÇEŞİTLİ ENGELLER ÜZERİNDE AKIŞIN VE ISI TRANSFERİNİN NÜMERİK İNCELENMESİ

FLUENT E GİRİŞ VE BİR KANAL İÇİNDE ÇEŞİTLİ ENGELLER ÜZERİNDE AKIŞIN VE ISI TRANSFERİNİN NÜMERİK İNCELENMESİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FLUENT E GİRİŞ VE BİR KANAL İÇİNDE ÇEŞİTLİ ENGELLER ÜZERİNDE AKIŞIN VE ISI TRANSFERİNİN NÜMERİK İNCELENMESİ BİTİRME PROJESİ

Detaylı

ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ

ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ HAZIRLAYAN: Orhan KESKİN Danışman: Prof. Dr. Mehmet ZOR MAYIS, 2012 İZMİR İÇİNDEKİLER

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UYGULAMALI MÜHENDİSLİK MODELLEMESİ

YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UYGULAMALI MÜHENDİSLİK MODELLEMESİ YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UYGULAMALI MÜHENDİSLİK MODELLEMESİ RAPOR 21.05.2015 Eren SOYLU 100105045 ernsoylu@gmail.com İsa Yavuz Gündoğdu 100105008

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI ZORLANMIŞ TAŞINIM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS de harita sayısallaştırma ve diğer işlemler kadar layout işlemleri de oldukça önemlidir. Bu işlemler hazırlanan haritanın görsel hale getirilmesi, ölçek, yön oku ve lejant

Detaylı

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL)

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü 2014 2015 Güz Yarıyılı Uygulama 2 ArcGIS Yazılımı ile Mekânsal

Detaylı

Sekil 1 de plani verilen radye temelin statik analizini yaparak, isletme yükleri için S11 gerilme konturunu çizdiriniz.

Sekil 1 de plani verilen radye temelin statik analizini yaparak, isletme yükleri için S11 gerilme konturunu çizdiriniz. Örnek 3: Sekil 1 de plani verilen radye temelin statik analizini yaparak, isletme yükleri için S11 gerilme konturunu çizdiriniz. Giris Bilgileri Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: Sekil 1 Radye temel

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

SCALE. Ölçek Kayar menü Insert Features Scale. Araç Çubuğu Features Scale

SCALE. Ölçek Kayar menü Insert Features Scale. Araç Çubuğu Features Scale SCALE Araç Çubuğu Features Scale Ölçek Kayar menü Insert Features Scale Modelin geometrisini girilen ölçek değerinde küçültmek veya büyültmek için kullanılan bir komuttur. Scale Özellik Yöneticisinde,

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

Konu 04 : Poligon Modelleme:

Konu 04 : Poligon Modelleme: Konu 04 : Poligon Modelleme: Poligon modelleme üç boyutlu çokgen yüzeylerden (poligonlar) meydana gelen şekillerin nokta, kenar ve yüzeyleri üzerinde değişiklikler yaparak yeni biçimler oluşturulmasına

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ BİTİRME PROJESİ Sinan YILDIZ Projeyi Yöneten Prof.Dr.Sami AKSOY 1 ÖZET Günümüzde bilgisayar

Detaylı

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT ÇEV-220 Hidrolik Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT Borularda Türbülanslı Akış Mühendislik uygulamalarında akışların çoğu türbülanslıdır ve bu yüzden türbülansın

Detaylı

Swansoft Fanuc OiM Kullanımı

Swansoft Fanuc OiM Kullanımı SWANSOFT Sol ve üst taraftaki araç çubukları aktif değildir. Acil stop butonuna basıldığında aktif olur. Görünüm çek menüsünden tezgaha bakış yönü değiştirilebilir. Göster menüsü, tezgahta görünmesi istenilen

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ

ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ Bu kursta neler öğreneceğiz?... Sonlu elemanlar nedir? Ne işimize yarar? ANSYS/Workbench nedir? ANSYS/Workbench in modülleri DesignModeler Simulation Basit bir parçanın ANSYS/Workbench

Detaylı

CJ2M PLC NX-EIC202 ETHERNET/IP HABERLEŞMESİ

CJ2M PLC NX-EIC202 ETHERNET/IP HABERLEŞMESİ CJ2M PLC NX-EIC202 ETHERNET/IP HABERLEŞMESİ İÇİNDEKİLER Giriş NX-EIC202 Ayarlarının Yapılması Network Configurator Ayarlarının Yapılması PLC Ayarlarının Yapılması Giriş Bu dökümanda CJ2M serisi Ethernet/IP

Detaylı

Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FLOTRAN A GİRİŞ. (Ansys Klasik) Hazırlayan: Makine Müh. Özhan Yılmaz

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FLOTRAN A GİRİŞ. (Ansys Klasik) Hazırlayan: Makine Müh. Özhan Yılmaz DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FLOTRAN A GİRİŞ (Ansys Klasik) Hazırlayan: Makine Müh. Özhan Yılmaz Danışmanlar: Doç.Dr. Serhan Küçüka Doç.Dr. Mehmet Zor Şubat 2008 Ansys-Flotran a

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük tanımlaması

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Bilgi Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Presto Plus da iki farklı tip devir yapılabilir. İhtiyaca göre bu iki devir programından birisi tercih edilerek devir işlemi yapılmalıdır. Devir işlemlerinden

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU

T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU 2015 ARALIK I 1. İçindekiler 1.1 Paraf Bekleyenler... - 1-1.2 İmza Bekleyenler... - 2-1.3 e-imzalama İşlemi... - 4-1.4

Detaylı

Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır.

Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır. Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır. Simulink bir Grafik Kullanıcı Arayüzü (Graphical User

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Laminer ve Türbülanslı Akış Laminer Akış: Çalkantısız akışkan tabakaları ile karakterize edilen çok düzenli akışkan hareketi laminer akış olarak adlandırılır. Türbülanslı

Detaylı

MAYA ile 3D Modelleme

MAYA ile 3D Modelleme KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ LABORATUARI MAYA ile 3D Modelleme 1. Giriş 3D oyunlar ve animasyonlar Bilgisayar Grafiklerinin günümüzde en yaygın uygulama

Detaylı

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Bu dokümanda SolidWorks2017 (Premium) yazılımı kullanılarak sonlu elemanlar yöntemi ile bir krank milinin gerilme analizi yapılmıştır. Analizde kullanılan

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

DİJİTAL BİLGİLENDİRME EKRANLARI (DISE) YÖNERGESİ DISE COMPOSER DA FUAYE YE TEK GÖRSEL EKLEMEK - ÇIKARMAK - DISE BRIDGE DE GÜNCELLEMEK

DİJİTAL BİLGİLENDİRME EKRANLARI (DISE) YÖNERGESİ DISE COMPOSER DA FUAYE YE TEK GÖRSEL EKLEMEK - ÇIKARMAK - DISE BRIDGE DE GÜNCELLEMEK DİJİTAL BİLGİLENDİRME EKRANLARI (DISE) YÖNERGESİ DISE COMPOSER DA FUAYE YE TEK GÖRSEL EKLEMEK - ÇIKARMAK - DISE BRIDGE DE GÜNCELLEMEK Masaüstündeki «Dise Composer» simgesi çift tıklanır. «Open File» simgesi

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 TABLO HAZIRLAMA : Word 2002/II TAB AYARLARI :

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 TABLO HAZIRLAMA : Word 2002/II TAB AYARLARI : MICROSOFT WORD 2002 TAB AYARLARI : Yazımı belli bir sütundan başlatmak için kullanılır. Tab (durak) ayarı yapıldıktan sonra her Tab tuşuna basıldığında eklenti noktası yerleştirilen tab ayarlarına gelir.

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

2. BÖLÜM: REGRESYON ANALİZİ

2. BÖLÜM: REGRESYON ANALİZİ 2. BÖLÜM: REGRESYON ANALİZİ Bu bölümde; Basit bir Regresyon Analizi EViews çalışma dosyası oluşturma EViews çalışma dosyasına veri girme EViews ta grup oluşturma EViews ta grafik çizme EViews ta yeni değişken

Detaylı

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır

Detaylı

Excel dosyasından verileri aktarmak için Proc/Import/Read Text-Lotus-Excel menüsüne tıklanır.

Excel dosyasından verileri aktarmak için Proc/Import/Read Text-Lotus-Excel menüsüne tıklanır. ZAMAN SERİSİ MODEL Aşağıdaki anlatım sadece lisans düzeyindeki temel ekonometri bilgisine göre hazırlanmıştır. Bir akademik çalışmanın gerektirdiği birçok ön ve son testi içermemektedir. Bu dosyalar ilk

Detaylı

CJ-CP1H-CP1L PLCLERĐNDE FONKSĐYON BLOĞU OLUŞTURMA

CJ-CP1H-CP1L PLCLERĐNDE FONKSĐYON BLOĞU OLUŞTURMA CJ-CP1H-CP1L PLCLERĐNDE FONKSĐYON BLOĞU OLUŞTURMA ĐÇĐNDEKĐLER Fonksiyon Bloğu Oluşturma Input ve Outputların Tanıtılması Programın Yazılması Programın Çalıştırılması Fonksiyon Bloğu Oluşturma Öncelikle

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.24.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 22

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.1.24.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 22 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen işlem için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran Adı-Soyadı bölümüne ilgili mahkeme kararı yazılır. Başvuruya Ait Taşınmaz Mal (Zemin Tanım) kısmında

Detaylı

Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Alın tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük

Detaylı

AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı

AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı AHTAPOT Güvenlik Duvarı Yönetim Sistemi Kullanımı Bu dökümanda, Ahtapot Güvenlik Duvarı Yönetim Sisteminde güvenlik duvarı kurulum ve yönetimi anlatılıyor. Gereken : 1. GYDS Entegrasyonu yapılmış Ansible,

Detaylı

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Simülasyon Tanımlama Öncesi 1. Yeni bir proje oluşturmak için menü çubuğu üzerinden Dosya > Çözümağı

Detaylı

3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak

3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak 3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak 3DS MAX, başka AutoCAD olmak üzere birçok CAD yazılımına ait modelin daha esnek 3D modelleme, render ve animasyon için transfer edilebileceği bir ortam

Detaylı

www.sapakademi.net www.sapakademi.net

www.sapakademi.net www.sapakademi.net 1.Kullanıcı Ekranı ve Açıklamaları Sisteme ilk giriş Bilgisayarınızın masaüstündeki SAP iconu tıklanarak SAPLogon ekranı çalıştırılır. Sistemlerden kullanacağımız sistem seçilerek Oturum aç butonu tıklanır.

Detaylı

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro 1 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü Bir modelin oluşturulmasında taslak çizimlerinin yapıldığı kısımdır. Bu taslak resim çiziminde 2D (İki Boyutlu) den faydalanılır. 2 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü 1 SOLID

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI Hazırlayan Müh. Uzm. İbrahim ÇETİN İst,2012 PHOTOMOD YAZILIMI İLE 3 BOYUTLU DEĞERLENDİRME 1. Proje Dosyası

Detaylı

Çizim Alanı Sınırlama

Çizim Alanı Sınırlama Çizim Alanı Sınırlama Çizim nesnesi/nesneleri her zaman AutoCad in bağımsız çizim alanı içerisinde çizilmeyebilirler. Çizilen nesne daha sonradan kağıt ortamına aktarılacaksa (plot) muhakkak kağıt alanı

Detaylı

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri Bu çalışmada NetCAD ortamında bir yol projesinin güzergahının oluşturulması ile en kesit ve boy kesitlerin çizdirilmesi anlatılmıştır. 1. ADIM: NCZ Dosyasının Açılması

Detaylı

Süleyman Demirel Üniversitesi Taşınır Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu. Giriş Sayfası... 1. Menü... 2. Taşınır Mal Girişi... 3

Süleyman Demirel Üniversitesi Taşınır Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu. Giriş Sayfası... 1. Menü... 2. Taşınır Mal Girişi... 3 Süleyman Demirel Üniversitesi Taşınır Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu rev: 0.15 İçindekiler Giriş Sayfası... 1 Menü... 2 Taşınır Mal Girişi... 3 Taşınır Mal Çıkışı... 5 Geçici Taşınır Kabulü... 6 İstekler...

Detaylı

NJ-MX2 ETHERCAT HABERLEŞMESİ

NJ-MX2 ETHERCAT HABERLEŞMESİ NJ-MX2 ETHERCAT HABERLEŞMESİ İÇİNDEKİLER Giriş 3G3AX-MX2-ECT haberleşme modülü MX2 invertör parametre ayarları EtherCAT haberleşme bağlantı örneği Sysmac Studio da kontrolcü ayarları Global değişkenler

Detaylı

LUSAS 13.6 ile Yamalı Kompozit Numune Modellenmesi ve Analizi

LUSAS 13.6 ile Yamalı Kompozit Numune Modellenmesi ve Analizi LUSAS 13.6 ile Yamalı Kompozit Numune Modellenmesi ve Analizi Bu tutorialda ana parçası 4 tabakadan, yaması 6 tabakadan oluşan, her tabakası 0.5mm kalınlığa sahip yamalı bir numunenin modellemesi ve analizi

Detaylı

ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ

ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ Hazırlayan: Batuhan Göçer - Mehmet Fatih ALPAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet Zor 1 İçindekiler 1 GİRİŞ BİLGİLERİ 1 1.1

Detaylı

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR MAK04 TEKNİK FİZİK ISI TRANSFERİ ÖRNEK PROBLEMLER Tabakalı düzlem duvarlarda ısı transferi Birleşik düzlem duvarlardan x yönünde, sabit rejim halinde ve duvarlar içerisinde ısı üretimi olmaması ve termofiziksel

Detaylı

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi Netmap menü altından, Yeni alt menüsü seçildikten sonra çıkan menüden Ada seçeneği seçilmesi ile imar adalarının oluşturulması gerekmektedir. İmar adaları resim üzerinden çevrildikten sonra ada kapandığında,

Detaylı

HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı

HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı Hülya GÜMÜŞ TTO EXPERT Hakemlik kaydı yapılacak web adresini bulmak için Google da Horizon 2020 sign up yazılır ve Research Participant Portal yazılı link tıklanır. Expert linkine

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2000

Microsoft PowerPoint 2000 Microsoft PowerPoint 2000 PowerPoint yazı, çizim, grafik, ses, video gibi unsurlar ile desteklenebilen sunular hazırlanmasına, slayt gösterileri yapılmasına imkan veren bir programdır. PowerPoint programı

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.2.1.1.4.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/28

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.2.1.1.4.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1/28 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen İcrai Haciz Terkini işlemi için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılarak ilgili bölümlere girişler yapılır. Başvuruya Ait Taşınmaz Mal (Zemin Tanım) bölümüne

Detaylı

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR)

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TOOLPATH > MODIFY > START TOOLPATH EDITOR komutuyla veya aşağıdaki araç çubuğunun ilk tuşuyla takım yolu düzenlemesi açılır. Takım yolunu siler. Takım yolunun

Detaylı

Giri Bilgileri. Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: h kat = 282. ekil 1 Kat çerçevesi (Ölçüler : cm) E = 2.85x10 7 kn/m 2 (C20) Poisson Oranı = 0.

Giri Bilgileri. Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: h kat = 282. ekil 1 Kat çerçevesi (Ölçüler : cm) E = 2.85x10 7 kn/m 2 (C20) Poisson Oranı = 0. Örnek 1: ekil 1 ve 2 de geometrisi ve yükleme durumu verilen kat çerçevesinin statik analizi yapılarak, en elverisiz kesit tesirleri diyagramlarından eilme momenti diyagramı sadece hesap yükleri için çizilecektir.

Detaylı

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları Problem F Hidrostatik Basınca Maruz Duvar Beton E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2 Sınır Şartları 1. Durum: Duvar sadece altından tutulmuş 2. Durum: Duvar altından ve kenarlarından tutulmuş Yapılacaklar

Detaylı

ICubes Giriş. adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır

ICubes Giriş.  adresinden sisteme girilir. Açılan sayfaya kullanıcı adı ve şifre yazılarak platforma giriş yapılır ICUBES ICubes, Ipsos çalışanları ve müşterileri için tasarlanmış, üretim datalarını farklı bir platform üzerinden toplu şekilde görmeye yarayan bir programdır. ICubes Giriş http://ids.ipsos.com.tr/icubes/

Detaylı

www.mekatroncnc.com.tr

www.mekatroncnc.com.tr Sayfa 1 Sayfa 2 Sayfa 3 MACH3 PROGRAMI KULLANMA KLAVUZU 1. ADIM: İlk olarak MACH3 MILL programı içerisine giriyoruz ve alttaki ekran karşımıza geliyor.(reset butonun yeşil yanmasına dikkat ediyoruz ve

Detaylı

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU HİDROLİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Ders Hakkında Genel Bilgiler Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Hidrolik (Prof. Dr. B. Mutlu SÜMER, Prof. Dr. İstemi ÜNSAL. ) 2-Akışkanlar Mekaniği

Detaylı

1- adresine girilir. Buradan Adobe Photoshope 5.0 programı bilgisayara indirilip, kurulur.

1-  adresine girilir. Buradan Adobe Photoshope 5.0 programı bilgisayara indirilip, kurulur. ANİMASYONLAR: Resim Oluşturma: 1- http://bilmuh.ege.edu.tr/~download adresine girilir. Buradan Adobe Photoshope 5.0 programı bilgisayara indirilip, kurulur. Masaüstüne indirilen photoshop programı çalıştırılır.

Detaylı

BÖLÜM 15. Uyarlanabilir Parçalar

BÖLÜM 15. Uyarlanabilir Parçalar BÖLÜM 15 Uyarlanabilir Parçalar Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Uyarlanabilir Tasarım Katı modelleme sistemleri, genellikle montajları oluşturan parçaların geometrik

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

1. MEVITAS MERKEZİ ELEKTRONİK VERİ İLETİM TOPLAMA ANALİZ SİSTEMİ GENEL İLKELERİ

1. MEVITAS MERKEZİ ELEKTRONİK VERİ İLETİM TOPLAMA ANALİZ SİSTEMİ GENEL İLKELERİ MEVİTAS İŞLEMLERİ İÇERİK MEVITAS İŞLEMLERİ... 1 1. MEVITAS Merkezi Elektronik Veri İletim Toplama Analiz Sistemi Genel İlkeleri... 1 2. MEVITAS YETKİLENDİRME İşlem Akışı... 2 A. MV20 MEVİTAS Yetkilendirme

Detaylı

A-Ztech Ltd. A to Z Advanced Engineering Technologies A dan Z ye İleri Mühendislik Teknolojileri

A-Ztech Ltd. A to Z Advanced Engineering Technologies A dan Z ye İleri Mühendislik Teknolojileri 1 ABAQUS Sonlu Elemanlar Programı Giriş Eğitimi Ders Notları Örnek Uygulama Bir Kirişin Lineer Statik Analizi A-Ztech Ltd ABAQUS, Inc. Copyright 2003 1 2 Giriş Bu çalışmada Şekil-1 'de gösterilen ölçülerde

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak tasarım

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı