a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i m a y ı s - h a z ı r a n ` 0 9 s a y ı ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER DUYGUSAL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i m a y ı s - h a z ı r a n ` 0 9 s a y ı - 1 8 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER DUYGUSAL"

Transkript

1 ` RobotOkulu Dergisi e- a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i m a y ı s - h a z ı r a n ` 0 9 s a y ı ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER SURETLER İNTERNETTEN SOKAĞA ÇIKMAK DUYGUSAL MOLECUBE SEGWAY PUMA ULTRASTRIP MOTOR KINETIK HEYKEL PLEO YA NE OLDU YILANKOL (SNAKEARM) ROBOT TUHAF TRIDENT YELKENLI ROBOT SUMO SAVAŞLARI

2 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER FESTO DAN YENI GÜZELLIKLER Alman otomasyon firması Festo yu artık robotçular da çok iyi tanıyor. Çünkü her sene farklı ve yeni robot uygulamaları ile karşımıza çıkıyorlar. Festo, endüstriyel otomasyon işlerine yönelik bir firma olması dolayısıyla, robotik konusunda daha profesyonel ve uygulamaya yönelik çalışmalar geliştirmeye çalışıyor. Molecube; Aslında modüler Robotik diyebileceğimiz bu alanda daha önce de birçok örneği anlatmıştık. Festo, Amerika daki Cornell Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Molecube sistemini tasarlarken canlıların da çok küçük modüllerden oluştuğu gerçeğinden yola çıkmış. Canlı vücudu çok küçük ve birbirine benzer hücrelerden oluşuyor. Bu hücreler farklı görevler üstlenerek bir canlı sistemin yaşamasını ve çalışmasını sağlıyorlar. Her bir Molecube de bir hücre gibi hem kendi içinde bağımsız, hem de bağlı olduğu diğer Molecube ler ile devamlı iletişim halinde. Dışarıdan bakılınca bir küpe benzeyen bu modüller, aslında küpün en uzak köşegenlerinden geçen bir eksenden ikiye bölünüyor, bu eksen etrafında dönebiliyor. 6 kenarın her biri diğer Molecube lere mekanik ve elektriksel olarak

3 bağlanabiliyor. Bu küpleri istediğiniz gibi bağlayıp çok farklı gövdeler yapabiliyorsunuz. Küplerin istediğiniz yüzüne bir tutucu (gripper), kamera ya da bir alet bağlayabilirsiniz. Her bir küpe kablosuz olarak bilgisayarınızdan bağlanıp programlamak veya bilgisayar üzerinde simülasyon yapmak da mümkün. Fin-ray çeşitlemeleri: Festo nun birçok robotta kullandığı Fin-ray yapısına 3 örnek daha geldi. Uçan ve yüzen birer penguen, 3 parmaklı bir robot tutucusu ve hareketli bir duvar.

4 SEGWAY PUMA Segway ilk çıktığında büyük bir beklenti yarattığından olacak, düşünüldüğü kadar tutmamıştı. Henüz yeni yeni etrafta segway ler görmeye başladık. Bunun bir sebebi de sanırım insanların oturmak varken ayakta seyahat etmek istememeleri. Segway bu problemi çok güzel bir şekilde çözmüş. Hem oturarak, hem bir arkadaşınızla hem de daha uzağa ve daha hızlı gidebileceğiniz bir Segeway: Puma. Normal bir Segway in daha geniş ve koltuklu hali. Etrafı kapalı olduğu için trafiğe çıkmaya da uygun görünüyor. Yağmurdan, çamurdan etkilenmeyecek ve dah agüenli bir tasarım. Üstelik hala çok az hacim kaplıyor. Fakat bir yönü biraz düşündürücü; çalışma mantığını düşününce sürücünün yanındaki yolcunun hareketleri aracın hızını etkileyeceğinden yolcunun hiç kıpırdamaması gerekiyor. Menzili 10km den 20km nin üzerine çıkan Puma, inaıyorum ki normal Segway den daha çok tutacaktır.

5 ULTRASTRIP Geleceğin akıllı arabalarının en önemli özelliklerinden biri de çok az enerji ile çok falza yol gidebilmeleri olacak. Bu uğurda bir yandan hibrit ve elektrikli araçlar üzerinde çalışılırken diğer yandan da içten yanmalı motorlar daha akıllı hale getirilip yakıt tüketimleri düşürülüyor. Daha önceki sayılarımızda benzinli motorların performansını arttıracak bir yenilikten, Diesotto motordan bahsetmiştik. Bu motorda yakıtın sıkıştırma oranı hareket halindeyken değiştirilebiliyor ve benzin çok verimli bir şekilde yakılarak hem motor performansı artıyor, hem de yakıt tüketimi azalıyordu. Bu motorun anlatıldığı yazımızda henüz çalışma sistemini çözemediğimizden bahsetmiştik. İşte bu tip değişken kompresyonlu motorlara bir örnek; Bu motor, aracın hız bilgisine göre krank ile Biyel kolu arasında yerleştirilen bir kol vasıtası ile silindir hacmini, yani kompresyon oranını değiştirebiliyor. Yani 1,2 lt lik bir motor kullanırken birden 2,0 litrelik bir motora geçebiliyorsunuz. Bu sayede aracın hızına ve gereken tork miktarına göre motor kendini ayarlayarak yakıtı en verimli şekilde kullanıyor. Aynı mantık üzerine kurulmuş daha farklı mekanizmalar da mevcut. İnternetten aradığınızda birçok farklı tasarım bulunabiliyor. Fakat seri imalata en fazla yaklaşmış olanı bu motor.

6 KINETIK HEYKEL Robot teknikleri artık o kadar gündemimizde ki bazı sanatçılar sanat eseri robotlar üretmeye başladı. Carl Pisaturo adındaki heykeltraş da sabit duran heykellerden sıkılmış olacak, hareket eden bir hümanoid robot gövdesi yapmış. Robotun hareketleri belinin alt kısmında bulunan motorlardan teller ile gerekli yerlere aktarılıyor. Sanatçı robotun hareketlerini belirlemek için ise programlama yerine robotu eli ile hareket ettirerek servolardan geri besleme almış ve hareketleri böyle düzenlemiş. Bu sayede robotun hareketleri çok doğal görünüyor. Aksi, halde her bir servonun hareketini yazılım ile ayarlamaya kalkmak çok zahmetli ve uzun olurdu, sonucu da tatmin edici olmayabilirdi. Yine de hareket aktarmak için kullanılan tellerdeki ve yaylardaki farklı esnemeler sebebiyle hareketlerde bir robotsu durum sezilebiliyor. PLEO YA NE OLDU Büyük reklam kampanyaları ve umutlarla piyasaya sürülen Pleo yavru dinozor robot, maalesef istenen ilgiyi görmedi. İlk çıktığında çok merak uyandırmıştı ve her robotçu bir tane edinmek istemişti. Fakat zaman geçtikçe bu ilgi azaldı ve belli bir seviyede kaldı. Pleo istenilen satış rakamlarına ulaşamadı. Ve en son olarak Ugobe iflasını açıkladı. Pleo yu yapan Ugobe firmasının yöneticilerinden John Sosoka bu projenin neden istenildiği gibi sonuçlanmadığını geçtiğimiz günlerde bir sunuş halinde anlattı. Aşağıdaki linklerden tüm videosunu da izleyebileceğiniz bu sunuşta Sosoka 40 dakika boyunca Pleo projesinde nelerin yanlış yürüdüğünü ve ne hatalar yaptılarını anlattı. Piyasaya bir robot sürmek isteyen herkesin bu sunuşu dinlemesi gerekiyor. Ugobe aslında bu konuda tecrübeli bir firma, çünkü 1998 yılında çıkardıkları Furby oyuncakları dünya çapında 50 milyon adet satmıştı. Sosoka, firmanın iflasının sebebi olarak mali kriz sebebiyle bekledikleri finansmanı sağlayamamaları olarak gösterdi. Bunu ana sebebinin ise Pleo nun pazarlama stratejisinde olduğunu belirtti. Pleo piyasaya sürüldüğünde net olarak bir tanımlama yapılmadı. Bir oyuncak mı, araştırma robotu mu, ev hayvanı mı? Bu tip bir pazarlama mesajı verilmediği için satış adedi olarak i geçemediler. Ayrıca çabuk büyümenin getirdiği çeşitli işler firmanın çekirdek işlerine yoğunlaşmasını da engellemişti. Yani aslında bekledikleri 20 milyon dolar gelseydi bile firma iflastan kurtulamayabilirdi. Konuşmada geçen bazı ilginç bilgiler de var. Mesela Pleo nun satış fiyatı 195 $ iken maliyeti 140$ mış. İlk Pleo satılmadan önce firma projeye yaklaşık 7 milyon $ harcamış. İlginç bir nokta da adet Pleo nun adedi İtalya ya satılmış. Amazon.com gibi yerlerde Pleo yu hala (indirimli olarak) alabiliysiniz.

7 YILANKOL (SNAKEARM) ROBOT Endüstride kullanılan 6 eksenli robot koların en büyük avantajı belli bri hacim içinde elinde turruğu parça ya da alet istenilen her pozisyona getirebilmesidir. Fakat yine de bazı durumlarda bu robotların da yetersiz kaldığı oluyor. Örneğin etrafta başka cisimler varsa robot bunlara çarpabilir, önünde bazı engeller varsa bu engellerin arkasına ulaşamayabilir. İşte bu gibi durumlarla başa çıkabilmek için bir Yılankol (Snakearm) geliştirilmiş. Bu kol sayesinde köşe bucakta ya da bazı cisimlerin arkasında kalmış, kendi kolunuzla bile ulaşması zor olan bazı yerlere ulaşılabiliyor. Yılankol, ilerlerken aynı bir yılan gibi bükülerek kafasının gittiği yolu izliyor. Yani bir yere erişebilmesi için kafasının geçebileceği kadar boşluk olması yeterli. Yılankol birbirinden bağımsız, ard arda eklenmiş birçok bölümden oluşuyor. Bu anlamda bir modüler robot sayılabilir. Bu modüllerin her biri yazılımın hesapladığı şekilde bükülerek robotun hareketini sağlıyor. Tabi birrçok eksen bulunduğundan hesaplama da biraz süre alıyor. Şimdilik daha çok uçak ve uzay endüstrisi için kullanılan bu kol ileride, biraz daha hızlanır ve yazılımı geliştirilirse diğer endüstrilerde de kullanılabilir.

8 YELKENLI ROBOT İsviçre nin ETH Zürih Üniversitesinden bir grup öğrenci geçtiğimiz günlerde ilk yelkenli robotu suya indirdi. Bu robotun amacı denizde ya da okyanusta belli bir noktaya tamamen otonom, yani kendi başına gitmek. Otonom robotların önemli bir eksiği otonom olmalarını kısıtlayan enerji problemi. Bu robotlar genelde akü ya da pillerle çalışıyor ve pili bitince duruyorlar. Bunu önlemek için güneş enerjisi ile çalışan, şarjı azalınca yüksek gerilim hattına konup şarj olan, hata böcek ve bitki yiyen robotlar geliştiriliyor. Yelkenli robot bu tip tamamen otonom robotlara çok iyi bir örnek. Yelkenli robotlar için Microtransat adında yeni bir yarışma düzemleniyor. Bu yarışma için Darpa Grand Challenge in okyanusta olanı diyebilirsiniz. Çok büyük ödüller olmasa da bu yarışmada da tamamen otonom robotlar atlantik okyanusunu geçmeye çalışacaklar. Tabiki ilk yarışmalarda hedef biraz daha küçük; ilk 3 hazırlık yarışı Fransa, İngiltere ve Avustralya ıyılarında düzenlendi. Takımlar bu yarışlarda yaptıkları dah aküçük yelkenli robotlar ile tecrübe elde ettiler ve 2009 sonlarında planlanan Atlantik geçişine hazırlandılar.

9 TUHAF TRIDENT Robotik konusunda yazılmış bazı bilimsel makalelerde holonomik ya da non-holonomik ifadesini okumuş olabilirsiniz. Anlamı okunuşundan pek anlaşılamayan bu kavram aslında hareket serbestliği gibi herhangi bir cismin konumu ve yönlenmesi ile ilgili bir özellik. Hareket eden her mekanik sistemin belli bir hareket serbestliği, ya da serbestlik derecesi (Degree of freedom) olur. Mesela altı eksenli endüstriyel robot kollarda hareket serbestliği 6 olduğu için tuttuğu cismi uzayda istenilen herhangi bir konuma getirebilir. Holonomik olma durumu da bunun gibi, bir cismin hareket kaabiliyetini belirtir. Holonomik olan bir cisimin bulunabileceği konum bir önce bulunduğu konumdan bağımsızdır. Her an istediği yöne ilerleyebilir. Fakat non-holonomik bir sistem bulunduğu konuma bağlı olarak hareket eder. Mesela non-holonomik bir sistem olan otomobil, yan yan gidemez. İstediği konuma gelmek için birkaç manevra yapması gerekir. Oysa holohnomik bir sistem olan insan yan yan ya da istediği başka bir açı ile yürüyebilir. Kyoto Üniversitesinden Dr. Ishıkawa da yılanlardan esinlenerek farklı bir hareket sistemi geliştirmiş. İlk yaptığı prototip bir yılan şeklinde. Üç eklemli bu yılanın her ekleminde boşta dönen bir avare tekerlek mevcut. İki eklemin birleşme yerinde ise eklemleri sağa-sola döndüren servo motorlar var. Bu yılan aynı kumda yan yan giden yılanlar gibi ilerleyebiliyor. Ayrıca biraz uğraşarak da olsa düz de ilerleyebiliyor. Bunun bir ileri versiyonu ise 3 bacaklı bir yılan. Bu 3 bacaklı yılan daha sonra her bacağa birer eklem daha koyarak geliştirilmiş. Buradaki önemli nokta tekerleklere herhangi bir hareket verilmemesi, yani motor bağlanmamış olması. Tamamen eklem mafsallarının hareketi ile yönleniyor.

10 SUMO SAVAŞLARI Sumo robotlar her robot yarışmasının vazgeçilmezlerindendir. Hatta ebatlarına göre mini-sumo olarak farklı sikletleri de mevcuttur. Sumo robotların bu kadar popüler olmasının sebebi başlangıç seviyesindeki bir robotçunun basit bir sumo robot yapması ve onu diğer rakiplerle güreştirmesinin kolaylığıdır. Bunun yanında tabiki yuvarlak Dohyo nun üzerinde akıllı akıllı hareket eden bir robotu seyretmek çok zevklidir. Bu potansiyeli gören oyuncak üreticileri ilk önce Battling Sumo Wrestlers adında kumandalı ofis oyuncakları çıkarmıştı. Bu sumoların gövdeleri şişiriliyor ve tamamen kumanda il ekontrol ediliyorlar. Daha sonra bu yeterli gelmemiş olacak, akıllı sumolar çıktı. İşte size hazır sumo robotlar. Eğer yapmakla uğraşmak istemiyorsanız ve asıl ilginizi çeken işin kavka tarafı ise DNA robotlar tam size göre. Tamamen montajlı ve hazır şekilde gelen bu robotları isterseniz kumandası ile kontrol edebilir, isterseniz AI moduna alıp robotla kendiniz güreşebilirsiniz. 90$ civarında fiyatı olan bu seti aldığınızda yanında dohyosu da geliyor. DNA robotlarına güreştikçe yenilgiye doymayan pehlivan misali internetten yeni taktikler indirip yükleyebiliyorsunuz. Her güreşte biraz daha taktik kapıyor ve ustalaşıyorlar.

11 İNTERNETTEN SOKAĞA ÇIKMAK Google firması her geçen gün yenillikler kattığı internet dünyasına bir yenilik daha getirdi. Artık Google haritalarındaki sokakların gerçek görüntüleri, sanki sokakta kaldırımda dikiliyormuşsunuz ya da arabayla oradan geçiyormuşsunuz gibi izenebiliyor. Bunun yapılabilmesi için tabiki öncelikle bu sokakların ve şehirlerin fotoğraflanması gerekli. Google fotoğraflama işi için birçok araçtan oluşan bir filo kurdu. Bu araçların üzerinde de küresel olarak görüntü alabilen ve fotoğraf çekebilen özel kameralar yerleştirdi. Araçlar sokakta giderken aynı zamanda tüm çevresinin fotoğrafını çekebiliyor. Immersive Media firmasının geliştirdiği tanesi $ lık bu kameralar aslında 11 adet kameranın bir kürenin yüzeyinde birleştirilmesinden oluşuyor. Özel yazılımı sayesinde kameraların arasındaki görüntü geçişleri ayarlanıyor ve görüntüyü seyrederken farkedilmiyor. Aşağıdaki linklerden de görebileceğiniz gibi, Bu kemerayı kullanmak için bir kameramana gerek yok. Etrafındaki tüm görüntüyü kaydettiği için ekranda bilgisayarınızın faresini gezdirerek her tarafa bakabiliyorsunuz. Yakın zamanda bir yere gitmeden önce Google a girip nasıl bir yer olduğunu öğrenebilir ya da köşedeki bakkaldan sola dön gibi yol tariflerini sorun yaşamadan kullanabiliriz

12 DUYGUSAL İnsan duygularını yüzündeki mimiklerl etaklit eden birçok robot yapılmıştı. Takanishi Laboratuarında üretilen robot Kobian ise bu mimiklere tüm vücudunu da katmış ve adeta bir pandomim sanatçısı olmuş. Tmusk firmasının WABIAN-2R humanoid robotu ve WE-4R robot kafasını birleştirerek yaptığı bu robot aslında yeni bir tür sayılan emo-robot (duygusal robot) sınıfına giriyor. Araştırmacılar duyguları ifade edebildiği ve daha doğal göründüğü için bu tip robotların insanlarla daha iyi iletişim kuracaklarını idda ediyorlar.

13 SURETLER Endüstriyel robotların insanların işlerini elinden alması önemli bir tartışma konusudur. Fakat hem işinizi elinizden alıp hem de siz evde yatarken yerinize işe gidip para kazanmanızı sağlayan bir robota kimse hayır demez. Hele de bu robot tıpa tıp size benziyorsa. Bruce Willis in yeni filmi Surrogates yani Suretler işte bu konuyu ele alıyor. Sanal gerçeklik ile gerçek robotların birleşimi ile siz evinizde yatarken üzerinize bağladığınız çeşitli cihazlarla sokakta sizin süretinizde, hatta belki isteğinize göre daha genç ya da daha uzun saçlı bir sizi gezdirebiliyorsunuz. Hatta kendiniz olmak zorunda bile değişsiniz. Sizin suretiniz olan bu robotun her gördüğünü görüyor, her duyduğunu duyuyor, her dokunduğunu hissedebiliyorsunuz. Tehlike yok, korku yok. İsterseniz bir çatıdan atlayın, istersenizhızla giden bir arabanın önüne çıkın. Suret robotunuz bozulursa ya da parçalarnırsa yenisini almanız yeterli. Yani dışarıya çıkmanıza gerek kalmadan her istediğinizi yapabiliyorsunuz. Filmin bu konsepti aslında gerçekten çok sağlam. Hem teknolojik gelişime uygun, hem de yeni felsefi soru işaretleri oluşturuyor. Bilimin geleceği hakkında düşünmemizi sağlıyor. Ücretsizdir, basılabilir, çoğaltılabilir, dağıtılabilir. RobotOkulu tarafından hazırlanan bu derginin tüm hakkı okuyucularına aittir. haber göndermek, soru sormak veya diğer istekleriniz için bize yazın.

14 ROBOTOKULU.COM dan

TAHTA X-ÖDÜLÜ AY MATKABI MERCEDES F700 BİNBİR SURAT ZIP ZIP ROBOT ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER. www.robotokulu.com

TAHTA X-ÖDÜLÜ AY MATKABI MERCEDES F700 BİNBİR SURAT ZIP ZIP ROBOT ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER. www.robotokulu.com RobotOkulu Dergisi e- www.robotokulu.com a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i e k i m ` 0 7 s a y ı - 9 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER X-ÖDÜLÜ TAHTA MERCEDES F700 BİNBİR SURAT AY MATKABI

Detaylı

Voiturette. Peel P50. - Isetta

Voiturette. Peel P50. - Isetta Öyle bir otomobil olsun ki... Vergisi az olsun. Yakıt tüketimi de! Kolay park edilsin. Dar sokaklara girebilsin. Böyle bir otomobil nasıl olabilir? Elbette, küçük!.. Küçücük!.. Ve karşınızda mini otomobiller!

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi Konu Başlıkları Enerjide değişim Enerji sistemleri mühendisliği Rüzgar enerjisi Rüzgar enerjisi eğitim müfredatı Eğitim

Detaylı

ISTKA TR10/14/YEN/0088 Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi (E-HIKE) Ağustos 2015

ISTKA TR10/14/YEN/0088 Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi (E-HIKE) Ağustos 2015 ISTKA TR10/14/YEN/0088 Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi (E-HIKE) Ağustos 2015 Ezgi Akpolat 01.08.2015 MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ Anket MÜŞTERİ

Detaylı

Yaptığımız aracın yere çizilen bir çizgiyi tanıması ve bu çizgiyi takip etmesi.

Yaptığımız aracın yere çizilen bir çizgiyi tanıması ve bu çizgiyi takip etmesi. ÇİZGİ İZLEYEN ARAÇ PROJESİ: Amaç: Yaptığımız aracın yere çizilen bir çizgiyi tanıması ve bu çizgiyi takip etmesi. Kullanılan Parça ve Malzemeler: Araçta şasi olarak genelde elektronik devreleri kutulamak

Detaylı

Söz konusu dönemde benzinli otomobil sayısı ise yüzde 27,8'lik azalışla 4 milyon 62 bin adetten 2 milyon 929 bin adete geriledi.

Söz konusu dönemde benzinli otomobil sayısı ise yüzde 27,8'lik azalışla 4 milyon 62 bin adetten 2 milyon 929 bin adete geriledi. Lpg li araçlar güvenli mi diye tereddüt eden araç sahipleri gün geçtikçe azalıyor. Türkiye'de son yıllarda benzin fiyatlarında yaşanan artış tüketicileri LPG'li otomobillere yönlendirdi. AA muhabirinin

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Adı Soyadı : TAYFUN KARACA OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız/ amacınıda belirtiniz: Oyunda bulunan karakterimizin adı mörfi, oyunda bir robosikletin içinde olduğu için

Detaylı

AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ

AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ HABER Fotoğraflar: Dünya Gazetesi Fotoğraf Arşivi AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ 74 Brexit'in yarattığı belirsizlik ortamı ve dizel otomobil skandalı sonrasında araç emisyon kurallarının sıkılaştırılmasının

Detaylı

Robotus ile Robotik Eğitimi

Robotus ile Robotik Eğitimi Robotik eğitimlerimizde amaç öğrencilerinizin robotiğe ilgilerini uyandırmak ve bilime yönelik çalışmalarını arttırmaktadır. Robotus ile Robotik Eğitimi www.robotus.net 2013 1 Robotus ile Robotik Eğitimi

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ BÖLGESİNDEKİ GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİNİN ELEKTRİKLİ HİBRİT ARABA AKÜSÜ ŞARJ EDİLMESİ İÇİN KULLANIMININ ARAŞTIRILMASI Zafer DÜLGER 1, Engin ÖZDEMİR 2, Levent İLTER 3 1 Kocaeli

Detaylı

RobotOkulu Dergisi TEK TEKERDE DENGE BILARDOCU ROBOTLA TELEPATI YÜRÜYEN CNC FREZE ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER UÇAN SILAHLAR POSTA GÜVERCINI OLDU

RobotOkulu Dergisi TEK TEKERDE DENGE BILARDOCU ROBOTLA TELEPATI YÜRÜYEN CNC FREZE ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER UÇAN SILAHLAR POSTA GÜVERCINI OLDU ` www.robotokulu.com RobotOkulu Dergisi e- a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i e k i m ` 0 8 s a y ı - 1 3 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER YÜRÜYEN CNC FREZE ROBOTLA TELEPATI UÇAN SILAHLAR

Detaylı

www.muhendisiz.net MEKATRONĐK NEDĐR? Mekatronik Sistemlerin Genel Şeması

www.muhendisiz.net MEKATRONĐK NEDĐR? Mekatronik Sistemlerin Genel Şeması www.muhendisiz.net MEKATRONĐK NEDĐR? Mekatronik; makine, elektrik, elektronik, kontrol sistemleri teknolojisi programları ile bilgisayar yazılım bilim dallarının bir bütünlük içinde algılanmasına dayanan

Detaylı

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 Genel kurallar: 1. Dönem projeleri aşağıda verilen konulardan seçilecektir. Bu konular dışında proje önermek

Detaylı

BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM BİLİM ŞOVLARI

BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM BİLİM ŞOVLARI BİLİMSEL EĞLENCE ETKİNLİKLERİ EĞLEN BİLİM Eğlen Bilim ekibi olarak yediden yetmişe her yaştan, her bilgi düzeyinden insanı bilimin eğlenceli yüzüyle tanıştırmak ve böylece onların bilime daha çok ilgi

Detaylı

SANAL GERÇEKLİK. Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle

SANAL GERÇEKLİK. Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle SANAL GERÇEKLİK Reklamcılık için ne ifade ediyor? Kaynak: thinkwithgoogle Sanal gerçeklik içeren bir gelecek reklamcılık, yaratıcılık ve hikaye anlatıcılığı için ne anlama geliyor? Sanal gerçekliğe olan

Detaylı

MEKANİZMA TEKNİĞİ (1. Hafta)

MEKANİZMA TEKNİĞİ (1. Hafta) Giriş MEKANİZMA TEKNİĞİ (1. Hafta) Günlük yaşantımızda çok sayıda makina kullanmaktayız. Bu makinalar birçok yönüyle hayatımızı kolaylaştırmakta, yaşam kalitemizi artırmaktadır. Zaman geçtikce makinalar

Detaylı

Türkiye Kerem Ege Inkjet Ürünleri Satış ve İş geliştirme Müdürü Türkiye & Orta Doğu, Afrika & Orta Asya. Inkjet Baskı Teknolojileri ile Matbaanızı

Türkiye Kerem Ege Inkjet Ürünleri Satış ve İş geliştirme Müdürü Türkiye & Orta Doğu, Afrika & Orta Asya. Inkjet Baskı Teknolojileri ile Matbaanızı INKJET BASKI TEKNOLOJILERI ILE MATBAANIZI NASIL DAHA REKABETÇI VE KÂRLI BIR HALE GETIREBILIRSINIZ? HOW DO YOU MAKE YOUR PRINTING HOUSES MORE PROFITABLE AND COMPETITIVE WITH INKJET PRINTING TECHNOLOGY?

Detaylı

5.34. VİDA YUVASI AÇMA OTOMASYONU

5.34. VİDA YUVASI AÇMA OTOMASYONU 5.34. VİDA YUVASI AÇMA OTOMASYONU Prof. Dr. Asaf VAROL avarol@firat.edu.tr Giriş: Günümüzde birçok alanda özellikle üretimde otomasyon sistemleri kullanılmaktadır. Otomasyonun girdiği ortamlarda insan

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

Pac-Man Robotu Yarışması

Pac-Man Robotu Yarışması GYTE Robotik Grubu Pac-Man Robotu Yarışması Kurallar ve Bilgilendirme Pac-Man Robotu nun Amacı Otonom robotların üzerinde bulunan sensörler yardımı ile platform üzerinde bulunan ışıkları verilen süre içerisinde,

Detaylı

KIYASLAMA (Benchmarking)

KIYASLAMA (Benchmarking) KIYASLAMA (Benchmarking) Ortaya Çıkışı 1980 li yıllarda ABD li Xerox, satış fiyatları kendi maliyetlerinden daha düşük olan Japon firmalarıyla rekabet edebilmek için geliştirmiştir. Başarılı faaliyetleri

Detaylı

ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER

ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER ` www.robotokulu.com ergisi RobotOkulu Dergisi e- a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i k a s i m - a r a l i k ` 0 8 s a y ı - 1 4 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER UÇAN HUMANOID TAŞIYICI

Detaylı

SINEK YIYEN R OBOT 3.DARPA BÜYÜK YARISI YOLDAN ÇIKMAYA SON ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER. www.robotokulu.com

SINEK YIYEN R OBOT 3.DARPA BÜYÜK YARISI YOLDAN ÇIKMAYA SON ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER. www.robotokulu.com www.robotokulu.com RobotOkulu Dergisi e- a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i k a s ı m ` 0 7 s a y ı - 1 0 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER K A R A N L I K TA N K O R K A N M A N TA

Detaylı

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER Eyleyiciler (Aktuatörler) Bir cismi hareket ettiren veya kontrol eden mekanik cihazlara denir. Elektrik motorları ve elektrikli sürücüler Hidrolik sürücüler Pinomatik sürücüler

Detaylı

BÜYÜK PROMOSYON KATALOĞU. İstoç tan Türkiye nin her yerine

BÜYÜK PROMOSYON KATALOĞU. İstoç tan Türkiye nin her yerine BÜYÜK PROMOSYON KATALOĞU İstoç tan Türkiye nin her yerine 10.000 mah 20.000 mah 30.000 mah Cafe ve Restoranlar için Yüksek kapasiteli taşınabilir harici şarj cihazı Hayatımızın her alanına giren ve elektronik

Detaylı

Nr. 514, September 2014 Neslihan Sargut nsargut@isravision.com +90 (212 ) 285 9745

Nr. 514, September 2014 Neslihan Sargut nsargut@isravision.com +90 (212 ) 285 9745 Yapay görme ile kalite sürekli denetim altında Yapay görme teknolojilerinin üretim dünyasına iki büyük faydayı birarada sunduğunu söyleyen ISRA Vision Vistek Genel Md. Yardımcısı Serkan Çakır, "Her üretimin

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ GÜNEŞİNOĞLU TAKIMI GÜNEŞ ENERJİLİ ARAÇ TASARIMI SPONSORLUK DOSYASI

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ GÜNEŞİNOĞLU TAKIMI GÜNEŞ ENERJİLİ ARAÇ TASARIMI SPONSORLUK DOSYASI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ GÜNEŞİNOĞLU TAKIMI GÜNEŞ ENERJİLİ ARAÇ TASARIMI SPONSORLUK DOSYASI 2014 MİSYONUMUZ TÜBİTAK tarafından düzenlenen Güneş Enerjili Araba Yarışması na katılıp, Bölgemizi ve Namık

Detaylı

AVM ve mağazalar için

AVM ve mağazalar için AVM ve mağazalar için Akıllı telefonların kullanım oranı her geçen gün hızla artıyor. Buna paralel olarak işletmelerin tüketiciye ulaştırmak istedikleri mesajları için de yeni bir kanal şekillenerek yaygınlaşıyor.

Detaylı

2016 CVO BAROMETRE. Türkiye

2016 CVO BAROMETRE. Türkiye 1 CVO BAROMETRE Türkiye Araştırmanın sınırları Avrupa & BRT Perimeter BRT Brezilya Rusya Türkiye Fransa da ilk çalışma 2002 2005 2006 2007 2008 2009 Hindistan uygulama dışında Yunanistan uygulama dışında

Detaylı

Geometrik Örüntüler. Geometrik Cisimlerin Yüzeyleri Geometrik Cisimler Prizmaların Benzer ve Farklı Yönleri Geometrik Şekiller. Geometrik Örüntüler

Geometrik Örüntüler. Geometrik Cisimlerin Yüzeyleri Geometrik Cisimler Prizmaların Benzer ve Farklı Yönleri Geometrik Şekiller. Geometrik Örüntüler Geometrik Cisimler ve Şekiller Geometrik Örüntüler Geometride Temel Kavramlar Uzamsal İlişkiler Geometrik Cisimlerin Yüzeyleri Geometrik Cisimler Prizmaların Benzer ve Farklı Yönleri Geometrik Şekiller

Detaylı

OTONOM ÇĐM BĐÇME MAKĐNESĐ GELĐŞTĐRĐLMESĐ DEVELOPING OF AUTONOMOUS LAWN MOVER. Danışman: Prof.Dr. Koray TUNÇALP, Marmara Üniversitesi Đstanbul

OTONOM ÇĐM BĐÇME MAKĐNESĐ GELĐŞTĐRĐLMESĐ DEVELOPING OF AUTONOMOUS LAWN MOVER. Danışman: Prof.Dr. Koray TUNÇALP, Marmara Üniversitesi Đstanbul OTONOM ÇĐM BĐÇME MAKĐNESĐ GELĐŞTĐRĐLMESĐ DEVELOPING OF AUTONOMOUS LAWN MOVER Danışman: Prof.Dr. Koray TUNÇALP, Marmara Üniversitesi Đstanbul Cihan ÇATALTEPE, Marmara Üniversitesi-Mekatronik Öğrt.4.Sınıf

Detaylı

TEB ARVAL CVO SUNUMU. 29 Kasım 2013 İstanbul

TEB ARVAL CVO SUNUMU. 29 Kasım 2013 İstanbul TEB ARVAL CVO SUNUMU 29 Kasım 2013 İstanbul Tüm filo profesyonelleri için uzman platformu: CVO nedir? Filo müdürleri, tedarik uzmanları, üreticiler, leasing şirketleri, reklamcılar, sigortacılar, basın,

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU 15360027 HİDROJEN Hidrojen bilinen tüm yaķıtlar içerisinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir. Üst ısıl değeri 140.9 Mj / kg, alt ısıl değeri

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

AKILLI KAVŞAK YÖNETİM SİSTEMİ

AKILLI KAVŞAK YÖNETİM SİSTEMİ AKILLI KAVŞAK YÖNETİM SİSTEMİ 1 1. PROJE ÖZETİ Dünya nüfusu, gün geçtikçe artmaktadır. Mevcut alt yapılar, artan nüfusla ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamakta zorlanmaktadır. Karşılanamayan bu ihtiyaçların

Detaylı

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Sunumumuza Bir Soru İle Başlayalım Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru1: Hangisini Kullanıyorsunuz? Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru2:

Detaylı

M O D Ü L E R R O B O T L A R TRANSPFORMERS ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER JAGUAR YAYA KORUMA SİSTEMİ B A N R Y U K O R U M A R O B O T U

M O D Ü L E R R O B O T L A R TRANSPFORMERS ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER JAGUAR YAYA KORUMA SİSTEMİ B A N R Y U K O R U M A R O B O T U www.robotokulu.com RobotOkulu Dergisi e- a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i h a z i r a n ` 0 7 s a y ı - 5 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER M O D Ü L E R R O B O T L A R TRANSPFORMERS

Detaylı

7. FIRST LEGO LİGİ TÜRKİYE TURNUVALARI

7. FIRST LEGO LİGİ TÜRKİYE TURNUVALARI 7. FIRST LEGO LİGİ TÜRKİYE TURNUVALARI 2010 2011 FLL nedir? Değerlendirme Ödüller Web FIRST LEGO LEAGUE (FLL) nedir? FIRST Vakfı ve Lego firmasının ortak çalışmasında doğmuş, uluslararası, kar amacı gütmeyen

Detaylı

Son gün kısa filmindeki Oskar animasyonunun yapım safhaları. Öncelikle önden ve yandan referans fotoğrafları çektim.

Son gün kısa filmindeki Oskar animasyonunun yapım safhaları. Öncelikle önden ve yandan referans fotoğrafları çektim. Son gün kısa filmindeki Oskar animasyonunun yapım safhaları Öncelikle önden ve yandan referans fotoğrafları çektim. Animasyonun bütün aşamalarında Softimage XSI programı kullandım. Referans resimleri programın

Detaylı

BASIN BÜLTENİ FORD UN YENİ ECONETIC TEKNOLOJİSİ YAKIT TÜKETİMİ VE CO2 EMİSYON DEĞERLERİNDE İYİLEŞMELER SAĞLIYOR

BASIN BÜLTENİ FORD UN YENİ ECONETIC TEKNOLOJİSİ YAKIT TÜKETİMİ VE CO2 EMİSYON DEĞERLERİNDE İYİLEŞMELER SAĞLIYOR BASIN BÜLTENİ FORD UN YENİ ECONETIC TEKNOLOJİSİ YAKIT TÜKETİMİ VE CO2 EMİSYON DEĞERLERİNDE İYİLEŞMELER SAĞLIYOR Yeni Ford Mondeo ECOnetic modelinin CO 2 emisyonu 115 g/km Ford Ka araçlarda Ford Otomatik

Detaylı

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Sayı: 20 Bu Ay... Dünya nın en küçük ve hafifi çok havalı Taşınabilir High Definition İhtişamı BRAVIA D3000 Serisi ile Tanışın Cyber-shot ile su altı keyfi Anılarınızı

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mayıs 2012, No: 33

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mayıs 2012, No: 33 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mayıs 2012, No: 33 i Bu sayıda; Kısa vadeli Dış Borç Stoku, Merkez Bankası Net Döviz Pozisyonu rakamları Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Ve İmalat Sanayi

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Enerji

7. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Enerji Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir. İş yapabilmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Bir cisim üzerinde iş yapıldığında o cisim enerji kazanır. İşin birimi Joule olduğuna göre enerjinin birimi

Detaylı

ÜRÜN VE SİSTEM TANITIMI ERN800P 2013 Multiroom Profesyonel Ses ve Görüntü Dağıtımı Sistemleri. www.ernmuhendislik.net

ÜRÜN VE SİSTEM TANITIMI ERN800P 2013 Multiroom Profesyonel Ses ve Görüntü Dağıtımı Sistemleri. www.ernmuhendislik.net ÜRÜN VE SİSTEM TANITIMI ERN800P 2013 Multiroom Profesyonel Ses ve Görüntü Dağıtımı Sistemleri www.ernmuhendislik.net UYGULAMALAR ÇÖZÜMLER Ern 800 ile oldukça fonksiyonel ve kullanışlı Ses ve Görüntü Sistemleri

Detaylı

Yeni Ford Focus Dış Tasarım

Yeni Ford Focus Dış Tasarım Yeni Ford Focus Dış Tasarım Otomobilden fazlasını isteyenlere... Piyasaya çıktığı 1999 yılında Atlantik Okyanusu nun iki tarafında da Yılın Otomobili ödülünü alan ilk otomobil olma unvanını kazanan Focus

Detaylı

a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i t e m m u z ` 0 7 s a y ı - 6 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER

a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i t e m m u z ` 0 7 s a y ı - 6 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER RobotOkulu Dergisi e- www.robotokulu.com a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i t e m m u z ` 0 7 s a y ı - 6 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER s u y u n ü z e r i n d e y ü r ü m e k robotların

Detaylı

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için...

Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... Sanal dünyada sağlıklı çözümler için... http://www.okaynet.net MERHABA OkayNet Bilişim Hizmetleri olarak iş yerinizi yeniden inşa ediyoruz. Duvarlarınızı yıkıyor, çerçevelerinizi değiştiriyor ve masalarınızı

Detaylı

Forex Ek Kazanç Sistemi

Forex Ek Kazanç Sistemi 106 Forex Ek Kazanç Sistemi Bu anlatacağımız sistem Türkiye de tamamen yasal ve 4 aydır uygulamada olan ve giderek büyüyen bir sistem. ProjeX ProjeX Nedir? ProjeX bir kazanç sistemi; şu şekilde çalışıyor

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KONTROL VE OTOMASYON LABORATUVARI

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KONTROL VE OTOMASYON LABORATUVARI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KONTROL VE OTOMASYON LABORATUVARI Kuruluş Amacı Celal Bayar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kontrol

Detaylı

RS-RK01/02 rsbot Gezer Robot Kit KULLANICI KILAVUZU

RS-RK01/02 rsbot Gezer Robot Kit KULLANICI KILAVUZU RS-RK01/02 rsbot Gezer Robot Kit KULLANICI KILAVUZU ĐÇĐNDEKĐLER 1 GENEL BAKIŞ... 3 2 KURULUM... 5 2.1 KIT ĐÇERĐĞĐ... 5 2.2 BĐRLEŞTĐRME... 6 2.3 KAT EKLEME... 15 1 Genel Bakış rsbot (RS-RK01/02) Gezer Robot

Detaylı

PLASTİK YOLCU UÇAĞI GERÇEKTEN PLASTİK Mİ?

PLASTİK YOLCU UÇAĞI GERÇEKTEN PLASTİK Mİ? PLASTİK YOLCU UÇAĞI GERÇEKTEN PLASTİK Mİ? Yeni nesil yolcu uçakları evlerdeki basit plastikten yapılmadı. Gövdeleri, fiberglasa benzeyen fiber takviyeli plastik kompozitlerden üretildi. Uçak Gövdesinde

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

HELİKOPTERİN FİKİR BABABASI, DA VİNCİ DEĞİL ÇİNLİLER

HELİKOPTERİN FİKİR BABABASI, DA VİNCİ DEĞİL ÇİNLİLER HELİKOPTERİN FİKİR BABABASI, DA VİNCİ DEĞİL ÇİNLİLER İlk helikopter fikri Leonardo da Vinci nin değildir. Ondan çok önce Çinliler, ucuna kuş tüyleri taktıkları çubuğu çevirip bırakınca uçan oyuncak yapardı.

Detaylı

TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi

TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi HAKKIMIZDA Konusunda İlk Firma Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak 2009 dan beri insansız hava araçları konusunda hizmet vermekteyiz. Başarı Ödülü

Detaylı

ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI

ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI Aşağıdaki şekillere benzer bir atölye vinci tasarlayın. Verilen maddelere göre uygulamanızı geliştirin. a) Tasarımlarınız sınıfta yapılan uygulamadan farklı olacak. Alternatif

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM Dersine giriş.. 11.11.2013 1

TEKNOLOJİ VE TASARIM Dersine giriş.. 11.11.2013 1 TEKNOLOJİ VE TASARIM Dersine giriş.. 11.11.2013 1 Giriş Yaşamımızın tartışmasız en önemli gündemini teknolojik gelişmeler ve tasarım harikası ürünler oluşturuyor..bu sunu sizlere dersimizin amacı ve içeriğini

Detaylı

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri 5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profilli Bağ-Bahçe Traktörleri 2 5GL Serisi Traktörler Genel Bakış 5GL Düşük Profil, Alçak Bağ-Bahçe Uygulamaları için Yeni Çözüm Yeni John Deere

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 14. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri - 2017 Otonom İnsansız Hava Aracı Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede tamamlamaktır. 2. PİST

Detaylı

GELECEGIN MUCITLERI ROBOT YAPMAYI ÖGRENIYOR

GELECEGIN MUCITLERI ROBOT YAPMAYI ÖGRENIYOR GELECEGIN MUCITLERI ROBOT YAPMAYI ÖGRENIYOR Portal : www.haberinozu.com İçeriği : Gündem Tarih : 03.01.2016 Adres : http://www.haberinozu.com/genel/gelecegin-mucitleri-robot-yapmayi-ogreniyor-h303269.html

Detaylı

Elektrik Neden ve Ne Zaman Çarpar...

Elektrik Neden ve Ne Zaman Çarpar... Elektrik Neden ve Ne Zaman Çarpar... Elektrik çarpmasının hayati tehlikesi var mıdır? Elektrik tellerinde duran kuşa neden elektrik çarpmaz? Bu yazımızda bu gibi sorulara farklı durumlarda bakarak yanıt

Detaylı

ServisCell Okul Servisi Çağrı ve Bilgilendirme Sistemi Nedir?

ServisCell Okul Servisi Çağrı ve Bilgilendirme Sistemi Nedir? ServisCell Okul Servisi Çağrı ve Bilgilendirme Sistemi Nedir? ServisCELL, velilerin belirlediği mesafe doğrultusunda, okul servis aracının geldiğini, veli telefonlarına sesli arama ile haber veren, öğrencilerin

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLİŞKİSİ

ENDÜSTRİ 4.0 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLİŞKİSİ ENDÜSTRİ 4.0 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLİŞKİSİ Sunum Endüstri 4.0- Sürdürülebilirlik Uluslarası Trendler Örnek Uygulamalar Endüstri 4.0-Sürdürülebilirlik ENDÜSTRİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EVRİMİ ENDÜSTRİ 4.0 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

GELİŞTİRİLMİŞ CAD/CAM/CAE SİSTEMLERİNİN UYGULAMAYA GETİRDİĞİ AVANTAJLAR

GELİŞTİRİLMİŞ CAD/CAM/CAE SİSTEMLERİNİN UYGULAMAYA GETİRDİĞİ AVANTAJLAR GELİŞTİRİLMİŞ CAD/CAM/CAE SİSTEMLERİNİN UYGULAMAYA GETİRDİĞİ AVANTAJLAR Erhan ASKER Makine Mühendisi INFORMATIK BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. GELİŞTİRİLMİŞ CAD/CAM/ÇAE SİSTEMLERİNİN UYGULAMAYA

Detaylı

Gerekli kalite standartlarında üretilen M304641 tarınız medikal amaçlı kullanıma uygun değildir.

Gerekli kalite standartlarında üretilen M304641 tarınız medikal amaçlı kullanıma uygun değildir. ADE Elektronik Tartı Kullanımı Gerekli kalite standartlarında üretilen M304641 tarınız medikal amaçlı kullanıma uygun değildir. Bu kılavuz dikkat etmeniz gereken noktalar ve pratiklik açısından size yol

Detaylı

Master Tanıtım Sunumu

Master Tanıtım Sunumu Master İstanbul, 08/09/2015 INNOTE NEDiR? INNOTE NASIL ÇALISIR? NEDEN INNOTE? INNOTE ÖZELLiKLERi? INNOTE EKRAN GÖRÜNTÜLERi INNOTE NEDiR? Web tabanlı online bir sistemdir. Fikir yönetiminin daha hızlı

Detaylı

TASARIM PROJE KONULARI DOÇ.DR. SEZAİ TAŞKIN. HAYAL ET-PLANLA-TASARLA-HESAPLA-GERÇEKLEŞTİR

TASARIM PROJE KONULARI DOÇ.DR. SEZAİ TAŞKIN. HAYAL ET-PLANLA-TASARLA-HESAPLA-GERÇEKLEŞTİR 2016-2017 TASARIM PROJE KONULARI DOÇ.DR. SEZAİ TAŞKIN sezai.taskin@cbu.edu.tr HAYAL ET-PLANLA-TASARLA-HESAPLA-GERÇEKLEŞTİR Not: Öğrencilerin önereceği konular da tartışılarak proje olarak teklif edilebilecektir.

Detaylı

Yürüyüş Ünitesi Sessiz, entegre 3 fazlı (AC) yürüyüş ve direksiyon motorları yüksek tork, çabuk hızlanma, enerji tasarrufu ve düşük bakım maliyeti sağ

Yürüyüş Ünitesi Sessiz, entegre 3 fazlı (AC) yürüyüş ve direksiyon motorları yüksek tork, çabuk hızlanma, enerji tasarrufu ve düşük bakım maliyeti sağ GPC 3040 Model / Özellikler ve Avantajlar Güç 24-volt elektrik sistemi Crown un Access 1 2 3 Geniş Kapsamlı Kontrol Sistemi ve verimli AC motorları daha düşük enerji kullanımıyla daha yüksek performans

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜ İÇİN BATARYA SİSTEMLERİ VE AKSESUARLAR

DEMİRYOLU SEKTÖRÜ İÇİN BATARYA SİSTEMLERİ VE AKSESUARLAR DEMİRYOLU SEKTÖRÜ İÇİN BATARYA SİSTEMLERİ VE AKSESUARLAR C.O.M.M BATT GÖZ SİSTEMİ Saft C.O.M.M. Batt, nikel tabanlı dahili piller için ilk Internet Of Things (IoT) hizmetidir. Servis, demiryolu operatörlerine,

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Eren Ege AKAR Atlas Ferhat HACIMUSALAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Nilüfer DEMİR İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Projenin amacı...2 2. Giriş...2 3.Sonuçlar...5

Detaylı

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar.

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar. mız 6 kategoriden oluşmaktadır. -Sumo -Mini-sumo -Çizgi İzleyen -Serbest Kategori -Labirent -Yangın Söndüren Çizgi İzleyen Kategorisi Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine

Detaylı

3-Tasarruflu ampuller,neonlar,floresanlar neden daha az enerji harcarlar?

3-Tasarruflu ampuller,neonlar,floresanlar neden daha az enerji harcarlar? 1-Işık kirliliğine neler sebep olur? Yol, cadde ve sokak aydınlatmaları, Park, bahçe ve spor alanlarının aydınlatmaları, Reklam ve ilan panoları, Güvenlik aydınlatmaları, Evlerden ve binalardan taşan aydınlatmalar.

Detaylı

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni 17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni Mobil RTB Harcamaları %459 Artış Gösterdi emarketer tahminlerine göre RTB harcamaları (tüm reklam çeşitleri dahil) 2018 yılında toplamda $12 milyar a ulaşacak.

Detaylı

Robot & Robotik Sistemler Montaj Otomasyonu Dozaj Sistemleri Püskürtme Sistemleri Bağlantı Elemanları Endüstriyel Aletletler

Robot & Robotik Sistemler Montaj Otomasyonu Dozaj Sistemleri Püskürtme Sistemleri Bağlantı Elemanları Endüstriyel Aletletler www.gunmak.com.tr Robot & Robotik Sistemler Montaj Otomasyonu Dozaj Sistemleri Pompalar Püskürtme Sistemleri Bağlantı Elemanları Endüstriyel Aletletler OTOMATiK VE MANUEL BOYA TABANCALARI Yaş boya Emaye

Detaylı

etailer Kit Lenovo VIBE P1m 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır.

etailer Kit Lenovo VIBE P1m 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır. etailer Kit Lenovo VIBE P1m Lenovo VIBE P1m etailer Kit'e dahil edilenler PPT Önerilen nüsha (Özet, Genel Bakış, Temel Özellikler) Fotoğraf Kılavuzu Fotoğraf Galerisi bağlantısı 2 Önerilen nüsha Özet Ürünü

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

Kaynak: Dudular, Kardelen ve Prof. Dr. Oktay Hüseyin (Guseinov) "Canlılar Neden Genellikle Yuvarlaktır?"

Kaynak: Dudular, Kardelen ve Prof. Dr. Oktay Hüseyin (Guseinov) Canlılar Neden Genellikle Yuvarlaktır? Kaynak: Dudular, Kardelen ve Prof. Dr. Oktay Hüseyin (Guseinov) "Canlılar Neden Genellikle Yuvarlaktır?" Eğitişim Dergisi. Sayı 15. Mayıs 2007. CANLILAR NEDEN GENELLİKLE YUVARLAKTIR? Kardelen Dudular Prof.

Detaylı

NX Motion Simulation:

NX Motion Simulation: NX Motion Simulation: Mekanizma Hareket Analizi UNIGRAPHICS NX yazılımının modüllerinden biri olan NX Motion Simulation, NX Dijital Ürün Tasarımı ailesinin mühendislik bileşenlerinden birisidir. Motion

Detaylı

Bilgi Çağında Kütüphane

Bilgi Çağında Kütüphane Bilgi Çağında Kütüphane Gürcan Banger 27 Mart 2006 Yunus Emre Kültür Merkezi Değişen Dünya 1950 li yıllara kadar üretim için sermaye, işgücü, enerji ve hammadde önemli girdiler olarak kabul ediliyordu.

Detaylı

ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ. DEVRENİN MONTAJINDA KULLANILAN ARAÇLAR Lehim teli 25 40 watt havya Yankeski Maket bıçağı

ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ. DEVRENİN MONTAJINDA KULLANILAN ARAÇLAR Lehim teli 25 40 watt havya Yankeski Maket bıçağı ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ 16F628A L293D 7805 16 pin dip soket 18 pin dip soket Tek sıra erkek soket (Header) Kırmızı led Minik sarı ledler x 2 Minik yeşil ledler x 2 2 li

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ ROBOT PROGRAMLAMA ÜNİTESİ

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ ROBOT PROGRAMLAMA ÜNİTESİ BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ ROBOT PROGRAMLAMA ÜNİTESİ 1-Robot nedir? 2-Robot projeleri için tavsiyeler 3-Robot Türleri ve Çeşitleri 4-Eğitsel robotlar 5-Robot tasarımı için gerekli bileşenler ROBOT NEDİR?

Detaylı

ROBOTİK VE ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR

ROBOTİK VE ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR HALİÇ ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME ENFORMATİĞİ BÖLÜMÜ ROBOTİK VE ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR Yrd. Doç. Dr. Turan ŞİŞMAN 2017 - İSTANBUL AJANDA Robotik Etimoloji Kilometre Taşları Tanımlar ve Yasalar

Detaylı

TER CÜMAN ELDIVEN EZICI IMPASS BİYONİK GÖZ ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER. www.robotokulu.com

TER CÜMAN ELDIVEN EZICI IMPASS BİYONİK GÖZ ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER. www.robotokulu.com www.robotokulu.com RobotOkulu Dergisi e- a y l ı k r o b o t t e k n o l o j i l e r i d e r g i s i o c a k - ş u b a t - m a r t ` 0 8 ROBOTLAR ALEMİNDEN HABERLER BİYONİK GÖZ G Ü V E N L İ K Ç İ R O

Detaylı

Elektriği doğru kullan %35 e kadar tasarruf sağla!

Elektriği doğru kullan %35 e kadar tasarruf sağla! Kıb-Tek in 3 zamanlı kontrol sizde tarifesi hem ülke ekonomisi hem de vatandaşlar için büyük avantajlar sağlıyor: Elektriği doğru kullan %35 e kadar tasarruf sağla! 3 lü kontrolsizde tarifesiyle aboneler

Detaylı

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr Türkiye'nin ilk konut çöpçatanı Tüketici ile bankaların arasını bulan bir çöpçatan gibi çalışıyor. Türkiye de büyüme potansiyelinin en yüksek olduğu piyasalardan biri de şüphesiz konut. Dünyada 2008 de

Detaylı

Eylül Ayı Tekstil Gündemi

Eylül Ayı Tekstil Gündemi 30.09.2016 Türk halı sektörü gelişmeye devam ediyor Türkiye pamuk tüketimi, 2017 yılında son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşacak Endonezya tekstil endüstrisi, küresel ihracat liginde ilk 5 e girmeyi hedefliyor

Detaylı

BIZ KIMIZ? www.robotkursu.com

BIZ KIMIZ? www.robotkursu.com BIZ KIMIZ? Formasyon eğitimi almış, senelerdir alanında çalışan elektrik-elektronik öğretmenleriyiz. Bursa nın gözde okullarıyla çalışıp başarımızı ispatlamış bir kulübüz. Yarışmalarda dereceler alıp çalıştığımız

Detaylı

UR3 Sayesinde 2 Kişilik İş, Tek Kişiyle Kolayca Tamamlanabilecek

UR3 Sayesinde 2 Kişilik İş, Tek Kişiyle Kolayca Tamamlanabilecek Yardımcı robotların Danimarkalı öncüsü Universal Robots, hafif montaj işleri ve otomatikleştirilmiş tezgah üstü görevler için ürettiği yeni ve küçük robotu UR3 ün tanıtımı 13 Nisan da Hannover Messe de

Detaylı

OTOMATİK KONTROL 18.10.2015

OTOMATİK KONTROL 18.10.2015 18.10.2015 OTOMATİK KONTROL Giriş, Motivasyon, Tarihi gelişim - Tanım ve kavramlar, Lineer Sistemler, Geri Besleme Kavramı, Sistem Modellenmesi, Transfer Fonksiyonları - Durum Değişkenleri Modelleri Elektriksel

Detaylı

ENGELDEN KAÇARAK SESE YÖNELEN PALETLĐ ROBOT PROJESĐ ROBOTVOICETRACKTOWARDSFLEEFROM OBSTACLE. Ömer AYAN ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ, ÇANKIRI

ENGELDEN KAÇARAK SESE YÖNELEN PALETLĐ ROBOT PROJESĐ ROBOTVOICETRACKTOWARDSFLEEFROM OBSTACLE. Ömer AYAN ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ, ÇANKIRI ENGELDEN KAÇARAK SESE YÖNELEN PALETLĐ ROBOT PROJESĐ ROBOTVOICETRACKTOWARDSFLEEFROM OBSTACLE Ömer AYAN ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ, ÇANKIRI Burak YENER ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ,ÇANKIRI Ramazan

Detaylı

Kasım/Aralık fındığın başkenti. kirazın anavatanı

Kasım/Aralık fındığın başkenti. kirazın anavatanı Kasım/Aralık 2015 28 fındığın başkenti kirazın anavatanı BAŞARI ÖYKÜSÜ 54 www.doka.org.tr Dünyanın en büyük uzay araştırma merkezi olan NASA'da astrofizikçi olarak çalışan Ordulu Umut Yıldız, geleceğin

Detaylı

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

EU10i + EU20i = EU30is

EU10i + EU20i = EU30is 3kVA EU serisi jeneratör %2,5 Fırçasız jeneratörler %23 AVR li jeneratörler %19,5 (AVR: Otomatik voltaj regülatörü) SİNÜS DALGALARINDA BOZULMA EU10i + EU20i = EU30is EU30is standart bir evin ihtiyaçlarını

Detaylı

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ ÇALIŞMAYA DAİR BİLGİLER 1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ SUNUM:(X) ATÖLYE ÇALIŞMASI: ( ) 2 UYGULAMADA YER ALAN DİĞER PAYDAŞLAR(DERSLER/KURUMLAR) Tüm derslerde uygulanabilecek bir çalışmadır.

Detaylı