İlaç Hataları ve Önlenmesi. Doç. Dr. Hatice YILDIRIM SARI İKÇÜ SBF ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ AD

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlaç Hataları ve Önlenmesi. Doç. Dr. Hatice YILDIRIM SARI İKÇÜ SBF ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ AD"

Transkript

1 İlaç Hataları ve Önlenmesi Doç. Dr. Hatice YILDIRIM SARI İKÇÜ SBF ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ AD

2 Hasta güvenliği küresel bir sağlık sorunudur. Gelişmiş ülkelerde 10 hastadan biri tanı, tedavi ve bakım hizmeti aldığı sırada istenmeyen etkilere ve hatalara maruz kalmaktadır Gelişmekte olan ülkelerde bu oran daha da yüksektir

3 Hata önceden planlanan bir eylemin, tamamen istenen sonucu vermemesi (işlemde hata) veya hedefe ulaşmak için yapılan planın yanlış olması (planlama hatası)

4 ÇOCUKLARDA HASTA GÜVENLİĞİ Çocuklar tıbbi hatalar açısından yetişkinlere göre daha riskli gruptur: Gelişim, Ebeveyne bakım verene bağımlı olma, Tıbbi durumlarda epidemiyolojinin farklı olması. Çocuklarda ilaçların reçete edilmesi, dağıtımı, uygulanması tıbbi hataların önemli bölümünü oluşturur.

5

6 İlaç Hataları Zarar: Yaralanma ya da ağrıdan kaynaklanan vücudun yapı ya da fonksiyonlarında meydana gelen bozulmadır. Potansiyel advers ilaç etkisi (near misses): Yaralanma, zarar görme ya da ölümle sonuçlanmayan ancak potansiyel olarak sonuçlanma riski taşıyan; planlanmamış olaylardır, zarar tesadüfen önlenmiştir. Advers ilaç etkisi: Tıbbi tedavideki bir ilaçtan kaynaklanan zarardır (IOM). Bir kişide kullanılan ilacın dozuyla alakalı bir zarar meydana gelmiştir. Doz hatalı da olabilir normal de olabilir. Advers ilaç reaksiyonu: Bir ilacın normal dozda kullanımında ortaya çıkan istenmeyen ve zararlı etkisidir (WHO).

7 İlaç hatası: Dünya Sağlık Örgütü nün (DSÖ) tanımına göre; ilacın profilaksi, tanı veya tedavi amacıyla kullanımı sırasında zararlı ve istenmeyen etkisi dir.

8 İlaç Hatalarının Çeşitleri: İlaç uygulama süreci ilacın reçetelenmesinden hastaya ulaştırılmasına kadar devam eden süreçtir ve beş aşamadan oluşur: 1. İlacın reçetelenmesi veya istemin verilmesi 2. İlacın dağıtılması 3. İlacın hazırlanması 4. İlacın uygulanması 5. İlacın hastadaki etkilerinin izlenmesi

9 İlaç hatalarının neler olduğu konusunda literatürde farklılıklar vardır. American Society of Hospital Pharmacists (ASHP) ilaç hatalarını 1993 yılında 12 grupta toplamıştır (Maurer, 2010; 1993, AmericanSociety of Hospital Pharmacistshttp:// National Coordinating Council for Medication Error Reporting and Prevention (NCCMERP) ise 13 ilaç hatası tanımlamıştır (1998,Taxonomy of Medication Errors).

10 İLAÇ HATALARI Reçeteleme/ istem hatası TANIM Yanlış ilaç seçimi, yanlış dozun, yanlış dozaj formunun, yanlış kullanım sayısının, yanlış yolun, yanlış konsantrasyonun, yanlış uygulama hızının istem edilmesi, doktor tarafından ilacın kullanımı hakkında hastanın yanlış bilgilendirilmesi ve yazılan direktiflerin okunabilir olmaması istem hatalarıdır Doz atlama hatası Yanlış doz Yanlış hazırlama Yanlış ilaç Order edilen ilaç dozunun sebepsiz atlanmasıdır. Hastanın ilacı almayı reddetmesi ya da kontrendikasyon nedeniyle dozun atlanması hata değildir. Reçete edilen dozun fazla, eksik ya da tekrar uygulanmasıdır. Hastanın klinik seyrinden dolayı bazı dozların azaltılması ya da arttırılması hata değildir. İlaç maddesinin yanlış formülasyonda hazırlanmasıdır. Doktor tarafından order edilmeyen bir ilacın hastaya uygulanmasıdır.

11 İLAÇ HATALARI Yanlış dozaj formu Yanlış teknik Yanlış yol Yanlış oran Yanlış zaman Yanlış süre Yanlış hasta İlacın izlenmemesi Bozulmuş ilacın yapılması Uygunsuz hasta davranışı TANIM Çeşitli formları olan ilaçların (tablet, kapsül, süspansüyon, vb.), direktif edilen formu dışında hastaya uygulanmasıdır. İlacın uygulanmasında yanlış teknik ya da prosedür izlenmesidir. Reçete edilenden farklı bir yoldan ilacın uygulanmasıdır. İlacın çok hızlı ya da çok yavaş uygulanmasıdır. İlaçların belirlenen program dışında, yanlış zamanda uygulanmasıdır. İlacın yanlış sürede uygulanmasıdır. İlacın yanlış hastaya uygulanmasıdır. Uygulanan ilaçlara karşı hastanın gösterdiği tepkilerin uygun şekilde takip edilmemesidir. Tarihi geçmiş ya da fiziksel kimyasal olarak tahrip olmuş ilacın uygulanmasıdır. Hastanın reçete edilen ilaç tedavisine karşı uygunsuz davranmasıdır.

12 İlaç hataları büyük ölçüde istemden kaynaklanabiliyor İlaç uygulama hataları hemşirelerle ilgili ve sonuçları daha ağır olabilmekte

13 İlaç hataları kategorileri Kategori A: Hata yok, hataya neden olabilecek durum/olay bulunmamasıdır. Kategori B: Hata var ancak hata hastaya ulaşmadığı için zarar vermemiştir. Kategori C: Hata hastaya ulaşmıştır, ancak zarar vermemiştir. Kategori D: Hastaya ulaşan hata vardır, ancak izlem gerekli olabilecek bir hatadır. Kategori E: Hastada, geçici zarar oluşturan, tedavi veya girişim gerektiren hatadır. Kategori F: Hastanın hastanede kalmasını gerektiren ve geçici zarar veren hatadır. Kategori G: Hastaya kalıcı zarar veren bir hatadır. Kategori H: Ölüme yakın sonuçlanan ve bireyi hayatta tutmak için girişim gerektiren hatadır. Kategori I: Hastanın ölümüyle sonuçlanan hatadır.

14 İlaç Hataları Sıklığı-1 Merino ve arkadaşlarının 2013 yılında İspanya da yoğun bakım ünitelerinde 1017 hastayla gerçekleştirdikleri çalışmada Hastaların % 58 inin bir ya da daha fazla kez ilaç uygulama hatasına maruz kaldığı tespit edilmiştir. İlaç hatası hızı, her 100 hasta için 1.13 olarak saptanmıştır. İlaç hataları; % 34 oranında reçeteleme, % 28 oranında ise uygulama hatası İlaç uygulama hatalarının %16 sında hasta zarar görmüştür Hataların % 82 si önlenebilir hatadır.

15 İlaç Hataları Sıklığı-2 Koumpagioti ve arkadaşlarının (2014) meta analiz araştırmasında reçeteleme ve uygulama hatalarının fazla olduğu saptanmıştır. Bertsche ve arkadaşları (2010) hemşirelerin ve annelerin 1164 oral ve gastrik tüpten ilaç uygulamasını gözlemiş; hemşireler %40.4 oranında uygulama hatası yapmıştır. Mayo ve Duncan (2004) 16 hastanede çalışmış; hemşirelerin % 68.3 ü çalışma hayatları boyunca 2-5 arası ilaç uygulama hatası yapmıştır. Özkan ve arkadaşlarının (2012) çocuk kliniğinde yapılan bir gözlem çalışmasında ilaç hatası oranı %28,2 olarak tespit edilmiştir.

16 yılları arasındaki antineoplastik ilaç istemleri incelenmiştir kemoterapi isteminin 540 ında en az bir hata saptanmış. Vücut yüzey alanı 2 metrekareden büyük olanlarda, üçten fazla ilaç yer alan protokollerde, karboplatin içeren protokollerde hata oranı daha yüksek olarak bulunmuştur.

17 911 kemoterapi isteminin 25 inde hata gözlenmiştir. Bu hataların 24 ü hastaya ulaşmamıştır, biri ulaşmış ancak hastaya zarar vermemiştir. 19 u order hatası, 5 i hazırlama hatası, 1 i uygulama yolu hatası. 10 u yanlış tarih, 6 sı yazılı order hatası, 4 ü yanlış ilaç hazırlama, 3 ü belirsiz doz, 1 i yanlış ilaç formu, 1 i yanlış hasta.

18 73 hastanın 11 i çocuk hasta İlaç hatalarının %70 i hemşirelerle ilgili %25 infüzyon hızı hatası, %19 yanlış doz, %8 eksik doz, 7 olguda araç gereçten kaynaklanan hata, 4 olguda hekim istem hatası Hastaların %31 inde hata önlenmiş, %45 hastada yaralanma meydana gelmemiş, %12 hasta ek izlemler yapılmış, %3 hastaya ilave tedavi uygulanmış, %1.5 hastada hospitalizasyon süresi uzamış

19 Pediatrik ayaktan kemoterapi infüzyon ünitesinde, ilaç istemi incelenmiş, ilaç hatası oranı %3. Çocuk hastaların istemlerinin %60 ında hata saptanmış Yetişkinlerle karşılaştırıldığında hata oranı 1 e 3 Potansiyel hataların %45 i önlenmiş

20 172 kemoterapi tedavisinin 17 sinde bir ve daha fazla ilaç hatası saptanmış. Hataların %7 si uygulama hatası. Hastaların %19 unda en az bir kez hata gerçekleşmiş

21 En sık yapılan hatalar Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (Food and Drug Administration-FDA) nin yılları arasında uygun olmayan doz (%41), yanlış ilacın verilmesi (%16), ilacın yanlış yoldan uygulanmasıdır (%16). Ateş (2010) yanlış doz (%21), yanlış hasta (%18), yanlış yol (%18), yanlış ilaç (%8). Özkan ve arkadaşları (2013) zaman (%10.6) doz hatası (%10.3)

22 En sık yapılan hatalar Lan ve ark. hata sonrasında çocukların %62.4 ünün zarar görmediğini, %28.4 ünün hastanede uzun süre kaldığını, monitörize edildiğini, %9.2 sinin ciddi zarar gördüğünü tespit etmişlerdir. Sheu ve ark. yapılan 328 hatanın % 83.8 inde hastalarda sorun görülmemiş, % 6.6 sında yaşam bulguları ve kan şekeri değişmiş, alerjik reaksiyon gibi hafif etkiler ortaya çıkmış % 5.4 ünde Kardiyo Pulmoner Resüsitasyon gereksinimi doğmuş, %2.3 ünde koma ve % 1.9 unda ölüm gerçekleşmiştir.

23 Mercaptopurine, Methotrexate, Dexamethasone istemi yapılan 28 hastada hata saptanmış. Hastaların 25 inde düşük doz, 3 ünde yüksek doz ilaç uygulanmış.

24 İlaç Hatalarının Nedenleri İletişimden kaynaklanan hatalar (Hatalı sözel iletişim, Hatalı yazılı iletişim, Direktifin yanlış yorumlanması), İlaçlarda İsim karışıklığı (İlaçların ticari isim karışıklığı, İlaçların jenerik isim karışıklığı), Etiketleme (Üretim ve dağıtım yapan ilaç tedarikçi firmaların oluşturduğu hazır ilaç kabı etiketleri, Karton etiketler, Ambalajlama, Elektronik referans materyalleri, Baskı alınmış referans materyalleri, Reklam), İnsan Faktörü (Bilgi eksikliği, Performans yetersizliği, Doz ve infüzyon hızının yanlış hesaplanması, Bilgisayar hatası, Stoklama, Yeniden stoklama ve ilaçları taşımada hata, İlaç hazırlamada hata, Direktifin bir yerden bir yere yazılmasında hata, Stres, Yorgunluk, Uykusuzluk), Ambalajların Dizaynı (Ambalajların ve üzerindeki dizaynının uygunsuz olması, İlaçların dozaj formlarındaki karışıklık: tablet/kapsül karışıklığı, Aletler),

25

26

27 İlaç Hataları: Sisteme Bağlı Altta Yatan Faktörler Aydınlatma, Gürültü seviyesi, Sık bölünmeler ve dikkat dağılması, Eğitim, Kadro, Çalışanların yetkinliklerinde eksiklik, Sağlık bakımı çalışanları arasındaki atamalar, Görev değişiklikleri Çalışanların deneyimin az olması, Hasta bakımını üstlenen sistem, Politika ve prosedürler, Sağlık profesyonelleri arasındaki iletişim sistemleri, Hasta önerileri, Kat stokları, İlaç direktiflerinin üzerine yazıldığı formlar

28 Hata Nedenleri Stavroidis ve ark. hata nedenleri: insan faktörü %68.4, iletişimsizlik %14,4, ekipman ve ilaç uygulama cihazları %6,7 You ve ark. her şiftte hemşire sayısının eksik olması benzer isimli ya da etiketli ilaçların uygulanması Sears ve ark. iş yoğunluğu, dikkatin dağılması etkisiz iletişim Lemer ve ark. çocuğun yaşının 5 den küçük olması birden fazla ilaç kullanması Doherty ve Mcdonall 10 katı ilaç hatası bildirimleri kullanılan cihazı yanlış programlama (%40) ilacı yanlış hesaplama (%20) Törüner ve Uysal uzun çalışma saatleri (%68.1), hemşire başına düşen hasta sayısı (%58.8), ilaçların pediatrik formlarının olmaması (%56,3 Özkan ve ark. iş yükü

29 10 kat ilaç hatası!!! Çocuklarda ilaç dozu kiloya ya da vücut yüzeyine (metrekareye) göre hesaplanmaktadır. Özellikle çok küçük, düşük doğum ağırlıklı ya da prematüre bebeklerde ilaç dozu hesaplanırken bir adım atlanır ya da ondalık sayı yanlış hesaplanırsa çocuk gereğinden 10 kat fazla ilaç dozu almış olur.

30 Çocuklarda, İlaç Uygulamalarındaki Özellikler Çocuklarda ilaç deneme izninin olmaması nedeniyle veriler erişkinden elde edilenlere göre şekillendirilmektedir. Çocukların büyüme ve gelişmesinde, fizyoloji ve farmakolojisinde erişkine göre farklılıklar vardır. Çocukların gelişimsel özellikleri, yaşı, kilosu, vücut yüzeyi, organ gelişimleri farklı İlaç emilimi, ilaç dağılımı, ilaç metabolizasyonu ve vücuttan ilaç atılımında da çocuklarda belirgin farklılıklar vardır Oral ya da intravenöz uygulanan bazı ilaçların pediatrik formları bulunmamakta Yaşı küçük olan çocuklar ilaçların yan etkilerini ifade edememektedir

31 İlaç Hatalarının Bildirilmesi İngiltere de hataların bildirilmesi için ulusal bildirim sitemi (National Reporting and Learning System -NRLS) kullanılmakta, sonuçlar hastanelere geri bildirilmekte ve halka açıklanmamaktadır. ABD, Kanada, Japonya ve İsveç de ulusal bildirim sistemi bulunmaktadır. Türkiye de ilaç hataları bildirim sistemi 2015 yılında hastanelerde oluşturulmuş ve hangi hataların bildirileceği açıklanmıştır.

32 Woo et.al yılları arasında Kore deki pediatrik hastalarda 208 bildirim yapıldığını tespit etmiş ve 2005 yılından itibaren bildirimlerin arttığını göstermiştir. Buna rağmen yapılan bildirimlerin hataların tamamını yansıtmadığını ifade etmişlerdir. Wang ve ark. çalışmasında hemşireler % 50,9 oranında son bir yılda hiç ilaç hatası bildirimi yapmadıklarını ifade etmişlerdir. Bildirim yaptım diyenlerin yarıdan fazlasının bildirimi sistemde görülmemiştir. Törüner ve Uysal ın çalışmasında da her zaman sistem üzerinden bildirim yaparım diyenlerin oranı % 47.9 dur.

33 PEDİATRİ HEMŞİRELERİNİN İLAÇ HATALARINI BİLDİRME DURUMLARI Gök, D, Yıldırım Sarı H Pediatri hemşirelerine göre son bir yılda kliniklerde ilaç hatası gerçekleşme durumu İlaç Hatası Oranı Sayı % Hiç gerçekleşmemiştir 62 34,6 Yılda birkaç kez gerçekleşmiştir 73 40,8 Ayda bir kez ya da daha az gerçekleşmiştir 21 11,7 Bir ayda birkaç kez gerçekleşmiştir 11 6,1 Haftada bir kez gerçekleşmiştir 1 0,6 Haftada birkaç kez gerçekleşmiştir 9 5,0 Her gün gerçekleşmiştir 2 1,1

34 PEDİATRİ HEMŞİRELERİNİN İLAÇ HATALARINI BİLDİRME DURUMLARI Gök, D, Yıldırım Sarı H Pediatri Hemşirelerinin Son Bir Yılda Yaptıkları İlaç Hatası Bildirimi Son Bir Yılda İlaç Hatası Bildirimi Sayı % Yapma Durumu İlaç Hatası Bildirmedim ,4 1-2 ilaç hatası bildirdim 10 5,6 3 ve üzeri ilaç hatası bildirdim 0 0 İlaç Hatalarının Bildirildiğini Sayı % Düşünüyor musunuz? Evet Hayır

35 İLAÇ HATALARININ BİLDİRİLMEME NEDENLERİ % Ekip arkadaşlarının güvenini kaybetme korkusu Hastaların güveninin kaybetme korkusu Yönetim tarafından olumsuz algılanma Ceza alma (Yer değişikliği gibi) Yasal olarak ceza alma Bildirim konusunda yönetim tarafından desteklenmeme Mesleki anlamda ceza alma (disiplin cezası) Hastada ciddi advers etki geliştiyse soruşturma geçirme korkusu Bildirim sürecinin kolay kullanılamaması Bildirim sisteminin güvenli olmaması Bildirimle ilgili sisteme yönelik düzeltme yapılmaması

36 İlaç Hatalarını Saptama Yöntemleri

37 İlaç hatalarının bildirilmesi için zorunlu ve gönüllü ulusal programlar geliştirilmiştir. Zorunlu sistemler, hastalarda ciddi hasar ya da ölüm görüldüğünde, Gönüllü sistemler, ramak kala hatalarda, hastaya zarar vermemiş ya da çok ciddi zarar vermemiş hataların bildiriminde kullanılmaktadır yılında Kanada da ramak kala olayların bildirilmesini arttırmak için yapılan bir çalışmada; yazılı olarak form ile web üzerinden ve 7 gün 24 saat ulaşılabilir bir telefonla kullanılan bildirim yöntemleri karşılaştırılmıştır. Üç aylık çalışmada en fazla bildirimin %72 ile telefon üzerinden yapıldığı saptanmıştır.

38 Etkili bir hata bildirim sistemi Cezalandırıcı olmayan bir yapıda olmalıdır. Gizlilik sağlanmalıdır. Bağımsız olmalıdır. Verilerin uzmanlar tarafından analizi yapılmalı ve geri bildirimde bulunulmalıdır. Güven sağlamalıdır. Zamanında olmalıdır. Sistem yaklaşımı içerisinde değerlendirilmelidir. Cevap vermeye hazır olmalıdır.

39 İlaç Hatası Buzdağı

40 ilaç hatalarının bildirilmesi önündeki engeller hatayı nasıl yazacağını bilmemesi, iş yükü olarak görme ceza faktörü olarak görme hatayı görmekle ilgili bilgi eksikliği, bildirimin neden gerekli olduğu konusunda bilgi eksikliği neyi nasıl bildireceği konusunda bilgi eksikliği, hatadan hastanın zarar görmediğine dair bir yaklaşım, kendisine ya da meslektaşlarına disiplin ya da dava açılması korkusu, bildirim mekanizmasına aşina olmama, bildirim için çok meşgul hissetme, hata bildiriminde geri bildirim konusunda bilgi eksikliği (

41 bildirimi arttırmaya yönelik yapılması gerekenler çalışanlara geribildirimde bulunma, suçlayıcı kültürden kaçınma öğrenmeye odaklanma, çalışanların ilgisini çekme, bildirim sistemini kolaylaştırma bildirimleri kullanma hata bildirimlerinin analizi ve sonuçların çalışanlarla paylaşılması

42 Sağlık Bakanlığı Hastaneleri Olay Bildirim Sistemi

43 İlaç uygulama hatalarını azaltmak için Hemşirelerin matematiksel becerilerinin yeterli olması, İlaçlar hakkında düzenli olarak eğitim almaları Karşılaştıkları ilaç hatalarını bildirmeleri gerekmektedir

44

45 Pediatri hemşirelerinin ilaç hesaplama becerileri eğitim durumu ve deneyimleri ile ilişkili

46 Hemşirelerin İlaç dozu hesaplama durumları Oldridge, Gray, McDermott, Kirkpatrick (2004) 111 RN ve diğer uzmanla yaptığı çalışmada katılanların sadece %14 ü verilen beş ilaç hesaplamasının tamamını doğru yapmıştır. Grandell-Niemi ve ark. (2003) Finlandiya da 308 RN ile yaptığı çalışmada ilaç hesaplamalarının tamamını doğru yapan hemşire bulunmamıştır.

47 Hemşirelerin İlaç dozu hesaplama durumları McMullan ve ark. (2010) 229 ikinci sınıf, 44 RN ile yaptığı çalışmada, %89 unun ilaç hesaplama testinde başarısız olduğu saptanmıştır. Deneyim in ve yaşın ilaç hesaplama becerisinde etkili olduğu saptanmıştır. Grandell-Niemi ve ark. (2006) 282 öğrenci hemşire 364 RN ile yaptığı çalışmada ilaç hesaplama puanları %29 ile %78 arasında değişmiştir. RN lerin becerilerinin daha iyi düzeyde olduğu saptanmıştır. Fleming, Brady, ve Malone (2014) 124 yeni mezun RN ile yürüttüğü çalışmada %60 oranında doğru yanıt alınmıştır.

48 Çocuklarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi Hemşirelerin, ilaçların etkileri, kontrendikasyonları, yan etkileri, diğer ilaçlarla ve yiyeceklerle olan etkileşimleri, vb. konularda bilgili olması, kliniklerde bu konularda yazılı eğitim materyallerinin bulunması Bütün çocuk hastaların yatıştan sonra vücut ağırlığının ölçülmesi, çocuğun kilosunun, alerjilerinin ve daha önce kullandığı ilaçların hemşire formuna yazılması Çocuğun vücut ağırlığı ölçülene kadar (acil durum değil ise) yüksek riskli ilaçların verilmemesi Çocuk hasta için istem edilen ama normal olmayan dozların (güvenli doz aralığının üstü ve altı) tekrar gözden geçirilmesi Toz ilaçların sulandırılırken ve hesaplanırken ilacın kuru toz hacminin hesaplanması ve çocuğa belirlenen dozun tam olarak verilmesi Törüner, EK, Erdemir F. Pediatrik Hastalarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi (2010) 63-71

49 Çocuklarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi Pediatrik ilaç doz hesaplamaları başka bir hemşire ile beraber kontrol edilmeli İlacı uygulamadan önce istem tekrar gözden geçirilmeli ve özellikle ondalıklı ya da sıfırlı sayılarda ilaç dozu ikinci defa kontrol edilir Alışık olunmayan dozlar doğrulanmalı Birbirine şekil ve isim olarak benzeyen ilaçlar ayrı yerlere konulmalı Törüner, EK, Erdemir F. Pediatrik Hastalarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi (2010) 63-71

50 Çocuklarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi İlaç uygulamalarında 8 ilkeye dikkat edilmeli Oral ilaçlar, enjektörler içinde hazırlanmalı ve uygulanmalı İlaçların saklanması gerekiyorsa, etiketlenerek saklanmalı Ekiple, hasta bireyle ve yakınlarıyla etkin iletişim içinde bulunulmalı Pediatrik ilaçlara yönelik prosedürler oluşturulmalı (ilaçların istemi ve uygulamasına yönelik) Törüner, EK, Erdemir F. Pediatrik Hastalarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi (2010) 63-71

51 Çocuklarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi Hastanın ve yakını ilaç uygulama hakkında bilgilendirilmeli, ilaç uygulama konusundaki kaygılarını ifade etmeye cesaretlendirilmeli, gerektiğinde ilaç ikinci bir kez kontrol edilmeli Çocuğun yakınlarına pediatrik dozlar, ilacın yan etkileri hakkında sözel ve yazılı bilgi verilmeli İlaç hatası gerçekleştiğinde ilaç hatası bildirim formu doldurulmalı Törüner, EK, Erdemir F. Pediatrik Hastalarda İlaç Uygulama Hatalarının Önlenmesi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi (2010)

52 İletişim Tıbbi yasal sorunların %35 ile %70 inin hasta ve ailesine yetersiz bilgi verilmesinden, hasta ve ailesinin olaya bakışlarının anlaşılmamasından, ailenin değerlerini bakıma entegre etmemek gibi yetersiz/etkisiz iletişimden kaynaklandığı öne sürülmektedir. Levetown M. Communicating With Children and Families: From Everyday Interactions to Skill in Conveying Distressing Information. Pediatrics 2008; 121 (5):

53

54 Geliştirilen Kemoterapi Yardım Programı ile ramak kala hataların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu program sayesinde hatalı doz ve hatalı ilaç oranında azalma saptanmıştır.

55

56

57

58

59 Teşekkür Ederim

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Onkoloji Hastane Eczanesi Kanser tedavi yöntemlerinden biri olan

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

ONKOLOJİDE TIBBİ HATALAR ve ÖNLENMESİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN KANITA DAYALI UYGULAMALAR

ONKOLOJİDE TIBBİ HATALAR ve ÖNLENMESİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN KANITA DAYALI UYGULAMALAR ONKOLOJİDE TIBBİ HATALAR ve ÖNLENMESİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN KANITA DAYALI UYGULAMALAR Senem Özgür SARI Departman 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi Tarih 20 Mart 2014, Antalya İlaç hataları, ilacın hekim

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ : Hastanedeki akılcı ilaç kullanımına yönelik uygulamaların belirlenmesi. 2. KAPSAM : Hastalara verilecek ilaç tedavilerinin uygunluğunu, bunun kontrolü için kurulan Akılcı ilaç kullanımı sorumlu

Detaylı

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ OPSAR SOLMAZ Figen, TUNÇMAN Gökçe, SERBEST Nesrin, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun ÖZEL MEDICABIL HASTANESİ, BURSA İlaç Güvenliği Hastaların tedavilerinde

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/7 NO AMAÇ PLANLANA 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde hataların en aza indirilmesi 2 Cerrahi güvenliğin Hasta kimlik bilekliklerinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI İLAÇ GÜVENLİĞİ Hemşire Rabia Köksal İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? Hastaların tedavilerinde

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri OTURUM 4: Kalitenin Farkedilmeyen Yönü; Çalışan Avukatlığı Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri DOÇ. DR. AHSEN KAYA EÜTF ADLİ TIP AD, 30.09.2106 KALİTE Dinamik ve çok boyutlu bir kavram. ÜRÜN KALİTESİ performans,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN SIRA NO 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA Hasta kimlik bilekliğinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

Pediyatride ilaç hataları ve hata bildirimi

Pediyatride ilaç hataları ve hata bildirimi doi:10.5222/buchd.2016.165 Derleme Pediyatride ilaç hataları ve hata bildirimi Medication errors and reporting in pediatrics Derya Gök 1, Hatice Yıldırım Sarı 2 1 İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA PROSEDÜRÜ

İLAÇ UYGULAMA PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 5 1.AMAÇ: Hakkari Devlet Hastanesi nde ilaç hatalarının önlenmesi amacıyla stratejilerin belirlenmesi, ilaç kullanım sürecinin tüm safhalarında görev alan sağlık bakımı sunanların rollerinin

Detaylı

Erkan KÜÇÜKKILINÇ SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ NİN SAĞLANMASINDA, KESİCİ DELİCİ ALET YARALANMASINA KARŞI ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ

Erkan KÜÇÜKKILINÇ SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ NİN SAĞLANMASINDA, KESİCİ DELİCİ ALET YARALANMASINA KARŞI ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ Erkan KÜÇÜKKILINÇ SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ NİN SAĞLANMASINDA, KESİCİ DELİCİ ALET YARALANMASINA KARŞI ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ Sunum Akışı Kesici ve delici alet yaralanmaları Nedenleri ve yaralanma

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI. EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI. EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi GİRİŞ Tüm sağlık çalışanları ve hastane yöneticileri olarak içinde bulunduğumuz olumsuz koşullar nedeniyle yaptığımız

Detaylı

İlaç Güvenliği. Prof. Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA

İlaç Güvenliği. Prof. Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA İlaç Güvenliği Prof. Dr. H. Erdal Akalın, FACP, FIDSA Tanımlar Epidemiyolojik veriler İlaç uygulama süreçi İlaç güvenliğinde oluşabilecek sorunlar Önleme önerileri Tanımlar Medikasyon hatası: Medikasyon

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR?

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR? 5. TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR? Araş. Gör. Sevcan TOPÇU Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Değişen sağlık

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS ÖNCE ZARAR VERME HATA İNSANA ÖZGÜDÜR!! Hasta düşmeleri, tüm Dünya da sağlık bakım kurumlarında önemli bir hasta güvenliği

Detaylı

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Her yatağın başında tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli bulunmalıdır. Hasta odalarında lavabo, banyo ve tuvalet bulunmalıdır. Yatak başı bağlantılı

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI FARMAKOTERAPİ EĞİTİMİNDE GRONİNGEN MODELİ (AKILCI FARMAKOTERAPİ İLKELERİ) Yrd. Doç. Dr. İlker KELLE DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı AKILCI

Detaylı

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI Sayfa No: 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Güvenliği Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; ların doğru adı soyadı, Kayıt/Kabül

Detaylı

AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir

AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir AĞRIDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Arzu Yağız On Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, İzmir AKILCI İLAÇ KULLANIMI -Tanım- Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum işlemi tek kişilik odalarda yapılmalıdır. Doğum öncesi izlem, doğum

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır.

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitelerinin giriş-çıkış kuralları belirlenmelidir. Tüm yüzeyleri pürüzsüz, yuvarlak köşeli, gözeneksiz, kolay temizlenebilir, dezenfekte edilebilir

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hastane dışında acil servise ulaşımı kolaylaştırıcı yönlendirici işaretler bulunmalıdır. Acil servis

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Kürşat Tigen İLAÇLAR Hastalıklardan korunma, teşhis, tedavi veya vücudun herhangi bir faaliyetini değiştirmek amacıyla kullanılan kimyasal, bitkisel, biyolojik kaynaklı ürünler

Detaylı

1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir

1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir HASTA DÜŞMELERİ 1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir yere ya da nesnelere doğru hareket etmesi

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi Hastanın kimliğinin doğrulanması İlaç kulanım

Detaylı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı

Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Hayri T. ÖZBEK Çukurova Ünviversitesi, Algoloji Bilim Dalı ĠLAÇ NEDĠR? Dünya Sağlık Örgütü ne (DSÖ) göre; Fizyolojik sistemleri, patolojik durumları alanın yararına değiştirmek, incelemek amacıyla

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015

Akılcı İlaç Kullanımı. Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015 Akılcı İlaç Kullanımı Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015 Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI KADIN DOĞUM KLİNİKLERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İLAÇ HATALARININ BELİRLENMESİ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI KADIN DOĞUM KLİNİKLERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İLAÇ HATALARININ BELİRLENMESİ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK PROGRAMI KADIN DOĞUM KLİNİKLERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İLAÇ HATALARININ BELİRLENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ DeryaYüksel GÜVENÇ TEZ DANIŞMANI Öğr.

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr.Şenol Çomoğlu 2 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine

Detaylı

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ KOD: SİY.PR.05 YAYIN TAR:01.04.2016 REVİZYON TAR:26.09.2017 REVİZYON NO:05 Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ: Hastanemize satın alman ilaçların güvenli depolanması, dağıtılması, hastalara güvenli ilaç uygulamalarının

Detaylı

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi Amaç: SAĞLIK TESİSLERİNİN TIBBİ CİHAZLAR PIYASA GÖZETİM VE DENETİM (PGD) VE OLUMSUZ OLAY BİLDİRİMİNE İLİŞKİN TALİMAT (Rev.2) Genel Sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerinde kullanılan tıbbi cihazlara

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR

HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR Feray Gökdoğan 1, Duygu Kes 2, Döndü Tuna 3, Gülay Turgay 4 1 British University of Nicosia, Hemşirelik Bölümü 2 Karabük

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI İLAÇ UYGULAMA SÜRECİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI İlknur Öztürk Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlama Tarihi:13.06.2016 http://www.cio.com.tr/wp-content/uploads/2016/04/cio-sa%c4%9fl%c4%b1k-800x500_c.jpg

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE KAPSAM. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

HASTA GÜVENLİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE KAPSAM. Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTA GÜVENLİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE KAPSAM Dr. Nazan ÇALBAYRAM GEÇMİŞE BAKIŞ Bir orduda hastalıkların ve ölümlerin başlıca nedenleri arasında, kişilerin sağlıkları için başvurduğu hastaneleri sayabilirim.

Detaylı

İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ

İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ İLAÇ Vücudun işleyişini etkileyen ve hastalıkları iyileştirmek için kullanılan kimyasal maddelere ilaç denir Hatalı kullanıldıklarında, hasta üzerinde geri dönüşsüz

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte,

190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte, Dünyada her bir dakikada 380 kadın gebe kalmakta, 190 kadın planlanmamış ya da istenmeyen gebelikle karşılaşmakta, 110 kadında gebeliğe bağlı komplikasyon gelişmekte, 40 kadın sağlıksız düşük yapmaktadır.

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri Bildiri Adı Kodu 6 Sağlıkla İlişkili Enfeksiyonlar ve El Hijyeni Konusunda Geçerliliği

Detaylı

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ. Hemş: Serap BOZKURT

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ. Hemş: Serap BOZKURT GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ Hemş: Serap BOZKURT İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? Hastaların tedavilerinde kullanılacak olan tüm ilaçların; temininden saklanmasına, order edilmesinden transferine,

Detaylı

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA HATALARININ ÖNLENMESİNDE HASTA ve YAKINLARI EĞİTİMİ

İLAÇ UYGULAMA HATALARININ ÖNLENMESİNDE HASTA ve YAKINLARI EĞİTİMİ İLAÇ UYGULAMA HATALARININ ÖNLENMESİNDE HASTA ve YAKINLARI EĞİTİMİ Hazırlayan: Lütfiye İnci BELKIZ*, Fatma ZOR** *Acıbadem Atakent Hastanesi, Bebek Bakım Odası Hemşiresi **Acıbadem Atakent Hastanesi, Yenidoğan

Detaylı

Akılcılık Zihnin dogustan itibaren bazı temel ilkeler ya da fikirlerle donatılmıs oldugu anlayısı

Akılcılık Zihnin dogustan itibaren bazı temel ilkeler ya da fikirlerle donatılmıs oldugu anlayısı Felsefi olarak akılcılık akımı Platon la baslamıstır Akılcılık Zihnin dogustan itibaren bazı temel ilkeler ya da fikirlerle donatılmıs oldugu anlayısı İlaç kullanımında akılcılık Deney ve gözleme dayalı

Detaylı

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI YAYIN TARİHİ: 12/06/2013 PROSEDÜR NO: 071 REV NO: REV TARİHİ: SIRA ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI DEĞERLENDİRME ACİL SERVİS CİHAZ YÖNETİM SORULARI 4

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HHG-T06-P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HHG-T06-P01 Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Madde No - Yeni yayınlandı. - KAPSAM: Tüm çalışanları kapsar. Hazırlayanlar/ Kontrol Eden Gülay YABA Kalite Yönetim Birimi Onay Gülsemin ACIOĞLU Hastane Müdürü Onay Yrd.

Detaylı

İLAÇ GÜVENLİĞİ VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ

İLAÇ GÜVENLİĞİ VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Eczacı Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Özel Çevre Hastanesi nde ilaç hatalarının önlenmesi amacıyla stratejilerin belirlenmesi, ilaç kullanım sürecinin

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI 1. AMAÇ Birimler tarafından eczaneden talep edilen ilaçların usulüne uygun olarak hazırlanıp ilgili birimlere teslim edilmesini sağlamak. 2. KAPSAM Hastanemizdeki ilaçların güvenli kullanımı ile ilgili

Detaylı

Koordinasyon Toplantısı 29.06.2011

Koordinasyon Toplantısı 29.06.2011 Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi Kapsamında 01.07.2011 tarihinden itibaren Yapılması Gerekenler Koordinasyon Toplantısı 29.06.2011 İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü Sunum Planı Sağlıkta Performans

Detaylı

YENİ DOĞAN SERVİS HEMŞİRESİ

YENİ DOĞAN SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ)

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) Hazırlayan: Uzm. Ayten ÇELİK Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Gelişim Koordinatörlüğü Atakent Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 09/06/2016 http://araklidevlethastanesi.gov.tr/wp-content/uploads/2015/04/akilci-ilac-1.jpg

Detaylı

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi?

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi? ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE FARMAKODİNAMİK FARKLILIKLAR 17.12.2004 ANKARA Prof.Dr. Aydın Erenmemişoğlu ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE 2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru

Detaylı

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi Hematopoetik kök hücre transplantasyonu hematoloji-onkoloji alanında özel bir daldır

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Yürürlük i: 16.07.2012 ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 4.6, 4.11-4.9 KAPSAM: Eczane Hazırlayan Ecz. Mevlüde KAVVAS Eczacı Kontrol

Detaylı

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 7/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Yönetim Direktörü Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ: Hastaya ve/veya çalışana zarar veren ve/veya zarar oluşmadan önce fark edilen olayların benzerlerinin

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 19. Hafta ( 19 23 / 01 / 2015 ) 1.) INFÜZYON SOLUSYONUNUN ve SETİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ 2.) IV.SIVI TEDAVİSİNDE GÖRÜLEBİLECEK KOMPLİKASYONLAR ve HEMŞİRELİK BAKIMI 3.) KATATER

Detaylı

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Türkiye nin yerinde sağlık ve bakım çözümleri sunan ilk ve en büyük kuruluşudur.

Detaylı

FARMAKOVİJİLANS. Uzm. Dr. Mahluga Jafarova Demirkapu

FARMAKOVİJİLANS. Uzm. Dr. Mahluga Jafarova Demirkapu FARMAKOVİJİLANS Uzm. Dr. Mahluga Jafarova Demirkapu Konular 1. Farmakovijilans 2. Advers reaksiyonlar 3. İlaçlara bağlı sorunlar 4. Farmakovijilans bilgi akışı 5. Advers ilaç reaksiyonu bildirim formu

Detaylı

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Sayfa No 1/17 ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Acil servise 24 saat içinde aynı şikâyetle tekrar başvuran hasta sayısı ve oranının tespiti

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Akılcı İlaç Kullanımı (29.05.2016) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sunu Planı 1. Akılcı İlaç Kullanımı Tanım 2. Akılcı İlaç Kullanımı Sorumluluk Sahibi

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985

Detaylı

Hem. Songül GÜNEŞ Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 9.4.2014 1

Hem. Songül GÜNEŞ Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 9.4.2014 1 Hem. Songül GÜNEŞ Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 9.4.2014 1 Ameliyathaneler kendine özgü mimari dizaynları, çalışma koşulları ve ameliyathanede görev yapan personelleriyle çok özel merkezlerdir Ameliyathane

Detaylı

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Gönül ÇİÇEK ŞENTÜRK1, Gül ERDEM2, Mustafa ÇAĞATAY2,

Detaylı

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA Uzm.Ecz. ÖZLEM KALSIN Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 3-6 Nisan 2014, Girne-KKTC

Detaylı

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ Zelha Türk*, Serpil Türker **, Pelin Gökoğlu***,Eda Ulutaş**** *Fulya Acıbadem Hastanesi Sorumlu Hemşire, **Fulya Acıbadem Hastanesi

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Uzm Ecz Ahmet S Bosnak Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kanser tedavisinde ileri kalite Kanser tedavisinde mükemmellik multidisipliner yaklaşımla olabilir.

Detaylı

EVDE SAĞLIK ve BAKIMDA HİZMET VERENLERİN SORUN TESPİTİ ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HEMŞİRELİK

EVDE SAĞLIK ve BAKIMDA HİZMET VERENLERİN SORUN TESPİTİ ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HEMŞİRELİK EVDE SAĞLIK ve BAKIMDA HİZMET VERENLERİN SORUN TESPİTİ ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HEMŞİRELİK Prof. Dr. Seçil Aksayan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi saksayan@ciu.edu.tr Evde Bakım=

Detaylı

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI Hazırlayan : Julie A. KUENZİ, RN,MSN,CDE,CPT Medical College of Wisconsin Çeviren: Doç.Dr. Nermin OLGUN Marmara Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: - Rev. No: 00 TARİH:../ /20 Sayfa No: 1/9 00 01 HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 00 01 01 01 Kalite yönetim direktörü belirlenmelidir.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BALIKESİR İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ADVERS ETKİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BALIKESİR İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ADVERS ETKİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BALIKESİR İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ADVERS ETKİ 2013 İÇERİK-1 Advers Etki Nedir? Ciddi Advers Etki Nedir? Ciddi Advers Etkiye

Detaylı

Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği. 3. TÜKED Kongresi, Mart 2016, Dalaman - Muğla

Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği. 3. TÜKED Kongresi, Mart 2016, Dalaman - Muğla Palyatif Bakım için Eksik bir Parçanın Tamamlanması: Kamu-Üniversite-Endüstri İşbirliği Doç. Dr. Murat Gültekin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

KISITLAMA UYGULANAN HASTALARDA GÜVENLİ HASTA BAKIMI YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ANTALYA

KISITLAMA UYGULANAN HASTALARDA GÜVENLİ HASTA BAKIMI YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ANTALYA KISITLAMA UYGULANAN HASTALARDA GÜVENLİ HASTA BAKIMI YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ANTALYA KISITLAMA UYGULANAN HASTALARDA GÜVENLİ HASTA BAKIMI ÇALIŞMA GRUBU Ayşe Karakulak Alim Ekinci Fatma Küçükerenköy

Detaylı

HASTANELERDE YAPILAN TIBBİ HATALARIN TÜRLERİ VE NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

HASTANELERDE YAPILAN TIBBİ HATALARIN TÜRLERİ VE NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA HASTANELERDE YAPILAN TIBBİ HATALARIN TÜRLERİ VE NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hacer Canatan Öğr.Gör., Okan Üniversitesi Sağlık MYO Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü, ERA Teknik Koleji ATT Bölümü, hacercanatan20@hotmail.com

Detaylı

Kesici delici alet yaralanmaları izlenmelidir.

Kesici delici alet yaralanmaları izlenmelidir. Kesici delici alet yaralanmaları izlenmelidir. Kan ve vücut sıvılarının sıçramasına maruz kalan çalışanlar izlenmelidir. Yoğun bakım mortalite oranları izlenmelidir. İndikatör kartı hazırlanmalıdır. Yoğun

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar Lefke Avrupa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan

Akılcı İlaç Kullanımı. Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar Lefke Avrupa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar Lefke Avrupa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan 23.09.2016 Akılcı İlaç Kullanımı Kişilerin uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Artvin İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Artvin Devlet Hastanesi

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Artvin İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Artvin Devlet Hastanesi Sayfa No: 1/6 RİSK BÖLÜMLER OLUŞMA NEDENİ KORUYUCU ÖNLEMLER ENFEKSİYON Yoğun bakım, Diyaliz Ünitesi, Laboratuvarlar Ameliyathane, Yoğun bakım, Yeni doğan Yoğun bakım Vücut kan ve sıvı sıçraması Kişisel

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı Dr Özlem Özcan Çelebi Akılcı İlaç Kullanımı Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı uygun süre ve dozda en uygun maliyetle ve

Detaylı

İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İlaç Beşeri Tıbbi Ürün/Ürün: Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmek

Detaylı

1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ

1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ KALİTE YÖNETİMİ 1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ Aydın ve çevresindeki hizmet verdiğimiz bireylere dünya standartları seviyesinde çağın gerektirdiği güvenilir ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetini

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 01 14.03.2016 Hastane Logosu değişikliği yapıldı 02 Yatan Hasta Hemşirelik Hizmetlerinden Sorumlu Başhemşire ifadesi

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI Sunum Planı Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Kavramı AİK te Paydaşlar AİK Süreç Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı ve Problemin Boyutu Türkiye deki AİK Uygulamalarına Genel Bakış AKILCI İLAÇ

Detaylı

HEMŞİRELERDE ÇALIŞMA ORTAMI UZM. HEM. HANDAN ALAN HEMŞİRELİKTE YÖNETİM AD DOKTORA ÖĞRENCİSİ

HEMŞİRELERDE ÇALIŞMA ORTAMI UZM. HEM. HANDAN ALAN HEMŞİRELİKTE YÖNETİM AD DOKTORA ÖĞRENCİSİ HEMŞİRELERDE ÇALIŞMA ORTAMI UZM. HEM. HANDAN ALAN HEMŞİRELİKTE YÖNETİM AD DOKTORA ÖĞRENCİSİ Çalışma hayatı insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Günün en aktif döneminin yaşandığı çalışma ortamları,

Detaylı

Ameliyat Sırası Hasta Bakımı

Ameliyat Sırası Hasta Bakımı Ameliyat Sırası Hasta Bakımı AMAÇ Hastanın ameliyat sırası hemşirelik bakımının sürdürülmesi ve karşılaşabileceği komplikasyonların önlenmesidir. TEMEL İLKELER Ameliyat sırası dönemde hemşirelik bakımı;

Detaylı

DERİNCE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ SKS KALİTE YÖNETİMİ

DERİNCE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ SKS KALİTE YÖNETİMİ DERİNCE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ SKS KALİTE YÖNETİMİ www.derinceadsm.gov.tr BÖLÜM SORUMLULARI Yönetim Hizmetleri Demet YENİGÜN EROL Ahmet DEMRİ Meryem MUMCUUĞLU Kalite Yönetim Direktörü İdari ve Mali

Detaylı