ANTALYA-DÜDEN HAVZASI SU KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANTALYA-DÜDEN HAVZASI SU KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ"

Transkript

1 ANTALYA-DÜDEN HAVZASI SU KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ Türkay BARAN, Yıldırım DALKILIÇ, Ünal ÖZİŞ DEÜ, Müh. Fak., İnş. Müh. Böl., İzmir ÖZET Karbonatlı kayaçlar içindeki karstik boşluklarda hareket eden su kirlenmeye alüviyal yapıdaki yeraltı suyundan çok daha fazla açık olmaktadır. Türkiye'nin en hızlı gelişen kentlerinden biri olan Antalya'nın başlıca su kaynağı, 25 km Kuzeybatıda yer alan Kırkgözler pınarlarını, Düdenbaşında yüzeye çıkan yeraltı nehrini, kentin batısında denize yakın seviyelerden kaynayan ve günümüzdeki su gereksinimi karşılayan küçük pınarları besleyen, travertendeki karst boşluklarında bulunan yeraltısuyudur. Kentin atık suları ise bina temel kazılarında rastlanılan çatlaklara, dolayısıyla pınarları besleyen aynı akifere doğrudan verilmektedir. Ancak, karst ortamdaki büyük yeraltı su haznesinin dev bir septik havuz gibi mi davrandığı, yoksa Antalya körfezinin derin sularına açılan doğal deniz deşarjı niteliğinde karst kanallar sistemine mi sahip olduğu henüz açıklığa kavuşturulmuş değildir. Kırkgözler pınarları ile kent arasında kalan bölgelerdeki yoğun tarımsal ve endüstriyel gelişme, üst havza ile ilişkisi olan küçük pınarları hızla kirletebileceği gibi, Kırkgözler pınarlarının drenaj alanında olabilecek benzer gelişmeler de Antalya kentinin ve yakın yöresinin bu temel su kaynağında geri dönülmesi mümkün olmayacak kirlenme sorunları yaratabilecek niteliktedir. Ayrıca, atık suların boşaltıldığı temel çukuru çatlaklarının, yüksek binaların yoğun kullanımı sonucunda tıkandığı, asit dökülerek bu tıkanıklığın giderildiği de belirtilmektedir. Bu uygulamanın sonucunda, kayaların da asitle eriyerek temel göçmelerine yol açabileceği olasılığı da üzerinde önemle durulması gereken bir başka olgudur. Anahtar sözcükler: Karbonatlı kayaçlar, çevresel jeoteknoloji, karst.

2 THE DEVELOPMENT OF WATER RESOURCES OF ANTALYA-DÜDEN BASIN ABSTRACT Groundwater in karst channels of carbonate rocks is more susceptible to pollution hazards than that in alluvial formations. Such a pollution may be caused by urban and industrial wastewater, return flows of agricultural irrigation, or from seawater intrusion due to overdraft. Antalya's water resources originating mainly from carbonate rock formations are faced to such pollution hazards. The principal water resource of Antalya, one of the fastest growing cities in Turkey, is the groundwater in karst channels of the travertine formation, supplying the Kirkgozler springs group located 25 km to North-west, the underground river emerging at Dudenbasi, the small springs at elevations near sea level West of Antalya and tapped for the water supply of the city. The sewerage of the city is disposed of directly into the cracks in foundation ground of the buildings. Whether the large underground karst water reservoir acts like a giant cesspool or there is a huge karst channel acting like a natural marine outfall discharging into the deep waters of Antalya bay, is not cleared yet. Intensive agricultural and industrial development in the area between Kirkgozler and Antalya, especially those at higher elevations, may cause a rapid pollution of the downstream springs which show karst connections with the main upstream system; similar activities in the drainage area of Kirkgozler springs may also cause irrecuperable pollution damages to that principal water resource. Moreover, it is reported that the karst cracks, serving as sewage outlets, are reopened by acid spill when they get clogged due to intensive use by high buildings. The possibility that the acid may also dissolve the rock and that this practice may lead to foundation collapses should also be carefully kept in mind. Keywords: Carbonate rocks, environmental geotechnology, karst. 1. AMAÇ Antalya kentinin atıksuları, içme suyu ihtiyacının karşılandığı pınaraları da besleyen, erime boşluklu (karst) traverten ortamdaki yeraltı suyuna doğrudan boşaltılmaktadır. Yeraltında büyük bir hazneye sahip olan bu sistemin dev bir septik havuz gibi mi davrandığı, yoksa körfezin derin sularına açılan doğal deniz deşarjı niteliğinde bir boşalımın mı bulunduğu açıklığa kavuşturulmuş değildir. Yeraltı haznesinin davranışı açıklığa kavuşturulmadan atıksuların bu ortama verilmesi, Antalya kentinin ve çevresinin bu temel su kaynağında geri dönülmesi mümkün olmayacak kirlenme sorunları yaratabilecek niteliktedir.

3 Öziş'in V. Türk-Alman Çevre Mühendisliği Sempozyumuna, Türkman ve Baran'ın çevirisini III. Mühendislik Haftasına sundukları bildirisi (Öziş 1984, çev.: 1985), Öziş'in Uluslararası Yeraltı Su Kaynakları Yönetimi Konferansına sunduğu bir başka bildirisini (1990) esas alan, Öziş v.d.'nin 1995'te İ.M.O. 13.Teknik Kongresine (Öziş v.d. 1995) ve 1996'da Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği 6. Ulusal Kongresine (Öziş v.d. 1996) sundukları bildirilerin metnine dayanan bu bildirinin amacı, konunun önem ve ivediliğini bir kez daha vurgulayarak, gerekli araştırmaların yapılmasına ve bunların sonucunda alınması zorunlu önlemlerin belirlenmesine yardımcı olabilmektir. 2. MEVCUT ÇALIŞMALAR Erime boşluklu kayaçlarda karst hidrojeolojisi ve su kaynakları son otuz yılda, yoğun uluslararası ve ulusal çalışmalara konu olmuştur. Karst ortamda kirlilik kontrolunun çevre ile ilişkisi ve uygun nitelikte içme suyu temini 1970'li yıllarda uluslararası toplantılarda önemle ele alınırken, Türkiye'de ilk kez 1979 Antalya Kanalizasyon Sempozyumunun ana konusunu oluşturmuştur. Daha sonraki yıllarda da, gerek uluslararası, gerek ulusal toplantılarda karst ortamda kirlilik kontrolu çeşitli yayınlara konu olmuştur. Bu ve bundan sonraki altbölümlerle ilgili olarak, atıfları Öziş v.d.'nin 1995 ve 1996 bildirilerinin ilgili yayın listelerinde yeralan bütün bu çalışmalarda, karbonatlı kayaç yapıları içinde karst boşluklarında hareket eden suyun alüviyal yapı içindeki yeraltı suyundan çok daha fazla kirlenmeye açık olduğu özellikle vurgulamış olmakla birlikte, Antalya'da olduğu gibi birçok ülkenin karstik yörelerinde şehirleşme ve endüstriyel gelişme su kaynaklarının güvenle kullanılabilir niteliğini tehdit etmekte, bu tehdit bizzat kirleticiye olduğu gibi alt havzalara da yönelik bulunmaktadır. 3. ANTALYA KARST SULARININ JEOHİDROLOJİSİ 3.1. Pınarlar ve Traverten Platoların Oluşumu Devlet Su İşlerinin, Birleşmiş Milletler örgütünce desteklenen bir projesi (UNDP- TUR/77/015) çerçevesinde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda, Antalya yöresinin temel su kaynağının kentin 25 km Kuzey Batısında yeralan Kırkgözler pınar grubu (Şekil 1) olduğu; bu pınarların Jura-Kretase yaşıtı kireçtaşı tabakasının geçirimsiz formasyona dayandığı kesimden kaynadığı belirlenmiştir.

4 Şekil 1 - Antalya-Düden havzası su kaynakları sisteminin genel yerleşim planı ve yeraltı karst ortamda akış yönleri (oklarla gösterilmiştir). Bu pınarlar Antalya'nın traverten platolarını oluşturmuştur. Üst tarafta bulunan Döşemealtı ovası denizden m yükseltide, ortada bulunan Varsak ovası m yükseltide yeralmakta olup, alt tarafta deniz seviyesi altında oluşmuş 3.plato ise Antalya körfezine uzanmaktadır.

5 3.2. Karst yeraltı Su Haznesi Trityum muhtevası tayinine dayalı çevresel izotop çalışmalarında Kırkgözler pınarlarını besleyen suyun yeraltında ortalama kalış süresinin 100 yıl mertebesinde olduğu, bunun da yeraltında 22 milyar m 3 'lük bir hazne hacmına karşı geldiği belirlenmiştir Kepez Hidroelektrik Santralları ve Varsak Sulaması DSI'nin Yeşilbayır (n.9-53) akım gözlem istasyonunda süresindeki ölçümlere göre ortalama 13 m 3 /s verimi olan Kırkgözler pınarlarının suyu, doğal koşullarda Bıyıklı düdeninden (Şekil 1) tekrar yeraltına inerken, bir bağlama ile iletim kanalına çevrilip, 1961'den beri Kepez hidroelektrik santralında enerji üretimi için kullanılmaktadır. Yüksek düşülü bir çevirme santralı niteliğindeki Kepez I santralında, iletim kanalından sonra betonarme basınçlı mecra yer almakta, 57 m yüksekliğinde bir denge bacasının kontrolunda, 770 m uzunluğunda ve çapı 2.4'den 2.1 m'ye tedricen değişen teleskopik bir cebri boru ile su kurulu gücü 26 MW olan santrala iletilmekte, yılda yaklaşık 170 GWh/yıl enerji üretilmektedir (Şekil 1). Kepez I santralının iletim kanalının sonlarına doğru, küçük bir doğal düşümü değerlendirmek üzere, alçak düşülü bir kanal içi santral olan Kepez II santralı da kurulmuştur. Kepez santralının kuyruk suyu ise doğrudan 8000 ha alanı sulayan Varsak sulaması ana kanalına alınmaktadır (Şekil 1). Kırkgözler pınarlarını besleyen yeraltı su akışının bir bölümü, yüksek yeraltı su seviyelerinde Varsak çöküntü dolininde de (Şekil 1) gözlendiği üzere, yeraltı nehri olarak akmaya devam edip, Düdenbaşı mevkiinde yüzeye çıkmaktadır Düdenbaşı ve Kızılarık Sulaması Varsak sulama kanalındaki fazla su Düdenbaşı çağlayanını oluşturur ve burada yeryüzüne çıkan yeraltı nehri ile birleşir (Şekil 1). Bir kaç kilometre mansapta, 740 ha tarımsal arazinin sulaması için Kızılkarık bağlaması ile derlenen Düden çayının, artakalan suyu, ana drenaj kanalından gelen suların da katılmasıyla, görkemli Kayzer çağlayanı olarak Antalya Körfezine dökülmektedir (Şekil 1) Yeraltı Nehri & Düden Çayı Travertenin altından geçen yeraltı nehri Kırkgözler pınarlarını besleyen akiferden beslenmekte, geçiş alüvyon tabakalardan veya büyük debi göz önüne alınırsa, kireçtaşı ve arasındaki temas kesiminde fay ve çatlaklardan olmaktadır. Gerçekten, Kepez iletim kanalı üzerindeki Yeşilbayır (n.9-53) ile Kızılarık bağlaması mansabındaki (Regülatör mansap olarak anılan n.9-56) akım gözlem istasyonlarının süresindeki aylık ortalama akışları kıyaslandığında, yağışlı aylarda fark artı olup, yeraltı nehri etkisini belirlemekte, kurak aylardaki eksi fark ise sulama suyu kullanımından kaynaklanmaktadır

6 Sulama için çevrilen suların aylık ortalama niceliği için bir kestirim yapıldığında ve bu debiler 9-56 istasyonu gözlemlerinin ortlama değerlerine eklendiğinde, yeraltı nehrinin debisinin 8 m 3 /s mertebesinde olabileceği görülmektedir Boya Deneyleri ve Yeraltı Suyu Akış Yönleri Ayrıca, boya deneyleri ana yeraltı suyu akış istikametinin Bıyıklı-Düdenbaşı ve Yağça- Düdenbaşı doğrultusunda olduğunu göstermiştir (Şekil 1); bu sistemde Bıyıklı ve Yağca düdenleri dolu savak girişi gibi davranmakta, yüksek yeraltı su seviyelerinde Varsak çöküntü düdeninde yeraltı suyu akımı açık şekilde görülmektedir. Boya deneyleri Yağca ile Antalya'nın Batısındaki pınarlar arasında da bağlantı olduğunu göstermiştir. Bu pınarların verimleri Duraliler'de 1-3 m 3 /s, İngiliz Gölünde m 3 /s, Arapsuyunda 0,5-1,5 m 3 /s, Mağara'da 0,3 m 3 /s ve diğer pınarlarda toplam olarak 0,1-0,5 m 3 /s mertebesindedir. Sahil kesiminde başka pınarlar da bulunmakta (Konyaaltı, İskele, Karpuzkaldıran gibi), ancak verimleri Türkiye'nin Akdeniz sahillerindeki diğer pınarlar yanında küçük kalmaktadır. 4. TOPRAK VE SU KULLANIMININ ÇEVRESEL ETKİLERİ 4.1. Kırkgözler Pınarları ve Travertenlerin Oluşum Süreci Kimyasal analizler Antalya'nın denize yakın seviyelerinden kaynayan küçük pınarların Kırkgözler pınarlarına kıyasla çok daha az erimiş karbonat, ancak çok daha fazla sülfat içerdiğini göstermiştir. Bu olgu, bir taraftan erimiş karbonatların derişiminin Döşemealtı ve Varsak Ovalarından gelen sızıntı sular ile azalmasının yanısıra, travertende bikarbonat çökelmesinin sürdüğü, diğer taraftan ise travertenin alt tabakalarında sülfatların erimesinin hala devam ettiği şeklinde yorumlanabilir. Kırkgözler pınarlarının drenaj alanlarının nereye uzandığı halen bilinmemektedir. Ancak, Kuzey Kestel havzasında drenajın geliştirilmesi sonucunda pınar debilerindeki mevsimlik değişimlerin daha belirgin hale geldiği ifade edilmekte; gidiş çizgisinden bunu doğrulamak pek kolay olmamaktadır. Pınarların drenaj alanındaki arazinin kullanım düzeninde yapılacak, tarımsal, kentsel, endüstriyel önemli değişmeler pınar sularının nitelik ve niceliğini önemli ölçüde değiştirecek etkide bulunacaktır Karst Yeraltı Haznesinin Davranışı Yeraltı haznesi çok büyük olduğundan, suyun niteliğinde özellikle kimyasal maddeler nedeni ile oluşacak (tarımsal ilaçlar, ağır metaller vs.) değişimin fark edilmesi çok yavaş ve geç olabilecek, dolayısıyla bozulan niteliğin yeniden düzeltilmesi mümkün olmayabilecektir. Giderilmesi daha az zorluk arzetmekle birlikte, benzeri düşünceler biyolojik kirleticiler için de geçerlidir. Bu tür kalite değişimlerinin gözlenmesi, Kırkgözler pınarları Antalya yöresinin makul yakınlıktaki tek temel su kaynağı olduğu için çok önemlidir.

7 4.3. Denize Yakın Pınarların Etkilenmesi Türkiye'nin en hızlı gelişen kentlerinden biri olan Antalya'nın su gereksinmesi, batısındaki Mağara pınarından sağlanmakta olup, tüketim arttıkça Duraliler gibi civardaki diğer pınarların geliştirilmesine yönelinmesi söz konusu olmaktadır. Kentik atık suları ise, yapıların temel kazısı sırasında rastlanılan yeterli büyüklükteki karstik çatlaklara verilmektedir. Yüksek binaların yoğun kullanımı sonucunda bu çatlaklar tıkanma gösterdiğinde, asit dökülerek tıkanıklığın giderilmesi yoluna gidilmektedir. Ancak bu uygulamaya ne kadar süre devam edilebileceği bilinmemekte; gerek yeraltı su kaynaklarının kirlenmesi, gerekse asitle kayaların erimesi sonucu temel göçmelerine yolaçabilmesi gibi hususlar, büyük endişe yaratması gerekirken, üzerlerinde önemle durulmamaktadır Atıksuların Arıtılma İhtiyacı Karst formasyonların atık suların boşaltım ortamı olarak kullanılabilme şartları üzerine yapılan çeşitli çalışmalar sağladıkları cevaplardan çok daha fazla sayıda soru ortaya koymuşlardır. Karst ortamının damlatmalı filtre gibi mi, veya büyük bir septik havuz şeklinde mi, veya atıksuları Akdenize ileten doğal bir deniz deşarjı sistemi gibi mi davrandığı henüz tam olarak anlaşılmış değildir. Bunun ötesinde, böyle bir atıksu boşaltımının biyolojik kirlenmeye yol açtığı henüz yeterince belirlenmemiş olmakla birlikte, travertedeki erime boşlukları, çatlaklar ve kırıklar birbirleri ile bağlantılı olduklarından, kentin batısında denize yakın seviyelerde yer alan pınarların bu kirlenmeden etkilenmesi kuvvetle muhtemeldir. Herhalde, gereğinde sıyırma, çökeltme, septik havuzlar içeren, küçük boyutlu arıtma tesisleri uygulaması dahi kirlilik yükünü önemli ölçüde azaltacak önlemler niteliğindedir. Ayrıca, atık suların boşaltıldığı temel çukuru çatlaklarının, yüksek binaların yoğun kullanımı sonucunda tıkandığı, asit dökülerek bu tıkanıklığın giderildiği de belirtilmektedir. Bu uygulamanın sonucunda, kayaların da asitle eriyerek temel göçmelerine yol açabileceği olasılığı da üzerinde önemle durulması gereken bir başka olgudur. Bu bağlamda : (a) pınarların ve denizin biyolojik ve kimyasal niteliğinin, karst ve yeraltı suyundaki değişiminin izlenmesi; (b) deniz altından kaynayabilecek önemli karst pınarlarının varlığının ve karst yeraltı suyundaki değişimlerin araştırılması; (c) Antalya yöresinin özelliklerine uygun biçimde kentin kanalizasyon ve yağmursuyu drenaj şebekesinin planlanıp gerçekleştirilmesi; hususları yaşamsal önem taşımaktadır.

8 5. SONUÇ Antalya'nın 25 km kuzey batısında yeralan Kırkgözler pınarları, yüzeye çıkmadan akışını sürdürerek yeraltı Düden nehrini ve sahildeki ikincil pınarları besleyen, Düden havzası su kaynakları olarak anılabilecek akifer, toplam 25 m 3 /s ortalama debi ile yörenin ana su kaynağıdır. Bu pınarları besleyen suların yeraltında ortalama kalma süresinin 100 yıl mertebesinde olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla bu pınarların drenaj alanındaki tarımsal, kentsel, endüstriyel kullanımın yol açacağı nitelik değişimleri ve kirlenmeler, çıkış kesiminde geç farkedilebilecek, giderilemez sakıncalar yaratabilecek niteliktedir. Bu nedenle, yeraltı suyu nicelik ve niteliğinde olabilecek önemli değişmeler titizlikle kontrol edilmeli, özellikle kimyasal ve biyolojik açılardan geri dönülmez kirlenmelere yol açabilecek faaliyetlere izin verilmemelidir. Kırkgözler pınarları ile sahildeki pınarlar arasındaki traverten ovalarda kirlenme doğuracak faaliyet. sahildeki pınarları ve hatta denizi de etkileyeceğinden, benzeri önlemlerin bu bölgede de uygulanması gerekir. Geriye dönüp bakıldığında, ekonomik gelişme ihtiyacı sonucunda, karstik yapının özellikleri göz önünde bulundurulmadan halen Antalya'nın atık suları travertende bulunan çatlaklara verilmekte; bölgede yoğun bir şekilde endüstriyel ve tarımsal gelişim gözlenmektedir. Ancak, Antalya'nın karst su kaynaklarının özellikleri dikkate alınmadan, acil ekonomik gelişme ihtiyacı baskısı altında, yaygın tarımsal, kentsel, endüstriyel kullanımlara yerverilmesi, Antalya atıksularının hala karst çatlaklarından doğrudan yeraltına boşaltımı süregelmektedir. Türkiye'nin en önde gelen bir turizm merkezi olan Antalya'nın karst su kaynaklarının korunması için, yeterli incelemelerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması ve sürdürülmesi üzerinde büyük önemle durulmalıdır. Teşekkür Yazarlar, bölgede yaptıkları arazi çalışmalarına desteklerinden dolayı Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerine, Devlet Su İşlerine, Kepez Elektrik A.Ş.'ne ve Antalya Belediyesine; Antalya yöresi karst sorunları konusunda bilgi ve görüş teatisinden dolayı Prof.Dr. Vujica Yevjevich'e, Prof.Dr. Gültekin Günay'a, Dr. Jasminko Karanjac'a ve Jeolog Nihat Çoşkun'a; önceki ortak çalışmaları için Prof.Dr. Ertuğrul Benzeden'e ve Prof.Dr. Ferhat Türkman'a teşekkürlerini sunar. KAYNAKÇA

9 T. Baran, N. Harmancıoğlu and Ü. Öziş, 1987, "Türkiye'nin akarsu havzalarında karst pınar katkıları." Ankara, İnşaat Mühendisleri Odası, IX. Teknik Kongre Bildiriler Kitabı, c.ii: Su Kaynakları Mühendisliği, s Ü. Öziş, 1979, "Türkiye'de karst hidrolojisi çalışmalarına toplu bakış." İstanbul, İstanbul Teknik Üniversitesi, I. Ulusal Hidroloji Kongresi, s Ü. Öziş, (Transl.: N. Harmancıoğlu), 1980, "An outlook to karst hydrology studies in Turkey." Ankara, DSİ-UNDP-TUR/77/015, International Seminar on Karst Hydrogeology, (Ed.: G. Günay), p Ü. Öziş, 1984, "Environment and underground: Karst waters of Antalya." İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi, Umwelt'84, V.Deutsch-Türkisches Symposium in Umweltsingenieurwesen, Proceedings, p.f Ü. Öziş, (Çev.: F. Türkman; T. Baran) 1985, "Yeraltı ve çevre: Antalya'nın karstik suları." Isparta, Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, III. Mühendislik Haftası Bildirileri, s.1-9. Ü. Öziş, 1990, "Intricated environmental issues of karst water resources." Bangkok, Asian Institute of Technology & International Water Resources Association, International Conference on Groundwater Resources Management, Sp. preprint, 10 p. Ü. Öziş, E. Benzeden, N. Keloğlu, N. Harmancıoğlu, 1985, "Assessment of karst water resources." Bruxelles, International Water Resources Association, IWRA V. World Congress on Water Resources Proceedings, V.1, p Ü. Öziş, E. Benzeden, F. Türkman, T. Baran, 1995, "Antalya-Düden havzası yerüstü-yeraltı suyu ilişkileri ve kirlenme tehlikeleri." Ankara, İnşaat Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisliği XIII. Teknik Kongresi, s (Engl.abst. p.637). Ü. Öziş, E. Benzeden, F. Türkman, T. Baran, 1996, "Çevre geoteknolojisi açısından Antalya'daki karbonatlı kayaçların durumu." İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi & Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi, Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Altıncı Ulusal Kongresi, C.II, s Ü. Öziş, O. Uslu, A. Özer, N. Harmancıoğlu, 1979, "Karst ortamının kirli su sistemlerine etkisi." Antalya, Antalya Belediyesi, Antalya Kenti Kullanılmış Suları Toplama ve Uzaklaştırma Sempozyumu, s

TÜRKİYE DE SU POTANSİYELİ VE ATIKSULARIN GERİ KULLANIMI

TÜRKİYE DE SU POTANSİYELİ VE ATIKSULARIN GERİ KULLANIMI TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi 273 TÜRKİYE DE SU POTANSİYELİ VE ATIKSULARIN GERİ KULLANIMI Veysel ASLAN Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Dairesi Başkanı Ankara /

Detaylı

İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OTURMA VE DRENAJ SORUNLARI

İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OTURMA VE DRENAJ SORUNLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OTURMA VE DRENAJ SORUNLARI Türkay BARAN 1 Ertuğrul BENZEDEN 2 ÖZET İzmir'de bir organize sanayi bölgesi kurulması fikri ilk olarak 1968 yılında İzmir Nazım Plan çalışmaları

Detaylı

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir.

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir. DERS 2 Yeraltısuları Türkiye'de yeraltısularından yararlanma 1950den sonra hızla artmış, geniş ovaların sulanmasında, yerleşim merkezlerinin su gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılmıştır. Yeraltısuları,

Detaylı

GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Doç. Dr. Ayşen Davraz Süleyman Demirel Üniversitesi Jeoloji Müh. Bölümü Dünyada yaklaşık olarak 1386 kentrilyon litre su var. DÜNYADA SUYUN DAĞILIMI

Detaylı

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN 1-1 YARDIMCI DERS KİTAPLARI VE KAYNAKLAR Kitap Adı Yazarı Yayınevi ve Yılı 1 Hidroloji Mehmetçik Bayazıt İTÜ Matbaası, 1995 2 Hidroloji Uygulamaları Mehmetçik Bayazıt Zekai

Detaylı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Türkiye deki Mevcut Atık Su Altyapısı Su kullanımı ve atık

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YERALTI SUYU KORUMA ALANLARI

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YERALTI SUYU KORUMA ALANLARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YERALTI SUYU KORUMA ALANLARI SU KALİTESİ YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI YERALTI SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Haziran 2014 Sunu İçeriği Koruma

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr. Nil KORKMAZ Ünvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon (232) 832 10 02 E-mail nil.korkmaz@gthb.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 1962-İzmir Doktora Üniversite Adı EĞİTİM BİLGİLERİ Ege

Detaylı

DRENAJ KANALLARINDA MEVSİMSEL KİRLENMENİN BELİRLENMESİ, AŞAĞI SEYHAN ÖRNEĞİ *

DRENAJ KANALLARINDA MEVSİMSEL KİRLENMENİN BELİRLENMESİ, AŞAĞI SEYHAN ÖRNEĞİ * DRENAJ KANALLARINDA MEVSİMSEL KİRLENMENİN BELİRLENMESİ, AŞAĞI SEYHAN ÖRNEĞİ * Investigation About Seasonal Pollution Drainage Channels, Asagi Seyhan Samples Şevki İSKENDEROĞLU Çevre Mühendisliği Anabilim

Detaylı

10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA

10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA 10-11 Şubat 2014 DSİ ETLİK EĞİTİM TESİSLERİ ANKARA ÇALIŞMA GRUBU Adı Soyadı Görevi Çalıştığı Kurum Dr. Ozan DENİZ Başkan Çanakkale Onsekiz Mart Üni. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Birol ÖZER Başkan Yardımcısı

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI SAMSUN SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI 5216 sayılı yasadan önceki Belediye Hizmet Alanı (7.000 ha) 5747 sayılı yasadan sonra Büyükşehir Belediyesi Mücavir Alan Çizgisi (79.000 ha) 6360 sayılı

Detaylı

HİDROLOJİ DERS NOTLARI

HİDROLOJİ DERS NOTLARI Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü umutokkan@balikesir.edu.tr HİDROLOJİ DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Hidrolik Anabilim Dalı Ders Kapsamında Yararlanılabilecek Bazı Kaynaklar Balıkesir

Detaylı

AFYONKARAHİSAR SULAMA PROJESİNDE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ATIKSULARIN KULLANIMI

AFYONKARAHİSAR SULAMA PROJESİNDE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ATIKSULARIN KULLANIMI AFYONKARAHİSAR SULAMA PROJESİNDE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ATIKSULARIN KULLANIMI Adem COŞKUN 1, Fatih KİŞİ 2, İlker KURT 3, Ömer AÇIKGÖZ 4 1 DSİ 18. Bölge Müdürü ISPARTA, ademcoskun@dsi.gov.tr 2 DSİ 18. Bölge

Detaylı

SU YAPILARI. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Balıkesir Üniversitesi, İnşaat Müh. Böl. Hidrolik Anabilim Dalı

SU YAPILARI. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Balıkesir Üniversitesi, İnşaat Müh. Böl. Hidrolik Anabilim Dalı Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü SU YAPILARI Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Balıkesir Üniversitesi, İnşaat Müh. Böl. Hidrolik Anabilim Dalı Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. BARTIN İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi

Detaylı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Türkiye Çevre Durum Raporu 2011 www.csb.gov.tr/turkce/dosya/ced/tcdr_20 11.pdf A3 Su ve Su Kaynakları 3.4 Kentsel

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖÜLÜMÜ 4 YILLIK ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL DERS PLANI 2. YARIYIL DERS PLANI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖÜLÜMÜ 4 YILLIK ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL DERS PLANI 2. YARIYIL DERS PLANI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖÜLÜMÜ 4 YILLIK ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL DERS PLANI AIB101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Evet Evet 2 + 0 2 2 TDB121 Türk Dili-I Evet

Detaylı

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7 -İÇİNDEKİLER- 1.KENTİN GENEL TANIMI... 2 1.1.ANTALYA... 2 Tarihi... 2 Coğrafi Yapı... 2 İklim ve Bitki Örtüsü... 3 Nüfus... 3 Ulaşım... 3 2.JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU... 4 3.ÇED BELGESİ... 5 4.PLANLAMA

Detaylı

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM TANIM Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çevre

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006 (1) 43-50 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Yılmaz İÇAĞA 1, Yalçın BOSTANOĞLU 2, Erhan KAHRAMAN 1 1 Afyon Kocatepe

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Ali UYUMAZ İletişim Bilgileri Adres : Telefon : (0212) 285 34 15 / 3718 Mail : uyumaz@itu.edu.tr 2. Doğum - Tarihi : 04.02.1952 3. Unvanı : Yrd. Doç.

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. MARDİN İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi

Detaylı

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü GÜNDEM Büyük Melen Havzası nın Konumu ve Önemi Büyük Melen Havzası ndan İstanbul a Su Temini Projesi

Detaylı

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1987-1992 Lisans Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2001-2004 Y. Lisans

Detaylı

POTENTIAL OF AGRICULTURAL FIELDS IN THE BASIN OF ATATÜRK DAM AND EXPECTED AGRICULTURAL POLLUTION AFTER THE IRRIGATION

POTENTIAL OF AGRICULTURAL FIELDS IN THE BASIN OF ATATÜRK DAM AND EXPECTED AGRICULTURAL POLLUTION AFTER THE IRRIGATION ATATÜRK BARAJ GÖLÜ HAVZASINDAKĐ TARIMSAL ARAZĐ POTANSĐYELĐ VE SULAMAYLA BĐRLĐKTE ORTAYA ÇIKABĐLECEK TARIMSAL KĐRLĐLĐK POTENTIAL OF AGRICULTURAL FIELDS IN THE BASIN OF ATATÜRK DAM AND EXPECTED AGRICULTURAL

Detaylı

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN)

POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) POYRAZ HES CEVRE YONETIM PLANI (ENVIRONMENTAL MANAGEMENT PLAN) YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ İÇİN GENEL BAKIŞ AÇISI KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HİDROELEKTRİK SANTRAL AZALTMA PLANI Safha Konu Azaltım Ölçümü İnşaat Safhası

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı

TÜRKİYENİN SU KUVVETİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİNDEKİ AŞAMALAR VE GELİŞMELER

TÜRKİYENİN SU KUVVETİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİNDEKİ AŞAMALAR VE GELİŞMELER TÜRKİYENİN SU KUVVETİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİNDEKİ AŞAMALAR VE GELİŞMELER Türkay BARAN Yıldırım DALKILIÇ Yalçın ÖZDEMİR Ünal ÖZİŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği

Detaylı

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları, Prof.Dr. Ercan KAHYA, İTÜ Su Kaynakları Ders Notları, Prof. Dr. Recep YURTAL, Çukurova Üniversitesi Su Kaynakları Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Selim ŞENGÜL, Atatürk

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Orkide MİNARECİ Ünvanı: Yrd.Doç.Dr. Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Bölümü (Temel ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi 1992

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

ISPARTA VE ÇEVRESI SU KAYNAKLARININ BELIRLENMESI, DEGERLENDIRILMESI VE KALITESININ KORUNMASI

ISPARTA VE ÇEVRESI SU KAYNAKLARININ BELIRLENMESI, DEGERLENDIRILMESI VE KALITESININ KORUNMASI ISPARTA VE ÇEVRESI SU KAYNAKLARININ BELIRLENMESI, DEGERLENDIRILMESI VE KALITESININ KORUNMASI Prof. Dr. Nevzat Özgür & Çalisma Grubu Süleyman Demirel Üniversitesi Jeotermal Enerji, Yeraltisuyu ve Mineral

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ Atmosfer de bulunan su buharı başlangıç kabul edilirse buharın yoğunlaşarak yağışa dönüşmesi ve yer yüzüne ulaşıp çeşitli aşamalardan geçtik ten sonra tekrar atmosfere buhar

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. MUŞ İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi Jeoloji

Detaylı

YTÜ İnşaat Müh. Bölümü Dersler BOĞAZİÇİ ÜNİ. ODTÜ Kodu Adı Adı Kodu Adı Kodu. Environmental Eng. CE 421

YTÜ İnşaat Müh. Bölümü Dersler BOĞAZİÇİ ÜNİ. ODTÜ Kodu Adı Adı Kodu Adı Kodu. Environmental Eng. CE 421 YTÜ İnşaat Müh. Bölümü Dersler BOĞAZİÇİ ÜNİ. ODTÜ INS1122 Mühendislik Jeolojisi Earth Sciences CE331 Geology for Civil Engineers GEOE104 INS1322 Statik Statics CE243 Engineering Mechanics I CE221 INS1911

Detaylı

Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları

Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları Türkiye Su Bütçesinin Belirlenmesi Çalıştayı 16 20 Mart 2015 / İstanbul A.Deniz

Detaylı

UDK 621.22 + 621.311.2 Kepez Hidroelektrik Santralı. Sungur ALTINBAŞ Elk. Y. Müh. Etibank

UDK 621.22 + 621.311.2 Kepez Hidroelektrik Santralı. Sungur ALTINBAŞ Elk. Y. Müh. Etibank UDK 621.22 + 621.311.2 Kepez Hidroelektrik Santralı Antalya - Burdur şosesinin takriben 30'uncu kilometresinde Kırkgözler kaynakları çıkmaktadır. Bu kaynaktan çıkan sular, yeryüzünde birkaç kilometre büyükçe

Detaylı

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

2014 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 204 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: DÖNEM: GÜZ AİİT 0 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I PRINCIPLES OF ATATURK AND REVOLUTIONARY HISTORY-I ÇM 0 MATEMATİK-I MATHEMATICS-I

Detaylı

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONYAALTI İLÇESİ, BAHTILI MAHALLESİ 20440, 20441, , ADALAR İLE ADA PARSELLERE İLİŞKİN 1/1

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONYAALTI İLÇESİ, BAHTILI MAHALLESİ 20440, 20441, , ADALAR İLE ADA PARSELLERE İLİŞKİN 1/1 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONYAALTI İLÇESİ, BAHTILI MAHALLESİ 20440, 20441, 20442 20443, 20447 ADALAR İLE 20434 ADA 14-15 PARSELLERE İLİŞKİN 1/1.000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI RAPORU 1. PLANLAMA ALANI

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü DAĞITIM GENELGE (2009/16)

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü DAĞITIM GENELGE (2009/16) Sayı : B.18.0.ÇYG.0.06.02-010.06.02/ Konu : Derin Deniz Deşarjı İzleme Genelgesi DAĞITIM 30.07.2009 GENELGE (2009/16) Bu Genelge, 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yönetmelik

Detaylı

TARIMSAL DRENAJ HAVZALARINDA SU BÜTÇESİ HESABI: SEYHAN ALT HAVZASI ÖRNEĞİ

TARIMSAL DRENAJ HAVZALARINDA SU BÜTÇESİ HESABI: SEYHAN ALT HAVZASI ÖRNEĞİ TARIMSAL DRENAJ HAVZALARINDA SU BÜTÇESİ HESABI: SEYHAN ALT HAVZASI ÖRNEĞİ Mahmut ÇETİN Ç. Ü. Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Adana E-Mail: mcet64@cu.edu.tr T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU PROFESÖR 20.02.2014. Doktora İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/ÇEVRE 1981

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU PROFESÖR 20.02.2014. Doktora İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/ÇEVRE 1981 ALİ KALENDER ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU PROFESÖR 20.02.2014 Adres : İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ/İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/ Telefon : 2128672500-1134 E-posta : alikalender@arel.edu.tr

Detaylı

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı olarak kurulan Van

Detaylı

DAĞITIM GENELGE (2009/16)

DAĞITIM GENELGE (2009/16) Sayı : B.18.0.ÇYG.0.06.02-010.06.02/ Konu : Derin Deniz Deşarjı İzleme Genelgesi DAĞITIM 30.07.2009 GENELGE (2009/16) Bu Genelge, 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yönetmelik

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme. 3.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme. 3.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 3.Hafta Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına süzülme ve

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) yardımıyla Çumra Ovası yeraltı sularının kimyasal ve biyolojik kirlilik açısından irdelenmesi

Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) yardımıyla Çumra Ovası yeraltı sularının kimyasal ve biyolojik kirlilik açısından irdelenmesi Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) yardımıyla Çumra Ovası yeraltı sularının kimyasal ve biyolojik kirlilik açısından irdelenmesi S.Savaş DURDURAN 1*, Murad Aydın ŞANDA 2 1 S.Ü. Müh-Mim. Fak. Jeodezi ve Fotogrametri

Detaylı

M ü h e n d i s l i k

M ü h e n d i s l i k M ü h e n d i s l i k BİZ KİMİZ? Fetih Proje ismi ile 1984 yılında İnşaat Mühendisi Yaşar BOYRAZ tarafından kurulan firmamız 1987 yılından bugüne kadar da Fetih Müh. Müş. İnş. ve Tic. Ltd. Şti. ünvanıyla

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

Ergene Havzası nda Yağış ve Yeraltısuyu Seviye Verilerinin Değerlendirilmesi ÖZET

Ergene Havzası nda Yağış ve Yeraltısuyu Seviye Verilerinin Değerlendirilmesi ÖZET Ergene Havzası nda Yağış ve Yeraltısuyu Seviye Verilerinin Değerlendirilmesi Nurettin PELEN 1, Merve İŞLEK 2, Nuriye AYDIN 3 Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları

Detaylı

MELEN SUYU VE HAVZASININ KORUNMASI

MELEN SUYU VE HAVZASININ KORUNMASI T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü MELEN SUYU VE HAVZASININ KORUNMASI Mehmet AYGÜN İSKİ İSTANBUL PİK SU TÜKETİMİ 2 816 760 m³ / gün ORTALAMA SU TÜKETİMİ

Detaylı

Akifer Özellikleri

Akifer Özellikleri Akifer Özellikleri Doygun olmayan bölge Doygun bölge Bütün boşluklar su+hava ile dolu Yer altı su seviyesi Bütün boşluklar su ile dolu Doygun olmayan (doymamış bölgede) zemin daneleri arasında su ve hava

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3. 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3. 3.2 Göletlerde Su Temini... 3

İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3. 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3. 3.2 Göletlerde Su Temini... 3 İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3 2 KAPSAM... 3 3 ÇALIŞMA KONULARI... 3 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3 3.2 Göletlerde Su Temini... 3 3.3 Regülatörlerde Su Temini... 3 3.3.1

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. www.esrefatabey.com.tr Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. KIRIKKALE İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji

Detaylı

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31 İçerik Dünyadaki su potansiyeline bakış Türkiye deki su potansiyeline bakış Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Görevleri Mevzuat Çalışmaları Yapılan Faaliyetler Su Tasarrufu Eylem Planı Su Ayakizi Çalışmaları

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YIL

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YIL I. YIL I II FİZ-101 Z FİZİK PHYSICS (3+0)-3 4 KİM-101 Z KİMYA I CHEMISTRY I (2+2)-3 5 MAT-101 Z MATEMATİK I MATHEMATICS I (3+0)-3 4 CM-101 Z ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ INTRODUCTION TO ENVIRONMENTAL ENGINEERING

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Dr.Öğr.Üyesi Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan.arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 12.1.Baraj nedir? Barajlar

Detaylı

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü 1 Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

TEKİRDAĞ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TESKİ

TEKİRDAĞ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TESKİ TEKİRDAĞ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TESKİ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine bağlı, müstakil bütçesi bulunan ve kamu tüzel kişiliğine haiz bir kuruluş olan Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi

Detaylı

TOPLAM DERS-PROGRAM ÇIKTILARI İLİŞKİSİ. Kodu Ders Adı T P AKTS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

TOPLAM DERS-PROGRAM ÇIKTILARI İLİŞKİSİ. Kodu Ders Adı T P AKTS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 TOPLAM DERS-PROGRAM ÇIKTILARI İLİŞKİSİ Kodu Ders Adı T P AKTS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1. Yıl - 1. Yarıyıl CEV1001 Matematik-I 4 2 6 0 0 0 5 0 0 0 3 5 0 0 0 0 CEV1003 Fizik-I 3 1 5 0 0 0 5 0 0 0 3

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 7. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 03.11.2017 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Ülkemizde Atıksu Mevzuatı

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI / T.

T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI / T. T.C. NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK FAKÜLTESĠ, ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMĠK YILI ÖĞRETĠM PLANI / T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI İ.ÖZTÜRK*' t- Y.ÖZTAŞKENT**/ A.KEÇECİ*** * ÎTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ** ARTAŞ A.Ş., Cihannuma Mah.Bostancıbaşı

Detaylı

KARTALKAYA BARAJI HAVZASI ÖZEL HÜKÜMLER

KARTALKAYA BARAJI HAVZASI ÖZEL HÜKÜMLER KARTALKAYA BARAJI HAVZASI ÖZEL HÜKÜMLER AMAÇ : Gaziantep iline içme ve kullanma suyu sağlayan kıta içi yüzeysel su kaynaklarından olan Kartalkaya Barajının mevcut su kalitesinin korunup, kullanımının sürdürülebilir

Detaylı

topraksuenerji-kuzey Çin'de kuraklık çok büyük bir tehdit oluşturuken hükümetin aldığı önlemler de bu tehlikenin daha da artmasına neden oluyor.

topraksuenerji-kuzey Çin'de kuraklık çok büyük bir tehdit oluşturuken hükümetin aldığı önlemler de bu tehlikenin daha da artmasına neden oluyor. Kuzey Çin Kuruyor! 12 Ekim 2013 topraksuenerji-kuzey Çin'de kuraklık çok büyük bir tehdit oluşturuken hükümetin aldığı önlemler de bu tehlikenin daha da artmasına neden oluyor. Perkin'deki Carnegie-Tsinghua

Detaylı

ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. KanalizasyonŞebekesinin Projelendirilmesi

ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. KanalizasyonŞebekesinin Projelendirilmesi ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon KanalizasyonŞebekesinin Projelendirilmesi Dr. Öğr. Üy. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Proje İçin Gerekli Ön Bilgiler Projenin ömrü Nüfus projeksiyonu Atık

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. KARABÜK İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi

Detaylı

USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi

USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi USBS YAPISI 08.12.2014 Su Yönetimi Genel Müdürlüğü İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Su Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü 1 Sunum Planı Geçmiş Süreçler Gelecek

Detaylı

Sinop İl Merkezi Katı Atıklarının İncelenmesi (Danışman: Prof. Dr. Osman Nuri ERGUN)

Sinop İl Merkezi Katı Atıklarının İncelenmesi (Danışman: Prof. Dr. Osman Nuri ERGUN) BİLİMSEL ÇALIŞMALAR Yüksek Lisans Tezi Sinop İl Merkezi Katı Atıklarının İncelenmesi (Danışman: Prof. Dr. Osman Nuri ERGUN) Doktora Tezi Samsun Kentsel Katı Atıklarının Kompostlaştırılmasında Genleştirilmiş

Detaylı

BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI

BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI TC. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI 28 OCAK 2011 TEKĠRDAĞ SU KĠRLĠLĠĞĠ: Yeryüzündeki sular, güneşin

Detaylı

PORSUK HAVZASI SU YÖNETİMİ VE ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

PORSUK HAVZASI SU YÖNETİMİ VE ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ PORSUK HAVZASI SU YÖNETİMİ VE ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ Yılmaz Büyükerşen Prof. Dr. Büyükşehir Belediye Başkanı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eskişehir,Türkiye S. Saim Efelerli Dr. Proje Yöneticisi Eskişehir

Detaylı

Curriculum Vitae. Department of Environmental Engineering. Papers published in international journals indexed in SCI:

Curriculum Vitae. Department of Environmental Engineering. Papers published in international journals indexed in SCI: Curriculum Vitae Full Name: Date & Place of Birth: Oktay ÖZKAN 1970 Kayseri Office Contact: 32801 Academic Title & Department: Department of Environmental Engineering Academic Qualifications: Academic

Detaylı

suyu nüfusu Porsuk Havzası Türkiye hm 3 / yıl kişi m 3 / kişi Sonuç olarak Porsuk havzası su fakiridir.

suyu nüfusu Porsuk Havzası Türkiye hm 3 / yıl kişi m 3 / kişi Sonuç olarak Porsuk havzası su fakiridir. 148 Havza Su Yönetimi Porsuk Havzası ve Eskişehir Bu çalışma kapsamında DSİ tarafından yaptırılan Havza Su Yönetim Planı çalışması ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Porsuk Nehri

Detaylı

Yüzeysel Akış. Havza Özelliklerinin Yüzeysel Akış Üzerindeki Etkileri

Yüzeysel Akış. Havza Özelliklerinin Yüzeysel Akış Üzerindeki Etkileri Oluşumu Yeryüzünde belli bir alan üzerine düşen yağışın, sızma ve evapotranspirasyon kayıpları dışında kalan kısmı yüzeysel akışı meydana getirir. Dere, çay, ırmak, nehir gibi su yollarıyla akışa geçen

Detaylı

Şehirsel Teknik Altyapı. 8. Hafta Ders tekrarı yeni eklemeler

Şehirsel Teknik Altyapı. 8. Hafta Ders tekrarı yeni eklemeler Şehirsel Teknik Altyapı 8. Hafta 10.11.2017 Ders tekrarı yeni eklemeler Altyapıda iki öncelikli konu Bölgesel düzeyde donatı ve altyapılar Kentsel altyapı ve donatı edinimi Bölgesel ve ulusal düzeyde Ulusal

Detaylı

1. Çevrede Kirletici Taşınımına Giriş

1. Çevrede Kirletici Taşınımına Giriş 1. Çevrede Kirletici Taşınımına Giriş ÇEV 3523 Çevresel Taşınım Süreçleri Prof.Dr. Alper ELÇİ Ders Tanıtımı Dersin Amacı Öğrenme Çıktıları Değerlendirme Yöntemi Ders Kitapları Ders Programı Çevresel Taşınım

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Determining some heavy metal concentrations in water and sediments samples taken from Gediz River. Title Institution / University Year

Determining some heavy metal concentrations in water and sediments samples taken from Gediz River. Title Institution / University Year CV Name: Orkide MİNARECİ Date of Birth: 15.01.1972 Academic Title: Assist. Prof. Dr. Education Programme/Department University Bachelor Master Department of Biology (Fundamental and industrial microbiology)

Detaylı

TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME TMMOB 1. ENERJI SEMPOZYUMU1214 KASIM 1996 ANKARA TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME İSMAİL KÜÇÜK* Ülkelerin ekonomilerindeki en önemli girdilerden birini enerji oluşturmaktadır.

Detaylı

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa Ülkemizde sulakalanların tarihi, bataklıkların kurutulmasının ve tarım alanı olarak düzenlenmesinin tarihiyle birlikte

Detaylı

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLAR ARASI İSTANBUL AKILLI ŞEBEKELER KONGRESİ AKILLI ŞEBEKELERDE ÖRNEK UYGULAMALAR ATIKSU SCADA SİSTEMİ KOCAELİ Murat SÖNMEZ SCADA ŞUBE MÜDÜRÜ

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı

Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı temaden@gmail.com Twitter: @temaden Suyun Yerkürede Dağılımı UNESCO, Water Shared Responsibility, s.121, 2006 Su dünya genelinde yüzde 70 oranında tarım, yüzde

Detaylı

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR Dr. Canan KARAKAġ ULUSOY Jeoloji Yüksek Mühendisi 26-30 Ekim 2015 12.11.2015 Antalya Kentsel Su Yönetiminin Evreleri Kentsel Su Temini ve Güvenliği

Detaylı

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ Dr. Bülent SELEK, Daire Başkanı - DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı, ANKARA Yunus

Detaylı

Kentsel Atıksu Arıtımı Hizmet Bedeli Tahsil Yöntemleri & Tam Maliyet Esası Ücret ve Vergilerin Yeterliliği

Kentsel Atıksu Arıtımı Hizmet Bedeli Tahsil Yöntemleri & Tam Maliyet Esası Ücret ve Vergilerin Yeterliliği KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kentsel Atıksu Arıtımı Hizmet Bedeli Tahsil Yöntemleri & Tam Maliyet Esası Ücret ve Vergilerin Yeterliliği Ali SAĞLIK Genel Müdür

Detaylı

Yeraltı Suyu Akışı. Yeraltı Suyu Boşalımı ve Darcy Kanunu

Yeraltı Suyu Akışı. Yeraltı Suyu Boşalımı ve Darcy Kanunu Su tablası haritası. Kuyularda su seviyesiyle su tablası çakışmaktadır. A. Kuyuların lokasyonu ve su tablasının deniz seviyesi üzerindeki yüksekliği bir harita üzerinde çizilir. B. Bu veri noktaları düzenli

Detaylı

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi

EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI. Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi EROZYON MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ & HAVZA VERİTABANININ OLUŞTURULMASI Doğu Karadeniz Havzasının Su Çerçeve Direktifi Sınıflandırma Sistemi Havza Veritabanının Oluşturulması (ArcHydro) Baraj ve gölet gibi

Detaylı

UZMAN TOLGA BAAHDIR ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

UZMAN TOLGA BAAHDIR ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ UZMAN TOLGA BAAHDIR ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Doğum Tarihi : 15 Şubat 1979 İletişim Bilgileri: İş Adresi : Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 68100 AKSARAY Cep Telefonu

Detaylı

EK I-A Programla İlgili Bilgiler

EK I-A Programla İlgili Bilgiler EK I-A Programla İlgili Bilgiler EK I-A 1 Yıl; Dönem Tablo I-1. Lisans Eğitim Programı (İnşaat Mühendisliği Bölümü) (Örgün ve İkinci Öğretim) Ders (Bölüm, Kod, Numara) Matematik ve Temel Bilimler Kategori

Detaylı

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015 Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür Marmara Havzası ve Atıksu Yönetimi 1950'li yıllar Caddebostan Plajı 1980'li yıllar Ülkemizin en kalabalık şehri

Detaylı

22.03.2012. Tuzlu Sular (% 97,2) Tatlı Sular (% 2,7) Buzullar (% 77) Yer altı Suları (% 22) Nehirler, Göller (% 1)

22.03.2012. Tuzlu Sular (% 97,2) Tatlı Sular (% 2,7) Buzullar (% 77) Yer altı Suları (% 22) Nehirler, Göller (% 1) Yer altı Suyu Yeraltı Suyu Hidrolojisi Giriş Hidrolojik Çevrim Enerji Denklemleri Darcy Kanunu Akifer Karakteristikleri Akım Denklemleri Akım Ağları Kuyular Yeraltısuyu Modellemesi 1 Su, tüm canlılar için

Detaylı

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM 27 Haziran 2009 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 27271 TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

Detaylı

Oymapınar Barajı ve Hidroelektrik Santralı

Oymapınar Barajı ve Hidroelektrik Santralı Oymapınar Barajı ve Hidroelektrik Santralı Ünal Öziş Em.Prof.Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tel: 0232. 231 18 96 E-posta (c/o): ahmet.alkan@deu.edu.tr

Detaylı

TEBLİĞ. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden: İÇME SUYU TEMİN EDİLEN AKİFER VE KAYNAKLARIN KORUMA ALANLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden: İÇME SUYU TEMİN EDİLEN AKİFER VE KAYNAKLARIN KORUMA ALANLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ 10 Ekim 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28437 Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden: TEBLİĞ İÇME SUYU TEMİN EDİLEN AKİFER VE KAYNAKLARIN KORUMA ALANLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı