Çocukluk çağı Kemik Tümörlerinde Radyoloji

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çocukluk çağı Kemik Tümörlerinde Radyoloji"

Transkript

1 Çocukluk çağı Kemik Tümörlerinde Radyoloji Dr.Hakan Gençhellaç. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Çocuk Radyolojisi Bilim Dalı Türk Radyoloji Derneği 36. ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ EKİM.2015

2 Giriş Çocukluk çağı kemik tm sınıflandırması Klinik öykü ve değerlendirme Radyolojik bulgular ve Tedavi

3 Sınıflandırma Benign Malign Kemik yapan tm Fibroz tm Kartilaj yapan tm Kistik tm Diğer tm Osteoid Osteoma ve Osteoblastoma Osteosarkom Fibroz Displazi, Ossifiye fibroma, Ewing sarkom FKD=NOF Osteokondroma, Kondroblastoma, Kondromiksoid fibroma, Enkondroma Basit (Unicameral) kemik kisti, Anevrizmal kemik kisti (ABC) Langerhans hücreli histiositosis (LCH), Dev hücreli tümör (Gaint cell tumor)

4 Klinik öykü ve değerlendirme Benign kemik tm sıklıkla asemptomatik ve rastlantısal olarak saptanırlar. Semptomatik olduklarında ağrı, şişlik, deformite veya patolojik kırık ile gelebilirler. Birçok olguda ayrıcı tanı yaş, tutulan kemik, lokalizasyon ve görüntüleme bulguları ile yapılabilektedir.

5

6 Klinik öykü ve değerlendirme Agresif olmayan benign tm leri ( Basit KK, NOF) sıklıkla asemptomatik ancak patolojik kırık veya bası varsa ağrı olur. Agresif benign tm ler (Anev. kemik kisti, Kondroblastom, Kondromiksoid fibrom) yavaşça artış gösteren geceleri kötüleşen ağrıya neden olabilir. Özellikle aspirin ve diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ile dakikada geçen ağrı OO için tipiktir. Herediter multiple osteokondrom da boy kısalığı söz konusudur. Deri, Café au lait lekeleri fibroz displazi ( poliostotik FD=McCune Albright S) düşünülmelidir.

7 Klinik öykü ve değerlendirme Esas olan Radyolog ve Klinisyenin işbirliği halinde olmasıdır. Birçok benign kemik tümörü direkt grafide karakteristik görüntüleme bulgularına sahiptir. Benign kemik tümörleri gereksiz ileri görüntüleme (BT, MRG) ve invaziv tanı tanı yöntemlerinden (Biopsi) kaçınılmalıdır.

8 1.Kemik yapan tümörler Osteoid osteoma, Osteoblastoma. Osteoblastlardan köken alan, kemik üreten benign tm dir. Temel olarak vasküler bir osteoid dokusu ve immatür bir trabeküler kemik ile bunu çevreleyen reaktif kemik dokusundan oluşurlar. İki ayrı klinik durum olmakla birlikte mikroskopik olarak benzerdir.

9 Osteoid Osteoma Tüm benign kemik tm %15 ini oluşturur. Tipik olarak 1-2 dekad. E > K (x 2-3) izlenir. Sıklıkla uzun kemiklerin metafiz ve diafizlerinde yerleşir. Alt ekstremiteler ve proksimal femur en sık izlendiği yerdir. En belirgin klinik bulgu hareketle ilişkisiz, geceleri artan, aspirin ve diğer NS antienf. ilaçlar ile geçen ağrıdır.

10 Görüntülemede; direkt grafide küçük, sklerotik sınırlı, yuvarlakoval lusent (Nidus) alan olarak izlenir. Santral ossifikasyon içerebilir. Yaklaşık OO ların %25 i direkt grafide izlenemezler (vertebral yerleşim-kortikal kalınlık artışı) bu olgularda BT veya MRG ile tetkik gereklidir.

11

12 Tedavide altın standart RFA dur. RFA yapılamayan olgularda ise Cerrahidir.

13

14

15

16 Osteoblastoma Tüm benign kemik tm lerinin % 3 ünü oluşturur. Dev OO diğer adıdır. OO benzerlikleri çok olup tanı karmaşasını azaltmak amacıyla nidusu > cm geçen lezyonlar osteoblastoma olarak adlandırılmaktadır. 1-2 dekadta ve erkeklerde daha sıktır ( x2). Sıklıkla omurganın posterior elemanlarından ve sakrumdan kaynaklanır. Ağrı yine en sık başvuru nedeni olmakla birlikte OO görülen tipik ağrı yoktur. İlaçlara dramatik cevap vermez ve gece artma eğilimi yoktur.

17 Tedavisi cerrahi olup kürataj ve greft en sık uygulanan yöntemdir. RT rezeksiyonu mümkün olmayan veya büyük morbiditeye sahip olgularda nadiren kullanılır.

18

19 2.Fibroz lezyonlar Fibröz displazi Ossifiye fibroma Fibroz kortikal defekt, Nonossifiye fibroma

20 Fibröz displazi Kemik yapan hücrelerdeki yetersizlik nedeni sağlıklı kemiğin yerini fazla miktarda üretilen fibroz doku ve bağ dokunun alması ile ortaya çıkar. Fibröz displazi tüm kemiklerde tutulum gösterebilir ancak en sık tutulan kemikler femur, tibia, humerus, kafatası ve yüz kemikleri, pelvis ve kostalardır.

21 Fibröz displazi Sıklıkla asemptomatik olup başka nedenlerle çekilen düz grafilerde saptanırlar. Ağrı genellikle stress kırıkları sonuçunda olur. Şekil bozukluğu (Deformite) oluşumu lezyonun yerleşimi ve yaygınlığı ile ilişkilidir.

22 Fibröz displazi O 4 alt tipi mevcuttur: Monoostatik Poliostatik Kraniofasial Daha sık, genellikle asemptomatik, büyüme tamamlanınca durur veya geriler. Sıklıkla vücudun tek tarafında, iskelet matürasyonu tamamlandıktan sonrada büyürler. McCune-Albright sendromu ve Mazabraud sendromu açısından araştırılmalıdır. Cherubism

23 Fibröz displazi Düz grafide normal kemiğin daha radyolusent fibröz bir yapı ile yer değiştirdiği görülür (Buzlu cam görünümü). Tutulan kemikte ekspansiyon, komşu kortekste incelme ve endosteal yüzde rezorbsiyon, internal septasyon, kalsifikasyon izlenebilirken periost reaksiyonu izlenmez. BT, radyolojik karakteri göstermede en iyi yöntemdir. MRG şekli, içeriği, boyut ve ayırıcı tanı hakkında bilgiler verir.

24

25

26

27

28

29 Fibröz kortikal defekt,nof Fibröz kortikal defekt (FKD), Nonossifiye fibrom (NOF), metafizyel fibröz defekt ve kortikal dezmoid gibi farklı isimlerle anılır. FKD daha sıktır, 2-9 yaş aralığında, tipik olarak uzun kemiklerin distal metafiz (En sık Diz çevresi=distal femur ), < 2 cm, E>K, lusent ve spontan regresyon gösteren lezyonlardır.

30 Direkt grafi ve BT İntrakortikal radyolusent defekt. İnce bir sklerotik kenarı bulunur. Alttaki medüller kavitede tutulum - Periost reaksiyonu MRG; T1: hipointens, T2: iyileşme fazına göre değişkendir.

31

32

33

34

35 Tipik yerleşim, görüntüleme bulguları ve kendini sınırlayan benign lezyonlar olduklarından tedavi ve biopsi gereksizdir.

36 Ayırıcı tanıda; NOF; (>2 cm) ve kabarcıklı.

37

38 3-Kıkırdak yapan tümörler Osteokondroma (herediter multiple osteokondroma). Kondromiksoid fibroma. Kondroblastoma, Enkondroma.

39 Osteokondroma Soliter veya multiple olabilirler. Saplı veya sapsız olabilirler. Diz ve omuz bölgesi en sık tutulan bölgelerdir. Çocukluk çağında ve adolesanda büyür, maturite de büyümesi durur. E = K, olup yaşlarda izlenir.

40

41

42 Tedavi; genellikle soliter osteokondromalar cerrahi olarak çıkarılmazlar. Direkt grafi ile takip edilirler. Cerrahi tedavi genellikle matür iskelet gelişimi tamamlanıncaya kadar beklenir. Ancak; aktivite ile ağrı, damar veya sinir basısı veya geniş bir kıkırdak şapkası varsa beklenmeden cerrahi yapılır.

43

44

45

46 Enkondroma Germ hücrelerinden Sinoviyal kaynaklanan, kondromatosis iyi diferansiye hyalin kartilajdan oluşan hamartomatöz lezyonlardır. Enkondroma Kemiğin 2. sıklıkta görülen benign tümörüdür. Periostal-Jusktakortikal kondroma En sık eldeki tubuler kemiklerde, metakarpların distali ve falanksların YD kondroması proksimallerinde izlenir.

47

48

49

50

51

52 4-Kistik tümörler Basit kemik kisti Anevrizmal kemik kisti (ABC)

53 Basit kemik kisti Unikameral kemik kisti, soliter kemik kisti, juvenil kemik kisti. Çocukluk çağı sırasında özellikle metafizyal yerleşimli iskelet gelişimi tamamlanınca inaktif hale geçen,içi sıvı dolu kistik lezyonlardır. E/K = 2.5. Semptomatik olgular 5-15 yaşları arasındadır. Çocuklarda sıklıkla proksimal humerus ( %60) ve proksimal femur (%25) en sık görülen lokalizasyonlardır.

54 Çoğunlukla asemptomatik ve raastlantısal olarak saptanırlar. Ağrı genellikle patolojik kırık sonucu oluşur. Direkt grafide santral yerleşimli, dış kenarı çevrelenmiş, litik lezyon olarak izlenir. Konsantrik olarak genişler, korteksi inceltir ancak korteksi geçmezler. Periost reaksiyonu ancak kırıklarda olur. %20 olguda kırılan ince kortikal parça lezyonun içine düşer fallen fragment sign olarak adlandırılır ve patognomoniktir.

55 Tedavide amaç kırık ve gelişebilecek deformiteyi engellemektedir. Asemptomatik ve küçük boyutta olanlarda risk yoksa direkt grafi ile takip yapılır. Semptomatik, büyük boyutta ve kırık riski varsa tedavi edilir. Küretaj, kemik grefti veya internal fiksasyon.

56 Anevrizmal kemik kisti Anevrizmal kemik kistleri ekspansil, çok sayıda kanama içeren kistten oluşan benign tm dür. %80 çocuk ve adölesan dönemde ouşur. Klinik olarak ağrı, ele gelen şişlik ve hareket kısıtlılığı ile başvururlar.

57 Genellikle uzun kemiklerin büyüme plağına komşu metafiz kısımlarında yerleşim gösterirler. Alt ekstemite %40, üst esktremite %20 Omurga 20-30%, özellikle posteior elemenlardan başlayıp korpusa uzanım gösterir.

58 Keskin sınırlı, ekspansil, ince sklerotik kenarlı osteolitik lezyondur. MRI de kistler farklı sinyal özelliğinde olup sıvı-sıvı seviyelenmeleri iyi gösterir. Fokal T1A-T2A yüksek sinyalli ve T1A-T2A hipointens halka ile çevrili olmaları karakteristiktir*. Kontrastlı incelemelerde septalarda tutulum gözlenir. Geleneksel olarak cerrahi olarak tedavi edilirler (kürataj ve greft), perkütan tedavilerde seçilmiş olgularda denenmektedir.

59

60

61

62

63 5-Diğer tümörler Langerhans hücreli histiositosis (LCH) Dev hücreli tümör (Gaint cell tumor)

64 Langerhans hücreli histiositosis Nadir, çok sistem tutulumu gösteren, geniş ve heterojen klinik durumdur. 1-3 yaş aralığında pik yapar. E/K = 1.5/1. Vücudun herhangi bir yerinde tutulum olabilir ve semptomlar tutulum yerine göre değişkenlik gösterebilir. Spontan gerilemek ile hızla progresyon göstermek aralığında klinik verebilir.

65 Dev hücreli tümör Dev hücreli tm (osteoklastoma) uzun kemiklerde metafizden kaynaklanıp tipik olarak epifize uzanım gösterirler. Sıklıkla benign, lokal agresif ve bazen malign dönüşüm gösterebilen tm lerdir. Gelişimini tamamlamış kemiklerde 2-4 dekadlarda 3.dekadta pik yapar. Çocuklarda daha nadirdir (%2). Asyalılarda daha sık rastlanmaktadır. Kadınlarda daha fazla izlenmektedirler. Malign gelişimi erkeklerde daha sıktır (x3).

66 Case courtesy of Radiopaedia.org, rid: 11454

67 Benign Malign Kemik yapan tm Fibroz tm Osteosarkom Ewing sarkom Kartilaj yapan tm Kistik tm Diğer tm

68 Osteosarkom Genellikle kemiklerin hızlı büyüme gösterdiği alanlarda ortaya çıkar (en sık diz çevresinde). Ağrı en sık semptom olup hareketle ve geceleri artış gösterir. Yüksek-grade OS: Osteoblastik, kondroblastik, Fibroblastik, Miks, küçük hücreli, Telanjektatik, jukstakortikal.

69

70 Ewing Sarkom Sıklıkla alt ekstremite % 45 (femur en sık), % 20 pelvis, üst ekstremite % 13, vertebra ve kostalar % 13 ve % 2 kranial kısımlarından kaynaklanır yaşlarda, E >K. Ağrı, YD şişliği ile başvururlar. Sistemik bulgu olarak ateş ve sedimentasyon yüksekliği olabilir.

71

72

73 Teşekkürler

SIK KARŞILAŞILAN KAS İSKELET LEZYONLARINDA AYIRICI TANI

SIK KARŞILAŞILAN KAS İSKELET LEZYONLARINDA AYIRICI TANI SIK KARŞILAŞILAN KAS İSKELET LEZYONLARINDA AYIRICI TANI Dr. İbrahim ADALETLİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD. Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Olgu 1 Tanınız nedir? 1- Enkondrom 2- Non ossifaying

Detaylı

SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU. Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011

SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU. Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011 SERT DOKUNUN SULU (KĠSTĠK) LEZYONU Dr Arzu AVCI ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TIBBİ PATOLOJİ KLİNİĞİ 17 Kasım 2011 OLGU 9 Y, K Sağ humerus proksimali 2 yıl önce kırık Doğal iyileşmeye bırakılmış

Detaylı

Pediatrik kemik tümörlerinde radyolojik tanı

Pediatrik kemik tümörlerinde radyolojik tanı Pediatrik kemik tümörlerinde radyolojik tanı Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Bursa Kemik tümörleri Tüm kemik tümörlerinin %42 si: İlk 20 yaşta Çoğu: Belirli bir yaşta görülme eğiliminde D Resnick,

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

Prof Dr Sergülen Dervişoğlu. Kemik tümörleri Kemiğin tümör benzeri lezyonları

Prof Dr Sergülen Dervişoğlu. Kemik tümörleri Kemiğin tümör benzeri lezyonları Prof Dr Sergülen Dervişoğlu Kemik tümörleri Kemiğin tümör benzeri lezyonları Kemik tümörleri Ekip çalışması Ortopedist Radyolog Patolog Onkolog ( Medikal/Radyasyon) Klinik anamnez Tanıda çok önemli Yaş

Detaylı

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ BİRİNCİL KEMİK KANSERİ KONDROSARKOM (KS) PROF. DR. LEVENT ERALP Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İÇİNDEKİLER Kondrosarkom Nedir? KS dan kimler etkilenir? Bulgular nelerdir? KS tipleri nelerdir? Risk faktörleri

Detaylı

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel Radyolüsent GörüntG ntü Veren Odontojenik TümörlerT Dr.Zuhal Tuğsel Ameloblastoma Odontojenik epitelden kökenli yavaş büyüyen, iyi huylu bir tümördür. Herhangi bir yaşta görülür, literatürde sözü edilen

Detaylı

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Selim ve Habis Kemik Tümörleri

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Selim ve Habis Kemik Tümörleri Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Selim ve Habis Kemik Tümörleri Doğal seyir, karsinogenez Tanı Anamnez Klinik muayene Laboratuar bulguları Görüntüleme yöntemleri Sitogenetik Tanı stratejisi Gelecekten beklentiler

Detaylı

HABİS KEMİK TÜMÖRLERİNDE ORTOPEDİK CERRAHİ YAKLAŞIM. Prof.Dr.Murat HIZ İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D.

HABİS KEMİK TÜMÖRLERİNDE ORTOPEDİK CERRAHİ YAKLAŞIM. Prof.Dr.Murat HIZ İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D. HABİS KEMİK TÜMÖRLERİNDE ORTOPEDİK CERRAHİ YAKLAŞIM Prof.Dr.Murat HIZ İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D. Habis Kemik Tümörleri Nadir görülen tümörler olmasına rağmen ( tüm kanserlerin

Detaylı

SELİM KEMİK TÜMÖRLERİ ve KEMİĞİN TÜMÖRE BENZEYEN LEZYONLARI

SELİM KEMİK TÜMÖRLERİ ve KEMİĞİN TÜMÖRE BENZEYEN LEZYONLARI SELİM KEMİK TÜMÖRLERİ ve KEMİĞİN TÜMÖRE BENZEYEN LEZYONLARI PROF. DR. MURAT HIZ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.D. Tümör = Neoplazm Bir veya birden fazla dokunun

Detaylı

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ Çoğunlukla selim karakterde olan bu tümörlerin sadece % 1-2 si habistir. Sinovial kistler, tendon kılıfının dev hücreli tümörü, lipom, enkondrom sık görülen selim oluşumlardır.

Detaylı

Spinal Tümörler Prof. Dr. E. Turgut TALI Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A. D. Nöroradyoloji B. D.

Spinal Tümörler Prof. Dr. E. Turgut TALI Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A. D. Nöroradyoloji B. D. Spinal Tümörler Prof. Dr. E. Turgut TALI Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A. D. Nöroradyoloji B. D. turgut.tali@gazi.edu.tr Kemik tümörlerinin %5 i Gençlerde benign, adultta malign Primer < sekonder

Detaylı

Sternum korpusunda (en çok)

Sternum korpusunda (en çok) GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİ PROF. DR. REFİK ÜLKÜ D.Ü Tıp Fak Göğüs Cerrahisi Tüm primer tümörler arasında %1-1.5 Malign primer göğüs duvarı tümörleri, tüm kanser hastaları arasında %0.04 Göğüs duvarı malign

Detaylı

Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Bilgisayarlı Tomografinin Değeri

Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Bilgisayarlı Tomografinin Değeri DERLEME DOI:10.4274/nts.2016.003 Nuclear Medicine Seminars / Nükleer Tıp Seminerleri 2016;1:15-20 Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Bilgisayarlı Tomografinin Değeri The Value of Computed

Detaylı

Osteoid osteoma genellikle uzun kemiklerin korteksini, vertebraları ve nadiren kranial

Osteoid osteoma genellikle uzun kemiklerin korteksini, vertebraları ve nadiren kranial Ağrılı Büyük Frontal Osteoid Osteoma MEHMET BASMACI 1, AŞKIN ESEN HASTURK 1 Onkoloji Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirürji Bölümü ÖZET Osteoid osteoma genellikle uzun kemiklerin korteksini, vertebraları

Detaylı

XVII. ULUSAL KANSER KONGRESİ

XVII. ULUSAL KANSER KONGRESİ XVII. ULUSAL KANSER KONGRESİ İnteraktif Olgu Sunumu KEMİK TÜMÖRLERİ . 17 yaşında bayan hasta. 2.5 yıldır sol bacakda yürürken ağrı Enfeksiyon ve dolaşım bozukluğu tedavisi uygulanmış. Son 6 aydır ağrı

Detaylı

Selim kemik tümörleri: Sınıflama, klinik ve radyolojik özellikler, biyopsi. Bülent Erol, Nadir Aydemir

Selim kemik tümörleri: Sınıflama, klinik ve radyolojik özellikler, biyopsi. Bülent Erol, Nadir Aydemir TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2013; 12:490 500 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2013.57 DERLEME Selim kemik tümörleri: Sınıflama, klinik ve radyolojik özellikler,

Detaylı

Kemik tümörleri ve tümör benzeri lezyonları, sıklıkla tanı ve tedavi güçlüğüyle

Kemik tümörleri ve tümör benzeri lezyonları, sıklıkla tanı ve tedavi güçlüğüyle DERLEME Hacettepe T p Dergisi 2006; 37:124-131 Kemi in tümör ve tümör benzeri lezyonlar na yaklafl m Mehmet Ayvaz 1, M. Cemalettin Aksoy 2 1 Uzman Dr., Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve

Detaylı

Çocukluk Çağı Benign Kemik Tümörlerinin Demografik Özellikleri ve Klinik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi

Çocukluk Çağı Benign Kemik Tümörlerinin Demografik Özellikleri ve Klinik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi Çocukluk Çağı Benign Kemik Tümörlerinin Demografik Özellikleri ve Klinik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi Demographic Features of Childhood Benign Bone Tumors and Evaluation of Clinical Approach Şafak

Detaylı

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Göğüs Cerrahisi Metastatik Akciğer Tümörleri Giriş İzole akciğer metastazlarına tedavi edilemez gözüyle bakılmamalıdır Tümör tipine

Detaylı

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın KOLOREKTAL POLİPLER Prof. Dr. Mustafa Taşkın -Polip,mukozal örtülerden lümene doğru gelişen oluşumlara verilen genel isimdir. -Makroskopik ve radyolojik görünümü tanımlar. -Sindirim sisteminde en çok kolonda

Detaylı

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Kitap Bölümü DERMAN Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Recep Öztürk Kitabın bu bölümünü yazarken hedefimiz, ortopedi asistan ve uzmanlarına, kemik ve yumuşak doku tümörü olan hastalara yaklaşım prensiplerini

Detaylı

Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği

Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği Sistinozis ve Herediter Multiple Ekzositoz Birlikteliği Aysun Karabay Bayazıt, Bahriye Atmış, Deniz Kör, Neslihan Önenli Mungan, Ali Anarat Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji ve Çocuk

Detaylı

İskelet displazileri. Dr. Ahmet SIĞIRCI İnönü Üniv. TÖTM Radyoloji AD Çocuk Rad BD Malatya

İskelet displazileri. Dr. Ahmet SIĞIRCI İnönü Üniv. TÖTM Radyoloji AD Çocuk Rad BD Malatya İskelet displazileri Dr. Ahmet SIĞIRCI İnönü Üniv. TÖTM Radyoloji AD Çocuk Rad BD Malatya Yol haritası Mukopolisakkaridoz harici aklınıza gelen tüm displaziler, NOT: Mukopolisakkaridoz dersi Sayın Dr.

Detaylı

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD Multipl Myeloma da PET/BT Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD İskelet sisteminin en sık görülen primer neoplazmı Radyolojik olarak iskelette çok sayıda destrüktif lezyon ve yaygın

Detaylı

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörlerinin Değerlendirilmesinde Temel Radyografik İlkeler

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörlerinin Değerlendirilmesinde Temel Radyografik İlkeler 56 TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Trd Sem 2017; 5: 56-69 Kemik ve Yumuşak Doku Tümörlerinin Değerlendirilmesinde Temel Radyografik İlkeler Tamer Kaya ÖĞRENME HEDEFLERİ Kemik tümörlerinin

Detaylı

Osteoartrit. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Osteoartrit. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Osteoartrit Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. OSTEOARTRİT Primer nonenflamatuar artiküler kartilajın bozulması ve reaktif yeni kemik oluşumu ile karakterize,eklem ağrısı,hareket kısıtlılığı

Detaylı

KAS İSKELET SİSTEMİ RADYOLOJİSİ

KAS İSKELET SİSTEMİ RADYOLOJİSİ KAS İSKELET SİSTEMİ RADYOLOJİSİ Radyolojik görüntüleme yöntemleri: Radyografi (direkt grafi), manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi. Radyografi (RG): Radyografiler, iskelet

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Mediastenin Nadir Görülen Tümörleri Tüm mediastinal kitlelerin %10 dan azını meydana getiren bu lezyonlar mezenkimal veya epitelyal kökenli tümörlerden oluşmaktadır. Journal of linical and nalytical Medicine

Detaylı

OLGU SUNUMU. Dr. Ömer Fatih ÖLMEZ Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı

OLGU SUNUMU. Dr. Ömer Fatih ÖLMEZ Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı OLGU SUNUMU Dr. Ömer Fatih ÖLMEZ Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı Vaka Takdimi HY 56 yaş, erkek, maden mühendisi Şikayet: Kemik ağrısı ve kilo kaybı Hikaye: 1 aydır ağrı kesicilere

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

Dr. Şerife Gül Karadağ Dr. Ayşe Zopçuk Doç.Dr. Nuray Aktay Ayaz Kanuni Sultan Süleyman EAH Çocuk Romatoloji Kliniği İstanbul

Dr. Şerife Gül Karadağ Dr. Ayşe Zopçuk Doç.Dr. Nuray Aktay Ayaz Kanuni Sultan Süleyman EAH Çocuk Romatoloji Kliniği İstanbul II. ÇOCUK ROMATOLOJİ OLGU PANAYIRI 30.03.2018 Dr. Şerife Gül Karadağ Dr. Ayşe Zopçuk Doç.Dr. Nuray Aktay Ayaz Kanuni Sultan Süleyman EAH Çocuk Romatoloji Kliniği İstanbul OLGU 7 yaşında erkek hasta 10

Detaylı

Alt Ekstremite Tümörleri

Alt Ekstremite Tümörleri 516 TÜRK RDYOLOJİ DERNEĞİ lt Ekstremite Tümörleri Remide rkun TÜRK RDYOLOJİ SEMİNERLERİ Trd Sem 2016; 4: 516-39 ÖĞRENME HEDEFLERİ enign kemik tümörleri Tümör benzeri lezyonlar Malign kemik tümörleri Yumuşak

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

Tanı Olgularda ayrıntılı bir anemnezin ardından dikkatli bir fizik muayene ve rutin laboratuvar incelemeleri

Tanı Olgularda ayrıntılı bir anemnezin ardından dikkatli bir fizik muayene ve rutin laboratuvar incelemeleri Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Göğüs Duvarı Tümörleri Primer göğüs duvarı tümörleri yumuşak doku, kemik ve kıkırdak kaynaklı olabilir. Primer malign göğüs duvarı tümörlerinin

Detaylı

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI AMAÇ Kanser ön ya da kesin tanılı hastalarda radyolojik algoritmayı belirlemek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Kanser riski olan hastalara doğru radyolojik tetkik

Detaylı

Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi

Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi 1 Öğrenme hedefleri Metastazların genel özellikleri Görüntüleme Teknikleri Tedavi sonrası metastaz takibi Ayırıcı tanı 2 Metastatik Hastalık Total

Detaylı

ÇOCUKLARDA BENİGN VE MALİGN KEMİK TÜMÖRLERİ

ÇOCUKLARDA BENİGN VE MALİGN KEMİK TÜMÖRLERİ Düzgün F, Örgüç Ş. Çocuklarda Benign ve Malign Kemik Tümörleri 2014;2(1):106-117 ÇOCUKLARDA BENİGN VE MALİGN KEMİK TÜMÖRLERİ Fatih Düzgün, Şebnem Örgüç Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji

Detaylı

Kemik ve Eklem Enfeksiyonları. Dr Fahri Erdoğan

Kemik ve Eklem Enfeksiyonları. Dr Fahri Erdoğan Kemik ve Eklem Enfeksiyonları Dr Fahri Erdoğan KEMİK VE EKLEM ENFEKSİYONLARI Erken tanı ve tedavi Sintigrafi, MRI Artroskopik cerrahi Antibiyotik direnci Spesifik M.Tuberculosis M. Lepra T.Pallidumun Nonspesifik?

Detaylı

GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİ. PROF. DR. REFİK ÜLKÜ D.Ü Tıp Fak Göğüs Cerrahisi

GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİ. PROF. DR. REFİK ÜLKÜ D.Ü Tıp Fak Göğüs Cerrahisi GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİ PROF. DR. REFİK ÜLKÜ D.Ü Tıp Fak Göğüs Cerrahisi Primer göğüs duvarı tümörleri göğüs kafesindeki, kemik,kıkırdak ve yumuşak dokulardan kaynaklanabilen, benign veya malign, geniş

Detaylı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı

GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME. Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ PROGNOZU VE GÖRÜNTÜLEME Dr. Öznur Leman Boyunağa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Doğal seyir & Prognoz Tedavi edilmezse uzun dönemde ekstremite

Detaylı

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm Nadiren met. yapar fakat tedavisiz bırakıldığında invazif davranış göstermesi,lokal invazyon,

Detaylı

07.01.2014. Radyolojide çözünürlük (rezolüsyon) kavramı. Kas-iskelet sisteminde BT ve/veya MRG Diğerinin yerine veya tamamlayıcı kullanım

07.01.2014. Radyolojide çözünürlük (rezolüsyon) kavramı. Kas-iskelet sisteminde BT ve/veya MRG Diğerinin yerine veya tamamlayıcı kullanım Radyolojide çözünürlük (rezolüsyon) kavramı Uzaysal çözünürlük Kontrast çözünürlüğü Temporal çözünürlük Kas-iskelet sisteminde BT ve/veya MRG Diğerinin yerine veya tamamlayıcı kullanım Dr Üstün Aydıngöz

Detaylı

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12 Spinal Tumors Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery Spinal tumor localisation Extradural Intradural extramedullary Intradural intramedullary Age By aging

Detaylı

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Akciğer karsinomlarının gelişiminde preinvaziv epitelyal lezyonlar; Akciğer karsinomlarının gelişiminde

Detaylı

Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı

Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Tıp Fak., Çocuk Radyolojisi Bilim Dalı, Bursa Primer karaciğer kitleleri Tüm pediatrik solid tm lerin %1-4 ü ~%65 i

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

Çenelerde Görülen Kemik Hastalıkları. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı

Çenelerde Görülen Kemik Hastalıkları. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Çenelerde Görülen Kemik Hastalıkları Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Kemik Displazileri Kemik displazileri: Normal kemiğin, anormal kemik veya sement içeren fibröz

Detaylı

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik)

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik) DEFORMİTE Ekstremitenin normal anatomisinden sapması Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) Uzunluk farkı Angulasyon Rotasyon Translasyon Eklem kontraktürleri Dr. Mustafa KURKLU GATA Ort. ve Trav.

Detaylı

UNİKAMERAL KEMİK KİSTİNİN NADİR LOKALİZASYONU: EL PROKSİMAL FALANKSI UNUSUAL LOCATION OF THE UNICAMERAL BONE CYST: A PROXIMAL PHALANX OF THE HAND

UNİKAMERAL KEMİK KİSTİNİN NADİR LOKALİZASYONU: EL PROKSİMAL FALANKSI UNUSUAL LOCATION OF THE UNICAMERAL BONE CYST: A PROXIMAL PHALANX OF THE HAND OLGU SUNUMU CASE REPORT 2014 Cilt 22 / Sayı 1 UNİKAMERAL KEMİK KİSTİNİN NADİR LOKALİZASYONU: EL PROKSİMAL FALANKSI UNUSUAL LOCATION OF THE UNICAMERAL BONE CYST: A PROXIMAL PHALANX OF THE HAND *Ahmet Duymaz,

Detaylı

İskelet Sisteminde Genel Radyografik Değerlendirme

İskelet Sisteminde Genel Radyografik Değerlendirme 37 TÜRK RDYOLOJİ DERNEĞİ İskelet Sisteminde Genel Radyografik Değerlendirme yşenur Oktay TÜRK RDYOLOJİ SEMİNERLERİ Trd Sem 2017; 5: 37-55 ÖĞRENME HEDEFLERİ Kemik ve eklem direkt grafilerinde sistematik

Detaylı

İntraosseöz lipomlu sekiz olgunun değerlendirilmesi

İntraosseöz lipomlu sekiz olgunun değerlendirilmesi ACTA ORTHOPAEDICA et TRAUMATOLOGICA TURCICA Acta Orthop Traumatol Turc 2007;41(5):343-348 İntraosseöz lipomlu sekiz olgunun değerlendirilmesi An evaluation of eight cases of intraosseous lipoma Yılmaz

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

Klinik ve Radyolojik Değerlendirme 4

Klinik ve Radyolojik Değerlendirme 4 Klinik ve Radyolojik Değerlendirme 4 Prof.Dr. Kıvanç Kamburoğlu Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Rezolüsyona bağlı olarak farklı tekniklerde alınmış

Detaylı

PRİMER GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİNDE SAĞ KALIM VE PROGNOZU ETKİLEYEN FAKTÖRLER

PRİMER GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİNDE SAĞ KALIM VE PROGNOZU ETKİLEYEN FAKTÖRLER T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yekta Altemur KARAMUSTAFAOĞLU PRİMER GÖĞÜS DUVARI TÜMÖRLERİNDE SAĞ KALIM VE PROGNOZU ETKİLEYEN FAKTÖRLER (Uzmanlık

Detaylı

5 Cerrahi Tedavi Uyguladığımız Uzun Kemik Yerleşimli Pediatrik Osteoid Osteoma Olgularımız

5 Cerrahi Tedavi Uyguladığımız Uzun Kemik Yerleşimli Pediatrik Osteoid Osteoma Olgularımız ----------------------------------- --------------------- ------------- Açta Oncologica Turcica 2008; 41: 19-24 5 Cerrahi Tedavi Uyguladığımız Uzun Kemik Yerleşimli Pediatrik Osteoid Osteoma Olgularımız

Detaylı

5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü

5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü 5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü DERS PROGRAMI H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I 1 5. S I N I F - 1. D E R S K U R U L U - 3. D Ö N G Ü H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I ( 0

Detaylı

PEDİATRİK KARACİĞER KİTLELERİ

PEDİATRİK KARACİĞER KİTLELERİ PEDİATRİK KARACİĞER KİTLELERİ Dr. Berna Oğuz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Pediatrik KC kitleleri İntraabdominal kitlelerin %5-6 Primer hepatik

Detaylı

Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörleri. Tanım, sınıflama, hastaya ilk yaklaşım. Dr. Serkan BİLGİÇ

Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörleri. Tanım, sınıflama, hastaya ilk yaklaşım. Dr. Serkan BİLGİÇ Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörleri Tanım, sınıflama, hastaya ilk yaklaşım Dr. Serkan BİLGİÇ İskelet dışı bağ dokusundan kaynaklanan mezodermal kökenli nadir malignitelerdir. Tanım Görülme Sıklığı Tüm kanser

Detaylı

Kondrosarkomlar. Chondrosarcomas. Yener Sağlık

Kondrosarkomlar. Chondrosarcomas. Yener Sağlık TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2014; 13:240 246 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2014.26 DERLEME Kondrosarkomlar Chondrosarcomas Yener Sağlık Ankara Üniversitesi

Detaylı

SSS Enfeksiyonlarının Radyolojik Tanısı. Dr. Ömer Kitiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Nöroradyoji

SSS Enfeksiyonlarının Radyolojik Tanısı. Dr. Ömer Kitiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Nöroradyoji SSS Enfeksiyonlarının Radyolojik Tanısı Dr. Ömer Kitiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Nöroradyoji Nöroradyoloji de;doku kontrast mekanizmaları T1/T2/PD; T1-T2 relaksasyon zamanları

Detaylı

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR

SPONDİLODİSKİTLER. Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR SPONDİLODİSKİTLER Dr. Nazlım AKTUĞ DEMİR Vertebra Bir dizi omurdan oluşur Vücudun eksenini oluşturur Spinal kordu korur Kaslar, bağlar ve iç organların yapışacağı sabit bir yapı sağlar. SPONDİLODİSKİT

Detaylı

Rastlantısal Enkondromlarda Cerrahi Tedavi

Rastlantısal Enkondromlarda Cerrahi Tedavi Rastlantısal Enkondromlarda Cerrahi Tedavi Prof. Dr. Harzem Özger İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Epidemiyoloji Hyalen kıkırdak kökenli Tüm yaş gruplarında görülebilir Kemiklerin en sık

Detaylı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Meme kanserli hastalarda ana prognostik faktörler: Primer tümörün büyüklüğü

Detaylı

Adrenal lezyonların görüntüleme bulguları. Dr. Ercan KOCAKOÇ Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

Adrenal lezyonların görüntüleme bulguları. Dr. Ercan KOCAKOÇ Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Adrenal lezyonların görüntüleme bulguları Dr. Ercan KOCAKOÇ Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenme hedefleri Adrenal bez kitlelerinin BT ile değerlendirilmesinde temel prensip ve bulguları öğrenmek

Detaylı

Cerrahi Dışı Tedaviler

Cerrahi Dışı Tedaviler KÖTÜ HUYLU YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ Cerrahi Dışı Tedaviler Dr.Selami ÇAKMAK GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi 50 den fazla yumuşak doku sarkomu tipi Kaynaklandığı doku, Klinik gidişat, Görülme yaşı, Agresifliği,

Detaylı

Kas skelet Sistemi Tümörlerinde Görüntüleme (Cerrah Radyologtan Ne Bekler?)

Kas skelet Sistemi Tümörlerinde Görüntüleme (Cerrah Radyologtan Ne Bekler?) Kas skelet Sistemi Tümörlerinde Görüntüleme (Cerrah Radyologtan Ne Bekler?) Prof Dr Harzem Özger Acıbadem Maslak Hastanesi 19.03.2012 16 y K Sol femur OS ameliyatlısı Total femur protezi zemininde uyluk

Detaylı

Osteosarkom Tedavisinde Neoadjuvan Tedavi. Dr. Bülent Yalçın 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi, Mart 2014 Susesi Otel, Antalya

Osteosarkom Tedavisinde Neoadjuvan Tedavi. Dr. Bülent Yalçın 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi, Mart 2014 Susesi Otel, Antalya Osteosarkom Tedavisinde Neoadjuvan Tedavi Dr. Bülent Yalçın 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi, 19-23 Mart 2014 Susesi Otel, Antalya Osteosarkoma-1 Nadir tümörler (2-3/100.000), Çalışma yapmak zor (çok merkezli,

Detaylı

MANDİBULA OSTEOSARKOMU (OLGU BİLDİRİMİ)* ÖZET GİRİŞ

MANDİBULA OSTEOSARKOMU (OLGU BİLDİRİMİ)* ÖZET GİRİŞ MANDİBULA OSTEOSARKOMU (OLGU BİLDİRİMİ)* Dr. C. ÇELEBİf**), Dr A. BARUTÇUf***), Dr G. ÖZCAN(****), Dr. Ö. O. EROL(*****) ÖZET Kemiklerin en sık görülen primer malign tümörü olan osteosarkomun mandibulaya

Detaylı

Genitoüriner Sistem Tümörlerinde Radyoloji Dr.Oğuz Dicle

Genitoüriner Sistem Tümörlerinde Radyoloji Dr.Oğuz Dicle Genitoüriner Sistem Tümörlerinde Radyoloji Dr.Oğuz Dicle III.Tıbbi Onkoloji Kongresi Onkolojik Görüntüleme Kursu 24 Mart 2010,Antalya Böbrek Mesane Prostat Böbrek Mesane Testis Radyolojiye Sorular Tümör

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015

25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 TOTBİD 25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi 27 Ekim 1 Kasım 2015 Titanic Kongre Merkezi Belek / Antalya PROGRAM ANAHATLARI 27 Ekim 2015, Salı Saat Salon 1 Alt dal KULLANILAN RENK VE SEMBOL

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Soliter Pulmoner Nodül Tanım: Genel bir tanımı olmasa da 3 cm den küçük, akciğer parankimi ile çevrili, beraberinde herhangi patolojinin eşlik

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri

oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri Osteoporoz Tanı ve Tedavi oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri Prensipleri Dr. Ümit İNCEBOZ Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Dr. Ümit İNCEBOZ Balıkesir Üniversitesi Tıp

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Skolyoz. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Prof. Dr. Önder Aydıngöz Skolyoz Tanım Omurganın lateral eğriliğine skolyoz adı verilir. Ayakta çekilen grafilerde bu eğriliğin 10 o nin üzerinde olması skolyoz olarak kabul edilir. Bu derecenin

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 Dik postürü oluşturan rijit dokuyu kemikler oluşturmaktadır. Kemik, hareket sistemi için esas olan kaldıraç sistemini ve desteği oluşturmasının yanında iç organları ve

Detaylı

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI Doç. Dr. Nuri Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı nuri.aydin@istanbul.edu.tr YARALANMA TravmaRk Ani fiziksel

Detaylı

5. SINIF 2.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5.SINIF- 2.GRUP 1.DERS KURULU

5. SINIF 2.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5.SINIF- 2.GRUP 1.DERS KURULU - 2.GRUP 1.DERS KURULU HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI (13 EKİM 2014 05 ARALIK 2014) Dekan : Prof. Dr. Bekir YAŞAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof. Dr. Hüseyin İLHAN Başkoordinatör : Prof. Dr.

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Hakan Şimşek. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Hakan Şimşek. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Yetişkinde Gergin Omurilik Sendromu ve Eşlik Eden Toraks Deformitesi Gergin omurilik, klinik bir durumdur ve zemininde sebep olarak omuriliğin gerilmesi sonucu

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ OSTEOİD OSTEOMA RADYOFREKANS ABLASYON TEDAVİSİ SONRASI TEDAVİ ETKİNLİĞİNİ DEĞERLENDİRMEDE KLİNİK BULGULAR İLE 3 TESLA MANYETİK REZONANS, BİLGİSAYARLI

Detaylı

Tüm Dönem 3 Dersleri 16.S. No:11 deki Prof. Dr. Hüsnü Göksel Dersliğinde Yapılacaktır.

Tüm Dönem 3 Dersleri 16.S. No:11 deki Prof. Dr. Hüsnü Göksel Dersliğinde Yapılacaktır. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 205 206 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM III 9. DERS KURULU PROGRAMI KAS İSKELET SİSTEMİ 23 Mayıs 0 Haziran 206 Tüm Dönem 3 Dersleri 6.S. No: deki Prof. Dr. Hüsnü Göksel Dersliğinde

Detaylı

ALT EKSTREMİTE PRİMER MALİGN ve METASTATİK KEMİK TÜMÖRLERİNDE REZEKSİYON ARTROPLASTİSİ SONUÇLARI

ALT EKSTREMİTE PRİMER MALİGN ve METASTATİK KEMİK TÜMÖRLERİNDE REZEKSİYON ARTROPLASTİSİ SONUÇLARI T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANABİLİM DALI ALT EKSTREMİTE PRİMER MALİGN ve METASTATİK KEMİK TÜMÖRLERİNDE REZEKSİYON ARTROPLASTİSİ SONUÇLARI Dr. HAKAN İLBEYLİ UZMANLIK

Detaylı

Kraniumda Polyostotik Fibröz Displazi: Bir Olgu Sunumu. Polyostotic Fibrous Dysplasia in Cranium: A Case Report. Özet

Kraniumda Polyostotik Fibröz Displazi: Bir Olgu Sunumu. Polyostotic Fibrous Dysplasia in Cranium: A Case Report. Özet Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2014;6 (3):215-221 Olgu Sunumu Öztekin ve ark. Kraniumda Polyostotik Fibröz Displazi: Bir Olgu Sunumu Polyostotic Fibrous Dysplasia in Cranium: A Case Report

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Aydın Aytekin Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Rafiye Çiftçiler Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ TIP FAKÜLTESĐ

TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ TIP FAKÜLTESĐ TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ TIP FAKÜLTESĐ KEMĐĞĐN DEV HÜCRELĐ TÜMÖRLERĐNDE HĐSTOPATOLOJĐK PROGNOSTĐK KRĐTERLERĐN BELĐRLENMESĐ VE DOKU MĐKROARREY BLOKLARI ÜZERĐNDE ĐMMÜNHĐSTOKĐMYASAL CD117 Ki

Detaylı

Kondroblastom ve kondromiksoid fibrom: Klinik, radyolojik, histolojik özellikleri ve tedavi prensipleri

Kondroblastom ve kondromiksoid fibrom: Klinik, radyolojik, histolojik özellikleri ve tedavi prensipleri TOTBİD Dergisi Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği TOTBİD Dergisi 2013; 12:526 532 doi: 10.14292/totbid.dergisi.2013.61 DERLEME Kondroblastom ve kondromiksoid fibrom: Klinik, radyolojik, histolojik

Detaylı

Çocukluk çağı yuvarlak hücreli tümörleri 21.Ulusal Patoloji Kongresi İzmir. Dr.Aylar Poyraz Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD

Çocukluk çağı yuvarlak hücreli tümörleri 21.Ulusal Patoloji Kongresi İzmir. Dr.Aylar Poyraz Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD Çocukluk çağı yuvarlak hücreli tümörleri 21.Ulusal Patoloji Kongresi İzmir Dr.Aylar Poyraz Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 15 yaşında kız 1 yıldır farkettiği giderek büyüyen karın şişliği

Detaylı

5. SINIF 1.KURUL 2.DÖNGÜ 5. S I N I F - 1. D E R S K U R U L U - 2. D Ö N G Ü

5. SINIF 1.KURUL 2.DÖNGÜ 5. S I N I F - 1. D E R S K U R U L U - 2. D Ö N G Ü 5. S I N I F -. D E R S K U R U L U -. D Ö N G Ü H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I ( E K İ M 0 5 0 4 A R A L I K 0 5 ) Dekan : Prof. Dr. Enver İHTİYAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu)

Detaylı

BATIN BT (10/11/2009 ): Transvers kolon orta kesiminde kolonda düzensiz duvar kalınlaşması ile komşuluğunda yaklaşık 5 cm çapta nekrotik düzensiz

BATIN BT (10/11/2009 ): Transvers kolon orta kesiminde kolonda düzensiz duvar kalınlaşması ile komşuluğunda yaklaşık 5 cm çapta nekrotik düzensiz Olgu Sunumu Olgu: 60y, E 2 ayda 5 kilo zayıflama ve karın ağrısı şikayeti ile başvurmuş. (Kasım 2009) Ailede kanser öyküsü yok. BATIN USG: *Karaciğerde en büyüğü VIII. segmentte 61.2x53.1 mm boyutunda

Detaylı

5. SINIF 5.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5. S I N I F - 5. G R U P 1. D E R S K U R U L U

5. SINIF 5.GRUP 1.KURUL HAREKET SİSTEMİ HASTALIKLARI 5. S I N I F - 5. G R U P 1. D E R S K U R U L U 5. S I N I F - 5. G R U P 1. D E R S K U R U L U H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I ( 0 6 N İ S A N 2 0 1 5 2 9 M A Y I S 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Enver İHTİYAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün 3 Sorular SORU 1 Romatoid artrit ile psöryatik artritin birbirinde ayırt edilmesinde EN ÖNEMLİ radyografik özellik hangisidir? a. Uniform eklem aralığı daralmasının varlığı veya

Detaylı

Lafora hastalığı, Unverricht Lundborg hastalığı, Nöronal Seroid Lipofuksinoz ve Sialidozlar en sık izlenen PME'lerdir. Progresif miyoklonik

Lafora hastalığı, Unverricht Lundborg hastalığı, Nöronal Seroid Lipofuksinoz ve Sialidozlar en sık izlenen PME'lerdir. Progresif miyoklonik LAFORA HASTALIĞI Progressif Myoklonik Epilepsiler (PME) nadir olarak görülen, sıklıkla otozomal resessif olarak geçiş gösteren heterojen bir hastalık grubudur. Klinik olarak değişik tipte nöbetler ve progressif

Detaylı

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. RADYOLOJİ STAJINDA ANLATILAN DERS KONULARI 1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. -Hangi organ incelemesinde

Detaylı

Erken Evre Akciğer Kanserinde

Erken Evre Akciğer Kanserinde Erken Evre Akciğer Kanserinde Görüntüleme Dr. Figen Başaran aran Demirkazık Hacettepe Universitesi Radyoloji Anabilim Dalı Kasım 2005 Mayıs 2006 Müsinöz ve nonmüsinöz tipte bronkioloalveoler komponenti

Detaylı

Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman

Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman Ali Haydar Baykan 1, Hakan Sezgin Sayıner 2 1 Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Adıyaman 2 Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma

Detaylı