Anayasa Teklifi GİRİŞ. 2 Fevzi Bilgin

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Anayasa Teklifi GİRİŞ. 2 Fevzi Bilgin"

Transkript

1

2

3 ÖZET Türkiye yeni anayasını yapmak üzere harekete geçti. Bu sürece yol açan birden çok neden var. Öncelikle, 2007 yılında yaşanan anayasal krizle birlikte 1982 Anayasası siyasetin merkezine oturmuştur. O zamandan bu zamana kadar yaşanan siyasal gelişmelerin ve anayasal süreçte meydana gelen değişimin yeni cumhurbaşkanının halk tarafından seçilecek olması, 12 Eylül 2010 anayasa değişiklikleri yeni bir anayasa ile taçlandırılması gerekir. İkincisi, askeri rejim tarafından hazırlanan mevcut anayasanın demokratik olmadığı, vesayet rejimi öngördüğü, halkın hak ve hürriyet taleplerine cevap veremediği açıktır. Üçüncüsü, sosyo-politik şartlarda yaşanan gelişmeler, mevcut anayasanın ideolojik sınırlamalarının dışına taşmıştır. Dördüncüsü, yaşanılan sorunlar ve acılar, mevcut anayasanın katı laiklik ve milliyetçilik anlayışın miadını doldurmuş olduğunu göstermektedir. Beşincisi, millet, başka ülkelerde olduğu gibi kendi anayasasını kendisi yapmak istemektedir. Ve son olarak, hızla büyümekte ve dünyanın en güçlü ülkeleri arasına girmeye namzet olan Türkiye nin önünü tıkayan değil açan bir anayasaya ihtiyacı vardır. Aşağıda önerilen anayasa 1982 Anayasasından önemli farklılıkları içermektedir: (1) Anayasa metni sade bir dille, kısa ve öz olarak yazılmıştır. (2) Metinde ideolojik referans bulunmamaktadır; anayasanın başlangıç kısmında genel ve evrensel ilkelere atıf yapılmıştır; (3) Temel hak ve özgürlükler uluslararası normlara uydurulmuştur; (4) Vatandaşlara, belirli sayıda imza toplayarak kanun teklifi verebilme imkanı tanınmıştır; (5) Laiklik, devletin din ve inançlara karşı tarafsızlığı ve fakat saygılı olması şeklinde tanımlanmıştır; Diyanet İşleri Başkanlığı bu tanıma uygun olarak yeniden düzenlenmiştir; (6) Eğitim hakkı dini, kültürel ve pedagojik beklentilerin karşılanması çerçevesinde ifade edilmiştir; (7) Vatandaşlık yeniden tanımlanmıştır; (8) Türkiye Büyük Millet Meclisinin 450 üyesinin dar bölge seçim çevrelerinden çoğunluk usulüne göre, 100 üyesinin de ülke seçim çevresinden nisbi temsil usulüne göre seçilmesi öngörülmüştür; seçim barajı kaldırılmıştır; (9) Halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri korunmuştur; (10) Bakanlar Kuruluna Türk Silahlı Kuvvetlerin komuta kademesini atama ve görevden alma yetkisi verilmiştir; (11) Genelkurmay Başkanı Milli Savunma Bakanına bağlanmıştır; (12) Yükseköğretim Kurulu kaldırılarak yerine bilimsel özerkliğe dayalı bir koordinasyon kurulu oluşturulmuştur; (13) Olağanüstü hal ve sıkıyönetimle ilgili hükümler kaldırılmıştır; (14) Milli Güvenlik Kurulu kaldırılmıştır; (15) Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmıştır; (16) Yüce Divan yeniden düzenlenmiştir.

4 2 Fevzi Bilgin Anayasa Teklifi GİRİŞ Aziz vatanımızın bağrında yeşermiş, tarih, gelenek, medeniyet ve kültür mirasının biraraya getirdiği, yüksek değerlerinden güç alan, farklılıkları zenginlik sayan biz Türk Milleti, insan onuru, hak ve özgürlükleri çerçevesinde, barış, huzur ve adalet dolu bir gelecek için, devletimizin yasama, yürütme ve yargı faaliyetlerini düzenlemek üzere bu anayasayı kabul ediyoruz. GENEL ESASLAR Yönetim Şekli Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir hukuk devletidir. Egemenlik Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet bu egemenliğini doğrudan ya da seçilmiş temsilcileri eliyle kullanır. Eşitlik Herkes kanun önünde eşittir. Hiç kimseye dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep, soy, özürlülük ve benzeri sebeplerle ayrım yapılamaz. Uluslararası İlişkiler Türkiye Cumhuriyetinin diğer devlet ve toplumlarla ilişkisi barış, adalet ve güvenlik esası üzerine kuruludur. Milli egemenliğin başka toplumlarla paylaşımı halkın onayına bağlıdır. Anayasaya uygun olarak yapılmış uluslararası antlaşmalar ve uluslararası hukukun genel kuralları kanun hükmünde sayılır. Devletin Nitelikleri Türkiye Cumhuriyetinin başkenti Ankara dır. Bayrağı ay-yıldızlı bayraktır. Resmi dili Türkçedir. Milli marşı İstiklal Marşıdır. Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü Anayasa, yasama, yürütme ve yargı organları ile diğer gerçek ve tüzel kişileri bağlayan temel hukuk kuralıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.

5 Rethink Institute Türkiye Anayasasını Yeniden Düşünmek 3 TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER İnsan Onuru Herkes, insan onurundan kaynaklanan, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez ve vazgeçilemez temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Herkes maddi ve manevi varlığının bütünlüğünün korunması hakkına sahiptir. Özel Hayatın Gizliliği Hiçkimsenin özel ve aile hayatına, konutuna ve haberleşme özgürlüğüne dokunulamaz. Kişisel verilerin korunması esastır. Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Herkes yerleşme ve seyahat özgürlüğüne sahiptir. Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Herkes, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkına sahiptir. Hiç kimse kanunun gösterdiği haller dışında aranamaz, sorguya tabi tutulamaz, gözaltına alınamaz ve tutuklanamaz. Hiç kimse kanunun gösterdiği haller dışında cezai yaptırıma tabi tutulamaz. İşkence, eziyet ve kötü muamele yasaktır. Adil Yargılanma Hakkı Herkes, kanunla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkemede, makul bir süre içinde, halka açık ve adil yargılanma hakkına sahiptir. Herkes, danışma, savunma ve temsil edilme imkanlarından yararlanır. Din ve İnanç Özgürlüğü Herkes, din ve inanç özgürlüğüne sahiptir. Herkes tek başına veya topluca, alenen ve özel olarak ibadet, ayin ve öğreti vasıtasıyla dinini ve inancını ortaya koyma ve bunları değiştirebilme hakkına sahiptir. Devlet kurumları ve çalışanları her türlü dini veya felsefi hayat anlayışına karşı tarafsız ve fakat saygılı davranır. Eğitim Hakkı Herkes eğitim hakkına sahiptir. Demokratik ilkeler gözetilerek eğitim kuruluşları kurma serbestisi ve ebeveynin dini, kültürel, felsefi ve pedagojik karşılık verecek biçimde çocuklarının eğitim ve öğretiminin sağlanması hakkı kanunla düzenlenir. Eğitim ve öğretim devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Zorunlu temel eğitimin şartları kanunla düzenlenir. Bilimsel araştırma ve sanat sınırlamaya tabi tutulamaz. Akademik özgürlük gözetilmelidir.

6 4 Fevzi Bilgin Çalışma Özgürlüğü Her vatandaş, çalışma serbestisine ve mesleğini seçme hakkına sahiptir. Her çalışanın, sağlığını, güvenliğini ve onurunu gözeten çalışma şartlarına sahip olma hakkı vardır. Çalışanların kanunlara uygun olarak toplu sözleşme ve toplu eylem yapma hakları vardır. Kimse köleliğe zorlanamaz, zorla çalıştırılamaz. Mülkiyet ve Miras Hakkı Herkes, yasalara uygun olarak elde edilmiş mallarını sahiplenme, kullanma, tasarrufta bulunma ve miras bırakma hakkına sahiptir. Fikri mülkiyet korunur. Tabii servetler ve kaynaklar, kıyılar ile ormanlar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunların kullanılmasında kamu yararı gözetilir. Sağlık ve Sosyal Güvenlik Hakkı Herkes sağlık hizmeti alma ve sosyal güvenlik hak ve yardımlarından yararlanma sahiptir. Aile ve çocuk hakları Aile toplumun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır ve her türlü hukuki, ekonomik ve sosyal korunmadan yararlanır. Çocuklar, kendi iyilikleri için gerekli olan korunma ve bakım hakkına sahiptir. Devlet, çocukların maddi ve manevi gelişimlerini sağlıklı biçimde sürdürebilmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Vatandaşlık Vatandaşlık temel bir haktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ana veya babanın çocuğu da vatandaş sayılır. Vatandaşlığı kazanmanın diğer yolları kanunla düzenlenir. Vatandaşlar sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından mahrum bırakılamaz. Bilgi Edinme, Dilekçe ve Başvuru Hakları Herkes bilgi edinme, dilekçe ve başvuru hakkına sahiptir. Bu hakların kullanılmasına yönelik talepler gecikmeksizin yerine getirilir. Herkes, kendisiyle ilgili işlerin devlet kurum ve kuruluşları tarafından, tarafsız ve adil bir şekilde ve makul bir süre içinde görülmesi hakkına sahiptir

7 Rethink Institute Türkiye Anayasasını Yeniden Düşünmek 5 Vatandaşlık Ödevi Milli savunma amacıyla ve seferberlik, tabii afet ve benzeri hallerde vatandaşların üstleneceği görevlerin eşitlik ilkesi ve kişi haklarına uygun olarak yerine getirilmesi şarttır. Toplantı ve Örgütlenme Özgürlüğü Herkes, her konuda ve her düzeyde, barışçıl toplantı yapma ve dernek, vakıf, sendika, cemiyet ve benzeri sivil oluşumları kurma ve bu kurumlara üye olma ve üyelikten çıkma özgürlüğüne sahiptir. Seçme, Seçilme ve Siyasi Faaliyette Bulunma Hakkı Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına sahiptir. Siyasal Partiler Siyasal partiler milli iradenin ifade edilmesine aracılık ederler. Siyasal partiler serbestçe kurulur ve faaliyetlerine serbestçe devam ederler. Siyasal partilerin program ve eylemlerinin demokrasi ilkesine uygun olması ve şiddeti teşvik etmemesi esastır. Kanunda belirtilen devlet görevlileri siyasal partilere üye olamazlar. Halk Girişimi Belli bir konuda kanuni düzenleme yapılması amacıyla en az beşyüz bin seçmenin imza toplaması durumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi bu talebi öncelikle görüşür. Temel hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılmaması Temel hak ve özgürlükler, Anayasa ile tanınan temel ve hak ve özgürlüklerin yok edilmesine neden olacak şekilde kullanılamaz. Temel hak ve özgürlükleri sınırlanması Temel hak ve özgürlüklerin sağlanması asıl, kısıtlanması istisnadır. Temel hak ve özgürlüklerin özüne dokulunamaz. Temel hak ve özgürlükler, ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. YASAMA Yasama Yetkisi Yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir.

8 6 Fevzi Bilgin Türkiye Büyük Millet Meclisi Kuruluşu Türkiye Büyük Millet Meclisinin üyeleri, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerine göre düzenlenmiş, doğrudan genel seçimle, serbest ve gizli oylama yoluyla halk tarafından doğrudan seçilen milletvekillerinden oluşur. Meclisin üye sayısı 550 dir. Bu milletvekillerinden 450 si dar bölge seçim çevrelerinden seçilir. Bir seçim çevresinde geçerli oyların çoğunluğunu veya en az yüzde onbeş farkla çoğunu alan aday milletvekili seçilmiş olur. Bu şartların oluşmaması durumunda en geç iki hafta içerisinde en çok oy almış iki adayın katılacağı ikinci bir seçim yapılır. 100 milletvekili ise siyasal partilerin ülke seçim çevresi için düzenleyeceği listelerden nisbi temsil esasına göre seçilir. Milletvekilleri sadece seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti temsil ederler. Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri dört yılda bir yapılır. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebilir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Yasama Dokunulmazlığı Hiçbir milletvekli mecliste kullandığı ifade ve oylardan ötürü sorgulanamaz ve tutuklanamaz. Milletvekillerinin, ağır ceza gerektiren haller dışında, işledikleri suçlardan dolayı sorgulanması, tutuklanması ve yargılanması meclisin onayına bağlıdır. Yasama Yılı Türkiye Büyük Millet Meclisi, her yıl Ekim ayının birinci günü kendiliğinden toplanır. Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir. Meclis, ara verme veya tatil sırasında Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu veya milletvekillerinin beşte birinin talebi üzerine toplantıya çağrılır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Görev ve Yetkileri [1982 Anayasasının ilgili 87. Maddesi geçerlidir.] Kanunların Yapılması Kanunlar Bakanlar Kurulu, milletvekilleri ve halk girişimi hükümlerine göre vatandaşlar tarafından teklif edilir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayladığı kanun teklifleri Cumhurbaşkanı tarafından en çok onbeş gün içinde yayınlanarak yürürlüğe girer. Cumhurbaşkanı tarafından onbeş gün içerisinde itiraz edilmeyen kanun teklifleri kanun hükmünü kazanır.

9 Rethink Institute Türkiye Anayasasını Yeniden Düşünmek 7 Cumhurbaşkanı, itirazı durumunda, teklifi, yazılı bir gerekçeyle ve tamamen ve kısmen yeniden görüşülmesi talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderir. İçeriğinde değişiklik yapılmayan kanun teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından üç gün içerisinde yayınlanır. Meclis, geri gönderilen kanunda değişiklik yaparsa yukarıdaki hükümler işler. Bütçe Kanunları bu hükme tabi değildir. Toplanma ve Karar Yeter Sayısı Türkiye Büyük Miller Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün birleşimlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır ve Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir sekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz. Bakanlar Kurulu üyeleri, Türkiye Millet Meclisinin katılamadıkları oturumlarında, kendileri yerine oy kullanmak üzere bir bakana yetki verebilirler. Kanun Hükmünde Kararname Çıkarma Yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Bu yetki kanunda gösterilen konu ve süre ile sınırlıdır. Kanun hükmünde kararnameler, Türkiye Millet Meclisince kabul edilmekle kanunlaşır. İşleyişi Türkiye Büyük Millet Meclisi, anayasa ve kanunlara uygun olarak, kendi işleyişine ait kuralları belirler. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üyelerinin milletvekili olma şartlarını değerlendirebilir, üyeleri hakkında disiplin kovuşturmasına başvurabilir ve üye tamsayısının üçte ikisinin onayıyla üyelerinin milletvekilliğini düşürebilir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu kararları mahkemeye taşınamaz. Denetim Yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi, devletin her türlü faaliyetini denetleme, bu faaliyetlere ilişkin bilgi ve belgeleri isteme ve ilgili konularda tanık çağırma ve karar bildirme hakkına sahiptir. [1982 Anayasasının soru, genel görüşme, gensoru ve meclis araştırması ile ilgili maddeleri ve kamu denetçiliği kurumu ile ilgili 74. Maddesi geçerlidir.] YÜRÜTME Yürütme Yetkisi Yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

10 8 Fevzi Bilgin Cumhurbaşkanı Tanımı Cumhurbaşkanı devletin başı ve Türkiye Cumhuriyetinin temsilcisidir. Cumhurbaşkanı, anayasanın uygulanmasını ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Seçimi Cumhurbaşkanı doğrudan genel bir seçimle, serbest ve gizli oylama yoluyla, beş yıl için seçilir. Aynı kişi en fazla iki dönem cumhurbaşkanı olabilir. Cumhurbaşkanı, geçerli oyların çoğunluğunu veya en az yüzde onbeş farkla çoğunu alan adaylar arasından seçilir. Bu şartların oluşmaması durumda en geç iki hafta içerisinde en çok oy almış iki adayın katılacağı ikinci bir seçim yapılır. Görev ve Yetkileri Cumhurbaşkanının yetkileri şunlardır: Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşması yapmak Türkiye Büyük Millet Meclisini gerektiğinde toplantıya çağırmak Kanunları yayımlamak Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri göndermek Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak Kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün, tümünün veya berlirli hükümlerinin Anayasaya aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmak Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek Başbakanın teklifi üzerine bakanları atamak ve görevlerine son vermek Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek Kararnameleri imzalamak Yabancı devletlere temsilci göndermek, yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek Milletlerarası antlaşmaları onaylamak ve yayımlamak Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Başkomutanlığı temsil etmek Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar vermek

11 Rethink Institute Türkiye Anayasasını Yeniden Düşünmek 9 Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama yetkilerini kullanmak Sorumluluğu ve Sorumsuzluğu Cumhurbaşkanının Anayasada tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır. Bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur. Dokunulmazlığı Cumhurbaşkanı milletvekili dokunulmazlığından yararlanır. Vatana ihanet suçuyla Yüce Divan a sevkedilen cumhurbaşkanının görevi sona erer. Cumhurbaşkanına Vekalet Cumhurbaşkanının geçici olarak görevinden ayrılması ya da makamının boşalması durumunda Türkiye Millet Meclisi Başkanı bu göreve vekalet eder ve yetkilerini kullanır. Bakanlar Kurulu Tanımı Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Başbakan, Cumhurbaşkanınca, milletvekilleri arasından atanır. Bakanlar, Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır; gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca görevlerine son verilir. Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanlar aynı hukuki statüye tabi olurlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Yüce Divana sevk edilen bakanın görevi sona erer. Başbakanın sevki halinde hükümet istifa etmiş sayılır. Göreve Başlama ve Güvenoyu Bakanlar Kurulunun listesi Cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra güvenoylamasına gitmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Başbakan, gerekli görürse görev sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisinden güvenoyu isteyebilir. Güven istemi ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilir. Güvensizlik durumunda seçimlerin yenilenmesi [1982 Anayasasının ilgili 116. Maddesi geçerlidir]

12 10 Fevzi Bilgin Görev ve Siyasi Sorumluluk Başbakan, Bakanlar Kurulunun başkanı olarak, bakanlıklar arasında işbirliğini sağlar ve hükümetin genel siyasetinin yürütülmesini gözetir. Bakanlar Kurulu, bu siyasetin yürütülmesinden birlikte sorumludur. Bakanlıklar Bakanlıkların kurulması ve kaldırılması ile görevleri ve yetkileri kanunla, teşkilat yapısı ise kanunun gördüğü esaslara göre düzenlenir. Milli Savunma ve İç Güvenlik Milli güvenliğin sağlanmasından ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt savunmasına hazırlanmasından, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı Bakanlar Kurulu sorumludur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı ve komuta kademesini atama ve görevden alma yetkisi Bakanlar Kuruluna aittir. Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanına bağlıdır. Yurt sathında iç güvenlik ve asayişin sağlanması İçişleri Bakanlığının görevidir. İçişleri Bakanlığı bu görevi kendisine bağlı ve sorumlu olan kolluk kuvvetleri aracılığıyla yerine getirir. Kamu İdaresi İdare kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. Kamu hizmetleri makul sürede, tarafsız, şeffaf ve adil bir şekilde yerine getirilir. İdari kararlar gerekçeli olmalıdır ve bu kararlara karşı başvuru yolları ve süresi gösterilmelidir. İdarenin hiçbir eylem ve işlemi yargı denetimi dışında bırakılamaz. Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şuranın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma kararları bu hükmün dışındadır. Bütçe Merkezi yönetimin bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolü kanunla düzenlenir. Merkezi yönetim nütçe kanununa, bütçe ile ilgli hükümler dışında hiçbir hüküm koyamaz. Merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısını mali yılbaşına en az yetmişbeş gün kala, görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderir. Kanun tasarısı mali yılbaşına kadar karara bağlanır.

13 Rethink Institute Türkiye Anayasasını Yeniden Düşünmek 11 Mahalli İdareler Mahalli İdarelerin kuruluşu, görevleri ve yetkileri, karar organlarının seçim usul ve esasları yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir. Mahalli idareler kanunla belirtilen ve münhasıran başka bir kamu idaresine bırakılmayan mahalli müşterek kamu hizmetlerini yerine getirmeye yetkilidir. Merkezi idare, mahalli idareler üzerinde kanunla idari vesayet yetkisi kullanır. Mahalli idarelerin seçimleri dört yılda bir yapılır. Yüksek Öğretim Yükseköğretim kurumlarının kuruluş ve işleyişleri bilimsel özerklik esasları çerçevesinde kanunla düzenlenir. Öğretim elemanı yetiştirilmesini planlamak, üniversitelerce önerilen öğrenci kontenjanlarını onaylamak ve üniversiteler arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla Yükseköğretim Koordinasyon Kurulu kurulur. Bu kurulun onbir üyesi Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllığına seçilir. Kurulun iç işleyişi kanunla düzenlenir. Diyanet İşleri Başkanlığı Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri başkanlığı, siyasi tarafsızlık ve farklı din ve mezheplere eşit davranma ilkelerini gözeterek kanunda gösterilen görevleri yerine getirir. YARGI Mahkemelerin Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı, Hakimlik ve Savcılık Yargı yetkisi bağımsız mahkemelerce kullanılır. Hakimler anayasa ve kanuna uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Mahkemelerin bağımsızlığı, hakimlik ve savcılık teminatı ve mesleği [1982 Anayasasının ilgili Maddeleri geçerlidir. 140.maddedeki Hakimler ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınına bağlıdır fıkrası ve takip eden fıkra dahil değildir.] Askeri Yargı Asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili suçlara ilişkin davalara askeri disiplin mahkemeleri bakar. Devletin güvenliği ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görülür.

14 12 Fevzi Bilgin Anayasa Mahkemesi Anayasa Mahkemesinin kuruluşu, üyeleri, görev ve yetkileri, çalışma ve yargılama usulü, iptal davası, kararlar [1982 Anayasasının Maddeleri geçerlidir. Bununla birlikte, 146. madde yüksek askeri mahkemelerce seçilen iki üyenin Yargıtay a devredilmesi şartıyla geçerlidir Maddedeki, olağanüstü hal, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin Anayasa yargısı dışında bırakan hükmü ve Yüce Divan hükümleri hariçtir Maddedeki on yıllık süre üç yıla düşürülmüştür.] Yüce Divan Yüce Divan, Yargıtay Ceza Genel Kurulu üyeleri arasından seçilecek beş üye ile Anayasa Mahkemesinin kendi üyeleri arasından seçeceği beş üye olmak üzere onbir üyeden oluşur. Yüce Divan, Cumhurbaşkanını, Meclis Başkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarını, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay Başkan, Başkanvekilleri ile Yargıtay Başsavcılarını ve Başsavcıvekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılar. Yüce Divanda, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcı vekili yapar. Yüce Divan kararkarına karşı Yargıtay Ceza Genel Kurulunun seçeceği Yüce Divan üyesi olarak görev yapmayan yedi Ceza Dairesi Başkanı ile Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan üyeliği yapmayan üyeleri arasından seçilen yedi üyenin katılmasıyla oluşan kurula itiraz edilebilir. Kurula Anayasası mahkemesi başkanlık eder. Bu kurulun kararları kesindir. Yargıtay [1982 Anayasasının 154. Maddesindeki hükümlere şu fıkra eklenmiştir: Askeri disiplin mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz incelemesini yapmak üzere askeri ceza dairesi kurulur. Bu daireye üye olarak seçilenlerin askerlikle ilişiği kesilir.] Danıştay [1982 Anayasasının 155. Maddesindeki hükümler şu değişiklikle geçerlidir: üyelerin onda dokuzu Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan, onda biri Cumhurbaşkanı tarafından öğretim üyeleri arasından seçilir.] Uyuşmazlık Mahkemesi [1982 Anayasasının 158. Maddesi hükümleri geçerlidir.]

15 Rethink Institute Türkiye Anayasasını Yeniden Düşünmek 13 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu [1982 Anayasasının 159. Maddesi hükümleri Adalet Bakanlığı Müsteşarının kurul üyeliğinden çıkartılması, Türkiye Büyük Millet Meclisine iki üye seçme hakkı verilmesi ve tali konuların anayasa dışında düzenlenmesi şartıyla geçerlidir.] Sayıştay [1982 Anayasasının 160. Maddesindeki hükümleri, Danıştay ile Sayıştay kararları arasındaki uyuşmazlıklarda Danıştay kararının esas alınacağı hükmü haricinde, geçerlidir.] Yüksek Seçim Kurulu Seçimlerin ve halkoylamaların adil bir şekilde yapılması ve yönetilmesi görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulu onbir üyeden oluşur. Bu kurul üyeleri altısı Yargıtay, beşi de Danıştay içinden dört yıllık süreyle seçilirler. Süresi bitenler yeniden seçilebilir. Yüksek Seçim Kurulu en az yedi üye ile toplanır, katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Yüksek Seçim Kurulunun kararları nihaidir. Yüksek Seçim Kurulunun ve diğer seçim kurullarının teşkilatı ile görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLMESİ [1982 Anayasasanın ilgili 175. Maddesi hükümleri geçerlidir.]

16 14 Fevzi Bilgin FEVZI BILGIN Fevzi Bilgin Rethink Institute ün direktörüdür. Lisans derecesini Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinden, yüksek lisans ve doktora derecesini ise siyaset bilimi alanında University of Pittsburgh dan almıştır. Dr. Bilgin, Sakarya Üniversitesi ve St. Mary s College of Maryland de öğretim üyeliği yapmıştır. Din ve siyaset, anayasal siyaset, siyasal liberalizm ve demokratikleşme üzerine yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Political Liberalism in Muslim Societies (Müslüman Toplumlarda Siyasal Liberalizm) adlı kitabı 2011 yılında Routledge tarafından yayınlanmıştır.

17

18

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Cumhurbaşkanı Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu 2 3 Cumhurbaşkanı bir ülkede yönetim hakkının kalıtımsal, soya dayalı, kişisel olmadığını Kanyanğının dinsel kaynaklardan ilahi tanrısal

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TÜRK KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI (MERKEZ ÖRGÜTÜ) DEVLETİN TEMEL ORGANLARI KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI MERKEZ (BAŞKENT) ÖRGÜTÜ Cumhurbaşkanı Bakanlar kurulu Başbakan

Detaylı

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII BİRİNCİ BÖLÜM 1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ I. 1982 ANAYASASI NIN HAZIRLANMASI VE KABUL EDİLMESİ...1 II. 1982 ANAYASASI

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün 1. 1982 Anayasasına göre aşağıdaki organlardan hangisinin iptal davası açma yetkisi yoktur? A) Cumhurbaşkanı B) İktidar partisi meclis grubu C) Anamuhalefet partisi meclis grubu D) TBMM üye tamsayısının

Detaylı

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık Kamu Hakları Negatif Statü Hakları (Kişi Hakları Koruyucu Haklar) Pozitif Statü Hakları (Sosyal ve Ekonomik Haklar/İsteme Hakları) Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK - Bireyleri devlete karşı koruyan - Devlete,

Detaylı

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 1. DEMOKR AT PARTI İKTIDARININ SONUNA DOĞRU...9 1.1. DP nin Muhalefete Karşı Tutumu...9 1.1.1.

Detaylı

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir?

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir? 1.Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin sadece şekil olarak incelediği bir konudur? A) Anayasa değişiklikleri B) İç Tüzükler C) KHK D) Kanunlar E) Tüzükler 3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir?

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir? 1. 1982 Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? A) Genel ve özel af ilanına karar vermek B) Bir kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne karar

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları ANAYASA YARGISI Anayasa Yargısı-1 Anayasa

Detaylı

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ (TCBMM Başkanlığı na iletilmek üzere hazırlanmıştır) 31.12.2011 İletişim: I. Anafartalar Mah. Vakıf İş Hanı Kat:3 No:

Detaylı

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI 1. Bir idari işlemin anayasa ve yasalarca yargı denetimi dışına çıkarılması

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Cumhurbaşkanı bakanlar kurulunun

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini YÜRÜTME Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini belirleyen ve parlamenter sistemde yürütme, bir kişi

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, DANIŞTAY - UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ - ANAYASA MAHKEMESİ

Detaylı

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET Birinci Kısım ANAYASA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI Bölüm 1 ANAYASA HUKUKUNUN BİLGİ KAYNAKLARI I. Anayasalar II. Anayasa Mahkemesi Kararları III. Bilimsel Eserler IV. Kaynak Tarama Bölüm 2 ANAYASA HUKUKU KAVRAMI

Detaylı

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI Birinci Bölüm: İdare Hukukunun Tanımı I. İdare... 3 II. İdari Fonksiyon... 4 A. Toplumun Genel ve Sürekli İhtiyaçlarının Karşılanmasına Yönelik

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Yargı Örgütü Dersleri ÜNİTE IV TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE BUNU OLUŞTURAN ÇEŞİTLİ YARGI KOLLARI TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6. 95 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 6.6.007 Sayı: 6554) Kanun No Tarihi MADDE - 7//98 tarihli ve 709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI T.C ANAYASASI'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ (*) Kanun No.: 2709 Kabul Tarihi: 7.11.1982 Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları 1. Yükseköğretim kurumları MADDE 130- Çağdaş eğitim-öğretim

Detaylı

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1.... ilkesi, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. Belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret olup bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu anlatır.

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II.

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II. 1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) Bütçe Kanunu B) Türk Medeni Kanunu C) Milletlerarası Anlaşmalar D) Seçim Kanunundaki

Detaylı

ANAYASASININ BAZI MADDELER

ANAYASASININ BAZI MADDELER 13 Mayıs 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27580 KANUN TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 MADDE 1 7/11/1982 tarihli

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI 6 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Kavramlar Türk Bayrağı Kanunu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11. Protokol ile Düzenlenen Metin) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11.

Detaylı

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Adalet Akademisi

Detaylı

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi.

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. 2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. Madde 75 Türkiye Büyük Millet Meclisindeki koltuk sayısı

Detaylı

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU 12265 İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU Kanun Numarası : 6570 Kabul Tarihi : 20/11/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 29/11/2014 Sayı : 29190 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CİFT BASLILIK BİTİYOR Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

6360 sayılı Kanun un 1 inci maddesine göre büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır.

6360 sayılı Kanun un 1 inci maddesine göre büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır. 1 2 6360 sayılı Kanun un 1 inci maddesine göre büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır. 3 İl çevre düzeni plânı; valinin koordinasyonunda, büyükşehirlerde

Detaylı

Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010

Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 Page 1 of 12 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 MADDE 1-7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25540

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25540 Resmi Gazete Tarihi: 01.08.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25540 ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, asgari ücretin tespiti sırasında

Detaylı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı TÜRK ANAYASA DÜZENİ 2016 Bahar dönemi Ara sınavı 1. Divan-ı Hümayun hangi Osmanlı padişahı döneminde kurulmuştur? A) I. Osman B) Orhan C) II. Murat D) III. Selim E) II. Mahmut 2. Divan-ı Hümayunun kaldırılmasıyla

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları Diğer Yargı Kolları Ülkemizdeki diğer yargı

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ Düzeltmeler daire ( ) içinde gösterilmiştir. 1- Bölüm 2, 37. sayfada Parti Kapatma Davalarında Yargılama Usulü başlığı

Detaylı

Prof. Dr. Abdurrahman Eren. ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku)

Prof. Dr. Abdurrahman Eren. ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku) Prof. Dr. Abdurrahman Eren ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI, YAPIMI VE TARİHÇESİ I. ANAYASA KAVRAMI

Detaylı

Tüm Kamu Personeli İçin GYS. Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Konu Anlatımı + Soru Bankası

Tüm Kamu Personeli İçin GYS. Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Konu Anlatımı + Soru Bankası Tüm Kamu Personeli İçin GYS Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımı + Soru Bankası Memurluk, Şeflik, Uzmanlık, Şube Müdürlüğü ve Diğer Unvanlar Adalet Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık

Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık en son değişikliklerle Maliye Bakanlığı Görevde Yükselme Sınav Kılavuzunda duyurulan 19.10.2014 tarihli sınava uygun olarak hazırlanmıştır. maliye 2014 Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımı

Detaylı

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi

M. Gözde ATASAYAN. Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi M. Gözde ATASAYAN Kamu Hizmetlerinin Süreklilik ve Düzenlilik İlkesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 A. «KAMU HİZMETİ» KAVRAMI...1 1. Kamu Hizmetinin Klasik Tanımı...1

Detaylı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 28 Ekim 2005 Tarihli ve 25980 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016

Detaylı

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu www.mevzuattakip.com.tr 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu Halil Memiş Giriş

Detaylı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı GYS 2017 Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Komisyon Millî Savunma Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı ISBN 978-605-318-071-5

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19 09/04/2010 BASIN BİLDİRİSİ Anayasa değişikliğinin Cumhuriyetin ve demokrasinin geleceği yönüyle neler getireceği neler götüreceği dikkatlice ve hassas bir şekilde toplumsal uzlaşmayla değerlendirilmelidir.

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? İdare nedir? Organik anlamda idare-fonksiyonel Anlamda İdare Hukuk devleti İdare teşkilatı İdari davalar İDARE HUKUKU Devletin 3 fonksiyonu vardır:

Detaylı

Mülga (KALDIRILAN) Hükümler

Mülga (KALDIRILAN) Hükümler Mülga (KALDIRILAN) Hükümler Madde 91 E. Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verme Madde 91 Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Ancak

Detaylı

Yargı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler

Yargı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler Yargı ÜNİTE 9 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Yargı bağımsızlığı kavramını tanımlayabilecek, Yargı içinde yer alan farklı mahkemeleri ve bunların görevlerini öğreneceksiniz. İçindekiler Yargı Yetkisi

Detaylı

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay 1) Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden biri değildir? A) Üniversite rektörlerini seçmek B) Genelkurmay Başkanını atamak C) Başbakanın teklifi üzerine bir bakanı görevden almak D) Yabancı

Detaylı

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği GYS 2017 Ekonomi Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Soru Bankası Komisyon EKONOMİ BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVLARINA

Detaylı

Kültür. Konu Özetli Gün Gün

Kültür. Konu Özetli Gün Gün 30 Kültür Konu Özetli Özetli Konu Gün Gün Gün Gün LÜK ÇALIŞMA PLANI 1. 2. 3. 4. 5. ÜN KONUSU TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü ANAYASA HUKUKU DERSĐ (2011 2012 GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü 1-1982 Anayasasının yürürlüğe giriş yöntemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Kurucu Meclis B) Kurucu Danışma Kurulu C) Kurucu

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI SORULARI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI SORULARI 1. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) 1921 Anayasası yla kuvvetler birliği ilkesi benimsenmiştir. b) 1924 Anayasası yla fonksiyonlar ayrılığı ile biraz yumuşatılmışsa

Detaylı

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER 15.07.2018 HUKUKUK KAYNAKLARI YAZILI KAYNAKLAR Anayasa Kanun Milletlerarası Antlaşmalar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yönetmelik Genelge YAZISIZ KAYNAKLAR Örf ve

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir.

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. SORU 1 Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. B) Yürütmenin yasama ile yasamanın yürütme ile

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR?

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? HABER YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 18 maddelik Anayasa değişiklik paketi için 16 Nisan Pazar günü referanduma gidilecek. Biz de Resmi

Detaylı

Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık

Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Maliye Bakanlığı Görevde Yükselme Sınav Kılavuzunda duyurulan 19.10.2014 tarihli sınava uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016 Eğitimde 29. yıl Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT

TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT 6 8 T.C. ANAYASASI TCK-CMK-CGTİK-PVSK ve İLGİLİ MEVZUAT Kavramlar Türk Ceza Kanunu TCK nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Kabahatler Kanunu Ceza Muhakemesi Kanunu CMK nın Yürürlük ve Uygulama

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

Lex specialis derogat legi generali

Lex specialis derogat legi generali 1 Lex specialis derogat legi generali Madde 91 devamı: Yetki kanunu, çıkarılacak kanun hükmünde kararnamenin, amacını, kapsamını, ilkelerini, kullanma süresini ve süresi içinde birden fazla kararname çıkarılıp

Detaylı

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir.

Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. İDARE HUKUKU Anayasa ve İdare Türk idare teşkilatı Anayasal bir kurumdur. 1982 Anayasası belli başlıklar altında idari teşkilatlanmayı düzenlemiştir. Bu düzenlemede yer alan ilkeler şunlardır; - Hukuk

Detaylı

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. NORMLAR HİYERARŞİSİ ANAYASALAR Dünya daki ilk Anayasa: 1787 ABD Anayasası İkincisi: 1791 Fransız Anayasası Türkiye'de anayasal hareketler

Detaylı

GYS. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Görevde Yükselme. Sınavlarına Hazırlık. Konu Anlatımlı Soru Bankası

GYS. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Görevde Yükselme. Sınavlarına Hazırlık. Konu Anlatımlı Soru Bankası GYS 2018 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru Bankası Komisyon Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TASLAK METİN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TASLAK METİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TASLAK METİN MADDE 1-7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim. 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( / 02 / 2014 )

9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim. 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( / 02 / 2014 ) 9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( 17-21 / 02 / 2014 ) HUKUK KURALLARI 2 HUKUK : Bir toplum içinde yaşayan insanların;.) Birbirleriyle

Detaylı

Kanun No Tarihi:21/01/2017

Kanun No Tarihi:21/01/2017 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6771 Kabul Tarihi:21/01/2017 MADDE 1 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine bağımsız

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ (15.12.2011 - R.G. 213 - EK III - A.E. 652 Sayılı Yönetmelik) ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİNİN

Detaylı

Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 20 Ağustos 2014 Tarihli ve 29094 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Başbakanlık Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016 Başbakanlık Personeli

Detaylı

İçindekiler. BİRİNCİ BÖlÜM ANAYASA KAVRAMI * FONKSİYONU - YORUMU TÜRK ANAYASA HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ

İçindekiler. BİRİNCİ BÖlÜM ANAYASA KAVRAMI * FONKSİYONU - YORUMU TÜRK ANAYASA HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 17 BİRİNCİ BÖlÜM ANAYASA KAVRAMI * FONKSİYONU - YORUMU I. ANAYASA KAVRAMI VE ANAYASANIN FONKSİYONU 23 A. Anayasa Kavramı ve Anayasa Hukuku Öğretisi 23 B. Anayasanın Fonksiyonları

Detaylı

Maarif Başmüfettişliği Sınavlarına

Maarif Başmüfettişliği Sınavlarına MEB 2018 Millî Eğitim Bakanlığı Personeli İçin Maarif Başmüfettişliği Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Sınav konuları, 20.08.2017 ve 30160 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı

Detaylı

Görevde Yükselme. Konu Anlatımı Soru Bankası GYS. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Sosyal Güvenlik Kurumu. Şef ve Memur Unvanlar İçin

Görevde Yükselme. Konu Anlatımı Soru Bankası GYS. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Sosyal Güvenlik Kurumu. Şef ve Memur Unvanlar İçin SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN 2016 YILI GÖREVDE YÜKSELME (ŞEF-MEMUR) SINAVINA YÖNELİK 21/01/2016 TARİHİNDE YAPILAN DUYURUYA UYGUN OLARAK HAZIRLANMIŞTIR GYS 2016 Sosyal Güvenlik Kurumu Görevde Yükselme

Detaylı

Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı 1. Cilt. Sosyal Güvenlik Kurumu. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Görevde Yükselme GYS. Konu Anlatımlı 1. Cilt. Sosyal Güvenlik Kurumu. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı GYS 2018 Sosyal Güvenlik Kurumu Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı 1. Cilt Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Sosyal Güvenlik Merkezi

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER HUKUKUN KAYNAKLARI Yargı organları kararlarını, hukuka dayanan, hukuktan kaynaklanan, hukukun gerektirdiği kararlar olarak sunarlar. Bu açıdan yargı

Detaylı

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGININ GÖREV ALANI

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGININ GÖREV ALANI İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU İDARİ YARGILAMA AÇIK DERS MATERYALİ USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGININ GÖREV ALANI İDARİ YARGININ GÖREV ALANININ ÖLÇÜTÜ Uyuşmazlığın idari işlevden kaynaklanması

Detaylı

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS

Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS Prof. Dr. Zehra ODYAKMAZ Ümit KAYMAK İsmail ERCAN THEMIS ANAYASA HUKUKU İÇINDEKILER Birinci Bölüm ANAYASA HUKUKUNA GIRIŞ I. ANAYASA HUKUKU... 1 II. ANAYASA KAVRAMI... 1 III. ANAYASACILIK DÜŞÜNCESİ VE DOĞUŞU...

Detaylı

DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ VE EŞİTLİKÇİ BİR ANAYASA İÇİN; ANAYASA KADIN PLATFORMU NUN TALEPLERİ

DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ VE EŞİTLİKÇİ BİR ANAYASA İÇİN; ANAYASA KADIN PLATFORMU NUN TALEPLERİ DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ VE EŞİTLİKÇİ BİR ANAYASA İÇİN; ANAYASA KADIN PLATFORMU NUN TALEPLERİ Anayasa, sadece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi değil, Avrupa Sosyal Şartı, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun kaynakları Normlar hiyerarşisi Hukukun Kaynakları Hukukta kaynak kavramı, hukukun varlık kazanabilmek ve yürürlüğe geçebilmek için hangi

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 8831 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı

Detaylı

Maarif Müfettişliği Sınavlarına

Maarif Müfettişliği Sınavlarına MEB 2018 Millî Eğitim Bakanlığı Personeli İçin Maarif Müfettişliği Sınavlarına Hazırlık El Kitabı Konu Anlatımlı Sınav konuları, 12/10/2017 tarihinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı

Detaylı