ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ"

Transkript

1 Akreditasyon ve Uluslararası oyutu

2 T E R İ M L E R Akreditasyon: ir uygunluk değerlendirme kuruluşu ile ilgili olarak, belirli uygunluk değerlendirme işlerini yapmaya yeterli olduğunu resmi Olarak ifade ederek gösteren, üçüncü taraf doğruluk beyanı. Akredite: Meşru ve güvenilir olduğu genel olarak kabul görmüş. Akreditasyon Kuruluşu: Akreditasyonu gerçekleştiren yetkilendirilmiş kuruluş. TÜRKAK UKA ANI RA DAR

3 T E R İ M L E R Uygunluk Değerlendirmesi: ir ürün, proses, sistem, kişi veya kuruluş ile ilgili belirli şartların karşılandığının ispatı. Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu: Uygunluk değerlendirme hizmetlerini yapan kuruluş. Uygunluk değerlendirme alanı, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akteditasyonu yanı sıra, bu standardda başka yerlerde tanımlanan deney, muayene ve belgelendirme gibi faaliyetleri içerir. Uygunluk değerlendirme konusu veya konu tabiri, herhangi bir malzemeyi, ürünü, birleştirmeyi, prosesi, sistemi, kişiyi veya uygunluk değerlendirmesi yapılan kuruluşu ifade etmek için kullanılır. Hizmet, ürünün bir tanımı olarak ele alınmaktadır.

4 T E R İ M L E R elgelendirme: Ürünlerle, proseslerle, sistemlerle veya kişilerle ilgili üçüncü taraf doğruluk beyanı. elgelendirme kuruluşu: elgelendirme hizmetini gerçekleştiren kuruluş. Akredite veya akredite olmadan yapılabilir. elgelendirme bütün uygunluk değerlendirme konularına, Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının kendileri hariç olmak kaydıyla, uygulanabilir. Uygunluk değerlendirme kuruluşlarına akreditasyon uygulanabilir.

5 T E R İ M L E R Muayene - inspection -:ir ürün tasarımı; ürün, proses veya birleştirmenin incelemeye tabi tutulması ve bunların belirlenmiş şartlara veya profesyonel muhakemeyi esas alan, genel şartlara olan uygunluğunun tespit edilmesi. ir prosesin muayenesi kişileri, tesislerin, teknolojinin ve metodolojinin muayenesini içerebilir.

6 T E R İ M L E R E n Muayene kuruluşu: Muayeneyi yapan kuruluş. Kuruluş, bir organizasyon veya organizasyonun bir bölümü olabilir. Deney: ir prosedüre uygun olarak bir uygunluk değerlendirme konusunun bir veya daha fazla karakteristiğinin tayin edilmesi. Deney tipik olarak malzemelere, ürünlere veya proseslere uygulanır.

7 T E R İ M L E R Tip A muayene kuruluşu: Üçüncü taraf hizmetler veren muayene kuruluşu, Tip muayene kuruluşu: ir organizasyonun ayrı veya tanımlanabilir bir bölümünü oluşturan ve incelediği tasarım, imalât, tedarik, kurulum, kalemlerin kullanımı veya bakımı ile iştigal eden ve ana kuruluşa muayene hizmetleri sağlamak üzere tesis edilmiş muayene kuruluşu kriterleri karşılamalıdır. Tip C muayene kuruluşu : İncelediği veya benzer nitelikteki kalemlerin tasarımı, imali, tedariki, kurulumu, kullanımı veya bakımı ile iştigal eden ve ana kuruluşu dışında diğer taraflara muayene hizmetleri sağlayan muayene kuruluşu.

8 T E R İ M L E R (Uluslararası Lab.Akr. irliği) ILAC EA European Cooperation for Accreditation PAC Pacific Accreditation Cooperation ULUAL AKR. KURUMU - TÜRKAK- (Uluslararası Akr Forumu) IAF 4. Kademe denetim (evaluation) IO IAAC Interamerican Accreditation Cooperation ADCA outhern African Development Community in Accreditation 3. Kademe denetim (assessment) LAORATUVAR ---MUAENE ELELENDİRME--- Tıb.Lab. IO Kal.Lab. IO Muayene Kur. EN Ürün. EN istem. IO Personel. IO Organizasyon 2. Kademe denetim: elgelendirme 1. Kademe denetim: İç Tetkik Müşteri

9 T E R İ M L E R tandartların Ortak Dili -asalara uyum, -özleşme şartlarına uyum, -Tarafların memnuniyeti, -üvenilirlik, -Tutarlılık.

10 T E R İ M L E R tandartlarda önetimin eri

11 U L U L A R A R A I O U T U elişen teknoloji ile birlikte artış gösteren ürün çeşitliliği ve işlevselliği, beraberinde; -Kalite, -Teknik emniyet, -Dayanıklılık, -Kullanım gayesine uygunluk yönlerinden ürünlerden beklentilerin yerine getirilmesine dair güvence arayışlarını ortaya çıkarmaktadır. u arayışlara cevap teşkil etmek üzere, ürün ve üretime yönelik; -elgelendirme, -Muayene, -Test ve analiz hizmetleri "uygunluk değerlendirmesi" kavramı altında disipline edilmiş hale getirilmektedir.

12 U L U L A R A R A I O U T U Uluslararası kabul edilmiş ortak ölçütlere göre yapılandırılan ve çalıştırılan akreditasyon sistemleri; -Uygunluk değerlendirmesi hizmetlerinin farklı ülkelerde farklı niteliklerde yürütülmesinin engellenmesi, -Test ve belgelendirme konusunun ticarette teknik engel haline gelmesine yol açacak bir zemin oluşturma halinin önüne geçilmesi gayesiyle, son 10 yıl içinde gelişen bir çözüm vasıtası olarak devreye girmiştir.

13 U L U L A R A R A I O U T U Uygunluk Değerlendirmesi Konusunda Uluslararası tandardizasyon Çalışmaları: Uluslararası tandardizasyon Örgütü (IO), dünya genelinde ulusal standardizasyon kuruluşlarının oluşturduğu bir birliktir. IO'nun konusu; elektrik ve elektronik mühendisliği standardları dışında, her tür standardizasyon alanını kapsamaktadır. Elektrik ve elektronik mühendisliği standardları ise Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC)'nin sorumluluğundadır. IO ve IEC; uluslararası düzeyde, dünyanın devlet güdümünde olmayan en büyük gönüllü endüstriyel ve teknik birliğini oluşturmaktadır. IO'nun teknik çalışmaları Uluslararası tandardlar veya Kılavuzlar formunda belirli aralıklarla yayınlanmaktadır.

14 U L U L A R A R A I O U T U Akreditasyon irlikleri Avrupa Akreditasyon irliği ( EA) Avrupa Komisyonu, ulusal akreditasyon kuruluşlarını; birliklerini şekillendirmek, birbirlerinin faaliyetlerini görmek ve birbirlerinin sistemlerinin denkliğiyle ilgili anlaşmalar imzalamaları için bir araya getirdi.

15 U L U L A R A R A I O U T U EA'nın ortaya çıkmasından önce atı Avrupa Akreditasyon Laboratuvarlar irliği (WELAC ) ve Avrupa elgelendirme Akreditasyon Kuruluşu (EAC) kuruldu. 1970'lerden beri Avrupa'daki kalibrasyon laboratuvarlarının akreditasyonu için zaten, atı Avrupa Kalibrasyon irliği (WECC) adında bir kuruluş vardı. u iki kuruluş, WECC ve WELAC, 1995 yılında birleşti ve Avrupa Laboratuvar Akreditasyon irliğini (EAL) kurdular. Daha sonra, EAL ve EAC Kasım 1997 de birleşerek Avrupa Akreditasyon irliğini (EA) kurdular. u gelişmelere paralel olarak; Avrupa 'da, belgelendirme kuruluşları ve laboratuvardaki kalite gelişimini teşvik etmek için EuroLab, EuraChem, IIOC, IQNet, CEOC.v.b bazı birlik ve teşkilatlar da kuruldu

16 U L U L A R A R A I O U T U Asya-Pasifik Akreditasyon irliği (APLAC) Asya Pasifikteki ulusal laboratuvar akreditasyon kuruluşlarının hızlı gelişimine ve bu kuruluşların bölgedeki işbirliğine olan anlamlı ilgisine cevap olarak Asya Pasifik Akreditasyon irliği (APLAC) kurulmuştur. Pasifik Akreditasyon irliği (PAC) Pasifik Akreditasyon irliği (PAC); Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler arasında ticareti kolaylaştırmak amacıyla; akreditasyon kuruluşları ve diğer ilgili kuruluşların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Amerika Akreditasyon irliği (IAAC) Uygunluk değerlendirmesi kuruluşları yoluyla Kuzey ve üney Amerika ülkeleri veya ülke blokları arasında, ticari yatırımları kolaylaştırmak için; akreditasyon kuruluşları, belgelendirme kuruluşları, muayene kuruluşları, deney ve kalibrasyon laboratuvarları ve diğer ilgili kuruluşlar tarafından kurulan bir birliktir.

17 U L U L A R A R A I O U T U Dünyadaki Akreditasyon Örgütleri Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) elgelendirme kuruluşlarının akreditasyonu ile ilgilenen kuruluşların oluşturduğu dünya çapında bir organizasyondur. Ocak 1993'teki ilk kuruluş toplantısından beri IAF çalışma programını, üç tanesi resmi olmayan, her biri IAF temsilcilerinden oluşan çalışma gruplarının çabalarıyla sürdürmektedir. irinci grup, IO/IEC Kılavuzlarını ve benzeri dokümanları yorumlayan dokümanlar hazırlamaktadır. İkinci grup, Çok taraflı anlaşmaları (MLA) yapmak için gerekenleri ve prosedürleri hazırlamaktadır.

18 U L U L A R A R A I O U T U Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) Üçüncü grup, irçok değişik konuyla ilgilenmiş olup, bunlar; çevre yönetim sistemleri standardlarına organizasyonunun adaptasyonu için gerekenlerin tedarik edilmesi, satıcının tetkik belgelemesine güven, sistem standardlarının ve spesifik aplikasyonlarının tasarımı ve program veriminin değerlendirilmesi için bir ölçüm şeklinin tasarlanmasıdır. Çalışma gruplarının çalışması ve sonuçları, hangi işlerin bittiğine ve yenilerinin başlangıçlarına karar verilen ara-yıl genel toplantılarında gözden geçirilir.

19 U L U L A R A R A I O U T U Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) IAF'nin hedefleri; -Üyeler arasında ve onlar tarafından akredite edilen kuruluşlar arasında güveni sağlamak, -IO/IEC dokümanlarının kullanımını ve gelişimini desteklemek, -Aralarındaki çok yönlü anlaşmaları esas alarak üyelerin programlarının eşitliğini sağlamak, -ölgesel çok yönlü anlaşmaları teşvik etmektir.

20 U L U L A R A R A I O U T U IAF ve Kalite istemi Değerlendirmesinin Tanınması (QAR) IAF üyeleri; IO/IEC tarafından, kalite sistemi değerlendirme tanınması (QAR) için bir program geliştirmek üzere davet edilmiştir. una göre; bir ülkedeki akreditasyon kuruluşu tarafından verilen IO 9000 belgesini, bu programda akreditasyon kuruluşu bulunan diğer üye ülkelerde kabul etmelidir. IO ve IEC bu programın detaylarıyla ilgilenirken, IAF akreditörleri de onlara IO/IEC akreditörleriyle kanun önünde aynı hakları tanıyacak kendi MLA değerlendirme sistemlerinin gelişimiyle ilgilenmektedir. IAF, Ocak 1998'de kalite sistemlerinin belgelendirilmesi alanında ilk çok taraflı anlaşmasını imzalamıştır. u anlaşmayı; Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan 18 akreditasyon kuruluşu imzalamıştır.

21 U L U L A R A R A I O U T U Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon irliği (ILAC) Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon irliği, dünyadaki laboratuvarların ve muayene kuruluşlarının akreditasyonuyla ilgilenen kurumlar topluluğudur. ILAC'ın amaçları; -Katılımcı akreditasyon kuruluşlarının işletim prosedürlerinin uyumlaştırılması, -Laboratuvar akreditasyonlarının kullanımının teşvik edilmesi, -ilgi alışverişi için yöntemler tasarlamak ve bu yöntemlerin kalıcılığını sağlamak,

22 U L U L A R A R A I O U T U -Uluslararası standardların ve kılavuzların kullanımını geliştirmeye ve teşvik etmeye yardımcı olmak, -ölgesel birliklerinin oluşumunu desteklemek ve aralarında yapılan işlerin gereksizce kopyalanmasını engellemeye çalışmak, -Karşılıklı tanıma anlaşmalarının gelişmesini ve kabulünü teşvik etmek, -İlgilenen bütün akreditasyon kuruluşlarının kendi sistemlerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve benzer amaçlar içinde olan diğer ulusal, bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaktır.

23 U L U L A R A R A I O U T U IPC (International Personnel Certification Association.) Uluslararası Personel elgelendirme irliği IPC, IAF'nin irlik Üyeliğine dahil olmak üzeredir. IATCA, Haziran 2005 de yeni personel belgelendirme standardı IO 17024:2003 e geçişin başlatılması için IPC adıyla yasal olarak yeniden kuruldu. IPC; IO 17024:2003 ün, belgelendirme yapan üyelere denetçilerin yetkinliklerinin değerlendirilmesi için çok daha uygun ve ucuz bir şekilde ve arttırılmış esneklik ile birlikte yönlendirme sağladığına inanmaktadır. u koşullar, IATCA tarafından yayınlanmış olan önceki kriterleri hemen geçersiz kılmamakta ve bunlar Eylül 2007 ye kadar geçerliliklerini korumaktadırlar.

24 U L U L A R A R A I O U T U Eğitim Tip Onay ve Personel elgelendirme Kuruluşları TQNet; Türkkalite ve ertifikasyon Ağı 2006 yılında kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak kurulmuştur. IO 17024, IO standartlarına ve IPC (IATCA) kriterlerine uygun, K, Ç,, OH&, IO Denetçi / aş Denetçi standart eğitim tiplerini oluşturmak. Kriterlerini karşılayan eğitim kuruluşlarını, yetkilendirerek TQNet onaylı eğitim programları başlatmak. TQNet standart tip onaylı veya uluslar arası eşdeğeri eğitim programlarını başarı ve dereceyle tamamlayan adayların, yetkinlik değerlendirmesini IO kriterlerine ve IPC Şemalarına göre yaparak uygun bulunan adayın Personel elgelendirmesi'ni yapmak ve uluslar arası tanınırlığını sağlamak.

25 U L U L A R A R A I O U T U Eğitim Tip Onay ve Personel elgelendirme Kuruluşları IRCA: İngiltere meşeli RAQA: Amerika meşeli ANZ: Avustralya

26 U L U L A R A R A I O U T U elgelendirme Ürünlerle, proseslerle, sistemlerle veya kişilerle ilgili üçüncü taraf doğruluk beyanı. Ürün elgelendirme IO Personel elgelendirme IO istem elgelendirme IO Test ve Kalibrasyon Laboratuarı elgelendirme IO CE İşaretlemesi IO IO 45011

27 U L U L A R A R A I O U T U Ürün belgelendirme TE OT-R TÜV Personel elgelendirme aştetkikçi Kaynakçı Tahribatsız Muayene Araç Projelendirme

28 U L U L A R A R A I O U T U istem elgelendirme Kalite önetimi Çevre önetimi ıda üvenliği önetimi Enerji önetimi Test ve Kalibrasyon Laboratuvarı elgelendirme Kalibrasyon Hava gazı analizi Atık yağ analizi

29 U L U L A R A R A I O U T U CE İşareti: CE İşareti Fransızca "Conformité Européenné" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Anlamı ise "Avrupa ya Uygunluk" u ifade etmektedir. CE işareti, bir ürün ya da ürün grubunun, Avrupa irliği'nin ağlık, üvenlik, Çevre ve Tüketicinin Korunması konusunda oluşturulmuş olduğu ürün direktifleri olarak bilinen temel şartlarına uygun olduğunu gösterir.

30 U L U L A R A R A I O U T U CE İşareti: Ürün direktifleri; hangi ürünün ne tür temel şartları karşılaması gerektiğini ve/veya hangi performans seviyesinde olması gerektiğini belirler. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda, üretici firma tarafından koşulsuz geri çekileceğinin göstergesidir. CE işareti bir kalite işareti değildir, ürünün ilgili direktiflerce belirlenen tüm şartlara uygun olarak üretildiğini ve kontrol edildiğini gösterir.

31 U L U L A R A R A I O U T U CE İşareti: CE İşareti zorunluluğu olan 21 direktif bulunmakta. üksek riskli ürünlere onaylanmış kuruluş tarafından ce işaretlemesi yapılır. Düşük riskli ürünlere üretici tarafından ce işaretlemesi yapılır.

32 U L U L A R A R A I O U T U CE Direktifleri:.n Direktif No Direktifin Adı 1 73/23/EEC Alçak erilim Direktifi 2 87/404/EEC asit asınçlı Kaplar Direktifi 3 88/378/EEC Oyuncakların Emniyeti Direktifi 4 89/106/EEC İnşaat Malzemeleri Direktifi 5 89/336/EEC Elektromanyetik Uyumluluk Direktifi 6 98/37/EC Makina Emniyeti Direktifi 7 90/384/EEC Otomatik Olmayan Tartı Cihazları Direktifi 8 90/385/EEC Vücuda erleştirilen Aktif Tıbbi Cihazlar Direktifi 9 90/396/EEC az akan Cihazlar Direktifi 10 92/42/EEC ıvı ve az akıt Kullanılan ıcak u Kazanları 11 93/15/EEC ivil Amaçlı Patlayıcı Maddeler Direktifi 12 93/42/EEC Tıbbi Malzemeler Direktifi 13 94/9/EC Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipman Direktifi 14 94/25/EC ezi Tekneler Direktifi 15 95/16/EC Asansör Direktifi 16 96/57/EC oğutma Cihazları Direktifi 17 97/23/EC asınçlı Ekipmanlar Direktifi 18 98/13/EC Telekomünikasyon Terminal ve Uydu er İstas. Ekip /79/EC Tıbbi Teşhis Cihazları Direktifi 21 99/5/EC Radyo ve Telekomünikasyon Terminal Ekip. Direktifi

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Akreditasyon ve Uluslararası Boyutu. www.sisbel.biz

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Akreditasyon ve Uluslararası Boyutu. www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Akreditasyon ve Uluslararası Boyutu 1-Akreditasyonla İlgili Terimler Akreditasyon: Bir uygunluk değerlendirme kuruluşu ile ilgili

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 1 Tanımlar Uygunluk değerlendirmesi : Deney, analiz, kalibrasyon, ölçüm hizmetleri, ürün, sistem, personel belgelendirmesi, hammadde, malzeme, ürün, tesis,

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Laboratuvarlarının Akreditasyonu Recep YEŞİLÖZ Başdenetçi Akreditasyon Uzmanı Mayıs 2015 Ankara 1 TASLAK

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Soner Karataş Standardı ve EA 2/17 Revizyon Değişiklikleri 08 Ekim 2015 İstanbul 1 Kapsam Akreditasyon ve Uluslararası Durum ISO 17025 Standardının

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

Miktar kısıtlamaları ve tarifeler yerini teknik engellere bırakıyor

Miktar kısıtlamaları ve tarifeler yerini teknik engellere bırakıyor 1/50 2/50 Tarife engelleri (Gümrük vergileri, miktar kısıtlamaları vb.) Tarife dışı engeller (Standartların, mevzuatın farklılığı, uygunluk değerlendirme prosedürlerindeki farklılıklar) Miktar kısıtlamaları

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Laboratuvarların, Muayene Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı Kuruluşlarının Ulusal ve Uluslararası Kabul Görmüş Teknik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi,

Detaylı

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ TSE nin, ürün, sistem ve personel belgelendirme ve laboratuvar hizmetleri uluslararası akreditasyona sahiptir. TSE, ülkemizde bu alanlarda en geniş akreditasyon kapsamına sahip belgelendirme kuruluşudur.

Detaylı

Uygunluk Değerlendirme

Uygunluk Değerlendirme Ürün, Sistem, Personel Uygunluk Değerlendirme GENEL BİLGİLENDİRME Osman Vural @2014 Uygunluk Değerlendirme Pazara ürün veya hizmet sunan taraflar; ürünlerinin/hizmetlerinin talep edilen gereklilikleri

Detaylı

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK tarafından akredite olmak

Detaylı

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları Erdinç MALHATUN Türk Akreditasyon Kurumu Laboratuvar Akreditasyon Başkanlığı Başdenetçi 1 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Mustafa Kemal Mahallesi 2125. Sokak No:1 Çankaya/Ankara

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI. Serhat GÖK

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI. Serhat GÖK LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Serhat GÖK Akreditasyon Uzmanı Akreditasyon Denetimlerinde Sık Tespit Edilen Uygunsuzluklar ve Avrupa da Tıbbi Laboratuvar Akreditasyonu 3 Kasım 2016 SİVAS Sunum İçeriği

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI KALİBRASYON LABORATUVARLARININ AKREDİTASYONU Soner KARATAŞ Laboratuvar Akreditasyon Başkan V. 13.02.2013 TÜBİTAK UME 1 AKREDİTASYON Akreditasyon

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Sistem Akreditasyon Başkanlığı Sistem Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon; Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda

Detaylı

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 08 Yürürlük Tarihi : 07 Aralık 2017 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Hazırlayan: Kontrol: Onay: Saime Sibel SÜMER Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr.

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME

1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME 1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME 9-10 Haziran 2009 Kadir Has Üniversitesi - İSTANBUL TS EN 45020 / Temmuz 2007 Standardlaştırma ve ilgili faaliyetler Genel terimler

Detaylı

Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü

Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü Ahmet GÖZÜKÜÇÜK TÜRKAK Genel Sek.Yrd. İstanbul, 30/05/2013 Sunum içeriği Akreditasyon kavramı ve uluslararası akreditasyon yapısı TÜRKAK akreditasyon süreçleri

Detaylı

ISO 27001:20013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:20013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ önetim istemi tandartları T A R İ F L E R B G IO'nun Kelime Anlamı "International Organization for tandardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "IO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation

Detaylı

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi:

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: Doküman Adı: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 30.12.2011 Hazırlayan: Kontrol: Onay: Halil İbrahim ÇETİN Gökhan

Detaylı

İŞARETİ 23.3.2015. Ortak Pazar Fikri. Yeni Yaklaşım (1985) Klasik Yaklaşım

İŞARETİ 23.3.2015. Ortak Pazar Fikri. Yeni Yaklaşım (1985) Klasik Yaklaşım Ortak Pazar Fikri 1957 Roma Anlaşmasıyla başlayan süreçte tek bir Avrupa pazarı oluşturulması hedeflenmiş ve bu pazarda malların serbest dolaşımını sağlamak için diğer engellerin kaldırılmasının yanı sıra

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI 2010 Türk Standardları Enstitüsü 1 PERSONEL VE SİSTEM BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI Personel ve Sistem Belgelendirme Merkezi

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu. Dr. Halil İbrahim ÇETİN Genel Sekreter (13 Ekim 2016)

Türk Akreditasyon Kurumu. Dr. Halil İbrahim ÇETİN Genel Sekreter (13 Ekim 2016) Türk Akreditasyon Kurumu Dr. Halil İbrahim ÇETİN Genel Sekreter (13 Ekim 2016) 1 Deney/Kalibrasyon/Muayene Personel Cihazlar Süreçler Belgelendirme Ürün/Hizmet Uluslararası Ticaret Yetkin Uygunluk Değerlendirme

Detaylı

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 09 Yürürlük Tarihi : 19 Ekim 2018 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Hazırlayan: Kontrol: Onay: Saime Sibel SÜMER Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Kadir

Detaylı

İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI. Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU İ.T.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü

İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI. Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU İ.T.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU İ.T.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü 80626 Maslak - İstanbul Ulusal Düzeyde Standartlar Uluslararası Pazardaki Spesifikasyonlar GIDA KALİTESİ Tüketici

Detaylı

İŞARETİ 12.11.2015. Ortak Pazar Fikri. Yeni Yaklaşım (1985) Klasik Yaklaşım

İŞARETİ 12.11.2015. Ortak Pazar Fikri. Yeni Yaklaşım (1985) Klasik Yaklaşım Ortak Pazar Fikri 1957 Roma Anlaşmasıyla başlayan süreçte tek bir Avrupa pazarı oluşturulması hedeflenmiş ve bu pazarda malların serbest dolaşımını sağlamak için diğer engellerin kaldırılmasının yanı sıra

Detaylı

TÜV SÜD Group. Test, Gözetim, Sertifikasyon ve Sürdürülebilir Başarı için Eğitim Çözümleri. Enver Coşkunsu

TÜV SÜD Group. Test, Gözetim, Sertifikasyon ve Sürdürülebilir Başarı için Eğitim Çözümleri. Enver Coşkunsu Group Test, Gözetim, Sertifikasyon ve Sürdürülebilir Başarı için Eğitim Çözümleri Enver Coşkunsu Lokasyonlarımız... Hep yanınızdayız İstanbul İzmit Bursa Ankara İzmir Adana Türkiye Test, Gözetim, Denetim,

Detaylı

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ 1 TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ Türk Standardları Enstitüsü; her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standardlarını yapmak amacıyla 18.11.1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili

Detaylı

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 TASYB -Strateji Geliştirme Çalıştayı Toplumsal güvenlik alanı multi-disipliner olup kar amacı gütmeyen kuruluşlar dahil olmak üzere kamu ve özel sektör paydaşlarını

Detaylı

Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz. Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması

Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz. Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması 1 GİRİŞ: Bu Kılavuz Yeni Yaklaşım konsepti içinde yer alan

Detaylı

GLOBALLEŞMENİN ETKİLERİ GLOBALLEŞME. DTÖ nün Etkileri GLOBALLEŞMEYİ HIZLANDIRAN ETKENLER GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT

GLOBALLEŞMENİN ETKİLERİ GLOBALLEŞME. DTÖ nün Etkileri GLOBALLEŞMEYİ HIZLANDIRAN ETKENLER GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT 1 GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT Prof.Dr. Fatih M. Botsalı 2 GLOBALLEŞME ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve teknoloji akışının hızlı bir şekilde artması

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir?

CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir? CE işareti nedir? CE işareti, Avrupa Birliği'nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan bazı Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren

Detaylı

BA IKF-SİR,RF."J" OOASI Kay t rarihl: No. o. No. f(. Ot,. lfj ı5 IO'.t2. S KAVDEDiLMİŞTiR. Tarih Sayı Konu

BA IKF-SİR,RF.J OOASI Kay t rarihl: No. o. No. f(. Ot,. lfj ı5 IO'.t2. S KAVDEDiLMİŞTiR. Tarih Sayı Konu BALIKESIR TICARET ODASI GENEL SEKRETERL! lne BASIN SOK.N0.10/2-3 BALIKESİR L BA IKF-SİR,RF."J" OOASI Kay t rarihl: No. o. No. f(. Ot,. lfj ı5 IO'.t2. S KAVDEDiLMİŞTiR. _J Tarih Sayı Konu O 8 J6. 2015 511/

Detaylı

FASIL 1: MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI

FASIL 1: MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI FASIL 1: MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI 1.A. Avrupa Birliği ndeki Genel Sektörel Durum Analizi Malların Serbest Dolaşımı, Avrupa Birliği ni oluşturan ilkelerin dört temel serbestisinden bir tanesidir. Bu çerçevede

Detaylı

KYS 02 ISO 9001:2008 İç Tetkik Eğitimi 2 gün 475TL 26 27 05-06 04-05 07-08 07-08. 2 gün 350TL 9-10 17-18 26-27

KYS 02 ISO 9001:2008 İç Tetkik Eğitimi 2 gün 475TL 26 27 05-06 04-05 07-08 07-08. 2 gün 350TL 9-10 17-18 26-27 Eğitim n Adı Kodu Süresi Ücreti KYS ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimleri KYS 01 ISO 9001:2008 Temel 2 gün 350TL 24 25 01 02 02-03 05-06 05-06 KYS 02 ISO 9001:2008 İç Tetkik 2 gün 475TL 26 27

Detaylı

NİSSERT ULUSLARARASI SERTİFİKASYON ve DENETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. 2014 EĞİTİM PLANI

NİSSERT ULUSLARARASI SERTİFİKASYON ve DENETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. 2014 EĞİTİM PLANI Eğitim n Adı Kodu Süresi Ücreti KYS ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimleri KYS 01 ISO 9001:2008 Temel 2 gün 350TL 09-10 13-14 02-03 05-06 05-06 KYS 02 ISO 9001:2008 İç Tetkik 2 gün 475TL 16-17

Detaylı

R Yer Alacak Denetçi ve Teknik. Kriterleri. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi :

R Yer Alacak Denetçi ve Teknik. Kriterleri. Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : R10.03 Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : 20.07.2018 Akreditasyon Faaliyetlerinde Yer Alacak Denetçi ve Teknik Uzmanların Kriterleri Nitelendirilmesi AKREDİTASYON FAALİYETLERİNDE YER ALACAK DENETÇİ VE

Detaylı

NİSSERT ULUSLARARASI SERTİFİKASYON ve DENETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Eğitim

NİSSERT ULUSLARARASI SERTİFİKASYON ve DENETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Eğitim Eğitim n Adı Kodu Süresi Ücreti KYS ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimleri KYS 01 ISO 9001:2008 Temel 350TL 24 25 01 02 02-03 05-06 05-06 KYS 02 ISO 9001:2008 İç Tetkik 475TL 26 27 03 04 04-05

Detaylı

T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI Devlet Denetleme Kurulu

T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI Devlet Denetleme Kurulu T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI Devlet Denetleme Kurulu SAYI: 2005 /2 TARİH: TÜRK AKREDİTASYON KURUMUNUN (TÜRKAK) 2002, 2003, 2004 YILLARI EYLEM VE İŞLEMLERİNİN ARAŞTIRILIP DENETLENMESİNE İLİŞKİN RAPOR İÇİNDEKİLER

Detaylı

www.izmir.mmo.org.tr ASANSÖR KONTROL MERKEZİ MMO Asansör Kontrol Merkezi, CE işaretlemesi kapsamında yer alan 95/16/AT Asansör Yönetmeliğine uygun olarak Asansörlerin Uygunluk Değerlendirilmesine ilişkin

Detaylı

KURUMSAL TANITIM. Kalitek Danışmanlık

KURUMSAL TANITIM. Kalitek Danışmanlık KURUMSAL TANITIM Kalitek Danışmanlık Feyzullah Mah. Bağdat Cad. No:328/12 Maltepe/ İstanbul Tel: +90 (216) 441 70 63 Fax: +90: (216) 441 70 64 info@kalitekdanismanlik.com www.kalitekdanismanlik.com Tarihçe

Detaylı

ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ

ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ 1- CE Süreci ve Temel Bilgiler 2- CE Genel ve AB Ürün Mevzuatı 3- Uygunluk Değerlendirme Prosedürlerinde Standartların Rolü 4-90/396/EEC Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği

Detaylı

CE İşareti ürünün AB ülkelerinde serbest dolaşımını ve pazarlanmasını sağlar,

CE İşareti ürünün AB ülkelerinde serbest dolaşımını ve pazarlanmasını sağlar, CE belgesi : CE İŞARETİ (Ce Belgesi, Markası, Sertifikası) CE İŞARETİNE GENEL BAKIŞ Avrupa Birliği pazarında satılacak bir ürünün eğer Avrupa Birliġi Direktiflerinden birinin veya birkaçının kapsamına

Detaylı

Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi

Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi 1 Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi Selçuk Uçar Yönetim Kurulu Başkanı Uygunluk Değerlendirme Derneği (UDDER) 31 Mayıs 2016 9. Uluslararası Ekoteks Tekstil Sempozyumu Sunumun İçeriği 2 Uygunluk

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Akyazı Mh. Gonca Kent Sitesi F Blok No: 6/10 Ordu

ÖZGEÇMİŞ. : Akyazı Mh. Gonca Kent Sitesi F Blok No: 6/10 Ordu ÖZGEÇMİŞ 1\5 Adı Soyadı : Ferit ARICI Doğum Tarihi ve Yeri : 30.07.1979 Doğum Yeri İletişim Adresi : Kahramanmaraş : Akyazı Mh. Gonca Kent Sitesi F Blok No: 6/10 Ordu Telefon / Gsm No : 0452 250 10 18-0505

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Muayene Alanı Muayene Türü Standard / Şartname Kazanlar İmalat süreci kontrolü ASME Sec.I, EN 12953, EN 12952, API 534, EN 303-2, EN 303-3,

Detaylı

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR EN ISO/IEC 17024 PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR Bu standart Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından onaylanan ve Aralık 2012 de TS EN ISO/IEC 17024:2012 numaralı standardı

Detaylı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AB UYUM SÜRECİNDE TEKNİK MEVZUAT UYUMU ELEKTRONİK ÜRÜNLERDE UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ 13 Haziran 2005 TOBB GÜL ARI AB TEKNİK MEVZUAT UYUMU 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik

Detaylı

*Toplam Kül Tayini TS 1564, 1990. *Suda Çözünen Kül Tayini TS 1565, 1990. *Suda Çözünen Külde Alkalilik Tayini TS 1567, 1990

*Toplam Kül Tayini TS 1564, 1990. *Suda Çözünen Kül Tayini TS 1565, 1990. *Suda Çözünen Külde Alkalilik Tayini TS 1567, 1990 RİZE TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI 213 FAALİYET RAPORU FAALİYET ALANI: T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ndan 14.2.28 tarihinde Kuruluş İzin Belgesini alan laboratuvarımız Faaliyet

Detaylı

R Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi. Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi :

R Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi. Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi : R10.11 Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi : 28.03.2018 Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN İÇİNDEKİLER Sayfa İçindekiler...

Detaylı

GÜÇLÜ BİR STANDARDİZASYON ALT YAPISI, GÜÇLÜ BİR ÜLKE! Kalite ve standardizasyon, geçmişi bugüne ve yarına bağlayan en sağlam köprü olacaktır.

GÜÇLÜ BİR STANDARDİZASYON ALT YAPISI, GÜÇLÜ BİR ÜLKE! Kalite ve standardizasyon, geçmişi bugüne ve yarına bağlayan en sağlam köprü olacaktır. STANDARDLARA UYGUN KALİTELİ HİZMET Türk Standardları Enstitüsü Hizmet Belgelendirme faaliyetleri üç kısımdan oluşmaktadır. TSE Hizmet Belgelendirme Laboratuvar Belgelendirme Özel İncelemeler Kalite ve

Detaylı

CE İŞARETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERE PRATİK YAKLAŞIM

CE İŞARETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERE PRATİK YAKLAŞIM CE İŞARETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERE PRATİK YAKLAŞIM NAİM KORALP KARAKOÇ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ info@cgstestmerkezi.com Sayfa 1 / 20 İÇİNDEKİLER CE İŞARETİ NEDİR? YÖNETMELİK VE STANDART KAVRAMI

Detaylı

ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi

ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi Enerji Tasarrufu Daha Güçlü Atılımlar İçin Birikimdir 2011 MEYER Temsilcilik ve Kontrol Hizmetleri 1 TÜV (Technischer Überwachungs - Verein) Almanca'da Teknik Gözetim

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü Hakkımızda... Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü (ETBM) nün ana faaliyet alanı kurum içi ve kurum dışı talepler doğrultusunda

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĠĞĠ VE DENETĠMĠ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TĠCARETTE TEKNĠK ENGELLER

ÜRÜN GÜVENLĠĞĠ VE DENETĠMĠ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TĠCARETTE TEKNĠK ENGELLER ÜRÜN GÜVENLĠĞĠ VE DENETĠMĠ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TĠCARETTE TEKNĠK ENGELLER ġubat 2013 ULUSLARARASI ĠLĠġKĠLER 1) Türkiye, DTÖ - Ticarette Teknik Engeller Anlaşmasına taraftır. 2) Türkiye ile AB arasındaki

Detaylı

Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır

Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır TANITIM DOSYASI Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır USB; uluslararası temsilcilikleri, geniş bilgi ve tecrübeye sahip profesyonel denetçi ve eğitmen kadrosu ile hizmet veren

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİĞİ-UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ VE STANDARDLAR 13 HAZİRAN 2005 TOOB, ANKARA

ÜRÜN GÜVENLİĞİ-UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ VE STANDARDLAR 13 HAZİRAN 2005 TOOB, ANKARA ÜRÜN GÜVENLİĞİ-UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ VE STANDARDLAR 13 HAZİRAN 2005 TOOB, ANKARA 1 Teknik Düzenleme (Teknik Mevzuat) (Regülasyon) Kamu yararını korumak amacıyla ürün/mamul karakteristiklerini veya bunlarla

Detaylı

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005 SAYFA 2/8 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin üretmiş oldukları gaz regülatörlerinin karşılaması gereken şartları TS

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ 3.4.4. Toplam Kalite Yönetiminin Başarısını Etkileyen Faktörler 1. İç Faktörler: A. Misyon: B. Vizyon: C. Liderlik Tarzı D. Motivasyon E. Koordinasyon F. Ortak Kültür

Detaylı

R Ölçümlerin İzlenebilirliği Rehberi. Revizyon No : 03 Yürürlük Tarihi :

R Ölçümlerin İzlenebilirliği Rehberi. Revizyon No : 03 Yürürlük Tarihi : R10.12 Revizyon No : 03 Yürürlük Tarihi : 25.12. 2015 Ölçümlerin İzlenebilirliği Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: M. Saim SOYSAL Soner KARATAŞ Dr. Halil İbrahim ÇETİN Ahmet GÖZÜKÜÇÜK ÖNSÖZ Kaliteli ürün

Detaylı

Sınav Sorumlusu: Sınavı yapan kadrolu veya sözleşmeli belgelendirme kuruluşu personeli.

Sınav Sorumlusu: Sınavı yapan kadrolu veya sözleşmeli belgelendirme kuruluşu personeli. 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı, kaynakçı belgelendirme hizmetlerinin TS EN ISO / IEC 17024 personel belgelendirme standardı ile ilgili belgelendirme metot standardına uygun olarak gerçekleştirilmesini tanımlamaktır.

Detaylı

ESKİ ATEX 94/9/EC ile YENİ ATEX 2014/34/EU ARASINDAKİ FARKLAR. Patlayıcı Ortamlar için ürünler

ESKİ ATEX 94/9/EC ile YENİ ATEX 2014/34/EU ARASINDAKİ FARKLAR. Patlayıcı Ortamlar için ürünler ESKİ ATEX 94/9/EC ile YENİ ATEX 2014/34/EU ARASINDAKİ FARKLAR Patlayıcı Ortamlar için ürünler Mirşan DEMİR Sanayi Genel Müdürlüğü - 2015 ATEX DİREKTİFİ (TEÇHİZAT) GELİŞİMİ -76/117/EEC, -79/196/EEC (9)

Detaylı

bölüm 8 teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları

bölüm 8 teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları bölüm 8 teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları Bölüm 8. Teknik Mevzuat, Onaylanmış Kuruluş ve Akreditasyon Çalışmaları Teknik mevzuat uyum ve akreditasyon çalışmaları kamu yararı

Detaylı

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR?

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR? ISO Türk Standardları Enstitüsü 132 sayılı kuruluş yasası ile kendisine verilen Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek her türlü çalışmayı yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek görevini

Detaylı

ALTYAPI MALZEMELERİNDE MUAYENE HİZMETLERİ VE ÖNEMİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

ALTYAPI MALZEMELERİNDE MUAYENE HİZMETLERİ VE ÖNEMİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş. ALTYAPI MALZEMELERİNDE MUAYENE HİZMETLERİ VE ÖNEMİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş. Muayene Nedir? UGETAM ve Muayene Muayenenin Aşamaları

Detaylı

bölüm 7 onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları

bölüm 7 onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları bölüm 7 onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları Onaylanmış Kuruluş ve Akreditasyon Çalışmaları BÖLÜM 7. ONAYLANMIŞ KURULUŞ VE AKREDİTASYON ÇALIŞMALARI Odamızın teknik mevzuata uyum, akreditasyon

Detaylı

TÜV NORD TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL HİZMETLER

TÜV NORD TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL HİZMETLER TÜV NORD TÜRKİYE ENDÜSTRİYEL HİZMETLER TÜV TÜV NORD GROUP TÜV NORD Endüstriyel Hizmetler Boru Hatları Boru hatları, sıvıları veya gazları uzun mesafelerde nakletmek için gerekli olup enerji ve hammadde

Detaylı

TETKİK SÜRESİ BELİRLEME VE ÜCRETLENDİRME TALİMATI

TETKİK SÜRESİ BELİRLEME VE ÜCRETLENDİRME TALİMATI 1.0. AMAÇ Alberk QA TECHNIC in gerçekleştireceği ücretlerinin nasıl tayin edileceğinin belirlenmesi. 2.0. KAPSAM Belgelendirme, Yeniden Belgelendirme, Ön İnceleme, Gözetim, Takip ve Kapsam İncelemelerini

Detaylı

INTERNATIONAL CERTIFICATION. CE Marking. danışmanlık. www.worldsert.com.tr

INTERNATIONAL CERTIFICATION. CE Marking. danışmanlık. www.worldsert.com.tr CE Marking danışmanlık www.worldsert.com.tr Worldsert Belgelendirme Hizmetleri Worldsert Belgelendirme Hizmetleri Hakkında Hakkımızda Temelleri 2005 yılında atılmış olan World Sert Belgelendirme Hizmetleri

Detaylı

Onaylanmış Kuruluş No:2138 ONAYLANMIŞ KURULUŞ NO 2138

Onaylanmış Kuruluş No:2138 ONAYLANMIŞ KURULUŞ NO 2138 Onaylanmış Kuruluş No:2138 ONAYLANMIŞ KURULUŞ NO 2138 OSBDER ÇÖZÜM OFİSİ OSBDER ÇÖZÜM OFİSİ http://www.osbder.org/sayfa/93/cozum-ofisi YURT İÇİ ve YURT DIŞI OFİSLER YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERİMİZ AKREDİTASYONLARIMIZ

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R50.04 ÜRÜN BELGELENDİRME KURULUŞLARININ AKREDİTASYONUNA DAİR REHBER. Rev.01 01-2012 İÇERİK Bölüm 1. Giriş 2. Referanslar.. 3. Terimler ve Tarifler.... 4. Ürün Belgelendirme Programının Elemanları... 5.

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK (SA 8000)

SOSYAL SORUMLULUK (SA 8000) Giriş MÜŞTERİNİN BEKLENTİSİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Müşterinin istediği ürünün güvence altına alınması + ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ Ürünün Çevreyi Etkilemeyecek Bir Ürün Olması, Üretilirken Çevreye Mininmum

Detaylı

2014 GENEL KATILIMA AÇIK EĞİTİM PROGRAMI

2014 GENEL KATILIMA AÇIK EĞİTİM PROGRAMI 04 GENEL KATILIMA AÇIK EĞİTİM PROGRAMI EĞİTİM SÜRE AYLAR EĞİTİM PROGRAMININ ADI KODU (GÜN) OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK KY KALİTE YÖNETİMİ KY0 ISO 900 Kalite

Detaylı

CE Belgesi Nedir? CE Belgesi

CE Belgesi Nedir? CE Belgesi CE Belgesi Nedir? CE Belgesi CE belgesi anlamı olarak conformity of european yani avrupaya uygunluk belgesi demektir. Genel olarak düşünülen CE belgesi olan ve CE işareti taşıyan bir ürünün kaliteli olduğu

Detaylı

06.11.2015 15:55:27 BÖLÜM 4 KALİTE VE AKREDİTASYON

06.11.2015 15:55:27 BÖLÜM 4 KALİTE VE AKREDİTASYON 06.11.2015 15:55:27 BÖLÜM 4 KALİTE VE AKREDİTASYON 1 4.1. KALİTE 06.11.2015 15:55:27 Türk Dil Kurumu na göre kalite; Bir ürünün bilinen en iyi özellikleri bünyesinde taşıması durumudur. Diğer tanımlar

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Keresteciler Sitesi E Blok No:5 Kat:2 Ostim / Yenimahalle 06170 ANKARA / TÜRKİYE Tel : +90 312 385 95 30 Faks

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı "A Tipi" Akreditasyon No: Adresi :Barbaros M.Ak Zambak S.A.Blok Muayene Alanı Muayene Türü Standard / Şartname 2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS EN 10204 Haziran 2007 ICS 01.110; 77.150.01; 77.140.01 METALİK MAMULLER MUAYENE DOKÜMANLARININ TİPLERİ Metallic products Types of inspection documents TÜRK STANDARDLARI

Detaylı

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR TÜRKİYE BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR MELİH KORAY EFE MAKİNA MÜHENDİSİ 2006/42/AT MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Yemek Hizmeti-E Perakende, Nakliye

Detaylı

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 26-27 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Akreditasyon: Tanım MÜDEK: Amaç ve Paydaşlar MÜDEK: Ulusal ve Uluslararası

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E Hayvan Yemi Üretimi

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) ile ilgili. hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) ile ilgili. hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu : 1/2012 Tarih: 25 Eylül 2012 BİLGİ NOTU Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu KONU / SUBJECT: İLGİ / REFERENCE: KOMİSYON/ COMMISSION: ÇALIŞMA

Detaylı

MÜDEK ve. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul

MÜDEK ve. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul Sunum İçeriği Akreditasyon: Tanım MÜDEK: Amaç ve Paydaşlar MÜDEK: Ulusal ve Uluslararası

Detaylı

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Akreditasyon: Tanım MÜDEK: Amaç ve Paydaşlar MÜDEK: Ulusal ve Uluslararası Sorumluluklar MÜDEK:

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : 0 216 455 80 80 Faks : 0 216 455 80 08 : info@universalcert.com

Detaylı

Geleceği Birlikte Yapılandıralım

Geleceği Birlikte Yapılandıralım Geleceği Birlikte Yapılandıralım Page 1 of 84 TÜV RHEINLAND TÜRKİYE EĞİTİM KATALOĞU TÜV RHEINLAND, 1872 de kurulmuş faaliyet gösterdiği alanlarda dünyanın en köklü kuruluşlarından biri olan TÜV RHEINLAND

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ İşyerlerinde çeşitli nedenlerden kaynaklanan meslek hastalıkları ve kazalardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla, tehlike ve risklerin

Detaylı

DENETİM ELEMANLARI TEMEL EĞİTİMİ NİSAN 2011 MERSİN

DENETİM ELEMANLARI TEMEL EĞİTİMİ NİSAN 2011 MERSİN DENETİM ELEMANLARI TEMEL EĞİTİMİ ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR NİSAN 2011 MERSİN ONAYLANMIŞ KURULUŞ Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Madde 4 teki tanım gereği Onaylanmış kuruluş terimi Deney, muayene ve/veya belgelendirme

Detaylı

Erciyes Üniversitesi, Türkiye Mühendislik Fakültesi. Yıl : : Makine Mühendisi

Erciyes Üniversitesi, Türkiye Mühendislik Fakültesi. Yıl : : Makine Mühendisi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı : Erkol 2. Soyadı : Murat 3. Doğum Tarihi : Haziran 06, 1973 4. Medeni Hali : Evli 1 Çocuk 5. Eğitim : Yüksek Lisans: Marmara Üniversitesi, Türkiye İşletme Fakültesi Yıl : 2006 Derece :

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman

Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman 1 Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman SUNUM PLANI MYK-Hukuki Yapı Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Ulusal Yeterlilik Çerçevesi Ulusal Meslek Standartları Ulusal Yeterlilikler, Sınav ve Belgelendirme Gerçekleştirilen Faaliyetler

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Kapsam - Terimler

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Kapsam - Terimler Kapsam - Terimler K A P A M Kapsam u standard kuruluşun bağlamı dâhilinde bir bilgi güvenliği yönetim sisteminin kurulması, uygulanması,sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için şartları kapsar. u standard

Detaylı

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ALI ÖZGENÇ (SZUTEST) GAZ YAKAN CIHAZLAR TEKNIK MEVZUAT ÇALıŞTAYı 24 MART 2015 İSTANBUL AB Teknik Mevzuatına Uyum Çalışmalarının Dayanakları 1. 1/95 Sayılı Ortaklık

Detaylı