ANAHTAR: YENİLENEBİLİR YENİLENEBİLİR ENERJİDE YENİ YOL HARİTASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANAHTAR: YENİLENEBİLİR YENİLENEBİLİR ENERJİDE YENİ YOL HARİTASI"

Transkript

1 5. Bölüm ANAHTAR: YENİLENEBİLİR YENİLENEBİLİR ENERJİDE YENİ YOL HARİTASI

2 266 >> YENİLENEBİLİR T.C. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yenilenebilir enerjide Türkiye nin potansiyeli ve gelecekte neler olabileceği konusundaki düşüncelerini öncelikle paylaştı ve özellikle hidroelektrik enerji santrallerinin durumu, özel sektörün bundaki payı ve bu alanın geleceği ile ilgili görüşlerini vurguladı. Bir ülke için kalkınma, istikrar, gelişme, refah anlamına gelen enerjinin vazgeçilmezliği her zaman ve her mekânda altı çizilebilecek bir gerçektir diyen Eroğlu, enerjinin hem ekonomik, hem sosyal, hem çevresel yönleri bulunan, aynı anda pek çok sektörü ilgilendiren bir konu olduğunu anlattı. Bir üçgeni tasavvur edersek, bu üçgenin köşelerinden birine enerjiyi, bir köşesine kalkınmayı, bir köşesine de çevreyi yerleştirmek mümkündür. Üçü adeta üçüz kardeşler gibi birbirine bağımlıdır dedi Eroğlu. Bu üç hayati konuda, Türkiye de, son yıllarda hem mevzuat hem de altyapı yatırımlarında büyük başarılara imza atıldığını belirten Eroğlu, özellikle hidroelektrik üretiminde çığır açan yasal gelişmelerle Türkiye nin en büyük hamleyi gerçekleştirmiş olduğunu söyledi. Eroğlu, Türkiye nin enerji ihtiyacının yıllık olarak dünya ortalamasının çok üstünde bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, buna rağmen son zamana kadar hidroelektrik enerji üretim potansiyelinin ancak % 20 isinin kullanıldığını belirtti. Bu soruna hızlı çözüm bulabilmek için özel sektörü devreye sokmaya karar verdiklerini belirten Çevre ve Orman Bakanı, enerji üretimi konusunda özel sektörün de devreye girmesini sağlayan Su Kullanım Hakkı Anlaşması nın hazırlık sürecini ve özel sektör müracaatlarının koşullarını anlattı. İlan edilen 1470 adet hidroelektrik santralinin 1441 ine müracaat geldiğini ve bunların toplam kurulu gücünün megavat olduğunu belirten Eroğlu, bunların gerçekleşmesinin büyük başarı olacağını, ayrıca üretimden devlete katkı payı olarak her yıl 750 milyon TL geleceğini söyledi. Eroğlu, böylece hem enerji üretimi sorununa hızlı ve kârlı bir çözüm getirilmiş olduğunu hem Avrupa Birliği nin yenilenebilir enerji ile ilgili hedeflerine şimdiden uyum sağlandığını vurguladı. Bakan Eroğlu, ayrıca sera gazı emisyonlarının azaltılması yönünde, ÖRNEKTİR KOPYALANAMAZ Türkiye de yapılanları da özetledi ve bu çerçevede ağaçlandırma seferberliğinden ve çevre düzeni planlarından söz etti. Yenilenebilir enerji ile ilgili geliştirilecek projelerde dikkat edilecek hususlar arasında enerji tasarrufu, verimliliğin artırılması, kurumsal ve teknik altyapının oluşturulması gibi hususlara dikkat çeken Eroğlu, konuşmasına insanlığın ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayacak, çevreyle uyumlu, sağlıklı bir dünyada yaşama temennisi ile son verdi.

3 Enerjide İnovasyon 267 >> Prof. Dr. Veysel EROĞLU

4 268 >> YENİLENEBİLİR Enerji, kalkınma ve çevre üçüz kardeş Türkiye, yenilenebilir enerjide iddialı bir potansiyele sahip PROF. DR. VEYSEL EROĞLU T.C. Çevre ve Orman Bakanı Değerli hocalarım, saygıdeğer misafirler, basınımızın kıymetli mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum. Öncelikle, ülkemizin enerji meselesini masaya yatırmak için bilim adamlarından siyasetçilere; mali idareci ve belediye başkanlarından üst düzey yöneticilere, hocalarımıza, üniversite mensuplarına kadar geniş katılımlı bir grubu toplayarak böylesine güzel bir forumu gerçekleştirdiklerinden dolayı ben bu konuda emeği geçen herkesi gönülden kucaklıyor, tebrik ediyorum. Bugün; burada yenilenebilir enerjide Türkiye nin potansiyeli ve gelecekte neler olacağı konusunu tartışacağız. Ben özellikle hidroelektrik enerji santrallerinin durumunu ve özel sektörün bundaki payını ve bu alanın geleceğini özetlemeye çalışacağım. Ben İstanbul Teknik Üniversitesi nden 1971 yılında mezun oldum, daha sonra aynı üniversitede doktora, doçent, profesörlük çalışmaları yaptım yılında, İTÜ de Çevre Teknolojisi Anabilim dalı Başkanı iken bugünkü Başbakan ımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan lığını alınca, İSKİ Genel Müdürlüğü ne beni çağırdı, ben de bir yıllığına üniversiteden izin alarak oraya gittim. Kendisine İstanbul un su meselesini ben bir yılda çözerim, ondan sonra üniversiteye geri dönerim diye bir taahhütte bulundum. O da herhalde nasıl olsa bir yılda çözemez ve sürekli İSKİ de kalır diye düşündü ve kabul etti. Ben, Mayıs 1994 de İSKİ de göreve başladım, gece gündüz çalışarak 1995 Mayıs ına kadar işi bitireyim dedim ve 1995 yılı 1 Ocak günü saat dan itibaren İstanbul da bundan sonra hiçbir zaman su kesintisi olmayacak diye ilan ettim. Bir yıllık süre dolunca artık üniversiteme döneyim diye söyleyince o da dedi ki: Haliç ne güne duruyor, sen çevre profesörü değil misin? Haliç, sonra Kurbağalı Dere, sonra Marmara Denizi ni yüzülebilir hale getirelim derken, sekiz buçuk senem İSKİ Genel Müdürü olarak çalışarak geçti. Bu arada her yıl bir yıl süreyle üniversiteden uzatma alındı. Sonunda; 2002 yılında; İTÜ ye, yuvama döndüm. Fakat bu sefer de 2003 yılının başında Devlet Su İşleri ndeki görevime başladım, 2007 yılına kadar da DSİ de bulundum ama kadrom gene üniversitede idi. Şimdi de 29 Ağustos 2007 den itibaren Çevre ve Orman

5 Enerjide İnovasyon 269 >> Bakanlığı nı yürütüyorum. Ben bakan olduktan sonra, Devlet Su İşleri de Çevre ve Orman Bakanlığı na bağlandı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ÇED Planlama Genel Müdürlüğü gibi pek çok genel müdürlük, ayrıca Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı gibi 9 tane büyük birim de yine bakanlığımıza bağlandı. Ben sizlere özellikle bizim bakanlığımıza bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen hidroelektrik santraller, yenilenebilir enerji konusundaki adımları anlatmaya çalışacağım. Enerji kullanımı, bildiğiniz gibi, insanlık tarihi kadar eski, ilk insan da bir şekilde enerji kullanmaya başlamıştır. Dolayısıyla bir ülke için kalkınma, istikrar, gelişme, refah anlamına gelen enerjinin vazgeçilmezliği her zaman ve her mekânda altı çizilebilecek bir gerçektir. Esasen bana sorarsanız, Türkiye de yatırım yapılması gereken en önemli sektörler arasında mutlaka enerji sektörünü gösteririm. Enerji arzının sürekliliği ve güvenilirliği, ekonomimizin gelişmesinde vazgeçilmez bir unsurdur. Çünkü üretim ancak enerji ile mümkündür, yani enerji olmayınca üretimin de gerçekleşmesi mümkün değildir. Bununla birlikte enerji, sadece ekonomik değil; sosyal ve çevresel yönleri de bulunan, aynı anda pek çok sektörü ilgilendiren bir konudur. Aynı zamanda enerji, insanların hayati ihtiyacı olan su temini kadar önemlidir. Bir üçgeni tasavvur edersek, bu üçgenin köşelerinden birine enerjiyi, bir köşesine kalkınmayı, bir köşesine de çevreyi yerleştirmek mümkündür. Üçü adeta üçüz kardeşler gibi birbirine bağımlıdır. Su temininden ormanlarımıza yeni bir çevre tanımı Enerji, sadece ekonomik değil; sosyal ve çevresel yönleri de bulunan, aynı anda pek çok sektörü ilgilendiren bir konudur. Aynı zamanda enerji, insanların hayati ihtiyacı olan su temini kadar önemlidir. Bir üçgeni tasavvur edersek, bu üçgenin köşelerinden birine enerjiyi, bir köşesine kalkınmayı, bir köşesine de çevreyi yerleştirmek mümkündür. Üçü adeta üçüz kardeşler gibi birbirine bağımlıdır. Çevre derken, ben su temininden ormanlarımıza kadar her şeyi dikkate alıyorum. Birbirinden ancak çok ince çizgilerle ayrılabilecek bu üç hayati konunun ortasındaki alanda ülke olarak hem mevzuat hem de altyapı yatırımlarında son yıllarda büyük başarılara imza atılmıştır. Türkiye olarak sürdürülebilir kalkınma ve sürekli enerji ihtiyacını, çevre koruma ilkeleri çerçevesinde, çağdaş yaklaşımlarla ve yerli kaynaklarla sağlamak için büyük gayret gösterdiğimizi özellikle ifade etmek isterim. Bu çerçevede, mevzuatla ilgili olarak da çok büyük gelişmeler sağlanmıştır. Örneğin, bu çerçevede, Enerji Verimliliği Kanunu yüce meclisten çıkarılmıştır, kanunlaşmıştır. Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Çevre Kanunu ve bununla ilgili alt mevzuatlar, yönetmelikler ve tüzükler de yürürlüğe girmiştir.

6 270 >> YENİLENEBİLİR TSKB Genel Müdür Yardımcılarından Orhan Beşkök, konuşmasında, Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası nın çevre ve yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlara sağladığı destekleri anlattı. TSKB nin finanse ettiği yatırımlarda Türk Çevre Mevzuatı na uygunluğu ve yasal tüm gerekliliklerin dikkate alınması şartının arandığını vurgulayan Beşkök, yenilenebilir enerji üretimini temiz bir çevrenin ayrılmaz bir unsuru olarak nitelendirerek, yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretimi projelerini aktif bir şekilde desteklediklerini söyledi. Beşkök, 2005 yılında çevreye olan duyarlılıklarını bir sistematiğe kavuşturmak için Çevresel Yönetim Sistemleri projesini başlattıklarını dile getirerek, bu çerçevedeki çalışmaları dolayısıyla, 2007 yılında İSO belgesi almaya hak kazanan ilk Türk sermayeli banka olduklarını belirtti. Çevreye olan duyarlılığımızın bir göstergesi olarak bununla gurur duyuyoruz dedi Beşkök. Çevre ve yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen destek kapsamında; atık su arıtımları, gaz emisyonunu iyileştirme, doğalgaz altyapı projeleri, temiz üretim yatırımları, enerji ve üretim gelirlerinin tasarrufuna yönelik yatırımlar olmak üzere bugüne kadar 16 projeye destek verdiklerinin altını çizdi. Beşkök, ayrıca Türkiye de Sürdürülebilir Bankacılık ödülünü alan ilk ve tek kuruluş olduklarını belirterek konuşmasını tamamladı.

7 Enerjide İnovasyon 271 >> Orhan BEŞKÖK

8 272 >> YENİLENEBİLİR Türk yatırım ve kalkınma bankacılığı; yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında atakta ORHAN BEŞKÖK Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Sayın Bakanlarım, saygıdeğer hocalarım, Türk basınının değerli mensupları ve değerli katılımcılar, sözlerime başlarken enerji gibi Türkiye nin kalkınmasında vazgeçilmez bir unsur olan konuyu gündeme getiren ve Sizlere buradan bana hitap etme olanağı sağlayan kuruluş ve yöneticilerine teşekkürlerimi sunarım. Bana ayrılan zaman dilimi içerisinde, çok kısa olarak sizlere çalıştığım kurumu tanıttıktan sonra sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez unsurları olan çevre ve yenilenebilir enerjiye olan yaklaşımımızı özetleyerek, bu sahada gerçekleştirilen yatırımlara ne tür finansman olanakları sağladığımızı anlatmaya çalışacağım. TSKB, özel sektöre ait ilk kalkınma ve yatırım bankası Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası, Türkiye de özel sektöre ait ilk kalkınma ve yatırım bankasıdır yılında, Dünya Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası desteği ile kurulmuştur. Ankara da benzer isimli bir banka daha var, Türkiye Kalkınma Bankası; karıştırılmasın. Ortaklık yapımıza baktığımızda, İş Bankası Grubu nun %50,1, Vakıflar Bankası nın % 8,4 pay sahibi olduğunu görüyoruz. Hisse senetlerimizin yaklaşık %42 si borsada işlem görüyor. İMKB de kote bir bankayız. Misyonumuz, Türk özel sektörüne uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan fonlar ile orta ve uzun vadeli finansman sağlamak ve Türkiye deki sermaye piyasasının gelişmesine katkıda bulunmak sonu rakamlarına bakarsak aktiflerimizin yaklaşık 4,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu görürürüz. Kredilerimiz yaklaşık 2,4 milyar dolar seviyesinde ki aktiflerin yaklaşık %58 60 ını teşkil ediyor. Özkaynaklar 634 milyar dolar civarında, net kârımız 127 milyon dolar, ödenmiş sermayemiz 400 milyon YTL civarında. Yıllar itibarı ile verdiğimiz kredilere bakacak olursak, gittikçe artan bir kredi hacmine sahibiz. Bu rakamlar, her yıl fiili olarak kullandırdığımız kredi tutarını gösteriyor. Tamamına yakını sabit sermaye yatırımlarına sağladığımız bir destektir. İşletme ser-

9 Enerjide İnovasyon 273 >> mayesi finansmanı bankamızın faaliyet kapsamı içinde çok kısıtlı bir yer alıyor. Biz genelde yatırımların azami %50 sini finanse ediyoruz ve 2007 yıllarında özel sektörün yaklaşık 3,5 milyar dolar seviyesindeki sabit sermaye yatırımına katkıda bulunduk. Kredilerimiz geniş bir tabana yayılıyor Kredilerin sektörel olarak dağılımına dikkatinizi çekmek isterim. Burada en büyük payı finans sektörü alıyor ama burada da nihai kullanıcılar, firmalar. Biz firmaları dolaylı ve dolaysız olarak kredilendiriyoruz. Dolaysız krediler direkt olarak bankamız tarafından firmalara kullandırılan krediler. Bir de bizim APEX Bankacılığı dediğimiz ya da Dolaylı Aracılık Bankacılığı dediğimiz bir faaliyetimiz var. Burada biz; Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarından sağladığımız fonları Türkiye deki ticari bankalar ve finansal kiralama şirketleri aracılığıyla firmalara aktarıyoruz. Bu sayede özellikle çok küçük çaplı KOBİ lere erişme imkânımız var, özellikle finansal kiralama şirketleri aracılığıyla ki onlar bin avroluk kredi taleplerini dahi değerlendirebiliyorlar. Geçtiğimiz yılın sonu itibarı ile borç stoğumuzun yaklaşık %12 sinin enerji sektöründe olduğu -ki tamamına yakını yenilenebilir enerjidir; %5 inin ise enerji dağıtımında olduğudur. Enerji dağıtımının tamamı doğalgaz dağıtım yatırımlarına sağladığımız kredilerden oluşmaktadır. Bankamız bir kalkınma ve yatırım bankası, mevduat toplamıyor. Fonlarımızı uluslararası finans kuruluşlarından sağlıyoruz. Bunların başında bankanın kurulmasında etkin bir rol oynamış olan Dünya Bankası geliyor. Borç stokumuzun % 12 si yenilenebilir enerji; %5 i enerji dağıtımında Burada dikkatinizi çekmek istediğim husus, geçtiğimiz yılın sonu itibarı ile borç stokumuzun yaklaşık %12 sinin enerji üretimi sektöründe olduğu -ki tamamına yakını yenilenebilir enerjidir; %5 inin ise enerji dağıtımında olduğudur. Enerji dağıtımının tamamı doğalgaz dağıtım yatırımlarına sağladığımız kredilerden oluşmaktadır. Bankamız bir kalkınma ve

10 274 >> YENİLENEBİLİR BM Kalkınma Programı Proje Yöneticisi Murat Çevik, konuşmasında çevre ve enerji ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı nın ana kuruluş ekseninin yoksulluğun önlenmesi olduğunu söyleyen Çevik, bu kapsamda yürütülen çalışmaların her alanında enerjinin, sürdürülebilir kaynak yönetimi açısından çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Çevik, sürdürülebilir kalkınma kavramının ekonomi, toplum ve çevre unsurlarını birleştirdiğini vurgulayarak, çalışma amaçlarının tüm toplumun, tüm bireylerin ve aynı zamanda doğanın da kazancına olacak bir kalkınma çerçevesi yerleştirmek olduğunu söyledi. Sadece belirli sektörlere odaklı değiliz. Bunun aksine bütüncül bakışı ilgili hükümetlerle işbirliği içerisinde oturtmaya çalışan bir düzenimiz var dedi Çevik. BM Kalkınma Programı kapsamında yürütülmekte olan ve sonuçlanan projelerlerle ilgili bilgi veren Çevik, bunlar arasında özellikle Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalara değindi. Çevik, söz konusu çalışmaların Türkiye nin Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisini oluşturma çalışmaları için önemli bir girdi sağladığını vurguladı. Bunun dışında Çevik, Türkiye nin İklim Değişikliğine Uyumu Projesi nden ve Küçük Yatırımlar Fonu Projesi nden söz etti. Özellikle küçük yatırımların geliştirilmesi konusuna dikkat çeken Çevik, bunlarla enerji verimliliğinin ve enerji tasarrufunun yerinde gerçekleştirilmesinin mümkün olacağını söyledi.

11 Enerjide İnovasyon 275 >> Murat ÇEVİK

12 276 >> YENİLENEBİLİR Yoksulluğun önlenmesi ve sürdürülebilir enerji, büyümenin de lokomotifi MURAT ÇEVİK Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Proje Yöneticisi ( ) Sayın Bakanım, değerli katılımcılar! Öncelikle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ekibi adına ve proje alanlarımızda yer alan Kars dan Ceyhan a, Trakya dan Van a kadar bütün hibe desteği verdiğimiz proje ekipleri adına sizleri selamlıyorum ve bu nitelikli topluluk arasında bulunmaktan duyduğum sevinci paylaşıyorum. Ben kısaca size Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında çevre ve enerji ile ilgili çalışmalarımızdan bahsetmek istiyorum. Ancak öncesinde, bir anekdotu hatırlatayım. Birçoğunuz belki biliyordur, öğretim üyelerine atfedilen bir olay vardır. Doğu Karadeniz de gezerken üç öğretim üyesi bir köyde mahsur kalır. Soğuk zamandır, bir eve girdiklerinde sobanın evin ortasında ve yüksek bir konumda bulunduğunu görürler ve bunu sorgulamaya başlarlar. Bir öğretim görevlisi der ki: Bence enerjiyi her yere eşit dağıtmak üzere böyle yapmışlardır. İkincisi: Yok yok, bu yüksekte olunca şu şu etkisi fazla olur o yüzden, der. Tam o sırada köylü içeri girer ve ona sorarlar, neden sobayı bu şekilde koydun diye sorarlar. Köylünün cevabı: Beyim, boru yetişmedi, olur. Biz aslında işte biraz da, bunun gibi boruyu yetiştiremeyenlerle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Enerji ve çevre; BM Kalkınma Programı tematik odaklarından en önemlisi Sizlere kısaca enerji ve çevre ile ilgili çalışma çerçevemizi anlatacağım. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı hakkında çok ayrıntılı bilgi vermeye sanıyorum gerek yok. 266 ülke 5000 çalışan ve 5 ana tematik odakta yürütülen etkinliklere sahibiz. Bunlardan temel olanlardan bir tanesi de enerji ve çevre. Ana kuruluş ekseni ise Kalkınma Programının, yoksulluğun önlenmesi. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ile yürüttüğümüz çok geniş kapsamlı çalışmalar var. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı nın çalışma eksenini belirleyen, 2015 yılına kadar yoksulluğun yarıya düşürülmesi için belirlenen, Bin Yıl Kalkınma Hedefleri olarak tanımlanan 8 tane ana hedef var. Bu çerçevede, 2005

13 Enerjide İnovasyon 277 >> Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı hakkında çok ayrıntılı bilgi vermeye sanıyorum gerek yok. 266 ülke 5000 çalışan ve 5 ana tematik odakta yürütülen etkinliklere sahibiz. Bunlardan temel olanlardan bir yılından itibaren çalışmalar yürütülmektedir, ancak tabi ki bunun gerisinde çok uzun bir süreç var. Doğrudan telaffuz tanesi de enerji ve edilmese de, enerjinin her bir başlıkta, özellikle yoksulluğun çevre. Ana kuruluş önlenmesi açısından bakıldığında, çok büyük öneme sahip ekseni ise Kalkınma olduğunu, sürdürülebilir kaynak yönetimi açısından özellikle görmekteyiz. yoksulluğun Programının, önlenmesi. Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Küresel İlkeler Sözleşmesi Binyıl Kalkınma Hedeflerinin yanı sıra, özel sektör ve sivil toplum örgütlerine yönelik olarak Birleşmiş Milletler in bir Küresel İlkeler Sözleşmesi yapısı var. Bunun dört ana ekseni var: insan hakları, çalışma koşulları, çevre ve yolsuzlukla mücadele. Burada on ilke söz konusu. On ilkeden üçü, ki üçte birine yakını, çevre ile ilgilidir. Çevresel sorumluluğun arttırılması ve destek verilmesi anlamında özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına ve diğer Birleşmiş Milletler kurumlarına sorumluluk yüklüyor. Bu çerçevede, 100 ü aşkın özel sektör kuruluşu, büyük holdinglerimizden küçük çaplı sivil toplum kuruluşlarımıza kadar bu sözleşmenin altına imzasını atmış durumda. Sürdürülebilirlikte günümüz algısı Burada aslında sürdürülebilir kalkınma kavramını çok anlatmaya gerek yok. İki gündür konuşulanlarda bazı vurgular yapıldı. Şunu söylemek gerekir ki üç ana bileşeni olan bu kavram uygulamaya geçildiğinde, 1980 lerden bu yana gelişen süreç içinde; ekonomi, toplum ve çevre üçgenini de birleştiren bir unsur olarak tanımlanmasından, günümüzde doğanın, yaşam kalitesinin ve doğal sistemlerin taşıma kapasitesinin büyük önem taşıdığı bir algıya evrildiğini görürüz. Odak alanlarımızı üç başlıkta toplayabiliriz. Çevre için ana yolumuz, kazan kazan; yani bir bileşenin ya da bir grubun kazancı değil, tüm toplumun tüm bireylerin hatta doğanın da kazancına olacak bir sistemin oturtulması. Yoksullar için - ki yoksullukla mücadelenin Birleşmiş Milletler olarak temel eksenimiz olduğunu söylemiştim-, önemli bir değer olan

14 278 >> YENİLENEBİLİR 5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran konuşmasında, Mart 2009 yılında İstanbul da gerçekleşmiş olan 5. Dünya Su Forumu için süren hazırlıkları anlattı ve bu bağlamda yenilenebilir enerji üretiminde suyun öneminden bahsetti. Su daha şimdiden kendisinden mavi altın olarak bahsettiriyor ve değerinin çok geçmeden daha da artacağını şimdiden görebiliyoruz diyen Tabasaran, İstanbul da gerçekleşecek olan 5. Dünya Su Forumu nun Türkiye nin imajı açısından büyük önem taşıdığının, bunun su gibi önemli bir konuda dünyaya açılma ve komşularla işbirliği yapma fırsatı verdiğinin altını çizdi. 5. Dünya Su Forumu nda ele alınacak konuların Sürdürülebilir Kalkınma İçin Su Temini ve Suya Dayalı Kalkınma İçin Gerekli Araçlar ana başlıkları altında toplanacağını belirten Tabasaran, Forumun ana hedefinin ve sloganın da Farklılıkların Birleştirilmesi olduğunu söyledi. Tabasaran, Foruma hazırlık kapsamında düzenlenen toplantılardan ve gerçekleştirilen yoğun çalışmalardan söz ederek, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak ortak çözümlere ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Bu hazırlıklara ayrıca siyasi sürecin de eşlik ettiğini belirten Tabasaran, hükümetler, yerel idareler ve parlamentolardan oluşan üç politik grup arasında köprü kurulmak istendiğini anlattı. ÖRNEKTİR KOPYALANAMAZ

15 Enerjide İnovasyon 279 >> Prof. Dr. Oktay TABASARAN

16 280 >> YENİLENEBİLİR Su; şimdiden mavi altın PROF. DR. OKTAY TABASARAN 5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Sayın bakanlarım, sayın katılımcılar! Ulusal Enerji Forumu nda dün ve bugün sözü çok edilen konulardan biri, gördüğüm kadarıyla, dünyadaki nüfus artışıydı. Tabii buna paralel olarak enerji kaynakları da azalırken; maliyetler de artıyor. Bu bağlamda, yenilenebilir enerjilerin ve yenilenebilir enerji üretiminde de özellikle su konusunun daha fazla önem kazandığını görüyoruz. Su; daha şimdiden kendisinden mavi altın olarak bahsettiriyor ve değerinin çok geçmeden daha da artacağını şimdiden görebiliyoruz. 5. Dünya Su Forumu hakkında bilgi vermek istiyorum. Beş rakamından anlaşılacağı gibi bu Su Forum larının bir tarihi var. Bunlardan birincisi, 1997 yılında, Marakeş de yapıldı ve ondan sonra üçer yıl arayla Hollanda da, Japonya da ve Meksika da devam etti. Meksika daki forum, 2006 yılındaydı. 20 bin üzerinde kişi katıldı, 130 un üzerinde devlet başkanı ve bakan, 1500 ile 1700 arasında gazeteci, medya mensubu vs. Türkiye, orada çok büyük bir mücadele verdi. Sayın bakanımızın ki kendisi o zaman Devlet Su İşleri Genel Müdür üydü Veysel Eroğlu nun büyük gayretleri ile ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin de destekleriyle, 2009 yılında yapılacak 5. Dünya Su Forumu nu İstanbul a getirme başarısını gösterdik. BM Milenyum Kalkınma Hedefleri ve tematik süreçler 5. Dünya Su Forumu nda; 500 e yakın tebliğ sunulacak, bunlar altı tema içinde toplanıyor. Bu temalardan üçü hedefleri gösteriyor: Küresel değişimler yani iklim değişimi, bu iklim değişimine bağlı olarak insanların bir yerden başka bir yere göç etmesi ve bu rizikoların yönetimi. Birleşmiş Milletler in Milenyum kalkınma hedefleri var. Bunlara enerji için su ve su için enerji konuları da dâhildir. Üçüncü hedef temamız da su kaynaklarının korunmasıdır. Bu hedeflere ulaşma yollarına ilişkin temalar, idare ve yönetim, finansman, eğitim, bilgi ve kapasite geliştirme temalarıdır. Bütün bunlar iki ana meseleyi konu almakta-

17 Enerjide İnovasyon 281 >> dır: Sürdürülebilir Kalkınma İçin Su Temini ve Suya Dayalı Kalkınma İçin Gerekli Araçlar. İstanbul da farklılıkları birleştireceğiz Forumun ana hedefi ise, farklılıkların birleştirilmesidir. Bu aynı zamanda bizim forumumuzun ana başlığı olacak. Su forumunun onu diğer konferanslardan ayıran en büyük özelliği, günlük ya da bir haftalık süre (16 22 Mart 2009) ile sınırlı olmayışıdır. İki senelik bir süreç söz konusudur. Şu anda bütün dünyada, bütün kıtalarda 5. Dünya Su Forumu na hazırlanmak için toplantılar yapılmaktadır. Örneğin, son toplantı geçen hafta Singapur da yapıldı. Bu toplantı, Asya Pasifik Bölgesi için 5. Dünya Su Forumu na hazırlık toplantısı idi. Bunların yanı sıra Çevre ve Orman Bakanlığımız, Devlet Su İşleri ile birlikte ve forum sekreterliğinin de desteği ile yurt dışında ve yurt içinde de su toplantıları yapıyor. İlk su toplantısı yurt dışında Ürdün de yapıldı, bunu Bosna Hersek te ve Kırgızistan da yapılan toplantılar takip etti, yarın ve öbür gün ise Makedonya da su toplantısı yapılacak; bunu Ukrayna, Fas ve Kıbrıs su toplantıları takip edecektir. Bu toplantılarda ev sahibi Türkiye oluyor ve sadece o ülke değil, o ülkenin civarındaki diğer ülkeler de bu toplantılara davet ediliyor. 5. Dünya Su Forumu, imajımız için çok önemlidir. Su gibi önemli bir konuda dünyaya açılmamıza ve bilhassa bize ilgi duyan komşularımızla su konusunda işbirliği yapmamıza fırsat tanıyor. Bu son derece önemlidir. Türkiye, orada çok büyük bir mücadele verdi. Sayın bakanımızın ki kendisi o zaman Devlet Su İşleri Genel Müdür üydü Veysel Eroğlu nun büyük gayretleri ile ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin de destekleriyle, 2009 yılında yapılacak 5. Dünya Su Forumu nu İstanbul a getirme başarısını gösterdik. Bunlardan birincisi, 1997 yılında, Marakeş de yapıldı ve ondan sonra üçer yıl arayla Hollanda da, Japonya da ve Meksika da devam etti. Meksika daki forum, 2006 yılındaydı. 20 bin üzerinde kişi katıldı, 130 un üzerinde devlet başkanı ve bakan, 1500 ile 1700 arasında gazeteci, medya mensubunun katılımıyla dikkat çekti. Bunun dışında; tabii ki yurt içi de ihmal edilmiyor. Devlet Su İşleri 15 bölgede 5. Dünya Su Forumu na hazırlık için toplantılar düzenliyor. Bu toplantılara üniversiteler, sivil toplum örgütleri, iş dünyası katılıyor. Erzurum, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Edirne ve İzmir de bu su toplantıları yapıldı. Kayseri de, Samsun da, Trabzon da, Van da, Bursa da, Konya da ve Artvin de Ekim in ortasına kadar devam edecek. Hem yurt dışında hem yurt içinde yapılan bu toplantılardan elde edilen sonuçları değerlendirecek ve 5. Dünya Su Forumu nda dünya su kamuoyuna sunacağız, üzerinde tartışacağız. Bizim problemlerimiz nedir, onların problemleri nedir? Onlar nasıl çözmüşler biz nasıl çözeceğiz, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacağız ve ortak çözümler bulmaya çalışacağız. İstanbul 2009 yılında sorunlara çözüm bulmak için kıtaları, bölgeleri ve insanları bir araya getiren bir köprü olacaktır. Ana hedefimiz, Su İçin Farklılıkların Birleştirilmesi dedik. Bu,

18 Yenilikçi vizyonu ile Ulusal Enerji Forumu, medya eğitimlerine, kuruluşundan bu yana büyük önem verdi. Uzmanlık alanlarına göre,basın gruplarına,ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda, yüksek uzmanlığa sahip profesyonellerden eğitim seminerleri verilmesini sağladı. Bu amaç doğrultusunda, gerçekleştirdiği önemli medya eğitimlerinden biri de enerji gazeteciliği için uluslararası önemli bir isim olan Oliver Wates in Mart 2008 tarihlerinde verdiği seminerdi. OLIVER WATES İSTANBUL DAYDI Ulusal Enerji Forumu, British Council ve İngiltere İstanbul Baş konsolosluğu işbirliğinde gerçekleştirilen ENERJİ GÜVENLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ana temalı iki günlük Seminer, Sepetçiler Kasrı nda verildi.

TürkiyeEnerjiForumu. Enerji profesyonellerinin vazgeçilmez doruğu 12.yaşında! ANTALYA. 15-19 Nisan 2014. Club Med Palmiye, Kemer

TürkiyeEnerjiForumu. Enerji profesyonellerinin vazgeçilmez doruğu 12.yaşında! ANTALYA. 15-19 Nisan 2014. Club Med Palmiye, Kemer Uluslararası 06 TürkiyeEnerjiForumu 12. Yıl Club Med Palmiye, Kemer 2014 ANTALYA 15-19 Nisan 2014 Enerji profesyonellerinin vazgeçilmez doruğu 12.yaşında! Antalya da unutulmuz tarihi zirve için geriye

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE

TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE 20 Eylül 2013, İstanbul DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ 1 Sayın Maliye Bakanım, Yurt dışından gelen değerli misafirlerimiz,

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ BASINDAN EKONOMİ HABERLERİ 24 MAYIS 2016 SALI KIBRIS GENÇ TV (23.05.2016) KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında;

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

AB Çevre Ödülleri Yenilikçi Şirketleri Ödüllendirmeye Devam Ediyor

AB Çevre Ödülleri Yenilikçi Şirketleri Ödüllendirmeye Devam Ediyor AB Çevre Ödülleri Yenilikçi Şirketleri Ödüllendirmeye Devam Ediyor Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye 2016 Programı birincileri ve finalistleri, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye ve Türkiye Odalar

Detaylı

YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA GÜÇLÜ NÜN KONUŞMASI

YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA GÜÇLÜ NÜN KONUŞMASI KEMAL KILIÇDAROĞLU NUN KONUK KONUŞMACI OLDUĞU TOPLANTI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA GÜÇLÜ NÜN KONUŞMASI 1 ARALIK 2014 İZMİR Cumhuriyet Halk Partisi nin çok değerli Genel Başkanı ve çalışma arkadaşları,

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı. Dr. Vahdettin Ertaş. Finansal Erişim Konferansı. Açılış Konuşması. 3 Haziran 2014

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı. Dr. Vahdettin Ertaş. Finansal Erişim Konferansı. Açılış Konuşması. 3 Haziran 2014 Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş Finansal Erişim Konferansı Açılış Konuşması 3 Haziran 2014 Sn. Hazine Müsteşarım, Sn. BDDK Başkanım, Dünya Bankasının ülke direktörü Sn. Raiser, yurtiçinden

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

2. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi 5-7 Ekim Tarihlerinde Fakültemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

2. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi 5-7 Ekim Tarihlerinde Fakültemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi 2. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi 5-7 Ekim Tarihlerinde Fakültemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi Süleyman Demirel Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi tarafından

Detaylı

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK:

Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu -1ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK: -BU FORUM KASIM AYINDA KATAR DA DÜZENLENECEK DÜNYA SOSYAL GÜVENLİK FORUMU NA IŞIK TUTACAKTIR -TÜRKİYE BUGÜN DÜNYANIN

Detaylı

Değerli İhracatçılar, Değerli Basın Mensupları,

Değerli İhracatçılar, Değerli Basın Mensupları, Sayın Başbakanım, Değerli Bakanlarım, Değerli İhracatçılar, Değerli Basın Mensupları, 26 ihracatçı sektörümüzdeki, 61 bin ihracatçımızın temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi nin Sektörler Toplantısı

Detaylı

Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı

Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı Tarih: 16.01.2011 Sayı: 2011/01 Yurtdışına kâr transferi 8 yılda 54 milyar doları aştı 2003-2010 yıllarını kapsayan 8 yılda, şirketlerin kâr aktarımı, faiz ödemeleri ve portföy yatırımları aracılığıyla,

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım..

Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım.. Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım.. Sizlerle tekrar bir arada olmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade ederek, hoş geldiniz diyor; şahsım ve

Detaylı

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Arjantin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler ( 2014 Buenos Aires - İstanbul ) Türkiye; 75 milyonluk

Detaylı

ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB

ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB 21/5/2010 İSTANBUL Kısaca TSKB... Kısaca TSKB Sermaye Yapısı 1950 yılında Dünya Bankası ve TC Merkez Bankası desteğiyle kurulmuş

Detaylı

İSLAM KALKINMA BANKASI SERMAYE PİYASASI KURULU ORTAK KONFERANSI

İSLAM KALKINMA BANKASI SERMAYE PİYASASI KURULU ORTAK KONFERANSI İSLAM KALKINMA BANKASI SERMAYE PİYASASI KURULU ORTAK KONFERANSI DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın Başbakan Yardımcım, Sayın Hazine Müsteşarım, Yurt dışından gerek

Detaylı

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi (ÇEKAP) Projesi Ankara da düzenlenen Kapanış Toplantısı ile tamamlandı. Paydaşlar toplantıya

Detaylı

REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KATILIMININ KOLAYLAŞTIRILMASI PROJESİ REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI Hande ÖZÜT Proje Yöneticisi 29.12.2008 Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan 3. Yaş Baharı Kongresine Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

Detaylı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı 6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı(ISSA) işbirliği ile Stratejik İnsan Kaynakları Politikaları ve İyi Yönetişim

Detaylı

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI Sayın Âli Meclis Başkanı, Sayın Bakan, Sayın Oda Başkanları, Değerli İş Adamları,

Detaylı

Cari işlemler açığında neler oluyor? Bu defa farklı mı, yoksa aynı mı? Sarp Kalkan Ekonomi Politikaları Analisti

Cari işlemler açığında neler oluyor? Bu defa farklı mı, yoksa aynı mı? Sarp Kalkan Ekonomi Politikaları Analisti Cari işlemler açığında neler oluyor? Bu defa farklı mı, yoksa aynı mı? Sarp Kalkan Ekonomi Politikaları Analisti TEPAV Değerlendirme Notu Şubat 2011 Cari işlemler açığında neler oluyor? Ekonomide gözlemlenen

Detaylı

09/TOHUM_F%C4%B0DANLIK_VE_KURAK_ALAN_A%C4%9EA%C3%87LANDIRMASI_TEKN%C 4%B0KLER%C4%B0_ULUSLARARASI_E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M%C4%B0_BA%C5%9EL

09/TOHUM_F%C4%B0DANLIK_VE_KURAK_ALAN_A%C4%9EA%C3%87LANDIRMASI_TEKN%C 4%B0KLER%C4%B0_ULUSLARARASI_E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M%C4%B0_BA%C5%9EL http://www.cem.gov.tr/erozyon/anasayfa/resimlihaber/14-04- 09/TOHUM_F%C4%B0DANLIK_VE_KURAK_ALAN_A%C4%9EA%C3%87LANDIRMASI_TEKN%C 4%B0KLER%C4%B0_ULUSLARARASI_E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M%C4%B0_BA%C5%9EL ADI%E2%80%A6.aspx?sflang=tr

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN KAMU ALTYAPI YATIRIMLARININ SERMAYE PİYASALARI ARACILIĞIYLA FİNANSMANI KONULU

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN KAMU ALTYAPI YATIRIMLARININ SERMAYE PİYASALARI ARACILIĞIYLA FİNANSMANI KONULU SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN KAMU ALTYAPI YATIRIMLARININ SERMAYE PİYASALARI ARACILIĞIYLA FİNANSMANI KONULU SPK 7. ARAMA KONFERANSI NDA YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 ARALIK

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

Marmara Üniversitesi Finans Sektöründe Yabancı Sermaye Sempozyumu

Marmara Üniversitesi Finans Sektöründe Yabancı Sermaye Sempozyumu Marmara Üniversitesi Finans Sektöründe Yabancı Sermaye Sempozyumu (14 Aralık 2007, İstanbul) Nevzat Öztangut Başkan, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Değerli konuklar, Aracı Kuruluşlar

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

ÇEVRESEL BANKACILIK ve TSKB

ÇEVRESEL BANKACILIK ve TSKB ÇEVRESEL BANKACILIK ve TSKB FUNDA GÜREL TSKB KURUMSAL PAZARLAMA MÜDÜRÜ Kısaca TSKB Türkiye de özel sektöre ait ilk kalkınma ve yatırım bankası olup 1950 yılında Dünya Bankası ve T.C. Merkez Bankası desteğiyle

Detaylı

Dünya Su Günü 2008 Etkinlik Programı

Dünya Su Günü 2008 Etkinlik Programı 0/5 Dünya Su Günü 2008 Etkinlik Programı 1. GÜN Dünya Su Günü Panelleri 21 Mart 2008 DÜNYA SU GÜNÜ PANELLERİ 09.00 09.20 AÇILIŞ 09.30 11.30 Kocatepe Salonu İnönü Salonu PANEL 1: Küresel Değişimler ve Risk

Detaylı

Faktoring sektörü 76 milyar TL işlem hacmi ve reel sektöre sağladığı 12,4 milyar TL ile Türk ekonomisine destek veriyor

Faktoring sektörü 76 milyar TL işlem hacmi ve reel sektöre sağladığı 12,4 milyar TL ile Türk ekonomisine destek veriyor Reel Sektörün Çarkı Faktoring, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin in katıldığı sempozyumda değerlendirildi. Faktoring sektörü

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Şirket Finansmanı ve Halka Açılmada Yeni Yol Haritası: Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Şirketleri Panelinde Yaptığı Konuşma 21.03.2008 Oditoryum,

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI OZON TABAKASINI İCELTEN MADDELER VE FLORLU SERA GAZLARINA İLİŞKİN BAKANLIĞIMIZ FAALİYETLERİ 1 3 0

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

KALKINMA HABERLERİ 30 EYLÜL 2010 ZAMAN KOBİ'LERE 100 MİLYON DOLARLIK DESTEK DenizBank, Garanti Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası, KOBİ'lerin orta ve uzun vadeli finansmana erişim imkanlarını artırmak

Detaylı

Araştırma Notu 12/124

Araştırma Notu 12/124 Araştırma Notu 12/124 05.01.2012 YENİLENEBİLİR ENERJİ HABERLERİNDE REGÜLASYON ve FİNANSMAN ÖNE ÇIKIYOR Barış Gençer Baykan Yönetici Özeti Yenilenebilir enerjiler, gerek fosil yakıtların tükeneceği öngörüsü

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

TRABZONSPOR ŞENOL GÜNEŞ STADYUMU AÇILIŞI

TRABZONSPOR ŞENOL GÜNEŞ STADYUMU AÇILIŞI şubat 2017 18. SAYI TRABZONSPOR ŞENOL GÜNEŞ STADYUMU AÇILIŞI Trabzonspor Kulübü nün yeni stadyumunun açılışında ekibimizle görev başındaydık. Trabzon ofisimizden ekibin kurulumunun sağlandığı bu önemli

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

Bayraktar Kayıtdışı yüzde 53 ten yüzde 33 e düştü bu bir rekordur

Bayraktar Kayıtdışı yüzde 53 ten yüzde 33 e düştü bu bir rekordur Bayraktar Kayıtdışı yüzde 53 ten yüzde 33 e düştü bu bir rekordur Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığı ve Türkiye Ziraat odaları Birliği tarafından düzenlenen bilgilendirme, toplantısında konuşan Ziraat odaları

Detaylı

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası STRATEJİK VİZYON BELGESİ SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası Yakın geçmişte yaşanan küresel durgunluklar ve ekonomik krizlerden dünyanın birçok ülkesi ve bölgesi etkilenmiştir. Bu süreçlerde zarar

Detaylı

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci Yeniden Yapılanma Süreci 2010-2025 Dönüşüm Süreci 2025-2050 2025'te olmazsa olmazlar Geçiş dönemi kilit meseleleri Dönüşüm zamanının Başarı Dönüşüm ölçütleri zamanının Vizyon Herkese fırsat eşitliği sağlanarak

Detaylı

20 AY (24 Mart 2006-30 Kasım 2007) 2.075.000 AVRO 925.000 AVRO Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu (ECD)

20 AY (24 Mart 2006-30 Kasım 2007) 2.075.000 AVRO 925.000 AVRO Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu (ECD) SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN SEKTÖREL POLİTİKALARA ENTEGRASYONU PROJESİ KÜNYE İsim Süresi Bütçe Hibe Bütçesi Finansman Faydalanıcı Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi 20

Detaylı

Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı

Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı Emekliler Gelecek Stratejileri Konferansı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: -EMEKLİLERİMİZİN, EMEKLİLİK HAKLARINI EN İYİ ŞEKİLDE KULLANABİLMELERİ DEVLETİN ÖNDE GELEN GÖREVLERİ ARASINDADIR -EMEKLİLERİMİZ

Detaylı

FİNANS KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

FİNANS KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU FİNANS Koç-Amerikan Bank ile 1980 li yıllarda büyümeye başladığımız bankacılık sektöründe ülkemiz ekonomisi ve sektördeki değişimleri doğru okuduk ve 2005 yılında Yapı Kredi Bankası nı bünyemize katarak

Detaylı

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ Genellikle profesyoneller tarafından oluşturulan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı sistemi genç, dinamik, hızlı büyüme ve yüksek karlılık potansiyeli olan

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Tarımın Geleceği. Nisan 2011

Dünyada ve Türkiye de Tarımın Geleceği. Nisan 2011 Dünyada ve Türkiye de Tarımın Geleceği Nisan 2011 Sayın Bakanım (Tarım Bakanı ordaysa), Değerli katılımcılar, Hanımefendiler, beyefendiler, Hepinizi saygıyla selamlıyor, bu önemli etkinlik vesilesiyle

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU Kasım 29, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK

Detaylı

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Değerli Katılımcılar,/ Arsuz Belediyesi nin ev sahipliğinde düzenlenen/ bölgemizin enerji sektöründeki durumu/ ve geleceği hakkında görüşmeler

Detaylı

DTİK TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI. Gala Yemeği Konuşması. Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı. 26 Mart 2016, İstanbul

DTİK TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI. Gala Yemeği Konuşması. Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı. 26 Mart 2016, İstanbul DTİK TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI Gala Yemeği Konuşması Ömer Cihad Vardan, DEİK Başkanı 26 Mart 2016, İstanbul Sayın Başbakan Yardımcılarım; Bakanlarım; Saygıdeğer Protokol; Çok Değerli Başkanlar; Türk

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Projeye

Detaylı

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi

Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Dr. Mustafa KURUCA Isparta da Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans verdi Isparta Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformunun

Detaylı

Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı

Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: -BÜTÇEDEN SAĞLIK HARCAMALARINA 2012 YILINDA 47,8 MİLYAR LİRA AYRILDI -TÜRKİYE DE 3 MİLYON 447 BİN 166 KİŞİ DİYABET

Detaylı

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRK EXİMBANK (TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş.) DÜNYA BANKASI AVRUPA YATIRIM BANKASI İSLAM KALKINMA BANKASI Ortaklık Yapısı İlk özel

Detaylı

3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri,

3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri, 3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ 9.11.2017 Sayın Bakanım, STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri, 1 İş Dünyamızın Değerli Temsilcileri, Kıymetli Basın Mensupları, Global

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

T.C BAŞBAKANI SAYIN AHMET DAVUTOĞLU VE JAPONYA BAŞBAKANI SAYIN SHINZO ABE NİN KATILIMLARIYLA DÜZENLENEN TÜRKİYE-JAPONYA İŞ FORUMU 14 KASIM 2015

T.C BAŞBAKANI SAYIN AHMET DAVUTOĞLU VE JAPONYA BAŞBAKANI SAYIN SHINZO ABE NİN KATILIMLARIYLA DÜZENLENEN TÜRKİYE-JAPONYA İŞ FORUMU 14 KASIM 2015 T.C BAŞBAKANI SAYIN AHMET DAVUTOĞLU VE JAPONYA BAŞBAKANI SAYIN SHINZO ABE NİN KATILIMLARIYLA DÜZENLENEN TÜRKİYE-JAPONYA İŞ FORUMU 14 KASIM 2015 CONRAD HOTEL İSTANBUL SONUÇ RAPORU DEIK ve JETRO işbirliği

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ Bu yıl 26 30 ekim tarihleri arasında 7. Kez düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde yapıldı. Türkiye nin birçok

Detaylı

Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri. Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi

Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri. Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi Dünya Bankası Grubu Kuruluşları Dunya Bankası Grubu Uluslararası Imar ve Kalkınma

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE İstanbul, 2014 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 13 YEREL YÖNETİMLER EVRENSEL BİLDİRGESİ... 15 GİRİŞ...

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak 4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak Tapio Laamanen 13 Ocak 2011 1 İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı nda Kanun Tasarısı Hazırlama Süreci İlk adım Avrupa Birliği/Ulusal - Hükümet programı

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Yatırım (Sermaye Bütçelemesi) ve Finanslama Kararları Şirket Nedir? Finansal Yönetici Kimdir? Şirketin Amaçları Finansal piyasalar ve kurumların

Detaylı

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir.

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Sayın Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu TUSAF yönetimi başta olmak üzere, kongremizin

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

8. Kamu Yönetimi Sempozyumu

8. Kamu Yönetimi Sempozyumu 8. Kamu Yönetimi Sempozyumu Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Türkiye Belediyeler Birliği nin işbirliği ile Yönet imi Sempoz yumu Antakya Ottoman Palace ta çok sayıda davetlinin katılımı

Detaylı

HİBE DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANAN 23 YEREL YÖNETİM TEMSİLCİSİ ANKARA DA

HİBE DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANAN 23 YEREL YÖNETİM TEMSİLCİSİ ANKARA DA TTMAG S AY I AB MÜKTESEBATI VE ŞEHİR EŞLEŞTİRME ALANLARINDAKİ KAPASİTE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMLARININ İLK BÖLÜMÜ ANKARA DA TAMAMLANDI. HİBE DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANAN 23 YEREL YÖNETİM TEMSİLCİSİ ANKARA

Detaylı

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 677 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun

Detaylı

GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI

GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI GIDALARDA ATIKLARIN AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Sekreteri Kaan Sidar, Dünya'da 2 milyar insanın yeterli beslenemediğini ve 10 milyon insanın açlıktan

Detaylı

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015 Sayın YÖK Başkanı, Üniversitelerimizin Saygıdeğer Rektörleri, Kıymetli Bürokratlar ve Değerli Konuklar, Kalkınma Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan Yükseköğretimin Uluslararasılaşması Çerçevesinde

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK)

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) 33. OTURUMUNDA YAPACAĞI KONUŞMANIN TASLAK METNİ İstanbul,

Detaylı

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Prof. Dr. Serdar ÖZKAN İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Ticaret Odası Meclis

Detaylı

ABD Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Treiber den SGK ya ziyaret

ABD Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Treiber den SGK ya ziyaret ABD Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Treiber den SGK ya ziyaret SGK BAŞKANI ACAR; - AR-GE YE ÖNEM VEREN, YATIRIM YAPMAK İSTEYEN, GELİŞMEYE AÇIK FİRMALARA KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK VE BU FİRMALARI AYDINLIK BİR

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Sayfası :15. Syf Sayfası :9. Syf Sayfası :5. Syf. SON DAKİKA GAZETESİ Sayfası :5. Syf. Sportmen ilavesi Sayfası :2. Syf Sayfası :31. Syf Sayfası :3. Syf Sayfası :İnternet Sitesi İZTO dan Selvitopu ve ekibine

Detaylı

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarına Enervis Çıkartma Yaptı

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarına Enervis Çıkartma Yaptı ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 12 OCAK 2015 02 Yeşil Sanayi Zirvesi ne Enervis in Enerji Verimliliği Projesi Damga Vurdu 03 Enerji Verimliliği Forum ve Fuarına Enervis Çıkartma Yaptı 04 Almanya da Güneş Elektriği

Detaylı

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 679 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arasında Üçüncü Taraf Maliyet Paylaşımı Anlaşmasının

Detaylı

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Egeli & Co. Yatırım Holding A.Ş. 13 Ekim 2010 Basın Bülteni EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Halka açık bir şirket olan Egeli & Co. Yatırım

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ T.C. TİCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ EKİM, 2018 ANKARA TÜRKİYE DE KOOPERATİFLER Anayasa Madde 171 «Devlet, milli ekonominin yararlarını dikkate

Detaylı

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK HAZİRAN 2012 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK HAZİRAN 2012 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ: XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK HAZİRAN 2012 DÖNEMİ

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ağustos 2012, No: 38

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ağustos 2012, No: 38 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ağustos 2012, No: 38 i Bu sayıda; Haziran Ayı Ödemeler Dengesi Verileri, Haziran Ayı Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Verileri değerlendirilmiştir. i 1 Cari açığı

Detaylı

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri,

TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, TÜRKİYE - AFRİKA EKONOMİ FORUMU AÇILIŞ TÖRENİ KONYA 9 MAYIS 2018 Afrika Ülkelerinin Değerli Büyükelçileri, Sayın Valim, Belediye Başkanım, İş Dünyası ve STK ların Değerli Başkan ve Temsilcileri, Değerli

Detaylı